فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و هشتم شماره 12 (پیاپی 240، اسفند 1399)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هشتم شماره 12 (پیاپی 240، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه سلجوقی*، حمیده استبرق نیا بابکی، مهدی حسنی آزاد، شهلا سهرابی پور صفحات 790-795

    طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی تا اسفند 1398 بیش از 100.000 تست مثبت آلودگی به COVID-19 تایید شده است. با توجه به اپیدمی این ویروس نوپدید و نبود اطلاعات کافی در مورد آن، در این مطالعه، مروری بر تازه ترین مطالعات روز دنیا انجام شده است. برای انجام این پژوهش مروری، ابتدا با استفاده از سیستم Mesh کلید واژه هایی مانند COVID-19،SARS-CoV2  و ACE2، بازیابی و سپس به زبان انگلیسی در بانک های اطلاعاتی PubMed،Scopus ،Google Scholar ، Web of Science بررسی شدند. ویروس COVID-19 از طریق اتصال به Angiotensin-converting enzyme 2  در سلول هایی مانند ریه، ژنوم خود را وارد سلول می کند. هر چند روش انتقال آن به درستی مشخص نیست اما از طریق قطرات تنفسی وارد بدن می گردد. علایم عفونت COVID-19 پس از یک دوره کمون متوسط 2/5 روزه (14-0 روزه) ظاهر می شود. تظاهرات بالینی بسیار گسترده ای از بی علامتی تا اختلات شدید چند ارگانی گزارش شده است. فاصله از زمان شروع علایم تا مرگ از شش تا 41 روز و متوسط 14 روز گزارش شده است. روش استاندارد تشخیص این بیماری RT-PCR است اما به علت تکنولوژی غیرتکامل یافته کشف اسیدهای نوکلییک ویروس، تفاوت حساسیت بین کیت های شرکت های مختلف، تعداد کم ویروس در بیماران و نمونه گیری نادرست، سی تی اسکن قفسه سینه و آزمایشات بالینی در اولویت است. تاکنون درمان قطعی جهت این ویروس پیشنهاد نشده است اما داروهای ضدویروس مانند اوسلتامیویر، گان سیکلوویر، لوپیناویر و ریتوناویر و داروی ضدمالاریای کلروکین فسفات تا کشف واکسن در حال استفاده است.

    کلیدواژگان: آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2، کوید 19، کرونا
  • زهرا اسفندیاری، فاطمه امانی*، معراج پورحسین، هدایت حسینی صفحات 796-805

    توسعه صنعت و فناوری، تغییرات در کشاورزی، تجارت و مسافرت جهانی و سازگار شدن میکروب ها از عوامل مهم در وقوع بیماری های نوظهور به شمار می روند. در حال حاضر، جهان در سال 2020 با پاندمی حاصل از ویروسی نوظهور با عنوان کروناویروس جدید (کووید 19) مواجه شده که پس از گذشت حدود شش ماه باعث شد بیش از یک میلیون نفر در دنیا مبتلا و بیش از 500 هزار نفر فوت شوند. کروناویروس جدید در مبتلایان، باعث مشکلات تنفسی با شدت های مختلف و در موارد شدید منجر به مرگ می شود. اولین بار، میزبان انتقال دهنده کروناویروس جدید، خفاش و غذای تهیه شده از این حیوان در کشور چین گزارش گردید. شناسایی مسیر انتقال اولیه ی کروناویروس جدید جهت جلوگیری از وقوع و گسترش شیوع همه گیری ناشی از آن ضرورت دارد. اگرچه تاکنون گزارشی مبنی بر انتقال کروناویروس جدید از طریق مصرف مواد غذایی منتشر نشده است اما با فرض بروز و شیوع این ویروس به دلیل آلودگی مواد غذایی، رعایت اصول بهداشتی و ایمنی اهمیت می یابد. باتوجه به حضور و تکثیر کروناویروس جدید در دستگاه گوارش و تشکیل آیروسل این میکروارگانیسم در مدفوع و امکان انتقال مجدد آن به افراد از منابع مختلف محیطی، در حال حاضر مهمترین اولویت خارج کردن ویروس از محیط های غذایی است. همچنین بروزرسانی روش های ضدعفونی کردن سطوح بویژه نقاط با تماس بالا با دست و توجه به بهداشت شخصی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو آموزش به کارکنان در خصوص نحوه برخورد با کروناویروس جدید و ارتقای دستورالعمل های بهداشتی، رعایت فاصله و شست وشوی دست ها در محیط های مختلف مرتبط با غذا توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مواد غذایی، بهداشت، کروناویروس جدید، پیشگیری، ایمنی
  • مریم باقری*، هاشم خرسند محمدپور، کامران موسوی حسینی صفحات 806-816
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش های متعدد آلبومین در بدن، تزریق فرآورده دارویی آن به عنوان یکی از راهکارهای درمانی یا مدیریتی در شرایطی نظیر خونریزی های شدید، سوختگی ها، نارسایی های کبدی و بیماری های همولیتیک نوزادان در دستور کار پزشکان قرار می گیرد. با در نظر گرفتن این موضوع که آلبومین، فراوان ترین پروتئین پلاسما محسوب می شود، طراحی یک روش مناسب برای تخلیص آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه پیش رو، به بررسی دو روش مستقیم و تلفیقی کروماتوگرافی تعویض یونی در تخلیص آلبومین از پلاسمای انسانی و مقایسه کیفیت فرآورده های نهایی حاصل شده به هر دو روش می پردازد.

    روش بررسی

    این مطالعه از بهمن 1397 تا مهر 1398 در مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران انجام پذیرفت. در این پژوهش، 10 کیسه حاوی پلاسمای انسانی به صورت تصادفی گرد آوری و برای تخلیص پروتئین آلبومین با روش های مستقیم و تلفیقی کروماتوگرافی تبادل یونی به کار گرفته شد و خلوص فرآورده های نهایی، به واسطه انجام تست های الکتروفورز استات سلولز و SDS-PAGE مقایسه گردید. نمونه حاصل از روش تلفیقی، پاستوریزه شد و به منظور بررسی تجمعات پلیمری، آنالیز HPLC برروی آن انجام گرفت.

    یافته ها:

     فرآورده نهایی حاصل شده با روش تلفیقی کروماتوگرافی تعویض یونی برخلاف روش مستقیم از خلوص مناسبی برخوردار بود با میانگین حدود 95% و میزان پلیمر موجود در آن نیز توسط آنالیز HPLC کمتر از 5% برآورد گردید (05/0<P).

    نتیجه گیری:

     به واسطه رقیق نمودن پلاسما و متعاقبا کاهش قدرت یونی، می توان تنها با بهره گیری از دو مرحله کروماتوگرافی تعویض یونی، آلبومین را با درجه خلوص مناسب از پلاسمای انسانی جداسازی نمود.

    کلیدواژگان: آلبومین، کروماتوگرافی تعویض یونی، پلاسما
  • سونا زارع، رحیم احمدی، عبدالرضا محمدنیا*، محمدعلی نیلفروش زاده، مینو محمودی صفحات 817-827
    زمینه و هدف

    کاربرد سلول های بنیادی مزانشیمی در ترمیم زخم های مزمن از چالش برانگیزترین موضوعات در حوزه سلول درمانی است. مطالعه حاضر با استفاده از تصویربرداری امواج فراصوت به بررسی اثربخشی تزریق اینترادرمال سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از ژله وارتون بندناف در ترمیم زخم های دیابتی در مدل حیوانی پرداخته است.

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی از مهر 1398 تا مهر 1399 در دانشگاه علوم پزشکی تهران بر روی 10 نمونه بندناف نوزادان تازه متولد شده در بیمارستان میلاد تهران انجام شد. ابتدا سلول های بنیادی مزانشیمی از ژله وارتون جداسازی شدند. توانایی تمایزی سلول ها و بیان مارکرهای اختصاصی سلول های بنیادی مزانشیمی بررسی شد. مدل دیابت در 42 موش صحرایی نر نژاد ویستار ایجاد شد. حیوانات به دو گروه تزریق نرمال سالین و تزریق سلول تقسیم شدند. ضخامت و چگالی پوست با استفاده از تصویربرداری اولتراسوند در روزهای 7، 14 و 21 ارزیابی شد. در آخر داده ها با استفاده از Student’s t-test و Analysis of variance مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی سلول ها نشان داد که سلول های بنیادی مزانشیمی از سلامت و کیفیت لازم برخوردار بودند. نتایج اندازه گیری بیومتریک پوست ناحیه زخم در موش های صحرایی نشان داد که ضخامت و چگالی پوست در روزهای هفت، 14 و 21 در گروه تزریق سلول های بنیادی مزانشیمی ژله وارتون نسبت به گروه کنترل دارای افزایش معناداری بود.

    نتیجه گیری:

     تزریق سلول های بنیادی مزانشیمی ژله وارتون در ناحیه اینترا درمال زخم دیابتی، باعث ترمیم سریع تر زخم در موش های صحرایی دیابتی می گردد. بر این مبنا استفاده از این سلول های بنیادی می تواند در سلول درمانی به ویژه در حیطه ترمیم زخم های مزمن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زخم دیابتی، سلول های بنیادی مزانشیمی، بندناف، ژله وارتون، تصویربرداری امواج فراصوت
  • حسین محجوبی پور*، مجتبی رحیمی ورپشتی، حمیدرضا شتابی، سهیلا حیدری صفحات 828-834
    زمینه و هدف

    ترومبوز وریدهای عمقی یکی از شایعترین مشکلاتی است که در بخش مراقبت های ویژه می تواند وضعیت عمومی بیمار را پیچیده تر نماید. این مطالعه با هدف بررسی عوامل پیشگویی کننده ترومبوز وریدهای عمقی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امین اصفهان صورت گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه گذشته نگر حاضر، 2000 پرونده تمامی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه را طی فروردین 1394 تا اسفند 1396 بررسی نمود. از این میان 20 بیمار مبتلا به ترومبوز وریدهای عمقی بودند. 40 پرونده از بیماران این جامعه که ترومبوز وریدهای عمقی نداشتند نیز به تصادف انتخاب شدند. سن، جنس، معیار ولز، نمره آپاچی، وضعیت تغذیه، پارامترهای کلینیکی، علت بستری، مدت بستری، بیماری ایجاد شده در بخش مراقبت های ویژه و درمان صورت گرفته استخراج شد و در بین دو گروه مورد و کنترل مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    سن بیماران مبتلا به طور معناداری بیش از گروه کنترل بود (008/0=P). افزایش در نمره معیار ولز و مدت بستری، داشتن بیماری های داخلی و پنومونی ایجاد شده در بخش مراقبت های ویژه به ترتیب شانس بروز ترومبوز را 75/18، 92/1 و 75/2 و 28/2 برابر بالاتر می برد. افزایش سطح پتاسیم و استفاده از بانداژ به همراه هپارین به ترتیب شانس بروز ترومبوز را 31/2 و 55/2 برابر کاهش داده اند (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    در بخش مراقبت های ویژه جنرال، بروز ترومبوز وریدهای عمقی، در بیماران داخلی بیشتر بود. پنومونی بیشترین بیماری ایجاد شده همراه با ترومبوز وریدهای عمقی و ریسک ابتلا به ترومبوز وریدهای عمقی در بیمار آنمیک بالاتر بود. بیمارانی که از نظر سطح سرمی پتاسیم در حد فوقانی نرمال مرجع قرار داشتند کمتر دچار ترومبوز وریدهای عمقی شدند. به نظر می رسد پتاسیم در محدوده بالایی نرمال مرجع می تواند نقش محافظت کننده در برابر ترومبوز وریدهای عمقی داشته باشد. مطالعات بیشتر با حجم نمونه بزرگ تر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترومبوز وریدهای عمقی، بخش مراقبت های ویژه، عوامل خطر
  • فریبا همتی، زهرا هاشمی*، نگار یزدانی صفحات 835-842
    زمینه و هدف

    زردی از مشکلات شایع نوزادان است که در موارد شدید به کرنیکتروس منجر می شود. از آنجایی که تشخیص و درمان به موقع زردی در پیشگیری از عوارض آن اهمیت دارد، ارزیابی بیلی روبین پیش از ترخیص نوزاد ضروری است. روش های تشخیصی مختلفی برای اندازه گیری سطح بیلی روبین وجود دارد. از این رو این مطالعه با هدف مقایسه روش اندازه گیری پوستی بیلی روبین با اندازه گیری بیلی روبین سرم با اسپکتروفتومتری برای غربالگری زردی نوزادان ترم پیش از ترخیص از بیمارستان انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه مشاهده ای تحلیلی بر روی 600 نوزاد سالم، با وزن تولد حداقل g 2000 و سن حاملگی حداقل 35 هفته از مهر 1391 تا اسفند 1391 در بیمارستان حافظ شیراز انجام شد. بیلی روبین نوزادان با دو روش اسپکتروفتومتری و پوستی با دستگاه بیلی چک دارای طول موج های چندگانه اندازه گیری و مقایسه شد.

    یافته ها:

     آزمون آماری همبستگی معناداری را بین دو روش اسپکتروفتومتری و پوستی نشان داد (63/0r=)، (05/0P<). بین بیلی روبین اندازه گیری شده با هر یک از دو روش در گروه های مختلف جنسی (896/0=P)، وزن تولد (419/0=P) و نوع تغذیه (323/0=P) اختلاف معنادار مشاهده نشد، ولی در گروه های مختلف سن حاملگی و سن پس از تولد اختلاف معنادار شد (0001/0>P). همچنین یافته ها ارتباط معناداری را بین دو روش اسپکتروفتومتری و پوستی در متغیرهای دموگرافیک نشان داد (0001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    به طورکلی روش اندازه گیری پوستی، بیلی روبین را کمتر از روش سرمی تخمین می زند و این اختلاف در نوزادان با سن حامگی و سن پس از تولد کمتر، قابل توجه تر می باشد.

    کلیدواژگان: بیلی روبین، غربالگری نوزادن، زردی، اسپکتروفتومتری، روش پوستی
  • میترا رادفر، نرجس جعفری، مونا کریمی خالدی*، نعیمه تسلیمی طالقانی، ریحانه عسکری کچوسنگی، لیلا یزدی صفحات 843-852
    زمینه و هدف

    تاخیر در تکامل در نوزادان پره ترم بیشتر از نوزادان ترم برآورد شده است. شناسایی عوامل مستعدکننده تاخیر تکاملی می تواند به متخصصان این حوزه در پیشگیری از مشکلات تکاملی نوزادان کمک کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل مستعدکننده تاخیر تکاملی شیرخواران پره ترم در سال اول زندگی بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش تحلیلی-مقطعی، 87 شیرخوار پره ترم به روش نمونه گیری در دسترس در بازه زمانی فروردین 1397 تا اسفند 1398 و از دو بیمارستان امام حسین (ع) و مهدیه انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و اولیه شیرخواران مانند سن، جنسیت، سن بارداری و مشکلات بالینی مشاهده شده در بدو تولد از طریق پرونده پزشکی شیرخواران گردآوری شد. به منظور ارزیابی وضعیت تکاملی شیرخواران در یک سالگی، از تست غربالگری تکامل ASQ استفاده شد.

    یافته ها:

     23 شیرخوار (4/26%) تکامل غیر طبیعی داشتند. بین سن، قد بدو تولد، وزن یک سالگی، قد یک سالگی، مدت اتصال به ونتیلاتور، آپگار دقیقه اول و بیستم، تشنج، کاهش رفلکس های نوزادی، پنومونی، تغذیه با شیر مادر در یک سال اول زندگی، بروز ضایعه رتینوپاتی، کاردرمانی و یافته های غیرطبیعی نوار قلبی با وضعیت تکاملی شیرخواران در یک سالگی رابطه آماری معناداری وجود داشت. تنها متغیر تغذیه با شیر مادر در یک سال اول زندگی قدرت پیش بینی وضعیت تکاملی شیرخواران را داشت (18/0=OR).

    نتیجه گیری:

     احتمال بروز تاخیر تکاملی در شیرخواران پره ترمی که در یک سال اول زندگی با شیر مادر و یا ترکیب شیر مادر و غذای کمکی تغذیه می شدند به میزان یک پنجم کمتر از شیرخوارانی بود که در یک سال اول زندگی از شیر مادر تغذیه نمی کردند.

    کلیدواژگان: تکامل کودک، رشد و تکامل، شیرخوار، تولد پره ترم
  • محمدحسین کمال الدینی، خدیجه سراوانی * صفحات 853-858
    زمینه و هدف

    این مطالعه به عنوان یک بررسی ساختار یافته و فراتحلیل در جهت تعیین سطح کیفیت زندگی بیماران تحت درمان با همودیالیز و دریافت کنندگان پیوند کلیه در ایران و مقایسه این دو با هم انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز است. از بین پژوهش های متعددی که در این زمینه انجام شده بود، تمام مطالعات مرتبط از خرداد 1374 تا تیر 1397 که در ایران انجام شده اند مورد بررسی قرار گرفتند. 9 پژوهش (که از لحاظ روش شناختی، فرضیه سازی، روش تحقیق، جامعه آماری، حجم نمونه، روش نمونه گیری، ابزار اندازه گیری و روش تحلیل آماری) مورد قبول بودند انتخاب شدند و فراتحلیل بر روی آنها انجام گرفت. ابزار این پژوهش، چک لیست فرا تحلیل بود.

    یافته ها: 

    در نهایت، 9 مطالعه وارد فرآیند متاآنالیز شد. کل حجم نمونه مورد بررسی 1736 نفر بودند. نتایج آنالیز نمره های کل کیفیت زندگی بیماران پیوند کلیه و بیماران تحت همودیالیز نشان داد که میانگین کلی کیفیت زندگی بیماران پیوندی 42/66±12/42 و میانگین نمره کلی بیماران همودیالیزی 36/68±9/42 می باشد. اختلاف میانگین کیفیت زندگی بیماران پیوند کلیه و بیماران تحت همودیالیز از لحاظ آماری معنادار بود (001/0P=). بیماران پیوند کلیوی کیفیت زندگی بهتری نسبت به بیماران دیالیزی داشتند.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان داد که بیمارانی که تحت عمل پیوند کلیه قرار گرفته اند به طور معناداری از کیفیت زندگی بیشتری نسبت به بیمران همودیالیزی برخوردارند و می توان نتیجه گرفت که پیوند کلیه به میزان قابل توجهی QOL را در بیماران تحت درمان با دیالیز بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کیفیت زندگی، دیالیز کلیه، نارسایی کلیه، پیوند
  • زینب برجیان بروجنی*، محمد کرد، زینب تابانژاد، سید سعید اسدی، مرتضی مصری، محمد پنجی، مهدی زارعی صفحات 859-863
    زمینه و هدف

    گونه های ترایکوسپورون معمولا به عنوان عوامل ایجاد کننده عفونت های پوستی شناخته می شوند و در بیماری های سیستمیک و منتشر به ویژه در بیماران دچار نقص ایمنی نیز دخیل هستند.

    معرفی بیمار:

     این مطالعه گزارش عفونت کچلی پا ناشی از ترایکوسپورون آساهی در یک فرد سالم 39 ساله نظامی با پوشش مستمر پوتین در اغلب ساعات فعالیتش در طول روز، در اردیبهشت 1398 می باشد. در روش های آزمایشگاهی ماکروسکوپی و میکروسکوپی با استفاده از آزمایش مستقیم و همچنین کشت عامل ایجاد کننده، جنس تریکوسپورون تشخیص داده شد. در آنالیز مولکولی با تکثیر منطقه ITS و انجام سکوینسینگ (Sequencing)، گونه ترایکوسپورون آساهی (Trichosporon asahii) تعیین هویت گردید. بیمار با استفاده از داروی خوراکی فلوکونازول و کلوتریمازول موضعی به مدت چهار هفته تحت درمان قرار گرفت و بهبودی حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    شرایطی که باعث می شود پاها به مدت طولانی در معرض تعریق و رطوبت و تاریکی باشند (پوشیدن کفش و پوتین به مدت طولانی)، احتمال ابتلا به بیماری های پوستی قارچی را افزایش می دهند. بنابراین، رعایت کامل بهداشت فردی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: قارچ، آزمایش مولکولی، ترایکوسپورون آساهی، کچلی پا
  • سید حسین موسوی نژاد، آرزو امیری، فروزان فارس* صفحات 864-867
    زمینه و هدف

    مرگ ناشی از صاعقه به طور طبیعی جز حوادث محسوب شده و مشکل خاصی برای پاتولوژیست قانونی ایجاد نمی کند. ولی گاه جسد در فضای باز و بدون آثار خاصی پیدا می شود و ممکن است در خصوص مرگ تردیدهایی وجود داشته باشد.

    معرفی بیمار:

     اصابت ناگهانی صاعقه به یک مرد 23 ساله در عصر یک روز در مهر 1397 که جهت تفریح همراه با دوستان خود به یکی از پارک های جنوب تهران رفته بود منجر به مرگ وی گردید. پس از انتقال جسد جوان مذکور به پزشکی قانونی طی حدود 14 ساعت بعد معاینه ظاهری صورت گرفت که نمای لیخنبرگ (برگ سرخس) روی قسمت فوقانی میانی قدام تنه مشهود بود.

    نتیجه گیری:

     نمای لیخنبرگ به عنوان تصویری از صاعقه شناخته شده و سرنخ مهم برای برخورد صاعقه با افراد یا اجساد است. این نما یک پدیده فیزیکی با نواحی قرمز رنگ و درختی شکل روی پوست است که ظرف یک ساعت پس از اصابت آذرخش ایجاد می شود و معمولا 24 تا 48 ساعت بعد ناپدید می گردد.

    کلیدواژگان: مرگ، صاعقه، صدمات صاعقه
  • راحله سموعی* صفحه 868

    بیماری کووید 19 پاندمی اخیر است که با سرعت قابل توجهی به شهرها و کشورهای مختلف جهان گسترش یافت و به طور همه جانبه در فهرست اصلی ترین و مهم ترین اولویت مشکلات جهانی قرار گرفت.1 پاندمی اگرچه در ظاهر مسئله حوزه بهداشتی است، اما پیامدهای گسترده و غیرمنتظره ای در همه ابعاد زندگی انسان ها و حاکمیت دولت ها ایجاد کرده است. در خصوص بیماری کووید 19 با توجه به این که ویروس موردنظر از طریق تماس در تعاملات و روابط بین فردی منتقل می شود و گسترش می یابد بیماری ناشی از آن، بیش از آن که مسئله بهداشتی باشد مسئله اجتماعی- سیاسی و جهانی است. ازآنجاکه ویروس کرونا در ابتلا افراد به بیماری کووید 19 هیچ مرزی را به رسمیت نشناخت، جزو کمتر رخدادهای تهدیدکننده بقاء در نظر گرفته می شود که همه گروه های انسانی را بدون تبعیض و با رفتاری عادلانه مورد هدف قرارداد، با این حال، تفاوت ها و نابرابری در مراقبت های پیشگیرانه، درمانی و توان بخشی که نقش انسان ها در آن حاکم است نمایان شد و همچنان که برای پیشگیری از انتقال و فراگیرشدن این بیماری، محدودیت تعاملات و روابط بین فردی که زندگی روانی، اجتماعی، اقتصادی و معنوی مردم در آن معنا می یابد، لازم شد، مشخصا پیامدهای این محدودیت، برای همه افراد و گروه های اجتماعی یکسان نبود و نیست. افرادی که به صورت روزمزد کار می کنند، کسانی که مکان زندگی مستقل ندارند، پول کافی برای تهیه مایحتاج روزانه، لوازم بهداشتی، خدمات درمانی و حتی سرگرمی خانگی ندارند، بدون حمایت اجتماعی و پشتوانه مالی، در شرایط عدم حضور در اجتماع، بیش از سایرین از حق معیشت، امنیت، رفاه و متعاقبا سلامتی بی بهره می شوند. در این خصوص با توجه به اهمیت نقش عوامل اجتماعی در زندگی افراد و گروه ها، تصمیم گیری برای کاهش یا قطع زنجیره انتقال بیماری و جلوگیری از پیامدهای فاجعه بار آن، حتی در محدوده زمانی کوتاه، بدون پرداختن به شرایط متفاوتی که انسان ها در آن متولد می شوند و کار و زندگی می کنند، قطعا پردردسر و پرهزینه است. با این وجود، اگرچه در حوزه سلامت و بهداشت به اندازه کافی به عوامل اجتماعی بهاداده نشده است، این عوامل درواقع کل زندگی انسان، سلامتی و بقای او را تحت تاثیر قرار می دهند. در این خصوص ضروری است دولت ها و سیاست گذاران به طور جدی و گسترده به عوامل اجتماعی موثر بر سلامت توجه داشته باشند. به ویژه این که، نظام سلامت هر جامعه برای کنترل سریع تر و مناسب تر عوامل بیماری زا و بهبود وضعیت سلامت جامعه، بایستی عوامل پزشکی را در همراهی با عوامل غیرپزشکی موثر بر سلامت و بیماری مدنظر قرار دهد. به ویژه که مشارکت در بعد اجتماعی سلامت، مسئولیت همگانی اعم از مردم، سازمان ها، کل کشور و جامعه جهانی است. آن سوی سکه نیز این گونه است که رفتار اجتماعی مردم در هر جامعه، بر روند بهبود یا توسعه بحران بیماری و همه گیری ناشی از آن تاثیر دارد. به این صورت که ویژگی های روانی، اجتماعی و شخصیتی افراد، و میزان مسئولیت پذیری و تعهدی که نسبت به حفظ سلامت و حقوق خود و دیگران دارند تعیین کننده رفتار سلامتی جویانه یا مخاطره آمیز در جامعه است. در این زمینه، آموزش های اجتماع محور و مبتنی بر جامعه بایستی بیش از هر زمان دیگر موردتوجه باشد. با توجه به آنچه گفته شد لازمه ارایه مداخلات سلامتی و اقدامات بهداشتی، برنامه ریزی در رویکرد اجتماعی و جامعه محور است. زمانی می توان از نتایج شگفت انگیز بهبود سلامتی در جوامع بهره مند شد که بیماری و محدودیت های سالم زیستن به عنوان مسئله اجتماعی تعریف شوند و در ساختار و بافت اجتماعی منحصربه فرد، مطالعه گردند.

|
  • Fateme Saljoughi*, Hamideh Estabraghnia Babaki, Mehdi Hassaniazad, Shahla Sohrabipour Pages 790-795

    In 2019 a newly emerged coronavirus was detected by the Center for disease control (CDC) in China. Nucleic acid sequencing from nose and throat swab samples of patients revealed that it was like severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV). World Health Organization (WHO) named it coronavirus disease 2019 (COVID-19) and reported more than 100000 positive tests until March 2020 for COVID-19. During the past 20 years, the world has been affected by three coronavirus epidemics, SARS-COV, Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV), and COVID-19 that make world attention. The mortality rate of COVID-19 was more than other coronaviruses, but because of more people affected by it, it seems that it has a less fatality rate compared with MERS- CoV. Initial data showed that more than 80% of patients did not have any symptoms or may had light symptoms. 15% showed severe pneumonia, 5% became critically ill, and developed multiorgan dysfunction and septic shock. Due to the epidemic of emerging viruses and the lack of information about it, this study aimed to provide a quick overview of the most recent studies in the world. To perform this review, keywords such as COVID-19, severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, and Angiotensin-converting enzyme 2 were retrieved using the medical subject headings (MeSH) system and then searched in English in PubMed, Scopus, Google Scholar, and Web of Science databases.COVID-19 virus enters its genome into the cells by binding to Angiotensin-converting enzyme 2 in some organs such as the lungs. Although the transmission route is unclear, it enters the body through respiratory droplets. The clinical symptoms includ fever, cough, dyspnea, myalgia, confusion, headache, sore throat, rhinorrhea, chest pain, diarrhea, nausea, vomiting, malaise, and convulsion. The standard diagnostic method is Real-time polymerase chain reaction (RT-PCR), but due to the time-consuming and sensitivity and the existing errors in this technique, chest CT and hematologic data are preferred. No definitive cure for the virus has been suggested so far, but antiviral drugs such as Oseltamivir, Ganciclovir, Lopinavir, Ritonavir and Remdesivir, and the anti-malarial drug Chloroquine phosphate and Interferon are in use until the discovery of the vaccine.

    Keywords: angiotensin-converting enzyme 2, COVID-19, SARS-CoV2
  • Zahra Esfandiari, Fatemeh Amani*, Meraj Pourhossein, Hedayat Hosseini Pages 796-805

    The development of industry and technology, changes in agriculture, trade and global travel, and the adaptation of microorganisms are important factors in the occurrence of emerging diseases. Currently, the world is facing a pandemic caused by an emerging virus called the novel coronavirus (Covid 19) in 2020. This disease led to infect more than one million people worldwide and the death of more than five hundred thousand people during six months. Covid 19 causes death in patients with respiratory problems of varying severity. Fever, soreness, dry coughs, shortness of breath, runny nose, and nasal congestion were observed in coronavirus-infected individuals. Fever was one of its common symptoms. Other unusual signs such as diarrhea and nausea were reported for this disease. For the first time, the bat was introduced as the host of the novel coronavirus in China. Therefore, identifying the initial route of transmission of the novel coronavirus is necessary to prevent the occurrence and its widespread distribution. The virus enters into a human through respiratory particles as well as touching the surfaces contaminated by nasal, mouth and eye secretions. Viruses are obligate intracellular pathogens needing host cells to survive. These microorganisms cannot proliferate in foods and require live cells for existence. Food is introduced as a carrier of viruses to the consumer. There have been no reports of novel coronavirus transmission through food. However, it is important to observe the principles of health and safety by assuming the spread of the virus due to food contamination. Regarding the presence and proliferation of novel coronavirus in the gastrointestinal tract and aerosol formation of this microorganism in the feces and the possibility of re-transmitting it to people from various environmental sources, the most important priority is to remove the virus from food environments. It is also important to update the methods of disinfecting surfaces, especially areas with high contact of hand as well as personal hygiene. Therefore, it is recommended to educate the staff about managing the novel coronavirus and improving health guidelines. Furthermore, keeping distance and washing hands is in priority in different food-related environments.

    Keywords: food, health, novel coronavirus, prevention, safety
  • Mariam Bagheri*, Hashem Khorsand Mohammadpour, Kamran Mousavi Hosseini Pages 806-816
    Background

    Due to multiple roles of albumin in the body, injection of its medicinal product as one of the therapeutic or management strategies under conditions such as severe bleeding, burns, liver failure, and neonatal hemolytic diseases is on the physicians' agenda. Considering that albumin is the most abundant plasma protein, designing an appropriate method to purify it is highly important. There are several methods such as human plasma fractionation, chromatographic, or Salting-out methods for the isolation and purification of the human albumin. The present study investigates a direct and combined ion-exchange chromatography approach for purification of albumin from human plasma and compares the quality of the final products obtained by both ion-exchange chromatographic methods.

    Methods

    This study was carried out from January 2019 to October 2019 at the Blood Transfusion Research Center, High institute for research and education in transfusion medicine, affiliated with the Iranian Blood Transfusion Organization. For this study, 10 human plasma bags were randomly collected. After thawing, all 10 human plasma bags were pooled, and in order to separate cryo paste, it was centrifuged at 4000 g for 10 minutes at the temperature of 1 Centigrade degree. Then the obtained cryo poor plasma was used to purify the albumin protein by direct and combined methods of ionexchange chromatography. The purity of the final products was compared by cellulose acetate electrophoresis and SDS-PAGE tests. The sample obtained by the combined approach was pasteurized and HPLC analysis was performed to investigate any polymer aggregates.

    Results

    In contrast to the direct method, the final product obtained by combined ionexchange chromatography had a good purity by the average of about 95% and the amount of polymer was estimated to be less than 5% by HPLC analysis (P<0.05).

    Conclusion

    By diluting the plasma and subsequently reducing the ionic strength, albumin can be separated from human plasma with a high degree of purity only by two steps of ion-exchange chromatography

    Keywords: albumin, ion-exchange chromatography, plasma
  • Sona Zare, Rahim Ahmadi, Abdolreza Mohammadnia*, MohammadAli Nilforouszadeh, Minoo Mahmoodi Pages 817-827
    Background

    The application of mesenchymal stem cells in the healing of chronic wounds is one of the most challenging issues in cell therapy. The present study investigated the efficacy of intradermal injection of umbilical cord Whartonchr('39')s Jelly-derived mesenchymal stem cells in diabetic wound healing using ultrasound imaging in an animal model.

    Methods

    During this experimental laboratory study that was performed in the Skin and Stem Cell Research Center, Tehran University of Medical Sciences between October 2017 and October 2016, mesenchymal stem cells were isolated from umbilical cord Whartonchr('39')s jelly of 10 neonates. The cells were passage. The differentiation potential of cells to osteocyte and adipose cells was evaluated. The expression of specific markers of mesenchymal stem cells was evaluated using flow cytometry. The viability and quality of cells were evaluated before transplantation. The diabetes model was developed by intraperitoneal injection of streptozotocin in 42 male Wistar rats. The animals were randomly divided into two groups: normal saline injection (control) and cell injection. Cell transplantation was performed intradermally. Skin thickness and density were assessed using ultrasound imaging on days 7, 14 and 21. Finally, the data were analyzed using a t-test and analysis of variance.

    Results

    Injection of mesenchymal stem cells caused faster closing of the wound. The results of biometric measurement of wound skin in rats showed that skin thickness and density on days 7, 14 and 21 in the Wharton jelly mesenchymal stem cell injection group had a significant increase compared to the control group.

    Conclusion

    The results of cell analysis showed that the isolated cells are the same as mesenchymal stem cells. The cells were of the required health and quality. Intradermal injection of mesenchymal stem cells in diabetic wound area caused faster healing in diabetic rats, according to which, such stem cells can be considered in cell therapy, especially in the field of chronic wound healing.

    Keywords: diabetic ulcer, mesenchymal stem cells, umbilical cord, Wharton's jelly, ultrasonography
  • Hossein Mahjobipoor*, Mojtaba Rahimi Varposhti, Hamidreza Shetabi, Soheila Heidari Pages 828-834
    Background

    Because deep vein thrombosis (DVT) is one of the most common problems in the intensive care unit, it may lead to complecating the patientchr('39')s general condition. This study aimed to investigate the predictive factors of DVT in patients admitted to the intensive care unit (ICU) of Amin hospital in Isfahan.

    Methods

    In this retrospective study, all the records of patients admitted to the ICU ward of Amin Hospital located in Esfahan, from April 2015 to March 2018, were investigated and from all patients with DVT, 20 records were extracted and 40 cases of patients without DVT were also randomly selected. Information such as age, sex, Wells score, Apache score, nutritional status, clinical parameters, cause of hospitalization, length of stay, ICU induced disease and treatment were extracted from these records and compared between both groups with and without DVT

    Results

    From 2000 patients admitted to the ICU ward, 20 cases were developed DVT. The age of patients in the DVT group was significantly higher (P=0.008). Factors such as increased Wells score, increased length of stay in the ICU, having ICU induced internal diseases and pneumonia increased the chance of DVT incidence as 18.75, 1.92 and 2.75 and 2.28 times, respectively and the increase of potassium level and use of heparin bandage for treatment reduced the chance of DVT by 2.31 and 2.55 times, respectively (P<0.05).

    Conclusion

    In the general intensive care unit, the incidence of deep vein thrombosis was higher in internal ward patients. Pneumonia was the most common disease associated with deep vein thrombosis and the risk of deep vein thrombosis was higher in the anemic patient. Patients with upper limited normal levels of potassium were less likely to develop deep vein thrombosis. It seems that potassium in the upper limit of normal reference can play a protective role against deep vein thrombosis. Further studies with larger sample sizes are suggested.

    Keywords: deep vein thrombosis, intensive care unit, risk factors
  • Fariba Hemmati, Zahra Hashemi*, Negar Yazdani Pages 835-842
    Background

    Neonatal jaundice is an almost common problem among neonates that may cause complications such as kernicterus in severe cases. Since early diagnosis and proper treatment of neonatal jaundice is vital to prevent the related complications, it is necessary to check bilirubin before discharging the neonates. There are several evaluating and diagnostic methods to measure the level of bilirubin. Thus, this study aimed to compare the transcutaneous method versus measurement of serum bilirubin, using spectrophotometry for jaundice screening of full-term neonates before discharge from hospital.

    Methods

    This observational analytic study was conducted on six hundred neonates with birth weight more than 2000 grams and gestational age more than 35 weeks from September 2012 to March 2013 in Hafez hospital, Shiraz University of Medical Sciences. Parameters such as bilirubin level of neonates were measured and compared, using spectrophotometry and transcutaneous by Bili check with multi waves.

    Results

    Six hundred neonates were enrolled in this study. The Pearson correlation test showed that there was a significant correlation between the two methods of the transcutaneous versus measurement of serum bilirubin, using spectrophotometry (r=0.63), (P>0.05). There was no significant difference between the mean of measured bilirubin, using each method in some demographic variables such as the different groups of gender (P=0.896), birth weight (P=0.419), and type of feeding in neonates (P=0.323), but it was significant in other demographic variables such as the different groups of gestational age and post-neonatal age (P<0.0001). Also, the results revealed that there was a significant correlation between two methods of the trans cutaneous versus measurement of serum bilirubin, using spectrophotometry based on demographic variables (P<0.0001).

    Conclusion

    In general, the bilirubin measurement using trans-cutaneous method may estimate bilirubin significantly less than the serum bilirubin measurement method, and this difference can be more obviously noticeable in infants with less gestational age and also less post-natal age.

    Keywords: bilirubin, neonatal screening, jaundice, spectrophotometry, transcutaneous
  • Mitra Radfar, Narjes Jafari, Mona Karimi Khaledi*, Naeeme Taslimi Taleghani, Reihaneh Askary Kachoosangy, Leila Yazdi Pages 843-852
    Background

    Developmental delay in preterm infants was estimated to be more common than term infants. Identifying the factors predisposing to developmental delay can help experts and health professionals in this field to prevent developmental delay of the infants, and leads to better management of the condition of them. This study aimed to evaluate and investigate the predisposing factors of developmental delay in preterm infants in the first year of their lives.

    Methods

    In this analytical cross-sectional study, 87 preterm infants were enrolled in the study by convenience sampling during the period of April 2016 to the end of March 2017 from two educational hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences (Imam Hussein hospital and Mahdiyeh hospital). Demographic and other initial data such as age, sex, gestational age, and the data about clinical problems observed at birth were collected through infantschr('39') medical records and were recorded in a special form for each infant. Also, the ASQ test was used to assess infantschr('39') developmental status at one year of age.

    Results

    Based on the findings, 23 infants (26.4%) had the abnormal developmental condition at the end of one year. There was a significant relationship between infantschr('39') developmental status and their age, birth height, one-year-old weight, one-year-old height, duration of ventilator use, Apgar scores at first and twentieth minutes, seizures, reflex reduction, pneumonia, breastfeeding status in the first year of life, Retinopathy of prematurity (ROP), receiving occupational therapy services, and electrocardiogram (ECG) findings at one year of age. Among these variables, only breastfeeding status in the first year of life was able to predict infantschr('39') developmental status at the end of one year (OR=0.18).

    Conclusion

    This study showed that the risk of developmental delay in preterm infants who are breastfed in the first year of life or fed the combination of breast milk and supplemental feeding is one-fifth lower than other preterm infants who were not breastfed.

    Keywords: child development, growth, development, infant, premature birth
  • MohammadHossein Kamaloddini*, Khadije Saravani Pages 853-858
    Background

    Given the huge mental, psychological, and economic impact imposed on patients with chronic renal failure, it seems quite necessary to study life satisfaction in such individuals in to order to provide the necessary information and plan for appropriate services. In form of a systematic review and meta-analysis, the present study was conducted in to order to compare the quality of life in two groups of patients, one undergoing hemodialysis and the other recipients of a kidney transplant.

    Methods

    In order to fulfill the objective of the present study, among innumerable researches carried out in this field, through the implementation of a meta-analysis checklist nine researches were found to be qualified for the final meta-analysis (specific consideration was given to the following criteria: hypothesis, research method, statistical population, sample size, sampling method, measurement tool, and statistical analysis method). All related studies conducted from June 1995 to July 2016 in Iran.

    Results

    Out of 310 articles that had been selected initially, 262 were removed after reviewing their full text, then, 39 more articles were removed due to over-similarity of titles or exact repetition of the same topic. Finally, 9 studies Were found to be for the meta-analysis process. The sample size included 1736 subjects. The results of the analysis of total quality of life scores in renal transplant patients and hemodialysis patients showed that the mean overall quality of life of transplanted patients was 42.26±42.2 and the mean score for patients with hemodialysis was 42.9±36.36. The difference in the mean quality of life in renal transplant patients and hemodialysis patients was statistically significant (P<0.05), and renal transplant patients had a better quality of life in comparison with patients undergoing hemodialysis.

    Conclusion

    Patients undergoing hemodialysis experience more severe suffering due to their specific circumstances. Recognizing and applying the predictive factors for the quality of life of these patients can help to design more suitable care and treatment programs. It is also desirable to take effective steps to improve the quality of life of these patients in planning health-care services; the final hope is to provide considerable enhancement within the quality of life for patients with renal failure.

    Keywords: mental health, quality of life, renal dialysis, renal insufficiency, transplantation
  • Zeinab Borjian Boroujeni*, Mohammad Kord, Zeinab Tabanejad, Seyed Saeed Asadi, Morteza Mesri, Mohammad Panji, Mahdi Zareei Pages 859-863
    Background

    Trichosporon species are commonly known as causative agents of skin infections and also responsive in some other systemic and disseminated diseases, especially in immunocompromised patients and those with leukemia or lymphoma. Chronic cutaneous infections with Trichosporon have been reported in non-immunocompromised patients, too.

    Case Presentation

    This study is a case report of tinea pedis caused by Trichosporon asahii in an immunocompetent 39-year-old man who was a member of the military force with continuous wearing of army boots during his daytime work. In April of 2019, after visiting a dermatologist, he was referred to the Ghaem medical mycology laboratory of the Department of Health, Rescue and Treatment of Iran Police Force in Tehran. Clinical symptoms were scaling and erythematous patches on his left foot with intensive itching for four-months. In the laboratory, macroscopic and microscopic examination using direct 15% KOH wet mount was carried out as well as culture methods on fungal media (Sabouraudchr('39')s dextrose agar with and without cycloheximide and chloramphenicol). According to microscopic observation and appearance of culture media colonies, the diagnosis was Trichosporon genus as the fungal agent of disorder. Molecular method analysis (PCR) using amplification of ITS region with universal primers (ITS1 and ITS4) and sequencing identified Trichosporon asahii as a causative species of the disease. The patient was treated with topical clotrimazole (twice/day) and oral fluconazole (150 mg/day) for four weeks, and recovered.

    Conclusion

    The conditions that cause the feet to be exposed to excessive sweating, moisture and darkness for a long time (wearing shoes and army boots for a long time); increase the risk of skin fungal infection. Therefore, full respect for an individual healthy manner seems to be essential.

    Keywords: fungi, polymerase chain reaction, Trichosporon asahii, tinea pedis
  • Seyed Hossein Mousavinejad, Arezoo Amiri, Foroozan Fares* Pages 864-867
    Background

    Lightning is one of the most mysterious phenomena of nature that also, it has caused many financial and human losses. In tropical and sub-tropical countries, death due to thunderbolt is not unusual, and even tragic events may occur at high altitudes. Lightning physics is complex and not completely clear. Usually, the clouds are heavily pregnant and high voltages and amperages, they drain their load over earth through a massive arc. The death by lightning is naturally a component of the accident and does not pose a particular problem to the legal pathologist. But sometimes the body is found outdoors without special signs, and there may be doubts about death. The damage caused by the lightning is unpredictable and accidental.

    Case Presentation

    A 23-years-old young man went to a park in southern Tehran for entertainment at dawn, sometime in September 2018, that suddenly lightning hit him and, unfortunately he passed away. After passing the dead body of the young man to the forensic medicine about 14 hours later, an external physical examination showed the appearance of Lichtenberg (fern leaves) on the upper and middle part of the trunk.

    Conclusion

    Lightning injuries are in different ranges from minor injuries to severe burns, fractures, and tissue laceration. The lightning may cause specific shapes on skin similar to the ferns, which is known as the Lichtenberg. The Lichtenberg figure is known as an image of lightning and is an important clue to lightning strikes with humankind or bodies. This posture is a physical phenomenon with red and tree-shaped on the skin that occurs by lightening after one hour and usually disappears after 24- 48 hours. This sign does not burn and does not have any relation to the vessel or nerves.

    Keywords: death, lightning, lightning injuries