فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 91 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علی قاسمی، فاتح رحیمی*، محمد کتولی صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    تشکیل بیوفیلم شاخص اصلی در گسترش عفونتهای دستگاه ادراری ناشی از اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک محسوب می شود. تشکیل بیوفیلم نیازمند حضور مجموعه ای از ژنهای مختلف است که باعث تسهیل چسبندگی اولیه، بلوغ، تولید ماتریکس پلیمری خارج سلولی و پراکندگی بعدی باکتریها می شود. چندین عامل سطحی سلول از قبیل فالژل، فیمبریه، کورلای و تولید اگزوپلی ساکارید در اتصال سلولهای باکتریایی به مجاری ادراری و گسترش بیوفیلم نقش دارند. در این مطالعه شیوع سویه های اشرشیا کلای مولد بیوفیلم جداسازی شده از بیماران مبتال به عفونت ادراری در شهر زاهدان و همچنین فراوانی ژنهای موثر در تشکیل بیوفیلم در میان این سویه ها مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در طی سال 1396 ،در مجموع 112 جدایه اشرشیا کلای از بیماران مبتال به عفونت ادراری در یک بیمارستان مرجع در شهر زاهدان جمع آوری گردید و با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد شناسایی قرار گرفتند. توانایی تشکیل کورلای و سلولز و همچنین تولید بیوفیلم در میان سویه ها به ترتیب با استفاده از آزمونهای کیفی ژلور قرمر کنگو و کمی میکروتیتر پلیت مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، حضور ژنهای بیوفیلمی csgA ،papC ،fimH ،sfaS و afaI با استفاده از آزمون PCR تعیین گردید.

    یافته ها

    در مجموع 85 سویه (76 درصد) با استفاده از آزمون PCR به عنوان اشرشیا کلای مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. در این میان، 58 سویه (68 درصد) مولد کورلای و سلولز بودند که به ترتیب 7 ،88 و 5 درصد سویه ها واجد مورفوتایپهای rdar ،bdar و pdar بودند. عالوه بر این، 52 ،31 و 17 درصد سویه ها نیز به ترتیب مولد بیوفیلم قوی، متوسط و ضعیف بودند. ژنهای csgA ، papC ،fimH ،sfaS و afaI نیز به ترتیب در 98 ،79 ،71 ،14 و 10 درصد سویه ها مورد شناسایی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای سویه های اشرشیا کلای مولد بیوفیلم و واجد ژنهای مرتبط با تشکیل بیوفیلم در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در زاهدان است. حضور این ژنها که مرتبط با چسبندگی باکتریها هستند، موید نقش مهم کورلای و فیمبریه در تشکیل بیوفیلم و در طی عفونت ادراری است که می توانند به عنوان اهداف مهمی در درمان حایز اهمیت باشند.

    کلیدواژگان: اشرشیا کلای اوروپاتوژنیک، بیوفیلم، کورلای، سلولز، ژنهای فیمبریه ای
  • نرگس سادات مصطفوی، فاطمه محقق، فاتح رحیمی* صفحات 15-21
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اوریوس یک عامل بیماریزای مهم در ایجاد طیف وسیعی از عفونتهای بالینی شناخته می شود که با تشکیل بیوفیلم می تواند باعث ایجاد الگوهای مقاومتی جدید و شکست در روند درمان گردد. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه فنوتایپی تشکیل بیوفیلم در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس جدا شده از بیماران در شهرهای تهران و اصفهان انجام گرفت.

    روش کار

    در مجموع در طی سال 1396 ،به ترتیب 115 و 119 جدایه مشکوک به استافیلوکوکوس اوریوس از بیماران مبتال به عفونتهای مختلف از آزمایشگاه یک بیمارستان مرجع در هر یک از شهرهای تهران و اصفهان جمع آوری شدند و با استفاده از آزمون PCR مورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. به منظور تعیین توانایی تشکیل بیوفیلم از آزمونهای کیفی ژلوز قرمز کنگو و کمی میکروتیتر پلیت استفاده گردید.

    یافته ها

    با استفاده از آزمون PCR با پرایمرهای اختصاصی ژن nucA تمامی 234 جدایه جمع آوری شده به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مورد تایید قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از آزمون کیفی ژلوز قرمز کنگو به ترتیب 12 و 8 درصد سویه های استافیلوکوکوس اوریوس جداسازی شده از شهرهای اصفهان و تهران واجد کلنیهای سیاه رنگ و اسالیم مثبت بودند. همچنین، در آزمون میکروتیتر پلیت نیز 12 و 7 درصد سویه ها در شهرهای اصفهان و تهران مولد بیوفیلم قوی بودند. در مجموع، 97 درصد سویه ها در هر دو شهر قادر به تشکیل بیوفیلم قوی و متوسط بودند.

    نتیجهگیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان اذعان داشت که روش کمی میکروتیتر پلیت در مقایسه با روش کیفی ژلوز قرمز کنگو از حساسیت و اختصاصیت بیشتری جهت سنجش بیوفیلم برخوردار می باشد. از طرف دیگر، شیوع باالی سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مولد بیوفیلم در شهرهای تهران و اصفهان یک هشدار و تهدید جدی برای سالمت جامعه محسوب می شود.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، بیوفیلم، بیماران، میکروتیتر پلیت، ژلوز قرمز کنگو
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، حسن برزگر، محمدامین مهرنیا، هادی تناور صفحات 22-31
    سابقه و هدف

    امروزه استفاده از ترکیبهای گیاهان دارویی جهت کنترل و درمان مسمومیت و عفونتهای باکتریایی مورد توجه قرار گرفته است. انجیر معابد (L religiosa Ficus) گیاهی چند ساله است که به خانواده Moraceae تعلق دارد. هدف از این پژوهش تعیین گروه های عاملی ترکیبات زیست فعال و اثر ضدباکتریایی عصاره آبی برگ انجیر معابد بر تعدادی از سویه های بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی بود.

    روش کار

    عصارهگیری از برگهای انجیر معابد با روش خیساندن به مدت 48 ساعت انجام پذیرفت. با استفاده از روش های کربی-بایر و چاهک آگار قطر هاله های بازدارندگی از رشد باکتریها توسط عصاره آبی برگ انجیر معابد اندازهگیری شد. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب با استفاده از روش رقیق سازی در چاهک 96 خانهای و پورپلیت تعیین گردید. از دستگاه طیف- سنج مادون قرمز تبدیل فوریه)FTIR)جهت بررسی گروه های عاملی ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره آبی برگ انجیر معابد استفاده شد.

    یافته ها

    باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس با قطر هاله 1/13 و 3/16 میلیمتری در روش های کربی-بایر و چاهک آگار بیشترین حساسیت را نسبت به عصاره برگ انجیر معابد داشت. حداقل غلظت بازداندگی برای سالمونال تیفی موریوم، انتروباکتر آیروژنز، استافیلوکوکوس اپیدرمیس و لیستریا اینوکوا به ترتیب 128 ،64 ،32 و 32 میلیگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی برگ انجیر معابد برای سالمونال تیفی موریوم، انتروباکتر آیروژنز، استافیلوکوکوس اپیدرمیس و لیستریا اینوکوا به ترتیب بزرگتر از 512 ،512 ،128 و 256 میلیگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. طیف حاصل از عصاره آبی برگ انجیر معابد پیکهایی در ،771/85 ،833/14 ،861/75 ،1068/3 ،1168/22 ،1311/24 ،1423/13 ،1568/96 ،2929/4 ،2976/55 ،3395/9 محدوده 61/665 و 14/616 سانتیمتر نشان داد.

    نتیجهگیری

    عصاره آبی انجیر معابد دارای فعالیت ضدمیکروبی بر باکتریهای سالمونال تیفی موریوم، انتروباکتر آیروژنز، استافیلوکوکوس اپیدرمیس و لیستریا اینوکوا بود. بنابراین، استفاده از عصاره آبی شیشهشور در صنایع داروسازی توصیه میشود.

    کلیدواژگان: انجیر معابد، میکرودایلوشن براث، کربی-بائر، ترکیبات زیست فعال
  • منیر سادات سید صالحی، میترا صالحی*، فریبا شریف نیا صفحات 32-41
    سابقه و هدف

    در بسیاری از مطالعات از گیاهان دارویی جهت درمان عفونتهای میکروبی استفاده میشود. گیاه مورد(Myrtus communis) جزء خانواده Myrtaceae و گیاه خاکشیر (Sophia Descurainia) از اعضای خانواده Brassicaceae میباشند. گیاه خاکشیر و مورد به علت وجود ترکیبات شیمیایی مختلف دارای فعالیت ضد میکروبی میباشند. از این رو هدف از این مطالعه بررسی مقایسه اثرات ضد میکروبی عصاره گیاهان مورد و خاکشیر بر روی عوامل باکتریایی و قارچی عفونت دستگاه ادراری میباشد.

    روش کار

    در این مطالعه عصاره های اتانولی و متانولی مورد و خاکشیر با روش خیساندن تهیه شد، اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهان بر روی 4 سویه گرم مثبت شامل استافیلوکوکوس اوریوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، انتروکوکوس فکالیس، باسیلوس سریوس و 6 سویه گرم منفی شامل اشریشیا کلی، سراشیا مارسیسنس، شیگال فلکسنری، کلبسیال پنومونیه، سالمونال تیفیموریوم، سودوموناس آیروژینوزا و قارچ کاندیدا آلبیکنس، با روش های چاهک گذاری و دیسک گذاری مورد بررسی قرار گرفتند. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به روش تهیه رقت در لوله تعیین گردید.

    یافته ها

    کمترین مقدار MIC و MBC برای مورد، مربوط به باسیلوس سریوس (ml/mg 97/0) و بیشترین مقدار مربوط به انتروکوکوس فکالیس و شیگال فلکسنری (ml/mg 5/62) بود.

    نتیجه گیری

    عصاره های اتانولی و متانولی مورد بر میکروارگانیسمها اثر آنتی میکروبیال داشت اما عصاره های خاکشیر هیچگونه اثر ضد میکروبی نداشت. بیشترین تاثیر ضد میکروبی گیاه مورد بر روی باکتریهای گرم مثبت بود و تنها سویه گرم منفی حساس شیگال فلکسنری بود. مخمر کاندیدا آلبیکنس در برابر تاثیر عصاره ها مقاومت نشان داد.

    کلیدواژگان: خاکشیر، مورد، عفونت دستگاه ادراری
  • مهدی رشدی ملکی* صفحات 42-50
    زمینه و هدف

    مایکوباکتریوم های غیرتوبرکلوزی (NTM (خانواده بزرگی از باکتری های اسید فست هستند که بطور گسترده در محیط پراکنده اند. اگر چه اکثر این گونه ها ساپروفیت هستند، حدود 30 %این گونه ها با بیماری های انسانی در ارتباط اند. NTM ها و اعضای مجموعه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس دارای ویژگی های میکروبیولوژیکی مشترک هستند مانند القاء پاسخ ایمنی مشابه و تظاهرات بالینی یکسان. با این حال، بیماری های ناشی از گونه های NTM یک چالش تشخیصی برای پزشکان است زیرا نمی توانند بر اساس تاریخچه بالینی، نتایج آزمون پوستی توبرکولین، الگوهای رادیولوژیکی و گزارش های اولیه آزمایشگاهی به آسانی از بیماری سل تشخیص دهند. لذا شناسایی دقیق مایکوباکتریوم های غیرتوبرکلوزی به دلیل متفاوت بودن استراتژی های درمانی ضروری بوده و الزم است مورد توجه جدی قرار گیرد.

    روش کار

    تعداد 120 نمونه آب به منظور جداسازی گونه های NTM جمع آوری و پس از آلودگی زدایی و پردازش، در محیط لونشتاین- جانسون کشت داده شدند. سپس دقت و حساسیت 3 ژن محافظت شده rRNA 16S ،hsp65 و rpoB در شناسایی گونه های NTM جداسازی شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه 87 کلنی NTM از نمونه های آب جداسازی شدند. نتایج بررسی توالی ژنهای rRNA 16S ،hsp65 و rpoB نشان داد که ژن hsp65 در مقایسه با 2 ژن دیگر از دقت و حساسیت باالیی در تشخیص گونه ها برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بر خالف ژن hsp65 ،تعیین توالی جزیی از ژنهای rRNA 16S و rpoB برای تشخیص گونه های NTM کافی نیست.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم های غیرتوبرکلوزی، شناسایی، ژن های rRNA 16S، hsp65، rpoB
|
  • Ali Qasemi, Fateh Rahimi*, Mohammad Katouli Pages 1-14
    Background and objective

    Biofilm formation is a major determinant in the development of urinary tract infections (UTIs) by uropathogenic Escherichia coli (UPEC). Biofilm formation requires a set of genes facilitating the initial adhesion, maturation, production of the extracellular polymeric matrix and subsequent dispersal of bacteria. Several cell surface factors such as flagella, fimbriae, curli and exopolysaccharide production are involved in attachment of bacterial cells to the urinary tract and biofilm development. In this study we showed the prevalence of biofilm producing E. coli strains isolated from patients with UTI in Zahedan and also the presence of biofilm-associated genes was assessed.

    Materials and methods

    During 2017, a total of 112 E. coli isolates were collected from patients with UTI in a referral hospital in Zahedan and were identified using common biochemical and PCR confirmatory diagnostic tests. The ability of E. coli strains to form curli and cellulose and also biofilm was measured using qualitative Congo red agar and quantitative microtiter plate assays, respectively. The presence of csgA, papC, fimH, sfaS and afaI biofilm-associated genes was tested by PCR assay.

    Results

    A total of 85 strains (76%) were identified and confirmed as E. coli using PCR test. Amongst all, 58 strains (68%), produced curli and cellulose and were biofilm positive, in which, 7, 88 and 5% exhibited rdar, bdar and pdar morphotypes, respectively. Moreover, 52, 31 and 17% of strains were able to form strong, moderate and weak biofilm, respectively. The genes csgA, papC, fimH, sfaS and afaI were detected in 98, 79, 71, 14 and 10% of strains, respectively.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the high prevalence of biofilm producing E. coli strains with biofilm associated genes among patients with UTI in Zahedan. The presence of such genes which are associated with bacterial attachment indicating the important role of curli and fimbria in biofilm formation during UTI infections which highlighted them as important targets for therapeutic purposes.

    Keywords: Uropathogenic Escherichia coli, biofilm, curli, cellulose, fimbrial genes
  • Narges Sadat Mostafavi, Fatemeh Mohaghegh, Fateh Rahimi* Pages 15-21
    Background and objective

    Staphylococcus aureus is known as a major pathogen that causes a wide range of clinical infections, that is able to produce biofilm and cause new resistance patterns which results in failure of the treatment process. The aim of this study was to investigate the phenotypic comparison of biofilm formation among S. aureus strains isolated from patients in Tehran and Isfahan.

    Material and methods

    A total of 115 and 119 suspected S. aureus isolated from patients with various infections were collected from a referral hospital laboratory in Tehran and Isfahan, respectively, during 2017 and identified at the species level using polymerase chain reaction (PCR) test. The ability of the strains to form biofilm was tested using qualitative Congo red agar (CRA) and quantitative microtiter plate (MTP) assays.

    Results

    All 234 isolated strains were confirmed as S. aureus using specific primers for nucA gene. According to the result of CRA test, 12 and 8% of S. aureus strains isolated in Isfahan and Tehran, respectively, produced black colonies and were slime positive. Moreover, in MTP assay, 12 and 7% of strains in Isfahan and Tehran, respectively, were able to form strong biofilm. Totally, 97% of strains in both cities formed strong and moderate biofilm.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it could be concluded that the quantitative MTP test has higher sensitivity and specificity than CRA for biofilm assessment. On the other hand, the high prevalence of biofilm producing strains in Tehran and Isfahan is a serious warning and threat to public health.

    Keywords: S. aureus, biofilm, patients, microtiter plate, Congo red agar
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Hassan Barzegar, Mohammad Amin Mehrnia, Hadi Tanavar Pages 22-31
    Background and objectives

    Today, the use of herbal compounds to control and treat poisoning and infections bacterial has been considered. Ficus religiosa is a perennial plant that belongs to the Moraceae family. This study aimed to evaluate of the functional groups of bioactive compounds and antibacterial activity of Ficus religiosa aqueous extract on number of pathogenic bacteria “in vitro”.

    Materials and methods

    The extraction of Ficus religiosa leaf with maceration method was done for 48 hours. Using Kirby-Bauer and well agar methods, the inhibition zone diameter (IZD) bacterial growth was measured by aqueous extract of Ficus religiosa leaves. The minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bacterial concentration (MBC) were determined using the micro-dilution broth (in 96-well) and pour plate method, respectively. The functional groups of bioactive compounds of Ficus religiosa aqueous extract was evaluated by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR).

    Results

    Staphylococcus epidermidis with a IZD of 13.1 and 16.3 mm in Kirby-Bauer and well diffusion agar methods had the highest susceptibility to Ficus religiosa leaf extract. The MIC was for Salmonella typhimurium, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis and Listeria innocua 128, 64, 32 and 32 respectively. The MBC of Ficus religiosa aqueous extract was for Salmonella typhimurium, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis and Listeria innocua >512, 512, 128 and 256 respectively. The main peaks of Ficus religiosa aqueous extract factor groups were observed in wave numbers of 3395.9, 2976.55, 2929.4, 1568.96, 1423.13, 1311.24, 1168.22, 1068.3, 861.75, 833.14, 771.85, 665.61 and 616.14 cm-1 .

    Conclusion

    The Ficus religiosa aqueous extract had antimicrobial activity on Salmonella typhimurium, Enterobacter aerogenes, Staphylococcus epidermidis and Listeria innocua. Therefore, the use of Ficus religiosa aqueous extract could be suggested in pharmaceutical industry.

    Keywords: Ficus religiosa, Micro-dilution broth, Kirby-Bauer, Bioactive compounds
  • Monir Alsadat Seyed salehi, Mitra Salehi*, Fariba Sharifnia Pages 32-41
    Background and objective

    In many studies of medicinal plants used to treat bacterial infections. Myrtus communis is the member of the Myrtaceae family, and Descurainia sophia is the member of the Brassicaceae family. Myrtus communis and Descurainia sophia because of the different chemical compounds have antimicrobial activity. The purpose of this study was to compare the antimicrobial effects of Myrtus communis and Descurainia sophia extracts on bacterial and fungal of urinary tract infection.

    Materials and methods

    In this study ethanolic and methanolic extracts of the Myrtus communis and Descurainia sophia was prepared by maceration method. Antimicrobial effect of plants extracts on four strains of gram-positive including Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis, Bacillus cereus and six gram-negative strains including Escherichia coli, Serratia Marsysns, Shigella flexneri, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans with well and disc diffusion assays were studied. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration by tube dilution method (MBC) were determined.

    Results

    The lowest MIC and MBC of Myrtus communis was against Bacillus cereus (0.97 mg/ml) and the maximum amount was against Enterococcus faecalis and Shigella flexneri (62.5 mg/ml).

    Conclusion

    The ethanol and methanol extracts of Myrtus Communis extracts had antimicrobial effects on the microorganisms but Descurainia sophia extracts had no antimicrobial effects. Most of the plant antimicrobial effect was on gram-positive bacteria and Shigella flexneri was the only gram-negative susceptible strain. Candida albicans Showed resistance to the effects of extracts.

    Keywords: Descurainia sophia, Myrtus communis, urinary tract infection
  • Mehdi Roshdi Maleki* Pages 42-50
    Background and objective

    Nontuberculous mycobacteria (NTM) are a large family of acid-fast bacteria that are widely distributed in the environment. Although most NTM species are saprophytic, about 30% of these species are associated with human diseases. NTM and Mycobacterium tuberculosis complex have common microbiological characteristics, such as induce similar immune response and same clinical manifestations. However, disease caused by NTM is a diagnostic challenge for physicians, because it cannot readily be distinguished from tuberculosis on the basis of clinical history, tuberculin skin test results, radiological patterns, and initial laboratory reports. Therefore, accurate detection of NTM is necessary due to different therapeutic strategies and should be considered seriously.

    Materials and methods

    In this study, 120 water samples were collected for isolation of NTM species, and cultured in a Lowenstein-Jensen medium after decontamination and processing. Then, accuracy and sensitivity of the three conserved genes (16S rRNA, rpoB and hsp65), were evaluated in identification of NTM species isolated.

    Result

    In this study, 87 NTM colonies were isolated from water samples. The results of the sequence analysis of the three conserved genes showed that the hsp65 gene compared to other two genes has a high degree of accuracy and sensitivity.

    Conclusion

    Unlike hsp65 gene, partial sequence analysis of the 16S rRNA and rpoB genes does not seem to be sufficient for recognizing NTM species.

    Keywords: NTM, Identification, 16S rRNA, hsp65, rpoB genes