فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مالی
پیاپی 60 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهنام چاوشی*، رضا تهرانی، عزت الله عباسیان صفحات 451-475
    هدف

    در این پژوهش، با استفاده از تلفیق مدل های صاحب نظران، مدلی ابداع شده است که ریسک سیستمی و رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری را از دیدگاه بررسی بازدهی این صندوق ها می سنجد.

    روش

    در این پژوهش مدل های LTD، SES، MES و CoVaR ریسک های سیستمی در صندوق سهامی در ایران بررسی شده و از طریق مدل تاپسیس با توجه به ترکیب روش های نام برده رتبه هر صندوق بر اساس ریسک سیستمی تعیین شده است. این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی رگرسیون چندکی (کوانتیل) تاپسیس از روش های تصمیم گیری چندمعیاره به عنوان ابزاری برای تجزیه و تحلیل معیارهای انتخاب صندوق ها به دنبال پیشنهاد مدلی است تا بتواند حجم انبوه اطلاعات مربوط به صندوق های مختلف را تجزیه و تحلیل کرده و در راستای کاهش ریسک غیرسیستماتیک و انتخاب صندوق مناسب، روشی ارایه دهد.

    یافته ها: 

    با توجه به موضوع مقاله که طراحی مدلی برای رتبه بندی صندوق ها است، در نهایت بر اساس مدل های ارایه شده مبتنی بر ارزیابی ریسک سیستمی روشی برای رتبه بندی ارایه شده که با داده های صندوق ها در بورس ایران با در نظر گرفتن معیارهای مطرح شده نتایج حاصل از این رتبه بندی نیز ارایه شده است.

    نتیجه گیری:

     نتیجه این پژوهش ارایه مدلی است که در آن، با استفاده از روش تحلیل ترکیبی رگرسیون چندکی (کوانتیل) تاپسیس، ریسک سیستمی با چهار مدل ارزش در معرض خطر شرطی (CoVaRΔ)، زیان مورد انتظار سیستمی (SES)، سهم حاشیه ای زیان مورد انتظار (MES) و وابستگی دنباله پایین (LTD) در صندوق ها ارزیابی شده و بیشترین تاثیر به کمترین تاثیر صندوق ها در سیستم مشخص شد.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، ارزش در معرض خطر شرطی (CoVaRΔ)، زیان مورد انتظار سیستمی (SES)، سهم حاشیه ای زیان مورد انتظار (MES)، وابستگی دنباله پایین (LTD)
  • هانیه حکمت، علی رحمانی*، مهناز ملانظری، میرحسین موسوی، حسن قالیباف اصل صفحات 476-495
    هدف

    هدف این مقاله، ارزیابی کارایی ضعیف بازار سرمایه ایران با استفاده از مدل های ایستا (ضرایب ثابت) و پویا (ضرایب متغیر) است. بسیاری از پژوهشگران به بررسی فرضیه کارایی بازار در بازارهای نوظهور توجه دارند، زیرا به دلایل متعدد، در خصوص کارایی در اکثر این بازارها تردید وجود دارد، ولی به نظر می رسد، کاستی های روش پژوهش و ضعف‏ مدل های آماری به این امر کمک کرده است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از الگوی ARMA-GARCH ضرایب ثابت و ضرایب متغیر و به کارگیری اطلاعات قیمت 58 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1385 تا دی 1397، کارایی سطح ضعیف بازار سرمایه ارزیابی شده است.

    یافته ها: 

    معنا داری ضرایب اتورگرسیو مدل های ایستا حاکی از تایید کارایی 15 شرکت و رد کارایی 43 شرکت بوده است. به منظور بررسی دقیق تر موارد ناکارایی، مدل های پویا برای 43 مورد ناکارای یادشده برازش شد که نتایج نشان دهنده تایید کارایی و هم گرایی به صفر 12 مورد و نیز رد کارایی اطلاعاتی 31 شرکت (که 9 مورد هم گرایی به صفر داشته اند) هستند. بر این اساس، نمی توان هر دو فرضیه کارایی و حرکت به سمت کارایی را تایید کرد.

    نتیجه گیری: 

    تفاوت در نتایج مدل های ایستا و پویا، نشان دهنده تاثیر نوع روش بر نتایج آزمون های کارایی بازار هستند. نمودارهای مسیر زمانی 21 شرکت نیز نشان دهنده بهبود درجه کارایی و تحولات مثبت از سال 1385 هستند. همچنین، نتایج آزمون های تکمیلی نشان دادند که هرچه رتبه نقدشوندگی بالاتر باشد، به احتمال زیاد کارایی مطابق مدل های پویا تایید می شود.

    کلیدواژگان: کارایی سطح ضعیف بازار سرمایه، مدل های GARCH پویا، فیلتر کالمن، کارایی اطلاعاتی، نقدشوندگی
  • رامین قربانی، غلامرضا کردستانی*، حمید حقیقت، محمدحسین قائمی، حمید عزیزمحمدلو صفحات 496-520
    هدف

    هدف از مقاله حاضر، ارایه مدلی برای ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط حاکم بر صنعت بانکداری است. بر خلاف پژوهش های قبلی، در این پژوهش، به تمام ابعاد ریسک توجه شده است. همچنین، با توجه به اینکه بیانیه های کمیته بال، الزامات حداقلی برای تعیین سلامت مالی بانک ها ارایه می‎کند، این پژوهش، شاخص هایی برای ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک بانک ‎ها، با در نظر گرفتن بیانیه های کمیته بال، استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی و بیانیه های کمیته کوزو ارایه کرده است.

    روش

    در این پژوهش از روش کیفی و رویکرد مبتنی بر نظریه پردازی زمینه بنیان استفاده شده است. برای این منظور، با اخذ نظرهای خبرگان صنعت بانکداری و به ویژه اعضای کمیته ریسک بانک ها، ضمن استخراج ریسک های صنعت بانکداری کشور و همچنین عوامل موثر بر اثربخشی مدیریت ریسک، مدل یکپارچه ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک ارایه شده است.

    یافته ها: 

    بانک های کشور با ریسک های مالی، عملیاتی، استراتژیک، تجاری و ریسک وقایع مواجه اند. یافته ها نشان داد که اثربخشی مدیریت ریسک را می توان با 47 شاخص و در طبقات مالی، عملیاتی، استراتژیک، تجاری و وقایع ارزیابی کرد. بر اساس نتایج، علاوه بر عملکرد بانک مرکزی، وضع قوانین جدید و تغییر قوانین و مقررات، در بهبود اثربخشی مدیریت ریسک توسط بانک ها، مهم ترین نقش را ایفا می کند. در نهایت، مدیریت ریسک اثربخش، علاوه بر پیامدهای مثبت برای سازمان، در سطح جامعه و بین الملل نیز دارای پیامدهای مثبت است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس شاخص های به دست آمده در این پژوهش، می توان گفت، علاوه بر شاخص های متداولی که برای ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک وجود دارد، شاخص های دیگری نیز بر مبنای محیط اقتصادی کشور ایران، در ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک صنعت بانکداری کشور موثر است.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، شاخص های ارزیابی اثربخشی مدیریت ریسک، بیانیه های کمیته بال، بیانیه های کمیته کوزو، استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی
  • مرتضی طالبی، محمدابراهیم آقابابائی*، مهدی سعیدی کوشا صفحات 521-541
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی وجود کم واکنشی یا بیش واکنشی در بورس تهران، پس از وقوع رخدادهای شدید در سطح بازار است. با توجه به گستردگی تعداد و نوع وقوع رخدادها، کشف چگونگی عملکرد سرمایه گذاران در این موقعیت، در تصمیم گیری به موقع و مدیریت سبد سرمایه گذاران اهمیت بسزایی دارد.

    روش

    پس از تشخیص وقوع رخدادهای شدید در سطح بازار، از طریق مقایسه بازدهی روزانه بازار با میانگین ارزش در معرض ریسک متحرک 500روزه بازار، سبدی از سهم های برنده و بازنده تشکیل شد و با مقایسه بازدهی حاصل از اتخاذ استراتژی مومنتوم و معکوس روی این سبدها، به بود یا نبود پدیده های بیش واکنشی و کم واکنشی پی برده شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های این پژوهش، پس از وقوع رخدادهای شدید بورس تهران، شاهد وقوع پدیده کم واکنشی بودیم. این پدیده، به خصوص در روزهای ابتدایی پس از وقوع رخدادهای شدید منفی، شدیدتر بود. اتخاذ موقعیت مومنتوم توانست به کسب بازدهی مازاد در مقایسه با بازدهی بازار منجر شود. همچنین در هیچ یک از حالات بررسی شده، وجود بیش واکنشی کوتاه مدت ثابت نشد.

    نتیجه گیری:

     وجود کم واکنشی کوتاه مدت در بورس تهران، ممکن است از وجود سقف نوسان روزانه 5 درصدی بازار نشیت گرفته باشد. فارغ از علت به وجود آمدن این پدیده، سرمایه گذاران می توانند با اتخاذ موقعیتی مناسب، در روزهای پس از وقوع رخداد شدید، به کسب سود بیشتر از بازار بپردازند

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک، بیش واکنشی، رخداد شدید، کم واکنشی
  • عادل بهزادی* صفحات 542-567
    هدف

    مدل سازی و اندازه گیری ریسک پرتفوی، یکی از مشکلات پیش روی سرمایه گذاران است. پژوهشگران، همواره به رویکرد سنتی اندازه گیری ریسک انتقاد کرده اند. پژوهش های تجربی، از حقایق آشکارشده در توزیع بازده دارایی ها حکایت می کند. این حقایق شامل دنباله پهن، چولگی منفی و خوشه بندی نوسان است و علاوه بر اینها، شواهد دیگری نیز وجود دارد که هم بستگی نامتقارن دنباله ای در توزیع بازده دارایی ها را نشان می دهد؛ به این معنا که در بازارهای رو به پایین، هم بستگی بین دارایی ها، بیشتر از بازار های رو به بالاست، بنابراین، می بایست در مدل سازی ریسک، این مسئله در نظر گرفته شود.

    روش

    مقاله پیش رو، به منظور مدل کردن حقایق یادشده، به ترتیب از تیوری ارزش فرین، گارچ، گارچ نمایی و مدل گارچ گولستن جاگاناتاهان رانکل (GJR) و کاپیولای T-skewed استفاده کرده است. همچنین به منظور محاسبه وزن های پرتفوی، از مدل میانگین واریانس استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته ها حقایقی را در خصوص بحث مربوط به توزیع بازده دارایی ها برای 30 شرکت بررسی شده در بورس تهران آشکار کرد. همچنین، روش های بررسی شده، نشان دهنده برتری رویکرد پیشنهادی در مقایسه با سایر روش های سنتی است.

    نتیجه گیری: 

    هنگام استفاده از خانواده گارچ، مدل گارچ گولستن جاگاناتاهان رانکل، در مقایسه با دو روش دیگر، عملکرد بهتری دارد که اهمیت در نظر گرفتن اثرهای اهرم در مدل سازی ریسک برای بازده سهام در بورس تهران را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، هم بستگی نامتقارن دنباله ای، تئوری ارزش فرین، اندازه گیری ریسک سبد سهام، ارزش در معرض خطر
  • یونس نوبخت*، ملک آجار صفحات 568-593
    هدف

    در این پژوهش، تاثیر مدیریت سود تعهدی و واقعی بر ارزش شرکت بررسی شده است. بدین ترتیب، یافته های پژوهش، علاوه بر ارزیابی اثرهای مدیت سود بر ارزش شرکت، به علت استفاده از معیارهای نوین در ارزشیابی ارزش شرکت ها، به توسعه ادبیات مالی در این زمینه نیز کمک خواهند کرد.

    روش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، اطلاعات مالی 180 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1387 تا 1397 بررسی شد. فرضیه های پژوهش نیز با استفاده از مدل های رگرسیونی چندمتغیره با داده های ترکیبی آزمون شد.

    یافته ها:

     بر اساس یافته های پژوهش، مدیریت سود تعهدی، از طریق اقلام تعهدی اختیاری و مدیریت سود واقعی، از طریق هزینه های تولید غیرعادی و جریان های نقد عملیاتی غیرعادی، تاثیر مثبت و معناداری بر ارزش شرکت ناشی از جریان نقد آزاد دارد. اما، بین مدیریت سود واقعی از طریق هزینه های اختیاری غیرعادی و ارزش شرکت ناشی از جریان نقد آزاد، رابطه معناداری مشاهده نشد. این در حالی است که تاثیر مدیریت سود تعهدی، از طریق اقلام تعهدی اختیاری و مدیریت سود واقعی، از طریق هزینه های تولید غیرعادی و جریان های نقد عملیاتی غیرعادی بر ارزش شرکت ناشی از ارزش افزوده اقتصادی منفی و معنادار بوده است. همچنین، مدیریت سود واقعی از طریق هزینه های اختیاری غیرعادی بر ارزش شرکت ناشی از ارزش افزوده اقتصادی، تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان دادند که مدیریت سود، ارزش شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این تاثیر، در برخی موارد مثبت و در برخی دیگر منفی است. این موضوع نشان می دهد که دستکاری اقلام تعهدی اختیاری و فعالیت های واقعی بر ارزش شرکت ها، اثرهای متفاوتی دارد که می تواند منافع ذی نفعان را در شرکت با خطر جدی مواجه کند.

    کلیدواژگان: ارزش شرکت، مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی، ارزش افزوده اقتصادی، جریان نقد آزاد
  • سید جلال طباطبائی*، علیرضا پاک گوهر صفحات 594-611
    هدف

    از آنجا که پژوهشگران، در ادبیات مالی، برای مدل سازی مقادیر فرین به تحلیل داده ها توجه کرده اند و در بازارهای مالی نیز مدیران ریسک بازار به آن توجه می کنند، شناسایی رویکردهای نوین و مناسب می تواند در پیش بینی رویدادهای بسیار نادر به تحلیل گران ریسک، بینش عمیقی ایجاد کند. تحلیل رویدادهای بسیار نادر بر اساس توزیع زمانی، یکی از مناسب ترین رویکردها در تحلیل ریسک است. هدف پژوهش حاضر، ترکیب رویکرد تحلیل زمانی و تحلیل طیفی برای شناسایی و ارایه رویکردی نوین در استخراج و تحلیل نوسان های آشکار و پنهان در امتداد تمامی طول موج های ممکن سری زمانی است تا بتوان رفتار قیمتی سهام و نوسان های آن را شناسایی کرد.

    روش

    بر اساس الگوریتم تعریف ‏شده، ابتدا در دوره بررسی، برای هر سهم، حداکثر زیان بازدهی استخراج و طبق توزیع زمانی به شکل یک سری زمانی تعریف شد. برای سری زمانی به دست آمده، الگوی ساختاری تکرارشونده با استفاده از دوره نگار و رویکرد تحلیل واریانس چندهارمونیکی اجرا و نوسان های پنهان در بازده های حداکثر زیان با درجه های متفاوت کیفیت شناسایی شدند، سپس باکیفیت ترین دوره، طبق رابطه سینوسی تخمین زده شد. برای این منظور، از قیمت سهام برای دوره آماری 1377 تا 1397 (20 سال) و 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است.

    یافته ها:

     با استفاده از یافته های حاصل از روش ارایه شده، چرخه 460روزه می تواند مناسب ترین و باکیفیت ترین چرخه در شناسایی نوسان موجود در سری زمانی بررسی شده باشد. همچنین، بر اساس این چرخه، پارامترهای الگوی سینوسی برآورد شده، معنادارند. آزمون نکویی برازش نیز نشان داد که می توان 78درصد از تغییرات بازدهی را به‎کمک الگوی ارایه شده، شناسایی کرد.

    نتیجه گیری: 

    به کارگیری رویکرد ترکیبی تحلیل سری زمانی و طیف نگار، برای توصیف رفتار سری زمانی بازدهی سهام شرکت ها، صلاحیت لازم را دارد. از این رو، می توان از الگوی ارایه شده برای پیش بینی و تحلیل در بازار سرمایه بهره برد.

    کلیدواژگان: تحلیل طیفی، دوره نگار، مقادیر فرین، نوسان
  • نجمه خدابخشی، غلامرضا سلیمانی امیری* صفحات 612-641
    هدف

    مدیریت سرمایه در گردش، بخش حیاتی مدیریت مالی شرکت هاست که با سودآوری نیز ارتباط دارد و بیانگر سلامت مالی شرکت است. از آنجا که محیط تجاری ایران و همچنین وضعیت اقتصادی و سیاسی حاکم در ایران، با بسیاری از کشورها تفاوت دارد، بر آن شدیم تا به طور خاص و به صورت کیفی، الگویی برای نحوه مدیریت سرمایه در گردش در ایران تدوین کنیم.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار و ابزار مصاحبه عمیق استفاده شده است. به همین منظور، با 26 نفر از اعضای هییت مدیره، مدیران، معاونان و مشاوران مالی شرکت های موجود در 10 صنعت فعال بورس اوراق بهادار تهران، مصاحبه شد.

    یافته ها: 

    در این پژوهش، علاوه بر عوامل موثر بر مدیریت سرمایه در گردش (عوامل بیرونی شامل قیمت جهانی کالا، عوامل کلان اقتصادی، شرایط سیاسی، نقش دولت، تامین کنندگان، صنعت و عوامل درونی شامل عوامل مالی، سازوکارهای حاکمیت شرکتی، هییت مدیره، اعتبار شرکت، نوع کالا، نوع فروش، سیاست تقسیم سود، حجم تولید، سیاست اعتباری شرکت، ریسک غیرسیستماتیک، عمر شرکت و موقعیت جغرافیایی) و پیامدهای حاصل از مدیریت بهینه سرمایه در گردش (بهبود وضعیت نقدینگی، افزایش سودآوری، افزایش سهم بازار، افزایش اعتبار شرکت و بقای شرکت)، مواردی مانند شرایط زمینه ای و راهکارهایی برای بهبود مدیریت بهینه سرمایه در گردش (مدیریت، ساختار هییت مدیره، تشکیل کمیته ریسک، پیش بینی بودجه، تدوین نظام نامه مالی برای هر صنعت، انجام حسابرسی داخلی و حسابرسی عملیاتی، مشارکت صنعت با دانشگاه ها و مراکز علمی و انجام کارهای تحلیلی)، ارایه شده است. موانع و مشکلاتی که صنایع و شرکت ها در ایران برای پیاده سازی بهینه مدیریت سرمایه در گردش دارند، نیز ارایه شده است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های پژوهش، بیشترین عامل تاثیرگذار بر مدیریت سرمایه در گردش، از شرایط اقتصادی و سیاسی کشور و نقش دولت نشیت گرفته است که می توان با تدوین برنامه های بلندمدت اقتصادی و در نظر گرفتن شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، زمینه لازم برای بهبود مدیریت سرمایه در گردش را فراهم کرد. یافته های پژوهش، برای مدیریت بهینه سرمایه در گردش، دید وسیع تری در اختیار مدیران و معاونان مالی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، عوامل بیرونی، عوامل درونی، پیامدها، الگو
|
  • Behnam Chavoshi *, Reza Tehrani, Ezatollah Abbassian Pages 451-475
    Objective

    The simplest thing that may make an amateur investor invest in a fund is simply to look at the fund’s return that can be calculated very easily. Capital market experts have always tried to make investors aware of the threat of making judgments merely based on the fund's returns.

    Methods

    Accordingly, the present study addresses one of the performance evaluation techniques using risk assessment models. This technique simply focuses on the impact of the capital market on a mutual fund that can largely reflect the position of asset management and the stability of the fund’s performance. This study employs LTD, SES, MES, CoVaR models to assess systemic risks in equity funds in Iran. Besides, the TOPSIS model and a combination of the mentioned techniques are used to rank each mutual fund in terms of systemic risk.

    Results

    According to the topic of the paper, designing a model for ranking the mutual funds is finally presented based on the models based on risk assessment based on systemic risk assessment based on the criteria presented in the Iranian stock with regard to the criteria presented by this ranking.

    Conclusion

    Using the hybrid regression analysis method (quantile) - topsis, the risk of a system of four aspects of value at risk (CoVaR), the marginal loss of expected loss (MES) and the lower tail dependence (LTD) in the funds were evaluated and the maximum impact on the least impact of funds in the system was determined.

    Keywords: Systemic Risk, Conditional Value at Risk (ΔCoVaR), Systemic Expected Shortfall (SES), Marginal Expected Shortfall (MES), Low Sequence Dependence (LTD)
  • Hanieh Hekmat, Ali Rahmani *, Mahnaz Mola Nazari, MirHossein Mosavi, Hasan Ghalibaf Asl Pages 476-495
    Objective

    The purpose of this paper is to evaluate weak-form market efficiency using static (fixed-coefficient models) & dynamic (time-varying models) models. Studying efficient market hypothesis (EMH) in emerging markets is an important subject among many researchers, due to many reasons mostly market efficiency in these markets is on doubts, it looks that methodological & statistical deficiencies provoked these problems. In previous studies mostly total market efficiency was considered as a whole market, regardless of lots of differences existed in individual companies. However, market efficiency tests should be examined among individual companies in order to compare each stock characteristic.

    Methods

    In this paper, we evaluate weak-form market efficiency; applying static & dynamic ARMA-GARCH models through a sample of 58 T.S.E. listed companies’ daily returns from 2006 to 2018.

    Results

    Testing the significance of auto-regressive coefficients in static models shows that 15 cases have been confirmed & 43 cases have been rejected. To test more scrutinously, dynamic models have been fitted for those 43 rejected cases. The results show that 12 companies were both efficient & zero-convergent & the informational efficiencies of 31 companies were rejected (among which 9 ones were zero-convergent, too). Thus, we couldn't confirm any of the two hypotheses, included weak-form market efficiency & the movement toward weak-form market efficiency.

    Conclusion

    The difference in the dynamic & static models’ results shows the impact of the type of method selected on the results of weak-form market efficiencies’ test. Also, the time-line charts of 21 companies could explain some improvement in the degree of market efficiency & positive change since 2006. Finally, using dynamic models in the robustness test demonstrate that the more a company is liquid, the more is the probability of the weak-form market efficiency to be confirmed.

    Keywords: Weak-form market efficiency, Dynamic GARCH models, Kalman Filter, Informational efficiency, liquidity
  • Ramin Ghorbani, Gholamreza Kordestani *, Hamid Haghighat, MohammadHossein Ghaemi, Hamid Azizmohammadlou Pages 496-520
    Objective

    The purpose of this paper is to develop a model for evaluating the effectiveness of risk management according to the environmental characteristics and conditions of the banking industry. Unlike previous studies, all aspects of risk have been considered in this study. Also, given that the Basel Committee Statements provide minimal requirements for determining the financial health of banks, this study intends to evaluate indicators for assessing the effectiveness of bank's risk management, taking into account Basel Committee statements, International financial reporting standards for banks and COSO Committee statements.

    Methods

    In this research, a qualitative method and a grounded theory-based approach have been used. For this purpose, an integrated model of risk management effectiveness has been Provided by obtaining the opinions of banking industry experts, and in particular members of the Bank Risk Committee, while extracting the risks of the banking industry as well as factors affecting the effectiveness of risk management.

    Results

    The results of the study showed that the country's banks are exposed to financial, operational, strategic, business and eventual risks. The findings showed that the effectiveness of risk management can be assessed by 47 indicators in financial, operational, strategic, business and event categories. The results also showed that in addition to the performance of the central bank, the introduction of new laws and changes in laws and regulations play the most important role in improving banks' risk management effectiveness. Finally, the findings of the study showed that effective risk management in addition to the positive consequences for the organization has positive consequences at the community and international level.

    Conclusion

    The indicators obtained in this study showed that in addition to common indicators for assessing effectiveness of risk management, there are other indicators based on the economic environment of Iran that can be effective in assessing effectiveness of risk management in the banking industry.

    Keywords: risk management, Risk management effectiveness assessment indicators, Basel Committee statements, COSO Committee statements, IFRS
  • Morteza Talebi, MohammadEbrahim Aghababaei *, Mahdi Saeidi Koosha Pages 521-541
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the presence of under-reaction or over-reaction in Tehran Stock Exchange after extreme market events. Regarding the vast number of these events, finding how investors trade in these conditions is crucial for timely decision making and portfolio management. Regulations also can be wisely made to control investors.

    Methods

    Using daily TEDPIX and daily prices of all stocks from 2009 – 2018, we identify extreme market events by comparing daily market returns with the 500- days moving Value at Risk (VaR) of returns. Winner and loser portfolios are formed in the second stage and Then, we investigate the presence or absence of under-reaction or over-reaction by comparing momentum and reversal strategies' excess return. Positive values of momentum strategy excess returns lead us to under-reaction and positive values of reversal strategy lead us to an over-reaction.

    Results

    According to the results from the present study, from 67 extreme events in the research period, we have 30 positive and 37 negative extreme events. The momentum strategy yields a positive and significant excess return on average. Consequently, we find that stocks tend to under-react after both positive and negative events. But this behavior is more intense after negative events. Thus, the momentum strategy can make excess returns. Also, we didn't find the persistence of over-reaction within the study criteria.

    Conclusion

    Short-term under-reaction in the Tehran Stock Exchange may be due to the daily price limit of this market. Disregarding of the cause, investors can make a profit by taking advantage of the opportunity in the days following an extreme event. In other words, investors that prefer a momentum strategy can have notable excess returns in the days following an extreme event.

    Keywords: Value at Risk, Underreaction, Overreaction, Extreme event
  • Adel Behzadi * Pages 542-567
    Objective

    Portfolio risk measurement has always been one crucial aspect of finance. Several approaches have been modeled through time and some traditional approaches are criticized by researchers. Traditional methods use the Gaussian approach that it been used normal distribution for assets return. Empirical studies indicate that the return of assets has a stylized fact. The stylized facts include the fat tail, negative skewness and volatility clustering. Furthermore, some studies show that there is asymmetric tail dependence. This means in market downsides, dependence is more than upside market. So this concept should be considered in portfolio risk measurement, otherwise, the estimates will end up having a bias.

    Methods

    To consider the stylized fact, different methods had been proposed. For modeling fat tail and negative skewness, this article uses extreme value theory and to consider volatility clustering, GARCH, EGARCH and GJR are applied. For modeling nonlinear and asymmetric dependence different methods are proposed. In the present article T-skewed copula is used. Mean-variance model is used to compute the weight of the portfolio. To analyze the result, backtesting is examined and for comparing methods, QPS function is applied.

    Results

    In this article TSE data have been used. At first, stylized facts have been checked. For testing fat tail and negative skewness, JB test is used. to analyze the volatility clustering, Liung Box test is applied. Also to check asymmetric tail dependence, exceedance correlation and paired T-test are used. Findings indicate the existence of the stylized facts in the 30 stock return of TSE. After running the models, the only approach based GJR and EGARCH is accepted in backtesting. Also based on QPS function, findings represent the strength of the applied approach to common ones.

    Conclusion

    Results show that the use of the GJR model is better than other models for Portfolio risk measurementthat it shows the importance of leverage effect in TSE for stock return modeling.

    Keywords: risk management, Portfolio risk measurement, Value at Risk, Asymmetric tail dependence, Extreme value theory
  • Younes Nobakht *, Melek Acar Pages 568-593
    Objective

    To attract investors, firms should keep their values attractive. If the value of the company decreases, the trust of investors in the company will also decrease. Managers can use earnings management to influence the value of a company. Therefore, in this study, the effect of accrual-based and real earnings management on firm value has been studied. Thus, in addition to assessing the effects of earnings management on the value of the firms, the research findings will also help to develop financial literature in this field due to the use of modern criteria in evaluating the value of firms.

    Methods

    To achieve the aim of the study, the financial information of 180 firms listed on the Tehran Stock Exchange from 2008 to 2018 was studied. The research hypotheses were also tested using multivariate regression models with combined data.

    Results

    The research findings showed that accrual earnings management through discretionary accruals and real earnings management through abnormal production costs and abnormal operating cash flows have a positive and significant effect on the value of the firm obtained from free cash flow.But there was no significant relationship between real earnings management through abnormal discretionary expenses and value of the firm obtained from free cash flow. However, the impact of accrued earnings management through discretionary accruals and real earnings management through abnormal production costs and abnormal operating cash flows on the firm's value obtained from economic value added has been negative and significant. Also, real earnings management through abnormal discretionary expenses has had a positive and significant effect on the firm's value obtained from economic value added.

    Conclusion

    The results show that earnings management affects the value of companies. This effect is positive in some cases and negative in others. This showsthat manipulating discretionary accruals and actual activities have different effects on the value of companies, which can seriously jeopardize the interests of stakeholders in the company. Therefore, in order to prevent the harm of users of financial statements, especially investors, or in the broader perspective of the country's economy through earnings management procedures, it is necessary for organizations and legal institutions responsible in this field to take the necessary measures to prevent earnings management activities.

    Keywords: Firm Value, Accrual earnings management, Real Earnings management, Economic Value Added, Free Cash Flow
  • Seyed Jalal Tabatabaei *, Alireza Pakgohar Pages 594-611
    Objective

    Because data analysis for modeling extreme values ​​in financial literature is of interest to researchers and in financial markets and is considered by market risk managers, identifying new and appropriate approaches can provide analysts with insight into predicting very rare events. Analyzing very rare events by time distribution is one of the most appropriate approaches to risk analysis. This study aims to combine the time analysis and spectral analysis approach to identify and present a new approach in extracting and analyzing overt and covert fluctuations along all possible longitudinal wavelengths, to identify stock price behavior and its fluctuations.

    Methods

    According to the defined algorithm, the extreme losses are extracted for each share in the period under review and are defined as a time series according to the time distribution. For the time series obtained, the iterative structural model was performed using a multi-harmonic analysis and variance analysis approach and the hidden fluctuations in maximum loss yields were identified with varying degrees of quality and then estimated with the highest quality period according to a sinusoidal relationship. For this purpose, the stock price has been used for the statistical period of 1998-1997 (20 years) and includes 105 companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Results

    The results showed that using the findings of the proposed 460-day cycle method, the most appropriate and high-quality cycle in detecting fluctuations in the time series can be examined. Besides, based on the mentioned cycle, the parameters of the estimated sinusoidal pattern are significant. The fitness test also showed that 78% of the yield changes could be identified by the proposed model.

    Conclusion

    Applying a combined approach to time-series analysis and spectral analysis has the necessary competence in describing the time-series behavior of corporate stock returns. Therefore, the proposed model can be used for forecasting and analysis in the capital market.

    Keywords: Spectral analysis, Periodogram, Extreme losses values, Volatilities
  • Najmeh Khodabakhshi, Gholamreza Soleimani Amiri * Pages 612-641
    Objective

    Working capital management is a vital part of corporates' financial management, which is also related to profitability and reflects the financial health of the company. Since Iran's business environment, as well as its prevailing economic and political conditions, are different from some other countries, it was decided to specifically examine how to manage working capital in Iran qualitatively.

    Methods

    In this study, a qualitative content analysis method and in-depth interview tools were used and for this purpose, 26 board members, managers, deputies and financial advisors of companies in 10 listed industries of Tehran Stock Exchange were interviewed.

    Results

    In this study, in addition to the factors affecting working capital management (external factors including: global commodity prices, macroeconomic factors, political conditions, the role of government, suppliers, industry; and internal factors including: financial factors, corporate governance mechanisms, board of directors, Company credibility, type of goods, type of sales, dividends policy, production volume, company's credit policy, non-systematic risk, company's life, geographical location) and consequences of optimal working capital management  (improving liquidity, increasing profitability, developing  market share, improving Company's credibility, company's survival), some factors such as background conditions (economic structures, cultural structures and state's actions) and strategies to improve optimal working capital management (management, board structure, establishing risk committee , budget forecasting, financial regulation for each Industry, conducting internal audits and operational audits, industry's partnerships with universities and scientific centers, and conducting analytical work) are provided. Obstacles and problems that industries and companies encounter in Iran for the optimal implementation of working capital management are also presented.

    Conclusion

    According to the research findings, the most influential factor on working capital management is made by the economic and political conditions of the country and the role of the government, which can be provided by developing long-term economic plans according to the political and economic conditions of the country. Besides, research findings also provide managers and financial deputies with a broader perspective for optimal working capital management.

    Keywords: Working capital management, External factors, internal factors, Consequences, model