فهرست مطالب

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 37 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالحسین شیروی*، طاهره تقی زاده صفحات 279-300
    در نظام حقوقی ایران، سرمایه گذاری بخش غیردولتی، اعم از خصوصی داخلی و خارجی، در فعالیت های بالادستی نفت و گاز از طریق انعقاد قرارداد با شرکت ملی نفت ایران ممکن است. از آنجا که قراردادهای نفتی به قراردادهای امتیازی و مشارکتی و خدماتی تقسیم می شود و هر یک نیز دارای انواع متعددی است، این پرسش مطرح می شود که در نظام حقوقی ایران چه نوعی از قراردادها برای توسعه میادین نفت و گاز مجاز اعلام شده است. در این پژوهش، با بررسی قوانین و مقررات موجود، این نتیجه حاصل شد که قانون گذار نوع خاصی از قراردادهای بالادستی را تجویز نکرده و این امر را به وزارت نفت محول کرده است که در چارچوب شرایط قانونی برای انعقاد قراردادهای بالادستی نفت و گاز اقدام کند و از شیوه های گوناگون قراردادی بهره مند شود.
    کلیدواژگان: اکتشاف و استخراج، سرمایه گذاری، قراردادهای بالادستی نفت و گاز، وزارت نفت
  • منصور امینی، اکبر اصانلو* صفحات 301-326
    در بازنگری 10 فوریه 2016 قانون مدنی فرانسه، شق سومی از اکراه پذیرفته شد. این شق سوءاستفاده از وضعیت وابستگی است که در ایجاد آن، صرف نظر از پدیده انسانی، رویدادها و اوضاع خارجی نیز نقش دارند. وابستگی ممکن است اقتصادی، اطلاعاتی، فنی، و روانی باشد. این نوع اکراه به «اکراه اقتصادی» شهرت یافته است؛ لیکن قانون مدنی ما درباره اینکه سوءاستفاده از وضعیت وابستگی«abus de l’état de dépendance»  ملحق  به اکراه است یا نه حکم مسئله را بیان نکرده است. با وجود اینکه تلاش هایی از سوی دکترین برای توجیه آن صورت گرفته است، کافی به نظر نمی رسد. بنابراین، پرسش اساسی این است که آیا اکراه ناشی از وضعیت وابستگی تثبیت شده در قانون مدنی فرانسه قابلیت پذیرش در نظام حقوقی ایران را دارد یا نه. نگارندگان این پژوهش با مطالعه تطبیقی به این نتیجه رسیدند که علاوه بر اینکه مانعی برای پذیرش این نهاد در حقوق ایران وجود ندارد، حتی یکی از خلاهای قانون مدنی ما نیز تلقی می شود که ایجاب می کند در اصلاحات آتی مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: اکراه، امتیاز به طور آشکار گزاف، سوءاستفاده از وضعیت وابستگی
  • میرقاسم جعفرزاده*، حسن لجم اورک صفحات 327-350
    تعیین قلمرو حمایت از دارنده علامت از یک سو و پیش گیری از سوء استفاده های احتمالی از این حمایت قانونی از سوی دیگر با هدف برقراری موازنه ای معقول و عادلانه بین منافع سرمایه گذار و کارآفرین از یک طرف و منافع رقبا و عموم در بازار از طرف دیگر از مباحث چالش برانگیز حقوق علامت تجاری است. در این مقاله، ضمن تاکید بر لزوم تحدید این حق و ضرورت برقراری موازنه ای معقول بین منافع کارآفرین و اشخاص ثالث، کوشش شد با یک مطالعه تطبیقی همراه تحلیل رویه قضایی داخلی و خارجی نشان داده شود طراحی نظام محدودیت ها و استثنایات مناسب کارآمدترین سازوکار حقوقی برای نیل به این هدف است. نتایج این بررسی و تحلیل حکایت از آن دارد که در حقوق علایم تجاری با اصلی بنیادین، یعنی اصل استثناپذیری انحصار، ناشی از علامت، مواجهیم. به اقتضای این اصل بنیادین، اولا حمایت قانون گذار جهت ایجاد کسب وکار و رونق آن توسط سرمایه گذار و کارآفرین است و ثانیا این حمایت نباید بدون دلیل موجه مانع ایجاد کسب وکار توسط رقبای صاحب علامت شود.
    کلیدواژگان: اصل استثناپذیری حمایت از علامت تجاری، حقوق انحصاری، دفاع متهم، خوانده دعوای نقض، علامت تجاری
  • محمد مهدی الشریف*، سید محسن قائم فرد، سید محمد مهدی منصوری طهرانی صفحات 351-371

    خسارت تاخیر تادیه وجه نقد، به حسب اینکه دین ریالی یا ارزی باشد و هر یک مستند به چک باشد یا نباشد، بر چهار قسم است. وضعیت برخی از این اقسام، از جمله خسارت تاخیر دیون ارزی مستند به چک، در هاله ای از ابهام است. از یک سو قانون صدور چک به طور اطلاق از خسارت تاخیر تادیه چک سخن گفته و از سوی دیگر مکانیسم محاسبه خسارت تاخیر، که بر اساس شاخص اعلامی بانک مرکزی است، در مورد چک ارزی قابل اعمال نیست. در این مقاله، در مقام نقد رایی که با تبدیل ارز به مبلغ ریالی دارنده را به خسارت تاخیر تادیه محکوم کرده، به دلایل متعدد اثبات می شود که خسارت تاخیر در خصوص دیون ارزی، اعم از مستند به چک یا غیر آن، در وضعیت فعلی حقوق ایران فاقد مبنای قانونی است.

    کلیدواژگان: جریمه تاخیر، چک ارزی، خسارت تاخیر تادیه، ربا
  • محمدباقر پارساپور، ابراهیم عزیزی، امیرحسین علی زاده* صفحات 373-401

    از مباحث چالش برانگیز در تملک املاک اشخاص شناسایی حق غرامت کامل و برابر با هدف توازن بین سلب مالکیت و غرامت است. در این مقاله با شیوه تحلیلی تطبیقی در حقوق ایران و انگلستان به این پرسش پاسخ داده می شود که آیا در این دو نظام پرداخت غرامت کامل و برابر مورد شناسایی قرار گرفته‏ است؟ با چه معیاری می‏توان توازن بین غرامت و سلب مالکیت را حفظ کرد؟ در حقوق انگلستان، با پذیرش حق دریافت غرامت کامل و برابر، تعیین آن بر اساس قیمت بازار باز است و وقوع اجباری تملک، استفاده غیرقانونی و غیراخلاقی مالک، و افزایش قیمت ناشی از اهداف قانونی طرح موثر نیست. علاوه بر این اگر ملکی دارای قیمت بازاری نباشد، جایگزین معادل مقرر شده ‏است. در حقوق ایران، قیمت عادله معیار مناسبی برای غرامت برابر است. اما قواعد تعیین آن به طور دقیق مشخص نشده و علاوه بر این در قوانین مختلف معیار‏های متفاوت دیگری مقرر شده ‏است که با حق غرامت برابر و کامل منافات دارد. به عنوان نتیجه، پذیرش اصل غرامت کامل و برابر، عدم تاثیر طرح و اهداف قانونی مقام تملک‏کننده، و اقدامات مالک پس از تحقق تملک در غرامت و تعیین زمان دقیق تقویم برای اصلاح قوانین تملک پیشنهاد شده‏‏است.

    کلیدواژگان: اصل غرامت کامل و برابر، تملک، جایگزین معادل، قاعده عدم تاثیر طرح
  • مهدی حدادی، سید هادی محمودی، رعنا مددی* صفحات 403-426
    تجدید حیات ماهواره های کوچک، به ویژه ماهواره های مکعبی، طی چند سال اخیر شرکت های خصوصی و استارت آپ های فضایی متعددی را به صنعت نوین فضا وارد کرده است. پرتاب این ماهواره های ارزان و محبوب مانند هر فعالیت فضایی دیگری پرخطر محسوب می شود و ممکن است در سطح زمین، در هوا و به هواپیمای در حال پرواز، یا در فضای ماورای جو خساراتی وارد کند. با توجه به افزایش پرتاب ماهواره های کوچک توسط شرکت های خصوصی و استارت آپ ها، در این نوشتار سعی شده است با بررسی معاهده فضای ماورای جو ، کنوانسیون مسئولیت، رویه برخی کشورهایی که انجام پروژه های خصوصی ماهواره های کوچک در آن ها افزایش یافته است، و مقررات جمهوری اسلامی ایران چگونگی انطباق مسئولیت در قبال خسارات ناشی از پرتاب ماهواره های کوچک توسط بخش خصوصی با الزامات معاهدات فضایی مشخص شود.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حقوق فضا، شرکت های خصوصی، ماهواره های مکعبی، مسئولیت ناشی از خسارت
  • فریده شعبانی جهرمی*، فرید شعبانی جهرمی صفحات 427-452
    موسسات رده‏بندی از نهادهای مهم و تاثیرگذار در صنعت دریایی محسوب می شوند. این موسسات با بررسی شناورها و رده بندی آن‏ها نقشی تاثیرگذار در ایمنی فعالیت های دریایی، از جمله حمل بار و مسافر، ایفا می‏کنند. به رغم کارکرد و نقش این موسسات در حوزه دریایی، بررسی میزان تعهدات و مسئولیت آن‏ها در پیشینه حقوقی مغفول مانده است. با پیچیده‏تر شدن روابط تجاری و بروز حوادث زیان بار دریایی توجه زیان‏دیدگان این قبیل حوادث به نقش و کارکرد این موسسات جلب شد. به منظور جبران زیان‏های وارده، زیان‏دیدگان این قبیل حوادث اقدام به مراجعه به این موسسات و اقامه دعوا علیه آن‏ها کردند. با توجه به اهمیت این قبیل موسسات از یک سو و کارکردهای متفاوت آن ها از سوی دیگر، در دعاوی مطروحه، نظام‏های مختلف قضایی برخوردهای متفاوتی با مسئولیت موسسات رده‏بندی کرده‏اند که این موضوع باعث پیچیدگی نظام مسئولیت حاکم بر این موسسات شده است.
    کلیدواژگان: رده بندی، مسئولیت، موسسات رده بندی
  • شیرزاد حیدری شهباز، محسن محبی*، غلامعلی سیفی زیناب صفحات 453-475

    نقش تقصیر در احراز رابطه سببیت به موارد ایراد خسارت غیرمستقیم خلاصه نمی شود؛ بلکه در مواردی، از جمله سوانح رانندگی و به ویژه سوانح ناشی از برخورد وسایل نقلیه با عابران پیاده، که چند عامل مستقیم در بروز خسارت نقش دارد، تقصیر می تواند تعیین کننده عاملی باشد که خسارت به او مستند می شود. با عنایت به این موضوع و تحولات قانونی ناشی از تصویب قانون مجازات اسلامی، مصوب 1392، ارایه معیارهای متعدد در تقسیم مسئولیت و قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، مصوب 1395، این پرسش اساسی مطرح می شود که در حال حاضر تقصیر چه جایگاهی در احراز و تسهیم مسئولیت در سوانح ناشی از برخورد وسایل نقلیه با عابران دارد و آیا سیاست تقنینی و قضایی کشور ایران در این خصوص هم سو با نظام های حقوقی است که سابقه ای طولانی در این زمینه دارند؟ مقایسه پاسخ این پرسش با پاسخ آن در نظام حقوقی انگلستان به مقایسه سیاست تقنینی و قضایی ایران با انگلستان منجر خواهد شد. تحلیل قوانین و مقررات مربوطه در هر دو کشور حاکی از آن است که هر جا اقدام عابر پیاده منجر به انقطاع رابطه سببیت بین زیان و عمل راننده شود ضمان منتفی است. ولی در جایی که هر دو به میزان خاصی در ایجاد حادثه نقش داشته باشند به همان میزان نیز مسیول خواهند بود و در مواردی که راننده مقصر و عابر پیاده فاقد تقصیر باشد راننده مسیول خواهد بود.

    کلیدواژگان: تسهیم مسئولیت، تقصیر، حادثه رانندگی، عابر پیاده، وسایل نقلیه موتوری
  • محمد صادقی*، سید علیرضا موسوی، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی صفحات 477-499

    امروزه اجرای اصل تعادل در حقوق شرکت سهامی با تحقق حداکثر مطلوبیت برابر است. اما از خواسته های سهام داران و تفاوت های آنان تا کاستی های ساختاری شرکت سهامی به همراه مدل های مشارکتی غیرتعادلی سبب شده است اجتماع فعالان اقتصادی متعدد در شکل شرکت سهامی نتواند هزینه مبادله و توزیع مالکیت را بهینه کند و برخلاف فلسفه مورد انتظار از تاسیس شرکت تقابل بر تعادل طرفین و جامعه غالب شود. این پژوهش با رویکرد تحلیلی به تحلیل رابطه اصل تعادل با عرضه و حقوق مدرن سهام دار (حق خرید و فروش اجباری)، اصل تعادل در ساختار، و محدودیت های سیاست گذاران و اداره کنندگان و مدل متناسب دکترین مسئولیت برای سهام داران و مدیران پرداخته است تا به این پرسش پاسخ دهد که چگونه می توان تقابل موجود در حقوق شرکت سهامی را با اصل تعادل رفع کرد؟ و بازی غیرهمکارانه اعضا و ارکان را به حالت تعادلی برگرداند؟ در همین زمینه، پژوهش پیش رو ضمن تحلیل و بیان قابلیت ها و کاستی ها اصلاحات مورد انتظار را پیشنهاد کرده است.

    کلیدواژگان: اصل تعادل، حق خرید و فروش اجباری سهام، شرکت سهامی، هزینه مبادله
  • حمیدرضا پرهام مهر*، میثم تارم، ایمان ضیا جلدی صفحات 501-520
    بازار سرمایه یا بورس در کشورهای مختلف دنیا مورد توجه قرار گرفته و در جهت تقویت آن و ایجاد انگیزه در مردم برای ورود به آن قوانین و محرک های زیادی به وجود آمده است. در این میان مردم یا شرکت ها برای ورود به این بازار باید بتوانند به آن اعتماد کنند تا سرمایه خود را بدان وارد سازند و همه اطلاعات مورد استفاده آن ها جهت تحقق سود نیز محرمانه و پنهان باشد. در این میان، اصل محرمانه بودن یا نهانی بودن اطلاعات در بازار سرمایه مطرح می شود که در حقوق ایران در قوانین بورس به آن پرداخته شده است. پژوهشگر در این پژوهش درصدد شناخت و تعریف این اطلاعات بود و به بررسی تاثیر این موضوع در بازار سرمایه پرداخت تا روشن شود اگر این اطلاعات افشا شود چه اثری بر معاملات افراد می گذارد و قانون گذار چه روشی را جهت مقابله با این مسئله پیش بینی کرده است. همچنین، در صورت افشا شدن اطلاعات مربوطه تاثیر آن در معاملات به چه صورت خواهد بود و اکنون از لحاظ حقوقی و کیفری چه ضمانت اجرایی ای پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: اطلاعات نهانی، بازار سرمایه، شفافیت اطلاعات
  • انسیه مطیعی، مسعود البرزی ورکی* صفحات 521-541
    انصاف در قلمرو حقوق، که توسط قاضی یا داور در حل وفصل اختلافات در نظر گرفته می شود، به طور کلی، بر یکی از دو مفهوم «اصل انصاف» یا «اصول عدل و انصاف» اشاره دارد. انصاف در مفهوم نخست، که یکی از اصول کلی حقوقی است، خود شامل سه نوع با کارکردهای متفاوت است که هر سه جزیی از هنجار قانونی است و در مقام تصمیم گیری بخشی از حقوق تلقی می شود و توسل به آن ها نیازمند رضایت طرفین اختلاف نیست. حسب نوع نقص موجود در هنجارها، انصاف در چارچوب حقوق، با ارایه تفسیری مطابق واقعیت های موجود، دارای کارکرد تعدیلی است؛ انصاف فراحقوق، با پر کردن خلاهای حقوقی به هنگام مواجه با سکوت قواعد حقوقی، دارای کارکرد تکمیلی است و انصاف مغایر با حقوق، با کنار گذاشتن قانون حاکم به هنگام تضاد بین قوانین، نقش جایگزینی قواعد حقوقی را ایفا می کند. با وجود نقش مهم اصل انصاف در حل وفصل اختلافات و توسل به انواع آن در مراجع بین المللی، این اصل در حقوق های داخلی مورد توجه و اهتمام لازم قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: اصل کلی حقوقی، انصاف در چارچوب حقوق، انصاف فراحقوق، انصاف مغایر با حقوق، کارکردها
  • محسن شمس الهی* صفحات 543-584
    مطابق دیدگاه سنتی حاکم بر حقوق قراردادها، حاکمیت اراده مبنای اصلی در نظر گرفته شده و توافقات طرفین در رابطه قراردادی در حکم قانون تلقی می شود و با توجه به اینکه از اراده آزاد فرد ناشی شده لزوما عادلانه است. با این حال، حاکمیت اراده در روابط نابرابر قراردادی، که در آن ها احد طرفین در موضع ضعف قرار دارد، آثار ناعادلانه ای به همراه دارد و عملا قرارداد را به وسیله ای برای تامین منافع و تحقق اهداف طرف قوی تر بدل می کند. از ین رو، در حقوق فرانسه، لزوم رعایت ضعف ها و نابرابری های موجود بین طرفین در روابط قراردادی موجب طرح نظریه همبستگی قراردادی شده است که مفهومی اجتماعی از قرارداد ارایه می دهد و به جای مبتنی کردن حقوق قراردادها بر آزادی و برابری طرفین، نابرابری های موجود بین طرفین قرارداد را مبنا قرار می دهد. ظهور این نظریه به اواخر سده نوزدهم میلادی برمی گردد. اما، پس از یک دوره سکوت نسبتا طولانی، در اواخر قرن بیستم میلادی، این نظریه دوباره احیا شد و نقش مهمی در اصلاحات جدید بخش تعهدات قانون مدنی فرانسه در سال 2016 داشت. در این مقاله، با بررسی ابعاد مختلف نظریه همبستگی قراردادی در حقوق فرانسه، لزوم یا عدم لزوم تغییر یا دست کم تعدیل اصل آزادی قراردادی به منزله قاعده اصلی حاکم بر حقوق قراردادها با در نظر گرفتن نظریه همبستگی قراردادی بررسی می شود. اجمالا، به نظر می رسد هرچند برداشت های افراطی از نظریه همبستگی، که بر اساس آن اشخاص مکلف شده اند با طرف قرارداد مثل برادر خود رفتار کنند، با واقعیت های حاکم بر قراردادها سازگار نیست، ضرورت توجه به نابرابری های موجود بین طرفین قرارداد در وضع قواعد حقوق قراردادها واقعیتی انکارناپذیر است.
    کلیدواژگان: اراده گرایی اجتماعی، حمایت از طرف ضعیف تر، نابرابری طرفین قرارداد، نظریه حاکمیت اراده، نظریه همبستگی قراردادی
|
  • Abdolhossein Shiravi *, Tahereh Taghizadeh Pages 279-300
    Under Iranian legal regime, investment of private sector including Iranian and foreign companies, in upstream oil and gas activities is only allowed through conclusion of contracts with National Iranian Oil Company (NIOC). As petroleum contracts could be divided into concessions, production sharing or service contracts and each also has its varieties, this question arisen whether Iranian law has allowed a specific form of contract or not. In this paper, with regard to governing laws and regulations we conclude that the legislator has not recommended any specific upstream contract and it vested selection of the appropriate forms of contract in Ministry of Petroleum which shall conclude upstream contracts based on legal conditions.
    Keywords: Upstream Oil, Gas Contracts, Investment, Ministry of Petroleum, Exploration, Production
  • Mansour Amini, Akbar Osanlou * Pages 301-326
    In the revision of French Civil Code on February 10, 2016, a third type of duress was accepted, according to which it is an abuse of the status of dependence. In the emergence of this type, regardless of the human phenomenon, external events and conditions also play roles. The state of dependence may be economic, informational, technological, and psychological. This kind of duress is known as economic duress. However, our civil law does not state the issue of whether or not the abuse of the status quo is annexation to duress. However, efforts have been made by the doctrine to justify it which is not enough. Therefore, the fundamental question is whether the economic duress enshrined in French civil law can be accepted in our legal system. The authors of this paper concluded that in addition to the fact that there is no obstacle to the acceptance of this institution in our law, it is even considered as one of the gaps in our civil law, which is required to be considered in future revisions.
    Keywords: Duress, abuse of dependency, overly-exaggerated concessions
  • Mirghasem Jafarzadeh *, Hassan Lajmorak Pages 327-350
    Determining the scope of the proprietor protection on the one hand and preventing potential misuse of this legal protection on the other hand with the aim of establishing a fair and equitable balance between the interests of the investor and the entrepreneur and the interests of competitors and the public Consumers in the market, are challenging trademark rights issues. This article, while emphasizing the need to restrict this right and the need to strike a reasonable balance between the interests of entrepreneurs and third parties, seeks to demonstrate through a comparative study along with an analysis of domestic and foreign case law, the design of a system of appropriate restrictions and exceptions. The most effective legal mechanism is to achieve this. The results of this review and analysis suggest that trademark law has a fundamental underlying principle, namely, the nullity of trademark exclusion. In pursuit of this fundamental principle, firstly, the legislative support business creation and prosperity by investors and entrepreneurs. Secondly, this protection should not prevent the proprietor competitors from doing business without justified reason.
  • MohammadMahdi Alsharif *, Seyed Mohsen Gaemfard, Seyed MohammadMahdi Mansouri Tehrani Pages 351-371

    Based on the type of debt due to be based on rial or foreign currencies and also due to be documented by cheque or not, the late payment damage is divided into four categories. Among them, the case of late payment compensation of foreign currency debts documented by cheque is ambiguous. On one hand, the late payment damage has been assigned absolutely in the code of “issuance of cheque” and on the other hand, the calculation method of this compensation which is based on the announced index of central bank cannot be applied to the cheques that have been issued with foreign currencies. There’s a judgment within which the drawer is sentenced to pay the late payment damage in the way that the sum of cheque is changed from a foreign currency to rial. As to review the judgment, in this article it’s proved with several reasons that there’s no legal basis in Iranian current legal status for the late payment compensation of foreign currency debts whether documented by cheque or not.

    Keywords: Cheques with Foreign Currencies, Late Payment Damage, Late Payment Penalty, Usury
  • Mohammadbagher Parsapour, Ebrahim Azizi, Amirhossein Alizadeh * Pages 373-401

    One of the most challenging topics in acquisition of person's real estates is the recognition of full and equal compensation right with the aim of balancing between expropriation and indemnities. In this article, with an analytical-comparative method in Iranian and British law, we response the question of whether full and equal compensation has been identified in these two systems? By what criteria can be maintained the balance between compensation and expropriation? In English law, by accepting to receive full and equal compensation right, it is determined by open market value. Therefore, compulsory occurrence of acquisition, illegal and immoral use by the owner and price increase resulting from legal objectives are not effective. In addition, if the property does not have a market value, an equivalence reinstatement is provided. In Iranian law, a fair value is a suitable criterion for perfect compensation, but the rules for determining it, are not precisely defined, and in addition, different laws have different criteria that may be in conflict with the perfect and equal compensation right. To sum up, accepting the principle of perfect and equal compensation, the lack of effect of the scheme and legal objectives of the acquiring authority and the actions of the owner after the realization of acquisition in compensation and determining the exact time of the assessment are proposed acquisition laws amendments.

    Keywords: No-scheme rule, Full, equal compensation principle, Equivalence reinstatement, Acquisition
  • Mahdi Haddadi, Seyed Hadi Mahmoudi, Rana Madadi * Pages 403-426
    In recent years, revival of small satellites, especially CubeSats, has attracted many private companies and startups to the new space Industry. Like any other activity, launching these cheap and popular satellites is a high-risk activity and may cause damages on the surface of the Earth, to aircraft in flight or in outer space. Due to surge in launching small satellites by private companies and startups, this study tries to find the conformity of the liability for damages caused by launching small satellites by the private sector with the requirements of Outer Space Treaty and the Liability Convention through examining these Treaties, the practice of States where there has been an increase in the private missions of Small Satellites, and the regulations of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: CubeSats, Liability, International Law, Space Companies, Space law
  • Farideh Shabani Jahromi *, Fareed Shabani Jahromi Pages 427-452
    Classification societies are important and impressive entities in maritime industry which play significant roles in safety of maritime activities including carriage of goods and passengers. In spite of their roles and functions in maritime sphere, the analysis of their liabilities limits has been overlooked. Due to the surge of commercial relationships complexity and recurrence of accidents, more attention to the role and function of classification societies is being paid by injured parties.  Therefore, the injured parties have brought an action against them in order to recover the incurred loss and damage.  With regard to the importance of the classification societies and their various functions in different cases, various judicial systems have decided about the liability of these entities differently which causes the complexity of the liability regime governing them.
    Keywords: Classification societies, Classification, Liability
  • Shirzad Heidari Shahbaz, Mohsen Mohebi *, Gholamali Seifi Zeinab Pages 453-475

    Role of negligence in establishing the causal relationship is not limited to cases of indirect damages (causation), but in cases where several direct factors have played a role in the negligence, the factor, to which the damage is attributable, can be determined by negligence. Developments resulting from the adoption of the law on compulsory insurance for damages to third parties due to accidents caused by vehicles adopted in 1395 and the Islamic Penal Code adopted in 1392 and providing various criteria in the distribution of liability, the fundamental question arises as to the place of fault in distribution of liability in these cases. Comparing the answer to this question with the answer to the same question in the British legal system will lead to a comparison of Iran's legislative and judicial policy with the United Kingdom. Analysis of the relevant laws and regulations in both countries indicates that in cases where pedestrian action cut the causal link, driver liability would not arise but where both have a significant role in causing the accident, they will be equally responsible, and in cases where the driver is at fault and the pedestrian is not at fault, the driver will be responsible.

    Keywords: Motor vehicle, pedestrian, Negligence, distribution of liability, Accident
  • Mohammad Sadeghi *, Sayd Alireza Mousavi, Alireza Rajabzadeh Estahbanati Pages 477-499

    Nowadays, the implementation of principle of equilibrium in joint stock company is equal to the realization of maximum utility. However, the demands of shareholders and their differences to the structural shortcomings of a corporation, along with non-equilibrium partnership models have caused the accumulation of multiple economic actors in the form of corporations to optimize the exchange and distribution of ownership. In addition, contrary to the expected philosophy of establishing a company, the balance between the parties and the society should prevail. This analytical approach analyzes the relationship between the principle of equilibrium with the supply and modern rights of shareholders (compulsory buying and selling rights), the principle of equilibrium in the structure and limitations of policymakers and administrators, and also examines the appropriate model of responsibility doctrine for shareholders and managers. Hence, this paper aims to answer this question that how the conflict between the rights of a joint stock company and the principle of balance can be resolved. Moreover, the non-cooperative game restored the members and pillars to equilibrium. In this regard, this research, in light of analyzing and expressing the capabilities and shortcomings, will propose the expected reforms.

    Keywords: Equilibrium Principle, Joint stock company, Expenses, Compulsory Stock Purchase
  • Hamidreza Parham Mehr *, Maysam Taram, Iman Zeajeldi Pages 501-520
    Capital market or stock exchange has been considered in different countries of the world and many laws and incentives have been set out for its improvement and to motivate people to enter it. Meanwhile, people or companies need a sense of trust to enter this market. They want to be confident that they can easily invest their capital and that all the issues and information they use to make a profit will be confidential. The principle of confidentiality of information in the capital market has been examined in Iranian law regarding stock exchange. This paper aims to examine the impact of confidential information disclosure on transactions and also the measures and sanctions set out by the legislator in this regard.
    Keywords: capital market, Secret information, Information clarification
  • Ensieh Motiei, Masoud Alborzi Verki * Pages 521-541
    Fairness in the sphere of law, which is used, by a judge or an arbitrator, in resolving disputes, in general, refers to one of two concepts of "equity" or "ex aequo et bono". The first concept is a general principle of law, itself consists of three types with different kinds of functions, all three of which are legal norms and, in deciding a case, is considered as part of law, recourse to them often does not require consent of parties to a dispute. Depending on the type of defect in the norms, infra legem by providing an interpretation in accordance with existing facts, the function of moderation, praeter legem which through the filling of legal gaps, has a supplementary function and contra legem by abandoning the governing law when conflicting rules, plays the replacement role of legal rules. Despite the important role of principles of law in the settlement of disputes and its application in international law, this principle has not been addressed in domestic law.
    Keywords: General principle of law, Infra legem, Praeter legem, contra legem, Functions
  • Mohsen Shamsollahi * Pages 543-584
    According to the traditional approach to contract law, autonomy of will is considered as the main basis, and parties' agreements are considered as the law of parties in contractual relationship, and given that it is the result of the free will of parties, so it will be necessarily just and fair. Nevertheless, the autonomy of the will in unequal contractual relationships, in which one party is in a position of weakness, has unfair effects and in effect makes a contract an instrument for securing the interests and realizing goals of a powerful party. Hence, in French law, the need to consider the weaknesses and inequalities between parties in contractual relations led to the emergence of the theory of contractual solidarism which provides a social concept of the contract and, instead of establishing the law of contracts on the freedom and equality of parties, is based on the existing inequalities between parties. The emergence of this theory dates back to the late nineteenth century, but after a relatively long silent period, in the late 20th century this theory was restored and played an important role in the new reform of the French Civil Code in 2016. In this paper, by examining the various aspects of the theory of contractual solidarism in French law, we will examine the necessity of changing or at least modifying the principle of contractual freedom, as the main rule of the contract law, in the light of the theory of the theory of contractual solidarism.
    Keywords: Autonomy of Will, Neo-liberal Voluntarism, Theory of Contractual Solidarism, Inequality of Contracting parties, Protection of Weaker Party