فهرست مطالب

جنگل ایران - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله جنگل ایران
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهه معروف زاده، پدرام عطارد* صفحات 449-466

    کاهش مساحت جنگل ها در ناحیه رویشی زاگرس ممکن است با تغییر پارامترهای اقلیمی مرتبط باشد. در تحقیق حاضر، روند تغییرات بارش و دما در ارتباط با روند تغییرات پوشش جنگلی در محدوده شهر سردشت (زاگرس شمالی) با استفاده از داده های 30 ساله (2017-1988) ایستگاه هواشناسی سینوپتیک سردشت بررسی شد. آزمون های آماری من-کندال، تخمین گر شیب سن و پتیت برای روندیابی و نیز یافتن نقاط جهش پارامترهای اقلیمی استفاده شدند. روند تغییرات پوشش جنگلی در محدوده شهر سردشت نیز با کمک دو شاخص گیاهی NDVI و SAVI بررسی شد. ارتباط بین پارامترهای اقلیمی و شاخص های مذکور، با تحلیل رگرسیون خطی ساده و رگرسیون چندمتغیره گام به گام بررسی شد. نتایج آزمون من-کندال نشان داد که دمای سالانه، فصلی و ماهانه ژانویه، فوریه، مارس، می، ژوین، جولای، آگوست و سپتامبر، دارای روند افزایشی معنی دار است. گرچه روند تغییرات شاخص های NDVI و SAVI معنی دار نبود، اما این شاخص ها با مقادیر پارامترهای اقلیمی، روابط معنی داری را نشان دادند، به طوری که دمای ماه آوریل و شاخص SAVI، بیشترین ضریب همبستگی رابطه خطی ساده را نشان دادند (499/0). تحلیل رگرسیون چندمتغیره گام به گام، نشان داد که شاخص SAVI بیشترین همبستگی چندگانه (810/0) را با دمای ماه آگوست، دمای فصل بهار، بارش ماه جولای و دمای فصل زمستان دارد. با توجه به تاثیر تغییر اقلیم بر زوال و کاهش مساحت جنگل های زاگرس، مدل های رگرسیونی ارایه شده در این تحقیق، می تواند در اتخاذ تصمیم مناسب برای حفاظت این جنگل ها کاربرد داشته باشند. یافته های این پژوهش، اهمیت توجه مدیران جنگل به پیامدهای گرمایش جهانی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آزمون من-کندال، آزمون پتیت، رگرسیون گام به گام، NDVI، SAVI
  • ایرج صالح*، حامد رفیعی، سید شهاب میرباقری صفحات 467-489

    در این تحقیق، به منظور بررسی آثار متغیرهای اقلیمی- اقتصادی بر تخریب جنگل ها در ایران از الگوی خودرگرسیون برداری با وقفه توزیعی طی دوره 1370 تا 1393 استفاده شد. نتایج الگوی کوتاه مدت نشان می دهد که وقفه متغیر وابسته در سطح 10 درصد معنادار است، با توجه به آماره بنرجی، رابطه بلندمدت بین متغیرها تایید می شود. نتایج الگوی بلندمدت نشان می دهد که درآمد سرانه دارای علامت منفی و در سطح 1 درصد معنادار بوده و متغیر توان دوم درآمد سرانه نیز دارای علامت مثبت و در سطح 1 درصد معنادار است. به عبارتی رابطه Uشکلی بین تخریب جنگل و درآمد سرانه وجود دارد که به معنای تطابق نداشتن فرضیه زیست محیطی کوزنتس درباره تخریب جنگل ها در ایران است. همچنین کشش برآوردی درآمد سرانه نشان می دهد که با افزایش 1 درصدی درآمد سرانه، تخریب 03/4 درصد کاهش می یابد. با توجه به اینکه درآمد سرانه از تقسیم تولید داخلی به جمعیت به دست می آید، برای رسیدن به کمترین تخریب در رابطه بین درآمد سرانه و تخریب جنگل پیشنهاد می شود که در تولید داخلی، به ملاحظات محیط زیستی توجه شود؛ به عبارتی با حسابداری سبز علاوه بر وارد کردن درآمد حاصل از جنگل، هزینه های تخریب جنگل نیز لحاظ شود. در صورت برداشت از جنگل زمینه کاشت و احیای دوباره در نظر گرفته شود. سیاست های جمعیتی نیز بهتر است به سمت تناسب جمعیت با منابع سوق داده شود. متغیرهای نسبت بارندگی به دما و توان دوم نسبت بارندگی به دما به ترتیب دارای علامت منفی و مثبت و هر دو معنادار هستند. به عبارتی رابطه U شکلی بین تخریب جنگل و نسبت بارندگی به دما وجود دارد.

    کلیدواژگان: الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی گسترده، تخریب جنگل، متغیرهای اقلیمی- اقتصادی
  • سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، حمید امیرنژاد، ساره حسینی صفحات 491-506

    بهره برداری جنگل از مهم ترین هدف های سیستم مدیریت جنگل است که پیامدهای اقتصادی و اجتماعی مختلفی دارد. هدف این پژوهش، شناسایی، وزن دهی و اولویت بندی پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بهره برداری چوبی جنگل با استفاده از نظر خبرگان، کارشناسان متخصص در این حوزه و جوامع روستایی ساکن در حاشیه جنگل ها بوده است. برای اجرای این پژوهش جنگل های تحت مدیریت حوزه اداره کل منابع طبیعی استان مازندران (ساری) انتخاب شد. به منظور شناسایی پیامدهای موثر و مهم اقتصادی و اجتماعی بهره برداری چوبی جنگل از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. برای محاسبه وزن و اولویت پیامدها نیز به ترتیب از تکنیک انتروپی و تاپسیس استفاده شد. از تجزیه وتحلیل یافته های این پژوهش، 12 پیامد مثبت و 8 پیامد منفی از جنبه های اقتصادی و اجتماعی برای بهره برداری چوبی جنگل استخراج شد که نتایج وزن دهی آنها با استفاده از تکنیک انتروپی نشان داد پیامد مثبت ایجاد اشتغال با وزن 083560/0 و پیامد منفی هزینه های بهره برداری جنگل با وزن 125503/0، بیشترین وزن را در میان سایر پیامدهای بهره برداری چوبی جنگل به خود اختصاص دادند. همچنین، نتایج اولویت بندی پیامدهای مثبت و منفی بهره برداری چوبی جنگل با استفاده از تکنیک تاپسیس نشان داد که دیدگاه اقتصادی در هر دو پیامد بیشترین اولویت را به خود اختصاص داد. از این رو پیشنهاد می شود به پیامدهای مثبت و منفی اقتصادی بهره برداری چوبی جنگل در برنامه های مدیریتی جنگل توجه بیشتری شود و تنها بر توقف بهره برداری جنگل تاکید نشود.

    کلیدواژگان: انتروپی، پیامدهای بهره برداری چوبی جنگل، جنگل های مازندران، TOPSIS
  • ابراهیم عباسی، سید عطاالله حسینی*، احسان عبدی، اکبر نجفی صفحات 507-523

    جاده سازی در جنگل از فعالیت هایی است که سبب تغییر و دگرگونی زیادی در گونه های گیاهی و جانوری بوم سازگان جنگل می شود و نیز به دلیل کاربرد فراوان در مدیریت عرصه، از مهم ترین پروژه هایی است که باید پیامدهای آن ارزیابی شود. هدف این تحقیق ارزیابی اثرات محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی جاده جنگلی دوهزار تنکابن مازندران در سه مرحله قبل، حین و بعد از ساخت جاده است. در این تحقیق از روش ماتریس ارزیابی ژیوسایبرنتیکی (GAM) استفاده شد. در GAM پارامترهای انتخابی یا تعیین شده معیار ارزیابی با توجه به سه بعد محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی بررسی شدند. نتایج حاکی از آن بود که نمره ژیوسایبرنتیکی کل برای هر سه مرحله ساخت جاده تقریبا مشابه بوده است (قبل از ساخت جاده: 33/13-، حین ساخت جاده: 78/80- و بعد از ساخت جاده: 47/36-) که نشان می دهد ساخت جاده دوهزار به خصوص در حین ساخت تاثیرات منفی بر محیط زیست داشته، اما خدمات اجتماعی و اقتصادی آن به خصوص بعد از ساخت، سبب شده که نمره ژیوسایبرنتیکی کل در این محدوده ثابت باقی بماند. با اجرای روش ارزیابی GAM، ابزاری مناسب برای اطمینان یافتن از اجرای مناسب پروژه یا توقف آن به دست می آید که می توان آن را روشی برای تعیین، پیش بینی و تفسیر آثار محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی پروژه جاده سازی بر کل محیط زیست منطقه دانست.

    کلیدواژگان: دوره زمانی ساخت جاده، جنگل هیرکانی، معیارهای ارزیابی، مدیریت جنگل
  • محسن فرزین*، مجید خزایی صفحات 525-539
    این پژوهش با هدف تعیین و تحلیل تغییرات پوشش/کاربری اراضی در اطراف شهر یاسوج و تعیین شدت تخریب منابع طبیعی در اثر رشد شهرنشینی و پیش بینی روند آن در آینده انجام گرفته است. بدین منظور، در ابتدا داده های ماهواره ای لندست 5 و 8 در مردادماه سال های 1368، 1378، 1388 و 1398 از پایگاه اطلاعاتی سازمان زمین شناسی ایالات متحده آمریکا دانلود شد. پس از اصلاحات رادیومتری و اتمسفری لازم، لایه های داده آماده سازی شد و با ایجاد مجموعه داده، نقشه طبقه بندی پوشش/کاربری زمین در محدوده تحقیق تهیه شد. سپس با استفاده از مدل سلول های خودکار مارکف، نقشه پوشش/کاربری برای سال 1408 پیش بینی و تهیه شد. نتایج نشان داد که مساحت مرتع و جنگل در سال های 1368 و 1398 به ترتیب از 22087 به 12381 و از 16095 به 15332 هکتار کاهش یافته است. بیشترین تخریب مرتع و جنگل بین سال های 1378 تا 1388 به وقوع پیوسته و در مقابل، سطح اراضی رهاشده، نواحی مسکونی و ساخت وساز افزایش یافته است. دقت الگوریتم احتمال حداکثر طبقه بندی با مقدار ضریب کاپای 77/0، 91/0، 89/0 و 9/0 و درصد صحت کلی 4/84، 9/93، 9/91 و 5/92 درصد به ترتیب برای سال های 1368، 1378، 1388 و 1398 نشان از تفکیک و تشخیص مناسب و بسیار خوب مدل طبقه بندی دارد. برمبنای نقشه پیش بینی سال 1408، روند تخریب و تبدیل پوشش مرتعی و جنگلی در طی 10 سال آینده همچنان ادامه خواهد داشت و سطح اراضی کشاورزی و ساخت وساز افزوده خواهد شد.
    کلیدواژگان: تخریب سرزمین، طبقه بندی اراضی، لندست، مدل سلول های خودکار مارکف
  • بختی گل صابری، امید اسماعیل زاده*، حامد اسدی صفحات 541-555
    پژوهش حاضر در نظر دارد کیفیت روش های عددی آماری (شاخص تعلقه فی و ارزش معرف) و غیرآماری (شاخص پایایی نسبی و نسبت تاج پوشش کل) در تعیین گونه های معرف جوامع گیاهی راش جنگل های هیرکانی شرقی (شصت کلا و توسکستان) را ارزیابی کند. برای این منظور، نخست با استفاده از روش گونه های معرف دوطرفه یا TWINSPAN شش گروه بوم شناختی طبقه بندی شد. سپس با بهره گیری از روش تخصیص مجموع مقادیر ارزش معرف/ اجتماع پذیری گونه- گروه یا TFVI (به عنوان شاخص تشابه در اختصاص قطعه نمونه- گروه) و براساس هریک از شاخص های ده گانه تعیین گونه معرف (در قالب ده الگوریتم)، طبقه بندی مجدد گروه ها انجام گرفت. بررسی میزان انطباق نتایج هر یک از الگوریتم های طبقه بندی بر نتایج جوامع گیاهی اولیه که در نتیجه کاربرد روش سنتز جدولی براون بلانکه به دست آمدند، نشان داد که گروه های به دست آمده از شاخص تخصیص TFVI در صورت استفاده از دو شاخص فی تعدیل شده براساس داده های حضور- غیاب (84 درصد) و روش پایایی نسبی (82 درصد) به ترتیب بیشترین انطباق بر جوامع گیاهی منطقه را نشان می دهند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از دو شاخص فی اصلاح شده براساس داده های حضور- غیاب و شاخص پایایی نسبی نسبت به شاخص های دیگر در برآورد درجه اجتماع پذیری گونه- گروه یا تعیین گونه های معرف در تجزیه و تحلیل جوامع گیاهی در اولویت است.
    کلیدواژگان: پایایی نسبی، تخصیص قطعه نمونه-گروه، شاخص های اجتماع پذیری گونه-گروه، گروه های بوم شناختی
  • افسانه خلیلی، اسدالله متاجی*، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحات 557-575

    خشک دارها نقش های ساختاری و بیوژیوشیمیایی مهمی در فرایندهای اکوسیستم جنگلی ایفا می کنند. هدف پژوهش حاضر، تعیین مقدار چگالی چوب و زی توده خشک دارهای راش و ممرز و رابطه آن برحسب درجات مختلف پوسیدگی و کلاسه های قطری مختلف در جنگل آموزشی و پژوهشی خیرود شهرستان نوشهر در استان مازندران است. ابتدا از خشک دارها (با قطر میانه بیشتر از 5/7 سانتی متر) در سطحی معادل 50 هکتار به صورت صددرصد آماربرداری شد. سپس برای تعیین چگالی چوب، از هر خشک دار سه نمونه مکعبی (نزدیک به مغز، نزدیک به پوست و بین مغز و پوست) به ابعاد 2× 2× 2 سانتی متر تهیه و به آزمایشگاه انتقال داده شد. پس از تعیین انواع چگالی (چگالی تر، خشک و بحرانی) در محیط آزمایشگاه، نمونه ها آسیاب شدند و با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی، کربن و نیتروژن خشک دارها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که انواع چگالی چوب خشک دارها با افزایش درجه پوسیدگی کاهش پیدا می کند. همچنین چگالی خشک از کلاسه کم قطر به قطور خشک دارها به طور معنی داری کاهش می یابد. نتایج مربوط به زی توده نشان داد که با افزایش درجه پوسیدگی، مقدار زی توده افزایش پیدا می کند. از نظر کلاسه های قطری نیز با افزایش قطر خشک دارها، زی توده روند افزایشی نشان داد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش درجه پوسیدگی و کلاسه های قطری خشک دارها، ذخیره کربن آنها افزایش پیدا می کند، اما در مورد ذخیره نیتروژن به علت نبود تفاوت معنی دار، الگوی خاصی مشاهده نشد. بر این اساس وجود خشک دارهای قطور به عنوان منبع ذخیره کربن در جنگل اهمیت زیادی دارد و حفظ آنها به منظور مدیریت همگام با طبیعت ضروری است.

    کلیدواژگان: تجزیه، تعادل کربن، چگالی خشک، خیرود، کلاسه قطری
  • مهرنوش مسیح پور، علی اصغر درویش صفت*، رامین رحمانی، پرویز فاتحی صفحات 577-590

    شاخص پوشش گیاهی NDVI می تواند جایگزین مناسبی برای داده های حاصل از اندازه گیری مستقیم مشخصه های جنگل باشد و برای بیان جنبه هایی از وضعیت آن از جمله تغییرات مشخصه های فنولوژیک به کار رود. در این تحقیق روند زمان شروع، پایان و طول فصل رویش و رابطه آنها با مشخصه های اقلیمی بارش و دما با استفاده از سری زمانی ماهواره ای NDVI-MODIS با تفکیک مکانی250 متر در جنگل های زاگرس جنوبی بررسی شد. پس از آماده سازی های لازم، وضعیت هر پیکسل در 414 تصویر 16 روزه NDVI در دامنه زمانی 2017-2000 تجزیه و تحلیل شد. زمان شروع، پایان و طول فصل رویش به روش نقطه میانی و همچنین حدهای آستانه 35 و 50 درصد به ترتیب برای شروع و پایان فصل، استخراج و روندها و معنی داری آنها بررسی شد. براساس نتایج، میانگین زمان شروع، پایان و طول فصل رویش به ترتیب، 25 اسفند، 24 مرداد و 151 روز بود. با در نظر گرفتن آستانه 35 درصد برای دامنه سالیانه NDVI، میانگین زمان پایان فصل رویش، 8 شهریور و طول فصل رویش 190 روز به دست آمد. بررسی روند فصلی نشان داد که زمان شروع و پایان فصل رویش به ترتیب 02/0 و 04/1 روز در سال زودتر رخ داد. طول دوره رویش نیز 202/1 روز در سال کاهش یافت. تغییرات زمان شروع، پایان و طول فصل رویش به ترتیب در 93، 81 و 81 درصد از منطقه، در سطح اطمینان 90 درصد، معنی دار نبود. به طور کلی تغییر در زمان پایان فصل رویش بیشتر از تغییر در زمان شروع فصل رویش بود. بین تغییرات دما و بارش و تغییرات مشخصه های فنولوژیک همبستگی ضعیفی مشاهده شد.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس جنوبی، روند، سری زمانی NDVI، فنولوژی سطح زمین
  • حبیب زارع*، مسلم اکبری نیا، لارس هدناس، طیبه امینی صفحات 591-606
    به منظور پی بردن به نحوه توزیع افراد و تغییرات وفور خزه های پوست نشین (کورتیکولوس)، در رابطه با تغییرات اکوسیستم ها که خود تحت تاثیر تغییرات ارتفاعی است، جنگل های جنوب نوشهر در امتداد یک ترانسکت طولی از ارتفاع 0 تا 2500 متر انتخاب شد. این جنگل ها به سه لایه ارتفاعی یا اکوسیستم که دارای تیپ های جنگلی مشخص و غالبی بودند، تقسیم و در هر تیپ 100 درخت به عنوان سطوح میزبان برای خزه های پوست نشین انتخاب شد. با استفاده از شاخص های پارامتریک تنوع و انواعی از مدل های توزیع وفور، تغییرات وفور گونه ای و تنوع موجود در امتداد شیب تغییرات ارتفاعی بررسی شد. نتایج نشان داد که تیپ راش- ممرز با قرارگیری در لایه های میانی جنگل که از بارش های بیشتری نیز برخوردار است، در همه مدل های استفاده شده از دو تیپ انجیلی- ممرز در ارتفاع پایین و اوری- لور در ارتفاع بالاتر متنوع تر است و دو تیپ مستقر در لایه های پایینی، تغییرات وفور و جمعیت خزه های وابسته به آن با مدل توزیع عصای شکسته تطابق دارند که این موضوع، برخلاف تیپ غالب ارتفاعات است که از مدل لگاریتمی پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: پراکنش وفور، رتبه بندی تنوع، شاخص های یکنواختی، جنگل های هیرکانی
  • سیما لطفی اصل، ایرج حسن زاد ناورودی*، امان محمد کلته صفحات 607-631
    تراکم درختان از مهم ترین ویژگی های ساختاری جنگل است که در مدیریت، حفاظت و احیای جنگل های شمال ایران اهمیت ویژه ای دارد. در این پژوهش، تراکم درختان به کمک عوامل موثر فیزیوگرافی، خاکی و انسانی با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی نگاشت خودسازمانده نظارت شده، پرسپترون چندلایه و مدل رگرسیون خطی چندگانه برآورد و با توجه به معیارهای ارزیابی کارایی آنها مقایسه شد. از این رو نخست واحدهای همگن در محیط GIS تهیه شد. نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی با شبکه ای به ابعاد 200 × 150 متر انجام گرفت و در کل 779 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 1/0 هکتار پیاده شد. با اندازه گیری قطر برابرسینه همه درختان بالای 5/7 سانتی متر، تراکم درختان برای هر قطعه نمونه و واحدهای همگن محاسبه شد. نتایج نشان داد که شبکه عصبی 5 SSOM (9117/0= R2 ،  9909/0= R2adj، 16/9= RMSE%، 26/4= Bias%) در مقایسه با شبکه عصبی 4 MLP (8321/0= R2، 8760/0= R2adj، 14/15= RMSE%، 96/10= Bias%) و مدل رگرسیون خطی چندگانه (6812/0= R2، 6910/0R2adj =، 71/28= RMSE%، 26/24= Bias%) دارای دقت بیشتر و خطای کمتر است. برای انتخاب برترین مدل، آزمون T-test انجام گرفت و نتایج نشان داد که شبکه عصبی SSOM از نوع رقابتی و نظارتی در سطح احتمال 95 درصد، مقادیری مشابه مقادیر واقعی دارد که علت آن به دلیل توابع گوسی است که این ویژگی در شبکه های عصبی MLP با توابع سیگموییدی مشاهده نمی شود. از این رو، شبکه عصبی SSOM در برآورد تراکم درختان جنگل های شمال ایران، جایگزین مناسبی برای شبکه عصبی پرسپترون چندلایه خواهد بود.
    کلیدواژگان: پرسپترون چندلایه، تعداد در هکتار، نرون برنده، نگاشت خود سازمانده، یادگیری نظارت شده
|
  • E. Maroufzade, P. Attarod * Pages 449-466

    Deterioration of Zagros forests may partly be related to changes in climatic parameters. In the present study, the trends of precipitation and temperature changes in relation to the trend of forest cover changes in Sardasht area, Northern Zagros, was studied using 30 years data (1988-2017) recorded at Sardasht Synoptic Weather Station. Mann-Kendall statistical tests, the Sen’s slope estimator and Pettitt test were used for trend detecting and finding mutation points of climatic parameters. Trends of forest cover changes in Sardasht were also investigated using NDVI and SAVI vegetation indices. The relationship between the climatic parameters and the vegetation indices was carried out by the simple linear regression analysis and stepwise multivariate regression. Mann-Kendall test showed that the annual, seasonal, and monthly temperatures of January, February, March, May, June, July, August, and September had a significant increasing trend. The trend of changes in NDVI and SAVI indices were not significant, however, these indices pointed out significant relationships with climatic parameter so that temperature of April and SAVI demonstrated the highest simple linear correlation coefficient (0.499). Stepwise multivariate regression analysis displayed that the SAVI had the highest multivariate correlation (0.810) with temperature of August, temperature of spring, precipitation of July and temperature of winter. Regarding the impact of climate change on decline of Zagros forests, the regression models presented in this study can be used to make an appropriate decision to protect these forests. Managers should think of the unexpected changes in meteorological parameters owing to global warming.

    Keywords: mann-kendall test, Pettitt test, step wise regression, SAVI, NDVI
  • I .Saleh *, H .Rafiee, S.Sh. Mirbagheri Pages 467-489

    In this study, in order to investigate the effects of climatic-economic variables on the degradation of forests in Iran, the Autoregressive Distributed-lagged model (ARDL) has been applied during the period from 1991 to 2014. The results of the short-term estimation revealed that the dependent variable is significant at the 10% level and also, according to the "Bannerji statistics", the long-term relationship between the variables is confirmed. Long-term model results reveal that the per capita income has a negative sign which is significant at 1% level. The second-power variable has a positive sign which is significant at 1% level, in other words, there is U-shaped relationship between the degradation of forest and per capita income, which means that Kuznets's environmental hypothesis is not in line with the degradation of forests in Iran. Moreover, the elasticity of per capita income reveals that with a one percent increase in per capita income, the degradation of forest will decline by 4.03 percent. Considering that per capita income is derived from GDP into the population, therefore, in order to achieve the least degradation in the relationship between per capita income and deforestation, it is recommended to pay attention to environmental considerations in domestic production. In other words, considering green accounting, in addition to importing forest income, forest degradation costs are also included. In case of harvesting, the conditions of planting and restoration should be considered. It is also suggested that in the field of population, demographic policies should also be oriented towards the proportionate populations with resources. Also, the variables of rainfall to temperature ratio and the second power of precipitation to temperature ratio have negative and positive signs respectively. In other words, there is a U-shaped relationship between forest degradation and precipitation to temperature.

    Keywords: Auto Regressive Distributed Lag, Deforestation, Economic-Climate variables, Iranian forests
  • S. Shirzadi Laskookalaye *, H .Amirnejad, S. Hoseini Pages 491-506

    Forest logging is one of the most important goals of forest management system having different economic and social consequences. This research aims at identifying, weighting and prioritizing the economic and social consequences of forest logging using the points of view of the experts, specialists in this fild and rural communities on the margins of forested forests. For thispurpose, forests managed by the department of natural resources of Mazandaran province in Sari were selected. In this regard, a researcher-made questionnaire has been used to identify the effective and important consequences of forest logging from both economic and social perspectives. Entropy technique has been used to calculate their weight and TOPSIS has been applied to prioritize them. Analyzing the findings of this study by using 55 questionnaires identified 12 positive and 8 negative consequences from economic and social aspects of forest logging. The results of weighting the positive and negative consequences of forest logging using entropy technique showed that employment created positive consequence with weight (0.083560) and logging costs negative consequence with weights (0.125503) had the highest weight among other consequences. Also the results of prioritizing the positive and negative consequences of forest logging by TOPSIS technique showed that the economic viewpoint had the highest priority in both consequences. Therefore, it is suggested more attention be paid to the positive and negative economic consequences of forest logging in forest management programs and not to focus only on stopping the forest logging.

    Keywords: Forest logging consequences, Mazandaran forests, Entropy, TOPSIS
  • E. Abbasi, S.A. Hosseini *, E. Abdi, A. Najafi Pages 507-523

    Forest road construction is one of the activities that not only cause a lot of changes in the plant and animal species of forest ecosystem, but also, due to its widespread use in forest management, it is one of the most important projects that should be assesed. The aim of this research was to evaluate the environmental, social, and economical impact of Dohezar road of Tonekabon in the three stages including; before, during and after the road construction. In this study, the Geocybernetic Assessment Matrix (GAM) method, which is the latest method of evaluating effects, was used. In GAM, the parameters selected or determined by the evaluation criteria were examined according to the three aspects of environmental, social and economic. The results showed that the total geocybernetic score before road construction, during road construction, and after road construction was similar (before road construction: -13.33; during road construction: -80.78, and after road construction: -36.47), indicating that the construction of the Dohezar road had negative effects, especially during construction, but social and economic services, especially in the after road construction, have kept the total geocybernetic score constant. By implementing the GAM evaluation method, a suitable tool is obtained to ensure the proper implementation of the project or to stop it, which can be considered as a way to determine, predict and interpret the environmental, social and economic effects of the road construction project on the environment of the study area.

    Keywords: Road Construction Time Period, Hyrcanian forest, Forest management, Assessment Criteria
  • M. Farzin *, M. Khazaei Pages 525-539
    The aim of this study was to determine, analyze and predict changes in LC/LU and the destruction trend of natural resources due to the growth of urbanization around Yasouj city. For this purpose, first, Landsat 5 and 8 satellite data were downloaded in August 1989, 1999, 2009 and 2009 from the Geological Survey of the United States. With performing the required radiometric and atmospheric corrections, the data layers were prepared. After, by creating a data set, the land cover/land use classification maps were prepared. Then, the coverage / user map in 1408 was predicted and prepared using the Markov automatic cell model. The results showed that the area of the range and forest in 1989 and 2019 has decreased from 22087 to 12381 and 16095 to 15332 hectares, respectively. The highest destruction of ranges and forests occurred between 1999 and 2009, and in contrast, the area of follow, residential, and construction areas has increased. The kappa coefficient and overall accuracy percentage values of the likelihood classification algorithm (0.77, 0.91, 0.89 and 0.9, and 84.4, 93.9, 91.9 and 92.5 percent, in 1989, 1999, 2009, and 2019, respectively) show that the classification model is appropriate to determine the classes. Based on the prediction map in 2029 using Markov’s Cellular Automata algorithm, the process of destroying and altering range and forest will continue over the next 10 years and agricultural and construction areas will be increasing in future.
    Keywords: Land degradation, Land use classification, Landsat, Markov automatic cells model
  • B.G. Saberi, O. Esmailzadeh *, H. Asadi Pages 541-555
    The goal of this study is to evaluate the quality of numerical methods (Phi fidelity and indicator value indices) and non-statistical (constancy ratio and total cover ratio indices) in determining the indicator species of Beech plant communities in the eastern Hyrcanian forests. For this purpose, six ecological groups were first classified using two-way indicator analysis or TWINSPAN. Then, by using sum of the indicator value/association indices or TFVI, as a similarity index for assignment of the plot to the plant communities, with emphasizing the result of species and plant communities association (based on 10 algorithms), the groups were reclassified. Evaluating the compatibility of the results of each classification algorithms with the initial plant communities which have been classified by Braun-Blanquet synoptic table showed that reclassification of sample sites by using TFVI when is derived by group-equalized and incidence-based phi index (84%) and constancy ratio method (82%) showed the highest adaptability with the initial plant communities respectively. Totally, the results of this research revealed that group-equalized and incidence-based phi fidelity and constancy ratio indices have the most priority in assessing the association between species and groups of sites or in determining the diagnostic species of plant communities than the other association indices.
    Keywords: Constancy Ratio, Site-groups assignment, Association indices of species-group, Ecological groups
  • A. Khalili, A. Mataji *, Kh. Sagheb Talebi, S. M. Hodjati Pages 557-575

    Coarse woody debris (CWD) play important structural and biogeochemical roles in forest ecosystem processes. The aim of this study was to determine the wood density and biomass of beech and hornbeam and its relationship with different degrees of decay and diameter classes in Khairud educational and research forest, Nowshahr city, Mazandaran province. First, in an area of 50 hectares, CWD (with a median diameter of more than 7.5 cm) were fully survived and inventoried.  Then, to determine the wood density of CWD, three cubic samples (close to the pith, close to the bark, and between the pith and bark) with dimensions of 2 × 2 × 2 cm were taken from each CWD and transferred to the laboratory. After determining the types of wood density (wet, dry, and critical density) in the laboratory, the samples were grinded, and using standard laboratory methods, the carbon and nitrogen elements of CWD were measured based on different decay grades and diameter classes. The results showed that the wood density types decrease with an increasing degree of CWD decay grade. Also, the dry wood density of Beech CWD and downed Beech CWD decreases significantly with increasing diameter. The results related to the amount of biomass showed that this value increases with an increasing degree of decay. Based on diameter classes, with an increasing diameter of CWD, the amount of biomass showed an increasing trend. The results also showed that with increasing degree of decay and diameter of CWD, their carbon storage increases. But in the case of nitrogen storage, due to the lack of significant differences, no specific pattern was observed. In general, it can be said that the presence of large CWD in the forest is very important ecologically, because stores more carbon. On the other hand, the preservation of CWD in the forest is in line with close to nature management.

    Keywords: dry wood density, diameter class, carbon balance, Decomposition, Khairud
  • M .Masihpoor, A.A. Darvishsefat *, R. Rahmani, P. Fatehi Pages 577-590

    Climate change and human interventions as a whole have had negative and remarkable effects on the quantity and quality of forests. Beside the change in the forests extent, which has always been considered and monitored, its phenological changes have also been investigated in the last decade. The NDVI Vegetation Index derived from satellite data is an appropriate proxy for quantifying and expressing forest status including phenological changes. This study aimed to characterize the trend of start, end, and length of growing season using NDVI satellite time series dataset over 18-year time periods and then assess their relationship with precipitation and temperature parameters. This study was carried out over the southern Zagros forests using MODIS-NDVI time series with temporal and spatial resolution of 16-day and 250 meters, respectively. The precipitation and temperature datasets were also collected from regional synoptic meteorological stations. After preprocessing steps, 414 NDVI images during 2000-2017 were analyzed pixel by pixel to extract the start, end, and length of the growing season using Midpoint method, considering 50% and 35% thresholds of NDVI annual amplitude for start and end of the growing season, respectively. Then, the statistical significance of phenological metrics was assessed. Based on the results, the mean dates for the start and the end of growing season were 16th March and 15th August, respectively, with the mean length of growing season of 151 days in the study period from 2000 to 2017. Considering 35% of NDVI annual amplitude for the end of growing season, the mean date for the end of growing season was 8th September and the mean length of growing season was 190 days. The seasonal trend showed that the start and the end of growing season has occurred respectively 0.02 and 1.04 days earlier per year in the southern Zagros forests during 2000-2017. The length of growing season has been shortened 1.02 day per year. However, variation in the start and the end dates and the length of growing season have not been significant in 93%, 81% and 81% of the region, respectively, at 90 % confident level. Generally, the change in the occurrence of the end of growing season was greater than the start of growing season. A weak correlation was observed between phenological changes and climate parameters like temperature and precipitation in the study area.

    Keywords: Southern Zagros forests, NDVI time series, Land surface phenology, Trend
  • H. Zare *, M. Akbarinia, L. Hednäs, T. Amini Pages 591-606
    In order to understand the distribution models of corticolous mosses (epiphytes growing on trees barks) and variations in the their abundance related to altitudinal gradients, southern forests of nowshahr were selected along a longitudinal transect from 0-2500 m.a.s.l. These forests consisted of three dominant forest types and within each type, 100 trees were selected as mosses substrata. By using parametercdiversity indices and a variety of abundance distribution models, the extent of species abundance variation and diversity of the species have been studied along the altitudinal gradient. Results showed that, in the middle layers of Hyrcanian forests, which has more precipitation, Fagus orientalis-Carpinus betulus forest types were significantly more diverse than other types including Parrotia persica-Carpinus betulus in the lower parts and Quercus macranthera-Carpinus orientalis in upper parts. The distribution model of two lower types were fitted in broken-stick model but Quercus macranthera-Carpinus orientalis which was in the upper parts was fitted in the logarithmic model.
    Keywords: Abundance distribution, Diversity ordering, Evenness indices, Hyrcanian forests
  • S. Lotfi Asl, I. Hassanzad Navroodi *, A.M. Kalteh Pages 607-631
    Tree density as one of the most importantfeatures of forest structuralis necessary for management, conservation and reforestation of northern Iran forest. In this research, tree densities were estimated using physiographic, soil and human factors using artificial neural network supervised self-organized, multi-layer perceptron and multiple linear regression model and compared according to their performance evaluation criteria. For this purpose, homogeneous units in GIS environment were prepared. Sampling was performed by random-systematic method with 150 200 m network dimensions and a total of 779 0.1 ha circular shape plots were implemented. By measuring the diameter at breast height of all trees above 7.5 cm, tree density was calculated for each sample plot and homogeneous units. The results showed that SSOM 5 neural network (R2 = 0.9117, R2adj = 0.9909, RMSE% = 9.16, Bias% = 4.26) compared to MLP 4 neural network (R2 = 0.8321, R2adj = 0.8760, RMSE% = 15.14, Bias% = 10.96) and multiple linear regression model (R2 = 0.6812, R2adj = 0.6910, RMSE% = 28.71, Bias% = 24.26) had more accuracy and less error. To select the best model, T- test was performed and the results showed that the neural network, of the competitive and supervisory type, had values similar to the actual values. This is due to Gaussian functions, which are not seen in MLP neural networks with sigmoid functions. Therefore, SSOM neural network can be a suitable alternative to multilayer perceptron neural network in estimating the density of trees in the northern forests of Iran.
    Keywords: Multi-layer Perceptron, Number of trees per hectare, Self - organizing map, Supervised Learning, Winning neuron.