فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 43 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/24
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حکیمه فریدنیا*، جعفر میرکتولی صفحات 1-16

    بسیاری از شهرهای ایران بر روی پهنه هایی با خطر نسبی متوسط و زیاد بحران های شهری واقع شده اند. شهرگرگان به علت قرارگیری در شیب زیاد، یکی از شهرهای آسیب پذیر در برابر حوادثی از قبیل زلزله، رانش، ریزش، لغزش می باشد. موقعیت ژیواستراتژیک، قرارگیری قسمتی از شهر در شیب زیاد، عدم رعایت ضوابط و استانداردها در شعاع دسترسی به شاخص های نفوذپذیری، رشد ناموزون و پراکنش نامناسب خدمات در سطح شهر، دسترسی نامناسب به شبکه معابر و عدم ساختار منسجم کالبدی از عواملی هستند که ضرورت پرداختن به مقوله نفوذپذیری بافت کالبدی شهر گرگان را در مواجهه با آسیب های احتمالی ضرورت بخشیده اند. پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی با شیوه توصیفی _تحلیلی می باشد. جهت دستیابی به هدف پژوهش، شاخص های نفوذپذیری با توجه به منابع موجود در دسترس و مطالعات میدانی از طریق روش تحلیل سلسله مراتبی و نظرسنجی از کارشناسان مربوطه استخراج و بانک داده های مکانی تشکیل شد.همچنین نفوذپذیری شاخص ها براساس اصول پدافندغیرعامل مورد سنجش قرار گرفت. با توجه به اثرگذاری متفاوت شاخص ها، از روشAHP-FUZZY در محیط GIS برای ارزش گذاری و تهیه نقشه نفوذپذیری بافت کالبدی شهر استفاده شد، و با نرم افزار 10.3ARC GIS از طریق توابع همپوشانی فازی رستر نهایی نفوذپذیری بافت کالبدی شهر گرگان تهیه گردید. طبق یافته های بدست آمده از تحقیق حدود 40/50 درصد از نواحی جنوبی و حاشیه ای شهر گرگان در معرض نفوذپذیری پایین و آسیب پذیری بالا قرار دارد. نتیجه این امر به علت شیب زیاد، فضاهای خالی کم نسبت به فضاهای پر، کمبود شبکه معابر، تراکم زیاد بن بست ها و تراکم پل های ارتباطی در برابر بحران ها و آسیب های احتمالی شهری می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری شهری، نفوذپذیری، پدافند غیرعامل شهری، منطق فازی، شهر گرگان
  • علی اکبر عنابستانی*، فهیمه جعفری صفحات 17-34

    امروزه بر اثر گسترش ارتباطات میان شهرها و روستاها شاهد تاثیرپذیری سکونتگاه های واقع در حریم شهرها از کلانشهرها هستیم، تغییرات کاربری اراضی سکونتگاه های پیراشهری کلانشهرها نمودی از آن می باشد که شاهد افزایش آن هستیم و این روند می تواند نتایج جبران ناپذیری برای کلانشهرها و سکونتگاه های واقع در حریم آن ها در برداشته باشد. براین اساس هدف پژوهش حاضر تعیین عوامل کلیدی موثر بر تغییرات کاربری اراضی سکونتگاه های پیراشهری با استفاده از رویکرد آینده پژوهی می باشد. روش تحقیق به صورت کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل سکونتگاه های پیراشهری کلانشهر مشهد می باشد که با استفاده از نرم افزار GIS و دستور Buffer سکونتگاه های واقع در حریم 3 کیلومتری شهر مشهد مشخص شدند که در این حریم تعداد 34 سکونتگاه قرار گرفتند و به عنوان جامعه آماری مشخص شدند. جهت تعیین عوامل موثر بر تغییرات کاربری اراضی نخست عوامل موثر بر تغییرات کاربری اراضی با روش مشاهده اسنادی استخراج شدند سپس با استفاده از تکنیک دلفی مدیران (دهیاران)، ماتریس اثرات متقاطع مولفه ها تشکیل شد و در مرحله بعد با کمک نرم افزار MicMak عوامل کلیدی موثر در تغییرات کاربری اراضی سکونتگاه های پیراشهری در سه دسته عوامل درونی، عوامل بیرونی و عوامل ناشی از همجواری دسته بندی شد. نتایج نشان می دهد که از 35 عامل اولیه استخراج شده، متغیرهای اشتغال و الگوی بهره برداری از اراضی با امتیاز 82 دارای بیشترین ضریب تاثیرگذاری بر دیگر متغیرها بوده است. درنهایت 14 عامل الگوی بهره برداری از اراضی، اشتغال، تغییر در الگوهای بهره برداری از فضا، تحولات جمعیتی، تغییر ساختار معیشت روستایی تحت تاثیر هم جواری با شهر، تغییر استانداردهای زندگی، تغییر ارزش زمین و مسکن، نزدیکی روستا به شهر، جریان ها و پیوندهای روستا- شهری، توسعه و خزش شهری بر اثر تصمیمات مدیریت شهری، رونق سوداگری زمین، رشد بی رویه جمعیت حاشیه ای کلان شهر، ضعف در نظارت بر حرایم و عرصه های ممنوعه در ساخت وسازها، تغییر ابزار و منابع تولید، براساس نیروهای مستقیم و غیرمستقیم تاثیرگذار و تاثیرپذیر، مهم ترین عوامل کلیدی موثر بر تغییرات کاربری اراضی سکونتگاه های پیراشهری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سکونتگاه های پیراشهری، نرم افزار میک مک، آینده پژوهی، کلانشهر مشهد
  • مرضیه افضلی*، یعقوب ابدالی، اصغر حیدری صفحات 35-50

    افزایش مشکلات ناشی از تراکم جمعیت در شهرها، صاحب نظران را به چاره اندیشی و حل معضلات شهری واداشت و برای کاهش معضلات ناشی از رشد بی رویه فضاهای شهری، صاحب نظران انگاره رشد هوشمند شهری را مطرح نمودند، رشد هوشمند شهری به عنوان ابزاری توانمند در سنجش میزان تمرکز یا پراکنده بودن رشد یک شهر در چارچوب الگوهای رایج و ایده آل، امروزه نقش غیر قابل انکاری در توسعه، تغییر و شکل دهی نقاط سکونتی انسان ها به ویژه شهرها ایفا می کند. از این رو هدف پژوهش حاضر تحلیل کالبدی- فضایی رشد هوشمند شهر خرم آباد است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ روش شناسی کمی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و داده های فضایی است. در تجزیه وتحلیل اطلاعات این پژوهش از روش های آماری- گرافیکی در قالب نرم افزار ArcGIS و همچنین نرم افزارهای Excel و GeoDa بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل شاخص ها با استفاده از آزمون های گرافیک مبنا نشان می دهد که شهر خرم آباد در زمینه شاخص های منتخب فاصله ی چشمگیری با اصول رشد هوشمند شهری دارد. این امر نشانگر تفاوت چشمگیر شاخص های منتخب با اصول رشد هوشمند شهری است. نتایج آزمون های گرافیک مبنا و آزمون های نموداری با هم همسو بوده و در این زمینه توافق و سازگاری بین این آزمون ها وجود دارد که درجه تجمع پذیری کم، توزیع نامتعادل در سطح شهر خرم آباد، پراکندگی، خوشه ای بودن، توسعه جسته و گریختگی و توسعه منفصل و ناپیوسته بسیار زیاد و به طور کلی رشد پراکنش افقی بی رویه است.

    کلیدواژگان: تحلیل کالبدی- فضایی، رشد هوشمند، الگوهای گرافیکی، شهر خرم آباد
  • مجید گودرزی*، محمدعلی فیروزی، امید سعیدی صفحات 51-67

    حمل ونقل عمومی نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی و گازهای گلخانه ای دارد و با  کاهش ازدحام اتومبیل و کاهش فواصل مسافرتی ناشی از استفاده از وسایل حمل ونقل عمومی می توان میلیون ها لیتر از بنزین را ذخیره کرد و از افزایش گازهای دی اکسید کربن جلوگیری کرد؛ اما در راستای دستیابی به این اهداف، حمل ونقل عمومی با موانع متعدد اقتصادی، سیاسی-  مدیریتی، زیرساختی و ... روبه رو است؛ که موانع کالبدی از دیگر موانع قابل روییت تر است و از میان مشکلات کالبدی موانع ناوگان حمل ونقل عمومی به خصوص فیزیک خودروها بیشتر به چشم می آید. ازاین رو هدف این مقاله بررسی و تحلیل موانع توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی در کلان شهر اهواز با تاکید بر موانع فیزیکی خودروها است. رویکرد حاکم بر این پژوهش، توسعه ای - کاربردی و روش تحقیق به شیوه توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. اطلاعات موردنیاز تحقیق از طریق روش اسنادی، کتابخانه ای، پیمایشی و مصاحبه با مردم و کارشناسان گردآوری شده است. جهت رتبه بندی موانع از روش تصمیم گیری ARAS و جهت پهنه بندی این موانع در سطح شهر از مدل کریجینگ استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که موانع در هر یک از ناوگان های اتوبوس و تاکسی دارای ضریب تاثیر متفاوتی هستند؛ به گونه ای که برای تاکسی رانی؛ کمبود ناوگان (وزن 0.0161)، کیفیت پایین بهداشت داخل (0.074) و ضعف تنوع (0.066) دارای بیشترین تاثیر اما برای اتوبوس رانی؛ فرسودگی ناوگان، ضعف سیستم گرمایشی- سرمایشی و ایمنی پایین (با وزن مشترک 0.0116) دارای بیشترین تاثیر هستند. پهنه بندی این موانع در سطح شهر نشان می دهد که بیشترین پهنه های شهر در طیف خیلی نامناسب است و مناطق 2 و 5 به ترتیب مناسب ترین و نامناسب ترین مناطق هستند.

    کلیدواژگان: موانع توسعه، ناوگان حمل ونقل عمومی، کلان شهر اهواز
  • حسین یغفوری، وحید پاسبان عیسی لو*، محبوبه تاجی صفحات 69-83

    امروزه سرعت عمل شهرداری ها در زمینه ارایه خدمات شهری و در راس  آن ها جمع آوری زباله های شهری نقش بسیار مهمی درزمینه بهبود کارایی این ارگان و درنتیجه جلب رضایت شهروندان دارد. این در حالی است که باوجود مدرنیزه شدن ماشین آلات جمع آوری زباله ها، مسئله سرعت عمل ارایه خدمات با اینکه همواره تاثیر بسزایی درزمینه کاهش هزینه و بهبود کیفیت ارایه خدمات دارد، عمدتا مورد بی توجهی و غفلت مدیران شهری قرارگرفته است. شهر اردبیل نیز مستثنا از این قضیه نیست. این شهر دارای چهار منطقه و بالغ بر 100 محله مختلف هست که همواره شهرداری را درزمینه سرعت عمل در جمع آوری پسماندهای شهری و ارایه یک چشم اندازی زیبا از شهر با مشکل مواجه کرده است. هدف این مقاله افزودن فاکتور سرعت به فرایند فعالیت اکیپ های جمع آوری زباله از طریق پیشنهاد بهترین مسیر حرکت برای این ماشین آلات با استفاده از مدل الگوریتم رقابت استعماری است.، به این صورت که با برنامه نویسی مربوطه و تعریف موقعیت محلات 100 گانه برای مدل، اقدام به معرفی بهینه ترین مسیرهای حرکت به اکیپ های خدماتی شهرداری می نماییم، با این شرط که از هر محله فقط یک بار عبور کنند و بعد از طی همه محلات درنهایت به نقطه شروع حرکت بازگردند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و در صورت لزوم بررسی میدانی است. یافته های تحقیق نشان داد که الگوریتم مورداستفاده در تحقیق در صورت دریافت اطلاعات مناسب، ابزار کارآمدی به منظور افزایش سرعت عمل اکیپ های جمع آوری زباله های شهری است. همان طور که برای محلات 100 گانه واقع در مناطق 4 گانه شهر اردبیل با تکرار 200 و به ترتیب با ضریب اطمینان 99، 91،93 و 97 درصد و در بازه زمانی30، 22، 30 و 24 ثانیه به بهینه ترین جواب دست یافت. به عبارت دیگر گروه های خدماتی در بازه زمانی کمتر، بهترین مسیر برای حرکت و جمع آوری زباله ها را انتخاب کردند.

    کلیدواژگان: خدمات شهری، مدل فروشنده دوره گرد (TSP)، الگوریتم رقابت استعماری (ICA)، اردبیل
  • علی خادم نژاد، بختیار عزت پناه*، علی شمس الدینی صفحات 85-100

    شهر به عنوان دومین انقلاب بشری، کارخانه تولید ثروت لقب گرفته است. مضاف بر آن کارگاه و بستر آلودگی را نیز برخود نهاده است. پس می توان چنین عنوان داشت که شهر می تواند همچون شمشیر با دو لبه برنده باشد، لذا برای هر اقدام در این بستر لازم است جدا از تبیین وضعیت موجود ، مبادرت به شناسایی عدم قطعیت های آینده های محتمل پیش روی نیز شود تا بیشترین فواید حاصل آید و از کمترین خسران جلوگیری شود. بدین منظور تحقیق حاضر در ابتدا وضعیت توسعه فیزیکی شهر ماکو را با استفاده از مدل هلدرن مشخص نموده و سپس با هدف تبیین عوامل کلیدی موثر بر روند توسعه فیزیکی با رویکرد آینده نگاری، سعی بر ترسیم چشم اندازهای محتمل شهر کرده است. بدین منظور از 27 شاخص اثرگذار در روند توسعه فیزیکی شهر ماکو استفاده شده است که با توجه به ارزیابی کاشناسان در محیط میک میک 8 سناریو به عنوان پیشران شناخته شداه اند. سپس برای تعیین آینده های محتمل، پیشران ها در قالب گمانه ها در محیط سناریو ویزارد مورد ارزیابی کارشناسان قرار گرفته اند. نتایج تحقیق توسعه فیزیکی شهری ماکو بیانگر دو قالب سناریو قوی و محتمل بوده است. سناریو قوی شامل سه سناریو(سناریو اول وضعیت مطلوب، سناریو دوم و سوم بحرانی) بوده که فاقد وضعیت ایستا در میان سناریوها بوده است. درمجموع 21 سناریو محتمل برای وضعیت آینده روند توسعه فیزیکی شهر ماکو در افق سال 1404 به دست آمد که وضعیت سناریوهای محتمل بیانگر چهار سناریو مطلوب و 17 سناریو بحرانی بوده است. در این میان سناریوهای 1، 2  و 3 احتمال تحقق بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی، توسعه فیزیکی شهر، آینده نگاری، شهر ماکو
  • حسن حکمت نیا*، علی باقری کشکولی صفحات 102-114

    امروزه صنعت گردشگری باعث ایجاد و رونق سرمایه گذاری های کلان در آن دسته از زیرساخت هایی شده که شرایط زندگی افراد محلی را بهبود و ارتقاء می بخشند و از سوی دیگر از طریق اشتغال و ارز آوری برای شهروندان و سازمان های متولی مدیریت شهری همچون شهرداری ها با ایجاد منابع درآمدی می تواند موجبات توانمندی اقتصاد شهروندان و سازمان های متولی را فراهم آورد. بنابراین با علم به این موضوع، پژوهش حاضر سعی بر آن دارد تا اثرات گردشگری را بر اقتصاد شهری و پایداری درآمد شهرداری ها مورد سنجش و واکاوی قرار دهد. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان و کارکنان شهرداری شهربابک می باشند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 265 نفر انتخاب گردید. همچنین آزمون پیش آهنگی برای بدست آوردن ضریب اعتبار پرسشنامه انجام گرفت که ضریب اطمینان آلفای کرونباخ آن 83/0 به دست آمد که حاکی از مناسب بدون ابزار پژوهش بوده است. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل (آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل خوشه ای، جدول توافقی و آزمون همگونی کای دو) استفاده گردیده است. نتایج آزمون T تک نمونه ای و آزمون همگنی کای دو بر اساس جدول توافقی نشان می دهد که اولا گردشگری توانسته است موجبات توانمندی و پایداری اقتصاد شهری را در شهربابک فراهم آورد. ثانیا بر اساس یافته ها مشخص گردید که در سطح 99 درصد اطمینان مابین گردشگری به عنوان متغیر مستقل تحقیق و پایداری درآمد شهروندان و شهرداری شهربابک رابطه مستقیم و معنی داری پابرجا است.

    کلیدواژگان: گردشگری، اقتصاد شهری، پایداری، شهرداری، شهربابک
  • رضا مستوفی الممالکی، محمدحسین سرائی، یونس شاکری* صفحات 115-130

    مسکن نیاز اساسی انسان و شاخصی برای توسعه انسانی به شمار می رود. مسکن به عنوان تبلور فضایی و تجسم کالبدی فعالیت سکونتی انسان در محیط، خردترین واحد جغرافیایی شمرده می شود. مهم ترین بخش شهر، محل زندگی انسان ها است و سهم عمده ای از سطوح کاربری ها را نیز شامل می شود. خانه اصلی ترین مکانی است که انسان در تمام دوران زندگی اش با آن سروکار دارد. نخستین جهانی است که آدمی در طول حیات خویش در آن سکنی می گزیند و شخصیت می یابد. هم چنان که انسان در حال رشد، تحول و شکوفایی است.هدف از این پژوهش شناسایی و تبیین نقش عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی موثر بر الگوی مسکن شهر بوشهر است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری شامل کل جمعیت شهر بوشهر در سال 1395 برابر298594 نفر است. حجم نمونه که با استفاده از رابطه ی کوکران محاسبه شده برای جمعیت شهر بوشهر 324 نفر مشخص شده است که به دلیل روایی و پایایی بیشتر به 350 نمونه افزایش یافته است که به روش تصادفی انتخاب شده اند. با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری ارتباط بین عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و محیطی مورد بررسی قرار گرفت که از بین عوامل ذکر شده عوامل اقتصادی با بارعاملی (86 درصد) ،عوامل فرهنگی (81 درصد) و اجتماعی (78درصد) و محیطی (75درصد) به ترتیب بیشترین و کمترین اثر را بر الگوی مسکن بوشهر نشان می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد که کلیه عوامل موثر بر الگوی مسکن دارای ارتباط مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصدی می باشند.

    کلیدواژگان: مسکن، الگوی مسکن، عوامل اقتصادی، شهر ساحلی، بوشهر
  • علی مصیب زاده*، محمدحسین پورحسن زاده، حمید غفاری صفحات 131-145

    امروزه توجه به بافت های فرسوده شهری و بکارگیری طرح های بهسازی و نوسازی در این بافت ها در ارتقاء کیفیت زندگی و پیشبرد اهداف توسعه شهری از اهمیت خاصی برخوردار است؛ به گونه ای که در سال های اخیر طرح های بسیاری برای این منظور تهیه و اجرا شده اند. از جمله این طرح ها، تجمیع قطعات زمین می باشد؛ این طرح ابزاری مهم برای برنامه ریزی زمین است که با بهره گیری از جنبه های اجتماعی و مشارکت ساکنان سعی در بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده دارد. پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی اجرای طرح تجمیع قطعات در بافت فرسوده شهر ارومیه تدوین شده است. روش تحقیق با توجه به موضوع پژوهش، توصیفی- تحلیلی و هدف از نوع کاربردی است. برای گردآوری اطلاعات از مطالعات میدانی و کتابخانه ای بهره گرفته شد و در این رابطه، 27 شاخص در چهار مولفه کالبدی، اقتصادی، قانونی- مدیریتی و اجتماعی استخراج گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP و نرم افزارهای Expert Choice، GIS و Spss استفاده شد. نتایج نشان داد که در مولفه کالبدی با توجه به نقشه امکان سنجی تهیه شده، 41 درصد قطعات از قابلیت نسبتا بالایی برای تجمیع برخوردارند. در مولفه اقتصادی مطابق میانگین حاصله (2.82)، اجرای طرح تجمیع قطعات متوسط به پایین ارزیابی می شود. مولفه قانونی - مدیریتی با میانگین 3.03 از وضعیت مناسبی جهت اجرای طرح برخوردار است و در نهایت در مولفه اجتماعی میانگین به دست آمده (2.45) پایین تر از حد متوسط است که گویای وضعیت نامطلوب این مولفه جهت بکارگیری طرح تجمیع قطعات می باشد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، بهسازی و نوسازی، طرح تجمیع قطعات زمین، بافت فرسوده، ارومیه
  • علی شکور، علی شجاعی فرد*، هما تقوی ثانی صفحات 147-159

    توسعه پایدار به مفهوم مدیریت یکپارچه پایداری اکولوژیکی و توسعه اقتصادی - اجتماعی به منظور دستیابی به بهبود شرایط انسانی می باشد. از طرفی هدف این پژوهش ارتقاء توانمندی‏ ها در حوزه اجتماعی-فرهنگی و همچنین ارزیابی میزان تاثیر عوامل توسعه پایدار شهری بر آهنگ تغییرات فرهنگی و اجتماعی در جهت‏دهی به ارتباطات روستاییان با نظام شهری با بهره‏گیری از راهبرد های توسعه‏پایدار‏شهری می باشد. این پژوهش که در رسته پژوهش های کاربردی می باشد با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. روش جمع آوری داده ها، پیمایش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری شامل ساکنان 34 آبادی از شهر شیراز و تعیین حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 363 خانوار از روستا های منتخب به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شده است. برای دسته بندی شاخص ها و امتیازدهی بر اساس پاسخ های دریافت شده از ساکنان منتخب از آزمون تحلیل عاملی و آزمون t زوجی استفاده شده است، نتایج بدست‏آمده بدین شرح است که بر اساس روش تحلیل عاملی مجموعا 74/0 درصد از واریانس را می پوشاند و همچنین در آزمون کرویت بارتلت با سطح 000/0 نشان دهنده کفایت نمونه گیری می باشد. ضریب آلفای کرونباخ برای شاخص های تایید شده در تحلیل عاملی شامل عوامل اجتماعی-فرهنگی 897/0، عوامل اقتصادی 925/0، عوامل زیست محیطی 844/0 و عوامل آهنگ تغییرات عوامل فرهنگی 898/0 می باشد و با استفاده آزمون T زوجی هر یک زیر شاخص های عوامل توسعه پایدار شهری به صورت جداگانه تاثیرگذار بر کاهش مهاجرت های روستا-شهری و کاهش آهنگ تغییرات فرهنگی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه ‏پایدار شهری، روابط روستا-شهری، آهنگ تغییرات فرهنگ، شیراز
  • سیده منور زینی*، حسین مجتبی زاده صفحات 165-178

    امروزه زیست پذیری شهری گفتمانی نیرومند را در توسعه شهری و طراحی شهری بازتاب می دهد که در پیشینه ی برنامه ریزی شهری رواج پیداکرده است. چنین گفتمانی به وجود ارتباط مطلوب بین محیط شهری وزندگی اجتماعی اشاره می کند. زیست پذیری در معنای اصلی و کلی خود به مفهوم دستیابی به قابلیت زندگی است و درواقع همان دست یابی به کیفیت برنامه ریزی خوب یا مکان پایدار است. در این امتداد هدف این پژوهش سنجش و ارزیابی زیست پذیری شهری در مناطق شش گانه اسلامشهر است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف گذاری کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی است. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری و برای سنجش روایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید که پایایی آن با میزان 940/ به تایید رسیده است. جامعه آماری پژوهش مناطق 6 گانه اسلامشهر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران با سطح خطای 9 درصد 384 نفر برآورده شده است که مطابق تعداد جمعیت هر منطقه سهمیه اختصاص داده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات به دست آمده از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، فریدمن، تحلیل مسیر و از روش های آنتروپی شانون، تکنیک تصمیم گیری چند معیاره واسپاس در محیط نرم افزاری Smart Pls و Arc Gis استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد شاخص اقتصادی (5/2)، بیشترین اهمیت و شاخص زیست محیطی (20/2)، کمترین اهمیت را در زیست پذیری مناطق اسلامشهر دارند. همچنین یافته های دیگر پژوهش نشانگر آن بود که مناطق 3، 2 و 1 به ترتیب با کسب میزان امتیاز واسپاس 2319/0، 17610/0 و 16530/0 از لحاظ برخورداری از شاخص های زیست پذیری در بین مناطق 6 گانه در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. در سوی دیگر منطقه 6 با کسب کمترین میزان واسپاس 0436/0 در جایگاه آخر قرارگرفته بود.

    کلیدواژگان: پایداری، شاخص های زیست پذیری، واسپاس، مناطق شهری، اسلامشهر
  • مریم قهرمانی*، محمدرضا پورجعفر، نوید سعیدی رضوانی صفحات 179-192

    اگرچه امروزه برتری و اهمیت رویکرد توسعه مختلط کاربری های شهری در فرآیند شهرنشینی و برنامه ریزی شهری، آشکار شده است؛ اما این رویکرد، ضرورتا یک رویکرد غالب نیست؛ بلکه ساختاری از شهر را تولید می کند که مد نظر پارادایم های معاصر توسعه شهری مبتنی براختلاط کاربری زمین شهری نظیر نوشهرگرایی می باشد. برای پویایی این رویکرد جدید، نیاز به بازاندیشی در عوامل و عناصر شکل دهنده ساختار و فرم شهری است که مولد تنوع باشند. شاخص «تنوع» زیرمجموعه «الگوی توزیع» به عنوان یکی از اجزای  مدل ارزیابی اختلاط کاربری زمین شهری است. شاخص های مطرح شده در این مدل به ویژه «تنوع» بسیار پیچیده اند؛ لذا جهت تبیین و شفاف سازی این مفهوم به مطالعات بین رشته ای روی آورده و از مفاهیم «تنوع زیستی» وام گرفته و بر مبنای پارادایم های توسعه شهری مبتنی بر اختلاط کاربری زمین شهری که به طور مستقیم بر محیط زیست تاثیرگذار هستند، بسط داده شده است؛ علاوه بر شاخص های استخراج شده ازنظریات، مدل ها و روش های ارزیابی «تنوع» بر اساس روش «تحلیل محتوی کیفی»، با استفاده از «روش دلفی» بر پایه نظرات خبرگان و متخصصین شاخص های جدیدی استخراج وجهت ارزیابی و اولویت بندی نتایج استخراج شده از روش های آماری، نمودار «نقاط پراکنده» با معیار «نقطه شکست»، «ضریب هماهنگی کندال» به منظور ارزیابی میزان اتفاق نظر اعضاء پنل و میزان اطمینان نسبت به شاخص های اجماع شده و روش پردازش داده های «تحلیل محتوی» استفاده و برآیند همه مفاهیم و شاخص های مورد بررسی، با عنوان «مدل تنوع مکان (PDM)» تبیین شد. این مدل شامل 4 دسته و 12 شاخص می باشد که درواقع دسته «الف» با میانگین وزن دسته (310/0) بیشترین اهمیت و دسته «د» با میانگین وزن دسته (180/0) کم ترین اهمیت را دارد.

    کلیدواژگان: مدل آنتروپی شانون- وینر، پارادایم های توسعه شهری، کاربری زمین مختلط، تنوع، مدل تنوع مکان (PDM)
  • مهدی سوادی* صفحات 193-208

    گردشگری تفریحی ورزشی از طریق ایجاد تقاضا برای خدمات و کالاهای ورزشی و ایجاد جذابیت برای اجتماعات، زمینه لازم را برای توسعه کارآفرینی فراهم میکند. امروزه گردشگری تفریحی ورزشی فراتر از یک صنعت، به پدیده اجتماعی اقتصادی در سطح جهانی تبدیل شده است و کارآفرینی از طریق ایجاد کسب و کار ورزشی و ارایه خدمات گردشگری تفریحی ورزشی به توسعه کلان شهرها کمک میکند. لذا پژوهش حاضر به بررسی گسترش و توسعه کارآفرینی با تاکید بر گردشگری تفریحی ورزشی در بستر مدیریت شهری قشم می پردازد. پژوهش حاظر از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از لحاظ روش انجام تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده است. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد و برای سنجش روایی پرسشنامه، از روایی صوری و محتوا استفاده شده است. حجم نمونه پژوهش تعداد 108 نفر تعیین شد که پرسشنامه به صورت تصادفی بین نمونه آماری توزیع شد. جهت تعیین اعتبار و روایی پرسشنامه در این تحقیق از روش اعتبار محتوااستفاده شده است. همچنین پایایی ابزار اندازه گیری برابر با 93/ آلفای کرونباخ بدست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که از 10 شاخص سیاسی و دولتی و 10 شاخص زیست محیطی و کالبدی کارآفرینی در توسعه گردشگری ورزشی تعداد 6 شاخص سطح معناداری، را به خود اختصاص داده اند و از سوی دیگر از 10 شاخص های اقتصادی و اجتماعی 3 شاخص سطح معناداری، و  از 6 شاخص فرهنگی و بومی کارآفرینی در توسعه گردشگری ورزشی 1 شاخص سطح معناداری، را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: توسعه، کارآفرینی، گردشگری تفریحی ورزشی
  • حجت الله رشید کلویر* صفحات 200-222

    امروزه تمرکز و تراکم بیش ازحد، عدم رعایت استانداردها و سازگاری ها در جانمایی کاربری های خطرآفرین و دسترسی متوازن به مراکز امداد و نجات و عدم وجود ساختار مدیریت بحران متمرکز، شهر اردبیل را در معرض تهدیدات و آسیب های فراوانی قرار داده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از تحقیق حاضر، ارایه ی راهبردهای مناسب در مدیریت بحران شهر اردبیل با رویکرد پدافند غیرعامل جهت کمک به مدیران و برنامه ریزان، در پیشگیری و پایش بحران است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی بوده که برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی و میدانی (پیمایشی) استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق، شامل نخبگان، کارشناسان، مسیولان و مدیران شهری می باشد که حجم نمونه 200 نفر بر اساس روش گلوله برفی انتخاب شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های تحقیق نیز انواع آزمون های فریدمن و تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS و همچنین مدل معادلات ساختاری در نرم افزار Amos به کار برده شده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مدیریت بحران بر اساس اصول پدافند غیرعامل در شهر اردبیل، به ویژه از منظر مدیریت مبتنی بر پیشگیری دارای وضعیت مطلوبی نمی باشد. همچنین نتایج نشان می دهد، مهم ترین عوامل موثر بر ارتقاء عملکرد برنامه ریزی مدیریت بحران در حوزه ی مدیریت شهری در راستای پدافند غیرعامل شهر اردبیل مربوط به مولفه های آموزش و پژوهش در راستای شناخت بحران ها و یادگیری جهت اجتناب از ایجاد ساختارها و فرایندهای موثر در ایجاد بحران، ایجاد ارتباطات میان سازمانی به منظور مشارکت حداکثری سازمان های مرتبط در فاز پیشگیری، سرمایه گذاری بر روی ساختارهای اطلاعاتی و ارتباطاتی جهت تسریع در فرایند آمادگی در برابر بحران ها، تشکیل سیستم های پشتیبان تصمیم گیری و هدایت کننده برای ارایه ی راهبردهای آمادگی در برابر بحران و تشکیل ساختار برنامه ریزی مبتنی بر ارزیابی حجم حادثه به منظور برآورد نیازها به ترتیب با ارزش 91/0، 89/0، 85/0 و 81/0 می باشند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، مدیریت شهری، مدل معادلات ساختاری، اردبیل
  • رضا بیگ مرادی، علیرضا روستا*، اسفندیار دشمن زیاری صفحات 223-239

    در تحقیق حاضر به ارایه مدل بازاریابی شخصیت برند به منظور افزایش وفاداری مشتریان در مقاصد گردشگری پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع کاربردی و از لحاظ رویکرد، اکتشافی - تبیینی و شیوه انجام نیز به صورت آمیخته (کیفی-کمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کارشناسان و خبرگان مدیریت شهری و گردشگری و در بخش کمی شامل گردشگران داخلی ورودی به جزیره کیش در تابستان 1399 است؛ که از میان گروه اول به روش گلوله برفی هدفمند تعداد 13 نمونه و از میان گروه دوم به روش تصادفی ساده تعداد 85 نمونه، انتخاب گردید. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی از تیوری داده بنیاد و در بخش کمی از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های مبتنی بر نظریه داده بنیاد در بخش کیفی نشان داد، عوامل بازاریابی از طریق 5 عنصر خدمت/محصول، قیمت، تبلیغ، ترویج و مکان و عوامل مدیریتی از طریق 3 مولفه رهبری کارآمد، مدیریت منابع انسانی و سیاست های گردشگری موجب ایجاد شخصیت برند در جزیره کیش می شود؛ شخصیت برند ایجادشده نیز موجب ایجاد برندسازی شهری می گردد. همچنین، زیرساخت ها از قبیل خدمات اقامتی-بهداشتی، حمل ونقل و غذا (رستوران ها) به عنوان شرایط زمینه و قابلیت های محیطی از قبیل عوامل سیاسی و امنیتی، اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی به عنوان عوامل مداخله گر بر برندسازی شهری در جزیره کیش تاثیر گذاشته و در نهایت موجب وفاداری به برند می شود که هم برای گردشگران و هم برای جزیره کیش سودآوری خواهد داشت. یافته های کمی نیز تاییدی بر یافته های بخش کیفی است؛ به طوری که نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد، در سطح اطمینان 95 درصد بازاریابی و مدیریت بر شخصیت برند؛ شخصیت برند، عوامل محیطی و زیرساخت ها بر برندسازی شهری؛ و برندسازی شهری بر وفاداری به برند موثر است.

    کلیدواژگان: شخصیت برند، وفاداری، مقاصد گردشگری، جزیره کیش
|
  • Hakimeh Faridnia * Pages 1-16

    Many Iranian cities are located on areas with moderate and high risk of urban crises. Gorgan city is one of the most vulnerable cities to earthquakes, drift, landslides, and etc. The geostrategic situation, the location of a part of the city on a steep slope, inattention to standards and norms in the radius of access to permeability indicators, inertial growth and inappropriate distribution of services in the city, inadequate access to the passage network and inadequate physical structure are the factors that necessitate to address the permeability of the urban texture of Gorgan city in the face of possible damage.The present study is an applied study with a descriptive-analytical method.In order to achieve the research goal, permeability indicators were extracted from relevant experts according to available resources and field studies through a hierarchical analytical method and data banks. In addition, the permeability of the indicators was measured based on non-active defense principles.Considering the different effects of the indices, the AHP-FUZZY method was used in the GIS environment to evaluate and prepare the permeability map of the city. Using the ARC GIS10.3 software, urban texture permeability of Gorgan was prepared through the overlap of final Raster Fuzzy. According to the findings of the research, about 50.40% of the Southern and marginal areas of Gorgan are exposed to low permeability and high vulnerability due to a large slope, low vacancy spaces, and a shortage of passageways, high density of bays and the density of bridge bridges against emergencies and possible urban damages.

    Keywords: Urban Vulnerability, Permeability, urban non-operating defense, fuzzy logic, Gorgan city
  • Aliakbar Anabestani *, Fahimeh Jafari Pages 17-34

    The purpose of this study is to determine the key factors affecting land use changes in the pre-urban settlements using a Future study approach. The research method is applied and its method is descriptive-analytical. The statistical population of the research consisted of Mashhad metropolitan settlements. 34 settlements were selected using GIS software. To Determine Factors Affecting Land Use Changes First, the factors affecting land use changes were extracted by document observation method. To determine the factors affecting land use changes first, the factors affecting land use changes were extracted by document observation method then, using the Delphi technique of the managers (dehyaran), the cross-effects matrix of the components was formed. In the next step, with the help of MicMak software, key factors affecting land use changes in suburban settlements are identified and analyzed. The results show that of the 35 primary factors extracted, 14 factors Land use pattern, Employment, Changes in space utilization patterns, Population changes, Rural livelihoods change, Neighborhood change, Living standards, Land and housing change, Rural proximity to towns, rural flows and links - Urbanization, urban development and creep due to urban management decisions, land speculation boom, unnecessary metropolitan marginal population growth, weak supervision of banned lands and areas in construction, change of tools and production resources the most important key factors affecting land use changes in the pre-urban settlements are considered.

    Keywords: Land Use, Pri-urban Settlements, Micmac Software, Futures study, Mashhad Metropolitan
  • Marzieh Afzali *, Yaghob Abdali, Asghar Heydari Pages 35-50

    Increasing the problems caused by population density in cities has led the owners to discriminate and solve urban problems. In order to mitigate the dilemmas caused by the unsustainable growth of urban spaces, think tanks have suggested the idea of smart urban growth, urban intelligent growth as A powerful tool in measuring the concentration or dispersion of a city's growth within the framework of the common and ideal patterns nowadays plays an indelible role in the development, transformation and shaping of human settlements, especially cities. Therefore, the purpose of the present research is to investigate the physical-spatial intelligence of urban intelligence using geographic data. The present research is based on the objective of developmental and quantitative analytical methodology based on library studies and spatial data. In analyzing the data of this research, the statistical-graphical methods have been used in the ArcGIS, Excel and GeoDa. The results of the analysis of the indices using the base-based graphic tests show that Khorramabad city has a long way to go with the principles of urban intelligence in terms of selected indicators. This indicates the significant difference between selected indicators and the principles of smart urban growth. The results of basic graphics and graphing tests are in line with each other. In this regard, there is agreement and compatibility between these tests that low degree of aggregation, unbalanced distribution in Khorramabad city, dispersion, cluster, development, and fatigue and the development of disjointed and discontinuous, and in general the growth of horizontal dispersion is superfluous.

    Keywords: Physical-Spatial Analysis, Intelligent Ggrowth, Graphic Patterns, Khorramabad City
  • Majid Goodarzi *, Mohammadali Feroozi, Omid Saeidi Pages 51-67

    Public transportation plays a significant role in decreasing energy consumption and greenhouse gases. By reducing private passenger vehicles, lowering vehicle traffics, and decreasing travel distances via public transport, millions of liters of gasoline can be saved and carbon dioxide emissions may be prevented. But in order to achieve these public transport goals, it faces numerous economic, political, managerial, infrastructure, and other barriers among which physical barriers are more tangible than others. Among the physical barriers to public transportation fleets, especially vehicles physics, are more prominent. The present study aims to investigate and analyze the barriers to public transportation fleet development in Ahvaz metropolis with emphasis on the physical barriers of the vehicles. The main research approach is developmental-applied, descriptive, analytical, and survey research. The research data were collected through documentary, library, survey techniques, and interviewing with individuals and experts. The ARAS decision-making method was used to rank the barriers and the Kriging model to map these barriers to the city. The findings indicated that barriers in each bus and taxi use have different effect sizes in such a way that for taxi use, fleet deficiency (with the weight of 0.0161), poor quality of interior hygiene (with the weight of 0.074) and poor diversity (with the weight of 0.066) have the most effect sizes; while for bus use, fleet burnout, poor heating-cooling system, and low safety (with common weights of 0.0116) have the greatest effects. Zoning these barriers in the city revealed that most of the city area is very inappropriate range, and districts 2 and 5 are the most appropriate and inappropriate zones, respectively.

    Keywords: development barriers, public transportation fleet, vehicles physics, ARAS, Interpolation, Ahvaz Metropolis
  • Hossein Yaghfoori, Vahid Pasban *, Mahboobe Taji Pages 69-83

    Nowadays, the speed at which municipalities provide urban services and collect urban waste play an important role in improving the efficiency of this organization, and therefore, the satisfaction of the citizens. In recent decades, due to the dominance of consumerism culture in Third World countries, especially Iran, we witness an increase in the urban waste each and every single day. In spite of the modernization of waste collection machines, the service delivery speed has been neglected although it has always had a significant impact on cost reduction and quality of service delivery. The city of Ardabil is no exception to this. It has four districts and 100 large and small neighborhoods in total that have always encountered the municipality with a major problem in terms of the rate at which urban wastes was collected and thus provided a beautiful outlook of the city. This article aims at adding the speed as a factor to the waste collection units by proposing the best route for the machines via Travelling Salesman Problem approach and Imperialist Competitive Algorithm in MATLAB environment. Using the appropriate programming and defining those 100 neighborhoods for the model, the most optimal routes for the municipality’s service units are introduced provided that the service units pass each neighborhood once and at the end return to the starting point again. The results of the study showed that the algorithm used in this research for 100 neighborhoods in those four districts can provide the optimal solution with the repetition of 200 and respectively with the values of 99, 91, 93, and 97 and within the intervals of 30, 22, 30, and 24 seconds.

    Keywords: Urban Wastes, Travelling Salesman Problem (TSP) model, Imperialist Competitive Algorithm (ICA)
  • Ali Khadem Nezhad, Bakhtyar Ezatpanah *, Ali Shamsoddini Pages 85-100

    The City called as the second human revolution, wealth Factory. In addition it is set up workshop and contamination bed. So we can say that the city can be like a double-edged sword. So it is necessary for any action in this context to proceed to identify the uncertainties of the possible future ahead apart from explaining the current situation, to maximize the benefits and avoid the least damage. To this end, first the present study has identified state of Maku's physical development using the Holdern model and then he tried to paint the city's possible prospects aiming to explanation identify key factors influencing the process of physical development with a foresight approach. It is used for this purpose of the 27 indicators that influence the process of physical development in Maku City that are known according to experts' assessments at MicMac 8 scenarios as Proponents. Then to determine the likely future, Propellants have been evaluated by experts in the form of assumptions in a ScenarioWizard environment. The strong scenario consists of three scenarios (Scenario 1 desirable, scenario two critical and scenario three) that lacked static status among the scenarios. Overall achieved 21 possible scenarios for future situation of the Physical developing process in Maku City on the horizon of 1404.  The situation of the possible scenarios illustrates four desirable scenarios and 17 critical scenarios. In the meantime, they were more likely to happen. Scenarios 1, 2, and 3 were more likely to occur.

    Keywords: Key factors, Physical Development of the City, Foresight, Maku city
  • Hasan Hekmatnia *, Ali Bagheri Pages 102-114

    The City called as the second human revolution, wealth Factory. In addition it is set up workshop and contamination bed. So we can say that the city can be like a double-edged sword. So it is necessary for any action in this context to proceed to identify the uncertainties of the possible future ahead apart from explaining the current situation, to maximize the benefits and avoid the least damage. To this end, first the present study has identified state of Maku's physical development using the Holdern model and then he tried to paint the city's possible prospects aiming to explanation identify key factors influencing the process of physical development with a foresight approach. It is used for this purpose of the 27 indicators that influence the process of physical development in Maku City that are known according to experts' assessments at MicMac 8 scenarios as Proponents. Then to determine the likely future, Propellants have been evaluated by experts in the form of assumptions in a ScenarioWizard environment. The strong scenario consists of three scenarios (Scenario 1 desirable, scenario two critical and scenario three) that lacked static status among the scenarios. Overall achieved 21 possible scenarios for future situation of the Physical developing process in Maku City on the horizon of 1404.  The situation of the possible scenarios illustrates four desirable scenarios and 17 critical scenarios. In the meantime, they were more likely to happen. Scenarios 1, 2, and 3 were more likely to occur.

    Keywords: Tourism, Urban Economy, Sustainability, Municipality, Babak city
  • Reza Mostofiolmamalaki, MohammadHossein Saraei, Younes Shakeri * Pages 115-130

    Housing is a basic human need and an indicator of human development. Housing as the spatial crystallization and physical incarnation of human settlements in the environment is considered the smallest geographic. The most important part of the city is the place of human life, and it also includes a major share of user levels. The house is the main place where human beings deal with all their lifetime. The first is a world in which man dwells in his lifetime and finds personality. As the human is growing, transforming and flourishing. The purpose of this research is to identify and explain the role of economic, social, cultural and environmental factors affecting the housing pattern of Bushehr city. The research method is descriptive-analytical and survey. The statistical population includes the total population of Bushehr city in 1395 equal to 298594 people. The sample size, which is calculated using the Cochran relation for the population of Bushehr, is 324, which has increased to 350 samples, due to its validity and reliability, which have been selected randomly. Using structural equation modeling, the relationship between economic, cultural, social and environmental factors was studied. Among the factors mentioned above, economic factors with a significant effect (86%), cultural factors (81%) and social (78%) and environmental (75%)) Show the highest and the lowest effect on Bushehr housing pattern, respectively. Also, the results show that all of the factors affecting the housing pattern have a positive and significant relationship with a 99% confidence level.

    Keywords: housing, housing pattern, economic factors, coastal city, Bushehr
  • Ali Mosayyebzadeh *, Mohammadhosein Pourhasanzadeh, Hamid Ghaffari Pages 131-145

    Nowadays, paying attention to the worn-out urban textures and applying improvement and renovation plans in these textures are of particular importance in promoting the quality of life; Such a way that in recent years, many plans Have been prepared for this purpose. One of these projects is the Land readjustment scheme; This plan is an important tools for land planning that seeks to renovation the worn-out textures by utilizing the social aspects and participation of the residents. The purpose of this study was feasibility of implementing Land readjustment scheme in the worn-out textures of Urmia City. The research method according to the research subject is descriptive-analytical and its purpose is of applied type. Field and library studies were used to collect data and in this regard, 27 indicators were extracted in four physical, economic, legal-managerial and social components. Analytical hierarchy process model (AHP) and Expert Choice, GIS and Spss softwares were used for data analysis. The results showed that in the physical component according to the feasibility map prepared, 41% of the components have a relatively high potential for readjustment. In the economic component, according to the average obtained (2.82), the implementation of the Land readjustment scheme is evaluated medium to the low. The legal-managerial component with a mean of 3.03 is in a good condition to implement the scheme and Finally, in the social component the average obtained (2.45) is lower than the mean which indicates an undesirable condition of this component to use of Land readjustment scheme.

    Keywords: Feasibility study, Improvement, renovation, Land readjustment scheme, worn-out texture, Urmia city
  • Ali Shakoor, Ali Shojaeifard *, Homa Taghavi Sani Pages 147-159

    Sustainable development means integrated management of ecological sustainability and socio - economic development in order to achieve better human conditions. On the other hand, the purpose of this study is to improve the capabilities in the socio - cultural field and also to evaluate the impact of sustainable urban development factors on the pace of cultural and social change in directing the villagers' relationship with the urban system using sustainable urban development strategies. is. This research, which is in the field of applied research , has been done by descriptive and analytical methods. The method of data collection is field survey using a questionnaire. The statistical population includes the residents of 34 villages in Shiraz and the sample size was determined using the Cochran' s formula of 363 households from selected villages as a random sample. Factor analysis and paired t-test were used to classify the indicators and score based on the answers received from the selected residents. The results are as follows: based on the factor analysis method, a total of 0.74 % of the variance Cover and also in Bartlett spherical test with a level of 0.000 indicates the adequacy of sampling. Cronbach' s alpha coefficient for the indicators confirmed in the factor analysis includes socio-cultural factors 0.897 , economic factors 0.925 , environmental factors 0.444 and cultural factors change rate 0.898 and using paired t - test each One of the sub - indicators of sustainable urban development factors is individually effective in reducing rural - urban migration and reducing the rate of cultural change.

    Keywords: sustainable urban development, rural-urban relations, the pace of cultural change, Shiraz
  • Seyedeh Monavar Zeiny *, Hossein Mojtabazadeh Pages 165-178

    Today, urban livability reflects a powerful discourse on urban development and urban design that has emerged in the urban planning history. Such a discourse points to the desirable relationship between the urban environment and social meaning. In the general sense,livability is the concept of achieving life capability and are in fact the quality of good planning or sustainable placement. The purpose of this study is to measure and evaluate urban livability in the six districts of Islamshahr. The present study is applied in terms of targeting and in terms of descriptive-analytical method. Data were collected using a researcher-made questionnaire and Cronbach's alpha coefficient was used to assess its livability with a reliability of 0.940. The statistical population of the study was 6 districts of Islamshahr and the sample size was estimated based on Cochran formula with %940 error rate of 384 persons which was allocated according to the population of each region. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, Friedman tests, path analysis and Shannon entropy methods, WASPAS Multi-criteria decision making technique in Smart Pls and Arc Gis software environment. The results showed that economic index (2.5) was the most important and environmental index (2.20) had the least importance in the livability of Islamshahr. Other findings showed that zones 3, 2 and 1 had a score of 0.2319, 0.17610, and 0.16530, respectively, in terms of biodegradability indexes among the 6 zones. Ranks first to third. On the other hand, Zone 6 was in the last position with the lowest amount of 0.0436.

    Keywords: Sustainability, livability indicators, WASPAS, Urban Areas, Islamshahr
  • Maryam Ghahremani *, Mohamad Pourjafar, Navid Saeidi Rezvani Pages 179-192

    Although, the significance of development of the Urban Mixed land use approach is specified in the urbanization and urban planning process but this approach is not necessarily a dominant approach but also it produces the structure of the city for the contemporary paradigms of urban planning such as New Urbanism and Smart Growth. The notable issue of urban mixed development is that this form of development is a form of Urban "Place Making". For the dynamics of this new approach, it is necessary to rethink the factors and elements that the structure and form of the city that generates diversity. Diversity Index is a subset of the distribution model, which is one of the components of the mixing evaluation model. The indicators presented in this model are highly ambiguous and complex; Therefore, in order to explain this concept, it used interdisciplinary studies and borrowed from biodiversity concepts and developed on based on urban development paradigms Based on Urban Mixed land use paradigms that directly affect the environment. The most important indicator of species diversity evaluation in ecological concepts is "Shannon Entropy Model", which includes two indicators of number and species. In order to develop this model, researches, theories, models, methods of evaluation of "diversity" were investigated. The implications of these indicators were very complex and ambiguous, and considering these indices simultaneously, they added ambiguity. Some of these indicators overlap and others have had a different degree of significance. In addition to the extracted indexes based on the Qualitative Content analysis method, using Delphi Method new indexes was extracted based on expert opinions and experts. The statistical methods and Scatter, Deflection Point & Qualitative Content data Processing Method were used to evaluate and prioritize the extracted results. The results of all of the concepts and indicators examined were described as the "Place Diversity Model (PDM)".

    Keywords: Shannon Entropy Model, Urban Development Paradigms, Mixed land-Use, diversity, Place Diversity Model (PDM)
  • Mehdi Savadi * Pages 193-208

    Entrepreneurship is the process of creating and achieving opportunities and pursuing them regardless of the resources that are currently available. Sport recreational tourism provides the necessary ground for entrepreneurship development by creating demand for services and sporting goods and creating attractiveness for communities. Sport recreational tourism has become world-class socio-economic phenomenon beyond industry, and entrepreneurship helps develop macro-urban development through the creation of sports business and the provision of recreational tourism services. The present study addresses the development and development of entrepreneurship with an emphasis on sport recreational tourism in the context of urban management. In terms of purpose, this is an applied and developmental research and descriptive-analytic in terms of methodology. A questionnaire was used to collect information. For assessing the validity of the questionnaire, face validity and content were used, as well. The statistical population of the study consisted of managers and administrators of the General Directorate for Sports and Youth, administrators and administrators of the Cultural Heritage and Handicrafts and Tourism, Investors in Sports and Sports Entrepreneurship, Ph.D Students in Sport Management and Entrepreneurship Management. The results of the research showed that 10 of the political and governmental indicators and 10 environmental and physical indicators of entrepreneurship in the development of sport tourism ranked six indicators of significance level, and on the other hand, 10 indicators of economic and social indicators showed 3 significant levels, and six indices of cultural and native entrepreneurship in the development of sport tourism have 1 significant level indicator.

    Keywords: development, entrepreneurship, tourism, recreation, sports
  • Hojjatollah Rashid Kolvir * Pages 200-222

    According to subject importance, the aim of current study is presenting proper guideline in Ardebil city critical management with passive defense survey to help managers, policy makers about prevention and critical searching. Current study methodology is applied according to aim and it is analytical-descriptive according to nature and also documentary and field (measurement) methods were used to data gathering. Study statistical society include elites, experts, urban charges and managers and sample size was selected with snowball method and it is 200 persons. In order to study data analysis; Friedman’s, single – t tests were used in SPSS Software and also we have been applied structural equations model in framework of Amos Software. The findings of the study indicate that crisis management based on passive defense principles in Ardebil city, especially from the perspective of preventive management is not favorable. also results show, the most important and effective factors for critical management planning performance promotion in urban management along Ardebil city passive defense relate to training and searching of criticisms recognition and learning subjects to avoid creating effective processes and structures in criticism, creating intra-organizational communication to participate maximum organizations in prevention phase, investment on information and communication structures to facilitate on readiness process against criticism, generating decision supporting and guided systems against criticisms and creating planning structure based on accident volume evaluation to estimate requirements which they have 0/91, 0/89, 0/85, 0/81 value respectively.

    Keywords: Passive Defense, crisis management, Urban Management, Structural equations model, Ardebil
  • Reza Begmoradi, Alireza Rousta *, Esfandiar Doshmanziyari Pages 223-239

    In this research, the brand personality marketing model has been presented in order to increase customer loyalty in tourism destinations. The research method is applied and in terms of approach, he is exploratory-explanatory and the research method is mixed (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part includes experts and experts in urban management and tourism and in the quantitative part includes domestic tourists entering Kish Island in the summer of 1399; From the first group, 13 samples were selected by targeted snowball method and from the second group, 85 samples were selected by simple random method. In this research, for data analysis in the qualitative part, Grounded theory was used and in the quantitative part, structural equation modeling was used. Findings based on the data theory of the foundation in the qualitative section showed that marketing factors through 5 elements of service / product, price, advertising, promotion and location and management factors through 3 components of effective leadership, human resource management and tourism policies create brand personality in Kish Island; And the personality of the created brand also creates urban branding. Also, infrastructure such as accommodation-health services, transportation and food (restaurants) as background conditions and environmental capabilities such as political and security, economic and socio-cultural factors as interfering factors affect urban branding in Kish Island and finally It causes loyalty to the brand, which will be beneficial for both tourists and Kish Island. Quantitative findings also confirm the findings of the qualitative section; As the results of structural equation modeling showed, at 95% confidence level of marketing and management on brand personality; Brand personality, environmental factors and infrastructure on urban branding; And urban branding affects brand loyalty.

    Keywords: brand personality, loyalty, tourism destinations, Kish Island