فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی محمد رضایی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری، الهام افلاکی، محمدجعفر بهره دار صفحات 1-9
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر ، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی و متابعت درمانی بیماران مبتلا به لوپوس سیستمیک بود.

    روش کار: 

    پژوهش حاضر با شیوه شبه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و مرحله پیگیری سه ماهه) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به لوپوس تحت درمان، در بیمارستان های شیراز در سال1397بود؛ که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین جامعه750 نفری، 60 زن انتخاب شدند و سپس بصورت تصادفی در دو گروه 30 نفره کنترل و گروه آزمایش گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی درمان پذیرش و تعهد را طی سه ماه در 12 جلسه90 دقیقه ای، دریافت نمودند ولی گروه کنترل در معرض فعالیتی قرار نگرفتند؛ نهایتا پس از سه ماه گروه ها مورد سنجش قرار گرفتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه متابعت درمانی بود. داده ها بوسیله تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که پرتکل های آموزشی درمان پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی و متابعت درمانی زنان مبتلا به لوپوس سیستمیک تاثیر معناداری داشته است (p≤/0001).
     

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر، می توان از بسته های آموزشی پذیرش و تعهد جهت بهبود افسردگی و متابعت درمانی زنان مبتلا به لوپوس بهره برد.

    کلیدواژگان: بیماران مبتلا به لوپوسسیستمیک، درمان مبتنی برپذیرش و تعهد، افسردگی، متابعت درمانی
  • اکبر احمدی آسور*، میلاد پور انصاری، محمود محمدیان، فاطمه فصیح رامندی، رجبعلی حکم آبادی، رحیم اکرمی، سید مهدی رضوی صفحات 10-17
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک مواجهه ی شغلی با ذرات قابل استنشاق سیمان و سیلیس موجود در آن در یک واحد صنعتی تولید سیمان واقع در استان خراسان رضوی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی با استفاده از روش استاندارد 2/101 MDHS توصیه شده توسط NIOSH جهت تعیین غلظت ذرات قابلاستنشاق سیمان در هوای منطقه تنفسی کارگران و از روش پراش سنج پودری پرتو ایکس (XRD) جهت تعیین غلظت ذرات قابل استنشاق سیلیس بلوری استفاده شد. همچنین از روش ارایه شده توسط انستیتو ایمنی و بهداشت شغلی سنگاپور به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی ذرات قابل استنشاق سیمان و سیلیس موجود در آن استفاده شد. بر اساس پیشنهاد ECS حجم نمونه برآورد شده 42 نفر محاسبه و از منطقه تنفسی نمونه برداری انجام گرفته است.

    یافته ها

    مواجهه کارگران شاغل در اکثر بخش های کارخانه سیمان مورد مطالعه با ذرات قابل استنشاق سیمان و سیلیس کریستالی بیش از مقادیر استاندارد OEL و ACGIH بوده است. نتایج مربوط به ارزیابی ریسک مواجهه کارگران در واحدهای مختلف نشان داد که سطح ریسک ذرات قابل استنشاق سیمان در قسمت کوره کم و در سایر واحدها متوسط و سطح ریسک مواجهه با ذرات قابل استنشاق سیلیس در واحد آسیاب مواد زیاد و در سایر واحدها خیلی زیاد بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه، کارگران صنعت سیمان مورد نظر در معرض ریسک متوسط ذرات قابل استنشاق سیمان و ریسک بالای مواجهه با سیلیس قرار دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، صنعت سیمان، سیلیس کریستالی، ذرات قابلاستنشاق
  • زهره عباسی*، محبوبه حکیمی نجف آبادی، رضا گنجی، راحله عسلی، سید حمید نبوی، سالار پوربرات، سید محبوبه رضائیان صفحات 18-22
    مقدمه

    استیوآرتریت شایعترین بیماری مفصلی است و مشکلات عملکردی یکی از علایم آن می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ماساژ بر مشکلات عملکردی زانو در زنان سالمند مبتلا به استیوآرتریت انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری شامل 58 زن سالمند مبتلا به استوآرتریت خفیف تا متوسط، مراجعه کننده به کلنیک روماتولوژی شهرستان بجنورد می باشد، که با روش کار آزمایی بالینی انجام گردید، روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده و مراجعه کنندگان بعد از تشخیص پزشک بر حسب روز مراجعه به دو گروه کنترل و مقایسه تقسیم شدند. مرحله مداخله ماساژ به مدت یک هفته هر روز پانزده دقیقه روی هر زانو با روش افلوریج به همراه درمان استاندارد انجام شد. در گروه کنترل فقط درمان استاندارد (100 میلی گرم دیکلوفناک) انجام گردید. آنالیز آماری با نرم افزار 16 SPSS انجام شد، و آزمون های تی زوجی و مستقل، شاخص های مرکزی و پراکندگی محاسبه شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین نمره مشکلات عملکردی در زنان سالمند قبل و بعد از مداخله در دو گروه، اختلاف آماری معنی داری دارد به طوری که ماساژ زانو توانسته شدت مشکلات عملکردی را کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    اگر چه تکنیک های بسیاری وجود دارد که می تواند بر کاهش مشکلات عملکردی موثر باشد، اما تکنیک های دستی مانند ماساژ درمانی، به دلیل در دسترس بودن، کم هزینه بودن، علاقه بیمار، غیررسمی بودن، عدم وجود عوارض و اثر بخشی بیشتر در درمان می تواند به عنوان یک مداخله موثر در کاهش مشکلات عملکردی موثر باشد.

    کلیدواژگان: ماساژ درمانی، مشکلاتعملکردی، سالمندان، استئوآرتریت
  • شهناز ترک زهرانی، زلیخا کرم الهی*، راژان چهره، علیرضا اکبرزاده باغیان صفحات 23-31
    مقدمه

    تداوم تغذیه با شیر مادر طی 2 سال اول زندگی شیرخوار سبب کاهش بیماریهای مزمن و مرگ میر در کودکان و بزرگسالان می شود. متاسفانه، امروزه تمایل مادران به شروع و تداوم شیردهی کاهش یافته است. در این رابطه، علی رغم اختلاف نظرها، حمایت از مادر شیرده یکی از راهکارهای تداوم شیردهی اعلام شده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر حمایت همتا بر تداوم شیردهی تا پایان 2 سالگی کودک در زنان نخست زا انجام گرفته است.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تعداد 154 زن نخست زا به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برنامه گروه کنترل شامل آموزشهای معمول بود و گروه آزمون علاوه بر آن از حمایت 30 زن با سابقه شیردهی موفق، طی شش ماهه اول پس از زایمان برخوردار شدند. الگوهای شیردهی و طول مدت شیردهی در پایان ماه های اول، دوم، سوم، چهارم، پنجم ، ششم، یکسالگی و دوسالگی ارزیابی شدند.

    یافته ها

    میزان تغذیه انحصاری با شیرمادر در گروه آزمون به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (001/0 = P).همچنین کاهش در طول مدت تغذیه با شیرمادر از زمان ترخیص تا پایان 24 ماهگی در گروه کنترل بالاتر از گروه آزمون بود (001/0 = P).

    نتیجه گیری

    حمایت همتا از زنان نخست زا می تواند بر تداوم تغذیه با شیر مادر موثر باشد.

    کلیدواژگان: همتا، حمایت، تداوم شیردهی
  • شاهین مافی نژاد*، قاسم بیانی، حجت الله احتشام منش، منا اکبریان ثانی، فرشته حسن زاده، معصومه جعفرزاده صفحات 32-37
    مقدمه

    ماکروزومی عارضه ای شایع در زمینه زنان و مامایی است و عوارض آن همواره مادر و جنین را در معرض خطر قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بروز ماکروزومی و ریسک فاکتورهای مرتبط در مادران باردار شهر بجنورد می باشد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی-تحلیلی در 7908 مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستان بنت الهدی انجام شد. مادران با زایمان ماکروزومی به عنوان گروه مورد و به همان تعداد از زنان با زایمان ترم و نرمال به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات با نرم افزار 24 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی مادران، افزایش وزن بارداری و طول مدت بارداری مادران با نوزاد ماکروزوم بطور معناداری بیشتر بود.سابقه زایمان قبلی نوزاد ماکروزوم و افزایش قند خون مادر به طور مستقیم با افزایش بروز ماکروزومی مرتبط بود. ماکروزومی بر افزایش ریسک ناهنجاری در نوزادان، دیستوشی شانه، شکستگی استخوان ترقوه، فلج شبکه بازویی،عارضه مادری خونریزی بعد از زایمان و افزایش انجام سزارین تاثیری نداشت. در تمامی محاسبات 05/0<P ،به عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به بروز  41/2 %ماکروزومی در شهر بجنورد و ارتباط معنی دار آن با عوامل خطری مانند افزایش سن مادر، افزایش وزن بارداری و افزایش طول مدت بارداری، دیابت مادر و سابقه تولد ماکروزومی برنامه ریزی مناسب برای باردار شدن و ورود به بارداری با وزن مناسب

    کلیدواژگان: ماکروزومی، نوزاد، دیابت مادر، دیستوشی شانه
  • مهین عثمانی رودی، محمد واحدیان شاهرودی، حبیب الله اسماعیلی، مهدی قلیان اول* صفحات 38-45
    مقدمه

    شیوع بالای پوسیدگی دندانی در کودکی به عنوان یکی از معضلات دندانی مطرح بوده و مشارکت مادران در برنامه بهداشت دهان و دندان کودکان، میزان مشکلات و پوسیدگی دندانی کودکان را کاهش می دهد. یکی از استراتژی های کاربردی، آموزش بهداشت و یکی از کارآمدترین روش های آموزشی، تیوری رفتار برنامه ریزی شده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی پیش بینی رفتارهای بهداشتی مادران در زمینه بهداشت دهان و دندان کودکان بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده در شهرستان خواف در سال 1398 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 200 مادر دارای کودک زیر سه سال که بطور تصادفی از جامعه تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر خواف انتخاب شدند، انجام گرفت. جمع آوری داده از طریق پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن تایید شد. پرسش نامه دربرگیرنده اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی و سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده بود. داده ها پس از ورود به نرم افزار spss نسخه 20 با کمک آمارهای توصیفی و آزمونهای رگرسیون و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، میانگین نمره آگاهی 75/5 ± 55/17 ،میانگین نمره نگرش61/4 ± 49/42 ،میانگین نمره کنترل رفتاری درک شده 89/2 ± 40/17 و میانگین نمره قصد رفتاری 43/9 ± 30/47 بود. میانگین نمره هنجارهای انتزاعی80/4 ± 66/32 و میانگین نمره رفتار 76/8 ± 56/24 ارزیابی گردید. براساس نتایج آزمون رگرسیون خطی، پیش بینی کننده های رفتار بهداشتی تغییرات از درصد 28/8 ، (P < ./001 ، β = 0/438) انتزاعی هنجارهای و (P = 0/002 ،β =0/198) رفتاری قصد سازه دو شامل رفتار و دو سازه نگرش (199/0 =β ،003/0= P) و هنجارهای انتزاعی (287/0 = β ، 001 < ./P ،(8/13 درصد از تغییرات قصد رفتاری را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    نظریه رفتار برنامه ریزی شده می تواند بخشی از رفتارهای بهداشت دهان و دندان را پیشگویی نماید. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از این نظریه با تاکید بر ارتقا هنجارهای انتزاعی و قصد انجام رفتار در مداخلات آموزشی می تواند نتایج موثری را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتار برنامه ریزی شده، آموزشسلامت، بهداشت دهان ودندان، شیرخواران، مادران، خواف
  • مهدی زارعی*، جواد نخزری خداخیر صفحات 46-54
    مقدمه

    مطالعات نشان داده اند که CTRP3 به عنوان یک آدیپوکاین ضدالتهابی مستقل از انسولین بر متابولیسم تاثیر داشته و سوخت و ساز گلوکز را تنظیم می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر تمرینات ترکیبی هوازی- مقاومتی بر غلظت های سرمی CTRP3 و اینترلوکین-6 در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمهتجربی، 24 بیمار مرد مبتلا به دیابت نوع2 به صورت تصادفی در دو گروه تمرین ترکیبی هوازی- مقاومتی 12 نفر  و کنترل12 نفر تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرینی 3 جلسه در هفته به مدت 12 هفته به اجرای تمرینات ترکیبی هوازی- مقاومتی پرداختند. قبل و پس از 12هفته، نمونه های خونی جهت اندازه گیری غلظت انسولین، CTRP3 و اینترلوکین-6 از آزمودنیها به عمل آمد. از آزمون تحلیل کواریانس جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    بعد از 12 هفته در گروه تمرین ترکیبی گلوکز ناشتا 014/0=P ،HbA1c 001/0=P ،وزن بدن 048/0=P ،شاخص توده بدنی 037/0=P ،درصدچربی بدن 001/0=P ،توده چربی 001/0=P نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافت اما تغییر معناداری در انسولین 054/0=P ،توده بدون چربی 987/0=P و WHR 291/0=P پس از 12 هفته مشاهده نشد. همچنین، نتایج نشان داد که یعد از 12 هفته تمرینات ترکیبی، غلظت CTRP3 در گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت 028/0=P .غلظت اینترلوکین-6 در گروه تمرین ترکیبی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری کاهش .P=0/040 یافت.

    نتیجه گیری

    هفته تمرین ترکیبی هوازی- مقاومتی در مردان مبتلا به دیابت نوع 2 علاوه بر بهبود شاخصهای کنترل گلیسمیک منجر به افزایش معنادار CTRP3 و کاهش معنادار اینترلوکین-6 میگردد.

    کلیدواژگان: CTRP3اینترلوکین- 6تمرین ورزشیدیابت نوع
  • مسعود خاتمی نیا، عادله صاحب نسق، فرهاد نجم الدین، اتابک نجفی، رضا نگارنده، مجتبی مجتهدزاده* صفحات 55-65
    مقدمه

    کم خونی در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) شایع است. انتقال سلول های خونی با عوارض جانبی همراه بوده که خود به صورت مستقل بر پیامد بیماران تاثیرگذار است. در این مقاله مروری، اتیولوژی کم خونی در بیماران بستری در ICU و استراتژی های موجود جهت مدیریت آن بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه، جست و جو در منابع علوم پزشکی PubMed ،Scopus و Google Scholar با کلید واژه های آنمی، اریتروپویتین، سلول های قرمز خونی، ترانسفیوژن خون و بیماری بحرانی یا مراقبت ویژه انجام شد. بعد از مرور عناوین و چکیده مقالات، تمام مطالعات بالینی مرتبط در این گروه از بیماران وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    در اکثر مطالعات، شواهد موجود بر استفاده از پروتکل های سختگیرانه انتقال سلول های قرمز خون (سطوح هموگلوبین کمتر از 7 گرم در دسی لیتر) را نسبت به سطوح بالاتر هموگلوبین (بیش از 10 گرم در دسی لیتر) حمایت می کند. تنها بیماران با بیماری های قلبی-عروقی حاد یا مراحل اولیه سپسیس شدید، ممکن است از سطوح بالاتر هموگلوبین 9-10 گرم در دسی لیتر با تزریق فرآورده خونی سود ببرند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اتیولوژی چند معلولی کم خونی در بیماران بستری در ICU ، کم خونی تاثیر منفی بر پیامد بیماران دارد. انتقال خون با خطر عوارض جانبی جدی همچون سندروم اختلال نارسایی حاد تنفسی همراه است. خطر بالقوه در مقابل منافع حاصله از این فرآورده ها باید در هر بیماری که نیاز به دریافت دارد، به صورت فردی سنجیده شود.

    کلیدواژگان: کم خونی، بخش مراقبت هایویژه، اریتروپویتین، بخشمراقبت های ویژه، انتقالگلبول قرمز خون
  • یاسمن بزرگ نیا، مینا مرادی، نگار ملکی زاده* صفحات 66-71

    مقدمه :

    مال اکلوژن موجب مشکلات فیزیکی و روانی بیمار، پوسیدگی، ژنژیویت و غیره میشود . شاخص تعیین ریسک Risk Of Malocclusion Assessment) مالاکلوژن) نیاز به درمان ارتودنسی زودهنگام را تعیین میکند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع مالاکلوژن نیازمند به درمانهای ارتودنسی زودهنگام درکودکان 7 تا 11 سال در بجنورد در سال 1397 میباشد.

    روش کار:

     تعداد 616 دانش آموز 7 تا 11 ساله (271 پسر و 345 دختر) در دوران دندانی مختلط در مدارس ابتدایی بجنورد که به صورت نمونه گیری خوشهای انتخاب شده بودند، توسط دو متخصص ارتودنسی معاینه شدند. براساس شاخص تعیین ریسک مالاکلوژن افرادی که درجهی 1 یا 2 این شاخص بودند به عنوان دسته بندی عدم نیاز یا نیاز (Risk Of Malocclusion Assessment) 4 و 5، به عنوان دستهبندی نیازمند به درمان در نظر گرفته شدند. اطلاعات جمعآوری شده از طریق ، کم به درمان و افراد درجهی 3 ورژن 23 ، آنالیز شده و شیوع SPSS در نرم افزار Fisher و chi-square ، Kruskal-Wallis ، Mann-Whitney آزمونهای به عنوان حد معناداری در نظر گرفته P-value <0/ مالاکلوژن نیازمند به درمان ارتودنسی زودهنگام تعیین شد. در این مطالعه، 05 شد. 4و 5 تعیین ریسک مالاکلوژن ،

    یافته ها

    شیوع درجهی 1 و 2 شاخص تعیین ریسک مالاکلوژن 14 درصد اعلام شد. شیوع درجهی 3 0 درصد بود. / 77 درصد، 8 درصد و 3 / به ترتیب 7 86 درصد بیان شد. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که ریسک / نتیجه گیری نیاز به درمان در مطالعه ی حاضر 2 ایجاد مال اکلوژن در کودکان در بجنورد بسیار بالاست و برنامه ریزی لازم برای انجام اقدامات پیشگیرانه در جهت کاهش مالاکلوژن در بجنورد ضروری به نظر میرسد.

    کلیدواژگان: شیوع، مالاکلوژن، اوربایت، اپن بایت
  • عیسی محمدی زیدی*، مریم ایلداری لوحه سرا صفحات 72-82
    مقدمه

    میزان بالای عودبعد از ترک نشان دهنده عدم کفایت دوره های سمزدایی و بی توجهی به نقش متغیرهای روانشناختی اجتماعی به عنوان جزیی از پروتکلهای ترک موفق است. هدف مطالعه حاضر کاربرد تیوری رفتار برنامه ریزی شده (TPB) به منظور تعیین عوامل موثر تداوم درمان و ترک سوء مصرف مواد در متقاضیان تحت درمان در کلینیکهای ترک مواد شهر ماسال بود.

    روش کار

    پژوهش کنونی یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که 195 نفر از متقاضیان ترک تحت درمان کلینیکهای ترک شهر ماسال به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده در آن شرکت کردند. داده ها با پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاسهای مرتبط با TPB، پرسشنامه غربالگری سوء مصرف مواد (TCU) و پرسشنامه تداوم درمان گردآوری شدند. آزمونهای کای اسکویر، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز مسیری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از دو مدل نشان داد قویترین ضرایب همبستگی به ترتیب بین سازه قصد با سازه های نگرش، کنترل رفتاری درک شده (PBC ،(و تداوم ترک و همچنین، بین تداوم ترک و نگرش وجود داشت (05/0 < P .(در این میان، نگرش (05/0 < P ، 51/0 = β (و PBC) 05/0 < P ،33/0 = β (بیشترین تاثیر را بر قصد جهت تداوم ترک اعمال کرد. همچنین، نگرش و هنجارهای انتزاعی به طور معنیداری میانجی بین سابقه سوء مصرف و قصد تداوم ترک بودند. نهایتا سازه های TPB به ترتیب 52 و 31 درصد واریانس قصد و تداوم ترک را توصیف کردند (05/0 < P).

    نتیجه گیری

    سودمندی TPB در راستای تبیین عوامل موثر بر تداوم ترک سوء مصرف مواد تایید شد. طراحی مداخلات رفتاری- شناختی مبتنی بر TPB به منظور بهبود روند ترک سوء مصرف مواد توصیه میشود.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، نگرش، ترکاعتیاد، قصد، درمان، عود
  • سالار پوربرات*، رضوان رجب زاده، جمیله رحیمی، حمیدرضا محدث حکاک، رضا گنجی، سید حمید حسینی، محمد احمدپور صفحات 83-89
    مقدمه

    اضطراب امتحان یکی از مهم ترین دغدغه های نظام آموزشی می باشد. هوش معنوی مجموعه ای است از ظرفیت های فردی در ارتباط با منابع معنوی می باشد. به دلیل اهمیت تاثیر هوش معنوی بر اضطراب امتحان و متقابلا موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان، این مطالعه با هدف تعیین رابطه بین هوش معنوی و اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی از نوع تحلیلی می باشد که 435 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال 1396-97 را مورد بررسی قرار می دهد. روش نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و تصادفی سیستماتیک) بود. داده ها توسط پرسشنامه های استاندارد هوش معنوی کینگ و اضطراب امتحان ساراسون جمع آوری گردید و داده ها درنرم افزار 20 SPSS با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد بررسی57/3 ± 57/21 سال بود و تعداد 308 نفر (8/70 درصد) دختر بودند. میانگین نمره هوش معنوی دانشجویان 9/13 ±82/45 و میانگین نمره اضطراب امتحان07/6 ±7/15 بود. نتایج نشان داد که ارتباط معنا دار و معکوس بین اضطراب امتحان و نمره کل هوش معنوی وجود دارد. از ابعاد هوش معنوی، بعد تفکر وجودی انتقادی و بعد تولید معنای شخصی با اضطراب امتحان رابطه معنا دار و معکوس داشتند.(001/0 < value-P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، شناخت رابطه معکوس بین هوش معنوی و اضطراب امتحان دانشجویان می تواند پایه ای را برای ارتقاء هوش معنوی و کاهش میزان اضطراب دانشجویان فراهم می کند.

    کلیدواژگان: هوشمعنویتاضطراب امتحاندانشجویانپیشرفت تحصیلی
  • رامین حقیقی*، پویان شکوری صفحات 90-93
    مقدمه

    تیروزینمی یک بیماری متابولیک مادرزادی است که طی آن، تجزیه اسید آمینه تیروزین مختل شده و مقدار آن در بدن افزایش مییابد. تجمع متابولیت های حاصل از آن ارگانهای خاصی را درگیر میکند که برحسب تظاهرات کلینیکی گوناگون به سه نوع تقسیم میشود.

    معرفی بیمار: 

    این مقاله تیروزینمی نوع 1 را در کودکی 2 ساله که با شکایت ادراری و بیقراری توسط والدین مراجعه کرده بود. گزارش میکند. علیرغم فقدان ضایعه پاتولوژیک در غربالگری سونوگرافی جنین، یافته های تصویربرداری حکایت از درگیری هر دو کلیه دارد.

    نتیجه گیری

    این بیماری نادر، ارثی و متابولیک است که با وجود چالشهای تشخیصی، درمان سادهای دارد.

    کلیدواژگان: بیماری متابولیک، اسید آمینه، FAH کمبود، تیروزینمی
  • ساغر دلشاد، علی یعقوبی*، نجمه رضائیان صفحات 94-99
    مقدمه

    سالمندی با آتروفی عضلانی و یا سارکوپنیا همراه است. اتوفاژی فرآیندی است که موجب کاهش آتروفی عضلانی میشود با این حال، کارایی این فرآیند با افزایش سن کاهش مییابد. فعالیت ورزشی با فعال سازی مسیرهای سیگنالینگ موجب بهبود سارکوپنیا و روند اتوفاژی میشود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین تداومی با شدت متوسط (MICT (بر سطوح ULK1، beclin1 ،سیسترین 2 و فسفوریلاسیون AMPK در عضله اسکلتی رتهای نر سالمند بود.

    روش کار

    20 سر رت سالمند نژاد ویستار (18 ماهه) به دو گروه 1 (MCIT و 2 (کنترل (10 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. پروتکل MCIT شامل هشت هفته تمرینات دویدن روی تردمیل با شدت 70-65 درصد اکسیژن مصرفی بیشینه با سرعت 20-18 متر بر دقیقه برای 40-25 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته بود. نمونه برداری از بافت عضله دوقلو 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح معنیداری کمتر از 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    مقادیر پروتیینی beclin1 در گروه MICT نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری داشت (05/0<P .(اما، مقادیر پروتیینی ULK1 ،سیسترین 2 و AMPK-p در گروه MICT نسبت به گروه کنترل تغییرات معنی داری نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر میرسد، احتمالا MICT شیوه تمرینی مناسبی به منظور فعال سازی مسیرهای اتوفاژی و متعاقبا بهبود عوارض ناشی از افزایش سن از جمله سارکوپنی در عضلات اسکلتی رت های سالمند نمیباشد.

|
  • Ali Mohammad Rezaei*, Tayyebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfari, Elham Aflaki, MohammadJafar Bahre Dar Pages 1-9
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on depression and follow-up treatment of patients with systemic lupus.

    Methods

    The present study was quasi-experimental (pre-test-post-test with control group and quarterly follow-up phase). The statistical population of this study included all patients with Lupus treated in Shiraz hospitals in 1397; Using the available sampling method from a population of 750 people, 60 women were selected and then randomly assigned to two groups of 30 people included control groups and experimental group. The experimental intervention group received treatment acceptance and commitment treatment within three months in 12 session’s 90-minute, but the control group was not exposed to any activity. The questionnaires used in this study included Beckchr('39')s depression questionnaire and the follow-up and treatment questionnaire. Data were analyzed by analysis of variance with repeated measurements analysis.

    Results

    The Findings of the study showed that commitment training portfolios had a significant effect on reducing depression and follow-up, treatment of women with systemic lupus (P ≤ 0.0001).

    Conclusions

    According to the findings of the present study, it is possible to use acceptance and commitment training packages to improve depression and follow-up treatment of women with lupus.

    Keywords: Patients with Systemic Lupus, Acceptance, Commitment Therapy, Depression, Follow-Up Treatment
  • Akbar Ahmadi Asour*, Milad Pouransari, Mahmoud Mohammadyan, Fatemeh Fasih Ramandi, Rajabali Hokmabadi, Rahim Akrami, Seyedmehdi Razavi Pages 10-17
    Introduction

    Cement factory workers exposure to airborne particles containing crystalline silica in Portland cement chemical compound can caused pulmonary diseases, including silicosis and lung cancer. The aim of this study was to assess the risk of occupational exposure to respirable cement dust and crystalline silica in a cement factory in Khorasan Razavi province.

    Methods

    In this cross-sectional study conducted in 1397, the method presented by the Institute of Occupational Safety and Health of Singapore was used to assess the health risk of respirable cement and silica particles. Also, the standard method MDHS101 / 2 recommended by NIOSH was used to determine the concentration of respirable cement particles in the air of the workerschr('39') respiratory area and the X-ray powder diffraction method (XRD) was used to determine the concentration of inhalable crystalline silica particles. Stata software version 14 was used for statistical analysis of data.

    Results

    This study showed that most of the workers employed in various worksites of the cement factory were exposed to respirable cement dust and crystalline silica particles higher than the OEL recommended by the Iranian TCOH and the TLV recommended by ACGIH. Exposure risk assessment in different parts of cement factory showed a low risk level for respirable particles of cement in the furnace and moderate for other sections. Also a high risk level for workers’ exposure to crystalline silica was found in the cement mill and very high level for workers in other sectors.

    Conclusions

    Employees who were working in this plant were exposed to moderate risk of cement respirable particles and high risk level of exposure to crystalline silica. Thus, the engineering control methods of exposure to respirable particles is suggested.

    Keywords: Risk Assessment, Cement Industry, Crystalline Silica, Respirable Pparticles
  • Zohreh Abbasi*, Mahbobeh Hakime Najaf Abad, Reza Ganji, Raheleh Asali, Seyed Hamid Nabavi, Salar Poorbarat, Seyedeh Mahboobeh Rezaeian Pages 18-22
    Introduction

    Osteoarthritis is the most common articular disease and functional disorders is one of the symptoms. The purpose of this study was to evaluate the effect of massage on knee functional problems in elderly women with osteoarthritis.

    Methods

    The statistical population consisted of 58 elderly women with mild to moderate osteoarthritis referred to Rheumatology Clinic of Bojnurd city using a cross-sectional clinical trial the sampling method was purposive and the patients were divided into control group and comparative group. After the day of diagnosis, during the intervention seven phase of intervention massages was performed on the knees fifteen minutes each day for one week with effleurage method. In intervention group standard treatments (100 mg Diclofenac) were used. Statistical analysis was performed using SPSS 16 software, and paired t-test, paired and independent t-tests, central and dispersion indices were calculated.

    Results

    In response to the main purpose of the study, "Determination of mean pain in older women before and after intervention" in both groups showed that knee massage reduced pain severity which revealed there was a significant difference.

    Conclusions

    Although there are many techniques which can be effective on functional disorders but performing massage techniques such as massage therapy are more effective for reduction of functional disorders due to availability, cheapness, patients interests, informality, absence of complications and efficiency.

    Keywords: Massage. Functional Problems, the Elderly, Osteoarthritis
  • Shahnaz Tork Zahrani, Zolaykha Karamollahi*, Razhan Cheherh, Alireza Akbar Zadeh Pages 23-31
    Introduction

    Continued breastfeeding during the first 2 years of infant life reduces chronic illness and mortality in children and adults, but most mothers discontinue breastfeeding. Several strategies to increase the duration of breast feeding have been used. Strategy tested vary in timing (antenatal or postnatal), is lactation consultant or peer support program. Thus, the current study has been performed to investigate the effect of peer support program on the prolanged breastfeeding pattern and duration.

    Methods

    In this randomized clinical study, 240primiparous women were participated. Control group included the routine trainings and intervention group program included the routine trainings plus the support from the 30 peer support during the 6 months after delivery. Feeding pattern and duration were evaluated by the end of The1, 2, 3, 6, 12 and 24 months after birth. Data were collected by questionnaire and were analyzed with chi- square, fisher and t-test tests.

    Results

    Exclusive breast feeding rates was significantly higher in intervention group than control in the first, second, third and six months postpartum (P = 0.001). significantly more mothers in the intervention group than The control group continued to breast feed at 12 and 24 months after birth (% 89.9, 82 v 52.3 , 27% P = 0.001).

    Conclusions

    The results of this study indicated the peer support intervention was succeed in improving exclusive breastfeeding rate and duration.

    Keywords: Peer SupportSupportBreastfeeding Duration
  • Shahin Mafinezhad*, Ghasem Bayani, Hojatollah Ehteshammanesh, Mona Akbarian, Fereshteh Hasanzadeh, Masoumeh Jafarzadeh Pages 32-37
    Introduction

    Macrosomia is a common complication in obstetrics and gynecology and its complications usually expose mother and fetus at risk. The aim of the present study was to evaluate the prevalence rate of macrosomia and related risk factors in pregnant women in Bojnourd.

    Methods

    This descriptive analytic study was performed on 7908 pregnant women referred to Bentolhoda Hospital. Mothers with macrosomic infant were selected as case and the same number of women with term and normal delivery were selected as control groups. Data was analyzed by SPSS 24 software.

    Results

    Maternal mean age, weight gain and duration of pregnancy were significantly increased among macrosomia group. Previous history of macrosomic infant and maternal hyperglycemia was directly related to increased risk of macrosomia. We did not find correlation between macrosomia and increased risk of neonatal malformations, shoulder dystocia, clavicle fractures, brachial plexus damage and maternal complication after delivery and increased cesarean section.

    Conclusions

    Due to 2.41% macrosomia frequency in Bojnourd city and its significant relationship with risk factors such as maternal age, mean pregnancy weight gain and pregnancy duration, maternal diabetes and macrosomic birth history, appropriate planning for pregnancy and Entering a well-weighted pregnancy and enjoying a varied and healthy diet will help maintain and promote maternal and neonatal health in the normal weight range.

    Keywords: MacrosomiaInfantMaternal DiabetesShoulder Dystocia
  • Mahin Osmani Roudi, Mohammad Vahedian Shahroodi, Habibollah Esmaily, Mahdi Gholian Aval* Pages 38-45
    Introduction

    The high prevalence of childhood dental caries is one of the most common dental problems and mother’s participation in oral health programs can decrease the caries rate. Undoubtedly, one of the applicable strategies is health education and one of the most effective training models is the Planned Behavior Theory. Therefore, this study was conducted to identify influential factors that predict motherchr('39')s health behaviors about their children’s oral health based on the Planned Behavior Theory in Khaf city in 2019.

    Methods

    This cross-sectional study was performed by 200 mothers with children under three who were randomly selected from the mothers referred to Khaf Health Centers. Data collection was conducted through a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The questionnaire included demographic information, knowledge questions and Planned Behavior Theory structures. Data were analyzed by SPSS20 using descriptive statistics, regression and Pearson correlation coefficient at a significant level of 0.05.

    Results

    Our results showed that motherschr('39') average score for knowledge was 17.55 ± 5.75, for attitude, perceived behavioral control, behavioral intention was 42.49 ± 4.61and 17.40 ± 2.89 and 47.3 ± 9.43 respectively. The motherschr('39') average score of subjective norms was 32.66±4.80 and average score of behavior was 24.86± 8.76. Based on the results of the linear regression test, predictors of health behavior include behavioral intent (β = 0.198, P = 0.002), and subjective norms (Β = 0.432, P < 0.001), and predicted 28.8% of behavior variance. Structures of attitude (Β = 0.199, P = 0.003) and subjective norms (Β = 0.287, P < 0.001) explained 13.8% of behavioral
    intention variance.

    Conclusions

    Planned Behavior Theory can predict a part of oral health behaviors. The results of this study showed the application of this theory with emphasis on promoting abstract norms and the intention to perform behavior in educational interventions have effective results.

    Keywords: Planned Behavior Theory, Health Education, Oral Health, Infants, Mothers, Khaf
  • Mehdi Zarei*, Javad Nakhzari Khodakheir Pages 46-54
    Introduction

    Studies have shown that CTRP3, as an insulin-independent anti-inflammatory adipokine, affects metabolism and regulates glucose metabolism. The aim of this study was to investigate the effect of combined aerobic- resistance training on serum concentrations of CTRP3 and interleukin-6 in men with type 2 diabetes.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 24 male patients with type 2 diabetes were randomly divided into two groups of combined resistance aerobic exercise (n = 12) and control (n = 12). The subjects of the training group performed combined aerobic- resistance exercises 3 sessions per week for 12 weeks. Before and after 12 weeks of exercise program, blood samples were taken to measure the concentration of CTRP3 and interleukin-6 and anthropometric measurements of the subjects. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    After 12 weeks in the exercise group, fasting glucose (P = 0.014), HbA1c (P = 0.001), body weight (P = 0.048), body mass index (P = 0.037), body fat percentage (P = 0.001), fat mass (P = 0.001) were significantly decreased compared to the control group, but there was a significant difference in insulin (P = 0.054), lean mass (P = 0.987) and WHR (P = 0.291) between the two groups. After 12 weeks, the concentration of CTRP3 (P = 0.040) in the training group increased and IL-6 (P = 0.028) concentration decreased significantly compared to the control group.

    Conclusions

    12 weeks of combined aerobic- resistance training in men with type 2 diabetes in addition to glycemic control leads to a significant increase in CTRP3 and a significant decrease in interleukin-6.

    Keywords: C1QTNF3 Protein, Human, Interleukin-6, Exercise, Diabetes Mellitus, Type 2
  • Masoud Khataminia, Adeleh Sahebnasagh, Farhad Najmeddin, Atabak Najafi, Reza Negarandeh, Mojtaba Mojtahedzadeh* Pages 55-65
    Introduction

    Anemia in critically ill patients is common and affects their outcome. Treatment of anemia in ICUʾs patients have some challenges. Red blood cells transfusion is associated with some serious adverse effects which further affects patient’s outcome. In this article, the etiology of the anemia in critically ill and its management strategies is reviewed.

    Methods

    This study was done to summarize findings from earlier evidence on the prevalence and effect of anemia in critically ill patients on their outcome. We searched in medical data sources of PubMed, Scopus and Google Scholar using the following keywords: anemia OR erythropoietin, OR red blood cell, OR transfusion, AND critical illness, OR intensive care. After reviewing title and abstracts, all clinical studies conducted on this group of patients were included.

    Results

    In most studies, the evidence supports restrictive protocol of RBC transfusion (transfusion at Hb < 7 g/dL) preferably over a liberal transfusion strategy (transfusion at Hb < 10 g/dL), in ICU patients. Only those with acute cardiovascular disease or early stages of severe sepsis may benefit from higher threshold of 9-10g/dL for blood preparation transfusion.

    Conclusions

    The occurrence of anemia is common in critically ill patients. Considering its multifactorial etiology, it has a negative effect on patients’ outcome. Blood transfusions are associated with some serious adverse effects, such as Acute respiratory distress syndrome and infections. The potential risk benefit must be carefully evaluated in every patient for whom a blood transfusion is being considered.

    Keywords: Anemia, Critical Illness, Erythropoietin, Intensive Care Unit, Red Blood Cell Transfusion
  • Yasaman Bozorgnia, Mina Moradi, Negar Molkizade* Pages 66-71
    Introduction

    Malocclusion causes patientchr('39')s physical or emotional problems, tooth decay, gingivitis, etc. Risk of Malocclusion Assessment index determines the early orthodontic treatment need. The purpose of this study was to determine the prevalence of malocclusion required early orthodontic treatment in children 7-11 years old in Bojnurd in 2018.

    Methods

    A total of 616 students aged 7 to 11 years (271 boys and 345 girls) during mixed dentition in elementary schools in Bojnurd, who were selected by cluster sampling, were examined by two orthodontists. Those who were grade one or two were considered as no or low treatment need and those who were grade three, four and five were considered as treatment need by Risk of Malocclusion Assessment index. Collected Data were analyzed by Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, Chi-square and Fisher tests in SPSS version 23, and the prevalence of malocclusion, required early orthodontic treatment, was determined. P-value <0.05 was considered as significant.

    Results

    The prevalence of grade 1 and 2 of Risk of Malocclusion Assessment index was announced 14%. The prevalence of grade 3, 4, and 5 of Risk Of Malocclusion Assessment index were 77.7%, 8% and 0.3% respectively.

    Conclusions

    In this study, the prevalence of early orthodontic treatment need was 86.2%. According to the results, it can be concluded that the risk of malocclusion in children in Bojnurd is very high and planning to take preventive measures to reduce malocclusion in Bojnurd seems to be necessary.

    Keywords: Prevalence, Malocclusion, Overbite, Open Bite
  • Isa Mohammadi Zeidi*, Maryam Illdari Lohesara Pages 72-82
    Introduction

    The high rate of relapse after addiction withdrawal indicates inadequacy of detoxification courses and ignoring the role of psychosocial variables as critical component of successful treatment protocols. The aim of the present study was to apply the theory of planned behavior (TPB) to determine the effective factor related to the substance abuse treatment continuity in the in-treatment clients referring to drug-stop clinics of Masal city.

    Methods

    With a simple random sampling method, 195 in-treatment clients referring to drug-stop clinics of Masal city participated in a cross-sectional study. Data were collected by demographic information questionnaire, TPB-related scales, substance abuse screening questionnaire (TCU) and treatment continuity questionnaire. Chi-Squared test, independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation coefficient and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    The finding of the two models revealed that the strongest correlation coefficients were found between intention with constructs such as attitude, perceived behavioral control (PBC), and treatment continuity, as well as between treatment continuity and attitude (P < 0.05). Also, attitudes (β = 0.51, P < 0.05) and PBC (β = 0.33, P<0.05) had the greatest effect on intention to treatment continuation. Moreover, attitudes and subjective norms significantly mediated the relationship between the history of substance abuse and the intention to treatment continuation (P < 0.05). Finally, TPB constructs described 52% and 31% variance of intention and treatment continuity, respectively (P < 0.05).

    Conclusions

    The findings confirmed the usefulness of TPB to determine the factors influencing the substance abuse treatment continuity. So, design of TPB-based behavioral-cognitive interventions is recommended to improve substance abuse treatment continuity.

    Keywords: Substance Abuse, Attitude, Addiction Withdrawal, Intention, Treatment, Relapse
  • Salar Poorbarat*, Rezvan Rajabzadeh, Jamileh Rahimi, Hamidreza Mohaddes Hakkak, Reza Gangi, Seyed Hamid Hosseini, Mohammad Ahmadpour Pages 83-89
    Introduction

    Test anxiety is one of the most critical concerns of the education system. Spiritual intelligence is a collection of individual capacities about spiritual resources. Due to the importance of spiritual intelligence on test anxiety and studentschr('39') mutual success and academic achievement, this study aimed to determine the relationship between spiritual intelligence and test anxiety in North Khorasan University of Medical Sciences students.

    Methods

    The present study is a cross-sectional analytical study investigating the relationship between spiritual intelligence and test anxiety in 435 students of North Khorasan University of Medical Sciences in 2017-18. The subjects were selected by multistage sampling (stratified and systematic random sampling). Data were collected by Kingchr('39')s standardized questionnaire of spiritual intelligence and Sarason test anxiety. Data were analyzed by SPSS 20software using t-test, Analysis of variance, and Pearson correlation test.

    Results

    The subjectschr('39') mean age was 21.57 ± 3.57 years, and 308 (70.8%) of the issues were female. The mean score of studentschr('39') spiritual intelligence was ± 45.82 13.9, and the mean score of exam anxiety was 15.7± 6.07. The results showed a significant and inverse relationship between test anxiety and total spiritual intelligence score. There was a substantial and inverse relationship between spiritual intelligence dimensions, the dimension of critical existential thinking, and personal meaning production with exam anxiety (P-value < 0.001).

    Conclusions

    According to the results of this study, recognizing the inverse relationship between spiritual intelligence and students chr('39')test anxiety can provide a basis for promoting spiritual intelligence and reducing studentschr('39') stress.

    Keywords: SpiritualityIntelligenceTest Anxiety ScaleStudentsAcademic Success
  • Ramin Haghighi*, Pouyan Shakouri Pages 90-93
    Introduction

    Tyrosinemia is a congenital metabolic disease in which the breakdown of the amino acid tyrosine is reduced and its amount is increased in the body. Tyrosine metabolites can involve specific organs that according to the clinical manifestations there are three types of this disease.

    Case:

     This article reports type 1 tyrosinemia in a 2-year-old child who complained of urinary problem and restlessness. Despite the absence of pathological findings in fetal ultrasound screening, imaging findings indicate involvement of both kidneys.

    Conclusions

    It is a rare, inherited and metabolic disease that despite the challenges of diagnosis has simple cure.

    Keywords: Metabolic Disease, Amino Acid, FAH Deficiency, Tyrosinemia
  • Saghar Delshad, Ali Yaghoubi, *, Najme Rezaeian Pages 94-99
    Introduction

    Aging is associated with muscle atrophy or sarcopenia. Autophagy is a process that reduces muscle atrophy; however, the efficiency of this process decreases with age. Exercise improves sarcopenia and the process of autophagy by activating signaling pathways. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of moderate-intensity continuous training (MICT) on protein levels of ULK1, beclin1, Sestrins2, and AMPK phosphorylation in skeletal muscle of elderly male rats.

    Methods

    Twenty elderly male Wistar rats (18 months years old) were randomly divided into two groups of 1) MCIT 2) control (10 ones in each). MICT protocol included eight weeks of running on treadmill at intensity of 65-70 percentage of Vo2max with speed of 18-29 meter per minute for 25-40 minutes per sessions and five sessions per week. Muscle tissue samples were taken from gastrocnemius muscle at 48 hours after the last training session. Independent t-test was used to analyze the data and P value <0.05 considered significant.

    Results

    Beclin1 protein levels were significantly increased in the MICT group compared to the control group (P = 0.001). However, the protein levels of ULK1, Sestrins2 and p-AMPK in the MICT group did not change significantly compared to the control group (P > 0.05).

    Conclusions

    It seems that MICT is not a suitable training method to activate autophagic pathways and subsequently improve the effects of aging in the skeletal muscles of elderly rats.

    Keywords: Exercise Training, Autophagy, Sestrins 2, Aging