فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه خانی، حجت الله نیک بخت*، فرشاد غزالیان، مجید برزگر صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    سازگاری های عملکرد قلب تحت تاثیر جنس، سن، شدت تمرین و نوع ورزش می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات استقامتی، مقاومتی و همزمان بر عملکرد قلب زنان میانسال سالم بود.

    روش‏ ها: 

    در این مطالعه، چهل زن میانسال با میانگین 3/45±44/62 سال، قد 4/87±157/75 سانتی متر و وزن 10/64±73/27 کیلوگرم به صورت تصادفی به چهار گروه مساوی (در هر گروه 10 نفر) شامل گروه های کنترل، استقامتی، مقاومتی و همزمان تقسیم شدند. برنامه های تمرین به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته انجام گرفت. گروه استقامتی به دویدن با شدت 65% تا 80% ضربان قلب بیشینه روی نوار گردان پرداختند. گروه مقاومتی تمرینات ورزشی را با شدت 65% تا 80% یک تکرار بیشینه انجام دادند. گروه همزمان نیمی از هر دو تمرین استقامتی و مقاومتی را در هر جلسه اجرا کردند. متغیرهای عملکردی قلب آزمودنی ها به روش اکوکاردیوگرافی تک و دو بعدی اندازه گیری شد.

    نتایج

    حجم پایان سیستولی، حجم ضربه ای، برون ده قلبی و شاخص برون ده قلبی در گروه های تمرین استقامتی، مقاومتی و همزمان پس از فعالیت افزایش معنی داری یافت (0/05>P). همچنین کسر تخلیه در گروه های تمرین استقامتی و همزمان افزایش معنی داری نشان داد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    هشت هفته تمرین استقامتی، مقاومتی و همزمان باعث بهبود عملکرد قلب زنان میانسال سالم می شود. همچنین تاثیر تمرین همزمان بیشتر از تمرین استقامتی و تمرین استقامتی بیشتر از تمرین مقاومتی می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، تمرین مقاومتی، تمرین همزمان، عملکرد قلب، زنان میانسال
  • رها شجاع*، محبوبه فیروزی، محمدتقی شاکری، مهدی امیری صفحات 13-22
    زمینه و هدف

    خودکارآمدی، باور فرد به انجام موفقیت آمیز رفتار است. با توجه به مطالعات، مادرانی که خودکارآمدی پایین تری دارند، زایمان را امری دست نیافتنی می دانند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره با رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکارآمدی زایمان طبیعی در زنان نخست باردار انجام شد.

    روش ها: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 98_1397 بر روی 70 زن نخست باردار 32-28 هفته مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر مشهد انجام شد. در گروه مداخله مشاوره با رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 4 جلسه و هر هفته یک جلسه برگزار گردید و در گروه کنترل مراقبت های معمول بارداری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات فردی- مامایی و پرسشنامه خودکارآمدی زایمان بود. خودکارآمدی زایمان، قبل و یک هفته بعد از اتمام مداخله در هفته 37-33 بارداری، در دو گروه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آنالیز کواریانس انجام شد. سطح اطمینان 95% در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نمرات خودکارآمدی زایمان، بعد از مداخله، در گروه مداخله13/67±126/25 و در گروه کنترل 34/91±96/27 بود و بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معنی داری وجود داشت (0/001 <P).

    نتیجه گیری

    مشاوره با رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد در دوران بارداری باعث افزایش خودکارآمدی زایمان طبیعی در زنان نخست باردار می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، زایمان، مشاوره، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نخست باردار
  • مریم حاجی قاسم کاشانی*، طیبه سادات طباطبایی صفحات 23-37
    زمینه و هدف

    میدان الکترومغناطیس با فرکانس بسیار پایین و بتایین از عوامل بی خطر در ترمیم شکستگی استخوان می باشند. هدف از این پژوهش مقایسه ی اثرات این دو محرک بر تمایز استیوژنیک سلول های بنیادی چربی انسانی (hADSCs) بود.

    روش ها

    سلول های بنیادی از چربی شکم پس از کسب رضایت کتبی، استخراج و تا پاساژ 3 کشت داده شدند.گروه های مورد مطالعه: سلول های کشت شده در محیط α-MEM و سرم (کنترل)، در محیط تمایز استخوان حاوی بتایین 10mM (BET+OD)، در محیط α-MEM حاوی بتایین (BET)، در محیط تمایز استخوان و موج با فرکانس HZ50 و شدت mT1(OD+EMF) و در موج به تنهایی (EMF) بود. تمایز استخوانی با مشاهده مورفولوژی سلول ها، رنگ آمیزی کمی و کیفی آلیزارین رد و ارزیابی میزان فعالیت آلکالین فسفاتاز بررسی شد. همچنین میزان بیان ژن های استیوژنیک (RUNX2 وOCN) با Real time PCR ارزیابی شد.

    نتایج

    افزایش معنی داری در میزان رسوبات کلسیمی، فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز و همچنین بیان ژن های RUNX2 و OCN در گروه OD+BET نسبت به گروه های BET وOD+ EMF  مشاهده شد. در پایان روز 7 کاهش معنی داری در فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز در گروه EMF نسبت به گروه OD+EMF و گروه BET دیده شد. همچنین کاهش معنی داری در میزان بیان ژن OCN در گروه EMF نسبت به گروه BET مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق اثر سینرژیک بتایین و محیط تمایز استخوانی در تمایز استیوژنیک hADSCs تایید شد و روش مناسبی است که می تواند در ترمیم شکستگی و مهندسی بافت کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی چربی انسانی، بتایین، میدان الکترومغناطیس، تمایز استئوژنیک
  • مهسا کاوسی*، سید شمین سید حسینی صفحات 37-49
    زمینه و هدف

    عصاره های گیاهان می توانند میزان بیان ژن ها را در سلول های سرطانی تغییر دهند. تا به حال، مطالعه ای در رابطه با اثر عصاره جلبک ها انجام نشده است. این مطالعه با هدف بررسی میزان تغییر بیان ژن Bax و تعیین مقدار زنده مانی سلول های سرطان مغز تیمار شده با عصاره جلبک دونالیلا سالینا انجام شد.

    روش ها

    رده سلولی U87 از مرکز ذخایر زیستی و ژنتیکی ایران تهیه و کشت داده شد. سلول ها به دو گروه تیمار و کنترل تقسیم شدند. عصاره جلبک دونالیلا روی گروه تیمار با غلظت های 0/5 ،1 ،2 ،5 ،10 ،15 ،20 ،50 و 100 میلی گرم بر میلی لیتر تاثیر داده شد و سمیت آن با استفاده از MTT assay سنجیده شد. بیانBax  با روشReal time PCR بررسی شد. RNA از سلول های گروه تیمار و کنترل استخراج و cDNA ساخته شد. میزان بیان ژن ها با استفاده ازReal-time PCR و Ct∆∆ مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتیجهMTT  نشان داد که IC50 در 48 ساعت تیمار،  mg/ml01/10 می باشد. با انجامReal Time PCR  مشخص شد که در این سلول ها، میزان بیان ژن آپوپتوزی Bax به میزان 4 برابر (0/001<P) افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    تیمار با عصاره جلبک توانست میزان بیان ژن را افزایش داده و سلول های سرطانی را از بین ببرد. پیشنهاد می شود که میزان تاثیر عصاره های سایر جلبک ها در تغییرات میزان بیان دیگر ژن های موثر در آپوپتوز بررسی شود.

    کلیدواژگان: جلبک دونالیلا سالینا، رده سلولی U87، MTT assay، Real Time PCR، Bax، GAPDH، IC50
  • رزیتا آستانه، بهرام میرزائیان*، رمضان حسن زاده صفحات 50-60
    زمینه و هدف

    اضطراب اجتماعی یکی از مشکلات شایع بین نوجوانان است که تاثیر زیادی بر رشد اجتماعی دارد. رفتاردرمانی دیالکتیکی در طیف وسیعی از مشکلات و اختلال های روانی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی مهارت آموزی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیکی بر تنظیم هیجانی، پریشانی و اجتناب اجتماعی نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل، جامعه آماری را تمامی نوجوانان 12 تا 18 سال مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 6 شهر تهران در سال 1398 تشکیل می دادند. 30 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله مهارت های مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیکی را طی 12 جلسه 120 دقیقه ای دریافت نمود. مقیاس تنظیم هیجانی، مقیاس پریشانی و اجتناب اجتماعی در دو گروه اجرا شد. داده ها از طریق آزمون کوواریانس و با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 22 تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین سنی آزمودنی ها در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 3/20±12/93، 3/10±13/00 سال بود. پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، رفتار درمانی دیالکتیکی پریشانی و اجتناب اجتماعی (p<0/001) و نیز هیجان منفی (p<0/001) را در نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی در مقایسه با پیش آزمون بهبود بخشید، درحالی که در گروه کنترل تفاوت معنی داری در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون مشاهده نشد (p>0/05) .

    نتیجه گیری

    مهارت آموزی مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیکی توانست پریشانی و اجتناب اجتماعی و همچنین هیجان منفی نوجوانان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی را کاهش دهد و به عنوان یک درمان موثر در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تنظیم هیجانی، پریشانی و اجتناب اجتماعی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • مرتضی حاجی نیا، امیرحسین حقیقی*، رویا عسکری صفحات 61-74
    زمینه و هدف

    چاقی یک اختلال متابولیکی است که از طریق افزایش مصرف کالری و کاهش کالری دریافتی از غذا، قابل کنترل و پیشگیری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین تناوبی و تمرین مقاومتی با شدت بالا بر نیم رخ لیپیدی و ترکیب بدن در مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش ها

    30 مرد چاق و دارای اضافه وزن مشارکت کنندگان در مطالعه را تشکیل می دادند. این افراد به صورت تصادفی در سه گروه  تمرین تناوبی با شدت بالا، تمرین مقاومتی با شدت بالا و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینات به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. قبل و بعد از دوره تمرینی برای اندازه گیری نیمرخ لیپیدی از همه مشارکت کنندگان در حالت ناشتایی خونگیری به عمل آمد و شاخص های فیزیولوژیکی آن ها اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری 0/05>P تحلیل شدند.

    نتایج

    وزن، درصد چربی بدن، سطح سرمی تری گلیسرید و LDL در گروه های تمرین تناوبی و مقاومتی با شدت بالا نسبت به گروه کنترل کاهش و سطح HDL و قدرت عضلانی پایین تنه افزایش معنی داری داشت (0/05>P). قدرت عضلانی بالاتنه در گروه تمرین مقاومتی با شدت بالا نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد (0/05>P). شاخص های توان هوازی و BMI بین سه گروه تفاوت معنی داری  نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    هر دو برنامه تمرین تناوبی و مقاومتی با شدت بالا بر بهبود شاخص های نیم رخ لیپیدی، ترکیب بدنی و آمادگی جسمانی افراد دارای اضافه وزن و چاق موثر می باشند. هرچند  اثر تمرین مقاومتی با شدت بالا نسبت به تمرین تناوبی تا حدودی بیشتر بود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، تمرین مقاومتی، نیم رخ لیپیدی، ترکیب بدنی، آمادگی جسمانی، اضافه وزن، چاقی
  • هادی علیزاده*، سیده بلین توکل، داوود رباط سرپوشی، هاشم حشمتی، نوشین پیمان صفحات 76-86
    زمینه و هدف

    پسماندهای بیمارستانی به دلیل خواص خطرناک به مدیریت خاص نیاز دارند و دفع ناصحیح آن ها تهدیدی جدی برای محیط زیست و سلامت عمومی محسوب می شود. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده بر بی خطرسازی پسماند های عفونی در بین کارکنان سلامت شاغل در مراکز جامع سلامت شهر تربت حیدریه انجام شد.

    روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود که 110 نفر از کارکنان بهداشتی شاغل درمراکز جامع سلامت شهر تربت حیدریه در آن شرکت کردند. واحدها بطور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده جمع آوری شد. سپس دوجلسه آموزشی توسط پژوهشگر برگزار گردید و در پایان به هر کدام از شرکت کنندگان یک پمفلت آموزشی در خصوص موضوع مورد بحث داده شد.  شرکت کنندگان 2 ماه پس از مداخله ارزیابی شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تی زوج، تی مستقل، کای اسکویر تحلیل گردید.

    نتایج

    میانگین نمرات دو گروه از نظر سطح آگاهی، نگرش، عملکرد، قصد رفتاری، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده قبل از مطالعه تفاوت معنی داری نداشتند (0/05>P). پس از مداخله میانگین نمرات تمام ابعاد پرسشنامه در گروه مداخله بطور معنی داری افزایش یافت (05/0<P)، ولی میانگین نمرات گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشتند (0/05>P).

    نتیجه گیری

    آموزشی مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده موجب ارتقای سطح آگاهی و مهارت کارکنان سلامت جهت دفع صحیح پسماندهای عفونی می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، پسماندهای عفونی
  • سید حسن حسینی خیرآبادی*، حسین مومنی مهمویی، مهدی زیرک، احمد اکبری صفحات 87-95
    زمینه و هدف

    تربیت جنسی، مجموعه اقداماتی است که از مراحل اولیه زندگی انسان، با هدف رشد متعادل غریزه جنسی صورت گرفته و در شکل‎گیری شخصت افراد نقش مهمی ایفا می کند. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر تربیت جنسی دانش آموزان نوجوان شهرستان تربت حیدریه انجام گردید.

    روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری را دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه تربت حیدریه در سال تحصیلی 99- 1398 تشکیل می دادند. از بین جامعه پژوهش 300 نفر به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی جنسی برگرفته از پرسشنامه ی خودکارآمدی عمومی شوارتزر بود. داده ها با نرم افزارSPSS  نسخه 24 وتوسط رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    بر طبق نتایج، سه متغیر روش های تربیت جنسی، عوامل خانوادگی و ویژگی های شخصیتی افراد در مجموع حدود (23%) از واریانس تربیت جنسی را پیش بینی نمودند. روش های تربیت جنسی، (0/26=β) از بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی برخوردار بود. عوامل خانوادگی (0/22-= β) و ویژگی های شخصیتی افراد (0/19-= β) در رتبه های بعدی قرار داشتند.

    نتیجه گیری: 

    برطبق یافته ها، روش های تربیت جنسی، عوامل خانوادگی و ویژگی های شخصیتی افراد، از بالاترین قدرت پیش بینی کنندگی و تاثیر برخوردار بودند. با توجه به حساسیت موضوع و تاثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی افراد، شناسایی عوامل موثر بر تربیت جنسی به متصدیان نظام آموزشی کمک می کند تا مسیر بهتری را برای پرورش این بعد مهم تربیتی در پیش گیرند.

    کلیدواژگان: تربیت، تربیت جنسی، نوجوانان، آموزش
|
  • f.Khani, H.Nikbakht *, F.Ghazalian, M.Barzagar Pages 1-12
    Background & Aim

    Cardiac functional adaptations are affected by gender, age, intensity and type of exercise. The aim of this study was to compare the effect of endurance, resistance, concurrent training on the cardiac function.

    Methods

    Forty healthy middle-aged women (mean age 44/62±3/45 years, height 157/75±4/87 cm and weight 73/27±10/64 kg) were randomly divided into four groups (10 person in each group): Control, Endurance, Strength and Concurrent. The training program was conducted in a period of eight weeks, three sessions per week. Endurance group runs on the treadmill with the intensity of 65% to 80% of the maximal heart rate, the resistance group performed eight exercises with the intensity of 65% to 80% of one-repetition maximum and the concurrent group included performing half of both endurance and resistance training in each session. Cardiac function variables were measured by m-mode and 2-D echocardiography.

    Results

    End-diastolic volume, stroke volume, cardiac output, and cardiac output index increased significantly in the endurance, resistance, and concurrent exercise groups after exercise (P≤ 0/05). Also ejection fraction showed a significant increase in endurance and concurrent exercise groups (P≤ 0/05).

    Conclusion

    Eight weeks of endurance, resistance and concurrent training improve cardiac function in healthy middle-aged women. Also, the effect of concurrent training is more than endurance training and endurance training is more than resistance training.

    Keywords: Endurance, Resistance, Concurrent, Training, Heart Function, Middle-aged Women
  • R. Shoja *, M.Firoozi, M.Shakeri, M.Amiri Pages 13-22
    Background & Aim

    Self-efficacy is onechr('39')s belief in successful behavior. According to studies, mothers who have lower self-efficacy find delivery unattainable. The purpose of this study was to determine the effect of acceptance- and commitment-based counseling on self-efficacy in primiparous women.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 70 first pregnant women with gestational age of 28-32 weeks referring to health centers in Mashhad. Subjects were randomly divided into two groups of 35 intervention and control groups. In the intervention group, counseling based on acceptance and commitment approach was held for 4 sessions, one session per week, and in the control group, routine pregnancy care was performed. Data collection tool was demographic-midwifery questionnaire and self-efficacy questionnaire. Self-efficacy was measured in the two groups before intervention in week 28-32. Data were analyzed using SPSS software (version 20) and chi-square and t-test. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    Self-efficacy scores after intervention were 126.25±13.67 in the intervention group and 96.27±34.91 in the control group. There was a significant difference between the two groups (P = 0.001).

    Conclusion

    Counseling with an acceptance- and commitment-based approach during pregnancy increases self-efficacy of natural childbirth in primiparous women.

    Keywords: Self-Efficacy, Delivery, Counseling, Acceptance, Commitment-Based Therapy, Primigravid
  • Maryam Haji Ghasem Kashani*, Tayebeh Sadat Tabatabai Pages 23-37
    Background & Aim

    Extremely low-frequency electromagnetic field (ELF-EMF) and betaine are safe factors in bone fracture repair. This study aimed to compare the effects of these two stimuli on osteogenic differentiation of human adipose stem cells (hADSCs).

    Methods

    After obtaining written informed consent, cells were extracted from abdominal adipose tissue and then cultured in vitro until the third passage. Experimental groups were as follows: cells cultured in α-MEM and serum (control), in osteogenesis differentiation medium containing 10 mM Betaine (BET + OD), in α-MEM containing Betaine (BET), in OD and wave (50HZ and 1mT) (OD +EMF) and in the wave alone (EMF). Then, osteogenic differentiation was assessed by morphology, evaluating the qualitative and quantitative Alizarin red staining, alkaline phosphatase activity and real time PCR of RUNX2 and OCN genes.

    Results

    There was a significant increase in the formation of calcium deposits, alkaline phosphatase activity and also the expression of RUNX2 and OCN genes in OD + BET group compared to BET and OD + EMF groups. At the end of day 7, a significant decrease in alkaline phosphatase activity was observed in the EMF group compared to the OD + EMF and the BET groups. There was also a significant decrease in the expression of OCN gene in the EMF compared to the BET group.

    Conclusion

    In this study, synergistic effect of betaine and EMF on osteogenesis of hADSCs was demonstrated and this could be used for fracture repair and tissue engineering.

    Keywords: Human adipose stem cells, Betaine, Electromagnetic field, Osteogenic differentiation
  • M. Kavousi *, SH.Seyed Hosseini Pages 37-49
    Background & Aims

    Plant extracts can change the expression of genes in cancer cells. Till now, no study has been performed on the effect of algae extract. The aim of this research was to study the changes in Bax apoptotic gene expression in glioblastoma cell line and to determine the rate of cell death in cancer cells treated with Dunalilla salina extract.U87 cell line contains glioblastoma cancer cells as the most acute type of human brain tumor. Several genes, including Bax, play important roles in initiating apoptosis and the expression of Bax decreases during cancer. Today, because of the side effects of chemical drugs, the tendency to use algae and medicinal plants in the treatment of diseases has increased.

    Methods

    The U87 cell line was prepared from Iranian Biological Resources Center and cultivated. Cells were divided into two treatment and control groups. Dunaliella extract was affected on the treatment group with concentrations of 0.5, 1, 2, 5, 10, 15, 20, 50 and 100 mg/ml and its toxicity was measured using MTT assay. Bax expression was examined by Real time PCR. RNA was extracted from the cells of the treatment and control group and the cDNA was made. The expression of genes was evaluated using Real time PCR and ΔΔCt.

    Results

    The result of MTT indicated that IC50 was 10.01 mg/ml for 48 hours of treatment. By using Real Time PCR, it was found that in these cells, the expression level of Bax apoptotic gene increased 4-fold (p-value <0.001).

    Conclusion

    Treatment with algae extract was able to increase gene expression and kill cancer cells. It is suggested that the effect of extracts of other algae on changes in the expression of other genes involved in apoptosis be investigated.

    Keywords: Dunaliella salina, cell Line U87, MTT assay, Real time PCR, Bax, GAPDH, IC50
  • R. Astaneh, B.Mirzaian *, R.Hassanzadeh Pages 50-60
    Background & Aim

    Social anxiety is one of the most common problems among adolescents that significantly impact social development. Dialectical behavior therapy has been studied in a wide range of mental health problems and disorders. This study aimed to determine the effectiveness of skill training based on dialectical behavior therapy on emotional regulation, social avoidance and distress in adolescents with social anxiety disorder.

    Methods

    In this quasi-experimental study with pre-test, post-test with a control group, the statistical population consisted of adolescents aged 12 to 18 years with a social anxiety disorder, who referred to counseling centers in District 6 of Tehran during 2019 years. Thirty subjects who met the study’s input criteria were selected by the available sampling method and randomly divided into two experimental and control groups (n=15). The experimental group received dialectical behavior therapy-based skill training in 12 sessions of 120 min. The emotional regulation, social avoidance and distress were investigated at both groups. Data were analyzed using SPSS-22 software through a covariance analysis.

    Results

    The mean of age of the subjects was 12.93±3.20 years and 13.00±3.10 years in experimental and control groups, respectively. Following the balanced pre-test scores, the results showed that dialectical behavior therapy could decrease social anxiety disorder (P<0.0001) and negative emotional regulation (P<0.0001 ) in adolescents with social anxiety disorder in post-compared to pre-test, while, no significant difference was found between groups for pre-test and post-test in control group (P>0.05).

    Conclusion

    Skills training based on dialectical behavior therapy could decrease social anxiety disorder and also emotional regulation in adolescents with social anxiety disorder and considered as an efficient therapy method.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Emotional Regulation, Social Avoidance, Distress, Social Anxiety Disorder
  • M. Hajinia, A.Haghighi *, R.Askari Pages 61-74
    Background & Aim

    Obesity is a metabolic disorder that can be controlled and prevented by
    increasing calorie consumption and reducing calorie intake from food. This study aimed to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) and high-intensity resistance training (HIRT) on lipid profile and body composition in overweight and obese men.

    Methods

    30 overweight or obese men volunteers were equally randomized into three groups of HIIT (2.5-4 minutes of activity with 85-95% of maximum heart rate and 2.5-4 minutes of light walking), HIRT (3-6 sets with an intensity of 80-85% of 1RM, 6-8 repetitions and 30-60 seconds rest between each movement and 120 seconds rest between each set), and control. The training program lasted for 8 weeks (three sessions per week).  Before and after the last training session, blood samples were taken from all subjects in a fasting state to measure serum levels of the lipid profile. Subjects were also measured for physiological variables (body fat percentage, muscle strength and body mass index (BMI) and aerobic power). Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures at the significance level of P <0.05.

    Results

    weight, body fat percentage, TG and LDL serum levels were decreased significantly in HIIT and HIRT groups compared to the control group, and HDL levels and lower body muscle strength increased significantly. However, upper body muscle strength increased significantly only in HIRT group compared to the control group. The aerobic power and BMI indicators did not differ significantly between the three groups.

    Conclusion

    It seems that HIIT and HIRT can be used as an effective protocol in improving lipid profile, body composition and physical fitness in overweight and obese men. However, the effect of HIRT protocol is more potent than HIIT.

    Keywords: interval training, resistance training, lipid profile, body composition, physical fitness, overweight, obesity
  • H. Alizadeh *, B. Tavakoli Sani, D.Movahedzadeh, H.Heshmati, N.Peyman Pages 76-86
    Background & Aim

    Hospital waste requires special management due to the high level of hazardous properties. Regarding the fact that the incorrect disposal of medical waste is a serious threat to the environment and public health, health workers have a special role in this regard. The purpose of this study was to determine the effect of education based on the theory of planned behavior on the risk of infectious leukemia among health workers working in Torbat Heydariyeh health care centers.

    Methods

    This was a quasi-experimental study in which 110 health workers working in Torbat Heydariyeh health center participated. Subjects were randomly divided into two groups: control and   intervention. Data were collected through a questionnaire. Then a training session (question and answer) was held for two hours by the researcher and at the end each participant was given an educational pamphlet on the topic. The variables were evaluated for 2 months after the intervention. Finally, data were analyzed using SPSS-22 software, paired t-test, independent t-test, and Chi-square.

    Results

    The mean scores of the two groups in terms of knowledge, attitude, performance, behavioral intention, mental norms and perceived behavioral control were not significantly different before the study. After training, the mean scores of all the above variables in the test group increased significantly (P <0.05) but the mean scores of the control group did not differ significantly (P> 0.05).

    Conclusion

    The organization of educational sessions based on the theory of planned behavior increases the level of knowledge and skills of health care workers for proper disposal of infectious wastes.

    Keywords: Education, Theory of Planned Behavior, Infectious Wastes
  • H.Hosayni Khayrabadi *, H.Momeni Mahmue, M.Zirak, A.Akbari Pages 87-95
    Background & Aim

    Sex education is an action that has been taken from the earliest times of human life, with the aim of balanced growth of sexual instinct and plays an important role in shaping the personality of individuals. The present study aimed to investigate factors affecting the sexual education of students in Torbat Heydariyeh.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study. The population was male and female high school students in Torbat Heydariyeh, during the academic year of 2019-2020. Using Cochranchr('39')s formula and quota sampling method, 300 students were selected as samples. The data collection instrument in this study was a standard sexual self-efficacy questionnaire devised by Vaziri and Lotfi (2013) based on Schwartzer General Self-Efficacy Questionnaire (GSE-10) (1981). Data were analyzed by SPSS 24 through step-by-step multiple regression, the relationship between variables and the dependent variable was measured.

    Results

    The results revealed that there is a direct and significant relationship (P <0.001) between the seven main and dependent variables. The adjusted R2 in the third step showed that sexual education methods (Beta=0.262) had the highest predictive power, family factors   Beta=0.433, and family factors (B = -0.443) and personality traits (B = 0.630) are in other rankings.

    Conclusion

    The present study investigated the effect of some factors on sex education and found that among the considered variables, sexual education methods, family factors and personality traits of individuals, had the highest predictive power and effect on adolescent sexual education given the sensitivity of the issue and its impact on various aspects of peoplechr('39')s lives, identifying the effective factors, helps families, society and those in charge of the education system to take a better path to cultivate this important educational dimension.

    Keywords: Sex education, Students, Education, Curriculum