فهرست مطالب

پژوهش در بهداشت محیط - سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط
سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرادعلی زارعی پور*، محمدسعید جدگال صفحات 207-210

    محل کار به عنوان مکانی که کارکنان ساعت های زیادی را در آن سپری می کنند و احتمالا با افراد متعددی برخورد دارند، یکی از محیط های مستعد برای انتقال ویروس کرونا محسوب می شود لذا برای به حداقل رساندن خطر ابتلا به این ویروس، رعایت پروتکل های بهداشتی در این محیط ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی ادارات، بازرسی و آموزش حساس سازی کارکنان تمام ادارات در مورد رعایت پروتکل های پیشگیری از کرونا ویروس امکان پذیر نمی باشد. بنابراین نویسندگان در این مقاله سفیران سلامت ادارات را به عنوان مشارکت کنندکان در سلامت سازمان پیشنهاد نمودند. سفیر سلامت، فردی از کارکنان سازمان است که رابط بین سیستم بهداشتی و کارکنان آن سازمان می باشد. سفیر سلامت سازمان بعد از دریافت آموزش های حضوری و غیر حضوری پروتکل های بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس توسط کارشناسان بهداشت محیط، می توانند فعالیتهای پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در سازمان خود انجام دهند. مطالعه حاضر این مهم را مشخص ساخت که توانمندسازی سفیران سلامت سازمانها به عنوان منتخبان سازمان برای پیشگیری از بیماری کرونا ویروس، موجب قطع انتقال زنجیره بیماری کرونا ویروس در کارکنان خواهد شد.

    کلیدواژگان: سفیر سلامت، سازمان، پروتکل های بهداشتی، کوید-19
  • سعید متصدی زرندی، رسول نصیری* صفحات 211-220
    زمینه و هدف

    شهر تهران به عنوان بزرگترین و پرجمعیت ترین شهر کشور به مشکلات عدیده ای برخورد کرده که آلودگی هوا از معمولترین آن ها است. طی سال های اخیر آلاینده PM2.5 مسبب اکثر روزهای ناسالم از نظر آلودگی هوا در تهران بوده است؛ به همین منظور مطالعه حاضر با هدف تحلیل فضایی- زمانی آلاینده ی PM2.5 در کلانشهر تهران طی سال های 1395-1392 با استفاده از GIS انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از روش های درون یابی معکوس فاصله (Inverse Distance Weighting) و لکه های های داغ (Hot Spot) جهت پیش بینی و پهنه بندی غلظت آلاینده ی PM2.5 طی چهار سال متوالی (1392-1395) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آنالیز لکه های داغ و آماره ی گتیس- ارد جی (Getis-Ord-Gi) نشان داد که نواحی جنوب و جنوب غرب با سطح اطمینان بالای 90 درصد و غلظت بیش از μg/m3 50 آلوده ترین نواحی می باشند و به مقدار کمتری نواحی غرب و مرکز در رتبه بعدی قرار دارند؛ همچنین غلظت آلاینده PM2.5 از شمال به جنوب و از شرق به غرب روند افزایشی را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    مناطق جنوبی، جنوب غرب، غرب و مرکز از آلوده ترین مناطق به حساب می آیند؛ با این حال، مطالعه حاضر فقط پهنه بندی غلظت آلاینده PM2.5 را نشان داده و به شناسایی عوامل گوناگون و سهم هر کدام از آن ها در تولید این آلاینده نپرداخته است؛ و لازم است مطالعاتی با هدف شناسایی منابع و سهم آن ها به منظور کنترل و کاهش غلظت PM2.5 در سطح کلانشهر تهران انجام شود.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، درون یابی معکوس فاصله (IDW)، آماره ی گتیس- ارد جی (Getis-Ord-Gi)، نقاط داغ (HotSpots)
  • حسین علیدادی، فاطمه محمدحسینی، سمانه گوهری، ضیاالدین بنیادی* صفحات 221-228
    زمینه و هدف

    امروزه لامپ های فلوروسنت رایج ترین منبع نوری جهان هستند. میزان جیوه موجود در این لامپ ها 115-72/0 میلی گرم به ازای هر لامپ بوده و با شکستن این لامپ ها، جیوه وارد محیط زیست شده و میزان سمیت آن، به شکل و راه ورود به بدن انسان بستگی دارد. جیوه در بدن تجمع یافته و باعث آسیب عصبی ، فلج و نابینایی می شود. یکی از بهترین روش ها برای کاهش جیوه، استفاده از میکروارگانیسم ها است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر باکتری های هتروتروف فاضلاب در حذف جیوه موجود در لامپ های فلوروسنت بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از لامپ های فلوروسنت خارج از رده استفاده شد. ابتدا توسط دستگاه خردایش ، اجزای مختلف لامپ از هم جدا شدف و سپس جیوه آن ها با روش اسیدشویی از پودر فسفر لامپ جدا شد. باکتری های جدا شده از فاضلاب در معرض جیوه ی حاصل از اسیدشویی قرار گرفته و اثر این باکتری ها در کاهش جیوه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد ، باکتری های هتروتروف قادر به کاهش جیوه به کمتر از 5 میکروگرم بر لیتر می باشند و 19 باکتری هتروتروف جداسازی شده از فاضلاب نسبت به غلظت های 5 و 10 میلی گرم کلرید جیوه مقاومت نشان داده و بالاترین میزان کاهش جیوه،24/92 درصد، مربوط به باکتری سودوموناس مارجینالیس و کمترین میزان کاهش ،47/62%، مربوط به سودوموناس سیمیا بود.

    نتیجه گیری

    نتایح حاصل از این مطالعه نشان داد که باکتری های هتروتروف فاضلاب می توانند برای سم زدایی جیوه از لامپ های فلوروسنت خارج از رده به عنوان یک روش کارآمد، کم هزینه و سازگار با محیط زیست استفاده شود.

    کلیدواژگان: لامپ های فلوروسنت، جیوه، جذب زیستی، باکتری های هتروتروف فاضلاب
  • محمدرضا زارع، محمدرضا شوشتریان، جهانگیر عطوفت شعار جهرمی، مرضیه هنربخش، مهوش حق جو، فاطمه حسینی، جمال مهرعلی پور، زهره بریزی* صفحات 229-238
    زمینه و هدف

    امروزه تامین آب آشامیدنی با کیفیت دغدغه اصلی مراجع ذی صلاح است. آب آشامیدنی در کنار کمیت مناسب، باید دارای خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی استاندارد باشد. یون های نیترات و نیتریت به دلیل ایجاد عوارض سوء زیست محیطی و بهداشتی دارای اهمیت ویژه ای می باشند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت یون های مذکور در آب آشامیدنی شهر اوز و انجام محاسبات مربوط به ارزیابی ریسک خطر سلامتی بود.

    روش کار

    در این مطالعه پنج نقطه انتخاب شد و طی فواصل زمانی، 50 نمونه (10 نمونه از هر نقطه) برداشت شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه شیمی محیط، غلظت یون های نیترات و نیتریت بر اساس دستورالعمل ارایه شده توسط شرکت HACH با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر (DR6000) تعیین شد.

    یافته ها

    غلظت یون های نیترات و نیتریت در تمامی نقاط شبکه، پایین تر از حد استاندارد تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی بود. بالاترین و پایین ترین غلظت یون های نیترات و نیتریت به ترتیب در محل نمونه برداری رستوران پاتریس (04/1 و 021/0 میلی گرم در لیتر) و شرکت آبفا (8/0 و 0162/0 میلی گرم در لیتر) بدست آمد. همچنین ارزیابی خطر بر اساس محدوده ی سنی نوزادان، کودکان و بزرگسالان به ترتیب برابر 0125/0، 00375/0 و 043/0 تعیین شد که نشان می دهد مصرف آب در طولانی مدت تاثیر سوء بر سلامت افراد نخواهد داشت.

    نتیجه گیری

    کیفیت فیزیکوشیمیایی آب آشامیدنی شهرستان اوز در حد قابل قبول قرار داشت و مواجهه انسانی با این آب دارای ریسک غیرسرطانزایی به میزان بسیار کمتر از حدود بحرانی می باشد.

    کلیدواژگان: نیترات، نیتریت، غیرسرطانزایی، ارزیابی خطر، شهر اوز
  • بهزاد جمشیدی، یاسر طهماسبی بیرگانی*، محمد جعفرپور، نادعلی علوی بختیاروند، علی اکبر بابایی، علی حقیقی، غلامرضا گودرزی صفحات 239-249
    زمینه و هدف

    افزایش روزافزون جمعیت و تراکم شهرنشینی و در نتیجه افزایش سطوح نفوذ ناپذیر، منجر به افزایش حجم رواناب های شهری شده است. رخداد بارش ها باعث تغییر در کیفیت رواناب و وررد آلاینده ها می گردد. استفاده از مدلهای شبیه سازی راهی مناسب برای آگاهی از میزان پارامترهای کیفی رواناب می باشد. در این مطالعه کیفیت روانابهای شهر شوشتر و تعیین ضرایب هیدرولیکی و هیدرولوژیکی با استفاده از مدل SWMM بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    دو واقعه بارش شهر شوشتر در سال 95 برای انجام فرآیند واسنجی و اعتبار سنجی مدل در نظر گرفته شد و پارامتر های مرتبط با واقعه بارش اول در نقطه خروجی سیستم جمع آوری رواناب اندازه گیری شد. واسنجی کمی و کیفی مدل با استفاده از بارش اول و اعتبار سنجی مدل با استفاده از بارش دوم انجام گردید.

    یافته ها

    در واسنجی بخش هیدرولیکی، مقادیر میانگین نفوذ ناپذیری، شیب، عرض زیرحوضه و ضریب مانینگ به ترتیب 50%، 75%، 25 متر و 013/0 تخمین زده شدند. در بخش کیفی نیز ضرایب معادلات Build-up برای TSS، COD و Zn به ترتیب (95، 25)، (48، 1) و (1 ، 09/0) و ضرایب معادلات Wash-off برای این پارامترها به ترتیب (21/0، 8/0)، (2/0، 8/0) و (19/0، 78/0) تخمین زده شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که واسنجی دقیق مدل، توانایی مدل را در پیش بینی پارامترهای کمی و کیفی در بارش های بعدی برای منطقه مورد مطالعه افزایش می دهد. نتایج نشان می دهد، مدل سازی ابزاری قدرتمند جهت بهبود مدیریت رواناب می باشد.

    کلیدواژگان: رواناب شهری، پارامترهای کیفیت آب، ضرایب Build-up و Wash-off، مدل SWMM
  • مهدی صادقی*، نوشین نوروزی، علی شهبازی صفحات 250-259
    مقدمه و هدف

    کیفیت آب عامل مهمی است که تمام جنبه های اکو سیستم و بهداشت نظر سلامت مواد غذایی به فعالیت های اقتصادی به پایداری و سلامت اکو سیستم را تحت تاثیر قرار می دهد، این مطالعه با هدف بررسی تغییرات کیفی آب رودخانه زیارت طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    از رودخانه زیارت(5 ایستگاه) هر ماه در سال 97نمونه برداری انجام شد. نمونه ها طبق شرایط استاندارد در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل شده و پارامترهای نیترات، فسفر، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، آمونیوم، سختی کل و کلی فرم مدفوعی طبق روش استاندارد متد اندازه گیری شد. و شاخص کیفی آب (WQI) محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مطالعه بر اساس شاخص WQI نشان داد که این شاخص برای تمام ایستگاه های رودخانه زیارت بین 68/29 تا 78/ 64 بوده و در برخی ایستگاه ها حد متوسط (70-50) و در برخی از ایستگاه ها دارای کیفیت بد(50-25) می باشد. تاثیر گذارترین پارامتر بر کیفیت آب رودخانه پارامتر BOD می باشد و پس آن کل جامدات، کدورت ،فسفات ،نیترات و کلی فرم های گرماپای می باشد.

    نتیجه گیری

    بیشترین آلودگی در ایستگاه های انتهایی (4 و 5) به دلیل فعالیت بیشتر صنعنی ، ورود فاضلاب ها و پساب ها در شهر گرگان به رودخانه می باشد. از بین پارامترهای اندازه گیری شده نیتروژن و فسفر به عنوان مواد مغذی در صورت عدم کنترل باعث ایجاد خطر تغذیه گرایی خواهد شد. فعالیت های کشاورزی ، دامداری و تفریحی اطراف رودخانه بر روی کیفیت آب رودخانه تاثیر گذار است. به طوریکه در ایستگاه های بالادست کیفیت مناسب تری مشاهده شد. با توجه به این که رودخانه زیارت از مهم ترین منبع تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی و صنعتی در استان گلستان می باشد. لذا پایش و کنترل آلاینده های ورودی به این رودخانه ضروری است

    کلیدواژگان: شهرستان گرگان، کیفیت شیمیایی، کیفیت فیزیکی، منابع آب، نرم افزار شاخص کیفی آب(WQI)
  • رضا پیکانپور فرد*، سعید پورمنافی، محمد عرفان کاغذچی صفحات 260-274
    زمینه و هدف

    گسترش بی رویه رشد شهرها در سال های اخیر موجب افزایش تولید انواع مواد زاید جامد در مناطق شهری شده است. اگرچه دفن آخرین گزینه در مدیریت پسماندهای جامد شهری است، اما در کشورهای در حال توسعه یک روش معمول مدیریت پسماندهای جامد شهری می باشد. هدف از این پژوهش مکان یابی دقیق لندفیل شهری در شهرستان نایین با استفاده از تلفیق روش های فازی و بولین است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به منظور استانداردسازی و تعیین وزن معیارها و زیرمعیار از مدل AHP استفاده گردید. نوآوری این پژوهش تلفیق نتایج حاصل از منطق فازی و بولین است که روش فازی شامل دو گروه است که گروه اول با محاسبه وزن معیارها و دیگری با محاسبه وزن زیرمعیارها و همچنین نتایج حاصل از منطق بولین با پنج طبقه که شامل محاسبه وزن معیارها و زیرمعیارها می باشد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که روش های فازی و بولین یاد شده به ترتیب 34، 48779، 16000 و 7630 هکتار از اراضی شهرستان نایین را بسیار مناسب برای ایجاد لندفیل شهری تشخیص داده اند. تلفیق این چهار روش که باتوجه به وزن هرکدام از آن ها صورت گرفته است منتج به یک نقشه واحد با چهار لکه اصلی شد که مجموعا حدود 5055 هکتار را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که تلفیق نتایج حاصل از منطق فازی و بولین اراضی بهتری را برای ایجاد لندفیل نسبت به هر یک از روش ها ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: لندفیل، مکان یابی، منطق بولین، منطق فازی، نایین
  • علیرضا علا*، محمدعلی ززولی، رستم مژده صفحات 275-284
    زمینه و هدف

    امروزه اقتصاد زباله ای به عنوان یک نوع از اقتصاد پنهان و غیر رسمی رو به گسترش است و بدیهی است علل و پیامدهایی را هم در پی داشته باشد .با توجه به اهمیت این بخش عظیم از سرمایه در گردش، دراین پژوهش به ارزیابی عملکرد اقتصادی مراکز بازیافت پسماند های جامد پرداخته شده است.

    مواد وروش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی - توصیفی است. در این تحقیق روند ارزیابی عملکرد اقتصادی مراکز بازیافت پسماند های جامد در شهرستانهای جویبار وقایمشهر در سال1397 به تعداد 90 واحد کارگاهی که به صورت تصادفی انتخاب شدند مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان می دهد روزانه 60700 کیلوگرم ضایعات وارد کارگاه های بازیافت می شود. 1% از کل کارگاه ها دارای میزان محصول تولیدی کمتر از 100 کیلوگرم می باشند،20% از کل کارگاه ها دارای محصول تولیدی بین 100- 300 کیلوگرم ، 39% از کل کارگاه ها دارای محصول تولیدی بین 500 -300 کیلوگرم و 40% از کل کارگاه ها دارای میزان محصول تولیدی بیشتر از 500 کیلو گرم می باشند. ارزش محصولات تولیدی که به عنوان مواد اولیه کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرند، بدون احتساب صرفه جویی اقتصادی در هزینه های دفع ، بر اساس محاسبات ریالی در سال 1397،حدود912765000ریال بصورت روزانه می باشد.

    نتیجه گیری

    پتانسیل بالای درآمد ناشی از فعالیت درخصوص تفکیک و جمع آوری پسماند در شهرهای جویبار و قایم شهر قابل توجه می باشد، توجه به بازیافت بهداشتی در مبدا می تواند علاوه بر درآمد اقتصادی بالا و صرفه جویی در هزینه دفع پسماند ، زمینه کار آفرینی و اشتغال افراد زیادی را هم فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، بازیافت، پسماند جامد، جویبار، قائمشهر
|
  • Moradali Zareipour *, Mohammad Saeed Jadgal Pages 207-210

    The workplace, as a place where employees spend long hours and possibly interact with many people, is one of the most susceptible environments for transmitting the corona virus, so to minimize the risk of contracting the virus, adhere to health protocols in these environments. It is very important. Due to the lack of environmental health forces, the size of the departments, inspection and sensitization training of employees of all departments regarding the observance of coronavirus prevention protocols is not possible. Therefore, the authors in this article suggested the ambassadors of office health as participants in the health of the organization. A health ambassador is an employee of the organization who is the liaison between the health system and the employees of that organization. After receiving face-to-face and face-to-face training on coronavirus prevention health protocols by environmental health experts, the organization's health ambassador can carry out coronation prevention and control activities in their organization. The present study identified the importance of empowering health ambassadors of organizations as selected organizations to prevent coronavirus disease, will interrupt the transmission of coronavirus disease chain in employees.

    Keywords: Health Ambassador, Organization, Health Protocols, COVID-19
  • Saeed Motesaddizarandi, Rasul Nasiri * Pages 211-220
    Background and Aim

    Tehran, as the largest and most populous city in Iran, has encountered many problems, of which air pollution is the most common. In recent years, PM2.5 has been the cause of the unhealthiest days in terms of air pollution in Tehran; For this purpose, the present study was conducted with the aim of Spatio-temporal analysis of PM2.5 pollutant in the Tehran metropolis during the years 2014-2017 using GIS.

    Materials and Methods

    In this study, Inverse Distance Weighting (IDW) and HotSpots methods have been used to predict and zoning of PM2.5 concentrations during four consecutive years (2014-2017).

    Results

    The results of hotspot analysis and Getis-Ord-Gi index showed that the southern and southwestern regions with a confidence level above 90% and a concentration of more than 50 μg/m3 are the most polluted areas. And to a lesser extent, the western and central areas are next.; Also, the concentration of PM2.5 pollutants shows an increasing trend from north to south and east to west.

    Conclusion

    South, southwest, west, and center are the most polluted areas; However, the present study only shows the zoning of PM2.5 concentration and does not identify the various factors and the contribution of each of them in the production of this pollutant; And it is necessary to conduct studies to identify sources and their contribution to control and reduce the concentration of PM2.5 in the Tehran metropolitan.

    Keywords: PM2.5 pollutant, IDW, Getis-Ord-Gi index, HotSpots
  • Hosein Alidadi, Fatemeh Mohammadhosseini, Samaneh Gohari, Ziaeddin Bonyadi * Pages 221-228
    Background and Aim

    Today, fluorescent lamps are the most common light source in the world and Iran. Mercury in these lamps may enter the environment and cause harmful effects. The aim of the present study was to investigate the effect of heterotrophic wastewater bacteria on the mercury removal from fluorescent lamps.

    Materials and Methods

    In this study, different components of lamps were separated using a crushing machine and then mercury was separated from phosphorus powder by acid washing. Bacteria isolated from wastewater were exposed to mercury from acid wash and the mercury content in the lamps was measured by atomic absorption spectrophotometer. The highest concentrations of mercury extracted from lamps was 86.03 ppb in the ratio of 4 HCL: 1 HNO3, and the lowest mercury concentration was14.03 ppb in the 1HCL: 1HNO3 ratio.

    Results

    The results of this study showed that heterotrophic bacteria can reduce mercury levels to less than 5 µg / L. 19 bacteria purified from wastewater were resistant to mercury chloride at concentrations of 5 and 10 mg. Also, 10 bacteria were able to reduce mercury. The highest rate of mercury reduction (92.24%) was related to Pseudomonas marginalis and the lowest rate (62.47%) was related to Pseudomonas simiae.

    Conclusion

    This study showed that heterotrophic sewage bacteria can be used as an efficient, low-cost, and environmentally friendly method for detoxification of mercury from out-of-date fluorescent lamps.

    Keywords: Fluorescent Lamp, Mercury, Biosorption, Heterotrophic Wastewater Bacteria
  • Mohammad Reza Zare, Mohammad Reza Shooshtarian, Jahangir Otofat Shoare Jahromi, Marzieh Honarbakhsh, Mahvash Haghjoo, Fatemeh Hosseini, Jamal Mehralipour, Zohreh Berizi * Pages 229-238
    Background and aim

    Today, the supply of qualified drinking water has become the main concern of the competent authorities. Drinking water, in addition to the appropriate quantity, must have appropriate standards regarding physicochemical and microbial properties. Nitrate and nitrite ions are of special importance due to their adverse environmental and health. The aim of this study was to determine the concentration of these ions in the drinking water of Evaz city and to perform calculations related to health risk assessment.

    Method

    In this study, five points were selected and 50 samples (10 samples from each point) were collected over time intervals. After transferring the samples to the environmental chemistry laboratory, the concentration of nitrate and nitrite ions was determined by the spectrophotometer (DR6000) according to the instructions provided by the HACH.

    Results

    The concentration of nitrate and nitrite ions in all parts of the network was lower than the standard set by the WHO. The highest and lowest concentrations of nitrate and nitrite ions were obtained at the sampling sites of Patrice Restaurant (1.04 and 0.021 mg/L) and ABFA (0.8 and 0.0162 mg/L), respectively. Also, risk assessment based on the age range of infants, children and adults was 0.125, 0.00375 and 0.043, respectively, which shows that long-term water consumption will not have a negative impact on human health.

    Conclusion

    The physicochemical quality of Evaz drinking water was acceptable and human exposure to this water has a non-carcinogenic risk of much less than the critical range.

    Keywords: Nitrate, Nitrite, Non-carcinogenic, Risk Assessment, Evaz City
  • Behzad Jamshidi, Yaser Tahmasebi Birgani *, Mohammad Jafarpour, Nadali Alavi Bakhtiarvand, Ali Akbar Babaei, Ali Haghighi, Gholamreza Goudarzi Pages 239-249
    Background and purpose

    Increasing population and urbanization density and as a result increasing impermeable levels, led to an increase in the volume of urban runoff. Applying simulation models is a suitable way to know the amount of runoff quality parameters. This study aims at evaluating the quality of urban runoff in Shushtar city using storm water management model (SWMM).

    Materials and Methods

    Two given rainfall events in 1395 for calibration and validation of the model were considered. The parameters related to the first rainfall event were measured at the outlet of the urban drainage system. Quantitative and qualitative calibration of the model was performed using the first rainfall and model validation was performed using the second rainfall.

    Results

    In the hydraulic calibration, mean values of impermeability, slope, catchment width and manning coefficient were estimated to be 50%, 75%, 25 m and 0.013, respectively. In the qualitative calibration, the coefficients of the Build-up equations for TSS, COD and Zn were equal to 95-25, 48-1, 1- 0.09, respectively. The coefficients of Wash-off equations for TSS, COD and Zn were estimated 0.21- 0.8, 0.2-0.8 and 0.19-0.78, respectively.

    Conclusion

    The results showed that the accurate calibration of the model enhances the ability of the model to estimate the quantitative and qualitative parameters in future rainfall events for the study area. According to the results, the modeling is a powerful tool that can be very useful to improve runoff management.

    Keywords: Urban runoff, Water Quality Parameters, Build-up, Wash-off coefficients, SWMM model
  • Mahdi Sadeghi *, Noshin Noroozi, Ali Shahbazi Pages 250-259
    Background and purpose

    Water quality is an important factor that affects all aspects of eco-system and health food-to-business activities to the sustainability and health of the echo systemThis study was carried out with the aim of investigating the qualitative changes in the Ziarat River water.

    Materials and Methods

    Samples from the Ziarat River Station (5 stations) were sampled each year in 2018. Samples were transferred to the Golestan University of Medical Sciences in accordance with the standard conditions, along with ice. The parameters of nitrate, phosphorus, biochemical oxygen demand (BOD), chemical oxygen demand (COD), ammonium, total hardness and total Fecal coliform was measured according to standard method and the Water Quality Index (WQI) was calculated.

    Results

    The results of the study, based on the WQI index, showed that the index for all stations was between 29.68 and 64.78, and in some of them the average was (50-70) and some stations had poor quality ( 50-25). The most effective parameter on the water quality of the river is the BOD parameter, and then it is the total solids, turbidity, phosphate, nitrate and total Fecal coliform.

    Conclusion

    The highest level of pollution in the terminal stations (4 and 5) due to more industrial activity is the entry of sewage and effluents into the river in Gorgan. Among the measured parameters of nitrogen and phosphorus as nutrients, if left unchecked, it poses a risk of eutrophication. Agricultural, livestock and recreational activities around the river affect the water quality of the river. So that a more appropriate quality was observed in the upstream stations. Considering that the Ziarat River is one of the most important sources of water supply needed in the agricultural and industrial sectors in Golestan province. Therefore, monitoring and control of pollutants entering this river is essential.

    Keywords: Chemical Quality, Gorgan County, Physical Quality, Water Resources, Water Quality Index Software(WQI)
  • Reza Peykanpour Fard *, Saeid Pourmanafi, Mohammad Erfan Kaghazchi Pages 260-274
    Background and purpose

    In recent years, the rapid growth of cities has been led to an increase in the production of various types of solid wastes in urban areas. Although landfilling is the last step in municipal solid waste management, but it is one of the common methods in developing countries’ municipal solid waste management. The purpose of this study is to accurately locate urban landfills in Naien county by using a combination of fuzzy and boolean methods.

    Materials and methods

    In this study, AHP model was used to standardize and determine the weight of criteria and sub-criteria. The innovation of this research is the combination of the results of fuzzy and boolean logic. The fuzzy method consists of two groups, the first group is calculation the weight of criteria and the other one by calculating the weight of sub-criteria, and the results of boolean logic with five classes including calculation the weight of criteria and sub-criteria.

    Results

    The results of this study show that the mentioned fuzzy and boolean methods have identified 34, 48779, 16000 and 7630 hectares of areas in Nain county as the most suitable areas for creating urban landfills. According to the weight of methods, a single map with four main patches is resulted by combination of these four methods, which includes a total of 5055 hectares in Nain.

    Conclusion

    The results of this study show that the combination of fuzzy and boolean logic results provides better areas for landfill than using the methods individually.

    Keywords: Boolean logic, Fuzzy Logic, Landfill, Naien, Site Location
  • Alireza Ala *, Mohammad Ali Zazouli, Rostam Mozhdeh Pages 275-284
    Background and purpose

    The garbage economy is now expanding as a kind of hidden and informal economy and obviously has its causes and consequences. Given the importance of this huge portion of working capital, this study evaluates the economic performance of the centers. Solid waste recycling is discussed.

    Materials and Methods

    This research is a cross-sectional descriptive study. In this study, the process of economic performance assessment of solid waste recycling centers in Jouybar and Qaemshahr towns in 2018 was studied with 90 randomly selected workshops. Data analysis was performed in SPSS version 24.

    Results

    This study shows that 60,700 kg of waste is pumped into recycling plants daily. 1% of all workshops have a productivity of less than 100 kg, 20% of all workshops have a productivity of between 100-300 kg, 39% of all workshops have a productivity of between 300-500 kg and 40% of All workshops have a production volume exceeding 500 kg. The value of manufactured products used as raw materials of factories According to Rial calculations in 2018 is about 912765000 Rials daily, without economical saving in disposal costs.

    Conclusion

    The high potential of income generated by the activity of segregation and waste collection is significant in the riverside and upstream cities. Considering the hygiene at the source, in addition to high economic income and savings in waste disposal, entrepreneurship and employment Also provided a lot.

    Keywords: Economy, recycling, Solid waste, Joibar, Ghaemshahr