فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 25 (زمستان 1399)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 25 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید مجید احدی شعار، مریم مجیدی*، مسعود قربان حسینی، احسان ساده صفحات 9-47

    نظریه انگیزه خدمت عمومی به عنوان یکی از موضوعات کلیدی مدیریت دولتی نوین، بر این اساس استوار است که انگیزه های کارکنان و مدیران بخش عمومی با انگیزه های موجود در بخش خصوصی، تفاوت های زیادی دارد. در میان سازمان های دولتی کشور، وزارت کشور و مخصوصا  استانداری ها؛ نهادهای دولتی با کارویژه حاکمیتی هستند که باید در تمامی زمینه های مدیریتی (سیاسی، امنیتی، اقتصادی، عمرانی و...) و به ویژه در تعامل با شهروندان، الگوی سایر دستگاه های اجرایی باشند که انگیزه خدمت در این بخش و پیشایند های آن می تواند مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش، بر اساس نوع هدف کاربردی و به لحاظ نوع روش، کیفی و شیوه توصیفی بود. به منظور جمع آوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. جامعه آماری، شامل خبرگان اجرایی شاغل در سیستم حاکمیتی و خبرگان علمی و دانشگاهی در رشته مدیریت دولتی بوده و نمونه آماری به روش نمونه گیری هدفمند از نوع نظری انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل فردی- شخصیتی با مضامین فرعی (تمایلات ارزشی و دینی فرد، تمایلات اخلاقی فرد، تمایلات ملی گرایانه در فرد، تمایلات جمع گرایانه و متغیرهای جمعیت شناسی)، عوامل سازمانی با مضامین فرعی(تجربه مثبت سازمانی، شایسته محوری سازمان، رهبری خادمانه در سازمان، طراحی شغل انسان گرا، فضیلت محوری سازمان ، اهداف، ارزش ها و انتظارات سازمانی و جامعه گرایی سازمان) و عوامل فرهنگی، اجتماعی با مضامین فرعی (رشد و تربیت در محیط اجتماعی مذهبی، یادگیری اجتماعی در بستر جامعه و فرهنگ خانوادگی) و پیشایندهای انگیزه خدمت عمومی در سازمان های حاکمیتی هستند.

    کلیدواژگان: انگیزه، خدمت عمومی، سازمان های حاکمیتی، تحلیل مضمون، پیشایند
  • فاطمه افشاری* صفحات 49-71

    دو مفهوم سوءاستفاده از اختیار و اشتباه مقام اداری، ذیل مبنای نقض قانونمداری به عنوان یکی از جهات نظارت قضایی در نظام های حقوقی انگلستان، فرانسه و ایران به شمار می روند که در آن، مقام اداری با وجود صلاحیت قانونی و اقدام در محدوده صلاحیت خود و مطابق با ظاهر قانون، داخل محدوده صلاحیت، نقض قانون می نماید؛ بنابراین، باید محتوای تصمیم، انگیزه و هدف آن بررسی شود. مساله مهم در این پژوهش آن است که با توجه به مبنای واحد در این دو مفهوم برای نظارت قضایی؛ ناظر قضایی چگونه می تواند میان مفاهیم تمایز قایل شود و نظارت صحیح را بر هریک اعمال کند؟ به نظر می رسد برای تمایز میان این دو مفهوم در مسیر نظارت قضایی، باید به بررسی مقایسه ای ارکان این مفاهیم توجه داشت؛ ازاین رو، در پژوهش حاضر با روش بررسی توصیفی- تحلیلی و مطالعه تطبیقی، دو مفهوم در سه نظام حقوقی انگلستان، فرانسه و ایران بررسی شد و این نتیجه حاصل شد که تمایز این دو مفهوم در عرصه نظارت قضایی، از مفهوم برخاسته است؛ بدین ترتیب که ارکان اساسی در سوء استفاده از صلاحیت، عدم تحقق هدف مدنظر قانون گذار همراه با وجود  علم به هدف قانون گذار و عمد در عدم اجرای آن است: حال، چه هدف و انگیزه وی، تامین منافع شخصی مانند: سود خصوصی، سود شخص ثالث یا برای انتقام گیری شخصی یا با هدف تامین نفع عمومی باشد؛ اما در اشتباه، مقام اداری؛ ناآگاهانه این صلاحیت را در غیرهدف قانون گذار به کار می برد و اعتقاد جازم و ظن قوی بر صحیح بودن عمل خود و صحت تصورش دارد.

    کلیدواژگان: اشتباه، سوءاستفاده از اختیار، مقام اداری، نظارت قضایی، حقوق اداری
  • مسعود آرائی*، غلامحسن مزارعی، پژمان محمدی صفحات 73-95

    در نظام حقوقی کشور ما، سازمان های متعددی در زمینه اداره امور عمومی وجود دارند که هر کدام به نوعی متصدی انجام پاره ای از خدمات عمومی هستند. شهرداری به عنوان یک موسسه عمومی غیردولتی نیز از جمله این سازمان هاست که با وجود وظایف و اهدافی که از ایجاد آن وجود دارد؛ دارای یک سری ویژگی ها، امتیازات و اقتداراتی است که آن را نسبت به سایر نهادهای متصدی امور عمومی متمایز می سازد. شهرداری ها و دولت های محلی، هم برای تامین هزینه های جاری خود و هم به منظور تامین هزینه پروژه های عمرانی؛ نیازمند تامین منابع مالی هستند. یکی از راه های ایجاد سرعت در توسعه اقتصادی، آبادانی و ایجاد اشتغال در شهرها؛ جلب سرمایه و سرمایه گذاری است. جذب سرمایه گذار بایستی با استفاده از انواع مهارت های علمی و تجربی صورت گیرد. در جایی مثل شهرداری که اجرای پروژه های عمرانی و ارایه خدمات شهری از اهمیت و اولویت خاصی برخوردار است؛ آزاد شدن منابع سرمایه ای برای اجرای پروژه های مذکور ایجاب می نماید که منابع کمتری برای ساخت و یا خرید اموال غیرمنقول صرف شود. شهرداری ها امروزه با ایفای صلاحیت های گسترده و متنوع از قبیل: انجام امور و خدمات عمومی به وسیله انعقاد قراردادهای عمومی، نقش تعیین کننده ای بر زندگی مردم دارند؛ اما برخلاف این جایگاه قابل ملاحظه، وضعیت و چارچوب حقوقی قراردادهای عمومی در بخش مشارکت ها و سرمایه گذاری در پروژه های شهرداری در نظام حقوقی ما دقیق مشخص نیست. همین امر، بررسی و تبیین جایگاه و نظام حقوقی این نوع قراردادها را ضروری می سازد. هدف این پژوهش، بررسی الزامات حاکم بر مشارکت در شهرداری ها، تبیین اصول حاکم بر قراردادهای مشارکت و در نهایت، اشاره به برخی از قراردادهای مشارکت در شهرداری هاست.

    کلیدواژگان: الزامات مشارکت، اصول مشارکت، قراردادهای مشارکت، پروژه های شهرداری
  • علی اکبر جعفری ندوشن، امید شیرزاد* صفحات 97-116

    نظر به اهمیت رویه قضایی در منابع دانش حقوق و ندرت توجه به آراء دیوان عالی کشور در مطالعات حقوق اداری، در مقاله حاضر به تحلیل و بررسی رای وحدت رویه شماره 792 هیات عمومی دیوان عالی کشور مورخ 24/4/99 پرداخته شده است. در این رای شعبه دیوان عدالت اداری در رسیدگی به دعوای فرجامی شرکت آب منطقه ای به عنوان دستگاهی اجرایی علیه رای قطعی کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیرزمینی دارای صلاحیت دانسته شده است. مقاله با هدف پاسخ به این سوال که مبانی حقوقی صدور رای یادشده چیست و چه آثاری بر نظام حقوق اداری ایران مترتب خواهد کرد؟ به رشته تحریر درآمده و با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، به موضوع پرداخته است؛ بدین منظور، پس از شرح مختصر گردش کار پرونده، مستندات و ادله قضات دیوان عالی کشور در اصدار رای، بررسی گردیده و به آثار این رای در دادرسی اداری اشاره شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که رای اخیر به توسعه صلاحیت دیوان عدالت اداری از حیث قلمرو اشخاص شاکی منجر شده است و نگارندگان، آن را همسو با اصل تقدم منفعت عمومی، صیانت از منابع آب و رسیدگی تخصصی به دعاوی اداری ارزیابی نموده اند.

    کلیدواژگان: دیوان عالی کشور، دیوان عدالت اداری، حقوق آب، کمیسیون رسیدگی به امور آب های زیرزمینی
  • مصطفی سالاری*، محمدجواد رضایی زاده صفحات 117-137

    نسل جدید قراردادهای نفتی ایران در سال 1394 و متعاقب تصویب شرایط عمومی آن در هیات دولت، رونمایی، معرفی و طی دو مرحله مورد بازنگری قرار گرفت. تدوین کنندگان شرایط عمومی الگوی جدید قراردادهای نفتی ایران، با استناد به اینکه الگوهای فعلی قراردادهای بیع متقابل، پاسخگوی نیاز فعلی صنعت نفت و زمینه ساز جذب سرمایه گذاران نیست، به لزوم حضور بلند مدت پیمانکار یا سرمایه گذار در دوره بهره برداری از میادین، تضمین عملی کیفیت و کمیت فعالیت پیمانکار، لزوم ایجاد رابطه مستقیم بین دستمزد پیمانکار و میزان محصول تولیدی و در نتیجه تحقق برداشت صیانتی، پیش بینی انتقال فناوری، ایجاد رابطه مستقیم بین میزان تولید و دستمزد پیمانکار با برداشت حداکثری و صیانتی از میادین و تحقق استراتژی برد - برد، به عنوان اهداف این الگوی جدید قراردادی نام می برند.
    الگوی قراردادی جدید از سوی منتقدین با ابهامات و ایراداتی نظیر تعارض این الگو با حاکمیت دولت بر منابع نفت و گاز، خطر سلطه بیگانگان بر منافع نفتی کشور به دلیل بلند مدت بودن و دیگر شرایط پیش بینی شده در شرایط عمومی مصوب، مخدوش شدن مالکیت عمومی بر میادین نفت و گاز به عنوان انفال، شباهت برخی مفاد الگوی جدید با امتیاز، از این رو ممنوعیت آن، ممنوعیت انتقال مالکیت عمومی میادین نفت و گاز به بخش خصوصی و عدم اطمینان از انتقال فناوری به صرف حضور بلند مدت پیمانکار خارجی در دوران بهره برداری و درنتیجه تعارض با اصول قانون اساسی مواجه گردید. در این مقاله تلاش می شود تا با بررسی انتقادهای مطرح شده، نشان دهیم هیچ کدام از موارد مطرح شده، در تعارض با اصول و احکام قانون اساسی نیست و غالب پیشنهادها یا ایرادها از منظر مصالح مدیریتی و تامین منافع حداکثری و در بعد مدیریتی و اجرایی طرح گردیده اند و الگوی جدید قراردادی، تعارضی با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ندارد.

    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی، الگوی جدید قراردادهای نفتی (IPC)، قانون اساسی، مالکیت عمومی، حق حاکمیت
  • کاظم سرحدی*، محسن طاهری صفحات 139-160

    گسترش فضای مجازی منجر به گسترش ابزارها و سهولت در انتشار صوت و تصویر شده است و دولت ها موظف هستند از طریق اعمال نظارت و پلیس اداری، در جهت حفظ حقوق شهروندان و نظم عمومی تلاش نمایند. اعمال این نظارت نیازمند تصریح مقنن است و صرفا نهادی می تواند بر انتشار صوت و تصویر در فضای مجازی نظارت کند که این صلاحیت از جانب قانون گذارو یا نهاد صالح دیگری به آن اعطا شده باشد. بر اساس یافته های این پژوهش، برای تعیین نهاد ناظر در این حوزه، باید انتشار صوت و تصویری که واجد صفت «فراگیر» باشد را با غیر آن تفکیک کرد. نظارت بر انتشار صوت و تصویر فراگیر برعهده سازمان صدا و سیما و تعیین مصادیق آن بر عهده شورای عالی فضای مجازی است. نظارت بر انتشار غیرفراگیر نیز بر عهده اتحادیه کسب و کارهای مجازی بوده و این اتحادیه، موظف به صدور مجوز برای این فعالیت ها است. البته به نظر می رسد نظارت بر فعالیت های مجازی باید به صورت پسینی اعمال شده و دولت صرفا در صورت وقوع جرم و یا تخلف، به موضوع ورود کرده و اعمال حاکمیت نماید. همچنین استفاده از ظرفیت هیات منصفه و سازمانهای مردم نهاد جهت نظارت مطلوب بر این عرصه می تواند مورد توجه قانونگذاران این عرصه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، نظارت مطلوب، صوت و تصویر فراگیر، صدا و سیما
  • بی بی عصمت سرفرازی*، نورمحمد یعقوبی، محمد محمدی، جلیل جراحی صفحات 161-184

    با عنایت به این که در سال های اخیر، مواردی از عدم ماندگاری منابع دانشی در سازمان ها گزارش شده است؛ بنابراین، در این پژوهش با هدف شناسایی مولفه های مدیریت استعداد با تاکید بر ماندگاری منابع دانشی با بهره گیری از رویکرد فراترکیب به بررسی مطالعات کیفی انجام شده در زمینه مدیریت استعداد و ماندگاری منابع دانشی بین سال های 1390 تا 1398 و مقالات انگلیسی بین سال های 2000 تا 2020 پرداخته شد. در این راستا، پس از جست وجو در پایگاه های علمی معتبر و استخراج 31 پژوهش مرتبط و بررسی آن ها با استفاده از نظرات خبرگان، درنهایت 62 کد، 32 مفهوم و 4 مقوله در بخش مدیریت استعداد با تاکید با ماندگاری منابع دانشی شناسایی شد. در ادامه نیز میزان اهمیت و اولویت هر یک از کدها با استفاده از آنتروپی شانون تعیین شد. نتایج نشان داد، مولفه های مدیریت استعداد موثر بر ماندگاری منابع دانشی شامل عوامل برون سازمانی (محیط خارجی)، عوامل شغلی (استقلال شغلی، امنیت شغلی، تناسب شغلی، توانمندسازی، رضایت شغلی، غنی سازی شغلی و موقعیت شغلی)، عوامل فردی (ویژگی فردی، اخلاق کاری، روحیه کارکنان و مهارت فردی)، و عوامل سازمانی (انعطاف پذیری سازمان، اهداف استراتژیک، برند سازمانی، بهره وری پاداش، دستمزد و تعهد سازمانی) می باشند که از این میان مولفه های سازمانی و شغلی بیشترین تاثیر را بر مدیریت استعداد با تاکید بر ماندگاری منابع دانشی داشتند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، ماندگاری، منابع دانشی، فراترکیب
  • محمد شکری*، علیرضا ایرانشاهی، ابراهیم تقی زاده صفحات 185-206

    اعتراض و تجدیدنظرخواهی از آرای مراجع انضباطی قانون بازار اوراق بهادار، موضوعی است که با توجه به مقررات فعلی با انتقاداتی مواجه است. مرجع بدوی انتظامی در قانون مذکور، هیات مدیره بورس و رای صادره، قابل تجدیدنظرخواهی در هیات مدیره سازمان است. مواردی از جمله واگذاری رسیدگی نخستین به تخلف مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بورس و ارکان سایر تشکل های خودانتظام به «هیات مدیره سازمان» به موجب آیین نامه و حذف مرحله تجدیدنظر از این آراء و رسیدگی بدوی کمیته رسیدگی و هیات رسیدگی در مواردی که متهمان به تخلف عضو تشکل های خودانتظام نیستند، ناقض قانون بازار است؛ حال آنکه در صورت لزوم تخصیص باید به موجب قانون باشد، نه آیین نامه. رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری، امکان شکایت از آرای قطعی انضباطی بورس در دیوان عدالت اداری را نفی نموده است؛ این امر با توجه به اصل صلاحیت دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع عمومی شکایت از آرای مراجع اداری و قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت و ماهیت انضباطی آرای این مراجع، رویکردی مغایر با ضرورت نظارت قضایی دیوان دارد.

    کلیدواژگان: مراجع انضباطی، بازار اوراق بهادار، تخلفات بورسی، تجدیدنظر، دیوان عدالت
  • بیژن عباسی، سیدمجتبی حسینی الموسوی* صفحات 207-223

    نظارت شرعی بر مصوبات قوه مجریه و مقننه از وظایف انحصاری شورای نگهبان بر اساس اصل چهارم قانون اساسی است. یکی از راه های تحقق این اصل، دادخواهی از دیوان عدالت اداری به بهانه مغایربودن مصوبه قوه مجریه با موازین اسلام است. شورای نگهبان ازآغاز پاسخ گویی به استعلامات دیوان عدالت اداری، با رعایت موازین شکلی از ورود ماهوی به پرونده های ارجاعی امتناع نموده است. با وجود آن که قانون، صلاحیت هر یک از نهاد ها را به صراحت مشخص نموده است؛ اما باقی موارد، چندان مبهم و روشن نیست. شورای نگهبان، طی سالیان متمادی با مکاتباتی که با دیوان انجام داده، این خلا را پر کرده است. سیر تاریخی تدوین رویه شکلی نظارت شرعی بر مصوبات قوه مجریه از این جهت دارای اهمیت است که تفاوت های موجود میان چگونگی نظارت شرعی بر مصوبات مجلس و مقرارت دولتی است، به خوبی نمایان می شود؛ علاوه بر آن، اطاله دادرسی؛ یکی از مهم ترین معضلاتی است که دستگاه قضایی با آن مواجه است؛ از این رو، اطلاع درست از فرایند شکلی، راه را برای دادخواهی عادلانه هموار خواهد کرد.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، دیوان عدالت اداری، مصوبات، قوه مقننه، قوه مجریه، رویه شکلی
  • ریحانه قوسی، محمد نوریان*، اسدالله عباسی صفحات 225-254

    یکی از وظایف اصلی دولت ها، اعمال سیاست گذاری است. دولت ها وظایف گوناگونی را مطابق قانون برعهده دارند؛ اما باتوجه به اینکه در بعضی از موارد، ورود پیدا نمی کنند یا نباید ورود یابند، بعضی از آن وظایف را با صلاحدیدی به بخش های دیگر واگذار می کنند. دولت ها می کوشند با تنظیم قواعد و مقررات و تدوین سیاست ها، نقش مدیریتی را به عهده بگیرند. دوره های آموزشی مهارتی، کلید توسعه پایدار در هر کشور است و در حال حاضر، اهمیت خاص آن بر کسی پوشیده و پنهان نیست. در کشور ما نیز ارایه دهندگان آموزش و متولیان تربیت مهارتی و فنی در سطوح مختلف، بسیار متنوع و گسترده هستند. وجود یک نظام منسجم و پویا در حوزه دوره های آموزشی و تربیت مهارتی حرفه ای به همراه یک نهاد هماهنگ کننده، از الزامات تضمین کیفیت و ارتقای جایگاه آن در کشور است؛ باوجود تاکید بر جایگاه آن، همچنین تشکیل نهاد هماهنگ کننده؛ تشکیل یک نظام کارآمد متناسب ضروری به نظر می رسد.
      این پژوهش با هدف بررسی نهادهای سیاست گذار و  خط مشی گذار در حوزه دوره های آموزشی مهارتی، به دنبال توصیف وضعیت کنونی آنها و ارایه اولویت بندی از نهادها و دستگاه های سیاست گذار در این حوزه است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی، و نحوه گردآوری داده های توصیفی از نوع پیمایشی است. برای رتبه بندی نهادها از تکنیک دلفی و آزمون تی استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که از بین کلیه نهادهای مورد بررسی، هفت نهاد خط مشی گذار موثر بر دوره های آموزشی مهارتی در کشور از دیدگاه خبرگان تعیین گردید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، حقوق عمومی، دولت، دوره های آموزشی مهارتی، خط مشی گذاری آموزشی
  • محمد نکوئی* صفحات 255-273

    هیات های رسیدگی به تخلفات اداری به استناد اصل تناسب جرم و مجازات، به عنوان یکی از اصول حاکم بر تعیین مجازات در حقوق کیفری و تسری آن به حوزه تخلفات اداری، باید تناسب بین تخلف و مجازات را در مورد کارمندان متخلف رعایت کنند. رعایت تناسب بین تخلف و مجازات ایجاب می کند که انواع تخلفات اداری، طبقه بندی و با توجه به عمده بودن تخلف و شدت نتایج زیانبار آن، مجازات شدید و در غیر این صورت، مجازات سبک برای هر تخلف تعیین شود؛ ولی در قانون رسیدگی به تخلفات اداری، به ترتیب انواع تخلفات و مجازات های اداری، بدون ارایه طبقه بندی از آن ها و بدون تعیین مجازات مناسب برای هر تخلف، احصاء شده است و این ایراد می تواند به استفاده نادرست و به ناحق هیات ها از اختیار خود در تعیین حداقل و حداکثر مجازات ها و درنتیجه، به رعایت نشدن اصل تناسب منجر شود. آیین نامه اجرایی قانون رسیدگی به تخلفات اداری نیز ایراد قانون را به دلیل عدم ارایه طبقه بندی از تخلفات اداری و عدم تعیین مجازات مناسب برای هر تخلف برطرف نمی کند. در این نوشته، ضمن بیان ضرورت تسری اصل تناسب جرم و مجازات به تخلفات اداری، وضعیت و اشکالات قانون رسیدگی به تخلفات اداری و مقررات مربوط در زمینه رعایت اصل تناسب، چگونگی ایجاد تناسب بین تخلف و مجازات و راهکارهای اصلاحی در این زمینه مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: اصل تناسب، جرم و مجازات، تخلف و مجازات، تخلفات اداری، مجازات های اداری
|
  • Seyed Majid Ahadi Shoar, Maryam Majidi *, Masoud Ghorban Hoseini, Ehsan Sadeh Pages 9-47

    The PSM theory as one of the two main themes of modern government management is based on the schema. Among government agencies, the Ministry of the Interior, and especially the governorates, government agencies are specially governed, which should be exemplary in all managerial areas, and in particular in interaction with citizens. This study aimed to identify antecedents of public service motivation in government organizations. This study was a qualitative, quantitative and descriptive one based on the purpose of the study and the type of method. Data were collected through interview and content analysis techniques. And a little tool is a questionnaire. The statistical population, including experts, was selected through purposive sampling.The results showed that individual factors with sub-themes (values ​​and religious tendencies, ethical tendencies, nationalistic tendencies, collectivistic tendencies, demographics, personality traits), organizational factors with sub-themes (positive organizational experience, decent organization). , Organizational Career Leadership, Humanistic Job Design, Virtue-Based Organization, Goals, Organizational Values ​​and Expectations, Community-Based Organizations) and Sub-themes (Growth in Religious Social Environment, Social Learning, Family Culture), The antecedents are the motivation for public service in government organizations.

    Keywords: motivation, public service, governing organizations, content analysis, antecedents
  • Fateme Afshari * Pages 49-71

    Administrative official’s abuse of power and error are types of illegality as one of the causes of judicial review in the legal systems of England, France and Iran, that in which an official, despite the legal power and action within its jurisdiction and in accordance with the appearance of the law, but he breaks the law within his jurisdiction; therefore, the content of the decision, its motive and purpose must be examined. The important issue in this research is that, given the unitary basis of these two concepts in judicial review, how can a judicial reviewer makes difference between these two concepts in the context of judicial review. It seems to distinguish between these two concepts through judicial review, it is necessary to consider the definitions of these concepts; in this research by descriptive –analytical review method and comparative study, these two concepts were studied in the legal systems of England, France and Iran and in conclusion the difference between the two concepts in judicial review are resulted from conceptual differences;  in this way that one of the essential elements in the abuse of power is the failure to fulfill the intended purpose of the legislator, despite the knowledge of the goal of the legislator and the deliberate failure to implement it; Now, what is its purpose and motive for providing personal interests such as private gain, third party benefit ,or for personal retaliation or for the purpose of generating public benefit, but in error, the administrative official exercises this power in a non-purposeful manner, against the legislator intend, and believes that a strong suspicion of the correctness of his actions and the correctness of his imagination

    Keywords: error, abuse of power, administrative official, judicial review, administrative law
  • Masoud Araei *, Gholamhasan Mazarei, Pejman Mohammadi Pages 73-95

    In the legal system of our country, there are several organizations in the field of public administration, each of which is in charge of performing some public services. The municipality, as a non-governmental public institution, is also one of these organizations, which, despite its duties and goals, has a number of characteristics, privileges and authorities that make it superior to other institutions in charge of public affairs. It distinguishes. Municipalities and local governments need funding, both to cover their current expenses and to finance development projects. One way to accelerate economic development and job creation in cities is to attract capital and investment. Attracting investors should be done using a variety of scientific and experimental skills. In a place such as a municipality, where the implementation of development projects and the provision of urban services is of particular importance and priority, the release of capital resources for the implementation of these projects requires less resources to be spent on construction or purchase of real estate. Municipalities today play a decisive role in peoplechr('39')s lives by fulfilling a wide variety of competencies, such as performing public affairs and services by concluding public contracts. But despite this considerable position, the status and legal framework of public contracts in the field of partnerships and investment in municipal projects in our legal system is not exactly clear. This makes it necessary to study and explain the status and legal system of such contracts. The purpose of this study is to investigate the requirements governing participation in municipalities, explain the principles governing participation contracts and finally refer to some participation contracts in municipalities.

    Keywords: Partnership requirements, principles of participation, partnership contracts, municipal projects
  • Ali Akbar Jafari Nadushan, Omid Shirzad * Pages 97-116

    Due to the importance of judicial procedure in the sources of law and the limited attention to the rulings of the Supreme Court in the studies of Administrative law, this paper reads and analyzes Unification Judgment of Supreme Court  No. 792 of the General Assembly of the Supreme Court dated 24/4/99. The branch of the Administrative Justice court is considered competent to hear the final lawsuit of the Regional Water Company as an executive body against the final decision of the Commission for the Management of Groundwater. After a brief review of the case file, in this article documents and evidence of judges of The Supreme Court for the ruling have been investigated and the effects of this ruling on Iranian administrative law has been dealt with. In terms of legal implications, the recent ruling has led to the development of the jurisdiction of the Administrative Justice court in the scope of plaintiffs which the authors see it in line with the principle of priority of public interest, the protection of water resources and specialized handling of administrative lawsuits.

    Keywords: Supreme Court, Administrative Justice Court, Water law, Groundwater Commission
  • Mostafa Salari *, Mohammad Javad Rezaeezadeh Pages 117-137

    The new generation of Iranian oil contracts (IPC) in 2015, after its general terms were approved by the government, was unveiled, introduced and reviewed in two stages. Developers of the general terms of IPC, citing that current patterns of service contracts, including the third generation of Buy Back Service Contracts, do not meet the current needs of the petroleum industry and are not conducive to attract investors. The developers announced the most important goals for IPC: The need for a long-term presence contractor or investor in production phase of the fields, thereby guaranteeing the quality and quantity of the contractorchr('39')s activities, The need to establish a direct relationship between the contractorchr('39')s wage and the amount of oil or gas produced and, consequently, the realization of a sentimental perception, The prediction of technology transfer during the production phase and the direct linkage between the type of technology used and the contractorchr('39')s wage due to the impact on the maximization and most efficient harvesting of fields and the realization of the win-win strategy. The new contractual model faces ambiguities and disadvantages, for example:  Conflict of this pattern with the governmentchr('39')s sovereignty over oil and gas resources, The danger of alien domination over the countrychr('39')s oil interests due to long-term and other predicted conditions in public terms, The erosion of public ownership of oil and gas fields, The similarity of some of the provisions of the new model with the score and therefore its prohibition, Prohibition of the transfer of public ownership of oil and gas fields to the private sector and uncertainty about the transfer of technology to the long-term presence of a foreign contractor during production phase. These criticisms of the opponents of this contractual model are interpreted as contradictory to the constitutional principles. In this paper, we will try to identify, by specifying the relevant laws and examination of the criticisms, that none of the above items is in conflict with the principles and provisions of the constitution. And Most of the suggestions or objections raised are from the perspective of managerial interests and provide maximum benefits in terms of management and executive management. The results of the study indicate that the new contractual model (IPC) do not conflict with the fundamental principles of the constitution of the Islamic Republic of Iran

    Keywords: Iran Petroleum Contracts (IPC), New Model of Oil Contracts (IPC), Constitution, Public ownership, Sovereignty
  • Kazem Sarhadi *, Mohsen Taheri Pages 139-160

    The expandation of cyberspace has led to the proliferation of tools and releasing audio and video areeasier than before, and governments are required to monitor and administrative police to protect the rights of citizens and public order. Applying this oversight requires a legislative stipulation, and only an institution can monitor the dissemination of audio and video in cyberspace, which has been granted by the legislature or another competent body. According to the findings of this study, in order to determine the supervisory body in this field, it is necessary to separate the publication of audio and video that has the attribute of "pervasive". Non-pervasive publishing is also overseen by the Virtual Business Association, which is authorized to issue licenses for these activities. Of course, it seems that the monitoring of virtual activities should be applied retroactively, and the government should enter into the issue and exercise sovereignty only in the event of a crime or violation. Also, the use of the capacity of the jury and non-governmental organizations for optimal supervision in this field can be considered by the legislators in this field.

    Keywords: Cyberspace, Optimal monitoring, universal audio, video
  • Bibi Esmat Sarfarazi *, Noor Mohammad Yaghoubi, Mohammad Mohammadi, Jalil Jarahi Pages 161-184

    Considering that in recent years, cases of lack of knowledge resources in organizations have been reported, so in this study with the aim of identifying the components of talent management by emphasizing the sustainability of knowledge resources using a hybrid approach to review qualitative studies conducted in the field of talent management. And the permanence of knowledge resources between 1390 to 1398 and English articles between 2000 to 2020. In this regard, after searching in valid scientific databases and extracting 31 related researches and reviewing them using expertschr('39') opinions, finally 62 codes, 32 concepts and 4 categories in the talent management section were identified with emphasis on the permanence of knowledge resources. Then, the importance and priority of each code was determined using Shannon entropy. The results showed that the components of talent management affecting the sustainability of knowledge resources include extra-organizational factors (external environment), job factors (job independence, job security, job fit, empowerment, job satisfaction, job enrichment and job position), individual factors (individual characteristics, Work ethic, employee morale and individual skills), and organizational factors (organizational flexibility, strategic goals, organizational brand, reward productivity, payroll and organizational commitment) are among which organizational and job components have the greatest impact on talent management with emphasis on sustainability. They had sources of knowledge.

    Keywords: Talent Management, Sustainability, Knowledge Resources, Meta-Synthesis
  • Mohammad Shokri *, Alireza Iranshahi, Ebrahim Taghizadeh Pages 185-206

    Objection and revision of the opinions of the disciplinary authorities of the securities market law are subject to criticism according to the current regulations. The primary law enforcement authority in the said law, the board of directors and the verdict shall be revised by the board of directors of the organization. Some cases, including the assignment of the first review of the violation of the CEO and members of the board of directors of the other organs of the self-governing body to the "board of directors of the organization" in accordance with the rules and removal of the review of these votes and the initial consideration of the committee and the panel in cases where the accused members of the offense Self-governing organizations are not in violation of the Market Act, However, allocation should, if necessary, be in accordance with the law, not the regulations. The Verdict of unity of procedure of the Administrative Justice Court has denied the possibility of complaining of definitive disciplinary votes in the Administrative Justice Court; This is in accordance with the principle of the jurisdiction of the Administrative Justice Court as a general reference to complaints from the opinions of the administrative authorities and the Act of the Administrative Justice Court and the nature of the disciplinary proceedings of these references contrary to the need for judicial review of the Court.

    Keywords: Disciplinary courts, Stock Exchange, Disciplinary violations of bourse, Reconsideration
  • Bijan Abbasi, Seyed Mojtaba Hosseini Al-Mousavi * Pages 207-223

    Legal supervision of the acts of the executive and legislative branches of the Guardian Council sole responsibility based on the principle quarter constitution. One of the ways to achieve this principle, contrary to the Act petition the court to excuse the executive branch with the guardians of the basic principles of Islam Act. the Guardian Council responding to inquiries court, in conformity with the essential form of entry is refused cases referred to. While the law has explicitly specify the jurisdiction of each entity, but remaining so vague and clear Nyst. shvray guard correspondence with the Court over the years has done, fill the vacuum and historical Ast. Hence it is facing the correct information from the form will pave the way for fair justice

    Keywords: Guardian Council, the Court of Administrative Justice, legislation, legislative, executive, formal procedures
  • Reyhaneh Ghosi, Mohammad Nourian *, Asadolah Abbasi Pages 225-254

    One of the main tasks of governments is to implement policy. Governments have a variety of responsibilities under the law. However, due to the fact that in some cases, they do not enter or should not enter, some of them delegate those tasks to other departments at their own discretion. Governments try to assume a managerial role by setting rules and regulations and formulating policies. Skills training courses are the key to sustainable development in any country and at present its special importance is not hidden from anyone. In our country, training providers and those in charge of skills and technical training at various levels are very diverse and extensive. Existence of a coherent and dynamic system in the field of training and vocational training courses with a coordinating institution is one of the requirements for quality assurance and promotion of its position in the country. Despite emphasizing its position and also forming a coordinating institution, forming a system. Proportionally efficient, it seems necessary. This study aims to review the policy-making institutions and policy-makers in the field of skills training courses, seeks to describe their current situation and prioritize policy-making institutions and agencies in this field. And in terms of how to collect data is a descriptive survey type. Delphi technique and t-test were used to rank the institutions. The results of this study indicate that among all the studied institutions, seven policy-making institutions affecting skill training courses in the country were determined from the perspective of experts.

    Keywords: Policy-making, public law, government, skills training courses, educational policy-making
  • Mohammad Nekouie * Pages 255-273

    According to the principle of the proportionality of the crime and punishment, as one of the principles governing the imposition of penalties in criminal law and extending it to the field of administrative offenses,   Administrative   offenses Trial boards    must respect the proportion between offense   and   punishment   for   offending   employees. The proportionality between offense and punishment requires classifying administrative offenses and, given severe punishment   According to the   severity of their harmful consequences, otherwise, the light punishment for each offense, but in Articles 8 and 9 of the Administrative offenses  Trial  Law     the types of administrative offenses and penalties are counted  without giving them a classification and without determining the appropriate penalties for each offense, and this defect can lead to incorrect and unjustly exercising the powers of the boards in determining  the minimum and Maximum penalties and consequently lead to non-compliance with the principle of proportionality. Article 21 of the Executive Code of the Administrative OffensesTrial law does not remedy the defect of the law   as   well   and   because  not provide a classification of administrative offenses and not imposing appropriate penalties for any offense. In this letter, while expressing the necessity of concluding the principle of proportionality of the offense And penalt for administrative offenses, the status and defects of the Administrative offenses  Trial  Law   , and related regulations respecting the  principle of proportionality the way to establish a proportion between offenses and penalties, and corrective remedies in this regard are discussed.

    Keywords: principle of proportionality, crime, punishment, offense, administrative offenses, administrative punishments