فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 53 (پاییز 1399)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 53 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فتحی*، ابوالفضل خسروی صفحات 5-29

    در دهه های اخیر، مدیریت دانش، به یک الزام رقابتی در سازمان ها تبدیل شده است. باوجوداین، اگر زیرساخت های مناسب برای پیاده سازی چنین فرآیندی فراهم نباشد، حاصلی جز شکست و اتلاف منابع در پی نخواهد داشت. بنابراین ضروری است سازمان ها قبل از هر اقدامی، عوامل موثر در آمادگی پیاده سازی مدیریت دانش را شناسایی نمایند. در همین راستا، هدف اصلی این تحقیق، سنجش میزان آمادگی سازمانی جهت پیاده سازی مدیریت دانش در یک دانشگاه نظامی است. نوع پژوهش ازنظر مبانی فلسفی اثبات گرایانه، به لحاظ هستی شناسی واقع گرایانه و ازنظر جهت گیری های اصلی، یک پژوهش کاربردی است. ازاین رو ابتدا ادبیات مرتبط مرور گردید و سپس بر اساس یک مدل مفهومی جامع از عوامل، پژوهش صورت گرفت. درنهایت میزان آمادگی این عوامل در یک دانشگاه نظامی با استفاده از آزمون میانگین یک جامعه موردسنجش قرار گرفت و اولویت و ارجحیت آمادگی هر عامل موردبحث قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله، عامل مدیریت به عنوان موثرترین سازه در آمادگی پیاده سازی مدیریت دانش شناخته شد. همچنین مشخص شد که عامل منابع انسانی بیشترین آمادگی و ساختار دانشگاه کمترین آمادگی را در پیاده سازی مدیریت دانش در دانشگاه موردمطالعه دارند.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، آمادگی سازمانی، دانشگاه نظامی
  • شهاب رستمی*، علی نیازی، مسعود سرودی صفحات 31-56

    گردان های پدافند هوایی در شرایط رزم و تمرینات صحرایی (آزمایش نوع سوم) بایستی با مسئولیت عمل کلی، در تیپ های مستقل نزاجا سازمان دهی و ماموریت های محوله را انجام دهند. ازاین رو هدف اصلی پژوهش بررسی چگونگی ارتقاء بهره وری تمرینات صحرایی گردان های پدافند هوایی نزاجا است. با توجه به ماهیت موضوع، این پژوهش از نوع کاربردی و روش اجرای آن توصیفی با رویکرد آمیخته است. جمع آوری اطلاعات به روش میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه محقق-ساخته انجام شد. جامعه آماری پژوهش برابر با 200 نفر است، که با استفاده از فرمول کوکران، حجم جامعه نمونه تعداد 130 نفر محاسبه شد. یافته های تحقیق در سطح خطای پنج درصد نشان داد که برگزاری آزمون دانش نظامی، انجام تیراندازی سلاح های انفرادی و اجرای آزمون نیرومندسازی  قبل از اجرای آزمایش گردان در پادگان سرزمینی، باعث ارتقاء بهره وری تمرینات تاکتیکی گردان های پدافند هوایی نزاجا می شود. همچنین، انتخاب توانمند ستاد طرح ریزی، رعایت تقدم در تهیه طرح ها، اختصاص و اجرای اهداف آموزشی به برنامه زمان بندی، اختصاص دادن منابع از طریق تامین نمودن منابع آمادی قبل از مرحله اجرا و اجرای تیراندازی سلاح های پدافندی در هنگام اجرای تاکتیک عملی،  موجب ارتقاء بهره وری تمرینات تاکتیکی گردان های پدافند هوایی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران می شود.

    کلیدواژگان: واگان کلیدی: تمرینات صحرایی، بهره وری، گردان های پدافند هوایی
  • جواد عبدی*، پیمان خرازیان، محمدتقی پرتوی صفحات 57-77

    با نگرش به مراحل اجرای ماموریت های عملیاتی پدافند هوایی (شامل: کشف، شناسایی، ره گیری و درنهایت انهدام اهداف متخاصم) در این پژوهش چالش های پدافند هوایی برای کشف موشک های کروز موردبررسی قرار گرفته است. جامعه ی موردمطالعه این تحقیق، اسناد، مدارک و صاحب نظران درزمینه سامانه های کشف و همچنین موشک کروز است. کلیه مسیولین نیروی پدافند هوایی آجا (که با سامانه های کشف و موشک کروز آشنایی کامل دارند) به عنوان جامعه ی آماری در نظر گرفته شد؛ البته، با توجه به طبقه بندی جامعه آماری، تعداد این جامعه با اعمال یک ضریب خاص 260 نفر، و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 121 محاسبه شد. نتایج حاصل، به روش تحلیل آمیخته تجزیه وتحلیل، و مشخص شد که موشک های کروز همانند هر وسیله پرنده توسط رادارها قابل ره گیری هستند؛ اما به دلیل قابلیت ها و فناوری بالای ساخت، ردیابی آن ها اندکی سخت تر است.

    کلیدواژگان: موشک کروز، کشف، پدافندهوایی
  • حسین کوهساریان* صفحات 79-95

    این تحقیق کاربردی، با هدف شناخت آسیب های خدمت وظیفه در ارتقاء انسجام اجتماعی جمهوری اسلامی ایران، به صورت یک مطالعه توصیفی و با رویکرد آمیخته انجام شد. جامعه آماری شامل صاحب نظران مسایل نظامی در داخل و خارج آجا با حداقل 15 سال سابقه کار در امور فرماندهی، و کارکنان وظیفه نیروهای چهارگانه آجا با حداقل یک سال سابقه خدمت است. با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه صاحب نظران 59 نفر، و حجم نمونه کارکنان وظیفه 384 نفر تعیین شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف، آزمون تی استیودنت و آزمون پیرسون استفاده شد و درپایان مهم ترین آسیب های ساختار سازمانی خدمت وظیفه از جمله عدم توجه به دوره سربازی به عنوان کارگاه مدیریت منابع انسانی کشور برای شناسایی سلامت، توانمندی ها، مهارت ها و عدم تناسب الگوی فعلی خدمت سربازی با شرایط کشور، عدم تثبیت در قانون خدمت وظیفه و یا تعدد قانون مربوط به خدمت وظیفه عمومی و موارد دیگر احصا شد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خدمت وظیفه، ارتقاء، انسجام اجتماعی، آسیب شناسی سازمانی
  • مرتضی مخدومی*، مجتبی مسگر صفحات 97-121

    هدف این پژوهش، بررسی و شناسایی موانع استقرار سامانه جامع آماد مکانیزه در نیروی زمینی است. تلاش شد با شناسایی موانع استقرار و به کارگیری سامانه جامع آماد مکانیزه راه کارهای مناسب ارایه و زمینه استقرار سامانه جامع آماد مکانیزه فراهم شود. در راستای انجام یک تحقیق کاربردی با رویکرد آمیخته، در مرحله کیفی از روش دلفی و در مرحله کمی از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی مطالعه از اسناد و مدارک و مصاحبه با صاحب نظران و  در مرحله کمی پرسشنامه بود. جامعه آماری این پژوش را  فرماندهان و مدیران ارشد و میانی و کارکنان و کارشناسان معاونت آماد و پشتیبانی و معاونت فاوا  نزاجا و فرماندهی آماد و پشتیبانی تشکیل می دهند که به علت محدودیت های آماری، در هر دو مرحله، نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و هدفمند انجام شد. نتایج نشان داد 1) ضعف بستر و شبکه های ارتباطی با میانگین4.3 بیشترین تاثیر را در بین موانع محیطی دارد؛ 2) اجرای طرح ثامن الایمه و تغییر ساختار پشتیبانی مرکز و پشتیبانی مناطق با میانگین 4.2  بیشترین تاثیر را در بین موانع سازمانی دارد؛ 3) ضعف بسترهای و زیرساخت سخت افزار موردنیاز جهت عملیاتی نمودن این سامانه با میانگین 4.3 بیشترین تاثیر را در بین موانع فناورانه دارد.

    کلیدواژگان: . سامانه جامع آماد مکانیزه، موانع محیطی، موانع ساختاری و موانع فناورانه
  • سعید هداوند* صفحات 123-144

    ارتقای توان دفاعی و تقویت امنیت و اقتدار کشور، همگام با پیشرفت فناوری، نیازمند آن است که کارکنان وزارت دفاع با عزمی جدی و تلاشی فراگیر، با علوم و فناوری های نوین که به دگرگونی در نوع جنگ ها و لزوم دفاع موثر منجر شده است آشنا شده و به عنوان عاملی راهبردی، توان پاسخگویی هوشمندانه به تهدیدات موجود و آتی را کسب نمایند. در این پژوهش به روش تبیینی-تحلیلی و با ابتناء به اندیشه های فرماندهی معظم کل قوا و مراجعه به پایگاه های معتبر اطلاعاتی و بهره گیری از منابع مستند کتابخانه ای، بر ضرورت آینده نگری در تربیت منابع انسانی کارآمد در نیروهای مسلح و بررسی رویکرد آینده پژوهی در توسعه منابع انسانی، که تاثیر مستقیمی در افزایش توان و قابلیت های ودجا در تامین امنیت اجتماعی و حفاظت از منافع امنیت ملی دارد، پرداخته شد. بر مبنای بررسی های انجام شده نتیجه گیری شد که در اندیشه فرماندهی معظم کل قوا، تنها مسیر مطمین جهت افزایش قابلیت های سازمانی، اتخاذ رویکرد پیش دستانه در مواجهه با تحولات محیطی است. بر این اساس، ودجا به عنوان سازمانی انسان محور، باید در کنشگری پیش دستانه و با پویش مستمر تحولات محیطی و فناوری های نوین دفاعی بر میزان یادگیری و توانایی های علمی و عملی کارکنان خود افزوده تا با پارادایم ها و بحران های جدیدی که امکان خدمت رسانی مناسب را دشوار می سازند مواجهه موثرتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، آینده پژوهی، فرماندهی معظم کل قوا، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
  • علی اشرف سعیدی فرد* صفحات 145-173

    مفهوم دانش پژوهی و به ویژه، دانش پژوهی ‏آموزشی، از مفاهیمی است که در دو دهه اخیر، در حوزه آموزش عالی، مورد توجه قرار گرفته است. اخیرا نیز قرار گرفتن این مفهوم در ماده یک آیین نامه ارتقای رتبه اعضای هیات علمی، توجه به این مسئله را وارد مرحله جدیدی کرده است. از این رو این پژوهش کاربردی، با روش توصیفی و رویکرد آمیخته و با هدف بررسی میزان تاثیر دانش‏پژوهی آموزشی بر عملکرد اساتید دانشگاه فرماندهی ستاد آجا انجام شد. جامعه موردمطالعه شامل کلیه اساتید دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا و جامعه آماری این پژوهش اساتید سازمانی دانشگاه بوده که با استفاده از فرمول کوکران و  با سطح اطمینان 95% و خطای قابل تحمل(d) 1/0 حجم نمونه 46 نفر محاسبه، و به علت همگن بودن جامعه آماری از روش نمونه‏گیری ساده تصادفی استفاده شد. در این پژوهش در گام اول (کیفی) از طریق مصاحبه با خبرگان و صاحب‏نظران داده‏های جمع‏آوری شده از اسناد و مدارک و مصاحبه دسته‏بندی، پردازش و تصمیم‏گیری (قضاوت) انجام گرفت و در گام بعدی (روش کمی) با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده‏ها پرداخته و میزان تاثیر دانش‏پژوهی آموزشی بر عملکرد اساتید این دانشگاه بررسی و در جهت ارتقاء عملکرد اساتید در مبحث دانش‏پژوهی آموزشی، پیشنهادات کاربردی ارایه شد.

    کلیدواژگان: دانش‏ پژوهی آموزشی، عملکرد اساتید، مدیریت و رهبری آموزشی، برنامه‏ ریزی آموزشی، دانشگاه فرماندهی و ستاد
|
  • Mohammad Reza Fathi *, Abolfazl Khosravi Pages 5-29

    In recent decades, many managers have understood the essential role of knowledge in gaining competitive advantage and pursuing strategic goals for the organization, and therefore knowledge management has become a competitive requirement in organizations. However, if the proper infrastructure for implementing such a process is not provided, then there will be no failure to waste resources. The main objective of this research is to measure the degree of organizational readiness for the implementation of KM in a military university. At first, related literature was reviewed, and then, based on a comprehensive conceptual model of factors, research was conducted. Finally, the level of readiness of these factors in a military university was assessed using the mean of a community test and the priority and priority of the preparedness of each factor was discussed. Based on the results, management was identified as the most effective structure in preparing for KM implementation. While the human resources factor is the most readiness and structure of the university, the least readiness is in implementing knowledge management in the studied university. The innovation of this research is that the model of this research is derived from the extensive study of knowledge management literature, and for the first time, after integrating different factors of knowledge management readiness, a special model is developed for assessing the readiness of knowledge management at a military university and in one The operational step of the research model has been measured and implemented.

    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Organizational readiness, Military University
  • Shahab Rostami *, Ali Niazi, Masoud Soroudi Pages 31-56

    Air defense battalions in combat and field training (third type test) must organize and carry out assigned missions with responsibility for the overall operation in the Nazaja Brigades. The main goal of the research is to improve the productivity of field exercises of Nezaja Air Defense Battalions. Researchers are trying to answer the question of how to improve the efficiency of tactical exercises in air defense. Due to the nature of the issue, this research is of applied type and its implementation method is descriptive with a quantitative and qualitative approach (mixed). Data collection has been done in two ways: field and library, using documents, interviews, and the researcher's self-made questionnaire. The statistical population of the study is 200 people, which has been calculated using Cochran's formula of the sample population of 130 people. Findings from the 5% error level show that conducting a military science test, shooting individual weapons, and conducting a strength test before conducting a battalion test at the ground barracks will improve the efficiency of tactical exercises of the Nazaja Air Defense Battalions. The research results showed that the capable selection of the planning staff, observing the priority in preparing the plans, allocating and implementing the educational goals to the schedule, allocating resources by providing preparatory resources before the implementation stage, and implementing the shooting of defensive weapons during Implementation of practical tactics will improve the efficiency of tactical exercises of the Air Defense Forces of the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Field exercises, Air defense battalions, Efficiency
  • Javad Abdi *, Peyman Kharazian, Mohammad Taghi Partovi Pages 57-77

    Defending the nation's most important and sensitive airspace resources that are constantly threatened is a sacred and inevitable task, and a major part of this mission is the Air Defense Force. One of the most difficult parts of the threat is cruise missiles. In this research, we have examined the challenges of air defense for the detection of cruise missiles by looking at the stages of the implementation of operational air defense missions (including detection, identification, interception, and ultimately destruction of hostile targets). The study population included documents, documents, and experts in the discovery systems as well as the cruise missile. The statistical population of this study includes all the AJA officials (who are thoroughly familiar with cruise detection and missile systems). According to the classification of the statistical population, the number of this population was calculated by applying a specific coefficient of 260 persons and the sample size was calculated using Cochran's formula 121. The main purpose of this research is to explain the challenges of air defense to discover cruise missiles and to investigate the answer to the question of what are the challenges of air defense to detect cruise missiles? In this study, the results were analyzed and explained by Cronbach's alpha test (0.82). Cruise missiles, like any flying vehicle, can be intercepted by radars, but due to their high-tech capabilities and technology, tracking is a little more difficult.

    Keywords: cruise missile, Discovery, Air Defence
  • Hossein Kohsarian * Pages 79-95

    This research was conducted as a descriptive study with a mixed approach with the aim of identifying the harms of conscription in promoting the social cohesion of the Islamic Republic of Iran. The statistical population includes military experts inside and outside AJA with at least 15 years of experience in command and AJA quadruple personnel with at least one year of service. Using the Morgan table, the sample size of experts was 59 and the sample size of duty staff was 384. In analyzing the data, the Kolmogorov-Smirnov test, Student t-test, and Pearson test were used. Health, abilities, skills, and the incompatibility of the current model of military service with the conditions of the country, lack of consolidation in the law of military service, or the multiplicity of the law related to public service and other cases were counted.

    Keywords: pathology, Conscription, Social Cohesion, Organizational Pathology
  • Morteza Makhdoomy *, Mojtaba Mesgar Pages 97-121

    This study aimed to investigate and find the obstacles to the establishment of a comprehensive logistics automation system in the Army. In the qualitative stage, the Delphi method was used and in the quantitative stage, the descriptive survey method was used. Data collection tools in the qualitative stage were the study of documents and interviews with experts and in the quantitative stage a questionnaire. The statistical population of this study consists of commanders, senior and middle managers, staff and experts of the Deputy of Readiness and Support, Deputy of ICT of Nezaja, and Ready and Support Command. Due to statistical limitations, sampling was done non-randomly and purposefully in both stages. The results showed that 1) the weakness of the bed and communication networks with an average of 4.3 has the greatest impact among environmental barriers; 2) Implementing the Samen al-A'meh plan and changing the support structure of the center and supporting areas with an average of 4.2 has the greatest impact among organizational barriers; 3) Weakness of platforms and hardware infrastructure required to run this system with an average of 4.3 has the greatest impact among technological barriers.

    Keywords: Comprehensive logistics automation system, Environmental Barriers, Structural barriers, Technological barriers
  • Saeed Hadavand * Pages 123-144

    Improving the defense capability and strengthening the security and authority of the country, along with the advancement of technology, requires that the staff of the Ministry of Defense with serious determination and comprehensive effort, get acquainted with new sciences and technologies that have led to changes in the type of war and the need for effective defense. In this research, the necessity of foresight in training efficient human resources in the armed forces and the future research approach in human resource development were investigated by an explanatory-analytical method and based on the ideas of the Supreme Command of the Armed Forces and referring to reliable information bases. The results showed that in the opinion of the Supreme Command of the Armed Forces, the only sure way to increase organizational capabilities is to adopt a forward-looking approach in the face of environmental changes. Accordingly, the Ministry Of Defense and Armed Forces Logistics, as a human-centered organization, must increase the level of learning and scientific and practical abilities of its employees in pre-emptive action and with continuous monitoring of environmental developments and new defense technologies to face new paradigms and crises that make it difficult to provide proper service.

    Keywords: Human Resource Development, Futurology, Commander-In-Chief of the Iranian Armed Forces, Ministry Of Defense, Armed Forces Logistics
  • Ali Ashraf Saeidi Fard * Pages 145-173

    This paper aimed to investigate the effect of educational scholarship on the performance of the professors of AJA Command University. The study population included all professors of AJA Command and Staff University and the statistical population of this study was the organizational professors of the university which was calculated using Cochran's formula with a 95% confidence level. In this research, in the first (qualitative) step, through interviews with experts, the data collected from documents and interviews were categorized, processed, and judged, and in the next step ( Quantitative method) Using descriptive and inferential statistics, the data were analyzed and the effect of educational research on the performance of the professors of this university was investigated and practical suggestions were provided to improve the performance of professors in the field of educational research.

    Keywords: Educational Research, Performance of professors, Educational Management, Leadership, Educational Planning, University of Command, Staff