فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 87 (بهار 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 87 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی مالمیر*، مرضیه ابراهیمی صفحات 7-32
    قدرت در سطح گروه های خرد یکی از تعیین کننده های قوی در روابط بین فردی و نیز مشخص کننده سویه های توافق و یا تضاد و همچنین شیوه های حل مساله در این بستر می باشد. خانواده به عنوان یکی از مهمترین نهادهای اجتماعی، مسئولیت جامعه-پذیر کردن افراد را بر عهده دارد و به درونی کردن چگونگی مواجهه با مشکلات و شیوه های حل مساله در دامنه ای بین توافق و رضایت، هدایت آمرانه و یا ارعاب و سرکوب می انجامد. یکی از عوامل مهم اثرگذار در شیوه های حل مساله در سطح خانواده تغییرات ساخت خانواده و بالتبع ساختار روابط و قدرت آن می باشد و از این رو اطلاع از وضعیت توزیع قدرت در خانواده و جهت گیری های پیش روی، ضرورت دارد. این مقاله با اتکاء به یک پژوهش ملی در حوزه خانواده از طریق روش کمی و با ابزار پرسشنامه در میان 5004 نفر با روش نمونه گیری دو مرحله ای در ایران تکمیل شده است، و به دنبال آن است تا تصویر و توصیف از وضعیت ساختار قدرت در خانواده ایرانی ارایه نماید. مطابق یافته های به دست آمده از این تحقیق، ساختار قدرت در خانواده ایرانی در ابعاد متشکل آن نسبت به گذشته تغییر کرده است به شکلی که توزیع قدرت در بین اعضاء خانواده متقارن تر شده و تا میزانی از سطح آمرانگی و سلسله مراتبی عمودی آن کاسته شده است. در عوض تمایل و جهت گیری خانواده به سمت شیوه-های جدید و مدنی در تصمیم سازی، تصمیم گیری و حل مساله بین اعضاء بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، ساختار قدرت، موازنه قدرت خانوادگی، خانواده مدنی، خانواده اقتدارگرا
  • طاهره خزائی، غزاله چیت ساز* صفحات 33-62

    هدف اصلی این پژوهش مطالعه تجربه زیسته تحصیل دختران در مدارس اسلامی غیرانتفاعی دخترانه است. چارچوب مفهومی پژوهش بر اساس مفصل بندی مفاهیمی مانند عادتواره بوردیو، مصرف نمایشی وبلن و همچنین، به هم ریختگی معنایی شوتس و بازاندیشی گیدنز است. این پژوهش به روش تحقیق کیفی و با رویکردی پدیدارشناسانه انجام شده و ابزار تحلیل یافته ها تحلیل مضمونی است. بر پایه روایتهای افراد مورد گفتگو، چهار مضمون اصلی در تجربه آنها عبارت است از: تداوم زیست مرفهانه ذیل برند مدرسه اسلامی در اشاره به مدرسه اسلامی به مثابه بستری برای شکل گیری الگوهای مصرفی زیست طبقه مرفه، بازتولید احساس اقلیت بودگی و شکل گیری خرده گفتمان مقاومت در واکنش به نگرش منفی به قشر مذهبی، دینداری آسایش طلبانه و فضایی از آن خود در ارتباط با فراهم ساختن ساختار انحصاری و فضایی امن برای دینداری و در نهایت، از زیست گلخانه ای تا مواجهه با دیگری و تجربه بازاندیشانه. این مطالعه نشان می دهد هرچند دانش آموختگان این مدارس در رویارویی با تکثر و تنوع بیرون از این مدارس پس از فارغ التحصیلی، ذیل بهم ریختگی معنایی تجربه شده در شرایط بازاندیشی قرار می گیرند، اما در نهایت، عادتواره های مرفهانه چارچوب کنشی و تفسیری ایشان را تعریف می کند.

    کلیدواژگان: بازاندیشی، عادتواره، دیگری، مدارس دخترانه، مدرسه غیرانتفاعی اسلامی
  • سهیلا صادقی فسایی، زینب جهاندار لاشکی*، عبدالحسین کلانتری صفحات 63-88

    در این مطالعه با توجه به اهمیت موضوع اعتیاد و نهاد خانواده و نقش بیبدیل زوج در پایداری و تعامالت کانون خانواده تالش شد در یک مطالعه کیفی و بر پایهی نظریهی مبنایی و با استفاده از مدل پارادایمی اشتراوس و کوربین، شرایط و پیامدهای اعتیاد مردان متاهل به عنوان همسر و پدر خانواده واکاوی شود. روش نمونه گیری این تحقیق، از نوع هدفمند بوده و از تکنیک نمونه گیری گلوله برفی در جمعیتهای آسیبپذیر معتاد استفاده شده است. در این مطالعه 26 نمونه با لحاظ مالکهای تعیین شده و تنوع نمونه، انتخاب و داده ها با انجام مصاحبهی عمیق و نیمه ساختیافته بهدست آمده است. پرسش از شرایط و زمینه های گرایش به مصرف مواد مخدر، پیامدها و تبعات اعتیاد و نیز راهبردهای مواجه هی مردان متاهل با اعتیاد سواالت محوری تحقیق بودند. براساس یافته های مطالعه، مقوالت خانواده ناسالم، حلقهی دوستان و زیست مکان مصرف شرایط علی اعتیاد و مقوالتی مانند فراموشی خانواده، پدرانگی گمشده، داغ ننگ)استیگمای(خانواده، ناامن سازی خانواده و ازهمگسیختگی خانواده مقوالت پیامدی شناسایی شدند

    کلیدواژگان: اعتیاد، مصرف مواد مخدر، نظریه مبنایی، معتاد، خانواده
  • داریوش رضاپور*، آسیه اسماعیلی صفحات 89-108

    پژوهش حاضر باهدف مطالعه ی تجربه ی زیسته ی زنان از سبک زندگی خانه داری در شهر دیلم صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را 18 نفر از زنان 22 تا 60 ساله ساکن شهر دیلم تشکیل می دهد. محققین در این پژوهش کیفی از رویکرد پدیدارشناسی و تکنیک مصاحبه ی عمیق برای جمع آوری اطلاعات بهره جسته اند. طبق یافته های پژوهش بندر دیلم جامعه ای در حال گذار از وضعیت سنتی به وضعیت مدرن بوده و شاخص های مدرنیته همانند مشارکت و پیشرفت در بین زنان جوان بیشتر دیده می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که زنان با توجه به تجربه های فردی و اجتماعی خود، خانه داری را درک و تفسیر می نمایند. علاوه بر این نحوه ی مسئولیت پذیری و الگوبرداری مذهبی زنان در پذیرش نقش خانه داری و درونی کردن هنجارهای خانه داری نقشی اساسی دارد. میزان رضایت و یا عدم رضایت زنان از خانه داری تحت تاثیر رضایت از زندگی زناشویی و تصور آنان نسبت به جایگاه مادری است. ضمنا شاخص قدرت در خانواده در تمکین زنان از مردان در امور خانه نقش مهمی ایفا می کند. درنهایت زنان شیوه های گوناگونی همانند ادامه ی تحصیل، شرکت در مراسم های مذهبی، حضور در باشگاه های ورزشی و مهمانی های خانوادگی را برای رضایت و ارتقاء سبک زندگی شان به کار می برند.

    کلیدواژگان: تجربه ی زیسته، رضایت مندی، سبک زندگی، خانه داری، شهر دیلم
  • نورالدین فراش خیالو*، نگار رمضی، رسول صادقی صفحات 109-130
    سقط جنین، به عنوان مسئله ای اجتماعی- پزشکی در سالهای اخیر افزایش یافته است. مقاله ی پیش رو، به بررسی عوامل و تعیین-کننده های نگرش دانشجویان به سقط جنین می پردازد. روش مطالعه کمی- پیمایشی با حجم نمونه 384 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران می باشد. نتایج نشان داد که نگرش مثبت به سقط جنین در بین زنان بیشتر از مردان، افراد بدون همسر بیشتر از افراد دارای همسر، فارس ها بیشتر از بلوچ ها و ترکمن ها، و جوانان زیر 25 سال بیش تر است. علاوه بر این، نتایج تحلیل چندمتغیره نشان داد که متغیرهای درگیری در فعالیتهای فراغتی، نگرش مثبت به معاشرت فرازناشویی، و برابری گرایی جنسیتی اثر افزایشی و در مقابل، متغیرهای دینداری و ارزش فرزند اثر کاهشی بر نگرش به سقط جنین دارند. در مجموع این متغیرها حدود 46 درصد از واریانس نگرش نسبت به سقط جنین را تبیین کرده اند. از اینرو، تحولات ارزشی و فرهنگی در جامعه ایران به ویژه در میان جوانان موجب تغییر نگرش ها نسبت به سقط جنین شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، سقط جنین، دینداری، برابری گرایی جنسیتی، دانشجویان
  • سعیده گروسی، فاطمه یاری نسب* صفحات 131-149
    ازدواج در جامعه ما بنیان خانواده را تشکیل می دهد، اما همیشه ازدواج در بین نسل های مختلف معانی متفاوتی داشته و نگرش به آن در حال تغییر بوده است، هدف تحقیق شناخت تفاوت نسلی بین دختران و مادران در نگرش به ارزش های ازدواج و عوامل موثر بر آن در شهر یاسوج می باشد. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است که بر روی 400 نفر (200نفر دختر و 200 نفر مادران آن ها) از زنان بالای 20 سال شهر یاسوج انجام گرفته است. شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی یو من ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین و گروه مادر و دختر در متغیر ارزش های ازدواج وجود دارد. از میان عوامل مستقل اشاره شده، ارتباط معناداری بین سن، تحصیلات، فردگرایی، دینداری، میزان استفاده از وسایل ارتباطی، نحوه گذران اوقات فراغت، نگرش جنسیتی و اعتماد اجتماعی با ارزش ازدواج وجود داشت. در مجموع یافته های مقاله حاکی از از آن است که بعضی از ارزش های ازدواج تغییر کرده است اما همچنان ازدواج در شهر یاسوج ارزشمند است.
    کلیدواژگان: ارزش ازدواج، تفاوت نسلی، مادران، دختران
  • اعظم پاک خصال، سیف الله سیف اللهی*، خلیل میرزایی صفحات 151-173
    هدف از این پژوهش، تبین رابطه احساس تنهایی، حمایت ادراک شده و رضایت زناشویی با میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و اینترنت در بین زوجین شهر تهران است. در این پژوهش بنابر ماهیت موضوع، از روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم افزار «spss» انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را زنان و مردان متاهل ساکن مناطق 2، 6 و 15 شهر تهران در سال 1397 تشکیل می دهد. تعداد نمونه با استفاده از فرمول «کوکران» 385 نفر برآورد شد. یافته ها حاکی از وجود رابطه معنادار بین متغیرهای پژوهش است ؛ بین متغیر احساس تنهایی و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد ؛ بین متغیرهای حمایت عاطفی و رضایت زناشویی و استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی رابطه منفی معنادار وجود دارد. نتایج حاکی از آن است که آسیب های خانوادگی و فردی از مهمترین پیامدهایی است که در اثر استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی مجازی در خانواده ها و بین زوجین به وجود می آید ؛ عدم حمایت عاطفی از سوی همسر، احساس تنهایی و عدم رضایت از زندگی زناشویی و پناه بردن به شبکه های مجازی منجر به کاهش ارتباطات همسران در خانواده و نهایتا تعارض های زناشویی می شود.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، حمایت ادراک شده، رضایت از زندگی زناشویی، شبکه های اجتماعی مجازی
|
  • Mahdi Malmir *, Marzeyeh Ebrahimi Pages 7-32
    Power at the micro-level is one of the determining factors of interpersonal relationships, conflict conditions as well as problem-solving techniques. As one of the most important social institutions, the family is responsible for socializing and internalizing how to deal with problems and ways of solving problems in forms of agreement, magisterial or intimidation and suppression. One of the most important factors affecting family-level problem solving is family structure changes and power relations. This paper is based on a national survey in the family domain through a quantitative method and a questionnaire among 5004 Iranian people was completed by a two-stage sampling method. We seek to provide a complete description of the power structure in the Iranian Family. According to the findings of this study, the structure of power in the Iranian family has changed in its organizational dimensions compared to the past in such a way that the distribution of power among family members has become more symmetrical and has been reduced to a level of vertical hierarchy. In contrast, the family's willingness and orientation towards civic ways in decision-making and problem-solving have increased among members.
    Keywords: Family, Power structure, Family Power Balance, Civil Family, authoritarian family
  • Tahereh Khazaei, Ghazaleh Chitsaz * Pages 33-62

    The main objective of this research is to study the experience of the graduate Islamic school girls in regard to their education in such schools. The conceptual framework of the study is the articulation of concepts such as Bourdieu's habitus, Veblen's conspicuous consumption, as well as Schutz's dislocation of meaning and Giddens' reflexivity. The article is done in qualitative research method with a phenomenological approach and the tool used for analyzed concepts is thematic analysis. On the basis of the narrative of those conversations by the girl of the study, four main themes in the experience are as the following: the continuity of luxury life under the brand name of the Islamic schooling; the reproduction of the feeling of being the minority and the formation of the minor discourse of resistance; comfortable and peaceful way of living religiously ; having a private atmosphere of one’ own and finally from greenhouse life to encounter with the Other and the reflexivity experience. This study shows that although these girls face a kind of multiplicity and diversity after graduation under the dislocation of meaning, and are subjected to experience reflexivity, but ultimately, habitus aristocracy defines their action and interpretative frameworks.

    Keywords: reflexivity, Habitus, the other, Phenomenology, Islamic Private School
  • Soheila Sadeghi Fasaii, Zeinab Jahandar Lashaki *, Abdolhossein Kalantari Pages 63-88

    In this study, considering the importance of addiction and the institution of the family and the irreplaceable role of couples in the stability and interactions of the family center, an attempt was made in a qualitative study based on grounded theory and using Strauss and Corbin paradigm model to investigate the conditions and consequences of addiction in married men as spouses and fathers of the family. The sampling method of this research is purposeful and the sampling technique is 26 snowballs used in vulnerable addicted populations. In this study, the criteria set and the variety of samples, selection and data or in-depth interviews have been obtained. Questions about the conditions and contexts of drug addiction, consequences and implications of addiction, as well as strategies of married men with addiction were the central questions of the research. Based on the findings of the study, unhealthy family categories, circle of friends and place of consumption were identified as the main conditions of addiction, and categories such as family forgetfulness, lost fatherhood, family stigma, family insecurity and family breakdown were among the consequential categories.

    Keywords: Addiction, Drug Use, basic theory, Addict, Family
  • Darush Rezapour *, Asyee Esmaeili Pages 89-108

    The present research has been carried out with the aim of studying women's lived experience of housewifery lifestyle in Deylam city. The statistical population of the research includes 18 women aged 22-60 residing in this city. The researchers in this qualitative study have used phenomenological approach and in-depth interview technique. According to the research results, Deylam city is a society in transition from a traditional situation to a modern one and the indices of modernity such as young women's participation and their progress are significantly seen. Results show that women understand and interpret housewifery based on their own individual and social experiences. In addition, women's responsibility and religious modeling in regard to accepting the role of housewifery and internalizing housewifery norms play an essential role. Women's level of satisfaction and dissatisfaction with housewifery is affected by the satisfaction with married life and their perception of maternal status. The index of power in family in regard to women's subjection to men in house affairs has also an important role. In the end, women draw upon various methods like continuing education, attending religious ceremonies, participating in sports clubs and family parties for their satisfaction and to enhance their lifestyle.

    Keywords: lived experience, Satisfaction, Lifestyle, housewifery, Deylam city
  • Nooreddin Farash Kheialo *, Negar Ramzi, Rasoul Sadeghi Pages 109-130
    Abortion as a socio-medical issue has increased in recent years. The present article examines the factors and determinants of students' attitudes toward abortion. The study method is quantitative-survey with a sample size of 384 students of the University of Tehran. The results showed that positive attitudes toward abortion were higher among women than men, unmarried people more than married people, Persians more than Baluchis and Turkmen, and youth under 25 years old. In addition, the results of multivariate analysis showed that the variables of involvement in leisure activities, positive attitudes toward extramarital affairs, and gender equality have an increasing effect and in contrast, the variables of religiosity and child value have a decreasing effect on attitudes toward abortion. In total, these variables accounted for about 46% of the variance in attitudes toward abortion. Therefore, value and cultural changes in Iranian society, especially among young people, have changed attitudes toward abortion.
    Keywords: Family, abortion, Religiosity, gender equality, Students
  • Saideh Garrosi, Fatemeh Yari Nasab * Pages 131-149
    In our society, marriage is the basis for a family. However, marriage has always had different meanings for different generations and the viewpoints towards it has always been changing. The aim of the present study is to recognize the generation gap between mothers and daughters regarding their attitudes towards marriage values and the effective factors in Yasouj city. The methodology implemented is a survey research method and the data collection tool is a questionnaire filled out by 400 sunjects (200 daughters and 200 respective mothers). The sampling method is a multi-stage cluster sampling. Data analysis has been carried out in two levels of descriptive and inferential statistics. The results show that there is a meaningful distinction between the mother’s and daughter’s groups in marriage value variables. Amongst the mentioned independent factors, there was a meaningful relation between age, education, individuality, religion, the level of communication tools usage, leisure activities, gender viewpoints and social trust; and marriage values. On the whole, the results show that some values have changed while marriage still remains valuable in Yasouj; moreover, some changes and generations gaps have resulted in more rational marriages taking place.
    Keywords: marriage value, generation, Mothers, daughters
  • Azam Pakkhesal, Seyfollah Seyfollahi *, Khalil Mirzaee Pages 151-173
    The purpose of this research is to explain sociological explanation of loneliness, perceived support and marital satisfaction and its relationship with the rate of use of virtual social networks and Internet among couples in Tehran. In this research, based on the nature of the subject, a survey method and a questionnaire tool were used. Data analysis is done through the spss software. The statistical population of this study is all married women and men living in the 2nd, 6th and 15th regions of Tehran in 1397. Data were analyzed by SPSS software.Findings indicate a significant relationship between research variables. There was a significant negative correlation between loneliness variable and emotional support and marital satisfaction variables. There was a significant positive correlation between emotional support variable and marital satisfaction variable and there was a significant negative correlation with internet usage variable. Marital satisfaction variable had a negative relationship with internet usage variable.
    Keywords: Loneliness, perceived support, marital satisfaction, internet use, virtual social networks