فهرست مطالب

جغرافیا و روابط انسانی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، زمستان 1399)

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمید توکلی* صفحات 1-7

    امروزه به منظور بارزسازی سنگ ها و کانی های مختلف روش های مختلف پردازش تصاویر ماهواره ای استفاده می شود. سنجنده استر به دلیل دارا بودن تعداد باندهای زیادتر نسبت به سنجنده های قدیمی تر، توان تفکیک مکانی مناسب و قیمت پایین داده های آن مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته و می توان روش های مختلف پردازشی را روی داده های آن اجرا کرد. محدوده بازتابی این سنجنده دارای بیشترین پتانسیل برای بررسی ترکیب مواد زمینی بوده و طیف جذبی کانی های هیدروکسیلی، سولفاتی و کربناتی در این محدوده قرار دارد. در این تحقیق، تحلیل مولفه های اصلی (PCA) در محدوده بازتابی (VNIR+SWIR) و 6 باندی (SWIR) برای این داده ها صورت گرفت. سپس به منظور ارزیابی و مقایسه، نتایج پردازش PCA، ترکیب رنگی کاذب از مولفه های خروجی با بیشترین ویژه مقدار در محدوده SWIRو VNIR+SWIR ایجاد گردید که منجر به نمایان شدن مناطق مختلف بر روی گنبدهای نمکی فیروزآباد، فارس (کنار سیاه و جهانی) با رنگ های متفاوت شد. نتایج با نقشه زمین شناسی، مشاهدات صحرایی و میدانی مقایسه و صحت پردازش مورد ارزیابی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، داده های ASTER، محدوده های مرئی- فروسرخ نزدیک (VNIR) و فروسرخ موج کوتاه (SWIR)، گنبدهای نمکی کنار سیاه و جهانی
  • وحید عیسی زاده*، شکوفه آسیابی، اسماعیل عیسی زاده صفحات 8-25

    دمای سطح زمین یکی از معیار های مهم در برنامه ریزی ناحیه ای و منطقه ای می باشد. دمای سطح زمین در بسیاری از برنامه های کاربردی محیط زیست، کشاورزی، هواشناسی و سایر پروژه ها می تواند مورد استفاده واقع شود. در این پژوهش از تصاویر ماهواره ای لندست 8 برای پایش دمای سطح زمین در شهرستان دزفول استفاده شده است. بعد از انجام تصحیحات رادیو متریک به محاسبه گسیلمندی بر اساس کسر پوشش گیاهی و خاک(PV)، محاسبه گسیلمندی بر اساس FVC انجام شد. در نتیجه با استفاده از الگوریتم پنجره مجزا و تک کاناله دمای سطح زمین برآورد شد. در حالی که روش پنجره مجزا مقدار بسیار بالاتری را نسبت به روش پلانک مقدار بسیار پایینی را نشان می دهد. به نظر می رسد خطای این دو روش بسیار بیش تر از سایر روش ها است. با توجه به دمای تقریبی استخراج شده از ایستگاه های سینوپتیک شهرستان دزفول که مقدار آن برابر 308.95 کلوین در نظر گرفته شده است. اما در مجموع باید بیان کرد که روش های محاسبه LST از طریق تصاویر ماهواره ای با دمای به دست آمده از ایستگاه های هواشناسی و سینوپتیک تفاوت بسیار داشته و دقت بالایی ارایه نمی دهد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، لندست 8، الگوریتم پنجره مجزا و تک کاناله، دزفول
  • مهدی فرخ اناری*، مهدی رجبی، وحید عیسی زاده صفحات 26-41

    عناصر اساسی که به عنوان عوامل اجتماعی سلامت در نظر گرفته می شود در زمینه های سیاسی، اجتماعی - اقتصادی ساختاری متفاوت دارند. در حالی که زمینه های اجتماعی اقتصادی و سیاسی با سیاست های اجتماعی، اقتصادی، عمومی و بهداشتی در مقیاس کشور دارای ارتباط مستقیمی هستند. علاوه بر این، این ساختار شامل ابعاد اقتصادی-اجتماعی مانند درآمد، تحصیلات، شغل، طبقه اجتماعی، جنسیت و نژاد قومیت نیز می باشد. تجربیات موجود به این شرط است کودکانی که در شرایط کم اقتصادی یا در شرایط نامناسب محیطی از جمله ساختارهای مسکونی بزرگ می شوند، بیشتر از کودکانی که زندگی می کنند، بیمار می شوند که در شرایط محیطی و اجتماعی و اقتصادی بهترقرار دارند. این وضعیت اهمیت برنامه ریزی شهر را از نظر فراهم آوردن شرایط بهتر برای سلامتی کودکان نشان می دهد. هدف از این پژوهش ارزیابی عوامل محیطی سلامت کودکان با استفاده از فناوری اطلاعات سیستم جغرافیایی (GIS) است. بدین منظور، انواع عوامل تعیین کننده اجتماعی از نظر سیاسی (کیفیت و کمیت خدمات درمانی)، ساختاری (کلاس آموزشی و اجتماعی) و واسطه (محیط بدنی، مسکن و محله) در شهر تهران مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 6 معیار توسط کارشناسان و نظر سنجی بین خانوار های دارای کودک انتخاب شد که عبارت انداز آلودگی هوا، بیمارستان های مختص اطفال، پارک ها، ترافیک تراکم جمعیت، جمعیت اطفال در مناطق شهر تهران. برای صحت سنجی از داده های شهروند محور که توسط 10 خانوار در سطح شهر تهران استفاده شد. مدل فازی پروداکت تقریبا با نظر سنجی مکانی مردم مطابقت داشت و نشان دهنده این بود که مناطق دارای رفاه بیشتر و مناطق دارای قوانین سنگین در این معیار ها وضع بهتری داشته اند.

    کلیدواژگان: شهروند محور، GIS، سلامتی کودکان، مدل فازی پروداکت، تهران
  • نرگس محمودی* صفحات 41-63

    در این پژوهش تلاش می شودابعاد نقش حقوق زنان در فضای شهری مورد واکاوی قرار گیرد. با توجه به ماهیت موضوع، پرداختن به مسئله حضور و مشارکت ازمنظر حقوق زنان و نه صرفا ابعاد کیفیت فضای شهری از وجوه نوآوری این تحقیق به حساب می آید. برای این منظور از طریق مصاحبه و پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی بر روی 200 نفر از زنان مراجعه کننده به خیابان جمهوری اسلامی به عمل آمد و اقدام به جمع آوری داده های موردنیازشد. نوع تحقیق کاربردی بوده و تحلیل هااز طریق کمی سازی داده های کیفی وبا استفاده از نرم افزارSPSSصورت می گیرد. بر این اساس دودسته سنجه های معطوف به الزامات حضور و مشارکت زنان و تنوع حضور و مشارکت زنان در فضای شهری مورد پرسش قرار گرفت. بر اساس نتایج مشخص شد که اولا، امتیاز سنجه های منتسب به حقوق زنان(که بیانگر الزامات حضور و مشارکت زنان درفضای شهری است) بیشتر از امتیاز سنجه های منتسب به حق تفاوت(که بیانگر ضرورت وجود طیف متنوعی از زنان در فضااست) می باشد .ثانیا، میان متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و مدت زمان اقامت در فضا با حق به شهر ارتباط معناداری وجود دارد. در بیشتر سوالات، زنان پاسخگو به این موضوع اذعان کرده اندکه برای حضور در فضاهای عمومی محدودیت های جدی مواجه هستند. با استفاده از تحلیل مسیر برای عوامل مرتبط با حقوق و مشارکت زنان مشخص شد و دو سنجه تنوع حضور افراد باهدف گذران اوقات فراغت، فضاهای ویژه زنان کمترین تاثیررادارند. از سویی دیگر، چهار سنجه تنوع فعالیت های جاری در فضا، امنیت، روشنایی مناسب فضا درشب و عدم وجود فضاهای پنهان، تنوع حضور افراد(باهدف خرید) بیشترین تاثیررا در حقوق و احساس مشارکت زنان دارا است.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، مشارکت زنان، فضای شهری، خیابان جمهوری اسلامی
  • محمدجواد سلیمانی زاده*، محمد مرادی صفحات 64-79
    بارندگی‎های فرین نقشی بنیادین در وقوع شرایط خاص و بحرانی ایفا می‎کنند. مطالعه و تعیین عواملی که منجر به وقوع چنین شرایطی در شهر تهران به عنوان پایتخت کشور می‎شوند، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق روزهایی که مقدار بارش آنها برابر یا بالاتر از صدک 95ام در دوره آماری 30 ساله از سالهای 1976تا 2005 در شهر تهران بودند به عنوان بارش فرین انتخاب شده‎ اند. داده های مورد نیاز از آرشیو NCEP/NCAR گرفته شده است. از بارش‎های بدست آمده دو مورد که اختلاف بارشی زیادی داشتند مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین روزهای مورد نظر، نقشه‎ های وضع هوای سطح زمین و سطوح 500 و250 هکتوپاسکالی از48 ساعت قبل از آغاز بارندگی تا 24 ساعت بعد از آن مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که بارشهای فرین در شهر تهران ناشی از دو نوع الگو هستند. در الگوی اول وجود یک مرکز پرفشار در شمال دریای خزر که در راستای مداری به سوی دریای سیاه امتداد یافته و پشته این سامانه فشاری گاهی مرکز ایران را نیز در برمی‎گیرد، مشاهده شد. در الگوی دوم وجود دو مرکز پرفشار یکی در شمال غرب دریای مدیترانه و دیگری در آسیای مرکزی همراه با نفوذ شمال سوی ناوه فشاری دریای سرخ در راستای نصف النهاری تا شرق دریای مدیترانه و ترکیب آن با کم فشار دینامیکی شرق مدیترانه باعث شکل گیری بارشهای فرین در شهر تهران شدند. همواره حضور ناوه موج کوتاهی در سطح 500 هکتوپاسکال در غرب این کم فشار و ایجاد شرایط مناسب برای افزایش همگرایی و صعود هوا در سطح زمین و تقویت کم فشار تا پایان روز بارندگی دیده می شود. همچنین، جنوب غربی شدن جریانات جت جنب حاره و عبور هسته آن از روی شهر تهران و گسترش نصف النهاری جت قطبی تا روی دریای مدیترانه در افزایش بارشها نقش بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: بارش های فرین، ناوه فشاری، جت جنب حاره، جت قطبی
  • بهروز محمدیگانه، مهدی چراغی، ثریا نصیری*، یعقوب حقی صفحات 80-95

    یکی از عواملی که نقش بسزایی در بهبود کیفیت زندگی داشته ، گردشگری است. امروزه گردشگری به عنوان یک رویکرد اقتصادی پویا و دارای ویژگی های بارز و منحصر به فرد. به یکی از بزرگترین و پرمنفعت ترین صنایع در اقتصاد جهان تبدیل شده است و به عنوان یک فعالیت پویا نقش بسزایی در ارتقای کیفیت زندگی درنواحی روستایی داشته است. به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی دنیا، جایگاه ویژهای را در عرصه های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به خود اختصاص داده است.رشد و توسعه این صنعت در دهه های اخیر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه سبب بازساخت و تغییرات اجتماعی، اقتصادی و محیطی گوناگونی در محیط و جامعه میزبان گشته است. هدف مقاله حاضر برای بررسی تاثیر نقش توسعه گردشگری در ارتقای کیفیت زندگی درنواحی روستایی (مطالعه موردی شهرستان پارس آباد مغان) می باشد. تحقیق حاضر ازنظر نوع کاربردی و ازنظر ماهیت، توصیفی - تحلیلی و برای گردآوری داده‏ها از روش‏های کتابخانه‏ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، 13 روستا موردمطالعه در شهرستان پارس‏آباد می‏باشد که طبق فرمول کوکران 352 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک پرسشنامه ها تکمیل شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون وt تک نمونه ای) استفاده شده است. یافته های تحقیق نتایح حاکی از آن است که توسعه گردشگری در بهبود کیفیت زندگی تاثیر داشته است. با توجه به ابعاد اجتماعی و اقتصادی به ترتیب 6016/3 ، 3 / 5833 را داشته اند. توسعه گردشگری باعث تنزل محیطی کیفیت زندگی شده است. همچنین توسعه گردشگری بر روی رضایت مندی ساکنین یا تاثیرضریب کل را 0/724 داشته است کلید وازه: گردشگری، گردشگری روستایی،کیفیت زندگی،شهرستان پارس آباد مغان

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، کیفیت زندگی، شهرستان پارس آباد مغان
  • تیمور علی میرزالو*، محدثه دولتی صفحات 96-119
    در عصر حاضر کشورهای ابرقدرت جهان در اندیشه تهاجم سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بر کشورهای در حال توسعه هستند. این تهاجم و تهدید در هر دوره با ابزارهایی از بالقوه به بالفعل تبدیل می شده که در عصر جهانی شدن این ابزارها در قالب اقتصاد خلاصه می شوند. کشورهای جهان سوم در برابر این فشارها دو راه بیشتر پیش روی خود ندارند. تسلیم یا مقاومت که ایران به عنوان کشوری در قلب خاورمیانه با فرهنگی غنی هرگز مسیر تسلیم را انتخاب نکرده و نمی نماید لذا لازم به حفظ خود ازین تهاجمات است تا از نظام به تمدن تبدیل گردد. اقتصاد مقاومتی ارایه شده توسط مقام معظم رهبری به عنوان یک هویت مستقل با توجه به تاریخ و فرهنگی خاص ایران می تواند عملکردی موثر در شکل دهی و تحقق به آن داشته باشد، چراکه عملکرد اقتصاد مقاومتی تحت تاثیر همپوشانی مباحث مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی قرار دارد. در طی چند سال گذشته با مطرح شدن تمدن اسلامی بعنوان یک راهبرد، شعار سال و در نهایت یک ضرورت، مقالات متعددی در این باره نگارش شده که بالطبع بخشی از آنها به نقش اقتصاد مقاومتی توجه کرده و به این موضوع پرداخته شده است. این پژوهش از روش تحقیق قیاس-استقرا بهره می برد به طوری که ابتدا از داده های کتابخانه ای به مفهوم و مدل رسیده و نهایتا آن ها با روش های کمی مورد ارزیابی قرار می دهد. این پژوهش الگوی رفتاری اقتصاد مقاومتی در قالب تحقق تمدن نوین اسلامی، موردبررسی قرارگرفته بدین صورت که ابتدا علت وجودی اقتصاد مقاومتی را بیان و سپس روند تغییرات بعد از ایجاد را به صورت مدل مفهومی توضیح و درنهایت با بررسی ابعاد آن ها یک مدل مفهومی جامعی رسیدیم که ضرورت این نقش را برای وصول تمدن نوین اسلامی در مقابل فشارهای بین المللی کشورهای امپریالیسم به وضوح نشان دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تمدن نوین اسلامی، تهدید، جمهوری اسلامی ایران، تهاجم
  • فهیمه رضایی* صفحات 120-127
    گردشگری و اقتصاد گردشگری در حال تبدیل به یکی از سریع ترین صنایع رو به رشد جهان بوده و ابزاری برای ایجاد درامد ملی واز اصلی ترین ارکان اقتصادی جهان و نیز ازمفاهیم، اشکال و ارکان توسعه پایدار قلمدادمی شود.گردشگری روستایی باایجاد اشتغال افزایش سطوح درامد،متنوع سازی فعالیت های اقتصادی،افزایش سطح اگاهی های اجتماعی و ایجاد روابط اجتماعی گسترده بین جامعه میزبان و میهمان به حفاظت از میراث فرهنگی و محیط زیست طبیعی کمک کرده و با جلوگیری از مهاجرت بی رویه و بهینه سازی بهره برداری از زمین،به توسعه روستایی پایدارکمک می کند گردشگری روستایی جز از صنعت گردشگری است که نقش عظیمی درزندگی مردم روستا ایفا می کند و فرصتی مناسب برای تبادل و تعامل فرهنگی بین روستاییان و گردشگران به وجود می اورد. این تبادل فرهنگی به پویایی و تعالی فرهنگی و اجتماعی روستا باعث می شود روش تحقیق در این مطالعه توصیفی -تحلیلی است.روش جمع اوری داده ها به صورت اسنادی-کتاب خانه ای است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، کالبدروستا، سکونتگاه روستایی
  • یعقوب حقی*، صدیقه کرمی نسب صفحات 128-142

    امروزه احساس رضایت شهروندان از محیط شهر و خدماتی که شهرداری و شوراهای شهر ارایه می دهد، عامل مهمی در جهت ایجاد انگیزه در مردم برای مشارکت در توسعه شهری و بهبود کیفیت محل سکونت خویش است. علاوه بر این رضایت شهروندان از عملکرد شهرداری موجب ترغیب آنان برای همکاری با نهادهای شهری در جهت انجام بهتر وظایف و ارایه خدمات در سطح شهر می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان رضایت مندی شهروندان نسبت به عملکرد شهرداری و شوراهای شهر گرمی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد، و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه، که جامعه آماری به صورت تصادفی و با توجه به جدول مورگان بین 300 نفر از ساکنان 15 سال به بالا توزیع شده است و در اخر اینکه تحلیل داده های پرسشنامه نیز از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان دهنده رضایتمندی بالای شهروندان از عملکرد شهرداری و شوراهای شهر در بعد کالبدی- زیست محیطی و ابعاد اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی در رده بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، مدیریت شهری، عملکرد شهرداری و شورای شهر، شهر گرمی
  • حمید توکلی* صفحات 143-148
    یکی از پدیده های طبیعی و نادر دنیا، فراوانی گنبدهای نمکی بویژه در پهنه زاگرس چین خورده است. سال هاست که پژوهشگران بسیاری بویژه محققان وابسته به علوم زمین در پی آنند تا با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته به اطلاعات بیشتر و دقیق تری در خصوص پدیده ها و منابع مختلف زمینی از جمله گنبدهای نمکی دست یابند. گنبدهای نمکی کنار سیاه و جهانی در جنوب غرب شهر فیروزآباد، استان فارس قرار دارند. ویژگی های واحدهای سنگ شناختی و پوشش گیاهی با استفاده از روش نسبت گیری های باندی در دسته داده های بازتابی سنجنده استر مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این تحقیق با کمک این داده ها و کاربرد روش تصویربرداری باند جذب نسبی (RBD)، واحدهای سنگ شناختی و پوشش گیاهی در گنبدهای نمکی بارزسازی شدند. گنبدهای نمکی اساسا مخلوطی از گچ، انیدریت، نمک، آهک، شیل، رس و مارن است. بارزسازی رس، واحدهای کربناته، سولفاته و پوشش گیاهی توسط روش RBD انجام شد. نتایج با نقشه زمین شناسی، مشاهدات صحرایی و میدانی مقایسه و صحت پردازش مورد ارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تصویربرداری باند جذب نسبی، داده های استر، گنبدهای نمکی کنار سیاه و جهانی
  • علیرضا شیخ الاسلامی، میلاد نوروزی*، امان الله احمدی صفحات 149-167

    در پژوهش حاضر سعی شده است تغییرات کاربری اراضی و توسعه کالبدی شهر کرمانشاه در بازه زمانی 1990 تا 2019 و پیش بینی تا سال 2030نشان داده شود. در این پژوهش از تصاویر ماهواره ای و تجزیه و تحلیل در نرم افزارهای ENVI، IDRISI، و به کار گیری مدل LCM ,همچنین نرم افزارGIS استفاده شده است. در ادامه با استفاده از زنجیره مارکوف به پیش بینی رشد شهر تا سال 2030 پرداخته شد. نتایج پژوهش پس از تهیه نقشه کاربری اراضی و تجزیه و تحلیل بیانگر این موضوع بود که مساحت اراضی شهری و مسکونی از 24/66 کیلومترمربع در سال 1990 به 67/84 کیلومترمربع در سال 2000 افزایش یافته است که بیانگر این است که روند رو به رشد سریعی داشته است. این کاربری در حدفاصل سال های 2000 تا 2010 نیز رشد نسبتا سریعی داشته است به طوری که در این دوره ده ساله با 86/10 کیلومترمربع رشد فیزیکی از 67/84 به 53/95 کیلومترمربع افزایش داشته است. همچنین در طی سال های 2010 تا 2019 نیز با حدود 17/4 کیلومترمربع رشد فیزیکی از 53/95 به 75/99 کیلومترمربع افزایش یافته است. نتایج نشان می دهد روند تغییرات کاربری اراضی شهری و مسکونی در بازه زمانی 29 ساله از سال 1990 تا 2019، 33.5 کیلومترمربع افزایش یافته است که رشد قابل توجهی می باشد.نتایج نشان داد در سال 2030 حدود 9 کیلومتر مربع به اراضی شهری و مسکونی اضافه خواهد شد. همچنین در بازه زمانی مذکور روند رشد جمعیت و جهات توسعه شهر و موانع توسعه فیزیکی شهر مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، رشد جمعیت، LCM، کرمانشاه
  • حسین دوستی مقدم*، فاطمه سارانی صفحات 168-188
    امروزه بسیاری از روستاهای کشور به دلیل نبود شغل و بیکاری جوانان روز به روز با مهاجرت جوانان و خالی شدن از سکنه مواجه می شوند. یکی از راه های جلوگیری از مهاجرت روستاییان ایجاد شغل و مهمتر از آن ایجاد شغل هایی است که به وسیله خود روستاییان به صورت زنجیره ای و تعاونی تشکیل شده است. هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل پیش نیازهای برنامه-ریزی توسعه اقتصادی با تاکید بر مشاغل زنجیره ای و تعاونی در روستاهای بخش مرکزی هیرمند است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش انجام کار توصیفی- تحلیلی است. که به دو روش مطالعه کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه پشتیبان ها، شاغلین و فعالان اقتصادی در حوزه فعالیت های اقتصادی پنجگانه است که از میان آن ها تعداد 33نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات بدست آمده از تحلیل های کمی و کیفی استفاده شد که برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از روش های آماری (توصیفی و استنباطی) و با بهره گیری از مدل هفت سرمایه و مدل رادار استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد با توجه به به مدل هفت سرمایه (رادار) و کسب بیشترین امتیاز توسط سرمایه نهادی و سرم سرمایه زیرساختی و سرمایه نهادی، مشخص می شود که این دو سرمایه بیشترین تاثیر را در توسعه مشاغل عام المنفعه در منطقه مورد مطالعه دارند. با توجه به زنجیره شغلی مشاغل زنجیره ای و تعاونی مورد مطالعه مشخص شد که می توان با ایجاد تعاونی و تامین زنجیره های پیشین و پسین برای هر کدام از مشاغل مورد مطالعه، باعث ایجاد اشتغال پایدار در منطقه مورد مطالعه شد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اقتصادی، برنامه ریزی، بخش مرکزی هیرمند
  • حمیدرضا عزیزی*، نیلوفر نجاتیان صفحات 189-204

    با توجه به افزایش نیازهای آبی در نتیجه رشد روزافزون مصرف در بخشهای مختلف شرب، کشاورزی و صنعت لزوم ارایه برنامه ریزی مناسب جهت ارایه دستورالعملهای بهرهبرداری از منابع آبی قابل دسترس و موجود از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. بر اساس این بررسی و نتیجه گیری از بیلان است که پتانسیل واقعی آبخوان آبرفتی مشخص و بهره برداری مجاز برنامه ریزی می شود. در این راستا اولین گام، تهیه بیلان آب زیرزمینی جهت بهره برداری در شرایط واقعی و آینده می باشد. با توجه به افزایش تعداد چاه های بهره برداری، با محاسبه پارامترهای موثر در معادله بیلان(وروردی ها و خروجی های دشت) برای سال آبی 93-94 تغییرات مخزن 59/39- محاسبه گردید که این بیلان منفی نشان دهنده افت روز افزون سطح آب زیرزمینی دشت و کسری مخزن آن می باشد. همچنین از مقایسه این عدد با کسری حاصل از تغییرات ذخیره آب زیرزمینی دشت ورامین حاصل از هیدروگراف واحد آبخوان مشخص می شود که مولفه های محاسبه شده بیلان با دقت قابل قبولی صحیح بوده و می تواند به عنوان تخمین مناسبی از پارامترهای تخلیه و تغذیه آبخوان در دشت ورامین جهت ساخت مدل ریاضی و مدیریت آبخوان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آبخوان، بیلان آب زیرزمینی، کسری مخزن، ورامین، هیدروگراف
  • مریم وریج کاظمی* صفحات 205-220
    در طول دوره حیات واحد های سیاسی، ثبات نسبی مناطق مرزی همواره عامل چالش برانگیز برای حفظ موجودیت کشورها به حساب می آمد و حتی این موضوع می تواند به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب و مدیریت صحیح بسترهای مساعدی را برای فروپاشی سیستم حکومتی کشورها هموار سازد. ایران نیز به دلیل قرارگیری در کانون بحرانی منطقه خاور نزدیک بزرگ و همجواری با کشورهای عمدتا بی ثبات از تاثیرات مخرب تهدیدات فرامرزی که به سمت موضوعات قومی- مذهبی نشان رفته در امان نبوده است، بخصوص در مناطق جنوب شرق کشور که بیشترین آسیب را از لحاظ قاچاق مواد مخدر - انسان و پدیده تروریسم و افراط گرایی قومی-مذهبی به خود دیده است. این مقاله با روش تحلیلی -توصیفی و استفاده از منابع علمی ضمن بررسی مناطق مرزی جنوب شرق کشور و رابطه آن با کشور پاکستان و مسایل قومی- مذهبی بین شان به این سوال که آیا رشد تمایلات بنیادگرایانه و افراطی مذهبی در پاکستان می تواند با ایجاد بی ثباتی، چالش های امنیتی مدنظر مداخله گران منطقه ای و فرامنطقه ای را در منطقه جنوب شرق ایران برقرار سازند، می پردازد. در این بررسی نشان داده می شود که بحران بر فضاهای جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی و شکل گیری تنش های قومی - مذهبی، رشد بنیادگرایی و رادیکالیسم اسلامی و دخالت نیروهای فرامنطقه ای در پاکستان به طور مستقیم با مباحث امنیتی منطقه جنوب شرق ایران در ارتباط مستقیم است.
    کلیدواژگان: بحران امنیتی، بنیادگرای اسلامی، پاکستان، ایالات متحده امریکا، جنوب شرق ایران
  • بهمن خسروی پور*، حسنعلی کوره پر، مهری پیام صفحات 221-232
    با توجه به ظرفیت اندک نظام آموزشی سنتی وعدم پاسخ گویی مرکز آموزش عالی به نیاز آموزشی همه افراد، در سال های اخیر توجه به امری شده است که آموزش از راه دور نامیده می شود. آموزش از راه دور به عنوان یک روش آموزشی شناخته شده به افرادی که به هر دلیلی قادر به ادامه تحصیل یا حضور در موسسات آموزش رسمی نیستند این امکان را می دهد که بتوانند از آموزش رسمی استفاده کنند. آموزش از راه دور، بسیاری از مشکلات آموزش حضوری را حل کرده است. از طرفی آموزش از راه دور نقش حیاتی برای آموزش الکترونیکی در آینده دارد و باعث انعطاف پذیری یادگیری الکترونیکی از طریق نوآوری و توسعه آن می شود و به عنوان یک مدل آموزشی با استفاده از برخی تجهیزات آموزشی محسوب می گردد و همچنین آموزش مدنی و اجتماعی را نیز دربرمی گیرد. این آموزش دربرگیرنده موضوعات مختلف می باشد. یکی از این موضوعات آموزش کشاورزی است که با توجه به جنبه آزمایشگاهی و عملیاتی بودن آن و نقش اساسی آن در توسعه، ارایه آن با چالش هایی همراه است. با توجه به اهمیت موضوع این مقاله که به صورت کتابخانه ای تدوین شده است تلاش دارد ضمن بیان مفهوم آموزش از راه دور، اهمیت ضرورت آن، چالش های پیش رو در نظام آموزشی، نقاط ضعف و قوت آن در آموزش کشاورزی درنهایت راه کارهایی برای بالا بردن راندمان این روش آموزشی ارایه نماید.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، نظام آموزش عالی کشاورزی، یادگیری الکترونیکی، آموزش
  • مریم وریج کاظمی* صفحات 223-253
    افغانستان به عنوان کشوری حایل میان آسیای مرکزی و آسیای جنوبی از مزیت های ترانزیتی موثر برای پیشبرد اهداف اقتصادی کشورهای پیرامونی اش برخوردار است. از میان این کشورها چین با توجه به توانمندی اقتصادی در سطح بین الملل(دومین قدرت اقتصادی جهان) درصدد نظارت و تجارت با آسیای جنوبی، غرب آسیا و اروپا از طریق طرح یک کمربند-یک راه، همینطور کنترل هند به عنوان رقیب منطقه ای خود است، از این رو کریدور واخان افغانستان با توجه به مجاورت سرزمینی و امنیت نسبی نسبت به قلمروهای پیرامونی چین در نواحی غربی اش، راه حل مطلوب برای اجرا و تثبیت استراتژی اقتصادی یک کمربند-یک راه در نظر گرفته می شود. این مقاله با طرح این پرسش که کریدور واخان در ملاحظات اقتصادی چین چگونه ایفای نقش می کند، با روش تحلیلی -توصیفی به این فرضیه می پردازد که چین با توجه به فضای امنیتی حاکم بر کشمیر پاکستان و ناامنی کشورهای آسیای مرکزی به دلیل تحرکات گروه های افراطی، گزینه کریدور واخان را علیرغم تحت تاثیر قرار گرفتن از عوامل و عناصر جغرافیایی بخصوص توپوگرافی خشن آن به منظور نزدیکی به خاور نزدیک بزرگ(کانون انرژی جهان) و اروپا همچنین آبهای آزاد در برنامه ریزی بلند مدت استراتژی اقتصادی خود قرار می دهد.
    کلیدواژگان: کریدور واخان، استراتژی اقتصادی، یک کمربند-یک راه، افغانستان، چین
  • محمدرضا زند مقدم*، اعظم ملائی صفحات 254-272

    نواحی کهن شهری که در زمان شکل گیری فضایی پاسخگو به سلسله مراتب نیازهایی ساکنان خود بوده اند، در پی تحولات فن شناختی و تغییر در نیازهای زیستی، اجتماعی و اقتصادی اکنون فاقد عملکرد قوی اند. این نواحی زمانی محل و کانون ثروت و قدرت شهرها بودند، ولی در شرایط کنونی(اکثر در شهرها) ازحیث برخورداری از زیرساخت ها و خدمات شهری ضعیف و از حیث کالبدی نابسامان هستند. هدف این پژوهش ارزیابی نقش سیاست های تشویقی شهرداریها بر نوسازی بافت های فرسوده در منطقه 14 تهران می باشد که بنا به ماهیت موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده، از نوع توصیفی تحلیلی و در زمره تحقیقات کاربردی است.جامعه آماری 100725 نفر ساکن در منطقه 14 می باشد.حجم نمونه 384 نفر می باشد در پژوهش اخیر به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون رتبه ای فریدمن استفاده شده است.یافته ها نشان می دهد تاثیر استفاده از سرمایه های اجتماعی در تسریع نوسازی بافت های فرسوده با میانگین بدست آمده(2/3)و تاثیر سیاستهای حمایتی دولت (تسهیلات اعطایی) در جهت افزایش تمایل ساکنان به نوسازی بافتهای فرسوده با میانگین کل شاخص ها برابر1/3 می باشد. نتیجه نهایی اینکه، مطالعات و بررسی های صورت گرفته نشان داده است که اقدامات مربوط به بهبود وضعیت بافت قدیمی و تاریخی شهرها بدون برنامه ریزی سیستماتیک و یکپارچه که همه جوانب اجتماعی، اقتصادی، کالبدی،مدیریتی، عملکردی و...را در نظر نداشته باشد، موفق نخواهد بود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، بافت فرسوده، سیاست های تشویقی، منطقه 14 شهرداری تهران
  • علی اصغر محمدی*، حسین عزیزی، محمد مرادی صفحات 273-289
    با پیش بینی استقرار بیش از شصت و شش درصد جمعیت جهان در شهرها تا سال 2020 میلادی، جهان در حال تبدیل شدن به جهانی شهری است. از این رو مدیریت شهری در آینده به طور اعم و در قرن بیست و یکم به طور اخص، درگیر نوعی چالش خواهد بود؛ مراکز علمی و تحقیقاتی و سازمان های بین المللی توسعه در زمان حاضر رویکرد «حکمروایی خوب شهری» را به عنوان اثربخش ترین، کم هزینه ترین و پایدارترین شیوه اعمال مدیریت و مقابله با این چالش ها معرفی نموده اند. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات پژوهشی مفهوم شاخص های حکمرانی مطلوب به عنوان ابزاری کارآمد برای اجرای توسعه فراگیر مورد ارزیابی قرار گرفته و موانع و چالش های پیش روی تحقق آن تبیین می گردد. نتایج تحقیق نشان می دهد اجرایی نمودن حکمرانی مطلوب در عرصه مدیریت شهری کشور در مدت زمان طولانی فرآیند توسعه، سطح کلی زندگی مردم ارتقا می دهد و مردم متناسب با الگوهای جامعه خود از حق توسعه بهره مند می گردند به شرطی که همراه با عناصر تشکیل دهنده ای هم چون شفافیت، حاکمیت قانون، پاسخ گویی و مشارکت سیاسی می باشد. بنابراین میزان توجه به این عناصر در ایران می تواند زیربنای تحقق توسعه و افزایش کارآیی و پویایی ساختار اداری- سیاسی باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، توسعه، مدیریت، شهر، ایران
  • لیلا کارپیشه* صفحات 307-322
    چکیده رویکرد جدیدی که امروزه در زمینه مدیریت بلایا به ویژه خشکسالی و کاهش آسیب پذیری آن مطرح می باشد، استفاده از تجربیات ساکنان بومی هر منطقه است. جهت تاثیر هر چه بیشتر مدیریت بلایا بهتر است از تجربیات جوامع درگیر با بلایای طبیعی نیز استفاده نمود. این آگاهی ها و تجربیات می توانند با دانش نوین تلفیق شده و اثربخشی آن را افزایش دهند راهبردهای نوینی که در زمینه کاهش آسیب پذیری جوامع محلی از خطرات بلایای طبیعی به وجود آمده، مبتنی بر مشارکت مردم محلی و استفاده از دانش تجربی مردم محلی در کنار دانش نوین است در این میان حجم 34 درصدی جمعیت روستایی از جمعیت کل کشور به علت داشتن توان های محدود، کافی نبودن خدمات لازم و دسترسی کمتر به امکانات زیربنایی، آسیب پذیری زیادی در برابر بلایا دارند که این مساله باعث شده از گذشته، اقدامات و تجربیاتی توسط خود روستاییان انجام گیرد که در بیشتر موارد نقش موثری در کاهش اثرات این بلایا داشته است. لذا می توان با تکیه به دانش بومی در کنار دانش نوین، مدیریت مطلوب تری در راستای کاهش آثار بلایا انجام داد. لذا مقاله حاضر بر آن است که با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای ، دانش بومی را تعریف کرده ، نقش و اهمیت دانش بومی در کاهش آسیب های محیطی به ویژه خشکسالی، و برخی از تجربیاتی که در این زمینه وجود دارد را مطرح نماید و چالش های تلفیق دانش بومی و نوین را در این زمینه بررسی نماید. کلمات کلیدی: خشکسالی، استراتژی های مقابله، دانش بومی، راهکارهای بومی
    کلیدواژگان: خشکسالی، استراتژی های مقابله، دانش بومی، راهکارهای بومی
  • عباس مرادی، محمد ابراهیمی، فاطمه سهولت* صفحات 323-344

    ایجاد شهرک صنعتی یک سرمایه گذاری مهم و دراز مدت در روند توسعه به شمار می رود از این رو تعیین موقعیت مکانی آن نقش بسزایی در موفقیت و یا عدم موفقیت فعالیت های صنعتی (چه در درون شهرک صنعتی و چه در کارگاه های صنعتی مجاور) دارد. انتخاب سایت صنعتی یک تصمیم استراتژیک است که شامل موضوعات فنی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی می باشد. این معیارها معمولا با استفاده از تعدادی از شاخص های مختلف ، بیان شده به روش های کمی و کیفی با برخی عدم قطعیت های احتمالی بیان می شود. هدف از تحقیق حاضر پیاده کردن روش فازی در تصمیم گیری در انتخاب مکان شهرک ها و نواحی صنعتی در سطح استان هرمزگان است.تحقیق حاضر از نوع تحلیلی-اکتشافی است. گردآوری داده ها در بخش کتابخانه ای (اسنادی)، متکی بر بررسی کتاب ها، مقاله های علمی و گزارش های مربوطه و در بخش اطلاعات مکانی با مراجعه به سازمان های مختلف انجام شده است. در ادامه به منظور ارزیابی و اهمیت نسبی مولفه های موثر در ارتباط با هدف تحقیق از ابزار پرسشنامه با استفاده از (ANP) استخراج شده است. لازم به ذکر در فرایند انجام کار از نرم افزارهای excel, matlab و ArcGIS10.5استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، مکان یابی شهرک ها عوامل زیست محیطی (با امتیاز 73) در اولویت بوده و توجه کمتری به فاکتورهای اقتصادی- اجتماعی (با امتیاز 54) شده است. همچنین از نظر شاخص های توسعه پایدار، در بین20 شهرک و ناحیه صنعتی، 35% شهرک ها و نواحی صنعتی شامل: شهرک صنعتی پارسیان، نواحی صنعتی حاجی آباد و ایسین، شهرک های صنعتی بندر خمیر و بندرلنگه، نواحی صنعتی بشاگرد، بستک، کلاهی در وضعیت مناسبی استقرار نیافته اند، که لزوم بازبینی در ادامه فعالیت ها در این شهرک ها و نواحی را می رساند.

    کلیدواژگان: شهرک و ناحیه صنعتی، روش فازی، توسعه پایدار، استان هرمزگان
|
  • Hamid Tavakkoly * Pages 1-7

    Nowadays, different methods of processing satellite imagery are used to distinguish different rocks and minerals. The ASTER sensor due to its higher bands than older sensors, its desirable spatial resolution and low-cost data has attracted the attention of many researchers and various processing methods can be applied on its data. The reflection range of this sensor has the greatest potential for investigating the composition of natural materials on earth and the absorption spectrum of hydroxyl, sulfate and carbonate minerals is in this range. In this study, Principal Component Analysis (PCA) was performed in the reflection (VNIR + SWIR) and 6-band (SWIR) ranges for these data. Then, in order to evaluate and compare the results of PCA processing, false color composite of the output components with the highest eigenvalue in the SWIR and VNIR+SWIR ranges was created which resulted appearing different areas on the Firouzabad salt domes, Fars (Konarsiah & Jahani) with different colors. The results were compared with geological map, field observations and the accuracy of processing was evaluated.

    Keywords: Principal component analysis (PCA), ASTER Data, VNIR, SWIR ranges, Konarsiah & Jahani salt domes
  • Vahid Isazade *, Shokoofeh Asiabi, Esmail Isazadeh Pages 8-25

    Ground surface temperature is one of the important criteria in regional and regional planning. Surface temperature can be used in many environmental, agricultural, meteorological and other applications. In this research, Landsat 8 satellite images have been used to monitor the surface temperature in Dezful city. After performing radiometric corrections to calculate emissions based on vegetation and soil fraction (PV), emission calculations were performed based on FVC. As a result, ground surface temperature was estimated using a separate, single-channel window algorithm. While the separate window method shows a much higher value than the Planck method a very low value. It seems that the error of these two methods is much more than other methods. According to the approximate temperature extracted from the synoptic stations of Dezful city, the value of which is considered to be 308.95 Kelvin. But in general, it should be noted that the methods of calculating LST through satellite images are very different from the temperature obtained from meteorological and synoptic stations and do not offer high accuracy.

    Keywords: Ground surface temperature, Landsat 8, separate, single channel window algorithm, Dezful
  • Mehdi Farokhanari *, Mahdi Rajabi, Vahid Isazade Pages 26-41

    The basic elements that are considered as social factors of health have different structures in political, socio-economic fields. While socio-economic and political contexts are directly related to social, economic, public and health policies at the national level. In addition, this structure includes socio-economic dimensions such as income, education, occupation, social class, gender and ethnicity. Experience has shown that children who grow up in low-income or unfavorable environmental conditions, including residential structures, are more likely to become ill than children who live in better environmental, social, and economic conditions. This situation shows the importance of city planning in terms of providing better conditions for children's health. The purpose of this study is to evaluate the environmental factors of children's health using geographic information technology (GIS). For this purpose, various social determinants in terms of political (quality and quantity of medical services), structural (educational and social class) and mediators (physical environment, housing and neighborhood) in Tehran were studied. A total of 6 criteria were selected by experts and surveys among families with children, including air pollution, pediatric hospitals, parks, congested traffic, and pediatric population in areas of Tehran. Citizen-centered data used by 10 households in Tehran for validation. The fuzzy product model was almost in line with the people's spatial surveys, indicating that areas with greater well-being and areas with heavy rules were better placed on these criteria.

    Keywords: citizen-centered, GIS, children's health, fuzzy product model, Tehran
  • Narges Mahmoodi * Pages 41-63

    In this study, an attempt is made to analyze the dimensions of the role of women's rights in the urban space. Due to the nature of the subject, addressing the issue of presence and participation from the perspective of women's rights and not just the dimensions of the quality of urban space is one of the innovative aspects of this research. For this purpose, through interviews and questionnaires, random sampling method was performed on 200 women referring to Jomhuri Eslami Street and the required data were collected. The type of research is applied and the analysis is done by quantifying qualitative data using SPSS software. Accordingly, two categories of measures focused on the requirements of women's presence and participation and the diversity of women's presence and participation in urban space were questioned. Based on the results, it was found that, firstly, the score of the criteria attributed to women's rights (which indicates the requirements for the presence and participation of women in urban space) is higher than the score of criteria attributed to the right to difference (which indicates the need for a diverse range of women in space). Second, there is a significant relationship between age, marital status, level of education and length of stay in space with the right to the city. In most of the questions, the women respondents admitted that they face serious restrictions on being in public. Using path analysis for factors related to women's rights and participation was identified and two measures of diversity of presence of people with the aim of spending leisure time, women's spaces are the least effective. On the other hand, the four measures of diversity of current activities in space, security, proper lighting of the space at night and the absence of hidden spaces,

    Keywords: Women's Rights, Women's Participation, urban space, Jomhuri Eslami Street
  • Mohamadjavad Soleymani Zadeh *, Mohammad Moradi Pages 64-79
    Extreme precipitation plays a fundamental role in the formation of some hazards that could have severe social-economic consequences. Studying and determining the factors that lead to the occurrence of such extreme events in the city of Tehran as the capital of the country is important. In this study, precipitation in twenty-four hours that were equal or higher than the 95th percentile of precipitation during 1976-2005, considered as an extreme event. The data required for the selected cases was taken from the NCEP/NCAR archive. Among the identified cases, two 8th of November 2005 with 15mm and 1st of February 1994 with 39mm of precipitation in 24 hours have been adapted for a detailed study. To better understand the atmospheric circulation leading to the events, synoptic conditions 48 hours before and 24 hours after the precipitation were examined by means of surface, 500-hPa and 250-hPa weather charts. Consequently, two different circulation patterns were recognized. In the first one, a center of high pressure over the Caspian Sea that extends toward the Black Sea and occasionally tongues toward central part of the country was observed. In the second pattern, there were two high pressures, one over the North West of the Mediterranean Sea and the other over the central Asia. At the same time, a trough from the Red Sea extended toward the east of the Mediterranean Sea and combined with a dynamic low-pressure system that accompanied with a trough in the middle of the troposphere. It has also been realized that the sub tropic jet stream axis passes over the Tehran and a meridional branch of polar jet stream forms over the Mediterranean Sea have a significant role in increasing precipitation. The study also revealed that if the Red Sea trough reaches higher latitudes, the precipitation over Tehran would be heavier.
    Keywords: Extreme precipitation, Trough of Low-Pressure, Sub Tropic Jet Stream, Polar Jet Stream
  • Behroz Yeghaneh, Mehdi Cheraghi, S. Nasiri *, Yaghob Haghy Pages 80-95

    One of the factors that has played a significant role in improving the quality of life is tourism Today, tourism as a dynamic economic approach with distinctive and unique features. It has become one of the largest and most profitable industries in the world economy and as a dynamic activity has played a significant role in improving the quality of life in rural areas. As the largest service industry in the world, it has a special place in the economic, social and political fields. The growth and development of this industry in recent decades in developed and developing countries has led to reconstruction and social change. , Has hosted a variety of economic and environmental environments and communities The purpose of this article is to investigate the impact of the role of tourism development in improving the quality of life in rural areas (case study of Parsabad Moghan city). The present research is applied in terms of type and descriptive-analytical in nature and library and field methods (questionnaire) have been used to collect data. The statistical population of the study is 13 villages in Parsabad city, which according to Cochran's formula, 352 households were determined as the sample size and the questionnaires were completed using systematic sampling method. Descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient and one-sample t-test) were used to analyze the data. Research Findings The results indicate that the development of tourism has had an effect on improving the quality of life. According to the social and economic dimensions, with an average of 3.6016, they had 5833.3, respectively. Tourism development has degraded the quality of life environment. Also, the development of tourism on the satisfaction of residents or the impact of the total coefficient has been 0.724.

    Keywords: Tourism, Rural tourism, Quality of Life, Parsabad city
  • Timur Alimirzalo *, Mohadese Dolati Pages 96-119
    At present, the world's superpowers are thinking of political, cultural and economic aggression against developing countries. This aggression and threat was transformed from potential to actual in each period, which in the age of globalization can be summarized in the form of economics. Third world countries have no choice but to move forward in the face of these pressures. Surrender or resistance that Iran, as a country in the heart of the Middle East with a rich culture, has never chosen and will never choose the path of surrender, so it is necessary to protect itself from these invasions in order to change from a system to a civilization. The resistance economy presented by the Supreme Leader as an independent identity according to the specific history and culture of Iran can have an effective function in shaping and realizing it, because the performance of the resistance economy is affected by the overlap of various political, economic and cultural issues. Over the past few years, with the emergence of Islamic civilization as a strategy, slogan of the year and finally a necessity, several articles have been written on this subject, of course, some of them have paid attention to the role of resistance economics and have addressed this issue. This research uses inductive-inductive research method so that first it reaches the concept and model from library data and finally it evaluates them with quantitative methods. In this study, the behavioral model of resistance economics in the form of the realization of modern Islamic civilization has been studied by first stating the reason for the existence of resistance economics and then explaining the process of change after creation as a conceptual model.
    Keywords: resistance economy, new Islamic civilization, threat, Islamic Republic of Iran, Invasion
  • Fahime Rezaei * Pages 120-127
    Tourism and Economics Tourism is becoming one of the fastest growing industries in the world and is considered a tool for generating national income and one of the main economic pillars of the world as well as concepts, forms and pillars of sustainable development. Rural tourism helps to protect the cultural heritage and natural environment by creating jobs, increasing income levels, diversifying economic activities, increasing social awareness and creating broad social relationships between the host and guest communities and preventing uncontrolled migration. And optimizing land use, sustainable rural development, rural tourism assistance is a part of the tourism industry that plays a huge role in the lives of villagers and creates a good opportunity for cultural exchange and interaction between villagers and tourists. This cultural exchange The dynamics and cultural and social excellence of the village makes the research method in this article descriptive-analytical. The method of data collection is documentary-library.
    Keywords: Tourism, Rural tourism, Bodybuilding, Rural settlement
  • Yaghob Haghi *, Sedigheh Karaminasab Pages 128-142

    Today, the citizens' sense of satisfaction with the city environment and the services provided by the municipality and city councils is an important factor in motivating people to participate in urban development and improve the quality of their housing. In addition, citizens' satisfaction with the performance of the municipality encourages them to cooperate with urban institutions in order to better perform their duties and provide services in the city. The main purpose of this study is to investigate the level of citizens' satisfaction with the performance of the municipality and city councils of Garmi. The research method in this research is descriptive-analytical, and information is collected in a library and field. The research tool was a questionnaire, which the statistical population was randomly distributed according to Morgan table among 300 residents aged 15 years and older, and finally, the analysis of the questionnaire data also used SPSS software. The results show high satisfaction of citizens with the performance of municipalities and city councils in the physical-environmental dimension and economic and socio-cultural dimensions are in the next category.

    Keywords: Satisfaction, urban management, Municipal, City Council Performance, Garmi City
  • Hamid Tavakkoly * Pages 143-148
    One of the rare and natural phenomena in the world is the abundance of salt domes, especially in the folded Zagros zone. For many years, many researchers, especially researchers in the field of earth science, have sought to obtain more accurate information on various phenomena and sources of land, including salt domes, using advanced technologies. Konarsiah and Jahani salt domes are located in southwest of Firouzabad, Fars Province. Lithological units and green vegetation characteristics have been evaluated using band ratioings method on the reflected datasets of ASTER. In this research, Lithological units and green vegetation in salt domes enhanced using Relative Absorption Band Depth (RBD) in the datasets of ASTER. Lithological units of salt domes are mainly gypsum, salt, limestone, shale, marl and clay complexes. Enhancement of clay, carbonate, sulfate units and green vegetation were accomplished by RBD method. The results were compared with geological map, field observations and the accuracy of processing was evaluated.
    Keywords: Relative Absorption Band Depth (RBD), ASTER Data, Konarsiah & Jahani salt domes
  • Alireza Shekh Ahe Eslami, Milad Noruzi *, Amanollah Ahmadi Pages 149-167

    In the present study, it has been tried to show the land use changes and physical development of Kermanshah in the period 1990 to 2019 and the forecast until 2030. In this research, satellite images and analysis in ENVI, IDRISI, and LCM models, as well as GIS software have been used. Then, using the Markov chain, the growth of the city until 2030 was predicted. The results of the research after preparing the land use map and analysis showed that the area of urban and residential land has increased from 66.24 square kilometers in 1990 to 84.67 square kilometers in 2000, which indicates that a growing trend It was fast. This land use has grown relatively rapidly between 2000 and 2010, so that in this ten-year period with 10.86 square kilometers, physical growth has increased from 84.67 to 95.53 square kilometers. Also, during the years 2010 to 2019, with about 4.17 square kilometers, physical growth has increased from 95.53 to 99.75 square kilometers. The results show that the trend of urban and residential land use change in the 29-year period from 1990 to 2019, has increased by 33.5 square kilometers, which is a significant growth. The results showed that in 2030, about 9 square kilometers of urban and residential land will be added. Also, in the mentioned period, the trend of population growth and directions of city development and obstacles to the physical development of the city have been studied.

    Keywords: Physical development, population growth, LCM, Kermanshah
  • Hossin Doostomogagdam *, Fatemeh Sarani Pages 168-188
    Today, many villages in the country are facing youth migration and depopulation due to lack of jobs and youth unemployment. One of the ways to prevent the migration of the villagers is to create jobs and more importantly to create jobs that have been created by the villagers themselves in the form of chains and cooperatives. The purpose of this study is to identify and analyze the prerequisites of economic development planning with emphasis on chain and cooperative jobs in the villages of the central part of Helmand. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method.Which has been done in two ways: library and field study. The statistical population of the study includes three groups of supporters, employees and economic activists in the field of five economic activities, from which 33 people have been selected as the sample size. Interviews were used to gather information. Quantitative and qualitative analysis was used to analyze the data and information obtained. Statistical methods (descriptive and inferential) were used to analyze the data and information using the Haft Capital model and the radar model.The results showed that according to the model of seven capitals (radar) and obtaining the highest score by institutional capital and serum of infrastructure capital and institutional capital, it is clear that these two capitals have the greatest impact on the development of public utilities in the study area. According to the job chain of the studied chain and cooperative jobs, it was determined that it is possible to create sustainable employment in the study area by creating cooperatives and providing anterior and posterior chains for each of the studied jobs.
    Keywords: Development, Economic Development, planning, central part of Helmand
  • HamidReza Azizi *, Niloofar Nejatian Pages 189-204

    Due to the increasing water needs as a result of increasing consumption in various sectors of drinking, agriculture and industry, the need to provide appropriate planning to provide instructions for the use of available and available water resources is of great importance. Based on this study and computation from the balance sheet, the real potential of the alluvial aquifer is determined and the permitted operation is planned. In this regard, the first step is to prepare a groundwater balance for exploitation in real and future conditions. Due to the increase in the number of exploitation wells, by calculating the effective parameters in the balance equation (plains inputs and outputs) for the water year 94-93, reservoir changes were calculated to be -39.59, which shows a negative balance of increasing water level Groundwater is the plain and its reservoir fraction. Also, comparing this number with the fraction resulting from changes in groundwater storage in the Varamin plain, resulting from the hydrograph of the aquifer unit, it is clear that the calculated components of the balance are with acceptable accuracy and can be used as a good estimate of parameters. Aquifer drainage and feeding in Varamin plain should be used to build mathematical model and aquifer management.

    Keywords: aquifer, Groundwater balance, Reservoir Deficit, Varamin, Hydrograph
  • Mariam Verij Kazemi * Pages 205-220
    Throughout the life of political units, the relative stability of border areas has always been a challenging factor in maintaining the existence of countries, and even this issue can pave a way for the collapse of the system of government due to lack of proper planning and management. Because of its location in the critical Center of the Greater Middle East and its proximity to largely unstable countries, Iran has not been spared the destructive effects of cross-border threats to ethnic-religious issues, especially in the Southeastern part of the country. Drug trafficking - man and the phenomenon of terrorism and ethnic-religious extremism are seen. This article uses analytical-descriptive method and scientific sources while examining the border areas of the southeast of the country and its relationship with Pakistan and ethnic-religious issues between them .the question was about the growth of fundamentalist and religious extremist tendencies in Pakistan wether it can addresses the security challenges envisaged by regional and trans regional intervenors in the Southeastern region of Iran or not .This study shows that the crisis in geographical, political and economic spheres and the formation of ethnic-religious tensions, the growth of fundamentalism and Islamic radicalism and the involvement of supra-regional forces in Pakistan are directly related to security issues in the Southeastern region of Iran.
    Keywords: Security Crisis, Islamic fundamentalism, Pakistan, USA, Southeast Iran
  • Bahman Khosravipour *, Hasanali Koreh Paz, Mehri Payam Pages 221-232
    In recent years due to the small capacity of the traditional education system and the lack of response of the higher education center to the educational needs of all people, more attention has been paid to something called distance education. Distance education as a well-known educational method allows people who for any reason are not able to continue their education or attend formal education institutions to be able to use formal education. Distance learning has solved many problems of face-to-face education. On the other hand, distance learning plays a vital role for e-learning in the future and makes e-learning flexible through its innovation and development. It is considered as an educational model using some educational equipment and also includes civic and social education. This tutorial covers a variety of topics. One of these issues is agricultural education, which due to its laboratory and operational aspects and its essential role in development, its presentation is associated with challenges. Due to the importance of the subject of this article, which has been compiled as a library survey, while stating the concept of distance education, its importance and necessity, the challenges facing the education system, its strengths and weaknesses in agricultural education, finally tries to provide solutions to increase the efficiency of this educational method.
    Keywords: distance education, Agricultural Higher Education System, E-learning, Education
  • Mariam Verij Kazemi * Pages 223-253
    As a buffer between Central Asia and South Asia, Afghanistan has effective transit advantages for advancing the economic goals of its surrounding countries. Among these countries, China, due to its international economic potential (the world's second largest economic power), seeks to monitor and trade with South Asia, West Asia and Europe through a One Belt- One Road, as well as controlling India because it is in regional rival. Therefore, Afghanistan Wakhan Corridor, considering its territorial proximity and relative security to the peripheral territories of China in its western regions, is considered a desirable solution for the implementation and consolidation of a One Belt- One Road economic strategy. Asking how the Wakhan Corridor plays a role in China's economic considerations, this article uses a descriptive-analytical hypothesis that China, given the security climate in Pakistani Kashmir and the insecurity of Central Asian countries due to the movements of extremist groups. , The Wakhan Corridor option, despite being influenced by geographical factors and elements, especially its rough topography in order to be close to the Greater Middle East (the Center of world energy) and Europe, as well as open water, is included in the long-term planning of its economic strategy.
    Keywords: Wakhan Corridor, economic strategy, One Belt- One Road, Afghanistan, China
  • MohammadReza Zand Moghadam *, Azam Molaei Pages 254-272

    The urban metropolitan areas, which at the time of the spatial formation were responsive to the hierarchy of the needs of their inhabitants, now lack strong performance due to technological changes and changes in biological, social and economic needs. These areas were once the center and center of wealth and power of cities, but in the current situation (mostly in cities) they are weak in terms of infrastructure and urban services and physically disorganized. The purpose of this study is to evaluate the role of municipal incentive policies on the renovation of worn-out structures in District 14 of Tehran, which according to the nature of the subject and the objectives for which it is descriptive-analytical and applied research. Statistical population 100725 residents It is in region 14. The sample size is 384 people. In a recent study, the Friedman rank test was used to analyze the data. The results show the effect of using social capital in accelerating the renovation of worn tissues with an average Obtained (3.2) and the effect of government support policies (grant facilities) to increase the desire of residents to renovate worn-out structures with the average of all indicators is equal to 3.1. The final result is that studies have shown that measures to improve the condition of the old and historical context of cities without systematic and integrated planning that does not consider all aspects of social, economic, physical, managerial, functional, etc. Yes, it will not succeed.

    Keywords: Empowerment, worn-out context, incentive policies, District 14 of Tehran Municipality
  • Aliasghar Mohammadi *, Hosein Azizi, Mohammad Moradi Pages 273-289
    The world is becoming an urban world, with more than sixty-six percent of the world's population projected to be located in cities by 2020. Thus, urban management in the future in general and in the 21st century in particular, will face some kind of challenge; Scientific and research centers and international development organizations have now introduced the "good urban governance" approach as the most effective, least costly and sustainable way of managing and addressing these challenges. In this article, with the descriptive-analytical method and the use of library resources and research articles, the concept of good governance indicators as an effective tool for the implementation of inclusive development is evaluated and the obstacles and challenges facing its realization are explained. The results show that the implementation of good governance in the field of urban management in the country in the long run of the development process, improves the overall standard of living of the people and people enjoy the right to development in accordance with the patterns of their society, provided that together with the constituent elements Such as transparency, the rule of law, accountability and political participation. Therefore, the level of attention to these elements in Iran can be the basis for achieving development and increasing the efficiency and dynamism of the administrative-political structure.
    Keywords: Good Governance, Development, Management, City, Iran
  • Leila Karpisheh * Pages 307-322
    Abstract Today, a new approach in managing and reducing the vulnerability of disasters, especially in the case of drought, is to take advantage of local residents’ experiences in each region. To make the impact of disaster management more effective, it is better to use the experiences of communities involved in natural disasters. This knowledge and experiences can be combined with scientific knowledge and increase its effectiveness. The new strategies which have been emerged in reducing the vulnerability of local communities against natural disaster risks are based on local people’s participation and using their empirical knowledge accompanied by modern scientific knowledge. In this regard, about 34 percent of rural people of the total country population due to limited abilities, insufficient necessary services, and less access to infrastructural possibilities have encountered huge vulnerabilities in dealing with disasters. Consequently, these limitations have forced rural people to already apply actions and experiences which in most cases played an effective role in reducing the impacts of these disasters. Therefore, by relying on indigenous knowledge along with modern knowledge, better management can be done to reduce the effects of disasters. In this regards, the present article by using library studies intends to define indigenous knowledge, to state the contribution and importance of indigenous knowledge in reducing environmental damage, especially drought, and to illustrate some of the experiences that exist in this field, and to examine the challenges of integrating indigenous and modern knowledge. Key Words: Drought, Copping Strategies, Indigenous Knowledge, Indigenous Solutions
    Keywords: Drought, Copping Strategies, Indigenous knowledge, Indigenous Solutions
  • Abbas Moradi, Mohammad Ebrahimi, Fatemeh Sohoolat * Pages 323-344

    Establishment of an industrial estate is an important and long-term investment in the development process, so determining its location plays a significant role in the success or failure of industrial activities (both within the industrial estate and in adjacent industrial workshops). The choice of industrial site is a strategic decision that includes technical, economic, social, environmental and political issues. These criteria are usually expressed using a number of different indicators, expressed in quantitative and qualitative methods with some possible uncertainties. The purpose of this study is to implement a fuzzy method in decision-making in selecting the location of estates and industrial areas in Hormozgan province. The present study is of analytical-exploratory type. Data collection has been done in the library section (documentary), based on the review of books, scientific articles and related reports, and in the spatial information section by referring to various organizations. In order to evaluate the relative importance of the effective components in relation to the purpose of the research, a questionnaire was extracted using (ANP). It should be noted that in the process of doing the work, excel, matlab and ArcGIS10.5 software have been used. The results show that the location of settlements environmental factors (with a score of 73) is a priority and less attention is paid to socio-economic factors (with a score of 54). Also, in terms of sustainable development indicators, among 20 towns and industrial areas, 35% of towns and industrial areas, including: Parsian Industrial Town, Hajiabad and Isin Industrial Areas, Bandar Khamir and Bandar Lengeh Industrial Towns, Bashagard Industrial Areas, Bastak, Kolahy are not in a good condition, which makes it necessary to review the continuation of activities in these estates and areas. Keywords: town and industrial area, Hormozgan province, fuzzy operator, sustainable development, location.

    Keywords: estate, industrial area, Fuzzy method, sustainable development, Hormozgan province