فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1399)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آتنا رفیعی پور، غلامرضا معصومی، منصور رضازاده آذری، آرزو دهقانی* صفحات 1-7
    زمینه و اهداف

    آلاینده‌های ذره‌ای از عوامل موثر در انتشار ویروس ها، قارچ ها و باکتری ها می‌باشند که می‌توانند در ابتلا به همه گیری‌ها تاثیر بگذارند. در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر آلاینده‌های ذره‌ای بر نرخ ابتلا به بیماری Covid-19 در شهرهای ایران پرداخته شد.

    مواد و روش‌ها

    وضعیت آلودگی هوا در شهرهای مختلف ایران بر اساس گزارش رسمی سازمان حفاظت محیط زیست قابل دسترس در پایگاه اطلاعاتی سامانه پایش کیفی هوای شهر بررسی شد و ارتباط آن با وضعیت شهرستان های مختلف از نظر آمار مبتلایان به Covid-19 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که بیشترین آمار مبتلایان به Covid-19 در شهرستان هایی با بالاترین نرخ آلودگی هوابرد در چهارده روز قبل از افزایش در نرخ مبتلایان مشاهده می شود.

    نتیجه‌گیری

    افزایش در نرخ مبتلایان به Covid-19 در شهرهای آلوده به گرد و غبار نشان می‌دهد که آلاینده‌های ذره‌ای هوابرد ممکن است بر افزایش در آمار مبتلایان به Covid-19 موثر باشد. مطالعات بیشتر در زمینه بررسی تاثیر آلاینده‌های هوابرد بر نرخ شیوع همه گیری‌ها توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: آلاینده های ذره ای، طوفان شن، بیماران، Covid-19
  • فاطمه زینلی *، علیرضا انصاری مقدم، محمدعلی مشهدی، مهدی محمدی، مصطفی پیوند صفحات 8-17
    زمینه و اهداف

    سرطان دستگاه گوارش فوقانی (UGIC) شامل سرطان معده و مری است که یکی از مهمترین دلایل مرگ ناشی از سرطان در جهان است.هدف از انجام این مطالعه بررسی رابطه بین سابقه خانوادگی سرطان و افزایش خطر ابتلا به UGIC در ایران است .

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مورد -شاهدی است که بر روی 106 بیمار مبتلا بهUGIC ، 106 شاهد بیمارستانی و 106 شاهد جمعیتی که از نظر سن و جنس با موارد همسان شد.داده ها با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد به صورت مصاحبه حضوری جمع آوری و از مدل های رگرسیون لجستیک با روشconditional Forward برای تخمین نسبت شانس (OR) با فاصله اطمینان (CIs) 95٪ جهت تعیین رابطه معنی داری UGIC با سابقه خانوادگی سرطان و از نرم افزار SPSS 22 و آزمون chi squareجهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    سابقه خانوادگی سرطان در گروه مورد - شاهد بیمارستانی در اقوام درجه یک و درجه دو به ترتیب (04/9 - 18/2) : 95 % CI) 44/4=OR و (27/9 - 3/1: 95 % CI) 48/3=OR،در گروه مورد- شاهد جمعیتی در اقوام درجه یک و درجه دو به ترتیب (75/23-74/3 : 95 % CI) 43/9=OR و (97/21-83/1) : 95 % CI) 35/6=OR با ابتلابه UGICرابطه معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد، سابقه فامیلی سرطان به خصوص در بستگان درجه یک خطر ابتلا به UGIC را افزایش می دهد که نیاز به انجام مطالعات گسترده تر با حجم نمونه بیشتر است.

    کلیدواژگان: سرطان های دستگاه گوارش فوقانی، سابقه فامیلی، عوامل خطر
  • محسن صادقی یارندی، محسن مهدی نیا، جواد برازنده، احمد سلطان زاده* صفحات 18-31
    زمینه و اهداف

    گاز آمونیاک، گازی سمی بوده و به دلیل دارا بوده مشخصات ترمودینامیکی خاص، به عنوان مبرد بکار می رود. این مطالعه با هدف مدل سازی پیامد سمی انتشار آمونیاک در یک سردخانه‌ صنعتی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر در سال 1398 و در یک سردخانه صنعتی انجام گردید. با توجه به استفاده گسترده از این گاز در سردخانه های صنعتی، مخازن حاوی گاز آمونیاک به عنوان کانون خطر انتخاب شدند. با توجه به پتانسیل آسیب‌زایی این ماده، تنها بعد سمی این گاز مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین با توجه به اهمیت تعیین میزان آسیب‌پذیری انسانی، سناریوها در بدترین وضعیت ممکن و در حالت پارگی کامل مخزن (Catastrophic Rupture) ارزیابی گردید. مدل‌سازی پیامدهای احتمالی با استفاده از نرم‌افزار PHAST 7.2 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از بررسی پروفایل غلظتی ایجاد شده بر حسب سطوح راهنمای طرح ریزی واکنش در شرایط اضطراری (ERPG) نشان داد که در مخزن 1 در شش ماه ابتدایی و پایانی سال به ترتیب تا فواصل 20/570 و 09/349 متری از مخزن در جهت باد در سطح ERPG3 قرار دارد. خروجی مدلسازی مخزن 2 نیز نشان داد که در شش ماه ابتدایی و پایانی سال به ترتیب تا فواصل 05/891 و 74/556 متری از مخزن در جهت باد در سطح ERPG3 یا محدوده غلظتی ppm750 قرار دارد.

    نتیجه‌گیری

    پارگی ناگهانی مخازن آمونیاک و انتشار این گاز به محیط اطراف می تواند نرخ مرگ‌ومیر بالایی ایجاد نماید. بنابراین، اجرای برنامه های پیشگیرانه همچون طرح ریزی برنامه واکنش در شرایط اضطراری متناسب با مخاطرات بالقوه گاز آمونیاک، تدوین برنامه جامع مدیریت ریسک با رویکرد مدلسازی پیامد، تعیین جانمایی صحیح مخازن و غیره می تواند گامی موثر در راستای کاهش پیامدها در برابر چنین حوادثی گردد.

    کلیدواژگان: مدلسازی پیامد، آمونیاک، سردخانه صنعتی، نرم افزار PHAST
  • اشکان خطابخش، مصطفی پویاکیان*، محمدجواد جعفری صفحات 32-43

    امروزه نقش حیاتی فرآیند مدیریت ریسک در کنترل خطرات برکسی پوشیده نیست. یکی از اهداف اصلی این فرآیند، کنترل خطرات با استفاده از راهکارهای کنترلی می باشد. اما به نظر می رسد بحث مهم ارزیابی راهکارهای کنترلی کمتر مورد بررسی قرار گرفته شده باشد. در نتیجه از میان انبوه راهکارهای کنترلی پیشنهاد شده، تعدادی بدون ارزیابی مدون و دارای پشتوانه تیوریکی و تنها به صورت ذهنی انتخاب و اجرا می شوند. این موضوع باتوجه به محدودیت‌های منابع سازمان می تواند به عنوان یک عامل بحرانی در فرآیند مدیریت ریسک به شمار آید. لذا در این مطالعه با توجه به اهمیت بالای فرآیند ارزیابی راهکارهای کنترل ریسک و نادیده انگاشته شدن آن در اکثر فرآیندهای مدیریت ریسک، در قالب یک مطالعه مروری به بررسی مزیت‌ها و معایب الگوهای دسته بندی و اولویت بندی راهکارهای کنترلی استخراج شده از متون پرداخته شد. همچنین یک چارچوب مفهومی به منظور توسعه روشی کاربردی و جامع در فرایند ارزیابی راهکارهای کنترل ریسک ارایه گردید. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد. نتایج این مطلعه نشان داد، اغلب الگوها و روش های ارزیابی راهکارهای کنترل ریسک یا قادر به اولویت بندی دقیق راهکارهای کنترلی به علت استفاده از معیارها و روش های نامناسب نیستند و یا اینکه به شدت محدود می باشند. براساس چارچوب مفهومی بدست آمده پیشنهاد شد، روشی کاربردی و جامع با توجه به عناصر ریسک، عناصر کیفیت (همچون هزینه و مدت زمان اجرای راهکار کنترلی، قابلیت اطمینان، کاربردپذیری و قابلیت اجرای راهکار) و ماتریس کنترل خطرات Haddon با بهره‌گیری از روش های تصمیم گیری چند معیاره جهت ارزیابی راهکارهای کنترلی ارایه گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ارزیابی راهکارهای کنترل ریسک، الگوهای کنترل خطرات، استراتژی های کنترلی
  • سیده فاطمه موسوی، محمدعلی ززولی، جمشید یزدانی چراتی، فتح الله غلامی بروجنی* صفحات 44-54
    زمینه و اهداف

    پاندمی کووید-19 ششمین عامل اضطرار بهداشت عمومی در جهان می باشد. رعایت بهداشت فردی و فاصله‌گذاری اجتماعی در این برهه از زمان از اهمیت بسزایی برخوردار است. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی دانش و عملکرد افراد حاضر در مطالعه در پیشگیری ازکووید-19 در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی – مقطعی، پرسشنامه ی الکترونیکی آنلاین چند مرحله ای طراحی و با تایید روایی و پایایی پرسشنامه توسط متخصصین بهداشت و آزمون آلفای کرونباخ، از30 تیر1399 به مدت یک هفته از طریق شبکه های اجتماعی توسط 660 نفر از داوطلبان تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و آنالیز آنوا استفاده شد. اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن پاسخ ها در صفحه ی اول پرسشنامه آورده شد.

    یافته ها

    میانگین سطح دانش و عملکرد افراد شرکت کننده در حد متوسط و به ترتیب 64/66 و89/54 درصد بوده است. میزان اعتماد به رسانه های اجتماعی از جمله رادیو و تلویزیون داخلی، سایت وزارت بهداشت و شبکه های اجتماعی به ترتیب 9/67، 3/63 و 54/84 درصد بوده است. بین دانش افراد خانه دار و شاغل دولتی (05/0>p-value)، گروه سنی 50-41 سال با40-31 سال (05/0<p-value) و بین عملکرد افراد سالم ومبتلا، مراجعه کنندگان به مراکز درمانی وافرادیکه مراجعه نداشتند (05/0>p-value) اختلاف معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در مطالعه ی حاضر افراد مختلف جامعه دانش و عملکرد متوسطی برای پیشگیری از کووید-19 دارند. تداوم و افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی ارایه شده توسط سازمان جهانی بهداشت و وزارت بهداشت نظیر رعایت فاصله گذاری اجتماعی، شستشو و ضدعفونی دست و استفاده از ماسک از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، ایرانیان، کووید-19، پرسشنامه
  • بقیه الله صالحی، حمید خمسه*، سعید مخلوقی ساری، امیر نصرتی صفحات 55-65

    زمینه و اهداف :

     پسماند مراقبت‌های بهداشتی (15 تا 25 درصد پسماند خطرناک) دومین پسماند خطرناک در جهان است. بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مهم ترین مراکز تولید پسماندهای بیمارستانی هستند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برنامه ارتقاء مدیریت پسماند بیمارستان رازی قزوین درسال‌های1392 تا 1397 (6 سال) است.

    مواد و روش‌ها : 

    این پژوهش از نوع مداخله‌ای طی 6 سال (1397- 1392)، پسماندهای بیمارستان در چهار دسته اصلی از نظر کمی آنالیز و داده‌های مربوطه گردآوری گردید. برای تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی درصد و میانگین نرم افزار Excel استفاده شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها : 

    نتایج نشان داد در سال1392 (سال پایه) میزان پسماندهای خطرناک7/46 درصد و پسماندهای عادی 3/53 درصد بود. با اجرای برنامه ارتقاء مدیریت پسماند در سال 1393 و 1394 میزان پسماندهای خطرناک 35 درصد و پسماندهای عادی 65 درصد، در سال 1395میزان پسماندهای خطرناک 7/32 درصد و پسماندهای عادی 3/67 درصد، درسال 1396میزان پسماندهای خطرناک 4/33 درصد و پسماندهای عادی 6/66 درصد و درسال 1397میزان پسماندهای خطرناک 3/30 درصد و پسماندهای عادی 7/69 درصد شد.

    نتیجه‌گیری : 

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر و مقایسه آن با مطالعات ذکر شده، برنامه‌های ارتقاء مدیریت پسماند در بیمارستان رازی موثر بوده است. اگرچه با استاندارد WHO در زمینه میزان تولید پسماند خطرناک همچنان فاصله داشته و نیازمند تداوم برنامه‌ها و بهبود مستمر آن ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند پزشکی، پسماند خطرناک، پسماند عادی، پسماند بیمارستانی
|
  • Atena Rafieepour, Gholam Reza Masoumi, Mansour Rezazadeh Azari, Arezoo Dehghani* Pages 1-7
    Background and Aims

    Particulate matter are effective factors in the spread of viruses, fungi and bacteria that can affect the prevalence of epidemics. In this study, we surveyed the effects of particulate matter on the number of COVID-19 patients in Iranian cities.

    Materials and Methods

    The levels of air pollution in different cities of Iran were evaluated based on the official report of Iranian Department of Environment. The relationship between air pollution and the prevalence of affected COVID-19 patients in different cities was reviewed and analyzed.

    Results

    The results showed that COVID-19 were prevalent in cities with the highest level of air pollution in fourteen days before the observed rise in the number of affected cases.

    Conclusion

    The increase in the rate of COVID-19 patients in dusty cities in Iran emphasized that particulate matter may be effective in the increasing number of COVID-19 patients. Further studies on the effect of airborne pollutants on the prevalence of epidemics are thus recommended.

    Keywords: Particulate Matter, Sand Storm, Patients, COVID-19
  • Fatemeh Zainali*, Alireza Ansari Moghaddam, Mohammad Ali Mashhadi, Mehdi Mohammadi, Mostafa Peyvand Pages 8-17
    Background

    Upper gastrointestinal cancer (UGIC), including gastric and esophageal cancers, is one of the major causes of cancer related death in the world. The aim of this study was to explore the relation between family history of cancer and the risk of UGIC in Iran.

    Material and Methods

    The present study is a case-control study conducted on 106 patients with UGIC, 106 hospital controls and 106 population controls that were matched in terms of age and sex. Data were collected using a standard questionnaire. Face-to-face interviews were conducted to collect data through a standard questionnaire. Logistic regression models by conditional forward method were used to estimate the odds ratio (OR) with 95% confidence interval (CIs) and to determine the significant relationship between UGIC and family history of cancer. SPSS 22 software and chi square test was used for data analysis.

    Results

    Family history of cancer showed a significant relationship with UGIC in the case group-hospital control in the first and second degree relatives (9.04 - 2.18), respectively: 95% CI) OR = 4.44 and (1.3 - 9.27): 95% CI) OR = 3.48, in the case-control group of population in first and second degree relatives (3.74-75.75: 95% CI) OR = 9.43 and (83-21-97) / 1): 95% CI) OR = 6.35.

    Conclusions

    The findings of this study showed that a family history of cancer, especially in the first-degree relatives, increases the risk of UGIC, which requires more extensive studies with a larger sample size.

    Keywords: Upper gastrointestinal cancer (UGIC), family history, Risk
  • Mohsen Sadeghi Yarandi, Mohsen Mahdinia, Javad Barazadeh, Ahmad Soltanzadeh* Pages 18-31
    Background and Aims

    Ammonia is a toxic gas and is used as a refrigerant due to its special thermodynamic properties. This study was designed to evaluate the toxic effects of ammonia leakage in an industrial refrigerator.

    Materials and Methods

    The present study was conducted in an industrial refrigerator in 2019. Due to its widespread use in industrial refrigerators, reservoirs containing ammonia gas were selected as the center of hazards. Given the potential damage of this chemical, only the toxic dimension of this gas was evaluated. Also, owing to the importance of determining the extent of human vulnerability, the scenarios were evaluated in the worst condition and in the case of the catastrophic rupture of reservoirs. Consequences modeling of selected scenarios was performed using PHAST 7.2 software.

    Results

    The obtained concentration profiles showed that during the first and last six months of year, reservoir 1 with up to respectively 570.20 and 349.09 meters beyond it in the wind direction, located on the ERPG3 level, according to ERPG (Emergency Response Planning Guidelines) levels. Likewise, in reservoir 2 between 891.05 and 556.74 m from the reservoir, during the first and last six months of the year, located on the ERPG3 level, respectively.

    Conclusion

    Catastrophic rupture of ammonia tanks and its dispersion into the environment can cause a high mortality rate. Therefore, implementation of preventive programs such as emergency response planning appropriate to the potential hazards of ammonia gas, development of a comprehensive risk management plan, determining the correct location of reservoirs following the results of consequence modeling, etc. can be effective steps in reducing the consequences in the case of such accidents.

    Keywords: Consequence Modeling, Ammonia, Toxicity, PHAST Software
  • Ashkan Khatabakhsh, Mostafa Pouyakian*, Mohammad Javad Jafari Pages 32-43

    Nowadays, the vital role of risk management process in controlling hazards is evident. One of the main goals of this process is sought to control hazards through risk control measures. It seems, however, that the vital problem of evaluating risk control measures has been less studied. As a result, from a pool of risk control measures some are chosen and implemented just mentally without any evaluation or theoretical background. This problem can be considered as a critical factor in the risk management process due to resource restrictions of an organization. Given the importance of the process of evaluating risk control measures and ignoring it in most risk management processes, we reviewed advantages and disadvantages of the classification and prioritizing patterns of control measures extracted from literature. A conceptual framework was also proposed to develop a practical and comprehensive method in the process of evaluating risk control measures. Ethical considerations were observed in all stages of the study. The results revealed that most of the evaluation methods designed for risk control measures are not able to prioritize them accurately due to the use of inappropriate or limited criteria and methods. Based on the conceptual framework developed, it was suggested to create a practical and comprehensive method with regard to risk factors, quality factors (effectiveness, cost, reliability, duration, usability, and applicability) and Haddon hazard control matrix using multi-criteria decision-making methods in order to evaluate control measures.

    Keywords: Risk Management, Risk Control Measures Evaluation, Hazard Control Patterns, Control Strategies
  • SeyedehFatemeh Mousavi, Mohammad Ali Zazouli, Jamshid Yazdani Charati, Fathollah Gholami-Borujeni* Pages 44-54
    Background and Aims

    The COVID-19 pandemic is the sixth most common public health emergency in the world. Personal hygiene and social distancing are very important at this time. The aim of this study was to investigate the knowledge and practice of Iranians in the prevention of COVID-19 in 2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, a multi-stage online electronic questionnaire was designed and validated by health experts and Cronbach'salpha test. The questionnaire was filled by 660 volunteers from July 21, 2020 for one week through the social media. Independent t-test and ANOVA were used to analyze the data. Ethics in research and confidentiality of answers were given on the first pageof the questionnaire.

    Results

    The average level of knowledge and practice of participants were moderate at 66.64 and 54.89%, respectively. The level of trust on social media, including domestic radio and television, the website of the Ministry of Health and social networks, was 67.9%, 63.3% and 84.54%, respectively. There observed significant differences between the knowledge of housewives and government employees (p-value <0.05), the age groups of 41-50 years and 31-40 years (p-value <0.05). Indeed, there was a significant difference between the performance of healthy and affected people as well as between those referred to medical centers and those who did not refer (p-value <0.05).

    Conclusion

    In the present study, different people in the community havemoderate knowledge and practice to prevent COVID-19. Continuation and increase of health protocols of special importance in accordance with the health protocols provided by World Health Organization and the Ministry of Health, such as social distancing, washing the hands, disinfecting of hands and use of mask are important.

    Keywords: Knowledge, Practice, Iranians, COVID-19, Survey
  • B.Salehi, Hamid Khamseh*, Saeed Makhlogi, Amir Nosrati Pages 55-65
    Background

    Health care centers wastes (15-25% hazardous waste)are the second most dangerous waste in the world.Hospitals and medical centers are the major sources of health-care waste generation. The aim ofthis studywas to investigate the effect of waste management promotion program of Razi hospital in Qazvin, Iran during 2013-2018 (6 years).

    Materials and methods

    This interventional study was conducted during 6 years (2013-2018), in which hospital wastes were collected in four main categories quantitatively and the relevant data were collected. Descriptive statistics of percentage and mean were conducted for data analysis using Excel software. Ethical considerations were observed at all stages of the study.

    Results

    The results showed that the rate of general and hazardous waste generation were 53.3% and 46.7%, respectively. With the implementation of waste management promotion program in 2014 and 2015, hazardous and ordinary wastes percentage reached to 35% and 65%. Similarly, the contribution of hazardous wastes fell down to 32.7% versus to 67.3% of general waste in 2016. Likewise, hazardous wastes were 33.4% and normal wastes were 66.6% in 2017; and in the following year (2018), the contribution of hazardous and general wastes were 30.3% and 69.7%, respectively.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study and comparing them with the mentioned studies, waste management promotion programs in Razi Hospital have been effective. However, it remains far from WHO standards in the field of hazardous waste generation and necessitates continuation of programs and continuous improvement of them.

    Keywords: Medical waste management, hazardouswaste, general waste, hospital waste, Qazvin