فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 84 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 84 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر جعفرزاده*، قهرمان عبدلی، افشین جوان صفحات 1-34

    کشورهای اروپایی جهت کاهش وابستگی خود به واردات گاز از روسیه، نیازمند متنوع سازی مسیرهای واردات گاز هستند. یکی از بهترین گزینه ها برای صادرات گاز به کشورهای اروپایی، صادرات گاز از طریق کریدور جنوبی است که در آن کشورهای ایران، آذربایجان، ترکمنستان و عراق می توانند به صورت بالقوه حضور داشته باشند. هر چهار کشور فوق برای صادرات گاز به ترکیه احتیاج دارند و مسیر دیگری غیر از عبور از ترکیه میسر نیست. در مقاله حاضر با توجه به رویکرد نظریه بازی همکارانه و از طریق راه حل شپلی، قدرت چانه زنی کشورهای مختلف و ایتلاف های ممکن جهت صادرات گاز به اروپا در سناریوهای متصور در آینده بررسی و وضعیت های محتمل به عنوان گزینه های ممکن، مشخص می شوند. تعریف یک مساله مهم بین المللی در بازار انرژی جهانی؛ یعنی متنوع سازی واردات گاز اروپا به عنوان یک بازی همکارانه و ترسیم چشم انداز ایتلافی بازیکنان مهم در این زمینه از دستاوردهای پژوهشی مقاله حاضر است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری انرژی، صادرات گاز، بازی های همکارانه
  • علی فقه مجیدی*، خالد احمدزاده، سیده فاطمه نجفی زاده صفحات 35-68

    در سال های اخیر، تمایل به ایجاد اتحادیه های پولی در سطح بین المللی افزایش یافته است. بر اساس تیوری های اقتصادی، تشکیل اتحادیه</em> </em>های پولی و اتخاذ یک پول مشترک یکپارچگی اقتصادی را تشویق می</em> </em>کند، می تواند سیاست</em> </em>های پولی ناپایدارکننده را کنترل کند، هزینه های معاملاتی در تجارت را کاهش داده و به افزایش زیادی در درآمد واقعی از طریق تقویت تجارت منجر شوند. همچنین مجاورت و همسایگی کشورها به عنوان یکی از عوامل موثر بر تجارت و تشکیل اتحادیه های پولی معرفی شده است. ازاین رو، در این پژوهش با توجه به اهمیت این مساله به بررسی اثر اتحادیه پولی بر تجارت دوجانبه با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی فضایی در دوره 2015- 2000 برای کشورهای منتخب جهان پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اثر پول مشترک بر تجارت دوجانبه مثبت است که تجارت خود موجب رشد اقتصادی کشورها می شود. همچنین اثرات فضایی پول مشترک و فاصله جغرافیایی تایید شده است. ازاین رو، می توان نتیجه گرفت که کشورهایی که در مجاورت هم قرار دارند و یا دارای پول مشترک هستند با تشکیل اتحادیه های پولی موجبات تقویت تجارت را در بین خود فراهم می آورند. همچنین نتایج اثر سایر متغیرها بر اساس رویکرد اقتصادسنجی فضایی نشان می دهد که تولید ناخالص داخلی، شاخص باز بودن تجاری (با استفاده از هر سه ماتریس) و نرخ ارز حقیقی (با استفاده از ماتریس</em> </em>های پول مشترک و تعدیل</em> </em>شده) دارای اثر مثبت و معناداری بر تجارت دوجانبه بین کشورهای موردمطالعه دارد.

    کلیدواژگان: اتحادیه پولی، اقتصادسنجی فضایی، پول مشترک، تجارت دوجانبه
  • ندا بیات *، علی اصغر سالم صفحات 69-114

    وضعیت بحرانی آب و رشد تقاضای آن در ایران، تخریب و بهره</em> </em>برداری بی</em> </em>رویه از منابع آب</em> </em>های زیرزمینی و تداوم خشکسالی در سال</em> </em>های گذشته، مدیریت تقاضای آب را در تمامی بخش</em> </em>های مصرف از جمله بخش خانگی  به یک دغدغه مهم در سیاست</em> </em>های کشور تبدیل کرده است. بدون شناسایی عوامل تاثیرگذار و اهمیت آن</em> </em>ها در الگوی مصرف آب خانگی، برنامه</em> </em>ریزی و اجرای سیاست</em> </em>های کارآمد امکان</em> </em>پذیر نیست. در همین راستا، این پژوهش درصدد شناسایی عوامل اقتصادی</em>-</em> اجتماعی موثر بر تقاضای آب و تعیین درجه اهمیت آن</em> </em>ها در الگوی مصرف آب خانوار برآمده است. با توجه به عدم امکان تصریح روابط ریاضی دقیق میان این عوامل و مصرف آب در این پژوهش از الگوریتم جنگل تصادفی برای شناسایی عوامل موثر  استفاده شده است. همچنین با هدف کارایی بیشتر به دلیل تفاوت</em> </em>های موجود در سبک زندگی و فرهنگی خانوارهای روستایی و شهری، این دو گروه  به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته</em> </em>اند. در نهایت  17 عامل موثر در سه سطح متفاوت تاثیرگذاری شناسایی شدند که از این میان متغیرهای درآمد خانوار، مساحت خانه و سن سرپرست واستفاده از کولرهای آبی مهم</em> </em>ترین متغیرهای کمی و کیفی اثرگذار بر مصرف خانوارهای شهری و روستایی شناسایی شدند. سایر عوامل نیز به ترتیب اثرگذاری رتبه</em> </em>بندی شدند.</em>

    کلیدواژگان: الگوی مصرف آب، الگوریتم جنگل تصادفی، عوامل اقتصادی- اجتماعی
  • بایرام پاکروان * صفحات 115-142

    تاثیر رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد کشورها بر سطح رفاه مردم و توسعه اقتصادی، امری اجتناب‌ناپذیر است. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شاخص‌های حکمرانی خوب بر شاخص رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد در کشورهای منتخب منطقه منا پرداخته است. برای نیل به اهداف پژوهش، اطلاعات آماری مربوط به متغیرهای پژوهش طی دوره زمانی 2017-2010 از گزارشات و پایگاه اطلاعاتی مجمع جهانی اقتصاد و بانک جهانی گردآوری شد. سپس الگوی پژوهش با استفاده از روش اقتصادسنجی داده‌های پانل و به روش اثرات ثابت برآورد شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد، تاثیر شاخص‌های کنترل فساد، حاکمیت قانون، کیفیت قوانین و مقررات و اثر بخشی دولت بر شاخص رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد از لحاظ آماری در سطح 5 درصد معنی‌دار بوده و اثر مستقیم دارند. تاثیر شاخص‌های اعتراض و پاسخگویی و ثبات سیاسی بر شاخص رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد درسطح 5 درصد از لحاظ آماری معنی‌دار نیستند، اما در سطح 10 درصد، تاثیر مثبت بر شاخص رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد دارند. ضمن اینکه تاثیر متغیرهای کنترل همچون عوامل نوآوری و ابداع و کارایی، عوامل کارایی، الزامات اساسی بر شاخص رقابت‌پذیری جهانی اقتصاد مثبت و از لحاظ آماری معنی‌دار است. این پژوهش برای تقویت رقابت‌پذیری جهانی اقتصادکشورها، پیگیری و عمل به شاخص‌های حکمرانی خوب ارایه شده توسط مجمع جهانی اقتصاد را در کنار سایر عوامل تاثیر گذار برای کشورها پیشنهاد می‌کند.

    کلیدواژگان: شاخص حکمرانی خوب، شاخص رقابت پذیری جهانی، داده های پانل
  • محمدتقی تقوی فرد، رضا حبیبی *، عباس علی یاری صفحات 143-166

    این پژوهش با هدف اندازه گیری کارایی بانک های منتخب ایران برای دوره زمانی 1391  تا 1397  انجام شده است. برای اندازه گیری کارایی، تغییرات کارایی و بهره وری از رویکرد بیزین استفاده شده است. در این پژوهش، مطالبات معوق بانک ها را به عنوان خروجی نامطلوب و تسهیلات اعطایی، دارایی های خارج از ترازنامه و اوراق بهادار به عنوان خروجی مطلوب در نظر گرفته ایم. تعداد کارکنان، سرمایه بانک، دارایی های ثابت و سپرده ها نیز نقش ورودی را ایفا می کنند نتایج تحقیق نشان می دهد که رشد بهره وری در بانک های ایران در دوره مطالعه مثبت بوده است. که این رشد بیشتر ناشی از پیشرفت تکنولوژی می باشد. در صورتی که در این دوره تغییرات کارایی برای بانک های منتخب منفی بوده است. همچنین میانگین کارایی بانک های منتخب ایران در دوره مورد بررسی 85/0 می باشد. بانک کارآفرین دارای بیش ترین میران کارایی و بانک رفاه کارگران دارای کمترین میزان کارایی بوده است. کارایی بانک های خصوصی (غیردولتی) و دولتی در دوره مطالعه تقریبا برابر بوده است.

    کلیدواژگان: کارایی، تغییرات کارایی، تغییرات بهره وری، مطالبات معوق، رویکرد بیزین، نمونه گیری گیبز، روش های ناپارامتریک
  • حمید بلالی*، فاطمه یوسفی، رضا موحدی صفحات 167-190

    یکی از کارآمدترین و موثرترین راهکارهای موجود برای مدیریت تقاضای آب، توجه به جنبه‌های اقتصادی از جمله ایجاد و توسعه بازارهای آب است. عوامل متعددی در ایجاد و توسعه بازار آب تاثیرگذار هستند. وجود ساختار فنی، اقتصادی، اجتماعی و حقوقی مناسب برای تشکیل بازار آب بسیار ضروری است. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر ایجاد و توسعه بازار آب در دشت همدان- بهار و ارایه مدل عامل‌های موثر بر بازار آب است. این پژوهش از لحاظ رویکرد، کمی و از لحاظ هدف، کاربردی است. همچنین روش گردآوری داده‌ها از نوع میدانی و از نظر ماهیت و روش جزء مطالعات توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل کشاورزان دارای کشت آبی در دشت همدان- بهار(3048N=) است. آمار و اطلاعات پژوهش در قالب پرسشنامه محقق ساخته در سال 1397 جمع‌آوری شد. حجم نمونه جامعه آماری کشاورزان براساس فرمول کوکران 240 نفر محاسبه شد. برای بررسی پایایی ابزار تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و رقم آن معادل 91/0 به دست آمد. براساس نتایج تحقیق از میان مولفه‌های حقوقی و قانونی موثر بر ایجاد و توسعه بازار آب، عوامل صدور مجوز برای حقابه‌داران، حقوق قابل مبادله آب، رفع تعارضات قانونی و به رسمیت شناختن بازار آب به عنوان مهم‌ترین عامل شناخته شدند. همچنین عامل‌های نصب کنتورهای هوشمند و سازوکار تحویل حجمی آب به‌عنوان عوامل فنی- کشاورزی، قیمت مناسب و عادلانه برای آب و سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مهار، توزیع و انتقال آب به‌عنوان عامل‌های اقتصادی و عوامل مشارکت مردمی و تشکیل شوراهای حل اختلاف مردمی به‌عنوان عامل‌های اجتماعی از جمله مهم‌ترین عوامل موثر بر ایجاد و توسعه بازار آب معرفی شدند.

    کلیدواژگان: بازار آب، مولفه های اقتصادی، مولفه های حقوقی، دشت همدان- بهار
  • جعفر رودری، محسن زاینده رودی*، حسین مهرابی بشر آبادی صفحات 191-226

    اهمیت نسبت شکاف فناوری در بین کشورهای منطقه چشم‌انداز نه تنها از منظر نقش فناوری قابل بررسی است، بلکه به‌دلیل اهمیت و جایگاه رقابت‌پذیری اقتصادی نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این پزوهش نقش اقتصاد دانش‌بنیان در نسبت شکاف فناوری با استفاده از توابع تولید مرزی و فرامرزی برای دوره زمانی 1395-11375 در 24 کشور سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی بررسی کرد. در این راستا، کشورهای منطقه بر اساس مولفه‌های اقتصاد دانش‌بنیان و با استفاده از تحلیل خوشه‌بندی به 3 گروه، طبقه‌بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد کشورهای گروه اول با میانگین نسبت شکاف فناوری 95 درصد، نزدیک‌تر به فناوری برتر(1) هستند و همچنین میانگین نسبت شکاف فناوری در گروه‌های دیگر 94 و67 درصد است. بررسی نقش مولفه‌های اقتصاد دانش‌بنیان در بروز نسبت شکاف فناوری بین کشورهای گروه سوم منطقه با کشورهای گروه اول و دوم، حکایت از نقش بسیار مهم مولفه رژیم نهادی و مشوق‌های اقتصادی در کاهش نسبت شکاف فناوری بر مبنای کشش محاسباتی مربوط به هریک از مولفه‌های بین این کشورها دارد، بنابراین به منظور کاهش نسبت شکاف فناوری بیشتر تاکید بر  ارتقای شاخص‌های مولفه بیان شده که شامل رفع موانع تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای، حاکمیت قانون و کیفیت  قوانین و مقررات است، وجود دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، تابع تولید فرامرزی، نسبت شکاف فناوری دانش
|
  • Amir Jafarzadeh *, Ghahreman Abdoli, Afshin Javan Pages 1-34

    European countries need to diversify their natural gas imports to reduce their dependency on Russia. One of the best options for exporting natural gas to European countries is to export gas through the Southern Corridor, in which Iran, Azerbaijan, Turkmenistan and Iraq could potentially be major participants. All four countries need Turkey to export natural gas; there is no alternative way in this regard. In the present paper, the bargaining power of different countries and possible alliances for natural gas exports to Europe are studied, based on the cooperative game theory approach, especifically Shapley Value solution. Accordingly, we identify various possible scenarios as possible options. Our approach helps us know different countries' bargaining power for exporting natural gas to Europe, which is a useful approach in this field.

    Keywords: Energy policy, Natural Gas Export, Cooperative Game Theory
  • Ali Fegheh Majidi *, Khaled Ahmadzadeh, Seyede Fatemeh Najafi Zadeh Pages 35-68

    In recent years, the desire to create a monetary union at the international level has increased. According to economic theory, the formation of monetary unions and the adoption of a common currency encourages economic integration, controls monetary policy instability, reduces transaction costs in trade and can lead to an increase in real income through boosting trade. The proximity and neighborhoods of the countries have been introduced as one of the factors affecting trade and the formation of monetary unions. In this study, given the importance of this issue, the effect of the monetary union on bilateral trade has been investigated using the spatial econometric approach during the period of 2000-2015 for a selected countries of the world. The results of the research show that the effect of common currency on bilateral trade is positive, whose trade will lead to economic growth in the countries. Also, the spatial effects of the shared money and geographical distance have been confirmed. Hence, it can be concluded that countries that are adjacent to each other or have common currency would strengthen the trade between themselves, by creating monetary unions. Also, the results of the spatial econometric approach show that GDP and Trade openness index (in three spatial matrices) and real exchange rate (in the common currency matrix and the modified currency matrix) had a positive and significant effect on bilateral trade between the studied countries.

    Keywords: Monetary Union, Spatial Econometrics, Common Currency, Bilateral Trade
  • Neda Bayat *, Ali Asghar Salem Pages 69-114

    The critical situation of water and its demand growth in Iran as well as the destruction and improper exploitation of groundwater resources with drought continuity have caused the management of water demand to become an important concern in the country's policies in all sectors, including the household sector. Without identifying the influential factors and their importance in the pattern of household water consumption, planning and implementation of effective policies are impossible. This study identifies socio-economic factors affecting water demand and determine their degree of importance in the pattern of household water consumption. Due to the impossibility of specifying the accurate mathematical relationships between these factors and water consumption, this study used the random forest algorithm to determine the most important factors. Also, because of the differences in the lifestyle and cultures of rural and urban households, these two groups have been studied separately. Finally, according to the obtained results, 17 important factors were determined in three different levels of influence. The variables of household income, house size, and age of the household’s head were identified as the three most important quantitative variables affecting both urban and rural household consumption, respectively. Among the qualitative variables, the use of evaporative cooler was recognized as the most important effective variable. Other factors were ranked in order of effectiveness.

    Keywords: Water Consumption, Random Forest Algorithm, Socio-Economic Factors
  • Bayram Pakravan * Pages 115-142

    The impact of world economic competitiveness on the welfare of people and on economic development is undeniable. The present study examines the effect of good governance indicators on the global competitiveness index of the economy in selected countries of the MENA region. In order to achieve the research objectives, the statistical information related to the research variables during the period 2010-2017 was collected from the reports and database of the World Economic Forum and the World Bank. Then, the research model was estimated using the panel data econometric method and the fixed effects model. Research findings show that the impact of corruption control, rule of law, regulatory quality, and the government effectiveness indicators on the global competitiveness index is statistically significant at 5% level and have positive effect. The impact of protest and accountability and political stability indicators on the global economic competitiveness index is statistically significant at 10% level; these indicators have positive impact on the global competitiveness index of the economy. In addition, the impact of control variables such as innovation factors, efficiency factors, and essential requirements on the global competitiveness index of the economy is positive and statistically significant. Thus, in order to strengthen the global economic competitiveness of countries, the paper suggests following up and practicing the good governance indicators provided by the World Economic Forum, besides as well as other influential factors.

    Keywords: Good Governance Index, Global Competitiveness Index, Panel Data
  • Mohammad Taghi Taghavifard, Reza Habibi *, Abbas Ali Yari Pages 143-166

    The purpose of this research is to measure the efficiency of selected Iranian banks from 2010 to 2016. We estimate efficiency, productivity and efficiency changes under the Bayesian setting. In this research, we consider the Non-Performing Loans (NPLs) of banks as bad outputs, while good outputs are loans, off balance sheet assets and securities. Also, variables such as number of employees, bank capital, fixed assets and deposits play inputs role. Results show that the productivity changes of selected Iranian banks are positive over the period of the study, which is mainly due to the improvement in technology like e-banking services, while efficiency changes continued to be negative over the same period. It is observed that the average efficiency for banks is 85 percent. The Karafarin bank has the largest efficiency among selected banks while Refah Kargaran bank efficiency has the smallest one. Results also show that, during the specified period, private banks have a few better efficiency estimate in comparison with the efficiency of state owned banks.

    Keywords: Efficiency, Efficiency Change, Productivity Change, Non-Performing Loans (NPLs), Bayesian Approach, Gibbs Sampling, Non-parametric Methods
  • Hamid Balali *, Fateme Yousefi, Reza Movahedi Pages 167-190

    One of the most efficient and effective solutions available for water demand management is using economic tools (such as water markets). Different aspects of water management including technical, economical, social and legal structure are important and essential in water market creation and development. The main purpose of this study is to investigate the factors affecting the creation and development of the water market in the Hamedan-Bahar plain. This research is based on a quantitative and descriptive-analytical   method. The population of the study includes water-bearing farmers in Hamedan-Bahar plain (N = 3048). Data, were gathered by surveying method through researcher-made questionnaire to evaluate farmers' opinions in order to investigate the factors affecting the creation and development of the water market in the Hamedan-Bahar plain in 2018-2019. The sample size is 240 determined based on the Cochran formula. Cronbach's alpha coefficient was used to examine the reliability of the research tool, which was 0.91. Results showed, the elimination of legal conflicts, recognition of the water market, definition of water exchange rights, the installation of smart meters and the mechanism for delivering water volumes as technical agricultural factors are the most effective factors in water market creation and development.

    Keywords: Water Market, Economic Factors, Legal Factors, Hamedan-Bahar Plain
  • Jaafar Roodari, Mohsen Zayandehroodi *, Hosein Mehrabi Basharabadi Pages 191-226

    The importance of the technology gap ratio among the countries of the region can be examined not only from the perspective of the role of technology, but also from economic competitiveness point of view. This study examines the role of knowledge-based economy in the technology gap ratio using frontier and meta frontier production functions during 1995–2015 in 24 countries of Iran's vision plan. In this regard, the countries of the region were classified into three groups based on the components of knowledge economy and cluster analysis. The results showed that countries in the first group with an average gap of 95 percent are closer to meta frontier technology (1), and also the average technology gap ratio in the other groups  is 94% and 67%. Investigating the role of components of knowledge based economy in the technology gap ratio between countries, indicated the very important role of the institutional regime and economic incentives component in decreasing the technology gap ratio based on the computational elasticity of each component between these countries. Thus to decrease the technology gap ratio, there is an emphasis on upgrading such component indicators, which include removing tariff and non-tariff barriers, the rule of law, and the quality of laws and regulations.

    Keywords: Frontier, Meta Frontier Production Functions, Knowledge Based Economy, Knowledge Technology Gap Ratio