فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 102 (زمستان 1399)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 102 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن ایمنی، عباسعلی دریائی* صفحات 495-522
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین اهرم های بدهی، به خصوص اهرم بدهی عملیاتی و مالی با حق الزحمه حسابرسی، اجرا شده است.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، 113 شرکت بر‍ای دوره زمانی 1390 تا 1397 است. همچنین، در این پژوهش با استفاده از رگرسیون چند متغیره، روابط بین متغیرهای پژوهش، آزمون شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، بین اهرم کل بدهی، اهرم مالی و اهرم عملیاتی برآوردی با حق الزحمه حسابرسی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ اما بین تغییر در اهرم های بدهی و تغییر در حق الزحمه حسابرسی، رابطه معناداری مشاهده نمی شود. بر اساس نتایج آزمون های بیشتر، افزایش اهرم کل بدهی و اهرم مالی در شرکت های کوچک و بزرگ، بر افزایش حق الزحمه حسابرسی تاثیر می گذارد و زمانی که اهرم مالی در شرایط بحران مالی بالا باشد، حسابرسان با دریافت حق الزحمه بیشتر، با ریسک حسابرسی آن برخورد می کنند. همچنین بین اهرم کل بدهی، اهرم مالی و اهرم عملیاتی برآوردی با حق الزحمه غیرعادی حسابرسی نیز، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج این پژوهش، اهمیت تمایز بین انواع مختلف اهرم را در مطالعات مربوط به حسابرسی و به طور اخص، حق الزحمه حسابرسی برجسته می کند. همچنین، نتایج بر ادبیات موجود هزینه های نمایندگی و تاثیرهای افتراقی انواع مختلف اهرم، در بستر حسابداری و مالی نیز می افزاید.

    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، ریسک حسابرسی، اهرم مالی، اهرم بدهی عملیاتی
  • جعفر باباجانی*، مرتضی عدل زاده صفحات 523-545
    هدف

    طی سال های اخیر، در رابطه با بی کفایتی گزارشگری سنتی شرکتی، نگرانی و دغدغه های فزاینده ای وجود داشته است. این موضوع، ضرورت اندیشه در خصوص عوامل موثر بر خلق آینده گزارشگری شرکتی را برجسته می کند. بر این اساس، هدف از این پژوهش، شناسایی و تحلیل ساختاری پیشران های موثر بر آینده گزارشگری شرکتی در ایران است.

    روش

    در مرحله نخست، به منظور شناسایی فهرست پیشران ها، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان حوزه گزارشگری شرکتی بهره گرفته شد، سپس به منظور اعتبارسنجی و اجماع در خصوص پیشران های بااهمیت، از تحلیل دلفی فازی استفاده شده است. در مرحله دوم با به کارگیری روش تحلیل اثرهای متقابل با استفاده از نرم افزار میک مک، به تحلیل ساختاری پیشران های شناسایی شده در مرحله نخست اقدام شد. برای گردآوری داده ها در مراحل مختلف پژوهش، از نمونه گیری هدفمند استفاده شد. در مرحله نخست، با 17 خبره مصاحبه به عمل آمد. پرسش نامه دلفی در دور نخست، بین 35 نفر از خبرگان و در دور دوم، بین 27 نفر از پاسخ دهندگان مرحله نخست توزیع شد. پرسش نامه تحلیل ساختاری نیز، بین 35 نفر حاضر در مرحله نخست دلفی، به‎طور مجدد توزیع شد که از این بین 20 پاسخ دریافت شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مرحله نخست پژوهش، 52 پیشران در مصاحبه های اکتشافی شناسایی شدند که خبرگان، پس از دو دور اجرای دلفی فازی، 37 پیشران را به عنوان پیشران های بااهمیت پذیرفتند و در خصوص آن اجماع کردند. در مرحله دوم نیز، پس از تحلیل ساختاری پیشران ها، جایگاه هر پیشران به عنوان پیشران های اثرگذار، پیشران های دووجهی، پیشران های خروجی و پیشران های قابل حذف مشخص شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که سه پیشران «ورود به عرصه اقتصادی جهانی، رفع تحریم ها و گسترش پیوند با سرمایه گذاران خارجی»، «خصوصی سازی مالکیت» و «توسعه شبکه های اجتماعی»، بر شکل گیری آینده گزارشگری شرکتی، بیشترین تاثیرگذاری را دارند. انتظار می رود نتایج این پژوهش، در ارایه تفسیری ساختارمند و سیستمی از متغیرهای اصلی اثرگذار بر آینده گزارشگری شرکتی و روابط بین آنها گام موثری باشد.

    کلیدواژگان: گزارشگری شرکتی، آینده پژوهی، پیشران، دلفی فازی، تحلیل ساختاری
  • قادر بابایی، عسگر پاک مرام، یونس بادآور نهندی*، نادر رضایی صفحات 546-580
    هدف

    ذی نفعان مختلفی مانند سرمایه گذاران، تدوین کنندگان مقررات و پژوهشگران، بر اهمیت قابلیت مقایسه صورت های مالی تاکید کرده اند، با وجود این، الگوهای سنجش تجربی اندکی برای آن معرفی شده است. هدف اصلی این پژوهش ارایه الگوی مناسب برای سنجش قابلیت مقایسه صورت های مالی است.

    روش

    با اتکا بر مبانی تیوری ارزش گذاری نسبی، الگوی سنجش قابلیت مقایسه صورت های مالی با رویکرد پس رویدادی مبتنی بر خروجی های گزارشگری مالی ارایه شده و در این مسیر، از اطلاعات 194 شرکت در دوره زمانی 1388 تا 1397 استفاده شده است.

    یافته ها

    الگوی‎ جدید ارایه شده در این پژوهش، در مقایسه با الگوی دی فرانکو، کوتاری و وردی (2011) به عنوان الگوی رایج سنجش قابلیت مقایسه صورت های مالی، قدرت تبیین بیشتری دارد. در بین پنج نسخه ارایه شده از الگو، بعد از نسخه مبتنی بر نسبت قیمت بر سود عملیاتی هر سهم که بر اساس یافته های آزمون اعتبارسنجی، بیشترین قدرت تبیین را دارد و بهترین الگوی سنجش قابلیت مقایسه صورت های مالی است، به ترتیب نسخه های مبتنی بر نسبت های قیمت بر سود هر سهم، قیمت بر ارزش دفتری هر سهم، قیمت ابتدای دوره بر سود هر سهم و قیمت بر فروش هر سهم نیز در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    الگوی ارایه شده در این پژوهش با رفع برخی محدودیت های الگوهای قبلی، ابعاد جامع تری از قابلیت مقایسه صورت های مالی را مدنظر قرار داده است. استفاده از این الگو، موجب می شود که تصمیم های فعالان بازار سرمایه، هرچه بیشتر به سمت تحلیل های بنیادی سوق پیدا کند و کارایی کل بازار سرمایه افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ارزش ایجاد شده برای سهام داران، تئوری ارزش گذاری نسبی، ریسک غیرسیستماتیک، عدم تقارن اطلاعاتی، قابلیت مقایسه صورت های مالی
  • محسن رشیدی*، ابراهیم ابراهیمی صفحات 581-603
    هدف

    تمایل به تغییر شیوه پرداخت سود تقسیمی، می تواند بیانگر توانایی مدیران در کنترل نوسان های ایجادشده در بازار سرمایه باشد؛ به نحوی که مدیران به منظور پوشش ریسک ناشی از این نوسان ها، به محدودسازی تغییرات در سودهای تقسیمی اقدام می کنند. هدف این مقاله، بررسی نقش توانایی مدیران و هموارسازی سودهای تقسیمی در تغییر محتوای اطلاعاتی سودهای جاری است.

    روش

    در این پژوهش، به منظور بررسی و تحلیل فرضیه ها، داده های مربوط به 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1387 تا 1397 استخراج شد و به کمک مدل رگرسیونی داده های ترکیبی به روش اثرهای ثابت، فرضیه های پژوهش آزمون شدند. به منظور محاسبه هموارسازی سودهای تقسیمی، از روند سودآوری و سودهای تقسیمی گذشته بر مبنای مدل فلیرز (2019) و برای محاسبه توانایی مدیران، از مدل دمرجیان، لو و مک وی (2012) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که توانایی مدیران به افزایش هموارسازی سودهای تقسیمی منجر می شود. همچنین، نتایج حاصل از فرضیه دوم پژوهش، بیانگر ارتباط معنادار بین توانایی مدیران و محتوای اطلاعاتی هموارسازی سودهای تقسیمی است.

    نتیجه گیری

    مدیران بسیار توانا، به هموارسازی عمدی سودهای تقسیمی تمایل بیشتری دارند و این هموارسازی با سودآوری آتی شرکت در ارتباط است. مدیران توانمند با توجه به مهارتی که در پیش بینی و برآورد عملکرد آتی شرکت دارند، اطلاعات مربوط به سودهای آتی را در قالب هموارسازی سودهای تقسیمی جاری ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: هموارسازی سودهای تقسیمی، توانایی مدیران، محتوای اطلاعاتی سود
  • نسیم شاه مرادی* صفحات 604-623
    هدف

    شرکت ها ساختارهای سازمانی متفاوتی دارند و افراد بدون داشتن ریشه های اخلاقی قوی در چنین محیط هایی، ممکن است به سمت رفتارهای غیر اخلاقی منجر به تقلب کشیده شوند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عوامل محیطی، فلسفی و دین مداری بر ارزیابی اخلاقی حسابداران از تقلب در حرفه حسابداری است.

    روش

    در این پژوهش، برای دین مداری، سه بعد زندگی شخصی، اجتماعی و اخلاق مداری و برای شرایط محیطی، دو جنبه عوامل درونی و بیرونی و همچنین برای فلسفه، دیدگاه های سودمندگرایی و ماکیاولیسمی مدنظر قرار گرفت و تاثیر آنها بر ارزیابی اخلاقی تقلب، در چهار بعد بررسی شد.داده های لازم برای آزمون فرضیه ها با استفاده از توزیع 300 پرسش نامه در بهار 1399 که حسابداران و شاغلان حرفه حسابداری آن را تکمیل کردند، گرد آوری شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار لیزرل و مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج، از تاثیر معکوس دین مداری اخلاقی حسابداران بر ارزیابی اخلاقی از تقلب حکایت می کند، در حالی که دین مداری، در زندگی شخصی و اجتماعی تاثیر معناداری را نشان نمی دهد. علاوه بر آن، دیدگاه های ماکیاولیسمی و سودمندگرایی نیز، تاثیر مثبت و معناداری را بر ارزیابی اخلاقی از تقلب در حسابداری نشان می دهد؛ اما زمینه های ارزیابی اخلاقی درونی و بیرونی حسابداران، تاثیر معناداری بر آن ندارد.

    نتیجه گیری

    شواهد از تایید مبانی دین مداری اخلاقی و فلسفی، بر ارزیابی اخلاقی از تقلب در حسابداری حکایت می کند، در حالی که زمینه های درونی و بیرونی در این رابطه تاثیری ندارند. بنابراین، عوامل اثرگذار بر فردیت حسابداران، مانند دین مداری اخلاقی و فلسفه اخلاقی، برای کاهش تقلب و جلوگیری از آن، بسیار با اهمیت است و این موضوع باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: دین مداری، سودمندگرایی، ماکیاولیسم، تقلب، عوامل درونی
  • محمدحسین صفرزاده بندری*، محمد عرب مازار یزدی، عباس هوشمند کاشانی صفحات 624-648
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اندازه موسسه حسابرسی و رده سازمانی حسابرسان، بر استدلال های اخلاقی حسابرسان مستقل در مراحل مختلف تیوری رشد اخلاقی کالبرگ است.

    روش

    این پژوهش از نوع کمی و در دسته پژوهش های پیمایشی قرار می گیرد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه ای سناریو محور استفاده شده است. حسابرسان شاغل در موسسه های خصوصی حسابرسی و سازمان حسابرسی، جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. تعداد 355 پرسش نامه در سال 1399 از حسابرسان شاغل در موسسه های خصوصی حسابرسی و سازمان حسابرسی دریافت شد. داده ها نیز با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون بررسی شدند.

    یافته ها

    پژوهش حاضر سه یافته عمده داشت. یافته نخست نشان می دهد که استدلال های اخلاقی حسابرسان مستقل در سطح پساقراردادی نظریه رشد اخلاقی کالبرگ قرار دارد. یافته دوم، از وجود رابطه منفی معنادار میان سطوح استدلال های اخلاقی حسابرسان مستقل و اندازه موسسه های حسابرسی حکایت می کند. یافته پایانی نشان می دهد که با افزایش مرتبه سازمانی حسابرسان مستقل، سطح استدلال های اخلاقی آنها کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که اندازه موسسه حسابرسی و رده سازمانی حسابرسان مستقل، بر استدلال های اخلاقی آنها اثرگذار است. یافته های این پژوهش می تواند به سیاست گذاران و قانون گذاران حرفه، برای جلوگیری از ریسک بالقوه بی توجهی به آیین رفتار حرفه ای توسط حسابرسان کمک کند.

    کلیدواژگان: استدلال های اخلاقی، چالش اخلاقی، نظریه رشد اخلاقی کالبرگ
  • شهناز مشایخ*، ملیحه حبیب زاده، محمود حسن زاده کوچو صفحات 649-671
    هدف

    نتایج تحقیقات پیشین نشان داده است که ارایه اطلاعات داوطلبانه و اختیاری شرکت ها، به کاهش ریسک سرمایه گذاران کمک می کند؛ اما ارایه این اطلاعات، به تصمیم های مدیران بستگی دارد. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر افشای اختیاری اطلاعات شرکت هاست.

    روش

    با استفاده از داده های 135شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در دوره زمانی 1388 تا 1397، فرضیه ها به کمک رگرسیون چندگانه آزمون شدند.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل های آماری، نتایج حاصل از فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که خودشیفتگی مدیران، بر افشای اختیاری اطلاعات شرکت ها تاثیر منفی و معناداری می گذارد. در این پژوهش، از دو شاخص نسبت پاداش مدیران بر کل حقوق و دستمزد پرداختی و اندازه امضای مدیران برای سنجش خودشیفتگی مدیران استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    خصوصیت های شخصیتی مدیران خودشیفته، آنان را به انجام اقدام هایی بر خلاف عرف سوق می دهد و باعث می شود در پی توجه و ستایش دیگران باشند و این اقدام ها در نهایت، عملکرد سازمان را تحت تاثیر قرار خواهد داد. از این رو، تعصبات شخصی و توهم های مثبت مدیران خودشیفته، بر عرضه اطلاعات مالی به بورس اوراق بهادار تاثیر می گذارد. این مدیران، به نادیده گرفتن بازخوردهای منفی محرمانه از عقل خویش تمایل دارند و به طور طبیعی، اطلاعات را در زمان ارتباط با سهام‎داران در خصوص عملکرد شرکت نادیده می گیرند. افزون بر این، مدیران خودشیفته، ممکن است آگاهانه، اطلاعات ارسالی برای متقاعدکردن سرمایه گذاران را که پروژه های در حال اجرا و با آینده امیدوارکننده ای دارند، تحریف کنند. بروز این پدیده در بین مدیران، باعث خواهد شد که با استفاده از روش های مختلف، تلاش کنند تا افشای اطلاعات اختیاری به سرمایه گذاران و سایر سهام‎داران را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: مالی رفتاری، خودشیفتگی مدیران، افشای اطلاعات
|
  • Mohsen Imeni, Abbas Ali Daryaei * Pages 495-522
    Objective

    The aim of this study is to investigate the relationship between the debt leverage and the audit fees in the Tehran Stock Exchange. We considered the impact of the operating and financial liability leverage variables. In addition, the existing association between the mentioned variables and the audit fees was examined.

    Methods

    In this research, the statistical population is 113 firms during the periods of 2011 to 2018 years. We used the multivariate regression to examine the relationship between research variables.

    Results

    Considering the results, the total debt leverage, the financial leverage, and the estimated operating liability leverage have positive and significant nexus with the audit fees. The high liability leverage increases the risk of client failure and the risk of auditor litigation; the auditors react to these risks and increase audit fees. Also there is no tie between changes in all debt leverages and changes in audit fees. The additional tests in study show that the higher level of total debt leverage and the financial leverage in small and large firms raise the audit fees. Since the financial leverage in situation of financial distress is high, the auditors with higher fees decrease the audit risk. Based on the results we can see there is also a positive and significant link between the total debt leverage, the financial leverage, and the estimated operating liability leverage with the abnormal audit fees. As well, the delay's relationship in presentation of the audit report as a measure of the auditor's effort with their interactive effect with leverage has no influence on the audit fees.

    Conclusion

    This article investigated the Distinction between different types of leverages in audit studies. The results show this paper adds to the existing literature in the accounting and auditing context, particularly, agency theory field. As the higher debt leverage has relation with lower-quality earnings and the higher-risk audit, the conflict of interest occurs between the shareholders and the managers. The auditors have the important role in resolving this conflict of interest by examing the financial statements. According to the findings of this study, it can be suggested that recognizing the different sources of leverages and the distinction between financial and operating leverage is important in auditing research, especially audit fee models. Therefore, the clients and audit firms interested in estimating the audit fees accurately can utilize the appropriate model, that is, this study has provided a unique insight into the literature in the context of audit fees

    Keywords: Audit fees, audit risk, Financing Leverage, Operating Liability Leverage
  • Jafar Babajani *, Morteza Adlzadeh Pages 523-545
    Objective

    Corporate reporting in its general sense refers to all communication channels between companies and stakeholders and is the main mechanism for transmitting information to users. In recent years, there have been growing concerns about the inadequacy of traditional corporate reporting. This highlights the need to think about the factors that influence the future of corporate reporting. As a result, the purpose of this study is to identify and structural analyze of drivers that affect the future of corporate reporting in Iran.

    Methods

    In the first stage, in order to identify the list of drivers, semi-structured interviews with experts in the field of corporate reporting (including managers, auditors, regulatory and standard setting body representatives, investors and analysts, and university professors) were used, and then fuzzy Delphi analysis was used to validate and consensus on important drivers. In the second stage, using the cross-impact analysis method using MICMAC software, the structural analysis of the drivers identified in the first stage was performed. At the interview stage and like most qualitative studies, the sample was selected purposefully using a snowball or chain sampling method. This process has continued until the achievement of theoretical saturation about the drivers that affect the future of corporate reporting.In addition, theoretical sampling method was used to distribute the questionnaire and use "fuzzy Delphi" and "interaction matrix" methods. Purposive sampling was used to select a sample to collect data in different stages of the research. In the first phase, 17 interviews were conducted with experts. The first round Delphi questionnaire was distributed among 35 experts and in the second round among 27 respondents of the first stage. Structural analysis questionnaire was redistributed among 35 people in the first stage of Delphi, from which 20 answers were received.

    Results

    Based on the results of the first phase of the study, 52 drivers were identified in exploratory interviews. After two rounds of fuzzy Delphi implementation, 37 drivers were accepted as important drivers and consensus of experts. In the second stage, after structural analysis of the drivers, the position of each driver was determined as driving variables, linkage variables, dependence variables and autonomous variables.

    Conclusion

    The results show that the three drivers of "entering the global economic arena, lifting sanctions and expanding ties with foreign investors", "privatization of property" and "development of social networks" have the greatest impact on shaping the future of corporate reporting. The results of this study can be used as a basis for identifying the major trends and forces affecting the future of corporate reporting in Iran and optimal policy in this area. The results of this study are expected to be an effective step in providing a structured and systematic interpretation of the main variables affecting the future of corporate reporting and the relationships between them. In addition to the final drivers enumerated in this study, can be used to analyze and design possible scenarios for corporate reporting.

    Keywords: Corporate reporting, Futures Study, Drivers, Fuzzy Delphi, Structural analysis
  • Ghader Babaei, Asgar Pakmaram, Younes Badavar Nahandi *, Nader Rezaei Pages 546-580
    Objective

    Several stakeholders such as investors, regulators, and researchers all emphasize the importanceoffinancial statement comparability. However, few empirical methods have been developed for measuring financial statement comparability. The main aim of this study is to develop a suitable model for measuring financial statements comparability.

    Methods

    In order to achieve the goal of the research by relying on the relative valuation theory, the output-based measurement models of de facto financial statements comparability is proposed by using the data gathered from 194 firms during the period of 2009 to 2018.

    Results

    The research findings show that the new model presented in this study have more explanatory power in comparison with the models proposed by De franco, Kothari & Verdi (2011), which were previously the common pattern for measuring the comparability of financial statements. Among the five versions of selected model, the stock price on earnings per share ratio, stock price on book value per share ratio, stock price at the beginning of the period on earnings per share ratio and the stock price on net sale per share ratio are respectively in the next ranks after the version based on the stock price to operating profit per share ratio, which has the highest explanatory power and the best measurement model according to the validation test results. The research findings in the validation test section also show that the financial statements comparabilitymeasured by all version model based on relative valuation theory has a negative impact on information asymmetry and the idiosyncratic risk, and it has a positive effect on the created shareholders value.

    Conclusion

    The objective of general-purpose financial reporting is to provide users with information that enables them to assess the amount, timing, and uncertainty of a firm’s future net cash flow. Comparability is a unique qualitative characteristic of financial information that enhances its usefulness. Comparability enables users to make sharper inferences about economic similarities and differences across comparable firms so that investors can better understand and evaluate firm performance. Comparability is particularly important to investors in the equity and debt markets, since their investing and lending decisions essentially involve evaluations of alternative opportunities or projects and these decisions cannot be made without comparable information. Therefore, firm’s financial reporting comparability can lower users’ information acquisition and processing costs and increase the quality of financial information. The model presented in this study, by removing some limitations of previous models, has considered more comprehensive dimensions of the comparability of financial statements. The use of  this model drives the decisions of capital market activists more and more towards fundamental analysis and increases the efficiency of the capital market.

    Keywords: Created shareholder value, Financial Statements Comparability, Idiosyncratic Risk, Information Asymmetry, Relative Valuation Theory
  • Mohsen Rashidi *, Ebrahim Ebrahimi Pages 581-603
    Objective

    The desire to change the dividend payment method can indicate the ability of managers to control fluctuations in the capital market, so that managers limit changes in dividends to cover the risk of these fluctuations. In this research, the aim is to investigate the role of managers' ability and dividends smoothing in changing the information content of current earnings.

    Methods

    For this purpose, data related to 120 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period 2008 to 2019 has been extracted and the combined data regression model has been used to test research hypotheses.

    Results

    The results indicate the confirmation of the first and second hypotheses of the research. In other words, the research results indicate that the ability of managers leads to increased dividends smoothing. In addition, the results of the second hypothesis of the research indicate a significant relationship between the managers’ ability and the information content of dividends smoothing.

    Conclusion

    Managers with high ability are more inclined n deliberately smooth dividends, and this smoothness relates to the company's future profitability. Managers with high ability provide information about the future earnings in the form of smoothing current dividends, given their skills in forecasting and estimating future performance.

    Keywords: Dividends Smoothing, Managers' Ability, Information Content of Earning
  • Nasim Shahmoradi * Pages 604-623
    Objective

    Companies have various organizational structures and individuals without very strong ethical orientation may succumb to the unethical practices which causes fraud in such workplaces. The aim of this study is to investigate the environmental, philosophical, and religious factors of accountant’s ethical evaluation of fraudin accounting profession.

    Methods

    In this study, religiosity in three dimensions of personal, social life, and morality has been investigated. Additionally, environmental conditions in two aspects of intrinsic and extrinsic factors and philosophical views of machiavellianism and utilitarianism have been chosenand their effects on ethical evaluation of fraud in four dimensions have been examined.The research data to test hypotheses is collected from 300 questionnaires filled by accountants in spring of 2020and analyzed by structural equation modeling using LISREL software.

    Results

    The findings show inverse effect of religiosity in morality on fraudin companies, while religiosity in social andpersonal life have no significant effect. Besides that, machiavellianism and utilitarianism views have positive and significant effects on ethical evaluation of fraud in accounting, moreover, intrinsicand extrinsic grounds of accountants ’ethical evaluation have no significant effect.

    Conclusion

    The evidence confirms that religiosity in morality and philosophical bases have positive effects on ethical evaluation of fraud while intrinsicand extrinsic grounds have no significant effect, so it can be concluded that to reduce and prevent fraud, factors affecting the individuality of accountants such asreligiosity in morality and philosophy are very important and should be considered.

    Keywords: Religiosity, Utilitarian, Machiavellianism, Fraud, Intrinsic Environment
  • Mohammad Hossein Safarzadeh Bondari *, Mohammad Arab Mazar Yzadi, Abbas Hooshmand Kashani Pages 624-648
    Objective

    This study is designed to investigate the effect of auditing firm’s size and the organizational level of auditors on the ethical reasoning at different stages of Kohlberg's theory of cognitive moral development.

    Methods

    This study is a descriptive survey. A questionnaire containing a scenario was used to collect research data. 355 questionnaires were collected at 2020 from auditors working in private audit firms and the Audit Organization. Data were analyzed using descriptive statistics and regression analysis.

    Results

    The present study has three main

    findings

    The first shows that the ethical reasoning of Iranian auditors is at the post-contractual level of Kohlberg’s theory. The second indicates a negative relationship between the levels of ethical reasoning and the size of audit firms, and finally the last finding shows that with improving auditors' position in audit firms, their levels of ethical reasoning decreases.

    Conclusion

    The results indicate that the size of the auditing firms and the organizational level of auditors affect on their ethical reasoning. The findings of this study can help policy makers and legislators to avoid the potential risk of negligence by auditors.

    Keywords: Ethical reasoning, Ethical dilemma, Kohlberg’s theory of cognitive moral development
  • Shahnaz Mashayekh *, Malihe Habibzade, Mahmood Hasanzade Kucho Pages 649-671
    Objective

    Previous research has shown that providing voluntary and discretionary information by companies can help reduce investor risk. But providing this information depends on the decisions of managers. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of manager’s narcissism on voluntary disclosure of company information.

    Methods

    With the use of data gathered in the time period of 1388 to 1397 from 135 companies listed on the Tehran’s Stock Exchange, the hypotheses tests have been performed using multiple regression.

    Results

    After doing statistical analysis on CEO narcissism on voluntary disclosure of company information, the result of the hypotheses show that it has a significant and meaningful negative effects.  In this study, two indicators including: “the ratio of manager’s rewards to total salaries” and “the size of manager’s signatures” have been used to measure manager’s narcissism.  According to the result of the study, in companies where the ratio of manager’s bonuses is paid a higher percentage than other managers in other companies, as well as managers who have a larger signature size, discretionary disclosure of information is less.

    Conclusion

    The personality traits of narcissistic managers, compared to other managers, lead them to take actions that are out of the ordinary and seek the attention and praise of others, and the these actions will untimely affect the performance of the organization.  Therefore, personal prejudices and positive illusions of narcissistic managers affect the supply of financial information to the stock exchange, and therefore, these managers tend to ignore confidential negative feedback and will provide information about the company’s performance when communicating with the shareholders despite of considering the reality of the matter.  In addition these managers may knowingly miss present information to convince investors that ongoing projects have promising future. Thus, the occurrence of this phenomenon among managers will cause them to try to reduce the disclosure of voluntary information to investors and other shareholders by using different methods.

    Keywords: Behavioral finances, Disclosure of information, Manager’s narcissism