فهرست مطالب

اندیشه دینی - پیاپی 77 (زمستان 1399)

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 77 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا آرام* صفحات 1-28

    در واکاوی پرسش از مصداق سعادت اخلاقی و با وفاداری به ظاهر الفاظ، پاسخی تقریبا یک دست در کلمات فلاسفه اسلامی بیان شده که از تجمیع سعادت دنیوی و اخروی، یا اصلاح توامان نظام معاش و معاد حکایت می کند. اما در خوانش تفصیلی تر، پرسش از ترجیح جانب دنیوی یا اخروی سعادت همچنان گشوده است. مطابق نتایج حاضر، از عصر کندی تا زکریای رازی سعادت اخروی را در امتداد سعادت دنیوی می یابیم. با ظهور فارابی و تا پیش از خواجه نصیر جریانی حاکم می شود که در پی توازن سعادت دنیوی و اخروی است. در اخلاق ناصری نگرشی به بار می نشیند که سکونت دنیوی را به عنوان مقدمه جبری یا داروی شفای اخروی تلقی می کند و از پی آن مضمون سعادت دنیوی عملا متروک می گردد. با این حال از پی تغییر موازنه به سود سعادت اخروی، مسیر تضعیف عمران اجتماعی به نفع سعادت فردی رواج می یابد. تحلیل انتقادی این وضع هدف مقاله پیش روست.

    کلیدواژگان: اخلاق فلسفی، دین و اخلاق، سعادت، فضیلت، کندی، خواجه نصیر
  • محسن ابراهیمی، رضا صادقی* صفحات 29-50

    نزاع درون گرایی برون گرایی در معرفت شناسی معاصر، ابعاد مختلف روبه گسترشی دارد. در این مقاله تلاش می کنیم قابلیت های فلسفه ی صدرایی برای حضور در این گفتمان را نشان دهیم. هدف اصلی این است که با تکیه ی بر معرفت شناسی صدرایی، از نوعی درون گرایی دفاع کنیم که دسترسی معرفتی به مولفه های لازم برای توجیه باور را شرط محوری در نظر می گیرد. در این مقاله استدلال می شود که برای دفاع از هرگونه شناختی، نخست باید امکان معرفت بی واسطه و مستقیم به حالات ذهنی را پذیرفت و چنین معرفتی، از تعریف سه جزیی معرفت فراتر می رود و درون گرایی صرفا با تکیه ی بر تقسیم معرفت به حضوری و حصولی دفاع پذیر می شود. درواقع بخشی از ابهامات موجود در جدال درون گرایان و برون گرایان، از بی توجهی به ویژگی های معرفت حضوری و تمایز آن از معرفت حصولی ناشی می شود. سپس باتوجه به ویژگی های معرفت حضوری و همچنین با تکیه ی بر تقسیم معرفت به بسیط و مرکب، به سه اشکال اصلی که بر درون گرایی وارد شده است، پاسخ خواهیم داد و برای مثال های نقضی که برای درون گرایی وجود دارد، راه حلی ارایه خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: درون گرایی، برون گرایی، دسترسی معرفتی، علم حضوری، معرفت بسیط
  • محمد اسماعیلی*، محمدصادق جمشیدی راد، محمدرضا ضمیری، سید حسن بطحایی گلپایگانی صفحات 51-78

    رابطه ی میان علم و دین از دغدغه های مهم اندیشمندان در قرون اخیر بوده است. طرح این مساله در مغرب زمین، به صورت جدی از رنسانس آغاز شد و دامنه ی آن به همه ی کشورهای جهان، ازجمله کشورهای اسلامی رسید. مصباح، فیلسوف و اندیشمند اسلامی، بنابر مبانی خویش، ازجمله مبناگروی فلسفی همراه با نسبیت معقول، مقبولیت پارادایم به معنای مبنای اندیشه، پذیرش تجربه به معنای وحی و الهام شدن به افراد معصوم، پذیرش انحصار در حقانیت همراه با پلورالیسم رستگاری و پلورالیسم رفتاری، پذیرش قواعد عمومی محاوره و تفاهم و پیش زمینه های بایسته و حکمت متعالیه، دیدگاه تعاضد را برمی گزیند. باربور نیز که فیلسوف و فیزیک دان مغرب زمین است، با تکیه ی بر مبانی خویش، ازجمله توازی های روش شناختی علم و دین، ریالیسم انتقادی، مقبولیت پاردایم به معنای چارچوب ذهنی، تجربه ی دینی، پلورالیسم دینی، هرمنوتیک فلسفی و فلسفه ی پویشی، دیدگاه تلفیق را انتخاب می کند. آیت الله مصباح به تفکیک سطوح معرفت ازلحاظ ارزش شناختی، پذیرش چندلایه ای بودن معرفت، و ضرورت تحلیل نظام مند پدیده ها رهنمون می شود، اما باربور در دام نسبیت و شکاکیت گرفتار می آید.

    کلیدواژگان: علم، دین، رابطه ی علم و دین، مصباح، ایان باربور
  • معصومه حاجی مقصودی*، محسن الویری صفحات 79-98
    صفات الهی و بازتاب آن در حرکت و مراحل حرکت تاریخ، از مباحث مهم فلسفه ی نظری تاریخ است که نظر فیلسوفان تاریخ را به خود جلب کرده است. این مساله ازآن رو که در پیوند با اختیار انسان و میزان و چگونگی نقش آفرینی او در تاریخ است، اهمیتی مضاعف یافته است. نوشتار پیش رو کوشیده است سه صفت ربوبیت، علم و اراده را همراه با تقریری از مفهوم قضا و قدر الهی، به استناد سخنان امیرمومنان علی(ع)، به ویژه در نهج البلاغه، بررسی کند و ضمن تبیین مفهوم حاکمیت آن ها بر تاریخ، تلازم نداشتن آن با جبر را اثبات کند. یافته های این پژوهش نشان دهنده ی آن است که در دیدگاه امیرالمومنین علی(ع)، اگر این صفات بر جریان تاریخ حاکمیت نداشته باشد، تاریخ روبه زوال می رود و باتوجه به اینکه براساس آموزه های وحیانی، اراده ی انسان، خود یکی از عناصر رویدادهای تاریخی است، باور به حاکمیت این صفات، به محدودکردن دامنه ی اختیارات تکوینی انسان نمی انجامد.
    کلیدواژگان: ربوبیت الهی، علم الهی، اراده ی الهی، فلسفه ی نظری تاریخ، نهج البلاغه
  • سپیده رضی*، جعفر شانظری، افشین شفیعی صفحات 99-126
    یکی از دغدغه های فیلسوفان در طول  تاریخ اندیشه ی فلسفی، پاسخ گویی به پرسش از چیستی و هستی زمان و مکان بوده و هست. به همین منظور در این پژوهش سعی بر آن است تا مساله ی فضا و زمان  در حکمت صدرایی و ارتباط آن با پیامدهای حاصل از فیزیک جدید تبیین شود و افزون بر مقایسه ی تحلیلی دو دیدگاه، ابعاد جدیدی از این مساله ی پیچیده و مبهم اشاره گردد. نگاه صدرا به مساله ی زمان با توجه به مبانی تفکر او در وجودشناسی به ویژه حرکت جوهری، سازگاری بهتری با یافته های جدید فیزیک دانان چون اینشتن دارد. از مهمترین دست آوردهای این مقاله، با توجه به نگاه هستی شناسی صدرالمتالهین از زمان، دست یابی به نگاهی جامع نگر و با دامنه ای وسیع به مساله ی فضا - زمان است که دیدگاه فضا - زمان نظریه ی نسبیت را پوشش می دهد و با توجه به مساله ی زمان مشترک، الگویی اتصال و یکپارچگی عالم طبیعت را با ابعادچهارگانه به تصویر می کشد. روش مورد استفاده در این پژوهش اسنادی - تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای است. آثار اصلی صدرالمتالهین و پژوهش های اینشتن در نظریه نسبیتمنبع این پژوهش است.امید است این نگرش افزون بر آشکارسازی زوایای فلسفی مساله ی زمان، بتواند راه گشای انکشاف ابعاد جدیدتری برای فیزیک دانان باشد.
    کلیدواژگان: زمان، بعد چهارم، عالم طبیعت، حکمت صدرایی، نسبیت، اینشتن
  • احمد عبادی*، مریم صالحی صفحات 127-150
    از نظر طبیعت گرایی و تکامل باوری، هدف و کارکرد نهایی قوای شناختی، سازگاری، بقا و تولید مثل است. لذا، قوای شناختی ما نه برای تولید باورهای صادق، بلکه برای رفتار سازگار به وجود آمده اند. آلوین پلنتینگا با این انگاره ی طبیعت گرایی مشکل دارد. از نظر او، اشکال اصلی طبیعت گرایی آن است که درک درستی از نحوه ی ارتباط بین باور و رفتار را ندارد و اصولا چنین ارتباطی را رد می کند. پلنتینگا با بررسی و نقد پنج دیدگاه طبیعت باور درباره ی ارتباط بین باور و رفتار، نتیجه می گیرد که اعتبارپذیری قوای شناختی بنابر تکامل باوری طبیعت گرایانه، پایین است و چون هر استدلالی علیه این قوا اقامه شود، نخست، نیاز به اطمینان بخشی قوای ادراکی دارد و دوم، اگر هم به عدم اعتمادپذیری این قوا برسیم، باوری خودشکن ایجاد کرده ایم، در هر دو صورت، طبیعت گرایی با انتقاد مواجه است. نقد پلنتینگا بر دیدگاه طبیعت گرایانه در اعتبار قوای شناختی از سوی برخی از فلسفه دانان با اشکالاتی مواجه شد که عبارتند از: 1. بالا بودن احتمال ربط علی باور با رفتار، 2. استدلال مبتنی بر ناباوری شخصی، 3. عدم تمایز میان معرفت تاملی و غیرتاملی، 4. یافتن شواهد مستقل برای اعتبارپذیری به منظور فرار از خودشکنی، 5. خارجی بودن جایگاه حالات ذهنی و 6. مشکل دور. ما معتقدیم غیر از اشکال دور، پلنتینگا به درستی توانسته پاسخ مناسبی برای هریک پیدا کند. هدف این نوشتار، تحلیل، تکمیل، توسعه و نقد دیدگاه پلنتینگا در رد طبیعت گرایی خداناباورانه از طریق قابلیت اطمینان بخشی قوای شناختی است تا سازگارپذیری یافته های علم جدید با باورهای دینی را نشان دهیم.
    کلیدواژگان: قوای شناختی، طبیعت گرایی خداناباورانه، نظریه ی تکامل، شبه پدیدارگرایی، روش شناسی دین پژوهی، پلنتینگا
|
  • Alireza Aram * Pages 1-28

    Seeking for Happiness in Islamic Philosophy and its goal, it can be seen a literal and unanimous answer in philosopher words which reflects combination of worldly(secular) and otherworldly(sacred) happiness that it can prepare temporal and eschatological happiness. But in a deeper investigation we can ask: what is the main purpose? mortal or final dimension of happiness? As a result of the text, it seems that from Al- Kendi to Al- Rāzī the otherworldly happiness is considered as a result of worldly happiness. After Al- Farabi to Al- Tusi the flow of thinking tends to combine worldly and otherworldly happiness. After Al- Tusi and under the influence of him in Nasirian Ethics (Akhlaq-i Nasiri), the changed version of philosophical Islamic Ethics supports eschatological happiness and supposes the worldly happiness as a primary and elementary level which must be considered as healing of mortal life. Matching with this view, it seems that worldly happiness is Abolished, because it changes the balance between and worldly and otherworldly happiness, and also it week the social development instead of increasing individual happiness.

    Keywords: : Eudemonia, philosophical ethics, religion, ethics, virtue, Al- Kendi, Khajeh Nasir
  • Mohsen Ebrahimi, Reza Sadeqi * Pages 29-50

    The internalism/externalism controversy has various expanding features in contemporary epistemology. In this article we try to show capabilities of philosophy of Sadra for interfering in this debate. The main goal is to rely on principles of Sadra and defend a kind of internalism that consider cognitive access to factors needed for a belief to be epistemically justified as a pivotal condition. It will be proved that for defense of any knowledge, we should accept immediate and direct knowledge to states of mind and this knowledge is superior from threefold propositional knowledge and merely with reliance on division knowledge to present knowledge and propositional knowledge internalism is defensible. Indeed, some ambiguities in internalism/ externalism controversy is due to inattention properties of present knowledge and its separation from propositional knowledge. After that as respects to those properties and also reliance on division knowledge to simple and compound we answer three main difficulties internalism face and display solution for internalist´s contra examples.

    Keywords: internalism, externalism, cognitive access, present knowledge, simple knowledge
  • Mohammad Esmaeeli *, Mohammad Sadegh Jamshidi Rad, Mohammad Reza Zamiri, Seyyed Hasan Bathayi Golpayegani Pages 51-78

    The relation between science and religion has been one of the most important disturbance of scientists in recent centuries. Expressing thus issue was started in west countries since renaissance seriously and it expanded to all countries even Islamic countries. Mesbah as a philosopher and an Islamic scientist chooses completion idea which is based on his basis; e.g.  philosophical foundations with reasonable relativity, paradigm acceptance which means thought basis, experience acceptance which means revelation and inspiration by innocent, monopoly on legitimacy acceptance with salvations pluralism and behavioral pluralism, general rules of conversation acceptance agreement and required backgrounds and transcendent wisdom. Also, Ian Barbour as a philosopher and a western physicist chooses compilation idea which is based on his basis; e.g.   science and religion methodology parallelisms, critical realism, paradigm acceptance which means mindset, religious experience, religious pluralism, philosophic hermeneutic and scanning philosophy. Mesbah leads to separate levels of knowledge in case of its value recognizing and to accept that knowledge is multilevel and is necessary to face systematically in phenomena analysis, but Barbour works on relativity.

    Keywords: Science, Religion, the Relationship between science, religion, Mesbah, Ian Barbour
  • Masoumeh Haji Maghsoudi *, Mohsen Alviri Pages 79-98
    Divine Attributes and their reflection in the flowing of history and its stages is one of the most important issues in the theoretical philosophy of history that has attracted the attention of philosophers of history. This issue has become doubly important because it relates to human free will and the extent and manner of his role in history. This article has tried to examine the three attributes: "Lordship", "Knowledge" and "Will" along with a description of the concept of "Fate and Destiny" (Ghadza' and Ghadar) based on the words of Amir al-Mu'menin Ali (AS), especially in Nahj al-Balaghah, and besides explaining the concept of their sovereignty over the history, proves its incompatibility with determinism. The findings of this study indicate that in the view of Amir al-Mo'menin Ali (AS), if these attributes do not rule over the history, history will decline, and since according to the teachings of Islamic revelation, the free will of man, itself is one of the elements of historical events, believing in the dominance of these attributes does not limit the scope of human free will and formative authority.
    Keywords: Divine lordship, Divine knowledge, Divine Will, Theoretical Philosophy of History, Nahj al-Balagha
  • Sepideh Razi *, Jaafar Shanazari, Afshin Shafiee Pages 99-126
    . One of the challenges faced by philosophers throughout history of philosophical thoughts, has always been and is to find an adequate answer to the question of quiddity and existence of time and space. Thus, the present study aims to elaborate on the question of space and time in Mulla Sadra’s philosophy and its relationship with outcomes of modern physics. The study also intends to conduct an analytical comparison between these two views and clarify newer aspects of this complicated and vague question. According to principles of his thought system in his ontology and particularly his theory of substantial motion, Mulla Sadra’s view toward time has a closer concordance with findings of modern physicists like Albert Einstein. One of the most noticeable achievements of the present paper, considering ontological view of Mulla Sadra toward time, is to reach a comprehensive and vast view of the question of space and time covering space-time approach of theory of relativity and having the common issue of time in mind, develops an image of unity and connectivity of the world of nature with the four dimensions. The present study uses a documentary analysis research and uses library resources. The prominent works of Mulla Sadra and Einstein’ works on the Theory of Relativity were the main sources for this study. It is hoped that this view not only reveals further philosophical aspects of the issue of time but also help uncover newer approaches for physicists.
    Keywords: Time, the Fourth Dimension, World of Nature, Mulla Sadra’s Theosophy, Relativity, Einstein
  • Ahmad Ebadi *, Maryam Salehi Pages 127-150
    In the naturalism and evolutionism context, the ultimate objective and function of cognitive faculties is adaptation, survival and reproduction. Our cognitive faculties are not developed to generate true beliefs, therefore, but to have adapt behavior. Alvin Planatinga is not at ease with naturalism idea. To him, the problem with naturalism is the non-existence of proper understanding on the manner by which the belief and behavior are interrelated, thus, he concludes that the reliability of cognitive faculties are founded on low naturalistic evolutionism; because any alleged argument against these faculties, first, requires reliable perceptual faculties and next, if we realize lack of reliability in these faculties we developed self-defeating belief, consequently, in both the cases naturalism face criticism. Plantiga’s criticism on naturalism view as to reliability of cognitive faculties has made some philosophers encounter problems like: 1) high probability of interrelating casual belief and behavior, 2) argument based on personal incredulity, 3) lack of distinction between reflective and non-reflective knowledge, 4) finding independent evidence for reliability as to escape self-defeating, 5) the external status of mental states and 6) the problem of circle. To the authors here, except the problem of circle, Plantiga has been able to find proper answer for the rest of five problems. The objective here is to analyze, complete, expand and criticize Plantiga’s notion in rejecting the atheistic naturalism through the ability to secure cognitive faculties to unveil consistency of the new scientific findings with religious beliefs.
    Keywords: Cognitive faculties, Atheistic Naturalism, theory of evolution, Epiphenomenalism, Theology methodology, Plantinga