فهرست مطالب

پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل - سال بیست و هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهشهای علوم و فناوری چوب و جنگل
سال بیست و هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا رضانژاد*، تقی طبرسا، محمدرضا دهقانی فیروز آبادی، علیرضا شاکری صفحات 1-18
    سابقه و هدف

    ثبات ابعادی پانل های چوبی از مهم ترین دغدغه های صنایع وابسته است. جذب رطوبت علاوه بر این که نمای ظاهری و فیزیکی تخته ها را تغییر می دهد، ساختار مکانیکی آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده و مقاومت ها را کاهش می دهد. راه کارهای متفاوتی برای تثبیت ابعادی چوب به کار گرفته شده است که روش های اصلاح شیمیایی، اشباع با مونومر و اصلاح حرارتی از آن جمله هستند. هر کدام از این روش ها با معایبی مثل کاهش مقاومت های مکانیکی و یا مسایل زیست محیطی همراه می باشند. در این تحقیق از کیتوزان که بعد از سلولز به عنوان فراوان ترین پلی مر زیستی در طبیعت شناخته شده و زیست تخریب پذیر است و استفاده از آن کاهش مقاومت های مکانیکی کمتری را همراه دارد، استفاده شد. کیتوزان از کیتین به دست می آید. کیتین یک آمینو پلی ساکارید تشکیل شده از واحدهای ان-استیل-دی-گلوکز آمین متصل شده با پیوندهای (1-4) β می باشد. کیتوزان بر روی ذرات خرده چوب پوشش ایجاد می کند و مانع رسیدن رطوبت به آن ها می شود. از طرف دیگر گروه های استامید موجود در کیتوزان جایگزین گروه های هیدروکسیل موجود در چوب می شود. این امر سبب کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته ها می گردد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این تحقیق از مخلوط ذرات خرده چوب گونه های جنگلی و با عوامل متغیر(میزان کیتوزان مصرفی در دو سطح 2٪ و 4٪، تیمار حرارتی 120، 140 و 160 درجه سانتی گراد و همچنین دو نوع چسب اوره فرمالدهید و اوره ملامین فرمالدهید، به نسبت 50:50)و عوامل ثابت (فشار، دما و زمان پرس به ترتیب با 25 بار، 165 درجه سانتی گراد و 6 دقیقه)، تخته خرده چوب یک لایه با ضخامت 10 میلی متر و ابعاد 20×30 سانتی متر به تعداد 42 تخته ساخته شد. نمونه های آزمونی بر طبق استاندارد EN-317 با ابعاد 50×50 میلی متر تهیه شد و آزمایش های فیزیکی جذب آب 2 و 24 ساعت و واکشیدگی 2 و 24 ساعت بر روی آن ها انجام گردید.

    یافته ها

    تخته های ساخته شده با چسب اوره - ملامین فرمادهید نسبت به چسب اوره فرمالدهید، جذب آب و واکشیدگی ضخامت کمتری دارند. استفاده از کیتوزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته ها را کاهش می دهد و با افزایش مقدار کیتوزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت آن ها کمتر می شود. با افزایش دمای تیمار حرارتی جذب آب و واکشیدگی ضخامت کمتر می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این تحقیق حاکی از آن است که در بین شرایط استفاده شده در این تحقیق، استفاده از چسب اوره - ملامین فرمالدهید، کیتوزان 4٪ و دمای تیمار حرارتی 160 درجه سانتی گراد بهترین شرایط برای کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته های آزمونی می باشد. واژگان کلیدی: تخته خرده چوب، کیتوزان، ثبات ابعادی، جذب آب، واکشیدگی ضخامتی

    یافته ها

    تخته های ساخته شده با چسب اوره - ملامین فرمادهید نسبت به چسب اوره فرمالدهید، جذب آب و واکشیدگی ضخامت کمتری دارند. استفاده از کیتوزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته ها را کاهش می دهد و با افزایش مقدار کیتوزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت آن ها کمتر می شود. با افزایش دمای تیمار حرارتی جذب آب و واکشیدگی ضخامت کمتر می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در این تحقیق حاکی از آن است که در بین شرایط استفاده شده در این تحقیق، استفاده از چسب اوره - ملامین فرمالدهید، کیتوزان 4٪ و دمای تیمار حرارتی 160 درجه سانتی گراد بهترین شرایط برای کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت تخته های آزمونی می باشد.

    کلیدواژگان: تخته خرده چوب، کیتوزان، ثبات ابعادی، جذب آب، واکشیدگی ضخامتی
  • آیسونا طلائی*، حمیده عبدل زاده، توحید محمودی صفحات 19-23
    سابقه و هدف

    چوب پلیمرهای مختلف، ویژگی های متفاوتی را در مقایسه با چوب ماسیو دارند، تحقیقات انجام شده تا کنون بیشتر به بررسی تغییرات فیزیکی و مکانیکی ایجاد شده در این فراورده ها پرداخته است از این رو این پژوهش به منظور بررسی رفتار حرارتی و زاویه تماس قطره در چوب پلیمر فورفوریله شده صنوبر انجام گرفت.

    مواد و روش‏ ها

    نمونه های چوب پلیمر با اشباع تحت فشار و پلیمریزاسیون منومر فورفوریل الکل با کاتالیزور حرارت ساخته شدند. نمونه های چوبی در دو سطح فورفوریلاسیون کم و زیاد با افزایش درصد وزنی به ترتیب 08/25% و 83/58% آماده و ساخته شدند. ثبات ابعاد نمونه ها با غوطه وری طولانی مدت در آب طبق استاندارد ASTM D-4442، زاویه تماس قطره با روش قطره گذاری آب دیونیزه و رفتار حرارتی نمونه ها نیز با تکنیک های TGA (آنالیز وزن سنجی حرارتی) و DTG (مشتق توزین حرارتی) بررسی شدند.

    یافته ‏ها

    نتایج نشان داد که واکشیدگی حجمی و جذب آب نمونه های فورفوریله شده نسبت به نمونه های شاهد کاهش می یابد. زاویه تماس قطره نیزدر نمونه های فورفوریله شده نسبت به نمونه های شاهد افزایش نشان داد و بیشترین زاویه تماس قطره در فورفوریلاسیون سطح زیاد به دست آمد. با محدود شدن فضاهای جذب رطوبت و نفوذ کمتر آب در داخل خلل و فرج چوب زاویه تماس قطره و خاصیت ترشوندگی چوب پلیمرحاصل کاهش یابد. نتایج آنالیز گرمایی (DTG) نمونه های فورفوریله شده نشان داد در فاز اول مقدار انرژی آزاد شده با توجه به بالا بودن دمای سوختن سلولز و پایداری نمونه ها کمتر است. در فاز دوم چوب پلیمر فورفوریله شده پایداری حرارتی بیشتری را نسبت به شاهد از خود نشان داده و با افزایش سطح فورفوریلاسیون این پایداری افزایش یافت. در فاز سوم، ترکیباتی که حاصل از تخریب حرارتی سلولز است، کاهش پیدا کرده و ماده قابل اشتعال کمتری تولید شده و انرژی آزاد شده نیز کاهش یافته است. در فاز سوم انرژی لازم برای شکستن پیوندها فراهم شده و صرف مشتعل کردن گازها و قطران می شود.

    نتیجه‏ گیری

    بر اساس یافته‏ ها، چوب صنوبر فورفوریله شده نسبت به آزمونه های شاهد جذب آب و واکشیدگی حجمی کمتر داشته و دچار تغییرات فیزیکی کمتری می شود و بنابراین می توان همچنین این فراورده دارای ثبات حرارتی بالاتری نسبت به چوب ماسیو است که کاربرد آن را در مواردی که در معرض دماهای بالاتر هستند ایمن تر می سازد.انتظار داشت در ساخت محصولات چوبی و مبلمان شهری، در ناحیه اتصالات نیز کمتر تحت تاثیر تغییرات شرایط جوی دچار گسیختگی شود.

    کلیدواژگان: فورفوریلاسیون، TGA، DTG، خواص فیزیکی، زاویه تماس قطره
  • آرش خدادادی، کامبیز پورطهماسی* صفحات 35-51
    سابقه و هدف

    استفاده از چوب در ساخت سازهای موسیقی قدمتی دیرینه در سرتاسر جهان دارد. سازندگان ساز همواره در تلاش هستند تا با تیمارهای خاص کیفیت چوب ها را برای تولید ساز با کیفیت، ارتقاء بخشند. در این بین چوب گردو از دیرباز برای ساخت ساز سنتور که از سازهای ملی ایران است به کار رفته است. صدای این ساز به شدت به کیفیت چوب و نحوه ساخت ساز بستگی دارد. اما در کنار انتخاب چوب مناسب و شیوه ساخت آلات موسیقی، همه نوازندگان اعتقاد دارند که در صورت نگهداری مناسب و نواختن ساز، به مرور زمان، صدای آن بهتر یا اصطلاحا جا افتاده می شود. از آنجاییکه در طی نواختن ساز، چوب تحت ارتعاش قرار می گیرد، در این تحقیق این فرضیه مورد آزمون قرار گرفت که اگر چوب پیش از استفاده در ساخت ساز و به منظور شبیه سازی نواختن ساز و بهبود ویژگی های آکوستیکی چوب، تحت ارتعاشات مصنوعی تسریع شده قرار بگیرند، چه تغییری در خواص صوتی آن پدید می آید.

    مواد و روش ها

    از اینرو در این تحقیق، 10 نمونه چوب گردو (Juglans regia) با ابعاد 8×40×200 میلیمتر (5 عدد با برش شعاعی و 5 عدد با برش مماسی) تهیه شدند. خواص صوتی آنها با استفاده از روش غیر مخرب بینگ اندازه گیری شد تا از یکسانی نمونه ها مطمین شویم. آنگاه به مدت یک ماه تحت ارتعاشات ضعیف و بعد دو ماه تحت ارتعاشات قوی تر قرار گرفتند. برای این کار دو دستگاه ویبراتور طراحی و ساخته شد که با استفاده از خاصیت مغناطیسی لرزش ضعیف و با استفاده از جرم خارج از مرکز لرزش قوی تولید می کردند. خواص آکوستیکی و مکانیکی چوب ها مانند مدول یانگ، سرعت صوت، میرایی، ضریب تشعشع صوت و امپدانس، قبل و بعد از ارتعاشات اندازه گیری شد. در پایان برای بررسی ماندگاری تغییرات، نمونه ها به مدت یک ماه در حالت بدون ارتعاش در اتاق کلیما نگهداری شده و خواص صوتی آنها دوباره اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ارتعاشات ایجاد شده بر روی نمونه ها اثر مثبتی بر خواص صوتی چوب داشته است. قرارگیری نمونه ها در معرض ارتعاش ضعیف اثر چندانی بر میانگین تغییرات نداشته اما اعمال ارتعاش قوی طی یک ماه اول باعث افزایش خواص صوتی شده است. اما در ماه دوم اعمال ارتعاشات قوی تغییر چندانی ایجاد نکرد. اگرچه بر اساس تحلیل آماری این تغییرات حتی در ماه اول معنادار نبود اما ارتعاشات اعمال شده باعث بهبود 3 درصدی ویژگی های صوتی نمونه های مورد آزمایش شد. با گذشت یک ماه از اتمام ارتعاشات تغییر حاصل شده در میرایی به حالت اولیه برگشت اما باقی خواص آکوستیکی مانند مدول یانگ، سرعت صوت و غیره بهبود حاصله را تا حدود زیادی حفظ کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از نظر آماری معنادار نبوده است و مقدار افزایش در حد 3 درصد بسیار کم بوده است با این حال می توان نتیجه گرفت که اگر ارتعاشات مصنوعی بطور درازمدت اعمال شوند، احتمال بهبود خواص صوتی چوب وجود دارد.

    کلیدواژگان: سنتور، چوب گردو، ارتعاشات مکانیکی، ویژگی های صوتی. ارزیابی غیر مخرب
  • شایسته غلامی*، لطیفه سعادت، احسان صیاد صفحات 53-66
    سابقه و هدف

    زادآوری درختان یک فرآیند بسیار مهم در پویایی اکوسیستم جنگل است و اثر مهمی در ترکیب جوامع جنگلی دارد. تحلیل کمی زادآوری درختان، اطلاعات پایه و اساسی برای حفاظت و مدیریت جنگل فراهم می کند. در سال های اخیر زادآوری، پوشش و ساختار جنگل های زاگرس دچار تغییرات شدیدی شده است. این جنگل ها دارای اهمیت ملی فراوان هستند. حدود یک سوم بارندگی های سالانه کشور را دریافت کرده و منشا چهل درصد منابع آبی کشور هستند. با توجه به اهمیت ملی و منطقه ای جنگل های زاگرس، ارزیابی زادآوری درختان و الگوی توزیع آن از اولویت های مهم برای برنامه ریزی، مدیریت و احیای این جنگل ها است. از طرفی تخریب اکوسیستم ها، دینامیک و الگوی مکانی آن ها را تغییر می دهد. در این راستا، اکوسیستم ها به سمت یک خودتشابهی در الگو های مکانی برای استفاده بهتر از منابع و مواد غذایی پیش می روند که در نتیجه این خودتشابهی الگوی مکانی پوشش گیاهی در مقیاس وسیع، دارای یکنواختی شده و از ساختار اولیه دور خواهد شد. این خودتشابهی در اکوسیستم ها یک ویژگی ذاتی سیستم های غیرخطی است. برای مطالعه سیستم های غیرخطی، تکنیک آماری که می تواند استفاده شود و قادر است ساختار مکانی را تفسیر کند یک کمیت ریاضیاتی به اسم بعد فرکتال می باشد. در واقع بعد فرکتال، پتانسیلی برای بررسی و مطالعه ساختار مکانی آن دسته از پدیده هایی دارد که به سمت خود تشابهی پیش رفته اند.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر در بخشی از جنگل های قرق شده گهواره در استان کرمانشاه انجام شد. نمونه برداری با استفاده از شبکه آماربرداری به ابعاد 100 متر × 100 متر و به صورت منظم تصادفی انجام گرفت. همچنین در بخشی از منطقه برای برداشت زادآوری در فاصله های کوچک تر، از ابعاد شبکه با فاصله 20 متر × 20 متر هم استفاده شد. در این پژوهش الگوی توزیع زادآوری دانه زاد درختان در 126 قطعه نمونه 100 متر مربعی با استفاده از تابع خودهمبستگی و نظریه فرکتال بررسی شد.

    یافته ها

    ویژگی های زادآوری در بسیاری از موارد، خودهمبستگی نداشتند که در واقع تایید کننده عدم وجود ساختار مکانی مشخص در آنهاست. خودهمبستگی بیشتر در متغیرهای تراکم زادآوری آلبالوی وحشی (Ceracus microcarpa (C.A.M) Boiss)، تراکم کل زادآوری، میانگین کل ارتفاع زادآوری و شاخص شانون دیده می-شود که تاییدکننده وجود همبستگی مکانی بیشتر در این متغیرها و واریانس تصادفی کم آن ها است. ابعاد فرکتال زیاد درمورد کلیه متغیرها نشان داد که نوسان های شدیدی در منطقه وجود دارد و تغییرات مکانی دارای ساختار و نظام مندی مشخصی نیستند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این تحقیق، زادآوری دانه زاد درختان در جنگل های این منطقه دارای تنوع است، اما با توجه به بعد فرکتال بالا که نشانگر الگوی مکانی غیر قابل پیش بینی و تصادفی در اکثر متغیرهای زادآوری است، هنوز ساختار مکانی به ثبات لازم برای استقرار کامل آن نرسیده و حفاظت این جنگل ها باید ادامه یابد.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، الگوی مکانی، خودهمبستگی، بعد فرکتال، ساختار جنگل
  • امیر غلامی درمی، حسن اکبری*، مهران نصیری، محبوبه فسحت صفحات 67-80
    سابقه و هدف

    ریشه گیاهان به عنوان نوعی از مصالح زنده درحفظ و پایداری شیروانی ها مورداستفاده قرارمی گیرد. علاوه براینکه به حفظ و پایداری محیط زیست کمک می کند، قابلیت خودترمیمی داشته وفاقد اثرات منفی و مضر برای محیط زیست وهزینه های اضافی برای تثبیت شیروانی ها می باشد. پوشش گیاهی بدلیل داشتن سیستم ریشه ای خود باعث ایجاد چسبندگی بین ذرات خاک می شود و تاثیر معنی داری در تثبیت دامنه دارد به همین دلیل ویژگی های زیستی گونه های مختلف اهمیت بسزایی دارد.میزان مسلح سازی یک گونه به ویژگی های زیست فنی از قبیل تراکم و مقاومت کششی ریشه ها بستگی دارد که در این مطالعه به بررسی این ویژگی ها پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    دراین تحقیق دو توده غیر بومی جنگلکاری شده کاج(PinusSylvesteres) و اقاقیا ((RobiniaPeseudoacasia و دو توده طبیعی با گونه های بومی ممرز (CarpinusBetulus)و توسکای ییلاقی (AlnusSubcordata) با شرایط رویشگاهی مشابه (ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهت دامنه، نوع خاک، زمین شناسی و غیره) درجنگل شهرستان نکا (طرح جنگلداری نکا- ظالمرود)انتخاب و از هر گونه 6 پایه به روش تصادفی از بین پایه های سالم و سیلندریک برای نمونه برداری انتخاب شدند و به بررسی نسبت سطح ریشه به سطح خاک ومقاومت کششی آنها پرداخته شد. برای برسی و مقایسه پراکنش ریشه ها، از روش حفر پروفیلاستفاده شد. دیواره های پروفیل به افق های 10 سانتی متری تقسیم و قطر کلیه ریشه های بیرون زده اندازه گیری شد. سپس درصد نسبت سطح ریشه به سطح خاک در هر افق محاسبه شد. برای اندازه گیری مقاومت کششی، از دستگاه مقاومت کششی سنتام استفاده شد. نمونه های ریشه در سمت پایین (شیب30 درصد) درختان جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش عمق نراکم ریشه ها طبق تابع نمایی کاهش پیدا می کند و نراکم ریشه ها در گونه های غیر بومی بیشتر از گونه های بومی می باشد، که برای گونه های ممرز، توسکا، اقاقیا و کاج به ترتیب،002/0±033/0، 002/0± 081/0، 018/0± 026/0و 015/0± 177/0 درصد بدست آمده ا ست. دامنه قطری ریشه های مورد آزمایش 9-2 میلیمتر بود. در این مطالعه، میزان مقاومت کششی گونه های بومی بیشتر از گونه های غیر بومی می باشد که برای ریشه گونه های ممرز، توسکا، اقاقیا و کاج به ترتیب (3/10±93/31، 98/6±57/17، 41/2±4/18 و 46/5 ± 77/ 9مگاپاسکال) بدست آمده است. نتایج آزمایشات مقاومت کششی نشان داد که با افزایش قطر، میزان مقاومت کششی طبق تابع توانی کاهش پیدا کرده و قطر ریشه و نیروی کششی از رابطه توانی مثبت پیروی کرده و گونه ممرز مقاومت کششی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه ریشه ها در لایه های سطحی خاک بیشترین مقدار را دارند چسبندگی خاک را حتی در عمق های پایین تر نیز افزایش می دهند. این فرآیند با توجه به تراکم ریشه ها کنترل می شود که به قطر ریشه ها و درختان بستگی دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که باید تغییرات ویژگی های مکانیکی ریشه درختان در گونه های بومی و غیر بومی، در مدل سازی های پایداری دامنه خاک در نظر گرفته شود. نتایج این تحقیق دانش ما را در استفاده آگاهانه از این گونه ها در زیست مهندسی و در رابطه با نقش گیاهان در پایدارسازی دامنه ها افزایش داده و سبب بهبود مدل سازی پایداری خاک در دامنه های ناپایدار جنگلی و در نتیجه مدیریت صحیح تر می شود.

    کلیدواژگان: مقاومت کششی ریشه، گونه غیر بومی، نسبت سطح ریشه به سطح خاک، زیست مهندسی
  • میترا دارسنج، رضا بصیری*، مصطفی مرادی صفحات 81-95
    سابقه و هدف

    اثر متقابل درون گونه ای به دلیل اینکه بین پایه های یک گونه که دارای آشیان اکولوژیک مشابهی هستند رخ می دهد دارای اهمیت می باشد. هدف این تحقیق، ارزیابی اثر متقابل درون گونه ای درختان پده (Populus euphratira Oliv.) با استفاده از تابع همبستگی نشان دار می باشد.

    مواد و روش ها

    موقعیت مکانی تمام درختان دارای قطر بیشتر از 5/2 سانتیمتر در دو توده خالص و آمیخته به مساحت 5/4 و 1/9 هکتار در منطقه چهارآسیاب بهبهان، برداشت شد. ارتفاع کل درخت، قطر برابر سینه، قطر تاج و طول بخش نورگیر تاج درختان به عنوان متغیر نشان اندازه گیری شدند. جهت بررسی اثر متقابل درون گونه ای از تحلیل الگوی مکانی نقطه ای استفاده شد. جهت آشکار کردن ارتباطات مکانی بین پایه های درختان پده از نظر ویژگی های مختلفی مثل ارتفاع کل درخت، قطر برابر سینه، قطر تاج و طول بخش نورگیر تاج از تابع همبستگی نشان دار (MCF) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در توده خالص، بین قطر برابر سینه درختان در فاصله کمتر از 5 و بیشتر از 20 متر همبستگی منفی معنی دار دیده شد. بین فواصل 5 تا 20 متر حالت استقلال بین پایه ها دیده شد. بین قطر تاج درختان پده از فاصله 5 تا 40 متر همبستگی مثبت و از فاصله 45 متر به بعد همبستگی منفی دیده شد. بین ارتفاع کل و طول بخش نورگیر تاج درختان از فاصله 5 تا 30 متر همبستگی مثبت معنی داری دیده شد. از فاصله 30 متر به بعد حالت استقلال بین پایه ها دیده شد. در توده آمیخته، بین قطر برابر سینه درختان تا فاصله 40 متری حالت استقلال دیده شد. از فاصله 40 متر به بعد همبستگی مثبت دیده شد. بین قطر تاج درختان در تمام فواصل همبستگی منفی دیده شد. بین ارتفاع کل و طول بخش نورگیر تاج درختان در اکثر فواصل حالت استقلال دیده شد.

    نتیجه گیری

    در توده خالص، بسته به فواصل مختلف و متغیرهای متفاوت حالات مختلفی از اثر متقابل اعم از منفی، مثبت و استقلال در بین پایه های درختی دیده شد. در حالی که در توده آمیخته بجز وضعیت اثر متقابل منفی که در رابطه با قطر تاج دیده شد در بقیه موارد حالت استقلال بین پایه های مختلف از نظر متغیرهای مورد بررسی مشاهده شد. قطر برابر سینه در دو توده خالص و آمیخته شرایط مشابهی نشان دادند. در توده خالص، قطر تاج بین پایه های درختی همبستگی مثبت و در توده آمیخته همبستگی منفی نشان داد. همبستگی مثبت بین ارتفاع کل و طول بخش نورگیر تاج پایه ها در توده خالص دیده شد درحالی که در توده آمیخته، استقلال بین پایه ها مشاهده گردید. مجموع، مطالعه اثر متقابل بین درختان پده برای درک پویایی، روند رشد و مکانیسم هایی که این گونه با ارزش را در خطر انقراض قرار می دهد مفید باشد.

    کلیدواژگان: جنگل رودخانه ای، تحلیل الگوی مکانی نقطه ای، توده خالص و آمیخته، تابع همبستگی نشان دار
  • کیومرث سفیدی*، سید محمدمعین صادقی، معصومه دهقان صفحات 97-112
    سابقه و هدف

    ساختار توده عاملی کلیدی در رشد، عملکرد و چگونگی تغییر و تحولات در جنگل است و ارزیابی ساختار جنگل های دست کاشت می تواند نقش مهمی در بهبود جنگل کاری ها و اجرای به موقع تیمارهای جنگل شناسی در هر توده ایفا نماید. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های ساختاری جنگل های دست کاشت در پارک جنگلی صایب تبریزی شهر تبریز با گذشت 25 سال از کاشت و رهاسازی مدیریت آن انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این بررسی پس از بررسی های میدانی اولیه، سه قطعه یک هکتاری انتخاب و بر اساس شاخص های کمی، ساختار هر قطعه نمونه بررسی شد. در هر قطعه نمونه، مشخصه های ساختاری توده (نوع گونه، قطر برابر سینه، ارتفاع درخت، ارتفاع و قطر تاج درختان) براساس برداشت کامل همه پایه های درختی و روش فاصله ای (مبتنی بر نزدیک ترین همسایه) اندازه گیری شد. به منظور بررسی تراکم درختان از شاخص فاصله تا نزدیک ترین همسایه ها، برای بررسی تنوع الگوی مکانی از دو شاخص زاویه یکنواخت و کلارک و اوانز، برای بررسی آمیختگی گونه ای از شاخص مینگلینگ، اختلاف ابعاد درختان از شاخص های تمایز قطری و ارتفاعی درختان و برای محاسبه تنوع درختی از شاخص ترکیبی تنوع ساختاری بهره گرفته شد.

    یافته ها

    براساس نتایج، به طور متوسط تراکم درختان 448 اصله در هکتار به دست آمد. در قطعه های نمونه مورد بررسی میانگین قطر برابر سینه 9/12 سانتی متر، میانگین ارتفاع درختان 1/5 متر و میانگین سطح مقطع برابر سینه 013/0 متر مربع در هکتار ثبت شد. بیش ترین فراوانی در بین گونه ها به ترتیب متعلق به گونه های کاج سیاه با 4/50 درصد و اقاقیا 4/32 درصد بود. نتایج نشان داد که میانگین فاصله تا نزدیک ترین همسایه ها 36/4 متر بود. نتایج حاصل از شاخص زاویه یکنواخت نشان از کپه ای بودن و شاخص کلارک و اوانز نشان دهنده ی الگوی منظم پراکنش مکانی درختان بود. براساس شاخص مینگلینگ، توده های موردبررسی از آمیختگی به نسبت متوسطی برخوردارند. نتایج شاخص های تمایز قطری و ارتفاعی درختان نشان داد اختلاف ابعاد درختان اندک بوده و سه قطعه نمونه همگن هستند. براساس شاخص ترکیبی تنوع ساختار، تنوع درختان در قطعه های نمونه موردبررسی کم بود.

    نتیجه گیری

    در یک جمع بندی می توان بیان کرد که گذشت نزدیک به سه دهه از کاشت درختان در این پارک، جوامع درختی همگن بودن ساختار خود را حفظ کرده اند و هم چنین دارای آمیختگی متوسط هستند؛ بنابراین می توان اظهار داشت که در منطقه پژوهش توسعه ساختار جنگل به کندی صورت می گیرد. توصیه می شود به منظور افزایش پایداری زیستی، با عملیات پرورشی جنگل شناسانه، درختان به سمت افزایش آمیختگی و ناهمگن کردن ساختار هدایت شوند. نتایج این تحقیق می تواند توجیهاتی عینی بر اهمیت ایجاد آگاهانه راهبردهای جنگل شناسی در جنگل کاری های کشور به عنوان حلقه ای مفقوده در مدیریت جنگل کشور کمک کند.

    کلیدواژگان: جنگل شناسی، ساختار جنگل، شاخص زاویه یکنواخت، شاخص نزدیک ترین همسایه
  • سید محمد واعظ موسوی*، اکرم حقیقت دوست صفحات 113-129
    سابقه و هدف

    در سالهای اخیر حفاظت از تنوعزیستی به یک هدف مهم در مدیریت جنگلها تبدیل شده است و باعث ایجاد رویکردهای مدیریتی محافظهکارانه مانند ایجاد مناطق حفاظت شده و یا ایجاد مناطقی که هیچ دخالت مدیریتی در آنها صورت نمی گیرد شده است. در دهه گذشته درختان دارای خردزیستگاه (درختان زیستگاهی) مورد توجه قرار گرفته اند. خردزیستگاه ها ساختارهایی هستند که برروی درختان زنده یا خشک شده ایجاد شده و شامل تغییراتی مثل زخم و شکستگیهایی هستند که در اثر فرآیندهای زیستی برروی درختان ایجاد میشوند و مکان هایی را برای زندگی موجودات زنده جنگل فراهم می کنند. امروزه ضرورت حفظ درختان زیستگاهی در مدیریت و سیاست گذاری های جنگل مشخص شده است. این تحقیق با هدف بررسی تنوع و فراوانی خردزیستگاه های درختی در توده های انجیلی- ممرز طرح جنگل داری دکتر بهرام نیا گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور برای ارزیابی خردزیستگاه های درختان، چهار قطعه نمونه 2500 مترمربعی انتخاب و تمام درختان با قطر برابر سینه بالای 5/7 سانتی متر از نظر ویژگی های کمی (قطر و ارتفاع) مورد بررسی قرار گرفتند. سپس نوع و فراوانی خردزیستگاه ها با استفاده از راهنمای مصور شناسایی خردزیستگاه ها به طور جداگانه برروی هر درخت بررسی و ثبت شد. برای بررسی خردزیستگاه های واقع شده در قسمت های بالای تنه و تاج از دوربین دوچشمی استفاده شد. ارزش زیستگاهی و ارزش اقتصادی تک تک پایه ها محاسبه گردید. جهت بررسی ارتباط بین وقوع و فراوانی خردزیستگاه ها با خصوصیت کمی درختان از آزمون همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ساختار توده ناهمسال و فراوان ترین گونه در قطعات نمونه گونه انجیلی می باشد. درختان ممرز ضمن دارا بودن بالاترین میانگین قطری و ارتفاعی، بیشترین تنوع و فراوانی خردزیستگاه ها را نیز دارا بودند. پرتکرارترین خردزیستگاه مشاهده شده در درختان به ترتیب شامل گروهEP (اپی فیت ها)، گروه GR (حفره های پیرامون ریشه) و گروه CV (حفره ها) بوده است. نتایج آزمون همبستگی در مورد رابطه بین قطر درختان با تعداد خردزیستگاه ها نشان داد که بین قطر درختان با تعداد خردزیستگاه ها در گونه های انجیلی، ممرز، افرا و مجموع گونه ها ارتباط معنی دار و مستقیم وجود دارد یعنی با افزایش قطر بر تعداد خردزیستگاه ها افزوده می شود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که خردزیستگاه های مختلفی در توده های انجیلی-ممرز مورد مطالعه یافت می شوند. همچنین افزایش قطر یکی از مولفه های اثر گذار بر فراوانی خردزیستگاه ها است. بنابراین باقی گذاشتن تعدادی از درختان قطور در توده جنگلی به عنوان بستری برای ایجاد خردزیستگاه ها می تواند حایز اهمیت باشد. ضمن آنکه از عامل قطر می توان به عنوان شاخصی برای پیش بینی فراوانی خردزیستگاه ها روی درختان استفاده کرد. درمجموع شناخت عوامل موثر بر وقوع و فراوانی خردزیستگاه ها می تواند کمک موثری در حفظ تنوع زیستی اکوسیستم های جنگلی باشد.

    کلیدواژگان: درختان زیستگاهی، تنوع، خردزیستگاه، انجیلی-ممرز، ارزش زیستگاهی
|
  • A.R. Rezanezhad, T. Tabarsa, M.R. Dehghani Firouzabadi, A.R. Shakeri Pages 1-18
    Background

    the dimension stability of wood panels is one of the most challenges in these related industries. The humidity absorption not only changes the appearance and physical properties, but also it affects the mechanical structure and reduces the strengths. There are different methods for solving this problem such as chemical modification, monomer saturation, and thermal treatment. The disadvantages of each method are mechanical properties reduction and environmental problems. Chitosan is used in this study which it is the most abundant biopolymer after cellulose as a biodegradable and less reduction in mechanical strength. Chitosan is derived by chitin. Chitin is an amino-polysaccharide which it is polymerized by N-acetyl-D-glucosamine associated with B(1-4) linkages. Chitosan coated the particles and preserved them to humidity absorption. On the other hand, the thickness swelling and water absorption are decreased because the hydroxyl groups of wood are replaced by the acetamide groups of chitosan.

    Methodology

    in this study, the wood mixture of forest species with variable factors (the amount of chitosan 2%, 4% ; thermal treatment temperature 120oc, 140oc, 160oc; and two types of adhesives urea formaldehyde and urea-melamine formaldehyde in ratio of 50/:50) is used which followed by the fixed factors (pressure, temperature and press time , 25 bar, 165oc, and 6 min, respectively). The amount of 42 particleboard samples with 10 mm thickness and 20*30 cm3 has been made. According to EN-317 standards, the samples with 10*50*50 mm3 dimensions are examined by 2 and 24 hours for water absorption and thickness swelling tests.

    Results

    the particleboards are made by urea-melamine formaldehyde indicated less water absorption and thickness swelling rather than urea-formaldehyde. The water absorption and thickness swelling are decreased by using chitosan. By increasing the amount of chitosan utilization, the water absorption and thickness swelling are decreased. Increasing of thermal treatment temperature reduces the water absorption and thickness swelling.

    Conclusion

    With regards to different treatments in this study, the results showed that the optimal treatment conditions for decreasing of water absorption and thickness swelling are urea melamine formaldehyde, chitosan 4%, and thermal temperature 160oc. Keywords: particleboard, chitosan, dimension stability, Water absorption, Thickness swelling

    Results

    the particleboards are made by urea-melamine formaldehyde indicated less water absorption and thickness swelling rather than urea-formaldehyde. The water absorption and thickness swelling are decreased by using chitosan. By increasing the amount of chitosan utilization, the water absorption and thickness swelling are decreased. Increasing of thermal treatment temperature reduces the water absorption and thickness swelling.

    Conclusion

    With regards to different treatments in this study, the results showed that the optimal treatment conditions for decreasing of water absorption and thickness swelling are urea melamine formaldehyde, chitosan 4%, and thermal temperature 160oc.

    Keywords: Particleboard, Chitosan, dimension stability, Water absorption, Thickness swelling
  • Aisona Talaei *, Hamideh Abdolzadeh, Tohid Mahmoodi Pages 19-23
    Background and Objectives

    Different wood polymers have different properties compared to solid wood. Research has further investigated the physical and mechanical changes of these products. Therefore, this study was conducted to investigate the thermal behavior and drop contact angle of furfurylated poplar wood polymer.

    Materials and Methods

    Wood polymer samples were performed by saturation under pressure and polymerization of furfuryl alcohol monomer with heat catalyst. Wood samples were prepared in two levels of low and high level of furfurylation by increasing the weight percentage gain by 25.08% and 58.83%, respectively. Dimensional stability was assessed by long-term immersion according to ASTM D-4442 standard, drop contact angle by deionized water drip method and thermal behavior of samples by TGA (Thermogravimetric Analysis) and DTG (Derivative Thermogravimetry) techniques.

    Results

    The results showed that volumetric swelling and water uptake of saturated samples decreased compared to control sample. Furfuryl alcohol is a polar monomer that enters the cell wall after penetrating the wood and swells the walls after polymerization, thus reducing the water absorption capacity of the wall and leaving less room for swelling. The drop contact angle was increased compared to the control samples and the highest drop angle was obtained at high level furfurylation. By reducing the spaces of moisture absorption and less water penetration inside the pores of the wood, the drop contact angle and the wettability of the wood-polymer will be reduced. The results of thermal analysis showed that with furfurylation and increasing its level, changes in TGA and DTG diagrams occur. DTG results showed that in the first phase, the amount of energy released is lower due to the high burning temperature of cellulose and the stability of the furfurylated specimens. In the second phase, the furfurylated wood-polymer showed greater thermal stability than the control and this stability increased with increasing the level of furfurylation. In the third phase, the samples of furfurylated wood-polymer at low and high levels had less energy released than the control samples. At this stage, the compounds resulting from the thermal degradation of cellulose are reduced and the flammable material is reduced compared to the control samples, resulting in a reduced energy release. In the third phase, the necessary energy is provided to break the bonds and is spent on igniting gases and tar.

    Conclusion

    According to the findings, furfurylated poplar wood-polymer has less water absorption and volumetric swelling than the control samples and undergoes less physical changes due to less water absorption and volumetric swelling. It can be expected that in the manufacture of wood products and urban furniture, the joints will be less affected by changes in weather conditions. This product also has a higher thermal stability than solid wood, which makes its use safer in cases exposed to higher temperatures.

    Keywords: Furfurylation, TGA, DTG, Physical properties, Drop contact angle
  • Arash Khodadadi, Kambiz Pourtahmasi * Pages 35-51
    Background and objectives

    Wood has been used for making musical instruments for a long time around the world. Manufacturers of these instruments are always trying to improve the quality of wood to make better sound by using special treatments. Santour (Iranian traditional music instrument) is usually made from walnut wood and the quality of its sound is highly dependent on the quality of wood and fabrication methods. Besides choosing the proper wood and manufacturing technics, all performers agree that if an instrument is kept in proper situation, by playing it, the sound quality will become better over the time. As the wood in instruments is under mechanical vibrations during playing, this hypothesis has been investigated that if the wood is imposed to artificial vibrations similar to real music playing, before being used to make the instrument, what changes will occur in its sound characteristics.

    Materials and methods

    To do this, 10 specimens of walnut wood Juglans regia (5 tangential and 5 radial) with dimensions of 200×40×8 mm3 has been prepared. In order to be sure about the similarities of specimens, the acoustic properties of them has been measured. Then all the woods were imposed to light vibrations for 1 month and then heavier vibration for next 2 months. Two vibrating machines were designed and built which produced light vibrations by magnetic force and heavy vibrating by eccentric mass. The acoustic and mechanical properties of wood like Young's modulus (E), sound speed, sound radiation coefficient, Tanδ, were measured before and after vibrating using nondestructive Bing method. Then the woods remained without vibration for another month to find out the durability of changes and the acoustical properties of them were measured again.

    Results

    The results of this research show that these vibrations have improved the acoustic properties of wood. The light vibration had almost no effect on the specimens but the heavier vibration after one month improved the sound quality of wood up to 3% including Young's modulus, sound speed, sound radiation coefficient, and Tanδ. But in the second month of imposing heavy vibrations no significant change was observed. However statistical analysis shows that this changes are not meaningful. One month after finishing the vibrations, Tanδ returned to the previous amount but improvement in E and other acoustic properties looked permanent.

    Conclusion

    The results were not statistically significant and the 3% improvement was very low but meanwhile it can be concluded that if artificial vibrating is imposed for a long time there is a possibility to improve acoustical propertied of wood.

    Keywords: Santour, Walnut wood, Mechanical vibration, Acoustic properties, Nondestructive tests
  • Shaieste Gholami *, Latifeh Saadat, Ehsan Sayad Pages 53-66
    Background and objectives

    The tree species regeneration is a critical process in the population dynamics of forests and significantly influences the composition of forest communities. Quantitative analysis of tree regeneration may provide baseline information for conservation and management strategies. Zagros oak forests have been subjected to dramatic changes in forest regeneration, cover and structure in recent decades. Zagros forests have critical national importance. These forests capture over one third of the country’s annual precipitation, and are the headwaters for 40% of the country’s rivers and streams which provide water to the dry central plateau of Iran. Given the national and regional importance of Zagros forests, it is extremely useful for restoration management to evaluate spatial distribution of tree regeneration. Disturbing of ecosystems, changes the dynamic of species and ecosystem processes. Ecosystems are therefore moving in a self-organizing way towards a more efficient use of energy/nutrients to the total energy input. This self-organizing of the ecosystem is an inherent feature of non-linear interacting systems. Techniques used to study non-linear systems could be able to quantify the structure of complex objects and spatial dynamic of plants.

    Materials and methods

    The mathematical features of spatially complex systems are often fractal. Fractal has the potential to exposure a new way to understand and analyze such natural spatial phenomena, which are not smooth, but rough and fragmented to self-similarity. We investigated the spatial patterns of tree regeneration density and diversity in 126 plots (100 m2). The study was conducted at a preserved area (12 years) in Zagros forest of western Iran. We applied autocorelation methods to examine the spatial structure in distribution of regeneration. Fractal analysis was also used to characterize the complexity of the spatial patterns.

    Results

    We found that preservation favored density and diversity of tree regeneration in this area. On the whole the variables have weak autocorrelation but regeneration density of C.microcarpa, total regeneration density, regeneration height and Shannon index are the variables which have the most autocorrelation. On the other hand, fractal dimension, representing the unpredictability of spatial patterns, is high for trees and regeneration. This implies that although spatial dependence exists, it is generally fairly weak.

    Conclusion

    These results revealed the scattered and homogeneous spatial distribution of trees and their regeneration. Indeed, our results showed a recovery of regeneration but not the spatial structure of it. It seems that conservation efforts must be continue to complete the recovery of regeneration and their spatial structure.

    Keywords: Biodiversity, Spatial pattern, Autocorrelation, Fractal dimension, Forest structure
  • Amir Gholami Derami, HASSAN AKBARI *, Mehran Nasiri, Mahboobeh Foshat Pages 67-80
    Background and objectives

    The roots of the plants are used as a kind of materials in the slopes preservation and resistance. Because in addition to helping to preserving and resisting the environment, it has recovery ability and has no harmful and negative effects on the environment and has no additional costs too. Plant cover is caused for pastiness between soil particles for having root system and has significant impact in slope stabilization, for this reason, the biological characteristics of different species has great importance. The quantity of reinforcement depends on root biotechnical characteristics such as root density and tensile strength. In this study assessed these biotechnical properties.

    Materials and methods

    In this study, two non-native afforested stands of pine (Pinus Sylvesteres) and acacia (Robinia Peseudo acasia) and two natural stands with native species of hornbeam (Carpinus Betulus) and summer alder (Alnus Subcordata) with similar habitat conditions (altitude,Slope and direction of slope, soil type, geology, etc) in the forest of Neka city (Neka-Zalmarud forestry plan) was and Six trees of each species were randomly selected for later analysis. The Root Area Ratio and tensile strength were investigated. Profile trenching method was used to analyze and compare their root distribution. The walls of the profile are divided into 10 cm horizons. Number and diameter of protruded roots in each depth were measured. Finally, the percentage of Root Area Ratio in each horizon was calculated. Standard Santam was used to determine the tensile strength of roots. Root samples were collected at the bottom (30% slope) of trees.

    Results

    The results indicated that the Root Area Ratio were decreased with increasing depth According to the exponential function . The Root area ratio in non-native species is higher than native species. Which has obtained for Carpinus Betulus, Alnus Subcordata, Robinia Peseudo acasia and Pinus Sylvesteres, 0.033±0.002, 0.081±0.002, 0.026±0.018±0.177±0.015 percent respectively. The diameter range of the tested roots was 2-9 mm. The results of tensile strength tests showed that with increasing diameter, the amount of tensile strength according to the According to the exponential function decreased. There is a positive power relationship between root diameter and tensile force.

    Conclusion

    In this research tensile strength of native species is more than non-native one that has obtained for Carpinus Betulus, Alnus Subcordata, Robinia Peseudo acasia and Pinus Sylvesteres, 31.93±10.3, 17.57±6.98, 18.4±2.41, 9.77±5.46 Mpa respectively. The results of this work may help us when applying an efficient bioengineering technique

    Keywords: Bioengineering, Nonnative species, Root Area Ratio, Root tensile strength
  • Mitra Darsanj, Reza Basiri *, Mostafa Moradi Pages 81-95
    Background and objectives

    Intraspecific interaction is important because it occurs between the same species individuals that have similar ecological nests. The objective of this study was to evaluate intera-specific interaction of poplar trees (Populus euhratira Olivier.) using mark correlation functions.

    Materials and methods

    The position of all trees with DBH>2.5 cm were recorded in two pure and mixed stands in Behbahan Chaharasyab area with area of 4.5 and 9.1 ha, respectively. Tree height (H), diameter at breast height (DBH), crown diameter (CD) and light crown length (LCL) were measured as mark variables. Point spatial pattern analysis was used to study the spatial pattern and intraspecific interaction. Marked correlation (MCF) function was used to reveal the spatial relationships between the poplar individuals trees in terms of various characteristics such as total tree height, diameter at breast height, crown diameter and light crown length.

    Results

    The results showed that in pure stand, a significant negative correlation was observed between the DBH of trees at a distance of less than 5 and more than 20 m. Between distances of 5 to 20 m, an independent state was observed between the individuals. There was a positive and negative correlation between the crown diameter of poplar trees from a distance of 5 to 40 m and more than 45 m, respectively. There was a significant positive correlation between the total height and the light crown length of the trees from a distance of 5 to 30 m. At a distance of more than 30 m, the independence was seen between the individuals. In mixed stand, the independence status was observed between DBH of trees up to a distance of 40 meters. A positive correlation was observed at distances greater than 40 m. There was a negative correlation between trees CD at all distances. The independence was seen between H and LCL of trees at most distances.

    Conclusion

    In pure stand, depending on different distances and marks, various states of interaction including negative, positive and independence were seen between the tree individuals. While in mixed stand, except for the state of negative interaction that was seen in relation to the crown diameter, in other cases, the condition of independence between different individuals was observed in terms of the studied marks. DBH showed similar conditions in both pure and mixed stands. CD showed positive and negative correlations between individuals in pure and mixed stands, respectively. There was a positive correlation between H and LCL of individuals in pure stand while independence was observed in mixed stand. Overall, it is useful to study the interaction between poplar trees to understand the dynamics, growth process and mechanisms that endanger this valuable species.

    Keywords: Riparian forests, Point pattern analysis, Pure, mixed stands, Mark correlation function
  • Kiomars Sefidi *, Mohammad Moein Sadeghi, Masomeh Dehghan Pages 97-112
    Background and Objectives

    Forest structure is a key factor in growth, yield and how changes occur in the forest stands, and evaluating the structure of plantations can play an important role in improving afforestation and timely implementation of forestry treatments in each stand. This study aimed to evaluate structural characteristics of plantation forests in the Saib Tabrizi forest park located on Tabriz, after 25 years of planting have passed, and abandon its management.

    Materials and Methods

    For this purpose, after initial field surveys, three one-hectare plots were selected and based on quantitative indicators, the structure of each plot-sample was investigated. In each plot, structural characteristics of all trees (species type, diameter at breast height, tree height, canopy height, and canopy diameter) were measured and the distance method (based on nearest neighbor’s) were used to quantify stand structure. In order to study of stand structural some index including nearest neighbors distance index (density of trees), uniform angle index and Clark and Evans index (variety of location), Mingling index (species mixture), diameter and height differentiation indices (dimensional differences of trees), and complex structural diversity index (tree diversity) were used.

    Results

    Based on the results, the average density of trees was 448 per hectare. In the studied sample plots, the average DBH was equaled to be 12.9 cm, the average height of the trees was 5.1 m and the average basal area was calculated to be 0.013 m2 per hectare. The highest abundance among the species belonged to the species of Pinus nigra with 50.4% and Robinia pseudoacacia 32.4%, respectively. The results of the uniform angle index showed that a cluster pattern in spatial distribution of trees, however Clark and Evans index showed a regular pattern. According to the Mingling index, the studied stands have relatively moderate mixing. The height and diameter differentiation indices showed that the dimensions of the trees had a slight difference, and have a homogeneous structure. According to complex structural diversity index, tree diversity was obtained at the low level.

    Conclusion

    In conclusion, it can be said that after nearly three decades of planting trees in this park, tree communities have maintained the homogeneity of their structure, and trees have moderate mixture. Therefore, it can be stated that the development of forest structure in the research area is slow. Hence it is recommended to increase the biological sustainability, silvicultural treatments are needed to increase mixture and heterogeneity of structure. The results of this study can provide objective justifications for the importance of consciously creating forestry strategies in the country's forestry as a missing link in the forest management.

    Keywords: Forest structure, Nearest neighbor index, Silviculture, Uniform angle index
  • S.M. Waez-Mousavi *, Akram Haghighatdoust Pages 113-129
    Background and objectives

    In recent years the protection of biodiversity became an important goal in forest management and caused some conservative management approaches such as creating managed areas or areas in which no management has been implemented. In the past decade habitat trees came under focus. Micro-habitats are structures on dead or alive trees in the forest including changes such as wounds and fractures caused by biological process and provide places for forest living organisms. Nowadays the necessity of habitat trees protection has been emphasized in forest management and policy. This study aimed to assess the diversity and frequency of tree micro-habitats in Persian ironwood- hornbeam forest stands at Bahramnia Forestry Plan (Gorgan).

    Materials and methods

    Therefore for assessing the trees’ micro-habitats 4 square sample plots each one with the area of 2500 m2 were selected and allometric characteristics (diameter and height) of all trees with the diameter more than 7.5 cm were recorded. Then according to an instruction the type and abundance of micro-habitats were assess and recorded for all trees. A binocular was used for assessing the micro-habitats located on top of the tree crown and their upper trunk. The habitat value as well as economic value of all trees have been calculated using Integrate+ software. Correlation test was used to assess relationship between occurrence and frequency of micro-habitat with quantitative characteristics of all trees.

    Results

    The result showed that the studied stand is an uneven-aged stand and Persian-ironwood tree species is the most abundant tree species within it. The hornbeam trees have the highest average diameter and height, as well as the highest diversity and frequency of micro-habitats. The most frequent micro-habitats observed on the trees were EP, GR and CV. The result of correlation test showed a significant relationship between tree diameter and micro-habitats abundance. By increasing in the tree diameter the number of micro-habitats significantly increased.

    Conclusion

    Totally the results of this study show that there are different kinds of micro-habitats in the studied forest stands. Also the tree diameter is one of the factors that affects micro-habitats’ abundance. Therefore it is of importance to maintain some of the high diameter trees in the forest stand. Understanding the effective factors on occurrence and abundance of the micro-habitats can be an important help in protecting forest biodiversity. Studies on habitat trees in Iran’s forest ecosystems (particularly Hyrcanian Forests) is rather a new issue which can be an effective help for better understanding of the other functions of these ecosystems, especially ecosystem services and increasing biodiversity.

    Keywords: Habitat trees, Diversity, Micro-habitat, Parrotio-Carpinetum, Habitat value