فهرست مطالب

علوم و فنون مرزی - پیاپی 35 (زمستان 1399)

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 35 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن غلامی رزینی*، مسیب داوری، احسان غلامی صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    بی شک پیشگیری از جرایم شهروندان به علل متعدد از دغدغه ها و دلمشغولی مجریان قانون است. لذا، همواره مقوله پیشگیری از جرم در سیاست جنایی بسیاری از جوامع از جمله در ج.ا.ایران مدنظر است. این حساسیت بدین دلیل است که سبک نامطلوب زندگی یکی از موثرترین عوامل ارتکاب جرم در جامعه است. بنابراین، پژوهش حاضر به بررسی رابطه سبک زندگی مرزنشینی با ارتکاب جرم شهروندان در مناطق مرزی پرداخته است.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که با روش میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفت. جامعه آماری شامل شهروندان بانه با جمعیت 123218 نفر است که 432 نفر از طریق فرمول کوکران و به شیوه خوشه ای چند مرحله ای بعنوان حجم نمونه انتخاب شد. روایی تحقیق از طریق خبرگان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (0/7) محاسبه شد و داده های حاصله با کمک نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    داده های حاصله حاکیست که مقدار (00/0=sig ، 204/104=F) برای سبک زندگی در سطح معناداری 00/0، چون کوچکتر از 05/0 است، بنابراین با احتمال 95 درصد معنادار است. بنابراین، ضمن تایید تمامی فرضیه ها، یافته ها نشان می دهد سبک زندگی مرزنشینی در کاهش و یا افزایش ارتکاب جرم شهروندان مناطق مرزی تاثیر مستقیم دارد. نتابج: نتایج نشان داد که میزان ارتکاب جرم مرزنشینان در حد نسبتا بالایی بستگی به متغیرهای مستقل دارد. بنابراین، میتوان گفت که بین سبک زندگی مرزنشینی و ارتکاب جرم مرزنشینان رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارتکاب جرم، پیشگیری از جرم، سبک زندگی، مرزنشینان، شهروندان شهرستان بانه
  • محسن حسنی طالش*، زهرا پورامینی، عادل ساریخانی صفحات 29-58

    رضایت گردشگر مقوله ایست که تحت تاثیر عوامل مختلف بوده و از طریق ایجاد پایداری در سفرها، موجبات رونق گردشگری و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها را فراهم می کند. یکی از موضوعات مهم اثرگذار بر رضایت گردشگران بحث کیفیت خدمات ارایه شده است که به عنوان استانداردی برای ارزیابی اثربخشی خدمات خاص استفاده می شود. از این رو هدف از این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر میزان رضایت گردشگران از کیفیت خدمات گردشگری بر اساس مدل کانو است. پژوهش حاضر از نوع کمی و کیفی بوده؛ ابتدا در بخش کیفی، از طریق مصاحبه با خبرگان حوزه عوامل موثر بر رضایت مشتریان استخراج، سپس با تنظیم پرسشنامه، رضایتمندی گردشگران از طریق مدل کانو سنجش و اولویت بندی شد. جامعه آماری کلیه گردشگران واردشده به واحدهای پذیرایی روستای مرزی باغچه سرا در روزهای دوشنبه و جمعه به تعداد 150 نفر بودند که به دلیل دسترسی محدود به جامعه آماری، با استفاده از روش کل شماری 108 پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. نتایج حاصل از داده های بخش کیفی عوامل موثر بر رضایتمندی مشتریان را به 3 مقوله اصلی، 7 مقوله فرعی و 20 مفهوم تقسیم بندی نمود که بر اساس مدل کانو، این عوامل در قالب سه بخش الزامات عملکردی، اساسی و انگیزشی اولویت بندی شدند. ارایه خدمات در کوتاه ترین زمان در رستوران ها با ضریب رضایت 44/0(عوامل اساسی)، بالا بودن ظرفیت رستوران ها با ضریب رضایت 69/0(عوامل عملکردی) و قیمت مناسب خدمات رستوران ها نسبت به سایر رستوران های مقصد گردشگری با ضریب رضایت 83/0 (عوامل انگیزشی) به ترتیب دارای بالاترین اولویت در بین عوامل دیگر رضایتمندی گردشگران بودند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایتمندی مشتریان، کانو
  • داود امینی قشلاقی* صفحات 59-100
    عناصر و شاخص های جغرافیای طبیعی از ارکان اصلی مطالعات امنیتی مرزها به شمار می روند. برنامه ریزان امنیتی در ارایه طرح های امنیتی مرز در تلاش اند طرح ها مبتنی بر واقعیت های جغرافیایی حاکم در مناطق مرزی باشد تا قابلیت اجرایی داشته باشند. تنوع جغرافیایی مرزهای منطقه آذربایجان، از عوامل اصلی تنوع طرح های امنیتی مرزی در این منطقه است. وجود مرزهای رودخانه ای، کوهستانی با توپوگرافی و پوشش گیاهی متنوع، همسایگی با واحدهای سیاسی با شاخص های ژیوپلیتیکی و امنیتی چالش برانگیز مطالعه عمیق شاخص های جغرافیای طبیعی جهت کاربست آن ها در طرح های امنیتی مرزبانی منطقه را بسیار مهم جلوه می دهد. هدف پژوهش استخراج و طبقه بندی شاخص های جغرافیای طبیعی تاثیرگذار در امنیت مرزهای ج.ا.ایران است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با رویکرد تحلیل کمی و کیفی (آمیخته) می باشد. تجزیه وتحلیل متون مصاحبه های صورت گرفته با جامعه خبرگی از روش داده بنیاد و به شیوه تحلیل محتوا در نرم افزار MAXQDA  انجام گرفته است. برای بررسی وضعیت عاملیت هر کدام از شاخص ها از طریق تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS نسبت به طبقه بندی عامل ها اقدام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که عامل های جابجایی علایم مرزی در طغیان و فرسایش رودخانه مرزی (933/0)، انتخاب نوع تجهیزات و تسلیحات بر اساس اقلیم مرز (914/0) و افزایش خلاهای امنیتی در مرزهای کوهستانی (9/0) بیشترین عامل تاثیرگذار در امنیت مرزی بوده اند. همچنین وضعیت شاخص های گزینش شده در طرح های امنیتی استان های اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی موردبررسی و مقایسه قرار گرفت. که نتایج تحلیل نشان داد که چهار مقوله جغرافیای طبیعی (اقلیم، ژیوموفولوژی، موقعیت، زیست بوم) در طرح های امنیتی مناطق مرزی آذربایجان از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و در مقایسه وضعیت استان ها در پیاده سازی شاخص های گزینش شده؛ استان اردبیل در وضعیت خوب، استان آذربایجان غربی در وضعیت متوسط و استان آذربایجان شرقی در وضعیت ضعیف ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: طرح های امنیتی، امنیت مرزی، شاخص های طبیعی جغرافیایی، نرم افزار MAXQDA
  • حمید هاشمی*، محمد میرزایی صفحات 101-142
    نوار مرزی به جهت موقعیت خاص جغرافیایی در معبر ترانزیت و یا ترددهای متعدد خودرویی و انسانی اعم از قانونی یا غیرمجاز قرارگرفته است. این حوزه صرف نظر از مخاطرات جانی برای مرزنشینان، پیامدهای جرم زایی فراوانی را در پی داشته است. لیکن وجود ظرفیت و پتانسیل مادی (استعداد بسیج و نیروی انسانی، ریش سفیدان و...) و فکری و معنوی (تعاملات و شناخت آن ها نسبت به محیط و حتی ایلات آن سوی مرز) به عنوان بخشی از جامعه مدنی در قالب مرزنشینان در این قلمرو از خاک کشور، فرصتی است که شایسته اغتنام از سوی متولیان تامین امنیت در این بستر است. ازاین رو یگان های مرزبانی با تدوین و اجرای اقدامات کنشی به جای اقدامات واکنشی، در بستر سیاست جنایی مشارکتی می توانند از ظرفیت های اقامتی، اشراف محیطی، اطلاعاتی و... مرزنشینان در تامین امنیت محیطی نوار مرزی بهره گیری لازم را داشته باشد. روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای با بهره گیری از منابع فارسی و لاتین در حوزه های امنیت و سیاست جنایی و قوانین موضوعه صورت گرفته است. نتایج حاکی از آن است که یگان های مرزی در راستای امنیت افزایی مناطق مرزی لازم است با ترجیح سیاست جنایی در مفهوم عام آن (که ناظر بر اقدامات کنشی و نرم و سپس واکنشی و سخت است) بر سیاست های کیفری در مفهوم خاص سیاست جنایی (که ناظر بر اقدامات واکنشی و سخت است) نوعی از سیاست جنایی که مبتنی بر تعامل و همکاری فی مابین تمامی ذی نفعان مناطق مرزی و کنشگران تامین امنیت است و در ادبیات حقوقی از آن به سیاست جنایی مشارکت مدار یاد می شود را دنبال نماید تا با ارایه خدماتی از جمله اقدامات اجتماعی، فرهنگی آموزشی و مشاوره ای با هم افزایی هدفمند و عمومی بتواند نسبت به امنیت افزایی البته ضمن رعایت الزامات احتیاطی و اطلاعاتی به منظور حفظ جان و اموال ایشان اقدام نماید.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، امنیت، یگان های مرزی، پیشگیری کنشی
  • سید یوسف هاشمی* صفحات 143-170

    پایداری اجتماعی به عنوان یکی از سه بعد اصلی توسعه پایدار، جایگاه مهمی در برنامه ریزی های شهری دارد و یکی از عوامل موثر بر این بعد سرمایه اجتماعی می باشد. در این راستا بازنگری در سیاست های برنامه ریزی به منظور تقویت سرمایه اجتماعی امری اجتناب ناپذیر است. این پژوهش به منظور بررسی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه پایداری اجتماعی محلات برای شهر مرزی رشت انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی بوده است. براساس مبانی نظری و مدل مفهومی پژوهش سرمایه اجتماعی را به وسیله شاخص های روابط اجتماعی، اعتماد نهادهای عمومی، حس تعلق به مکان و آگاهی براساس نظرات گروه خبرگان مورد سنجش قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار ایموس انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که شاخص حس تعلق به مکان با ضریب 78/0 بیشترین اثر را بر سرمایه اجتماعی دارد و بعد از آن اعتماد نهادهای عمومی با ضریب 71/0 در رتبه دوم قرار دارد و متغیر روابط اجتماعی با ضریب 58/0 و آگاهی با ضریب 38/0 در مراتب بعدی اثرگذاری قرار دارند. و در مجموع سرمایه اجتماعی در محلات با ضریب (بتا) 84/0 بر توسعه پایدار اجتماعی این محلات تاثیر مثبت دارد و رابطه این دو متغیر با هم معنادار می باشد. به عبارتی دیگر با تقویت سرمایه اجتماعی توسعه پایدار اجتماعی نیز تقویت خواهد شد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار اجتماعی، محله، شهر مرزی رشت
  • حسن هوشیار* صفحات 171-201

    چکیده فرایند استراتژی توسعه شهری که مهم ترین ویژگی آن ، چشم اندازسازی مشارکتی و ظرفیت سازی اجتماعی در توسعه و مدیریت پایدار شهری است، به عنوان رویکردی نوین از برنامه ریزی راهبردی در برنامه ریزی و مدیریت شهری امروزی جهت کاهش فقر، افزایش کیفیت زندگی و نیز مشارکت و همفکری متقابل مردم و مسوولان در مدیریت شهری بسیاری از شهرهای جهان مطرح می باشد.. در این پژوهش فرایند چشم اندازسازی شهر اشنویه مورد بررسی و با روش توصیفی- تحلیلی و میدانی صورت گرفت. به منظور دست یابی به اهداف این پژوهش ، اطلاعات میدانی در قالب پرسشنامه از سه جامعه آماری مسوولین شهری، شهروندان و نخبگان شهری بدست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک ANP-SWOT و نرم افزارآماری Spss استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که میانگین کلی شاخص های CDS در شهر اشنویه برابر 6/2 است. نتایج حاصل از آزمون نیز نشان می دهد که بین نظرات گرو های مختلف شهری به لحاظ شاخص های CDS تفاوت معناداری وجود دارد. در نهایت بهترین استراتژی برای توسعه آتی شهر اشنویه تا سال 1415، تقویت عملکرد کشاورزی و مناطق اطراف و توسعه صنایع تبدیلی وابسته به کشاورزی و دامداری با امتیاز 394/0 انتخاب می گردد.

    کلیدواژگان: چشم اندازسازی مشارکتی، راهبرد توسعه شهری، مناطق مرزی، اشنویه
  • رضا عبدالرحمانی *، بابک اسلامی، صادق یاسمی صفحات 203-232

    هدف مقاله بررسی تاثیر طرح اقتصاد مقاومتی در پیشگیری از قاچاق کالا در استان کردستان (شهر بانه) است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی بوده، جامعه آماری تعداد 1000 نفر از کارشناسان و مسیولان انتظامی، مرزبانی و اداری، قوه قضاییه، گمرک و سایر ادارات مرتبط، نخبگان دانشگاهی، مردم عادی و کوله برها می‌باشد که بر اساس جدول نمونه‌گیری مورگان به شیوه نمونه‌گیری طبقه‌ای متناسب و به تعداد 278 نفر انتخاب‌شده است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسش‌نامه صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ با ضریب 797/0 به دست آمد. تجزیه‌وتحلیل‌ها نشان داد، اکثر شرکت‌کنندگان در این تحقیق از جنبه‌های فرهنگی اقتصاد مقاومتی به‌عنوان مولفه‌ای تاثیرگذار در کاهش قاچاق کالا در استان رضایت داشتند. یافته‌های تحلیلی نیز نشان دادند میان چهار مولفه موردبررسی از اقتصاد مقاومتی (جنبه‌های اقتصادی، جنبه‌های سیاسی، جنبه‌های اجتماعی، جنبه‌های فرهنگی) با پیشگیری از قاچاق کالا در استان کردستان رابطه مثبت و معنادار دارد. یعنی جنبه اقتصادی، اقتصاد مقاومتی (با میانگین 1263/4 و بتای 325/0) دارای بیشترین تاثیرگذاری در پیشگیری از قاچاق کالا در استان کردستان است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، پیشگیری، قاچاق کالا، استان کردستان
|
  • Mohsen Gholami Razini *, Mosayeb Davari, Ehsan Gholami Pages 1-28
    Background and Aim

    Undoubtedly, the prevention of citizens' crimes is one of the many concerns and concerns of law enforcement officials. Therefore, the issue of crime prevention is always considered in the criminal policy of many societies, including the Islamic Republic of Iran. This sensitivity is due to the fact that an unfavorable lifestyle is one of the most effective factors in committing crime in society. Therefore, the present study investigates the relationship between borderline lifestyle and crime committed by citizens in border areas. 

    Research Method:

    In terms of purpose, the present study is an application that was conducted by field method using a researcher-made questionnaire. The statistical population includes all citizens of Baneh. 432 people were selected as the sample size through the Cochran's formula in a multi-stage cluster method. The validity of the research was calculated by experts and its reliability was calculated by Cronbach's alpha and the obtained data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The obtained data indicate that the value (sig = 0.00, F = 104.204) for lifestyle at a significant level of 0.00, because it is less than 0.05, so it is significant with 95% probability. Therefore, while confirming all the hypotheses, the findings show that the borderline lifestyle has a direct effect on reducing or increasing the crime of citizens of border areas.

    Conclusion

    The relatively high rate of crime depends on independent variables. Therefore, there is a direct and significant relationship between borderline lifestyle and border crime.

    Keywords: Crime, Crime Prevention, Lifestyle, Border residents, citizens of Baneh city
  • Mohsen Hasani Talesh *, Zahra Pouramini, Adel Sarikhani Pages 29-58

    Tourist satisfaction is an issue that is influenced by various factors and contributes to the economic and social development of countries through tourism sustainability. One of the important issues affecting tourists' satisfaction is the quality of service provided, which is used as a standard to evaluate the effectiveness of specific services. Therefore, the aim of this paper was Identifying and Prioritizing Factors Affecting Tourist Satisfaction of Quality of Tourism Services Based on Kano Model. The present study was a qualitative and quantitative method. In the qualitative part, firstly, through interviewing experts in the field of factors affecting customer satisfaction, the satisfaction of tourists was measured and prioritized by Kano model. The population of the study consisted of 150 tourists who were admitted to the reception units of Gharouq village on Monday and Friday. Due to limited access to the statistical population, 108 questionnaires were distributed among them. The results of the qualitative sector data divided the factors affecting customer satisfaction into three main categories, 7 sub-categories and 20 concepts. Based on Kano model, these factors were prioritized in three parts: functional, basic and motivational requirements. In the shortest time in restaurants with satisfaction factor of 0.44 (essential factors), high capacity of restaurants with satisfaction factor of 0.69 (functional factors) and reasonable price of restaurant services relative to other tourist destinations with satisfaction factor of 0.83 (Motivational factors) had the highest priority, respectively, among other factors of tourist satisfaction.

    Keywords: Quality of service, Customer Satisfaction, Kano model
  • Davood Amini Gheshlaghi * Pages 59-100
    In border security analysis, the science that should be paid special attention to is the science of geography. Considerations of geographical factors and elements in security planning are based on the interaction between nature and man. This means that the considerations and indicators of natural geography, including climatic and geomorphological components, are the main pillars of the institutionalization of sustainable border security. In this study, the main concern of the study was to find, combine and classify the geographical indicators affecting the security of the borders of the Islamic Republic of Iran. Content in MAXQDA software proved to be effective natural geography indicators in the implementation and implementation of security plans and programs along the country's political borders. After classifying and classifying the extracted indices, in order to investigate the factor status of each of the following indices of relevant components through factor analysis in SPSS software, agents were classified into three categories. Also, to evaluate the status of application of selected indicators in the northwestern borders of the country by analyzing the statistics of a questionnaire that was completed by referring to the expert community, the status of implementation and application of selected indicators in security plans of Ardabil and West Azarbaijan provinces It was examined and compared that the results of the analysis were that Ardabil province was in good condition, West Azerbaijan province was in moderate condition and East Azerbaijan province was in poor condition.
    Keywords: Border, Geography, border security, GEOGRAPHICAL INDICATORS, Natural Geography
  • Hamid Hashemi *, Mohammad Mirzaei Pages 101-142
    Due to its special geographical location, the border strip is located in the transit route or numerous vehicle and human traffic, whether legal or illegal. This area, regardless of the risk to life for border residents, has had many criminal consequences. But the existence of material capacity and potential (potential of mobilization and manpower, elders, etc.) and intellectual and spiritual potential (their interactions and knowledge of the environment and even the tribes across the border) as part of civil society in the form of border residents in this area of the territory of the country is an opportunity that deserves to be seized by the security authorities in this context. Therefore, border units can use the residential, environmental, intelligence, etc. capacities of border guards in providing environmental security of the border strip by formulating and implementing action measures instead of reaction measures, in the context of participatory criminal policy. The descriptive-analytical method has been employed in a library style using Persian and Latin sources in the fields of security, criminal policy and relevant laws. The results indicate that in order to increase the security of border areas, border units need to prefer criminal policy in the general sense (which refers to action and soft and then reactive and hard) to criminal policies in the specific sense of criminal policy (which observes reactive measures) a kind of criminal policy that is based on interaction and cooperation between all border stakeholders and security actors, and in the legal literature it is referred to as participatory criminal policy to provide services such as social, cultural, educational and counseling measures with purposeful and general integration can increase security, of course, while observing precautionary and intelligence requirements in order to protect their lives and property.
    Keywords: participatory criminal policy, Security, Border Units, Action prevention
  • Seyed Usef Hashemi * Pages 143-170

    Social sustainability as one of the three main dimensions of sustainable development has an important place in urban planning and one of the factors affecting this dimension is social capital. In this regard, a review of planning policies to strengthen social capital is inevitable. This study was conducted to investigate the role of social capital in the development of social sustainability of neighborhoods for the border city of Rasht. The research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. Data collection has been library and field methods. Based on theoretical foundations and conceptual model, social capital research has been measured by indicators of social relations, trust of public institutions, sense of place and awareness based on the opinions of a group of experts. Data analysis was performed using structural equations with the help of Emus software. The results showed that the index of sense of belonging to the place with a coefficient of 0.78 has the greatest effect on social capital, followed by the trust of public institutions with a coefficient of 0.71 and the variable of social relations with a coefficient of 0.58. 0 and awareness with a coefficient of 0.38 are in the next level of effectiveness. In general, social capital in neighborhoods with a coefficient (beta) of 0.84 has a positive effect on sustainable social development of these neighborhoods and the relationship between these two variables is significant. In other words, sustainable social development will be strengthened by strengthening social capital.

    Keywords: social capital, sustainable social development, neighborhood, border city of Rasht
  • Hosain Houshyar * Pages 171-201

    Participatory Visioning Based on City Development Strategy in Border Cities (Case Study: Oshnaveyeh city) Abstract City Development Strategy (CDS) Process with its most prominent feature of participatory future visioning and social capacity-building of sustainable city development, is a modern approach in city planning, poverty reduction, improvement of quality of life and promoting public participation in city management. In this paper, the future visioning process of Oshnaveyeh city was studied and done by descriptive, analytical and field methods. In order to achieve the objectives of this study, field information in the form of a questionnaire was obtained from three statistical communities of city officials, citizens and urban elites. In data analysis were used ANP-SWOT technique and Spss statistical software. The overall average of CDS indixes in Oshnaveyeh is 2.6. The test results show that there is a significant difference between the opinions of different urban groups in terms of CDS indicators. Finally, is selected the strategy of strengthening the performance of agriculture and surrounding areas and the development of conversion industries related to agriculture and animal husbandry, with a score of 0.394, for the future development of the city of Oshnaveyeh, until 1415. Keywords City Development Strategy, Participatory Visioning, Border Cities, Oshnaveyeh.

    Keywords: Participatory Visioning, City Development Strategy, Border cities, Oshnaveyeh
  • Reza Abdolrahmani *, Babak Eslami, Sadegh Yasami Pages 203-232

    The purpose of this article is to investigate the effect of the resistance economy plan in preventing the smuggling of goods in Kurdistan province (Baneh city). The research method is descriptive-analytical. The statistical population is 1000 experts and officials of law enforcement, border and administrative, judiciary, customs and other related departments, academic elites, ordinary people and backpackers. 278 of them were selected based on Morgan sampling table using proportional stratified sampling method. The data collection was conducted using field study a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was obtained using face validity and its reliability was obtained using Cronbach's alpha coefficient (0.797). The analysis showed that most of the participants in this study were satisfied with the cultural aspects of the resistance economy as an effective component in reducing smuggling of goods in the province. Analytical findings also showed that there is a positive and significant relationship between the four studied components of resistance economy (economic aspects, political aspects, social aspects, and cultural aspects) with the prevention of smuggling of goods in Kurdistan province. That is, the economic aspect, the resistance economy (with an average of 4.1263 and a beta of 0.325) has the greatest impact on the prevention of smuggling of goods in Kurdistan province.

    Keywords: resistance economy, prevention, Smuggling of goods, Kurdistan province