فهرست مطالب

فصلنامه طب توانبخشی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 35
|
  • مهناز استکی، منصوره شهریاری احمدی، رویا کوچک انتظار، ابراهیم محمودی، نوید میرزاخانی* صفحات 1-8
    مقدمه و اهداف

    پردازش حسی اطلاعات عامل مهمی در تعیین واکنش‌های رفتاری است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه پردازش حسی اطلاعات در کودکان مبتلا به اتیسم و اختلال خاص یادگیری با افراد بهنجار است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی‌-‌مقایسه‌ای بود که 30 کودک مبتلا به اختلال اتیسم، 30 کودک مبتلا به اختلال خاص یادگیری و 30 کودک بهنجار به روش نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پردازش حسی اطلاعات از طریق پرسشنامه نیمرخ حسی 2 فرم کودکان مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تحلیل داده‌ها از روش تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان داد کودکان مبتلا به اتیسم در تمامی مولفه های پردازش حسی نیمرخ حسی 2 فرم کودکان به‌غیر از دو مولفه پردازش لامسه و موقعیت بدن با افراد بهنجار تفاوت معناداری دارند (P>0/05) و در گروه کودکان خاص یادگیری خرده آزمون های پردازش شنیداری و بینایی تفاوت معناداری با کودکان بهنجار دارند (p <0/05).

    نتیجه گیری

    از آن‌جا که پژوهش حاضر نشان می‌دهد بین تعدادی از مولفه‌های پردازش حسی در کودکان با اختلال اتیسم و اختلال خاص یادگیری و افراد بهنجار تفاوت وجود دارد و از آنجایی که همین تفاوت نمرات در کودکان اختلال طیف اتیسم و یادگیری باعث مشکلات گوناگونی در آنها می شود، لذا حمایت از این کودکان از حیث توجه به رژیم های حسی مناسب و اتخاذ تدابیری در جهت رفع مشکلات حسی آنان ضروری به نظر می رسد. همچنین، به درمانگران پیشنهاد می‌شود جهت درک موثرتر روایی تشخیصی این آزمون، آزمون نیمرخ حسی 2 در سایر گروه ‌های جمعیت‌های آسیب‌ پذیر نظیر تاخیر رشدی، اختلال نقص توجه و بیش‌فعالی، ناتوانی هوشی و سندرم داون انجام گیرد.

    کلیدواژگان: پردازش حسی، اتیسم، اختلال خاص یادگیری، افراد بهنجار
  • بهارک مرادی کلارده* صفحات 9-18
    مقدمه و اهداف

    آسیب عضلانی حین و پس از مسابقات، عملکرد ورزشکاران را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره مسابقات رسمی شمشیربازی بر سطوح نشانگرهای آسیب عضلانی در زنان شمشیرباز بود.

    مواد و روش ها

    در یک کارآزمایی نیمه تجربی 20 زن شمشیرباز با میانگین سن 03/4±59/21 سال، شاخص توده بدن 13/3±79/20 کیلوگرم بر متر مربع و حداکثر اکسیژن مصرفی 98/4±01/41 میلی لیتر بر کیلوگرم در دقیقهبه صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند؛ گروه تجربی به صورت دوره ای و تک حذفی به رقابت شمشیربازی پرداختند. خون گیری قبل، بلافاصله بعد، 24 و 48 ساعت پس از مسابقات انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تفاوت سطوح کراتین کیناز قبل و بلافاصله بعد، قبل و 24 ساعت بعد، قبل و 48 ساعت بعد، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد و 24 ساعت و 48 ساعت پس از مسابقات (0/05<p) معنادار بود. تفاوت بین سطوح کراتین کیناز بلافاصله بعد و 48 ساعت پس از مسابقات معنادار نبود (0/05>p). تفاوت سطوح لاکتات دهیدروژناز قبل و بلافاصله بعد، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد و بلافاصله بعد و 48 ساعت پس از مسابقات معنادار بود (0/05<p)، اما قبل و 24 ساعت و 48 ساعت بعد از مسابقات و 24 ساعت بعد و 48 ساعت پس از آن (0/05<p) معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد یک دوره مسابقات می تواند در شمشیربازان با سابقه نیز منجر به آسیب عضلانی گردد. مربیان و شمشیربازان می توانند جهت سازگاری بیشتر عضلات و کاهش آسیب های عضلانی مسابقات، در برنامه های تمرینی خود زمان و شدت مسابقات را شبیه سازی نمایند.

    کلیدواژگان: شمشیربازی، آسیب عضلانی، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز
  • حسین سلامت، نرمین غنی زاده حصار*، سجاد روشنی، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه صفحات 19-31
    مقدمه و اهداف

    عدم تعادل عضلانی ربع فوقانی بدن در کودکان به دلیل قرار گرفتن در وضعیت بدنی نادرست برای مدت طولانی و مکرر در محیط مدرسه و سبک زندگی غلط بروز می کند. این عدم تعادل عضلانی می تواند باعث ایجاد سندرم متقاطع فوقانی شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی بر سندرم متقاطع فوقانی پسران 13-10 سال بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بود. در پژوهش حاضر تعداد 36 نفر دانش آموز پسر رده سنی 13-10 سال دارای سندرم متقاطع فوقانی به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرینات اصلاحی عملکردی (سن1/16±11/59سال، قد 7/54±147 سانتی متر، وزن 6/97±38/67کیلوگرم)، بازی های اصلاحی (سن 1/07±11/33سال، قد 6/86±144 سانتی متر، وزن 6/98±36/75کیلوگرم) و گروه کنترل (سن 1/07±11/66سال، قد 6/48±148/5سانتی متر، وزن 5/64±40/08کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه اول تمرینات اصلاحی عملکردی را به مدت هشت هفته و گروه دوم در مدت مشابه باز های اصلاحی را انجام دادند. گروه کنترل صرفا درگیر فعالیت های روزمره خود بودند. قبل و بعد از مداخله تمرینی میزان زوایای سربه جلو و شانه به جلو با روش عکس برداری از نمای جانبی و میزان کایفوز پشتی با خط کش منعطف ارزیابی شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، روش آماری تحلیل کواریانس (ANCOVA) در سطح معناداری P≤0/05 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معناداری در میزان زوایای سربه جلو (108/269=F=0/001,P)، شانه به جلو (89/774=F=0/001, P) و کایفوز (94/026=F=0/001, P) در گروه تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی را نشان داد (P≤0/05). همچنین بین تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی در میزان اثرگذاری بر زوایای سر به جلو و کایفوز تفاوت معناداری مشاهده شد (0/01 =P)؛ به طوری که بازی های اصلاحی تاثیرگذاری مطلوب تری داشته است، ولی در ارتباط با ناهنجاری شانه به جلو اختلاف معناداری مشاهده نشد (0/239=P).

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج مطالعه حاضر به منظور پیشگیری و اصلاح بدراستایی سندرم متقاطع فوقانی کودکان می توان از تمرینات اصلاحی عملکردی و بازی های اصلاحی استفاده کرد. با توجه به تاثیرگذاری مطلوب بازی های اصلاحی و سازگاری بیشتر این برنامه ها با ویژگی های جسمی-روانی کودکان، پیشنهاد می شود برای این دوره سنی استفاده از بازی های اصلاحی را در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: سندرم متقاطع فوقانی، بازی های اصلاحی، تمرینات اصلاحی عملکردی، کودکان
  • مژگان رسولیان، محمدعلی نادی*، احمد عابدی، ایلناز سجادیان صفحات 32-40
    مقدمه و اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش زودهنگام مبتنی بر پروژه Quinn بر آمادگی شناختی، کلامی و یادگیری‌ اجتماعی-هیجانی کودکان با عملکرد هوشی مرزی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش‌آموزان مقطع پیش‌دبستانی با عملکرد هوشی مرزی در شهر اصفهان بودند. نمونه پژوهش شامل مادران 30 کودک مقطع پیش‌دبستانی با عملکرد هوشی مرزی بود که به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس عملکرد بین‌المللی لایتر، مقیاس هوش وکسلر کودکان پیش‌دبستانی و ارزیابی یادگیری اجتماعی-هیجانی بود. آموزش زودهنگام مبتنی بر پروژه Quinn طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. داده‌های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان اظهار داشت که اثرات اصلی عضویت گروهی (آموزش زودهنگام مبتنی بر پروژه Quinn در مقابل عدم ارایه آموزش) در گروه‌ها از نظر نمرات آمادگی شناختی، کلامی و یادگیری‌ اجتماعی-هیجانی تفاوت معنا‌داری را نشان می‌دهد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش کنونی می‌توان دریافت که آموزش زودهنگام مبتنی بر پروژه Quinn موجب افزایش نمرات آمادگی شناختی، کلامی و یادگیری‌ اجتماعی-هیجانی کودکان با عملکرد هوشی مرزی می‌شود.

    کلیدواژگان: پروژه Quinn، شناختی، کلامی، یادگیری اجتماعی-هیجانی، عملکرد هوشی مرزی
  • منوچهر حیدری* صفحات 41-51
    مقدمه و اهدف

    امروزه اثربخشی تجهیزات توانبخشی نوین به خصوص تمرینات تعادلی مجازی مورد توجه محققین بالینی قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرینات تعادلی مجازی همراه با توانبخشی در تعادل پویا و ایستای ورزشکاران پس از بازسازی رباط صلیبی قدامی مفصل زانو بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر، 30 بیمار به صورت هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و گروه تجربی (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تجربی تمرینات توانبخشی تجویزشده توسط متخصصین طب ورزش و تمرینات تعادلی مجازی را به مدت 15 هفته انجام دادند و گروه کنترل در این مدت فقط تمرینات توانبخشی را اجرا کردند. قبل و پس از مداخلات تمرینی، تعادل ایستا با دستگاه Stabilometery و تعادل پویا با استفاده از Star Scursion Balance Test (SSBT) ارزیابی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تی تست  زوجی و مستقل در سطح معناداری 0/05=P استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مقایسه شاخص های تعادلی ایستا (نوسانات مرکز فشار، نوسانات داخلی-خارجی، نوسانات قدامی-خلفی) و پویا در دو گروه و مقایسه میانگین های پیش آزمون و پس آزمون هر دو گروه پس از دریافت مداخلات، در شاخص های نوسانات COP (تعادل ایستا) و SSBT (تعادل پویا) تفاوت آماری معناداری داشتند (0/05>P)؛ علاوه بر آن، میانگین تغییرات نمرات شاخص های تعادل ایستا بعد از انجام تمرینات تعادلی مجازی در گروه تجربی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش (0/01>P) و تعادل پویا افزایش یافته بود (0/01>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تمرینات تعادلی مجازی می تواند تمرینی چالش برانگیز باشد که با اعمال استرس روی ساختمان های لیگامنتی، عضلانی–اسکلتی مفصل در چند صفحه حرکتی باعث بهبود تعادل و کاهش آسیب های لیگامنتی زانو به ویژه پارگی رباط های صلیبی قدامی مفصل زانو شود.

    کلیدواژگان: تمرینات تعادلی مجازی، توانبخشی، رباط صلیبی قدامی
  • عاطفه عیوضی هزه بران، نرمین غنی زاده حصار*، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه، سجاد روشنی صفحات 52-61
    مقدمه و اهداف

    تغییرات قابل مشاهده در موقعیت قرارگیری استخوان کتف و حرکت کتف را دیسکنزیای کتف می نامند. کشیدن کمان با پونداژ بالا باعث افزایش فشار بافت ها در محیط مفصل شانه کمانداران، درد و در نتیجه کاهش حس عمقی شانه و عملکرد آنها می شود. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات ثبات دهنده کتف بر حس عمقی شانه و عملکرد کمانداران دارای دیسکنزیای کتف بود.

    مواد و روش ها

    30 کماندار مبتلا به دیسکنزیای کتف و درد شانه از جامعه کمانداران مرد ریکرو استان آذربایجان شرقی (شامل 100 نفر) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. از تمامی نمونه ها، پیش آزمون که شامل ارزیابی حس عمقی شانه و عملکرد بود، گرفته شد. سپس گروه تجربی، تمرینات ثبات دهنده کتف (شامل تمرینات نزدیک کردن کتف، شنای پلاس و غیره) را به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 40 دقیقه اجرا نمودند؛ در حالی که افراد گروه کنترل هیچ گونه تمرینی تجربه نکردند. پس از پایان تمرینات، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. از آزمون کوواریانس برای مقایسه تفاوت های بین متغیرهای تحقیق در دو گروه کنترل و تجربی استفاده شد. همچنین آزمون فرضیات در سطح معنا‌داری 95 درصد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد که تمرینات ثبات دهنده کتف موجب بهبود معنادار حس عمقی مفصل شانه دارای دیسکنزیای کتف (0/05≥P) و عملکرد (0/05≥P) در هر دو مقایسه درون گروهی و بین گروهی شد، اما در مقایسه بین گروهی، تمرینات تاثیر معناداری بر حس عمقی مفصل شانه بدون دیسکنزیای کتف نداشتند (0/05˃P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق حاضر به نظر می رسد که تمرینات ثبات دهنده کتف می تواند به منظور بهبود حس عمقی شانه دارای دیسکنزیای کتف و عملکرد کمانداران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرینات ثبات دهنده کتف، تیراندازی با کمان، حس عمقی، دیسکنزیای کتف، عملکرد
  • ابراهیم محمودی*، نوید میرزاخانی، سید مهدی طباطبایی صفحات 62-70
    مقدمه و اهداف

    مشکلات حسی در حیطه های گوناگون می تواند بر کارکرد افراد در انواع فعالیت های روزانه تاثیر بگذارد. یکی از این حیطه های فعالیت روزمره، کیفیت و کمیت خواب می باشد. پردازش حسی شاید اساسی ترین عنصر روانشناختی باشد که زیربنای چگونگی ادراک و واکنش افراد نسبت به محرک های محیطی را تشکیل می دهد. با توجه به این مسیله، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اختلال پردازش حسی بر کیفیت خواب دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی-توصیفی تجربی بود. مطالعه بر روی 184 دانشجوی توانبخشی دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی و ایران انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ و نیم رخ پردازش حسی نوجوانان-بزرگسالان استفاده شد. تحلیل داده ها با کمک نرم افزار SPSS 18 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 1/45٪ از دانشجویان مورد مطالعه کیفیت خواب نامطلوب داشتند و اکثر دانشجویان دارای اختلال پردازش حسی از نوع جستجوگری حسی بودند. داده های حاصل از پژوهش، رابطه معناداری بین سه متغیر ثبت پایین، حساسیت پذیری حسی و اجتناب گری حسی با کیفیت خواب نشان دادند (Pvalue های این سه متغیر به ترتیب 0/017، 0/003، 0/02).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر تاکید نمود که در دانشجویان دارای کیفیت خواب نامطلوب، اختلال پردازش حسی وجود دارد و کیفیت خواب کاهش می یابد. در پژوهش حاضر رابطه معناداری بین ثبت پایین، حساسیت پذیری حسی و اجتناب گری حسی با کیفیت خواب وجود داشت؛ لذا حمایت از دانشجویان از جهت توجه به رژیم های حسی مناسب و اتخاذ تدابیری در جهت رفع مشکلات حسی آنان و در نتیجه بهبود الگوی خوابشان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلال پردازش حسی، دانشجویان توانبخشی، کیفیت خواب
  • مجید میرزایی ورزنه، فریبا یزدخواستی*، امیر قمرانی، جواد عباسی جندانی صفحات 71-81
    مقدمه و اهداف

    جوانان مبتلا به اختلال بینایی در مقایسه با جوانان بینا، استرس ادراک شده بیشتر و سازگاری اجتماعی کمتری را تجربه می کنند. از همین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر کاهش استرس ادراک شده و افزایش سازگاری اجتماعی جوانان مبتلا به اختلال بینایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    جامعه پژوهش حاضر شامل تمام جوانان نابینا و کم بینای شدید 20 تا 35 ساله شهر اصفهان بود که در سال 1397 در سازمان بهزیستی شهرستان اصفهان و انجمن های نابینایان دارای پرونده بودند. از بین این افراد، 40 نفر به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های استرس ادراک شده کوهن (1983) و زیرمقیاس سازگاری اجتماعی پرسشنامه شخصیت کالیفرنیا (1939) بود. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته‌ ها نشان داد که در مرحله پس آزمون، گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل، نمرات کمتری در استرس ادراک شده و نمرات بیشتری در سازگاری اجتماعی داشتند (0/01>p) و این الگو پس از گذشت یک ماه از درمان، همچنان باقی ماند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ACT، درمانی نویدبخش برای کاهش استرس ادراک شده و افزایش سازگاری اجتماعی جوانان مبتلا به اختلال بینایی باشد.

    کلیدواژگان: جوانان، اختلال بینایی، استرس ادراک شده، سازگاری اجتماعی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
  • سمیه پیری، داود حسینی نسب*، شعله لیوارجانی صفحات 82-90
    مقدمه و اهداف

    امروزه درمان پذیرش و تعهد یکی از درمان های رفتاری نسل سوم در زمینه درمان اختلالات دوران کودکی و نوجوانی است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است. با این حال اثربخشی آن، به ویژه در بین نوجوانان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی با مشکلاتی چون تعلل ورزی، تاب آوری و افسردگی چندان مورد توجه قرار نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تعلل ورزی تحصیلی، تاب آوری و افسردگی دانش آموزان پسر دوره متوسطه مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، 28 دانش آموز مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی از بین دانش آموزان مدارس دوره متوسطه شهر تبریز و با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش یا کنترل جایگزین شدند (گروه  ACT13 نفر و گروه کنترل 15 نفر). پرسشنامه افسردگی بک و آزمون تعلل ورزی تحصیلی سولومون، راث بلوم و آزمون تاب آوری کانر، دیویسون بر روی هر دو گروه اجرا شد و سپس دانش آموزان گروه آزمایش در 10 جلسه هفتگی انفرادی درمان پذیرش و تعهد شرکت کردند، در حالی که گروه کنترل در این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکرد و سپس ابزارهای پژوهش مجددا بر روی همه نفرات اجرا شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر تعلل ورزی حاکی از کاهش تعلل ورزی در مرحله پس از درمان بود. در متغیر تاب آوری، دانش آموزانی که تحت روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفته بودند نسبت به دانش آموزان گروه کنترل افزایش معناداری نشان دادند. همچنین روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش میزان افسردگی دانش آموزان موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اثربخشی پذیرش و تعهد بر تاب آوری، افسردگی و تعلل ورزی بوده و نویدبخش است.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تنظیم هیجان، تاب آوری، افسردگی، تعلل ورزی
  • پریسا عارفانیان، محسن سعیدمنش*، مهدیه عزیزی صفحات 91-101
    مقدمه و اهداف

    نقص در کارکردهای اجرایی همچون مهارت های تنظیم رفتار (بازداری، انتقال توجه، کنترل هیجان) و مهارت های فراشناخت (برنامه ریزی، سازمان دهی مواد، نظارت، حافظه کاری، آغازگری) و ضعف در خواندن، نوشتن و ریاضیات از علایم رایج در اختلالات یادگیری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری استان یزد صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری دختر و پسر دوره دبستان در استان یزد در سال تحصیلی 99-98 بودند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با گمارش تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل (15 نفر برای هر دو گروه) تقسیم شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه کارکردهای اجرایی BRIEF بود. گروه آزمایش طی 10 جلسه 20 دقیقه ای جریان مستقیم و ضعیف 1/5 میلی آمپر از طریق قرار دادن الکترود آند 5 در 5 سانت در منطقه پیش پیشانی خلفی-جانبی چپ Fz و کاتد 5 در 7 سانت و جریان یک میلی آمپر بر روی ساعد دست راست قرار گرفت. داده ها با بهره گیری از  تحلیل کواریانس یک راهه (آنکوا) و چندمتغیره (مانکوا) و آزمون مقایسه میانگین ها تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) بر مهارت های تنظیم رفتار (بازداری، انتقال توجه، کنترل هیجان) و مهارت های فراشناخت (برنامه ریزی، سازمان دهی مواد، نظارت، حافظه کاری، آغازگری) موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش برای بهبود کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلالات یادگیری که شامل مهارت های تنظیم رفتار و مهارت های فراشناخت می شود می توان از تحریک فراجمجمه ای مغز با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی (TDCS) استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، تحریک فراجمجمه ای مغز، جریان مستقیم الکتریکی، اختلالات یادگیری
  • لیلا زارعی، عبدالرسول دانشجو* صفحات 102-113
    مقدمه و اهداف

    والیبال چهارمین رشته ورزشی پرخطر و در معرض آسیب است و شایع‌ترین آسیب مرتبط با آن اسپرین مچ پا می‌باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات عصبی-عضلانی به همراه کینزیوتیپ بر تعادل، عملکرد و میزان درد والیبالیست‌های مبتلا به بی‌ثباتی مزمن مچ پا بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه والیبالیست‌های زن با دامنه سنی 18 تا 28 سال شهر تهران بودند. نمونه آماری تعداد 30 نفر که به‌ صورت نمونه‌گیری در دسترس و هدفمند بر اساس معیارهای پژوهش و ابتلا به بی‌ثباتی مزمن مچ پا انتخاب شدند و سپس به‌ صورت تصادفی ساده در دو گروه (15 نفر گروه تجربی و 15 نفر گروه کنترل) تقسیم شدند. سپس، از کلیه آزمودنی‌ها پیش‌آزمون تعادل ایستا و پویا، عملکرد سه پرش تک‌پا، هشت لاتین، عملکرد پرش جانبی و شدت درد توسط آزمون‌ها و پرسشنامه معتبر استاندارد گرفته شد. آزمودنی‌های گروه تجربی به مدت هشت هفته به تمرینات منتخب عصبی-عضلانی همراه با کینزیوتیپ پرداختند. آزمودنی‌های گروه کنترل، فعالیت خاص و مشخصی نداشتند. در نهایت، از کلیه آزمودنی‌های پس‌آزمون گرفته شد و داده‌های به‌دست‌آمده توسط آزمون‌های آماری نظیر شاپیرو-ویلک و مانکوا با نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح 0/05=α تجزیه‌وتحلیل شد.

    یافته ها

    یافته‌های تحقیق حاضر نشان داد که هشت هفته تمرینات عصبی-عضلانی به همراه کینزیوتیپ بر متغیرهای تعادل ایستا و پویا، عملکرد سه پرش تک‌ پا عملکرد پرش جانبی، آزمون هشت لاتین و درد والیبالیست‌های مبتلا به بی‌ثباتی مزمن مچ پا تاثیر مثبت و معنا‌داری دارد (0/001=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق کنونی، توصیه می‌شود که ورزشکاران دچار این عارضه به‌ویژه والیبالیست‌های دارای بی‌ثباتی مزمن مچ پا از تمرینات عصبی-عضلانی به همراه کینزیوتیپ های ورزشی هم در هنگام فعالیت‌های ورزشی طول تمرین و مسابقات و همچنین در پروتکل درمانی و توان‌بخشی خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اسپرین مچ پا، تمرینات حس عمقی، نواربندی، مهارت های حرکتی
  • نادر نخودچی*، سید عباس فرجاد پزشک، مجتبی خوش باطن صفحات 114-123
    مقدمه و اهداف

    سندرم درد کشککی-رانی، درد مبهمی در ناحیه خلفی کشکک و قدام زانو بوده که در ورزشکاران به دلیل سطح تحرک بالا شایع می باشد. نتایج برخی مطالعات حاکی از کاهش حس عمقی مفصل زانو در افراد مبتلا به این عارضه می باشد. از مداخلات درمانی غیرجراحی رایج در این عارضه تیپینگ کشکک و نیز استفاده از زانوبندهای تثبیت کننده کشکک می باشد؛ با این حال، اثربخشی این مداخلات بر حس عمقی مفصل مورد ابهام می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثر تیپینگ کشکک و زانوبند نیوپرنی تثبیت کننده کشکک بر ادراک حس وضعیت مفصل زانو در مردان جوان فعال مبتلا به سندروم درد کشککی-رانی می باشد.

    مواد و روش ها

    حس وضعیت مفصل زانوی 18 نفر دانشجوی مرد رشته علوم ورزشی (سن 0/41±23 /55سال، قد 0/65±173 سانتی متر، وزن 1/60±70/94 کیلوگرم) دارای سندرم درد کشککی-رانی به وسیله اندازه گیری خطای مطلق بازسازی فعال زاویه در 30، 45 و60 درجه فلکشن زانو به وسیله دستگاه الکتروگونیامتر در زنجیره باز حرکتی، قبل و در حین استفاده از تیپ کشکک و زانوبند نیوپرن تثبیت کننده کشکک مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 0/05 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که استفاده از تیپ و زانوبند نیوپرن تثبیت کننده کشکک سبب بهبود ادراک حس وضعیت مفصل زانو در زاویه 30 درجه فلکشن شد. با این وجود، در زوایای 45 و 60 درجه، تنها استفاده از زانوبند سبب بهبود معنادار حس وضعیت مفصل شد (0/05>p)

    نتیجه گیری

    می توان بیان داشت که تیپینگ کشکک تنها در زوایای ابتدایی فلکشن زانو می تواند بر بهبود ادراک حس وضعیت مفصل موثر باشد، ولی استفاده از زانوبند نیوپرن تثبیت کننده کشکک می تواند چه در زوایای ابتدایی و چه میانی دامنه حرکتی سبب بهبود ادراک حس وضعیت مفصل زانو شود.

    کلیدواژگان: تیپینگ کشکک، زانوبند نئوپرن، سندروم درد کشککی-رانی، حس عمقی
  • مهسا یوسف شاهی*، حسن محمدزاده صفحات 124-134
    مقدمه و اهداف

    سالمندی فرآیندی است که بر اساس تغییرات آرام و پیش‌رونده تمامی ابعاد وجودی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش عملکرد جسمانی به ویژه تعادل، راه رفتن و نیز اختلالات حافظه از جمله مشکلات دوران سالمندی است که با عواقب و عوارض جسمانی، روانشناختی و اجتماعی همراه می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات شناختی، حرکتی و حرکتی-شناختی بر حافظه حرکتی آشکار، تعادل و راه رفتن در زنان سالمند بود.

    مواد و روش  ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 48 زن سالمند (سن: 54/2±83/67 سال) بودند که به صورت تصادفی به چهار گروه 12 نفره تقسیم شدند. تمرین حرکتی شامل هشت هفته تمرینات ایروبیک ریتمیک بود. برای تمرینات شناختی از نرم افزار Captain’s Log استفاده شد. تمرین ترکیبی نیز شامل تمرینات ایروبیک و شناختی به صورت متوالی بود. جهت بررسی عملکرد حرکتی از آزمون های شش دقیقه راه رفتن و زمان برخاستن و رفتن و آزمون حافظه حرکتی آشکار استفاده شد و تحلیل آماری متغیرها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر استفاده شد.

    یافته  ها

    نتایج نشان داد تمرینات شناختی تاثیر معناداری بر حافظه حرکتی آشکار بین آزمودنی ها داشت (p <0.05) و سبب بهبود تعادل (p <0.05)، راه رفتن (p <0.05) شد و تمرینات ترکیبی نیز باعث بهبود عملکرد حرکتی (p <0.05) و حافظه حرکتی آشکار (p <0.05) آزمودنی ها شد. مقایسه بین گروه‌ها نشان داد تمرینات شناختی و ترکیبی نسبت به هم اثرات مشابهی بر حافظه حرکتی آشکار (p <0.05) و همچنین اثرات نسبتا یکسانی بر روی تعادل (p <0.05) و راه رفتن (p <0.05) آزمودنی ها داشت.

    نتیجه  گیری

    با توجه به یافته‌های به دست آمده، می‌توان نتیجه گرفت که بیشترین تغییرات در رابطه با بهبود در زمان آزمون زمان برخاستن و رفتن و بهبود در زمان آزمون شش دقیقه راه رفتن گروه تمرینات حرکتی بود و بیشترین تغییر در رابطه با بهبود حافظه حرکتی آشکار مربوط به گروه تمرینات ترکیبی (حرکتی-شناختی) بود.

    کلیدواژگان: تمرین حرکتی، تمرین شناختی، زنان سالمند، تعادل، حافظه حرکتی آشکار
  • مرضیه آرمان*، عباس بهرام، انوشیروان کاظم نژاد، شهاب پروین پور صفحات 135-142
    مقدمه و اهداف

    شایستگی حرکتی ادراک شده، درک و دریافت افراد از توانایی های ورزشی شان است که می تواند بر کسب مهارت های حرکتی تاثیر بگذارد. شایستگی حرکتی ادراک شده اغلب به عنوان یک متغیر میانجی که سبب دستیابی به سایر پیامدهای مرتبط با سلامتی مطلوب از قبیل فعالیت جسمانی یا تداوم تمرینی می شود، تلقی می گردد. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت شایستگی مهارت های حرکتی ادراک شده در کودکان پیش دبستانی و مقایسه بین دختران و پسران بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق حاضر توصیفی-مقایسه ای بود و جامعه آماری، کلیه کودکان 4-6 ساله مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی شهر تهران بودند. نمونه گیری در سال 1396 به صورت در دسترس از 2 مرکز پیش دبستانی در تهران انجام گردید و 86 نفر از کودکان 4-6 ساله به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از جمع آوری رضایت نامه های والدین، آزمون تصویری شایستگی مهارت های حرکتی ادراک شده از کودکان به عمل آمد. برای بررسی و تجزیه و تحلیل آماری داده ها از آمار توصیفی برای محاسبه شاخص های مرکزی و پراکندگی مقیاس های کمی و رسم جداول و از آمار استنباطی برای آزمون فرضیه ها از آزمون t مستقل و آزمون ناپارامتریک من-ویتنی استفاده گردید. تمامی تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 انجام شد و سطح معناداری در تمام محاسبات آماری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اختلاف معناداری بین نمرات شایستگی حرکتی ادراک شده و نیز نمرات شایستگی حرکتی مهارت های جا به جایی و کنترل شیء دختران و پسران پیش دبستانی وجود ندارد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد که بین شایستگی مهارت های حرکتی دختران و پسران پیش دبستانی تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شایستگی مهارت حرکتی ادراک شده، شایستگی مهارت حرکتی واقعی، جا به جایی، کنترل شیء
  • سید خلیل موسوی*، حیدر صادقی، مهدی خالقی تازجی، حمیدرضا طاهری تربتی صفحات 143-151
    مقدمه و اهداف

    هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آسیب بی ثباتی مزمن مچ پا بر عملکرد بیومکانیکی شروع راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 26 آزمودنی در دو گروه برابر، نرمال و مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا در تحقیق حاضر مورد مطالعه قرار گرفتند. برای اندازه گیری پارامترهای بیومکانیکی از سیستم آنالیز حرکت (کوآلیزیس 8 دوربین) و تعداد دو صفحه نیروسنج (کیستلر 9286A) استفاده شد. مسافت، زمان و سرعت شروع راه رفتن، زمان نوسان، زمان حمایت دوطرفه، سرعت جداسازی اندام نوسان از سطح، دامنه حرکتی مفاصل هیپ، زانو و مچ پا به همراه جا به جایی مرکز جرم در صفحه داخلی-خارجی، قدامی-خلفی و عمودی پارامترهای مد نظر محقق در این پژوهش بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آسیب بی ثباتی مزمن مچ پا می تواند باعث افزایش معنادار در دامنه حرکتی مفصل زانو (P=0/016) و کاهش معنادار در میزان جابه جایی مرکز جرم در جهت های عمودی (P=0/00) و داخلی-خارجی (P=0/00) گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر که بیانگر عدم وقوع تغییرات معنادار در مفصل آسیب دیده و همچنین بسیاری از پارامترهای دیگر بود، با استناد به تغییرات معنادار که در مفاصل مجاور اندام آسیب دیده ثبت شد، به متخصصین توانبخشی پیشنهاد می گردد تا در طراحی پروتکل های تمرینی/درمانی به صورت کلی (نه موضعی) عمل نمایند تا از این طریق از ایجاد تغییرات در کنترل حرکتی جلوگیری کرده و همچنین در بازیابی کنترل حرکتی مطلوب پس از آسیب، نقش موثرتری داشته باشند.

    کلیدواژگان: شروع راه رفتن، بی ثباتی مزمن مچ پا، بیومکانیک، کنترل، فوتبال
  • عابد تقوی اصل، سید صدرالدین شجاع الدین*، علیرضا ترابی، ابوالفضل خضری صفحات 152-162
    مقدمه و اهداف

    عدم توازن عضلانی و به دنبال آن ناهنجاری عضلانی و اسکلتی ممکن است سبب بروز ضعف در عملکردهای ورزشی و نهایتا به ایجاد آسیب منجر شود و سطح سلامت و توانایی افراد را در اجرای فعالیت های ورزشی کاهش دهد. هدف از مطالعه ی حاضر، مقایسه تاثیر ناهنجاری کف پای گود بر نمرات آزمون های عملکردی اندام تحتانی نوجوانان پسر فعال و غیر فعال دارای کف پای گود و طبیعی بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی حاضر تعداد 84 دانش آموز 15-13 (هر گروه فعال و غیر فعال، 21 نفر کف پای گود و 21 نفر کف پای طبیعی) شرکت داشتند. تشخیص کف پای گود به روش افتادگی استخوان ناوی و ارزیابی عملکرد اندام تحتانی با آزمون های عملکردی اندام تحتانی شامل سکانس کنترل، سکانس لی لی کردن و سکانس استقامت انجام گردیده است. تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق با کمک آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و روش آمار استنباطی t دو نمونه مستقل صورت گرفته است (0/05>p).

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر مشخص کرد بین دو گروه کف پای گود و طبیعی در نوجوانان پسر فعال و غیرفعال در همه ی آزمون های عملکردی اندام تحتانی اختلاف معناداری وجود دارد (0/05>p). مقایسه آزمون های عملکردی اندام تحتانی مشخص نمود که گروه کف پای گود نسبت به گروه کف پای طبیعی نمرات ضعیف تری را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ناهنجاری کف پای گود باعث ضعف در اجرای آزمون های عملکردی اندام تحتانی و همچنین فعالیت های ورزشی و رقابت ها می شود، به گونه ای که افراد دارای کف پای گود، فارغ از فعال یا غیرفعال بودن، در آزمون های عملکردی اندام تحتانی نمرات ضعیف تری را در مقایسه با افراد دارای کف پای طبیعی کسب نموده اند؛ بنابراین کف پای گود به عنوان یکی از عوامل خطرآفرین و ضعف عملکرد در ورزش حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: عملکرد اندام تحتانی، نوجوانان فعال و غیرفعال، کف پای گود و طبیعی
  • امیرعلی جعفرنژاد گرو*، الهه ممشلی، مریم علیزاده صفحات 163-172
    مقدمه و اهداف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه طیف فرکانس منتخبی از عضلات اندام تحتانی در بیماران مبتلا به نوروپاتی دیابتی با همسالان سالم طی راه رفتن بود.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 20 بیمار مبتلا به نوروپاتی دیابتی (با میانگین سنی: 7/19±54/85، شاخص توده بدن: 5/03±28/38) و 10 فرد سالم (با میانگین سنی: 4/06±52/60، شاخص توده بدن: 1/86±26/74) بودند که به طور در دسترس انتخاب شدند. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری t مستقل انجام شد.

    یافته ها

    طی مرحله پاسخ بارگیری در عضلات پهن داخلی، دوسررانی، نیم وتری و سرینی میانی، طیف فرکانس در گروه بیماران به طور معناداری نسبت به گروه سالم بالاتر بود (0/05˂P). طی فاز میانه اتکا تمامی عضلات مورد بررسی کاهش در میانه طیف فرکانس را در گروه بیمار نشان دادند (0/05˂P). طی مرحله هل دادن تنها عضله دوقلوی داخلی فرکانس پایین تری در گروه بیماران نسبت به گروه سالم داشت (0/05˂P). طی فاز نوسان عضلات پهن داخلی، دو سررانی، نیم وتری و سرینی میانی به طور معناداری طیف فرکانس کمتری در گروه بیماران نسبت به گروه سالم داشتند (0/05˂P).

    نتیجه گیری

    آسیب اعصاب محیطی بر اثر نوروپاتی دیابتی در بیماران با درجه متوسط نوروپاتی باعث الگوی غیرطبیعی فرکانس فعالیت عضلات اندام تحتانی این افراد طی راه رفتن می شود. عوارض بیماری می تواند تلاش بیش ازحدی را بطلبد که خستگی زودهنگام را به دنبال دارد و همچنین کاهش ظرفیت عملکردی عضلات اندام تحتانی منجر به عدم کنترل مناسب نیروی عکس العمل زمین می شود که احتمال آسیب و سقوط را در بیماران افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، الکترومایوگرافی، طیف فرکانس، راه رفتن
  • سید عباس فرجاد پزشک*، محمد شریعت زاده، سمیرا غلامیان، محمد یوسفی، مهرداد فتحی صفحات 173-182
    مقدمه و اهداف

    امروزه کفش با قابلیت توزیع مطلوب فشار کف پایی باید بدون افزایش فعالیت عضلانی صورت گیرد. هدف تحقیق حاضر مقایسه توزیع فشار کف پایی و فعالیت عضلات منتخب اندام تحتانی بین کفش ویسکوز و کفش فومی رایج بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، 10 مرد سالم شرکت کردند. در این تحقیق کفشی مخصوص دارای مایع با ویسکوزیته معین در کف آن طراحی شد و مورد استفاده قرار گرفت که می توانست به دنبال گام برداری از طریق حرکت مایع، بارهای اعمالی را کاهش دهد. به منظور مقایسه کفش فومی EVA به کار گرفته شد. توزیع فشار کف پایی و فعالیت عضلات منتخب اندام تحتانی با استفاده از سیستم توزیع نیروی پدار و سیستم الکترومایوگرافی مورد اندازه گیری قرار گرفت. تحلیل داده های توزیع فشار با استفاده از نرم افزار پدار-ایکس و در هشت ناحیه مختلف پا و تحلیل الکترومایوگرافی با استفاده از نرم افزار متلب صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد کفش مخصوص ویسکوز توانسته فشار را در نواحی پاشنه، متاتارسال و شست به طور معناداری کاهش دهد، هرچند تغییری در فعالیت عضلات به جز دوقلو به چشم نخورد.

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد با توجه به یافته های تحقیق حاضر، جذب ویسکوز مایع به دنبال گام برداری توانسته در کاهش فشار و نیرو در نواحی پرفشار طی راه رفتن موثر عمل کند و به نظر نمی رسد انرژی مصرفی در این شرابط افزایش داشته باشد.

    کلیدواژگان: توزیع فشار کف پایی، الکترومایوگرافی، پا، کفش ویسکوز، راه رفتن
  • فاطمه سهرابی*، صدیقه سلامی، پروانه شمسی پور دهکردی صفحات 183-195
    مقدمه و اهداف

    هدف مطالعه حاضر ارزیابی ویژگی های روانسنجی ابزار مقیاس تعادلی برگ در افراد دارای قطع عضو اندام تحتانی شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی و طرح تحقیق مقطعی بود. نمونه تحقیق حاضر شامل 83 نفر (سن 5±38 سال) از افراد دارای قطع عضو اندام تحتانی (38 قطع عضو ورزشکار و 45 قطع عضو غیرورزشکار) بود که به صورت نمونه‌گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار تحقیق حاضر، آزمون تعادل برگ، پرسشنامه ارزیابی اندام مصنوعی (بخش مربوط به تحرک)، آزمون 2 دقیقه راه رفتن، آزمون تحرک عملکردی L، ترازوی دیجیتال و قدسنج جهت تعیین شاخص توده بدنی بود. برای تحلیل داده ها از روش‌های آماری آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درون طبقه ای، همبستگی پیرسون و تی مستقل استفاده شد.

    یافته  ها:

    پایایی همسانی درونی برای مقیاس تعادلی برگ 89/0=α و دامنه تغییرات آلفای کرونباخ در خرده مقیاس های تعادلی برگ 0/73 تا 0/76 به دست آمد. ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) برای همه زیرسازه ها بزرگتر از 90% به دست آمد. ضریب همبستگی درون خوشه ای (ICC) برای ارزیابی پایایی درون ارزیاب و بین ارزیاب ها برای تمام خرده آزمون های تعادلی برگ بزرگتر از 90% به دست آمد. شاخص روایی محتوا (CVI) برابر با 0/94 بود. ضرایب همبستگی مربوط به پایایی سازه ای آزمون تعادلی برگ با هر یک از آزمون های ارزیابی اندام مصنوعی (0/57=r)، آزمون دو دقیقه راه رفتن (0/25-=r)، آزمون تحرک عملکردی (0/48-=r) و آزمون اعتماد تعادل ویژه فعالیت (0/59=r) بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد آزمون تعادل برگ بین افراد قطع عضو اندام تحتانی ورزشکار و غیرورزشکار دارای روایی افتراقی است (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به تایید روایی و پایایی آزمون تعادلی برگ، می توان با اطمینان از این ابزار برای ارزیابی افراد دارای قطع عضو تحتانی شهر تهران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آزمون تعادل برگ، قطع عضو، روایی، پایایی
  • سید حسین حسینی*، شهاب الدین باقری صفحات 196-206
    مقدمه و اهداف

    در بیماران واجد سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال، عضله پهن داخلی ضعیف تر از عضله پهن خارجی می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر یک پروتکل تمرینی متمرکز بر فعال سازی عضله پهن داخلی بر سطح مقطع و فعالیت الکتریکی عضلات پهن داخلی و خارجی می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، 30 زن مبتلا به سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال با میانگین سنی 5/7±25/4 سال انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه برابر تقسیم شدند. گروه تجربی، در تمرینات ایزوکینتیک اکستنشن زانو در قوس حرکتی 30 درجه انتهایی با چرخش خارجی بیشینه ساق پا به مدت 8 هفته شرکت نمودند. گروه کنترل در هیچ تمرین منظمی مشارکت نداشتند. قبل و پس از مداخله، سطح مقطع و فعالیت الکتریکی عضلات پهن داخلی و خارجی به وسیله اولتراسونوگرافی و الکترومایوگرافی اندازه گیری شد. داده ها، با آزمون t مستقل و همبسته در سطح معناداری 05/0>P آنالیز گردید.

    یافته ها

    قبل از مداخله، در هیچ یک از متغیرها بین دو گروه اختلاف معناداری مشاهده نشد (0/05<P)، اما بعد از مداخله، نسبت فعالیت و سطح مقطع عضله پهن داخلی به پهن خارجی در گروه تجربی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    استفاده از تمرینات ایزوکینتیک اکستنشن زانو مطابق پژوهش حاضر، می تواند سبب تقویت انتخابی عضله پهن داخلی و کاهش ایمبالانس بین عضلات پهن داخلی و خارجی در بیماران مبتلا به سندروم فشار خارجی پاتلوفمورال گردد.

    کلیدواژگان: فعال سازی عضلانی، پهن داخلی، پهن خارجی، سطح مقطع عضله، فعالیت الکتریکی
  • امید رجائیان*، مهدی خالقی تازجی، علی عباسی، فرشته افتخاری صفحات 207-215
    مقدمه و اهداف

    دانش تغییرات استراتژی‌های کنترل حرکتی در هنگام فرود، بینش خوبی برای پیشگیری از بروز آسیب‌های زانو در افراد دارای کف پای صاف خواهد داد؛ لذا هدف تحقیق حاضر، مقایسه استراتژی‌های کنترل حرکتی با استفاده از توان مفاصل اندام تحتانی در مراحل مختلف فرود تک پا در ورزشکاران دارای کف پای صاف و سالم بود.

    مواد و روش‌ها:

    در تحقیق حاضر، از میان ورزشکاران مرد فوتسالیست، 10 نفر دارای کف پای صاف و 10 نفر دارای کف پای نرمال به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اندازه توان مفاصل اندام تحتانی در سه صفحه حرکتی بر اساس داده‌های کینماتیکی و کینتیکی به دست آمده از دستگاه تحلیل حرکتی و صفحه نیرو ثبت گردید و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار متلب و SPSS و با روش آماری تی مستقل انجام شد (p <0/05).

    یافته‌ها:

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در اندازه توان مفصل زانو 0/003=p در صفحه ساجیتال در مرحله تماس اولیه، توان مفصل زانو در صفحه ساجیتال (0/0001=p) و ران (0/05=p) در صفحه هوریزنتال در مرحله اوج خم شدن زانو و توان مفصل ران (0/022=p) در صفحه ساجیتال در مرحله اوج نیروی عکس العمل زمین دیده شد، اما تفاوت معناداری بین دو گروه در اندازه توان مفاصل در دیگر مراحل و صفحات در مفاصل دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در سه مرحله مورد بررسی در صفحه ساجیتال در زانو و ران اختلاف معنادار شد که نشان می‌دهد در افراد کف پای صاف، مفاصل پایینتر با عدم کارآیی خود ضربه را به مفاصل بالاتر انتقال می‌دهند که این خود می تواند عامل مهم ی جهت بروز آسیب در پا و اندام های بالاتر در این افراد شود. نتایج این تحقیق می تواند در برنامه ریزی موفق تر اقدامات توانبخشی و حرکتی افراد مبتلا به کف پای صاف موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: توان مفصل، کف پای صاف، فرود تک پا
  • کریم محمد جبار، فرزانه گندمی* صفحات 216-227
    مقدمه و اهداف

    در جستجوی منابع مشخص شد رابطه بین ناهنجاری های سربه جلو و هایپرکایفوزیس با برخی فاکتورهای فیزیکی افراد مبتلا نامعلوم است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین ناهنجاری های سربه جلو و هایپرکایفوزیس با عملکرد ریوی، ناهنجاری های ستون فقرات، دامنه حرکتی و قدرت عضلات گردن و شانه بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی همبستگی حاضر، پس از غربالگری 80 دانشجو با خط کش منعطف و ابزارهای ارزیابی پاسچر، 40 آزمودنی دارای معیارهای ورود به مطالعه به عنوان نمونه به صورت هدفمند انتخاب شدند و متغیرهای تحقیق توسط یک ارزیاب، اندازه گیری شد. برای ارزیابی سربه جلو از عکس برداری و نرم افزار Image J، از اسپاینال موس برای ارزیابی ناهنجاری های ستون فقرات، از دستگاه اسپیرومتری برای ارزیابی حجم های ریوی، از PT-Scan  برای ارزیابی نوسانات پاسچر، از Pull-Push Dynamometer برای ارزیابی قدرت عضلانی و ازBabble Baseline Inclinometer برای ارزیابی دامنه حرکتی استفاده گردید. برای ارتباط سنجی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ناهنجاری سربه جلو با دامنه حرکتی اکستنشن تنه (0/029=P)، فلکشن گردن (0/01=P) و آداکشن شانه (0/018=P) رابطه منفی و با قدرت فلکسورها (0/01=P) و آبداکتورهای شانه (0/01=P) رابطه مثبت و با FEV1/FVC (0/004=P) و FEV1 (0/024=P) رابطه منفی داشت؛ به علاوه، هایپرکایفوزیس با دامنه حرکتی فلکشن تنه (0/011=P)، فلکشن گردن (0/009=P)، و آداکشن شانه (0/049=P) رابطه منفی اما با لوردوزیس کمری (0/004=P) رابطه مثبت داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق حاضر مشخص شد ناهنجاری هایپرکایفوزیس با دامنه حرکتی فلکشن تنه، فلکشن گردن، آداکشن شانه و لوردوز کمری رابطه دارد. ناهنجاری سربه جلو نیز با دامنه حرکتی اکستنشن تنه، فلکشن گردن، آداکشن شانه، قدرت فلکسورها و آبداکتورهای شانه، FEV1/FVC و FEV1 رابطه داشت.

    کلیدواژگان: کایفوزیس، سربه جلو، اسپیرومتری، ناهنجاری، دامنه حرکتی، عملکرد
  • ندا بروشک*، روزبه روشنی صفحات 228-234
    مقدمه و اهداف

    ضربات پا در کاراته با حرکت اکستنش-فلکشن سریع زانو همراه می باشد که هر گونه ضعف عملکرد در حس عمقی مفصل یک عامل خطر برای ورزشکاران محسوب می شود. اختلال عملکرد حس عمقی با عواملی همچون خستگی عضلانی که جزء لاینفک هر فعالیت بدنی است، ارتباط دارد؛ از این رو، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر خستگی عضلات زانو بر حس عمقی مفصل زانو در کاراته کاران حرفه ای بود.

    مواد و روش ها

    حس وضعیت مفصل زانو در 14 کاراته کار حرفه ای زن با میانگین سن: 1/3±15 سال، قد: 7±161 سانتی متر و وزن: 1/34±54 کیلوگرم با استفاده از دستگاه ایزوکینتیک در زوایای 30، 45 و 60 درجه، قبل و بعد از خستگی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح معناداری 0/05 با استفاده از آزمون آماری t زوجی انجام شد.

    یافته ها

    خستگی عضلانی بر خطای بازسازی مفصل زانو در زاویه حرکتی 60 درجه تاثیر معناداری دارد؛ به عبارتی دیگر، خستگی سبب افزایش خطای بازسازی و کاهش حس وضعیت مفصل زانو شده است. همچنین در زوایای 30 و 45 درجه افزایش خطای بازسازی مفصل بعد از خستگی مشاهده شده است که از لحاظ آماری معنادار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق حاضر، می توان گفت که کاهش توانایی کنترل وضعیت مفصل زانو، ناشی از خستگی عضلانی در کاراته کاران به خصوص در انتهای دامنه حرکتی، احتمالا علاوه بر ضعف در اجرای تکنیک صحیح، زانو را مستعد آسیب کند، چرا که نقص در حس عمقی مفاصل می تواند سبب نقص در فراخوانی همزمان واحدهای حرکتی عضلات چهارسر ران و همسترینگ شود و احتمال آسیب رباط متقاطع قدامی زانو را افزایش دهد؛ بدین ترتیب می توان گفت که با بهبود استقامت عضلانی، می توان زمان رسیدن به خستگی را افزایش داد و به دنبال آن، از کاهش توانایی کنترل وضعیتی ناشی از آن و آسیب های بالقوه احتمالی در کاراته کاران جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: حس عمقی، خستگی، مفصل زانو، کاراته
  • حیدر صادقی*، دنیا رحمانی صفحات 233-243
    مقدمه و اهداف

    با توجه به نقش فاشیا در قالب یک ماتریس ویسکوالاستیک که عضلات، استخوان‌ها، اندام‌ها و تارهای عصبی را پوشش می‌دهد و عملکرد حرکتی بدن انسان از جمله انعطاف‌پذیری، قدرت، مقاومت در برابر فشار و آسیب‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، هدف مطالعه مروری سیستماتیک حاضر، بررسی اثر تمرینات کششی، قدرتی، مقاومتی و استقامتی و ترکیبی از تمرینات مقاومتی-کششی بر عملکرد فاشیا بود.

    مواد و روش‌ها:

    در مطالعه حاضر، بعد از جستجوی مقالات در پایگاه‌های معتبر نظیر PubMed، Science Direct، Magiran، Noormags و SID با استفاده از کلمات میوفاشیا، فاشیا و بافت همبند، بررسی با بیش از 55 مقاله از سال 1984 تا 2018 میلادی انجام شد.

    یافته‌ها:

    یافته‌ها بر مثبت بودن تاثیر تمرینات کششی، قدرتی، استقامتی و مقاومتی-کششی بر آمادگی و عملکرد فاشیا تاکید دارند. مرور بر مقالات نشان‌دهنده افزایش سفتی و خاصیت الاستیک فاشیا تحت تاثیر تمرینات کششی و استقامتی می‌باشد، درحالی‌که تمرینات قدرتی و تمرینات ترکیبی مقاومتی-کششی افزایش سفتی فاشیا و کاهش هیسترزیس در فاشیا را نشان می‌دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت تمرینات ورزشی بر عملکرد فاشیا پیشنهاد می‌شود که ورزشکاران همراه با تمرینات افزایش قدرت عضلات و استقامت قلبی-عروقی برای افزایش آمادگی فاشیا و پیشگیری از آسیب دیدگی آن به تمرینات آمادگی فاشیا نیز بپردازند. همچنین محققان در بررسی نقش متغیرها، در بهبود عملکرد و اجرای مهارت ها و مقابله با آسیب های ورزشی، به تعیین شیوه های تاثیرپذیری فاشیاها به ویژه در شرایطی که موضوع تاثیر تمرین و یا اغتشاشات در عملکردها مورد نظر است، بپردازند.

    کلیدواژگان: میوفاشیا، بافت همبند، تمرینات کششی، قدرتی و استقامتی، الاستیک، هیسترزیس، سفتی
  • فاطمه رمضانیان، شهاب الدین باقری*، عین الله نادری صفحات 235-245
    مقدمه و اهداف

    شین اسپلینت از شایع‌ترین علت‌های درد ساق پا در ورزشکاران است. استفاده از ارتز حمایت کننده قوس کف ‌پایی می‌تواند در پیشگیری و درمان شین اسپلینت مورد استفاده قرار گیرد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کفی حمایت قوس کف ‌پایی بر شدت درد دوندگان تفریحی مبتلا به شین اسپلینت طی دویدن است.

    مواد و روش‌ها:

    50 زن مبتلا به شین اسپلینت در سنین 35-20 سال به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) یا کنترل (25 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی همراه با درمان معمول به مدت 18 هفته ارتز پا را دریافت کردند. در گروه کنترل، آنها فقط تحت درمان معمول قرار گرفتند. مقیاس دیداری درد، شدت آسیب توسط پرسشنامه سندروم فشار داخلی درشت نی، میزان محدودیت ناشی از آسیب با آزمون دویدن و میزان تغییر درک شده بیمار با مقیاس تغییر گلوبال ارزیابی شد. تمام متغیرها قبل، بعد از 6 هفته، بعد از 12 هفته و بعد از 18 هفته اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شدت درد (0/001=p) و شدت آسیب(0/02=p) برای گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در هفته ششم به طور معنی‌داری بهتر شد، با این وجود، در هفته های 12 و 18 بین دو گروه تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (0/05˃p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ارتز حمایت کننده قوس کف‌ پایی همراه با درمان چندمولفه‌ای باعث می‌شود که شدت درد، شدت آسیب و محدودیت فیزیکی سریع‌تر کاهش پیدا کند و بیماران مبتلا به شین اسپلینت اثر درمانی درک شده بهتری را گزارش کنند.

    کلیدواژگان: شین اسپلینت، تمرین درمانی، ارتز حمایت کننده قوس پا، دوندگان تفریحی
  • تورج یوسفی، فواد صیدی*، مهدیه آکوچکیان صفحات 246-256
    مقدمه و اهداف

    تغییر موقعیت طبیعی کتف در کشتی گیران می تواند بر راستای ستون مهره ها و شانه آنها و مجموعه این تغییرات روی عملکرد کشتی گیران تاثیرگذار باشد. با این وجود، شواهد علمی معتبر در زمینه میزان اثربخشی مطلوب تمرینات در وضعیت قرارگیری کتف و عملکرد کشتی گیران اندک است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 10 هفته تمرینات اصلاحی بر موقعیت قرارگیری استخوان کتف و عملکرد کشتی گیران نخبه با اختلال تنه و کمربند شانه بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری تحقیق حاضر را کشتی گیران مرد نخبه 27-18 سال در استان مازندران تشکیل دادند. از این بین، 34 کشتی گیر با زاویه ی شانه به جلوی بزرگتر از 55 درجه و کایفوز افزایش یافته بزرگتر از 45 درجه به صورت هدفمند انتخاب شدند و در قالب 2 گروه کنترل (با میانگین سنی 3/27±21/35سال، قد 0/87±1/76 متر، وزن 13/00±78/94 کیلوگرم) و گروه تمرینی (با میانگین سنی 2/11±20/29سال، قد 0/80±1/72 متر، وزن 16/70±71/11 کیلوگرم) به صورت تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان زاویه کایفوز افزایش یافته سینه ای با استفاده از خط کش منعطف و میزان زاویه عارضه شانه به جلو با روش فتوگرامتری به عنوان شاخصی از اختلال تنه و کمربند شانه ای اندازه گیری شد. همچنین وضعیت قرارگیری استخوان کتف و عملکرد کشتی گیران به ترتیب با استفاده از آزمون حرکت جانبی کتف (LSST) و آزمون عمل YBT-UQ اندازه گیری شد. گروه تمرینات اصلاحی یک برنامه تمرینی استاندارد را به مدت 10 هفته انجام دادند، درحالی که گروه کنترل به فعالیت های روزانه خود پرداختند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس و نیز آزمون تی همبسته در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه تمرینی اصلاحی اثر معناداری بر بهبود موقعیت کتف در وضعیت های صفر درجه (0/001=p)، 45 درجه (0/001=p) و 90 درجه (0/001=p) حرکت جانبی، زاویه شانه به جلو (0/001=p)، زاویه کایفوز (0/001=p) و نیز عملکرد کشتی گیران (0010=p) داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر به نظر می رسد تمرینات اصلاحی هدفمند می تواند با بهبود موقعیت قرارگیری استخوان کتف در کشتی گیران دارای اختلالات تنه و کمربند شانه ای بر عملکرد آنان نیز اثر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری، کشتی گیر، وضعیت قرارگیری کتف، عملکرد، تمرینات اصلاحی
  • علی یلفانی*، ناهید بیگدلی، فرزانه گندمی، رقیه انوری علی آباد صفحات 257-267
    مقدمه و اهداف

    به افزایش فاصله بین دو عضله راست شکمی در دوران بارداری و پس از آن دیاستازیس رکتی می گویند. شیوع این عارضه در زنان پس از زایمان، 66 درصد است. با توجه به بی ثباتی ستون فقرات و لگن در این افراد، اختلال در حس عمقی و کنترل کمری-لگنی می تواند یکی از عوامل درد و ناتوانی کمری در آنها باشد؛ در نتیجه هدف از مقاله حاضر بررسی وضعیت حس عمقی و کنترل کمری-لگنی، در زنان با و بدون دیاستازیس رکتی و ارتباط آنها با درد و ناتوانی کمری پس از زایمان است.

    مواد و روش‌ها:

    18 خانم سالم با میانگین سن 4/55±25/77 سال و 18 خانم مبتلا به دیاستازیس رکتوس با میانگین سنی 5/69±28/83 سال که 2 الی 5 ماه از زایمان آنها گذشته بود، در مطالعه شرکت داشتند. میزان خطای بازسازی زاویه 30 درجه فلکشن کمر با گونیامتر در وضعیت چشم بسته و در حالت ایستاده ارزیابی شد؛  کنترل کمری-لگنی نیز با استفاده از تست میدانی گام جانبی(Lateral Step Down)  اندازه گیری شد.

    یافته‌ها:

    یافته های مطالعه نشان داد که میانگین خطای بازسازی زاویه فلکشن کمری-لگنی در گروه مبتلا به دیاستازیس رکتی به طور معناداری بیشتر از گروه سالم بود (0/0001=P). در تست گام جانبی نیز بین گروه سالم و مبتلا به این عارضه تفاوت معناداری دیده شد (0/0001=P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد دیاستازیس رکتی که در برخی از خانوم ها پس از زایمان رخ می دهد، می تواند مشکلاتی چون اختلال در حس عمقی و کنترل کمری-لگنی ایجاد نموده که ممکن است به درد و ناتوانی در کمر بیانجامد.

    کلیدواژگان: دیاستازیس رکتی، لینه آلبا، حس عمقی کمری-لگنی، کنترل کمری-لگنی، درد کمری
  • فرزانه رمضانی، فرزانه ساکی* صفحات 268-277
    مقدمه و اهداف

    آسیب ACL یکی از آسیب های جدی و پرهزینه است که از آن به عنوان کابوس ورزشکاران نام برده شده است. افزایش زاویه والگوس زانو در خلال حرکات پویا نظیر فرود و اسکات یکی از عوامل خطرآفرین آسیب زانو و کاهش بازده مکانیکی حرکت است. هدف مطالعه حاضر مقایسه فعالیت فیدفورواردی عضلات زانو ورزشکاران زن با و بدون والگوس داینامیک زانو در طی فرود تک‌پا است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر، 32 زن ورزشکار به‌عنوان آزمودنی شرکت کردند که در دو گروه سالم و والگوس (زاویه والگوس بیشتر از 12 درجه) قرار داده شدند. فعالیت فیدفورواردی عضلات همسترینگ داخلی، همسترینگ خارجی، واستوس داخلی، واستوس خارجی، دوقلوی داخلی و دوقلوی خارجی این افراد در حین فرود تک‌پا با پای برتر از ارتفاع 50 سانتی‌متری ثبت شد. فعالیت فیدفورواردی عضلات در 150 میلی‌ثانیه قبل از تماس پا با زمین اندازه‌گیری شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) با سطح معناداری 0/05≤p استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‌های تحقیق حاضر نشان داد فعالیت فیدفورواردی عضلات خارجی زانو در افراد با والگوس داینامیک زانو نسبت به افراد سالم بیشتر است (05/05<p). در مورد عضلات داخلی زانو (واستوس داخلی، همسترینگ داخلی و دوقلو داخلی) نتایج حاکی از عدم تفاوت بین دو گروه بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می‌رسد فعالیت فیدفورواردی عضلات خارجی زانو در زنان ورزشکار دارای والگوس داینامیک زانو در مقایسه با ورزشکاران زن سالم بیشتر از عضلات داخلی زانو است که این موضوع والگوس زانو را در حین فعالیت‌های پویا افزایش می‌دهد؛ در نتیجه ریسک آسیب ACL در این افراد افزایش می‌یابد.

    کلیدواژگان: آسیب ACL، عوامل خطرآفرین عصبی-عضلانی، فیدفورواردی، فرود تک پا
  • زینب رسول یار، محمد جلیلوند* صفحات 278-288
    مقدمه و اهداف

    در مطالعات مختلف به نقص تعادلی در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در مقایسه با افراد طبیعی اشاره شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات یوگا بر تعادل ایستا و پویای کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر، جامعه آماری شامل کودکان دختر 9 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر کرمانشاه بود. آزمودنی های این پژوهش، 30 کودک بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. در ابتدا ویژگی های پیکرسنجی و پیش آزمون های تعادل ایستا و پویای کودکان ثبت شد. پس از همتاسازی، آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه 15 نفره کنترل و تجربی گمارده شدند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایش در پروتکل تمرینات یوگا به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته شرکت کردند. پس از آخرین جلسه تمرین، مقادیر پس آزمون تعادل ایستا و پویا در شرایط مشابه با پیش آزمون مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرینات یوگا منجر به افزایش معنادار در تعادل ایستا با پای برتر (0/001<P) تعادل ایستا با پای غیربرتر (0/001>P) و تعادل پویا در جهات مختلف (0/001>P) در کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر کرمانشاه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان نتیجه گرفت که تمرینات یوگا یک روش تمرینی مفید برای کمک به کودکان دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در جهت بهبود تعادل ایستا و پویای آن ها بود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، تعادل ایستا، تعادل پویا، یوگا
  • هما پورعادلی، حیدر صادقی*، یحیی سخنگویی، محمدعلی آذربایجانی صفحات 289-297
    مقدمه و اهداف

    با توجه به اینکه استیوآرتریت زانو به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های مفصلی دربین سالمندان، با ایجاد درد و کاهش تعادل منجر به ایجاد اختلال در عملکرد روزانه این گروه از افراد می شود، هدف این تحقیق، تعیین اثر دوشیوه کارآزمایی بالینی الکتروتراپی و تمرینات قدرتی عضلات منخب اندام تحتانی بر درد وتعادل زنان سالمند مبتلا به استیوآرتریت زانو با تاکید بر نوع کانون توجه بود

    مواد و روش ها

    31 سالمندزن 60 تا 80 سال مبتلا به استیوآرتریت زانو از مرکز سالمندان شهر کرمان, به صورت تصادفی در دو گروه تمرینی صورت تصادفی به دو زیر گروه کانون توجه بیرونی و کانون توجه درونی تقسیم شدند. تمرینات سه بار درهفته و به مدت هشت هفته انجام شد. برای ارزیابی درد از مقیاس بصری درد ، بررسی تعادل ایستا، پویا وکل به ترتیب از تستهای رومبرگ،زمان برخاستن ورفتن وتعادل کل در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای تحلیل آماری داده ها از آمون تی تست وابسته برای مقایسه درون گروهی و تی تست مستقل برای مقایسه بین گروهی برای داده های نرمال و برای دادهای غیر نرمال از آزمون من ویتنی و ویلکاکسون سطح معنی داری 05/0 p≤ استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها، کاهش میزان درد در هر دو گروه تمرینی و در هر دونوع کانون توجه بیرونی و درونی را نشان داد. در تعادل پویا و کل، بهبودی دیده شد (05/0p≤). تفاوت معناداری در متغیر درد بر اساس مقیاس سنجش عددی بین گروه تمرینات چهارسر و گروه تمرینات دورکننده ران را نشان نداد (05/0˃p). در حالی که بین کانون توجه درونی و بیرونی تفاوت معنادار بود (05/0≤p). نتایج تفاوت معناداری در هیچ یک از شاخص های تعادل بین دو گروه تمرین را نشان نداد (05/0˃p)، اما بین گروه توجه درونی و بیرونی در تعادل پویا، تفاوت بین دو گروه معنادار شد (05/0≤p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایح تحقیق، تمرین قدرتی عضلات دور کننده ران همراه با درمانهای رایج الکتروتراپی و دستورالعملهای کانون توجه، برای مدیریت درد و ارتقاء سطح عملکرد سالمندان مبتلابه استیوآرتریت زانو، را می توان توصیه کرد.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، تمرینات قدرتی، درد، تعادل، کانون توجه
  • علی اصغر نورسته، حامد زارعی*، مهدی ملازاده صفحات 298-307
    مقدمه و اهداف

    کودکان برای رشد مهارت‌های حرکتی خود نیاز به بهبود کنترل پاسچر دارند. بررسی جامع در مورد چگونگی سازماندهی سیستم‌های حسی کنترل پاسچر کودکان وجود نداشت؛ بنابراین، هدف از مطالعه حاضر انجام یک جمع‌بندی مطلوب و ارایه اطلاعات مناسب‌تری از تحقیقات پیشین در بررسی جامع از سازماندهی سیستم‌های حسی-بینایی، حس عمقی و دهلیزی در کنترل پاسچر کودکان بود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، مرور جامعی بر بررسی سیستم‌های حسی در کنترل پاسچر کودکان پرداخته شد. از طریق جستجو در پایگاه‌های Science Direct; PubMed; Web of Science; EBSCO; Springer; COCHRANCE REVIEW; Pedro; EMBASE; CINAHL and Google Scholar با کلیدواژه‌هایVisual System; Proprioception System; Somatosensory; Vestibular System; Posturography; Computerized Dynamic; Postural Control; Postural Stability; Children; Child; Postural Balance; Quiet Stance; Postural Sway; Stabilography; Body Sway; Sensory Organization; Human Development; Child Development صورت گرفت و همچنین در پایگاه‌های فارسی MAGIRAN، IRANDOC، IranMedex، MedLib، SID، Google Scholar با کلیدواژه‌ی تعادل در کودکان، کنترل پاسچر در کودکان، کنترل پاسچر، تعادل، سیستم بینایی، سیستم دهلیزی، سیستم حس عمقی، سوماتوسنسوری و سیستم‌های از سال 1985 تا ژانویه 2020 مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، جستجوی دستی و بررسی کامل منابع مقالات برای یافتن مقالاتی که از طریق جستجوی الکترونیکی یافت نشدند، انجام شد. معیارهای ورود به تحقیق حاضر شامل مطالعه بر روی وزن دهی سیستم‌های حسی، مشخص بودن جامعه هدف (کودکان)، مطالعه روی کودکان سالم و استفاده از دستگاه‌های کامپیوتری که وزن دهی سیستم‌های حسی را اندازه‌ گیری کند، بود.

    یافته‌ها:

    بر اساس معیارها و اهداف تحقیق، 16 مقاله پس از مراحل ارزیابی انتخاب گردید. 5 مطالعه به این نتیجه رسیده بودند که سیستم حس عمقی زودتر از سیستم بینایی سازماندهی می‌شود. در 3 مطالعه بیان شده بود که سیستم بینایی زودتر از سیستم حس عمقی به سازماندهی مشابه بزرگسالان می‌رسد، ولی اکثر مطالعات مشاهده کرده بودند که سیستم دهلیزی دیرتر از سیستم‌های بینایی و حس عمقی به سازماندهی مشابه افراد بزرگسال می‌رسد.

    نتیجه‌گیری:

    با مرور مطالعات، می‌توان این‌طور نتیجه‌گیری کرد که رشد کنترل پاسچر با افزایش سن رخ می‌دهد، ولی این رشد به صورت خطی با افزایش سن صورت نمی‌گیرد و در برخی سنین دارای تغییراتی می‌باشد. می‌توان استنباط کرد که کودکان در سن 5-6 سالگی به سیستم بینایی وابسته هستند، ولی به مرور و با افزایش زمان ایستادن و راه رفتن، میزان وابستگی به سیستم حس عمقی بیشتر از سیستم بینایی می‌شود؛ علاوه بر این، به نظر می‌رسد که سازماندهی سیستم حس عمقی زودتر از سیستم بینایی اتفاق می‌افتد. همچنین می‌توان گزارش کرد که رشد سیستم حس عمقی و سیستم وستیبولار به صورت خطی صورت می‌گیرد، ولی رشد سیستم بینایی به صورت خطی با افزایش سن رخ نمی‌دهد و در برخی مقاطع سنی نقاط حیاتی دارد. سیستم وستیبولار دیرتر از سیستم‌های دیگر به بلوغ سازماندهی کنترل پاسچر می‌رسد.

    کلیدواژگان: سازماندهی حسی، کنترل پاسچر، کودکان، سیستم های حسی
  • سید فرید خلیفه لو*، محدثه سلطانی نژاد، پرویز سیدزایی صفحات 308-321
    مقدمه و اهداف

    برخورداری از شنوایی یکی از مهم‌ترین عوامل فراگیری زبان است. برخی کودکان به ‌علت ابتلا به افت شنوایی، قادر به شنیدن صوت در محدوده‌ی طبیعی نیستند و در ‌نتیجه به‌خاطر مشکلات شنوایی، در فراگیری و به‌کارگیری زبان مشکل دارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه‌ی کاربرد فرآیندهای واجی و تاثیر سن و جنسیت بر آن در کودکان کم‌شنوا و شنوای بلوچ‌زبان است تا نتایج آن به شناخت بهتر مساله و چاره‌اندیشی برای این مشکل در مطالعات آینده بیانجامد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضرتوصیفی-تحلیلی و مقطعی بود. آزمودنی‌ها شامل 16 کودک (8 دختر و 8 پسر) کم‌شنوا و 16 کودک (8 دختر و 8 پسر) شنوای 7 تا 10 ساله‌ی بلوچ‌زبان بودند که به‌طور تصادفی از مدارس شهرستان زاهدان انتخاب شدند. آزمون مورد‌ استفاده، آزمون محقق‌ساخته حاوی 80 عکس از اشیا ملموس و رایج بود که کودک باید کلمه‌ی مربوط به هر ‌کدام از عکس ها را به‌ زبان بلوچی بیان می کرد. پاسخ هر ‌کدام از کودکان به‌صورت مجزا با استفاده از MP3 Player مدل Creative ضبط شد. آوانگاری ها بر اساس سیستم IPA انجام یافت. در نهایت، فرآیندهای واجی مورد‌ استفاده‌ی کودکان استخراج شد و معنی‌داری میانگین استفاده از فرآیندهای واجی در دو گروه، از ‌طریق آزمون تحلیل چند‌متغیره و تحلیل یک راهه در متن MANOVA بر‌رسی شد.

    یافته ها

    نتایج نهایی تحلیل نشان داد که بین عملکرد کلی دو گروه در کاربرد فرآیندهای واجی تفاوت معنی‌داری وجود دارد (0.00=P).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که در میان فرآیندهای واجی، فرآیند حذف همخوان انسدادی بی‌واک، پربسامدترین فرآیند مورد ‌استفاده‌ی کودکان بلوچ‌زبان بوده ‌است. کاهش خوشه نیز یکی دیگر از فرآیندهای با بسامد بالا بود که در گفتار این کودکان، در خوشه ی همخوانی آغازه و پایانه‌ی هجا رخ ‌می دهد؛ با این تفاوت که کاهش خوشه در خوشه‌ی همخوانی پایانی، بسامد بالاتری داشت. انسدادی‌شدگی، پیشین‌شدگی، کاهش هجا و واکرفتگی، از دیگر فرآیندهای واجی پر‌بسامد در این کودکان بود. فرآیند مضاعف‌شدگی در گفتار هیچ کدام از دو گروه مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: فرآیندهای واجی، کودکان کم شنوا، شنوا، بلوچ زبان
  • مهناز نجفی، فرشاد غزالیان*، عباسعلی گائینی، حسین عابد نطنزی، ماندانا غلامی صفحات 322-332
    مقدمه و اهداف

    آترواسکلروز در بیماران دیابت نوع 2 با بدعملکردی اندوتلیال شناسایی می شود که با افزایش مقادیر دی متیل آرژنین نامتقارن و کاهش نیتریک اکساید همراه است؛ لذا هدف مطالعه حاضر مقایسه 12 هفته تمرین تناوبی خیلی شدید (HIIT) و تداومی با شدت متوسط (MICT) بر مقادیر پلاسمایی واسپین، دی متیل آرژنین نامتقارن (ADMA) و نیتریت/نیترات (NOx) بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش حاضر، بیماران دیابتی با دامنه سنی 45 تا 60 ساله شهر تهران بودند. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 48 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 بودند که به طور تصادفی به سه گروه HIIT (16 نفر)، MICT (16 نفر) و گروه کنترل (بدون تمرین) (16 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین HIIT شامل 12 تناوب 5/1 دقیقه ای با شدت 85 تا 90 درصد حداکثر تواتر قلبی (HRmax) و 2 دقیقه با شدت 55 تا 60 درصد HRmax بود. برنامه MICT شامل 42 دقیقه با شدت 70 درصد HRmax سه جلسه در هفته روی دوچرخه کارسنج اجرا شد. نمونه های خونی 48 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین جمع آوری شد. واسپین و ADMA به روش الایزا و مقادیر NOx به روش Griess سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون واریانس خطی-ترکیبی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اکسیژن مصرفی اوج، مقادیر پلاسمایی واسپین (0/028=P) و NOx (0/016=P) در گروه HIIT در مقایسه با MICT افزایش معناداری داشت. مقاومت به انسولین (0/041=P)، مقادیر انسولین (0/039=P)، گلوکز (0/026=P) و مقادیر پلاسمایی ADMA (0/018=P) در گروه HIIT در مقایسه با MICT کاهش معناداری داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد HIIT از راه افزایش واسپین به کاهش ADMA منجر شده است که در نهایت باعث افزایش مقادیر NOx پلاسمایی در بیماران دیابت نوع 2 شده است.

    کلیدواژگان: تمرین تداومی با شدت متوسط، تمرین تناوبی خیلی شدید، واسپین، دی متیل آرژنین نامتقارن، نیتریت، نیترات
  • محمدحسن کردی اشکذری*، ابوذر سعادتیان، حمیدرضا فلاح یخدانی، سعید عابدین زاده صفحات 344-357
    مقدمه و اهداف

    هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی ساختار علمی تحقیقات مرتبط با آسیب های رشته های ورزشی بسکتبال، والیبال، هندبال و همچنین انجام یک جمع بندی مطلوب و ارایه اطلاعات مناسب ت ری از تحقیقات پیشین که در داخل ایران انجام شده است، می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر، جستجوی مقالات در پایگاه های تخصصی صورت پذیرفت و 22 مقاله مرتبط بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اکثر آسیب های بسکتبال، والیبال و هندبال در ناحیه اندام تحتانی رخ می دهد که این آسیب ها بیشتر از نوع اسپرین بوده که شامل پیچ خوردگی مچ پا و پارگی رباط های زانو می باشد. همچنین بررسی نتایج تحقیق کنونی نشان داد برخورد با بازیکن حریف و گرم نکردن قبل از تمرین به عنوان مهم ترین عوامل ایجاد آسیب در این رشته ها به شمار می رود.

    نتیجه گیری

    با مطالعه تحقیقات موجود در زمینه آسیب های رشته های ورزشی بسکتبال، والیبال و هندبال در ایران نشان داده شد که تفاوت های زیادی در ارایه گزارشات این تحقیقات وجود دارد. از جمله تفاوت هایی که می توان به آن اشاره کرد این است که هر کدام از تحقیقات مذکور برای نوع آسیب، تعریف آسیب، شدت آسیب، محل بروز آسیب، مکانیسم های بروز آسیب از الگوی مختلفی و اصطلاحات و واژه های خاصی استفاده کرده اند و این همسان نبودن اصطلاحات و واژه ها امکان جمع بندی را دشوار می کند. همچنین می توان آموزش های صحیح، توجه ویژه به گرم کردن ورزشکاران قبل از مسابقه و تمرین توسط مربیان و بازنگری در قوانین به ویژه در رشته هندبال را به عنوان اقدامات پیشگیرانه در نظر گرفت تا در تحقیقات آینده اثر این اقدامات بر کاهش آسیب در این رشته ها مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب های ورزشی، بسکتبال، والیبال، هندبال، ایران
  • علی شریف نژاد*، علیرضا مسیبی، بابک منافی، فرانک عراقی صفحات 358-366
    مقدمه و اهداف

    مطالعات گذشته نشان می‌دهد که مدل‌های مختلفی از پا از لحاظ شکل ظاهری و اندازه‌ی انگشتان نسبت به یکدیگر شامل پای مصری، رومی، یونانی، شبه رومی و مربعی وجود دارد، اما در مورد ویژگی‌های پای ایرانیان هیچ‌گونه اطلاعاتی در دسترس نیست. هدف از مطالعه حاضر، به دست آوردن مدل پای ایرانیان با استفاده از روش‌های آماری و آنالیز تصاویر است تا روشن شود آیا مدل پای ایرانیان از مدل‌های قبلی ذکرشده تبعیت می‌کند یا مدل جدیدی را رقم می زند.

    مواد و روش‌ها:

    در پژوهش حاضر، 8 دستگاه پدوسکوپ تهیه و به 8 استان کشور فرستاده شد تا بتواند تصویری از پای افراد تهیه گردد. روش کوکران برای تخمین حجم نمونه مورد استفاده قرار گرفته است. روش نمونه‌گیری از نوع خوشه‌ای تصادفی است. دقت احتمال مطلوب برابر با 0/05 در نظر گرفته‌ شده است. در رابطه کوکران، مقدار p برابر با 0/5 بوده است. بنا بر محاسبات آماری با استفاده از فرمول کوکران پای (چپ و راست) 385 نفر شامل زن و مرد اسکن و اطلاعات جمع‌آوری گردید. از نرم‌افزار Image J برای آنالیز تصاویر و تعیین مشخصه‌های مدل‌های پا استفاده گردید.

    یافته‌ها:

    بیشترین مدل در جامعه‌ی زنان مدل مصری سپس مدل شبه رومی بود که به ترتیب 39/5 درصد و 33 درصد جامعه آماری زنان را پوشش می‌دهند. در بررسی جامعه مردان، مدل پای شبه رومی و پای مصری به ترتیب 43/59 و 42/92 درصد جامعه را پوشش می‌دهند.

    نتیجه‌ گیری:

    دو الگوی پای مصری و پای شبه رومی دو مدل پای شایع در ایرانیان است که در حدود 86 درصد جامعه مردان و بیش از 70 درصد جامعه زنان را در پژوهش حاضر پوشش می‌دهند. به علت غالب بودن شکل پای مصری، بیماری‌هایی نظیر آنیکوکریپتوسیس در بین ایرانیان شایع است.

    کلیدواژگان: پای مصری، پای یونانی، پای رومی، پای شبه رومی، دستگاه پدوسکوپ
|
  • Mahnaz Estaki, Mansoure Shahriari Ahmadi, Roya Koochak Entezar, Ebrahim Mahmoudi, Navid Mirzakhani * Pages 1-8
    Background and Aims

    Sensory processing represents a significant factor in influencing behavioral responses. The purpose of the present study was to compare sensory processing in patients with autism and specific learning disorder and typical people.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-causal-comparative. The study population consisted of 30 children with autism spectrum disorder, 30 children with learning disorder, and 30 typical individuals, who were selected using targeted sampling. Sensory processing of information was assessed using a questionnaire of the child's sensory profile 2. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to analyze the data.

    Results

    The findings showed that individuals with autism had a significant difference in all sensory processing components of the sensory profile 2, except for the two components of tactile and body position compared with those of the normal individuals (P <0.05) and individuals with learning disorder had a significant difference with normal individuals in auditory and visual components of the sensory profile (p < 0/05).

    Conclusion

    Since the present study shows that there is a difference between several sensory processing components in children with autism and learning disorder and those in typical people, and these variations can cause a wide range of problems in children with autism spectrum disorder and specific learning disorder, it seems necessary to support children in considering proper sensory diet and taking measures to resolve their sensory problems and thus improve their sleep patterns. Besides, it is suggested that therapists should implement this test in other groups of vulnerable populations like developmental delay, attention deficit hyperactivity disorder, infertility, and Down syndrome.

    Keywords: Sensory Processing, Autism Spectrum Disorder, Learning Disorder, typical children
  • Baharak Moradi Kelardeh * Pages 9-18
    Background and Aims

    Muscle injury during and after the competition affects the athletes’ performance. The purpose of the present study was to investigate the effect of a fencing tournament on the levels of muscle damage markers in fencer females.

    Materials and Methods

    In a semi-experimental research, 20 fencer females (mean age: 21.59 ± 4.03 years, body mass index 20.79 ± 3.13 kg.m-2, and mean VO2max 41.01 ± 4.98 ml.kg-1.min1) were selected purposefully and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group competed fencing periodically and single-off. Blood samples were obtained before, immediately after, 24, and 48 hours after the tournament.  

    Results

    The results showed that the differences in CK levels were significant before and immediately after, before and 24 hours after, before and 48 hours later, immediately after and 24 hours later, and 24 hours and 48  hours after the tournament (p < 0.05). The differences between CK levels immediately after and 48 hours after the tournament were not significant (p>0.05). Differences in the levels of LDH before and immediately after, immediately after and 24 hours later, and immediately after and 48 hours after the tournament were significant (p < 0.05), but before, 24 hours and 48 hours after the tournament, and 24 hours later and 48 hours after it (p> 0.05) were not significant.

    Conclusions

    The findings showed that a tournament can also lead to muscle damage in experienced fencers. Coaches and fencers can simulate the time and intensity of competitions in their workouts in order to be more adaptable to the muscles and reduce muscle injury.

    Keywords: Fencing, Muscle Damage, creatine kinase, lactate dehydrogenase
  • Hosein Salamat, Narmin Ghani Zadeh Hesar *, Sajad Roshani, Ebrahim MohammadAli Nasasb Firouzjah Pages 19-31
    Background and Aims

    Muscle imbalances in the upper quadrant of children occur due to improper physical posture for long periods of time in the school environment and misbehavior. This muscle imbalance can cause upper crossover syndrome. The purpose of the present study was to investigate the effect of corrective functional exercise and corrective games on upper crossover syndrome in boys aged 10-13 years.

    Materials and Methods

    A semi-experimental study was conducted on 36 male students, aged 10-13 years, with upper cross syndrome, purposefully selected and randomly divided into three groups of functional corrective exercises (age: 11/50 ±1/16 years, height: 147±7/54 cm, weight: 38/67± 6/97 kg), corrective games (age: 11/33± 1/07 years, height: 144±6/86, weight: 36/75± 6/98 kg), and control group (age: 11.66± 1/07 years, height: 148/5± 6/48 cm, weight: 40/08± 5/64 kg). The first group performed functional corrective exercises for eight weeks and the second group performed corrective games during the same period. The control group was involved only in their daily activities. Before and after exercise intervention, the Forward head and Round shoulder were measured using lateral view photography. Also, a flexible ruler was used to measure the amount of kyphosis. To analyze the data, ANCOVA at the significant level of P≤0.05 was used.

    Results

    The results showed a significant difference in forward head angles (F = 108/269, P = 0/001), round shoulder (F = 89/774, P = 0/001), and kyphosis (F = 94/026, P = 0/001) in the two groups of  functional corrective exercises and corrective games (P≤0/05). Also, there was a significant difference between functional corrective exercises and corrective games on the effect of forward head and kyphosis (P = 0/01) so that corrective games had more favorable effect. But no significant difference was found in round shoulder malformations (P = 0/239)

    Conclusion

    According to the results of the present study, to prevent and to correct upper cross cyndrome in children, functional corrective exercises and corrective games can be used. According to the favorable impact of corrective games and more consistency of these programs with physical and psychological characteristics of children, it is suggested that use of corrective games be prioritized for this age period.

    Keywords: Upper Cross Syndrom, Corrective games, Functional corrective exercises, Children
  • Mozhgan Rasoulian, Mohammadali Nadi *, Ahmad Abedi, Ilnaz Sajadian Pages 32-40
    Background and Aims

    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of early education based on Quinn project on cognitive, verbal, and social-emotional learning in children with borderline intelligence performance.

    Materials and Methods

    The present semi-experimental with pretest-posttest design and follow-up with control group study was performed on 30 pre-school students with borderline IQ in Isfahan selected via convenience sampling who were randomly assigned to experimental and control groups. Research tools included the International Lighter Performance Scale and Wechsler Intelligence Scale for Preschool Children together with evaluation of socio-emotional learning. Early training based on the Quinn project was administered to the experimental group for eight sessions. Data were analyzed using repeated measure ANOVA.

    Results

    Based on the findings, it can be stated that the main effects of group membership (early intervention based on Quinn project vs. no intervention) in groups showed significant differences in the scores of cognitive, verbal, and socio-emotional learning scores (P <0.05).

    Conclusion

    According to the results of the current study, it can be concluded that early education based on Quinn project increases the scores of cognitive, verbal, and socio-emotional learning scores of children with borderline IQ.

    Keywords: Borderline Intellectual Functioning, Cognitive, verbal, Social-emotional learning, Quinn project
  • Manouchehr Haidary * Pages 41-51
    Background and Aims

    Recently, the effects of modern rehabilitation equipment, especially virtual balance practice, has attracted the attention of clinical researchers. The purpose of the current study was to investigate the effect of virtual balance practice on the dynamic and static balance of athletes after knee joints reconstruction of the anterior cruciate ligament.

    Materials and Methods

    In the present clinical trial study, 30 patients were selected purposefully and randomly divided into two groups of control (n=15) and experimental (n=15). The experimental group performed rehabilitation practice prescribed by sports medicine specialists and virtual balance practice for 15 weeks, and the control group performed only equilibrium rehabilitation during this period. Before and after the interventions, the static balance and dynamic balance were evaluated using a Stabilometery device and Star Scursion Balance Test (SSBT), respectively. Data were analyzed using SPSS, version 22, running paired and independent sample t-test at a significance level of P=0.05.

    Results

    Comparison of static and dynamic balance indices that both groups had a significant statistical difference between pre-test and post-test in static (total COP sways, mediolateral COP sways, Anterio posterior Sways) and dynamic balance tests (p < 0.05). Moreover, pre-test to post-test mean differences for static balance values had significantly decreased (p < 0.01), but it increased for the dynamic balance (p < 0.01) compared with the control group.

    Conclusion

    According to the results, virtual balance exercises can be used as a challenging exercise that involves various stresses on several laps on ligation, musculoskeletal structures around the joints, and improves the balance and reduces knee ligament injuries, especially the anterior cruciate ligament.

    Keywords: Virtual balance exercises, Rehabilitation, Anterior Cruciate ligament
  • Atefeh Eyvazi Hazeh Baran, Narmin Ghani Zadeh Hesar *, Ebrahim MohammadAli Nasasb Firouzjah, Sajad Roshani Pages 52-61
    Background and Aims

    The visible changes in the scapular position and motion are called scapular dyskinesis. Drawing a high poundage archery bow increases tissue pressure in the shoulder joints of archers, causing pain and decreasing performance and proprioception in the shoulder joint. The aim of the present study was to determine the effect of eight weeks of scapular stabilization exercises on the performance and shoulder proprioception of archers with scapular dyskinesis.

    Materials and Methods

    A total of 30 archers with SD and shoulder pain were selected and then randomly divided into two experimental and control groups (15 in each group). Proprioception assessment and performance were measured in all samples. Then, the experimental group performed scapular stabilization exercises (i.e. scapular retraction, push-up with plus, etc.) for eight weeks, three sessions per week and 40 minutes per session. The control group performed no exercise. At the end of the training, post-test was run for both groups. The covariance test was used to compare the differences between the research variables in the control and experimental groups.

    Results

    The results of the current study showed that scapular stabilization exercises improved performance and proprioception of shoulder joint with scapular dyskinesis (p < 0/05) in both intra-group and inter-group comparisons. But in the intergroup comparison, the exercises did not show a significant effect on proprioception of shoulder joint without scapular dyskinesis (P˃0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, scapular stabilization exercises can be used to improve performance and proprioception in the shoulder joint of archers with scapular dyskinesis.

    Keywords: archery, Performance, Proprioception, Scapular dyskinesis, Scapular stabilization exercises
  • Ebrahim Mahmoudi *, Navid Mirzakhani, Seyed Mehdi Tabatabaee Pages 62-70
    Background and Aim

    Sensory problems can affect the functioning of individuals in a variety of daily activities in different aspects. One of these aspects of daily activity is the quality and quantity of sleep. Sensory processing is perhaps the most basic psychological element that determines how individuals perceive and respond to environmental stimuli. Given this, the present study aimed to investigate the effect of sensory processing disorder on students' sleep quality.

    Materials and Methods

    The current descriptive cross-sectional study was conducted on 184 students of the School of Rehabilitation at Shahid Beheshti and Iran Universities of Medical Sciences. Two Pittsburgh Sleep Quality Questionnaires and Adolescent-Adult Sensory profile were used for data collection. Data were analyzed using SPSS 18.

    Results

    The results of data analysis showed that 49.1% of the students had undesirable sleep quality and most of the students had sensory processing disorder of sensory seeking type. The results showed a significant relationship between sleep quality and the three variables of low registering, sensory sensitivity, and sensory avoidance (P-values: 0/017, 0/003, 0/02, respectively).

    Conclusion

    The findings of the present study emphasized that students with poor sleep quality had sensory processing disorder and their sleep quality reduced. Also, there was a significant relationship between low registering, sensory sensitivity, and sensory avoidance with sleep quality. Therefore, it seems necessary to support students in considering proper sensory diet and taking measures to resolve their sensory problems and thus improve their sleep patterns.

    Keywords: Quality of Sleep, rehabilitation students, Sensory Processing Disorder
  • Majid Mirzaie Varzaneh, Fariba Yazdkhasti *, Amir Ghamarani, Javad Abbasi Jondani Pages 71-81
    Background and Aim

    Visually impaired compared to sighted youths experience more perceived stress and less social adjustment. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on reducing perceived stress and enhancing the social adjustment of youths with visual impairment.

    Materials and Methods

    The statistical population of the present study included all youth with blindness and severe visual impairment aged 20-35 in Isfahan having a dossier in the Welfare Organization of Isfahan county and blind associations. Among these people, 40 with visual impairment were selected using convenient sampling method and then randomly assigned to experimental and control groups. The research instruments included Cohen’s Perceived Stress Questionnaire (1983) and the California Social Adjustment Questionnaire (1939). The data were analyzed running repeated measure ANOVA using SPSS, version 24.

    Results

    We found that in the post-test phase, compared to the control group, Acceptance and Commitment Therapy group had lower scores in perceived stress and higher scores in social adjustment (p < 0.01) and this pattern maintained one month after treatment (p < 0/05).

    Conclusion

    Therefore, it seems that ACT is a promising treatment for reducing perceived stress and enhancing the social adjustment of youths with visual impairment.

    Keywords: Youths, Visual Impairment, Perceived stress, Social adjustment, Acceptance, commitment therapy (ACT)
  • Somayeh Piri, Davod Hoseininasab *, Sholeh Livarjani Pages 82-90
    Background and Aims

    Acceptance and Commitment Therapy is one of the third generation behavioral therapies in the treatment of childhood and adolescent disorders that has recently received much attention. However, its effectiveness, especially among adolescents with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), with problems such as procrastination, swings and depression, has not been much noticed. The aim of present study was to investigate effectiveness of acceptance and commitment therapy on academic procrastination, resilience, and depression in students withADHD.

    Materials and Methods

    To this aim, in a pretest-posttest with control group quasi-experimental study, 28 students were selected purposively and randomly divided into experiment or control groups (13 in ACT group and 15 in control group). Conners rating scale, Beck Depression Inventory (BDI-II, Beck, 1996), Solomon students and academic procrastination version Roth Bloom (1984 ), and Conner- Davidson Resilience scale (CD-RISC, Beck,1996) were completed before interventions by all participants and then participants of experiment group individually received a 10-session ACT intervention, while control group received no intervention. After completing the intervention, once more, the instruments were administered.

    Results

    The results of Covaraince analysis showed that in the three variables of academic procrastination, resilience, and depression, after controlling the covariate variable (pre-test scores) there were significant differences among the two groups (depression: f=14/81; p < 0/001; resilience: f=9/84; p < 0/001; academic procrastination: f=15/15; p < 0/001).

    Conclusion

    According to the results, ACT is an effective and promising intervention on academic procrastination, resilience, and depression in students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder(ADHD)

    Keywords: Acceptance, Commitment, Resilience, depression, academic procrastination
  • Parisa Arefanian, Mohsen Saeidmanesh *, Mahdieh Azizi Pages 91-101
    Background and Aims

    Deficits in executive functions, such as behavioral adjustment skills (inhibition, attention transfer, emotion control) and metacognitive skills (planning, organizing materials, monitoring, working memory, initiation) and weak reading, writing, and maths, are common symptoms in learning disabilities. The purpose of the present study was to investigate the effect of Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) on executive functions of children with learning disabilities in Yazd province.

    Materials and Methods

    A semi-experimental with pre-test, post-test, and control group study was conducted. The statistical population included all students with learning disabilities in Yazd province during 2018-2019. A total of 30 students were selected as the sample group using the Purposeful sampling method.  We randomly divided the participants into two control and experimental groups (n = 15 each). The research tool was the executive functions questionnaire of Bariff (Gerard et al., 2000). The experimental group was exposed to 1.5 milliamperes direct and weak current by inserting the anode electrode 5 x 5 cm in the left posterior forehead area (FZ) and also exposed to 1 milliampere current by inserting the cathode 5 x 7 cm on the right forearm, for 10 sessions, each session lasting for 20 minutes. Data were analyzed using one-way analysis of covariance (ANCOVA) and multivariate covariance analysis (Mankova) as well as independent t-test.

    Results

    The results showed that Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) has been effective in both behavioral regulation skills (inhibition, attention transfer, emotion control) and metacognitive skills (planning, organizing materials, monitoring, working memory, initiation).

    Conclusion

    According to the results, Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS) seems effective in improving the executive functions of children with learning disabilities as well as their behavioral and cognitive skills.

    Keywords: Transcranial direct current stimulation (TDCS), Executive Functions, Learning disability
  • Leila Zarei, Abdolrasoul Daneshjoo * Pages 102-113
    Background and Aims

    The present study aimed to investigate the effect of kinesio taping with neuromuscular exercises on the balance, performance, and pain intensity of volleyball players with chronic ankle instability.

    Materials and Methods

    The research population included all female volleyball players within the age range of 18 to 28 years old in Tehran. Totally, 30 participants with chronic ankle instability were selected using convenience sampling based on research criteria and were randomly divided into two groups of 15 (experimental and control groups). Next, as the pretest, participants’ data on static and dynamic balance, three single leg jumps performance, excursion balance, lateral jump performance, and pain intensity was evaluated using relevant standard questionnaire and tests. The experimental group received eight weeks of kinesio taping with selective neuromuscular exercises, while the control group did not receive any specific exercise. At the end of intervention period, post-tests were administered and the data were analyzed using statistical tests, including Shapiro-Wilk Test and the analysis of MANCOVA in SPSS,  version 21, at the significance level of α=0.05.

    Results

    The results of the present study showed that eight weeks of kinesio taping with neuromuscular exercises have positively significant effects on the variables including lateral jump performance, three single leg jumps performance, pain intensity, and the static and dynamic balance of volleyball players with chronic ankle instability (P=0.001).

    Conclusion

    It is recommended that athletes with the same disorder, and especially volleyball players with chronic ankle instability, use kinesio taping with neuromuscular exercises in the training period during exercises, in championships and in their health and rehabilitation protocols.

    Keywords: Ankle Sprain, Proprioceptive exercises, Tapes, motor skills
  • Nader Nokhodchi *, Seyed Abbas Farjad Pezeshk, Mojtaba Khoshbaten Pages 114-123
    Background and Aim

    Patellofemoral Pain Syndrome (PFPS) is the most common overuse syndrome in athletes. It seems that individuals with PFPS have some impairments in knee joint proprioception. Patellar taping and neoprene knee sleeve are two common nonoperative methods for the treatment of this syndrome. However, the effectiveness of these interventions on proprioception is doubtful. The purpose of the current study was to investigate the effects of patellar taping and patella stabilizer neoprene knee sleeve on position sense in active men with patellofemoral pain syndrome.

    Materials and Methods

    A total of 18 active men with PFPS (age 23.55±0.41 years) were examined for their knee position sense using an electro goniometer. Absolute error of active angular reconstruction was calculated for 30°, 45°, and 60°. The data was analyzed running ANOVA repeated measure and bonferoni post hoc tests (α=0.05).

    Results

    The results showed that in 30° knee flexion in both of neoprene knee sleeve and patellar taping cause significant improvement in position sense; however, in 45° and 60° flexions, only the neoprene knee sleeve cause significant improvement in knee position sense (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that patellar taping can improve the position sense in early degrees of knee flexion, but neoprene knee sleeve with patella stabilizer can improve the position sense in early and middle degrees of knee flexion in active men with patellofemoral pain syndrome.

    Keywords: patellar Taping, neoprene knee sleeve, patellofemoral pain syndrome, Proprioception
  • Mahsa Yousefshahi *, Hasan Mohammadzadeh Pages 124-134
    Background and Aims

    Elderly is a process that changes all aspects of human existence on the basis of slow and progressive changes. A decline in physical function, especially balance, walking, and memory disorders are other problems in the elderly together with physical, psychological, and social consequences.The main purpose of the current study was to investigate the effect of eight weeks of cognitive, motor, and motor-cognitive exercises on explicit motor memory, balance, and walking of elderly women.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study consisted of 48 elderly women (age: 67.83 ± 2.54 years) who were randomly divided into four groups of 12. Motor training consisted of eight weeks of rhythmic aerobic exercise. For cognitive exercises, Captain’s Log software was used. Hybrid exercise included performing aerobic and cognitive exercises in succession. Measuring instruments included Six-Minute Walk, Timed Up and Go as well as explicit motor memory test to evaluate the cognitive function. Repeated measures ANOVA was used for statistical analysis.

    Results

    The results showed that eight weeks of cognitive exercise had significant effect on explicit motor memory among participants (p < 0.05) and improved their balance (p < 0.05) and walking (p < 0.05). In addition, hybrid exercises (motor-cognitive) improved both motor function (p < 0.05) and explicit motor memory (p < 0.05) in the participants. Comparison between groups showed that both cognitive and hybrid excersices relative to each other had similar effects on explicit motor memory (p < 0.05) and had rather the same effect on the participants’ balance (p < 0.05) and walking (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be concluded that most changes   regarding improvement time of getting up and going test was in the six minutes test time for motor training group and most changes in the improvement of explicit motor memory was related to cognitive-motor group.

    Keywords: Motor Exercise, Cognitive Exercise, Elderly women, Balance, Explicit motor memory
  • Marziyeh Arman *, Abbas Bahram, Anoshirvan Kazemnejad, Shahab Parvinpour Pages 135-142
    Background and Aims

    Perceived Movement Competence (PMC) is the perception of individuals about their motor abilities which can affect motor skills acquisition. PMC is mostly considered as a mediating variable to achieve other desirable health-related outcomes, such as physical activity or exercise persistency. The aim of the present study was to evaluate the competence of perceived movement skills in preschool children and to compare it between boys and girls.

    Materials and Methods

    In the current descriptive comparative study, the statistical population was 4-6 year-old children from all preschool centers in Tehran. Convenience sampling was used to select 86 children from two preschools as statistical sample in 2017. After receiving consent letters from their parents, they were evaluated via pictorial scale of perceived movement competence. Descriptive statistics was used for statistical analysis, and Inferential statistics was applied to test the hypotheses using independent t-test and nonparametric Mann-Whitney test. All statistical analyses were performed using SPSS, version 25, and the significance level was considered 0.05 in all statistical calculations

    Results

    The results revealed that there were no significant differences in perceived movement skills competence as well as locomotor and object control Perceived competence scores between preschool girls and boys (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, there was no difference in the perceived movement skills competence between preschool girls and boys.

    Keywords: Perceived Movement Skill Competence, Actual Movement Skill Competence, Locomotor, Object Control
  • Seyed Khalil Mousavi *, Heydar Sadeghi, Mehdi Khaleghi Tazji, Hamidreza Taheri Torbati Pages 143-151
    Background and Aims

    The aim of the present study was to investigate the impact of chronic ankle instability on biomechanical parameters of gait initiation in semipro football players.

    Materials and Methods

    A total of 26 young were divided into two equal groups of normal and injured. To measure the biomechanical parameters, motion analysis system (Qualisys model with eight cameras) and two force plate system (Kistler 9286A) were used. We measured istance, time, and speed of gait initiation, swing and double stance time, speed of clearing the swing limb from ground, hip, knee and ankle range of motion and center of mass displacement in medio-lateral, anteroposterior, and vertical directions in  the current study.

    Results

    The results showed significant increase in the knee (p = 0.016) flexion range of motion and significant decrease in center of mass displacement in vertical ((p=0.00) and medio-lateral (p=0.00) directions of gait initiation.

    Conclusion

    The results of our study did not show any significant change in injured joint and many other parameters. Thus, considering the significant changes that occur in adjacent joint, it is recommended that rehabilitation specialists use global training protocol for both the injured and non-injured limbs of chronic ankle instability patients to prevent motor control change and to restore proper motor control following a peripheral joint injury.

    Keywords: Gait initiation, Chronic ankle instability, Biomechanics, Motor Control, football
  • Abed Taghavi Asl, Seyed Sadradin Shojaedin *, Alireza Torabi, Abolfazl Khezri Pages 152-162
    Background and Aims

    Muscular imbalance followed by musculoskeletal abnormality may result in weakness in athletic functions and ultimately lead to injury and reduce the level of health and ability of individuals to perform sports activities. The purpose of the present study was to compare the effect of pes cavus foot abnormality on functional lower extremity evaluation scores in active and inactive maleteenagers in two groups of normal andpes cavus foot.

    Materials and Methods

    In the present study, 80 students aged 13-15 (in active and inactive groups, 20 with normal foot and 20 with pes cavus foot) were recruited. To determine the pes cavus foot, navicular drooping technique and to evaluate the function of the lower extremity, the functional lower extremity evaluation,including the control sequence, hop test sequence, and endurance sequence, were used. For data analysis, descriptive statistics (mean and standard deviation) and T-test were used (p <0.05).

    Results

    The results of the present study showed that there were significant differences between the two groups of normal andpes cavus foot in active and inactive male teenagers in all functional tests of the lower extremity (p <0.05). Comparison of Functional Lower Extremity Evaluationrevealed that pes cavus foot group had weaker scores compared with the normal foot.

    Conclusion

    According to our results, pes cavus foot abnormality leads to weakness in the performance of Functional Lower Extremity Evaluationas well as athletic activities and competitions. So, iIndividuals with pes cavus foot abnormality, regardless of being active or inactive, scored lower than those with normal foot on the Functional Lower Extremity Evaluation. Therefore, pes cavus foot abnormality is one of the most important risk factors and reasons for poor performance in exercise.

    Keywords: Lower extremity function, active, inactive teenagers, Normal, pes cavus foot
  • Amirali Jaafarnejad *, Elahe Mamashli, Maryam Alizadeh Pages 163-172
    Background and Aims

    The aim of the present study was to compare the frequency spectrum of selected lower limb muscles between patients with diabetic neuropathy and healthy peers during walking.

    Materials and Methods

    The statistical sample of the present study included 20 patients (age: 54.85± 19.7, Body mass index: 28.38±5.03) with diabetic neuropathy and 10 healthy individuals (age: 52.60 ±4.06, Body mass index: 26.74 ±1.86) who were selected using convenience sampling. The electrical activity of selected lower limb muscles was recorded using electromyography system during walking. Independent sample t-test was used for statistical analysis.

    Results

    During loading response phase, the frequency spectrum in the vastus medialis, biceps femoris, semitendinosus, and gluteus medius muscles were significantly greater in the patient group compared with that in the healthy group (p < 0.05). During mid-stance phase, all of the selected muscles showed a lower median frequency values in the patient group (p < 0.05).Duringpush off phase, gastrocnemius muscle had lower frequency spectrum in patient group compared with the healthy group (p < 0.05). During swing phase, vastus medialis, biceps femoris, semitendinosus, and gluteus medius muscles had a significantly lower frequency spectrum in the patient group as compared with the healthy group (p < 0.05).

    Conclusion

    Damage to peripheral nerve due to diabetic neuropathy in patients with moderate neuropathy results in abnormal frequency contentment of lower limb muscles during walking. Also, lowering the functional capacity of the lower limb muscles can lead to a lack of proper control of the ground reaction forces, which could increase the likelihood of injury and falls in patients.

    Keywords: diabetic neuropathy, Electromyography, frequency spectrum, gait
  • Seyed Abbas Farjad Pezeshk *, Mohammad Shariatzadeh, Samira Gholamian, Mohammad Yousefi, Mehrdad Fathei Pages 173-182
    Background and Aims

    The plantar pressure distribution should not cause any change in muscle activity. The aim of the present study was to compare plantar pressure distribution and electrical muscle activity during walking between viscous shoes and EVA shoes.

    Materials and Methods

    A total of 10 healthy male individuals were recruited in the current quasi experimental study. A special shoe with specific feature of liquid flow was made for this study, which could reduce pressure from damping mechanism. An EVA shoe was also used for comparison as reference shoe. Plantar pressure distribution was measured using Pedar insole system and muscle activity was measured using Myon EMG system. Data analysis was done using Pedar X and ProEMG softwares and in eight regions of foot.

    Results

    It was found that special shoe with hydrodynamic mechanism could effectively reduce load in rear foot, forefoot, and toe regions but no significant differences were observed in muscle activity between shoes, except for gastrocnemius.

    Conclusion

    According to the results, damping effect of liquid shoe following impact force can effectively reduce the pressure and force in high risk regions of the foot.

    Keywords: Plantar pressure distribution, ground reaction force, foot, Hydrodynamic shoe, Walking
  • Fatemeh Sohrabi *, Sedigheh Salami, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Pages 183-195
    Background and Aims

    The purpose of the present study was to evaluate the psychometric properties of the Berg balance scale instrument in Tehran's people lower limb amputations.  

    Materials and Methods

    A descriptive and cross-sectional study was conducted on 83 individuals (38 athlete and 45 non-athlete amputees) (age: 38±5 years) with lower limb amputation who were selected using convenience sampling based on inclusion criteria. The instruments of the present study were Berg balance test, artificial intelligence (mobility section) questionnaire, two-minute walk test, L functional mobility test, and digital scales to determine body mass index. For data analysis, we used Cronbach's alpha, intra-class correlation coefficient, Pearson correlation, and independent test. 

    Results

    Internal consistency was obtained for Berg  balance scale (α = 0/89) and Cronbach's alpha variability in Berg balance subscales (0/73 to 0/76). The Intraclass correlation coefficient (ICC) was greater than 90% for all substructures. Also, the Intraclass correlation coefficients (ICC) for evaluating intra-rater reliability and inter-rater reliability was greater than %90 for all leaf balance subscales. Content Validity Index (CVI) was evaluated to be  0/94. Correlation coefficients related to the reliability of the Berg balance test constructs with each of the artificial limb assessment tests (r = 0/57), two-minute walking test (r = -0/25), functional mobility test (r=-0/48), and activity specific balance test (r = 0/59) were found. Independent test-retest results showed that the Berg balance test between athlete and non-athlete lower limb amputation had a discriminant validity (p < 0/05).

    Conclusion

    Given the validity and reliability of the Berg balance test, this instrument can be used to evaluate lower amputee individuals in Tehran.

    Keywords: Berg balance Test, Amputation, Validity, Reliability
  • Seyyed Hossein Hosseini *, Shahabeddin Bagheri Pages 196-206
    Background and Aims

    In patients with lateral patellofemoral compression syndrome, the vastus medialis muscle is weaker than the vastus lateralis muscle. The purpose of the present study was to investigate the effect of an exercise protocol focusing on vastus medialis activation on the electrical activity and cross-sectional areas of the vastus medialis and vastus lateralis muscles.

    Materials and Methods

    In the current study, 30 females with lateral patellofemoral compression syndrome, aged 25.4±5.7, were selected and randomly divided into two groups. The experimental group participated in isokinetic knee extension exercises at terminal 30° extension arc with maximal external rotation of the leg for eight weeks. The control group did not participate in any regular exercise. Before and after the intervention, the cross sectional areas and electrical activities of the vastus medialis and vastus lateralis muscles were measured using ultrasonography and electromyography. Data were analyzed running independent and paired t-tests at the significance level of p < 0.05.

    Results

    There were no significant differences in any of the variables between the two groups before intervention (p < 0.05). But after the intervention, the vastus medialis/vastus lateralis activity and cross-sectional area ratio in the experimental group were found to be significantly higher than those of the control group (p < 0.001).

    Conclusion

    According to the results, using isokinetic knee extension exercises can selectively strengthen the vastus medialis muscle and reduce the imbalance between vastus medialis and lateralis muscles in patients with lateral patellofemoral compression syndrome.

    Keywords: muscular activation, vastus medialis, vastus lateralis, cross sectional area, electrical activity
  • Omid Rajaeian *, Mehdi Khaleghi Tazji, Ali Abbasi, Fereshteh Eftekhari Pages 207-215
    Background and Aims

    Knowing the changes of motor control strategies during landing provide well understanding to preventing knee injuries in people with flatfeet. Hence, the purpose of the present study was to compare the motor control strategies using lower limb joints power in different phases of single leg drop landing between athletes with flatfeet and normal foot.

    Materials and Methods

    A total of 10 individuals were randomly selected from among athletes with flatfeet and 10 were randomly selected from among athletes with normal foot. Lower limb joints power in three motion plates was recorded according to data from kinematic and kinetic motion analysis and force plate. Data was analyzed using Matlab and SPSS softwares and running independent t-test (p < 0/05).

    Results

    There was a significant difference in knee power in sagital plane )P=0/003( in initial contact phase )IC(, knee power in sajital plane )P=0/0001(, and Thigh power in horizontal plane )P=0/05( in pick of knee flexion, Thigh power in sagital plane )P=0/022( in pick of ground reaction force between flat foot and a normal foot. However, there was no significant difference in joints in the other phases and plates between the two groups.

    Conclusion

    The results of our study study showed that significant differences were observed in Knee and Hip powers in sagital plane in three phases, which shows the impact transfere to the upper joints from incapability in lower joints in flatfeet people. This could be a major factor for foot injuries in the individuals with flat foot. The results of the current study can help better organizing a rehabilitation program and activities for those with flatfeet.

    Keywords: joint power, Flatfoot, single-leg drop landing
  • Karim Mohammad Jabar, Farzaneh Gandomi * Pages 216-227
    Backgrounds and Aims

    It is unclear how thoracic hyper-kyphosis (THK) and forward head posture deformities (FHP) relate to physical function. The purpose of the current research was to study the relationship between forward head posture (FHP) and thoracic hyper-kyphosis (THK) and pulmonary function, spinal deformities, neck, and shoulder muscle strength and range of motion (ROM).

    Materials and Methods

    In the present descriptive correlational study, after screening 80 patients via flexible ruler and posture assessment tools, 40 individuals who had inclusion criteria were recruited. Study variables were measured using an evaluator. We used Photography and Image J software to evaluate FHP, Spinal mouse to evaluate spine deformities, Spirometry to evaluate pulmonary volumes, PT-Scan to evaluate postural sways, Pull-Push-Dynamometer to evaluate muscles strength, and the Babble Baseline Inclinometer was used to assess neck and shoulder ROM. Pearson’s r was run to assess the relationship among variables.

    Results

    The results showed that FHP had a negative correlation with trunk extension (P=0.029), neck flexion (P=0.010), and shoulder adduction (P=0.018) ROM, positive correlation with shoulder flexors (P=0.010) and abductors (P=0.010) strength as well as negative correlation with FEV1/FVC (P=0.004) and FEV1 (P=0.024). THK posture, also, had a negative correlation with trunk flexion (P=011), neck flexion (P=0.009), and shoulder adduction (P=0.049) ROM, but its had a positive correlation with lumbar lordosis (P=0.004).

    Conclusion

    Based on our results, THK was associated with neck and trunk flexion, shoulder adduction ROM, and lumbar lordosis. Also, FHP was associated with trunk extension, neck flexion and shoulder adduction ROM, shoulder flexor and abductors strength, and pulmonary function.

    Keywords: Kyphosis, Forward Head Posture, Deformity, Range of motion, Spirometry, Function
  • Neda Boroushak *, Roozbeh Roshani Pages 228-234
    Background and Aims

    The kicks are performed by quick knee extension-flexion in karate. Any poor performance of joint proprioception is a risk factor for athletes. Muscular fatigue, as an inevitable factor of any physical activity, can cause problem in proprioception performance. The present study was carried out to investigate the effect of knee muscle fatigue on knee proprioception performance in karate athletes.

    Materials and Methods

    The sensations of knee joint position of 14 female elite karate athletes (age: 15±1.3 years, height: 161±7 cm, weight: 54 kg±34 kg) were evaluated using the isokinetic device at 30, 45, and 60 degrees before and after fatigue. Data analysis was carried out using paired t-test with p. value set at 0.05.

    Results

    The muscle fatigue had a significant effect on reconstruction error of the knee joint in 60 degree angle. Fatigue caused an increase in reconstruction error and decreased knee joint sensation. Also, an increase in joint reconstruction error after fatigue at 30 and 45 degree angles was observed, which was not statistically significant.  

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that decrease in the ability to control knee joint position due to muscular fatigue in karate athletes, especially at the end of the range, may result in knee injury, in addition to weakness in correct technique implementation. Because the defect in the proprioception of the joints can lead to a defect in the simultaneous recall of the motor units of the quadriceps and hamstrings, and it may increase the risk of damage to the knee anterior cruciate ligament, thus, it can be stated that improving muscle endurance can increase the time to reach fatigue, and subsequently prevent the inability to control its condition and potential damage to karate athletes

    Keywords: Proprioception, Fatigue, Knee joint, Karate
  • Haider Sadeghi *, Donya Rahmani Pages 233-243
    Background and Aims

    Considering the role of fascia as a viscoelastic matrix that surrounds muscles, bones, organs and nerve fibers, and its effects on human motor function, including flexibility, strength, resistance to pressure and injuries, in the present systematic review, the effects of stretching, strengthening, endurance, and combination of endurance-stretching training on fascia function were investigated.

    Materials and Methods

    After reviewing articles in major databases, such as Pubmed, Science Direct, Magiran, Noormags, and SID, using the words Myofascia, Fascia and Connective tissue, a study was conducted with over 55 articles published during 1984 to 2018.

    Results

    All findings in the field of stretching, strengthening, endurance, and resistance-stretching exercises emphasize the positive effects of these exercises on fascia's fitness and function. Stretching and endurance exercises increase the stiffness and elasticity of the fascia. Strength and combined resistance-stretching exercises increase stiffness and reduce hysteresis of the Fascia.

    Conclusion

    With reegard to the positive effect of exercise training on facia performance, it is sugested that athletes perform the facial training along with muscle strength and cardiovascular endurance training to increase facial readiness and prevent injuries. Considering the results of the present survey, more studies are needed to be carries out on facia and its effect in enhancing performance of skills, sport injuries, and where the effect of exercise and/or performance perturbations is the case.

    Keywords: Myofascia, Connective tissue, stretching, Strengthening, endurance exercises, Hystersis, stiffness
  • Fatemeh Ramezanian, Shahabeddin Bagheri *, Aynollah Naderi Pages 235-245

    Background and Amis: 

    Shin splint is one of the most common causes of painful shins in athletes. The use of arch support foot orthosis can be used in the prevention and treatment of shin splint. The purpose of the present study was to investigate the effect of arch support foot orthosis on the pain intensity of recreational runners with shin splint during running.

    Materials and Methods

    A total of 50 women with shin splint aged 20-35 years were randomly assigned to either experimental (n = 25) or control (n = 25) groups. Experimental group received the foot orthosis for 18 weeks combined with the usual treatment. In control group, they underwent only usual treatment. Pain was assessed via Visual Analogue Scale and severity of injury was assessed using Medial Tibial Stress Syndrome questionnaire, extent of injury caused using running test, and patient's perceived level of change was assessed using the Global Change Scale. All variables were measured before the intervention and 6 weeks, 12 weeks, and 18 weeks after the intervention..

    Results

    The results demonstrated that pain severity (P=0.001) and injury severity (P=0.02) were significant for the experimental group compared with those of the control group six months after the intervention. However, there was no significant difference between the two groups at weeks 12 and 18 (P˃0.05).

    Conclusion

    The results of the current study showed that the use of arch support foot orthosis combined with multi-component treatment result in the faster reduction of pain severity, severity of injury, and physical restraint, and patients with shin splint reported better perceived therapeutic effects.

    Keywords: Shin splint, Exercise Therapy, Arch support foot orthosis, Recreational runners
  • Toraj Yoosefi, Foad Seidi *, Mahdieh Akoochakian Pages 246-256
    Background and Aims

    Changes in the natural sapular position in wrestlers can affect the spine and their shoulders alignment and the combination of these changes affects the wrestlers’ performance. However, there is little scientific evidence for the effectiveness of training in the scapular position of these atheletes’ performance. The aim of the current study was to investigate the effect of 10 weeks of corrective exercises on scapular position and elite wrestlers performance with trunk and shoulder girdle disorders.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study included the elite male 18-27 year-old wrestlers in Mazandaran province. Totally, 34 wrestlers with  forward  shoulder greater than 55° and increased kyphosis greater than 45° were selected purposefully and divided into two control groups (age: 21.35±3.27 years, height: 1.76±0.87 cm, weight: 78/94±13.00 kg) and exercise group (age: 20.29±2.11 years, height: 1.72±0.80 cm, weight: 71/11±16.70 kg). Increased thoracic kyphosis angle was measured using a flexible ruler and forward shoulders angle was measured via photogrammetry as an indicator of trunk and shoulder girdle disorder. Also, scapular position and wrestling performance were measured using the LSST and YBU-UQ functional test, respectively. The experimental group performed a standard training program for 10 weeks; the control group performed their daily activities. Data were analyzed using covariance analysis and t-test at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the corrective exercise program had a significant effect on the improvement of scapular position in zero degree (p = 0.001), 45 degree (p = 0.001), and 90 degree (p = 0.001) lateral movements, forward shoulder angle (p = 0.001), kyphosis angle (p = 0.001), and performance of wrestlers (p = 0.001).

    Conclusion

    According to the results of the current study, it seems that targeted corrective exercises can have a positive effect on their performance by improving the position of scapula in wrestlers with trunk and shoulder girdle disorders. Improved scapular position can be effective in improving the performance of wrestlers.

    Keywords: Deformity, Wrestler, Scapular position, Performance, Corrective exercise
  • Ali Yalfani *, Nahid Bigdeli, Farzaneh Gandomi, Roghayeh Anvari Aliabad Pages 257-267
    Background and Aims

    Increase in the inter-recti abdominal muscle during pregnancy and postpartum is called diastasis rectus abdominis. Usually this distance must be more than 20 mm above the umbilicus and 25 mm in the umbilicus to be diagnosed. The prevalence of this disorder in women after postpartum is 66%. Due to the instability of the spine and pelvis in these individuals, impairment in proprioception and lumbopelvic control can be the causes of lumbar pain and disability. Thus, the present research was conducted to study the proprioception and lumbopelvic control in women with and without diastasis rectus and their relationship with postpartum pain and disability.

    Materials and methods

    A total of 18 healthy persons, with the mean age of 25/77±4/55 years, and 18 patients with diastasis rectus, with the mean age of 28/88±5/69 years, with 2-3 years passed since their delivery, were recruited. The amount of error in the reconstruction of the lumbar position was measured using a goniometer with the eye closed while standing at a 30° angle of lumbar flexion and lumbo-pelvic control with lateral step down field test. The results of the tests were calculated and analyzed.

    Results

    Mean error in 30° angle lumbar flexion reconstruction in patients with diastasis rectus was significantly higher than that in the healthy group (P <0.05). Also, in lateral step down test, there was a significant difference between healthy groups and patients suffering from this disorder (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that diastasis rectus causes problems in women with this problem, like disorder in proprioception and lumbopelvic control, which may lead to low back pain and disability.

    Keywords: Diastasis Rectus, Linea Alba, Lumbopelvic Proprioceptive, lumbopelvic control, Low back pain
  • Farzaneh Ramezani, Farzaneh Saki * Pages 268-277
    Background and Aims

    ACL injury is one of the most serious and expensive injuries that is a nightmare for athletes. Increasing the knee valgus angle during dynamic movements such as landing and squat is one of the risk factors for knee injury and decreased mechanical efficiency of movement. The aim of the current study was to compare the preparatory knee muscle activity of female athletes with and without dynamic knee valgus during a single leg landing.

    Materials and Methods

    In the current quasi-experimental study, 32 female athletes were divided into two groups of healthy and dynamic knee valgus. Feed forward activities of Medial Hamstring, Lateral Hamstring, Vastus Medialis, Vastus Lateralis, Medial Gastrocnemius, and Lateral Gastrocnemius were recorded during a single-leg landing with the dominant leg on top of a 50-cm box. Muscle feed forward activity was measured since 150 ms prior to ground contact. Multivariate analysis of variance with a significance level of p≤0.05 was used for data analysis.

    Results

    The findings of the present study showed that the preparatory Lateral knee muscle activities (Lateral Hamstring, Vastus Laterals, Lateral Gastrocnemius) in participants with dynamic knee valgus was higher than those of healthy individuals (p <0.05). In the case of Medial knee muscles, the results showed no difference between the two groups (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, the preparatory Lateral knee muscle activity was more than that of medial knee muscles in female athletes with dynamic knee valgus compared to healthy female athletes, which increases the risk of knee valgus during dynamic activities, As a result, they are at a higher risk of ACL injury.

    Keywords: ACL injury, neuromuscular risk factors, feed forward, Single-leg landin
  • Zeynab Rasoolyar, Mohammad Jalilvand * Pages 278-288
    Background and Aims

    Various studies have pointed to the balance deficiency in children with attention deficit/hyperactivity disorder compared to normal individuals. The purpose of the present study was to investigate the effect of yoga exercises on static and dynamic balance in children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Materials and Methods

    In the current quasi-experimental study, statistical population included all 9-12-year-old girl with attention deficit/hyperactivity disorder in Kermanshah city. Participants were 30 children who selected via convenience sampling. Childen’s anthropometric characteristics and static and dynamic balance tests were first recorded. After matching, participants were randomly assigned into two groups of control or experimental (each 15). The experimental group then participated in the Yoga Exercise Protocol for 8 weeks, 3 sessions per week. After the last training session, post-test static and dynamic balance values ​​were measured in the same conditions as pre-test. Independent t-test and analysis of covariance were run in SPSS, version 23, to test the research hypothesis. Significance level was set at 0.05 for all stages.

    Results

    Eight weeks of yoga training resulted in a significant increase in static balance with superior legs (p < 001), static balance with non-dominant legs (p < 001), and dynamic balance in different directions (p < 001) in children with attention deficit/hyperactivity disorder of Kermanshah city.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that yoga exercise was a useful exercise to help children with ADHD to improve their static and dynamic balance.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, Static balance, dynamic Balance, Yoga
  • Homa Pouradeli, Heydar Sadeghi *, Yahya Sokhangouei, MohammadAli Azarbayjani Pages 289-297
    Background and Aim

    Given that knee osteoarthritis, as one of the most common joint diseases in the elderly, causes pain and imbalance, leading to disruption of daily activities and performance of this group of society, the objective of this study was to investigate the effect of electrotherapy and strength training of the knee extensor and thigh extensor muscles on pain and balance in elderly women with osteoarthritis of the knee with emphasis on the type of focus of attention.

    Materials and Methods

    In the current study 31 elderly women aged 60 to 80 years with osteoarthritis of the knee from the elderly center of Kerman after filling out the consent form, accidentally participated in two research groups as subjects in this study. The individuals in each group were randomly divided into two subgroups: the external focus and the internal focus. The exercises were performed three times a week for eight weeks. To assess pain, a VAS scale, and to assess a static, dynamic and total balance, Rumberg, TGUG, and TBT tests were used before and after the test, respectively. For statistical analysis of the data with SPSS software, version 20 and dependent ammonia test were used for intragroup comparison and independent test for intergroup comparison for normal data and for non-normal data, Mann-Whitney and Wilcoxon tests were used. For all tests, a significance level was p≤0/05.

    Results

    : The results showed a decrease in the amount of pain in both electrotherapy and strength training of the quadriceps muscles and hip abductors group, both of which showed external and internal focus. An improvement was seen in the equilibrium index, in the dynamic and total equilibrium (p≤0.05). The results of the independent t-test for comparing the groups did not show a significant difference in the pain variable based on the numerical measurement scale between the quadriceps training group and the hip abductor training group (p ˃ 0.05). While the difference between internal and external attention was significant (p ≤0.05). The results did not show a significant difference in the balance index in any of the balance indicators between the two groups of quadriceps and hip abductor (p˃0.05), but between the internal and external attention group in the dynamic balance index (TGUG), The difference between the two groups became significant (p ≤ 0.05).

    Conclusion

    According to the results of the research, strength training of the hip abductor muscles along with common electrotherapy treatments and attention-oriented guidelines can be recommended for pain management and improving the level of performance of the elderly with osteoarthritis of the knee.

    Keywords: knee osteoarthritis, strength training, Pain, Balance, attention focus
  • AliAsghar Norasteh, Hamed Zarei *, Mahdi Mollazadeh Pages 298-307
    Background and Aims

    Improvement of motion skills in children is facilitated by improved posture control. However, there is no comprehensive study on how to organize posture control sensing systems in children. Therefore, the present study was conducted to provide a comprehensive review on organizing sensory systems visual, proprioception, and vestibular in children’s posture control.

    Materials and Methods

    A comprehensive review was performed on the organization of sensory systems in postural control of children by searching the following English databases: Science Direct, PubMed, Web of Science, EBSCO, Springer, COCHRANCE REVIEW, Pedro, EMBASE, CINAHL, and Google Scholar, using the following keywords: visual system, proprioception system, somatosensory, vestibular system, computerized dynamic posturography, postural control, postural stability, children, child, postural balance, quiet stance, postural sway, stabilography, body sway, sensory organization, human development, and child development. In addition, Persian databases, such as MAGIRAN, IRANDOC, IranMedex, MedLib, Sid, and Google Scholar were searched for the following keywords: balance in children, postural control in children, postural control, balance, visual system, vestibular system, proprioception system, somatosensory, and sensory systems, from among papers published from 1985 to January 2020. Moreover, unable to find articles online, manual search and full review of resources of the articles were carried out to find the respective articles. Inclusion criteria included: study on the reweighting of sensory system, given the target population (children), study on healthy children, and use of computer devices that accurately measure the reweighting of sensory systems.

    Results

    A total number of 16 studies were chosen based on our measures and objectives. In five studies, it was concluded that proprioception is organized much faster than visual system. However, three studies reported that visual system in children was organized faster than proprioception, similar to that in adults. It was agreed that vestibular system developed later compared with the other two systems to adult form.

    Conclusion

    In conclusion, the growth of postural control occurs by age non-linearly, and there are changes in some ages. It can be inferred that children are dependent on the visual system at first, but as time goes, by walking and standing time, they become more dependent on the proprioception system than on the visual system. Also, it seems that the organization of the proprioception system occurs sooner than the visual system. It can also be reported that the progression of the visual system does not occur linearly and is critical in some age groups. In addition, the vestibular system matures compared with than other systems.

    Keywords: Sensory organization, Postural control, children, sensory systems
  • Sayyed Farid Khalifehloo *, Mohaddeseh Soltaninejad, Parviz Seyyed Zaee Pages 308-321
    Background and Aims

    Hearing is one of the most important factors in language acquisition. However, due to hearing losses, some children are unable to hear normal sounds. On this account, hearing-impaired children have difficulties in hearing voices and speech from a distance or in a noisy environment. In this regard, the present study aimed to investigate and compare phonological processes between Balochi hearing-impaired children and their hearing peers and to study the effect of age and gender in using phonological process in these two groups. The results of our study can lead to a better understanding of the problem and a possible solution to this problem in future studies.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted on 16 Balochi speaking hearing-impaired children (8 girls and 8 boys) and 16 hearing children (8 girls and 8 boys), aged 7-10 years old who were randomly selected from schools in Zahedan. The research instrument was a researcher-made test. It comprised of 80 pictures of concrete and common concepts in that the students should refer to the signifier in Balochi per se. The responses were all recorded individually using an mp3 player (Creative model). Then, the recordings were transcribed by one of the researchers based on the IPA system. Finally, the phonological processes were examined. The significant of the means of phonological processes in the two groups were evaluated using multivariate analysis and one-way ANOVA in Manova text analysis.

    Results

    There was a significant difference between the overall performances of the two groups in using phonological process (P=0.00).

    Conclusion

    The present study showed that among the phonological processes, deletion of voiceless stop consonants was the most frequent process used by Baloch children. Cluster reduction was another high frequency process that occured in the speech of these children in onset and coda consonant clusters; the reduction of the cluster in coda consonant clusters had a higher frequency than onset consonant clusters. Stopping, fronting, syllable reduction, and devoicing were other high-frequency processes in the speech of these children. Reduplication was not observed in the speech of two groups.

    Keywords: Phonological Processes, Hearing Impaired Children, Hearing, Baloch speaker
  • Mahnaz Najafi, Farshad Ghazalian *, Abbasali Gaeini, Hossein Abed Natanzi, Mandana Gholami Pages 322-332
    Background and Aims

    Atherosclerosis in patients with type 2 diabetes is characterized by endothelial dysfunction that is associated with increases of assymetric dimethyargenin and nitric oxide reduction. The purpose of the present study was to compare the effects of 12 weeks of high-intensity interval (HIIT) and moderate-intensity continuous training (MICT) on plasma levels of vaspin, assymetric dimethyargenin (ADMA), and nitrite/nitrate (NOx) on type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The statistical population of the present study included patients with type 2 diabetes, aged 45-60 years old, from Tehran. The sample included 48 type 2 diabetic patients who were randomly assigned into three groups: HIIT (n= 16), MICT (n= 16), and control (n=16). The HIIT group intervention was 12 intervals at 85-90% maximal heart rate (HRmax) and 2 min at 55-60% Hrmax and the MICT group intervention was performed based on ergometer cycle for 42 min of exercise at 70% HRmax for 3 sessions per week during 12 weeks. The blood sample was collected 48-h before and 48-h after the last sessions of exercise training. The vaspin and ADMA were measured using ELISA, and NOx was measured using Griess assay. Data were analyzed using mixed-liner ANOVA in SPPS, version 18.

    Results

    The results showed that VO2peak and plasama levels of vaspin (P= 0.028) and NOx (P= 0.016) increased significantly in HIIT as compared with those in the MICT group. Insulin resistance (P= 0.041), plasma levels of insulin (P= 0.039), glucose (P= 0.026), and ADMA (P= 0.018) decreased significantly in HIIT as compared with those of the MICT group (p < 0.05).

    Conclusion

    According to the results, HIIT via increase of vaspin led to a decrease in ADMA which eventually increased plasma levels of NOx in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Moderate-intensity continuous training, High-intensity interval training, Vaspin, ADMA, Nitrate, nitrate
  • MohammadHasan Kordi Ashkezari *, Abuzar Saadatian, HamidReza Falah Yakhdani, Saeid Abedinzadeh Pages 344-357
    Background and Aims

    The purpose of the present study was to investigate the scientific structure of studies related to basketball, volleyball, and handball injuries and to make a good compilation and provide more relevant information from the previous Iranian studies.

    Materials and Methods

    The search for articles was performed in specialized databases and 22 articles were selected based on the inclusion and exclusion criteria.

    Results

    The results showed that most of the injuries in basketball, volleyball, and handball occur in the lower extremities, which is more of the sprain type, which includes ankle sprain and rupture of knee ligaments. Also, the results of the study showed that contact with an opponent and not warming before the practice was considered as the most important cause of injury in these sport fields.

    Conclusion

    By studying the research on basketball, volleyball, and handball sports in Iran, it has been shown that there are many conflicts in the reports. One of the conflicts that can be noted is that each of the researches used different patterns and terms for the type of injury, definition of injury, severity of injury, location of injury, and mechanisms of injury. This incompatibility of terms makes it difficult to reach a conclusion. It is possible that with correct training, sufficient warming up before competition, and practice by coaches and reviewing rules, especially in handball, as preventive measures, the effects of these measures on reducing injuries in these fields be understood in future studies.

    Keywords: Sport Injuries, Basketball, Volleyball, Handball, Iran
  • Ali Sharifinezhad *, Alireza Mossayebi, Babak Manafi, Faranak Eraghi Pages 358-366
    Background and Aims

    The previous studies showed that there are different models of foot in terms of appearance and size of the toes, including Egyptian, Roman, Greek, Semi-Roman, and square feet. But no information is available on the features of the Iranian foot. The purpose of the current study was to obtain the Iranian foot model using statistical and image analysis methods to determine whether the Iranian foot model adheres to the previous models or develops a new one.

    Materials and Methods

    In the current study, eight Pedoscope devices were provided and sent to eight provinces of the country to obtain images of the foot shape. The Cochran method was used to estimate the sample size. The sampling method used was the random cluster and the optimal probability accuracy was considered to be 0.05. In the Cochran relation, the p-value was 0.5. Statistical calculations were performed using Cochran's formula (for the left and right feet) of 385 men and women. Image J software was used to analyze the images and to determine the characteristics of the foot models.

    Results

    The largest model in the female community was the Egyptian model, which covers 39.5% of the female population. After that, the Semi-Roman model was the most prevalent covering 33% of the female population. In the study of men's society, the Semi-Roman and Egyptian foot models cover 43.59% and 42.92% of community, respectively.

    Conclusion

    The two Egyptian and Semi-Roman models are the two common foot models in Iranians that cover about 86% of the male population and more than 70 % of the female population in this study. Due to the predominance of the Egyptian foot shape, diseases such as Onychocryptosis are common among Iranians.

    Keywords: Egyptian foot, Greek foot, Roman foot, Semi-Roman foot, pedoscope device