فهرست مطالب

تحقیقات حمایت و حفاظت جنگل ها و مراتع ایران - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1399)

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 36، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/30
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مریم بازیاری، وحید اعتماد*، یحیی کوچ، انوشیروان شیروانی صفحات 103-116

    این پژوهش با هدف بررسی و ارزیابی پوشش گیاهی زیرآشکوب توده های طبیعی و جنگل کاری شده توسکا Alnus subcordata C.A.Mey، پلت Acer velutinum Bioss.، بلندمازوQuercus castaneifolia C.A.Mey. و زربین Cupressus sempervirens subsp. horizontalis (Mill.) A.Camus در سنگ پشته رامسر انجام شد. بدین منظور تعداد 96 قطعه نمونه 400 متر مربعی به روش تصادفی-منظم برداشت شد. پوشش های علفی و زادآوری کف در 480 میکرو قطعه 1× 1 متر مربعی ثبت شدند. طیف زیستی گیاهان بر اساس شکل های رویشی رانکایر و پراکنش جغرافیایی گونه ها بر اساس طبقه بندی زهری تعیین شد. یافته های حاصل از بررسی نشان داد که 30 گونه گیاهی متعلق به 23 خانواده در کل عرصه ها حضور دارند که بیشترین گونه ها متعلق به خانواده های Fabaceae، Poaceae ،Rosaceae و Solanaceae بودند. از نظر شکل زیستی همی کریپتوفیت ها و کریپتوفیت ها در مجموع با 73/68 درصد شکل های رویشی غالب بودند. بررسی پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه نشان داد که عناصر گیاهی ناحیه اروپا-سیبری بیشترین عناصر گیاهی منطقه مورد پژوهش را تشکیل می دهند. بررسی تنوع زیستی گونه های گیاهی در توده های مورد نظر نشان داد که شاخص های تنوع گونه ای سیمپسون و شانون وینر و شاخص غنای مارگالف از نظر آماری معنی دار نبودند و شاخص های غنای منهنیک و شاخص های یکنواختی کامارگو و اسمیت ویلسون اختلاف معنی داری را نشان دادند. در غنای گونه ای شاخص منهنیک در توده بلندمازو بیشترین مقدار و در توده زربین کمترین مقدار را داشته است. در مورد شاخص یکنواختی کامارگو و اسمیت - ویلسون در توده افرا بیشترین مقدار و در توده زربین کمتر از سایر توده ها بود.

    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، زادآوری، شکل زیستی، کورولوژی، جنگل کاری
  • کرم سپه وند، مصطفی درویش نیا*، سید اکبر خداپرست، عیدی بازگیر صفحات 117-140
    قارچ‎های راسته Erysiphales از قارچ‎ها‎ی بیماری‎زای اجباری با گسترش جهانی هستند و روی طیف وسیعی از گیاهان تک‎ لپه ای و دو‎لپه ای بیماری ایجاد می کنند. حدود 650 گونه از این قارچ‎ها در دنیا شناسایی شده‎اند‎. هر کدام از گونه‎های این قارچ‎ها میزبان‎های متفاوتی دارند. البته پراکنش گونه‎های آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است. در این تحقیق فهرست کاملی از قارچ‎های اریزیفالز گزارش شده از سال 1897 تا 1397 از استان لرستان تهیه و در ادامه این تحقیق گروهی از گیاهان آلوده به این قارچ‎ها از مناطقی از این استان جمع‎آوری و بررسی شدند و 8 گونه قارچ از روی 8 میزبان گیاهی شناسایی شد که هیچ گونه گزارشی از وجود قاچ‎های اریزیفالز و سایر قارچ‎ها در دنیا روی این میزبان‎ها ارایه نشده است، بدین صورت که گزارش،Leveillula contractirostris روی Alcea koelzi،Leveillula papilionacearum روی Astragalus brachicalix،Erysiphe buhri روی Mesostema kotschyana،Golovinomyces oronti رویCrupina crupinastrum ،Phyllactinia babayanii روی Amygdalus Hausknechti، Erysiphe polygoni رویAstragalus iranicus ،Erysiphe astragali روی Astragalus ovinus و Podosphaera dipsacacearum روی Pterocephalus plumosus گزارش‎های جدیدی در دنیا هستند. این گونه‎ها به 85 گونه میزبان گزارش شده از قارچ‎های اریزیفالز از استان لرستان و 552 گونه میزبان گزارش شده از ایران و حدود 10000 گونه میزبان گزارش شده در دنیا اضافه میشوند.
    کلیدواژگان: میزبان، سفیدک سطحی، اریزیفالز، قارچ، گزارش‎جدید
  • محمد خیراندیش*، سمیرا فراهانی، حمید یارمند، علی اصغر دردایی صفحات 141-149
    زنبورهای تخمریز اره ای کلکسیون حشرات بخش حفاظت و حمایت موسسه ی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور(تهران) که از استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازتدران و تهران جمع آوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند که در مجموع 22 گونه شناسایی و گونه های Allantus truncatus (Klug, 1818) و Pristiphora subbifida (Thomson, 1871) برای اولین بار از ایران گزارش شدند. اطلاعات مربوط به پراکنش و گیاهان میزبان دو رکورد جدید از زنبورهای تخمریز اره ای و همچنین تعداد خانواده ها، جنسها و گونه های گزارش شده از زنبورهای تخمریز اره ای در استان های مختلف کشور ارایه شده است. زنبورهای تخمریز اره ای کلکسیون حشرات بخش حفاظت و حمایت موسسه ی تحقیقات جنگلها و مراتع کشور(تهران) که از استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازتدران و تهران جمع آوری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند که در مجموع 22 گونه شناسایی و گونه های Allantus truncatus (Klug, 1818) و Pristiphora subbifida (Thomson, 1871) برای اولین بار از ایران گزارش شدند. اطلاعات مربوط به پراکنش و گیاهان میزبان دو رکورد جدید از زنبورهای تخمریز اره ای و همچنین تعداد خانواده ها، جنسها و گونه های گزارش شده از زنبورهای تخمریز اره ای در استان های مختلف کشور ارایه شده است.
    کلیدواژگان: بال غشائیان، زنبورهای تخمریز اره ای، شناسایی، مطالعه تاکسونومیک، رکورد جدید، ایران
  • رویا عابدی*، سکینه عبدی صفحات 150-164
    به منظور بررسی اثر آللوپاتیک برگ درخت شب خسب (Albizia julibrissin) بر روی ویژگی های بیوماس نهال گونه عرعر(Ailanthus altissima)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف پودر برگ درخت شب خسب در غلظت های صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد بود. به منظور بررسی اثر آللوپاتی بر جوانه زنی بذور از شاخص سرعت سبز شدن و بر بیوماس نهال از اندازه گیری پارامترهای قطر یقه، وزن تر و خشک نهال، وزن تر و خشک ریشه، تعداد برگچه، شاخص بنیه وزنی نهال و شاخص درصد آب بافت استفاده شد. نتایج نشان داد که شاخص جوانه زنی بذر، وزن خشک نهال، وزن تر و خشک ریشه و شاخص بنیه وزنی نهال به طور معنی داری در غلظت های مختلف عصاره برگ شب خسب نسبت به حالت شاهد کاهش یافتند اما افزایش غلظت تاثیر معنی داری بر این ویژگی ها نداشت. غلظت های بالاتر عصاره برگ شب خسب اثرات بازدارندگی قوی تری بر ویژگی های قطر یقه نهال ، وزن تر نهال و تعداد برگچه در هر نهال داشت. پژوهش حاضر اثر آللوپاتی عصاره برگ شب خسب بر ویژگی های بیوماس نهال های عرعر را قوت بخشید و می توان از اثر آللوپاتی بقایای برگ شب خسب به منظور کنترل و مدیریت علف های هرز در اکوسیستم های اگروفارستری بهره جست، که این امر مستلزم بررسی های تکمیلی است. بنابراین در یک جنگلکاری چند کشتی، گونه شب خسب نباید بدون مطالعه همراه با سایر گونه ها کاشته شود زیرا به استناد نتایج پووهش حاضر دارای مواد آللوپاتیک است.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، دگرآسیبی، سرعت سبز شدن، درصد آب بافت، شاخص بنیه وزنی
  • سمانه فروزانی، حمید عادلی منش*، ابراهیم صادقی، ایاد السندی، ناصر فرار، سید رضا گلستانه، سید حسن سعادتی، علیرضا حق شناس، فرشاد حقیقیان، مارینا زرووا، ویکتور فورسف، حمید یارمند، وحیدرضا منیری صفحات 165-175

    گونه های متعددی از زنبورهای خانواده Eurytomidae از بذور گیاهان مرتعی به ویژه لگوم های مرتعی و گیاهان دارویی تغذیه نموده و موجب خسارت و عدم استقرار این گیاهان در مراتع می شوند. در این مطالعه که طی سال های 88تا 92 انجام شد، بذور گیاهی از تیره هایApiaceae ،Fabaceae ،Lamiaceae ،Asteracea ، از مراتع استان های فارس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و بوشهر جمع آوری شدند. زنبورهای پرورش داده شده از گیاهان مذکور جداسازی و شناسایی شدند. از بین 405 نمونه بررسی شده، تعداد 16 گونه زنبور از خانواده Eurytomidae شناسایی شدند. از این گونه ها 13 گونه به جنس Bruchophagus ، یک گونه Systole، یک گونه Eurytoma و یک گونه به Exeurytoma تعلق دارند. شناسایی نمونه ها بر اساس مورفولوژی اندام های خارجی حشره بالغ و گیاهان میزبان انجام شد. همچنین 27 گونه میزبان گیاهی جدید برای گونه های جمع آوری شده معرفی می گردند. Brochophagous abnormis Zerova, 1984, B. astragali Fedoseeva, 1954, B. desertus Zerova, 1994, B. evolans szelenyi, 1961, B. glycyrrhizae (Nikolskaja, 1952), B. kononovae Zerova, 1994, B. macronycis Fedoseeva, 1956, B. medicaginis Zerova, 1992, B. mutabilis (Nikolskaja, 1952), B. ononis (Mayr, 1878), B. platypterus (Walker, 1834), B. roddi (Gussakovsky, 1933), B. trigonellae (Zerova, 1970), Exeurytoma anatolica Cam, 1998, Eurytoma onobrychidis Nikol’skaya, 1933, Systole prangicola Zerova, 1972

    کلیدواژگان: زنبور بذرخوار، فون، مرتع، Eurytomidae
  • الهه سادات حسینی، مژگان سادات عظیمی*، حسین بارانی، ابوالفضل شریفیان بهرمان صفحات 179-192
    گردشگری به عنوان یکی از خدمات زیست بوم های مرتعی همچنین برای حمایت و حفاظت از مراتع در سند توسعه کشورهای دنیا مورد توجه دولت ها و مدیران سرزمین قرار گرفته است. هدف از این پژوهش وضعیت سنجی گردشگری مراتع حوزه تیل آباد استان گلستان با استفاده از دیدگاه مرتع داران و کارشناسان و تحلیل راهبردی آن است. ازاین رو پس از شناسایی عوامل قوت، ضعف، فرصت و تهدید گردشگری به وسیله ی مصاحبه های فردی، وزن دهی و اولویت بندی عوامل از طریق پرسشنامه در بین 60 نفر از کارشناسان و مرتع داران انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از مدل SWOT، انجام شد. نتایج نشان داد در بین عوامل قوت "زیبا شناختی فصلی همچون گل دهی زعفران در دوره مشخص سال" و "درآمد اقتصادی ناشی از گردشگری مراتع برای مرتع داران" با وزن نهایی 389/0 و 287/0، و از میان عوامل ضعف "نبود سیستم جمع آوری زباله و تاثیر زباله در زیبایی شناختی چشم انداز" و "عدم استفاده از دانش و نیروی بومی مردم محلی برای مدیریت گردشگری" با وزن نهایی 552/0 و 413/0، به ترتیب توسط مرتع داران و کارشناسان با بالاترین اولویت معرفی شدند. از میان عوامل فرصت "اجرای پروژه بین المللی ترسیب کربن در منطقه و ظرفیت های مالی آن" و "تبادل و ترویج متقابل فرهنگ ها" با وزن نهایی 590/0 و 645/0 و از میان عوامل تهدید "ضعف فرهنگ گردشگری در بین گردشگران و بازدیدکنندگان و نبود فرهنگ منابع طبیعی" با وزن نهایی 449/0 و 690/0 با بالاترین اولویت معرفی شدند. بر اساس نتایج مدل، موقعیت راهبردی گردشگری مراتع توسط مرتع داران تدافعی (WT) و توسط کارشناسان رقابتی (WO) تعیین گردید.
    کلیدواژگان: مدل SWOT، وضعیت راهبردی، اکوتوریسم، خدمات اکوسیستم
  • زهرا هاشمی خبیر*، مهری باب مراد، سیامک حنیفه، رحمان رحیم دخت، علی خداکریمی صفحات 193-215
    مطالعه آفات گونه های مختلف درختان بید (Salix spp.) در استان آذربایجان غربی از سال 1390 آغاز و به مدت پنج سال به اجرا درآمد. در این بررسی، هفت ایستگاه در بیشه زارهای طبیعی بید و کلکسیون پایه مادری بید در ایستگاه ساعتلو انتخاب شد. جمع آوری آفات روی گونه های مختلف بید در طول فصول رویش به فاصله هر 15روز تا یک ماه یک بار در هر یک از ایستگاه ها صورت گرفت. نمونه برداری به-صورت جمع آوری مستقیم آفات از روی گیاه میزبان، جمع آوری شاخه های آلوده بید و پرورش مراحل نابالغ حشرات داخل ظروف پرورش انجام شد. در این بررسی در مجموع40 گونه از بندپایان آفت متعلق به 26 خانواده جمع آوری و شناسایی شدند. میزان تراکم جمعیت و یا خسارت تعداد شش گونه آفت در قالب طرح کاملا تصادفی طی دو سال مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های به دست آمده، با استفاده نرم افزار آماریSPSS 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای مقایسه میانگین از آزمون توکی در سطح احتمال یک درصد استفاده شد. در بین آفات جمع آوری شده، تعداد شش گونه آفت شامل: سنک بید و صنوبرMonosteira unicostata(Muls. & Rey)، کنه دو لکه-ایTetranychus urticaeKoch، شته خالدار بیدTuberolachnus salignusGmel.، سوسک چوبخوارMelanophila pictaPall.،شته سیاه بید Chaitophorus niger Mord.وگونه ای زنبور مولد گال لوبیاییPontania sp.1، از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و به عنوان آفات مهم درختان بید شناخته شدند. در این پژوهش گونه بیدS.excelsa و بعد از آن گونه S.alba، میزبان بسیاری از آفات با درجات مختلف آلودگی در کلکسیون پایه مادری بید بودند. همچنین گونه S. aegyptiaca کم ترین تراکم آفات را داشت.
    کلیدواژگان: درختان بید، فون، بندپایان زیان آور، حشره، کنه، آذربایجان غربی
  • خدیجه گودرزیان، محمدعلی تاجیک قنبری*، ولی الله بابایی زاد، شیده موجرلو صفحات 216-232

    در این تحقیق، به منظور شناسایی قارچ های اندوفیت ریشه، طی سال 96-1395، از ریشه گیاهان علفی سالم در مراتع مناطق مرکزی استان مازندران، نمونه برداری صورت گرفت. در آزمایشگاه، هر نمونه ریشه پس از ضدعفونی و کشت روی محیط PDA به مدت یک ماه در دمای 25 درجه سلسیوس و تاریکی مداوم، نگهداری شدند. پس از خالص سازی جدایه های به دست آمده با استفاده از روش تک اسپور و نوک ریسه، شناسایی جدایه ها بر اساس ویژگی های ریخت شناسی و توالی ناحیه ITS انجام شد. در این مطالعه 27 گونه متعلق به 14 جنس شناسایی شدند. گونه های قارچی شامل: Alternaria alternata، A.arborescens، A.burnsii، A.dumosa، A.solani، A.tenuissima، Botryosphaeria dothidea، B.auasmontanum، Curvularia australiensis، C.buchloes، C.spicifera، Cladosporium tenuissimum، Daldinia concentrica، Diaporthe bohemiae، Fusarium acuminatum، F.avenaceum، F.equiseti، F.oxysporum، F.tricinctum، F.verticillioides، Microsphaeropsis arundinis، Nigrospora sphaerica، Paraconiothyrium cyclothyrioides، Periconia macrospinosa، Poaceascoma helicoides، Preussia minima و Xylaria heliscus می باشند. در این میان، 11 گونه شامل Botryosphaeria auasmontanum، Curvularia australiensis، C.buchloes، C. spicifera، Diaporthe bohemiae، Microsphaeropsis arundinis، Nigrospora sphaerica، Paraconiothyrium cyclothyrioides، Periconia macrospinosa، Poaceascoma helicoides و Preussia minima آرایه های جدید برای مایکوفلور ایران می باشند. علاوه بر این کلیه ی قارچ های شناسایی شده به جز گونه Alternaria arborescens، برای اولین بار در این مطالعه به عنوان اندوفیت گیاهان میزبان مذکور در ایران گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: قارچ های اندوفیت، گیاهان علفی، ITS، مراتع مازندران، آرایه های جدید
  • منصور صالحی*، مهرداد قدس خواه دریایی، بیت الله امان زاده، سید عبدالله موسوی کوپر صفحات 233-243
    برای ارزیابی خسارت و تعیین کلن های مقاوم صنوبر به پروانه گالزای صنوبر و پروانه توری تبریزی در خزانه و زمین اصلی، 12 کلن صنوبر از گروه های اورامریکن، دلتوییدس و دورگ بررسی شد. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و 3 تکرار در سال 1397 در ایستگاه فخرآباد گیلان انجام شد. هر کرت آزمایشی در خزانه شامل 45 نهال یکساله و در زمین اصلی شامل 20 درخت سه ساله بود. نمونه برداری از خسارت پروانه توری تبریزی هر 15 روز یک بار با انتخاب دو درخت آلوده از هر کرت و شمارش تعداد لاروها و اندازه گیری سطوح خورده شده برگ انجام شد. بررسی خسارت پروانه گالزا نیز با شمارش گالهای روی ساقه صورت گرفت. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که از نظر درصد آلودگی به پروانه گالزا و پروانه توری تبریزی بین کلن های مختلف در دو سطح نهالستان و عرصه تفاوت معنی دار وجود دارد بطوریکه کلن های P.eur. Blanc du poitou و P. deltoides 77/51 به ترتیب حساس ترین و مقاوم ترین کلن ها نسبت به پروانه گالزا در نهالستان و کلن های P.x. interamericana و P. deltoides 69/55 به ترتیب حساس ترین و مقاومترین کلن ها نسبت به این آفت در عرصه بودند. کلن P. deltoides Marquette در هر دو سطح مطالعاتی بعنوان حساس ترین کلن به پروانه توری تبریزی بود و کلن های P. deltoides 92/258، P. x. ITA.199، P.eur. Blanc du poitou، P.eur. i-sieres، P.x. interamericana و P. deltoides 69/55 بدون آلودگی مقاوم ترین کلن ها در نهالستان بودند. کلن P.eur. Blanc du poitou نیز بعنوان مقاوم ترین کلن به پروانه توری تبریزی در صنوبرکاری معرفی شد.
    کلیدواژگان: صنوبر، پروانه گالزا، پروانه توری تبریزی، خسارت، گیلان
  • افسانه محمدی، مهتاب پیرباوقار*، نقی شعبانیان صفحات 244-253
    بحران زوال یا خشکیدگی درختان بلوط در جنگل های زاگرس یکی از مشکلاتی است که در سال های اخیر با آن روبه رو بوده ایم. اولین گام در مدیریت این بحران، تهیه نقشه مناطق مبتلا و طبقه بندی شدت ابتلای جنگل ها به پدیده خشکیدگی است. هدف این پژوهش بررسی قابلیت داده های سنجنده OLI ماهواره لندست8 در تهیه نقشه خشکیدگی توده های بلوط ایرانی در استان لرستان است. علاوه بر باندهای اصلی و باندهای ادغام شده با باند پانکروماتیک 15 متری سنجنده OLI، شاخص های گیاهی مناسب و مولفه های حاصل از تحلیل مولفه های اصلی نیز با استفاده از باندهای اصلی و ادغام شده، ایجاد شدند. به منظور ایجاد نقشه واقعیت زمینی، تعداد 150 قطعه نمونه مربعی در منطقه پیاده شد. طبقه بندی داده-ها به روش نظارت شده و با استفاده از الگوریتم های حداقل فاصله از میانگین، حداکثر احتمال و شبکه عصبی مصنوعی در ابتدا با پنج کلاسه خشکیدگی انجام شد. به دلیل تفکیک پذیری کم بین برخی از کلاسه ها، این کلاسه ها با هم ادغام شدند و طبقه بندی در گام دوم با سه کلاسه خشکیدگی و نهایتا با دو کلاسه (سالم، خشکیده) انجام شد. بالاترین صحت و ضریب کاپا با پنج کلاسه خشکیدگی به ترتیب معادل 53 درصد و 43/0، با سه کلاسه خشکیدگی معادل 75 درصد و 64/0 و با دو کلاسه خشکیدگی معادل 91 درصد و 71/0 با استفاده از باندهای ادغام شده و روش شبکه عصبی مصنوعی به دست آمد. نتایج به دست آمده بیانگر کارایی بالای داده های سنجنده OLI در تفکیک مناطق سالم و خشکیده و قابلیت کم تا متوسط آن در تفکیک شدت های مختلف زوال بلوط است.
    کلیدواژگان: زوال بلوط، سنجنده OLI، شاخص های گیاهی، طبقه بندی، واقعیت زمینی، جنگل های زاگرس
  • زهرا سعیدی فر، محمد رحیمی*، سکینه لطفی نسب اصل، محمد خسروشاهی، محمد یزدانی صفحات 254-273

    الگوی توزیع مکانی گرد و غبار متغیر مهمی در درک حمل و نقل گرد و غبار و اجرای استراتژی های کنترل مناسب است. مطالعه حاضر با استفاده از شبیه سازی با مدل NMMB / BSC-Dust دربازه سه ساله (از سال 2014-2016) ، توزیع فضایی گرد و غبار در حوضه جازموریان را مورد بررسی قرار داده است. بدین منظور چند واقعه گرد و غبار در منطقه براساس میدان دید و کدهای گرد و غبار انتخاب و مسیر انتقال گرد و غبار در آن بازه تا 72 ساعت رصد گردید. در نهایت با روی هم گذاری تصاویر حاصل از مدل در این بازه های انتخابی با استفاده از روش فازی در محیط ArcGis نقشه مناطق مستعد وقوع غلظت بالای گرد و غبار در حوضه تهیه گردید. برای هر تاریخ انتخابی ، از تصویر سنجنده SMAP برای اندازه گیری رطوبت خاک سطح زمین استفاده گردید. و بادهای منطقه ای با کمک مدل NCEP/NCARمورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که بخش مرکزی حوضه جازموریان که تالاب جازموریان در آن واقع شده است بیشترین غلظت گرد و غبار در دوره مورد مطالعه را دارا بوده است.

    کلیدواژگان: غلظت گرد و غبار، مدل NMMB، BSC-Dust، بادهای منطقه ای، رطوبت خاک، سطح تالاب
  • سیده معصومه زمانی*، ریحانه غلامی قوام آباد، اسدالله کریمی دوست، ستار زینالی صفحات 274-286

    این پژوهش بمنظور بررسی ویژگی های خاک در رویشگاه های طبیعی قارچ های ترافل (Tuber spp.) در شش سایت منتخب واقع در جنگل های لوه استان گلستان انجام شد. نمونه برداری از ریشه مهمترین درختان میزبان توبرها در هر سایت صورت گرفت. شناسایی قارچ توبر همزیست پس از تکثیر ناحیه ITSrDNA و آنالیز مقایسه ای توالی آن با توالی های نوکلیوتیدی پایگاه داده Genbank صورت گرفت. جهت نمونه برداری از خاک اطراف ریشه ها، برای هر واحد اکولوژیک پنج نمونه خاک برداشت شد و پس از مخلوط شدن یک نمونه مرکب از آن تهیه گردید. پس از آماده نمودن نمونه های خاک، میزان اسیدیته، ماده آلی، نیتروژن کل، کربنات کلسیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم و فسفر خاک اندازه گیری شد. قارچ توبر همزیست به عنوان گونه ترافل سیاه تابستانه (Tuber aestivum) شناسایی شد. نتایج این بررسی نشان داد اندام های بارده قارچ توبر تابستانه، در خاک های با pH قلیایی و غلظت کم فسفر حضور داشتند. نسبت کربن/نیتروژن در تمام خاک ها بالای ده بود که نشان دهنده ترجیح این قارچ نسبت به خاک هایی است که غنی از نیتروژن در دسترس نمی باشند و مقدار بالای نیتروژن در خاک می تواند توسعه میکوریزا را محدود کند. نسبت کلسیم/ منیزیم بالا برای قارچ توبر مطلوب تر است، زیرا درصد کلونیزاسیون قارچی در سایت های با نسبت بالاتر کلسیم به منیزیم، بیشتر بود. نسبت پتاسیم/ منیزیم در تمام مناطق پایین (پایین تر از دو) بود. همچنین در این تحقیق مشخص شد در استان گلستان، به غیر از بلوط، گونه های گیاهی دیگری نیز از نظر میزبانی قارچ های توبر از اهمیت برخوردارند.

    کلیدواژگان: ترافل، گیاهان میزبان، ویژگی های خاک، رویشگاه طبیعی
  • راهله استادهاشمی*، رضا اخوان، عظیم عباسلو، قاسم صفاپور، محمد پورخاکی صفحات 287-299
    جنگل های ارسباران یکی از غنی ترین رویشگاه های جنگلی کشور محسوب می شود که در چند قرن گذشته فعالیت های شدید انسانی، سیمای ظاهری، ترکیب و ساختار آنها را به شدت تغییر داده است. تحقیق حاضر به دنبال مشخص کردن ساختارهای متفاوت جنگل ارسباران درنتیجه ایجاد تخریب و دگرگونی در آنها می باشد. داده های کمی تحقیق از 148 قطعه نمونه دایره ای شکل 3 آری در حوزه های کلیبرچای و ایلگنه چای در جنگل های ارسباران جمع آوری شد. ابتدا با استفاده از تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی و شش متغیر رویه زمینی در هکتار، تراکم در هکتار، ارتفاع بلندترین درخت، درصد تاج پوشش و تعداد پایه های دانه زاد و شاخه زاد، توده های جنگلی به گروه های مجزا تقسیم بندی شدند که تعداد خوشه بر اساس آزمون K-Means مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس به منظور یافتن موثرترین متغیرها در طبقه بندی از PCA استفاده شد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که دو مولفه اول و دوم 7/73% تغییرات را توجیه می کنند و موثرترین متغیرها در طبقه بندی، سطح مقطع در هکتار و تراکم در هکتار تشخیص داده شدند و نهایتا با استفاده از نتایج آنالیز تشخیص، صحت طبقه بندی در هر گروه مشخص شد و صحت کلی نیز 1/89% برآورد گردید. بنابراین منطقه به 5 طبقه با درجات مختلف تخریب تقسیم گردید که گروه اول با بهترین شرایط شامل توده هایی در حال پیشروی به سمت جوامع کلیماکس، هستند و گروه پنجم شامل جنگل های تخریب یافته می باشند. بر اساس این نتایج می توان تصمیمی متناسب با درجه تخریب توده جنگلی اتخاذ کرد و برای بهبود آن برنامه ریزی درستی در نظر گرفت
    کلیدواژگان: توده جنگلی، تخریب، تحلیل خوشه ای، تجزیه مولفه اصلی، کلیماکس
  • علیرضا رجبی مظهر* صفحات 300-307
    کاسنیChicorium intybus L. یکی از پرمصرف ترین گیاه دارویی است که دارای مصارف گوناگون خوراکی و دارویی می باشد. شته کاسنیAphis intybi Koch. یکی از آفات این گیاه دارویی به ویژه در اوایل فصل رویشی آن به شمار می رود. برخی ویژگی های جدول زندگی شته کاسنی در شرایط طبیعی منطقه همدان(دمای 33-20درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 80-35 درصد) و آزمایشگاهی (دمای 2± 22 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5± 65 درصد و دوره نوری 14 ساعت روشنایی و 10 ساعت تاریکی) بررسی شد. برای این منظور تعداد 15 پوره هم سن تازه متولد شده تا زمان مرگ در قفس های برگی روی برگ کاسنی پرورش داده شدند. مقادیر فراسنجه های طول عمر حشره، طول دوره پوره زایی، طول دوره پس از پوره زایی در شرایط طبیعی کمتر از شرایط آزمایشگاهی بود. از طرفی طول دوره پورگی تا حشره کامل در شرایط طبیعی بیشتر از شرایط آزمایشگاهی بود. در کل نتایج این بررسی نشان داد که شرایط متفاوت (مزرعه و آزمایشگاه) تاثیر معنی داری روی دوره های رشد و ویژگی های جدول زندگی شته کاسنی A. intybi داشتند.
    کلیدواژگان: جدول زندگی، شته کاسنی، گیاه دارویی، کاسنی
  • مریم عجم حسنی* صفحات 308-315
    لیسه Yponomeuta padella به عنوان یک آفت مهم جنگلهای ولیک در حوزه زاگرس مرکزی، در سالهای اخیر خسارت جدی به این گونه جنگلی وارد کرده است. لاروهای آفت به شدت برگخوار بوده و با تنیدن تارها و جذب گرد و غبار و قارچها، سبب کاهش بارز فتوسنتز و ضعف درختان می شوند. در این تحقیق ویژگیهای بیوشیمیایی بعضی پروتیازهای گوارشی لارو سن پنجم شب پره Y. padella بررسی شد. جهت انجام آزمایشات از تمام لوله گوارش حشره استفاده شد. پس از تشریح، روده ها هموژنایز شده و به همراه آب مقطر سانتریفیوژ شدند. محلول رونشین در برآوردهای آنزیمی مورد استفاده قرار گرفت. اسیدیته بهینه با استفاده از سوبستراهای عمومی آزوکازیین و هموگلوبین برای فعالیت پروتیازی 11 به دست آمد. اسیدیته بهینه با استفاده از سوبستراهای اختصاصی برای فعالیت تریپسین 11-10 و برای کیموتریپسین 11 مشاهده شد. دمای بهینه فعالیت پروتیازی در محدوده30-25 درجه سلسیوس بود. تاثیر بازدارنده های سنتزی بر فعالیت آنزیمهای پروتیاز مشهود بود. نتایج نشان داد که فعالیت پروتیاز توسط بازدارنده TLCK به طور معنی داری کاهش می یابد. درصد مهارکنندگی TLCK به میزان 23/66% بیشتر از PMSF (34/21%) و TPCK (15/34%) بود. بررسی ویژگیهای فیزیولوژیکی آنزیمهای گوارشی و بازدارنده های آنها در لیسه Y. padella برای اولین بار انجام می شود. با توجه به خسارتزا بودن این آفت روی پایه های ولیک و گیلاس وحشی و خطر نابودی این درختان، به نظر می رسد که مطالعات مقدماتی بیوشیمیایی این حشره بتواند در راستای مدیریت آن مثمر ثمر باشد.
    کلیدواژگان: پروتئاز گوارشی، جنگلهای ولیک، اسیدیته، Yponomeuta padella
|
  • Maryam Bazyari, Vahid Etemad *, Yahya Kooch, Anoshirvan Shirvany Pages 103-116

    The aim of this study was to evaluate the vegetation cover of alder and broadleaved coniferous forests of alder, maple and oak and compare it with natural forest in Ramsar Ridge. 96 sample plots of 400 square meters were collected by regular random sampling.The bio-spectrum of plants was determined based on the vegetative forms of Rankier and the geographical distribution of species based on the Zohary method. The results showed that 30 plant species belong to 23 families, most of which belonged to Fabaceae and Poaceae, Rosaceae. In terms of biological form, hemicryptophytes and cryptophytes were dominant with 68.73% of vegetative forms. The study of geographical distribution of plants in the region showed that the plant elements of Europe-Siberia constitute the most of the plant elements in the study area. Evaluation of plant biodiversity in forest stands showed that Simpson and Shannon Wiener diversity indices and Ghanaian Margalph index were not statistically significant and Kamenergo and Smith Wilson richness indices and homogeneity indices were not significantly different. Showed. Biodiversity of woody species regeneration in Simpson species diversity indices was highest in Alnus subcordata C.A. Mey and lowest in Cupressus Semprvienes L.Var. horizontails.

    Keywords: plant diversity, regeneration, life form, chorology, forestry
  • Karam Sepahvand, Mostafa Darvishnia *, Seyed Akbar Khodaparast, Eidi Bazgir Pages 117-140
    Erysiphales Fungi are pathogen of plants with the cosmopolitan distribution and has pathogenic effect on wide range of mono and dichotiledon plants. About 650 species number of Erysiphales have been identified. Each species of these Fungi has different host. But the distribution of its species varies in different regions of the world. In this study, a complete list of Erysipelas fungi that reported in Lorestan province from 1897 to 2018 was prepared and a group of plants infected with these fungi were collected and studied from areas of this province that 8 species of fungi were identified from 8 plant hosts species that there are no reports of any Erysipelas and other fungi in the world on these hosts. As reported of, Leveillula contractirostris on Alcea koelzi, Leveillula papilionacearum on Astragalus brachicalix, Erysiphe buhri on Mesostema kotschyana, Golovinomyces oronti on Crupina crupinastrum, Phyllactinia babayanii on Amygdalus Hausknechti, Erysiphe polygoni on Astragalus iranicus, Erysiphe astragali on Astragalus ovinus and Podosphaera dipsacacearum on Pterocephalus plumosus,are the new reports in the world. These reports add to 85 reported host’s species of Erysipelas from Lorestan province and 552 species reported from Iran and about 10,000 reported hosts in worldwide.
    Keywords: Host, Powdery mildew, Erysiphales, fungi, new report
  • Mohammad Khayrandish Kashkooei *, S. Farahani, Hamid Yarmand, Aliasghar Dordaei Pages 141-149
    Sawflies of the Insect collection of conservation and protection of forest and rangeland research group, Iranian Research Institute of Forest and Rangeland that were collected from Azarbaijan-Sharghi, Ardabil, Gilan, Mazandaran and Tehran provinces have been studied and in total 22 species identified, of which the species Allantus truncatus (Klug, 1818) and Pristiphora subbifida (Thomson, 1871) are newly recorded from Iran. Distribution data and host plant of two new records of sawfly species and also number of families, genera and species of sawflies recorded from different provinces are presented. Sawflies of the Insect collection of conservation and protection of forest and rangeland research group, Iranian Research Institute of Forest and Rangeland that were collected from Azarbaijan-Sharghi, Ardabil, Gilan, Mazandaran and Tehran provinces have been studied and in total 22 species identified, of which the species Allantus truncatus (Klug, 1818) and Pristiphora subbifida (Thomson, 1871) are newly recorded from Iran. Distribution data and host plant of two new records of sawfly species and also number of families, genera and species of sawflies recorded from different provinces are presented.
    Keywords: Hymenoptera, Sawflies, identification, Taxonomic study, new records, Iran
  • Roya Abedi *, Sakineh Abdi Pages 150-164
    The current study evaluated the allelopathic potential of the Persian silk tree (Albizia julibrissin) leaf residues on seed germination and biomass attributes of the Tree of heaven (Ailanthus altissima) seedlings. An experiment was conducted based on a completely randomized design by eight replications. Experimental treatments consisted of different levels of leaf residues at concentrations of 0%, 2.5%, 5%,and 7.5%.Germination index was used in order to investigate the effect of allelochemicals on seeds germination. In addition, the effect of allelopathic materials on seedling biomass was measured by calculating the parameters of collar diameter, fresh and dry weight of seedlings, root dry weight, number of leaves, seedling weight vigor index and percentages of seedling water content index. The results revealed that seed germination index, seedling dry weight, seedling fresh and dry root weight and seedling weight vigor index significantly decreased at different concentrations of leaf residues compared to control, but the increase in concentration had no significant effect on these attributes. But higher concentrations of leaf residues had stronger inhibitory effects on seedling collar diameter, fresh seedling weight and the number of leaves per seedling. The present study clearly proved the allelopathic effects of the Persian silk tree (Albizia julibrissin) leaf residues on biomass attributes of the Tree of heaven (Ailanthus altissima) seedlings. In addition, the Persian silk tree (Albizia julibrissin) leaf residues can be used to control the irregular growth of Tree of heaven seed as an invasive species, as well as weed management in agroforestry systems which require further studies.
    Keywords: Allelopathy, germination, Germination index, Seedling water content index, Weight vigor index
  • Samaneh Frozani, Hamid Adelimanesh *, Seyed Ebrahim Sadeghi, Ayad Alsendi, Nasser Farrar, Seyed Reza Golestaneh, Seyed Hasan Saadati, AlirEza Haghshenas, Farshad Haghighian, Maryna Zerova, Viktor Fursov, Hamid Yarmand, VahidReza Moniri Pages 165-175

    Several species of chalcid wasps of the family Eurytomidae feed on seeds of various pasture plants. Due to a high damage caused to seeds by some eurytomid species, plants settlement are diminished in the pastures. This study was carried out during 2015-2017.Plant seeds were collected from 4 provinces of Iran including: Fars, Isfahan, Bushehr and Chaharmahal – Bakhtiyari. Studied plant species were belonged to the families Fabaceae, Apiaceae, Lamiaceae and Asteraceae. Totally, 16 eurytomid species were identified among 405 reared specimens. The list of identified wasps includes 13 species of Bruchophagus, one species of Eurytoma, one species of Exeurytoma and one species from Systole. Species identification was done on the base of adult external morphology and host plants. Moreover, 27 plant species are firstly indicated here as host plants of Eurytomidae wasps.Collected and identified species of Eurytomidae are as following: Brochophagous abnormis Zerova, 1984, B. astragali Fedoseeva, 1954, B. desertus Zerova, 1994, B. evolans szelenyi, 1961, B. glycyrrhizae (Nikolskaya, 1952), B. kononovae Zerova, 1994, B. macronycis Fedoseeva, 1956, B. medicaginis Zerova, 1992, B. mutabilis (Nikolskaya, 1952), B.‌ononis (Mayr, 1878), B. platypterus (Walker, 1834),B. roddi (Gussakovsky, 1933), B. trigonellae (Zerova, 1970), *Exeurytoma anatolica Cam, 1998, Eurytoma onobrychidis Nikol’skaya, 1933, Systole prangicola Zerova, 1972.

    Keywords: seed-feeders wasps, Eurytomidae, Fauna, rangelands
  • Elahesadat Hoseini, Mojgansadat Azimi *, Hossien Barani, Abolfazl Sharifian Bahraman Pages 179-192
    Ecotourism as one of rangeland ecosystem services in the development plan countries has been under the focus of governments and land managers. The goal of this study is strategic analysis of rangeland ecotourism in Til Abad -Golestan province by using pastoralists and rangeland experts’ point of view. In this order, after identification of strengths, weaknesses, opportunities and weaknesses factors of rangeland ecotourism through face-to-face interviews, weighting and prioritization of factors conducted by a semi-structured questionnaire between 60 expert and pastoralist via SWOT model. Result showed that between strength factors ‘seasonal aesthetic such as flowering of Saffron over a specific period of year’ and ‘economic income on account of rangeland ecotourism for pastoralists’ with final weight of 0.389 and 0.287 were introduced with highest prioritization by pastoralists and experts. Among weakness factors ‘lack of waste collection system and effect of garbage on aesthetic feature of the landscape’ and ‘lack of taking traditional knowledge and local human sources into consideration for ecotourism management’ with final weight of 0.552 and 0.413 were introduced. ‘Execution of international carbon sequestration project in the region and its economic potential’ and ‘reciprocal transmission of local cultures’ with final weigh of 0.590 and 0.645 were identified among opportunity factors. Among threat factors ‘weakness of ecotourism visitor’s culture and lack of natural resources culture’ with final weight of 0.449 and 0.669 was introduced with highest prioritization by pastoralists and experts. In addition, strategic situation of rangeland ecotourism was determined as ‘defensive’ (WT) by pastoralists and ‘competitive’ (WT) by experts.
    Keywords: SWOT model, strategic analysis, Ecotourism, Ecosystem services
  • Zahra Hashemi Khabir *, Mehri Babmorad, Syamak Hanifeh, Rahman Rahimdokht, Ali Khodakarimi Pages 193-215
    The project of studying pests of different Salix species in West Azarbaijan Province was started in 2011 for five years. Samplings were carried out at 15–30 day intervals in growing seasons in seven natural selected sites, and willow collection design in Saatloo Research Station. Pest arthropods were collected using hand picking, collecting of infected tree branches, as well as rearing immature stages of some pests inside jars in the controlled conditions. The density of population and also damage of six important pests were surveyed in randomized complete designe in Saatloo Research Station for two years. The data were analysed by the SPSS 19 software and comparison of means conducted by Tukey ̓ s test.Totally, 40 species of harmful arthropods, belonging to26 families, were collected and identified, among them, Monosteira unicostata, Pontania sp.1, Chaitophorus niger, Tuberolachnus salignus,Melanophila picta and Tetranychus urticae were recognized as the important pests.Among the willow species, S.excelsa and S. alba were considered as the important hosts of many pests, on which the densities of pests were higher during the samling period.Moreover, S. aegyptiacahad the lowest density of the above-mentioned pests.
    Keywords: Willow trees, Fauna, Pest arthropods, insects, mites, West Azarbaijan
  • Khadijeh Goodarzian, MohammadAli Tajick Ghanbary *, Valiollah Babaeizad, Shideh Mojerlou Pages 216-232

    In this study, to isolate and identify the root endophyte fungi, root samples of herbaceous plants were collected from the central regions of Mazandaran province during 2016-17. In laboratory, each root sample was cultured on PDA medium after surface disinfestation and incubated for a month at 25°C and continuous darkness. Fungal isolates were purified using the single spore and hyphal tip methods. Fungal species were identified based on morphological characteristic and ITS sequence data. In this study, 27 species belonging to 14 different genera including: Alternaria alternata, A.arborescens, A. burnsii, A. dumosa, A. solani, A. tenuissima, Botryosphaeria dothidea , B. auasmontanum, Curvularia australiensis, C. buchloes, C. spicifera, Cladosporium tenuissimum, Daldinia concentrica, Diaporthe bohemiae, Fusarium acuminatum, F. avenaceum, F. equiseti, F. oxysporum, F. tricinctum, F.verticillioides، Microsphaeropsis arundinis، Nigrospora sphaerica، Paraconiothyrium cyclothyrioides, Periconia macrospinosa, Poaceascoma helicoides, Preussia minima and Xylaria heliscus were identified. Among identified fungi Botryosphaeria auasmontanum, Curvularia australiensis, C. buchloes, C. spicifera, Diaporthe bohemiae, Microsphaeropsis arundinis, Nigrospora sphaerica, Paraconiothyrium cyclothyrioides, Periconia macrospinosa, Poaceascoma helicoides and Preussia minima are new for mycoflora of Iran. Except Alternaria arborescens, other fungi are introduced from their hosts for the first time, in Iran.

    Keywords: Endophytic Fungi, Herbaceous Plants, ITS, Mazandaran rangeland, new records
  • Mansour Salehi *, Mehrdad Ghodskhah Daryaei, Beytollah Amanzadeh, Seyyed Abdollh Mosavi Coopar Pages 233-243
    Twelve poplar clones from euramericana, Deltoides and hybrid groups were evaluated to assess the damage and determination of poplar resistant to Parantrene tabaniformis and Nycteola asiatica in nursery and main field. This study was conducted as RCBD with 12 treatments and 3 replications at Fakhrabad Research Station in 2019. Each experimental plot in the nursery consisted of 45 one-year-old seedlings and in the main field consisted of 20 three-year-old trees. Sampling of N. asiatica damage was done every 15 days by selecting two infected trees from each plot and counting the number of larvae and measuring eaten leaf area. Damage of P. tabaniformis was also studied by counting the gall on the stem. Analysis of variance showed that there was a significant difference between percentage infection of P. tabaniformis and N. asiatica in the nursery and main field. As the P.eur. Blanc du poitou and P. deltoides 77/51 clones were the most sensitive and resistant clones to P. tabaniformis in the nursery, respectively and P.x. Interamericana and P. deltoides 69/55 were the most sensitive and resistant clones to this pest in the main field, respectively. The P. deltoides Marquette was the most susceptible clone to N. asiatica at the both study levels. and P. deltoides 92/258, P. x. ITA.199, P.eur. Blanc du poitou, P.eur. i-sieres, P.x. interamericana and P. deltoides 69/55 were the most resistant clones in nurseries without any contamination. Also P.eur. Blanc du poitou was introduced as the most resistant poplar clone to N. asiatica in poplar plantation.
    Keywords: Poplar, Paranthrene tabaniformis, Nycteola asiatica, Guilan
  • Afsaneh Mohammadi, Mahtab Pir Bavaghar *, Naghi Shabanian Pages 244-253
    The crisis of decline or drying of oak trees in the Zagros forests is one of the problems we have faced in recent years. The first step in managing this crisis is to map the affected areas and classify the severity of deforestation. The present study aimed to evaluate the Landsat OLI capability to map oak stands dieback in the Koohdasht city of Lorestan province. In addition to the main bands and fused bands with the 15-meter panchromatic band of the OLI sensor, suitable vegetation indices and the first components from PCA were also applied in the claasification. 150 square sample plots with dimensions of 30 × 30 meters were recorded to produce ground truth map. Data classification was done using minimum distance to mean, maximum likelihood and artificial neural networks classifiers in 5 classes of dieback and accuracy assessment was done using ground truth map. Because of the low separability of some classes, these classes were merged. Finally, classification with three and two classes (healthy, dieback) was performed. The highest overall accuracy of 53%, 75% and 91% and Kappa coefficient of 0.43, 0.64 and 0.71 was obtained using fused bands and artificial neural networks classifier for five, three and two dieback classes, respectively. The results demonstrated high performance of Landsat 8-OLI for mapping of healthy and oak dieback areas, but low to moderate functionality for identification of the intensity of oak decline in the study area.
    Keywords: Oak dieback, OLI sensor, vegetation indices, Classification, ground truth, Zagros forests
  • Zahra Saieedifar, Mohamad Rahimi *, Mohammad Khosroshahi, Mohamad Yazdani Pages 254-273

    The main aim of this study is identification of areas susceptible to high dust concentrations, investigating a number of factors affecting its formation (including wetland drying and soil moisture) and their coherence with synoptic factors (including climate maps and regional wind). The spatial distribution pattern of dust is an important variable in understanding dust transport and implementing appropriate control strategies. The present study investigates the spatial distribution of dust in the Jazmourian Basin using a simulation with the NMMB / BSC-Dust model over a three-year period (from 2014 to 2016). For this purpose, several dust events in the Jazmurian basin were selected based on the visibility and dust codes, and the dust transfer route was monitored for up to 72 hours for this date. Finally, by overlaying the model images in these selective intervals, by using the fuzzy method in ArcGIS environment, the map of areas disposed to high dust concentration in the basin were prepared. For each selected date, the SMAP satellite image was used to measure soil moisture. And zonal winds were investigated using the NCEP/NCAR model. The results of this study showed that the central part of the Jazmurian basin, which is the location of the Jazmurian wetland, had the highest dust concentration during the study period. In addition, a synoptic study of dust sustainable areas showed that in the dates of the dust occurrence, low-pressure and high wind speeds centers formed on the surface of the basin.

    Keywords: dust concentration, NMMB, BSC-Dust model, zonal winds, Soil Moisture, wetland surface
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Reihaneh Gholami Ghavam Abad, Asadollah Karimidoost, Sattar Zeinali Pages 274-286

    This study was conducted to investigate the properties of soil in natural habitats of truffle fungi (Tuber spp.) in six selected sites located in Loveh forests of Golestan province. Sampling of tree roots was done in the area that the host of Tuber spp. was existed and most of the truffle was harvested from them. The Tuber fungus was identified by the ITSrDNA region and comparing its sequence with the nucleotide sequences of the Genbank database. To sample the soil around the roots, five soil samples were taken for each ecological unit and a compound sample was prepared after mixing. After preparing soil samples, the amount of pH, organic matter, total nitrogen, calcium carbonate, potassium, calcium, magnesium and soil phosphorus were measured. Tuber fungus was identified as Tuber aestivum. All T. aestivum fruiting bodies were present in soils with alkaline pH and low phosphorus concentrations. C/N ratios of soils were above ten, indicating a preference of T. aestivum for soils that are poor in the readily degradable nitrogen and high nitrogen content in soils can limit the development of mycorrhizae. Our inventory suggested that a higher Ca/Mg ratio could be favourable for T. aestivum fruiting. The K/Mg ratio was below two at all sites. Our results showed that, in Golestan province, host species other than Quercus spp. are also important in regard to the hosting Tuber species.

    Keywords: Tuber spp, Host plants, soil properties, Habitats
  • Raheleh Ostad Hashemi *, Reza Akhavan, Azim Abbaslou, Ghasem Safapour, Mohammad Pourkhaki Pages 287-299
    Arasbaran forests are one of the richest forest habitats in Iran, which their appearance, species composition, and structure have drastically changed because of human activities in the past few centuries. The present study aimed to investigate the different structures of forest stands that result from degradation and disturbance. The research data were collected from 148 established round sample plots of 3 ares in Kaleibarchay and Ilgenachay zones. Different defined groups were generated based on the basal area (m2/ha), density (trees/ha), highest tree, crown cover percentage, and the number of seedlings and coppice sprouts using hierarchical cluster analysis. A number of the cluster was assessed based on K- Means analysis. Then PCA was used to detect the most effective variables. The results of PCA showed that the first and second components explain 73.7% of the changes and basal area per ha and density per ha were the most effective factors in classification. Finally, the results revealed that 89.1% of grouped cases are correctly classified. Thus the area was divided into 5 classes, according to the degree of degradation which the first group with the best condition includes the succeeding stands towards climax communities, and the fifth group includes degraded forests. Based on these results, a decision can be made commensurate to the degradation stages and improvement can be achieved through proper planning.
    Keywords: forest stand, Degradation, Cluster analyze, PCA, Climax
  • Alireza Rajabi Mazhar * Pages 300-307
    Chicory, Chicorium intybus L.is an important of medicinal plants and Aphis intybi Koch. is one of it's pests in early season. Some life table parameters of A. intybi were determined under natural (20- 33ºC and 35-80% RH) and laboratory (22 ± 2ºC, 65 ± 5% RH and a photoperiod of 14:10 h (L: D)) conditions. The experiment was carried out by rearing 20 aphid nymphs in leaf cages and their mortality and reproduction was recorded daily. The results indicated under natural condition A. intybi survivorship, fecundity, longevity, nymphal reproduction period and post nymphal reproduction period had shorter than laboratory condition, but nymphal developmental time in laboratory condition was shorter than natural condition. The results indicated, that different conditions (field and laboratory) had a significant effect on A. intybi life table parameters.
    Keywords: life table, aphid, medicinal plant, Chicorium intybus, Aphis intybi
  • Maryam Ajamhassani * Pages 308-315
    Cherry ermine moth, Yponomeuta padella (L.) (Lep.: Yponomeutidae) is a major pest of Cratagus monogyna in central Zagros region that induces serious damage into this forest,s species in recent years. Larvae feed on leaves and makes web by leaves and lead to reduce of phthosynthesis level by attracting of pollutant and fungies. In this study, biochemical properties of some digestive proteases of the 5th instar larvae of cherry ermine moth were studied in its alimentary canal. Whole of gut was used in experiments. After dissecting, guts were homogenized and centrifuged with distilled water. Supernatant was used in enzyme activity studies. The optimal pH for protease activity in alimentary canal were found 11 in presence of Azocasein and hemoglobin as general substrates. The optimal pH for trypsin and chymotrypsin activity were obtained 10-11 and 11, respectively in presence of BApNA and SAAPPpNA as their private substrates. Optimal temperature for protease activity was 25-30ºC. The inhibitory effect of inhibitors on enzyme activity was sharply. Results showed that the highest inhibition rate in proteolytic activity caused by TLCK. Inhibition percentage TPCK and PMSF was 34.15 and 21.34% respectively. Study on physiological characteristics of digestive enzyme and their inhibitors was done for first time. Y. padella is a serious pest on Cratagus monogyna and Cerasus sp. It seems this research could be benefit in management respect of it.
    Keywords: Digestive protease, Cratagus monogyna, pH. Cherry ermine moth, Temprature