فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 33 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/21
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مصطفی ارغیانی*، موسی شاکری صفحات 1-14
    مدارس، محل گردهمایی ها و مکان فعالیت های اجتماعی دانش آموزان و بسان قلبی تپنده مرکز تمام نیروها، رویدادها و محل تجمع ارزش ها هستند. آن ها نقش اجتماعی بسیاری در زندگی جمعی دانش آموزان ایفا می کنند. در این بین مدرسه به عنوان مکان وقوع ارتباطات باید گستره وسیعی از کیفیات را داشته باشد تا انسان در آن به تعامل دست یابد و در نهایت یادگیری ارتقا یابد. مقاله حاضر در پی آن است که با مرور مطالعات انجام یافته در ارتباط با اجتماع پذیری فضا و راهکارها و اصول به کار گرفته شده در ایجاد تعاملات اجتماعی در مدرسه را تفسیر و تحلیل کند تا از این طریق یادگیری ارتقا یابد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد و برای گردآوری اطلاعات از ابزارهای کتابخانه ای و پرسشنامه بهره گرفته شده است و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری آن را متخصصین تشکیل می دهند و نمونه ها به شیوه تصادفی انتخاب شده اند. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتب، مولفه های موثر بر تعامل اجتماعی، با تکیه بر شاخص های پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل و اولویت بندی شده است. پرسشنامه های جمع آوری شده، در محیط نرم افزار اکسپرت چویس1، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد ضریب اهمیت معیارهای ذهنی از بقیه بالاتر بود و معیار کالبدی در پایین ترین رتبه قرار داشت. از سویی دیگر، در اولویت بندی انجام شده میان تمامی زیرشاخص ها مشاهده شد که زیرشاخص های مدت زمان اقامت در مکان از معیار رفتاری و زیرشاخص های دسترسی پذیری فضای عمومی از قبیل کلاس از شاخص معیار کالبدی دارای بیش ترین ضریب اهمیت نسبت به دیگر زیرشاخص ها شناخته شدند؛ زیرا بهبود این معیارها، باعث رضایت مندی بیش تر دانش آموزان و افزایش تعامل اجتماعی برای آن ها خواهد شد
    کلیدواژگان: فضای بسته آموزشی، تعامل اجتماعی، تحلیل سلسله مراتبی، روش پیمایش
  • شکوفه آقاجانی، حبیب شاه حسینی* صفحات 15-26

    امروزه سیستم حمل و نقل عمومی به خصوص مترو، در دنیا اهمیت خاصی دارد، هرچند ساخت آن در کشورهای در حال توسعه و ایران جدید بوده که متاسفانه معیارهای خاصی برای ساخت آن ها از نظر ساختار فضایی و طراحی وجود ندارد. اخیرا در فرآیند ساخت اکثر ایستگاه های مترو، بحث کمیت بیش تر از کیفیت در اولویت قرار گرفته و طراحی مناسب و متناسب با آنچه که مردم می خواهند از اهمیت پایینی برخوردار بوده است. یکی از اهداف نهایی معماری داخلی ایجاد یک محیط منحصر به فرد ساخته دست انسان است. این پژوهش با تکیه بر نظریه پردازش اطلاعات کاپلان که متشکل از چهار متغیر «خوانایی، پیوستگی، پیچیدگی و رمزآلود بودن» است، به شناسایی ترجیحات بصری افراد در فضای داخلی ایستگاه مترو پرداخته است. با استفاده از روش تحقیق کمی- پیمایشی، پرسشنامه های تصویری و متنی توسط اعضای نمونه آماری شامل 306 نفر حاضر در شش ایستگاه مترو خط یک تبریز، تکمیل شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS رابطه بین متغیرهای تحقیق و عوامل تاثیرگذار بر ترجیحات بصری مسافران مترو مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده در رابطه با فضای داخلی ایستگاه ها، ساختار فضایی رمزآلود بودن بیش ترین و ساختار فضایی پیوستگی کم ترین عنوان ترجیحی را در بین چهار ساختار فضایی کسب نمودند. فرم نرم، نورپردازی غیرمستقیم و سرد، ترکیب رنگ خنثی و گرم، ترکیب متریال آجر، چوب و شیشه به عنوان مشخصه های فیزیکی تاثیرگذار در طراحی ایستگاه های مترو شناسایی شدند، در حالی که فرم منظم، نورپردازی مستقیم، رنگ های روشن و ترکیب متریال سنگ، سرامیک و شیشه از مشخصه های فیزیکی با تاثیرگذاری کم در این نوع طراحی هستند. معیارها و الگوهای به دست آمده مربوط به طراحی مترو و ساختارهای فضایی می تواند به عنوان ابزاری در اختیار مدیران، طراحان شهری و سازمان قطار شهری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایستگاه های مترو، نظریه پردازش اطلاعات، ترجیحات بصری، ساختار فضایی، مشخصه های فیزیکی
  • آزیتا بلالی اسکویی*، مینو قره بگلو، مینا حیدری ترکمانی صفحات 27-40
    شهرهای ایرانی درگذشته از شخصیت و هویت ویژه ای برخوردار بوده اند، درحالی که در شرایط کنونی کمرنگ شدن هویت به ویژه در مراکز قدیمی و بافت تاریخی شهرها از اساسی ترین دغدغه های دانش طراحی شهری محسوب می شود. با توجه به این که شکل گیری تصاویر ذهنی و نقشه های شناختی واضح و دقیق از محیط در طول تاریخ، ابزار دستیابی به بازنمایی درونی محیط دانسته می شود. این پژوهش با هدف تطبیق پذیری هویت کالبدی چهار حوزه محله دوچی با نقشه های شناختی شهروندان، در پی استنتاج شباهت های ادراکی و تاثیر آن در هویت بخشی کالبدی به محله تدوین شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی، ابزارهای پرسشنامه و فن نقشه شناختی هست. به منظور تحلیل اطلاعات از روش آماری- تحلیلی همچون فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و روی هم اندازی نقشه های شناختی ترسیمی برای استنتاج یافته ها استفاده شده است. یافته های مقاله بیانگر تاثیر عناصر نقشه های شناختی در شکل بخشی به هویت کالبدی محله است. امتیاز دریافتی عناصر نقشه های شناختی در شکل گیری تصاویر ذهنی به ترتیب اولویت در دوچی سه، دوچی یک، دوچی چهار، دوچی دو با امتیازدهی متخصصان شهری به مولفه های هویت کالبدی در چهار حوزه محله هماهنگی دارد. بررسی نقشه های شناختی  در شکل دهی محله، مقدمه ای است برای شناخت مدیران، برنامه ریزان شهری، تصمیم گیران و هر آن کس که در ساخت شهر نقش دارد تا شهری ساخته شود که صفات هویتی آن مطلوب و پاسخگو باشد.
    کلیدواژگان: هویت کالبدی، نقشه های شناختی، تصویر ذهنی، فضای شهری، محله دوچی
  • رعنا توتونچی، سمیه فدائی نژاد بهرامجردی* صفحات 41-55

    با وجود این که در طول تاریخ معماری، استفاده مجدد از بناهای موجود همواره مورد توجه بوده است، لیکن این مفهوم از دهه 60 قرن بیستم میلادی به عنوان یکی از اثرگذارترین روش های حفاظت و دستیابی به توسعه پایدار، مطرح شده است. رویکردی که در عین حفاظت از میراث فرهنگی و به تبع آن، هویت و تاریخ جامعه، بستری برای پاسخ گویی به نیازهای روز مردم فراهم می سازد. به علاوه، کاربست این رویکرد ضمن رهایی بناها از متروک و بدون استفاده ماندن سبب حفظ آن ها برای نسل های آتی می شود. با وجود تجارب متعدد در این زمینه، بسیاری از پروژه های استفاده مجدد تطبیقی به موفقیت مورد نظر طراحان دست نمی یابند، زیرا به ظرفیت بنا برای پذیرش عملکرد جدید و یا نیازهای عملکردی محیط پیرامونی آن به اندازه کافی توجه نمی شود. از این رو، مقاله حاضر با رویکرد ترکیبی و کاربست راهبرد استدلال منطقی و تحلیل محتوا در بخش کیفی و با استناد به منابع و اسناد کتابخانه های و کنوانسیون های بین المللی مرتبط، بازخوانی و واکاوی عوامل و معیارهای تاثیرگذار بر رویکرد استفاده مجدد تطبیقی، به دنبال ارایه روشی مناسب برای تصمیم گیری، با در نظر گرفتن مولفه های موثر در این فرآیند است. بنابراین با بهره گیری از نظریات کارشناسان و متخصصان، استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره و نرم افزار Super Decision به اولویت بندی معیارهای موثر در فرآیند استفاده مجدد تطبیقی به منظور اعطای کاربری آموزشی به بنا پرداخته است. بدین منظور با نظرسنجی از کارشناسان، سه اثر تاریخی شامل مدرسه دارالفنون، خانه اتحادیه و مجموعه نگارستان به عنوان گزینه های پیشنهادی جهت پذیرش کاربری دانشکده مرمت انتخاب شدند تا بر اساس معیارهای مذکور مورد ارزیابی و امتیازدهی قرار گیرند. در نهایت، پس از بررسی امتیازات نهایی و معرفی مناسب ترین بنا به منظور رفع نیاز عملکردی مورد نظر، نقاط قوت و ضعف مورد منتخب در فرآیند استفاده مجدد مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر می کوشد با طرح موضوع یافتن فضایی مناسب جهت اختصاص به عملکرد مورد نظر، حالت دیگری از راهکار استفاده مجدد را بررسی نماید که طی آن، امکان سنجی و ظرفیت سنجی چندین بنای با ارزش فرهنگی و تاریخی به منظور اعطای کاربری مورد نیاز، بر اساس معیارهای استخراج شده صورت می گیرد که اهمیت این معیارها نیز با توجه به کاربری مورد نیاز (آموزشی) در نظر گرفته شده است.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد تطبیقی، تغییر کاربری، دانشکده مرمت، تصمیم گیری چند معیاره، حفاظت
  • سعید حقیقی، امید دژدار*، نرگس دهقان صفحات 57-74
    یکی از مهم ترین علل ناکامی معماری معاصر ایران، عدم شناخت و بهره گیری از نوآوری در فناوری سیستم های نوین سازه ای است. معمار باید از قابلیت های فناوری روز، استفاده نماید و این امر مستلزم توانایی وی در به کارگیری خلاقانه سیستم های مدرن سازه ای در فرآیند طراحی است. جهت دستیابی به این مسئله مهم، آموزش هدفمند درس سازه های نو و به کارگیری موثر و کارآمد در فرآیند طراحی جهت افزایش مهارت توانایی در دانشکده های معماری ضروری به نظر می رسد. هدف این تحقیق تبیین راهکار آموزشی کارآمد در جهت ارتقای توانایی طراحی معماری مبتنی بر یادگیری طراحانه و فناوری های نوین سازه ای است. این راهکار علمی، برآیند دوجانبه توسعه توان طراحی و اتخاذ رویکرد سازنده گرایی در یادگیری تعامل گرای دانشجویان معماری است. در همین راستا این پژوهش با هدف بررسی میزان اثرگذاری هم زمانی و هم مکانی در یکپارچگی توامان سازه های نوین بر مهارت توانایی طراحی معماری دانشجویان شکل گرفته است. پرسش اصلی تحقیق چگونگی انتقال کاربردی و موثر یادگیری طراحانه سازه های نوین در کارگاه معماری و افزایش مولفه های توانایی طراحی می باشد. روش تحقیق ترکیبی متوالی بر اساس راهبرد شبه آزمایشی، مبنای این پژوهش است. آزمون پژوهش در دو مرحله پیش آزمون (پایلوت) در کارگاه طراحی معماری به عنوان محیط یادگیری سازنده گرای تعاملی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق از دانشجویان ترم سوم کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد همدان در سه گروه 15 نفری که یک گروه، اصلی و دو گروه دیگر به عنوان گواه (شاهد) انتخاب شدند. داده های پژوهش بر مبنای مولفه های اصلی تحقیق و آزمون های متوالی و بر پایه ملاک های داوری گردآوری شده و تحلیل داوری، مورد سنجش و ارزیابی نهایی قرار گرفت. یافته های پژوهش در بخش پیش آزمون (پایلوت) نشان می دهد یادگیری هم زمان سازه های نوین در مکان مشترک آتلیه طراحی به صورت عملی، می تواند باعث ارتقای مولفه های اصلی مهارت توانایی طراحی شد و همچنین می تواند به عنوان الگویی کاربردی در کارگاه های دانشکده های معماری به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: توانایی طراحی، یادگیری سازنده گرا، انتقال یادگیری، آزمون پایلوت، سازه های نوین
  • صبا خراسانی مقدم، فرهنگ مظفر*، سید باقر حسینی صفحات 75-90

    ابعاد کمی مسکن مدت ها مورد توجه طراحان و سیاست گذاران مسکن گروه کم درآمد بوده است. این مساله در حالی است که توجه به ابعاد کیفی و نقش ساکنان در تعیین این ابعاد در بسیاری از مطالعات مورد غفلت واقع شده است. هم شکلی مسکن در نقاط مختلف، ساخت مسکن حداقلی تیپ بدون توجه به تفاوت های فرهنگی و جایگزینی موضوعات اقتصادی به جای توجه به کیفیت های زندگی، گویای کم ترین توجه به ابعاد کیفی مسکن این گروه های فرهنگی می باشد. یکی از مفاهیم کیفی که مورد توجه محققان مسکن قرار گرفته است، «معنای مسکن» از دید ساکنان و شناسایی مولفه های تعریف کننده آن در حوزه مطالعات محیط- رفتار است. با توجه به اهمیت معنا در شکل گیری ارتباط میان فرد و محیط مصنوع، پژوهش حاضر روابط فرد با خصوصیات معنادار محیط را مورد توجه قرار می دهد و به ارزیابی معنای مسکن از طریق شناسایی معنای خصوصیات فضای داخلی مسکن و رابطه افراد با آن خصوصیات می پردازد. به این منظور مطالعه ای موردی در پروژه 168 واحدی مسکن مهر اندیشه شهر اردبیل صورت گرفت. در این مطالعه از روش «ساختار معانی» به عنوان رویکردی از پژوهش کیفی با تکنیک های عکس برداری، مشاهده میدانی و مصاحبه نیمه ساختار یافته نردبانی استفاده شد. چارچوب مفهومی پژوهش تحت مدل وسیله- هدف گاتمن (1982) و سطوح معانی راپاپورت (1988)، پیامدها و معانی حاکم بر خصوصیات را در قالب گزاره های «خصوصیت، کارکرد آشکار، کارکرد پنهان» تشریح می نماید. برای اطمینان از دریافت اطلاعات لازم، مفهوم اشباع نظری تعیین کننده تعداد نمونه ها، مصاحبه ها و دریافت داده ها بود. بر اساس نمودار ساختار زنجیره ای ارزش، خصوصیات مسکن به طور عمده تحت تاثیر معنی «زندگی لذت بخش» قرار دارند. پیامدهای دیگر، معانی همچون «روابط اجتماعی»، «استقلال»، «خلوت» و «پیوند با طبیعت» را در مسکن مهیا می کنند. نتایج پژوهش علاوه بر ارایه یک چارچوب ساختار یافته برای مطالعه معنای خصوصیات مسکن، بر ارزش های اساسی ساکنان و معانی پنهان در رابطه با این خصوصیات تاکید دارد.

    کلیدواژگان: مسکن، خصوصیات مسکن، معنا، گروه کم درآمد، مسکن مهر
  • پریا خندان، حسین رضایی* صفحات 91-105

    در شرایط جامعه امروز به ویژه ضعف کیفی فضاهای عمومی، توجه به رابطه انسان- محیط در قالب دانش روانشناسی محیطی و تحقق مراتب بالای حس مکان به واسطه فرآیند طراحی معماری از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. از آنجایی که چگونگی ادراک محیطی و ایجاد حس مکان در هر فرهنگ، متفاوت از دیگری است طراحی در هر محیط مستلزم شناخت فرهنگ حاکم خواهد بود. بنابراین سوال اصلی تحقیق حاضر این است که عوامل فرهنگی- اجتماعی چه تاثیری در فرآیند ادراک و شناخت مولفه های کالبدی حس مکان در فضاهای عمومی داشته و چگونه می توان تاثیر آن ها را در قالب یک مدل تبیینی، بررسی نمود؟ لذا هدف پژوهش، بررسی چگونگی تحقق حس مکان در فضاهای عمومی با توجه به متغیر تعدیل کننده فرهنگ و تطابق عوامل کالبدی این فضاها با ابعاد ادراکی- شناختی ذهن و ارایه نتیجه به صورت یک مدل بوده که در قالب یک مطالعه موردی، اعتبارسنجی می شود. این تحقیق از حیث هدف، از نوع توسعه ای- کاربردی می باشد که در مرحله اول با روش توصیفی- تحلیلی پیش رفته و با کنکاش در نظریه های محققان پیشین به یک مدل تبیینی می انجامد. در مرحله بعد با راهبردی پیمایشی و سنجش نظر افراد در باب نمونه های موردی به صورت آماری تکمیل می شود. نتایج پژوهش، چگونگی شکل گیری فرآیند حس مکان و تحقق مراتب بالای آن از لحظه حضور فرد در مکان را با تاکید بر تاثیر جریان های فرهنگی- اجتماعی به شکل یک نمودار منعکس می کند که در آن، تاثیر خاص بر نحوه ادراک کالبد متناسب با ویژگی های شخصیتی مختلف مخاطبان باعث ایجاد سطوح مختلفی از حس مکان در فضاهای عمومی می شود. بنابراین با در نظر گرفتن تاثیر مولفه فرهنگ، می توان به درجات متفاوت رجحان عوامل کالبدی نزد کاربران محیطی هر منطقه خاص دست یافت و با لحاظ تمهیدات حاصل از تحلیل آن ها در فضاهای عمومی که اهمیت آن ها در اجتماعات انسانی غیرقابل انکار است می توان در راستای محقق نمودن مراتب بالایی از حس مکان، افزایش کیفیت زندگی و جبران بحران هویت جوامع امروزی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: حس مکان، ادراک محیطی، ابعاد ادراکی- شناختی، عوامل کالبدی، عوامل فرهنگی- اجتماعی
  • محمد دیده بان، بهناز صفرعلی نجار، کورش مومنی، کورش عطاریان* صفحات 107-119
    هر اثر هنری بعد ادراکی متفاوتی دارد که به برخی از موضوعات مانند درک زیبایی شناختی و دانش کاربران ارتباط دارد. نکته مهم نحوه دستیابی کاربران به این امر و تفاوت بین درک معماری و کاربران است که مسئله ای بحث برانگیز در معماری مدرن است و باعث اختلاف نظر بین کاربران و طراحان می شود. با توجه به اهمیت معماری بومی و لزوم سازگاری الگوی آن با معماری مدرن، این مقاله با هدف ارزیابی اصول بصری گشتالت و زیبایی شناسی بین کاربران و طراحان (متخصصان و غیرمتخصصان) در منطقه سرزنده سنتی شهر دزفول، ایران انجام شده است. روش این تحقیق با روش های توصیفی- پیمایشی و مطالعات میدانی و کتابخانه ای ترکیب شده است. بدین منظور، جهت کمی سازی تفاوت ها، یک مصاحبه نیمه ساختاری با استفاده از یک پرسشنامه هدفمند میان متخصصان و غیرمتخصصان توزیع شد و با توصیف و تجزیه و تحلیل این داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS، ریشه تفاوت ها بین این دو گروه مشخص شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر جستجو، مطالعه و حضور در محل، از دو نوع پرسشنامه بین کاربران و طراحان استفاده شده است. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که در شهر باستانی دزفول، نظرات کارشناسان و کاربران از نظر درک زیبایی شناختی نیز متفاوت است، به طوری که برای کاربران، شکل و زمینه و برای متخصصان، تقارن اولین اصل است. بنابراین به طور غیرمنتظره ای می توان ادعا کرد که قوانین محسوس بصری گشتالت، مانند تقارن و قانون تکمیل بودن از اهمیت زیادی برای متخصصان برخوردار است، در حالی که این اصول برای گروه کاربر اهمیت کم تری دارند. یافته های این مطالعه مقایسه دیدگاه ها و نظرات افراد و متخصصان را امکان پذیر ساخته و تفاوت بین معیارهای درک کسانی را که محیط را ایجاد می کنند و افرادی که با محیط روبرو می شوند و در آن زندگی می کنند، مشخص کرده است.
    کلیدواژگان: درک بصری، درک زیبایی شناختی، نظریه گشتالت، محیط ساخته شده، دزفول
  • بهاره رجائی، محمود گلابچی*، وحید قبادیان صفحات 121-137

    ساختمان ها برای تامین نیازها و خواسته های کاربران تاسیس می شوند. اگر کاربران از عملکرد کلی ساختمان راضی نباشند، دستیابی به هدف طراحی ساختمان با شکست مواجه می شود. ساختمان های آموزشی و محیط آن ها به عنوان مراکز پیشرفت و نوآوری از این قاعده مستثنی نیستند. فضاهای بیرونی پردیس با کیفیت بالا افزایش رضایت کاربران مهم است. فضاهای بیرونی که اغلب در متن برنامه ریزی و طراحی محوطه دانشگاه نادیده گرفته می شوند، نیاز به توجهی بیش تر از پیش دارند. این مطالعه تعیین می کند که آیا کاربران پردیس ارم دانشگاه شیراز از ویژگی های عملکرد کلی رضایت دارند یا خیر؟ و این که آیا ارزیابی پس از بهره برداری1 توسعه یافته می تواند به عنوان ابزاری برای ارزیابی عملکرد در فضاهای بیرونی دانشگاه های شیراز استفاده شود یا خیر؟ ارزیابی با استفاده از کاربران به عنوان معیار نشان می دهد که پتانسیل بهبود عملکرد پردیس بسیار زیاد است. این مقاله یک چارچوب ارزیابی پس از بهره برداری را ارایه می دهد که براساس رضایت کاربران، ویژگی های عملکرد فضای باز را برای پردیس های دانشگاه و امکانات در شهر شیراز در ایران فراهم می کند. اهداف پژوهش حاضر شناسایی مفهوم ارزیابی پس از بهره برداری در رابطه با عملکرد پردیس، تعیین سطح عملکرد فضاهای بیرونی و تعیین همبستگی بین عملکرد دانشگاه و سطح رضایت کاربران است. روش این مطالعه اتخاذ یک رویکرد یکپارچه در فرآیند ارزیابی با ترکیب شاخص ها و متغیرهای مربوطه مستخرج از مرور ادبیات است. تمامی این ابعاد با استفاده از دو نظرسنجی (رتبه بندی متخصصان و نظرسنجی رضایت کاربران) با استفاده از روش ارزیابی پس از بهره برداری شکل می گیرند. نتایج نشان داد که رابطه معناداری بین عملکرد پردیس و رضایت کاربران وجود دارد. نتایج همبستگی ارتباط ارزیابی پس از بهره برداری به عنوان یک ابزار ارزیابی عملکرد را تایید کرده است. یافته ها نشان می دهد که شاخص ها و متغیرهای مورد استفاده در ارزیابی سطح عملکرد فضای باز پردیس در تعیین سطح رضایت کاربران در پردیس ها و امکانات دانشگاه اهمیت دارند.

    کلیدواژگان: ارزیابی پس از بهره برداری، رضایتمندی کاربران، فضاهای باز پردیس، دانشگاه شیراز
  • مژده صیادی، شیدا خوانساری*، مریم ارمغان صفحات 137-150

    با توجه به اهمیت در نظر گرفتن رضایت ساکنان مجتمع های مسکونی به خصوص کودکان لازم است شاخصه های رضایت مندی ایشان شناسایی و همچنین کیفیت محیطی معماری این مجتمع ها مورد ارزیابی قرار گیرد. در سال های اخیر ساخت مجتمع های مسکونی بلندمرتبه و مداخله آن ها در بافت خانه های ویلایی در منطقه کریم آباد شهرستان تنکابن رو به افزایش بوده و تاثیرات این موضوع بیش تر گروه کم سالان را که دوره بلوغ فکری و آرمانی خود را طی می کنند تحت شعاع قرار داده است. از این رو مقاله درصدد است که به بررسی شاخصه های رضایت مندی سکونتی در دوره سنی مشخص و با تاکید بر جنسیت (مذکر) و ارزیابی مولفه های تاثیرگذار بر آن، بپردازد که از طریق تحلیل ویژگی های شاخص محدوده سنی عملیات صوری (15-11 سال) و به تفکیک صفات ذهنی و عینی افراد جامعه، واقع در مجتمع های مسکونی نوساز منطقه کریم آباد در شهرستان تنکابن انجام می شود. نوع پژوهش، کاربردی و به لحاظ روش آمیخته (کیفی و کمی) و از نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی است و در بخش دیدگاه های نظری و مروری بر مطالعات پیشین از روش توصیفی و برای دستیابی به روابط علی و شناخت همبستگی و روابط بین متغیرها و شاخص ها، روش تحلیلی- پیماشی استفاده شده است. که دراین راستا علاوه بر مصاحبه، پرسشنامه بسته- پاسخ به کار گرفته شده است. نتایج حاصل نشان می دهد اولویت انتخاب کودکان از ابعاد رضایت مندی به جنبه های ذهنی و آرمان گرایانه معطوف می شود و البته در این سنجش صفات عینی به عنوان بعد دوم تاثیرگذاری و هم راستا با اثرات صفات ذهنی در میزان رضایت مندی کودکان موثر می باشد و می توان گفت با توجه به این که هرچند کودکان در مرحله سنی عملیات صوری دارای دیدگاه انتزاعی هستند و تفکراتشان به آرمان گرایی منجر می شود مولفه های عینی، از نگاه کودکان آرمان گرا نادیده گرفته نشده است.

    کلیدواژگان: کودکان، تفکر صوری، آرمان گرایی، صفات عینی و ذهنی، رضایت سکونتی
  • پرستو عشرتی*، پویا دولابی صفحات 151-164

    این مقاله در پی آن است که شهر تاریخی اصفهان را مبتنی بر رویکرد منظر شهری تاریخی مورد بازشناخت قرار دهد تا از خلال آن بنیان های اصلی شکل گیری و ادامه حیات این شهر را در گذر زمان مورد بررسی قرار دهد. برای دستیابی به این هدف رویکرد کیفی برگزیده شده است و با بهره گیری از روش تفسیری- تاریخی سیر تحول شهر اصفهان در گذر زمان از خلال منابع مکتوب مبتنی بر بنیان های فرهنگی و طبیعی آن مورد بازخوانی قرار می گیرد. جهت واکاوی بنیان فرهنگ، چهار مولفه دانش بومی، دین و مذهب، عرفان، و فلسفه به عنوان مولفه های شکل دهنده به فرهنگ مورد واکاوی قرار می گیرد. دستاورهای این مقاله نشان می دهد که طبیعت و مذهب دو بنیان اصلی در منظر شهری تاریخی اصفهان هستند که برای دستیابی به حفاظتی کل نگر باید محور اصلی هر برنامه و اقدام حفاظتی قرار گیرند. علاوه بر آن جاذبه خارجی فرهنگی و نیز دافعه داخلی فرهنگی به عنوان دو عامل اثرگذار در منظر شهری تاریخی این شهر آشکار شد. بر این اساس، تبیین شد که هر برنامه حفاظتی و توسعه ای در شهر باید با هماهنگی با بنیان های طبیعی و فرهنگی اصلی شکل دهنده به آن صورت پذیرد تا بتواند در فایق آمدن بر چالش های احتمالی حفاظت و توسعه موثر واقع شد. مبتنی بر دستاوردهای این مقاله، مشخص شد که برنامه ریزی در راستای حفاظت از شهر تاریخی اصفهان باید بیش از هر چیز بر حفاظت از دو بنیان طبیعت و مذهب متمرکز شود. این امر مستلزم آن است که نگاه جزء نگر به عناصر تشکیل دهنده شهر مانند بناهای تاریخی و فضاهای شهری که در حال حاضر پارادایم اصلی در استراتژی های حفاظتی و توسعه ای هست، باید به سمت حفاظت از بنیان های اصلی شکل دهنده به آن سوق یابد.

    کلیدواژگان: منظر شهری تاریخی، اصفهان، بنیان های فرهنگی و طبیعی، شهر تاریخی، منظر فرهنگی
  • علیرضا عینی فر*، نسترن آب رون صفحات 165-179

    مهمان نوازی از صفات نیکو در فرهنگ ایرانی- اسلامی بوده است. در گذشته بستر کالبدی- فضایی خانه های ایرانی فرصت مناسبی برای پاسخگویی به این نیاز اجتماعی فراهم می کرد؛ امروزه، با توجه به عوامل گوناگونی چون کاهش توانایی اقتصادی مردم، تغییر شیوه زندگی و افزایش تراکم شهرها، کیفیت فضاهای خانه دستخوش تغییراتی شده است؛ ازجمله می توان شاهد این بود که کیفیت فضاهای خانه برای پذیرش میهمان کاهش یافته است. هدف این پژوهش تبیین چگونگی تداوم مهمان پذیری در واحدهای آپارتمانی امروز، بدون تکرار کالبدی- فضایی خانه ایرانی است؛ و سوال اصلی این پژوهش این است که با تغییر سبک زندگی کدام ویژگی های کالبدی، رفتاری و معنایی می تواند در مسکن آپارتمانی امروز برای تداوم فرهنگ مهمان نوازی حفظ شود؟ فرضیه پژوهش مبتنی بر این است که با وجود محدودیت های کالبدی- فضایی معماری معاصر می توان با تطبیق معیارهای ادراکی- معنایی و عملکردی- رفتاری خانه های سنتی با کالبد آپارتمان های معاصر، ظرفیت مهمان پذیری را در آن ها ایجاد نمود. روش تحقیق استدلال منطقی و رویه آن مطالعه مقایسه ای نمونه های مسکن سنتی و متداول امروز است. برای نیل به این هدف 12 نمونه از خانه های ایرانی از زمان پیش از قاجار تا مسکن آپارتمانی معاصر انتخاب شده و با تحلیل این نمونه ها دستیابی به نتایج پژوهش محقق شده است. در چارچوب نظری این پژوهش مهمان پذیری با سه معیار ادراکی- معنایی، عملکردی- رفتاری و کالبدی- محیطی در سه لایه استقبال- بدرقه، استقرار و پذیرایی (خدمات) تحلیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که می توان با ایجاد سلسله مراتب فضا و طراحی مناسب قلمروها، زمینه مهمان پذیری و تداوم آن را در خانه معاصر فراهم کرد. آن چه بیش از همه مسکن سنتی را برای مهمان پذیری مناسب می کرده عدم تداخل قلمروهای خصوصی و عمومی (مفهوم خلوت) و همپوشانی قلمروهای عمومی و نیمه عمومی (مفهوم انعطاف پذیری) در مواقع لزوم بوده است. تاثیر ثانویه تحقق کالبدی- فضایی مهمان پذیری، پاسخ به فرض اولیه تحقیق در خصوص ارزش های نهفته در ارتباط خانواده با دیگران در محیط صمیمی خانه است.

    کلیدواژگان: مهمان پذیری، مهمان نوازی، خانه ایرانی، میهمان، فرهنگ ایرانی- اسلامی
  • علی اصغر ملک افضلی* صفحات 179-191

    اغلب فضاها بیش تر متناسب با ادراک بصری انسان طراحی و ایجاد می‏شوند و افراد نابینا قابلیت بهره‏بری از این گونه فضاها را کم تر دارند. فراوانی فرم گرایی در آثار، نظام های آموزشی و شیوه های ارایه معماری در عمل، گویای تمرکز ویژه بر حس بینایی معماران است. البته در رویاروی نگاه مذکور- با افرادی نظیر شولتز و پالاسما- نگاه پدیدارشناسانه مطرح شده است که عینیت گرایی و یکی از توابع مهم آن یعنی سلطه حس بینایی را برنمی تابد. بر همین اساس با هدف نزدیک شدن به زمینه لازم برای طراحی چند حسی و پدیدارشناسی که نوعی خروج از بینایی محوری در معماری محسوب می شود، مقاله حاضر به این پرسش می‏پردازد که آیا در مقایسه با افراد عادی، افراد نابینا حواس فعال تری دارند که بتواند راهنمایی برای طراحی چند حسی باشد؟ فرضیه تحقیق بر آن است که توجه کردن به عوامل محرک عضو گیرنده در سیستم های ادراکی غیربصری می تواند تاثیر مثبتی در نیل به هدف فوق داشته باشد. برای پرداختن به این فرضیه از روش توصیفی-تحلیلی و نرم افزار SPSS برای آزمون‏های واریانس یک طرفه و توکی استفاده شده است. دراین راستا سه گروه 12 نفره از افراد نابینا، عادی به صورت چشم باز، و عادی به صورت چشم بسته (جمعا 36 نفر) در تهران بررسی شده است. این بررسی به صورت مشاهده حین حرکت و نگاشتن بر روی نقشه، تفاوت ادراک چند‏حسی را در قالب چهار مولفه «جهت‏یابی»، «شنوایی»، «لامسه»، و «بویایی-چشایی» جست‏و‏جو می‏کند. نتایج که گویای تفاوت بارز در میزان فعال بودن سیستم‏های ادراکی غیربصری افراد نابینا در مقایسه با دو گروه دیگر است نشان می دهد، فهم افراد نابینا از شهر به واسطه ادراک بیش تر سه حس (به ترتیب) «لامسه»، «شنوایی»، «بویایی-چشایی» می تواند در ارزیابی سایت به عنوان مقدمه ای مهم بر طراحی های چند حسی، مشارکت فعالی داشته باشد.

    کلیدواژگان: معماری نابینایان، پدیدارشناسی، ادراک چند حسی
  • علیرضا ناصرالمعمار، احمد امین پور* صفحات 193-209

    مداخله در بناهای تاریخی به منظور سازگارسازی آن ها با بهره برداری های جدید در برخی موارد ممکن است با جنبه های اصیل بنا به مثابه میراث فرهنگی مغایرت هایی داشته باشد. ارزشیابی این سازگارسازی ها به منظور قضاوت در مورد مطلوبیت مداخلات یا اطمینان از درستی تصمیمات برای اقدامات آتی، ضروری است. علی رغم گسترش این گونه تجارب در کشور، هنوز نظام ارزشیابی رسمی و جامعی در این رابطه تدوین نشده است. در طراحی و اجرای ارزشیابی ها، به منظور دستیابی به اهداف موردنظر، حسب شرایط از الگوهای مختلفی استفاده می شود. با توجه به این نکته، مقاله حاضر به این پرسش ها می پردازد که: تدوین الگوی ارزشیابی متاثر از چه عواملی و چگونه میسر است؟ و الگوی ارزشیابی متناسب با شرایط تجارب سازگارسازی بناهای تاریخی در ایران چگونه است؟ برای پاسخ به این پرسش ها، در چارچوب روش تحلیل محتوای کیفی، از بررسی اسناد و استدلال منطقی در گردآوری و تحلیل داده ها استفاده شد. ادبیات حوزه ارزشیابی نشانگر آن است که انتخاب راهکارهای مناسب و تدوین الگوی ارزشیابی وابسته به عواملی ناشی از ماهیت موضوع و زمینه ارزشیابی است. در این مرحله مدل تعیین راهکار با توجه به وضعیت های محتمل عوامل موثر ایجاد شد. در مرحله بعد پس از شناسایی موقعیت های ارزشیابی در تجارب سازگارسازی بناهای تاریخی و چالش های پیش روی آن به ویژه در شرایط ایران، وضعیت عوامل موثر بر تعیین راهکارهای طراحی و اجرای ارزشیابی در هر موقعیت موردبررسی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد وضعیت برخی عوامل وابسته به مورد و غیرقابل پیش بینی است و بنابراین امکان پیشنهاد الگویی از پیش تعیین شده برای ارزشیابی ها وجود ندارد. در بخش نتیجه گیری بر اساس وضعیت عوامل، راهکارهای قابل استفاده در هر موقعیت ارزشیابی در قالب یک چارچوب راهنما ارایه گردیده است که می تواند به تدوین الگوی ارزشیابی متناسب با زمینه تجارب سازگارسازی بناهای تاریخی در ایران و ویژگی های خاص هر پروژه کمک کند.

    کلیدواژگان: الگوی ارزشیابی، تجارب سازگارسازی، بناهای تاریخی
  • بهزاد وثیق*، توحید شیری صفحات 209-225

    در طول تاریخ، گنبد عنصر شاخص در کالبد معماری مساجد ایران است. تاکنون عمده تحقیقات به بررسی شکلی و نمادپردازانه گنبد معطوف بوده است و عمده تحقیقات به تحلیل اثر شکل گنبد بر آسایش اقلیمی توجه نشده است. تنوع اقلیمی مناطق مختلف ایران، لزوم شناخت و استفاده از راهکارهایی ایجاد شرایط آسایش حرارت داخلی بنا را ضروری می سازد. هدف از این پژوهش شناخت میزان دریافت تابش خورشید و سایه اندازی بر رویه سطوح گنبد، در اقلیم های گرم و خشک و سرد بر پایه بررسی گنبدهای مساجد: امام اصفهان، شیخ لطف الله، مسجد النبی قزوین و جامع ارومیه، با استفاده از شبیه سازی تابش خورشید در پلاگین های Honeybee and ladybug با موتور شبیه سازی Radiance می باشد. در نخستین گام گنبدهای مساجد منتخب، در نرم افزار Revit2017 مدل سازی شد. سپس میزان دریافت تابش سالیانه آن ها در گرم ترین روز سال، ساعات 14، 16 و 18 بعدازظهر با استفاده از تحلیل تابش خورشید تحت پلاگین های Honeybee and ladybug انجام گرفت. نتایج آنالیزها نشان می دهد؛ با افزایش سطح گنبد مساجد میزان جذب حرارت در معرض تابش و در محدوده سایه افزایش می یابد، گنبدهای با خیز و ارتفاع بلند به لحاظ ایجاد سایه مناسب اقلیم گرم و خشک و گنبدهای با خیز و سطح تماس زیاد در اقلیم سرد و خشک به خاطر دریافت تابش زیاد مناسب هستند. ایجاد گنبد بر روی گریو باعث افزایش سایه اندازی در سطوح گنبد می شود. لذا چنین می توان بیان نمود که؛ شکل، خیز و نوع طاق گنبد در اقلیم های گرم و خشک و نیز سرد ایران براساس شرایط حرارتی و میزان نیاز جذب تابش خورشید در طول سال، طراحی شده است.

    کلیدواژگان: گنبد مساجد، تابش خورشید، رادیانس، هانی بی-لیدی باگ، اقلیم
  • نوید پاک نژاد، منوچهر طبیبیان*، غلامرضا لطیفی صفحات 225-239

    بررسی و تحلیل رابطه الگوهای رفتاری مردم و ساختارشکل دهنده فضا در حوزه شهرسازی از آنجا که هر دو از ابعاد مهم تلقی می شوند نیازمند یک چارچوب مفهومی- تحلیلی مشخص است تا پژوهشگران بتوانند بر اساس آن در فضاهای شهری مختلف به تبیین تاثیرگذاری سازمان فضایی بر شکل گیری الگوهای رفتاری شهروندان بپردازند. این پژوهش از نوع، توصیفی- تحلیلی است که ابتدا با مطالعه و بررسی کتب و مقالات علمی (از طریق روش هایی نظیر فیش برداری و متن خوانی) اطلاعات مورد نظر جمع آوری می شود. در پژوهش حاضر ضمن تبیین چارچوب در جهت تحلیل سازمان فضایی در راستای تعیین و تدقیق رابطه پیکره بندی فضا با الگوهای رفتاری از تکنیک تحلیل شبکه شهری1 UNA استفاده می شود و بافت متفاوت دو محله زرگنده و دروس با استفاده از شاخص هایی که امکان ارزیابی را با این تکنیک دارند مورد ارزیابی قرار می گیرد. سوال اصلی پژوهش حاضر نیز به این ترتیب می باشد که تاثیر تفاوت ها در سازمان فضایی محلات بر الگوهای رفتاری شهروندان به چه ترتیبی است؟ لازم به توضیح است که این پژوهش فرضیه محور نمی باشد. نتایج حاصل از این پژوهش به تاثیر غیرقابل انکار محیط کالبدی و ساختار فیزیکی محیط بر رفتار فضایی افراد تاکید داشته و بیان می کند که، میزان تاثیر و شکل گیری رفتار فضایی افراد، به ویژگی های درونی و شخصیتی خاص هر فرد به علاوه حواس پنج گانه و تصاویر ذهنی از ساختار محیط بستگی دارد. ساختار کالبدی موجب پدید آمدن کیفیتی در فضا می شود که خود بر رفتار فضایی افراد در آن فضا موثر است. در واقع در هر محیطی شکل گیری رفتار فضایی افراد متفاوت است.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، الگوهای رفتاری، UNA، روانشناسی محیط
  • غلامرضا کاظمیان*، حسین اصلی پور، لیلا شمس صفحات 239-253

    افزایش روز افزون جمعیت و گسترش شهرها، مستلزم ارایه انواع بیش تری از تاسیسات و زیرساخت های شهری برای شهروندان است. افزایش و گسترش مذکور، ارتقای ظرفیت و کنترل استهلاک زودرس تاسیسات زیربنایی را به یکی از بزرگ ترین چالش های مدیریت شهری تبدیل کرده است. احداث تونل مشترک تاسیسات شهری به عنوان یک سازه عظیم جهت یکپارچه کردن تاسیسات زیربنایی، راه حلی مدبرانه است، که از سویی سیمای شهری آرام و به دور از اغتشاش بصری، زیست محیطی و تسهیل حرکت و عبور و مرور را برای شهروندان به ارمغان می آورد و از سویی دیگر تسهیل اجرا، نگهداری و نوسازی تاسیسات شهری، کاهش هزینه های حفاظت و نگهداری و تعمیرات کلیه خطوط تاسیساتی، افزایش فضاهای شهری و جلوگیری از حفاری های متعدد و کاهش هزینه های تعمیر معابر و زیرساخت ها را برای مدیریت شهری ممکن می سازد. هدف مقاله حاضر، شناخت موانع مدیریتی تحقق تونل مشترک تاسیسات شهری در شهر تهران در مراحل سیاستگذاری و تصمیم گیری، برنامه ریزی و طراحی، تامین مالی، اجرا و پیاده سازی، بهره برداری و نگهداری می باشد. نتایج پژوهش با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون داده های به دست آمده از 22 مصاحبه نیمه ساختار یافته نشان می دهد که مهم ترین موانع شناسایی شده، در مراحل سیاستگذاری و تصمیم گیری و برنامه ریزی و طراحی مطرح است که به نوعی بر سایر مراحل تاثیر می گذارد. در مرحله سیاستگذاری و تصمیم گیری، عدم ضمانت اجرایی قانون، خلا ضوابط قانونی و دستورالعمل های لازم و انتخاب ناکارآمد کنشگران دخیل بیان شده است. در مرحله برنامه ریزی و طراحی، فقدان بانک اطلاعاتی و نقشه های دقیق از وضعیت موجود شبکه های تاسیساتی، فقدان ملاحظات زمانبندی و مالی، پیچیدگی مطالعات امکان سنجی، فقدان مطالعات نیازسنجی، کلی بودن ضوابط و استانداردهای فنی و نامشخص بودن جزییات مطرح شده است.

    کلیدواژگان: زیرساخت شهری، تونل مشترک تاسیسات شهری، مدیریت پروژه، مدیریت شهری، تهران
  • سید مجید نادری* صفحات 253-265

    محله از دیرباز پویایی اجتماعی خود را در گرو فضاها و مکان های خود یافته است. به نظر می رسد از یک سو، تعاملات و روابط ساکنین در فضاهای عمومی محله شکل گرفته و از سوی دیگر فضاهای عمومی محله، هویت خود را از حیات اجتماعی موجود باز می یابد. از این رو، تمایزات میان ساختار عملکردی محله ها می تواند منجر به تغییر در ظرفیت های اجتماعی محله باشد. روش شناسی پژوهش حاضر کمی و با هدف شناسایی رابطه بین مولفه های بعد عملکردی و سرمایه اجتماعی ساکنین شهر تهران انجام شد. در یک طرح توصیفی- همبستگی 300 نفر از ساکنین محله های سعادت آباد، نازی آباد و نارمک به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسش نامه خودتنظیم پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین همه مولفه های بعد عملکردی و سرمایه اجتماعی به طور کلی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. بعد اختلاط کاربری بیش ترین رابطه را با سرمایه اجتماعی داشت و کاربرد فضا در پاسخ گویی به نیازها و کارایی شبکه و راحتی در فضا در مراتب بعدی قرار داشتند. در مورد رابطه بین مولفه های بعد عملکردی و سرمایه اجتماعی به تفکیک محله نتایج نشان داد که محله سعادت آباد کم ترین رابطه و دو محله نازی آباد و نارمک بیش ترین رابطه را داشتند. ارزیابی این روابط می تواند به متخصصان شهرسازی کمک کند تا زمینه را برای ارایه راهکارهایی جهت بهبود و کارآمدی فضاهای عمومی شهری و مداخلات برای افزایش سرمایه اجتماعی فراهم کنند.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهری، سرمایه اجتماعی، بعد عملکردی، اختلاط کاربری، تراکم، طراحی محیطی، شبکه کلان
  • زهرا نژادبهرام*، سید مصطفی جلیلی صفحات 267-278

    قدرت شهر به معنای مجموعه ای از قانونمندی های حاکم در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی و دانشی است که طی فرآیندی تاریخی و رفت و برگشت های میان سطوح روابط قدرت در درون شهر، کلیتی یکپارچه در مقیاس شهر به خود گرفته است. مقاله حاضر در پی کشف این مفهوم از میان مفاهیم مرتبط با آن و تمیز دادن مفهوم قدرت شهر با مفاهیم مشابه آن است که ماحصل آن شکل گیری مولفه جدید و اثرگذار در فرآیند سیاست گذری، برنامه ریزی و اجرای برنامه های توسعه شهری است که ضرورت دارد حضور آن به رسمیت شناخته شده و اثر آن در حمایت یا مقاومت در برابر آن ها فهم شود. درک ناقص از شهر به عنوان موجودیتی واجد قدرت و اثرگذار در فرآیندهای توسعه شهری مسئله پایه ای این گفتار است که با موردکاوی تهران گره می خورد. در این راستا با اتکاء به روش شناسی کیفی و شیوه داده پردازی اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، مباحث نظری مرور شده و در ادامه مصادیق عینی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های مقاله نشان می دهد که ضروری است متولیان امر توسعه شهری، قدرت شهر را به معنای مجموعه قانونمندی ها در ابعاد نهای، ساختاری، مدیریتی، رفتاری و کالبدی و هم چنین در حوزه دانش شهری حاکم بر فعالیت های خود به رسمیت شناخته و به عنوان یک مولفه جدید در تصمیمات، برنامه ها و اجرای آن ها در نظر بگیرند. فهم اثرگذاری قدرت شهر در فرآیندهای توسعه شهری نگاه جدیدی را به دست اندرکاران نظام مدیریت شهری در موضوعات متناسب با حوزه وظایف و اختیارات آنان داده که می توانند با اتکاء به آن تحلیلی متفاوت از داده ها و نتایج را به کار گیرند.

    کلیدواژگان: قدرت شهر، قانونمندی های حاکم، دانش شهر، فرآیند توسعه شهری، تهران
  • فرشاد نوریان*، سید سجاد عبدالله پور رزکناری، رضا قاضی، محمد قضایی صفحات 279-298

    فرسودگی کالبدی و محتوایی بافت های فرسوده، احساس امنیت اجتماعی ساکنان این بافت ها را تحت تاثیر قرار داده و به کاهش حضورپذیری و تعامل آن ها در بافت و به فراخور کاهش زیست پذیری و سرزندگی را با خود به همراه داشته است. محله انصار به عنوان یکی از بافت های فرسوده شهر مشهد امروزه با مشکلات گوناگونی در زمینه امنیت، سرزندگی و حضور افراد در عرصه های شهری مواجه شده است. از این رو هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر امنیت بر زیست پذیری بافت های فرسوده (محله انصار) با تاکید بر رویکرد CPTED و ارایه راهبردهایی جهت بهبود زیست پذیری محدوده مورد مطالعه می باشد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و از میان ساکنان محله انصار 370 نفر به صورت تصادفی برای تکمیل پرسشنامه ها انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری مانند آزمون تی، فریدمن و اسپیرمن در نرم افزار SPSS و همچنین تکنیک تحلیل سوات انجام شده است. نتایج مطالعه نشان می دهند که مولفه های زیست پذیری و امنیت محله انصار، در شرایط نامطلوبی قرار دارند و از میان شاخص های زیست پذیری و امنیت، به ترتیب شاخص های تعامل و ارتباط و تمایل به نظارت مطلوب ترین و شاخص های رضایت و اعتماد به مدیران و آسایش؛ نامطلوب ترین هستند. علاوه براین نتایج، همبستگی مثبتی بین امنیت و زیست پذیری را نشان می دهند. همچنین از میان شاخص های امنیت، کیفیت روشنایی و تمایل به نظارت میان ساکنان به ترتیب دارای بیش ترین ارتباط با زیست پذیری هستند. با توجه به تحلیل های انجام شده، جهت گیری راهبردی کلی محله انصار به منظور بهبود زیست پذیری، از نوع حداقل- حداکثر و از نوع انطباقی است. ساماندهی نظام کاربری ها و فضاهای بازعمومی جهت ایجاد سرزندگی و ایمنی، تقویت مراکز گردهمایی و تجمع در محله از جمله راهبردهای شناسایی شده جهت افزایش زیست پذیری با تاکید بر امنیت در محله انصار است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، امنیت، بافت فرسوده، رویکرد CPTED، محله انصار مشهد
|
  • Mostafa Arghiani *, Musa Shakeri Pages 1-14
    Schools are the gathering place and places for the social activity of students and like the beating heart, are the centers for all forces, events, and the gathering place of values. They play an important social role in the collective life of students. As a place of communication, the school must have a wide range of qualities to allow people to interact and ultimately promote learning. The purpose of this article is to interpret and analyze the strategies and principles adopted to establish social interaction in school to promote learning by reviewing studies on the sociopetality of space. This is an applied research study in terms of purpose that uses descriptive-analytical methodology. The required data were collected using desk research and a questionnaire. The statistical population consists of a panel of experts, and the samples are randomly selected. The effective social interaction components were then analyzed and prioritized based on the questionnaire indicators using the Analytic Hierarchy Process (AHP). The collected questionnaires were analyzed using the Expert Choice software. The results showed that the mental criteria had the highest importance coefficient and the physical criterion had the lowest importance coefficient. On the other hand, the prioritization of sub-indicicators showed that the sub-indicators of "length of stay" belonged to the behavioral criterion, and the sub-indicators of "accessibility of public space", such as class, belonging to the physical criterion, had the highest importance. The reason is that an improvement in these criteria will lead to greater student satisfaction and increased social interaction.
    Keywords: Closed Educational Space, Social Interaction, hierarchical analysis, Survey Method
  • Shekoufeh Aghajani, Habib Shahhosseini * Pages 15-26

    Nowadays, public transportation system, especially subway, is of particular importance in the world while its construction in the developing countries and Iran has been new, and unfortunately, there are no specific criteria for their construction in terms of spatial structure and design. Recently, in the construction process of most subway stations, quantity has been more considered than the quality, and proper design has been of low importance in accordance with what people want. One of the interior architecture's final purposes is creating a unique man-made environment. The current study identifies people's visual preferences in the interior space of the subway station based on Kaplan’s information processing theory, consisting of legibility, coherence, complexity, and mystery. Using a survey-quantitative research method, the visual and textual questionnaires were completed by the statistical samples, including 306 people in the six stations of Tabriz subway line 1. The relationship between the research variables and the influential factors in the visual preferences of subway passengers was analyzed using SPSS software. According to the obtained results regarding the interior space of the stations, the spatial structure of mystery obtained the maximum preference and the spatial structure of coherence gained the minimum preference among the four spatial configuration. Soft form, indirect and cold lighting, warm and neutral colors combination, the combination of brick, wood, and glass were identified as the influential physical features in the design of the subway stations. However, regular form, direct lighting, bright colors, and a combination of stone, ceramics, and glass were identified as less influential physical features in this design. The obtained criteria and patterns regarding subway design and spatial structures can be applied as a tool by managers, urban designers, and urban railway organization.

    Keywords: Subway Stations, Information Processing Theory, Visual Preferences, Spatial Configuration, Physical Features
  • Azita Balali Oskoui *, Minoo Gharebaglou, Mina Heydari Torkamani Pages 27-40
    Iranian cities enjoyed a particular identity and character in the past while currently, the collapse of the identity, especially in the old centers and historical contexts of the cities, is one of the main concerns of the design. Due to the formation of mental images and clear and accurate cognitive maps of the environment throughout history, it is considered a tool to achieve internal representation of the environment. The current study was conducted to deduce the perceptual similarities and their effect on the physical identity of the neighborhood to the adaptation of the physical identity of four districts of the Davachi Neighborhood to the citizens’ cognitive maps. The current study was analytical-descriptive research. The information collection methods were library and field research, the questionnaire, and the cognitive mapping technique. To analyze the data, the statistical-analytical methods, such as Analytic Hierarchy Process (AHP) and overlapping cognitive maps to deduce the findings. The research findings indicated the effect of the cognitive map elements in shaping the physical identity of the neighborhood. The received score of the elements of the cognitive maps in the formation of the mental images in Davachi 3, Davachi 1, Davachi 4, and Davachi 2 districts, respectively, were consistent with the urban experts’ scoring to the components of the physical identity in four districts of the neighborhood. Studying the cognitive maps in the formation of the neighborhood is an introduction for the managers, urban planners, decision-makers, and whoever plays a role in the construction of the city to build a city whose identity features are desirable and responsive.
    Keywords: Physical Identity, Cognitive maps, Mental image, urban space, Davachi Neighborhood
  • Aana Tootoonchi, Somayeh Fadaei Nezhad Bahramjerdi * Pages 41-55

    Although reusing buildings has always been considered throughout the history of architecture, this concept was raised as one the most effective methods of conversation and achieving sustainable development since the 1960s. While preserving the cultural heritages, subsequently, the history and identity of the society, this approach provides a ground for meeting people's daily needs. Also, using this approach leads to preserving the buildings for the next generations while keeping them away from being abandoned and useless. Despite the numerous experiences in this regard, many adaptive reuse projects do not achieve the success desired by designers because the building capacity to accept the new function or the functional needs of its surrounding environment is not given enough attention. Therefore, the current paper sought to present a proper method for decision-making by considering the influential components in this process. This study applied a mixed approach, the logical reasoning strategy, and content analysis in the qualitative part, based on the library resources and relevant international conventions, re-reading and analyzing the influential factors and criteria in the adaptive reuse approach. Thus, it prioritized the influential criteria in the adaptive reuse process to assign the educational land use to the building using the experts' and specialists' opinions, the Multi-Criteria Decision Making method (MCDM), and Super Decision Software. In this regard, based on the survey of experts, three historical monuments, including Darolfunun School, Etehadieh Historical House, and Negarestan Museum Garden, were selected as the proposed options for the School of Conservation and Restoration to be assessed and ranked based on the stated criteria. Finally, after assessing the final scores and presenting the most appropriate building to meet the considered functional need, the weaknesses and strengths of the selected option were investigated in the reuse process. The current study attempted to study another way of the reuse approach by raising the proper space to assign to the considered function through which the feasibility and capacity assessment of several valuable historical and cultural monuments to assign the considered land use was done based on the extracted criteria. The significance of these criteria was also considered based on the required uses (educational use).

    Keywords: Adaptive reuse, Changing Function, School of Restoration, Multi-Criteria Decision Making (MCDM), Conservation
  • Saeid Haghighi, Omid Dejdar *, Narges Dehghan Pages 57-74
    One of the most significant reasons for Iranian architecture failure is the lack of knowledge and applying innovation in novel structural systems technology in the design process. The architect must utilize the capabilities of new architecture, which requires his/her skill in the creative application of the modern structural systems in the design process. The purposive education of the novel structures course and its effective and functional application in the design process seems necessary to improve the skills in the architecture schools. The current research aims to explain the efficient educational solutions to improve architectural design skills based on design learning and structural novel technologies. This scientific approach is a reciprocal result of developing the ability to design and adopt a constructivist approach in the interactive learning of architecture students. In this regard, the current study is conducted to investigate the effectiveness of integrity and interface in the simultaneous integration of the new structures in the students' architectural design skills. The main research question is how to transfer practical and effective design-based learning of new structures in the architecture workshop and increase the design skill components. The research method is a sequential mixed method based on a quasi-experimental strategy. The research test was conducted in two phases of the pilot trial in the architectural design workshop as an interactive constructive learning environment. The statistical population of research consisted of third-semester master students of Islamic Azad University, Hamedan Branch, in three groups consisting of 15 people. One group was the main group, and two others were selected as the control group. The research data were collected based on the main components of research, and sequential tests were analyzed based on review criteria. The research findings in the pilot trial indicate that simultaneous learning of the novel structures in the commonplace of design atelier practically leads to the improvement of the main components of the design skills. It can also be employed as a practical pattern in the workshops of architecture schools.
    Keywords: Design Ability, Constructive Learning, Transfer of Learning, Pilot Trial, new structures
  • Saba Khorasani Moghadam, Farhang Mozafar *, Seyyed Bagher Hosseini Pages 75-90

    The quantitative aspects of housing have long been considered by the designers and policymakers of low-income housing. However, qualitative aspects and the residents' role in determining these aspects were neglected in many studies. The uniform housing in different regions, constructing the minimum housing disregarding the cultural differences and considering economic issues rather than paying attention to the qualities of life indicates the minimum consideration of the qualitative aspects of these cultural groups' housing. One of the qualitative concepts considered by the housing researchers is “the meaning of housing” from residents’ points of view and identifying its determining components in the behavioral-environmental studies. Given the significance of meaning in establishing a relationship between the individual and the built environment, the current study considered the relationship between the individuals and the meaningful attributes of the environment and assessed the meaning of housing by identifying the meaning of the attributes of the internal space of housing and relationship between the individuals and these attributes. Thus, the case study was implemented in the 168-unit Mehr Housing Project of Andisheh, Ardebil. The current research utilized the “meaning structure method” as the research approach of the qualitative study using photography technique, field research, and semi-structured laddering interview. The research conceptual model described the consequences and meanings ruling the characteristics in the form of “attribute, latent function, the manifest function” using the means-end model of Gutman (1982) and levels of meaning of Rapaport (1988). The theoretical saturation determined the number of samples, interviews, and receiving data to ensure the required information. According to the hierarchal value map, the housing attributes were affected by “pleasant life”. Other consequences provided the meanings such as “social relations”, “independence”, “privacy”, “connection with nature” in the housing. The results also emphasized the fundamental values of the residents and the latent meanings regarding these attributes while presenting a structured framework to study the meaning of the housing attributes.

    Keywords: Housing, Housing Attributes, Low-income Group, Mehr housing
  • Parya Khandan, Hossein Rezaei * Pages 91-105

    Paying attention to the human-environment relationship in environmental psychology and realizing the higher levels of sense of place through the architectural design process enjoy significant importance in the current society, especially due to the poor quality of the public spaces. Since the environmental perception and creating the sense of place are different in each culture, designing in each environment requires understanding the dominate culture. Therefore, the main question of the research is: How do the socio-cultural factors affect the perception and recognition process of the sense of place physical components in public spaces? Also, how can their effects be studied in an explanatory model? Therefore, the current study aims to investigate the realization of the sense of place in public spaces, considering the culture as a moderator variable and adapting the physical factors of these spaces with the perceptual-cognitive aspects of the mind and present the result as a model. Afterward, this model would be validated in case studies. The current research is applied-developmental one in terms of purpose. In the first phase, the research is conducted using the analytical-descriptive method and results in an explanatory model by investigating the previous researchers’ theories. In the next stage, the current study is completed statistically using the field approach and surveying the opinions of the users in the case studies. The research results reflect how the sense of place process is formed and how its higher levels are realized from the moment an individual is in the place with an emphasis on the impact of the socio-cultural mainstreams in an explanatory model. In which, the specific impact on perceiving the physique appropriate to the various personal features of the users results in creating different levels of sense of place in public spaces. Therefore, considering the effect of the cultural component, it is possible to achieve different degrees of physical factors preferences in users of each specific region. Then, by considering the cultural factors, users' preference of physical factors of the place in any region, can be reached. Also, with concerning the analysis result, and applying them in public spaces, it is possible to achieve a high level of sense of place, increase the quality of life and compensate for the identity crisis of today's societies.

    Keywords: Sense of Place, Environmental Perception, Perceptual-Cognitive Dimensions, Physical factors, socio-cultural factors
  • Mohammad Didehban, Behnaz Safar Ali Najar, Kourosh Momeni, Koorosh Attarian * Pages 107-119
    Every art-work has a different perceptual aspect that is related to some issues such as aesthetic perception and knowledge of users. The important point is how users get that and the difference between architectural perception and users that is a controversial issue in modern architecture and cause disagreement between users and designers. According to the importance of vernacular architecture and the need to adapt to its pattern with modern architecture, this paper aimed to evaluate principles of visual Gestalt and aesthetics between users and designers (non-experts and experts1) in the traditional live district in Dezful city in Iran. The methodology of this research is combined with descriptive-surveying methods and field and library studies. So, a semi-structural interview by using a targeted questionnaire was distributed to the experts and non-experts to quantify the differences, and by describing and analyzing these data by SPSS statistical software, the root of the differences between these groups was identified. Due to the analysis of the data, besides searching, studying, and being in that district, two types of questionnaires between users and designers have been used. The result of this study shows that in the ancient city of Dezful, the opinions of experts and users also differ in terms of aesthetic perception so that for users, shape, and context, and experts, symmetry is the first principle. So unexpectedly, it can be argued that sensible visual Gestalt principles, such as symmetry and closure for experts, are of the highest importance, while these principles are of less importance to the user group. The findings of this study made it possible to compare the views and opinions of people and experts. It makes clear the difference between the perception criteria of those who create the landscape and the people who are confronted with and live in the environment.
    Keywords: visual perception, Aesthetic perception, Gestalt Theory, Built environment, Dezful city
  • Bahareh Rajaei, Mahmood Golabchi *, Vahid Ghobadian Pages 121-137

    Buildings are established to meet the needs and desires of users. The purpose of a building is defeated if its users are not satisfied by the overall building performance. Educational buildings and their environment as centers of progression and innovation are not an exception. The high-quality outdoor spaces of campuses are important for increasing the users’ satisfaction. Frequently ignored in texts on campus planning and design, the outdoor spaces deserve far greater attention than they have yet received. This study determines whether the users of the Shiraz University Eram campus are satisfied with overall performance attributes and whether the developed POE could be used as a performance evaluation tool in Shiraz universities’ outdoor spaces. The users-based assessment shows that the potential for improving the performance of campus is great. This paper develops a post-occupancy evaluation (POE) framework that integrates open space performance attributes for university campuses and facilities in the city of Shiraz, Iran, based on users’ satisfaction. The objectives were to identify the concept of POE in relation to campus performance, to determine the performance level of the outdoor spaces, and the correlation between campus performance and users’ satisfaction level. The methodology of this study is adopting an integrated approach in the process of evaluation by combining relevant indicators and variables, retrieved from reviewed literature. All these aspects are molded into the methodology of POE using two surveys (experts’ rating and users’ satisfaction surveys). Results showed that a significant relationship exists between the campus performance and the users’ satisfaction. The correlational results confirmed the relevance of POE as a performance evaluation tool. The findings indicate that the indicators and variables used in assessing the level of campus open space performance are significant in determining levels of users’ satisfaction in university campuses and facilities.

    Keywords: post-occupancy evaluation, Users’ Satisfaction, Campus Open Spaces, Shiraz University
  • Mozhdeh Sayyadi, Sheida Khansari *, Maryam Armaghan Pages 137-150

    Given the importance of considering the residents' satisfaction of residential complexes, especially children, it is necessary to evaluate the environmental quality of these complexes architecture related to residential satisfaction. In recent years, construction of high-rise residential complexes in the context of villa houses in Tonekabon city has been increasing and this issue often has affected young people who are in the intellectual period of their life. Hence, the article seeks to study the residential satisfaction indices within a specific age range focusing on gender (male) and evaluates the components affecting it. This work is done by analyzing the prominent features of formal operational age range (11-15 years old) and separating the mental and concrete attributes of the community members in newly built residential complexes of Karimabad district of Tonekabon city. This descriptive-analytical study is a kind of applied research that used mixed (qualitative-quantitative) method, and descriptive method has been used in parts of theoretical views and review of previous studies. To achieve the casual relationships and recognition of the correlation and relations among variables and indices, analytical survey method is applied. In this regard, in addition to the interview, a closed-ended questionnaire has been applied as well. The results show that among the set of factors affecting residential satisfaction, mental and idealistic dimensions more than concrete dimensions are considered and selected by the children and it is noteworthy that although the children have an abstract view in the formal operational age stage and their thoughts lead to idealism, concrete components are not ignored in the eyes of idealist children.

    Keywords: children, Formal Thought, Idealism, Concrete, Mental Attributes, Residential Satisfaction
  • Parastoo Eshrati *, Pouya Doulabi Pages 151-164

    The current paper attempted to recognize the historical city of Isfahan based on the Historic Urban Landscape (HUL) approach to investigate the key foundations of the formation and continuity of this city over time. The qualitative approach was used to achieve this purpose. Also, the historical-interpretive method was utilized to reread the evolution of Isfahan overtime by written resources based on its natural and cultural foundations. Indigenous knowledge, religion and faith, mysticism, and philosophy were investigated as the constituent components of the culture to analyze the foundation of culture. The research results indicated that nature and religion were two main foundations in the HUL of Isfahan that must be the center of each conservation measure or plan to achieve holistic conservation. Also, external cultural attraction and internal cultural repulsion were revealed as two influential factors in a HUL. Accordingly, it was explained that each conservation and development plan in the city must be implemented in accordance with its main constituent cultural and natural foundations to overcome the possible conservation and development challenges effectively. Based on the results of this paper, it was revealed that the planning in the conservation of the historical city of Isfahan must be based on the conservation of religion and nature. It requires that the atomistic approach to the constituent elements of the city, such as historical monuments and urban spaces, which is currently the main paradigm in the conservation and development strategies, must be directed to the conservation of its main constituent foundations.

    Keywords: Historic Urban Landscape (HUL), Isfahan, Cultural, Natural Foundation, Historical city, Cultural landscape
  • Alireza Einifar *, Nastaran Abroon Pages 165-179

    Hospitality is an inseparable concept of Iranian-Islamic life. In the past, the physical-spatial context of Iranian homes provided a decent opportunity to meet this social need. The result of gradual change of Iranian homes has been the initial problem of adapting the spatial structure of contemporary housing to hospitality in Iranian culture. In this article hospitality is assumed as a positive value in the Iranian culture. The purpose of this research is to explain how to provide the physical context for supporting hospitality in contemporary apartment units, without a formal copying of the physical form of traditional Iranian homes. The main question is, which of the functional-behavioral, physical-environmental and cognitive-semantic features of the Iranian traditional homes have provided the context of Iranian house hospitality? How can these features affect hospitality in today's modern apartment units? Hospitality has been analyzed with three features, including cognitive-semantic, functional-behavioral, and physical-environmental, in three layers of “welcome-convoy”, “settlement” and “entertaining-services”. A comparative analysis of hospitality in Iranian homes has been done by selecting samples from Tehran in a chronological order. Based on this analysis, the defined spatial layers for welcoming the guest, and related spatial domains help the continuity of hospitality in the Iranian traditional houses. The hierarchy of the Iranian home spaces play an essential role in distinguishing and combining home spaces for hospitality. These two factors can be related in two mutual concepts of privacy (the distinction between territories) and flexibility (the combination of territories). Achieving to proper physical-spatial quality of apartment units for hospitality, is a good response to the initial assumption of research, on the values of family relationships and stay in touch with others in the intimate space of the home.

    Keywords: Guestiness, hospitality, Iranian House, Guest, Iranian-Islamic culture
  • AliAsghar Malekafzali * Pages 179-191

    Most spaces are designed and created based on the visual perception of humans, and blind people are less able to use such spaces. The abundance of formalism in works, educational systems, and architectural presentation methods practically indicates the specific focus on the architects' eyesight. Indeed, in contrast to this perspective - with people like Schultz and Pallasmaa - a phenomenological perspective was proposed, which does not reflect objectivism and one of its important functions, eyesight dominance. Accordingly, in order to approach the required context for multisensory design and phenomenology, which is considered a departure from eyesight-orientation in architecture, the current study aims to answer the question that whether blind people have more active senses in comparison with normal people to be able to guide the multisensory design. The research hypothesis is considering the stimuli of the recipient organ in non-visual perceptual systems that can have a positive effect on achieving the above goal. The descriptive-analytical method and SPSS software were used for ANOVA and Tukey tests. In this regard, three groups of 12 blind people, normal people with open eyes, and normal people with closed eyes (36 in total) were studied in Tehran. This study investigated the multisensory perception difference in four components of “Navigation”, “Hearing”, “Sense of Touch”, and “sense of smell and taste” by observation while moving and mapping on the map. The results indicate the obvious difference in the activity of the non-visual perception systems of the blind people in comparison with other groups. Also, the findings show that the understanding of blind people of the city can have active participation in evaluating the site, as a significant introduction to the multisensory designs, through perceiving more than three senses of “touch”, “hearing”, “smell, and taste”, respectively.

    Keywords: Architecture for the Blind, Phenomenology, Multisensory Perception
  • Alireza Naserolmemar, Ahmad Aminpoor * Pages 193-209

    Intervention in historic buildings to adapt them to new uses may in some cases be inconsistent with aspects of their authenticity as a cultural heritage. Evaluation of these adaptations is essential to judge the appropriateness of interventions or to ensure the correctness of decisions for future actions. Despite the spread of such experiences in the country, there is still no formal and comprehensive evaluation system in place. In order to achieve the desired goals, depending on the situation, different models are used in designing and implementing evaluations. With this in mind, the present paper addresses the following questions: What factors influence compilation of an evaluation model and how? And what is the evaluation model in accordance with the conditions of historic buildings adaptation experiences in Iran? To answer these questions, in the framework of qualitative content analysis method, document review and logical reasoning were used in data collection and analysis. Evaluation literature indicates that the selection of appropriate approaches and compiling the model of evaluations is depending on factors arising from the evaluand nature and evaluation context. At this stage, the approach selection model was developed, considering the possible situations of the effective factors. In the next step, after identifying evaluation situations in historic buildings adaptation experiences and challenges facing them, especially in Iran, the status of the factors influencing determination of design and implementation approaches was investigated. Studies showed that determining the status of some factors depends on the case and is unpredictable. therefore, it is not possible to suggest a predetermined model for evaluations. In conclusion, based on the probable status of factors, usable approaches are presented as a framework which can help compiling an evaluation model that fits the context of historic buildings adaptation experiences in Iran and the specific characteristics of each project.

    Keywords: Evaluation models, Adaptation experiences, historic buildings
  • Behzad Vasigh *, Tohid Shiri Pages 209-225

    Gonbad (dome) is one of the most important forms in Islamic mosques. Major research on gonbad has explored its shape and decoration and researchers don’t have enough attention on the effect of climate on dome's shape. The researchers are trying to find a climatic effect in the form of a dome in Iran. The main variable of the research is the dome shape and radiation amount which received by the sun. Three regions of Iran, (Isfahan, Urmia and Qazvin) were selected. By Energy Plus simulation, four old mosques: shah mosque (Imam Mosque of Isfahan), Sheikh Lotfollah Mosque, Masjed-al-Nabi Qazvin and the jame Mosque of Urmia is studied. At the beginning, domes of mosques were modeled some software like as Reino5 and Revit2017. The annual radiation exposure was recorded on the warmest day of the year, at 14, 16 and 18 pm. This measurement was performed using the Energy-Plus software of the Rhino software under the Honey-Bee and Lady-Bug plugins. The results show that with increasing dome surface, the heat absorption of the radiation is increased and in the shadow range, domes with high altitude in hot and dry climate perform better. Domes with a high contact surface in the cold climate are suitable for receiving high radiation. Creating a dome on the “Gariv” increases the shadow on the dome surfaces. The shape and type of dome arch (ghoos) used in each climate are based on the thermal conditions and the amount of sunlight absorption required throughout the year. It can be said that the shape of the dome in Iran has varied according to the climate.

    Keywords: mosque, Dome, Energy Simulation, Climate
  • Navid Paknezhad, Manouchehr Tabibian *, Gholamreza Latifi Pages 225-239

    Investigating and analyzing the relationship between people's behavior patterns and the structure of space designer in the urban area Since both are considered as important dimensions, a conceptual-analytical framework needs to be identified so that researchers can base their explanation on the effect of the spatial organization on the shape in different urban spaces. Behavioral patterns of citizens. This research is of descriptive-analytical type, which is firstly collected by studying books and scientific articles (through methods such as scanning and text reading). In this research, the framework for analyzing the spatial organization in order to determine the relationship between space configuration and behavior patterns using the UNA technique is used and the different texture of the two neighborhoods and the lessons using the indicators that can be evaluated with this technique. Is evaluated. The main question of the present research is that what is the effect of the differences in the local space organization on the behavior patterns of the citizens? It needs to be explained that this research is not hypothesized. The results of this study emphasize the undeniable impact of physical environment and physical structure of the environment on the spatial behavior of individuals, and states that the degree of impact and the formation of spatial behavior of individuals, the internal characteristics and personality of each and the five senses And mental images depend on the environment. Physical structure creates a quality in space that affects the spatial behavior of individuals in that space. In fact, in each environment the formation of the spatial behavior of individuals is different.

    Keywords: Space organization, Behavioral Patterns, UNA, Environmental Psychology
  • Gholamreza Kazemian *, Hosein Aslipour, Leila Shams Pages 239-253

    Increasing population growth and urban development as one of the most important realities of today's life requires the provision of a variety of services, facilities and more urban infrastructure for citizens. As a result of the increasing population and development of urban environments, capacity reduction or early depreciation of infrastructure is considered as one of the greatest challenges of urban management. In large cities, there are wide networks of facilities such as water, electricity, gas, telecommunications and sewage, the construction, renovation and repair operations, in addition to financial costs for drilling operations, traffic and environmental problems of which make the city look undesirable. Therefore, in order to deal with the challenges of transferring vital facilities of big cities, as well as increasing safety, efficiency and longevity, the use of common utility tunnels of urban facilities has been proposed as a solution for mayors and city managers. These tunnels are a huge structure for integrating important facilities such as electrical grids, telecommunications, water, sewage and gas pipes. Despite the large number of streets and highways, many cities in Iran are not equipped with a common utility tunnel, due to its main technical, operational and financial constraints. The purpose of this study is to identify the management barriers for the implementation of a common utility tunnel using a method of analyzing them in Tehran at five stages that are policy and decision making, planning and design, financing, implementation, operation and maintenance. The results of the research by using qualitative research of thematic analysis of 22 semi-structured interviews data based on MAXQDA software showed that the main obstacles identified in the policy and decision making and planning and design stages which strongly influence other stages.

    Keywords: Urban infrastructure, common utility tunnel, project management, Management Barriers, Tehran
  • Seyed Majid Naderi * Pages 253-265

    The neighborhood has long found its social dynamism dependent on its spaces and places. On the one hand, it seems that the interactions and relationships of the residents are formed in the public spaces of the neighborhood, and on the other hand, the public spaces of the neighborhood find their identity from the existing social life. Hence, differences between the functional structure of neighborhoods can lead to changes in neighborhood social capacities.The aim of this study was to identify the relationship between Functional dimension of urban design and components of social capital in Tehran. In a descriptive-correlational design, 300 residents of the Saadatabad, Naziabad and the Narmak neighborhoods were selected by simple random sampling and answered a self-regulatory questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation coefficient. The results showed that there is a positive and significant relationship between the all components of functional dimension and social capital in general.The mixed land use dimension had the most relationship with social capital and the use of space in responding to the needs and efficiency of the network and comfort in space were in the next ranks. Regarding the relationship between the components of functional dimension and social capital by neighborhood, the results showed that Saadatabad neighborhood had the lowest relationship and Naziabad and Narmak neighborhood had the highest relationship. Assessing these relationships can help urban planners- Sociology and urban manager to provide solutions to improve the efficiency and effectiveness of urban public spaces and interventions to increase social capital.

    Keywords: urban public spaces, Social Capital, Functional dimention
  • Zahra Nezhadbahram *, Seyed Mostafa Jalili Pages 267-278

    Explanation of city Power and Its impacts on Tehran Development Process Abstract: City as an entity can have power sources and interfere on urban policies and decisions in macro and micro levels. These interventions are based on sets of dominant rules in political, economic, Sociocultural and physical dimensions and knowledge which is formed by accumulation of historical process of development and relations between micro-macro levels of power within city. This process leads us to think about particular conception of”Urban Power” and distinguish it from other similar concepts like power within city and urban stakeholder’s power. Therefore, it is necessary to recognize “urban power” as a new factor in urban policy making, planning and implementing programs and understand its support or resistance on urban development processes. The problem of this research is defective understanding of a city as a powerful and influential entity in urban development processes. In order to address this problem based on analystical-describtive method, we review current literature and after that conceptualize “urban power” and then we show some examples of urban power’s manifestation in Tehran. The results indicate that it is necessary urban managers and administrators recognize urban power as a new factor in urban policy making, planning and implementing programs. Understanding the impact of urban power on urban development processes gives new lens to the urban managers and administrators on issues that are relevant to their duties and authorities that they can use. Key words: Urban Power, dominant rules, city knowledge , urban stakeholder’s power, urban development process, Tehran

    Keywords: Urban Power, dominant rules, city knowledge, urban development process, Tehran
  • Farshad Noorian *, Seyed Sajad Abdullahpur Razkenari, Reza Ghazi, Mohammad Ghazaie Pages 279-298

    The rapid growth of urbanisation and irregular urban development in recent decades have made numerous problems for cities and their distress fabrics. These problems together and especially the feeling of low social security have given rise to less attendance and interactions of people in Mashhad's urban distress areas and consequently the vitality and livability of those fabrics have started decreasing as well. Livability is one of the essential ideas of contemporary urban planning which accessing social security to make a more tolerable and desirable living area for residents, is considered as one of its vital principles. Ansar neighbourhood in Mashhad is considered as one of these distress fabrics which due to the existence of many vacant and demolished lands, and its general distress is encountered with many different problems in case of security, vitality and the attendance of people in urban spaces. Hence, current study tends to study the impact of security feeling on the livability of Ansar neighbourhood in Mashhad with an emphasis on CPTED. The method of this study is descriptive – analytic and for collecting data documental studies, and questionnaires are used. The statistical society is the residents of Ansar which among them, about 370 residents have been chosen randomly for the sample society. Data analysis has been conducted through statistical tests and SWOT analysis. Results indicate that the livability and security of Ansar neighbourhood are unpleasant. Among livability's and security's indexes, in sequence interaction and tendency to surveillance are the most desirable and satisfaction and trust to managers and calmness are the least desirable indexes. Results also suggest that the increase of security among residents leads to the boost of liability as well. With regarding the conducted analysis, the general strategic orientation for improving the livability of Ansar neighbourhood is Mini-Maxi strategy.

    Keywords: Livability, Security, Distress fabric, CPTED approach, Ansar neighbourhood in Mashhad