فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/22
  • تعداد عناوین: 22
|
  • بهرام شیرزاد، هاشم نیکومرام*، حمیدرضا وکیلی فرد صفحات 1-18

    جامعه ‎پذیری حرفه ای روندی است که افراد ، خصیصه های حرفه‏ای خاص حرفه انتخاب شده شان را یاد می گیرند و درونی (جذب) می کنند . جامعه‎ پذیری حرفه‏ای ، فرایند بالنده ای است که می‎تواند توسط چندین مرحله تعریف شود . این مراحل شامل مرحله انتظاری که طی آموزش دانشکده وجود دارد ، مرحله مواجهه در سالهای اول حرفه حسابرسی و مرحله فراگیری حرفه پس از چندین سال کار در حرفه ، شناسایی گردیده است. جامعه‎ پذیری حرفه‏ای تردید حرفه‏ای را تحت تاثیر قرار می دهد . از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر جامعه ‎پذیری حرفه‏ای بر تردید حرفه‏ای حسابرسان می باشد . تردید حرفه‏ای شامل جستجوی دانش ، وقفه در قضاوت ، خودرای بودن ، درک میان فردی ، خوداطمینانی و ذهن پرسشگر حسابرسان است . نمونه آماری پژوهش شامل 218 نفر از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1397 که به صورت تصادفی انتخاب گردید . روش پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه می باشد . برای تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری (SEM) به کمک نرم افزار لیزرل ، استفاده گردید . نتایج پژوهش نشان می دهد که بین جامعه‎ پذیری حرفه‏ای و تردید حرفه‏ای حسابرسان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد .

    کلیدواژگان: جامعه‎پذیری، تردید حرفه‏ای، حسابرسی، بخش خصوصی، بخش دولتی
  • جواد دلیری، فرزین رضایی*، فاضل محمدی نوده صفحات 19-40
    پایداری مفهوم گسترده ای است، که مفاهیم دیگری چون مسئولیت اجتماعی را در خود جای داده است و با مفاهیمی پایداری مفهوم گسترده ای است، که مفاهیم دیگری چون مسئولیت اجتماعی را در خود جای داده است و با مفاهیمی چون، پایداری رقابت، پایداری گزارشگری و پایداری اجتماعی به کار رفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیرگذاری کوته بینی مدیران بر مولفه های اجتماعی-اقتصادی گزارش عملکرد پایداری می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از بعد روش شناسی از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است. بدین منظور داده های مورد نیاز از 79 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1392 تا 1396جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش حاکی است، که در میان مولفه های اقتصادی عملکرد پایداری که شامل پایداری رقابت و پایداری گزارشگری می باشند، رابطه میان کوته بینی مدیریت با هر دو پایداری رقابت و گزارشگری منفی و معنادار است و در میان مولفه های اجتماعی عملکرد پایداری که از طریق پایداری اجتماعی حاصل می شود و خود پایداری اجتماعی شامل تاثیر اجتماعی، تعهد اجتماعی و منافع اجتماعی می باشند، رابطه میان کوته بینی مدیریت با پایداری اجتماعی و تاثیر اجتماعی و تعهد اجتماعی منفی و معنادار است اما با منافع اجتماعی مثبت و بی معنی است و در آخر عدم کوته بینی مدیران و عملکرد پایداری که از ترکیب دو مولفه اجتماعی و اقتصادی است منفی و معنادار است.
    کلیدواژگان: کوته بینی، عملکرد پایداری، مسئولیت اجتماعی، مولفه اجتماعی، مولفه اقتصادی
  • سعید نصیری، احمد کعب عمیر*، سید صابر درسه صفحات 41-52
    عدم اطمینان محیطی سازمان ممکن است منجر به تغییرپذیری بیشتر در گزارش سود شرکت شود، بنابراین مدیران برای کاهش این تغییرات نیاز به انعطاف پذیری ویژه ای دارند. که بر اساس اصول پذیرفته شده حسابداری انعطاف پذیری مدیریت، شرایط را برای مدیریت سود و اجتناب از مالیات و فرار مالیاتی را فراهم می کند. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی تاثیر عدم اطمینان محیطی بر اجتناب از مالیات و فرار مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش برای اندازه گیری عدم اطمینان محیطی از (ضریب تغییرات فروش پنج (5) سال گذشته) و برای اندازه گیری اجتناب از مالیات از (نرخ موثر مالیات و میانگین 5 سال اخیر نرخ موثر مالیات) و برای اندازه گیری فرار مالیاتی از تفاوت سود حسابداری و سود مشمول مالیات استفاده شده است. بدین منظور سه فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده‏های مربوط به 142 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1390 تا 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مدلی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت بررسی و آزمون شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که عدم اطمینان محیطی تاثیر مثبت و معناداری بر اجتناب از مالیات دارد . هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که عدم اطمینان محیطی تاثیر مثبت و معناداری بر فرار مالیاتی دارد.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، اجتناب از مالیات، فرار مالیاتی
  • سید علی جلالی نظری، کامبیز حیدرزاده*، حمیدرضا سعید نیا صفحات 53-65

    هدف پژوهش حاضر تبین پدیدارشناسی مفهوم سرگردانی مشتریان در انتخاب برند های تجاری (بانک ها)با در نظر گرفتن متغیر ارزش ویژه برند و هزینه یابی بر مبنای فعالیت بوده است. در این تحقیق پژوهشگر از رویکرد ترکیبی استفاده کرده است. برای این منظور، در مطالعه اول، برای شناخت مولفه های سرگردانی مشتریان در انتخاب برند های تجاری بانک ها از رویکرد پدیدار شناسی و در مطالعه دوم، به آزمون مدل با استفاده از روش کمی پرداخته شده است. ابزار جمع آوری داده های موردنیاز در مطالعه اول، پروتکل و مصاحبه عمیق، با بیست و سه مشتری بوده که محقق به اشباع نظری رسیده و در مرحله بعد، داده های موردنیاز بین 320 مشتری بانک توزیع و نتایج با نرم افزار ایموس تحلیل شده است. در نهایت محقق 152 کد باز را استخراج و بر اساس ادبیات نظری اقدام به کدگذاری محوری و انتخابی کرده و نتایج را در قالب شش بعد اصلی و سی و دو بعد فرعی اراده کرده است. محقق نتایج تحقیق خود را در قالب یک مدل شامل شش بعد اصلی شامل،تنوع خدمات بانکی، ابزار بازاریابی بانک،ارزش آفرینی برند،سردرگمی مشتریان و استراتژی و ارزش ویژه برند و هزینه یابی بر مبنای فعالیت و سی و دو بعد فرعی ارایه کرده است.هم چنین نتایج نشان داده است که کاهش سردر گمی مشتریان بر ارزش ویژه برند تاثیردارد.

    کلیدواژگان: سرگردانی مشتری، برند، ارزش ویژه برند، پدیدار شناسی، هزینه یابی بر مبنای فعالیت
  • مهدی حیدرزاده، حسن الماسی*، علی رضا امیرکبیری، کمال الدین رحمانی صفحات 67-76
    در این پژوهش تدوین الگوی حسابرسی پس از ترخیص کالا در گمرک مبتنی بر مدیریت ریسک با رویکرد تسهیل و توسعه تجارت خارجی پرداهته شد.تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و توصیفی بوده و از نظر داده ها از نوع تحقیقات کمی و کیفی با روش میکس متد بود. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ساخت محقق و مصاحبه نیمه ساختاری و روش تحلیل داده ها با تحلیل عاملی اکتشافی، معادلات ساختاری بود. رگرسیون چند متغیره جهت شناسایی محرک های تاثیر گذار و درجه تاثیر آنها بر روی انجام و کنترل حسابرسی بعد از ترخیص و همچنین جهت برازش الگوی جدید از آزمون کای اسکور و جهت رتبه بندی عوامل ارزیابی کننده کیفیت الگوی جدید از آزمون فریدمن استفاده شد. جهت نیل به تدوین الگوی حسابرسی پس از ترخیص کالا سه سوال شامل تعیین محرک های تاثیر گذار بر روی فرآیند حسابرسی پس از ترخیص، میزان تاثیر آنها و همچنین چگونگی الگوی مناسب برای حسابرسی پس از ترخیص گمرک ج.ا.ا مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند که بر اساس نتایج تحقیق محرک های مانند مدیریت ریسک، قوانین و مقررات، واردکنندگان، منابع انسانی، زیر ساخت های گمرک و راهبردهای گمرک بر اجرای مناسب حسابرسی پس از ترخیص موثر بوده و میزان تاثیر آنها متفاوت می باشند. همچنین با استفاده از تحقیق کیفی با روش میکس متد و نظر کارشناسان متخصص، الگوی مناسب حسابرسی پس از ترخیص به طوری که بتواند گلوگاه های اجرایی را از بین ببرد تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: حسابرسی بعد از ترخیص، الگوی حسابرسی، گمرک ایران
  • محمدرضا خضری پور، محمدحامد خان محمدی*، فائق احمدی، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی صفحات 77-85
    تیوری محدودیت ها یکی از فنون تصمیم گیری در حسابداری مدیریت استراتژیک و از تیوری های نوین ارزیابی عملکرد بوده که با نگرش سیستماتیک به بنگاه و هماهنگ با استراتژی رهبری هزینه ها، به راهبرد رشد می اندیشد. استفاده از مفاهیم تیوری محدودیت ها در صنعت بانکداری موضوعی بدیع بوده و از این رو تبیین نسبت کفایت سرمایه از طریق الگوی حسابداری عملکرد سیستم، می تواند منجر به تفکر سیستمی در بانک ها گردد. در این پژوهش متغیرهای کلیدی 17 بانک کشور در بازده زمانی 1397- 1387 بر اساس رویکرد متداول (سنتی) و همچنین رویکرد تیوری محدودیت ها محاسبه گردید. همچنین با استفاده از نرم افزار 11EViews مدل های آماری مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش دلالت بر آن دارد که مجموعه ی نظام بانکی می تواند با بهره گیری از مفاهیم غنی تیوری محدودیت ها در فرآیند ارزیابی عملکرد و نیز تصمیم گیری های عملیاتی و استراتژیک خود بهره گرفته و در بهبود نسبت کفایت سرمایه استفاده نماید.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت ها، نسبت کفایت سرمایه، حسابداری عملکرد سیستم
  • نجمه اسدی، غلامرضا کرمی* صفحات 87-95
    میزانی که مدیریت سود عملکرد واقعی را مبهم می کند می توان آن را تحت یک هزینه قلمداد نمود . مقاله حاضر به ارایه الگوی رفتاری مدیریت سود مبتنی بر دانش ضمنی و تجربه مدیران از طریق پیش بینی روابط علی میان اثر شخصیتی و فردی، تجربه و دانش ضمنی مالیاتی، تجربه و دانش ضمنی حسابداری و مالی، تجربه و دانش ضمنی مدیریتی، تجربه و دانش ضمنی حسابرسی، تجربه و دانش ضمنی سیاسی، تجربه و دانش ضمنی قوانین کار و تامین اجتماعی و مدیریت سود پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، حسابداران رسمی و متخصصان حرفه مالی بوده و جهت گردآوری داده ها از روش مصاحبه بر اساس پرسشنامه استفاده شده است. پس از انجام آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، تحلیل های مربوط بر اساس رویکرد مدل یابی ساختاری صورت گرفت. . نتایج پژوهش نشان داد تجربه شخصیتی و فردی، تجربه و دانش ضمنی مدیریتی، تجربه و دانش ضمنی حسابرسی و تجربه و دانش ضمنی قوانین کار و تامین اجتماعی از عامل هایی هستند که در الگوی رفتاری مدیریت سود موثر هستند. هر چند تجربه و دانش ضمنی مالیاتی، سیاسی و حسابداری و مالی در الگوی فازی در ارایه الگوی رفتاری شناسایی شدند اما این عامل ها در نظرسنجی کلی در طراحی الگوی رفتاری معنادار نبوده اند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، الگوی رفتاری مدیریت سود، دانش ضمنی و تجربه مدیران، معادلات ساختاری
  • سید میثم حسینی، غلامرضا محفوظی* صفحات 97-112

    با توجه به انواع رفتارهای متهورانه مدیریتی که مدیریت واحد تجاری از خود نشان میدهد این استدلال وجود دارد که رفتارهای متهورانه مدیریتی میتواند به عنوان یک عامل اثر گذار بر احتمال وجود تقلب در صورت های مالی باشد.هدف این پژوهش، بررسی تاثیر رفتارهای متهورانه مدیریتی بر احتمال تقلب در صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور چهار فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 155 شرکت عضو بورس اوراق بهادار برای دوره ی زمانی بین سال های 1387 تا 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش رگرسیون لوجستیک، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد، رفتار های خوش بینانه مدیریت و رفتار نمایندگی مدیریت اثر مثبت معناداری بر احتمال وجود تقلب در صورت های مالی دارد. همچنین، نتایج موید آن است که متغیرهای رفتار کوته بینانه مدیریت و قدرت متهورانه مدیریت تاثیر معناداری بر احتمال وجود تقلب در صورت های مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ندارد.

    کلیدواژگان: احتمال وجود تقلب در صورتهای مالی، رفتارهای خوشبینانه مدیریت، رفتار نمایندگی مدیریت، رفتار کوته بینانه مدیریت و قدرت متهورانه مدیریت
  • رضا اکبری، آزیتا جهانشاد* صفحات 113-122

    از جمله مسایل مهم در فلسفه اخلاق تعیین ارزش فعل اخلاقی است. در یک تقسیم کلی معیار ارزش اخلاقی افعال را می توان به دو دسته نسبی گرا (غایت گرا) و ایده آل گرا (وظیفه گرایانه) تقسیم کرد. دیدگاه نسبی گرا به هدف و غایت رفتار نظر دارد و ارزش اخلاقی را بر اساس نتیجه خارجی آن تعیین می کند. دیدگاه ایده آل گرایی و رفتار انسان فارغ از هدف و غایت و نتیجه آن نظر دارد. از این روز هدف از این پژوهش بررسی تاثیر (رابطه) جهت گیری اخلاقی بر بی طرفی حسابرس می باشد. بی طرفی حسابرس یکی از ویژگی های حسابرس است که در دستیابی به قضاوت ا حساس و دقیق الزامی است. یافته ها می باید مبنای قضاوت حسابرس باشند و هیچ گونه منافع شخصی نباید نقشی در قضاوت حسابرس داشته باشد. نمونه آماری این پژوهش شامل 272 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران در سال 1397 که به صورت تصادفی انتخاب گردید. روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری (SEM) به کمک نرم افزار لیزرل، استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین جهت گیری اخلاقی از نوع ایده آل گرای و بی طرفی حسابرس رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج بیانگر ان است که بین جهت گیری اخلاقی از نوع نسبی گرایی و بی طرفی حسابرس رابطه مثبت و معنی داری وجود ندارد

    کلیدواژگان: اخلاق، ایده آل گرایی، نسبی گرایی بی طرفی حسابرس
  • یوسف بغلانیانی، الله کرم صالحی*، علی محمودی راد صفحات 123-145

    هدف این پژوهش ارایه الگوی مضامین گزاره ای نارسایی های عملکرد مالی در شرکت پالایش نفت آبادان براساس فراتحلیل و تحلیل تفسیری/ساختاری جامع می باشد. در این پژوهش که مبتنی بر روش شناسی ترکیبی است، ابتدا 14 نفر از خبرگان دانشگاه در حوزه مدیریت مالی در بخش فراتحلیل و دلفی مشارکت داشتند تا مولفه ها و گزاره های پژوهش را از میان 78 پژوهش مشابه شناسایی و سپس به منظور رسیدن به کفایت نظری مولفه و گزاره های شناسایی شده از تحلیل دلفی استفاده شد. در بخش کمی با مشارکت20 نفر از مدیران در سطوح مختلف شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی آبادان و با استفاده از پرسشنامه های ماتریسی تلاش شد تا گزاره های شناسایی شده در طیفی از تاثیرگذارترین گزاره ها تا کم اثرترین گزاره ها لایه بندی شوند. نتایج در بخش تحلیل کیفی از وجود 3 مولفه اصلی در قالب 20 گزاره نهایی مبتنی بر کفایت نظری حکایت دارد و در بخش کمی مشخص شد 4 گزاره ی، نبودتناسب بین رویه های تصمیم گیری مالی با سیستم های مدیریت اطلاعات؛ عدم تحلیل فرصت ها و تهدیدهای مالی شناسایی شده؛ عدم تدوین رویه های بودجه ریزی منسجم و عدم انعطاف پذیری در توسعه سرمایه گذاری ها همگی به عنوان گزاره های مولفه ی پارادایم های نارسایی مالی در سطح استراتژیک تاثیرگذارترین علل نارسایی عملکردهای مالی در شرکت پالایش نفت آبادان تعیین شدند. نتایج این پژوهش نشان از وجود نارسایی عمده در سطح استراتژی های شرکت دارد که لزوم توجه به آن در شرایط اقتصادی و تحریمی امروز می تواند به عنوان یک راه کار اثربخش برای توسعه پایدار شرکت محسوب شود.

    کلیدواژگان: مضامین گزاره ای، نارسایی عملکردهای مالی، فرا تحلیل، لایه بندی گزاره ای
  • حمید یوسفی منش، هاشم ولی پور*، اسماعیل شمس الدینی صفحات 147-162
    هدف غایی در تحلیل های ایمنی حفظ منابع انسانی، اجتناب از آسیب رسیدن به تجهیزات و امکانات می باشد. شعار اصلی در صنعت نفت تولید ایمن و پایدار است. تقدم واژه ایمن بر پایدار، اهمیت ایمنی را در صنعت، نمایان می سازد. هزینه حوادث چهار درصد تولید ناخالص داخلی است. ایمنی، کاهش حوادث و بهره وری در کار را به همراه خواهد داشت.پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و هدف، کاربردی و در نحوه گردآوری داده ها پژوهش های میدانی است. رویکرد پژوهش آینده نگرانه و جامعه آماری 22 نفر از کارشناسان و مدیران شرکت پالایش گاز بیدبلند تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و از پرسشنامه 9 مقیاسه AHP فازی استفاده شده است. در دی متیل فازی 12 نفر از اساتید ایمنی نیز بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. استخراج 13 مولفه موثر در بهای تمام شده ایمنی و رتبه بندی در پالایشگاه گاز بیدبلند صورت گرفته است. باتوجه به رتبه بندی کارشناسان و مدیران، پنج مولفه اصلی در بهای تمام شده ایمنی، که بالغ بر 50درصد از وزن بهای تمام شده ایمنی را دارند، شامل پیشگیری از: انفجارها و آتش سوزی، خطرات برق و تجهیزات انرژی، سقوط، خطرات ارگونومیک، خطرات ماشینی می باشند. پس از رتبه بندی سیزده مولفه و انتخاب پنج مولفه برتر، تحلیل رفتاری بر اساس روابط علی معلولی منجر به شناسایی، شش هزینه مستقیم و هفت هزینه غیر مستقیم شد. این تقسیم بندی کمک شایانی در تحلیل های مدیریت مخارج و منافع آتی ایمنی، خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ایمنی، هزینه مستقیم و غیر مستقیم، بهای تمام شده ایمنی، دیمتل فازی، AHP فازی
  • سعید کریمی، محمد حامدخان محمدی*، سیده محبوبه جعفری صفحات 163-178

    با توجه به اهمیت مالیات و درآمدهای مالیاتی در توسعه اقتصادی کشور و تحقق اهداف کلان اقتصادی، طراحی مدلی جهت تمکین مالیاتی شرکت ها در نظام مالیاتی ایران امری اجتناب ناپذیر می باشد.هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی جهت تمکین مالیاتی شرکتی براساس تیوری زمینه ای در نظام مالیاتی ایران می باشد. بدین منظور با 40 نفر از خبرگان حوزه های مختلف (مدرسان دانشگاه، جامعه حسابداران رسمی،کارشناسان رسمی دادگستری، مدیران مالی شرکت ها،متخصصان امور مالیاتی) مصاحبه به عمل آمد و با استفاده از روش پژوهش تیوری داده بنیاد، مدلی شامل شرایط علی، راهبرها، شرایط بستر،شرایط مداخله گر و پیامدها در خصوص تمکین مالیاتی شرکتی در نظام مالیاتی ایران ارایه شد. توسعه و تسهیل نمودن روابط بین مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی با استفاده از ابزارهای نرم افزاری و شناسایی عوامل موثر برتمکین مالیاتی شرکتی شامل فرهنگی، اقتصادی و غیر اقتصادی از دستاوردهای این پژوهش است که کمک به افزایش تمکین مالیاتی شرکتی می کند.

    کلیدواژگان: تمکین مالیاتی شرکتی، تئوری زمینه ای، خبرگان حوزه های مالی، شرایط علی، شرایط مداخله گر
  • عباسعلی دریائی*، مهدی مران جوری، یاسین فتاحی صفحات 179-196
    بررسی متون پیشین نشان می دهد، افزایش کیفیت اطلاعات صورت های مالی ناشی از حسابرسی، منجر به افزایش قابلیت مقایسه این اطلاعات بین شرکت های همتا می شود. از طرف دیگر، افزایش قابلیت مقایسه نیز می تواند ریسک سقوط قیمت سهام را کاهش دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین نقش کیفیت حسابرسی بر رابطه بین قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری و ریسک سقوط قیمت سهام است. با استفاده از داده های مالی 137 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1388 تا 1397 و رگرسیون چند متغیره به برازش مدل های پژوهش پرداخته شد. نتایج پژوهش نشان داد، بدیل مدیریت سود برای کیفیت حسابرسی، شدت رابطه منفی و معنادار بین قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری و ریسک سقوط قیمت سهام را کاهش می دهد. این موضوع می تواند ناشی از مدیریت سود رو به بالا باشد. پژوهش حاضر، هم از جنبه نظری و هم از لحاظ بکارگیری روش های متنوع اقتصادسنجی برای استحکام بیشتر نتایج، دارای دانش افزایی است. واژه های کلیدی: ریسک سقوط قیمت سهام، قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری، کیفیت حسابرسی و مدیریت سود.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری، کیفیت حسابرسی و مدیریت سود
  • پگاه تارمست، ابوتراب علیرضایی*، غلامرضا هاشم زاده صفحات 197-213

    این پژوهش با هدف طراحی و تبیین مدل چابکی چرخه توسعه محصولات جدید در شرکت ایران خودرو (با رویکرد تولید در کلاس جهانی) به انجام رسید. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد، اکتشافی، و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در فاز کیفی تحقیق و به منظور طراحی مدل بر اساس متدولوژی تیوری داده بنیاد، گروهی از خبرگان حوزه های مدیریت تولید و مدیریت کیفیت انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. در این فاز، از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و این فرایند تا رسیدن به اشباع نظری محقق ادامه یافت و مجموعا 11 مصاحبه صورت گرفت. در فاز کمی نیز، کلیه مدیران ارشد، میانی و عملیاتی گروه صنعتی ایران خودرو به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته و از این میان، 210 نفر از روش نمونه برداری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در فاز کیفی تحقیق، بدلیل اینکه از روش تیوری داده بنیاد استفاده گردید، ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های عمیق با خبرگان بود. در فاز کمی تحقیق نیز، ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بسته و محقق ساز مشتمل بر 42 گویه بود که بر اساس مدل مفهومی اولیه طراحی گردید. سرانجام، نتایج تحقیق منجر به طراحی مدل چابکی چرخه توسعه محصولات جدید در شرکت ایران خودرو (بر اساس ساختار مدل پارادایمی) شد و روابط فرضی مدل در یک جامعه وسیع مورد آزمون و تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، چابکی، تولید در کلاس جهانی، تئوری داده بنیاد، مدلسازی معادلات ساختاری
  • علیرضا مزجات، محمدرضا وطن پرست*، مهدی مشکی میاوقی، کیهان آزادی صفحات 215-228

    هدف از این مطالعه ارایه الگوی سیستم کنترل داخلی بعنوان مکانیزمی برای ارتقا کنترل کیفیت بانکها است. کنترل داخلی فرایندی بنیادی و پویاست که خود را به طور مداوم با تغییرات رو در روی سازمان هماهنگ و منطبق می سازد. شرایط و چالش های جدید بانک وموسسات مالی را ملزم به داشتن سیستم کنترل داخلی می کند. در این مطالعه تلاش شد تا مدلی بومی مناسب بانکهای خصولتی ایران طراحی گردد. این پژوهش توصیفی و در زمره تحقیقات ترکیبی (کیفی وکمی)است که در بخش کیفی با بهره گیری از تکنیک دلفی در تفسیر مصاحبه ها، به کشف عوامل مورد نظر پرداخته شد و تجزیه و تحلیل نهایی روی 35 ماتریس بازگشتی که مبتنی بر مولفه های استخراجی طراحی شده بود، انجام شد و داده های گردآوری شده با استفاده از ماتریس اثرات متقابل و نرم افزار میک مک تحلیل شد. جامعه آماری این تحقیق را در بخش کیفی پنل خبرگان شامل اساتید دانشگاه و کارشناسان خبره به مباحث کنترل های داخلی و در فاز کمی کارمندان بانک های خصولتی تشکیل می دهند. یافته های مطالعه نشان می دهد برای بعد کنترل داخلی ، هفت مولفه فرایند کنترل، نظارت، فعالیت های کنترلی، کانال های اطلاعاتی، فرهنگ، کاهش ریسک و اعتماد و برای بعد خدمات چهار مولفه انجام تعهدات، تامین امنیت، پرستیژ بانک و رضایت مشتری شناسایی شد. از سوی دیگر بر اساس تحلیل میک مک طبقه بندی جدیدی مبتنی بر متغیرهای تاثیرگذار؛ متغیرهای ریسک؛ متغیرهای ثانویه؛ متغیرهای مستقل و متغیرهای تنظیمی معرفی شد که برای اولین بار این طبقه بندی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: سیستم کنترل داخلی، کیفیت خدمات نظام بانکی، روش میک مک، تحلیل مسیر
  • فاطمه داروغه حضرتی، اکرم تفتیان*، محمود معین الدین صفحات 229-250
    تغییرات سریع در دنیای تجارت و کسب وکار، سیاست ها و استراتژی های واحد تجاری را جهت ماندن در فضای رقابت، دستخوش تغییر می نماید. در چنین فضایی شرکت ها برای باقی ماندن در عرصه تجارت بین المللی باید نگرش خود را به فراتر از گزارشگری سنتی تغییر دهند. ازاین رو در این پژوهش اقدام به شناسایی مولفه ها و شاخص های گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب برای شرکت های ایرانی با اتخاذ رویکرد دلفی فازی و استفاده از تکنیک (FAHP) جهت رتبه بندی و تعیین اهمیت آن ها از طریقه محاسبه اوزان، مربوطه شده است. روش این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و ازلحاظ، استراتژی اجرا توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری موردنظر خبرگان مالی و حسابداری هستند که به روش قضاوتی انتخاب گردیده است. در پژوهش حاضر پس از مطالعه ادبیات پژوهش مولفه ها و شاخص های شناسایی شده در چهار بعد (مسئولیت اقتصادی، قانونی، اخلاقی و اختیاری) سازماندهی گردید و سرانجام یافته های پژوهش نشان می دهد که بعد اصلی «مسئولیت اقتصادی» دارای بیشترین ضریب اهمیت و رتبه بوده و سه بعد دیگر به ترتیب «مسئولیت قانونی»، «مسئولیت اخلاقی» و «مسئولیت اختیاری» رتبه های بعدی را به خود اختصاص داده اند. نتایج حاصل بیانگر ابزاری از مولفه ها و شاخص های گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب با رویکرد گزارشگری شهروند شرکتی می باشد که می توان به عنوان ابزاری جامع برای تعیین سطح ارایه اطلاعات مالی و غیرمالی در گزارشگری یکپارچه در وب سایت شرکت های ایرانی مورداستفاده قرارداد.
    کلیدواژگان: گزارشگری یکپارچه مبتنی بر وب، شهروند شرکتی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، دلفی فازی
  • محسن محسنی شریف، زهره حاجیها*، میرفیض فلاح شمس صفحات 251-269

    هدف این پژوهش تبیین مفهوم هرمنوتیک در ارتقاء میان رشته ای حسابداری است. حسابداری شاخه ای ازعلوم اجتماعی بوده و بطور کلی جزء استفاده کننده از سایر علوم است. بطوریکه می توان نسبت به حسابداری یک طرز تلقی میان رشته ای داشت. در این راستا فهم صحیح نسبت به آن می تواند موجب ارتقاء حسابداری شود. نظر به اینکه هرمنوتیک در معنای عام خود هنر فهمیدن است لذا در تبیین و فهم میان رشته ای حسابداری استفاده شده است. این پژوهش از نوع توصیفی است و به لحاظ شیوه اجرا از نوع تحقیقات پیمایشی است. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد با تعداد50 سوال می باشد.مدل مفهومی پژوهش براساس ادبیات موضوع ومفاهیم هرمنوتیکی میان رشته ای تدوین شده است. نتایج پژوهش حاکی ازاین است که فهم اولیه نسبت به میان رشته ای حسابداری وجود دارد که موجب ارتقاء حسابداری است اما فهم عمیق و هرمنوتیکی نسبت به میان رشته ای حسابداری وجود ندارد که الزام و ایجاد این نوع فهم می تواند موجب ارتقاء وسیع و عمیق تری نسبت به حسابداری شود.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، میان رشته ای، هرمنوتیک میان رشته ای، ارتقاء حسابداری
  • صادق احتشامی، سیده محبوبه جعفری*، نگار خسروی پور صفحات 271-284
    مالیات بر ارزش افزوده ازیک طرف می تواند منبع درآمدی برای دولت باشد و از طرفی دیگر سیاستی جهت تصحیح خطای بازار و ابزار بهبود درآمد باشد و یا اینکه بر تورم تاثیر مثبت و یا منفی داشته باشد. قانون مالیات بر ارزش افزوده با هدف کمک به تولید و بهبود محیط کسب و کار طراحی شده و باید در این مسیر حرکت کند. این تحقیق به بررسی آثار قیمتی مالیات بر ارزش افزوده با نرخ 9 درصد بر بخش های تولیدی می پردازد. با توجه به اینکه این قانون پس از یک دوره آزمایشی از سال 1394 به اجرا گذاشته شده است، بررسی اثرات واقعی آن پس از مطالعات قبلی و با نرخ های فرضی متفاوت، می تواند حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد تحقق اهداف آن باشد. این مطالعه از لحاظ استفاده، کاربردی و از لحاظ روش تجزیه وتحلیل آماری از روش تحلیل داده- ستانده مربوط به سال 1390 (به عنوان آخرین جدول موجود) و تحلیل حساسیت برای ارزیابی سیاست گذاری های مالیاتی استفاده می کند. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که با اجرای این نرخ مالیاتی، در 22 بخش تولیدی شاهد افزایش تغییرات قیمتی و افزایش تورم خواهیم بود و در 4 بخش تولیدی با مالیات بر ارزش افزوده 9 درصد شاهد تغییرات قیمتی و کاهش تورم خواهیم بود. همچنین نتایج نشان داد که با جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده با سایر مالیات ها 1.36 درصد قیمت ها کاهش می یابد. درنتیجه یکپارچگی و جایگزینی مالیات بر ارزش افزوده با دیگر مالیات های غیرمستقیم و اعمال معافیت صادرات بر بخش های تولیدی باعث کاهش تورم می شود.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، تورم، اثرات قیمتی
  • مهران متین فرد*، علی اکبر چهارمحالی صفحات 285-296
    عدم اطمینان اقتصادی ممکن است از طریق محدودیت مالی که برای شرکت ها ایجاد می کند بر اجتناب مالیاتی تاثیرگذار باشد. عدم اطمینان اقتصادی منجر به کسر تامین سرمایه و افزایش هزینه های تامین مالی شرکت می شود . هنگامی که بدهی ها و منابع مالی تامین سرمایه، گران شوند و دسترسی به آن ها سخت تر شود، شرکت ها ممکن است از طریق برنامه ریزی مالیاتی با کاهش درآمد مالیاتی گزارش شده یا با افزایش اعتبارات مالیاتی، منابع جایگزینی برای آن پیدا کنند و بدین طریق مالیات های نقدی پرداخت شده را کاهش دهند. در این تحقیق جهت اندازه گیری اجتناب مالیاتی از شاخص نرخ موثر مالیاتی استفاده شده است. با استفاده از نمونه ای شامل 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1388 تا 1396و استفاده از رگرسیون چند متغیره جهت آزمون فرضیه ها، نتایج تحقیق نشان می دهد، عدم اطمینان اقتصادی بر مبنای شاخص های اندازه گیری تورم، شاخص بازده بازار سهام و نرخ تولید ناخالص داخلی، بر اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: اجتناب مالیاتی، عدم اطمینان اقتصادی، نرخ موثر مالیاتی
  • علی نیازی، هاشم نیکومرام*، غلامرضا زمردیان، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 297-312
    یکی از وظایف مدیریت، کنترل عملیات و امور مالی شرکت است. در هنگام افزایش هزینه ها نسبت به بودجه، ‏مدیر می-تواند با تخصیص هزینه ثابت به زیر واحدها، باعث کارایی شرکت و افزایش کیفیت گزارشگری مالی ‏می شود. این موضوع به ویژه در بانک ها که خدمات واسطه گری مالی ارایه می کنند بسیار حایز اهمیت است، در این ارتباط، اطلاعات 12 بانک تخصصی و تجاری کشور طی دوره 1398-1389 جمع آوری و سپس با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده ها اندازه گیری شده است. . همچنین در این مطالعه برای اندازه گیری کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی الگوی دچو و دیچو (2002) بر اساس داده های پانل دیتا طی دوره ی زمانی 1397-1398 به روش GMM برآورد شد. نتایج نشان دادند که کارایی تخصیصی هزینه های ثابت تاثیر منفی و معنادار بر شاخص کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی دارد. در مقابل، بر اساس نتایج، کارایی تخصیصی هزینه های متغیر تاثیر مثبت و معنادار بر شاخص کیفیت اطلاعات حسابداری و گزارشگری مالی دارد.
    کلیدواژگان: کارایی، هزینه های ثابت، هزینه های متغیر، کیفیت گزارشگری مالی
  • داریوش امیدی قاسم آباد، سینا خردیار*، فاضل محمدی نوده، ابراهیم چیرانی صفحات 313-322
    پژوهش حاضر رابطه بین پیام های پولی و آسیب های پولی را براساس عوامل بیولوژیک برای اولین بار در ایران بررسی می نماید. جامعه آماری بانک های عضو بورس اوراق بهادار تهران می باشند. حجم نمونه آماری براساس روش های جدید مبتنی برآزمون و با استفاده از نرم افزار سمپل پاور بوده و با توجه به نوع فرضیه رابطه ای تحقیق که ترکیبی از دومتغیر اسمی و مقیاس و ترتیبی و مقیاس می باشد آزمون کای اسکویر و آزمون اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفته است. فرضیه اول مبنی بر رابطه ی دو متغیر جنسیت و اختلالات، پذیرفته نمی شود . همچنین فرضیه دوم پژوهش نیز مبنی بر رابطه ی دو متغیر سن و اختلالات پولی نیز پذیرفته نخواهد شد. بنابراین سن واختلالات پولی رابطه معناداری با یکدیگر ندارند. لذا مشخص شده است که عوامل بیولوژیک مانند سن و جنسیت با بهبود حسابداری سلامت از منظر اختلالات پولی رابطه ای ندارد.
    کلیدواژگان: حسابداری سلامت، اختلالات پولی، بانک، عوامل بیولوژیک
  • زهرا دیانتی دیلمی* صفحات 323-358

    حسابداری یک علم 3 بعدی شامل بعد آموزشی، پژوهشی و حرفه ای (فنی) است . با توجه به اهمیت حسابداری درسطح واحدهای اقتصادی، نظارتی و کنترلی و نقش بسزایی که حسابداری در تهیه اطلاعات، تصمیم گیریها و شفاف سازی مالی دارد، پیشرفت و نهایتا بالندگی آن اثرات بسزایی در جامعه می تواند داشته باشد. از اینرو ضروریست عوامل موثر بر مسیر بالندگی حسابداری شناسایی شوند. تحقیق حاضر که با رویکرد کیفی و به روش متاسنتز انجام شده است بابررسی 121 مقاله و نوشتار تخصصی حسابداری در ایران و جهان الگویی از عوامل موثر بر بالندگی حسابداری در ایران ارایه می دهد. نتایج این تحقیق نشان دهنده این موضوع است که حسابداری در ایران هنوز به مرحله بالندگی نرسیده است. درضمن عوامل هفتگانه تاثیر گذار بر بالندگی حسابداری دراین کشور نیز عبارتند از :زیست بوم نظام اموزش عالی، زیست بوم اقتصاد، زیست بوم سیاسی، زیست بوم فرهنگی، زیست بوم اجتماعی،زیست بوم فرهنگی،زیست بوم قانونگذاری و نظارت حرفه ای. با توجه به تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل فوق الذکر بر یکدیگر، بالندگی حسابداری محقق نخواهد شد تا زمانی که در تمامی این عوامل بهبود حاصل شود . نتایج این تحقیق می تواند برای تصمیم گیرندگان و مجریان امر در سطح آموزش عالی (اعم از دانشگاه ها و وزارت عتف)، نهادهای حرفه ای (سازمان حسابرسی و جامعه حسابداران رسمی ایران و انجمن های علمی و حرفه ای)، وزارت امور اقتصادی و دارایی، دیوان محسابات و سایر مراجع ذیصلاح سودمند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: بالندگی حسابداری، توسعه حسابداری، آموزش حسابداری، پژوهش حسابداری، حرفه حسابداری
|
  • BAHRAM SHIRZAD, Hashem Nikomaram *, HAMIDREZA VAKILIFARD Pages 1-18

    Professional socialization is a process in which individuals learn and internalize the particular vocational qualities of their chosen profession. Professional socialization is a process that can be defined by several stages. These steps include the expected phase during the faculty education, the stage of exposure in the first years of the audit profession and the stage of learning after several years of work in the profession has been identified. Professional socialization affects professional skepticism . Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of professional socialization on professional skeptics of auditors. Professional skepticism involves searching for knowledge, interruptions in judgment, self-righteousness, interpersonal understanding, self-confidence, and the mindset of the auditor's questioner. The sample consisted of 218 auditors working in the Audit Organization and the Audit Institutions of the Member of the Association of Iranian Accountants in 2018 , who were randomly selected. The method of this study is descriptive - survey and the tool used in the research is a questionnaire. Structural Equation Modeling (SEM) method was used to analyze the data and test the research hypotheses using the LISREL software. The results of the research show that there is a positive and significant relationship between professional socialization and professional skepticism of the auditors.

    Keywords: Socialization, Professional Skepticism, Audit, private sector, Public Sector
  • Javad Daliri, Farzin Rezaei *, Fazel Mohammadi Nodeh Pages 19-40
    Sustainability is a wider concept that incorporates other concepts of social responsibility and is examined with concepts such as sustainability of competition, sustainability of reporting and social sustainability. The purpose of this study was to investigate the effect of managers' anti-reflection on the socio-economic component of sustainability performance report. The purpose of this research is applied and from the methodological point of view is descriptive-correlational research. For this purpose, the required data from 79 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 1391 to 1395 were collected. The results of the research indicate that among the economic components of sustainability, which includes sustainability of competition and sustainability of reporting, the relation between management's unpredictability with both competition stability and reporting is negative and significant among the social components of sustainability through Social sustainability is achieved and social sustainability includes social impact, social commitment and social benefits. The relationship between management's unpredictability with social sustainability and social impact and social commitment is negative and meaningful, but it is socially positive and meaningless and in the end The lack of managerial thinking and performance Of the two elements is negative and significant social and economic.
    Keywords: Lake Of Foresight, performance sustainability, Social responsibility, social component, economic component
  • Saeid Nasiri, Ahmad Kaab Omeir *, Seyed Saber Dorseh Pages 41-52
    Although an organization’s environmental uncertainty may induce greater variability in reported earnings, managers have incentives to reduce this variability. The flexibility accorded by Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) provides managers the means to accomplish this via exercising discretion in recognizing Earnings Management and tax avoidance. So, the aim of this study is to investigate the effect of Environmental Uncertainty on Tax Avoidance and Tax Evasion of listed Companies in Tehran Stock Exchange. The coefficient of variation (CV) of sales (scaled by total assets) to capture environmental uncertainty and these three measures of Tax Avoidance in our tests: Effective tax rate, the average effective tax rate 5 years and Tax Evasion of Differences between accounting Earnings and taxable Earnings. For this purpose three hypotheses are developed and data on the 142 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2012 to 2018 were analyzed. This regression model using combined data with a consolidated approach, reviews and tests. The results showed that the concentration Environmental Uncertainty has significant positive impact Tax Avoidance. Also the results showed that the concentration Environmental Uncertainty has significant positive impact Tax Evasion.
    Keywords: Environmental Uncertainty, Tax Avoidance, Tax Evasion
  • Seyed Ali Jalali Nazari, Kambiz Heidarzadeh *, Hamidreza Saeidnia Pages 53-65

    The aim of this study was to investigate the phenomenological explanation of the concept of customer confusion in choosing brand brands (banks) by considering the variable of brand equity and activity-based costing. In this research, the researcher has used a combined approach. For this purpose, in the first study, to identify the components of customer confusion in the selection of banks' brands from a phenomenological approach. In the second study, the model is tested with twenty-three customers and in the next step, the required data were distributed among 320 customers of the bank and the results were analyzed by Amos software. finally extracted 152 open codes and based on the theoretical literature, performed coded and selective coding and presented the results in the form of six main dimensions and thirty-two sub-dimensions. The researcher has presented his research results in the form of a model including six main dimensions including, diversity of banking services, bank marketing tools, brand value creation, customer confusion and strategy and brand equity and activity-based costing and thirty-two sub-dimensions. The results also show that reducing customer confusion affects brand equity. The researcher has presented his research results in the form of a model including six main dimensions including, diversity of banking services, bank marketing tools, brand value creation, customer confusion and strategy and brand equity and activity-based costing and thirty-two sub-dimensions. The results also show that reducing customer confusion affects brand equity.

    Keywords: Customer Confusion, Brand, phenomenology, Brand Equity Brand, Activity Based Cost
  • Mehdi Heydarzadeh, Hassan Almasi *, Alireza Amirkabiri, Kamalodin Rahmani Pages 67-76
    The present study has been implemented with the aim of developing a post-clearance audit model with the approach of facilitating and developing foreign trade in the Customs of the Islamic Republic of Iran. To achieve the above goal, three questions were analyzed, including determining the factors that affect the post-clearance audit process, their impact, and how a suitable model for post-clearance audit of the Islamic Republic of Iran. Based on the research results, incentives such as risk management, rules and regulations, importers, human resources, customs infrastructure and customs strategies are effective on the proper implementation of post-clearance audit and their impact is different. Also, using qualitative research with mixed method and the opinion of experts, an appropriate post-clearance audit model has been developed so that it can eliminate executive bottlenecks. The present research is applied and descriptive in terms of purpose and quantitative and qualitative in terms of data by mixed method. Measurement tools, questionnaire and semi-structural interview and information analysis method also include descriptive statistics, Kolmogorov–Smirnov test for data normality test, Student t-test, heuristic factor analysis, structural equations and regression multivariate has been used to identify the effective stimuli and their degree of impact on the performance and control of the audit after discharge, as well as to fit the new model, Therefore, based on the research results, practical suggestions for the proper implementation of post-clearance auditing according to the new model have been presented in a way that serves the interests of the government, businessmen and society.
    Keywords: Post-Clearance Audit, Islamic Republic of Iran Customs Administration, Auditing Model
  • Mohammadreza Khezripour, Mohammad Hamed Khan Mohammadi *, Faegh Ahmadi, Hamidreza Kordlouie Pages 77-85
    Theory of Constraint(s) is one of the decision-making techniques in strategic management accounting and one of the new theories of performance appraisal that thinks about the growth strategy with a systematic approach to the firm and in line with the cost management strategy. The use of Theory of Constraint(s) concepts in the banking industry is a novel topic and therefore explaining the capital adequacy ratio through the accounting model of system performance, can lead to systemic thinking in banks. In this study, the key variables of 17 banks in the period 1397-1387 were calculated based on the common (traditional) approach and also the theory of constraints approach. Statistical models were also tested using 11EViews software. The research findings indicate that the banking system can use the rich concepts of constraint theory in the performance appraisal process as well as its operational and strategic decisions and use it to improve the capital adequacy ratio.
    Keywords: Constraint theory, Capital adequacy ratio, system performance accounting
  • Najme Asadi, Gholamreza Karami * Pages 87-95
    To the extent that earnings management obscures actual performance it can be considered at a cost. The present study presents a behavioral Pattern of implicit knowledge-based earnings management and managers' experience by predicting causal relationships between personality and individual effects, implicit tax knowledge and experience, implicit accounting and financial experience, implicit managerial experience, and implicit knowledge and experience. Audit, experience and political knowledge implicit, experience and knowledge implicit in labor and social security laws and earnings management. The statistical population of this study consisted of academic experts, public accountants and financial professionals and standard questionnaire was used to collect data. After performing the reliability and validity tests of the sample data, the related analyzes were performed based on the structural modeling approach. The results showed that personality and personal experience, implicit managerial experience and experience, implicit audit experience and experience, and implicit knowledge of labor and social security laws are factors that influence earnings management behavioral. Although implicit tax, political and accounting and financial experience and knowledge were identified in the fuzzy model in providing a behavioral model, these factors were not significant in the overall survey in designing the behavioral pattern.
    Keywords: earnings management, Earnings Management Behavioral Pattern, Implicit Knowledge, Experience of Managers, PLS
  • Seyed Meysam Hosseini, Gholamreza Mahfoozi * Pages 97-112

    The purpose of this study is to investigate the impact of bold managerial behaviors on the probability of Given the variety of bold managerial behaviors that business management demonstrates, it is argued that bold managerial behaviors can be a factor influencing the likelihood of financial statement fraud.fraud in financial statements in listed companies in Tehran Stock Exchange . To this end, four hypotheses were developed to investigate this issue and the data of 155 listed companies were analyzed for the period 2008-2017. The research regression model was tested and tested using logistic regression . The results showed that optimistic management behavior and management agency behavior had a significant positive effect on the probability of fraud in financial statements. The results also confirm that the variables of management's myopic behavior and management's bold power have no significant effect on the probability of financial fraud in companies listed in Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Probability of Financial Reporting Fraud, Optimistic Management Behavior, Management agency Behavior, management's myopic Behavior, and Bold Power of Management
  • Reza Akbari, Azita Jahanshad * Pages 113-122

    One of the important issues in moral philosophy is the determination of the value of the moral act. In a general division of the moral value criterion, verbs can be divided into two categories of relativistic (goal oriented) and idealistic (task-oriented). The relativist viewpoint treats the purpose and the end, and determines the moral value based on its external outcome. The idealist view of the pursuit and behavior of humans regardless of its purpose and purpose and outcome. From this day, the purpose of this research is to examine the effect (relationship) of moral orientation on the auditor's neutrality. The auditor's neutrality is one of the characteristics of the auditor, which is essential for achieving judicious and precise judgments. Findings should be the basis for the auditor's judgment and no personal interests should play a part in the judgment of the auditor. The statistical sample of this study includes 272 auditors working in the audit institutions of the member of the official accountants community of Iran in 1397 randomly selected. The research method is descriptive survey and the tool used in the research is a questionnaire. Structural Equation Modeling (SEM) was used to analyze the data and test the research hypotheses using LaserLevel software. The results of the research show that there is positive and significant relationship between the idealist and impartial ethics of ethics. The results also indicate that there is no positive and significant relationship between the ethical orientation of the relativism and the neutrality of the auditor.

    Keywords: Ethical, Idealism, Relativism, auditors objectivity
  • Yousef Baghlaniani, Allah Karam Salehi *, ALI Mahmoodirad Pages 123-145

    The purpose of this study is to present a propositional content paradigm of financial performance deficiencies in Abadan Oil Refining Company based on meta-analysis and comprehensive interpretive / structural analysis. In this research, which is based on a mixed methodology, at first 14 university experts in the field of financial management were involved in meta-analysis and Delphi to identify the research components and propositions from the same research and then to achieve the theoretical adequacy of the component and 20 managers at different levels of Abadan National Oil Products Distribution Company, using matrix questionnaires, the identified propositions were stratified into the range of the most influential propositions to the least effective ones. The results in the qualitative analysis section indicate the existence of three main components in the form of twenty final proposition based on theoretical adequacy and in the quantitative section, the four proposition , the incompatibility between financial decision-making procedures with information management systems; the lack of analysis of identified opportunities and financial threats; the lack of coherent budgeting procedures and the inflexibility of investing development are all paradigm-level propositions of financial impact paradigms which causes of financial performance failure at Abadan Oil Refinery were identified. The results of this study indicate that there is a major insufficiency in the level of corporate strategies that need to be considered in today's economic and sanctions conditions which can be considered as an effective way for sustainable development of the company.

    Keywords: Propositional content, Financial Performance Failures, meta-analysis, Propositional Layering
  • HAMID YOUSEFIMANESH, HASHEM Valipour *, ESMAEIL SHAMSEDINI Pages 147-162
    The ultimate goal in safety analysis is to preserve human resources, avoid damaging equipment and facilities. The main motto in the oil industry is safe and sustainable production. The precedence of the word safe over sustainable indicates the importance of safety in industry. The cost of accidents is four percent of GDP. Safety will reduce accidents and increase productivity at work. The present study is applied in terms of nature and purpose and in collecting data is field research. The research approach is prospective. The population consisted of 22 experts and managers of Bidboland Gas Refining Company who were selected by convenience sampling and fuzzy AHP 9-scale questionnaire was used. In fuzzy DEMATEL, 12 safety professors were selected by convenience sampling. Thirteen effective components were extracted at the cost of safety and ranking at Bidboland Gas Refinery. By ranking experts and managers, the five key factors that account for over 50% of the weight of safety costs include prevention: explosions and fire, electrical and energy hazards, falls, ergonomic hazards, and machine hazards. After ranking thirteen components and selecting the top five components, behavioral analysis based on causal relations resulted in identification, six direct costs and seven indirect costs. This segmentation will greatly help in cost management analysis and future safety benefits.
    Keywords: Safety, Direct, Indirect Costs, Costs of Safety, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy AHP
  • Saeed Karimi, Mohammad Hamed Khan Mohammadi *, Seyed Mahboubeh Jafari Pages 163-178

    With regard to the importance of taxation and tax revenues in economic development of the country and the realization of macroeconomic objectives, designing a model for corporate tax compliance in Iranian tax system is inevitable. The present study is aimed at providing a model for corporate tax compliance based on the underlying theory in the Iranian tax system. To this end, we interviewed with 40 experts from different fields (university professors, society of certified accountants, official justice experts, corporates’ finance managers (tax experts); and a model including causal conditions,strategies, contexts, intervening conditions, and implications for corporate tax compliance in the Iranian tax system was presented using the data-based theory research method. Developing and facilitating the relationships between taxpayers and the Iranian National Tax Administrationusing software tools and identifying factors affecting corporate tax compliance, including cultural, economic, and non-economic factors, are the achievements of this study contributing toenhance corporate tax compliance.

    Keywords: corporate tax compliance, data-based theory, Financial Field Experts, Causal Conditions, Intervening Conditions
  • Abbas Ali Daryaei *, Mehdi Maranjory, Yasin Fattahi Pages 179-196
    Literature shows that increasing the quality of audit financial statements information increases the Accounting information comparability between peers’ firms. On the other hand, increasing comparability can also reduce the stock price crash risk. Using a panel data regression model, we explore the moderator role of audit quality on the relationship between the comparability of accounting information and stock price crash risk of 137 firms, for the period 2009 to 2018. The results showed that the earnings management as proxy of audit quality mitigates the severity of the negative and significant relationship between the comparability of accounting information and stock price crash risk. This can be due to upward earnings management. This conclusion is robust to the use of different control variables and econometric models. Present study contributes by providing theoretical and empirical evidence on auditing and finance literature. Keywords: Accounting information comparability, audit quality, earnings management and stock price crash risk
    Keywords: Accounting information comparability, Audit quality, earnings management, stock price crash risk
  • Pegah Tarmast, Abutorab Alirezaie *, Gholamreza Hashemzadeh Pages 197-213

    The purpose of this study was to design and explain the agility new product development cycle model in Iran Khodro Company (with world class manufacturing approach). This study, in terms of purpose, functional, in terms of approach, exploration, and in terms of data analysis, is mixed method (qualitative-quantitative). In the qualitative phase of the research and in order to design the model based on the data theory methodology, a group of experts in the fields of production management and quality, selected and interviewed in depth. During this phase, the snowball sampling method was used and the process continued until the theoretical saturation of the researcher was reached and a total of 11 interviews were conducted. In the quantitative phase, all senior, middle and senior executives of Iran Khodro Industrial Group were considered as the statistical population and 210 of them were selected by simple random sampling. In the qualitative phase of the research, because of the fundamental data theory approach, the tool for data collection was in-depth, unstructured interviews with experts. In the quantitative phase of the research, the data collection tool was a closed questionnaire and a researcher made up of 42 items that were designed based on the conceptual model. Finally, the research results led to the design of a agility new product development cycle model in Iran Khodro Company (based on the paradigm model structure), and in a large community, hypothetical model relationships were tested and validated.

    Keywords: New product development, Agility, World Class Production, Fundamental Data Theory, structural equation modeling
  • MohammadReza Vatan Parast, MohammadReza Vatan Parast *, Mahdi Meshki, Keyhan Azadi Pages 215-228

    The purpose of this study is to present a model of internal control system as a mechanism to improve the quality control of banks. Internal control is a fundamental and dynamic process that constantly adapts itself to changes in the organization. New conditions and challenges require banks and financial institutions to have an internal control system. In this study, an attempt was made to design a native model suitable for Iranian private banks. This descriptive and qualitative research is a mixed of qualitative and quantitative research that uses Delphi technique to interpret the interviews in the qualitative part and to analyze the final 35 matrices based on extractive components. It was designed, performed, and data were analyzed using the Matrix Interaction by Mic Mac software. The statistical population of this research is comprised of experts in the qualitative part of the panel of experts including university professors and expert banks who are familiar with internal control issues and in the quantitative phase the sample was banker employees in private banks. The findings of the study show that for the internal control dimension, seven components of the control process, supervision, control activities, information channels, culture, risk reduction and trust, and for service quality there was four dimensions including commitment, security, bank prestige and customer satisfaction. On the other hand, based on Mic Mac analysis, a new classification based on affective variables, risk variables, secondary variables, independent variables, and regulatory variables was introduced, which is presented for the first time.

    Keywords: Internal Control System, servise quality, mic mac software, Path analysis
  • Fatemeh Darogheh Hazrati, Akram Taftiyan *, Mahmoud Moeinadin Pages 229-250
    Rapid changes in the world of trade and business change the policies and strategies of a business unit to stay in the competitive space. In such a space, firms should change their attitude and go beyond traditional reporting to stay in the international business arena. Thus, in the present research, the components and indicators of web-based integrated reporting for Iranian firms were identified by adopting the fuzzy Delphi approach and using FAHP technique to rank and determine their importance through the relevant weights calculation. This applied research was conducted using a descriptive-survey strategy. The intended statistical population consisted of financial and accounting experts, who were selected through a judgmental sampling method. After reviewing the research literature in this study, the identified components and indicators were organized in four dimensions (economic, legal, ethical, and voluntary liability). Finally, the research findings showed that the main dimension "economic liability" has the highest coefficient of importance and rank and the other three dimensions "legal liability", "ethical liability", and "voluntary liability" assigned the next ranks to themselves. The obtained results exhibit a tool consisting of the components and indicators of web-based integrated reporting with corporate citizenship reporting approach, which can be used as a comprehensive tool to determine the presentation level of financial and non-financial information in the integrated reporting in the websites of Iranian firms
    Keywords: Web-based integrated reporting, Corporate Citizenship, Fuzzy analytic hierarchy process (FAHP), Fuzzy Delphi
  • Mohsen Mohseni Sharif, Zohreh Hajiha *, MirFeyz Fallahshams Pages 251-269

    The purpose of this study is to explain the concept of hermeneutics in promoting interdisciplinary accounting. Accounting is a branch of social science, and in general it is part of the use of other knowledge.So we can have an interdisciplinary approach to accounting. In this regard ,a proper understanding of it can promote accounting.As hermeneutics is an art of understanding in its general sense,it has been used to explain the interdisciplinary concept of accounting. This research is descriptive in nature and it is a survey research.The research tool is standard questionnaire with 50 questions. The conceptual model of the research is developed based on the subject literature and interdisciplinary hermeneutical concepts. The results indicate that there is an initial understanding of interdisciplinary accounting that promotes accounting, but there is no deep and hermeneutical understanding of interdisciplinary accounting that commitment and creation this kind of understanding can lead to a wider and deeper promotion of accounting.

    Keywords: hermeneutics, interdisciplinary, interdisciplinary hermeneutics, enhance accounting
  • Sadegh Ehteshami, Seyed Mahboubeh Jafari *, Negar Khosravi Pour Pages 271-284
    VAT can be a source of revenue for the government on the one hand, and a policy to correct market errors and tools to improve revenue on the other, or it can have a positive or negative effect on inflation. The VAT law is designed to help produce and improve the business environment and should move in that direction. This study examines the price effects of value added tax at a rate of 9% on manufacturing sectors. Given that this law has been implemented after a pilot period since 1394, the study of its real effects after previous studies and at different hypothetical rates, can contain valuable information about the achievement of its goals. This study uses data-output analysis method related to 2011 (as the last available table) and sensitivity analysis to evaluate tax policies in terms of use, application and statistical analysis. The results of data analysis showed that with the implementation of this tax rate, we will see an increase in price changes and inflation in 22 manufacturing sectors, and in 4 manufacturing sectors with a 9% value added tax, we will see price changes and inflation decrease. The results also show that by replacing VAT with other taxes, prices are reduced by 1.36%. As a result, the integration and replacement of value-added tax with other indirect taxes and the application of export exemptions to the manufacturing sector will reduce inflation.
    Keywords: Value added tax, Inflation, price emergent
  • Mehran Matin Fard *, Aliakbar Chaharmahali Pages 285-296
    The purpose of this study is to investigate the effect of economic uncertainty on tax avoidance in listed companies in Tehran Stock Exchange.Economic uncertainty may affect tax avoidance through the financial constraints it creates for companies. Economic uncertainty leads to a shortage of capital and increases in financing costs for the company. When debt and funding sources become more expensive and harder to access, companies may find alternative sources of tax revenue through tax planning, or by increasing tax revenues. Reduce the amount of paid taxes. In this research, an effective tax rate index has been used to measure tax evasion. Using a sample of 135 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2009- 2017 and using multivariate regression to test the hypotheses, the results of the research show that economic uncertainty based on indicators of inflation, stock market returns And the gross domestic product has a positive and significant impact on tax avoidance.
    Keywords: Tax Avoidance, Economic Uncertainty, Effective Tax Rate
  • Ali Niazi, Hashem Nikoomaram *, Gholamreza Zomorodian, Farhad Hosseinzadeh Lotfi Pages 297-312
    One of the tasks of management is to control the operations and finances of the company. When increasing costs over budget, the manager can increase the company's efficiency and increase the quality of financial reporting by allocating a fixed cost to the units. This is especially important in banks that provide financial intermediation services, as high fixed costs in banks are sometimes one of the main challenges of the country's banking system. Be. Therefore, in the present study, the effects of fixed and variable cost allocation efficiency on the quality of financial reporting have been measured. In this regard, the data of 12 specialized and commercial banks of the country during the period 2010-2011 have been collected and then measured using the data envelopment analysis approach. Also, in this study, to measure the quality of accounting and financial reporting information, the Decho and Dicho (2002) model was estimated based on data panel data during the period 1397-1398 using the GMM method. The results showed that the efficiency of fixed cost allocation has a significant negative effect on the quality of accounting and financial reporting information index. In contrast, based on the results, the efficiency of variable cost allocation has a positive and significant effect on the quality of accounting and financial reporting information index..
    Keywords: Efficiency, Fixed Costs, Variable Costs, quality of financial reporting
  • Dariush Omidi Ghasemabad, Sina Kheradyar *, Fadhil Mohammadi Nodeh, Ebrahim Chirani Pages 313-322
    The present study investigates the relationship between monetary messages and monetary damage based on biological factors for the first time in Iran. The statistical population of the banks are members of the Tehran Stock Exchange. The statistical sample size is based on new methods based on test and using sample power software and according to the type of research relationship hypothesis which is a combination of two nominal variables and scale and sequence and scale, Chi-square test and Spearman test are used. Is. The first hypothesis that the relationship between the two variables of gender and disorders is not accepted. Also, the second hypothesis of the research based on the relationship between two variables of age and monetary disorders will not be accepted. Therefore, age and monetary disorders are not significantly related to each other. Therefore, it has been found that biological factors such as age and gender are not related to improving health accounting in terms of monetary disorders.
    Keywords: Health Accounting, Monetary Disorders, Bank, Biological Factors
  • Zahra Dianati Deilami * Pages 323-358

    Accounting is a three-dimensional science including؛educational, research and professional (technical) dimensions. Given the importance of accounting at the level of economic, regulatory and control units and the important role that accounting has in providing information, decisions and financial transparency, its development and ultimately its growth and Maturity can have significant effects on society. Therefore, it is necessary to identify the factors affecting the growth path of accounting. The present study, which has been carried out with a qualitative approach and by the method of metasynthesis, examines 121 articles and specialized literature on accounting in Iran and the world and provides a model of factors affecting the growth of accounting in Iran. The results of this study show that accounting in Iran has not yet reached maturity. Also, the seven factors affecting the growth of accounting in this country are: Ecosystem of higher education system, Ecosystem of economy, Political ecosystem,,Cultural ecosystem, Social ecosystem, Cultural Ecosystem,, Ecological legislation and professional oversight. Given the impact and influence of the above factors on each other, the growth of accounting will not be achieved until all these factors are improved. The results of this research will be useful.for decision makers and executives at the level of higher education (including universities and the Ministry of Science, Research and Technology) professional institutions (Auditing Organization and the Society of Certified Public Accountants of Iran and scientific and professional associations), Ministry of Economic Affairs and Finance, The Court of Audit and other competent authorities .

    Keywords: Maturity of accounting, Accounting Growth, Accounting Education, Accounting Research, Accounting profession