فهرست مطالب

دین و سلامت - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

نشریه دین و سلامت
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود رئیسی، فرهاد کهرازئی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    تالاسمی نوعی بیماری خونی ژنتیکی مزمن ناشی از کمبود ساخت یک یا چند زنجیره پلی پپتید گلوبین است که بر اساس قوانین ژنتیک مندلی از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای معنوی بر خودکار آمدی درد بیماران تالاسمی شدید است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمام بیماران تالاسمی شدید بودند که در شش ماهه اول سال 1397 به صورت هفتگی برای درمان و خون گیری به مرکز تالاسمی بیمارستان شهر چابهار مراجعه کرده بودند. در این پژوهش 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره (گروه مهارت های مقابله ای معنوی و کنترل) جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش در طول 8 جلسه هفتگی تحت آموزش مهارت های مقابله ای معنوی نوری و بوالهری (1390) قرار گرفتند. از پرسش نامه خودکار آمدی درد PSEQ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی و تحلیل کوواریانس یک متغیره انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج آمار توصیفی و نمرات خودکارآمدی درد شرکت کنندگان در این مطالعه گویای بهبود وضعیت افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود. نتایج آزمون t نیز نشان داد آموزش مهارت های مقابله ای معنوی موجب بهبود معنادار میانگین نمرات خودکارآمدی درد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (01/0<P).

    استنتاج

    بر اساس نتایج این پژوهش، مهارت های مقابله ای معنوی در بهبود خودکارآمدی درد در بیماران تالاسمی شدید موثر بوده است. پیشنهاد می شود در کنار درمان های دارویی، آموزش مهارت های مقابله ای معنوی نیز ارایه شود.

    کلیدواژگان: تالاسمی شدید، خودکارآمدی درد، مهارت های مقابله ای معنوی
  • مهدی شکوهی، حسن عبدالله زاده*، هیوا محمودی صفحات 9-18
    سابقه و هدف

    معنویت و فعالیت های معنوی از عوامل مهم مقابله با بیماری های مزمن است که سبب حفظ و ارتقای عزت نفس بیمار، ایجاد حس هدفمندی، افزایش آسودگی روانی و امیدواری می شود. در این راستا پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه نیازهای معنوی در بیماران مبتلابه سرطان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. آزمودنی های پژوهش 100 نفر از بیماران مبتلابه سرطان در شهر گیلان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز و موسسات خیریه و انجمن های حمایت از بیماران سرطانی انتخاب شدند. در این مطالعه برای بررسی روایی پرسش نامه نیازهای معنوی از تحلیل عاملی به روش تجزیه به مولفه های اصلی و از آلفای کرونباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد با چرخش به روش واریماکس، چهار مولفه عوامل معنوی، آشتی با خود، وجودی و ارایه فعال تایید می شوند و مشخص شد پایایی کل پرسش نامه و خرده مقیاس ها زیاد است.

    استنتاج

    نتایج گویای آن بودند که مقیاس نیازهای معنوی روایی و پایایی مناسبی دارد و می تواند ابزار مناسبی برای پژوهش در حوزه معنویت باشد

    کلیدواژگان: سرطان، نیازهای معنوی، ویژگی های روان سنجی
  • مرتضی سدهی، معصومه ترکی، هایده حیدری*، کبری نوریان، لیلی ربیعی صفحات 19-27
    سابقه و هدف

    تشکیل سنگ های ادراری سومین بیماری شایع دستگاه تناسلی پس از عفونت های ادراری و بیماری های پروستات است. سنگ شکنی برون اندامی (ESWL) متداول ترین روش درمان برای بیش از نیمی از سنگ های کلیوی است. با وجود استفاده از روش های دارویی برای کاهش درد در بیماران تحت سنگ شکنی، بیماران مجبور به تحمل درد حین پروسه سنگ شکنی هستند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر دعا بر کاهش درد بیماران حین عمل بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نوعی کارآزمایی بالینی است که در سال 1397 روی120 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد برای عمل سنگ شکنی برون اندامی انجام شد. بیماران با روش در دسترس و تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون علاوه بر مراقبت روتین، حین عمل دعای «الهم صل علی محمد و آل محمد» را تکرار کردند و گروه کنترل تنها مراقبت روتین دریافت کردند. میزان درد بیمار بر اساس پرسش نامه مک گیل اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 20، آمار توصیفی و آزمون تی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    تغییرات درد در گروه دعادرمانی 13/10± 10/11- و در گروه کنترل 67/8± 85/1- بود که با توجه به نتیجه آزمون توکی بین دو گروه از نظر تغییرات درد تفاوت معنادار وجود داشت (001/0=P). (01/0=P).

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد دعادرمانی باعث کاهش درد بیماران حین سنگ شکنی برون اندامی شده است

    کلیدواژگان: درد، دعا، سنگ شکنی برون اندامی
  • فاطمه سادات هاشمی زاده، صدیقه رضایی دهنوی*، زهرا منتجبیان صفحات 28-40
    سابقه و هدف

    داشتن معنا در زندگی یکی از عوامل پیش بینی کننده رضایتمندی زناشویی است. با توجه به اندیشه ملاصدرا، نفس آدمی می تواند استعدادهای مادی و معنوی خود را شکوفا کند و به بالاترین سطح معنای زندگی ‏دست یابد. برای دستیابی به این هدف، ملاصدرا ارتباط بین عشق، جاودانگی و مسئولیت را با معنای زندگی مطرح می کند. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش معنادرمانی مبتنی بر مکتب ملاصدرا بر رضایت زناشویی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمام والدین شرکت کننده در جلسه آموزش خانواده در هنرستان دخترانه ای در اصفهان در سال 1398 بود. ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه، 30 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. اعضای گروه آزمایش در طول 10 جلسه تحت آموزش معنادرمانی مبتنی بر مکتب ملاصدرا قرار گرفتند. شرکت کنندگان فرم کوتاه پرسش نامه رضایتمندی زناشویی انریچ را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره در نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آمار توصیفی گویای افزایش رضایتمندی زناشویی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش معنادرمانی مبتنی بر مکتب ملاصدرا موجب بهبود معنادار میانگین نمرات رضایتمندی زناشویی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (0001/0P≤).

    استنتاج

    بر اساس یافته های به دست آمده، استفاده از آموزش معنادرمانی مبتنی بر مکتب ملاصدرا به منظور افزایش رضایت زناشویی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، معنادرمانی، مکتب ملاصدرا
  • فرزانه مقامی نژاد، طیبه مرادی، آزاده صفا* صفحات 41-49
    سابقه و هدف

    رعایت اخلاق لازمه مراقبت های بالینی است. یکی از مراقبت های پرستاری، مراقبت از زخم و انجام پانسمان است. در مراقبت های پرستاری ازجمله پانسمان، علاوه بر رعایت روش صحیح، رعایت اصول اخلاقی نیز ضروری است. بااین وجود در نتایج برخی از مطالعات، عملکرد پرستاران در این زمینه رضایت بخش نبوده است. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف تعیین عملکرد پرستاران در کاربرد اصول اخلاقی در پانسمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش توصیفی-مقطعی از اردیبهشت 1396 تا آذر همان سال روی 200 پرستار بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. روش نمونه گیری به صورت آسان بود و داده ها از طریق چک لیست محقق ساخته جمع آوری شد که شامل اطلاعات دموگرافیک و بررسی عملکرد پرستاران در رعایت اصول اخلاق در پانسمان بود. داده ها از طریق آزمون های یو من ویتنی و همبستگی پیرسون تحلیل شدند و سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین سنی پرستاران 52/6 ± 87/24 بود. درمجموع 66 درصد از نمونه ها مونث، 5/61 درصد مجرد و از نظر وضعیت شغلی، 75 درصد از مشمولین طرح نیروی انسانی بودند. میانگین نمره کسب شده از چک لیست با دامنه نمره 0 تا 30 برابر 11/4 ± 63/20 بود. 57 درصد از عملکرد پرستاران در کاربرد اصول اخلاقی حین پانسمان بیماران در سطح خوب قرار داشت. از بین متغیرهای زمینه ای، وضعیت تاهل و وضعیت شغلی با نمره کل رابطه معنی داری نشان داد (05/0>P)، به طوری که میانگین نمره پرستاران متاهل و مشمولین طرح نیروی انسانی از دیگر پرستاران بیشتر بود.

    استنتاج

    نتایج حاکی از آن بود که تنها نیمی از پرستاران عملکرد خوبی داشته اند و میانگین نمره آن ها در سطح متوسط قرار داشته است. ازاین رو پیشنهاد می شود مسیولان برنامه ریزی و اقدامات لازم را برای شناسایی علل و عوامل بروز کاستی ها انجام دهند و خط مشی های مربوط به این موارد را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، پانسمان، پرستار، عملکرد
  • سید عبدالله اصفهانی*، رحمن عشریه صفحات 50-66

    روایات طبی بخشی از میراث روایی هستند که همواره عموم مسلمانان به چشم احترام و تبعیت به آن نگریسته اند؛ چنانچه نحله های مختلف از عالمان شیعه و سنی (حکما، متکلمان، محدثان، فقیهان، اصولیان، اخباریان و...) هر یک با مشارب گوناگون با این روایات مواجه شده اند. تبیین مبانی فهم روشمند و معیارهای نقد محتوایی این روایات، از مسایل مهم در پژوهش های حوزه «دین سلامت» و پرسش اساسی مقاله حاضر است که به روش تحلیلی-توصیفی نگارش یافته است. دستاورد این مقاله ارایه موازین ذیل به عنوان روش شناسی فهم و نقد محتوایی روایات طبی از دیدگاه عالمان شیعه است: شمول هدایت بر دو حوزه جسمی و روحی به عنوان مقتضای شان تبیینی معصومان (ع) از قرآن کریم، اتخاذ مبنا درخصوص وحیانی بودن یا از عادیات شمردن روایات فوق، تبیین «تک گزاره های پزشکی» از سوی دین، جعلی بودن بسیاری از این روایات، عدم جواز عمل به خبر واحد در حوزه مفاهیم علمی و تکوینی، عدم جواز عمل به قاعده «تسامح در ادله سنن» در حوزه روایات طبی، عدم مخالفت با مفاهیم قرآن کریم و سنت معتبر و قواعد مستخرج از آن دو، عدم مخالفت با دستاوردهای قطعی دانش بشری، عدم جواز تعمیم دو ویژگی «فرامکانی» و «فرازمانی» به همه روایات پزشکی، ضرورت تفکیک بین روایات طبی هستی شناسانه و هنجارشناسانه، عدم ضعف محتوایی حدیث، ضرورت بررسی موضوعی روایات طبی، میان رشته ای بودن پژوهش در حوزه این روایات، عدم مشابهت این روایات با دیدگاه پزشکی برگرفته از کتب یونانی، عدم مشابهت با مفاد روایات عامه.

    کلیدواژگان: روایات پزشکی، روش شناسی، محتوا
  • معصومه دهقان، محبوبه فرخنده زاده*، مجید نیمروزی صفحات 67-78

    عطردرمانی نوعی طب گیاهی است که از روغن گیاهان برای مداوای بیماری، حفظ سلامت و بهبود جسم و ذهن استفاده می شود. هدف این پژوهش که با رویکرد تحلیلی محتوا گردآوری شده است، بازخوانی کارکرد دارویی عطرها (جانوری و گیاهی) در پیشگیری از ابتلا به بیماری ها یا مداوای آن ها به عنوان روشی درمانگر است تا از این رهگذر اهمیت رایحه درمانی در روش درمانی ابن سینا به عنوان روشی کاربردی یا داروی مکمل تبیین و بررسی شود. مطالعات نشانگر آن است که در تاریخ پزشکی و داروسازی، عطرها به عنوان ادویه مفرد و مرکب کاربرد داشته اند. در میان پزشکان مسلمان، ابن سینا مهم ترین طبیبی بود که از مواد معطر برای تشخیص و مداوای بیماری بهره برده است. نحوه استعمال عطرها به صورت استشمام، استنشاق، استحمام، چکاندن، بخور و ماساژ بوده است و در مواردی به شیوه داروی خوراکی هم تجویز شده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، القانون، رایحه درمانی، گیاهان دارویی
  • سید حمزه حسینی، رحمت الله مرزبند* صفحات 79-89

    همه گیری ویروس کرونا در ایران سبب تغییر سبک زندگی مردم و ظهور چالش های روانی و معنوی شد. هدف از این مطالعه، شناسایی راهبردهای حفظ و ارتقای سلامت مبتنی بر آموزه های اسلامی در زمان شیوع بیماری کروناست. پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی-محتوا است. با استفاده از کلیدواژه های اسلام و پاندمی کرونا، کرونا و فقه اسلامی و روایات اسلامی و بیماری در بانک های اطلاعاتی ملی از قبیل Hawzeh، Noormag، Jaame-al-Hadith، Jaame-alTafasir، Ahlebit Library و پایگاه های بین المللی همچون Science direct، Proquest و Medline داده ها جمع آوری شد. بررسی متون اسلامی نشان داد برخی از آموزه های اسلامی، حفظ و ارتقای سلامت در شرایط پاندمی کرونا را با ارایه و تصحیح شناخت ها و باورهای خاص از قبیل تنزیه خداوند با اسناد بیماری به عالم ماده، نقش عمل انسان در بیماری کرونا، شناساندن حکمت و فلسفه بیماری کرونا مدیریت کرده است. همچنین برخی دیگر از آموزه های اسلامی با معرفی و شناساندن رفتارهایی از قبیل اولویت بخشی به الزامات بهداشتی هنگام تزاحم با رفتارهای دینی، تاکید بر احسان و مواسات اجتماعی و نیز ارتباط مداوم با خدا، موجب ارتقای سلامت در شرایط پاندمی کرونا شده است. با درنظرگرفتن نقش برجسته دین در ایران، یافته های این مطالعه می تواند در ارتقای آگاهی حرفه مندان سلامت در زمینه نقش دین و باورهای دینی در ارتقای سلامت جسمی، روانی، معنوی و اجتماعی در شرایط پاندمی کرونا مفید باشد.

    کلیدواژگان: آموزه های اسلامی، پاندمی کرونا، حفظ سلامت، دین
|
  • Masoud Raisi, Farhad Kahrazehi*, Gholamreza Sanagouye Moharer Pages 1-8
    Background and Purpose

    Thalassemia is a chronic genetic disorder caused by the deficiency of one or more multi-chain polypeptide globin. This disease is transmitted from generation to generation according to Mendelchr('39')s laws of inheritance. The resent study aimed to assess the effectiveness of spiritual coping skills training in pain self-efficacy in patients with severe thalassemia.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted based on a pre-and post-test design with control group. The statistical population included all patients with severe thalassemia who referred to the thalassemia center of Chabahar Public Hospital on a weekly basis for treatment and blood sampling in the first six months of 2018. For the purpose of the study, 30 subjects were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two groups of spiritual coping skills and control group. The subjects in the case group received eight sessions of weekly training with Noori and Bolhari (2011) Spiritual Coping Skills method. Pain Self-efficacy Questionnaire (PSEQ) was used for data collection. Data were analyzed by descriptive statistics and ANCOVA.

    Results

    The results of descriptive statistics and pain self-efficacy scores demonstrated a marked improvement in the condition of the participants in the case group, compared to the control group. Moreover, the results of the t-test indicated that the training of spiritual coping skills significantly improved the mean scores of pain self-efficacy in the case group, compared to the control group (P<0.01).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, spiritual coping skills were effective in improving pain self-efficacy in patients with severe thalassemia. It is suggested that spiritual coping skills training be provided, apart from medical treatments.

    Keywords: Pain self-efficacy, Severe thalassemia, Spiritual coping skills
  • Mehdi Shokouhi, Hassan Abdollah Zadeh*, Hiva Mahmoudi Pages 9-18
    Background and Purpose

    Spirituality and spiritual activities are the important sources of coping with chronic illnesses in order to maintain and enhance the patientʼs self-esteem, create a sense of purposefulness, increase psychological well-being and hopefulness. The purpose of this study was to evaluate the psychometric features of the Persian version of the Spiritual Needs Questionnaire in cancer patients.

    Materials and Methods

    This descriptive survey study was carried out on a total of 100 cancer patients in Guilan who were selected from charities and cancer patient funding associations through convenience sampling. In this study, factor analysis for principal components was used to evaluate the validity of the Spiritual Needs Questionnaire. In addition, the Cronbachʼs alpha was employed to assess the reliability of the Spiritual Needs Questionnaire.

    Results

    The results of factor analysis showed that by turning to the varimax method, the four components, including spiritual factors, internal peace, and existential and active presentations, were confirmed. Moreover, it was clear that the reliability of the whole questionnaire and subscales was high.

    Conclusion

    The obtained results revealed that the Spiritual Needs Questionnaire had good validity and reliability and could be an appropriate tool for research in the spiritual domain.

    Keywords: Cancer, Psychometric features, Spiritual needs
  • Maasoumeh Torki, Haydeh Heidari*, Kobra Norian, Leila Rabieie, Morteza Sedahi Pages 19-27
    Background and Purpose

    Urinary stones are the third most common genital tract disease after urinary tract infections and prostate diseases. Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) is the most common treatment for more than half of all kidney stones. Most patients experience pain during the surgery, despite the use of pain killer after ESWL. This study aimed to investigate the effect of prayer on pain in the patients who underwent ESWL.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed on 120 patients who were referred to Ayatollah Kashani Hospital, Shahrekord, Iran, for ESWL in 2018. Patients were divided into two experimental and control groups. In addition to the reception of routine care, the test group repeated the prayer “peace be upon Mohammad and his descendants” during ESWL. However, the control group only received routine care. The pain score was determined using McGill Pain Questionnaire and the collected data were analyzed in SPSS software (version 20) through descriptive statistics and t-test.

    Results

    The scores of pain variations in the prayer (intervention) and control groups were estimated at -11.10±10.13 and -1.85±8.67, respectively. Based on the results obtained from the Tukey test, there was a significant difference between the two groups in terms of pain variations (P=0.001). There was a significant difference between the mean drug use in the control and experimental groups (P=0.01).

    Conclusion

    This study showed that prayer therapy reduced the pain of the patients who underwent ESWL.

    Keywords: Extracorporeal shock wave lithotripsy, Pain, Prayer
  • Fatemeh Hashemizadeh, Sedigheh Rezaei Dehnavi*, Zahra Montajabian Pages 28-40
    Background and Purpose

    Meaning life is one of the predictors of marital satisfaction. According to Mulla Sadrachr('39')s thought, the human soul can develop its material and spiritual talents and reach the highest level of meaning of life. To achieve this goal, Mulla Sadra discusses the relationship among love, immortality, and responsibility with the meaning of life. Therefore, this study was conducted to investigate the effectiveness of logotherapy training based on Mulla ‎Sadrachr('39')s School on marital satisfaction.

    Materials and Methods

    This present quasi-experimental study with a pretest-posttest design was conducted on all parents attending to family education session held in a female vocational school, Isfahan, Iran, in 2019. The samples (n=30) were selected using the voluntary sampling method and randomly divided into two groups of experimental and control. The experimental group received a 10-session logotherapy training course based on Mulla ‎Sadrachr('39')s School. The participants filled up the short-form ENRICH Marital Satisfaction Scale. The collected data were analyzed in SPSS software (version 25) using the one-way ANCOVA.

    Results

    The results of descriptive statistics indicated increased marital satisfaction in the experimental group, compared to the control group. Based on the findings of the covariance analysis, the logotherapy training based on Mulla ‎Sadrachr('39')s School significantly improved the mean scores of marital satisfaction in the experimental group, compared to the control group (P≤0.0001).

    Conclusion

    Based on the obtained results, the employment of logotherapy based on Mulla ‎Sadrachr('39')s School would be useful to increase marital satisfaction.

    Keywords: Logotherapy, Marital satisfaction, Molla ‎Sadra's school
  • Farzaneh Maghaminejad, Tayebe Moradi, Azade Safa* Pages 41-49
    Background and Purpose

    Adherence to ethics is essential for clinical care. One of the nursing cares is wound care and dressing. Nurses should perform dressing by the adoption of the correct technique, along with the observation of ethical principles. However, some previous studies have shown that the performance of some nurses in this regard was not satisfactory. Therefore, due to the importance of this issue, this study aimed to determine the performance of nurses in adherence to ethical principles in dressing.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 200 nurses of Shahid Beheshti Hospital in Kashan, Iran, during 8 months in 2016 using convenience sampling. The data were collected using a researcher-made checklist comprising demographic information and performance of nurses in adherence to ethical principles in dressing. The data were analyzed using the Mann-Whitney U test and Pearson correlation. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean age of the nurses was 24.87±6.52 years, and 66% of the study subjects were female. In addition, 61.5% of the participants were single and 75% of them served Manpower Planning. The obtained mean score of the questionnaire within the range of 0-30 was reported as 20.63±4.11. Furthermore, 57% of the nurses applied ethical principles well while dressing patients. Among the underlying variables, there was a significant relationship between marital status and occupational status with the total score (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that only half of the nurses performed well and their mean score was at a moderate level. Therefore, it is suggested that authorities plan and take necessary measures to identify the causes of shortcomings and take the policies associated with these ethical issues into account.

    Keywords: Dressing, Ethics principles, Nurse, Performance
  • Abdollah Esfahani*, Rahman Oshriyeh Pages 50-66

    Medical narrations, as part of the narrative heritage, have always been considered with respect and obedience by Muslims. Different groups of Shiite and Sunni scholars (i.e., sages, topologists, narrators, fuqahā, and Akhbarian) have each encountered these narrations in different ways. The explanation of the methodical understanding principles and criteria for the content critique of these narrations are among important issues investigated in the field of " Religion of Health”, as well as the main question of this study, which is performed in an analytical-descriptive method. The findings of this article were the presentation of the following criteria as a methodology for understanding and content critique of medical narrations from the perspective of Shiite scholars, namely inclusion of guidance on both the physical and mental aspects as a requirement for the explanatory dignity of the Infallibles from the Holy Qur’an, a basis adoption regarding revelation or normalization of the above narrations, explanation of "Medical Monographs" by religion, falsity of many of these narrations, impermissibility of acting on a single report in the field of scientific and developmental concepts, impermissibility of practicing the rule of "tolerance in the proofs of traditions" in the field of medical narrations, lack of opposition to the concepts of the Holy Qur’an and valid tradition and their derived rules, lack of opposition to the definite achievements of human knowledge, impermissibility of generalizing "transcendental" characteristic to all medical narrations, necessity of distinguishing between ontological and normative medical narrations, lack of the semantic weakness of the hadith, necessity of thematic study of medical narrations, interdisciplinary nature of research in the field of these narrations, and dissimilarity of these narrations with the medical point of view derived from Greek books and contents of public narrations.

    Keywords: Content, Medical narrations, Methodology
  • Masoumeh Dehghan, Mahboubeh Farkhondehzadeh*, Majid Nimrozi Pages 67-78

    Aromatherapy is a kind of herbal medicine that uses plant oil to treat diseases, maintain health and improve body and mind wellness. The present content analysis aimed to re-read the pharmacological function of the perfumes (animal and plant) in the prevention and treatment of diseases as a therapeutic method to investigate and demonstrate the importance of aromatherapy in the Avicenna method of treatment as an applied method or supplementary drug. Studies indicate that in the history of medicine and pharmacy, perfumes have been used as singular and compound spice. Avicenna was the prominent physician among the Muslim medics who used aromatic substances to diagnose and treat diseases. The perfumes have been applied in forms of inhalation, bathing, dripping, incense, and massage, and in some cases, they have been prescribed as oral medicine.

    Keywords: AL- Ghanoun, Aromatherapy, Avicenna, Medicinal plants
  • Seyed Hamzeh Hosseini, Rahmatollah Marzband* Pages 79-89

    The outbreak of the coronavirus caused the changes in lifestyle as well as psychological and spiritual challenges The study aims to identify strategies for promoting health based on Islamic culture during the outbreak of Covid-19.
    The method of content analysis was used in this study. In this qualitative content analysis, data were collected from the national and international databases, using the following words and phrases as the keywords: Coronavirus Pandemic and Islam, religion and COVID- 19, disease and Jurisprudence, Islamic traditions and disease. Considering the goal of the research, the texts and articles were selected and reviewed.  The findings of the study indicated that Islamic teachings considers health promotion in during the outbreak of Covid-19 by presenting specific cognitions and beliefs such as attributing disease to the material world for Godchr(chr('39')39chr('39'))s transcendence, coronavirus disease and voluntary act, considering Allah’s remembrance, attending exaltation of believers. So, it orientated health promotion with emphasis on a few behaviors such as prioritizing the health guidelines in religious fatwas, underscore on empathy and beneficence and constant communication with Allah.  Considering with the place of religion in Iran and other Islamic country, the findings of such investigations may help healthcare, to gain awareness the role of religion in promoting physical, mental, spiritual and social health in the corona virus pandemic.

    Keywords: Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic, Islamic teachings, Preserving health, Religion