فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید نهتانی، ایرج ضاربان*، حسین انصاری صفحات 5-19
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر و از مهمترین مشکلات سلامتی در جهان به شمار می رود که در عین حال قابل پیشگیری و کنترل می باشد. نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده  یکی از نظریه های مهمی است که فرآیند اصلی پذیرش رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام گرفت.

    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه  نیمه تجربی بود که در میان 120 نفر از بیماران پیش پرفشاری خون شهر زاهدان درسال 1399 انجام شد. نمونه گیری به روش به صورت نمونه ی در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمون (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم شدند. برای گروه آزمون 6 جلسه ی آموزشی برگزار گردید و در گروه کنترل مداخله انجام نشد. داده ها قبل از مداخله آموزشی، بلافاصله پس از مداخله ی آموزشی و سه ماه بعد از آن، با استفاده از پرسشنامه متناسب با سازه های نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده جمع آوری شد.

    یافته  ها : میانگین سنی افراد شرکت کننده 6/18±47/03 که 60 نفر مرد و 60 نفر از آنها زن بودند. در مراحل قبل و پس از مداخله، میانگین نمره آگاهی از 1/97±21/15 به 1/54±23/05 و نگرش از 5/98±39/90 به 1/43±45/35، کنترل رفتاری درک شده از 4/58±44/28 به1/42±49/48 ، هنجار انتزاعی از 4/08±40/90 به 1/76±44/40 و قصد رفتاری از 5/93±41/90 به 1/72±47/46 و رفتار از 3/39±42/96 به 1/83±46/61 افزایش یافت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (0/001>P)؛ ولی در گروه کنترل اختلاف معنی داری در این زمینه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری
    مداخله ی آموزشی مبتنی بر نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده می تواند بر بهبود رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پیش پرفشاری خون موثر باشد.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، خود مراقبتی، پیش پرفشاری خون
  • مینا هاشمی پرست، حاجیه شیدایی، مریم قراچه* صفحات 20-32
    زمینه و هدف
    بخش عمده‏ای از آسیب‏های نخاعی و معلولیت‏های جسمی-حرکتی، ناشی از سوانح ترافیکی است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف شناخت و درک عمیق تجارب زیسته معلولین تصادفات ترافیکی از زندگی با معلولیت انجام شده است

    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر با استفاده از روش‏شناسی کیفی و رویکرد پدیدارشناسی هرمنیوتیک انجام شد. مشارکت‏کنندگان پژوهش، افراد دارای معلولیت جسمی-حرکتی ناشی از تصادفات ترافیکی بودند که با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع از میان مراجعین مراکز توانبخشی تحت نظارت اداره بهزیستی استان آذربایجان شرقی انتخاب شدند. داده‏ها از طریق مصاحبه‏ های عمیق انفرادی جمع‏آوری و با استفاده از تحلیل درون مایه‏ای ون منن مشتمل بر رویکردهای کل‏نگر، انتخابی و جزء به جزء مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‏ ها: تجربه مشارکت‏کنندگان از معلولیت، به صورت مضمون اصلی" اسیر تقدیر" آشکار شد که از سه مضمون اصلی شامل "تسلیم سرنوشت"، "زندگی در پشت حصار" و "غرق عجز و نیاز" و چهارده زیر مضمون تشکیل شده است. بر این اساس، مشارکت‏کنندگان خود را قربانی تقدیر می‏دانستند و زندگی با معلولیت را به مثابه زیستن در پشت حصارهایی از تنهایی، ناامیدی، حسرت، ترس از آینده، ترحم و بی‏ثمری قلمداد می‎کردند.

    نتیجه ‏گیری: معلولیت، زندگی مشارکت‎کنندگان را با محدودیت‏های جبران‏ناپذیری مواجه ساخته است؛ به‏طوری‏که آنان به عنوان افرادی وابسته، نیازمند حمایت دیگران و درمانده از بهبود و بازیابی توان از دست رفته، خود را در محبس سرنوشت گرفتار می‏دانند؛ لذا حمایت اجتماعی و توانمندسازی این افراد برای غلبه بر ناتوانی می‏تواند سلامت روان آن‏ها را بهبود بخشده و آنان را به زندگی عادی بازگرداند.
    کلیدواژگان: معلولیت جسمی-حرکتی، آسیب نخاعی، تصادفات ترافیکی
  • بتول فرهبد، فاطمه رحمتی نجارکلائی*، محدثه بلوردی، زهرا ایمانی گوغری، فهیمه فرهبد، رحمت الله زیدآبادی صفحات 33-44
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد آموزش در ارتقاء دانش، بهبود الگوهای غذایی افراد و انتخاب های غذایی سالمتر تاثیر گذار است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی بر دانش، نگرش و عملکرد مصرف کنندگان در مورد استفاده از برچسب های مواد غذایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها
    مطالعه مقطعی حاضر از نوع مداخله نیمه تجربی بوده و بر روی 250 نفر از کارکنان دانشکده علوم پزشکی سیرجان انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته شامل پنج قسمت بود: اطلاعات دموگرافیک، سوالات مرتبط با دانش، نگرش، عملکرد و در نهایت نظرسنجی در خصوص برچسب های مواد غذایی و ویژگی های آنها. آموزش بصورت سخنرانی در قالب 2 جلسه 120 دقیقه با فاصله یک هفته همراه با بحث گروهی و آموزش مشارکتی بود. مطالعه حاضر فاقد گروه کنترل بوده و بصورت قبل و بعد انجام شد.  شش هفته پس از اجرای برنامه آموزشی، پرسشنامه ها مجددا توسط نمونه ها تکمیل گردید .

    یافته ها: محدوده سنی این کارکنان 21 تا  57 سال و 85/3% آنها متاهل بودند. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که میانگین نمرات دانش قبل از آموزش 3/28± 11/38 بود که متعاقبا پس از آموزش به 2/42± 20/92 افزایش یافت. میانگین نمرات نگرش از 5/43± 29/48 به 4/79 ± 30/31 تغییر یافت؛ علاوه بر این، میانگین نمرات عملکرد از 3/31± 12/62 به 2/15± 17/88 افزایش یافت. نتایج حاکی از اختلاف معنادار میانگین نمره آگاهی 0/001˂ P، نگرش 0/03=P ، و عملکرد 0/001˂ P قبل و بعد از آموزش می باشد.

    نتیجه گیری: باتوجه به این که بین نمره دانش، نگرش و عملکرد کارکنان دانشکده علوم پزشکی سیرجان قبل و بعد از آموزش اختلاف معنی داری وجود دارد لذا  استفاده ازروش آموزش مستقیم درخصوص برچسب های مواد غذایی پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: برچسب های غذایی، جدول حقایق تغذیه ای، دانش، نگرش، عملکرد
  • هادی طهرانی، الهه لعل منفرد، فاطمه جنگی، نجمه امان، علیرضا جعفری* صفحات 45-55
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل موثر در بهبود وضعیت روانشناختی برخورداری دانشجویان از تفکر مثبت می باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر در اتخاذ رفتار مثبت اندیشی بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی- تحلیلی روی 632 دانشجوی کارشناسی و با روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSSنسخه 22 و آماره های استنباطی (آزمون های کای اسکویر، همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه، تی مستقل و رگرسیون خطی) انجام گردید.

    یافته ها: در این مطالعه میانگین (± انحراف معیار) مثبت اندیشی 20/28 (± 3/29) بود. بر اساس نتایج 60 درصد دانشجویان دارای سطح مثبت اندیشی بالا، 28 درصد مثبت اندیشی متوسط و 2 درصد دارای سطح مثبت اندیشی ضعیف بودند. نتایج رگرسیون خطی نشان داد که سازه های نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، قصد رفتار و رفتار مثبت اندیشی در مجموع قادر به پیشگویی 26 درصد واریانس ها برای مقیاس مثبت اندیشی می باشند و سازه های کنترل رفتاری درک شده و نگرش بیشترین تاثیر را در پیشگویی میزان مثبت اندیشی افراد داشتند (0/001>P).

    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده نظریه رفتار برنامه ریزی می تواند به عنوان نظریه مناسبی برای پیشگویی در زمینه مثبت اندیشی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با توجه به اینکه سازه های کنترل رفتاری درک شده و نگرش بیشترین تاثیر را در پیشگویی میزان مثبت اندیشی دانشجویان داشتند، لازم است تا در برنامه های آموزشی به این موارد توجه بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: خوش بینی، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، دانشجویان، سلامت روان
  • براتعلی رضاپور*، شهلا خشاوه صفحات 56-67
    زمینه و هدف
    آلودگیهای انگلی - روده ای  با عوارضی چون اختلال در تغذیه و اسهال باعث توقف رشد کودکان می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر قصه گویی در پیشگیری از عفونت مجدد انگلی- روده ای در دانش آموزان مدارس ابتدایی روستاهای ارومیه انجام گردید.

    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 400 دانش آموز دبستانی روستاهای ارومیه در سال 1391 انجام شد. بعد از انجام آزمایش مدفوع از کل دانش آموزان و تعیین نیازهای مداخله آموزشی، در مورد پیشگیری از عفونت مجدد انگلی- روده ای با استفاده از روش قصه گویی برای گروه آزمون آموزش داده شد. اطلاعات در دو مرحله قبل و 6 ماه پس از اتمام مداخله آموزشی توسط پرسشنامه، با استفاده از نرم افزار SPSS ، نسخه 16 گردآوری شد و از آزمون آماری کای اسکویر در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از کاهش قابل ملاحظه ای در آلودگی مجدد به  عفونت های انگلی - روده ای در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل پس از انجام مداخله آموزشی به روش قصه گویی بود. همچنین سطح آگاهی گروه آزمون پس از انجام مداخله آموزشی نسبت به گروه کنترل افزایش داشته است. آزمون کای اسکویر نشان داد که بین مداخله آموزشی به روش قصه گویی و کاهش عفونت های انگلی - روده ای در دانش آموزان رابطه معنی داری وجود داشت(05/0> P.

    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزشی مبتنی روش قصه گویی می تواند تاثیر مثبتی در کاهش خطر آلودگی مجدد به عفونت های انگلی - روده ای  در دانش آموزان داشته باشد.
    کلیدواژگان: پیشگیری، عفونت انگلی-روده ای، قصه گویی، دانش آموز
  • ابراهیم شکیبا، سارا شاه آبادی*، بهجت مرزبانی، نسرین برخوردار پورعیوضی صفحات 68-79
    زمینه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی میزان تاثیر آموزش خودمراقبتی به سفیران سلامت خانوار در میزان مراجعه به پزشک جهت درمان ناخوشی های جزیی بود.

    مواد و روش ها: این مطالعه مداخله ای در سال 97-96 انجام شد و 400 خانوار مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمون خانوارهای دارای سفیر سلامت بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سنجش آگاهی طراحی شده توسط دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود. اطلاعات دموگرافیک و بار مراجعه به پزشک نیز پرسیده شد. جهت اعضای گروه آزمون با توجه به کتاب آموزشی و گروه های سنی خانوارهای مربوطه 2 هفته یک بار به مدت یک سال درمجموع 24 جلسه آموزشی توسط مراقبین سلامت پایگاه های سلامت منتخب برگزار شد. یک سال پس از آغاز مداخله مجددا پرسشنامه تکمیل شد.

    یافته ها
      میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی گروه آزمون قبل و بعد از مداخله در زمینه مباحث مادران و نوزادان از (2/9±)5 به (7/1±)22، کودکان از (4/1±)5/7 به (6/7±)19/6، بزرگسالان و سالمندان از (1±)2 به (2/9±)9/4 و نوجوانان از (1/8±)2/1 به (5±)4/9 ارتقا یافت (0/05>p). بار مراجعه به پزشک به علت ابتلا به ناخوشی های جزیی در گروه آزمون به طور چشمگیری در طول یک سال کاهش یافت به طوری که از 888 بار مراجعه به پزشک توسط اعضای خانواده های سفیران سلامت آموزش دیده قبل از آزمون به 379 بار بعد از آزمون کاهش یافت.

    نتیجه گیری
    آموزش خودمراقبتی به صورت مستمر و همراه با پیگیری و تربیت سفیران سلامت خانوار نقش به سزایی در افزایش آگاهی مردم و کاهش میزان مراجعات غیرضروری به پزشک دارد.
    کلیدواژگان: سفیران سلامت، خود مراقبتی، ناخوشی های جزئی، آموزش، کاهش مراجعه به پزشک
  • ملیحه خسروی، حسن صائمی*، علی حسینائی، علی اصغر بیانی صفحات 80-93
    زمینه و هدف
    موضوع سلامت به عنوان یک سرمایه فردی و اجتماعی با توجه به اهمیتی که برای رشد و شکوفایی فرد و جامعه دارد، از دیرباز مورد توجه اندیشمندان در حوزه های مختلف بوده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های سبک زندگی سلامت محور با تاکید بر دوره نوجوانی بود.

    مواد و روش ها
    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا انجام گرفت. جامعه پژوهش شامل اسناد و مدارک علمی معتبر مرتبط با سبک زندگی سلامت محور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 47 مقاله (35 مقاله فارسی و 12 مقاله لاتین) مربوط به بعد از سال 2000 به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای انجام پژوهش از طریق مطالعه مقالات علمی مربوط به سبک زندگی سلامت محور ابتدا مفاهیم اولیه استخراج شده و به زیرمقوله ها و زیرمقوله ها به مقوله های اصلی اختصاص پیدا کردند. ابزار تحقیق شامل فیش های یادداشت برداری بود. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل محتوای کیفی از نوع قراردادی (استقرایی) انجام شد و در سه مرحله مفاهیم اولیه، زیرمقوله ها و مقوله های اصلی به صورت دستی استخراج شدند.

    یافته ها
    نتایج نشان داد که مقوله های سبک زندگی سلامت محور شامل چهار مقوله اصلی و 12 زیرمقوله شامل سلامت جسمی (تحرک، تغذیه، الگوی خواب مناسب، کاهش رفتارهای پرخطر، مسئولیت پذیری در قبال سلامت، پیشگیری از حوادث و مراقبت از خود)، سلامت روانی (مدیریت استرس، خودشکوفایی، مثبت اندیش و ذهن آگاهی)، سلامت اجتماعی (روابط بین-فردی) و سلامت معنوی (رشد معنوی) است. تعداد مفاهیم اولیه، 62 مورد بود.

    نتیجه گیری
    امید می رود با آموزش این زیرمقوله ها به نوجوانان بتوان سبک زندگی سلامت محور را برای آنان ایجاد کرد و از این طریق به بهبود سلامت نوجوانان کمک کرد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مطالعه کیفی، نوجوانی
  • منا جاسمی زرگانی، محمدرضا صیرفی، محمدحسین تقدیسی*، سعید ملیحی الذاکرینی، حبیبه تقوی کجیدی صفحات 94-109
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از مشکلات اصلی تهدید کننده سلامت و عمده ترین بیماری سوخت وساز شناخته می شود . هدف پژوهش تعیین اثربخشی تلفیق آموزش خوردن آگاهانه  و مدل قصد تحقق رفتار بر شاخص توده بدنی، دور کمر، فعالیت بدنی و خوردن ذهن آگاهانه در زنان مبتلا به چاقی بود.

     

    مواد و روش ها

    مطالعه نیمه آزمایشی ، با طرح پیش آزمون، پس آزمون،  پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان چاق با BMI  بالاتر یا برابر 25 شهر کرج در سال 1398 بودند. 41 نفر با توجه به معیارهای ورود و نمونه گیری هدفمند  به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. وزن با ترازو ، دور کمر با نوار متری، خوردن ذهن آگاهانه با پرسشنامه و فعالیت بدنی با چک لیست مورد سنجش قرار گرفتند. مداخله طی 12 جلسه هر جلسه 150 دقیقه برگزار شد، فعالیت بدنی با مدل قصد تحقق رفتاربرنامه ریزی شد. داده ها با تحلیل آمیخته، شاپیرو ویلک، لون، کرویت موخلی، سطح معنی داری P<0/001 و در نهایت برای35 نفر تحلیل شد.

     

    یافته ها

    نتایج تلفیق آموزش خوردن آگاهانه و مدل قصد تحقق رفتار موجب کاهش میانگین شاخص توده بدنی در پس آزمون(0/60±71/57) و پیگیری (0/97± 69/78) نسبت به پیش آزمون (1/05±77/00) و خوردن ذهن آگاهانه در پس آزمون (0/080± 53/52) و پیگیری (0/67± 53/21) نسبت به پیش آزمون (0/68±  70/31) و افزایش میانگین فعالیت بدنی در پس آزمون (2/84± 24/06) و پیگیری (2/52± 23/65) نسبت به پیش آزمون (3/81± 28/91) شد. (0/001=P).

     

    نتیجه گیری

    نتیجه تلفیق آموزش خوردن آگاهانه و قصد تحقق رفتار باعث بالا بردن توان افراد در خود تنظیمی و آگاهی از نشانه های حس بدنی و هیجانی در خوردن و انجام فعالیت بدنی به صورت روزانه بود که در نهایت منجر به  کاهش وزن شد.

    کلیدواژگان: خوردن آگاهانه، ذهن آگاهی، مدل قصد تحقق رفتار، شاخص توده بدن، دور کمر، فعالیت بدنی
|
  • Vahid Nohtani, Iraj Zareban*, Hossien Ansari Pages 5-19
    Background and Objective
    Hypertension is one of the most common non-communicable diseases and one of the most important health problems in the world, which can be prevented and controlled at the same time. The theory of planned behavior is one of the important theories that explain the main process of accepting health behaviors. The present study was conducted to investigate the effect of educational intervention based on the theory of planned behavior on self-care behaviors of pre-hypertension patients referred to hospitals affiliated to Zahedan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods
    The present study was a quasi-experimental study that was performed on 120 pre-hypertension patients in Zahedan in 1399. Sampling by method as available sample selection and divided into intervention (n = 60) and control (n = 60) groups. 6 training sessions were held for the intervention group and no intervention was performed in the control group. Data were collected before the educational intervention, immediately after the educational intervention, and three months after it, using a questionnaire appropriate to the constructs of the theory of planned behavior.

    Results
    The mean age of participants was 47/03±6/18, of which 60 were male and 60 were female. In the pre- intervention and post-intervention stages, the mean score of knowledge from 21/15±1/97 to 23/05±1/54 and attitude from 39/90±5/98 to 45/35±1/43, perceived behavioral control from 44/28±4/58 to 49/48±1/42, subjective norms from 40/90±4/08 to 44/40±1/76 and behavioral intention from 41/90±5/93 and the behavior from 42/96±3/39 to 46/61±1/83 increased and this difference was statistically significant (P<0/001); However, no significant difference was observed in the control group.

    Conclusion
    Educational intervention based on the theory of planned behavior can be effective in improving self-care behaviors in patients with pre-hypertension.
    Keywords: Theory of Planned Behavior, Self-Care, Pre-Hypertension
  • Mina Hashemiparast, Hajieh Sheydaei, Maryam Gharacheh* Pages 20-32
    Background and Objective
    A significant proportion of spinal cord injuries and physical-motor disabilities are caused by road traffic crashes. The aim of this study was to explore the lived experiences of people with disability due to traffic accidents.

    Materials and methods
    This study was conducted using a qualitative phenomenological approach. The participants were a purposive sample of physical-motor disabled people due to road traffic injuries referred to the rehabilitation centers in East Azerbaijan, Iran. Data were collected using individual in-depth interviews and analyzed with a thematic analysis including holistic, selective and detailed approaches.

    Results
    The main theme extracted from the experience of the participants was “captive of destiny” with three sub-themes including ‘surrender of fate’, ‘living behind the fence’ and ‘drowning in disability and need’. Accordingly, participants considered themselves as the victims of destiny and believed living with disability is like living behind the fences of loneliness, frustration, regret, fear of future, pity and inefficiency.

    Conclusion
    This study revealed that spinal cord disability imposed irreversible restrictions on the participants’ lives, so that as dependent people, they needed support from others and, were desperate to recover their lost power, found them in the fate prison. Social support and empowerment of these people to overcome disability can improve their mental health and help them return to a normal life.
    Keywords: Physical-motor disability, spinal cord injury, road traffic injuries
  • Batool Farahbod, Fatemeh Rahmati-Najarkolaei*, Mohadeseh Balvardi, Zahra Imanigoghary, Fahimeh Farahbod, Rahmatallah Zeidabadi Pages 33-44
    Background and Objective
    Education seems to be more effective in improving peoplechr('39')s knowledge, their dietary patterns and healthier food choices. Therefore, this study was conducted to determine the effects of education programs on the consumerschr('39') knowledge, attitude and performance towards using food labels.

    Materials and Methods
    The present cross-sectional study was performed on 250 employees of Sirjan University of Medical Sciences, Iran. The data collection tool was a self -administrated questionnaire which included 9 demographic information questions, 7 knowledge-related questions, 4 attitude questions, 5 performance questions and 5 comment questions about food labels and their characteristics. The education was in the form of lectures in the form of 2 sessions of 120 minutes with an interval of one week with group discussion, and participatory training. This study did not have a control group and had a before and after study design. 6 weeks after the training program, the questionnaires were completed again by the subjects.

    Results
    The age range of these employees was between 21 and 57 years and 85.6% of them were married. The results of this study showed that the mean score of knowledge before the training was 11.38 ± 3.28 which consequently increased to 20.92 ± 2.42 after the education. The mean attitude score changed from 29.48 ± 5.43 to 30.31 ±4.79; In addition, the mean performance score increased from 12.62 ±3.31 to 17.88± 2.15. The results showed a significant difference between the mean scores of knowledge P ˂ 0.001, attitude P = 0.03 and performance P ˂ 0.001 before and after the education.

    Conclusion
    Since there is a significant difference between the knowledge, attitude and performance scores of the Sirjan University of Medical Sciences’ staff before and after the education, the use of direct education method on the subject of food labels is recommended.
    Keywords: Food labels, Nutrition facts label, Knowledge, Attitude, Practice
  • Hadi Tehrani, Elaheh Lael- Monfared, Fatemeh Jangi, Najmeh Aman, Alireza Jafari* Pages 45-55
    Background and Objective
    One of the effective factors in improving the psychological state of students is positive thinking. The purpose of this study was to identify the factors influencing positive thinking behavior based on the theory of planned behavior in students.

    Materials and Methods
    This cross-sectional study was performed on 632 undergraduate students using multistage sampling. Data were analyzed using SPSS software version 22 and inferential statistics (Chi-square, Pearson correlation, One-Way ANOVA, Independent samples t-test, linear regression).

    Results
    The mean (± standard deviation) of positive thinking was 20.28 (± 3.29). According to the results, 60% of students had high positive thinking, 28% had moderate positive thinking and 2% had weak positive thinking. Results of linear regression showed that attitude, subjective norms, perceived behavioral control, behavioral intention, and positive thinking behavior were able to predict 26% of the variances for positive thinking scale, and constructs of perceived behavioral control and attitude had the most impact on predicting positive thinking (P<0.001).

    Conclusion
    Based on the results, the theory of planning behavior can be used as an appropriate theory for conducting educational and interventions programs in the field of positive thinking. Also, constructs of perceived behavioral control and attitude had the most impact on predicting studentschr(chr('39')39chr('39')) positive thinking, and it is necessary to pay more attention to these issues in educational programs.
    Keywords: Optimism, Theory of Planned Behavior, Students, Mental health
  • Baratali Rezapour*, Shahla Khashaveh Pages 56-67
    Background and Objective
    Intestinal parasitic infections (IPI) with many complications cause stunted growth in children. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of storytelling in the prevention of parasitic-intestinal re-infection in primary school students in villages of Urmia.

    Materials and Methods
    The present study is a quasi-experimental study that was performed on 400 primary school students in rural areas of Urmia in 2012. After performing fecal testing of all students and determining the needs of educational intervention, about the prevention of parasitic-intestinal re-infection was taught to the experimental group using storytelling method. Data were collected in two stages before and 6 months after the end of the educational intervention by a questionnaire using SPSS software, version 16 and Chi-square test was used to analyze the data.

    Results
    The findings showed a significant reduction in re-infection with parasitic-intestinal infections in the experimental group compared to the control group after educational intervention through storytelling. Also, the level of knowledge of the experimental group increased after the educational intervention compared to the control group. Chi-square test  showed that there is a significant relationship between educational intervention through storytelling and reduction of IPI in students (p<0.05).

    Conclusion
    Storytelling method is effective in reducing the risk of re-infection of IPI among students. Therefore, storytelling for students in the field of prevention against IPI is recommended.
    Keywords: Prevention, intestinal Parasitic Infection, Storytelling, Student
  • Ebrahim Shakiba, Sara Shahabadi*, Behjat Marzbani, Nasrin Barkhordar Poor Eayvazi Pages 68-79
    Background and Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of self-care training for family health ambassadors on the number of doctor appointment for the treatment of minor ailments.

    Materials and Methods
    In this interventional study were surveyed 400 families. This study was performed in 2018-2019.The intervention group included families that had a health ambassador and the intervention was performed for health ambassadors. Data collection tool was a questionnaire designed by the Office of Education and Health Promotion of the Ministry of Health. Demographic information and the number of appointment to the doctor were also asked.According to the titles of the educational text and the family age groups, trainings were provided to health ambassadors once every 2 weeks for a year. Total of 24 training sessions were held by the health care providers of the selected health centers. The questionnaires were completed, one year after the intervention again.

    Results
    Mean and standard deviation of test scores in the experimental group were upgraded before and after the intervention in the field of mothers and infants from 5 (± 2.9) to 22 (± 7.1), children from 5.7 (±1 4.1) to 19.6 (±6.6), adults and the elderly were from 2 (±1) to 9.4 (± 2.9) and adolescents from 2.1 (±1.80).Also, the number of appointments to the doctor due to minor illnesses decreased significantly in the intervention group during the year, so that from 888 appointments to the doctor by family members of trained health ambassadors before the intervention was reduced to 379 times after the intervention.(p<0.05).

    Conclusion
    Continuous self-care training along with following up and training family health ambassadors play an important role in increasing public awareness and reducing the number of unnecessary appointments to the doctor.
    Keywords: Health ambassadors, Self-care, Minor ailments, Education, Reduce appointment to the doctor.
    Keywords: Health ambassadors, Self-care, Minor ailments, Education, Reduce appointment to the doctor
  • Malihe Khosravi, Hassan Saemi*, Ali Hosseinaei, Ali Asghar Bayani Pages 80-93
    Background and Objective
    The issue of health as an individual and social capital, considering its importance for the growth and prosperity of the individual and society, has long been considered by thinkers in various fields. The aim of this study was to identify the components of a healthy lifestyle with emphasis on adolescence.

    Materials and Methods
    This research was conducted with a qualitative approach and content analysis method. The study population consisted of valid scientific documents related to healthy lifestyle that 47 articles (35 Persian articles and 12 Latin articles) related to the year 2000 were selected as the sample using purposive sampling method. To conduct research through the study of scientific articles related to healthy lifestyle, first the basic concepts were extracted and assigned to subcategories and subcategories to the main categories. The research tool included note-taking slips. Data analysis method was performed based on contractual (inductive) qualitative content analysis and in three stages, basic concepts, subcategories and main categories were extracted manually.

     
    Results
    The results showed that healthy lifestyle categories include four main categories and 12 sub-categories including physical health (mobility, nutrition, proper sleep pattern, reduction of high-risk behaviors, health responsibility, accident prevention and Self-care). Mental health (stress management, self-fulfillment, positive thinking and mindfulness), social health (interpersonal relationships) and spiritual health (spiritual growth). The number of initial concepts was 62.

     
    Conclusion
    It is hoped that by teaching these subcategories to adolescents, a healthy lifestyle can be created for them and thus help improve adolescentschr('39') health.
    Keywords: life style, Qualitative Study, adolescence
  • Mona Jassemi Zergani, Mohammad-Reza Seirafi, Mohamad-Hossein Taghdisi*, Saeed Malihi Zuckerini, Habibeh Taghavi-Kojeidi Pages 94-109
    Background and Objective

    Obesity is a metabolic and medical condition in which adipose tissue accumulates too much in the body. The main purpose of current study is “evaluation of effectiveness of integration of eating awareness training and implementation intention model on body mass index, waist circumference, mindfulness eating, and physical activity in obese women.

    Materials and Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up test design, and comparing them with a control group. The population of this study were obese women with a BMI higher or equal to 25 in Karaj in 1398. Forty-one subjects were randomly divided into two experimental and control groups according to the inclusion criteria and targeted sampling. Weight with digital scales, waist with meter tape, mindful eating questionnaire and physical activity with checklist, were assessed. MB_EAT was held during 12 sessions of 150 minutes each session and with the implementation intention model, daily planning for physical activity was done. Data were analyzed by mixed analysis, Shapiro-Wilk, Loon, Mohali sphericity, with significance level of P<0/001. Finally, 35 people were analyzed.

    Results

    The results showed that the integration of implementation intention and mindfulness-based eating awareness training reduces the mean BMI in the post-test (71.57± 0.6) and follow-up (69.78 ± 0.97) compared to the pre-test (77.00 ± 1.05) and eat mindfulness eating in the post-test (53.52 ± 0.80) and follow up (53.21 ± 0.67) and increase the average physical activity in the post-test (24.06 ± 2.84) and follow up (23.65 ± 2.52) compared to the pre-test (28.91 ± 3.18) .(P=0.001).

    Conclusion

    The result of integration of MB_EAT and implementation intention model was to increase peoplechr(chr('39')39chr('39'))s ability to self-regulate and be aware of the body sensations and emotional symptoms of eating and doing physical activity on a daily basis, which eventually led to weight loss.

    Keywords: Mindful Eating, Mindfulness, Implementation Intention, Body Mass Index, Waist circumference, Physical Activity