فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال چهاردهم شماره 10 (پیاپی 105، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا برزگرنظری، ریحانه تبرایی، محمد حضوری، فاطمه امیرکانیان*، مصطفی واحدیان صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع جهانی دیابت نوع 2 و اهمیت خودمراقبتی و آگاهی مردم نسبت به این بیماری، مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی غذایی غالب بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و شناسایی عوامل دخیل در تشدید این بیماری صورت گرفت. برای آگاهی از سواد تغذیه ای بیماران، رابطه بین مصرف غذایی و سه سطح تحصیلات در بیماران به عنوان معیاری مرتبط مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به بیمارستان "شهید بهشتی قم" در سال 2019 انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراکی (FFQ: Food Frequency Questionnaires) صورت گرفت. از آزمون های T و ANOVA برای مقایسه میانگین مصرف گروه های غذایی بین بیماران دیابتی با توجه به جنس و سطح تحصیلات آن ها استفاده گردید. آنالیز داده ها نیز با بهره گیری از نرم افزار SPSS 22 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن بودند که در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، تفاوت های معنا داری از نظر مصرف مواد غذایی نظیر حبوبات و سبزیجات کلمی در میان مردان و زنان وجود دارد؛ به طوری که میزان مصرف این گروه از مواد غذایی در مقایسه با دیگر گروه ها بیشتر بود. همچنین در میزان مصرف گروه های غلات تصفیه شده، غلات کامل، میوه، سبزیجات کلمی، سبزیجات زرد رنگ، سایر سبزیجات، ماهی، تخم مرغ، قهوه، لبنیات پرچرب، زیتون و نوشابه، تفاوت های معنا داری بر حسب میزان تحصیلات بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 وجود داشت.

    نتیجه گیری

    مصرف غذاهای سلامت محور در بیمارن مبتلا به دیابت نوع 2 که دارای تحصیلات بالاتر بودند، بیشتر بودکه این مهم نشان دهنده بیشتر بودن آگاهی از فواید این مواد غذایی نسبت به گروه با تحصیلات پایین تر است. بر مبنای نتایج می توان گفت که تغییرات سبک زندگی نظیر کاهش وزن و استفاده از الگوهای غذایی سالم مانند رژیم غذایی سالم همراه با داشتن فعالیت فیزیکی مناسب می تواند نقش موثری در مدیریت بیماری دیابت نوع 2 داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، دیابت ملیتوس، رژیم غذایی و تغذیه
  • سعید حسین پور مقدمی آذر، کاوه علوی*، الهام شیرازی، شبنم نوحه سرا، هما محمدصادقی صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین نقش های جنسیتی مردانه و زنانه با ابعاد پنج گانه شخصیت (براساس تیوری پنج عامل بزرگ) و سلامت عمومی در گروهی از افراد فاقد اختلال شخصیت انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه 170 نفر (85 مرد و 85 زن) از کارکنان "مرکز روان پزشکی ایران"، "انستیتو روان پزشکی تهران" و بخش روان پزشکی "بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)" بررسی شدند. این افراد فاقد اختلالات شخصیت مندرج در پنجمین ویراست راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) و اختلالات عمده روان پزشکی بودند. شرکت کنندگان در مطالعه به سه پرسشنامه پاسخ دادند: نقش های جنسیتی مردانه و زنانه (GM و GF) مشتق از پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا (MMPI-2: Minnesota Multiphasic Personality Inventor) ، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28: General Health Questionnaire) و فرم کوتاه پرسشنامه نیو (NEO-FFI: NEO Five-Factor Inventory).

    یافته ها

    در هر دو جنسیت، نقش های جنسیتی مردانه با برون گرایی بیشتر و روان رنجورگرایی کمتری همراه بود؛ اما نقش های جنسیتی زنانه در مردان با برون گرایی کمتر و روان رنجورگرایی بیشتر و در زنان تنها با روان رنجورگرایی بیشتر همبسته بود. همچنین مردانگی بیشتر با بالاتر بودن تقریبا تمام ابعاد سلامت عمومی- هم در مردان و هم در زنان- همسویی داشت. علاوه براین، زنانگی بالاتر در مردان با اضطراب و افسردگی شدیدتر و در زنان با اضطراب و انزوای اجتماعی بالاتر همبستگی داشت.

    نتیجه گیری

    در بین ابعاد شخصیتی، برون گرایی و روان رنجورگرایی همبستگی مشخص تری با نقش های جنسیتی داشتند. همچنین مردانگی بالاتر در هر دو جنسیت با سلامت عمومی بهتر همراه بود؛ اما ارتباط زنانگی و سلامت عمومی کمتر بود. در این مطالعه، عوامل واسطه بررسی نشده اند.

    کلیدواژگان: مردانگی، زنانگی، شخصیت، پنج عامل بزرگ، سلامت عمومی، بهداشت روان
  • بهاره سیفی نهاوندی، پریچهره یغمایی*، شهین احمدیان، آزاده ابراهیم حبیبی، مریم قبه صفحات 25-33
    زمینه و هدف

    بیماری آلزایمر یکی از مهم ترین بیماری های تحلیل برنده عصبی است که به دنبال تولید رادیکال های آزاد و فاکتور های التهابی بروز می کند. ترپینولن دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ترپینولن و فعالیت بدنی بر حافظه و یادگیری مدل رت های آلزایمری شده انجام شد.

    روش بررسی

    برای ایجاد مدل آلزایمری از تزریق دوطرفه AB1-42 درون هیپوکامپ رت های نر استفاده شد. گروه بندی شامل: کنترل منفی، شم، ورزش، کنترل مثبت، آلزایمری + آب مقطر، آلزایمری + ورزش، آلزایمری + ترپینولن (درمان)، آلزایمری + ترپینولن (پیشگیری) و آلزایمری + ترپینولن + ورزش بود. در این مطالعه فعالیت SOD (Superoxide dismutase)، سطح MDA (Malondialdehyde)، آزمون رفتاری شاتل باکس، میزان نوروژنز و پلاک های آمیلوییدی بررسی گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس بین آزمودنی یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در گروه کنترل مثبت نسبت به گروه های کنترل آزمون رفتاری، فعالیت SOD و میزان نوروژنز به شکل معناداری کاهش یافته بود؛ اما سطح MDA و میزان پلاک ها افزایش معناداری را نشان داد (05/0>P). دریافت ترپینولن و ورزش موجب افزایش معنادار نوروژنز، کاهش معنادار پلاک ها و تغییرات معنادار در شاخص های بیوشیمیایی و آزمون رفتاری گردید (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر و گزارش های قبلی مبنی بر اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ترپینولن، به نظر می رسد این ترکیب و ورزش همراه با یکدیگر می توانند اختلالات و عارضه های ایجاد شده در حافظه را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: بتا آمیلوئید پپتیدها، بیماری آلزایمر، ترپینولن، موش ها، ورزش
  • آرزو بهادری*، محمد حضوری، نرگس محمدصالحی صفحات 34-43
    زمینه و هدف

    سالمندی موجب تغییراتی در کلیه ابعاد سلامتی می شود که فرد را مستعد ابتلا به سوءتغذیه می کند. تغذیه مهم ترین بخش سلامت است. در مطالعات بسیاری ارتباط قوی سوءتغذیه با افزایش مرگ و میر در سالمندی نشان داده شده است. سوء تغذیه یک عامل خطر قابل شناسایی و پیشگیری می باشد که تشخیص به موقع آن، امکان مداخله موثر را فراهم می کند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه سالمندان استان قم انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر در ارتباط با 144 نفر از کهنسالان بالای 85 سال استان قم در سال 95-1394 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، کاربردی ترین پرسشنامه مختصر ارزیابی وضعیت تغذیه (MNA: Mini nutritional nssessment) بود. حجم نمونه با روش نمونه گیری چند مرحله ای، ابتدا به صورت طبقه بندی تناسبی و سپس تصادفی ساده معادل 144 نفر انتخاب شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 20 SPSS و روش آماری کای اسکویر تجزیه و تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    براساس طبقه بندی MNA، 1/27 درصد از افراد مطالعه مبتلا به سوءتغذیه بودند، 2/47 درصد در معرض سوءتغذیه قرار داشتند و 7/25 درصد دارای وضعیت تغذیه مطلوب بودند. نوع گروه حمایتی (کمیته امداد، بهزیستی و بنیاد شهید) و متغیر مصرف بیش از سه دارو، متغیرهای داشتن دندان و توانایی جویدن، شاخص توده بدنی، تعداد وعده های غذایی، مصرف میوه، سبزی و گروه پروتئین ارتباط معناداری با وضعیت تغذیه داشتند.

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر، در مجموع 3/74 درصد از سالمندان به سوءتغذیه مبتلا بوده و یا در معرض آن قرار داشتند. با توجه به اینکه مداخله مناسب برای سوءتغذیه وجود دارد، لازم است طراحی مداخله ای به منظور اصلاح الگوی تغذیه از طرق مختلف آموزشی، اقتصادی و معیشتی به منظور ارتقای سطح زندگی سالمندان از سوی مسیولان کلیه ارگان های مرتبط با جدیت پیگیری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی وضعیت تغذیه، سالمندان، سوءتغذیه، وضعیت تغذیه
  • سارا امانیان، منیر نوبهار*، حسن بابامحمدی صفحات 44-52
    زمینه و هدف

    تضمین کیفیت برنامه های دکتری پرستاری تاثیر قابل توجهی بر پیشبرد و بهبود اهداف آموزشی حرفه پرستاری خواهد داشت؛ از این رو، مطالعات تطبیقی به منظور روشن و مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف برنامه های آموزشی در کشورهای مختلف دنیا انجام می شوند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مقایسه تطبیقی برنامه درسی دوره دکتری پرستاری در کشورهای ایران و نروژ صورت گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تطبیقی حاضر در سال 1399 با هدف مقایسه برنامه درسی دوره دکتری پرستاری در دو کشور ایران و نروژ انجام شد. از طریق جستجوی اینترنتی با واژگان کلیدی مرتبط، داده های مورد نیاز جمع آوری گردید و سپس با استفاده از الگوی چهار مرحله ای  Beredayشامل: توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه، نقاط اشتراک و افتراق دو برنامه درسی ارزیابی و تحلیل شد.

    یافته ها

    با وجود شباهت کامل نقش های دانش آموختگان در برنامه درسی دو کشور و همچنین تشابه نسبی در محتوای برنامه درسی آن ها، سایر موارد از جمله طول دوره، گرایش ها، اهداف و نحوه پذیرش دانشجو در دوره دکتری پرستاری دو کشور ایران و نروژ متفاوت بود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر بیانگر نقاط قوتی همچون داشتن چشم اندازی مشخص با اهداف ذکر شده دقیق در جهت حصول آن و نیز نقاط ضعفی نظیر عدم توجه کافی به حیطه بالینی رشته پرستاری در برنامه درسی دکتری پرستاری ایران در مقایسه با کشور نروژ بود؛ بنابراین لازم است با بازنگری در برنامه درسی جاری، کمبودهای موجود پوشش داده شود تا از این طریق شاهد حضور فارغ التحصیلانی توانمند در هر دو عرصه پژوهش و بالین نظام آموزش پرستاری کشور باشیم.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، برنامه درسی، پرستاری، ایران، نروژ
  • امیررضا امراللهی، محمدرحیم فروزه* صفحات 53-65
    زمینه و هدف

    با توجه به گرایش جدید به سمت گیاه درمانی و کمبود اطلاعات در زمینه گیاهان دارویی، به نظر می رسد اطلاعات بومی و دانش سنتی می تواند نقش مهمی در پایه ریزی تحقیقات علمی آتی داشته باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی گیاهان دارویی مراتع ارزوییه در استان کرمان انجام شد.

    روش بررسی

    در پژوهش کیفی حاضر اطلاعات 63 نفر از خبرگان محلی در بهار و تابستان سال 1398 پیرامون گیاهان دارویی در قالب مصاحبه آزاد و مشاهده مشارکتی گردآوری گردید. در مشاهده مشارکتی به طور همزمان نام محلی، اندام مورد استفاده، زمان جمع آوری و فرم رویشی گیاهان یادداشت شد. در مصاحبه ها، اطلاعات مربوط به جنبه های مختلف گیاهان جمع آوری گردید. شناسایی نام فارسی و نام علمی گیاهان با استناد به کتاب های معتبر گیاه شناسی انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 70 گیاه دارویی متعلق به 37 خانواده شناسایی شدند که تیره Lamiaceae از بیشترین سهم برخوردار بود. نتایج حاصل از بررسی کاربرد سنتی گیاهان بیانگر آن هستند که بیشترین استفاده دارویی از گیاهان برای درمان بیماری های گوارشی بوده است. از میان اندام های مختلف گیاهان، بیشترین استفاده به برگ گیاهان تعلق داشت.

    نتیجه گیری

    از طریق بررسی های علمی در زمینه طب سنتی اقوام مختلف می توان به منابع جدیدی در راستای درمان بیماری های گوناگون دست یافت. بدیهی است حفاظت از دانش بومی و برقراری پیوند بین طب سنتی و پزشکی مدرن می تواند گامی در راستای بهبود سلامت جامعه و اشتغال زایی در مسیر توسعه پایدار باشد.

    کلیدواژگان: درمان، طب سنتی، کرمان، گیاهان دارویی، ایران
  • زهره محمدعینی، جمال صادقی*، فریبرز درتاج، علیرضا همایونی صفحات 66-75
    زمینه و هدف

    پرخاشگری یکی از مسایل مهم در دوران نوجوانی بوده و به عنوان یک مشکل شدید و رو به افزایش در میان نوجوانان و جوانان شناخته شده است. عدم مهار رفتار پرخاشگرانه علاوه بر اینکه باعث ایجاد مشکلات بین فردی می شود، ممکن است منجر به انواع مشکلات جسمی- روانی مانند زخم معده، سردردهای میگرنی و افسردگی شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط ساختاری تعارضات والدین و نوجوانان با پرخاشگری از طریق نقش میانجی خودکنترلی ادراک شده در نوجوانان دختر انجام شد.

    روش بررسی

    روش انجام پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع متوسطه در شهر قم تشکیل دادند که 607 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای در پژوهش شرکت نمودند و به پرسشنامه های تعارضات والدین و نوجوانان، خودکنترلی ادراک شده و پرخاشگری پاسخ دادند. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی، تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که تاثیر تعارضات والدین و نوجوانان بر خودکنترلی ادراک شده، منفی و معنادار است (58/0-β=، 01/0P<)؛ اما تاثیر تعارضات والدین و نوجوانان بر پرخاشگری نوجوانان، مثبت و معنادار بود (54/0β=، 01/0P<). همچنین تاثیر خودکنترلی ادراک شده بر پرخاشگری نوجوانان، منفی و معنادار ارزیابی شد (17/0-β=، 01/0P<).

    نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که تعارضات والدین و نوجوانان منجر به کاهش خودکنترلی ادراک شده و افزایش پرخاشگری نوجوانان دختر می شود. بر مبنای نتایج، خودکنترلی ادراک شده بر رابطه بین والدین و نوجوانان و پرخاشگری تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: تعارضات خانواده، خودکنترلی ادراک شده، پرخاشگری نوجوانان، مشکلات رفتاری
  • حسین زینلی*، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، مهرداد روغنی صفحات 76-84
    زمینه و هدف

    التهاب خودایمنی سیستم اعصاب مرکزی و به دنبال آن تخریب میلین به همراه استرس اکسیداتیو و کاهش عوامل حفاظت نورونی، نقشی کلیدی را در پاتوژنز بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS: Multiple sclerosis) ایفا می کنند. اس-آلیل سیستیین (SAC: S-Allylcysteine) ماده موثر موجود در سیر کهنه دارای اثرات ضد التهابی و محافظ نورونی شناخته شده می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد التهابی و محافظ نورونی اس-آلیل سیستیین و مکانیسم های مربوطه در مدل EAE (Experimental Autoimmune Encephalomyelitis) (مدل حیوانی معتبر بیماری MS) انجام شد.

    روش بررسی

    موش های C57BL/6 به سه گروه 10 تایی کنترل، القای مدل (EAE) و القای مدل و تجویز روزانه اس-آلیل سیستیین (EAE+SAC) تقسیم شدند. القای مدل EAE با استفاده از کیت Hooke انجام شد. اس-آلیل سیستیین به صورت روزانه گاواژ گردید. همچنین نمره بالینی (شدت فلج دم و اندام) روزانه بررسی شد. میزان التهاب نخاع کمری با رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین (H&E: Hematoxylin & Eosin)، سطوح نخاعی و سرمی TNFa (Tumor necrosis factor alpha)، سطوح نخاعی IL-17 (Interleukin 17) (فاکتورهای التهابی)، ADNP (Activity Dependent Neuroprotector Homeobox) و MAP1LC3A (Microtubule-associated Proteins 1A/1B Light Chain 3A) (فاکتورهای محافظ نورونی) با استفاده از روش الایزا اندازه گیری گردید. بررسی آماری داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    تجویز روزانه SAC به صورت خوراکی باعث کاهش معنادار نمره فلج بالینی در روزهای 13 تا 18 پس از القای EAE شد (05/0>P تا 01/0>P). همچنین باعث کاهش معنادار التهاب نخاع (01/0>P) و سطوح افزایش یافته TNFa در سرم و نخاع و IL-17 در نخاع گردید (05/0>P). در مقابل، سطوح نخاعی کاهش یافته ADNP و MAP1LC3A را افزایش داد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    تجویز خوراکی روزانه اس-آلیل سیستیین از طریق کاهش التهاب نخاعی و فاکتورهای التهابی و همچنین افزایش فاکتورهای محافظ نورونی توانست باعث بهبود علایم MS شود. اس-آلیل سیستیین با توجه به اساس گیاهی آن می تواند در پیشگیری و درمان MS مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اس آلیل سیستئین، بیماری های خودایمنی، التهاب، عوامل محافظ نورونی
|
  • Samira Barzegar Nazari, Reihaneh Tabaraei, Mohammad Hozoori, Fatemeh Amirkanian*, Mostafa Vahedian Pages 1-13
    Background and Objectives

    Given the global prevalence of type 2 diabetes and the importance of self-care and awareness of individuals about diabetes, this study was conducted to investigate the dominant dietary pattern among patients with type 2 diabetes and identify the factors involved in exacerbating the disease. The relationship between food consumption and three levels of education in patients was examined as a relevant criterion to discover the nutritional literacy of patients.

     Methods

    This analytical cross-sectional study was performed on type 2 diabetic patients referring to Shahid Beheshti Hospital. Qom, Iran, in 2019. The necessary data were collected using the Food Frequency Questionnaire. The gathered data were analyzed in SPSS software (version 22) using t-test and ANOVA to compare the mean consumption of food groups among patients with type 2 diabetes according to their gender and level of education.

     Results

    The results of the current study showed that there were significant differences in the consumption of foods, such as legumes and cabbage family vegetables, among male and female patients with type 2 diabetes. Regarding this, the consumption of this group of foods was higher than the other food groups. Moreover, the education level of patients with type 2 diabetes showed significant differences with the consumption of such foods as refined grains, whole grains, fruits, cabbage family vegetables, yellow vegetables, other vegetables, fish, eggs, coffee, high-fat dairy products, olives, and soft drinks (P<0.01).

     Conclusion

    The consumption of health-oriented foods was higher in patients with type 2 diabetes having a higher education level. This finding indicated that such individuals were more aware of the benefits of these foods than those with a lower education level. Based on the results, it can be concluded that changing lifestyle, such as losing weight, using healthy eating patterns, performing proper physical activity, plays an effective role in the management of type 2 diabetes.

    Keywords: Diabetes mellitus, Diet, Education, Nutrition
  • Saeed Hosseinpour Moghadami Azar, Kaveh Alavi*, Elham Shirazi, Shabnam Nohesara, Homa Mohammad Sadeghii Pages 14-24
    Background and Objectives

    The present study aimed to determine the correlation of male and female gender roles with the big five personality traits and general health in a group of people without personality disorders.

    Methods

    In total, 170 participants (85 males), including the staff of Iran Psychiatric Hospital, Tehran Psychiatric Institute, and the psychiatric ward of Hazrat Rasoul Akram Hospital were enrolled in this research. These individuals did not have any personality disorder based on a semistructured clinical interview for DSM-5 (SCID-II). The required data were collected through three questionnaires, namely Gender Masculine (GM) and Gender Feminine (GF) scales of the Minnesota Multidimensional Personality Questionnaire, General Health Questionnaire, and NEO Five-Factor Inventory.

    Results

    In both genders, GM scores were correlated with higher extraversion and lower neuroticism scores. On the other hand, GF scores were correlated with lower extraversion and higher neuroticism in males and lower extraversion in females. Higher levels of masculinity were also associated with higher levels of almost all general health scales in both genders. However, higher levels of femininity were associated with more anxiety and depression in males and higher anxiety and social isolation in females.

    Conclusion

    There were clear correlations between both gender roles and some personality dimensions, including extroversion and neuroticism. Also, higher masculinity in both genders was associated with better general health, but the relationship between femininity and general health was less clear. Mediating and moderating factors have not been investigated in this study.

    Keywords: Masculinity, femininity, personality, five major factors, general health, mental health
  • Bahareh Seifi Nahavandi, Parichehreh Yaghmaei*, Shahin Ahmadian, Azadeh Ebrahim-Habibi, Maryam Ghobeh Pages 25-33
    Background and Objectives

    Alzheimer's disease is one of the most important neurodegenerative diseases that occur following the production of free radicals and inflammatory factors. Terpinolene has antioxidant and anti-inflammatory effects. This study aimed to investigate the effects of terpinolene and physical activity on memory and learning in a model of Alzheimer's rats.

    Methods

    Bilateral injection of AB1-42 was administered to the hippocampus of the male rats to create the model of Alzheimer's disease. The assigned groups included control (-), sham, exercise, control (+), Alzheimer's+distilled water, Alzheimer's+exercise, Alzheimer's+terpinolene (treatment), Alzheimer's+terpinolene (prevention), and Alzheimer's+terpinolene+exercise. Superoxide dismutase (SOD), Malondialdehyde (MDA) level, shuttle box behavioral test, as well as neurogenesis and amyloid plaques were assessed in this study. The data were statistically analyzed using oneway ANOVA.

    Results

    The SOD activity and neurogenesis levels decreased significantly in the control (+) group, compared to control groups of the behavioral test. However, the MDA level and plaque increased significantly (P<0.05). Terpinolene intake and exercise caused a significant increase in neurogenesis, a significant decrease in plaques, and significant changes in biochemical and behavioral parameters (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study and previous reports on the antioxidant and anti-inflammatory effects of terpinolene and exercise, it seems that this combination along with exercise can improve memory complications and disorders.

    Keywords: Alzheimer’s disease, Amyloid beta-peptides, Exercise, Rats, Terpinolene
  • Arezoo Bahadori*, Mohamad Houzuri, Narges Mohammadsalehi Pages 34-43
    Background and Objectives

    Process of aging causes various alterations in a person, for instance, elders are very susceptible to malnutrition. Nutrition is one of the factors that play the most important roles in health. According to epidemiologists, there is a strong relationship between malnutrition and death. Malnutrition is a very usual, recognizable, preventable, and curable risk factor that can be treated by early diagnosis and timely effective intervention. The present study aimed to determine the nutritional status of elders in Qom, Iran, 2014-15.

    Methods

    This cross-sectional and descriptive study was performed on 144 people over 85 years old. Mini Nutrition Assessment (MNA) was used to evaluate their nutritional status and the collected data were analyzed using the chi-square test.

    Results

    According to the MNA classification, 27.1%, 47.2%, and 25.7% of subjects suffered from malnutrition, were exposed to malnutrition, and had desirable nutritional status. Variables, such as the charitable organization (i.e., Imam Khomeini Relief Foundation, State Welfare Organization of Iran, and Foundation of Martyrs), daily use of more than three different mediations, tooth condition, body mass index, number of meals per day, and fruit, vegetables, and proteins intake had significant correlations with the nutritional status.

    Conclusion

    According to the findings, 74.3% of subjects suffered from or were exposed to malnutrition. Given that malnutrition in elders can be cured by timely and suitable interventions, the authorities of all related organizations should hold serious educational, economic, and livelihood interventions for them.

    Keywords: Aging, Malnutrition, Mini nutritional assessment, Nutritional status
  • Sara Amaniyan, Monir Nobahar*, Hasan Babamohamadi Pages 44-52
    Background and Objectives

    Quality assurance in doctoral nursing curriculums will have a significant effect on advancing and improving the educational goals of nursing professionals. In this respect, various comparative studies are conducted throughout the world to determine the strengths and weaknesses of educational curriculums in different countries. This study aimed to compare the doctoral nursing curriculums in Iran and Norway.

    Methods

    This descriptive-comparative study was conducted to compare doctoral nursing curriculums in Iran and Norway in 2020. The required data were collected by searching the related keywords on the internet. Subsequently, the collected information underwent analysis using Bereday's four-step comparison model (description, interpretation, juxtaposition, and comparison) to evaluate and analyze the similarities and differences between the two curriculums.

    Results

    It was revealed that there was a complete similarity in the graduates' roles in the PhD curriculum of the two countries and relative similarity in the curriculum content of the program in Iran and Norway. However, other issues, such as the length, majors, and goals of the program and the methods of student admission to this program were different in both countries.

    Conclusion

    Based on the results, among the strengths and weaknesses of the doctoral nursing curriculum in Iran were reported to having a clear perspective with precise goals and lacking sufficient attention to nursing practice, respectively. Therefore, it is necessary to compensate for the existing shortcomings by reviewing the current curriculum in Iran to witness the presence of capable PhD graduates in both research and clinical fields in the Iranian’s nursing education system.

    Keywords: Educational planning, Curriculum, Nursing, Iran, Norway
  • Amir Reza Amrollahi, Mohamad Rahim Forouzeh* Pages 53-65
    Background and Objectives

    Regarding the new trend towards phytotherapy and the lack of information in the field of medicinal plants, it seems that indigenous information and traditional knowledge can play an important role in the foundation of future scientific research. Therefore, this study aimed to identify the medicinal plants in Orzuiyeh rangelands in Kerman province, Kerman, Iran.

    Methods

    In this qualitative study, 63 local experts were asked to provide information about the plants using free interviews and participant observation methods in the spring and summer of 2019. Such data as the local name, the organ used, collection times, and the vegetative form of the plants’ reproduction was recorded simultaneously using a participation observation method. Information about various aspects of the plants was collected during the interviews. Furthermore, the Persian and scientific names of the plants were identified based on authoritative botanical books.

    Results

    In this study, 70 medicinal plants belonging to 37 families were identified, among which the Lamiaceae family had the largest share. The results of the investigation on the traditional application of the plants revealed that the highest and lowest medicinal use of the plants was related to the treatment of gastrointestinal diseases and the cure of children’s insomnia, respectively. Additionally, among the various organs of the plants, the leaves are the most frequently used parts.

    Conclusion

    Scientific investigations in the field of traditional medicine of different ethnic groups can lead to the discovery of new treatments for various diseases. It should be noted that the protection of indigenous knowledge and making a connection between traditional and modern medicine can lead to the improvement of public health and the creation of jobs in the path to sustainable development.

    Keywords: Iran, Kerman, Therapeutics plants, Traditional medicine
  • Zohre Mohammad Eini, Jamal Sadeghi*, Fariborz Dortaj, Alireza Homayouni Pages 66-75
    Background and Objectives

    Aggression is one of the most important issues in adolescence and is known as a severe and growing problem among adolescents and young people. Failure to control aggressive behaviors, in addition to causing interpersonal problems, may lead to intrusion and a variety of physical and psychological problems, such as stomach ulcers, migraine headaches, and depression. This study aimed to present the structural modeling of the relationship between adolescents and parental conflicts with aggression through the mediating role of perceived self-control in female adolescents.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted based on the structural equation method. The statistical population of the study included female high-school students in Qom, Iran. In total, 607 students were selected using the stepwise cluster sampling, and they were then asked to respond to the adolescent-parent conflict, perceived self-control, and aggression questionnaires. The reliability and validity of the instruments were confirmed using Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis. The structural equation method with Amos software was used to analyze the data.

    Results

    The results showed the negative and significant effect of adolescent and parental conflicts on perceived self-control (P<0.01, β=- 0.58). However, the effect of adolescent and parental conflict revealed a positive and significant relationship with adolescent aggression (P<0.01, β= 0.54). On the other hand, the effect of perceived selfcontrol on adolescent aggression was negative and significant in this study (P<0.01, β=-0.17).

    Conclusion

    It can be concluded that adolescent-parent conflict leads to decreased levels of perceived self-control and increased levels of aggression among female students. Moreover, perceived self-control affected the relationship between student-parent conflict and aggression.

    Keywords: Family Conflict, Perceived Self-Control, Aggression, Problem Behavior
  • Hossein Zeinali*, Tourandokht Baluchnejadmojarad, Mehrdad Roghani Pages 76-84
    Background and Objectives

    Autoimmune inflammation of the central nervous system followed by myelin destruction, oxidative stress, and reduced neuroprotective factors play key roles in the pathogenesis of multiple sclerosis (MS). S-allyl cysteine (SAC), an active ingredient in the aged garlic extract, has known anti-inflammatory and neuroprotective effects. Therefore, this study aimed to investigate the anti-inflammatory and neuroprotective effects of S-allyl cysteine and related mechanisms in experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE, a validated animal model of MS).

    Methods

    C57BL/6 mice were divided into the following three groups, with each group comprising of ten animals: Group 1: Control, Group 2: EAE induction, and Group 3: EAE induction and daily administration of SAC (EAE+SAC). The EAE induction was performed using the Hooke kit. It should be noted that daily gavage of SAC was carried out and clinical score (severity of tail and limbs paralysis) was assessed daily. The inflammation of the lumbar spinal cord was measured through hematoxylin and eosin staining. Moreover, tumor necrosis factor α (TNF-α) level in spinal cord and serum; Interleukin17(IL-17, Inflammatory factors) level in spinal cord; Activity-dependent neuroprotector homeobox (ADNP), and Microtubule-associated Proteins 1A/1B Light Chain 3A (MAP1LC3A, neuroprotective factors) were measured using ELISA. The data were analyzed using a one-way analysis of variance.

    Results

    The daily administration of SAC significantly reduced the score of clinical paralysis on days 13 to 18 following EAE induction (from P>0.05 to P<0.01). It also significantly reduced spinal cord inflammation (P<0.01), elevated levels of TNFα in serum and spinal cord, and IL-17 in the spinal cord (P<0.05). On the other hand, daily administration of SAC elevated the reduced spinal cord levels of ADNP and MAP1LC3A (P<0.05).

    Conclusion

    Daily oral administration of SAC improved MS symptoms through the reduction of spinal inflammation and inflammatory factors, and elevation of neuroprotective factors. In addition, SAC can be utilized in the prevention and treatment of MS due to its herbal origin.

    Keywords: Autoimmune diseases, Inflammation, Multiple Sclerosis, Neuroprotective agents, S-allyl cysteine