فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال نهم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1399)

نشریه گردشگری و توسعه
سال نهم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/28
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید جلیل لاجوردی، علی رضاییان، حمیدرضا فرتوک زاده، شهاب طلایی شکری* صفحات 1-20

    وجود ابعاد و اثرات گوناگون و ذینفعان مختلف دخیل در توسعه گردشگری موجب پیچیدگی و پویایی رفتارهای این حوزه شده است. امری که شناخت صحیح و دقیق صنعت گردشگری و ارزیابی و ارایه راهکارهایی برای بهبود و توسعه آن را ضروری می نماید. لذا، پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که با بهره مندی از مدلسازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویاییهای سیستمی، مدل توسعه گردشگری کشور را با تاکید بر بازارهای همسایه ارایه دهد. در این خصوص با شبیه سازی رفتاری عوامل مختلف مساله در محیط نرم افزار Vensim و تجزیه و تحلیل ابعاد گوناگون آن، ضمن توصیف وضعیت صنعت گردشگری کشور راهکارهایی برای دستیابی به وضعیت مطلوب بهره مندی از این بازارها ارایه شد. از جمله مهمترین سیاستهایی که جهت بهبود وضعیت گردشگری کشور با اولویت قراردادن بازارهای همسایه پیشنهاد می شود عبارتند از: بهبود روابط با همسایگان و اولویتبخشی به آنها در برنامه های بازاریابی، تقویت زیرساختها و سیاستگذاری جهت توسعه گردشگری داخلی برای همه اقشار درآمدی، فرهنگ سازی جهت تقویت نگاه عموم جامعه ایرانی به گردشگران همسایه، افزایش تسهیلات و امکانات برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی، توجه به تمام پتانسیل های گردشگری در تمام نقاط کشور، تسهیل و حذف مقررات زاید برای ایجاد کسب و کارهای گردشگری و آسان سازی سفر و بستر سازی برای تبادلات مالی با بازارهای هدف. در نهایت، با توجه به شبیه سازی سناریو های پیشنهادی در مدل دینامیکی می توان اذعان نمود که اعمال این سیاست ها می تواند موجبات توسعه گردشگری کشور در سالیان آتی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، بازارهای همسایه، توسعه، مدلسازی دینامیکی، رویکرد پویایی سیستمی
  • هادی رفیعی دارانی، علی رهنما، امیر دادرس مقدم* صفحات 21-38
    بدون شک امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد جهانی، رشد سریعی در توسعه اقتصادی جهان داشته که نتیجه آن افزایش نرخ رشد سالانه در تولید ناخالص ملی در سطح جهان، صادرات، تجارت جهانی و خدمات بوده است. نکته ای که می تواند باعث تداوم این صنعت گردد فضای مناسب سرمایه گذاری است. فضای سرمایه گذاری تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل مرتبط با قانون گذاری، نظارتی، سازمانی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و دیگر عوامل تعیین کننده شرایط فعالیت سرمایه گذاری در یک کشور، منطقه یا شهر مشخص می گردد. بر همین اساس در این مطالعه به تاثیرپذیری درآمد گردشگری از فضای سرمایه گذاری در کشورهای منتخب خاورمیانه پرداخته می شود. تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از‎ مدل دوربین فضایی پانل در بازه زمانی 2016-2006 برای 15 کشور منتخب منطقه خاورمیانه انجام شده است. نتایج برآورد مدل دوربین فضایی نشان داد که در بین کشورهای خاورمیانه رابطه فضایی معناداری وجود دارد که نشان دهنده این موضوع است که بخشی از درآمد گردشگری در کشورهای خاورمیانه به واسطه اثر فاصله یا مجاورت بوده است و همچنین در این راستا، پیشنهاد می شود که در تخمین مدل های اقتصادسنجی، ارتباط فضایی بین مشاهدات در نظر گرفته شود زیرا در صورت عدم لحاظ کردن آن در مدل، نتایج تورش داری حاصل شده که قابل اعتماد نیستند.
    کلیدواژگان: فضای سرمایه گذاری، مدل دوربین فضایی پانل، خاورمیانه، صنعت گردشگری
  • سینا عطارروشن*، رمضانعلی پوررستمی، عباس زارع، سیامک کاتبی فر صفحات 39-48
    دهکده تفریحی و توریستی باغستان، به دلیل دارا بودن جاذبه های متنوع، از پارک های توریستی و گردشگری مهم استان به شمار می رود. بنابراین، مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و کمبودها و توسعه گردشگری این دهکده، موثر باشد. این مطالعه، ارزش تفریحی دهکده باغستان و میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان را با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه دو بعدی، تعیین می کند. جامعه آماری این پژوهش، 150 نفر از بازدیدکنندگان دهکده بوده که بر اساس روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده اند. برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان، از مدل لاجیت استفاده گردید و بر اساس روش حداکثر درست نمایی، پارامترهای این مدل، برآورد شده است. نتایج مطالعه نشان داد 3/73 درصد افراد بررسی شده، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از دهکده هستند و متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی این دهکده 4/ 16914 ریال برای هر بازدید، محاسبه گردید. همچین ارزش کل تفریحی سالانه آن معادل 11،840،080،000ریال برآورد شد. متغیرهای میزان پرداخت پیشنهادی و هزینه هر بار ایاب و ذهاب، تاثیری منفی و متغیرهای کیفیت پارک، وضعیت تاهل، مدت زمان مطالعه در هفته، گرایش های محیط زیست و جنسیت، تاثیری مثبت بر میزان تمایل به پرداخت داشته اند. نتایج نشان داد که مردم به اهمیت پارک های جنگلی و فضاهای طبیعی آگاه بوده و در این رابطه تمایل به پرداخت قابل توجهی وجود دارد که می تواند مسیولان را در برنامه ریزی و مدیریت دهکده یاری نماید.
    کلیدواژگان: ارزش تفریحی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، دهکده تفریحی و توریستی باغستان، کرج
  • محمدحسین رونقی*، مسعود دهقانی صفحات 49-62

    گردشگری الکترونیکی، دیجیتالی کردن تمام فرایندها و زنجیره ارزش در صنایع گردشگری، مسافرت، مهمان نوازی و پذیرایی است که سازمانها را قادر می سازد تا کارآیی و اثربخشی خود را ارتقا بخشند. فراگیری و نوآوری های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان دستیابی به کانال های مختلفی را برای کاربران گردشگری ایجاد کرده است. در این حوزه مطالعات متعددی در حوزه گردشگری انجام شده است و عوامل مختلف موثر بر پذیرش این راه های ارتباطی شناسایی شده است. این پژوهش با هدف ارایه چارچوبی جامع جهت پذیرش گردشگری الکترونیک انجام شده است. با استفاده از روش فراترکیب بیش از 273 مقاله در حوزه گردشگری الکترونیک مورد ارزیابی قرار گرفت با استفاده از تحلیل محتوا ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت و اولویت هر یک به کمک روش کمی آنتروپی شانون تعیین شده است. بر اساس یافته ها مشخص گردید کدهای امنیت، رضایت کاربران و کارکردگرایی دارای بیشترین ضریب اهمیت می باشند. در نهایت پس از طی گام های پژوهش چارچوب نهایی پذیرش گردشگری الکترونیک ارایه گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری الکترونیک، پذیرش، امنیت، فراترکیب، آنتروپی شانون
  • صمد رحیمی اقدم*، حسین رحیمی کلور، ابوالفضل حق وردی زاده دهلیق صفحات 63-82
    راهنمایان تورهای گردشگری نقش موثری در هدایت و تامین نیازمندی های مادی و معنوی و غنای روحی گردشگران دارند. هدف پژوهش حاضر، شناسایی و ارایه شایستگی های محوری راهنمایان تور بین المللی است. روش این مطالعه با توجه به اهداف، توصیفی-کیفی است که مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و روش دلفی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان دانشگاه و راهنمایان تور بین المللی تشکیل می دهند. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و برای شناسایی راهنمایان از شیوه گلوله برفی استفاده شد و داده های جمع آوری شده با مشارکت 28 نفر از خبرگان به اشباع رسید. بر اساس یافته های پژوهش، شایستگی های محوری راهنمایان تور، شامل عوامل مدیریت و رهبری، اخلاق حرفه ای، سلامتی جسمی و آراستگی ظاهری، ویژگی های شخصیتی، تسلط بر قوانین ملی و بین المللی، دانش فنی، آشنایی با فرهنگ های ملی و بین المللی، ارتباطات موثر، مهارت های روان شناسی و مهارت های پزشکی به دست آمد. لذا پیشنهاد می شود سیاستگذاران گردشگری برنامه ریزی های راهبردی برای توسعه شایستگی های محوری راهنمایان تور بین المللی از طریق برگزاری سمینارها، کارگاه ها و دوره های آموزشی را انجام دهند.
    کلیدواژگان: راهنمای تور، شایستگی محوری، صنعت گردشگری، دلفی
  • طاهره شاهی، بهزاد فرخ سرشت*، محمدجواد تقی پوریان، حسنعلی آقاجانی صفحات 83-96

    امروزه مدیریت استعداد به عنوان یک رویکرد جدید، قادر است تحولی بزرگ در مدیریت منابع انسانی ایجاد نموده و با مرتفع کردن نقاط ضعف و نواقص وارده بر رویکردهای سنتی، نقش مهمی در حفظ مزیت رقابتی سازمانها ایفا نماید. هدف پژوهش حاضر توسعه مدل مفهومی و دسته بندی مولفه های رفتاری تاثیر گذار بر مدیریت استعداد در حوزه گردشگری است. روش مطالعه تحلیل محتوای کیفی و ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های نیمه ساختار یافته می باشد. تحلیل داده ها با تکنیک تحلیل محتوای ترکیبی جهت دار و تلخیصی انجام گرفت. عوامل شناسایی شده شامل 84 کد باز است که درقالب سه مقوله اصلی و 10 مقوله فرعی درج و در انتها با استفاده از نرم افزار مکس کیودی نسخه10، طبقه بندی و مدل مفهومی ترسیم گردید. نتایج حاصل از تحلیل محتوای جهت دار منجر به ارایه مدل نهایی شد. تحلیل محتوای تلخیصی با هدف شناسایی و کمی کردن عوامل مستخرج انجام گردید. یافته های حاصل به شرح ذیل قابل بیان است:  مقوله اصلی جذب استعداد: مهارت فنی، آراستگی ظاهر، تجربه، تحصیلات مرتبط، مهارت تصمیم گیری و علاقمندی به کار  -مقوله اصلی توسعه استعداد: ارتقا شغلی و آموزش حرفه ای  مقوله اصلی نگهداشت کارکنان: قدردانی و توجه٬ سیستم پاداش منعطف٬ رهبری خدمتگزار٬ تناسب شغل و شاغل و سیستم پرداختها انتظار می رود یافته های حاصل از این مطالعه به عنوان مفاهیم کلیدی در جذب، توسعه و نگهداشت کارکنان، به عنوان معیارهای کلیدی، یاری رسان مدیران و مسیولین حوزه گردشگری درپیاده سازی بهینه مدیریت استعداد ها باشد

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای ترکیبی، مدیریت استعداد، صنعت گردشگری، مهارت های رفتاری
  • سهیلا خدامی*، بهاره اصانلو، مهسا محمدی صفحات 97-110
    اگرچه تحقیقات در زمینه وفاداری به برند ابتدا با مطالعه "مقاومت برند" کوپرلند در سال (1923) شروع شد اما این موضوع هنوز هم به عنوان یکی مهمترین موضوعات در زمینه برند مورد توجه است. مفهوم وفاداری به برند به عنوان نیرو محرکه اصلی و یکی از پراهمیت ترین شاخص ها در موفقیت اقدامات بازاریابی خصوصا بازاریابی مقاصد گردشگری شناخته شده است. هدف از تحقیق حاضر ارایه و ارزیابی مدل جامعی است که بتواند پاسخ های رفتاری گردشگران اعم از وفاداری به برند مقصد را بر اساس بررسی همزمان متغیرهای روانشناختی مهم، تجربه برند مقصد، شخصیت برند مقصد و ارزش ویژه برند مقصد، پیش بینی کند، است. روش پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. داده ها از بین 375 نفر از گردشگران خارجی شهر تهران جمع آوری شده است. از مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار PLS جهت تجزیه و تحلیل داده ها، استفاده گردیده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که تجربه برند مقصد موثرترین متغیر بر وفاداری برند و پس از آن ارزش ویژه برند مقصد متغیر موثر بر وفاداری مقصد دارند. همچنین شخصیت برند مقصد از طریق تجانس عملکردی بر وفاداری به برند مقصد تاثیر مثبت و معناداری دارد و در نهایت خودتجانسی در ارتباط بین شخصیت برند مقصد و وفاداری به برند مقصد نقش میانجی را ایفا نمی کند.
    کلیدواژگان: تجربه برند مقصد، شخصیت برند مقصد، ارزش ویژه برند مقصد، وفاداری به برند مقصد، خودتجانسی
  • یلدا فتاح زاده، اسماعیل صالحی*، مریم خستو صفحات 111-124
    امروزه آینده نگاری به طور گسترده ای در بسیاری از علوم و برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها به کار گرفته می شود. سناریونویسی به عنوان یکی از روش های آینده پژوهی، ابزاری برای تحلیل سیاست ها و شناخت شرایط، تهدیدات، فرصت ها، نیازها و ارزش های برتر آینده است. هدف از این پژوهش شناسایی سناریوهای ممکن و محتمل آینده توسعه گردشگری پایدار استان گیلان در افق 1425می باشد. پژوهش پیش رو با بهره گیری از روش تحلیل ساختاری که یکی از روش های متداول و مورد پذیرش آینده پژوهی است، با استفاده از نرم افزار میک مک به تحلیل مولفه های توسعه گردشگری پایدار استان گیلان پرداخته است. در این راستا ابتدا 38 مولفه در چهار بعد اصلی از میان اسناد فرادست و پژوهش های انجام شده مرتبط با موضوع استخراج شده و با استفاده از نظرات 26 نفر از افراد خبره و کارشناسان متخصص، ماتریس اثرات متقاطع تشکیل گردیده است. در ادامه با استفاده از نرم افزار Micmac، دوازده پیشران کلیدی موثر بر توسعه گردشگری پایدار استان شناسایی شده است. این عوامل براساس تحلیل های سناریونویسی به 36 وضعیت احتمالی می انجامند. نتایج نرم افزار Scenario Wizard گویای این مطلب است که هفت سناریو با سازگاری قوی، احتمال وقوع بیشتری در توسعه گردشگری پایدار آینده استان دارند. سناریوی شماره یک بهترین سناریوی پیش برنده در جهت توسعه گردشگری پایدار استان گیلان می باشد که همه دوازده عامل کلیدی جز عوامل کلیدی مطلوب است و هیچ یک از عامل ها در حالت روند ایستا یا بحرانی قرار ندارند. در این سناریو تمام عوامل کلیدی روند مثبت دارند و با گذشت زمان، باعث به وجود آمدن تغییرات مثبتی در توسعه گردشگری پایدار استان گیلان دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، آینده پژوهی، سناریونویسی، گیلان
  • لطفعلی کوزه گر کالجی*، پرویز آقایی، مراد دلالت، حیدر محمدی صفحات 125-138

    ارزش ویژه برند یک مقصد گردشگری به مزیت های نسبی آن مقصد اشاره دارد که درنهایت تصویر ذهنی گردشگران را به تسخیر خود درخواهد آورد. تصویر ذهنی مثبت گردشگران عاملی برای وفاداری آنان به مقاصد گردشگری است. برند یک مقصد گردشگری می تواند نقش و عملکرد آن مقصد را متمایز و ممتازتر از بقیه نشان دهد و گردشگران با رغبت بیشتری جذب آن شوند. در همین راستا شهر بانه به عنوان یکی از برندهای برتر گردشگری در غرب کشور به عنوان نمونه موردی در این پژوهش انتخاب شده است تا با روش توصیفی-تحلیلی در ابتدا ارزش ویژه برند آن مشخص گردد و سپس نقش این برند در وفاداری گردشگران تحلیل شود. داده ها و اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. حجم نمونه به تعداد 200 نفر و روش نمونه گیری نیز به صورت غیرتصادفی-دردسترس انتخاب شد. علاوه بر اطلاعات توصیفی، از آزمون های T-test، همبستگی اسپیرمن و آزمون رگرسیون در تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که میزان مطلوبیت شاخص های ارزش ویژه برند به جز شاخص آگاهی از برند، در وضعیت مطلوبی قرار دارند و همبستگی و ضریب رگرسیون معناداری میان تمامی مولفه ها برقرار است. در نهایت پیشنهاد می شود طرح جامع گردشگری بانه در راستای برنامه ریزی یکپارچه و تقویت تمامی مولفه های موثر بر ارزش ویژه برند، تالیف و در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، ارزش ویژه برند، وفاداری گردشگران، بانه
  • بختیار فیضی زاده*، سعید فتحی، حمیدرضا قراقیه، سامره پورمرادیان صفحات 139-152

    امروزه صنعت گردشگری به عنوان یکی از ارکان اساسی توسعه اقتصادی محسوب می شود. در راستای توسعه این صنعت رو به رشد، ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه آن از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی زیرساختهای مورد نیاز توسعه گردشگری در شهر تبریز می باشد. برای انجام این تحقیق از داده های متعدد شامل داده های جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی، زیرساختهای شهری و .. استفاده شده است. متدلوژی اصلی تحقیق بر مبنای استفاده از تحلیل های مکانی GIS و سیستم های تصمیم گیری آن است. در این راستا از تحلیل های سلسله مراتبی برای تعیین وزنهای معیار استفاده شده و برای سنجش عدم قطعیت از روش های مونتکارلو و تحلیل عمومی حساسیت استفاده شد. پس از بررسی هدم قطعیت نسبت به تهیه نقشه پهنه بندی و سنجش آمادگی شهری برای توسعه گردشگری در بخشهای مختلف شهر تبریز اقدام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که مناطق مرکزی شهر به دلیل تمرکز بافت قدیمی و تسهیلات خدماتی و تجاری از ظرفیت بالایی جهت پذیرایی از گردشگران برخوردار هستند و در این زمینه لزوم توجه بیشتر به مناطق حاشیه ای ضروری به نظر می رسد. نتایج تحقیق حاضر برای بررسی سطح آمادگی شهر تبریز برای توسعه گردشگری، شناسایی کمبودها، چالشها و همچنین ارایه چارچوبی مبتنی بر اصول تصمیم گیری GIS برای تحقیقات مرتبط با حوزه گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می تواند راهگشای تحقیقات آتی در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: سنجش آمادگی شهری، صنعت گردشگری، اصول تصمیم گیری GIS، تحلیل حساسیت و عدم قطعیت، شهر تبریز
  • یونس جبارزاده*، سید صمد حسینی، یونس نیکخواه، سوره شکری، پیمان صبری صفحات 153-168
    امروزه پذیرفتن رسانه های اجتماعی به عنوان جزیی از گردشگری و کسب وکار منجر به موفقیت بیشتر صنایع در دنیا شده است؛ بنابراین هدف این مطالعه، تحلیل نقش تعدیل کنندگی خو گرفتن با رسانه اجتماعی و شدت رابطه در ارتباط میان اعتماد و قصد بازدید در صنعت گردشگری شهر تبریز است که اطلاع یابی از رسانه اجتماعی نیز از اولویت های این بررسی است. جامعه آماری این پژوهش گردشگران داخلی و خارجی شهر تبریز است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده از نظرات 263 گردشگر برای بررسی پژوهش کمک گرفته شده است. پژوهش حاضر به صورت کمی است و برای سنجش رابطه بین متغیرها نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهند که به جز نقش تعدیل کنندگی شدت رابطه در ارتباط بین اطلاع یابی از رسانه اجتماعی و قصد بازدید، همه روابط معنادار و قابل توجه است. این مطالعه نشان می دهد، زمانی که افراد از رسانه مورد نظر، آشنایی دقیق تری داشته باشند، اعتماد به رسانه موجبات افزایش بازدید از محل مورد نظر را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اعتماد، خو گرفتن با رسانه اجتماعی، اطلاع یابی، شدت رابطه، قصد بازدید
  • حمید ضرغام بروجنی، یاور بابایی*، نرگس شیخ حسنی صفحات 169-184
    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش مسئولیت اجتماعی در پشتیبانی از گردشگری پایدار با نقش میانجی منافع و هزینه های گردشگری از دیدگاه جامعه میزبان در شهر سرعین است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش را ساکنان شهر سرعین تشکیل می‏دهند که تعداد 384 نفر آنان به عنوان نمونه (به روش نمونه گیری در دسترس) انتخاب شدند. تحلیل داده ها و آزمون فرضیه‏ها با روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل‏سازی معادلات ساختاری با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی (OLS) به کمک نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شد. نتایج تحقیق حاکی از وجود تاثیر مثبت و معنادار مسئولیت اجتماعی بر منافع ادراک شده و پشتیبانی از گردشگری پایدار و نیز منافع ادراک شده بر پشتیبانی از گردشگری پایدار است. همچنین مسئولیت اجتماعی بر هزینه های ادراک شده تاثیر معنادار و منفی دارد. در نهایت، منافع ادراک شده، نقش میانجی در تاثیر مسئولیت اجتماعی بر پشتیبانی از گردشگری پایدار دارد؛ اما نقش میانجی هزینه های اداراک شده بر تاثیر مسئولیت اجتماعی بر پشتیبانی از گردشگری پایدار مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، گردشگری پایدار، جامعه میزبان، منافع گردشگری
  • صدیقه ال رضا امیری، فرح حبیب*، حسین ذبیحی صفحات 185-198
    یکی از راه های توسعه گردشگری، بهبود تصویر ذهنی گردشگران از مقصد است. ازآنجاکه هویت یک شهر به عنوان سرمایه ای ارزشمند، نقش ویژه ای در تصویر ذهنی گردشگران دارد هدف مقاله حاضر، شناسایی و اولویت بندی معیارهای هویت شهری موثر بر تصویر ذهنی گردشگران است. بر این اساس ابتدا از طریق روش تحلیل محتوا و بررسی دیدگاه های نظری و مصادیق داخلی و خارجی و مصاحبه با متخصصان 9 معیار هویت شهری موثر بر تصویر ذهنی گردشگران تبیین شد. برای آزمودن معیارهای تبیین شده در ابتدا 30 نفر که تاکنون به بابلسر نیامده بودند مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. برای آزمودن تصویر ذهنی ثانویه 98 گردشگر شهر بابلسر بر اساس روش نمونه گیری کوکران با ضریب خطای 1/0 انتخاب و پرسشنامه ای 35 سنجه ای منطبق بر 9 معیار نهایی و بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت در اختیارشان قرار داده شد و نتایج پرسشنامه بر اساس آزمون فریدمن تحلیل و رتبه بندی شد؛ که درنهایت مهم ترین معیارهای هویت شهری موثر بر تصویر ذهنی اولیه و تصویر ذهنی ثانویه به تفکیک حاصل شد. نتایج بیانگر برجسته بودن معیار «تمایز و منحصربه فرد بودن » و«ویژگی های زیست محیطی » و از طرفی کمرنگ بودن معیارهای«فرهنگ و آداب ورسوم » و«ویژگی های کالبدی » در تصویر ذهنی گردشگران است که نشانگر غفلت و بی توجهی نسبت به این دو معیار هویتی در شهر بابلسر است. از نتایج این پژوهش می توان در برنامه ریزی توسعه شهری بابلسر در جهت ارتقا وضعیت کالبدی و فرهنگی شهر استفاده کرد که پیشنهاد هایی در این مورد ارایه شد.
    کلیدواژگان: هویت شهر، گردشگری، تصویر ذهنی اولیه، تصویر ذهنی ثانویه، بابلسر
  • سجاد فرخی، فرشید نمامیان*، علی اصغری صارم، تحفه قبادی لموکی صفحات 199-214

    هدف این پژوهش طراحی و تدوین مدلی از پیشایندها و پیامدهای عشق به برند مقصد گردشگری برای استان گیلان است. پژوهش حاضر به روش کیفی، مبتنی بر تحلیل تم و با به کارگیری ابزار مصاحبه انجام گرفته است. این تحقیق با محوریت استان گیلان به عنوان مقصد گردشگری انجام گرفته است و جامعه آماری تحقیق شامل اساتید و خبرگان صنعت گردشگری کشور به تعداد 12 نفر می باشند. روش مونه گیری گلوله برفی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از فن تحلیل تم استفاده شده است. پس از انجام تجزیه وتحلیل داده ها، 7 عامل: تجربه برند، کیفیت خدمات برند، زیرساخت های برند، ارتباطات رسانه ای برند، اصالت برند، تصویر برند و اعتماد به برند به عنوان عوامل ایجادکننده عشق به برند مقصد شناسایی شدند که در صورت وجود این عشق به برند مقصد تقویت خواهد شد. همچنین سه عامل: وفاداری، تبلیغات دهان به دهان مثبت و تمایل به پرداخت بیشتر به عنوان پیامدهای عشق به برند مقصد شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: عشق به برند مقصد، صنعت گردشگری، استان گیلان، تحلیل تم
  • مهدیه حسینجانی زاده*، رضا حسن زاده، مهدی هنرمند، فرزین ناصری صفحات 215-230
    ژیوتوریسم یا زمین گردشگری از شاخه های جدید صنعت گردشگری می باشند که صنعتی درآمدزا و با صرفه اقتصادی بسیار مناسب است. برقراری توازن اقتصادی میان مناطق مختلف، حفاظت از میراث های طبیعی، جلوگیری از تخریب محیط، ایجاد فرصت های شغلی، ارتقا کیفیت چشم اندازهای فرهنگی می تواند از جمله ره آوردهای مثبت در برنامه ریزی این نوع گردشگری محسوب شود. هدف از این تحقیق بررسی پتانسیل ژیوتوریسم شهرستان رفسنجان با استفاده از سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. برای این منظور از پردازش تصاویر ماهواره ای در کنار مشاهدات و بررسی های میدانی و سایر منابع اطلاعاتی مانند نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، راه ها، خاک، گزارش های مختلف استفاده شده است. ابتدا عوامل موثر در ژیوتوریسم از طریق مطالعه منابع مختلف و مصاحبه با کارشناسان مشخص شدند. سپس داده های اولیه با استفاده از تصاویر ماهواره ای، نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و بررسی های زمینی تهیه و بانک اطلاعاتی مربوطه در محیط GIS ایجاد شد. در مرحله بعد هر کدام از عوامل با تهیه پرسشنامه ارزش گزاری و پتانسیل ژیوتوریسم با روش همپوشانی وزنی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مشخص شد. نتایج نشان داد سنجش از دور و GIS در بررسی پتانسیل ژیوتوریسم و انتخاب مناطق مستعد کارآیی بالایی دارند و شهرستان رفسنجان از پتانسیل نسبتا خوبی برای انجام فعالیت های ژیوتوریسم برخوردار است.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، ژئوتوریسم، ژئو پارک، ژئوسایت، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • حمدالله سجاسی قیداری*، حمید شایان، امین فعال جلالی صفحات 231-248

    اقامتگاه های بوم گردی به عنوان شیوه نوین پذیرایی و اسکان در مناطق روستایی است. صاحبان اقامتگاه های بوم گردی به عنوان فعالان اقتصادی دارای مسئولیت هایی در راه اندازی کسب و کار و ارایه خدمات به گردشگران می باشند. بر این اساس هدف این مطالعه بررسی مسئولیت پذیری اجتماعی صاحبان اقامتگاه های بوم گردی در قبال جامعه محلی و میزبان می باشد. این پژوهش بر مبنای روش، توصیفی-تحلیلی می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و مطالعه میدانی استفاده شده است. جامعه نمونه پژوهش را صاحبان 27 اقامتگاه بوم گردی در نواحی روستایی استان خراسان رضوی تشکیل می دهد. داده های مورد نیاز توسط پرسش نامه محقق ساخته بر اساس شاخص ها و مولفه های ابعاد چهارده گانه مسئولیت پذیری اجتماعی از بین صاحبان اقامتگاه ها جمع آوری گردید. نتایج به دست آمده نشان می دهد که میانگین های به دست آمده در ابعاد و شاخص های پژوهش بیشتر از سطح متوسط می باشند که این امر نشان دهنده رعایت و اهمیت مسئولیت پذیری اجتماعی در بین صاحبان اقامتگاه های بوم گردی نسبت به جامعه گردشگر و میزبان است که این میزان در بین زنان اندکی بیشتر از مردان می باشد. بر اساس نتایج مسئولیت پذیری اجتماعی بر افزایش شاخص های اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم، محلی و اشتغال زایی غیرمحلی، افزایش درآمد سالانه، تعداد گردشگران و درجه اقامتگاه اثرگذار بوده و نیز بیشترین سطح مسئولیت پذیری اجتماعی در اقامتگاه غور با مقدار 92/4 اختصاص پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، مسئولیت پذیری اجتماعی، کسب و کارهای گردشگری، اقامتگاه های بوم گردی
  • حسن ایزدی*، رضا علیزاده، مجتبی آراسته صفحات 249-268
    گردشگری ورزشی طبیعت محور به عنوان یکی از انواع گردشگری نقش مهمی در توسعه مناطق بازی کرده و می تواند تاثیر مهمی در ارتقا سلامت جسمی و روحی گردشگران داشته باشد. این نوع از گردشگری یکی از سازگارترین الگوها را با راهبردهای توسعه پایدار در مقیاس منطقه ای ارایه می کند. استان لرستان به دلیل قرارگیری در رشته کوه زاگرس، از ظرفیت های طبیعی متعددی همچون کوه ها و آبشارهای منحصربه فرد، رودخانه های متعدد و دریاچه هایی با اکوسیستم کم نظیر برخوردار است. از این رو این استان می تواند به عنوان یکی از قطب های مهم در زمینه گردشگری ورزشی طبیعت محور در سطح کشور محسوب شود؛ هرچند که تاکنون از ظرفیت های بالقوه و بالفعل این استان در زمینه گردشگری ورزشی طبیعت مبنا استفاده موثر نشده است. هدف این پژوهش تعیین ظرفیت و رتبه بندی مسیرها گردشگری استان بر مبنای گردشگری ورزشی طبیعت محور است. بدین منظور، ابتدا معیارها و شاخص های مورد نیاز از پژوهش های پیشین استخراج گردیده و سپس با بهره مندی ازنظر متخصصان، برای استان لرستان بومی سازی شده است. وزن معیارها نیز بر اساس آرای کارشناسان و با به کارگیری روش بهترین بدترین معیار در نرم افزار لینگو مشخص گردیده است و درنهایت مسیرهای گردشگری استان بر اساس ظرفیت گردشگری ورزشی طبیعت مبنا رتبه بندی شده است. یافته ها نشان می دهد که مسیرهای خرم آباد الیگودرز، خرم آباد دورود، خرم آباد بروجرد در رتبه های اول تا سوم و مسیرهای خرم آباد کوهدشت، خرم آباد دلفان، خرم آباد پلدختر، خرم آباد ازنا، خرم آباد دوره و خرم آباد سلسله به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مسیر گردشگری ورزشی طبیعت محور، استان لرستان، روش EDAS
  • زهرا حسینی زاده هرات*، محمود معین الدین، فروغ حیرانی صفحات 269-284

    نظر به اهمیت موضوع هتلداری سبز در چشم انداز صنعت گردشگری، هتلداران باید اطمینان حاصل نمایند که تدوین و پیاده سازی استراتژی های زیست محیطی، ضمن مشروعیت بخشی به فعالیت تجاری آن ها در جامعه، باعث بهبود عملکرد مالی و سودآوری نیز خواهد شد. هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل هتلداری سبز سودآور مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد می باشد و از طرح نظام مند اشتراوس کوربین استفاده شده است. به منظور گردآوری داده ها با 16 خبره علمی- عملی شامل خبرگان شاغل در صنعت هتلداری و اساتید دانشگاه، مصاحبه های باز صورت گرفت. طبق دستور العمل کدگذاری باز، محوری و انتخابی، داده ها در قالب 15 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی مفهوم سازی شده است. مدل یکپارچه هتلداری سبز سودآور نشان می دهد که سودآوری هتل ها تابعی از بستر محیطی حاکم بوده و بستر محیطی حاکم (مقوله علی)، به عنوان شرط علی بروز رفتارهای سبز (مقوله محوری) به شمار می رود و توانمندی های سبز (مقوله کنش و واکنش)، عوامل درون سازمانی (عوامل مداخله گر) و ثبات نسبی (عوامل زمینه ای)، منجر به پیامد نهایی یعنی عملکرد مالی سودآور می شود. با توجه به شکاف تحقیقاتی در این زمینه، پیشنهاد می شود که به موضوع هتلداری سبز به عنوان یک موضوع مهم در چشم انداز مطالعات گردشگری، توجه بیش تری شود.

    کلیدواژگان: هتلداری سبز، عملکردمالی سودآور، تئوری داده بنیاد، مدل یکپارچه هتلداری سبز
  • مجید اکبری*، فاطمه طاهرپور، وحید بوستان احمدی، عاطفه فولادی صفحات 285-296
    گردشگری مذهبی یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در جهان است و صاحب نظران صنعت گردشگری بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگی - مذهبی خاص ایران در میان کشورهای دیگر، گردشگری مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در کشور دارد؛ هدف پژوهش حاضر، مدل سازی عوامل موثر بر توسعه گردشگری مذهبی در ایران با رویکرد آینده پژوهی و طراحی ارتباطات این عوامل می باشد. روش انجام پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی است. به منظور شناسایی عوامل موثر توسعه گردشگری مذهبی، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. در بخش مدلسازی ساختاری تفسیری، از نظرات خبره دانشگاهی صاحب نظر در حوزه گردشگری و مراکز پژوهشی از طریق روش دلفی استفاده شده است. ابزار جمع آوری داده ها به صورت مصاحبه و پرسشنامه دوبه دویی می باشد و برای سنجش و ارزیابی روایی پرسشنامه از ملاک روایی صوری استفاده شده است. روابط بین عوامل موثر بر توسعه گردشگری مذهبی در ایران با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی نوین تحت عنوان مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) تعیین و بصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است و در نهایت با استفاده از تحلیل MICMAC نوع عوامل موثر با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری بر سایر عوامل ها مشخص و سطح بندی شدند. یافته های پژوهش نشان داد عوامل برنامه ریزی، سیاست-گذاری و نظارت کامل بر روند صنعت توریسم مذهبی با میزان قدرت نفوذ 8 بیشترین تاثیر و همچنین عوامل های موثر عدم دخالت دولت در برنامه های اجرایی و خصوصی سازی و ایجاد رشته دانشگاهی توریسم مذهبی مشترکا با میزان قدرت نفوذ 2 کمترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: مدل سازی ساختاری- تفسیری، گردشگری مذهبی، آینده پژوهی، کشور ایران
  • محمدرضا رضوانی*، ذبیح الله ترابی، محمد نجارزاده، پرستو حسنی جلیلیان صفحات 297-305

    یادگیری مشارکتی می تواند شرایط را برای آموزش بهتر فراهم نماید. در واقع یادگیری مشارکتی را یک اعتدال در با هم کارکردن ، باهم ساختن ، یادگیری باهم ، تغییر با هم و توسعه دادن و کمک به رشد یکدیگر می داند. هدف این مقاله بررسی اثربخشی یادگیری مشارکتی (روش جیگساو)‌ بر نگرش و رفتار مسیولانه زیست‌محیطی در اقامتگاه‌های منتخب بخش بسطام بود. بدین منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش‌آزمون- پس‌آزمون و گروه کنترل، 30 نفر از کارکنان اقامت گاه های بوم گردی منتخب بخش بسطام، شاهرود به‌صورت نمونه در دسترس که تابه‌حال هیچ‌گونه آموزشی ندیده بودند، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که یادگیری مشارکتی با الگوی جیگساو در مقایسه با یادگیری سنتی برنگرش و رفتار مسیولانه زیست‌محیطی کارکنان اقامت گاهای منتخب بخش بسطام اثربخش‌تر بوده است.انتخاب شدند. نتایج نشان داد که یادگیری مشارکتی با الگوی جیگساو در مقایسه با یادگیری سنتی برنگرش و رفتار مسیولانه زیست‌محیطی کارکنان اقامت گاهای منتخب بخش بسطام اثربخش‌تر بوده است.

    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، نگرش، رفتار مسئولانه زیست محیطی، اقامتگاهای بوم گردی
|
  • Seyed Jalil Lajevardi, Ali Rezaeian, Hamidreza Fartokzadeh, Shahab Talaie Shokri * Pages 1-20

    The existence of different dimensions and effects and different stakeholders involved in tourism development has led to the complexity and dynamics of the behavior of this area. it is necessary to know the proper and accurate recognition of tourism industry and provide solutions for improvement and development. therefore, the present study tries to provide the model tourism development model with emphasis on neighbouring markets using dynamic modeling in the form of system dynamics analysis. in this regard, by simulating the behavior of various factors in the Vensim software environment and analyzing the various dimensions of it, the country tourism industry has some solutions to achieve the desired status of these markets. Among the most important policies that are proposed to improve the country's tourism status with the priority of placing neighbouring markets are: improving relations with neighbours and prioritize them in marketing programmes, Strengthening the infrastructure and policy to develop domestic tourism for all categories of income, cultural change in order to strengthen the public view of iranian society to neighbouring tourists,Increase facilities and facilities for domestic and foreign investment all the potential tourism potential in all parts of the country, facilitating and removing redundant regulations for the creation of tourism businesses and simplifying the trip and creating a proper context for financial exchange with the target. finally, considering the simulation of the proposed scenarios in the dynamic model, it can be recognized that applying these policies can stimulate tourism development in the future years.

    Keywords: tourism industry, Markets of neighbor countries, Development, Dynamic Modeling, Dynamic systems approach
  • Hadi Rafiee, Ali Rahnama, Amir Dadras Moghadam * Pages 21-38
    Undoubtedly, today the tourism industry is one of the most important sectors of the global economy that has been growing rapidly in world economic development. The result of this rapid growth has been the increase in annual growth rates in world GDP, exports, world trade, and services. The appropriate investment climate can sustain this industry. The investment climate is influenced by a set of factors related to legislative, regulatory, organizational, economic, social, political and other factors that determine the conditions of investment activity in a country, region or city. Therefore, this study examines the impact of tourism income on the investment climate in selected countries of the Middle East. Data were analyzed using the spatial Durbin panel model over the period 2016–2006 for 15 selected countries in the Middle East. The results showed that there is a significant spatial relationship among Middle Eastern countries. In other words, part of tourism revenue in the Middle East has been due to distance or proximity effects. Therefore, it is suggested to consider spatial correlations between observations in estimating econometric models because if they are not included in the model, the results of biasing are unreliable.
    Keywords: investment climate, spatial Durbin panel model, Middle East, tourism industry
  • Sina Attarroshan *, Ramezanali Pourrostami, Abbas Zare, Siamak Katebifar Pages 39-48
    Gardening and tourist village of Baghestan, due to its variety of attractions, is one of the most important tourist parks in the Alborz province. Therefore, studying recreational value can be effective in predicting the needs and shortages and development of tourism in this village. This study determines the recreational value of Baghestan village and the willingness to pay visitors by using a conditional valuation method and a two-dimensional dual choice questionnaire. The statistical population of this study consisted of 150 village visitors who were selected based on available sampling method. Logit model was used to investigate the effect of explanatory variables on the rate of visitors' willingness to pay. The results showed 73.3% of the respondents were willing to pay for recreational use of the village and average willingness to pay for recreational value of this village was calculated to be 16914.4 Rials per visit. Its total annual recreational value was estimated to be 11,840,080,000 Rials. The variables of the proposed rate of payment and the cost of transportation each time, had a negative effect on the variables of park quality, marital status, duration of study per week, environmental trends and gender, had a positive effect on willingness to pay. The results show that people are aware of the importance of forest parks and natural spaces and there is a significant willingness to pay which can help officials in planning and managing the village.
    Keywords: Recreational value, Willingness to pay, Contingent Valuation, Gardening, Tourism Village of Baghestan, Karaj
  • MohammadHossein Ronaghi *, Masoud Dehghani Pages 49-62

    E-tourism is the digitization of all the processes and value chains in the tourism, travel, hospitality and catering industries that enable organizations to maximize their efficiency and effectiveness. Ubiquitous and highly innovative ICTs provide different channels for consumers to use tourism services; thus, studies on e-tourism are numerous and fragmented. Different factors account for how consumers embrace these channels. This research aims to design an e-tourism acceptance framework using Meta-synthesis method. In order to design and explain a comprehensive model, all dimensions of E-tourism have been identified through systematic literature review using 273 papers and Meta-Synthesis method. Then the importance and priority of each proposed dimension was determined using Shannon quantitative method based on content analysis. The results reveal security, consumer satisfaction and Functionality are the major criteria in E-tourism acceptance. At the end the research results demonstrate a comprehensive framework for e-tourism acceptance. Keywords: E-tourism, acceptance, Security,, Meta-Synthesis, Shannon Entropy

    Keywords: E-tourism, acceptance, Security, Meta-Synthesis, Shannon Entropy
  • Samad Rahimiaghdam *, Hosein Rahimi Kelor, Abolfazl Haghverdizadeh Pages 63-82
    Tour guides have an effective role in guiding and meeting the material and spiritual needs and spiritual richness of tourists. The purpose of this study is to identify and present the core competencies of international tour guides. According to the objectives, this study is a descriptive-qualitative one based on library studies and the Delphi method. The statistical population of the study consists of university experts and international tour guides. Purposive sampling was used and snowball method was used to identify the guides and the data were saturated with the participation of 28 experts. Based on the research findings, core competencies of tour guides include management and leadership, professional ethics, physical health and appearance, Personality traits, mastery in national and international laws, technical knowledge, intercultural competences, effective communicative skills, psychological skills, and medical skills were obtained. Therefore, it is recommended that tourism policymakers make strategic plans to develop core competencies of international tour leaders through seminars, workshops and courses.
    Keywords: Tour Leader, Core Competence, tourism industry, Delphi
  • Tahere Shahi, Behzad Farrokhsheresht *, MohammadJavad Taghipourian, HasanAli Aghajani Pages 83-96

    Nowadays, talent management as a new approach is able to develop a major shift in human resource management and play an important role in maintaining the competitive advantage of organizations by meeting the weaknesses and shortcomings of traditional approaches. The aim of this study is to develop the conceptual model and categorize behavioral components affecting the management of talent in tourism field. The method of study was qualitative content analysis and main tool for data collection is semi - structured interviews. The data analysis was carried out with the technique of Directed Content Analysis and Summative Content Analysis mixed content analysis technique. The identified factors include 84 open codes, which were classified into three main categories and 10 sub categories, and finally by using MAXQDA v 11 software, classification and conceptual model. The results of directed content analysis are presented in the final Conceptual model. The Summative content analysis was carried out with the aim of identifying and quantifying the extracted factors. The findings can be expressed as follows:  The main categories of talent attraction: the technical skill of the degree of education experience related to decision - making skills and interest to work.  The main category of talent development: job promotion and professional training  . The main category of employee retention: appreciation and attention of the flexible reward system servant servant leadership and payment system.

    Keywords: behavioral factors, Mixed - Content Analysis Method, Talent Management, tourism industry
  • Soheila Khoddami *, Bahareh Osanlou, Mahsa Mohammadi Pages 97-110
    Although researches in the field of brand loyalty started with Copeland (1923)’s study of “brand resistance”, but yet, this subject is considered as one of the most important subject in field of brand. The concept of brand loyalty is known as the driving force and one of the most important indicators in marketing actions especially tourism destinations marketing. The aim of this study is to forecast and discuss tourist's destination brand loyalty, according to former experience of tourists from visiting the destination, brand personality of the destination in mind of tourists and brand equity of destination. The research method is practical, and its descriptive survey Structural equation modeling with PLS software was used to analyze the data. The findings indicate that destination’s brand experience and destination’s brand equity have positive and meaningful effect on destination’s brand loyalty. Also destination’s brand personality has positive and meaningful effect brand loyalty through functional congruity doesn’t play mediating role in the relationship of destination’s brand personality and destinations brand loyalty.
  • Yalda Fattahzadeh, Esmaeil Salehi *, Maryam Khastou Pages 111-124
    Nowadays foresight is widely used across an array of sciences, planning and policy makings. Scenario planning is one the methods of future studies- a tool for analyzing the policies, understanding the conditions, the threats, the needs and the superior values of the future. The purpose of this study is to identify the possible and probable scenarios for future development of sustainable tourism in Gilan province for the year 1425 landscape. By employing the Structural Analysis method, which is a widely accepted method for future study, the present study analyzes the components of sustainable tourism development in Gilan province using MicMac software. . To this end, 38 components have been extracted in four primary aspects from national documents and the related researches, and the cross-impact matrix has been formed using the opinions of 26 specialists and experts. Then, using Micmac software, twelve key drivers affecting sustainable tourism development in the province have been identified. . According to the scenario analyses, these factors lead to 36 possible conditions. The results of the Scenario Wizard software indicate that there are seven scenarios with strong compatibility that are more likely to occur in the future development of sustainable tourism in the province. The first scenario is the best promotor scenarios in the development of sustainable tourism in Gilan province. All of the elements in this scenario are following a positive trend and as time passes by, they can lead to positive changes in the development of sustainable tourism in Gilan province.
    Keywords: Sustainable Tourism, Futures Studies, Scenario Development, Gilan
  • Lotfali Kouzegar Kaleji *, Parviz Aghaei, Morad Delalat, Heidar Mohammadi Pages 125-138

    The brand equity of a tourist destination refers to the relative advantages of that destination which ultimately conquers the mental image of tourists. The positive mental image of tourists is a factor in their loyalty to tourism destinations. The brand of tourism destination distinguishes the role and function of that destination and attracts more tourists. In this regard, Baneh, as one of the top tourism brands in the west of the country, was selected as the case study. The descriptive-analytical method was used to determine its brand equity and then the role of this brand in tourists’ loyalty was analyzed. The data were collected in both library and field form. The sample included 200 tourists, who were selected based on convenient sampling. In addition to the descriptive information, t-test, Spearman correlation, and regression tests were used for data analysis. Based on the results, the level of desirability of brand equity indicators, except for the brand awareness index, is in good condition and there is a significant correlation and regression coefficient between all components. Finally, it is suggested that Baneh's comprehensive tourism plan be considered in line with integrated planning and strengthening of all components affecting brand equity.

    Keywords: tourism industry, brand equity, Tourists’ Loyalty, baneh city
  • Bakhtiar Feizizadeh *, Saeed Fathi, Hamidreza Garageyeh, Samereh Pourmoradian Pages 139-152

    Nowadays the tourism industry has turned as critical section of the economy. In order to extend this industry, developing the required infrastructure can be considered as very important issue. The main objective of this research is to analysis the urban infrastructure and tourism hospitality in Tabriz city. For this to happen, variety of data (e.g. population, social, economic, urban infrastructure, tourism hospitality and etc) where taken into account. The research methodology was established based on Geographical Information Systems (GIS) and its spatial analysis such as multi criteria decision analysis MCDA. The relevant criteria were ranked using analytical hierarchy process. Accordingly, the sensitivity and uncertainty analysis using Mont Carlo simulation and global sensitivity analysis were applied to identify and remove uncertain weights. Results were achieved using GIS aggregation functions for mapping the tourism hospitality radiances assessment in Tabriz city. Results indicated that the central section of the city (e.g. Bazar of Tabriz) has already sufficiently developed from the tourism hospitality perspective. While, the suburb area, where tourism destinations are distributed (e.g. Magbartolashara) still required further attention from the decision makers and authorities. Results of this research are great of important for identifying the critical issues and challenges for tourism industry in Tabriz city. Results are also represented a new approach for GIS based tourism hospitality assessment by means of proposing a sufficient methodology with critical steps such as sensitivity and uncertainty analysis. The proposed methodology can be applied for future GIS based tourism mapping.

    Keywords: radiance assessment, tourism industry, GIS based multi criteria decision analysis, sensitivity, uncertainty analysis, Tabriz city
  • Younis Jabarzadeh *, Seyed Samad Hosseini, Younes Nikkhah, Soureh Shokri, Payman Sabri Pages 153-168
    Today, accepting social media as part of tourism and business has led to the success of most industries in the world. Therefore, the purpose of this study is to analyze the role of social media involvement and tie strength moderating in relationship between trust and visit intention in the tourism industry of Tabriz. In this area, the social commerce information seeking is also the priority of this review. The statistical population of this study is domestic and foreign tourists of Tabriz which was selected by simple random sampling from 263 tourists' opinions. The present study is quantitative and structural modeling is used to measure the relationship between variables. The results of the data analysis show that, apart from the role of tie strength moderation in the relationship between social commerce information seeking and visit intention, all relationships were meaningful and significant. This study shows that when people are more aware of the target media, trust in the media increases the number of visits to the target location.
    Keywords: Trust, Social media involvement, Information Seeking, Tie strength, Visit intention
  • Hamid Zargham Boroujeni, Yavar Babaei *, Narges Sheikh Hasani Pages 169-184
    The purpose of the present study is to explain the role of social responsibility in supporting sustainable tourism by mediating the benefits and costs of tourism from the perspective of the host community in Sarein. The purpose of this research is applied and the research method is questionnaire based survey. The statistical population of this study is inhabitants of Sarein city, 384 of them were selected as sample (available sampling method). Data analysis and hypothesis testing were performed by confirmatory factor analysis and structural equation modeling using ordinary least squares (OLS) with SPSS and LISREL software. The results indicate that social responsibility has a significant and positive impact on perceived benefits and support for sustainable tourism, as well as perceived benefits on sustainable tourism support. Social responsibility also has a significant and negative effect on perceived costs. Finally, perceived benefits play a mediating role in the impact of social responsibility on sustainable tourism support;
    Keywords: social responsibility, Sustainable Tourism, Host society, tourism interests
  • Sedigheh Alereza Amiri, Farah Habib *, Hossein Zabihi Pages 185-198
    Improving tourists' mental image of a destination is one of the approaches in tourism development. The identity of a city, has a great impact on tourists' mental image. So this paper aims to recognize and prioritize o the identity-related criteria of a city that have a higher impact on tourists' mental image. According to this, as a first step, 9 criteria, that have high impacts on tourists' mental image, are evolved based on the internal and external instance and interviews with experts. To verify the impact of 9 criteria on tourists' initial or pre-trip mental image, at first, 30 persons that have not ever come to Babolsar were deeply interviewed. Also to examine the post-trip or secondary mental image of Babolsar tourist, 98 tourists were selected considering Cochran's error coefficient of 10 percent to fill a questionnaire of 35 questions. The questions were determined based on 9 evolved criteria. The answers were analyzed and sorted based on Friedman Test. Finally, the most important identity-related criteria with a high impact on the initial and secondary mental image are acquired.The results demonstrate that "Discriminative and uniqueness" and "Environmental characteristics" criteria are of high significance. On the other hand, "Culture and customs" and "Physical properties" criteria have not a proper impact on tourists' mental image which means of these identity-related criteria of Babolsar are neglected in city development. Based on the results, The present research has suggestions for Babolsar's development plans, to improve its physical and cultural situation.
    Keywords: City identity, Tourism, Primary mental image, Secondary mental image, Babolsar
  • Sajad Farokhi, Farshid Namamian *, Ali Asghari Sarem, Tohfeh Ghobadi Lamooki Pages 199-214

    The purpose of this study was to design and develop a model of the antecedents and consequences of Destination Brand Love for Guilan province. The present study was a qualitative research that is based on thematic analysis with using interviewing tools. The research is based on Guilan province as a destination for tourism and the statistical population of the study includes 12 professors and experts of tourism industry in the country. Snowball sampling method and theme analysis technique was used for data analysis in this research. After analyzing the data, 7 factors: brand experience, brand service quality, brand infrastructures, brand media communication, brand authenticity, brand image and brand trust were identified as causal factors of destination brand love. That will be reinforced if the love for the destination brand exists. Also, three factors: loyalty, positive word-of-mouth advertising, and willingness to pay more were identified as consequences of Destination Brand Love.

    Keywords: Destination Brand Love, tourism industry, Guilan province, Theme analysis
  • Mahdieh Hosseinjanizadeh *, Reza Hassanzadeh, Mehdi Honarmand, Farzin Naseri Pages 215-230
    Geotourism which is one of the tourism branches is economically profitable industry. Economic balance between the different areas, protection of natural heritage, preventing environmental degradation, creating job opportunities, improving the quality of cultural perspectives could be considered as positive consequences in the planning of this type of tourism. The purpose of this research is to investigate the geotourism potential of Rafsanjan County using remote sensing and geographic information system (GIS). In order to reach this purpose satellite image processing, along with field observations surveys and other sources of information such as reports, roads, soil and geology, and topography, maps were utilized. First the effective factors on geotourism were discriminated using study of different literatures and interview with experts. Then the data for these factors were prepared through satellite images, field data, topography and geology maps and their database were created at GIS. Finally the suitable value were assigned to each factors according to the questionnaire and the geotourism potential were determine through analytical hierarchy process (AHP) and weighted overlay model. The results revealed that the AHP and GIS have great efficiency in discriminating potential areas and Rafsanjan country contain relatively good potential for geotourism activities.
    Keywords: Analytical hierarchy process (AHP), Geotourism, geosite, Geopark, satellite images
  • Hamdollah Sojasi Qeidari *, Hamid Shayan, Amin Faal Jalali Pages 231-248

    Ecolodgs is as a new way Catering and accommodation in rural areas. Owners of Ecolodgs as entrepreneurs, have responsibilities in setting up businesses and providing services to tourists. Therefore, the purpose of this study was to investigate the social responsibility Ecolodgs towards the local community and the host. This research is based on descriptive-analytical method. In order to gather information have been used Library resources and field studies. The sample population is the owners of 27 Ecolodgs in rural areas of Khorasan Razavi province. Required data were collected by a researcher-made questionnaire based on the 14-item social responsibility indices and dimensions among the Ecolodgs. The results show that the averages in the dimensions and indices of the research are higher than the average level. This reflects the importance of social responsibility among Ecolodgs towards the tourist and host community, which is slightly higher among women than men. Based on the results of social responsibility, the direct and indirect, local and non-local employment indices, increase in annual income, number of tourists and degree of residence were influenced. and the highest level of social responsibility was allocated to Ghor Ecolodge with 4.92.

    Keywords: Rural tourism, social responsibility, Tourism Businesses, Ecolodgs
  • Hasan Izadi *, Reza Alizadeh, Mojtaba Arasteh Pages 249-268
    Nature-based sports tourism as one of the types of tourism can play an important role in the development of the regions and have an important impact on promoting the physical and mental health of tourists. This type of tourism has great compatibility with sustainable development strategies at the regional level. Lorestan province has numerous natural capacities such as unique mountains and waterfalls, numerous rivers and lakes with unique ecosystems due to its position in the Zagros Mountains. Therefore, this province can be considered as one of the most important hubs for nature-based sports tourism in the country; however, the potential and actual capacity of the province has not yet been used effectively in the field of nature-based sports tourism. The purpose of this study is to determine the capacity and ranking of tourism routes in the province based on nature-based sports tourism. For this purpose, the required criteria and indicators were first extracted from previous research and then localized for Lorestan province according to experts' opinion. The weight of the criteria has been determined based on the experts' opinion and by using the best-worst method (BWM) in LINGO software, then tourism routes based on the capacity of nature-based sports tourism is ranked using EDAS method. Findings show that Khorramabad-Aligodarz, Khorramabad-Dorood, Khorramabad-Boroujerd routes are in the first to third rank , and Khorramabad-Kohdasht, Khorramabad-Delfan, Khorramabad-Poldokhtar, Khorramabad-Azna, Khorramabad-Doureh and Khorramabad–Selseleh routes are respectively ranked next.
    Keywords: Nature-based sports tourism route, Lorestan province, EDAS method
  • Zahra Hoseinizadeh Harat *, Mahmoud Moeinaddin, Forough Heyrani Pages 269-284

    Considering the importance of green hospitality in the tourism industry perspective, hoteliers need to ensure that the formulation and implementation of environmental strategies, while legitimizing their business activities in the Society, also improves financial performance and profitability. The main purpose of this study is to design a profitable green hospitality model based on grounded theory and it uses the systematic design of Strauss and Corbin. In order to collect data, 16 open-ended interviews were conducted with experts in the hospitality industry and university professors. According to the open, axial and selective coding instruction, the data is conceptualized into 15 subcategories and 6 main categories. Integrated model of profitable green hospitality shows that hotel profitability is a function of the dominant environmental context, and the dominant environmental context (causal category) is the causal condition for green behaviors (Axial category) and green capabilities (Action and reaction category), intra-organizational factors (interfering factors) and relative stability (contextual factors) lead to the ultimate outcome, namely profitable financial performance. Given the research gap in this area, it is suggested to pay more attention to the topic of green hospitality as an important topic in the perspective of tourism studies.

    Keywords: Green Hospitality, Profitable Financial Performance, Grounded theory, Green Hospitality integrated model
  • Majid Akbari *, Fatemeh Taherpoor, Vahid Boustan Ahmadi, Atefe Foladi Pages 285-296
    Religious tourism is one of the most common forms of tourism in the world, and tourism industry experts believe that in terms of Iran's culturally-specific religious status, among other countries, The purpose of the present study is to model the factors influencing the development of religious tourism in Iran with a future research approach and designing the relationship between these factors. The research method is descriptive-analytical. Content analysis method was used to identify the effective factors of religious tourism development. In the interpretive structural modeling section, expert opinions of tourism experts and research centers have been used through the Delphi method. Data were collected through interviews and a two-way questionnaire and face validity was used to assess the validity of the questionnaire. The relationships between the factors affecting the development of religious tourism in Iran have been determined using integrated analytical structural modeling (ISM) and analyzed by MICMAC analysis. Effectiveness and effectiveness on other factors were identified and classified. The findings of the study showed that planning, policy-making and full oversight of the religious tourism industry with the influence of the 8 most influential factors as well as the effective factors of the government's non-intervention in the programs of privatization and establishment of tourism academic discipline. Religion has the least influence with the power of influence 2.
    Keywords: Structural-Interpretative Modeling, religious tourism, Futures Studies, Iran
  • Mohammad Reza Rezvani *, Zabih-Allah Torabi, Mohammad Najjarzadeh, Parastou Hasani Jalilian Pages 297-305

    Participatory learning can create the conditions for better education. In fact, collaborative learning is seen as a balance between working together, working together, learning together, changing with each other, and developing and helping each other grow. The purpose of this article was to investigate the effectiveness of participatory learning (Jigsav method) on environmentally responsible attitudes and behaviors in selected resorts in Bastam. For this purpose, during a quasi-experimental study with pre-test and post-test and control group, 30 selected camping staff of Bastam district, Shahroud were selected as available sample who had never received any training. The results showed that participatory learning with the Jigsav model was more effective than traditional learning of the attitude and responsible environmental behavior of the Bastam district resident staff. For this purpose, during a quasi-experimental study with pre-test and post-test and control group, 30 selected camping staff of Bastam district, Shahroud were selected as available sample who had never received any training. The results showed that participatory learning with the Jigsav model was more effective than traditional learning of the attitude and responsible environmental behavior of the Bastam district resident staff.

    Keywords: Cooperative Leaning, traditional learning, Attitude, environmentally responsible behaviors