فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال یازدهم شماره 21 (بهار و تابستان 1399)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال یازدهم شماره 21 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 26
|
  • نغمه مبرقعی* صفحه 1

    دغدغه تامین آب برای مناطق مختلف کشور از دیر باز وجود داشته است و در سال های اخیر پروژه های مختلف انتقال آب بین حوضه ای سعی در حل این بحران و کاهش این دغدغه داشته است. قرار گرفتن بخش عمده ای از کشور در اقلیم خشک و نیمه خشک، برخورداری از متوسط بارش حدود یک سوم میانگین جهانی و تفاوت چشمگیر در برخورداری از منابع آب در حوضه های آبخیز شش گانه درجه یک کشور، همواره کششی برای انتقال آب از حوضه های پیرامونی به حوضه میانی یا همان فلات مرکزی را ایجاد نموده است. آب انتقال یافته می تواند گونه های مختلفی مانند آب شیرین، آب شور و یا آب شیرین شده با آب شیرین کن ها را شامل شود که هر یک می تواند تبعات محیط زیستی چشمگیری را در مبدا و مقصد به دنبال داشته باشد. در ماه های اخیر بحث انتقال آب شیرین شده از سواحل دریای عمان، خلیج فارس و دریای خزر به فلات مرکزی شدت بیشتری یافته و در برخی موارد نیز با آغاز عملیات اجرایی همراه بوده است. در این میان سوال بزرگی که در ذهن شکل می گیرد این است که آیا خسارت وارده به محیط زیست در اخذ تصمیم نهایی در انتخاب روش تامین آب نقشی داشته است؟ آیا ارزیابی های محیط زیستی در سطح پروژه که بعضا به گونه ای ناکارآمد و غیرقابل اعتماد (در برخی موارد حتی پس از آغاز عملیات اجرایی!) صورت می گیرد تاب و توان کنترل اثرات سنگین وارده بر محیط زیست را داراست؟ آیا راه کارهای غیرسازه ای افزایش بهره وری مصرف آب در بخش های مختلف، به ویژه کاربری کشاورزی به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب کشور، از کفایت لازم برای تامین کسری موجود برخوردار نبوده است؟ متاسفانه اینها سوالاتی است که اغلب در زمینه طرح های انتقال آب در کشور بی پاسخ مانده است و لازم است مسیولین، کارشناسان و دست اندرکاران تامین آب کشور به آن بیاندیشند. هرگونه شتاب زدگی و اخذ تصمیمات غیرکارشناسانه در حل مشکلات امروز، آیندگان را وادار به پرداخت تاوانی سخت در سال های آتی خواهد نمود. به نظر می رسد نبود طرح های کلانی همچون آمایش ملی در کشور امکان بروز خطا در این زمینه را تشدید می نماید. امید است در آینده ای نزدیک با تصویب سند ملی آمایش سرزمین بتوان تا حدی از اثرات طرح های کلان، شتاب زده و مخرب انتقال آب بر محیط زیست کشور پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: محیط زیست
  • زهرا اسدالهی*، محمدصادق نوروزی نظر صفحات 3-16

    با تشدید تخریب محیط زیست در نتیجه تقاضای روزافزون خدمات اکوسیستمی، اکوسیستم ها در آینده ای نزدیک قادر به تامین خدمات ضروری جوامع انسانی نخواهند بود. بنابراین، پیش بینی اثرات تغییر اکوسیستم بر عرضه خدمات با فرایند مدل سازی امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این میان مدل های هیدرولوژیک از جمله SWAT به عنوان ابزاری برای کمک به تخمین خدمات اکوسیستم در حوضه های آبخیز پیشنهاد شده اند. در سال های اخیر تغییر اقلیم، خشکسالی و فعالیت های انسانی از جمله تغییر کاربری اراضی، اثرات قابل توجهی بر توان اکوسیستم ها در حفظ و نگهداشت خاک در حوضه آبخیز گرگان رود گذاشته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف به کارگیری مدل هیدرولوژیک SWAT در کمی سازی خدمت اکوسیستمی کنترل فرسایش تحت تاثیر تغییر اقلیم در این حوضه انجام شد. به این منظور بعد از شبیه سازی جریان رودخانه و بار رسوب درگام زمانی ماهانه، از الگوریتم SUFI-2 برای واسنجی و آنالیز عدم قطعیت از 1976 تا 1990 استفاده شد. سپس مدل برای دوره زمانی 1991 تا 1994 اعتبارسنجی شد. حصول مقادیر 7/0NS= و 64/0NS= برای واسنجی جریان و رسوب ماهانه در ایستگاه قزاقلی، نشان دهنده عملکرد رضایت بخش مدل SWAT در برآورد جریان و عملکرد خوب در شبیه سازی رسوب ماهانه است. در ادامه شاخص خدمت اکوسیستمی کنترل فرسایش (ECI) به شکل مکانی کمی سازی شد. نتایج نشان داد که سطح عرضه خدمت مورد نظر به شدت تحت تاثیر شرایط اقلیمی قرار دارد و با تغییر شرایط بارشی به مقدار قابل توجه تغییر می کند. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که می توان مدل SWAT را به عنوان ابزاری ارزشمند در کمی سازی خدمات هیدرولوژیک اکوسیستم به کار گرفت، اگرچه نیازمند پردازش های پسین است.

    کلیدواژگان: گرگان رود، خدمات تنظیمی، واسنجی، عدم قطعیت، SUFI-2
  • عقیل مددی*، الناز پیروزی، الهام شکرزاده فرد صفحات 17-26
    یکی از پرحادثه ترین مخاطرات طبیعی دنیا، مخاطرات سیلاب است. شناخت و پهنه بندی سیلاب های حوضه های آبخیز در مدیریت سیلاب ها، کنترل و مهار آن و در نتیجه در کاهش میزان خسارت های  آن، موثر است. هدف تحقیق حاضر، پهنه بندی حوضه ی خیاوچای از لحاظ پتانسیل وقوع سیلاب می باشد. در این مطالعه ابتدا، ده عامل شیب، ارتفاع، بارش، شماره منحنی، ارتفاع رواناب، فاصله از رودخانه، خاک، لیتولوژی، پوشش گیاهی و کاربری اراضی، به عنوان عوامل موثر  برای ایجاد سیلاب در منطقه شناسایی شدند. سپس لایه های اطلاعاتی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شدند. وزن دهی لایه ها با استفاده از روش کرتیک انجام شد. تحلیل و مدل سازی نهایی با استفاده از روش تحلیل لکه های داغ به عنوان روش آمار فضایی و نیز روش WLC به عنوان یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره، انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد، عوامل ارتفاع، لیتولوژی، شیب و بارش به ترتیب با ضریب وزنی 173/0، 163/0، 139/0 و 133/0، بیشترین تاثیر را بر ایجاد سیل در حوضه ی مطالعاتی دارند. همچنین، با توجه به نتایج به دست آمده به ترتیب 37/11، 76/48 و 54/57 کیلومتر مربع از مساحت محدوده، در طبقات لکه داغ، با ضریب اطمینان 99، 95 و 90 درصد، قرار دارند. مناطق پرخطر (مناطق لکه داغ، با ضریب اطمینان 99 درصد)، به طور عمده در محدوده ی شهری مشکین شهر و سپس در مناطق پرشیب و کوهستانی منطقه قرار دارد. به طورکلی نتایج مطالعه نشان داد که حوضه خیاو چای دارای توان بسیار بالا از لحاظ رخداد سیلاب می باشد. بنابراین، انجام اقدام های حفاظتی، آبخیزداری و مدیریتی در حوضه ی مورد مطالعه ضروری است.
    کلیدواژگان: لکه داغ، کرتیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی، WLC
  • رضا حسن زاده*، ندا رحیم پور صفحات 27-42

    در این مقاله آسیب پذیری بوم شناختی استان کرمان با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی توسعه یافته برای تعیین درجه ارجحیت معیارها و زیرمعیارها، و روش ترکیب خطی وزن دار در سیستم اطلاعات جغرافیایی برای ترکیب اطلاعات مکانی، مورد ارزیابی قرار گرفته است. آسیب پذیری بوم شناختی نشان دهنده درجه ای از تحمل اکوسیستم در برابر عوامل محیطی و فعالیت های فزاینده انسانی است. با ارزیابی این شاخص می توان نواحی حساس و آسیب پذیر در یک منطقه را شناسایی و از آن دسته از فعالیت های انسانی که منجر به تخریب اکوسیستم های طبیعی می شوند جلوگیری نمود. هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل و معیارهای تاثیر گذار در آسیب پذیری بوم شناختی، تعیین درجه اهمیت هر یک در این فرایند و در نهایت ترکیب این اطلاعات برای تعیین درجه آسیب پذیری نواحی مختلف در استان است. جهت انجام تحقیق ابتدا با مرور تحقیقات گذشته تعداد هفت معیار تاثیر گذار شامل طبقات ارتفاعی، میزان شیب، جهت شیب، تراکم پوشش گیاهی، عمق خاک، فرسایش پذیری سنگ مادر و اقلیم شناسایی شدند. همچنین عوامل تشدیدکننده آسیب پذیری بوم شناختی ازجمله تراکم منابع آبی، افت سطح آب های زیرزمینی، سیل خیزی، خطر زمین لرزه، خطر زمین لغزش و فرسایش آبی و بادی می باشند، در نظر گرفته شدند. سپس بر اساس اصول کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی توسعه یافته ماتریس مقایسات زوجی تشکیل و با مصاحبه با ده کارشناس درجه ارجحیت (وزن) معیارها و زیرمعیارهای هر معیار محاسبه شد. در نهایت با کاربرد روش ترکیب خطی وزن دار در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی لایه های اطلاعاتی بر اساس وزن معیارها و زیرمعیارها ترکیب شدند و نقشه آسیب پذیری بوم شناختی استان کرمان تهیه شد. نتایج نشان می دهد بخش شمال، شمال شرق و شرق استان کرمان از آسیب پذیری بسیار بالایی برخوردار می باشند و حدود 4/25 درصد از مساحت منطقه در درجه آسیب پذیر و 4/26 درصد در درجه حساس قرار گرفته اند و دارای شرایط شکننده و آسیب پذیری هستند. بنابراین، توجه ویژه برنامه ریزان و سیاست گذاران به این مناطق در طرح های مدیریتی و توسعه ای استان کرمان بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری بوم شناختی، عوامل تشدیدکننده آسیب پذیری، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی توسعه یافته، سیستم اطلاعات جغرافیایی و استان کرمان
  • احسان رحیمی*، شهیندخت برق جلوه صفحات 43-60
    زون بندی مناطق حفاظت شده رویکردی است که می تواند با تخصیص مناطق به واحدهای مدیریتی و کاربری اراضی تعارضات میان فعالیت های انسانی و حفاظتی را کاهش دهد. مطالعه حاضر با استفاده از روش های مبتنی بر سامانه های اطلاعات جغرافیایی و ارزیابی چندمعیاره به زون بندی منطقه حفاظت شده اشترانکوه می پردازد که بدین منظور ابتدا زون های موجود در منطقه شناسایی و برای هر یک از این زون ها با استفاده از ترکیب خطی وزن دار نقشه ای تهیه شد. نقشه های به دست آمده در این مرحله شامل نقشه اهداف حفاظتی، تفرجی و توسعه هستند که هر کدام از این نقشه های مطلوبیت با استفاده از لایه های مرتبط با این اهداف و با استفاده از مجموعه های فازی ایجاد شدند. در نهایت این سه نقشه مطلوبیت با یکدیگر تلفیق و نقشه نهایی با استفاده از الگوریتم خوشه بندی K-MEANS به طبقات مورد نظر تقسیم شد. نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل نشان داد که رویکرد به کار رفته در این مطالعه می تواند به خوبی زون های موردنظر را شناسایی و تفکیک نماید. همچنین نتایج نشان دادند که 75 درصد منطقه به زون های امن و حفاظتی اختصاص دارد و پهنه های انتخاب شده برای این زون ها پیوستگی و نزدیکی بالایی به یکدیگر دارند که این امر مدیریت این مناطق را آسان تر می نماید. زون های تفرج گسترده، متمرکز و زون احیا و بازسازی به ترتیب 15، 3 و 7 درصد از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: زون بندی، منطقه حفاظت شده اشترانکوه، ارزیابی چندمعیاره، الگوریتم K-means
  • معصومه واحدی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی، ساناز صنایع گلدوز صفحات 61-71

    بر اساس شرح خدمات، مطالعه های آمایش در ایران شامل بررسی تعداد زیادی داده و اطلاعات متنوع است که نیاز به روش هایی برای مدیریت حجم بالای داده ها و اطلاعات دارد. با تبیین دانش مطالعه های آمایش در هر یک از بخش های مربوط، تبادل داده ها و همچنین اشتراک گذاری اطلاعات بین آن ها راحت تر صورت می گیرد. در سال های اخیر، توسعه هستی شناسی در حوزه های مختلف، واژه ها، عبارت ها و ارتباطات میان آن ها را به صورتی شفاف و رسمی توصیف می کند و یک دسته بندی از مفاهیم موردنظر در یک حوزه مشخص ارایه می دهد. استفاده از رهیافت هستی شناسی به تبادل اطلاعات و تفاهم درباره مفاهیم و ارتباط بین کاربران حوزه های مختلف دانش موردنظر می انجامد. در این مقاله با استفاده از نرم افزار Protégé، ارتباط های میان اطلاعات آمایش سرزمین از طریق زبان هستی شناسی وب (WOL) به طور معنادار تعریف شده است. به دلیل گسترده بودن مطالعه های آمایش سرزمین در رشته های مختلف، این مطالعه تنها محدود به بخش محیط زیست است. هدف اصلی این مقاله ارایه یک مدل برای مدیریت دانش آمایش سرزمین بر پایه هستی شناسی و ایجاد یک چارچوب از مفاهیم و ارتباطات مختلف در این حوزه، به منظور اشتراک گذاری بین متخصصان و سازمان های درگیر برای ارتقای دانش و افزایش کارایی این مطالعه ها در ایران است. همان گونه که می دانیم، اطلاعات آمایش استان های 31 گانه ایران در حال تکمیل شدن است و هر یک از استان ها براساس سامانه های رایانه ای و نرم افزارهای خود، این اطلاعات را در دسترس قرار می دهند. استفاده از رهیافت هستی شناسی می تواند در این زمینه نیز راهگشا باشد و ضمن روشن نمودن مفاهیم و ارتباطات، از دوباره کاری ها تا حد زیادی جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: مطالعه های آمایش سرزمین، هستی شناسی، مدیریت داده ها، پایگاه دانش، Protégé
  • سید علی جوزی، نسرین مرادی مجد* صفحات 73-84

    منطقه جنگلی زاگرس جنوبی در زمره جنگل های طبیعی است و با توجه به گونه با ارزش بادام کوهی که بیشتر عرصه را در برگرفته است، پرداختن به بهره برداری اصولی و توسعه و احیا آن ضروری می باشد. به منظور شناسایی نیازهای اکولوژیکی بادام کوهی پرسشنامه ای به روش دلفی تهیه شد و در اختیار 64 نفر از کارشناسان منابع طبیعی و اساتید دانشگاه قرار گرفت. در این پژوهش از مجموع 37 معیار تعیین شده 27 معیار به عنوان معیار قطعی انتخاب شدند. ارزیابی شرایط رویشگاهی گونه مطالعه شده با استفاده از وزن دهی به معیارها با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در محیط نرم افزار 2000 Expert Choice انجام شد. در این تحقیق با استفاده از روش AHP و بهره گیری از سامانه اطلاعات جغرافیایی ارزشیابی معیارها صورت گرفته و برای ادغام لایه ها از روش رویهم گذاری استفاده شد. نتایج مطالعه های ارزیابی توان اکولوژیکی بر روی نقشه با مقیاس 1:25000 نشان داده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که در حدود 599 هکتار معادل 59/35 درصد از منطقه در وضعیت عالی،471 هکتار معادل 97/27 درصد در وضعیت خوب و 614 هکتار معادل 44/36 درصد در وضعیت ضعیف می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، رویشگاه بادام کوهی، توان اکولوژیکی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، منطقه جنگلی زاگرس جنوبی
  • رویا عابدی*، راهله استاد هاشمی صفحات 85-96
    نحوه پراکنش مکانی درختان یکی از مهم ترین ویژگی ساختاری توده جنگلی است که به عنوان شاخصی از مراحل توسعه، تنوع زیستی، ثبات اکولوژیکی، فرآیندهای رقابت و عملکرد کلی اکوسیستم های جنگلی محسوب می شود از این رو هرگونه تغییر در پراکنش مکانی درختان، نقش مهمی در اکوسیستم جنگل دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی شاخص های فاصله تا همسایه، ابرهارت، هاپکینز و جانسون-زایمر در برآورد پراکنش الگوی مکانی توده های طبیعی جنگلی در منطقه ارسباران بود. برای جمع آوری اطلاعات از عرصه، از روش فاصله ای نزدیکترین همسایه ها در 60 نقطه نمونه برداری استفاده شد. در هر نقطه قطر و ارتفاع درختان مرجع و سه درخت همسایه در نزدیکترین فاصله از درخت مرجع و فاصله و آزیموت بین آنها اندازه گیری و ثبت شد. شاخص فاصله همسایگی بین درختان نشان داد که میانگین فاصله های اندازه گیری شده 08/0 ± 2/4 متر بود و طبقه 4 تا 6 متر دارای بیشترین فراوانی در بین فواصل اندازه گیری شده بود. مقدار شاخص ابرهارت 08/1، شاخص هاپکینز 63/0 و شاخص پراکنش جانسون-زایمر 29/1 و در نهایت الگوی پراکنش درختان، یکنواخت نشان داده شد. آزمون های آماری در مطالعه حاضر الگوهای پیش بینی شده توسط این شاخص ها را در سطح% 95 تایید کردند. به دلیل اقدامات حفاظتی صورت گرفته در جنگل ارسباران، این منطقه می تواند نشان دهنده الگوی واقعی پراکنش گونه ها باشد بنابراین الگوی به دست آمده تا حدود زیادی قابل اطمینان خواهد بود به این ترتیب پیشنهاد می شود که نقشه الگوی پراکنش برای هرگونه درختی در منطقه تهیه شود، تا ضمن در اختیار قرار دادن نتایج مناسب تر و دقیق تری از ساختار توده و امکان تکمیل بانک اطلاعات اکولوژیکی منطقه، داده های با ارزشی در کمک به برنامه های مدیریتی منطقه فراهم شود.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش مکانی، شاخص ابرهارت، شاخص هاپکینز، شاخص جانسون- زایمر، شاخص فاصله تا همسایه، جنگل ارسباران
  • نیلوفر موذنی، رومینا سیاح نیا*، حسن اسماعیل زاده صفحات 97-108

    جنگل یکی از مهم ترین منابع طبیعی تجدیدشونده و سرمایه های ملی هر کشور است که امروزه این منبع با ارزش به وسیله عوامل متعدد انسانی و طبیعی از جمله آتش سوزی، تهدید و تخریب می شود. با توجه به این که هر ساله آتش سوزی های زیادی در جنگل های استان کردستان رخ می دهد بنابراین، هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر در وقوع آتش سوزی جنگل های کردستان و پهنه بندی خطر به منظور دستیابی به راهکارهای کنترل و مقابله با آتش سوزی مقرر شد.در این پژوهش پس از تعیین پارامترهای اکولوژیکی و انسانی با بهره گیری از سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش تحلیل سلسله مراتبی، فاکتورهای موثر تحلیل و وزن هر یک محاسبه و در ادامه نقشه فازی بر اساس ضریب اهمیت هر طبقه از هر لایه برای همه پارامترها تهیه و پس از روی هم گذاری نقشه ها با روش ترکیب خطی وزنی، نقشه نهایی پهنه بندی ریسک آتش سوزی به دست آمد.نقشه پهنه بندی ریسک آتش سوزی در پنج طبقه (ریسک بسیار کم، ریسک کم، ریسک متوسط، ریسک بالا و ریسک بسیار بالا) انجام و در نهایت به بررسی مناطق با ریسک بسیار بالا پرداخته شد. نتیجه گیری به این گونه است که از کل منطقه مورد مطالعه 9/6 درصد در منطقه ریسک بسیار کم، 5/18 درصد در منطقه با ریسک کم، 26 درصد در منطقه با ریسک متوسط، 30 درصد در منطقه با ریسک بالا و 5/18 درصد در ریسک بسیار بالا قرار دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که بین متغیر تغییرات کاربری اراضی و افزایش میزان آتش سوزی جنگل ارتباط مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریسک، آتش سوزی جنگل، بیوم زاگرس، کردستان
  • حسین طالبی*، زهرا احمدی، مقصود امیری صفحات 109-120
    رشد جمعیت جهانی و گسترش روزافزون صنایع سبب آسیب و تخریب محیط زیست و منابع طبیعی شده است به صورتی که این عامل به یک مساله اساسی تبدیل شده و توجه بسیاری از محققان و صاحبان صنایع را به خود جلب کرده است. گرمای بیش از حد زمین، تخریب لایه اوزون، موجودیت گازهای گلخانه ای وغیره مساله ای است که در حد یک کشور و یک منطقه نبوده و موجودیت همه سرنشینان کره خاکی را با مخاطره روبه رو خواهد کرد. در ایران نیز توجه به مساله محیط زیست به واسطه وجود ذخایر عظیم سوخت های فسیلی و استفاده نامناسب از این ذخایر در پالایشگاه های نفت و گاز که سهم به سزایی در انواع آلودگی های محیط زیستی دارند اجتناب ناپذیر خواهد بود. به همین جهت در این پژوهش بر آن بوده ایم تا سیاست های کاهش انتشار آلاینده در این صنایع را مورد بررسی قرار داده و ضمن اولویت بندی آن ها برنامه ریزان را در اتخاذ سیاست های مناسب برای کاهش آلاینده ها و به ویژه گازهای گلخانه ای یاری دهیم. بر این اساس با مصاحبه با خبرگان دانشگاهی، صنعت نفت و گاز و حوزه محیط زیست شاخص هایی به عنوان راهکارهای موثر در کاهش آلاینده محیط زیست شناسایی شده و با استفاده از تکنیک تصمیم گیری ANP که یکی از روش های کارآمد در تصمیم گیری چندمعیاره است به رتبه بندی شاخص ها پرداخته ایم. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیاست بانکداری انتشار نسبت به سایر سیاست ها از اهمیت بالاتری در صنایع نفت و گاز جهت کاهش آلاینده ها برخوردار است.
    کلیدواژگان: محیط زیست، انتشارآلودگی، آلاینده های منابع طبیعی، تکنیک ANP
  • زینب رستم زاده، حامد رفیعی* صفحات 121-132
    امروزه حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست راهکاری اساسی برای دستیابی به توسعه پایدار و تضمین رفاه نسل های حاضر و آتی بوده و در همین راستا، تامین حداقل منافع محیط بانان و جنگل بانان در قالب حقوق و دستمزد منصفانه، برای حفاظت از این موهبت ها، ضرورتی انکارناپذیر خواهد بود. بنابراین، هدف تحقیق حاضر برآورد تمایل به پرداخت، برای مشارکت افراد جامعه در ترمیم دستمزد محیط بانان و جنگل بانان و برآورد عوامل موثر بر احتمال مشارکت است. اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه با تکمیل 640 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در استان های مازندران و البرز و شهر تهران در سال 1396 جمع آوری شد. در این مطالعه، میزان اثرگذاری و سهم هر یک از عوامل فردی، اجتماعی، اقتصادی و میزان تمایل به پرداخت افراد با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و رهیافت دوگانه دوبعدی برآورد شد. براساس نتایج 59 درصد خانوار در مطالعه حاضر به پرداخت مبلغی برای ترمیم دستمزد محیط بانان و جنگلبانان بوده اند. همچنین برآورد انتگرال تابع لوجیت در الگوی ترمیم دستمزد، نشان می دهد متوسط تمایل به پرداخت ماهانه خانوار در نمونه مورد بررسی برای افراد پیامدگرا و اخلاقگرا به ترتیب 21000 و 18000ریال است. با توجه به مشارکت 59 درصدی در فرایند ترمیم حقوق و تعمیم آن به جامعه مورد تحقیق از مجموع مناطق، پتانسیل جذب 377 میلیارد ریال در سال خواهد بود که با تعمیم آن به کشور می توان منبع قابل اتکایی به میزان 1466 میلیارد ریال را خارج از منابع دولتی برای حفظ منابع طبیعی و محیط زیست پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: مشارکت عمومی، ترمیم دستمزد، ارزش گذاری مشروط، محیط بان و جنگلبان، منابع طبیعی و محیط زیست
  • درنا جهانگیرپور*، محمد بخشوده صفحات 133-142
    نگرش انسان به اقلیم و تغییرات آن، به چالشی بزرگ در درک فعل و انفعالات اقلیم و جامعه تبدیل شده و توجه به مطالعات سازگاری انسان با تغییر اقلیم را افزایش داده است. هرچند رابطه بین تغییر اقلیم و کشاورزی به خوبی اثبات شده است اما بررسی رابطه آنها با مهاجرت هنوز ضعیف است. مهاجرت از روستا ها یکی از راهبرد های متداول مقابله با اثرات ناشی از تغییر اقلیم است و خالی از سکنه شدن تعداد زیادی از روستا های ایران طی خشکسالی های پی در پی در چند دهه اخیر یکی از شواهد موجود در این امر است. در مطالعه حاضر تلاش شد که با تکنیک اقتصادسنجی Panel VAR و داده های سال های 92-1381 استان های ایران رابطه بین متغیر های اقلیمی شامل می انگین دما، بارش سالانه و متغیر اقتصادی ارزش افزوده با مهاجرت روستایی بررسی شود. نتایج حاکی از اثر معنادار تما می متغیرها بر مهاجرت است. مطابق با انتظار، همراه با کاهش بارندگی و بروز خشکسالی، مهاجرت روستایی افزایش می یابد. از طرف دیگر، افزایش می انگین دمای سالانه و گرم شدن زمین، با توجه به اثر منفی آن بر عملکرد محصولات کشاورزی، افزایش مهاجرت را در پی دارد. عوامل اقلیمی، اثرات مشابهی بر ارزش افزوده بخش کشاورزی دارند. همچنین، ارزش افزوده بخش کشاورزی رابطه منفی با مهاجرت دارد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بیش از70 درصد از تغییرات مهاجرت روستایی توسط متغیر های اقلیمی، 24 درصد توسط خود مهاجرت و 4 درصد توسط ارزش افزوده کشاورزی توضیح داده می شود. بنابراین، به خوبی می توان استنتاج کرد که تغییر اقلیم عامل بسیار اثرگذار بر مهاجرت روستایی است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مهاجرت روستایی، الگوی خودتوضیح برداری، داده های پانل، ایران
  • الهه سادات موسوی سروینه باغی، احسان رنجبر* صفحات 143-156

    امروزه با گسترش شهرنشینی زندگی شهرنشینان با مشکلات بسیاری ازجمله آلودگی هوا مواجه شده است. فرم شهر عامل مهمی در جهت هدایت جریان آلاینده ها به شمار می آید که این موضوع نقش طراحی شهری را در بهبود کیفیت هوا پررنگ تر نموده است. گام نخست در راستای دستیابی به مفهوم ارتباط فرم شهر و کیفیت هوا، بررسی موقعیت عناصر اصلی شهر است که نقش تعیین کننده در شکل گیری فرم شهر دارند و به علاوه در آلودگی هوا نیز تاثیر گذارند. این عناصر عبارتند از واحدهای مسکونی، واحدهای صنعتی و بزرگراه ها. از این رو در پژوهش حاضر با در نظر گرفتن سمنان به عنوان یکی از شهرهای مهم ایران که از لحاظ جنبه های معماری و اقلیمی همواره مورد توجه بوده است، به بررسی پیرامون میزان تولید کربن منتشر شده در این شهر از سه منظر واحدهای مسکونی، واحدهای صنعتی و وسایل نقلیه موتوری پرداخته شده است. در این راستا از میان مدل ها و ابزار تحلیلی شناسایی شده، مدل Gauss و مدل Caline4 انتخاب شده است. با استفاده از داده های به دست آمده از مدل های مذکور میزان پراکنش گاز کربن دی اکسید از واحدهای مسکونی در محدوده مورد مطالعه و بزرگراه مجاور آن و همچنین کارخانه فروسیلیس محاسبه شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که این شهر در محاصره واحدهای آلاینده قرار دارد و تمرکز فعالیت های صنعتی و بزرگراه ها در مجاورت شهر منجر به گسترش نفوذ کربن به مناطق مسکونی شده است. از سوی دیگر محاسبه میزان کربن انتشار یافته از مناطق مسکونی نشان می دهد که طراحی های نامتناسب با اقلیم منجر به افزایش سطح مصرف سوخت های فسیلی و به تبع افزایش سطح انتشار کربن، شده است.

    کلیدواژگان: سمنان، طراحی شهر کم کربن، آلودگی هوا، تغییر اقلیم، فعالیت های صنعتی، اتومبیل
  • ابوالقاسم گل خندان*، فاطمه معظمی نژاد صفحات 157-168
    طی دهه های اخیر، نگرانی در مورد گرم شدن کره زمین در نتیجه انتشار گازهای گلخانه ای، افزایش یافته است. بر این اساس شناسایی عوامل موثر بر انتشار گازهای گلخانه ای از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. در این راستا، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی هم زمان رابطه های کوتاه مدت و بلندمدت بین رشد اقتصادی، جمعیت، مصرف انرژی و تجارت با میزان انتشار گاز CO2 (به عنوان شاخص کیفیت محیط زیست) در کشورهای منطقه منا با استفاده از داده های دوره ی زمانی 2013-1990 است. به این منظور، نخست مدل پژوهش تصریح و پس از انجام آزمون های معمول ریشه واحد و هم انباشتگی در داده های ترکیبی، به‎منظور برآورد ضرایب کوتاه مدت و بلندمدت از روش میانگین گروهی تلفیقی (PMG) استفاده شده است. نتایج، نشان دهنده تاثیر مثبت رشد اقتصادی (درآمد سرانه) بر انتشار گاز CO2 در بلندمدت و کوتاه مدت برای کشورهای منطقه منا است؛ که نشان می دهد این کشورها در قسمت صعودی منحنی کوزنتس قرار دارند. هم چنین اثر جمعیت، مصرف انرژی و تجارت روی آلودگی هوا در کوتاه مدت و بلندمدت در کشورهای منطقه منا مثبت است؛ به گونه ای که با افزایش یک درصدی در متغیرهای جمعیت، مصرف انرژی و تجارت، میزان انتشار گاز CO2 در بلندمدت به ترتیب 36/0، 88/0 و 15/0 درصد و در کوتاه مدت به ترتیب 16/0، 52/0 و 07/0 درصد افزایش خواهد یافت. بنابراین می توان گفت که در کشورهای منطقه منا، افزایش رشد اقتصادی، جمعیت، مصرف انرژی و تجارت، افزایش میزان انتشار گاز CO2 را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: درآمد سرانه، جمعیت، مصرف انرژی، تجارت، آلودگی هوا
  • فاطمه محمدیاری*، کامران شایسته، امیر مدبری، فوزیه بیگ محمدی صفحات 169-180
    ضایعات لامپ های فلورسنت که حاوی جیوه هستند تهدیدی بالقوه برای سلامت انسان ها و محیط زیست به حساب می آیند. هنگام ورود جیوه به بدن این عنصر در سراسر بدن منتشر و در مغز و کلیه تجمع می یابد و سبب تغییر در عملکرد عصبی و کلیوی می شود. بنابراین بازیافت لامپ های فلورسنت خطرات بالقوه محیط زیستی را کاهش می دهد. در این پژوهش با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط، تمایل به پرداخت ساکنان شهر ایلام برای شرکت در برنامه های بازیافت این لامپ ها بررسی شده است. برای اندازه گیری میزان تمایل پرداخت از مدل لاجیت استفاده و بر اساس روش حداکثر درست نمایی، پارامترهای این مدل برآورد شد. نتایج نشان داد که 1/77 درصد افراد بررسی شده در این مطالعه حاضر به پرداخت مبلغی برای بازیافت لامپ های فلورسنت هستند و متوسط تمایل به پرداخت 14500 ریال برآورد شد. بر پایه نتایج مدل رگرسیونی، متغیرهای درآمد کل، تحصیلات، پیشنهاد، تعداد اعضای خانواده، تعداد لامپ های فلورسنت مورد استفاده در محل زندگی، شارژ لامپ های سوخته، دلایل امتناع از پرداخت و آگاهی از میزان خطرات لامپ ها، مهمترین عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت خانوارهای ایلامی بود.
    کلیدواژگان: ضایعات لامپ های فلورسنت، زباله های الکترونیکی، بازیافت، تمایل به پرداخت، ارزشگذاری مشروط، مدل لوجیت
  • کوروش جوادی پاشاکی، محمود احمد پور*، ماشاالله سالارپور، سامان ضیایی صفحات 181-198
    ایران کشوری دارای منابع نفت است. مشتقات حاصل از آن، اصلی ترین منبع سوخت مصرفی در بخش های اقتصادی است. اگر جامعه بخواهد از منابع انرژی برای رشد اقتصادی استفاده نماید، باید عقلانیت اقتصادی را در میزان مصرف سوخت و انتشار آلاینده ها و ملاحظات محیط زیستی رعایت کند. الگوها و مدل های مختلفی برای اندازه گیری آلاینده ها در بخش های اقتصادی ارایه شده است. مدل ماتریس جدول داده- ستانده لیون تیف یکی از کاراترین الگوهای سنجش آلاینده ها است. این مقاله نتیجه محاسبات انتشار آلاینده ها در 33 فعالیت اقتصادی استان سیستان و بلوچستان در قالب جدول داده- ستانده دو منطقه ای است که ردپای بوم شناختی آلاینده ها را در تراز تجاری با دنیای خارج نشان می دهد. براساس نتایج تحقیق، اقتصاد استان 372617 تن انواع گازهای آلاینده مجازی در کالاها به دنیای خارج صادر کرده است و 514669 تن انواع گازهای آلاینده به استان وارد کرده است. بنابراین، تراز تجاری مقدار آلاینده ها در اقتصاد استان با دنیای خارج منفی و به میزان (142052) تن است. یعنی انتشار انواع آلاینده هادر کالاهای واردشده به استان از آلاینده‏های صادرشده بیشتر است. این تکنیک، سیاستی مدیریتی در تجارت کالاهای کربن دار است. در سیاست مدیریت تجاری باید کالاهایی را صادر کنیم که کربن کمتری انتشار داده اند و کالاهایی را وارد کنیم که برای تولید آن کربن بیشتری منتشر شده است.
    کلیدواژگان: آلاینده ‏های محیط زیستی، تراز تجاری، جدول داده- ستانده، بخش‏های اقتصادی استان سیستان و بلوچستان
  • مریم رضایی*، هانیه نصیری اردلی صفحات 199-210

    روند رو به رشد جمعیت در شهرهای بزرگ و گسترش فعالیت های اجتماعی، میزان تقاضای سفرهای روزانه ی شهروندان را افزایش داده و به دنبال آن سبب بروز مشکلاتی همچون آلودگی های محیط زیست، مصرف بیش از حد سوخت، تراکم ترافیک، ناامنی مسیرها و تصادفات شده و به طور کلی ناپایداری شهری را در پی داشته است. به منظور کنترل و کاهش این مشکلات راه حل های متعددی از جمله استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی پیشنهاد شده است. در همین راستا برای تشویق شهروندان به استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی از جمله سامانه اتوبوسرانی، می بایستی موجبات رضایت آنان را فراهم کرد و کیفیت سیستم را به حدی افزایش داد تا شهروندان سیستم حمل و نقل همگانی را به خودروی شخصی ترجیح دهند و برای جابه جایی از آن استفاده کنند. هدف این پژوهش بررسی و تبیین عوامل موثر بر افزایش میزان رضایت شهروندان از حمل و نقل عمومی در محیط های شهری با تاکید بر سامانه ی اتوبوسرانی شهرکرد می باشد و اینکه چه عواملی در استفاده از این سامانه برای کاربران دارای اهمیت و اولویت است و آنها را ترغیب به استفاده از آن خواهد کرد. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی به صورت توصیفی- همبستگی است و برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون هایی همچون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره انجام شده است. عوامل و شاخص های موثر بر رضایتمندی شهروندان، در چهار بعد خدمات و تجهیزات سامانه، سرعت سامانه، ویژگی های عمومی اتوبوس ها و نحوه ی رفتار رانندگان مورد سنجش و بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون، نشان می دهد که عوامل سرعت سامانه و ویژگی های عمومی اتوبوس ها بیشترین همبستگی را با رضایتمندی شهروندان دارند، همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد عامل سرعت سامانه (با ضریب بتای569/0) بیشترین اهمیت را برای کاربران (مسافران شهری) داشته و نقش موثری در راستای تبیین رضایتمندی و افزایش استفاده ی آنها دارد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، رضایتمندی، سامانه اتوبوسرانی، شهرکرد
  • مجید محمداسمعیلی*، سکینه مهدی پور، علی ستاریان صفحات 211-218

    آلودگی های فیزیکی هوا از پیامدهای فعالیت بشر، به ویژه در قرن بیستم است که آثار مستقیم و غیرمستقیمی بر انسان و محیط پیرامون آن دارد. این تحقیق از یک روش نوین تحت عنوان مغناطیس سنجی، برای بررسی میزان آلودگی در برگ چند گونه ی گیاهی موجود در اطراف کارخانه سیمان پیوند گلستان انجام شد. نمونه گیری از برگ سه گونه ی گیاهی درمنه Artemisia voulgaris L. قیاقSorghum halepense L.  و تمشکSchreber.  Rubus sanctus در دو فصل بهار و پاییز با دو فاصله ی 200 و 500 متری از کارخانه و یک منطقه ی شاهد دور از کارخانه انجام شد. نمونه های گیاهی بدون دست خوردگی در کیسه های پلاستیکی به صورت جداگانه بسته بندی شدند. سپس، نمونه ها در فضای مسقف خشک شده و بعد از پودر کردن، نمونه ها در داخل قوطی هایcm3 6 قرار داده شدند. میزان پسماند مغناطیسی طبیعی نمونه ها توسط دستگاه مغناطیس سنج چرخان اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که میزان پسماند مغناطیسی در فاصله ی نزدیک به کارخانه (200 متری) نسبت به فاصله ی (500 متری) و منطقه ی شاهد بیشتر بوده است. میزان پسماند مغناطیسی در گونه ی درمنه در فصل بهار در فواصل 200، 500 متری و شاهد به ترتیب 73/699، 60/375 و 74/88 آمپر بر متر و در فصل پاییز در فواصل 200، 500 متری و شاهد به ترتیب 03/142، 21/70 و50/30 آمپر بر متر مشاهده شد. میزان پسماند مغناطیسی قیاق در فصل بهار در فواصل 200، 500 متری و شاهد به ترتیب 03/277، 27/91 و 73/43 آمپر بر متر و در فصل پاییز در فواصل 200، 500 متری و شاهد به ترتیب 09/92، 20/19 و 74/57 آمپر بر متر مشاهده شد. میزان پسماند مغناطیسی گونه ی تمشک در فصل بهار در فواصل 200، 500 متری و شاهد به ترتیب 36/546، 20/355 و 30/68 آمپر بر متر و در فصل پاییز 2/288، 10/196 و 13/74 آمپر بر متر بود. میزان پسماند مغناطیسی در تیمار شاهد به مراتب کمتر از فاصله ی 200 و 500 متری بوده است. نتایج نشان می دهد که گونه ی درمنه در فصل بهار و گونه ی تمشک در فصل پاییز بیشترین جذب آلودگی را در بین گونه های مورد مطالعه داشته اند.

    کلیدواژگان: گیاهان مرتعی، مغناطیس سنجی، آلودگی سیمان، جذب آلودگی، پسماند مغناطیسی
  • سارا عباسی*، حبیب علیمحمدیان، سید محسن حسینی، نعمت الله خراسانی، عبدالرضا کرباسی، عاتکه اصلانی صفحات 219-232

    پایش خواص مغناطیسی ذرات معلق در هوا که بر روی برگ درختان ترسیب شده اند اطلاعات مفیدی از توزیع فضایی ذرات معلق را در مناطق شهری و صنعتی فراهم می آورد. مطالعه حاضر با هدف بسط و توسعه به کارگیری روش مغناطیس سنجی محیطی برای مطالعه آلودگی های محیط زیست در ایران و بررسی و پایش آلاینده های فلزی هوا ناشی از تردد خوردها در برخی از نقاط پرترافیک تهران انجام گرفت. برگ های درختان چنار در مناطق درونی پارک چیتگر به عنوان منطقه پاک و میدان آزادی و پل گیشا به عنوان منطقه پرتردد جمع آوری شد. در هر ناحیه پایه های درختی سالم در کم ترین فاصله از خیابان به صورت تصادفی انتخاب شد. جهت قرارگیری درختان نسبت به خیابان و نور خورشید و جهت وزش باد یکسان در نظر گرفته شد. برگ های کاملا سالم از خارجی‏ترین قسمت تاج پوشش هر از سمت خیابان، از ارتفاع حداقل 5/1 تا 2 متری از سطح زمین جمع آوری شد. برگ ها در نایلون های لفافه دار در مخزن یخ با حداقل تماس دست قرار داده و درکوتاه ترین زمان به آزمایشگاه منتقل شد. مولفه های مغناطیسی اعم از پسماند مغناطیسی طبیعی، پذیرفتاری مغناطیسی جرمی، پسماند مغناطیسی ایزوترمال و پسماند مغناطیسی القایی اشباع شده در نمونه ها اندازه گیری شد. غلظت مس، آهن، سرب و کادمیوم با طیف سنج جرمی اندازه گیری و رابطه بین مولفه های مغناطیسی و فلزات بررسی شد. نتایج نشان داد که بالا ترین ارزش پذیرفتاری و پسماند مغناطیسی اشباع برگ با ترافیک بالاتر خودروها در آزادی و گیشا در ارتباط است. بررسی ترکیب ذرات در منطقه چیتگر، ترکیبی از کانی های فرومغناطیسی سخت مانند هماتیت با غلظت بالا و کانی های فرومغناطیس نرم با غلظت کم را نشان داد که حاصل فعالیت صنایع پیرامونی و ترافیک بزرگراه تهران-کرج است. سهم حضور کانی های مغناطیسی نرم در هر دو منطقه آزادی و گیشا در مقایسه با چیتگر بالاتر بود. در آزادی اندازه ذرات بزرگ تر بوده و رفتار کانی ها نشان دهنده ترکیبی از حضور کانی های نرم و کانی های سخت بود، در حالی که اندازه ذرات در گیشا کوچک تر بود.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ویژگی های مغناطیسی، برگ چنار، پذیرفتاری مغناطیسی، پسماند مغناطیسی القایی اشباع شده
  • نویده نجف پور، حسن ترابی پوده*، حجت الله یونسی صفحات 233-248

    بررسی تغییرات کمی و کیفی منابع آب زیرزمینی در برنامه ریزی و مدیریت پایدار منابع آب هر منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دشت لنجانات در جنوب غربی اصفهان واقع شده و دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است. در سال های اخیر به دلیل خشکسالی های متوالی، مدیریت نامناسب منابع آب و بهره برداری بی رویه، استفاده از کود و سموم نامناسب، کاهش سطح زیر کشت، افزایش فعالیت های صنعتی و دفع نامناسب فاضلاب شهری و صنعتی با بحران کمی و کیفی آب زیرزمینی روبه رو شده است. در این مطالعه نقش تغییرات کمی و کیفی آب زیرزمینی بر آلودگی آبخوان دشت لنجانات مورد مطالعه قرار گرفت. تغییرات کمی آب زیرزمینی با بررسی تراز سطح ایستابی در دوره آماری 1370 تا 1395 به صورت نمودار و نقشه پهنه بندی مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج حاکی از افت سطح آب زیرزمینی به میزان 24/0 متر در سال است که از سال 1386 به بعد کاملا محسوس تر است. در پی کاهش کمی منابع مقدار هدایت الکتریکی در آب زیرزمینی 42 درصد افزایش پیدا کرده است. به منظور بررسی کیفیت آب زیرزمینی از 66 حلقه چاه و قنات نمونه برداری شد و پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی در آنها آنالیز شد. سپس پتانسیل طبیعی آبخوان به آلودگی با مدل دراستیک تعیین شد و این مدل با داده های نیترات محدوده مطالعاتی کالیبره شد، تا حریم کیفی آبخوان مشخص شود. نتایج حریم کیفی آبخوان نشان داد ناحیه شمال، غرب و شرق حوضه دارای خطر آلودگی بالا است. همچنین تغییرات زمانی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی شامل کل جامدات محلول، سختی کل، SAR و مجموع آنیون ها و کاتیون ها در طی دوره آماری 1374 تا 1395 آنالیز شد که نتایج روند افزایشی این پارامترها را در آبخوان نشان داد. شاخص کیفیت آب زیرزمینی (IRWQIGC) در آبخوان لنجانات تعیین و پهنه بندی شد. میزان این شاخص در شمال حوضه نامطلوب است. ناحیه مرکزی محدوده مورد مطالعه به سمت شمال آن به دلیل توسعه بیشتر صنعتی، شهری و کشاورزی و نفوذ مستقیم پساب این کاربری ها به آبخوان همواره در معرض آلودگی است.

    کلیدواژگان: کیفیت، تغییرات کمی، آبخوان، آسیب پذیری
  • بتول عزیزی، عبدالرضا واعظی هیر*، کمال سیاه چشم صفحات 249-259
    در نتیجه فعالیت معدن مس سونگون واقع در شمال استان آذربایجان شرقی زهاب اسیدی ایجاد و وارد رودخانه پخیرچای می شود. در این مطالعه با استفاده از مطالعه های آزمایشگاهی و مدل سازی، روش بهینه برای تصفیه زهاب اسیدی این معدن ارایه شده است. بدین منظور ابتدا با استفاده مطالعه های آزمایشگاهی دینامیک بر روی زیولیت میزان حذف مس توسط زیولیت ارزیابی شد و بعد از آن تحت آزمایش های استاتیک میزان حداکثر جذب با مقدار 85/2 میلی گرم در هر گرم زیولیت محاسبه شد. در نتیجه فیلتر زیولیتی به طول 250متر برای حذف یون مس از زهاب معدن سونگون در نظر گرفته شد و به منظور شبیه سازی انتقال یون مس در این فیلتر از مدل HYDRUS 2D استفاده شد تا رفتار آلاینده در محیط متخلخل با بدنه زیولیتی و تاثیر  زیولیت بر کاهش غلظت مس تحت سناریوهای مختلف مورد بررسی قرار گیرد. پیش بینی تحت سناریوی نخست برای غلظت فعلی زهاب نشان داد که زیولیت تا دو ماه غلظت مس را تا زیر حد استاندارد mg/L5 خواهد رساند. سناریوی دوم که معرف بدترین حالت ممکن است و طی آن فرض شد غلظت یون مس 50 درصد افزایش یابد پیش بینی کرد که این فیلتر فقط به مدت یک ماه می تواند غلظت مس را زیر حد استاندارد نگه دارد. در نهایت آخرین سناریو یعنی خوشبینانه ترین سناریو که بر اساس آن ورود یون مس یک ماه پس از اجرای مدل قطع می شود نشان داد که در این شرایط بدون نیاز به تعویض فیلتر زیولیتی طی دو ماه یون مس موجود در کل زهاب عبوری جذب خواهد شد.
    کلیدواژگان: زهاب اسیدی، یون مس، معدن سونگون، شبیه سازی، HYDRUS
  • سمیه محمدی*، زهرا شعبانی، بلقیس خرم، افشین دانه کار، مهدی تنها زیارتی صفحات 261-272
    وجود فلزات سنگین در بوم سامانه های آبی سال هاست که مشکلات محیط زیستی زیادی را به وجود آورده است. این عناصر در نتیجه عوامل طبیعی، فعالیت های صنعتی و فاضلاب های شهری وارد محیط می شوند و از طریق زنجیره غذایی در بدن آبزیان تجمع می یابند. گیاه حرا به واسطه توانایی خود در تجمع فلزات در اندام های خود نقش مهمی در زنجیره غذایی دارد. در این مطالعه توانایی گیاه حرا در جذب فلزات سنگین (وانادیوم، کبالت، سرب وجیوه) آلوده کننده منطقه عسلویه مورد بررسی قرار گرفت. این گیاهان از نهالستانی واقع در دیر تهیه شدند و بعد از قرار گرفتن در پایلوت با غلظت های 40، 50 میلی گرم در لیتر و 3200، 350 میکرو گرم در لیتر در pH برابر 8/7 از عناصر مذکور، به مدت چهارده روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه های حاصل از اندام های گیاه در اسید غلیظ هضم شدند و غلظت فلزات در آن ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. با توجه به نتایج تجربی در پالایش یون وانادیوم، جیوه و سرب با افزایش زمان، افزایش جذب توسط گیاه و درمورد کبالت با افزایش زمان کاهش جذب توسط گیاه همراه بود. در نهایت طبق نتایج تجربی بیشترین جذب توسط این گیاه، به ترتیب، مربوط به یون وانادیوم، جیوه، سرب و کبالت در pH برابر 8/7 صورت گرفت.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تجمع فلز، گیاه پالایی، حرا، منطفه عسلویه
  • وکیل حیدری ساربان*، سهیلا باختر صفحات 273-286

    پیچیده تر شدن جوامع و شتاب روزافزون تغییرات در زندگی، جوامع را ناگزیر به توجه به مقوله فناوری اطلاعات و ارتباطات می نماید. بخش روستایی با توجه به قابلیت ها و مزیت‏های گسترده ای که به لحاظ پتانسیل های تولیدی و تنوع تولید دارا است می تواند با استفاده از این فناوری موجبات توسعه بیشتر را فراهم آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه و اثر فناوری اطلاعات و ارتباط بر ارتقای شاخص های محیط زیستی انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش 22 روستای دهستان حسن آباد در بخش مرکزی شهرستان اسلام آباد غرب با جمعیت 8783 نفر است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 370 نفر برآورد شد. پراکندگی تعداد نمونه ها در روستاها متناسب با جمعیت آنها توزیع و انتخاب نمونه ها در روستاها به صورت تصادفی سیستماتیک بوده است. به منظور تحلیل موضوع از پنج شاخص آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات در قالب 37 گویه و سه شاخص محیط زیستی در قالب 25 گویه استفاده گردید. پرسشنامه با پرسش های بسته در قالب طیف پنج گزینه ای لیکرت طراحی شد. میزان پایایی کل پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک آنتروپی شانون، تاپسیس و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تکنیک تاپسیس بیانگر این است منطقه مورد مطالعه از لحاظ شاخص های مورد بررسی در سطح متوسط قرار دارند. از سوی دیگر نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات بر ارتقای شاخص های محیط زیستی دارای تاثیر مثبت بوده است و شاخص اثر برآگاهی و اطلاعات روستاییان با ضریب بتای 852/0 بیشترین تاثیر را بر شاخص های محیط زیستی داشته است و 531/0 از واریانس شاخص های محیط زیستی از طریق گویه های این مولفه تبیین می شود. همچنین آثار اقتصادی کمترین تاثیر را داشته است و تنها 122/0 از کل واریانس را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، محیط زیست، توسعه روستایی، توسعه پایدار، دهستان حسن آباد
  • زینب طولابی*، یاسان الله پوراشرف، حسین زلقی صفحات 287-298

    اکنون که رفتار شهروندی سازمانی بسیار با اهمیت تلقی می شود، رفتار شهروندی محیطی نیز می تواند در جهت حفظ و بقای محیط زیست مورد توجه قرار گیرد. این پژوهش باهدف تدوین مدلی برای ارتقای رفتار شهروندی محیط زیستی در بین کارکنان دانشگاه انجام شده است. روش تحقیق به صورت توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه ایلام که به تعداد 487 نفر می باشند به صورت تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 213 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته انجام شده است. پایایی پرسش نامه های پژوهش 70/0 و روایی پرسشنامه ها توسط متخصصان و خبرگان دانشگاهی تایید شده است. روایی سازه به وسیله تحلیل عاملی تاییدی به دست آمده است. تجزیه وتحلیل در سطح آمار توصیفی و در قالب جدول های توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفته است. در این پژوهش نتایج نشان می دهد که رابطه بین اقدام های محیطی مدیریت با تعهد محیطی با ضریب مسیر 65/0، تعهد محیطی کارکنان با رفتار شهروندی محیطی با ضریب مسیر 96/0، مورد تایید قرار گرفت. همچنین نقش تعدیل گر باور های محیطی کارکنان و ادراک حمایت سازمانی به ترتیب با ضرایب مسیر 42/0 و 65/0 مورد تایید قرار گرفت. در این پژوهش نقش واسطه ایی تعهد محیطی نیز با ضریب مسیر 17/0 تایید شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق اقدام های مدیریتی محیطی از طریق تعهد محیطی کارکنان با رفتار شهروندی کارکنان رابطه مثبت دارد. باور های محیطی کارکنان رابطه بین اقدام های مدیریتی محیطی و تعهد محیطی کارکنان را تعدیل می کند و ادراک حمایت سازمانی رابطه بین اقدام های مدیریتی محیطی و تعهد محیطی کارکنان را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: ادراک حمایت سازمانی، اقدام های مدیریت محیطی، باور های محیطی، تعهد محیطی، رفتار شهروندی کارکنان
  • نرجس اکاتی*، ملیحه امینی صفحات 299-308
    این مطالعه به ارزیابی خطر فلزات جیوه و آرسنیک در ماهیان هوور (Thunus tonggol) و سرخو (Lutjanus ehrenbergii) در دریای عمان برای گروه های مختلف افراد (بزرگسالان، زنان و کودکان) می پردازد. تعداد 34 نمونه ماهی هوور و 30 نمونه ماهی سرخو به صورت کاملا تصادفی نمونه برداری شدند. میزان جیوه و آرسنیک در بافت عضله ماهیان به ترتیب با روش های استاندارد ASTM(1) به شماره 6722-D و هضم شیمیایی تعیین شدند. میانگین غلظت فلزات جیوه و آرسنیک در ماهی هوور به ترتیب 012/0 ± 24/0 و µg/g wet weight 006/0±13/0 و برای ماهی سرخو به ترتیب 008/0± 16/0 و µg/g wet weight 008/0± 09/0 به دست آمد. میانگین جیوه تنها در ماهی هوور از حد استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده (US EPA)(2) برای جیوه در ماهیان (µg/g wet weight 1/0) بالاتر بود. میانگین آرسنیک در نمونه های ماهیان هوور و سرخو از حد استاندارد US EPA برای آرسنیک (µg/g wet weight 3/0) پایین تر به دست آمد. شاخص خطر (HQ)(3) تنها برای جیوه در ماهی هوور برای گروه کودکان از 1 فراتر رفته بود. کمترین دفعات مصرف ماهانه به ترتیب برای آرسنیک در مورد ماهی هوور برای گروه زنان (حدود 5/6 وعده در ماه) و برای جیوه در ماهی هوور برای گروه زنان (حدود 3 وعده در ماه) محاسبه شد. به طور کلی توصیه می شود؛ افراد با اعمال محدودیت های مصرف اجازه دهند تا مواجهه با این آلاینده ها کاهش یابد؛ در حالی که از مزایای تغذیه ای و سلامتی مصرف ماهی بهره مند می شوند.
    کلیدواژگان: حد مجاز مصرف، جیوه، آرسنیک، ماهی هوور، ماهی سرخو، دریای عمان
  • ثریا احمدی*، اردوان زرندیان، سپیده یاسمی خیابانی، علیرضا رحمتی، قاسم قربانزاده، فریبا المطهری، نسرین سقازاده، الهه پورکریمی صفحات 309-324

    بهبود وضعیت و ارتقا کیفیت محیط زیست کشور از طریق مدیریت پژوهش های هدفمند از مهمترین اهداف مراکز پژوهشی در این حوزه است. در این راستا سیاست گذاری و تعیین اولویت‏های تحقیقات محیط زیست می تواند در نیل به این هدف نقش به سزایی داشته باشد. این مقاله که از داده های گردآوری شده یک طرح پژوهشی با عنوان «نیازسنجی و تعیین اولویت های پژوهشی پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار» استفاده کرده، رویکردی نظام مند برای شناسایی اولویت های پژوهشی به کار گرفته است. فرایندی که بر پنج اصل استوار است. این اصول شامل مشارکت ذ ی نفعان، تحلیل وضعیت موجود و برآورد نیازها، شناسایی محورهای پژوهشی، امتیازدهی محورهای پژوهشی براساس معیارهای جذابیت و امکان پذیری و تعیین اولویت ها بر اساس بیشترین توافق بود که در سطح موسسه پژوهشی (پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار) اجرا شد. کارشناسان شرکت کننده در این طرح، 66/16 درصد از پژوهشکده محیط زیست، 15/15 درصد از دفتر آب و خاک، 63/13 درصد از ادارت کل شهرستان ها، 09/9 درصد از دفتر زیست بوم های دریایی، 54/4 درصد اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مابقی از سایر بخش های سازمان حفاظت محیط زیست بودند. در مجموع 346 محور پژوهشی در موضوعات اکولوژی 28 عنوان؛ علوم پایه 5 عنوان؛ مهندسی و فناوری محیط زیست 41 عنوان؛ اقتصاد محیط زیست 44 عنوان؛ حقوق محیط زیست 31 عنوان؛ مدیریت محیط زیست 108 عنوان؛ علوم طبیعی 26 عنوان؛ نظام های اجتماعی 22 عنوان؛ ایمنی زیستی 27 عنوان و فناوری محیط زیست 14 عنوان؛ در معرض قضاوت کارشناسان قرار گرفت و مهمترین اولویت های پژوهشی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی پژوهشی، ذ ی نفعان، جذابیت، امکان پذیری، دلفی
|
  • NAGHMEH Mobarghei Dinan * Page 1
  • Zahra Asadolahi *, Mohammad Sadegh Norouzi Nazar Pages 3-16

    By intensifing environment degradation as a result of increasing demand for ecosystem services, ecosystems will not be able to provide essential services for human communities in the near future. Therefore, it is essential to predict the effects of ecosystem change on service supply through modeling process. Hydrological models such as Soil and Water Assessment Tool (SWAT) have been proposed as robust tools for quantifying the ecosystem services in watersheds. Gorganrood watershed is one of the most important watersheds in the North of Iran which is highly affected by agricultural activities. In recent years, climate change, drought and human activities such as landuse change and deforestation have affected the potential of ecosystems in soil retention in Gorganroud watershed. Therefore, this study aimed to quantify soil erosion regulation ecosystem service under climate change using SWAT hydrological model. To achieve this purpose, after simulating monthly discharge and sediment in Arc SWAT, SUFI-2 algorithm was used to perform the combined calibration and uncertainty analysis process for 1976-1990. The model was then validated for 1991-1994. Values of NS= 0.7 and NS=0.64 indicate the satisfactory and good performance of SWAT model in simulating monthly discharge and sediment, respectively. Finally, the Erosion Control Index (ECI) was spatially quantified and mapped. The results show that the delivery level of erosion control service is severely affected by climate change. This research also shows that SWAT model can be used as a valueable tool for quantification of hydrological ecosystem services. However, further analysis is required after simulation.

    Keywords: Gorganroud, Regulating services, Calibration, Uncertainty analysis, SUFI-2
  • Aghil Madadi *, Elnaz Piroozi, Elham Shokrzadeh Fard Pages 17-26
    One of the most dangerous natural hazards in the world is the risk of flood. Identification and zoning watershed flood can be effective in managing flood management, controlling and controlling it, and thus reducing its damages. The purpose of the present research is to zonation the khiyav chay basin in terms of potential flood occurrence. In this study, ten factors of the slope, height, precipitation, CN, runoff height, distance from the river, soil, lithology, vegetation, and land use were identified as effective factors for flood formation in the region. Then the layers of information were provided in the GIS environment. Layer weighing was done using the Critical method. The final analysis and modeling were performed using hot spots analysis as a spatial statistics method and the WLC method as a multi-criteria decision-making method. The results of this study showed that elevation, lithology, slope, and precipitation factors have the highest effect on flood formation in study basins with weight coefficients of 0.173, 0/163, 0/139, and 0/133 percent, respectively. Also, according to the results, 11.37, 48.76, and 57.54 square kilometers of the area was located in hot spot classes with a confidence level of 99, 95, and 90 percent. Highly hazardous areas (hot spot areas, with a 99% confidence interval) are mainly located in the city's Meshkinshahr area and then in the hilly and mountainous areas of the region. All in all, the results of the study show that the khiyav chay basin has very high potential in terms of happening flood, so the accomplishment of conservation, watershed, and management works and steps in the area of study is important and necessary.
    Keywords: Hot Spot, Critical, GIS, WLC
  • Reza Hassanzadeh *, Neda Rahimpour Pages 27-42

    This paper explores ecological vulnerability of Kerman province using Extended Fuzzy Analytic Hierarchy Process (EFAHP) for calculating relative importance of criteria and sub-criteria, and Weighted Linear Combination (WLC) method in Geographic Information System (GIS) for combining spatial information. Ecological vulnerability is the degree to which an ecosystem can tolerate changes that caused by nature or human activities. By evaluating this index sensitive and vulnerable areas are identified, therefor those humane activities that can destroy natural ecosystem in these areas must be prevented. This study has been conducted, firstly, by reviewing previous literature for identifying important criteria in evaluating ecological vulnerability, and seven criteria were identified including elevation, slope, aspect, density of vegetation, depth of soil, geology: erodibility of rocks and climate. Based on principles of EFAHP the comparison matrix of these criteria and their sub-criteria were developed, then by interviewing ten experts their relative importance were calculated. The spatial layers of these criteria were prepared in GIS and their relative importance were assigned to them. These layers were combined using WLC method to develop ecological vulnerability map of Kerman province. The results demonstrating high vulnerability in north, north east and east parts of Kerman province with 25.4% and 26.4% of the area in vulnerable and sensitive degree, respectively. These areas have very vulnerable ecosystem and spatial attention needs to be taken into account toward these areas in future development plans of Kerman province by planners and policy makers.

    Keywords: Ecological Vulnerability, Exacerbating Factors, Extended Fuzzy Analytic Hierarchy Process (EFAHP), Geographic Information System (GIS), Kerman province
  • Ehsan Rahimi *, Shahindokht Barghjelveh Pages 43-60
    Zoning of protected areas is an approach that can reduce conflicts between human and conservation activities by allocating areas to land management and land use units. The present study uses methods based on GIS and multi-criteria evaluation to zoning the protected area of Oshtrankooh. For this purpose, first, the existing zones in the area are identified, and for each of these zones and using a weighted linear combination, a map was prepared. The maps obtained in this step include the map of conservation, recreation, and development goals, each of which was created using layers related to these goals and using fuzzy sets. Finally, these three utility maps were combined and the final map was divided into desired classes using the K-MEANS clustering algorithm. The results of this analysis showed that the approach used in this study can well identify and differentiate the desired zones. The results also showed that 75% of the area is dedicated to safe and protection zones, the areas selected for these zones are highly connected and close to each other, which makes the management of these areas easier. Extensive, concentrated recreation zones and rehabilitation zones occupy 15, 3, and 7% of the area, respectively.
    Keywords: Zoning, Oshtrankooh Protected Area, Multi-Criteria evaluation, K-means clustering algorithm
  • Masoumeh Vahedi *, Abdolrassoul Salmanmahiny, Seyed Hamed Mirkarimi, Sanaz Sanaye Pages 61-71

    Land-use planning knowledge in Iran includes a large body of data and information that necessitates efficient managing methods. Through definition of knowledge in land use planning studies of each sector, data exchange and sharing of information become easier and more useful. In recent years, ontological structuring of the terms related to a specific domain of knowledge and the relationships among them has developed greatly. The use of ontology approach facilitates exchange of information and understanding of the concepts and the relationships among users in different areas of knowledge. In this paper, using the software Protégé, the relationships were defined among land use information via the Web Ontology Language (WOL). Due to the vast extent of data gathered in land use planning studies in different fields, this study is limited to the environmental sector. The main purpose of this paper is to provide a model for managing land use planning knowledge based on ontology, and create a framework of concepts and different relationships in this field. In doing this, the hope is to share data and knowledge among specialists and organizations involved and increase the efficiency of these studies in Iran. As we know, the land use planning for the 31 provinces of Iran is becoming completed where each province has used its hard and software to handle and disseminate data and information produced during the process. Using the ontology concept introduced in the paper can help unify these measures and prevent reinventing the wheel as much as possible.

    Keywords: Land use planning studies, ontology, Data management, Knowledge base, Protégé
  • Seyed Ali Jozi, Nasrin Moradi Majd * Pages 73-84

    Forest region of South Zagros is one natural forests and due to valuable species of almonds that cover most of area, it is necessary to pay attention to its basic exploitation and development and restoration. In order to identify ecological needs of almonds, Delphi method questionnaires were prepared and provided to 64 natural resources experts and university professors. In this study, out of 37 criteria, 27 criteria were selected as definitive criteria. Evaluation of habitat conditions of studied species was done using weighting of criteria using hierarchical analysis process in 2000 Expert Choice software. In this research, criteria were evaluated using AHP method and using GIS and overlay method was used to integrate layers. Results of ecological potential assessment studies were shown on a map with a scale of 1: 25000. The results of this study showed that about 599 hectares, equivalent to 35.59% of area in excellent condition, 471 hectares, equivalent to 27.97% in good condition and 614 hectares, equivalent to 36.44% in poor condition.

    Keywords: evaluation, Amygdalus Scopartia habitant, Ecological capability, Analytical Hierarchy Process, South Zagros foresty region
  • Roya Abedi *, Raheleh Ostad Hashemi Pages 85-96
    The spatial distribution of trees is one of the most important structural features of forest stands, which considered as an indicator for sustainable development stage of stand, biodiversity, ecological stability, competition processes and the overall process of forest ecosystems. Therefore, every change in the spatial distribution of trees plays an important role in these functions. The main purpose of this study was to investigate the efficiency evaluating of the Distance to neighbor, the Eberhardt, Hopkins and Johnson-Zimmer indices in estimating the spatial distribution of natural forest stands in Arasbaran forest. The diameter and height of reference trees and three nearest neighbor, distance and the angle between the reference and neighbors trees measured in the 60 sampling points. Results showed that Distance to neighbor index indicated that the mean of measured distances between trees was 4.2 ± 0.08 meters and 4-6 meters distance had the highest frequency among the measures. The value of the Eberhardt, Hopkins and Johnson-Zimmer indices were 1.08, 0.63 and 1.29 respectively that showed uniform distribution pattern in studied stand. Statistical analysis confirmed the spatial distribution patterns predicted at 95% level by these indicators. Protective activities in the Arasbaran forest make it largely reliable to represent the actual pattern of species distribution. Therefore, it is possible to prepare a map of the distribution pattern, more appropriate and accurate results of the species stands structure and the possibility of completing the ecological database of the region and provide valuable data to assist the regional management plans.
    Keywords: Arasbaran Forest, Distance to neighbor index, Eberhardt index, Hopkines index, Johnson-Zimmer index, Spatial distribution pattern
  • Niloofar Moazzeni, Romina Sayah Nia *, Hasan Esmaeilzadeh Pages 97-108

    Forests are one of the most important renewable natural resources and national assets of any country, which today is a valuable resource by various human and natural factors, including fire, threat, and destruction. Due to the fact that many fires occur in the forests of Kurdistan province every year, the purpose of this study was to identify the factors affecting the occurrence of forest fires in Kurdistan and risk zoning in order to achieve fire control and countermeasures. In this study, after determining the ecological and human parameters using the GIS and hierarchical analysis method, the effective factors of analysis and the weight of each were calculated. Then, a fuzzy map based on the coefficient of the importance of each floor of each layer was prepared for all parameters and after overlaying the maps by weighted linear combination method, the final fire risk zoning map was obtained. The fire risk zoning map was performed in five categories (very low risk, low risk, medium risk, high risk, and very high risk) and finally, the areas with very high risk were surveyed. The conclusion is that 6.9% of the total study area is in the very low-risk area, 18.5% in the low-risk area, 26% in the medium-risk area, 30% in the high-risk area, and 18.5% in the very high-risk area. has it. The results also show that there is a direct relationship between the variable of land-use change and the increase in forest firesd.

    Keywords: Risk-fire forest, Biomass Zagros, Kordestan
  • Hossein Talebi *, Zahra Ahmadi, Maghsoud Amiri Pages 109-120
    The world population growth and the increasing expansion of industries have damaged the environment and natural resources that are the big issues of our time, have attracted the attention of many researchers and industry owners. The excessive heat of the earth, the destruction of the ozone layer, the presence of greenhouse gases and etc., are problems that are not only a major threat for a country or a region but also a danger for all creatures on the earth. Draw attention to international issues is inevitable in Iran due to the existence of massive fossil fuel reserves and inappropriate use of these reserves in oil and gas refineries as these energies contribute to a large number of environmental pollutions. In this research, therefore, emission reduction policies in these industries have been studied and prioritized to assist planners in adopting appropriate policies to reduce related pollution and, in particular, greenhouse gases. Accordingly, by interviewing academic experts, the oil and gas industry and the field of environment, indexes have been identified as an effective ways to reduce environmental pollutions. We have benefited of Analytical Network Process (ANP) technique, which is one of the effective methods in Multiple Criteria Decision Making (MCDM), to ranking of indicators. The results of this research show that the banking policy of publishing is more important than other policies in the oil and gas industry to reduce pollutions.
    Keywords: Environment, Emissions of pollution, Natural resources contaminants, the ANP method
  • Zeinab Rostamzade, Hamed Rafiee * Pages 121-132
    Nowadays, the protection of natural resources and the environment is a fundamental solution for achieving sustainable development and guarantees the welfare of present and future generations. In this regard, it is essential to provide a minimum level of benefits for environment and forest rangers through fair wages. So in this study was reviewed willingness to pay (WTP) for participation in correcting the wages of environment and forest rangers, and factors affecting on the probability of participation. Required data was collected through 640 questionnaires which were distributed based on simple random sampling approach in Mazandaran and Alborz provinces and Tehran city in 2017. The individual, social and economic factors and willingness to pay were estimated by using conditional valuation Method (CVM) and two-dimensional dual approach. The results showed that 59% of the households were willing to pay for correcting the wages of environment and forest rangers. The integral of the logit function showed that the monthly average of willingness to pay for the ethical and consequential people was 21000 and 18000 Rials, respectively. Considering the participation of 59% in the process of correcting wages and generalizing this result to the population, the total WTP for the population would be almost 377 billion Rials per year. By extending this result to the country, it is possible to predict a reliable source in the amount of 1466 billion Rials outside government resources to preserve natural resources and the environment.
    Keywords: Public Participation, Conditional valuation method, Wage correction, Environment, forest ranger, Natural resources, the environment
  • Dorna Jahangirpour *, Mohammad Bakhshoodeh Pages 133-142
    Migration from the countryside is one of the most common strategies against the climate change and abandoning a large number of villages in Iran during sequential droughts in recent decades is among the available evidences. In this context, we attempt to examine the relationships between climate variables including mean temperature, annual precipitation, agriculture added value and rural migration applying Panel VAR approach to the data of Iranian provinces over the time period of 2002-2013. The results showed significant effects of all variables on rural migration. In accordance with expectations, rural migration increases as result of low precipitation and drought. On the other hand, the mean annual temperature and global warming, due to its negative effect on yields of agricultural products, increases migration. The effects of climate variables on added value of agriculture sector are similar to those on migration. Moreover, the added value of agricultural sector is negatively related to migration. The variance decomposition analysis showed that more than 72 percent of rural migration variation is explained by climate variables, 24 percent by itself and 4 percent by the added value. Therefore, it is well concluded that climate change is a main factor affecting rural migration.
    Keywords: climate change, Rural Migration, Vector Auto Regressive, panel data, Iran JEL: C01, Q56, Q54, O15, R23
  • Elahe Sadat Mousavi Sarvine Baghi, Ehsan Ranjbar * Pages 143-156

    Nowadays, due to the expansion of urbanization, the life of urbanites is facing many issues, including air pollution. Urban form is a significant factor in leading the current of pollutants. This issue has highlighted the role of urban design in improving air quality. The first step to achieve the concept of the relationship between urban form and air quality is to study the main elements of the city that play a determining role in the formation of a city form and also affect air pollution. These elements are residential units, industrial units, and highways. Therefore, the current research studies the amount of the produced carbon emission in this city from three perspectives of residential units, industrial units, and motor vehicles by considering Semnan as one of the most significant cities of Iran in terms of architecture and climate. In this regard, Gauss and Caline4 models are selected among the known models and analysis tools. The amount of the carbon emitted from the residential units of the study area and its adjacent high way, and also the Ferrosilicon factory, is calculated using the data obtained from the mentioned models. The results show that this city is surrounded by pollutant units. Also, the concentration of the industrial activities and highways adjacent to the city has led to increasing the carbon influence in the residential areas. On the other hand, calculation of the amount of the emitted carbon shows that the incompatible designs with clime have led to the increase in the level of fossil fuel consumption, and consequently, increased the level of the emitted carbon.

    Keywords: Semnan, Urban design low carbon, Air pollution, climate change, Industrial activity, automobile
  • Abolghasem Golkhandan *, Fatemeh Moazemi Nejhad Pages 157-168
    In recent decades, concern about global warming as a result of rising greenhouse gas emissions has increased. Accordingly, the identification of factors affecting the emission of greenhouse gases is important. In this regard, the main objective of this study is to investigate concurrent the short and long term relationships between economic growth, population, energy consumption, and trade with the CO2 emissions (as an indicator of environmental quality index) in the MENA region, using data from the 1990-2013 period. For this purpose, firstly, the research model has been specified and after doing usual panel unit root and co-integration tests in panel data, to estimation short and long term coefficients has been used pooled mean group method (PMG). The results indicate a positive impact of economic growth (per capita income) on the CO2 emissions for MENA countries in the long-term and short-term, indicating that these countries are on the upward side of the Kuznets curve. Also, the effect of population, energy consumption and trade on air pollution is positive in the short and long term in the MENA region countries; So that, with a one-percent increase in population, energy consumption and trade variables, CO2 emissions increase in the long-term by 0.36, 0.88 and 0.15 percent respectively, and in the short run by 0.16, 0.52 and 0.07 percent respectively. So can say that in these countries, economic growth, population, energy consumption and trade, causes the CO2 emissions.
    Keywords: Per capita income, population, energy consumption, Trade, Air pollution
  • Fatemeh Mohammadyari *, Kamran Shayesteh, Amir Modaberi, Fozieh Bigmohammadi Pages 169-180
    Waste fluorescent lamps that contain mercury are a potential threat to human health and the environment are considered. When entering the body of the element mercury throughout the body and accumulate in the brain and kidneys and alters the neural and kidney function. So Recycling of fluorescent lamps thus reduce the potential environmental risks.In this study, using contingent valuation, willingness to pay for Ilam city residents to participate in recycling programs, these lamps have been investigated. Logit model used to measure the amount of willingness to payments and the maximum likelihood method, the parameters of the model were estimated. the results showed that 77.1 percent of those surveyed in this study are willing to pay for the recycling of fluorescent lamps and the average willingness to pay was estimated at Rails 14500. Based on the results of the regression model, the variables of income, education, Number of family members, the number of fluorescent lamps used in home, Charge lamp burned reasons for refusing to pay and be aware of the risks lamps, factors affecting households willingness to pay for Ilam.
    Keywords: Waste fluorescent lamps, Electronic waste, Recycling, Willingness to Pay (WTP), Contingent Value Method (CVM), Logit Model
  • Kourosh Javadi Pashaki, Mahmoud Ahmad Pour *, Mashala Salar Pour, Saman Ziaee Pages 181-198
    The I.R. Iran has a lot of oil resources of which products are the main sources of fossil fuel in its economic sectors. Using energy sources for achieving economic growth requires countries to consider the economic rationality of fuel consumption and observe environmental considerations about emission of pollutants. Different patterns and models have been proposed for measuring the pollutants size and footprint in the economic sectors. The matrix model of the input - output table has been one of the most effective patterns for measuring the pollutants. This paper presents the results of calculation of pollution resulted from 33 economic activities in Sistan & Baluchestan  province in the form of input-output table and also the ecological footprint of pollutants in trade balance of this province with the outside world. These results show that 372617 tons of virtual gases have been exported to the outside world and 514669 tons of virtual gases have been imported. Therefore, the trade balance of pollutants in the economy of this province with the outside world is negative (142052 tons). This implies that the amount of gases in imported commodities is higher than the exported one. This technique is a management policy for trade of carbon - based products. In this trade policy, we need to export goods produced by the lowest amount of carbon emission and import commodities and goods that high level of carbon emission has been produced for their production.
    Keywords: Environmental Pollutants, trade balance, input – output table economic sectors, Sistan & Baluchestan province
  • Maryam Rezaee *, Haniyeh Nasiri Ardali Pages 199-210

    The population grow trend in large cities and the expansion of social activities have increased the demand for daily travels by citizens and subsequently, problems such as environmental pollution, excessive fuel consumption, traffic congestion, Insecurity of routes and accidents have caused and has led to urban instability in general. In order to control and reduce these problems, several solutions including the use of public transportation system have been proposed. In this regard, to encourage citizens to use of public transport system, should provide their satisfaction and increased the quality of the system, so that citizens prefer the public transportation system to private car and and for relocate of it used. The aim of this study is to survey of the factors affecting the citizen’s satisfaction of urban public transport system (Case study: Shahrekord) and what factors in the use of public transport system for users with the importance and priority is.The type of research is applied and the methodology is analytic-descriptive. To collect the data, the library and survey method have been used. Data analysis was performed by SPSS software, as well as testing methods such as Pearson correlation coefficient and multi-variation regression analysis. Dimensions and indicators affecting citizens' satisfaction in four dimensions of service and equipment, system speed, general characteristics of buses and behavior of drivers have been evaluated. The results of Pearson correlation test shows that system speed and general characteristics of buses have the highest correlation with the citizen’s satisfaction. Also the results of multi-variation regression analysis imply that, the speed of the system) with beta coefficient of 569/0) is most important for users (urban travelers) and have an effective role in explaining their satisfaction.

    Keywords: public transportation, Satisfaction, bus system, Shahrekord
  • Majid Mohammad Esmaeili *, Sakineh Mehdipour, Ali Sattarian Pages 211-218

    Air physical pollution is a consequence of human activites, especially in the twentieth century, which has direct and indirect effects on human beings and its surroundings. This research was carried out in order to use a new method known as magnetism to study the amount of contamination in the rangeland multi-species leaf around the Peyvand Golestan cement factory. Sampling from leaf of three plant species of Artemisia voulgaris.L, Sorghum halepense L. and Rubus sanctus Schreber was corried out in two seasons, spring and autumn, at a distance of 200 and 500 meters from the factory and a control area away from the factory. Unplaced vegetable specimens were packaged separately in plastic bags, then the specimens were dried in roof space and after pouring, the specimens were placed in conisters of 6cm 3. The natural magnetic residual amount (NRM) of the specimens was measured by a rotating magnetometr. The results show that the amount of magnetic residue was closer to the factory (200 meters) more than the distance (500 meters) and the control area. The amount of magnetic residue in Artemisia species in spring 200, 500 meters and control intervals was 699.73, 375.66 and 88.74 amperes per meter, and in the autumn, 200, 500 meters and control were 142.03 , 70.21 and 30.50 amps per meter. In the case area, the amount of magnetic residue at 200, 500 meters and control intervals was 277.03, 91.27 and 43.73 per meter in spring, at 200, 500 meters and control in the autumn, respectively, 92.09, 19.20 and 57.74 amps per meter, respectively. In the case of raspberries, the amount of magnetic residue in the spring of 200, 500 meters and control was 564.36, 355.20 and 68.30, respectively, and in the autumn, 288.2, 196.10 and 74.13, ampere per meter was observed. The amount of magnetic residue in the control treatment was far less than 200 and 500 meters. the results showed that the species of Artemisia could absorb airpollutions more than other treatment species in spring. But Rubus had the same absorbtion in autum.

    Keywords: pasture plants, magnetometers, cement pollution, absorb pollution, Hysteresis
  • Sara Abbasi *, Habib Ali Mohammadian, Seyed Mohsen Hosseini, Nematollah Khorasani, Abdolreza Karbassi, Aslani Atekeh Pages 219-232

    Monitoring the magnetic properties of suspended particles in the air deposited on the leaves of trees provides useful information on the spatial distribution of the suspended particles in urban and industrial areas. This study was carried out to extend and develop the application of peripheral magnometry method to investigate environmental pollution and metal contaminants resulted from vehicle traffic in some areas of Tehran with heavy traffic. The leaves of Platanus Orientalis in the inland areas of Chitgar Park as a clean area and Azadi Square and Geisha Bridge as crowded areas were collected. Magnetic components such as natural magnetic residual, mass magnetic susceptibility, isothermal magnetic residual and saturated induction magnetic residual were measured in the samples. The concentration of copper, iron, lead and cadmium was measured by mass spectrometry and the relationship between magnetic components and metals was investigated. The results showed that the highest value of susceptibility and magnetic residual of leaf saturation was associated with heavier traffic of vehicles in Azadi and Geisha. The study of the composition of particles in the Chitgar showed a combination of hard ferromagnetic minerals such as hematite with high concentration and soft ferromagnetic minerals with low concentration, which are the result of the activities of the peripheral industries and traffic in Tehran-Karaj highway. The presence of soft magnetic minerals in both Azadi and Geisha regions was higher than Chitgar. In Azadi, the size of particles was larger and the mineral behavior indicated a combination of the presence of soft and hard minerals, while the size of particle was smaller in Geisha.

    Keywords: Heavy metal, Magnetic properties, leaves of Platanus Orientalis, Environmental Magnetism, Magnetic Susceptibility, Saturation Isothermal Remanent magnetization
  • Navideh Najafpour, Hassan Torabi Poode *, Hojatallah Yoonesi Pages 233-248

    In recent years, this plain has been faced with a qualitative and a quantitative crisis of groundwater due to the long time drought, improper management of water resources and irregular exploitation, using inappropriate fertilizers and poisons, decrease in cultivated area, an increase in industrial activities and improper disposal of urban and industrial wastewater. Lenjanat Plain with an arid and semi-arid climate, located in southwest of Esfahan province in Iran Therefore, in this study the effect of these factors and natural features of the‏ aquifer on the qualitative and quantitative changes of groundwater in the region was investigated. In this respect, the quantitative changes of groundwater were evaluated as a diagram as well as a zoning map by investigating the water table level in the statistical period of 1990–2016. In addition, the DRASTIC model was applied to study of the natural contamination potential of the aquifer. The model was calibrated by using nitrate data. To investigate the effect of contamination factors on groundwater resources, sampling from resources‏ and the measurement of the different qualitative parameters in the related aquifer was conducted. Then, the groundwater quality index was determined, and the concentrations of various parameters were compared with the standards. The results of quantity evaluation indicated a decrease in level of 0.24 meters per annum in the groundwater, which it was more apparent at 2007. Following this decline, the electrical conductivity of water increased by 42 percent. To evaluate the DRASTIC index seven parameters were weighted and ranked and then were combined with each other. the nitrate ion was used to calibration and modification of DRASTIC index. temporally changes in the groundwater quality parameters were determined and result showed the concentration of parameters were increased due to the period of 1995-2016. The results showed that there is a high contamination risk in the north, west and east of the plain and also Lanjanat Plain expose to the unnatural risk factors due to urban, agricultural and industrial development and direct penetration of sewage into the aquifer. According to the index of Iran's environmental organization, most of the studied samples were recognized contaminated.

    Keywords: aquifer, Groundwater, vulnerability, Quality, Quantity changing
  • Batuol Azizi, Abdorreza Vaezihir *, Kamal Siahcheshm Pages 249-259
    As a result of mining activities in Sungun copper mine at the north of Iran acid mine drainage enters into Pakhirchay river a subbasin of Aras borderline river. In this study using laboratory and modeling studies, optimal method is provided for treating acid mine drainage. First dynamics laboratory model was employed to evaluate zeolite efficiency to remove the copper and then using a static tests the maximum absorption potential was estimated 2.85 mg/L. Thus a zeolite filter with a length of 250 m was considered for removal of copper from the acidic drainage. For simulation copper ion transport HYDRUS 2D model was employed to investigate behavior of contaminants in porous media with a body of zeolite and also evaluate efficiency of zeolite on reducing of copper concentration under various scenarios. First scenario showed for the present condition of the drainage zeolite will decrease Cu concentration down to sub-standard copper concentration (5 mg/L) for two months. In the second scenario, as the worst case scenario, it was assumed that the concentration of copper ion increase 50% of the initial value. The model revealed that filter is able to keep the copper level below the standard level only for a month. Finally, under the last scenario and also the most optimistic one that the entering copper is ceased a month after the implementation of the model, zeolite filter will absorb copper ions for two months, without needing to change the filter material.
    Keywords: Acid Drainage, Copper Ion, Sungun mine, Simulation, HYDRUS
  • Somayeh Mohammadi *, Zahra Shabani, Balghis Khorram, Afshin Danekar, Mahdi Tanha Ziarati Pages 261-272
    The existence of heavy metals in the aquatic ecosystem has caused several environmental problems for many years especially in the industrial regions. These elements enter the environment as a result of natural factors, industrial activities and urban sewage, and accumulate through the food chain in the body of aquatic organisms. The mangrove plant plays an important role in the food chain due to its ability to accumulate metals in its organs. In this study, the ability of mangrove plants to adsorb heavy metals (vanadium, cobalt, lead and mercury) which contaminating the Assaluyeh area was investigated. The plants were made from semi-finished seedlings located in Deir (Booshehr province) and treated in the pilot environment with concentrations of 40, 50 mg / L and 3200, 350 micrograms / liter of pollutants at pH 7.8 for 14 days. Samples which were collected from plant organs were digested in concentrated acid and the then concentration of metals was measured using atomic absorption spectrometry. Considering the experimental data it can be concluded the purification of vanadium, mercury and lead ions from aqua medium increase while adsorption of Cobalt ion decreases by increasing time. Finally, the highest absorption by this plant was related to vanadium, mercury, lead and cobalt ions, respectively, at pH 7.8.
    Keywords: heavy metals, Metal accumulation, Phytoremediation, Avicennia marina, Assaluyeh region
  • Vakil Heidari Sarban *, Sohyla Bakhtar Pages 273-286

    Societies' complexity and the ever-increasing acceleration of change in life necessitate societies to focus on ICT. The rural sector can provide further development with the use of this technology due to its wide-ranging capabilities and benefits in terms of production potential and product diversification. This research was carried out with the aim of assessing the status and impact of information technology and communication on the promotion of environmental indicators. This research is applied in terms of purpose and is descriptive-analytic in nature. The statistical population of this study is 22 villages of Hassan Abad rural district in the central part of Islamabad city of West with the population of 8783 people. The sample size was estimated to be 370 people based on the Cochran formula. The distribution of sample numbers in villages was proportional to their populations and the selection of samples in the villages was randomly systematic. In order to analyze the subject, we used five indicators of information technology and communication technology in the form of 37 items and three environmental indicators in the form of 25 items. The questionnaire was designed with closed questions in the form of a five-point Likert spectrum. The reliability of the questionnaire was 90% based on Cronbach's alpha. Shannon entropy, topsis, and multivariate regression were used to analyze the data. The results of the topsis technique indicate that the studied area is on the medium level in terms of the indicators. On the other hand, the results of multivariate regression showed that ICT has had a positive impact on the promotion of environmental indicators. And the effect index on villagers' knowledge and information with the beta coefficient of 0.852 had the greatest impact on environmental indicators. And 0.531 of the variance of environmental indicators are explained through the components of this component. Also, economic effects have the least effect, and only 0.122 of the total variance is explained.

    Keywords: ICT, Environment, Rural development, sustainable development, Hassan Abad rural district
  • Zeinab Tolabi *, Yasan Poorashraf, Hosein Zalaghe Pages 287-298

    Given the utmost importance of organizational citizenship behavior, it is essential to consider environmental citizenship behavior for the preservation and survival of the environment. The present study aimed to develop a model to promote environmental citizenship behavior among university personnel. In the present descriptive survey, the statistical population included all employees in the University of Ilam (N=487). Based on the Cochran's formula, a total of 213 participants were randomly selected. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was 0.70, and its validity was evaluated by university professors and experts. The factor structure of the questionnaire was checked by Confirmatory Factor Analysis (CFA). Descriptive statistics (frequency counts) and inferential statistics (path analysis) were used to analyze the data. The results showed that the relationship between management environmental actions and environmental commitment (path coefficient = 0.65), employees’ environmental commitment and environmental citizenship behavior (path coefficient = 0.96) were confirmed. In addition, the moderating roles of employees’ environmental beliefs and perceptions of organizational support were confirmed with path coefficients of 0.42 and 0.65, respectively. Additionally, the mediating role of environmental commitment was also confirmed with a path coefficient of 0.17. The findings indicated that environmental management actions had a positive relationship with employee’s citizenship behavior through employee’s environmental commitment. Furthermore, employees’ environmental beliefs played a moderating role in the relationship between environmental management actions and employees’ environmental commitment. Further, the perceptions of organizational support moderated the relationship between environmental management actions and employees’ environmental commitment.

    Keywords: Environmental liability, Environmental management practices, organizational citizenship behavior, Environmental beliefs, Perceived organizational suppor
  • Narjes Okati *, Malihe Amini Pages 299-308
    This study evaluates the risk of mercury and arsenic metals in the longtail tuna fish (Thunus tonggol) and blacrskspot snaper fish (Lutjanus ehrenbergii) in the Oman Sea for various people (adults, women and children). Mercury and arsenic concentrations in the fish muscle tissues were determined by using the standard methods D-6722 and chemical digestion, respectively. The number of 34 and 30 samples of longtail tuna fish and blacrskspot snaper fish were randomly selected, respectively. The mean mercury and Arsenic in the longtail tuna fish were obtained0.24±0.012 and 0.13±0.006µg/g wet weight, and they were in the blacrskspot snaper fish, 0.16±0.008 and 0.09±0.008 µg/g wet weight, respectively. The mean mercury concentration, only in the longtail tuna fish was exceeded than the US EPA standard set for mercury in the fish (0.1 μg/g wet weight).The mean arsenic concentration in longtail tuna and blacrskspot snaper fish were lower than the US EPA standard for arsenic (0.3 μg/g wet weight). The hazard quotient (HQ) was only higher than 1 for mercury concentration in the longtail tuna fish for children. The lowest monthly allowed consumption for arsenic were obtained in the longtail tuna fish for the women group (about 6.5 servings per month) and for mercury in the longtail tuna fish for the women group (about 3 servings per month), respectively. Generally, it is advised people apply the consumption restrictions to reduce exposure to these pollutants, while they used of the nutritional and health benefits of fish consumption.
    Keywords: Allowed Consumption Rate, ARSENIC, Mercury, Longtail tuna fish (Thunus tonggol), Blacrskspot snaper fish (Lutjanus ehrenbergii), Oman Sea
  • Soraya Ahmadi *, Ardavan Zarandian, Sepideh Yasami Khiabani, Alireza Rahmati, Ghasem Ghorbanzadeh, Fariba Almotahari, Nasrin Saghazadeh, Elahe Pourkarimi Pages 309-324

    Improving the quality and status of country’s environment through targeted research management is one of the most important goals of the research centers in this field. In this regard, administration and prioritizing the environmental research can play a significant role in achieving this goal. This paper uses the collected data from a research project called "Needs Assessment and Prioritization of the Research Institute of Environment and Sustainable Development", a systematic approach to identifying the research priorities. This process is based on five principles. These principles include beneficiaries participation, status analysis and needs assessment, identification of research bases, scoring the research bases, based on feasibility and attractiveness criterions and prioritization based on the highest agreement rates at the research institute (the Institute of Environment and Sustainable Development). The experts participating in this project were, 16.66% from Environmental Research Institute, 15.15% from department of Water and Soil, 13.63% from county departments, 9.09% from department of Marine Ecosystems, 54.4% from faculty members of universities and the rest of them, from the Environmental Protection Agency. In total, there are 346 research bases, 28 titles in ecology; 5 titles in science; 41 titles in environmental engineering and technology; 44 titles in environmental economics; 31 titles in environmental law; 108 titles in environmental management; 26 titles in natural science; 22 titles in social systems; 27 titles in Biological Safety and 14 titles in Environmental Technology. These research bases were analyzed by the experts and the most important research priorities were identified.

    Keywords: Research Needs assessment, Stakeholders, attractiveness, possibility, Delphi