فهرست مطالب

مجله فیض
سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 116، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی واقفی اسفیدانی، اژدر حیدری* صفحات 592-600
    سابقه و هدف

    ال کارنیتین به عنوان یک ترکیب درون زا، اثرات متناقضی بر تشنج دارد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر تجویز حاد ال کارنیتین به تنهایی یا ترکیب با سدیم والپروات بر آستانه تشنجات میوکلونیک و تونیک ناشی از پنتیلن تترازول (PTZ) در موش سوری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 64 موش سوری نر نژاد NMRI (30-25گرم) به 8 گروه (8 حیوان در هر گروه) تقسیم شدند. نرمال سالین (به عنوان حلال)، ال کارنیتین (50، 100، 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم)، سدیم والپروات (50 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم) و ترکیب دوز غیرموثر ال کارنیتین / سدیم والپروات (100/50 میلی گرم بر کیلوگرم) از طریق گاواژ تجویز شدند. ال کارنیتین و سدیم والپروات به ترتیب 4 و 2 ساعت قبل از القای تشنج تجویز گردیدند. از انفوزیون داخل وریدی PTZ برای القای تشنج استفاده شد. همه داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که ال کارنیتین در غلظت های 150 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم، آستانه تشنج میوکلونیک و تونیک را نسبت به گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش می دهد (0/01 <P). همچنین ترکیب ال کارنیتین / سدیم والپروات آستانه تشنج تونیک را در مقایسه با دوز غیرموثر سدیم والپروات به طور معنی داری افزایش داد (0/007=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز حاد ال کارنیتین، موجب افزایش آستانه تشنج میوکلونیک و تونیک می گردد. همچنین ترکیب دوزهای غیرموثر ال کارنیتین / سدیم والپروات نیز موجب افزایش معنی دار آستانه تشنج تونیک می شود که می تواند درنتیجه ایجاد تغییر در متابولیسم سدیم والپروات باشد.

    کلیدواژگان: ال کارنیتین، سدیم والپروات، پنتیلن تترازول، تشنج، صرع، موش سوری
  • معصومه سنائی، فریدون کاوسی* صفحات 601-609
    سابقه و هدف

    استیلاسیون و داستیلاسیون هیستون، نقش مهمی در نسخه برداری و بیان ژن بازی می کنند. وضعیت استیلاسیون پروتئین های هیستونی و غیرهیستونی به وسیله آنزیم های هیستون استیل ترانس فراز (histone acetyl-transferases, HATs) و هیستون داستیلاز (histone deacetylases, HDACs) تعیین می شود. مهارکننده های آنزیم های هیستون داستیلاز، اثرات مولکولی و خارج سلولی مختلفی القا می کنند که منجر به ایفای نقش ضدسرطانی آن ها می شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر داروی والپروییک اسید بر بیان ژن های مسیر خارجی و مسیر داخلی آپوپتوز، میزان زنده بودن سلول و آپوپتوز در سرطان کبد رده سلولی PLC/PRF5 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    سلول های سرطانی کبد رده PLC/PRF5 کشت داده شدند و پس از این که هم پوشانی سلول ها به حدود 80 درصد رسید، سلول ها با تریپسین جمع آوری گریدند و پس از شستشو، در پلیت با غلظت 105× 3 کشت داده شدند. پس از 24 ساعت، محیط کشت با محیط حاوی داروی والپروییک اسید تیمار شدند (گروه کنترل فقط DMSO دریافت کردند). 24، 48 و 72 ساعت پس از تیمارکردن، به منظور تعیین میزان زنده بودن سلول، سلول های آپوپتوتیک و بیان ژن، به ترتیب تکنیک های MTT، فلوسیتومتری و Real-time انجام شد.

    نتایج

    والپروییک اسید به طور معنی داری باعث مهار رشد سلولی، القای آپوپتوز، کاهش بیان ژن های Bcl-2, and Bcl-xL و افزایش بیان ژن های DR4, DR5, FAS, FAS-L, TRAIL, BAX, BAK and APAF1 گردید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد والپروییک اسید نقش آپوپتوزی خود را از طریق مسیرهای آپوپتوزی داخلی و خارجی در سرطان کبد ایفا می کند.

    کلیدواژگان: والپروئیک اسید، مسیر آپوپتوز، سرطان کبد، رده سلولی PLC، PRF5
  • جابر زمانی، نادر رهنما* صفحات 610-620
    سابقه و هدف

    استیوآرتریت یکی از شایع ترین بیماری های دوران سالمندی است. هدف مطالعه حاضر، بررسی مقایسه تاثیر تمرینات آی چی و تای چی بر عملکرد حرکتی، تعادل عملکردی و ترس از افتادن در مبتلایان به استیوآرتریت زانو بود.

    مواد و روش ها

    30 مرد سالمند (میانگین سنی 05/4 ± 76/62 سال) مبتلا به استیوآرتریت زانو به روش نیمه تجربی و به صورت تصادفی جفت شده در دو گروه تای چی و آی چی قرار گرفتند. برنامه تمرینی تای چی و آی چی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه زیر نظر پژوهشگر انجام شد. برای اندازه گیری عملکرد حرکتی بیماران از پرسشنامه WOMAC، جهت بررسی تعادل عملکردی از چهار تست عملکردی شامل تست برخاستن و رفتن، آزمون 30 ثانیه نشست و برخاست از روی صندلی، آزمون 40 متر پیاده روی سریع و آزمون بالا رفتن از پله، و برای ارزیابی ترس یا میزان افتادن از پرسشنامه ترس از افتادن FES-I استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تغییرات درون گروهی عملکرد حرکتی، ترس از افتادن و تعادل عملکردی بعد از هشت هفته تمرین در هر دو گروه تای چی و آی چی معنادار بود (0/05>P)؛ اما تفاوت بین گروهی معنادار، تنها در ترس از افتادن و آزمون بالا رفتن از پله مشاهده شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی این مطالعه نشان داد که هم تمرینات آی چی و هم تمرینات تای چی در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در عملکرد حرکتی، تعادل عملکردی و ترس از افتادن موثر بوده اند و در فاکتورهای ترس از افتادن و آزمون بالا رفتن از پله تمرینات آی چی موثرتر بوده اند. بنابراین می توان این تمرینات را به عنوان روش تمرینی امن و کارآمد در بهبود استیوآرتریت زانو توصیه کرد.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، تمرین تای چی، تمرین آی چی، عملکرد حرکتی، تعادل عملکردی
  • نورالله جاودانه*، امیر لطافت کار، ملیحه حدادنژاد صفحات 621-632
    سابقه و هدف

    تغییر پاسچر کتف و الگوهای فراخوانی عضلات ناحیه سرویکوبراکیال به عنوان ریسک فاکتورهای بالقوه ای برای گردن درد ذکر شده است. تغییر در راستای کتف در طی اختلالات آن می تواند از طریق تغییر تنش عضلات آگزیلااسکاپولار به طور بالقوه بر بیومکانیک ستون فقرات گردنی اثر بگذارد. بنابراین هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرینات فعال کتف بر درد، ناتوانی، دامنه حرکتی گردن و راستای کتف افراد دارای گردن درد مزمن بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 24 فرد واجد شرایط به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی 12نفره (گروه تمرینات فعال کتف و گروه کنترل)، تقسیم شدند. درد، ناتوانی، دامنه حرکتی گردن و شاخص چرخش بالایی کتف، قبل و بعد از مداخلات با رویه یکسان به ترتیب توسط مقیاس بصری درد، پرسشنامه شاخص ناتوانی گردن، دستگاه MyoMotion 3D و کالیپر اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون واریانس همراه با اندازه گیری مکرر و نیز آزمون تی زوجی در SPSS نسخه 19، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    کاهش معنی داری در درد (0/001=P) و ناتوانی (0/001=P) و نیز افزایش معنی داری در دامنه حرکتی گردن (0/001=P) و شاخص چرخش بالایی کتف (0/027=P) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه، این فرضیه را تایید می کند که بازگرداندن وضعیت کتف به حالت نرمال و تمرکز تمرینات بر آن ممکن است باعث کاهش درد، ناتوانی و افزایش دامنه حرکتی در افراد دارای گردن درد مزمن شود.

    کلیدواژگان: ورزش درمانی، گردن درد مزمن، ناتوانی، دامنه حرکتی
  • علی محمد بنان زاده، محمدرضا جغتایی، محمد رضازاده کرمانی*، فرانک بهرامی، سید محمدکاظم تدین، لیلا قهرمانی صفحات 633-638
    سابقه و هدف

    یکی از عوارض نادر اما جدی جراحی لاپاراسکوپیک، بروز فتق ناحیه پورت می باشد. در مورد میزان بروز فتق ناحیه پورت و ارتباط آن با بستن یا نبستن محل پورت اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی بروز فتق ناحیه عمل در صورت نبستن محل پورت شماره 10 در رزکسیون های لاپاراسکوپیک کولورکتال اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، پرونده تمام بیمارانی که در بازه زمانی 1393 تا 1395 در بیمارستان شهید فقیهی شیراز تحت عمل جراحی کولورکتال لاپاراسکوپیک قرار گرفتند، به صورت گذشته نگر بررسی شد. اطلاعاتی که از پرونده بیماران موردمطالعه استخراج شد که شامل اطلاعات جمعیت شناختی، تخصصی (نوع عمل جراحی، تعداد پورت های استفاده شده، محل آن ها، وضعیت بهبودی، وجود فتق، فاصله زمانی بین عمل جراحی و ایجاد فتق، محل پورت شماره 10) و نیز اطلاعات مربوط به ایجاد فتق ناحیه عمل ناشی از نبستن پورت شماره 10 بود. درنهایت، داده ها پس از جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    پرونده 325 بیمار با میانگین سنی 14/09±56/41 سال و میانگین نمایه توده بدنی 5/56±24/05 کیلوگرم/مترمربع مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد، 205 نفر (63/1 درصد) سرطان رکتوم و بقیه سرطان کولون داشتند. در طی مطالعه هیچ بیماری مبتلا به فتق ناحیه پورت تشخیص داده نشد و بروز آن در 325 بیمار مورد بررسی پس از یک سال پیگیری صفر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نبستن محل پورت 10 میلی متری در جراحی لاپاراسکوپیک بیماران مبتلا به سرطان های کولورکتال ایمن بوده و احتمال بروز فتق ناحیه پورت در آن بسیار اندک است.

    کلیدواژگان: جراحی لاپاراسکوپیک، فتق محل جراحی، هرنی محل پورت، نئوپلازی کولورکتال، جراحی کولورکتال
  • زهرا صفرپور، شیلا نایبی فر*، مرتضی نیکوفر صفحات 639-648
    سابقه و هدف

    CTRP-3 از جمله آدیپوکاین های ضدالتهابی نسبتا جدیدی می باشد که در متابولیسم بدن، کبد و بافت چربی نقش دارد؛ با این حال آثار تمرینات اسپینینگ و دوچرخه ثابت بر CTRP-3 و درصد چربی بدن به خوبی مشخص نشده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 45 زن چاق و دارای اضافه وزن با شاخص توده بدنی بالای 25 کیلوگرم بر مترمربع در سه گروه 15 نفره کنترل، تمرین اسپینینگ و دوچرخه ثابت تقسیم شدند. آزمودنی ها تمرینات را به مدت 6 هفته و هر هفته سه جلسه انجام دادند. گروه تمرین اسپینینگ، رکاب زدن گروهی دوچرخه همراه با موزیک را انجام دادند و گروه تمرین دوچرخه ثابت به صورت انفرادی به رکاب زدن روی دوچرخه ثابت پرداختند. نمونه گیری خون و اندازه گیری شاخص های ترکیب بدنی، 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی گرفته شد. به علاوه، تغییرات درون گروهی با استفاده از آزمون تی وابسته سنجیده شد و جهت تعیین تغییرات بین گروهی، پس از تایید پیش فرض های آزمون، از آنالیز کوواریانس و برای تعیین محل تفاوت ها هم از آزمون تعقیبی LSD استفاده شد.

    نتایج

    مقادیر CTRP-3 پس از انجام شش هفته تمرین در گروه اسپینینگ (0/012=P) به میزان 28 درصد و در گروه دوچرخه ثابت (0/021=P) به میزان 20 درصد افزایش معنی دار داشت؛ در حالی که درصد چربی بدن در گروه اسپینینگ (0/001=P) به میزان 6 درصد و در گروه دوچرخه ثابت (0/001=P) به میزان 4 درصد، کاهش معنی دار یافت. در بین دو گروه مورد مطالعه تغییرات سرم CTRP-3 (0/015=P) و درصد چربی بدن(0/001=P) تفاوت معنی داری داشتند. تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات اسپینینگ و دوچرخه ثابت، به واسطه افزایش مارکر ضدالتهابی CTRP-3 که در متابولیسم بدن، کبد و بافت چربی نقش دارد، می توانند در پیشگیری از بیماری های متابولیکی موثر باشند.

    کلیدواژگان: تمرین اسپینینگ، دوچرخه ثابت، CTRP-3، اضافه وزن و چاقی
  • حبیب برادران، فرهاد رحمانی نیا*، علیرضا علمیه صفحات 649-657
    سابقه و هدف

    آیریزین تحت تاثیر فعالیت بدنی از پروتئین Fndc5 در سلول های عضلانی بیان می شود و با تبدیل چربی سفید به قهوه ای بر چاقی و متابولیسم انرژی اثر می گذارد؛ هدف این مطالعه، بررسی اثر 8 هفته تمرینات ترکیبی بر سطح آیریزین و ارتباط آن با گلوکز سرمی در مردان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر نیمه تجربی بود که با طرح پیش آزمون - پس آزمون انجام شد. تعداد 22 مرد دارای اضافه وزن (67/96±28/0 = شاخص توده بدنی و 2/23±31/50 = سن) به صورت هدفمند، دردسترس و تصادفی انتخاب و به دو گروه تمرین ترکیبی (11نفر) و کنترل (11نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرین ترکیبی (هوازی با 65 الی 85 درصد حداکثر ضربان قلب و مقاومتی با 50 درصد یک تکرار بیشینه) به مدت 8 هفته، هفته ای 3 جلسه انجام شد. نمونه خونی آزمودنی ها 24 و 48 ساعت قبل و بعد از طرح تحقیق جهت اندازه گیری مقادیر سرمی آیریزین و گلوکز گرفته شد و تجزیه و تحلیل داده ها توسط آزمون t و ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که مقادیر آیریزین به دنبال 8 هفته مداخله تمرینی کاهش یافت؛ اما این کاهش معنی داری نبود (0/14 =P). همچنین گلوکز سرمی به دنبال 8 هفته تمرین، کاهش معنی داری نیافت (0/05>P). ضریب همبستگی پیرسون هم ارتباط معنی داری بین سطوح آیریزین و گلوکز سرمی نشان نداد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تمرین ترکیبی به عنوان یکی از روش های تمرینی برای کاهش وزن و دستیابی به تناسب اندام در افراد دارای اضافه وزن مفید می باشد که با تبدیل چربی سفید به چربی قهوه ای به افزایش متابولیسم افراد دارای اضافه وزن کمک می کند.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، آیریزین، گلوکز، اضافه وزن
  • محسن امیری مقدم، نظام میرزایی*، غلامرضا مصطفایی، داورخواه ربانی، علی نظری عالم، فاطمه عطوف، عباس بهرامی، فرشته بدیع صفحات 658-665
    سابقه و هدف

    حضور باکتری ها و قارچ ها در هوای بخش های داخلی بیمارستان، سلامتی بیماران دارای سیستم ایمنی ضعیف را به خطر انداخته، باعث عفونت های بیمارستانی در بیماران می شود. این تحقیق به بررسی میزان آلودگی باکتریایی و قارچی دو بخش داخلی و فضای آزاد بیمارستان بهشتی کاشان پرداخته است که از نظر اهمیت عفونت های بیمارستانی، بحث ارتقای کیفیت فضاهای بیمارستانی و فراهم نمودن شرایط مناسب جهت حفظ سلامت بیماران حایز اهمیت می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع مقطعی می باشد که در بیمارستان بهشتی کاشان در سال 1397 انجام شد. نمونه برداری از هوا توسط نمونه بردار مستقیم میکروبی (30Quick Take) به صورت همزمان برای تعیین نوع و تعداد کلنی باکتری ها و تعداد قارچ ها شامل 180 نمونه (90 نمونه باکتری و 90 نمونه قارچ) از هوای بخش های داخلی و فضای آزاد بیمارستان انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهایSPSS  ویرایش 22، Excel و آزمون بونفرونی آنالیز آماری گردید.

    نتایج

    نتایج حاصل از 180 نمونه نشان داد که 97 درصد نمونه ها، آلودگی باکتریایی و 8/47 درصد نمونه ها، آلودگی قارچی داشتند. بیشترین آلودگی باکتریایی در بخش طبی و بیشترین آلودگی قارچی در فضای آزاد بیمارستان مشاهد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که غلظت میکروارگانیسم ها در محیط داخلی بیشتر از فضای آزاد می باشد که دلیل آن می تواند با حضور بیماران، سیستم تهویه و پاکسازی نامناسب در ارتباط باشد؛ به همین دلیل، ارتقای استانداردهای پاکسازی و سیستم تهویه مناسب در بخش های داخلی بیمارستان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، آلودگی قارچی، بخش های بیمارستان
  • علی فقیهی، زهرا زنجانی، عبدالله امیدی*، اسماعیل فخاریان صفحات 666-675
    سابقه و هدف

    آسیب مغزی و افسردگی بر کیفیت زندگی تاثیر منفی دارند. درمقابل، انعطاف پذیری روان شناختی بر افسردگی و کیفیت زندگی تاثیر مثبت دارد. تحقیق حاضر با هدف تبیین نقش واسطه ای انعطاف پذیری روان شناختی در رابطه بین افسردگی و کیفیت زندگی پس از آسیب مغزی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق توصیفی در سال 1397 و در بیمارستان کارگرنژاد کاشان انجام شد. هفتاد بیمار دچار افسردگی اساسی از لیست افراد متحمل آسیب مغزی بیمارستان بهشتی کاشان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به سیاهه افسردگی بک (BDI-II)، پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II) و فرم کوتاه بررسی سلامت (SF-12) پاسخ دادند. داده ها با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    نتایج

    ماتریس همبستگی پیرسون، رابطه معنی داری بین هر زوج از متغیرهای تحقیق آشکار کرد (001/0 Ps<) و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که انعطاف پذیری روان شناختی و شدت افسردگی، پیش بین های کیفیت زندگی هستند. نقش واسطه ای جزیی انعطاف پذیری روان شناختی نیز در رابطه بین شدت افسردگی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در دو مولفه جسمی (0/05< P ؛ 311/2- =t ؛ 308/0- =β استاندارد) و ذهنی (0/05 < P ؛ 427/3- =T؛ 422/0- = β استاندارد) آشکار شد. آزمون سوبل این نقش را در ابعاد جسمی (0/05<  P؛ 203/2 = Z) و ذهنی (0/05<  P؛ 102/3 = Z) تایید کرد.
    نتیجه گیری

    در جمعیت مذکور، می توان براساس شدت افسردگی و میزان انعطاف پذیری روان شناختی، میزان کیفیت زندگی را پیش بینی نمود. در این بین، انعطاف پذیری روان شناختی نقش مهم تری دارد و با ارتقای آن می توان اثر منفی افسردگی را بر کیفیت زندگی کاهش داد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، افسردگی، آسیب مغزی تروماتیک
  • شفیقه یوسفی، زهرا زنجانی، بتول زمانی، عبدالله امیدی*، منصور سیاح صفحات 676-683
    سابقه و هدف

    آرتریت روماتویید، یک بیماری التهابی با درگیری مفاصل کوچک و بزرگ می باشد. این بیماری علاوه بر مشکلات فیزیکی و ناتوانی های جسمی، پیامدهای اجتماعی و روان شناختی مانند افسردگی، اضطراب و فقدان یک زندگی هدفمند را به دنبال دارد. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه مولفه های هیجانی، خستگی مزمن و کیفیت خواب در افراد سالم و بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد - شاهدی، تعداد 40 نفر از بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه کننده به مطب متخصصان روماتولوژی شهرستان کاشان و 40 نفر از افراد سالم به شیوه هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های اضطراب، استرس، افسردگی (depression Anxiety Stress Scale)، خستگی مزمن (Chronic Fatigue Scale) و کیفیت خواب پیتزبورگ Pittsburg Sleep quality index)) بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و با آزمون های یومن ویتنی و T مستقل انجام شد.

    نتایج

    میزان مولفه های هیجانی و خستگی مزمن در گروه آرتریت روماتویید به طور معنی داری بیشتر از گروه سالم (0/001 <P) و همچنین گروه آرتریت روماتویید نسبت به گروه سالم از کیفیت خواب پایین تری (نمره بالاتر) برخوردار بود (0/001 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر می توان گفت که میزان اضطراب، افسردگی، استرس و خستگی مزمن بیماران آرتریت روماتویید بالاست و همچنین از کیفیت خواب پایینی برخوردار هستند. با عنایت به این که بسیاری از دردهای مفصلی ممکن است در این بیماران منشا غیرارگانیک داشته باشد، توصیه می شود به جنبه های روان شناختی در این بیماران و درمان آن ها بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، کیفیت خواب، استرس، افسردگی، اضطراب، خستگی مزمن
  • نجمه شریفی، حمیدرضا گیلاسی*، حمید غلامی، علیرضا شریفی، حمیدرضا نوروز صفحات 685-690
    سابقه و هدف

    حساسیت اخلاقی به عنوان سنگ بنای اخلاق در پرستاری، زمینه ای را ایجاد می کند تا پرستاران بتوانند به طور موثر و اخلاقی از بیمارانشان مراقبت کنند. این مطالعه با هدف تعیین حساسیت اخلاقی پرستاران شاغل و ارتباط آن با برخی از مشخصات دموگرافیک آن ها انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده میان 350 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1398 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه حساسیت اخلاقی و اطلاعات دموگرافیک بود. نتایج از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 16 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین حساسیت اخلاقی پرستاران (6/08 ± 68/12) بود که در حد متوسط است. بیشترین امتیاز در بعد «آگاهی از ارتباطات بین فردی» و کمترین امتیاز در بعد «تجربه مشکلات و کشمکش های اخلاقی» بود. نمره کل حساسیت اخلاقی و ابعاد «آگاهی از نحوه ارتباطات بین فردی» و «اظهار خیرخواهی» با سن، سابقه کاری پرستاران و شرکت در کارگاه های آموزشی مرتبط با اخلاق، ارتباط معنی داری را نشان داد (0/05< P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حساسیت اخلاقی پرستاران در حد متوسط است. همچنین شرکت در کارگاه های آموزش اخلاق بر میزان حساسیت اخلاقی موثر است. بنابراین پیشنهاد می شود که برگزاری کارگاه های آموزشی مرتبط با حساسیت اخلاقی به خصوص برای پرستاران تازه کار مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، پرستار، عوامل دموگرافیک
  • عاطفه شیرازی تهرانی، طاهره مازوچی*، مریم اخوان طاهری صفحات 692-703
    سابقه و هدف

    زنده مانی سلول ها پس از طی فرآیندهای سخت انجماد و یخ گشایی، تنها با به کارگیری روش های مناسب انجماد و استفاده از عوامل محافظت کننده مطلوب در برابر انجماد  Cryoprotective agents (CPAs)میسر می شود. این مقاله، مروری است بر برخی از پژوهش هایی که در زمینه محلول های محافظتی در انجماد شیشه ای تخمدان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه مروری، ابتدا جستجو در بانک های اطلاعاتی PubMed, Scopus, Embase با کلمات کلیدی محلول های حفاظتی و انجماد شیشه ای انجام شد. در این مطالعه، علاوه بر معرفی برخی از روش های معمول انجماد تخمدان به بررسی ترکیب عوامل محافظت کننده در برابر انجماد داخل سلولی، خارج سلولی، پلیمری و طبیعی پرداخته شده است.

    نتایج

    جهت انجماد شیشه ای بافت تخمدان، از انواعی از CPAs نفوذکننده به داخل سلول، مانند اتیلن گلایکول Ethylene glycol (EG)، دی متیل سولفوکساید Dimethylsulphoxide (DMSO)، گلیسرول، پروپیلن گلایکول Propylene glycol، استامید و فرمامید Formamide  و CPAs غیرنفوذکننده به داخل سلول، مانند پروتئین های سرم، قندها و پلیمرها استفاده شده است. هر یک از این مواد دارای کارایی و عملکرد ویژه هستند و عموما در محلول های انجمادی، از ترکیبی از آن ها استفاده می شود تا آثار مخرب تشکیل کریستال های یخ، هم در سطح درون سلولی و هم درون بافتی به حداقل برسد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد همچنان تحقیقات جامع تری در زمینه بهترین ترکیب محافظت کننده در برابر انجماد نیاز است تا بدین واسطه علاوه بر حفظ پارامترهای مورفولوژیکی تخمدان، انواع پارامترهای عملکردی این بافت نیز بعد از انجماد حفظ گردد.

    کلیدواژگان: انجماد شیشه ای تخمدان، یخ گشایی، محلول های انجمادی، محافظت در برابر انجماد، کریستال های یخ
|
  • Morteza Vaghefi-Esfidani, Azhdar Heydari* Pages 592-600
    Background

    L-carnitine, as an endogenous compound, has paradoxical effects on seizures. This study aimed to evaluate the effect of acute administration of L-carnitine alone or combination with sodium valproate on pentylenetetrazole (PTZ) induced myoclonic and tonic seizure thresholds in mice.

    Materials and Methods

    In this study, 64 male NMRI mice (25-30 g) were divided into 8 groups (8 animals in each group). Normal saline (as solvent), L-carnitine (50, 100, 150 and 200 mg/kg), sodium valproate (50 and 150 mg/kg) and combination of the ineffective doses of L-carnitine/sodium valproate (100.50 mg/kg) were administered by gavage. L-carnitine and sodium valproate were administrated 4 and 2 hours before seizure induction, respectively. Intravenous infusion of PTZ was used to induce seizure induction. All data were analyzed using a one-way analysis of variance (ANOVA) via SPSS version 21.0 software.

    Results

    The results showed that L-carnitine at doses of 150 and 200 mg/kg significantly increased the threshold of myoclonic and tonic seizures compared to the control group (P<0.01). Also, combination of the L-carnitine/sodium valproate significantly increased the threshold for tonic seizures compared to the ineffective dose of sodium valproate (P=0.007).

    Conclusion

     The results of this study showed that acute administration of L-carnitine increases the threshold of myoclonic and tonic seizures. Co-administration of L-carnitine with sodium valproate significantly increases the threshold for tonic seizures, also. This may be due to changes in the metabolism of sodium valproate.

    Keywords: L-carnitine, Sodium valproate, Pentylenetetrazole, Seizure, Epilepsy, Mice
  • Masumeh Sanaei, Fraidoon Kavoosi* Pages 601-609
    Background

    Histone acetylation and deacetylation play an important role in transcription and gene expression. The acetylation status of histones and non-histone proteins is determined by histone acetyl-transferases (HATs) and histone deacetylases (HDACs). Histone deacetylase inhibitors (HDACIs) induce various molecular and extracellular effects, leading to potent anti-cancer activities. The current study was designed to investigate the effect of valproic acid) VPA( on extrinsic and intrinsic apoptotic pathways, cell viability, and apoptosis in hepatocellular carcinoma PLC/PRF5 cell line.

    Materials and Methods

    The hepatocellular carcinoma PLC/PRF5 was cultured. When cells approximately became 80% confluent, 3×105 cells were seeded into 96 and 24‑well plates. After 24 h, the medium was replaced with the medium contains VPA (except control groups which were treated with DMSO). After 24, 48, and 72 h, to determine cell viability, cell apoptosis and gene expression, MTT assay, flow cytometry and Real-time quantitative RT-PCR (qRT-PCR) were done respectively.

    Results

    VPA inhibited cell viability, induced apoptosis, decreased Bcl-2, and Bcl-xL and increased DR4, DR5, FAS, FAS-L, TRAIL, BAX, BAK and APAF1 significantly.

    Conclusion

    It seems that VPA can play its role through intrinsic and extrinsic apoptotic pathways in hepatocellular carcinoma PLC/PRF5 cell line.

    Keywords: Valproic acid, Apoptotic pathway, Hepatocellular carcinoma, PLC, PRF5 CELL line
  • Jaber Zamani, Nader Rahnama* Pages 610-620
    Background

    Osteoarthritis is one of the most common diseases of old age. This study aimed to compare the effect of Ai Chi and Tai Chi training on physical Function, functional balance, and fear of falling of patients with knee osteoarthritis.

    Materials and Methods

    30 male patients with knee osteoarthritis were randomly divided to experimental groups 1 and 2. Ai Chi and Tai Chi training program was performed for 8 weeks, 3 sessions per week, and 60 minutes per session under the supervision of the researcher. To measure patientschr('39') physical function variables used the WOMAC questionnaire, take a stand-up test, sit for 30 seconds and get up from a chair, take a 40-meter brisk walk test and take a step-up test to assess functional balance, and fear of falling was assessed by FES-I questionnaire. Data analysis was performed using analysis of covariance at the level of 5% error, using version 22 of SPSS software.

    Results

    The results showed that intragroup changes in physical Function, functional balance, and fear of falling after eight weeks of training were significant in the Ai Chi and Tai Chi groups (P≤0.001). However, the results showed a significant difference only in the fear of falling between the two groups (P=0.003) and the mean score of patients in Ai chi group was significantly higher.

    Conclusion

    In general, this study shows that Ai Chi and Tai Chi training, at least in the short term, can significantly improve the physical Function, functional balance and fear of falling of patients with osteoarthritis and therefore these treatments, are considered safe exercising methods alongside other treatments, and are recommended for osteoarthritis.

    Keywords: Knee osteoarthritis, Ai Chi, Tai Chi, Physical function, Functional balance, Fear of falling
  • Norollah Javdaneh*, Amir Letafatkar, Malihe Hadadnezhad Pages 621-632
    Background

    Altered scapular posture and alteration of cervicobrachial muscle recruitment patterns are reported as potential risk factors for neck pain. Changes in scapular and clavicle during scapular disorders can potentially affect cervical spine biomechanics by altering axillary scapular muscle tension. Therefore, this study aimed to investigate the effect of active scapular training on pain, disability, neck range of motion and the scapular alignment in people with chronic neck pain.

    Materials and Methods

    In this clinical trial study, 24 eligible patients were selected and randomly divided into two equal groups of 12, active scapular training and control groups. Pain, disability, neck range of motion, and scapular rotation indices were measured before and after the same procedure by visual analogue scale, Neck Disability Index Questionnaire, MyoMotion 3D, and Caliper, respectively. Data were analyzed using Repeated Measures ANOVA and paired t-test in SPSS version 19, at a significance level of 0.05.

    Results

    Significant decrease in pain (P=0.001) and disability (P=0.001) and significant increase in neck range of motion (P=0.001) and scapular downward rotation index (P=0.027) were observed in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

    The findings of this study support the hypothesis that returning the scapular to normal and focusing exercise on it may reduce pain and disability and increase range of motion in people with chronic neck pain.

    Keywords: Therapeutic exercise, Chronic neck pain, Disability, Range of motion
  • Alimohammad Bananzadeh, Mohammadreza Joghataei, Mohammad Rezazadehkermani*, Faranak Bahrami, Seyed Mohammad Kazem Tadayon, Leila Ghahramani Pages 633-638
    Background

    One of the rare but complicating consequences of laparoscopic surgery is port site hernia, while leaving the fascia open in the site of less than 10mm port is generally accepted. It still remains a debate whether to close the site of 10 mm ports or leave the fascia open. This study aimed to evaluate the incidence of port site hernia following laparoscopic colorectal resections.

    Materials and Methods

    between 2014 to 2016, files of all of the patients who had undergone laparoscopic colorectal resection in Shiraz Faghihi Hospital were reviewed retrospectively. Demographic data (age, sex and BMI) were extracted from the database. Then patient’s file was also reviewed for the kind of resection, port configuration, recovery issues, port site fascia closure and incidence of port site hernia post operatively. Gathered data were entered to SPSS database using descriptive (frequency, dispersion and central tendency indices) and analytic (independent t test and chi square) statistics using version 20 of this software.

    Results

    Files of 325 patients (184 male) with mean age of 56.41±14.09 (interval: 25-94) years old and mean BMI of 24.05±5.56 Kg/m2 were reviewed. 205 patients (63.1%) were rectal cancer and the rest of them were colon cancer cases. During study no case of port site hernia was detected and the prevalence of port site hernia was zero during one year follow up.

    Conclusion

    this study showed that not closing the fascia at the site of 10 mm ports was a safe practice and was not related to postoperative port site hernia.

    Keywords: Laparoscopy incisional hernia, Port site hernia, Colorectal neoplasms, Colorectal surgery
  • Zahra Safarpour, Shila Nayebifar*, Morteza Nikoofar Pages 639-648
    Background

    CTRP-3 is a relatively new anti-inflammatory adipokines that is involved in the metabolism of the body, liver and adipose tissue. However, effects of spinning exercise and stationary bike on serum level of CTRP3 and body fat percentage have not been understood.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, forty-five obese and overweight women with body mass indexes above 25 kg/m2 were divided into three groups of 15 people: control, spinning exercise and stationary bike. Subjects performed the exercises for 6 weeks and three sessions each week. The Spinning exercise group Includes pedaling a bicycle with music and stationary bike group performed the exercise individually by pedaling on a stationary bike. Blood sampling and measurement of body composition indices were analyzed 24 hours before and 48 hours after last training session. In addition, intra group changes was performed using dependent t-test, for between group changes covariance analysis was used after determining pre assumption tests, then to locate the differences LSD follow-up test at a significant level (P<0.05) was performed.

    Results

    Serum CTRP-3 levels increased significantly about 28% in spinning group (P=0.012) and about 20% in stationary bike group (P=0.021) while body fat percentage decreased 6% in spinning group (P=0.001) and 4% in stationary bike group (P=0.001) after 6 weeks. There were significant differences between two studied groups in serum levels of CTRP-3 (P=0.015) and body fat percentage (P=0.001). Changes were not significant in control group.

    Conclusion

    It seems that spinning and stationary bike training effective strategies in preventing metabolic diseases through increasing CTRP-3, the anti-inflammatory marker, can be involved in bodychr('39')s metabolism, liver and adipose tissue.

    Keywords: Spinning exercise, Stationary bike, CTRP-3, Overweight, obesity
  • Habib Baradaran, Farhad Rahmaninia*, Alireza Elmieh Pages 649-657
    Background

    Irisin is expressed from Fndc5 protein in muscle cells and affects obesity and energy metabolism by converting white fat to brown. This study aimed to investigate the effects of 8 weeks of combined exercises on irisin levels and relationship between serum glucose in overweight men.

    Materials and Methods

    This semi experimental study was performed using a pre-test and post-test design, twenty two overweight young men (body mass index=28.67± 0.96 and age = 31.50±2.23) were selected and divided randomly into the two experimental groups: combined exercises (n=11) and control (n = 11). Combined exercise protocol (aerobic with of 65-85% of maximum heart rate and resistance with 50% of 1RM) was for 8 weeks and 3 sessions per week blood samples were taken from the subjects 24 and 48 hours before and after the research project to measure the serum level of irisin and glucose. Data were analyzed by t-test and Pearson correlations test.

    Result

    The results of the study showed that irisin levels decreased following 8 weeks of training intervention but this decrease was not significant (P=0.14), and serum glucose did not decrease significantly after 8 weeks of training (P>0.05). Pearson correlation coefficient did not show a significant relationship between irisin and serum glucose levels (P>0.05).

    Conclusion

    Combined exercise is one of the exercise methods to lose weight and achieve fitness in overweight people, which by converting white adipose to brown adipose to increase energy metabolism which helps overweight people.

    Keywords: Exercise trainings, Irisin, Glucose, Overweight
  • Mohsen Amirimoghaddam, Nezam Mirzaei*, Gholamreza Mostafaei, Davarkhah Rabbani, Ali Nazari-Alam, Fatimah Atoof, Abbas Bahrami, Fereshteh Badie Pages 658-665
    Background

    The health of patients with weakened immune systems is endangered by presenting of bacteria and fungi in the internal units of hospital as well as development of nosocomial infections in them. The current article aimed to investigate the bacterial and fungal contamination degree in internal units and outdoor of the hospital in which some points are mainly considered such as the nosocomial infections and the discussion of improving the quality of hospital spaces and providing appropriate conditions to maintain the health of patients.

    Materials and Methods

    This study is a cross sectional study conducted in Kashan Beheshti hospital in 2018. Air sampling is done by direct bacterial sampler (Quick Take 30) along with identification of type and the number of fungi and bacterial colonies including 180 samples from internal units and outdoor spaces. Data was analyzed statistically by SPSS 22, EXCELL and BONFERRONI test.

    Results

    The obtained results from 180 samples showed that bacterial and fungal contamination among 180 samples was 97% and 47.8%, respectively. Also, the most bacterial and fungal contamination presented in medical units and outdoors, respectively.

    Conclusion

    The results revealed that the micro-organism concentration in internal units is more than in outdoors that results can be related with the presence of the patients, air conditioning and inappropriate cleaning. For this reason, improving sanitation standards and setting the appropriate air-conditioning are suggested in internal units of the hospital.

    Keywords: Bacterial contamination, Fungal contamination, Hospital units
  • Ali Faqihi, Zahra Zanjani, Abdollah Omidi*, Esmaeil Fakharian Pages 666-675
    Background

    Brain injury and depression negatively affects quality of life (QoL). In contrast, psychological flexibility (PF) has a positive impact on depression and QoL. This study aimed to explain the mediating role of PF in the relationship between depression after brain injury and QoL.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted in 2018 at Kargarnejad hospital in Kashan. Seventy patients with major depressive disorder were selected by randomized sampling method among the brain injury patients in Beheshti Hospital. They completed Beck Depression Inventory (BDI-II), Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II), and Short Form Health Survey (SF-12). Data analysis was performed using Pearson Correlation and Hierarchical Multiple Regression.

    Results

    Pearson correlation matrix revealed a significant relationship between each pair of variables (Ps<0.001) and Hierarchical Multiple Regression showed that PF and depression predict the QoL. Also, the result showed PF partially mediate the relationship between depression severity and QoL in both physical (standardized β = -0.308; t=-2.311; P<0.05) and mental (standardized β=-0.422; t=-3.427; P<0.05) components. Sobel test confirmed the role of the QoL in both physical (Z=2.203; P<0.05) and mental (Z=3.102; P<0.05) components.

    Conclusion

    In this population, the QoL can be predicted based on the severity of depression and the degree of PF. PF plays a more important role in this regard and by promoting it, the negative effect of depression on QoL can be reduced.

    Keywords: Psychological flexibility, Health-related quality of life, Depression, Traumatic brain injury
  • Shafigheh Yousefi, Zahra Zanjani, Batol Zamani, Abdolah Omidi*, Mansur Sayyah Pages 676-683
    Background

    Rheumatoid arthritis (RA) is an inflammatory disease involving small and large joints. In addition to physical problems and physical disabilities, this disease has social and psychological consequences such as depression, anxiety and lack of a purposeful life. This study aimed to compare the emotional components, chronic fatigue and sleep quality in healthy individuals and patients with rheumatoid arthritis.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 40 patients with rheumatoid arthritis referred to the office of rheumatologists in Kashan and 40 healthy individuals were purposefully selected. The research instruments included the Anxiety, Stress, Depression (Depression Anxiety Stress Scale), Chronic Fatigue Scale and Pittsburg Sleep quality index questionnaires. Data analysis was performed using SPSS software version 22 with Mann-Whitney U test and independent t-test.

    Results

    The results showed that the level of emotional components and chronic fatigue in the rheumatoid arthritis group was significantly higher than the healthy group (P<0.001) and the rheumatoid arthritis group had a lower quality of sleep (higher score) than the healthy group (P<0.001), also.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be said that the rate of anxiety, depression, stress and chronic fatigue in patients with rheumatoid arthritis are high and have low sleep quality, also. Given that many joint pains may be of non-organic origin in these patients, it is recommended to pay more attention to the psychological aspects of these patients and their treatment.

    Keywords: Rheumatoid arthritis (RA), Sleep quality, Stress, Depression, Anxiety, Chronic fatigue
  • Najmeh Sharifi, Hamidreza Gilasi*, Hamid Gholami, Alireza Sharifi, Hamidreza Nowrooz Pages 685-690
    Background

    Moral sensitivity as the foundation of ethics in nursing creates a context in which nurses can provide effective and ethical care for their patients. This study aimed to investigate the moral sensitivity of nurses and its relationship with some of their demographic characteristics.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019 on 350 nurses working in hospitals affiliated to Kashan University of Medical Sciences, using the stratified random sampling method. Data were collected using the moral sensitivity questionnaire and were analyzed by SPSS software using descriptive and inferential statistics such as independent-sample T-Test, pearson correlation and ANOVA at the significance level of 0.05.

    Results

    The average moral sensitivity of nurses (68.12±6.08) was moderate. The highest score was in the dimension of "awareness of interpersonal communication" and the lowest score was in the dimension of "experience of moral problems and conflicts". The total score of moral sensitivity and the dimensions of "knowledge of interpersonal communication" and "expression of benevolence" showed a positive and significant relationship with age, nurseschr('39') work experience and history of participating in workshops related to ethics.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the moral sensitivity of nurses is moderate. Also, participating in ethics workshops is effective on the level of moral sensitivity. Therefore, it is suggested that holding workshops related to moral sensitivity be given more attention, especially for novice nurses.

    Keywords: Moral sensitivity, Nurse, Demographic factors
  • Atefeh Shirazi-Tehrani, Tahere Mazoochi*, Maryam Akhavan-Taheri Pages 692-703
    Background

    The survival of cells after the difficult process of cryopreservation and warming is possible only by using appropriate methods of cryopreservation and the use of appropriate cryoprotective agents (CPAs). This article is a review of some of the research that has been done on cryoprotectants in ovarian vitrification.

    Materials and Methods

    To conduct this review study, first Pubmed, Scopus, and Embase databases, were researched, with the keywords of cryoprotectant and vitrification. In this study, in addition to introducing some common methods of ovarian cryopreservation, the combination of protective factors against intracellular, extracellular, polymeric, and natural cryopreservation was investigated.

    Results

    For vitrification of ovarian tissue from intracellular types of CPAs such as ethylene glycol (EG), dimethyl sulfoxide (DMSO), glycerol, propylene glycol, acetamide, and formamide and non-cellular CPAs such as serum proteins, sugar, Polymers are used. Each of these materials has a special efficiency and performance and is generally used in frozen solutions to minimize the damaging effects of the formation of ice crystals both at the intracellular and intra-tissue level.

    Conclusion

    It seems that more comprehensive research is needed on the best protective compound against cryopreservation so that in addition to maintaining the morphological parameters of the ovary, a variety of functional parameters of this tissue are also preserved after cryopreservation.

    Keywords: Vitrification of ovary, Warming, Cold protecting, Ice crystals