فهرست مطالب

مرتع و آبخیزداری - سال هفتاد و سوم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه مرتع و آبخیزداری
سال هفتاد و سوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ساسان امینی، رفعت زارع بیدکی*، رسول میرعباسی نجف آبادی، مریم شفایی صفحات 674-690

    سیل یک پدیده چند بعدی است و به دلیل داشتن ویژگی های همبسته متعدد، تجزیه و تحلیل تک متغیره نمی تواند دانش یکپارچه ای در مورد این پدیده ارایه دهد. در این مطالعه، از ساختارهای واین برای تجزیه و تحلیل چند متغیره ویژگی های سیل استفاده شد. به این منظور، هیدروگراف های 98 رویداد سیل ثبت شده در ایستگاه لندی در حوزه آبخیز بازفت در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب شد و مشخصات سیلاب، از جمله دبی اوج سیل (p) ، حجم سیل (V) ، مدت زمان سیل (D)  و زمان رسیدن به اوج  (T) استخراج شد. سپس با آزمون کلموگرف-اسمیرنوف بهترین توزیع برازش یافته بر هر متغیر انتخاب شد. توزیع حاشیه ای منتخب شامل لوگ نرمال ، جانسون اس بی و پیرسون نوع 5 به ترتیب برای دبی اوج سیل و حجم سیل،  مدت زمان سیل و زمان رسیدن به اوج  می باشد. در مرحله بعد، مفصل های سی- واین (C-Vine) و دی- واین (D-Vine) در دو شکل سه و چهار متغیره با ترکیب متغیر ایجاد شد. به این ترتیب که در سه متغیره، حجم و دبی اوج سیل در ترکیب ثابت و مدت زمان سیل یا زمان رسیدن به اوج  متغیر در نظر گرفته شدند. در  مفصل چهار متغیره نیز ترکیب های متفاوت از هر چهار متغیر استفاده شد. برای ترکیب این متغیرها، از مفصل های گامبل، فرانک، جو، کلایتون، گواسین و تی استیودنت استفاده شد. نتایج به دست آمده از مفصل، با مفصل تجربی آن ترکیب، مقایسه شد. نتایج نشان داد که بهترین ترکیب در هر دو مفصل سی واین و دی واین در مدل های سه گانه، ترکیب TPV  با مقدار نش 913/0است و مفصل های گامبل و گواسین به عنوان بهترین مفصل در لبه ها شناخته شدند. در مورد ترکیب چهار متغیره، بهترین ترکیب سی واین PVTD و دی واین و  PTVD با مقدار نش 989/0 شناخته شدند. مفصل های گامبل و گواسین در درختها دارای غالبیت می باشند. به طور کلی نتایج نشان داد که ساختارهای واین چهار متغیره از ساختارهای سه متغیره دارای همسبتگی بالاتری هستند.

    کلیدواژگان: روش پارامتریک ریشه دوم، مکعب لاتین مشروط، گندم، ذرت، یونجه، قزوین
  • محمد انصاری قوجقار*، مسعود پورغلام آمیجی، شهاب عراقی نژاد، بنفشه زهرایی، سامان رضوی، علی سلاجقه صفحات 691-708

    به منظور کنترل و مدیریت صحیح طوفان های گرد و غبار، آگاهی از تغییرات زمانی- مکانی این پدیده و لزوم پیش بینی و مدل سازی آن با هدف شناخت دقیق تر رفتار طوفان های گرد و غبار نسبت به محرک های طبیعی و انسانی، امری ضروری است. با توجه به توسعه روز افزون فرامدل ها و ترکیب آن ها با الگوریتم های بهینه سازی به منظور مدل سازی و پیش بینی متغیرهای هواشناسی، در این پژوهش چهار الگوریتم بهینه سازی فراکاوشی ازدحام ذرات (PSO)، ژنتیک (GA)، کلونی مورچگان در محیط های پیوسته (ACOR) و تکاملی تفاضلی (DE) با مدل سیستم استنتاج تطبیقی فازی عصبی (ANFIS) ترکیب شد. عملکرد چهار مدل ترکیبی توسعه داده شده با مدل  ANFISبرای پیش بینی متغیرهای فراوانی روزهای همراه با طوفان گرد و غبار (FDSD) در مقیاس فصلی در استان خوزستان در جنوب غربی ایران ارزیابی شد. بدین منظور از داده های ساعتی گرد و غبار و کدهای سازمان جهانی هواشناسی در مقیاس فصلی با طول دوره آماری 40 ساله (2019-1980) در هفت ایستگاه سینوپتیک استان خوزستان استفاده شد. نتایج شاخص های نیکویی برازش در مرحله آموزش و آزمایش نشان داد که اختلاف معنی داری بین روش ANFIS و سایر مدل های ترکیبی مورد استفاده وجود ندارد. مقادیر R و RMSE برترین مدل ترکیبی (ANFIS-PSO) به ترتیب از 88/0 تا 97/0 و 10/0 تا 19/0 و در مدل ANFIS به ترتیب از 83/0 تا 94/0 و 11/0 تا 21/0 متغیر بودند. همچنین نتایج نشان داد که ترکیب الگوریتم های بهینه سازی استفاده شده با مدل ANFIS نتایج مدل را نسبت به مدل انفرادی ANFIS به صورت معنی داری بهبود نمی بخشد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، الگوریتم های تکاملی، مدل سازی، هوش مصنوعی، ANFIS
  • رضا بدیع زادگان، سعیدرضا خداشناس*، کاظم اسماعیلی صفحات 709-724

    براساس معیارهای شهری و مدیریت کلان شهرها، یکی از مسایل مهم، کنترل رواناب های سطحی و هدایت آن ها به سمت کانال های زهکشی می باشد. به این منظور و برای اطلاع از عکس العمل حوضه های آبخیز شهری و شبیه سازی پدیده بارش-رواناب در این حوضه ها، از مدل های نرم افزاری استفاده می شود. از این رو با توجه به اطلاعات کم بارش و رواناب، در حوضه های شهری، معمولا این مدل ها بدون واسنجی و یا با واسنجی های غیر واقعی به کار گرفته می شوند که باعث می شود که نتایج از واقعیت دور باشد. در این تحقیق با استفاد از داده های واقعی ایستگاه هواشناسی شمال تهران و ایستگاه هیدرومتری مقصودبیک (رزگنده)، نرم افزارSWMM  مورد واسنجی و صحت سنجی قرار گرفت و پارامترهای ورودی به مدل، به دست آمدند. برای کالیبراسیون این مدل از سه رویداد بارندگی برای واسنجی مدل و از دو رویداد برای صحت سنجی آن استفاده شد. براساس اطلاعات به دست آمده از مقادیری شبیه سازی و مشاهداتی این رویداد های بارندگی، دبی بیشینه، حجم رواناب خروجی و زمان اوج سیلاب مورد مقایسه قرار گرفت. میزان RMSE برای هیدروگراف خروجی از حوضه زرگنده برای وقایع اول تا پنجم به ترتیب 05/0، 22/0، 4/0، 37/0 و 16/0 و ضریب NSC برابر با 91/0، 94/0، 93/0، 9/0 و 94/0 به دست آمد. همچنین میزان درصد اختلاف دبی بیشینه سیلاب، مدل سازی و مشاهداتی برای وقایع اول تا پنجم به ترتیب 33/7، 69/9، 8/5، 6/5، 93/9 و برای حجم رواناب این درصد اختلاف به ترتیب 82/8- ، 08/3- ، 8/8، 43/19- و11/5 به دست آمد. با توجه به این نتایج، عملکرد مدل SWMM در شبیه سازی رواناب های ناشی از بارندگی در این منطقه قابل قبول بوده و می تواند به جهت مدیریت و کنترل رواناب های شهری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایستگاه هیدرومتری مقصودبیک، حوضه آبریز شهری، مدل بارش-رواناب SWMM، واسنجی و صحت سنجی مدل
  • محمد چیذری*، سیده سمیه بطحائی، حسن صدیقی، امیر علم بیگی صفحات 725-740
    پدیده تغییر اقلیم یکی از چالش های مهم زیست محیطی قرن بیست و یکم به شمار می رود. بیشترین تاثیرات این پدیده شامل حال صنایع و بنگاه هایی مانند کشاورزی و شیلات می گردد که به منابع طبیعی وابسته می باشند. تاب آوری رویکردی کاربردی در جهت ایجاد سازگاری با این پدیده و ایجاد توسعه پایدار به شمار می آید. از آنجایی که شبکه ها و به ویژه شبکه های رسمی مانند شبکه نهادی، می تواند نقش اساسی در ایجاد و ارتقاء تاب آوری در برابر تغییر اقلیم ایفا کند، پژوهش حاضر با هدف تحلیل شبکه دست اندرکاران سازمانی در راستای ارتقاء تاب آوری در مواجهه با تغییر اقلیم انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کشاورزان خرده مالک شهرستان طارم استان زنجان تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری شبکه خودمحور اعضای شبکه مورد بررسی انتخاب شدند. روش آماری غالب در این پژوهش، تحلیل شبکه و استخراج شاخص های شبکه در سطح کلان، میانی و خرد می باشد. براساس نتایج به دست آمده به ترتیب سازمان جهاد کشاورزی و بانک ها و موسسات اعتباری بیشترین نقش و مرکزیت درجه را در شبکه اطلاعات آموزشی و خدمات فنی ایفا می کنند. در شبکه تسهیلات مالی نیز به ترتیب بانک ها و موسسات اعتباری و سازمان جهاد کشاورزی رتبه های اول و دوم را در ارایه خدمات و مشاوره های مالی ایفا می کنند. نتایج نشان داد بسیاری از موسساتی که می توانند در زمینه تاب-آوری در برابر تغییر اقلیم نقش سازنده ای داشته باشند، از جمله صندوق بیمه محصولات کشاورزی در انزوا قرار دارند و به حاشیه رانده شده اند. از این رو پیشنهاد می گردد در پژوهش های آینده علل این امر مورد واکاری قرار گیرد و راهکارهای عملیاتی در جهت خارج شدن این موسسات از انزوا و ایفای نقش شان ارایه گردد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تغییر اقلیم، شبکه اجتماعی، نهادهای رسمی
  • اسفندیار جهانتاب، مریم زاهدی فر، محسن فرزین* صفحات 741-752
    مطالعه ویژگی های مهم خاک و پوشش گیاهی می تواند پتانسیل بالقوه مرتع را نشان دهد و تعیین وضعیت آن را میسر می سازد. از طرفی تاثیر گونه های گیاهی مختلف بر ویژگی های سطح خاک از جمله فرسایش، رسوب، رواناب، نفوذپذیری و سایر عوامل، متفاوت است. در همین راستا، تحقیق حاضر با هدف بررسی ویژگی های ساختاری و عملکرد فرم های رویشی مختلف بر شاخص های سطح خاک در حوزه آبخیز میان جنگل فسا انجام گردید. پس از اندازه گیری 11 عامل سطح خاک در سه ترانسکت 100متری، پتانسیل های عملکردی (پایداری، نفوذپذیری، چرخه ریزمغذی) با استفاده از روش تحلیل عملکرد چشم انداز، طبقه بندی شدند. همچنین خصوصیات ساختاری شامل تعداد لکه های گیاهی، طول و عرض لکه ها، درصد طول لکه در ترانسکت، شاخص سطح لکه ها و شاخص سازمان یافتگی ثبت گردید. نتایج نشان داد چهار لکه اکولوژیک درختچه ، بوته ، گندمی و علفی و فضای بین لکه ای خاک لخت و لاشبرگ در منطقه مورد مطالعه مستقر است. شاخص سازمان یافتگی و  شاخص سطح لکه در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 40/0 و 03/0 می باشد. لکه های گیاهی با فرم های مختلف رویشی اثر متفاوتی بر عملکرد اکوسیستم منطقه دارند. فرم رویشی درختچه ای دارای بیش ترین پایداری است که تفاوت معنی داری با سایر فرم های رویشی دارد. از نظر شاخص نفوذپذیری در منطقه مورد مطالعه، اختلاف معنی داری بین لکه های اکولوژیک با فرم های رویشی درختچه ای و گندمی وجود ندارد. در عناصر ریزمغذی خاک، بین لکه های اکولوژیک و میان لکه، اختلاف معنی دار وجود دارد. فرم رویشی درختچه ای دارای بیش ترین مقدار چرخه عناصر ریزمغذی است. به طور کلی، فرم رویشی شاخص گیاهان لکه اکولوژیک منطقه مورد بررسی، درختچه ای است. از این رو، به منظور کنترل بیولوژیک و اصلاح مراتع در منطقه میان جنگل فسا، کاشت پوشش گیاهی با فرم رویشی درختچه ای پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل عملکرد چشم انداز، لکه های گیاهی، حفاظت آب و خاک، کنترل بیولوژیک
  • عماد ذاکری*، حمیدرضا کریم زاده، سید علیرضا موسوی صفحات 753-770
    از میان فاکتورهای مدل اصلاح شده جهانی فرسایش خاک (RUSLE)، فاکتور پوشش و مدیریت (فاکتور C) یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر میزان فرسایش خاک است. تعیین فاکتور C بر اساس روش های اصلی معرفی شده با توجه به فقدان اطلاعات دقیق در بسیاری از مناطق مشکل است. در این روش نقشه پوشش گیاهی می تواند در جهت برآورد فاکتور C مورد استفاده قرار گیرد، اما تهیه نقشه مناسب از درصد پوشش گیاهی در بسیاری از شرایط یک چالش است. درنتیجه در این مطالعه نقشه درصد تاج پوشش گیاهی تهیه شده با استفاده از الگوریتم نا پارامتریک k-NN، رگرسیون خطی و رگرسیون خطی گام به گام در حوضه آبخیز شیرین دره خراسان شمالی تهیه و مورد مقایسه قرار گرفت. در روش های رگرسیونی 17 شاخص گیاهی و محیطی تهیه و روابط آن ها بررسی شد. نتایج مقایسه نقشه های حاصل از 3 روش نشان داد که روش k-NN به دلیل دارا بودن بالاترین درصد صحت کلی (3/83 درصد) و ضریب کاپا (9/75 درصد) نسبت به دو روش رگرسیونی دیگر از نتایج مناسب تری برخوردار است، ازاین رو جهت تهیه فاکتور مدیریت و پوشش (C) مورداستفاده قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که روش نا پارامتریک k-NN دارای نتایج امیدوارکننده ای در جهت تهیه نقشه های درصد تاج پوشش گیاهی مراتع مناطق خشک و نیمه خشک است. در میان شاخص های گیاهی شاخص گیاهی NDVI بیشترین همبستگی (82/0) را با درصد پوشش گیاهی دارد. همچنین درروش k-NN معیار فاصله اقلیدسی در نقطه 9=k نسبت به دو معیار دیگر ماهالانوبیس و فازی نتایج مناسب تری دارد و می تواند نقشه درصد پوشش گیاهی را با دقت بالاتری برآورد نماید.
    کلیدواژگان: فرسایش خاک، فاکتور پوشش و مدیریت، شاخص گیاهی، الگوریتم ناپارامتریک، k نزدیک ترین همسایه
  • منیژه رضوی حسین آباد، علیرضا امیریان چکان، محمد فرجی*، جمال موسویان صفحات 771-785
    یکی از روش های مناسب جهت بررسی تاثیر عملیات حفاظت خاک و مدل‏سازی فرسایش آبی خاک، بررسی پایداری خاکدانه ها و تغییرات مکانی آن است. تحقیق حاضر با هدف مدل‏سازی پایداری خاکدانه ها و تغییرات مکانی آن‏ها در یک منطقه تحت عملیات درخت کاری و کنتورفارو و منطقه ای مشابه و مجاور آن به عنوان منطقه شاهد در منطقه چاه ماری بهبهان در استان خوزستان انجام شد. تعداد 150 نمونه خاک از عمق 0تا 5 سانتی متری برداشته شد و میانگین وزنی قطر خاکدانه ها (MWD) به روش الک خشک (MWDd) و الک تر (MWDw) تعیین گردید. برای تهیه نقشه توزیع مکانی MWD از تکنیک های نقشه برداری رقومی‏خاک (DSM) استفاده گردید. برای‏این منظور، متغیرهای محیطی دارای ارتباط با MWD از تصویر سنجنده لندست 8 و مدل رقومی ‏ارتفاع (DEM) استخراج و به منظور برقراری ارتباط بین ‏این متغیرها و MWD از مدل های شبکه‏های عصبی مصنوعی (ANN) و درخت رگرسیون (RT) استفاده گردید. نتایج نشان داد اقدامات کنترلی انجام شده در منطقه روی MWDd تاثیر معنی دار ولی روی MWDw تاثیر معنی داری نداشت. آنالیز همبستگی نشان داد بین پارامترهای استخراج شده از DEM با MWDw همبستگی معنی داری وجود نداشت ولی بین برخی پارامترهای استخراج شده از DEM با MWDd همبستگی معنی داری وجود داشت. همچنین همبستگی MWDd و MWDw با اکثر پارامترهای تصویر ماهواره ای معنی دار بود. کارآیی مدل های ANN و RT در تخمین MWDw نسبتا بالا و تا حدودی مشابه ولی در تخمین MWDd کارآیی ANN بالاتر از RT بود. به طور کلی نتایج نشان داد روش های نقشه برداری رقومی ‏رویکردی مناسب برای تخمین و پهنه بندی MWD می باشند.
    کلیدواژگان: درخت رگرسیون، شبکه های عصبی مصنوعی، مدل‏سازی مکانی، نقشه برداری رقومی ‏خاک
  • مهشید سوری*، پیام نجفی، جواد معتمدی، سعیده ناطقی صفحات 786-801
    پژوهش حاضر به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر وقوع آتش سوزی ها در مراتع کوهستانی نازلوچای، به عنوان یکی از حوزه های آبخیز منتهی به دریاچه ارومیه، انجام شد. برای شناسایی و تعیین عوامل موثر، از تکنیک ارزیابی تصمیم گیری استفاده شد. در این ارتباط، درصد شیب، جهت شیب، ارتفاع، نوع (ریختار) پوشش گیاهی، تراکم گونه های غالب، درصد پوشش تاجی، جمعیت نیروی انسانی، مجاورت با جاده، مجاورت با مناطق مسکونی، مجاورت با زمین های کشاورزی، مجاورت با منابع آبی، نوع شغل مردم بومی و کاربری فعلی اراضی، به عنوان معیارهای تاثیرگذار و تاثیر پذیر، مد نظر قرار گرفت. با تشکیل ماتریس میانگین، محاسبه ماتریس تاثیر روابط مستقیم بی مقیاس شده، محاسبه ماتریس کل (ماتریس مجموع تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم) و محاسبه ماتریس میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، ترتیب میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هر یک از معیارهای ذکر شده، مشخص شد. بر مبنای نتایج، کاربری فعلی اراضی، بیشترین تاثیرپذیری (9308/3) و جهت شیب، کمترین تاثیرپذیری (0475/1) را بر پدیده آتش سوزی های منطقه داشت. ضمن اینکه کاربری فعلی اراضی و جمعیت نیروی انسانی، به ترتیب تعامل بیشتری با سایر عوامل آتش سوزی ها داشتند و وزن این عوامل بر وقوع پدیده آتش سوزی، بیشتر بود. بر اساس نتایج بردار ارتباط که معرف قطعیت یک معیار به عنوان معیار تاثیرگذار است، مجاورت با جاده (43/1) و ارتفاع (6/0)، بیشترین تاثیرگذاری را بر مجموعه عوامل دیگر در زمینه وقوع حریق در مراتع منطقه داشتند. نتایج حاصل، می تواند به کارشناسان منابع طبیعی، در تهیه نقشه های ریسک آتش سوزی، کمک کند تا مرحله پیشگیری حریق، آگاهانه تر و علمی تر انجام شود. هرچه اطلاعات ورودی نقشه های ریسک، دقیق تر باشد و تکنیک های تصمیم گیری چند منظوره قوی تری به کار برده شود، نقشه های ریسک دقیق تری تهیه می گردد.
    کلیدواژگان: پیشگیری حریق، تکنیک های تصمیم گیری، مدیریت حریق، ارومیه
  • اسماعیل شیدای کرکج*، اسفندیار جهانتاب، زهرا محمودی صفحات 802-815
    رشد و عملکرد گیاهان در محیط تحت تاثیر تنش های محیطی زنده و غیر زنده متعدد و نیز خواب بذر محدود می باشد. شوری در خاک، یکی از تنش های مهم نواحی خشک و نیمه خشک است. خواب بذر یک سازوکار کلیدی جهت بقای گیاهان در محیط رشد طبیعی می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تیمارهای شستشوی بذر با اسید سولفوریک و آبیاری بذور با آب شور بر روی جوانه زنی بذور گیاه دارویی Zygophyllum fabago می باشد. با توجه به تحقیقات قبلی مرتبط، بدین منظور برای اعمال تیمار اسیدشویی سه غلظت 0، 10 و 20 درصد تهیه شد. برای تیمار شوری نیز چهار سطح: 0، 60، 90 و 120 میلی مول بر لیتر در نظر گرفته شد. آبیاری با اسپری آب پاش در مواقع لازم روی همه پتریدیش ها به طور مساوی صورت پذیرفت. شمارش بذرهای جوانه زده هر روز انجام شد و تا زمانی که در چند روز متوالی، افزایشی در تعداد بذر جوانه زده مشاهده نگردید، ادامه یافت. نتایج نشان داد تیمارهای اسید و شوری بر جوانه زنی بذر Z. fabago اثر معنی داری دارند. اثرات اصلی تیمارها بر سه پارامتر درصد، سرعت و زمان جوانه زنی در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل اسید و شوری نیز تنها در خصوص میزان سرعت جوانه زنی معنی دار بوده و برای دو پارامتر دیگر معنی دار نبوده است. مقایسه میانگین اثر اصلی سطوح مختلف تیمار اسید بر درصد جوانه زنی گیاه Z. fabago نشان داد تیمارهای غلظت اسید صفر و ده درصد با میزان 59 و 60 درصد مقدار بیشتری را دارد. در خصوص اثرات اصلی تیمار شوری نیز تیمار شوری صفر میلی مول بر لیتر دارای درصد جوانه زنی بیشتری با میزان 75 درصد است. پارامتر متوسط زمان جوانه زنی نتایج برعکس بوده و تیمارهای اسید 20 درصد و شوری 120 میلی مول بر لیتر با مقدار 4/7 و 9/7 دارای بیشترین مقدار نسبت به سایر تیمارها بوده است. درخصوص مقایسه میانگین حاصل از اثرات متقابل اسید و شوری نیز نتایج نشان داد بهترین ترکیب تیماری مربوط به اسید صفر درصد و شوری صفر و ده میلی مول بر لیتر می باشد. بنابراین گونه Z. fabagoبرایرشد بهینه خود نیاز به غلظت های پایین شوری و اسید سولفوریک دارد. از این رو از آن می توان برای اصلاح و احیای اکوسیستم های مرتعی با توجه به میزان شوری منطقه مورد نظر استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خواب بذر، اسید سولفوریک، شوری، جوانه زنی، گیاه دارویی
  • مرتضی صابری*، سهیلا نوری، فهیمه رشیدی صفحات 816-831
    جوانه زنی از مهم ترین مراحل رشد گیاهان است که ممکن است در محیط های طبیعی تحت تاثیر تنش های مختلفی قرار گیرد. این پژوهش با هدف بررسی اثرات نوع بستر کاشت و سطوح مختلف جیبرلیک و ایندول بوتریک اسید بر خصوصیات جوانه زنی بذر گونه Salvadora persica در سال 1398، با دو فاکتور بستر کشت در چهار نوع (1- پیت ماس ،2- کوکوپیت، 3- پیت ماس %50+ ماسه %50 و 4- کوکوپیت 50%+ ماسه 50%) و فاکتور دوم شامل جیبرلیک اسید (دو سطح 250 و 500 پی پی ام) و ایندول بوتریک اسید (دو سطح 250 و 500 میلی گرم بر لیتر) انجام شد. سپس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اثر دو فاکتور مذکور و آب مقطر به عنوان شاهد در سه تکرار بر جوانه زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه گیاه Salvadora persica بررسی شد. نتایج نشان داد بستر کشت بر درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقه چه، گیاهچه، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه و شاخص بنیه بذر در سطح آماری یک درصد اثر معنی دار داشت. همچنین پیش تیمار بذور با هورمون های جیبرلیک و ایندول بوتریک اسید بر کلیه صفات مورد بررسی در این آزمایش اثر معنی دار در سطح یک درصد داشت. اثر متقابل نوع بستر و پیش تیمار با هورمون ها بر صفات درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقه چه، گیاهچه و شاخص بنیه بذر اثر معنی دار در سطح یک درصد داشت و بر وزن تر ریشه چه و ساقه چه اثر معنی دار نداشت. به طوری که بیشترین درصد جوانه زنی در بستر کشت کوکوپیت و جیبرلیک اسید 250 پی پی ام برابر با 73 درصد حاصل شد. همچنین بالاترین طول گیاهچه در اثر کاربرد بستر پیت ماس و جیبرلیک اسید 250 پی پی ام برابر با 6/29سانتی متر به دست آمد. به طور کلی با توجه به اهمیت گونه Salvadora persica به لحاظ دارویی، صنعتی و حفاظتی پیشنهاد می شود از پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید 250 پی پی ام و بستر کشت ترکیبی کوکوپیت و ماسه برای تسریع در روند جوانه زنی و تولید نهال این گونه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، بستر کشت، جیبرلیک اسید، ایندول بوتریک اسید، Salvadora persica
  • اصغر فرج الهی، ایمان اسلامی* صفحات 832-842

    رویکرد معیشت پایدار یکی از رویکردهای جدید در زمینه توسعه پایدار روستایی است که به منظور کاهش فقر و بهبود استانداردهای زندگی روستایی مورد توجه قرار گرفته است و عوامل موثر بر آن دارای اهمیت و نقش حیاتی می باشند. در این تحقیق نیز هدف، بررسی اثر طبیعت گردی بر معیشت پایدار روستایی در روستای پالنگان استان کردستان می باشد. جامعه آماری در این پژوهش تمام افراد بالای 20 سال ساکن در روستای مورد مطالعه بودند که تعداد 623 نفر را در بر گرفته است. نمونه گیری به روش تصادفی انجام شد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد نمونه ها 238 نفر انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. پس از تایید روایی پرسشنامه با نظر متخصصان و کارشناسان، پایایی کل با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه که برابر 83/0 به دست آمد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS16.0 انجام گرفت. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که سرمایه های طبیعی، اجتماعی و انسانی تحت تاثیر طبیعت گردی در روستای پالنگان در وضعیت مناسبی نبودند، همچنین از دیدگاه روستاییان روستای پالنگان، طبیعت گردی بر دارایی کل معیشتی تاثیر کمی گذاشته است اما بر سرمایه های مالی و فیزیکی تاثیر بهتری داشته و این تاثیر فقط در سرمایه معیشتی فیزیکی معنادار است. یافته های این تحقیق نشان داد که نیاز به بهبود وضعیت طبیعت گردی در منطقه مورد مطالعه به منظور دستیابی به معیشت پایدار وجود دارد و در این راستا مدیریت اصولی، مشارکت جامعه محلی و استفاده از پتانسیل های طبیعت گردی در روستای پالنگان راهگشا خواهد بود.

    کلیدواژگان: دارائی، توسعه، معیشت پایدار، اقتصاد محلی، روستای پالنگان
  • کبری کریمی*، اسماعیل کرمی دهکردی، ماتیوس بوشکر صفحات 843-863
    پروژه ترسیب کربن از جمله اقدامات مهم بین المللی مدیریت منابع طبیعی و کاهش تغییرات اقلیم در دو دهه اخیر است که به دنبال مشارکت جوامع روستایی در همه مراحل پروژه در جهت دستیابی به اهداف محیط زیستی، اقتصادی، اجتماعی و انسانی بوده است. از آنجایی که عوامل متعددی می توانند بر مشارکت ذی نفعان در فعالیت های پروژه ترسیب کربن موثر باشند، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر مشارکت خانوارهای روستایی استان قم با استفاده از روش شناسی پیمایشی با رویکرد توصیفی- همبستگی انجام شده است. نمونه ای متشکل از 265 خانوار از جامعه آماری 840 خانواری موجود در پنج روستای تحت انجام این پروژه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد و داده ها با به کارگیری روش مصاحبه ساختارمند و ابزار پرسشنامه گردآوری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و AMOS تحلیل شدند. نتایج نشان داد، مردم در سطوح پایین مشارکت اعم از مشورت کارشناسان با اعضای شورا و بزرگان روستا دخالت بالایی داده شده بودند، در حالی که در سطوح بالای مشارکت، همچون شروع خودجوش پروژه ها توسط مردم، آن ها نقش ضعیفی داشتند. متغیرهایی همچون سرمایه های اجتماعی مبتنی بر روابط و اعتمادهای درون جامعه و با کنشگران بیرونی و عضویت تشکل های روستایی، برنامه های ترویجی، اقدامات اجرا شده اصلاحی- احیایی، تنوع سازی کشاورزی و غیرکشاورزی پروژه ترسیب کربن، سطح اراضی باغی خانوارها، و سطح درآمد کشاورزی آن ها مهم ترین عوامل موثر بر مشارکت خانوارهای روستایی در پروژه ترسیب کربن مشخص شدند. ارتقای هر چه بیشتر سرمایه های اجتماعی با کمک برنامه های ترویجی، همچنین به کارگیری ترکیبی از اقدامات حفاظت گرا و تنوع ساز معیشت می تواند نه تنها مشارکت جوامع روستایی را در پروژه های مدیریت منابع طبیعی تقویت کند بلکه موفقیت آن ها را نیز بیشتر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی منابع طبیعی، ترسیب کربن، جامعه روستایی، اثرات اجتماعی- اقتصادی، استان قم
  • علی محبی*، مهدی رمضانی، ناصر عربزاده صفحات 864-875
    سطح قابل توجهی از مراتع کشور در اثر عوامل مختلف از جمله بهره برداری های بی رویه، تغییرات اقلیمی و دیگر عوامل دچار تخریب شده و بخش مهمی از گیاهان مرتعی در معرض خطر قرار گرفته اند و یا جمعیت آن ها به شدت کاهش یافته است. برای ایجاد پایداری در این گونه مراتع، اصلاح و احیاء آن ها از طریق انتخاب گونه های مناسب و یافتن بهترین شیوه های کشت و استقرار از اولویت ویژه ای برخوردار است. از این رو در طرح تحقیقاتی علوفه قابل برداشت مراتع کشور، بذر مهم ترین جمعیت های چند ساله بوته ای قابل چرای دام، همراه با اکسشن های موجود آن ها، از مناطق مختلف مراتع استان کرمان در تاریخ های مناسب جمع آوری گردید. به منظور بررسی برخی از صفات مهم گیاهی جمعیت گونه های گیاهی از قبیل عملکرد علوفه، پوشش گیاهی  و عملکرد بذر، آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط مزرعه به مرحله اجرا درآمد و از صفات مورد نظر یادداشت برداری به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS  و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصله نشان داد که علی رغم وجود تفاوت هایی در صفات جمعیت های این گونه که ناشی از خصیصه جمعیت های گیاهان وحشی و تفاوت محیط رویشگاهی با محیط جدید بود، افزایش میزان عملکرد بذر پس از سازگاری با محیط جدید در تمامی اکسشن های مورد بررسی به طور معنی داری مشاهده گردید. به طور کلی از بین اکسشن های مورد مطالعه Fortuynia bongei در استان کرمان، از دیدگاه بالاترین عملکرد بذر و علوفه تولیدی، جمعیت جمع آوری شده از منطقه بم و از لحاظ بیشترین درصد پوشش، جمعیت جمع آوری شده از منطقه کوهپایه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: گیاهان بوته ای، اکسشن، صفات گیاهی، نرم افزار SAS، استان کرمان
  • طیبه مصباح زاده، علی سلاجقه، فرشاد سلیمانی ساردو*، غلامرضا زهتابیان، عباس رنجبر _ صفحات 876-882

    امروزه پدیده گرد و غبار به عنوان یکی از مهم ترین بلایای طبیعی در مناطق خشک و نیمه خشک شناخته می شود. به دلیل تاثیرات طولانی مدت این پدیده بر روی شاخص سلامت انسان ها از آن به عنوان یک بیماری مزمن یاد می کنند. به همین منظور مطالعه و شناسایی الگو ها و کانون های پدیده گرد و غبار امری ضروری در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این مطالعه به منظور شبیه سازی شار گسیل گرد و غبار برای تعیین کانون های بحرانی داخلی و خارجی در فلات مرکزی ایران از مدل WRF-Chem، طرحواره فرسایش بادی GOCART و طوفان 29 الی 31 تیرماه 1394 استفاده گردید. نتایج نشان داد بیابان های عربی در عربستان سعودی، بیابان های کشور عراق و همچنین بیابان قرقوم در ترکمنستان و حوزه هیرمند در کشور افغانستان از مهم ترین کانون های بحرانی خارجی بوده که اتمسفر فلات مرکزی ایران را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین بیابان مرکزی (دشت کویر) به عنوان چشمه اصلی گرد و غبار و قسمت های جنوبی حوزه لوت مرکزی و حوزه جازموریان به عنوان چشمه های داخلی گرد و غبار شناسایی شده اند. همچنین نتایج نشان داد در حوزه لوت مرکزی به دلیل شرایط فرسایش پذیری مقدار شار گسیل گرد و غبار µg/m2.s6900 افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: شار گرد و غبار، مدل WRF-Chem، طرحواره GOCART، بیابان مرکزی و دشت لوت، حوزه فلات مرکزی ایران
  • مائده نصری، محمد جعفری، حسین آذرنیوند، حامد رفیعی، مهدی قربانی* صفحات 883-892

    یکی از اصلی ترین علل تخریب مراتع و عدم مشارکت جوامع محلی در طرح های حفاظت از آن، عدم آگاهی و دانش کافی نسبت به جایگاه و ارزش کارکردهای غیر بازاری این اکوسیتم ها در رابطه با رفاه جوامع محلی بهره بردار است. هدف از این مطالعه بررسی ارزش آگاهی جوامع محلی از ارزش اقتصادی کارکرد ترسیب کربن به عنوان یکی از مهم ترین خدمات اکوسیستمی مراتع، در راستای افزایش مشارکت آن ها به منظور حفظ مراتع می باشد. به منظور تبیین نقش و ارزش آگاهی در افزایش مشارکت افراد در دو گروه شاهد (روستای چاقو) و آزمون (روستای گمرگان)، از روش ارزشگذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه- دوبعدی استفاده شد و تمایل به پرداخت جوامع محلی در حفظ مراتع اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میان دو گروه تفکیک شده (آزمون و شاهد) اختلاف معنی داری از نظر میزان تمایل به پرداخت جهت حفاظت از مراتع وجود دارد؛ که این اختلاف تمایل به پرداخت نشان دهنده ارزش دقیق آموزش در افزایش تمایل به مشارکت جوامع محلی می باشد. به طوری که در گروه آزمون (گمرگان) متوسط  تمایل به پرداخت افراد برابر با  84/89410 ریال و در گروه شاهد برابر با 88/32560 ریال در ماه می باشد. اختلاف تمایل به پراخت دو گروه برابر 12/57039 ریال است. همچنین متوسط تمایل به پرداخت سالیانه افراد در روستای آزمون و شاهد به ترتیب 6/2587230 و 05/1657100 ریال برآورد گردید. در نهایت پیشنهاد می گردد آگاهی بخشیدن به جوامع محلی منطقه مورد مطالعه (شهرستان ملارد) از فرآیند ترسیب کربن  و همچنین ارزش، نقش و جایگاه آن در رابطه با رفاه جوامع محلی به خصوص با توجه به آغاز اجرای طرح بین المللی تعمیم ترسیب کربن در این شهرستان در اولویت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، تمایل به پرداخت، جوامع محلی، حفاظت مشارکتی
|
  • Sasan Amini, Rafat Zare Bidaki *, Rasoul Mirabbasi, Marym Shafaei Pages 674-690

    In this study, we applied the vine copula structures for multivariate analysis of flood characteristics. For this purpose, the hydrographs of 98 flood events recorded at Landi station in Bazoft watershed, in Chaharmahal va Bakhtiari Province, were selected and the flood characteristics, including peak flood (P), flood volume (V), flood duration (D) and time to peak (T) were extracted. Then, the best fitted distribution on each variable was selected by Kolmogorov-Smirnov test. In the next phase, the C-vine and D-vine structure were created considering three (P,V and T/D) and four variables (P,D,T and V) in changeable orders. In this way, the flood volume and peak were considered in a constant combination, and flood duration or the time to peak were consideredchangeable in tri-variate joints. In the four-variable joints, different combinations of all four variables were used. We used Gumbel, Frank, Joe, Clayton, Gaussian and t-student copula functions to combine these variables. The results obtained from the theoretical joint were compared with the experimental joint of that compound. Results showed that the best permutations of C-vine and D-vine copulas are similar in trivariate models TPV, (NSE=0.913), and the Gumbel and Gaussian copulas have selected as the best-fitted copula at the edges. In four-variate cases, the best C-vine and D-vine structures were PVTD and PTVD, (NSE=0.989) and the Gumbel and Gaussian were the abundant copulas in both of C-vine and D-vine models. The results indicated that the four-variate vine structures have higher concordance with the empirical copula than the tri-variate structures.

    Keywords: Vine structure, Copula, Flood, Four-variate analysis, joint distribution
  • Mohammad Ansari Ghojghar *, Masoud Pourgholam Amiji, Shahab Araghinejad, Banafsheh Zahraie, Saman Razavi, Ali Salajegheh Pages 691-708

    Due to the growing development of meta-models and their combination with optimization algorithms for modeling and predicting meteorological variables, in this research four metaheuristic optimization algorithms of Particle Swarm Optimization (PSO), Genetics Algorithms (GA), Ant Colony Optimization for Continuous Domains (ACOR) and Differential Evolutionary (DE) were combined with the adaptive neural-fuzzy inference system (ANFIS) model. The performance of four combined models developed with ANFIS model to predict the Frequency variables of Dust Stormy Days (FDSD) on a seasonal scale in Khuzestan province in the southwest of Iran was evaluated. For this purpose, hourly dust data and codes of the Word Meteorological Organization were used on a seasonal scale with a statistical period of 40 years (1980-2019) in seven synoptic stations of Khuzestan province. The results of good fit indices in the training and testing phase showed that there is no significant difference between the ANFIS method and other combined models used. R and RMSE values of the best combined model (ANFIS-PSO) from 0.88 to 0.97 and 0.10 to 0.19, respectively, and in the ANFIS model from 0.83 to 0.94 and 0.11 to 21, respectively, were variable. The results also showed that the combination of optimization algorithms used with the ANFIS model does not significantly improve the results of the model compared to the individual ANFIS model.

    Keywords: ANFIS, Artificial Intelligence, Evolutionary algorithms, Genetic Algorithm, modeling
  • Reza Badizadegan, Saeed Reza Khodashenas *, Kazem Esmaili Pages 709-724

    In this study SWMM software has been calibrated with real meteorological and hydrometric data at the North of Tehran basins and simulation parameters have been obtained. For this purpose, five rainfall events and runoff data related to these rainfalls, recorded at the outlet of Zargandeh catchment were used. This model is calibrated with three events and verified with two other events. Also, in this simulation the peaks of flood, outflow hydrographs, runoff volumes and peak flood times is obtained. The root mean square error are obtained for outlet hydrographs for the first to fifth events were 0.05, 0.22, 0.4, 0.37 and 0.16, and the Nash-Sutcliffe coefficient are obtained 0.91, 0.94, 0.93, 0.9 and 0.94, respectively. Also, the percentage of difference of the flood discharge peak modeling and observations for first to fifth events are calculated 7.33%, 9.69%, 5.8%, 5.6% and 9.93% and for runoff volume, this percentage difference are calculated -8.82%, -3.08%, 8.8%, -19.43% and 5.11%, respectively. Based on these results, the performance and application of this model to simulate runoff in this area is acceptable and can be used to manage and control urban runoff.

    Keywords: Rainfall-Runoff model, calibration, validation, Urban Catchment, SWMM model
  • Mohammad Chizari *, Seyede Somaye Bathaiy, Hasan Sadighi, Amir Alambeigi Pages 725-740
    The climate change phenomenon is considered as one of the important environmental challenges in the 21st century. The most impacts of this phenomenon are focused on industries and establishments such as agriculture and fishery that is depended on natural resources. Resilience considered as a practical approach for compatibility of this phenomenon and the creation of sustainable development. Since networks, especially formal networks such as institutional networks, can play a key role in creating and promoting resilience against climate change, the present study is conducted through a network analysis approach and with the aim of fundamental analyses in the field of resilience against climate change. The statistical population of the present study consists of the small beneficiary owners in Tarom County in Zanjan province. Through network analysis, the dominant statistical method of the research considered as the sociometry and extraction of network centrality indices. According to the findings, two agencies namely Agriculture Jihad Organization, and Banks and Credit and Financial Institution play a major role in the educational information network and technical services, respectively. In the financial facilities network, banks and credit and financial institutions, and the Agricultural Jihad Organization rank first and second in providing the financial services and consulting, respectively. The findings demonstrated that many institutions that can play a constructive role in the field of resilience against climate change, such as the insurance organization, have been secluded and marginalized.
    Keywords: resilience, climate change, Social network, Formal institutions
  • Esfandiar Jahantab, Maryam Zahedifar, Mohsen Farzin * Pages 741-752
    Study of important soil properties and vegetation attributes can give us awareness of the potential of rangelands and make it possible to determine their condition. O In this regard, the present study was carried out with the aim of studying the structural and functional attributes of different growth forms on soil surface indices in the Mianjangal Catchment, Fasa. Eleven soil surface indicators were measured along three 100-meter transects using Landscape Function Analysis. The measured factors were classified to assess functional potentials (stability, infiltration, nutrient cycle). Structural attributes including number of patches, length and width of patches, the percentage of patch length to the transect length, patch area index and organization index were investigated. In general, four ecological patches including shrub, bush, grass and forb and the space between the patches (bare and litter) were identified in the study area. The organization index of patch area index were 0.41 and 0.03 in the study area respectively. The results showed that plant patches with different growth forms had different effects on ecosystem function. The growth form shrub had the highest stability, which had a significant difference with other growth forms. In terms of infiltration index in the study area, there were no significant differences between ecological patches with shrub and grass growth forms. Soil nutrient cycle also had a significant difference between ecological patches and also inter-patches. The shrub growth form had the highest amount of nutrient cycle.
    Keywords: Landscape function analysis, Plant patch, Water, soil conservation, biological control
  • Emad Zakeri *, Hamidreza Karimzadeh, Seyed Alireza Mousavi Pages 753-770
    Cover-management factor (C) is one of the most important influential factor on soil erosion using the Revised Universal Soil Loss Equation (RUSLE) model. C-factor is challenging to determine based on the proposed procedures due to lack of accurate information. Vegetation cover map can be used to estimate C-factor, but preparing a suitable mapping of vegetation cover is challenging in many situations. Therefore, in this study vegetation cover map was prepared and compared using the k Nearest Neighbor (k-NN) algorithm, linear regression (LR) and linear stepwise regression (LSR) in the study area. In regression methods, 17 vegetation and environmental indices were prepared and their relationships were investigated. The results of comparing the three methods showed that the k-NN method has better results than other regression methods due to its highest overall accuracy (83.3%) and kappa coefficient (75.9%) therefore, it was used to produce C-factor map. Results showed that the k-NN was very promising for mapping vegetation canopy cover in the arid and semi-arid areas. The results showed that among vegetation indices NDVI had the highest correlation (0.82) with percentage vegetation cover. Also, in the k-NN method, the Euclidean distance metrics in k = 9 has better results than the other two Fuzzy and Mahalanobis distances and can be used to estimation of vegetation cover map.
    Keywords: Soil erosion, Cover-management factor, Vegetation indices, GIS, nonparametric algorithms, K Nearest Neighbor
  • Manizheh Razavi Hosain Abad, Alireza Amirian Chekan, Mohammad Faraji *, Jamal Mosavian Pages 771-785
    Soil aggregate stability and its spatial distribution can be considered as a good indicator for assessing the results of measures conducted for mitigation soil erosion. This study was conducted in two adjacent sites in Chahmari region, Kuzestan province. At one site afforestation and contour furrowing were conducted to control soil erosion and the adjacent site with no controlling measures was considered as control. A total of 150 soil samples were collected from the surface layer (0-5 cm) of two sites and mean weight diameter of aggregates (MWD) were measured using dry and wet sieving (MWDd and MWDw, respectively). Based on digital soil mapping (DSM) approach and to map MWD spatially, several environmental covariates were derived from a Landsat 8 image and a digital elevation model (DEM). Two machine learning algorithms including artificial neural networks (ANN) and regression trees (RT) were used to predict MWD with covariates as inputs. Results indicated a significant difference between MWDd in two sites, but no significant difference was found between MWDw. Correlation analysis revealed no correlation between MWDw and all terrain attributes derived from the DEM, but significant correlations were obtained between MWDd and some terrain attributes. Most covariates derived from Landsat images had significant correlation with both MWDw and MWDd. ANN and TR had relatively high and almost the same accuracy in predicting MWDw, but in predicting MWDd, ANN was superior to RT. In general, the findings showed good performance of DSM techniques in predicting and spatial mapping of MWD.
    Keywords: Artificial Neural Networks, digital soil mapping, Regression tree, Spatial modeling
  • Mahshid Souri *, Payam Najafi, Javad Motamedi, Saeedeh Nateghi Pages 786-801
    To determine these factors, the DEMATEL was used. To determine the most influential factors, several criteria such as slope, slope direction, height, type of cover, density of cover, percentage of cover, human population, proximity to roads, proximity to residential areas, proximity to agricultural lands, proximity to water resources, The type of employment of the natives and the use of the lands were used. The various steps of the decision evaluation method included forming the mean matrix, calculating the effect matrix of non-scaled direct relationships, calculating the total matrix (total direct and indirect effects matrix), calculating the impact matrix and the impact rate, and determining the order of effectiveness and impact. Based on the obtained results, among various factors, land use factor (3.9308) has the most impact and factor for slope has the least impact (1.0475) on the fire phenomenon. Based on the results of the present study, land use factors and human population have more interaction with other fire factors and the weight of these factors is more on the occurrence of fire phenomenon. Also, based on the results of the communication vector, which represents the certainty of a criterion as an influential criterion, the factors adjacent to the road (1.43) and height (0.6) have the greatest impact .The most important application of this information is the use of this information in the preparation of fire risk maps.
    Keywords: Fire Prevention, Decision Making Techniques, Fire management, Urmia
  • Esmaeil Sheidai Karkaj *, Esfandiar Jahantab, Zahra Mahmoodi Pages 802-815
    Plant growth and yield in the environment is affected by numerous biotic and abiotic environmental stresses as well as seed dormancy. The aim of the present study was to investigate the effect of seed washing treatments with sulfuric acid and irrigation of seeds with saline water on seed germination of Zygophyllum fabago. According to previous relevant researches, for this purpose, three concentrations of 0, 10 and 20% were prepared for acid washing treatment. For salinity treatment, four levels were considered: 0, 60, 90 and 120 mmol / l. Irrigation with spray water was applied evenly on all pteridia when necessary. Germinated seeds were counted daily and continued until no increase in the number of germinated seeds was observed .Comparison of the mean of the main effect of different levels of acid treatment on the germination percentage of Z. fabago showed that zero and ten percent acid concentration treatments with 59 and 60 percent have a higher value. Regarding the comparison of the mean of the interaction effects of acid and salinity, the results showed that the best treatment combination is zero percent acid and zero salinity of ten and ten millimoles per liter. Therefore, Z. fabago species needs low concentrations of salinity and sulfuric acid for optimal growth. Therefore, it can be used to improve and rehabilitate rangeland ecosystems according to the salinity of the area.
    Keywords: Seed dormancy, Sulfuric acid, salinity, germination, Medicinal plant
  • Morteza Saberi *, Soheila Noori, Fahimeh Rashidi Pages 816-831
    Germination is one of the most important stages of plant growth that may be affected by different stresses in ‎natural environments. This study was kind aimed to investigate the effects of substrate and different levels of ‎gibberellic and indole butyric acid on germination characteristics of Salvadora persica seeds in 2019. Two factors ‎was considered consist of substrate (in four types (1- pit moss, 2 - cocopit and 3 - pit moss 50% + sand 50% 4 - ‎Cocopit 50% + 50% sand), and gibberellic acid (in two levels 250 and 500 ppm) and indole butyric acid (in two ‎levels 250 and 500 ppm). Then, the effect of these two factors and distilled water as the control in three ‎replications on seed germination and seedling growth of Salvadora persica was investigated using a completely ‎randomized factorial design. The results showed that the substrate had a significant effect on germination ‎percentage, root length, shoot length, seedling, fresh root weight, shoot fresh weight and seed vigor index ‎‎(p < 0.01). Seed pretreatment with gibberellic and indole butyric acid hormones had a significant effect on all ‎studied characteristics. Interaction of substrate type and pretreatment with hormones had a significant effect on ‎germination percentage, root length, shoot length, seedling and seed vigor index (p < 0.01) and had no significant ‎effect on root and shoot fresh weight. The highest germination percentage was obtained in cocopeat and ‎gibberellic acid 250 ppm (73%).
    Keywords: germination, substrate, gibberellic acid, indole butyric acid, Salvadora persica
  • Asghar Farajollahi, Iman Islami * Pages 832-842

    Sustainable livelihood approach is one of the new approaches in the field of sustainable rural development, which has been considered for poverty reduction and improving rural living standards, and their factors have a vital importance and role. Therefore, the aim of this study investigate the effect of ecotourism on sustainable rural livelihood in Palangan Village of Kurdistan Province. The statistical population in this study is all persons over 20 year’s old living in the studied village that are 623 peoples. Sampling was done randomly that using the Cochran formula, a total of 238 individuals were selected. A data collection tool was a researcher-made questionnaire that used after confirming the validity by experts' opinion and reliability by Cronbach's alpha coefficient (0.83). Data analysis was performed using SPSS16.0 software. The results of one-sample t-test showed that natural, social and human resources were not in a good condition under the influence of ecotourism in Palangan village. Financial and physical capitals have had a better effects and this effect was only significant in physical livelihood capital. The findings of this study showed that there is a need to improve the tourism situation in the study area in order to achieve sustainable livelihoods and in this regard, principled management, local community participation and the use of ecotourism potentials in Palangan village are necessary.

    Keywords: Property, Development, Sustainable Livelihood, Local Economy, Palangan Village
  • Kobr Karimi *, Esmail Karamidehkordi, Matthias Buchecker Pages 843-863
    The Carbon Sequestration Project has been an important international initiative for natural resources management and climate change reduction measures over the past two decades.It has tried to involve rural households in all stages of the project to achieve environmental, economic,social and human goals. A number of factors can affect relevant stakeholders’ participation in carbon sequestration project activities.This study aimed to investigate the socio-economic factors affecting the participation of rural households in the Qom province, using a survey with a descriptive-correlational approach. A sample of 265 households out of 840 rural households was selected using a simple random sampling method in five villages where this project was implemented.The data were collected using a structured interview technique by a questionnaire and analyzed using the SPSS22 and AMOS software.The results showed that rural people had highly been involved in the less active participation stages, such as expert consultation with council members and village elders, where as they had poor contribution to the projects through collaborative or spontaneous involvements.The most important factors affecting the participation of rural households in the carbon sequestration project were identified to be variables such as social capitals; extension programs; implemented conservation projects; agricultural and non-agricultural diversification initiatives in carbon sequestration projects; the land area of households’ permanent crop; and their agricultural income.Promoting social capital through extension programs, and applying a combination of conservation and livelihood diversification measures can not only strengthen the participation of rural communities in natural resource management projects but also increase the success of these projects.
    Keywords: participatory natural resources management, Carbon Sequestration Project, Rural Community, socio-economic effects, Qom province
  • Ali Mohebby *, Mahdi Ramezani, Naser Arabzadeh Pages 864-875
    This research was aimed to investigate the populations of Fortuynia bongei in a complete blocks design with three replications in field conditions. Treatments included the populations of Fortuynia bongei collected from Sirch, Koohpayeh, Zarand, Bam and Baghin. The traits including vegetation cover, forage yield, and seed yield were recorded. Data were analyzed by SPSS software and mean comparisons were performed by Duncan's Multiple Range Test. The results of ANOVA showed significant differences among the populations of Fortuynia bongei collected in this study. According to the results of mean comparisons, the highest percentage was recorded for the Koohpayeh population and the Bam population had the highest yield and seed production. So, these tow population could be recommended for the range lands rehabilitation projects in this area.
    Keywords: Fortuynia bungei, genotype, Forage yield, Seed yield
  • TAYYEBEH MESBAHZADEH, Ali Salajegheh, Farshad Soleimani Sardoo *, Gholamreza Zehtabian, Abbas Ranjbar, Mario Marcello Miglietta Pages 876-882

    Today, the phenomenon of dust is known as one of the most important natural disasters in arid and semi-arid regions. The long-term effects of this phenomenon on the human health index are referred to as chronic disease. Therefore, studying and identifying the patterns and centers of this phenomenon seems necessary in these areas. In this study, in order to simulate the dust emission flux to determine the internal and external critical centers in the central plateau of Iran, WRF-Chem model and GOCART wind erosion scheme and storm were used from July 19 to 21, 2015. The results showed that the Arabian deserts in Saudi Arabia, the deserts of Iraq, as well as the Gharegham desert in Turkmenistan and the Helmand region in Afghanistan are among the most important foreign crisis centers affecting Iran's central plateau atmosphere. Also, the Central Desert (Dasht-e Kavir) has been identified as the main source of dust and the southern parts of the Central Loot Basin and the Jazmourian Basin have been identified as the internal sources of dust. The results also showed that in the Central Loot basin, the amount of 6900 micrograms per square meter of dust increases per second due to the erosion conditions.

    Keywords: Dust Flux, WRF-Chem model, GOCART Scheme, Central Desert, Loot Plain, Central Plateau of Iran
  • Maede Nasry, Mohammad Jafari, Hossein Azarnivand, Hamed Rafiee, Mehdi Ghorbani* Pages 883-892

    This study aims to examine the role and value of local community awareness of the economic value of carbon sequestration as an important rangeland ecosystem services in order to increase the participation of local community for conservation of rangeland. In order to explain the role and value of awareness in increasing the participation of people in both experimental and control groups, Contingent Valuation Method and dichotomous choice – double bounded format was used and willingness of local communities to pay to preserve pastures were measured. The results showed in two separate groups have a significant difference in terms of willingness to pay for conservation of rangeland, that the difference between the willingness to pay represents the exact value of awareness in increasing willingness to pay for conservation of pasture. In the experimental group, the average willingness to pay was 89410.84 Rials and in the control group average, the average willingness to pay was 32560.88 Rials. The difference between the average willingness of people to pay in two groups is the equivalent of 57039.12 Rials. The average willingness of people to pay each year in the village of test and control group respectively is 2587230.6 and 1657100.05 Rials. The proposed knowledge up to local communities in the Malard County of the carbon sequestration process as well as the role and its position in relation to the welfare of local communities, especially with regard to the beginning of the implementation of the International Generalized Carbon Sequestration in the county take priority.

    Keywords: Awareness, Economic Value, Carbon sequestration, Local Community, participation