فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فیروز* صفحه 235
  • زهرابیگم موسوی*، علیرضا فیروز، سارا صدرزاده صفحات 237-255

    چهارمین مقاله از سری مقالات مروری شامل گزیده ای از مطالب جالب و مفید در مورد کووید 19 و درماتولوژی از منابع مختلف ارایه شده است. این مقالات شامل مطالبی در زمینه های مختلف پایه مانند اپیدمیولوژی، پاتوژنز و همچنین مطالب کلینیکی مانند علایم و درمان ها است. تظاهرات پوستی کووید 19، چالش های درمان بیماری های پوستی و درماتوز های ناشی از جولان این ویروس هم مرور شده اند.

    کلیدواژگان: متخصص پوست، کووید 19، پاندمی
  • ملاحت خاطری رودبرده، ناهید حسن زاده نعمتی* صفحات 256-267
    زمینه و هدف

    آسیب های پوستی می تواند عملکرد حیاتی آن را که محافظت از انسان ها در برابر عوامل بیماری زا می باشد، دچار اختلال کند لذا تولید یک زخم پوش مناسب برای ترمیم پوست همواره از چالش های محققین است. هدف از این مطالعه تولید یک فیلم هیدروژلی برای کاربرد به عنوان زخم پوش بود.

     روش اجرا

    در تحقیق حاضر فیلمی هیدروژلی از جنس پلی وینیل الکل/هیالورونیک اسید/نانو اکسید روی به منظور کاربرد به عنوان زخم پوش ساخته شد. برای این منظور سه فیلم با درصدهای متفاوت از ترکیبات ذکرشده با استفاده از روش ریخته گری حلال تهیه گردید. نمونه های سنتز شده با استفاده از آزمون های FTIR، SEM، XRD، MTT و آزمون کشش ارزیابی شدند.

     یافته ها

    بررسی مورفولوژی نمونه ها نشان داد که افزایش نانوذرات اکسید روی منجر به ایجاد تخلخل و رشد اندازه آن ها در فیلم ها شد. همچنین مشخص گردید که درصد ازدیاد طول فیلم ها با افزایش نانو ذرات اکسید روی و هیالورونیک اسید افزایش یافته است. میزان درصد ازدیاد طول به ترتیب برای کمترین مقدار نانواکسید روی تا بیشترین (5، 10 و 15 درصد وزنی) به ترتیب برابر با 159%، 166% و 230% بود. مطالعه MTT حاکی از زنده مانی سلولی بالای 80% بر هر سه فیلم بود.

     نتیجه گیری

    فیلم حاوی 15% اکسید روی می تواند گزینه ی مناسبی برای کاربرد در ساخت زخم پوش ها و مهندسی بافت پوست باشد.

    کلیدواژگان: اکسید روی، پلی وینیل الکل، ریخته گری حلال، هیالورونیک اسید، ترمیم پوست
  • زهرا شادابی، اطهر معین*، علی دواتی صفحات 268-281
    زمینه و هدف

    شکایات بیماران از پزشکان و قصور پزشکی یکی از مسایل جدی و چالش برانگیز در حرفه ی پزشکی است. با توجه به اهمیت این مساله و نبود اطلاعات کافی در مورد شکایات مربوط به پوست و زیبایی در نظام پزشکی، این مطالعه جهت بررسی و شناسایی شکایات ارجاعی در زمینه ی پوست و زیبایی به سازمان نظام پزشکی تهران انجام شد.

     روش اجرا

    در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی و گذشته نگر، تمام پرونده های شکایت از قصور پزشکی در زمینه ی پوست در نظام پزشکی استان تهران از سال 1393 لغایت 1398 مورد بررسی قرار گرفت و پس از گردآوری اطلاعات، داده ها به کمک نسخه ی 25 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

     یافته ها

    از کل پرونده ها 6/1% آن ها مربوط به پوست و زیبایی بوده است. بیشتر شاکیان زن (8/79%) و مجرد (6/59%) و پزشکان متشاکی اکثرا مرد (8/79%) و پزشک عمومی (1/48%) بودند. بیشترین نوع مرکز درمانی مراکز خصوصی (2/95%) بودند. بیشترین شکایت از عوارض درمان (7/36%) و بیشترین آن مربوط به عوارض تزریق بوتاکس یا چربی (4/15%) و سپس عوارض لیزر (5/12%) بود. بیشترین نوع قصور بی احتیاطی (30%) بود و 7/20% موارد بدون قصور اعلام شده بود. بیشترین درصد حکم ها توبیخ کتبی و درج در پرونده (3/42%) بوده است.

     نتیجه گیری

    لازم است پزشکان از اعمالی که آگاهی و تبحر کافی در آن ندارند، دخالت در رشته های غیرمربوط و کارهای غیرعلمی اجتناب نمایند. کاهش روابط مالی و تاکید بر تعامل مناسب پزشک با بیمار و رعایت تعهد حرفه ای در پیشگیری از شکایات کمک کننده است.

    کلیدواژگان: شکایت پزشکی، قصور پزشکی، پوست و زیبایی، نظام پزشکی
  • سینا خانعلی، پدرام علیرضایی*، جلال پورالعجل صفحات 282-291
    زمینه و هدف

    اسکارهای آتروفیک از عوارض شایع آکنه می باشند که روش های مختلفی برای درمان آن ها پیشنهاد شده است. این مطالعه به مقایسه ی تاثیر درمان با لیزر CO2 فرکشنال نسبت به میکرونیدلینگ در بهبود اسکار آتروفیک آکنه می پردازد.

     روش اجرا

    مطالعه ی حاضر بر روی بیماران دچار اسکار آتروفیک آکنه ی مراجعه کننده به کلینیک پوست بیمارستان سینای همدان از ابتدای سال 95 تا انتهای سال 97 انجام شد. یک سمت صورت هر بیمار با لیزر CO2 فرکشنال و سمت دیگر با میکرونیدلینگ طی 4 جلسه هر 3 هفته یک بار درمان می شد. 1، 2 و 6 ماه بعد، میزان رضایتمندی بیماران و شدت اسکار آکنه (به وسیله ی معیار Goodman and Baron) ارزیابی می شد.

     یافته ها

    مجموعا 24 نفر وارد مطالعه شدند. پیش از درمان، میانگین نمره اسکار دو گروه تفاوت معناداری نداشت (726/0(P=. در پیگیری های یک، 2 و 6 ماهه سمتی از صورت که با لیزر درمان شده بود نسبت به سمت مقابل (میکرونیدلینگ) نمره ی اسکار کمتری داشت(P برای پیگیری های 1، 2 و 6 ماهه به ترتیب 033/0، 008/0 و 014/0). ازنظر میزان رضایتمندی تفاوتی بین دو گروه دیده نشد (P برای پیگیری های 1، 2 و 6 ماهه به ترتیب 589/0، 469/0 و 840/0). شایع ترین عارضه ی جانبی، اریتم در 3 بیمار درمان شده با لیزر بود و به دلیل فراوانی کم عوارض، آنالیز آماری بین دو گروه از این نظر میسر نبود.

     نتیجه گیری

    لیزر CO2 فرکشنال نسبت به میکرونیدلینگ در کاهش نمره ی اسکار بیماران موثرتر بود. هم چنین عوارض جانبی در هر دو شیوه ی درمانی فراوانی کمی داشت.

    کلیدواژگان: آکنه، لیزر، میکرونیدلینگ، اسکار
  • سارا بحرینیان، عاطفه نعیمی فر، سامان احمد نصراللهی* صفحات 292-301

    نوزادان پوستی دارند که به سرعت به سمت پوست بزرگسالان در حال تکامل است. از نقطه نظر آناتومی، تفاوت ها محدود هستند اما برخی تغییرات حین تولد مسیول اختلاف های فیزیولوژیک بین پوست نوزادان و بزرگسالان می شود. پوست نوزادان عملکرد سدی و ویژگی های جذب پوستی مشابه بزرگسالان دارد، اما شرایط خارجی برای نوزادان ممکن است با بزرگسالان متفاوت باشد و این اختلاف ها ممکن است سبب ایجاد پروفایل های جذب پوستی متفاوت برای نوزادان نسبت به بزرگسالان گردد. همچنین تنظیم حرارتی (تبخیر آب از سطح اپیدرم و تعریق) نوزاد به طور کامل ایجاد نشده و پوست به راحتی دچار عفونت می شود که عمدتا به علت تغییرات pH و عدم تکامل سیستم دفاعی پوست می باشد. این مطلب نشان می دهد که تنها محصولات بهداشتی با مواد اولیه ایمن باید برای نوزادان استفاده شوند. هدف اولیه ایجاد فرمولاسیون های ساده، خالص، ملایم و بدون پاتوژن هستند. عوارض جانبی سیستمی با محصولاتی که شسته می شوند انتظار نمی رود، اما برای محصولاتی که روی پوست نگه داشته می شوند باید توجه شود. باید به محصولات بهداشتی ناحیه ی پوشک، به خصوص محل هایی که احتمال ایجاد راش وجود دارد، بسیار توجه کرد. درصورت نیاز، تمهیدات ایمنی بیشتر برای این محصولات باید انجام شود.

    کلیدواژگان: نوزادان، فیزیولوژی پوست، تبخیر آب از سطح اپیدرم، فرمولاسیون، پوشک
  • فاطمه محقق، زهرا طالب زاده*، مهسا بهرامی نژاد صفحات 302-309
    مقدمه

    تینه آکاپیتیس (Tinea capitis) شایع ترین عفونت در سر است و یک درماتوفیتوز غیرمعمول در بزرگسالان است. ظاهر بالینی آن بسته به ارگانیسم ایجادکننده، نوع حمله به مو و میزان پاسخ التهابی میزبان بسیار متغیر است. از ویژگی های رایج آن، ریزش موی تکه ای با درجات مختلف پوسته ریزی و اریتم است. با این حال، اگر علایم بالینی خفیف باشد، تشخیص می تواند چالش برانگیز باشد.

     گزارش مورد

    ما در این مطالعه یک مورد تینه آکاپیتیس را در یک خانم 60 ساله گزارش می کنیم که در ابتدا علایم بالینی او اندک بود و با توجه به پاسخ بیوپسی و حضور فیبروز، لیکن پلانوپیلاریس تشخیص داده شد و درمان مربوط با آن یعنی متوتروکسات و سیکلوسپورین را دریافت کرد اما پس از 4 ماه، عدم پاسخ به درمان و تشدید علایم مشاهده شد. با معاینه و نمونه ی بیوپسی مجدد و علایم بالینی تشدیدیافته، تینه آکاپیتیس تشخیص داده شد و درمان مربوطه به بیمار داده شد.

     نتیجه گیری

    تینه آکاپیتیس می تواند بعضی از ویژگی های بالینی لیکن پلانوپیلاریس را نشان دهد و با درمان نادرست با داروهای کورتیکواستروییدها گسترش یابد.

    کلیدواژگان: تینه آ کاپیتیس، لیکن پلانوپیلاریس، تشخیص اشتباه
  • اسماعیل علیزاده، عباس آقایی افشار، محمدامین گروهی*، فائقه شیری صفحات 310-314
    مقدمه

    کک ها حشرات کوچک و خون خواری هستند که می توانند برخی از پاتوژن های بیماری زا را به انسان و حیوان منتقل کنند.

     گزارش مورد

    در این گزارش خانم 21 ساله ای معرفی می شود که با شکایت واکنش های شدید پوستی در ساعد دست راست به درمانگاه مراجعه کرد. پس از معاینات اولیه، واکنش پوستی ناشی از نیش برخی از حشرات مکنده خون انسان تشخیص داده شد. بعد از 15 روز علایم با استفاده از کرم گیاهی موضعی  (After bite)و آنتی هیستامین خوراکی درمان شد.

     نتیجه گیری

    افزایش آگاهی پزشکان از علایم این آفت بهداشتی به عنوان درمانگر می تواند در تسریع روند درمان کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: واکنش پوستی، کک گربه، گزارش مورد
|
  • Alireza Firooz* Page 235
  • Zahrabeigom Moosavi*, Alireza Firooz, Sara Sadrzadeh Pages 237-255

    The fourth paper of review article series about COVID-19 includes a selection of interesting and useful information about this disease and dermatology. This paper contains materials published in literature in various basic fields such as epidemiology, pathogenesis, as well as clinical topics such as symptoms and treatments. The skin manifestations of COVID-19, the challenges of treating skin diseases and dermatoses caused by the virus have also been reviewed.

    Keywords: dermatologist, COVID-19, pandemic
  • Malahat Khateri Roodbordeh, Nahid Hassanzadeh Nemati* Pages 256-267
    Background and Aim

    Lesions of the skin can impair its vital function to protect humans against external pathogens. Therefore, producing a suitable wound dressing to repair injuries is always one of the challenges of researchers. The present study aims to Synthesize a hydrogel film for wound dressing applications.

    Methods

    In this research, a hydrogel film of polyvinyl alcohol / hyaluronic acid / nano zinc oxide was fabricated for application as a wound dressing. For this purpose, three films with different percentages were prepared using the solvent casting method. The synthesized samples were characterized using FTIR, SEM, XRD, and tensile tests.

    Results

    Evaluation of the morphology of the samples showed that the increase of zinc oxide nanoparticles led to porosity and growth of their size in the films. It was also characterized that the percentage of film elongation increased with increasing nanoparticles of zinc oxide and hyaluronic acid. The elongation percentage from the lowest amount of nano zinc oxide to the maximum (5, 10 and 15% of weight was 159%, 166%, and 230%, respectively. The MTT study indicated the cell viability above 80% in all three films.

    Conclusion

    A film containing 15% zinc oxide can be a suitable option for using in tissue engineering and wound dressing.

    Keywords: zinc oxide, polyvinyl alcohol, solvent casting, hyaluronic acid, skin regeneration
  • Zahra Shadabi, Athar Moin*, Ali Davati Pages 268-281
    Background and Aim

    Patients' complaints against doctors and medical malpractice is one of the most serious and challenging issues in the medical profession. Due to the importance of this issue and the lack of sufficient information about skin and beauty complaints in the medical system. The purpose of this study is to investigate and identify skin and beauty complaints referred to the Tehran Medical System Organization.

    Methods

    In this descriptive-analytical and retrospective study, all cases of complaints of medical malpractice in the field of dermatology in the medical system of Tehran province from 2014 to 2019 were reviewed and after collecting information, the data were analyzed using SPSS statistical software (SPSS Statistics 25).

    Results

    Of the total cases, 1.6% were related to skin and beauty. Most of the plaintiffs were female (79.8%) and single (59.6%). The attending physicians were mostly male (79.8%) and general practitioner (48.1%). The most common type was private medical center (95.2%). The most common complaints were treatment complications (36.7%), most of which were related to the side effects of Botox or fat injections (15.4%) and then laser complications (12.5%). The most common type of negligence was carelessness (30%) and 20.7% of cases were declared negligent. The highest percentage of verdicts was written reprimand and inclusion in the file (42.3%).

    Conclusion

    Physicians should avoid engaging in unrelated disciplines and unscientific practices. Reducing financial relationships and emphasizing the physician's proper interaction with the patient and adhering to a professional commitment are helpful in preventing complaints.

    Keywords: medical complaint, medical malpractice, skin, beauty, medical council
  • Sina Khanali, Alirezaei Pedram*, Jalal Poorolajal Pages 282-291
    Background and Aim

    Atrophic scars constitute a common complication of acne and various methods have been proposed for their treatment. This study aims at comparing the efficacy of fractional CO2 laser with microneedling in the management of atrophic acne scars.

    Methods

    Patients with atrophic acne scars presenting to dermatology clinic of Hamadan’s Sina hospital between March 2016 and March 2018 were included in the study. Every 3 weeks, each patient received fractional CO2 laser on one side of the face and microneedling on the other side, for a total of 4 sessions. Patient’s satisfaction and the severity of scars (based on Goodman and Baron’s scar scale) were assessed 1, 2 and 6 months thereafter.

    Results

    Overall, 24 participants were included. Prior to intervention, no significant difference was observed between groups in terms of mean scar score (P =0.726). At 1, 2 and 6month follow-up visits, the scar score of the side treated with laser was significantly lower than the microneedling side (P for 1, 2 and 6month follow-up visits: 0.033, 0.008 and 0.014). No significant difference was observed between groups in terms of patient’s satisfaction (P for 1, 2 and 6 month follow- up visits: 0.589, 0.469 and 0.840). The most prevalent side effect was erythema in 3 patients treated with laser. Due to low prevalence, statistical analysis of side effects between groups was impossible.

    Conclusion

    Compared to microneedling, fractional CO2 laser was more effective in reducing the scar score of patients. The prevalence of side effects in both treatments were low.

    Keywords: acne, laser, microneedling, scar
  • Sara Bahrainian, Atefeh Naeimifar, Saman Ahmad Nasrollahi* Pages 292-301

    Full term newborns have a skin that rapidly develops towards adult skin. From the anatomical point of view, the differences are limited, but some changes at birth are responsible for the physiological differences between the skin of infants and adults. Newborns skin exhibits the same barrier function and absorption properties as adults, but external conditions for newborns may be different from those for adults, and these differences may lead to different skin absorption profiles between these two groups. Also, a babychr('39')s temperature regulation (transepidermal water loss (TEWL) and sweating) is not completely developed and the skin becomes easily infected, which is mainly due to changes in pH and immaturity of the skins defense system. This implies why only cosmetics with safe ingredients should be used for newborns. The initial aim is to formulate a simple, pure, gentle and pathogen-free product. Systemic side effects are not expected with washable products but should be taken into account for leave-on products. Great attention should be given to cosmetic products used in the napkin area, especially where there is a possibility of rash. If necessary, more safety precautions should be taken for these products.

    Keywords: newborn, skin physiology, transepidermal water loss, formulation, diaper
  • Fatemeh Mohaghegh, Zahra Talebzadeh*, Mahsa Bahraminejad Pages 302-309
    Introduction

    Tinea capitis is the most common skin infection on the scalp and an uncommon dermatophytosis in adults. Its clinical appearance varies greatly depending on the causative organism, the type of hair involvement and the extent of the patient inflammatory response. Its common features are fragmented hair loss with varying degrees of scaling and erythema. However, if the clinical symptoms are mild, the diagnosis can be challenging.

    Case report

    We report a case of tinea capitis in a 60-year-old woman who initially had few clinical symptoms and according to the biopsy result and the presence of fibrosis, lichenpilanopilaris (LPP) were diagnosed and she received related treatment with methotrexate and cyclosporine, but after 4 months, no response to treatment and exacerbation of symptoms were observed. Tinea capitis was diagnosed and the patient was given appropriate treatment.

    Conclusion

    Tinea capitis can imitate clinical features of lichenplanopilaris and mistreatment with corticosteroids can lead to extension of the disease.

    Keywords: tinea capitis, lichenpilanopilaris, misdiagnosis
  • Esmaeil Alizadeh, Abbas Aghaei Afshar, Mohammadamin Gorouhi*, Faeghe Shiri Pages 310-314
    Introduction

    Fleas are small, blood-sucking insects that can transmit some pathogens to human and animals.

    Case Report

    This paper presents a 21-year-old woman with severe skin reactions in her right forearm. After initial examinations, the symptoms were recognized as skin reaction caused by the bite of some human blood-sucking insects. Finally, after 15 days of flea bites, the symptoms were treated with topical after bite cream and oral antihistamines. In order to prevent and control the infestation of this blood-sucking pest, public awareness should be increased specially in at risk populations.

    Conclusion

    Increasing awareness among physicians, about the symptoms of this health pest can help to accelerate treatment process.

    Keywords: cutaneous reactions, cat flea, case report