فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا اصغری روشن، جلال محمودی*، قاسم حبیبی بی بالانی صفحات 2-15

    فنولوژی یا پدیده شناسی یکی از مباحث علم اکولوژی است که در آن چرخه زندگی گیاه از زمان شروع رویش تا خواب دایم زمستانه مورد بررسی قرار می گیرد و با آگاهی داشتن از آن می توان فنولوژی گیاهان دارویی هر منطقه ، مناسب ترین فصل بهره برداری ، زمان ورود دام به مرتع و تعیین مدت استفاده ، انتخاب سیستم چرایی و شناسایی چگونگی زمان بندی گل دهی گیاهان یک منطقه از نظر چگونگی میزان گرده دهی و شهد دهی تنظیم نمود . در این تحقیق پریود گلدهی جنس Astragalus در مراتع شانجان شهرستان شبستر بر اساس تغییرات ارتفاع مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از جنس Astragalus در زمان گلدهی گونه ها در اردیبهشت ماه به صورت تصادفی صورت گرفت.همچنین نمونه برداری از خاک نیز به روش تصادفی انجام شد، بدین ترتیب که نمونه ها در عمق 50 سانتیمتری در راستای هر ترانسکت، در هر ارتفاع رویشی برداشت و پارامترهای نیتروژن، پتاسیم، فسفر،کربن آلی ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و بافت خاک اندازه گیری شد. برای آنالیز داده ها از تجزیه واریانس و آزمون کروسکال واریس در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که گلدهی گونه های جنس Astragalus در ارتفاعات پایین تراز هفته دوم اردیبهشت ماه شروع و در ارتفاعات بالاتر تا هفته چهارم خرداد ماه ادامه دارد. به طوری که به ازای هر 50 متر اختلاف ارتفاع 7 روز اختلاف گلدهی می باشد. اوج گلدهی گون های جنس Astragalus نیز در خرداد ماه مشاهده گردید . همچنین نتایج نشان داد از آنجایی که منطقه دارای شیب مسطح می باشد بنابر این شیب در میزان گلدهی هیچ گونه تاثیری ندارد. نتایج خاک نیز نشان داد که خاک در میزان گلدهی تاثیری ندارد .

    کلیدواژگان: فنولوژی، گلدهی، ارتفاع، Astragalus
  • ناصر سادات* صفحات 18-25

    این تحقیق جهت بررسی اثر اسیدسالیسیلیک و اسیدهیومیک بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گونه های بادرنجبویه(Melissa officinalis)، بصورت طرح آماری کاملا تصادفی با اعمال 9 تیمار شامل اسیدسالیسیلیک(صفر، 100و 200 میلی گرم در لیتر) و اسیدهیومیک(صفر، 200 و 400 میلی گرم در لیتر) و اثرمتقابل آنها در 3 تکرار و هر تکرار حاوی 3 گلدان و در کل 81 گلدان انجام شد. برای این منظور، ابتدا بذرها در گلدان های با محیط کشت شامل خاک زراعی و ماسه شسته شده به نسبت 1:2، کشت شد. اسیدهیومیک در ابتدا به خاک، مخلوط و و اسیدسالیسیلیک به صورت محلول پاشی و طی دو مرحله(هفته دوم و سوم کشت در گلدان) به گیاه اضافه گردید و آبیاری نیز هفته ای یکبارانجام گرفت. نمونه برداری و ارزیابی صفات نیز دو هفته پس از اعمال آخرین تیمار، انجام شد. صفات مورد ارزیابی نیز شامل وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه، کلروفیل کل، میزان پرولین، درصد اسانس بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و محتوای کلروفیل کل برگ در تیمار اسیدهیومیک 200 میلی گرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 200 میلی گرم در لیتر، بیشترین وزن تر و خشک ریشه و حجم ریشه در تیمار اسیدهیومیک 400 میلی گرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 100 میلی گرم در لیتر و بیشترین میزان پرولین در تیمار شاهد بود. کاربرد اسیدهیومیک 400 میلی گرم در لیتر+اسیدسالیسیلیک 200 میلی گرم در لیتر موجب افزایش میزان اسانس از 22/0 درصد (شاهد) به 39/0 درصد شد.

    کلیدواژگان: اسانس، اسیدسالیسیلیک، اسیدهیومیک، بادرنجبویه
  • سوفیا سروری*، حسن باقریان لمراسکی صفحات 28-39

    تحقیق حاصل جهت ارزیابی اثر محلول پاشی اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین (صفر، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) بر رشد و گلدهی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت تنش خشکی (بدون تنش(شاهد)، 25، 50 و 75 درصد ظرفیت زراعی)، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه ای واقع در شمال ایران اجرا گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، افزایش سطوح تنش خشکی موجب کاهش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، طول ریشه، تعداد گل، ماندگاری گل روی بوته گردید. تیمار گیاهان با سطوح مختلف اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین صفات مورد ارزیابی را به طور معنی داری افزایش داد، به طوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ماندگاری گل روی بوته در تیمار پرولین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد و بیشترین وزن تر و خشک ریشه و طول ریشه در تیمار پرولین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت زراعی بود و همچنین بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار اسپرمیدین 100 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد و بیشترین تعداد گل در تیمار پرولین 50 میلی گرم در لیتر و سطح آبیاری شاهد بدست آمد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد، محلول پاشی همیشه بهار با غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر اسپرمیدین، اسید سیتریک و پرولین می تواند اثرات نامطلوب کم آبی را تا حدودی جبران کند، اما جهت بالابردن خصوصیات رشدی و فیزیولوژیک همیشه بهار محلول پاشی با پرولین 100 میلی گرم در لیتر به همراه سطح آبیاری 75 درصد ظرفیت زراعی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسپرمیدین، اسید سیتریک، پرولین، خشکی، همیشه بهار
  • نسیم رنج کش* صفحات 42-48

    عموم افراد به واسطه برپایی سبزه سفره هفت‎سین و پخت سمنو که قبل از فرارسیدن فصل بهار انجام می‏گیرد، به استفاده از دانه‎ های خوراکی آشنایی دارند. سبزیجات تازه نقش مهمی در رژیم غذایی و حفظ سلامتی انسان دارند. یک دسته مهم از سبزیجات، جوانه گیاهان مختلف می‏باشد که امروزه به عنوان غذاهای گیاهی حاوی ترکیبات مورد نیاز بدن مورد استفاده قرار می‎گیرند. جوانه ‏های خوراکی طی فرآیند جوانه زدن از دانه‏ ها تولید می‎شوند که ارزش غذایی آن‎ها در مقایسه با دانه ‎ها بیشتر است. فرایند جوانه‏زنی از دیرباز، به عنوان یکی از ارزان‏ترین و موثرترین روش‏ها به منظور بهبود ارزش تغذیه ‏ای دانه‎ ها بکار گرفته می‎شود. با جوانه‎زنی دانه‏ ها میزان ویتامین، املاح معدنی و پروتئین دانه افزایش یافته و در مقابل از میزان کالری و کربوهیدرات آن کاسته می‎شود. مصرف جوانه ‎های خوراکی باعث کاهش بروز انواع سرطان‏ها شده و به علت داشتن فیبر قابلیت هضم و کاهش وزن پایدار را به همراه خواهد داشت. با توجه به افزایش نرخ رشد جمعیت و نیاز بیشتر به ماد غذایی جدید و نیز افزایش آگاهی از ارزش غذایی جوانه ‏ها، این منبع غذایی جایگاه ویژه ‏ای را در سبد غذایی خانوار پیدا نموده است. لذا در این مقاله اهمیت استفاده و ارزش غذایی برخی از دانه‎ های خوراکی سودمند مورد بررسی قرار می‎گیرد.

    کلیدواژگان: دانه خوراکی، ارزش غذایی، تولید جوانه، غذاهای فراسودمند
  • سیده سارا ذکی زاده، بهزاد کاویانی*، داود هاشم آبادی صفحات 50-59

    ارکیدها از پرفروش ترین گل های زینتی در جهان هستند که تولیدشان به صنعتی بزرگ در تجارت جهانی گل تبدیل شده است. به خاطر مزایای زیاد ریزازدیادی نسبت به سایر روش های تولید، در این تحقیق به بررسی اثر تنظیم کننده-های رشد روی ریزازدیادی ارکید کاتاستوم (Catasetum sp.) پرداخته شد. همچنین به منظور رسیدن به صفات مطلوب و بازارپسند در ارکید دندروبیوم (Dendrobium sp.) از القای پلی پلوییدی توسط کلشی سین استفاده گردید. در ریزازدیادی، پروتوکورم ارکید به عنوان ریزنمونه در محیط کشت MS حاوی غلظت های مختلف ایندول-3- بوتیریک اسید (IBA) (0، 1/0، 2/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر) و کینیتین (Kin) (0، 2/0، 5/0، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) کشت شدند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ و تعداد ریشه در گیاهچه های رشد یافته در محیط غنی -شده با 1 میلی گرم در لیتر Kin در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد. در القای برون شیشه ای پلی-پلوییدی، گیاهچه های کامل 5 ماهه ی دندروبیوم در بابل رآکتورهای پر شده با غلظت های مختلف محلول کلشی سین (0، 05/0، 1/0 و 15/0 درصد) به مدت سه روز همراه با (NP-40) Nonident P-40 به عنوان سورفاکتانت، غوطه ور شدند. آنالیز فلوسایتومتری آشکار کرد که گیاهچه های تتراپلویید با تیمار 15/0 درصد کلشی سین تولید شدند. بررسی صفات سایتولوژیکی و مورفولوژیکی، حضور تتراپلوییدی را در گیاهچه های تیمار شده با 15/0 درصد کلشی سین تایید کرد.

    کلیدواژگان: ثعلب، ریزازدیادی، تترا پلوییدی، هورمون های گیاهی
  • علی صالحی ساردویی* صفحات 62-72

    گیاه Oxalis corniculata (با نام فارسی شبدر ترشک و نام محلی ترشه واش) یکی از گیاهان دارویی است که از قدیم به عنوان غذا و دارو استفاده می شده است. این گیاه متعلق به تیره Oxalidaceae گیاهی علفی و یک ساله با میوه کپسول و از جمله گیاهان دارویی با ارزشی است که درمناطق معتدل ایران به خصوص منطاق شمالی در خاکی با pH حدود 63/7 رویش دارد. کلیه قسمت های گیاه مورد استفاده غذایی و دارویی قرار می گیرد و از قدیم الایام به عنوان سبزی مفید، معطر و چاشنی مورد استفاده قرار می گرفته است. اسیدهای چرب عمده در عصاره گیاه ترش واش عبارتند از پالمیتیک اسید، مخلوطی از اولییک، لینولییک، لینولنیک و استیاریک اسید. عصاره های متانولی و اتانولی این گیاه نیز حاوی پروتئین، کربوهیدارت ، گلیکوزیدها، فیتواسترول ها، ترکیبات فلاوونوییدی، اسیدهای آمینه و روغن های فرار است. برگ های این گیاه حاوی تارتاریک اسید، سیتریک اسید، کلسیم اگزالات، فلاوون ها ، گلیکوفلاوون ها ، فلاونول ها و اسیدهای فنولیک مانند پارا-هیدروکسی بنزوییک ، اسیدهای وانیلیک و سیرینجیک و ویتامین های C و E می باشد. مطالعات نشان داده است که سه نوع گلیکوفلاوون به نام های ایزوارینتین ، ایزوویتکسین و سرتیسین در برگ های گیاه شبدر ترشک وجود دارند. برگ های این گیاه دارای ارزش تغذیه ای می باشند و می توان آن را به عنوان یک سبزی خوراکی مصرف نمود. برگ های گیاه ترش واش غنی از مواد معدنی مانند سدیم (حدود 12/1 درصد)، پتاسیم (حدود 17/2 درصد)، کلسیم (حدود 51/2 درصد)، نیتروژن (حدود 56/3 درصد) و منیزیم (حدود 25/0 درصد) می باشد که این ترکیبات معدنی برای تنظیم چرخه های متابولیکی در بدن انسان ضروری می باشند. در مطالعات گذشته، عصاره گیاه فعالیت ضد میکروبی قوی علیه باکتری های گرم مثبت و منفی و همچنین باکتری های مقاوم به دارو نشان داده است.

    کلیدواژگان: خواص دارویی، شبدر ترشک، فیتوشیمی، گیاه دارویی
|
  • Zahra Darvish Roushan, Jalal Mahmoudi*, Ghassem Habibi Bibalani Pages 2-15

    Phenomenology is one of the topics of ecology in which the life cycle of plant growth to the onset of winter sleep is permanent and by having knowledge about the phenomenology of plants in each area, most suitable season of operation, the length of time used for livestock grazing and selection systems to identify why and how the timing of flowering plants in an area of how much pollen and nectar feeding users can adjust. Flowering period of Astragalus genus in grasslands of Shanjan Shabestar by the elevation changes were studied in this paper. Sampled at flowering species of the genus Astragalus randomly took in May. The soil sampling was random, thus the samples at a depth of 50 cm along each transect, at the height of harvest and growth parameters, nitrogen, potassium, phosphorus, organic carbon, organic matter, pH, electrical conductivity and soil texture were measured. Data analysis was performed using SPSS software and Kruskal varies exam. The results showed that Astragalus species flowering at lower elevations than at higher elevations starting in the second week of May to fourth week of June continues. So that for every 50 meters of height difference between flowering times is 7 days. Astragalus genus of flowering peak was observed in June. The results showed that the area has a flat slope are so steep at any rate does not affect flowering. Results in soil showed that the soil does not affect flowering.

    Keywords: Astragalus, Flowering, Height, Phenomenology
  • Naser Sadat* Pages 18-25

    This study for investigation of the effect of Salicylic acid and Humic acid on morphophysiological and phytochemical caracterestics in Melissa officinalis, in a completely randomized statistical design with 5 treatments included Salicylic acid(0, 100 and 200 mg/l), Humic acid(0, 200 and 400 mg/l) and reaction between in 3 replications and each repetition with 3 pots and a total of 45 pots was performed. For this purpose, the first seeds were planted in pots with culture medium including agronomic soil and washed sand in a ratio of 1: 2. Humic acid was first mixed with soil and salicylic acid was sprayed on the plant in two stages (second and third weeks of pot cultivation) and also irrigation was done, once a week. Also sampling and evaluation of traits, two weeks after the last treatment was done. Evalouated traits are also included shoots and roots fresh and dry wight, root volume, total chlorophyll, proline content, essential oil percentage. The results showed that the highest rate of shoots fresh and dry wight and total chlorophyll in Humic acid 200 mg/l+ Salicylic acid 200 mg/l, the highest rate of roots fresh and dry wight and root volume in Humic acid 400 mg/l+ Salicylic acid 100 mg/l, was done. The highest rate of proline content was in control. Application of Humic acid 400 mg/l+ Salicylic acid 200 mg/l increased the amount of essential oil from 0.22% (control) to 0.39%.

    Keywords: Essence, Humid acid, Melissa officinalis, Salicylicacid
  • Sophia Soroori*, Hassan Bagherian Lemraski Pages 28-39

    To study the Evaluation of foliar application of spermidine, citric acid and proline (zero, 50 and 100 mg / l) on growth and flowering in pot marigold (Calendula officinalis L.) under drought stress (no stress (control), 25, 50 and 75% Crop capacity) was performed as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications in a greenhouse located in northern Iran. The results of this study showed that increasing drought stress levels caused a significant decrease in fresh and dry weight of shoots and roots, plant height, root length, number of flowers, and longevity of the flower on the plant. Treatment of plants with different levels of spermidine, citric acid and proline significantly increased the evaluated traits, so that the highest fresh and dry weight of shoots and longevity of the flower on the plant was in proline 100 mg/l and control irrigation level and the highest fresh and dry weight of root and root length was in proline 100 mg/l and 75% of field capacity. Also, the highest plant height was in spermidine 100 mg/l and control irrigation level and the highest number of flowers were obtained in proline 50 mg/l and control irrigation level. In general, the results of this experiment showed that foliar application of 50 and 100 mg/l spermidine, citric acid and proline can partially compensate for the adverse effects of dehydration, but to enhance the growth and physiological characteristics of pot marigold, foliar application with proline 100 mg/l with 75% of field capacity is recommended.

    Keywords: Calendula officinalis L., Citric Acid, Drought, Proline, Spermidine
  • Nasim Ranjkesh* Pages 42-48

    The general public is familiar with the use of edible seeds due to the establishment of the Haft-e-Sin green tablecloth and the cooking of semno, which takes place before the arrival of spring. Fresh vegetables play an important role in diet and maintaining human health. An important category of vegetables is the sprouts of various plants that are used today as plant foods containing the compounds needed by the body. Edible sprouts are produced from the seeds during the germination process, which have a higher nutritional value than the seeds. The germination process has long been used as one of the cheapest and most effective methods to improve the nutritional value of seeds. As the seeds germinate, the amount of vitamins, minerals and protein in the seeds increases, while the amount of calories and carbohydrates decreases. Consumption of edible sprouts reduces the incidence of various cancers and due to its fiber, it will be able to digest and lose weight steadily. Due to the increase in population growth rate and more need for new nutrients and also increasing awareness of the nutritional value of sprouts, this food source has found a special place in the household food basket. Therefore, in this article, the importance of use and nutritional value of some useful edible seeds are examined.

    Keywords: Edible Seed, Nutritional Value, Sprouts Product, Useful Food
  • Seyedeh Sara Zakizadeh, Behzad Kaviani *, Davood Hashemabadi Pages 50-59

    Orchids are one of most popular ornamental flowers in all over the world and their production has been turned to great industry in global flower trade. In this study, the effect of growth regulators on micropropagation of Catasetum has been explored due to the numerous advantages of micropropagation in comparison to other production methods. Also, in order to achieve desirable and marketable characteristics in Dendrobium, polyploid induction by colchicine was used. In micropropagation, protocorms of orchid were cultured as an explant in MS media containing different concentrations of indole-3-butyric acid (IBA) (0.00, 0.10, 0.20 and 0.50 mg/l) and kinetin (Kin) (0.00, 0.20, 0.50, 1.00 and 2.00 mg/l). Results indicated that the maximum leaf number and root number were obtained in plantlets grown on medium enriched with 1 mg/l Kin together with 0.5 mg/l IBA. In in vivo induction of polyploidy, fully 5-months-old orchid plantlets were plunged in different concentrations of colchicine solution (0.00, 0.05, 0.1 and 0.15%) with Nonident P-40 (NP-40) as a surfactant for 3 days. Flow cytometery analysis revealed that tetraploid plantlets were produced through treatment with 0.15% colchicine. Investigation of cytological and morphological traits confirmed the presence of tetraploidy in plantlets treated with 0.15% colchicine.

    Keywords: Micropropagation, Orchid, Phytohormones, Tetraploidy
  • Ali Salehi Sardoei* Pages 62-72

    Oxalis corniculata (also known as procumbent yellow sorrel and creeping woodsorrel) is a medicinal herbs that has long been used as food and medicine. This plant is an annual herb of Oxalidaceae familia with capsule-shaped fruits. Oxalis corniculata is an important herb commonly grown in temperate zones of Iran (especially northern provinces), in soil with a pH of about 7.6. All parts of the plant have dietary and medicinal applications and have long been used as a useful, fragrant condiments. The major fatty acids found in Oxalis corniculata include palmitic acid, as well as a mixture of oleic, linoleic, linolenic, and stearic acids. Methanolic and ethanolic extracts of this plant also contain proteins, carbohydrates, glycosides, phytosterols, flavonoid compounds, amino acids and volatile oils. The leaves of this herb contain tartaric acid, citric acid, calcium oxalate, flavonoids, glycoflavones, flavonols and phenolic acids such as p-hydroxybenzoic acid, vanillic and syringic acids, and vitamins C and E. according to the previous studies, three types of glycoflavones known as Isoorientin, Isovitexin and Sertisin can also be found in the leaves of this herb. The leaves of this plant are of high nutritional value and can be used as edible vegetable. The leaves of this herb are also rich in minerals such as sodium (1.12%), potassium (2.17%), calcium (2.51%), nitrogen (3.56%) and magnesium (0.25%) that play a critical role in regulation of metabolic cycles in the human body. According to the literature, Oxalis corniculata extract exhibits an exceedingly high antimicrobial activity in the presence of gram-positive, gram-negative as well as drugresistant bacteria.

    Keywords: Medicinal Properties, Medicinal Herb, Oxalis corniculata, Phytochemistry