فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 20 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اجزا شکوهی*، سعدی محمدی، الهام داوری، چنور محمدی، مجید اکبری صفحات 11-28
    امروزه زیست پذیری گفتمانی نیرومند را در توسعه شهری و طراحی شهری ایجاد می کند که در پیشینه برنامه ریزی شهری رواج پیدا کرده است. زیست پذیری شهری از یک طرف گواه تاثیر و جذابیت قوی شهر است و از سوی دیگر ارتباطات و آثار شهری را از طریق جذب سرمایه گذاری بیشتر و منابع انسانی و فرهنگی شدت می بخشد. از این رو، زیست پذیری شهر با شهر سالم، شهر اکولوژیک و توسعه پایدار شهری ارتباط تنگاتنگی دارد. این پژوهش به دلیل ایجاد درک و دانش کاربردی برای مسیولان، مدیران برنامه ریزی  شهری کلان شهر مشهد در زمینه شناسایی و سطح بندی عوامل کلیدی و اثرگذار بر زیست پذیری شهری، از حیث هدف گذاری کاربردی، از حیث روش، توصیفی تحلیلی و از منظر روش جمع آوری داده ، ترکیبی از روش اسنادی- پیمایشی است. برای انجام دادن این پژوهش با بررسی جامع پژوهش و همچنین با استفاده از نظر متخصصان، 22 عوامل موثر بر زیست پذیری در سه ابعاد شناسایی شدند؛ سپس با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری و با استفاده از ابزار پرسشنامه، عوامل موثر در هشت گروه سطح بندی شدند. درادامه، پس از تشخیص سطوح هریک از عوامل و همچنین با در نظرگرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی ساختار تفسیری ترسیم می شود .براساس نتایج، عواملی مانند توزیع عادلانه امکانات و خدمات زیرساختی، ایجاد حمل و نقل مطلوب و متنوع، تامین نیازهای روزمره، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار، توسعه کاربری های مختلط و تنوع و خلاقیت شهری، در ارتباط با موضوع زیست پذیری در کلان شهر مشهد، جزو متغیر های کلیدی و تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایداری شهری، مدل سازی ساختاری - تفسیری، تحلیل MICMAC، کلانشهر مشهد
  • حمیدرضا رخشانی نسب*، مجتبی سلیمانی دامنه، مرضیه صداقت کیش صفحات 29-51

    بخش مسکن به دلیل ارتباط قوی با سایر بخش های اقتصادی، نقش اساسی در رشد اقتصادی دارد. در دو دهه گذشته، بخش مسکن با نوسانات شدید قیمت در مناطق شهری کشور رو به رو بوده است که بی ثباتی قیمت مسکن، بارزترین ویژگی آن است. در این راستا، پژوهش حاضر مولفه های موثر بر افزایش بی رویه قیمت مسکن شهری در شهر زاهدان را ارزیابی و تحلیل می کند. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی و تحلیلی می باشد، برای گردآوردی اطلاعات از روش کتابخانه ای و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را متخصصین و کارشناسان حوزه شهری شهر زاهدان تشکیل می دهند که با استفاده از تکنیک دلفی، 20 نفر از متخصصین به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روایی پرسشنامه محقق ساخته، توسط متخصصان حوزه تخصصی و خبرگان تایید شده و پایایی داده های مورد استفاده به وسیله آزمون آلفای کرونباخ 927/ محاسبه شده است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون رگرسیون گام به گام و جهت مشخص کردن سهم هریک از عوامل موثر بر قیمت مسکن شهر زاهدان، از تکنیک های چند شاخصه DEMATEL،  SWARA و BWM استفاده شده است. نتایج رگرسیون گام به گام نشان می دهد که شاخص فیزیکی با ضریب بتا 302/0 بیشترین تاثیر و شاخص محیطی با ضریب بتا 118/0 کمترین تاثیر را بر افزایش قیمت مسکن شهر زاهدان داشته است. نتایج تکنیک DEMATEL نشان می دهد که شاخص دسترسی با مقدار 594/29 بیشترین تعامل و شاخص محیطی با 378/28 کمترین تعامل، شاخص اقتصادی با 926/1 موثرترین عامل و شاخص دسترسی با 685/3- تاثیرپذیرترین عامل هستند. نتایج تکنیک SWARA نشان می دهد از بین شاخص های موثر بر افزایش قیمت مسکن شهر زاهدان، شاخص اقتصادی با وزن نهایی 238/0 در رتبه اول، شاخص محیطی با وزن 202/0 در رتبه دوم، شاخص اجتماعی با وزن 173/0 در رتبه سوم، شاخص اداری با وزن 149/0 در رتبه چهارم، شاخص فیزیکی با وزن 128/0 در رتبه پنجم و نهایتا شاخص دسترسی با وزن 111/0 در رتبه ششم قرار گرفت. نتایج تکینک BWM نشان می دهد شاخص اقتصادی با ارزش 177/0 در رتبه اول، شاخص محیطی با ارزش 176/0 در رتبه دوم، شاخص اجتماعی با ارزش 165/0 در رتبه سوم، شاخص اداری با ارزش 164/0 در رتبه چهارم، شاخص فیزیکی با ارزش 163/0 در رتبه پنجم و در نهایت شاخص دسترسی با ارزش 151/0 در رتبه ششم قرار دارد.

    کلیدواژگان: مسکن شهری، افزایش قیمیت، مدل های تصمیم گیری، شهر زاهدان
  • بهاره میری، آئیژ عزمی*، محمد اکبرپور صفحات 53-73

    مسکن پایدار، کانون فعالیت های اقتصادی و اجتماعی خانوار روستایی است و بر رفاه خانوار روستایی تاثیر می گذارد. هدف این تحقیق، بررسی و تحلیل ساختاری-کارکردی پایداری مسکن روستایی در دهستان سرفیروزآباد بخش مرکزی شهرستان کرمانشاه است. پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع، توسعه ای و کاربردی و به لحاظ گستره موردی و از لحاظ روش در زمره پژوهش های توصیفی-تحلیلی است. پایایی تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با  94/0 است و روایی تحقیق مورد تایید متخصصان جغرافیا قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل 527 خانوار روستایی و برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. بر این اساس حجم نمونه 216 خانوار تعیین شد و روش نمونه گیری در هر روستا، نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که از مجموع 9 روستای مورد بررسی، 6 روستا از نظر شاخص های پایداری مسکن، به عنوان روستاهای پایدار، 1 روستا به عنوان روستای نیمه پایدار و 2 روستا به عنوان روستاهای ناپایدار شناخته شده اند. از سوی دیگر شاخص دوام مصالح با اثر کلی 317/0 در اولویت اول قرار گرفت در حالی که گویه مقاومت ساختمان با اثر کلی 153/0- کمترین میزان اثرگذاری پایداری مسکن را داشته است.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، پایداری، سرفیروزآباد، دوام مصالح، مقاومت ساختمان
  • محمود ضیائی*، علی دلشاد، محمدتقی تقوی فرد، ابوالفضل تاج زاده نمین صفحات 75-92

    رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری اگرچه به‏خوبی در ادبیات و مبانی نظری مطالعات گردشگری جا افتاده است، اما پر از ناسازگاری‎ها و تناقض‏ها در مفهوم، سنجش و مشروعیت آن به‏عنوان یک موضوع پژوهشی است. بر این اساس، هدف این پژوهش، ارایه یک دیدگاه کل‏نگر و سیستماتیک به مطالعات حوزه رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری و تحلیل تحقیقات پیشین در سلسله مراتب پارادایم علمی این حوزه از مطالعات گردشگری بوده است. به منظور ایجاد فهم و ادراک عمیق از ویژگی‏ها، عوامل و چگونگی سنجش و بهبود رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری، از روش فراتحلیل کیفی برای گردآوری و تجزیه و تحلیل پژوهش‎های پیشین و از شاخص سه‏گانه بلیکی برای تحلیل این پژوهش‎ها در سلسله مراتب پارادایم علمی این حوزه از مطالعات گردشگری استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که در دو دهه اخیر، توجه بسیاری به پژوهش‏های حوزه رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری شده است و محققان، برای غلبه بر پیچیدگی‏های این حوزه از مطالعات گردشگری، به روش‏های تلفیقی و تکمیل مدل‏های قبلی با یافته‏های جدید روی آورده‏اند. دیگر نتایج این تحقیق که آن را نسبت به تحقیقات دیگر متمایز می‏کند، نشان می‏دهد که در سلسله مراتب پارادایم علمی این حوزه از مطالعات گردشگری، 61 درصد تحقیقات پس از پاسخ به سوال چیستی، به مبحث چرایی پرداخته‏اند. همچنین تعداد اندکی از پژوهش‏های مربوط به رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری (15 درصد) با گذر از دو سطح چیستی و چرایی، سعی کرده‏اند تا الگویی جدید برای چگونگی سنجش رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری ارایه دهند. یافته نهایی این تحقیق، ارایه چارچوبی مفهومی است که در آن نحوه تعامل عوامل و متغیرهای رقابت‏پذیری مقصدهای گردشگری با دیدگاه سیستمی و کل‏نگر مشخص شده است.

    کلیدواژگان: رقابت‏پذیری، مقصدهای گردشگری، فراتحلیل کیفی، شاخص بلیکی
  • علی اصغر شالبافیان*، ندا زرندیان صفحات 93-104

    با توجه به ظرفیت های کشور، برنامه ریزی توسعه گردشگری پایدار امری ضروری است. در این میان، با توجه به اتخاذ رویکردهای توسعه ای دولت در سال های اخیر شرق استان سمنان علی رغم وجود پتانسیل های مطلوب، توسعه گردشگری کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو، هدف این پژوهش شناسایی مهمترین طرح ها و پروژه های پایدار گردشگری شرق استان سمنان است. بدین منظور، پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی (غیرآزمایشی) و از نوع ترکیبی (کیفی- کمی) است. برای شناسایی طرح ها و پروژه های گردشگری از نظرات گروه کانونی (روش کیفی)، شامل 12 تن از خبرگان از جمله مسیولین، اساتید دانشگاهی و مردم محلی بهره گرفته شد. سپس 30 پروژه خروجی با توجه به میزان انطباق با معیارهای توسعه پایدار و اهداف تعریف شده در  اسناد بالادستی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP (روش کمی)، رتبه بندی شدند. بر اساس رتبه بندی صورت گرفته، آموزش به مردم محلی منطقه، بسترسازی زیرساخت های لازم در مناطق نمونه و روستاهای هدف و  تعیین شیوه های مناسب بازاریابی و تهیه نقشه تبلیغاتی برای توسعه گردشگری در منطقه از اولویت بیشتری برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، استان سمنان، گروه کانونی، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدتقی حیدری*، مریم رحمانی، مجید حضرتی، محمدتقی بوئینی صفحات 105-120

    کاربری اراضی و مدیریت آن، یکی از محورهای مهم در زمینه توسعه پایدار و حفظ منابع و بهره برداری صحیح از آن ها است. در این راستا هدف این نوشتار بررسی نقش مدیران محلی در مدیریت کاربری اراضی و جلوگیری از تغییر کاربری غیررسمی در نواحی روستایی شهرستان خرمدره است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری، روستاهای شهرستان خرمدره با تعداد جمعیت 12582 نفر است که با روش نمونه گیری جدول مورگان، تعداد نمونه 373 نفر از افراد مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیونی با کمک نرم افزارهای ERDAS و SPSS استفاده شد. در طول دوره مورد پژوهش (1348 تا 1392)، 6/1721 هکتار از اراضی شهرستان خرمدره تغییر کاربری داده اند. در این میان حدود 176 هکتار از اراضی شهرستان به کاربری صنعتی تغییر یافته و حدود 1545 هکتار نیز به کاربری کشاورزی تغییر پیدا کرده اند. همچنین میزان رضایت جامعه آماری از عملکرد مدیریت محلی در مدیریت کاربری اراضی برابر 726/0 بوده است؛ به عبارت دیگر مدیریت محلی از نظر جامعه آماری تاثیر مستقیم و بالایی بر مدیریت کاربری اراضی و نظارت بر تغییر کاربری اراضی دارد. در بین شاخص های عملکرد مدیریت محلی، بیشترین میزان رضایت از شاخص «نظارت بر کاربری اراضی روستا» (447/0=β) و کمترین میزان رضایت نیز از شاخص «توسعه اقتصاد روستا (کشاورزی)» (227/0=β) بوده است. برای مدیریت بهتر کاربری اراضی، افزایش نظارت، تغییر کاربری منطبق با توانمندی های محیطی و تهیه کاداستر کاربری اراضی منطقه ضروری است.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، دهیاری، منابع طبیعی، خرمدره
  • هاجر اسدپور، مهدی منتظرالحجه*، مجتبی شریف نژاد صفحات 121-133

    خیابان حافظ شیراز به عنوان محور متصل کننده دروازه قرآن به دروازه اصفهان با مداخلات دهه های اخیر انسجام بصری خود را از دست داده است. لذا جایگاه آن در تصویر ذهنی و ساختار ادراکی شهروندان نیازمند بررسی است. هدف این پژوهش شناسایی میزان تاثیر هر یک از مولفه های کالبدی موثر بر ادراک بصری از دید شهروندان و بررسی رابطه بین آنها است. روش پژوهش مورد استفاده روش «پیمایشی و همبستگی» بوده و به کمک مطالعات میدانی مانند عکس برداری، تهیه نقشه و یادداشت برداری و نیز پرسشنامه و مطالعات اسنادی داده های مورد نیاز جمع آوری گردیده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و از شیوه نمونه گیری در دسترس به منظور تکمیل پرسشنامه استفاده گردیده است. همچنین از آزمون رگرسیون چندمتغیره به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مولفه «خوانایی» دارای بیشترین تاثیر بر ادراک بصری شهروندان بوده و در اولویت های بعدی مولفه های «وضوح» و «مقیاس انسانی» قرار دارند. از سوی دیگر «وجود تنوع در محیط» بر ادراک بصری این خیابان دارای کمترین تاثیر بر ادراک بصری بوده است. در نهایت نیز راه کارهایی جهت ارتقاء ادراک بصری ناظران ارایه گردید. تا علاوه بر تشکیل تصاویر ذهنی قوی تری از شهر، عملکرد فضاهای موجود شهری نیز بهبود یابند.

    کلیدواژگان: ادراک بصری، مولفه های کالبدی، خوانایی، شیراز
  • مهدی ابراهیمی بوزانی*، فهیمه فدایی جزی صفحات 135-153

    تهیه مسکن یکی از دغدغه های اصلی دولت ها در همه کشورهای جهان است. در ایران نیز بعد از آن که رشد جمعیت شدت گرفت، سیاست های مختلف برای تامین مسکن به اجرا درآمد. یکی از این سیاست ها که در نیمه دوم دهه 1380 خورشیدی اجرایی شد، طرح جامع مسکن مهر بود. هدف از اجرای این طرح تامین سریع، ارزان و باکیفیت مسکن انبوه برای گروه های کم درآمد بود. بررسی میزان موفقیت یکی از پروژه های بزرگ این طرح، در قالب بررسی کیفیت زندگی در محله مسکن مهر شاهین شهر، موضوع و هدف این مقاله است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات موجود در این مقاله با دو روش کتابخانه ای (برای تدوین مبانی نظری) و میدانی (برای بررسی کیفیت زندگی محله) به دست آمده است. جامعه آماری پژوهش، ساکنان محله مسکن مهر شاهین شهر باقابلیت جمعیت پذیری 6400 خانوار است. حجم نمونه موردمطالعه از روش کوکران و برابر با 400 سرپرست خانوار برآورد شده است. برای تحلیل 40 شاخص مورد بررسی از روش های آمار توصیفی، تحلیل عاملی و آزمون کای اسکویر استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد تنها پنج  شاخص شامل: دسترسی به حمل ونقل عمومی، دسترسی به تسهیلات آب و برق و گاز، دسترسی به امکانات گرمایشی و سرمایشی درون مجتمع، مدیریت مجتمع و دسترسی به پارکینگ، دارای میانگین رضایتمندی بالاتر از حد متوسط (عدد 3) بوده و میانگین رضایتمندی دیگر شاخص های موردبررسی (5/87 درصد شاخص ها)، کمتر از عدد 3 بوده که این امر حاکی از نارضایتی شدید ساکنان محله مسکن مهر شاهین شهر از کیفیت زندگی در این محله است.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن مهر، کیفیت زندگی، شهر شاهین شهر
|
  • Mohammad Ajza Shokouhi *, Saadi Mohammadi, Elham Davari, Chnoor Mohammadi, Majid Akbari Pages 11-28
    Nowadays, livability reflects a robust discourse in urban development and urban design that has prevailed in the history of urban planning. Urban livability, on the one hand, testifies to the strong influence and attractiveness of the city, and on the other hand, intensifies urban communication and works by attracting more investment and human and cultural resources. Therefore, the viability of the city is closely related to a healthy city, ecological city and sustainable urban development. The present article seeks to create a practical understanding and knowledge for officials and managers of urban planning in the metropolis of Mashhad in the field of identifying and leveling key factors affecting urban viability. In terms of purpose, this study is applied, in terms of method, it is descriptive-analytical and in terms of data collection method, it is a combination of documentary-survey method. To conduct this research, after reviewing the research background and using the opinion of experts, 22 factors affecting viability in three dimensions were identified. Then, using interpretive structural modeling technique and using a questionnaire, the factors were classified into eight groups. Then, after determining the level of each factor and also considering the final availability matrix, the final model of the interpretive structure was drawn. The results showed that factors such as equitable distribution of infrastructure facilities and services, creating desirable and diverse transportation, meeting daily needs, creating employment and sustainable income, developing mixed land uses and urban diversity and creativity are among key and effective factors in relation to livability in Mashhad metropolis.
    Keywords: livability, sustainable urban development, Interpretive Structural Modeling, MICMAC analysis, Mashhad metropolis
  • HamidReza Rakhshaninasab *, Mojtaba Soleimani Damaneh, Marzieh Sedaghat Kish Pages 29-51

    The housing sector has an important role in economic growth due to its strong relationship with other economic sectors. In the last two decades, the housing sector has faced sharp price fluctuations in urban areas of the country. Housing price instability is the most prominent feature of this sector. The present study evaluates and analyzes the effective components on the uncontrolled increase of urban housing prices in Zahedan. The research method is applied based on the purpose and descriptive-analytical based on the nature and method. Documentary and field survey methods have been used to collect information. The statistical population of the study consists of specialists and experts in the urban area of Zahedan, using the Delphi technique, 20 specialists were selected as a sample. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by experts in the field and the reliability of the data was calculated by Cronbach's alpha test (0.927). To analyze the data, stepwise regression test and to determine the share of each of the factors affecting housing prices in Zahedan, multi-criteria DEMATEL, SWARA and BWM techniques have been applied. The results of stepwise regression showed that the physical index with beta coefficient of 0.302 had the greatest effect and the environmental index with beta coefficient of 0.118 had the least effect on increasing housing prices in Zahedan. The results of DEMATEL technique showed that the access index with a value of 29.594 has the highest interaction and the environmental index with a value of 28.378 has the lowest interaction. The economic index with a value of 1.926 is the most effective factor and the access index with a value of -3.685 is the most influential factor. The results of SWARA technique showed the status of the indicators affecting the increase of housing prices in Zahedan as follows: economic index with a final weight of 0.238 in the first rank, environmental index with a weight of 0.202 in the second rank, social index with a weight of 0.173 0 in the third rank, administrative index with a weight of 0.149 in the fourth rank, physical index with a weight of 0.128 in the fifth rank and finally access index with a weight of 0.111 in the sixth rank. The results of BWM technique also determined the status of the indicators in the following order: economic index with a value of 0.177 in the first rank, environmental index with a value of 0.176 in the second rank, social index with a value of 0.165 in the third rank, administrative index with a value of 0.164 in the fourth rank, physical index with a value of 0.163 in the fifth rank and finally access index with a value of 0.151 in the sixth rank.

    Keywords: urban housing, price increase, decision making models, Zahedan city
  • Miri Bahareh, Aeizh Azmi *, Mohmmad Akbarpour Pages 53-73

    Sustainable housing is the center of economic and social activities of rural households and a factor affecting their well-being. The purpose of this study is to investigate and analyze the structural and functional stability of rural housing in Sarfirouzabad district, Kermanshah Township. Based on nature, the present study is applied-developmental, based on scope, it is case study, and based on method is descriptive-analytical. The reliability of the research (using Cronbach's alpha coefficient) is equal to 0.94 and the validity of the research was confirmed by the opinion of geographers. The statistical population of the study includes 527 households. The Cochran's formula was used to determine the sample size. Cochran's formula was used to determine the sample size, which resulted in the selection of 216 rural households. The sampling method was simple random. The results showed that six villages (66%) were recognized as sustainable villages in terms of housing sustainability, 1 village (11%) as semi-sustainable villages and 2 villages (22%) as unstable villages. Also, the item of durability of materials with a total effect of 0.317 was in the first priority, while the item of building strength with an overall effect of -0.153 had the lowest impact and is in the last priority.

    Keywords: rural housing, Sustainability, SarfirouzAbad district, durability of materials, building strength
  • Mahmood Ziaee *, Ali Delshad, MohammadTaghi Taghavifard, Abolfazl Tajzadeh Namin Pages 75-92

    The competitiveness of tourist destinations has a good place in the literature and theoretical foundations of tourism studies, however, in the field of research it is full of inconsistencies and contradictions in terms of concept, measurement and legitimacy. The purpose of this study was to provide a holistic and systematic view of studies in the field of competitiveness of tourism destinations and analysis of previous research in the hierarchy of the scientific paradigm of this field of tourism studies. Therefore, in order to create a deeper understanding of the characteristics, factors and how to measure and improve the competitiveness of tourism destinations, a qualitative meta-analysis method was used to collect and analyze previous researches and Blaikie Triple Index was used to analyze these researches in the hierarchy of the scientific paradigm of tourism competitiveness studies. The results show that in the last two decades, much attention has been paid to the research of tourism destinations competitiveness and to overcome the complexities of this field of tourism studies, researchers have sought to integrate previous models in order to come up with new findings. Other results of this study, which distinguish it from other studies, show that in the hierarchy of the scientific paradigm of this field of tourism studies, 61% of previous studies, after answering the question of what (epistemology), have addressed the issue of why (ontology). Also, a small number of studies related to the competitiveness of tourism destinations (15%) have tried to provide a new model for how to measure the competitiveness of tourist destinations by going through the two levels of what and why (methodology). The final finding of this research is to provide a conceptual framework in which the interaction of factors and variables of competitiveness of tourist destinations with a systemic and holistic perspective is specified.

    Keywords: Competitiveness, tourism destinations, qualitative meta-analysis, Blaikie Triple Index
  • AliAsghar Shalbafian *, Neda Zarandian Pages 93-104

    Sustainable tourism development planning based on the existing potentials in any region of the country is an obvious necessity. Considering the adoption of a government development approach to Semnan province in recent years, this province can be considered as a good case to study. The east of the province, despite its high potential for tourism development as well as its geographical area, has received less attention. The purpose of this study is to identify the most important sustainable tourism projects in the east of Semnan province. For this purpose, applied, descriptive (non-experimental) and combined (qualitative-quantitative) research can be pursued. First, a focus group (qualitative method) consisting of 12 experts including officials, university professors and local people was used to identify the projects. After that, 30 output projects were ranked according to the degree of compliance with the criteria of sustainable development and the goals defined in the upstream documents using the Analytic Hierarchy Process (AHP) (quantitative method). According to the ranking, training the local people of the region, providing the necessary infrastructure in the sample areas and target villages, and determining appropriate marketing methods and preparing an advertising plan for tourism development in the region are of priority.

    Keywords: Tourism, Semnan province, focus group, analytic hierarchical process
  • MOHAMADTAGHI Heydari *, Marayam Rahmani, Majid Hazrati, MohamadTaghi Boueini Pages 105-120

    Land use management is one of the important axes of sustainable development, resource conservation and proper use of resources. The purpose of this article is to investigate the role of local managers in land use management and prevent informal land use change in rural areas of Khoramdareh Township. The research method is descriptive-analytical and data collection has been done using documentary and field studies. The statistical population is the villages of Khoramdareh Township with a population of 12582 people, of which 373 individuals were evaluated by Morgan table sampling method. Regression analysis was used for data analysis using ERDAS and SPSS software. During the study period (1969 to 2013), 1721.6 hectares of land in Khoramdareh Township has undergone land use change. During this period, 176 hectares have been converted to industrial use and 1545 hectares to agricultural use. The satisfaction of the statistical community with the performance of local management in land use management was 0.726; which means that from the statistical community point of view, local management has a direct and high impact on land use management and monitoring of land use change. Among the local management performance indicators, the highest level of satisfaction was with the index of "monitoring rural land use" (β = 0.447) and the lowest level of satisfaction was with the index of "rural economy development (agriculture)" (β = 0.227). In order to have a better land use management, it is necessary to increase supervision, change the use in accordance with the environmental capabilities and prepare the land use cadaster of the region.

    Keywords: Land Use, rural municipality, natural resources, Khoramdareh Township
  • Hajar Asadpour, Mahdi Montazerolhodjah *, Mojtaba Sharifnejad Pages 121-133

    Hafez Street in Shiraz, as the axis connecting the Quran Gate to the Isfahan Gate, has lost its visual coherence due to the interventions of recent decades. Therefore, its place in the mental image and perceptual structure of citizens needs to be examined. The purpose of this study is to identify the effect of each of the physical components affecting the visual perception of citizens and to examine the relationship between them. The research method is "survey and correlation" and the required data have been collected through field studies such as photography, mapping and taking notes, as well as questionnaires and documentary studies. The sample size was calculated using the Cochran's formula and the available sampling method was used to complete the questionnaire. Multivariate regression test was used to analyze the data. The results indicate that the "readability" component has the greatest impact on citizens' visual perception, and in the next priorities are the "clarity" and "human scale" components. On the other hand, the "diversity in the environment" has had the least effect on the visual perception of this street. Finally, some strategies were proposed to improve the visual perception of observers in order to improve the performance of existing urban spaces in addition to creating stronger mental images of the city.

    Keywords: visual perception, physical component, legibility, Shiraz
  • Mehdi Ebrahimi Boozani *, Fahimie Fadaei Jazi Pages 135-153

    Housing is one of the main concerns of governments in countries all over the world. In Iran, after the increasing pace of population growth, various policies were implemented to provide housing. One of the policies implemented in the second half of the 2000s was the Mehr Comprehensive Housing Plan. The purpose of Mehr project was to provide low-income groups with fast, cheap and high-quality housing. The purpose of the present study is to evaluate the quality of life in order to measure the success rate of one of the major projects in Mehr housing neighborhood of Shahinshahr. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature. The data were obtained in two ways: library (to formulate theoretical foundations) and field (to study the quality of life in the neighborhood). The statistical population of the study is the residents of Mehr Shahinshahr housing neighborhood with a population of 6400 households. The sample size, estimated by Cochran's method, is equivalent to 400 heads of households. Descriptive statistics, factor analysis and Chi-square test were used to analyze the 40 indicators. The results showed that the average of five indicators was higher than the average of satisfaction. These indicators include: 1- Access to public transportation, 2- Access to water, electricity and gas facilities, 3- Access to heating and cooling facilities inside the complex, 4- Management of the complex and 5- Access to parking. The average satisfaction of other studied indicators (87.5% of the indicators) was less than 3, which indicates the strong dissatisfaction of the residents of Mehr Shahinshahr housing neighborhood with the quality of life in this neighborhood.

    Keywords: Housing, Mehr comprehensive housing plan, Quality of Life, Shahinshahr