فهرست مطالب

Language Teaching Research - Volume:9 Issue: 1, Jan 2021

Iranian Journal of Language Teaching Research
Volume:9 Issue: 1, Jan 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یین لینگ چونگ، یی نینگ جویس چو، هاری جنگ صفحات 1-22

    در حالی که طی دو دهه گذشته شاهد تحقیقات فزاینده ای در مورد کیفیت نوشتار دانش آموزان بوده ایم، تحقیقات در مورد تاثیر رویکرد شناختی-اجتماعی بر نوشتار دانش آموزان جوان همچنان ناچیز است. برای پر کردن این شکاف، این مطالعه اثرات رویکرد اجتماعی-شناختی را بر کیفیت نوشتار 98 دانش آموز کالس چهارم در سنگاپور بررسی می کند. این تحقیق به سوال زیر می پردازد: آیا در انشاء های نوشته شده تحت روش های سنتی و رویکرد اجتماعی-شناختی برنامه نوشتار، تفاوتی (از نظر سازمان دهی کلی، پیچیدگی، بهره وری و صحت) وجود دارد؟ اگر چنین است، آنها چه هستند؟ منابع داده شامل اسناد مکتوب قبل و بعد از آزمون کالس چهارم در طول دو سال است. با استفاده از تحلیل گر پیچیدگی نحوی زبان دوم، اسناد مکتوب از نظر سازمان دهی کلی، روانی، تنوع واژگانی و پیچیدگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند (یانگ، لو و ویگل، 2015).نتایج نشان می دهد که نوشته های پس آزمون دانش آموزان ضعیف در گروه آزمایشی، رشد بیشتری در عناصر داستان، استفاده از کلمات مختلف، متن های طوالنی تر و بهبود صحت از نظر کاهش خطاهای بزرگسازی حروف، هجی و عالیم نگارشی به نمایش گذاشته است. این مطالعه به اثربخشی آموزش نوشتار از طریق استفاده از یک رویکرد شناختی- اجتماعی، در این حوزه صحه میگذارد.

  • ون چن، گوئو کیانک لیو صفحات 23-42

    ین مطالعه برای بررسی تاثیر بازخورد اصلاحی معلمان زبان دوم چینی به دانش آموزان خود در سرزمین اصلی چین طراحی شده است. تحقیقات در مورد چگونگی عملکرد بازخورد اصلاحی براساس سه جنبه انجام می شود: درک معلمان از اثربخشی بازخورد اصلاحی، عوامل موثر بر آن و تاثیر متقابل آنها. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از مصاحبه ها و مصاحبه های ادآوری تحریک شده، از یک روش اکولوژیکی - مدل اکوسیستم تو در تو استفاده شده است. در مجموع 22 دوره کلاس از 11معلم مشاهده شد و با 8 معلم مصاحبه انجام شد. سپس داده های جمع آوری شده با 11 Nvivo تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان می دهد که معیار اصلی معلمان برای بازخورد اصلاحی موثر افزایش آگاهی دانش آموزان نسبت به خطا است. عواملی که بر درک معلمان از تاثیر بازخورد اصلاحی تاثیر می گذارند می توانند مستقیم یا غیرمستقیم باشند. عوامل مستقیم به نحوه ارایه بازخورد اصلاحی اشاره دارد که با دالیلی از جمله خطا، تمرکز آموزش، مخاطبان، تفاوت فردی زبان آموزان، تجربه تدریس و زمان کلاس تعیین می شود. عوامل غیرمستقیم شامل همدلی، کلیشه های فرهنگی و احساسات زبان آموزان است. تاثیر هر عامل جداگانه بر اثربخشی بازخورد اصلاحی، و همچنین تاثیر متقابل آنها، مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه نشان می دهد که در بافت سرزمین اصلی چین، درک معلمان از بازخورد اصلاحی موثر مبتنی بر افزایش آگاهی دانش آموزان از خطا است. عوامل موثر بر اثربخشی بازخورد اصلاحی تا حد زیادی همانند موارد مطالعات پیشین بود. آنچه در مطالعه حاضر جدید است این است که تاثیر عوامل غیرمستقیم ابعاد فرهنگی و عاطفی را بر درک بازخورد اصلاحی معلمان و ماهیت پویای اثربخشی بازخورد اصلاحی برجسته می کند.

  • کاظم لطفی پور ساعدی* صفحات 43-63

    دستور زبان همواره از جانب زبان آموزان و دست اندرکاران آموزش زبان از اجزاء ضروری زبان به حساب آمده و برنامه ریزی برای آموزش زبان و انتظارات از این برنامه ها تحت تاثیر این دیدگاه قرار داشته است. تعاریف "دستور زبان" و مقالات مربوطه اش در زبان ها صرف نظر از تفاوت های آشکار ممکنه، به دوران دستور نویسان التین و یونانی برمیگردد و این تعارف حتی دوران حاضر و ظهور مطالعات علمی زبان که نظام منحصر به فرد هر زبان را به رسمیت می شناسد (ر.ک به سوسور 1956/1916) پایدار مانده است. دستور زبان چیست و در یادگیری زبان دوم چقدر موثر است یا اصال آیا تاثیری دارد؟ این مقاله درک عامه از دستور زبان به معنای "نظام قواعد" (system-code) را در مقابل دستور زبان به معنای "نظریه هایی برای تجربه انسانی" را تعبیر به معنا می کند (ر.ک به 2004, Matthissen & Halliday). به عبارت دیگر "دستورمندی" را در مقابل "متن مندی" قرار می دهد و استدلال می کند که در فرایند آموزش زبان، در صورت رجوع دادن زبان آموز به "دستور زبان" (همانطوری که روش های فراگیری زبان دوم SLA ،این امر را تحت عنوان توجه به صورت زبانی توصیه می کنند)، دستور زبان باید در چارچوب نوع دوم یعنی "متن مندی" تعریف شود. در ادامه، آثار و نوشته های قبلی در این زمینه (ر.ک به 2019, 2016, 2015 Saedi Lotfipour)مقاله حاضر مفهوم "متن مندی" و نظام متونی را، و اینکه ادراک این ظام چطور به زبان آموز امکان می دهد تا متن مورد مطالعه را درک نماید مورد بحث قرار داده و مثال هایی را در زمینه کنش های تسهیل گر فرایند فراگیری زبان دوم در کلاس ارایه می دهد.

  • حسین بزرگیان*، علی یزدانی صفحات 65-85

    در تلاش برای افزودن به مجموعه فعلی تحقیقات درباره بازخورد اصلاحی کتبی، تحقیق فعلی یک مطالعه 9 هفته ای را گزارش میکند که در ابتدا بر تاثیر بازخورد اصلاحی نوشتاری مستقیم بر استفاده زبان آموزان از حرف تعریف انگلیسی در نوشتن آنها تمرکز داشت و سپس تاثیر افزودن توضیحات زبانی به این نوع بازخورد اصلاحی را بررسی کرد. و در آخر، تاثیر توان تحلیل زبانی را به عنوان یک عامل تفاوت فردی زبان آموزان بر پیشرفت زبان از طریق بازخورد اصلاحی بررسی می شود. در این راستا، این مطالعه از یک طرح تحقیقی که شامل پیش آزمون،پس آزمون، و پس آزمون تاخیری می باشد استفاده کرد و شامل 57 زبان آموز 15 تا 18 ساله ایرانی در سطوح متوسط زبانی و در سه کالس کامل می باشد، که به طور تصادفی در گروه های زیر قرار گرفتند: فقط بازخورد اصلاحی مستقیم ، بازخورد اصلاحی مستقیم با توضیح زبان شناسی و گروه کنترل. در ابتدا، یافته ها اثرات مثبتی را برای بازخورد اصلاحی نوشتاری مستقیم که به نوشتن دانش آموزان ارایه شد نشان داد، اگرچه پیشرفت کوتاه مدت آن مشهودتر و از نظر آماری قابل توجه بود. نتایج همچنین الگوی پیشرفت مثبتی در طول زمان برای زبان آموزانی که توضیحات زبان شناسی دریافت کرده اند، نشان داد که از ارایه چنین اطلاعاتی همراه با بازخورد اصلاحی نوشتاری در کلاسهای زبان پشتیبانی می کند. در نهایت، در پی ارایه توضیحات زبان شناسی به زبان آموزان دیده شد که توان تحلیل زبانی آن ها پیش بینی کننده پیشرفت های کوتاه مدت و فراگیری بلند مدت آن ها بود. یافته ها حاکی از آن است که توضیحات زبانی به عنوان بخشی از تصحیح نوشته های زبان آموزان شرایط را برای سطح بالاتری از درگیر کردن ذهن مساعد کرده و منجر به نتایج بهتر در یادگیری می شود.

  • حسام آغشته*، سعید مهرپور صفحات 87-106

    عدم توازن قدرت در حوزه نظارت بر عملکرد مدرسین می تواند استقالل و حاکمیت مدرسین را از طرف ناظرین بر کالس به شدت به چالش بکشد و منجر به مقاومت، اضطراب، ناامیدی و حتی خشم مدرسین شود. مطالعه حاضر به بررسی استفاده و سوء استفاده های احتمالی از قدرت در حوزه نظارت بر عمکرد مدرسین زبان انگلیسی در ایران می پردازد. این تحقیق قدرت در حوزه نظارت را از دیدگاه میشل فوکو (1991) و ساختگرایی اجتماعی لیو ویگوتسکی (1978) بررسی می کند. با استفاده از روش تحقیق ترکیبی، ناظرین و مدرسین زبان انگلیسی مورد مصاحبه قرار گرفته و جلسات بازخورد آنها ضبط شده و پرسشنامه ایی نیز جهت بررسی درک آنها از روابط قدرت حاکم به اجرا درآمد. تحلیل عامل پرسشنامه منجر به دو عامل "سبک نظارت آمرانه" و "یکپارچه سازی روش تدریس" از طرف ناظرین شد. آزمون t مستقل هیچ تفاوتی بین درک ناظرین و مدرسین از روابط قدرت حاکم بر بین آنها نشان نداد. تجزیه و تحلیل مصاحبه ها و جلسات بازخورد نیز یافته های بالا را تایید کرده و نشان دادند که ناظرین برای نظارت بر عملکرد مدرسین غالبا از سبک تجویزی استفاده می کنند، سبکی که کمترین قدرت و استقلال را برای مدرسین قایل است. ناظرین در این سبک نظارتی بیشتر از قدرت سازمانی و قدرت اعطای ارتقا استفاده کرده و کمتر از قدرت برآمده از دانش و تجربه ی خود بهره بردند که این خود باعث مقاومت مدرسین در برابر بازخوردها می شد. در آخر، تحقیق حاضر به ارایه راهبردهایی برای مدیریت موثر عدم توازن قدرت در حوزه نظارت می پردازد.

  • مهسا کلانتری پور*، سیما مدیرخامنه صفحات 107-121

    توانایی معلمان در انتخاب استراتژی های مناسب در مدیریت کلاس درس به نظر می رسد که نقش تعیین کننده ای در رضایت از یادگیری و به تبع آن، دستاورد مهم پیشرفت تحصیلی را برای دانشجویان داشته باشد .با این حال، هنوز مشخص نیست که کدام عوامل بعنوان مثال ،سبک مقابله با استرس، این نوع ارتباط را تحت تاثیر میگزارد.علاوه بر این، میزان ارتباط بین این متغیرها تاکنون بررسی نشده است. در این پژوهش تلاش شده است شیوه های مدیریت کلاس و سبک های مقابله 152 مدرس زبان انگلیسی ایرانی شناسایی شود و ارتباط بین این دو در ارتباط با دستاورد نهایی ، یادگیری زبان، 375 دانشجوی زبان بررسی شود. بدین منظور، دو مقیاس تکنیک های مدیریت کلاس درس و مقابله لوییس (2001)بین معلمین-شرکت کننده توزیع شد .نتایج نشان داد که معلمان بیشتر از استراتژی های مثبت استفاده می کنند؛ و از میان سبک های مدیریت و مقابله، تکنیکهای حل مسایل و حفظ آرامش در مقایسه با مقولات منفی به ترتیب بیشترین استفاده را داشته اند. علاوه بر این، نتایج مدل سازی معادالت ساختاری،تاثیر مثبت مدیریت کلاس و سبک های مقابله معلمان بر یادگیری زبان آموزان را نمایان کرد . با این حال، سبک های مقابله بر ارتباط بین مدیریت کلاس درس معلمان و دستاوردهای نهایی یادگیرندگان تاثیر مداخله گری نداشتند. در پایان ،یافته های مربوط به مدیریت موثر معلمان در کلاس درس در رابطه با عملکرد تحصیلی بهتر یادگیرندها و پیامدهای آن برای تحقیقات آینده مورد بحث قرار گرفته است.

  • فرزاد سلحشور*، فاطمه اسماعیلی صفحات 123-137

    استرس محیط کار مانعی برای کارایی شغلی کارمندان می باشد، پدیده ای که از آن به عنوان فرسودگی شغلی یاد می شود. اخیرا، مطالعات زیادی در این راستا در محیط های آموزشی، باالخص در سطوح ابتدایی انجام شده که ضرورت بررسی مساله در سطوح بالاتر را آشکار کرده است. بر این اساس، مطالعه ی کنونی به دالیل فرسودگی شغلی دو مدرس دانشکاه ایرانی در رشته ی زبان انگلیسی پرداخته است. آنالیز داده های مصاحبه و مفاهیم به دست آمده نشان میدهد که فرسودگی شغلی شرکت کننده ها مرتبط با پنج دلیل میباشد که عبارتند از: خواسته های نهادی، مشکالت بین فردی، چشم اندازهای ناسازگار، عدم انگیزه دانشجویان و عدم حمایت های نهادی. بررسی هر یک از این مفاهیم نشان میدهد که هر کدام از این عناصر تا چه حدی میزان فرسودگی شرکت کننده ها را تحت تاثیر قرار می دهند.

  • مولودین لتفی اشر* صفحات 139-157

    طالعات متعددی اهمیت انگیزه را در یادگیری انگلیسی به عنوان یک زبان خارجی بررسی کرده اند. با این حال، فقط چند مطالعه بر برنامه های انگلیسی برای اهداف ویژه متمرکز شده اند. مطالعه حاضر درک دانشجویان از استراتژی های تدریس انگیزشی در کلاس های انگلیسی برای اهداف ویژه را بررسی می کند. یکصد و شصت و سه دانشجوی انگلیسی برای اهداف ویژه از یک دانشگاه دولتی در اندونزی در این مطالعه شرکت کردند. آنها پرسشنامه ای را تکمیل کردند که برداشت آنها را از قوی ترین و ضعیف ترین استراتژی های تدریس انگیزشی منعکس می کند. روش مورد استفاده، آمار توصیفی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از بسته آماری علوم اجتماعی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که دانش آموزان انگلیسی برای اهداف ویژه شیوه های آموزشی که محیط راحت و لذت بخشی برای آنها ایجاد می کند را به عنوان انگیزشی ترین ترجیح می دهند. از طرف دیگر، آنها استراتژی های تدریسی که مربوط به فعالیت ها و تکالیف بودند را به عنوان کم انگیزشی ترین راهکارها درک می کردند. انتظار می رود نتایج این مطالعه به معلمان کمک کند تا استراتژی های مناسبی را به کار گیرند که می تواند به دانش آموزان کلاس های انگلیسی برای اهداف ویژه انگیزه دهد.

|
  • Karim Sadeghi * Page 0
  • Yin Ling Cheung *, Yi-Ning Joyce Chu, Hari Jang Pages 1-22

    While the last two decades have witnessed a growing body of research on the quality of student writing, research on the impact of the socio-cognitive approach on young learners’ writing has remained scarce. To fill this gap, this study investigates the effects of the socio-cognitive approach on the writing quality of 98 fourth graders in Singapore. The study addresses the question on whether there are any differences (in terms of macro-organization, complexity, productivity, and accuracy) in the compositions produced under the traditional methods and the socio-cognitive approach to writing program. Data sources include fourth graders’ pre- and post-test written documents over two years. Using the L2 Syntactic Complexity Analyzer, the written documents were analyzed in terms of macro-organization, fluency, lexical diversity, and complexity. Results showed that post-test writings of low-achieving students in the experimental group exhibited more development in story elements, use of different words, lengthier texts, and improvement in accuracy in terms of reduction of errors in capitalization, spelling, and punctuation. This study contributes to the field by suggesting the effectiveness of teaching writing to low proficiency learners through the use of a socio-cognitive approach.

    Keywords: socio-cognitive approach, writing quality, fourth graders, compositions, teaching writing
  • Wen Chen *, Guo-Qiang Liu Pages 23-42

    The study is designed to examine the effectiveness of corrective feedback (CF) from Chinese second language (L2) teachers to their students in mainland China. Investigations into how CF works were carried out based on three aspects: teachers’ perceptions of CF effectiveness, factors affecting it, and their interplay. An ecological approach—the nested ecosystem model—was employed to analyze data collected from interviews and stimulated recall interviews. A total of 22 class periods from 11 teachers were observed, and 8 teachers were interviewed. Collected data were then analyzed with Nvivo 11. Findings suggest that teachers’ main criterion for effective CF is raising students’ awareness of the error. Factors affecting teachers’ perceptions of CF effectiveness can be direct or indirect. Direct factors refer to the manner of CF provision, which was determined by reasons including error, teaching focus, audience, learners’ individual difference, teaching experience and class time. Indirect factors include empathy, cultural stereotypes and learners’ emotions. The influence of each individual factor on CF effectiveness, as well as the influence of their interplay, was examined. This study suggests that in the context of mainland China, teachers’ perceptions of effective CF were based on raising students’ awareness on the error; factors affecting CF effectiveness were largely the same as those in previous studies. What is new to the current study is that it highlights the influence of indirect factors from cultural and affective dimensions on teachers’ CF perceptions and the dynamic nature of CF effectiveness.

    Keywords: corrective feedback effectiveness, awareness raising, manner of CF provision, empathy, cultural stereotype, learner emotion
  • Kazem Lotfipoursaedi * Pages 43-63

    Grammar has always been considered by language learners as well as by those engaged in language education as an essential component of language, and their expectations from and planning for any language education programs have been conditioned accordingly. The definitions of the term grammar and its categories in all languages go back to traditional Latin and Greek grammarians irrespective of their possibly obvious differences and have persisted even now long after the emergence of the scientific study of language which recognizes the unique system of every single language (cf. Saussure, 1916/ 1956). What is grammar and how much is it effective in ‘learning’ an L2, if at all? This paper will examine the commonsensical understanding of the term grammar, i.e. ‘the code-system’ as opposed to ‘grammar’ as ‘a theory of human experience’: an agency construing human experience into meaning (cf. Halliday & Matthissen,2004), i.e. ‘grammaticality’ as opposed to ‘textuality’, arguing that if any recourse to grammar is advocated, as done in Second Language Acquisition (SLA) literature in the form of ‘focus-on-form’ mediation, this ‘form’, rather than being defined in terms of ‘grammaticality’, should be ‘textuality-oriented’ due to the reality that the knowledge accumulated by the learner about the grammaticality is of declarative nature and as such it will not convert into procedural communicative competence. Expanding upon the work done earlier on the topic (cf. Lotfipoursaedi, 2015, 2016, & 2019), the concept of textuality and how its perception by the recipients of a text enables them to handle it will be further discussed and examples of textuality-oriented L2 education pedagogic moves, as the SLA classroom mediation strategies will be examined.

    Keywords: focus-on-form, grammaticality, code-system, textuality, SLA, language education, pedagogic moves, SLA classroom mediation
  • Hossein Bozorgian *, Ali Yazdani Pages 65-85

    In an attempt to add to the current body of research on written corrective feedback (CF), the current study reports on a nine-week intervention, which initially focused on the effect of direct written CF on learners’ use of English articles in their writing and then examined the effect of adding metalinguistic explanation to this CF type; and finally, the effect of learners’ Language Analytic Ability as an individual difference factor is investigated on language development through CF. To do so, this study used a pretest-treatment-posttest- delayed posttest research design and involved 57 intermediate female Iranian EFL learners aged 15-18 in three intact language classes, randomly assigned to the following groups: direct-only CF, direct CF with metalinguistic explanation, and control group. Initially, the findings demonstrated positive effects for direct written CF provided to learners’ writing, though the short-term benefit was more evident and statistically significant. The results also revealed a positive gain pattern through time for learners that received metalinguistic explanation, which supports the provision of such information along with written CF in language classrooms. Finally, learners’ language analytic ability was seen to be predictive of short-term and long-term learner gains when received metalinguistic explanation. The findings suggest that metalinguistic explanation provided as part of the feedback to language learners’ writing is conducive to a higher level of cognitive engagement and leads to better learning outcomes.

    Keywords: second, foreign language writing, corrective feedback, direct error correction, metalinguistic explanation, language analytic ability
  • Hessameddin Agheshteh *, Saeed Mehrpur Pages 87-106

    The power imbalance inherent in supervision can seriously challenge language teachers’ autonomy leading to resistance, anxiety, frustration and even anger. This study explored the possible uses or abuses of power when teacher supervisors exercise their authority to fulfill their responsibilities. The study drew on Foucault’s (1991) conception of power, and Vygotsky’s (1978) social constructivism. Using mixed-methods design, the researchers interviewed both EFL teachers, and supervisors, and examined some post-observation feedback conferences. A questionnaire was also administered to survey teachers’ and supervisors’ conception of power dynamics in the language teacher supervision profession. Factor analysis of the data resulted in the extraction of two factors including “directiveness” and “uniformity promotion”. Independent samples t-test did not indicate a significant difference between the teachers’ and supervisors’ perceptions of power. Analysis of the interviews and post-observation feedback conferences confirmed the findings indicating that supervisors mostly used classic prescriptive approaches to supervision in which teachers have little power. Supervisors mostly resorted to their position power and reward power seldom using their expert power which seems to have led to resistance on the part of the teachers. Finally, the paper provides a framework emerging from the qualitative data that presents some strategies to effectively manage the power imbalance in language teacher supervision profession.

    Keywords: language teacher supervision, power dynamics, supervisor authority, teacher autonomy
  • Mahsa Kalantarypour *, Sima Modirkhamene Pages 107-121

    The capability of choosing appropriate coping strategies while attempting to manage classroom context seems to determine learning satisfaction ratings and, therefore, achievement by university learners. However, it is still not clear whether coping style (CP) is a strong mediator of classroom management (CM). Additionally, the degree of relationship among the three variables (CP and CM and learners’ achievement), and the path of relationship is not known yet. The present study was, thus, an attempt to identify the classroom management practices and coping styles (CS) of 152 Iranian EFL instructors and the causal relationship between the two regarding 375 EFL learners’ ultimate achievement. To this end, Classroom Management Techniques Scale and Coping Styles Scale (Lewis, 2001) were administered to teacher- participants. Results indicated that teachers reported use of positive strategies of involvement and recognition; and social problem solving and relaxation compared to the rather negative categories of classroom management and coping styles. In addition, the results of structural equation modeling highlighted the positive effect upon the learners’ end of year (2016-2017) language achievement of classroom management and coping styles. However, coping styles did not mediate the relationship between teachers’ classroom management and the learners’ ultimate achievement. Findings are discussed in relation to effective teacher classroom management leading to learners’ better academic performance and their prospective consequences for future research.

    Keywords: classroom management, coping style, EFL Teachers, learner achievement
  • Farzad Salahshour *, Fatemeh Esmaeili Pages 123-137

    Workplace stress among employees has been known to impede work efficacy, a phenomenon usually referred to as burnout. Recently, there has been a growing research on this issue in educational contexts, particularly at pre-tertiary levels, giving rise to a need to do this kind of investigation at higher education level as well. As a response to this need, the present paper is a report of a case study aimed at examining the causes of burnout experienced by two Iranian EFL academics. The results of the thematic analysis of the interviews with the participants indicated five main conceptual categories associated with the subjects’ burnout experiences: Institutional demands, interpersonal problems, discordant outlooks, lack of student motivation, and lack of institutional supports. The discussion on each of these categories shed light on how these categories may contribute, in varying degrees of course, to the burnout among academics.

    Keywords: burnout, academics, Iranian EFL context, thematic analysis
  • Lutfi Mauludin * Pages 139-157

    Numerous studies have examined the significance of motivation in learning English as a Foreign Language. However, only a few studies have focused on English for Specific Purposes settings. The current study examined the students’ perception of motivating teaching strategies in ESP classrooms. One hundred and sixty-three ESP students from a public university in Indonesia participated in the study. They completed a questionnaire which reflected their perceptions on the most and the least motivational teaching strategies. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 21 was used to analyze the data. The results show that ESP students preferred teaching practices that provided them with a comfortable and enjoyable environment as the most motivating ones. On the other hand, they perceived teaching strategies that were related to activities and assignments as the least motivational ones. The results of the study provide guidelines that may help the teachers to employ appropriate strategies that can motivate students in ESP classes.

    Keywords: motivation, teaching strategies, teaching practices, ESP, language learning
  • Mohammad Salehi *, Samaneh Gholampour Pages 158-160

    Written in a lucid and user-friendly language, this twelve-chapter volume is the right choice for any researcher interested in doing research in applied linguistics. The penning of the book shows that applied linguistics has established itself as a separate field, weaning itself off from general education or psychology. The lynchpin of the book is that it is embellished with case studies that illustrate how the concepts have actually been put into practice.

    Keywords: data collection, research methods, Applied Linguistics
  • Zainab Abolfazli * Pages 161-164

    This state-of-the-art handbook on intercultural communication, with its thirty-two chapters written by well-known figures, provide a comprehensive overview of the field to the audience. Surveyed topics include 1) deep association of important concepts, 2) related explanation of theoretical approaches, 3) overview of effective methods and methodologies, 4) recent research in different areas of implementation and application, and 5) note-worthy issues related to the assessment and evaluation of intercultural communication and competence. All in all, the handbook offers a thorough exploration of the relationship between intercultural communication and power as well as a contextual investigation of contrastive, imagological and ethical dimensions. The intended readership is wide and can include anyone with an interest in the field.

    Keywords: intercultural communication