فهرست مطالب

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سرور خرم دل*، فاطمه معلم بنهنگی، جواد شباهنگ صفحات 3-27
    در این مطالعه، بهینه سازی سطوح کود دامی و محلول پاشی برگی با دلفارد بر عملکرد گل و بنه و خصوصیات کیفی زعفران با استفاده از RSM انجام شد. این آزمایش با 13 تیمار و 2 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 95-1394 و 96-1395 انجام شد. تیمارها بر اساس سطوح پایین و بالای کود دامی (0 و 100 تن در هکتار) و غلظت محلول پاشی برگی با دلفارد ® (0 و 10 پی-پی ام) تعیین شدند. شاخص های عملکرد گل، عملکرد بنه های دختری و خصوصیات کیفی بعنوان متغیر وابسته اندازه گیری و تغییرات آنها با مدل رگرسیونی ارزیابی شد. به منظور ارزیابی کیفیت مدل برازش شده از آزمون عدم برازش استفاده شد. بسندگی مدل با استفاده از آنالیز واریانس مورد ارزیابی قرار گرفت. کیفیت مدل های برازش شده با ضریب تبیین (R2) ارزیابی شد. در نهایت، بهینه سازی کود دامی و غلظت محلول پاشی برگی بر اساس سناریوی اقتصادی انجام شد. نتایج نشان داد که اثر جزء خطی بر خصوصیات کیفی، اثر جزء درجه دو بر وزن خشک کلاله، میانگین قطر، تعداد و میانگین وزن بنه و محتوی کروسین و اثر متقابل بر شاخص های عملکرد گل معنی دار بود. آزمون عدم برازش در مورد هیچ یک از صفات معنی دار نشد که نشان دهنده برازش مطلوب مدل درجه دو کامل بود. بیشترین مقدار مشاهده شده تعداد بنه-های دختری برای تیمار 50 تن در هکتار کود دامی+ بدون محلول پاشی (38/41 بنه در متر مربع) مشاهده شد. بیشترین مقدار مشاهده شده وزن خشک کلاله برای مصرف 100 تن در هکتار کود دامی بدون محلول پاشی (با 33/156 میلی گرم بر متر مربع) بدست آمد. بیشترین مقدار مشاهده شده خصوصیات کیفی زعفران شامل محتوی پیکروکروسین، کروسین و سافرانال برای تیمار 100 تن در هکتار کود دامی+ 10 پی پی ام محلول پاشی با دلفارد (به ترتیب با 91/89 E1%257، 98/180 E1%440 و 15/40 E1%330) بدست آمد. در سناریوی اقتصادی وزن خشک کلاله، تعداد بنه های دختری و محتوی کروسین همزمان مد نظر قرار گرفت و مقادیر بهینه کود دامی و محلول پاشی برگی با دلفارد به ترتیب برابر با 67/92 تن در هکتار و 2/1 پی پی ام بدست آمد.
    کلیدواژگان: آزمون عدم برازش، تولید پایدار، محتوی کروسین
  • جلال قنبری، غلامرضا خواجویی نژاد* صفحات 29-41

    تغییر در کیفیت زعفران در اثر زمان نگهداری بین نمونه های برداشت شده از دو سال متوالی به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته است. بدین منظور، نمونه های زعفران برداشت شده از سال های 1395 و 1396 برای تعیین میزان ترکیبات فرار و همچنین میزان کروسین و پیکروکروسین به ترتیب با استفاده از تکنیک واکنش انتقال پروتون- زمان پرواز- طیف سنج جرمی (PTR-TOF-MS) و روش استاندارد تجاری ایزو (ISO 3632) مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج تجزیه ترکیبات فرار نشان داد که 11 ترکیب عمده از جمله سافرانال، اسید استیک، 2(5H)-فورانون، ایزوبوتانال، بایوجنیک آلدهید فرگمنت، 4-کتوایزوفرون، استالدهید، بوتیرولاکتون، استون/پروپانال، متانول و ایزوفرون مسیول بیش از 80 درصد ترکیبات فرار در ساختار ترکیبات فرار شناسایی شده زعفران بودند. نتایج مقایسه بین نمونه های نگهداری شده از دو سال مورد بررسی نشان داد که ترکیبات سافرانال، استیک اسید، 2(5H)-فورانون، بایوجنیک آلدهید فرگمنت و بوتیرولاکتون در نمونه های نگهداری شده از سال 1395 نسبت به نمونه های سال 1396 افزایش معنی داری (بین 82-56 درصد) نشان دادند. در مقابل، غلظت ایزومرهای ایزوفرون به عنوان پیش ساز سافرانال با کاهش نسبی همراه بود. به همین ترتیب، میزان کروسین و پیکروکروسین اندازه گیری شده به طور معنی داری بین نمونه های دو سال مورد بررسی متفاوت بود. در تمام نمونه های مورد بررسی، میزان عوامل رنگ و طعم زعفران به طور میانگین به ترتیب 20 و 14 درصد در نمونه های نگهداری شده از سال 1395 نسبت به نمونه های حاصل از سال 1396 کاهش نشان داد. براساس نتایج تجزیه به مولفه های اصلی، تغییر در میزان کروسین، پیکروکروسین و ترکیبات عمده فرار زعفران شامل سافرانال، استیک اسید، (5H)-فورانون، ایزوبوتانال و ایزوفرون را می توان به عنوان شاخصی برای تمایز نمونه های برداشت شده از سال جاری و نمونه های نگهداری شده سال های قبل مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: پیکروکروسین، ترکیبات فرار، سافرانال، کروسین، کلاله زعفران
  • حمیدرضا فلاحی*، محمدعلی بهدانی، پرویز رضوانی مقدم، مجید جامی الاحمدی صفحات 43-79

    بسیاری از مراحل تولید، فرآوری، تجارت و مصرف زعفران (Crocus sativus L.) در ایران بر مبنای دانش بومی پایه ریزی شده و بیشتر تولیدات این گیاه در مزارع کوچک با همکاری خانوادگی و با بهره گیری از نهاده ها و فناوری های محلی بوم سازگار شکل می گیرد. بر این اساس بخش قابل توجهی از تولید زعفران در ایران قرابت بالایی با اصول کشاورزی ارگانیک دارد، ولی از نظر قواعد و استانداردهای مربوط به این نظام تولیدی، صرفا به عنوان محصول شبه ارگانیک تلقی می شود. کشاورزی ارگانیک یک نظام جامع تولید است که به جنبه های کمی و کیفی تولیدات کشاورزی در تمامی مراحل چرخه تولید از مزرعه تا سفره و نیز به مسایلی مانند عدالت، روابط اجتماعی، سلامت خاک و حقوق تمامی جانداران کوچک و بزرگ دخیل در فرآیند تولید توجه می نماید. بر اساس این تعریف و با در نظر گرفتن اصول حاکم بر شیوه های تولید زعفران در بوم نظام های کشاورزی ایران، با ارایه استانداردهای پیشنهادی می توان زمینه مناسبی برای هدفمند شدن تولید ارگانیک این گیاه ایجاد نمود که ضمن افزایش درآمد کشاورزان منجر به حفظ و افزایش سهم ایران از بازار جهانی این گیاه دارویی ارزشمند، خواهد شد. در این مقاله، برای هر یک از مراحل چرخه تولید زعفران با کمک گیری از نتایج تحقیقات علمی مربوط به زعفران و نیز استانداردهای بین المللی، منطقه ای و ملی مرتبط با تولیدات ارگانیک، یکسری اصول کلی، پیشنهادها (توصیه ها)، الزامات و تبصره ها ارایه شده است. توصیه های ارایه شده عمدتا با هدف افزایش عملکرد کمی محصول ارایه شده است، در حالی که با رعایت الزامات پیشنهادی می-توان به کیفیت بالاتری از زعفران دست یافت. افزون بر این، مجموعه دستورالعمل های پیشنهادی در این مقاله، کمک خواهد نمود تا در کنار حفظ و بهبود کمیت و کیفیت محصول در تمامی مراحل چرخه تولید زعفران، سایر اهداف و قواعد مرتبط با کشاورزی ارگانیک نیز تامین گردد. در برنامه پیشنهادی کنونی به موضوعات مرتبط با زراعت (تولید و انتخاب بنه، انتخاب و آماده سازی زمین، کاشت، تغذیه، آبیاری، کنترل عوامل تنش زای زنده و...)، به نژادی، برداشت و پس از برداشت (جابجایی و ذخیره سازی گل؛ جداسازی، خشک کردن، درجه بندی، بسته بندی، برچسب زنی و ذخیره سازی کلاله) و نیز مختصری به موضوع فرآوری و مسایل حقوقی مربوط به تولید زعفران ارگانیک توجه شده است.

    کلیدواژگان: استاندارد پایه آیفوم، دانش بومی، کلاله، فناوری محلی، محصول شبه ارگانیک
  • توفیق طاهرخانی، رسول اصغری زکریا، منصور امیدی، ناصر زارع، محبوبه طاهرخانی* صفحات 81-90
    زعفران (Crocus sativus) گیاه بسیار مهم دارویی و اقتصادی بومی ایران است که با طعم، عطر و رنگ خاص علاوه بر مصارف غذایی دارای خواص دارویی فراوانی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از کیتوزان به عنوان الیسیتور بر افزایش مقادیر کروسین و سافرانال و تغییرات بیان ژن های دخیل در تنظیم رونویسی به عنوان دو ترکیب دارویی مهم این گیاه در کشت سوسپانسیونی زعفران می باشد. برای این منظور به کشت پیازهای زعفران در محیط کشت MS2/1 و در محیط سوسپانسیون سلولی و در شرایط رشدی نسبت به اعمال تیمار 100 و150میلی گرم در لیتر کیتوزان و نمونه شاهد بدون اعمال تیمار اقدام گردید و در دو زمان 24 و 72 ساعت پس از اعمال تیمار و همچنین نمونه شاهد نسبت به جمع آوری نمونه در 3 تکرار اقدام شد. اندازه گیری متابولیت های ثانویه با HPLC و بررسی بیان ژن ها باReal time PCR انجام شد. نتایج نشان داد پس از استفاده از 100 و 150 میلی گرم در لیتر کیتوزان و پس از 24 و 72 ساعت دو ژن CsLYC و CsGT-2 به طور چشمگیری افزایش بیان نشان دادند همچنین نتایج نشان داد مقادیر سافرانال و کروسین بر اثر استفاده از کیتوزان دردو زمان برداشت اختلاف معنی داری دارند به طوری که 150 میلی گرم بر لیتر در زمان برداشت 72 ساعت پس از اعمال تیمار دارای بیشترین مقدار کروسین و سافرانال است. استفاده از کیتوزان به عنوان یک عامل محرک زیستی در رشد گیاهان دارویی و اقتصادی زعفران باعث افزایش مقادیر ترکیبات ارزشمند کروسین و سافرانال در کشت سوسپانسیون سلولی این گیاه بوده است.
    کلیدواژگان: کیتوزان، سافرانال، کروسین، HPLC، Real Time PCR
  • امیرحسین توحیدی، محمد قربانی*، علیرضا کرباسی، احمدرضا اصغرپور ماسوله، بهروز حسنی مهموئی صفحات 91-106

    امروزه با توجه به شدت رقابت و تغییرات مداوم در شرایط محیطی، شناسایی نیازها و خواسته های مصرف کنندگان برای کسب مزیت رقابتی در بازارهای داخلی و بین المللی امری ضروری می باشد. زعفران یکی از محصولات کشاورزی مهم و ارزشمند ایران به شمار می رود و برای رشد بازار آن لازم است که به ترجیحات مصرف کنندگان این محصول توجه شود. لذا، هدف اصلی این مطالعه رتبه بندی و بررسی اثر ویژگی های زعفران بر مطلوبیت مصرف کنندگان این محصول در شهر مشهد می باشد. در این مطالعه، برای ویژگی های نام تجاری، نوع بسته بندی و وزن به ترتیب 3، 3 و 8 سطح در نظر گرفته شده است و در سال 1398، اطلاعات مربوط به 400 پاسخ دهنده با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای (با انتساب متناسب) از 13 منطقه مشهد جمع آوری گردید. نتایج مطالعه با استفاده از تحلیل متقارن نشان داد که وزن زعفران عرضه شده به بازار و نوع بسته بندی ویژگی های مهم تاثیرگذار بر ترجیحات خرید مصرف کنندگان می باشند. در تحلیلی جزیی تر و با در نظر گرفتن سطوح ویژگی ها، نتایج مطالعه موید آن است که بیشترین مقادیر مطلوبیت مربوط به زعفران پاکتی با وزن 608/4 گرم می باشد. با توجه به نتایج مطالعه، به شرکت های زعفران توصیه می گردد که در تنظیم راهبردهای بازاریابی برای گروه های مختلف مصرف کنندگان به ترجیحات آن ها در بازارهای هدف توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، رفتار مصرف کننده، تحلیل متقارن
  • محمدرضا کهنسال*، ملیحه شیبانی صفحات 107-119

    در دهه های اخیر با توجه به فراگیر شدن کشاورزی ارگانیک در سراسر دنیا، اهمیت سلامت خاک، انسان و اکوسیستم، تولید غذای ارگانیک و سالم برای جمعیت رو به رشد و افزایش سهم کشوری در بازارهای جهانی محصولات ارگانیک، توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران رواج یافته است. به همین منظور در این مقاله تلاش شده است تا میزان تمایل به دریافت زعفران کاران برای کشت زعفران ارگانیک نسبت به محصول متعارف و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری تحقیق زعفران کاران تربت حیدریه و زاوه می باشد که براساس جدول بارتلت و همکاران، حجم نمونه 380 نفر تعیین شد. برای نمونه گیری و انتخاب افراد در جامعه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی دومرحله ای هکمن توبیت استفاده شد. داده های این پژوهش از پرسشنامه های تکمیل شده توسط زعفران کاران منطقه تربت حیدریه در سال 1398 جمع آوری گردید. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که متغیرهای تجربه، تحصیلات، مصرف کود دامی و شاخص آگاهی در مدل پروبیت تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای شغل اصلی و مصرف کود شیمیایی تاثیر منفی و معنی داری بر پذیرش کشت زعفران ارگانیک دارند. نتایج همچنین نشان دادند که متغیر نگرش منفی نسبت به کشت ارگانیک در الگوی رگرسیون خطی معنادار و مثبت می باشد. بنابراین نگرش منفی موجب تمایل به دریافت مبلغ بیشتر کشاورزان برای تولید زعفران ارگانیک می گردد. متغیرهای تجربه، تحصیلات و شغل اصلی در الگوی رگرسیون خطی تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای درآمد، سطح زیرکشت و سن مزرعه تاثیر منفی و معناداری بر تمایل به مبلغ دریافتی کشاورزان برای کشت زعفران ارگانیک دارند. بر اساس نتایج، پیشنهاد می شود که زعفران کاران اطلاعات کاملی درمورد مدیریت مزارع ارگانیک، بازار فروش محصولات ارگانیک از طرق مختلف کسب نمایند. ضمنا ضرورت دارد شرایطی فراهم آید که زعفران کاران تازه کار از تجارب زعفران کاران باتجربه استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: روش دو مرحله ای هکمن، کشاورزی ارگانیک، کود شیمیایی، نگرش
|
  • Surur Khorramdel *, Fatemeh Moallem Banhangi, Javad Shabahang Pages 3-27
    Optimization is one management approach to improve yield and resource efficiencies and decrease environmental pollutions in saffron agroecosystems. Response- surface methodology (RSM) is defined as a set of statistical techniques that are used to optimize a product. In this work, optimization of cow manure and leaf spraying with Dalfard on saffron using RSM was done. An experiment was conducted using central composite design with 13 treatments and two replications at the Agricultural Research Field of Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2015-2016 and 2016-2017. The treatments were allocated based on low and high levels of cow manure (0 and 100 t.ha-1, respectively) and leaf spraying concentration with Dalfard ® (0 and 10 ppm, respectively). Flower yield, daughter corm yield and quality criteria were calculated as dependent variables and changes of these variables were evaluated by a regression model. Lack-of-fit test was used to evaluate the quality of the fitted model. The adequacy of the model was tested by analysis of variance. The quality of the fitted models was judged using the determination coefficient (R2). Finally, the optimum levels of cow manure and leaf spraying concentration were calculated based on economic scenario. The results showed that effect of linear component was significant on quality characteristics of stigma. Effect of square component was significant on dried weight of stigma, mean diameter of daughter corm, number of daughter corms per m2, mean weight of daughter corm and crocin content. Interaction effect of full quadratic component was significant on flower yield criteria. Lack of fit test had no significant effect on the studied traits that represent the full square model was satisfactorily explained. The maximum observed value for number of daughter corms was recorded for 50 t cow manure per ha+ no leaf spraying (with 41.38 corms.m-2). The highest observed value for dried stigma yield was related to 100 t cow manure per ha+ no leaf spraying (with 156.33 mg.m-2). The maximum observed amounts for quality criteria such as picrocrocin, crocin and safranal were calculated for 100 t cow manure per ha+ 10 ppm leaf spraying (with 89.91 E1%257, 180.98 E1%440 and 40.15 E1%330, respectively). Dried weight of stigma, number of daughter corms and crocin content were considered in economic scenario, so the estimated levels for cow manure and Dalfard concentration were 92.67 t/ha and 1.2 ppm, respectively. In general, it seems that resource use optimization based on Response- surface methodology may be suitable cropping approach for sustainable production and improvement of yield flower, corm yield and quality characteristics in saffron.
    Keywords: Lack-of-fit test, Sustainable Production, Crocin content
  • Jalal Ghanbari, Gholamreza Khajoei Nejad * Pages 29-41

    Modifications in saffron quality characteristics due to storage time between samples harvested from two consecutive years have not been studied well. For this purpose, saffron samples harvested from 2016 and 2017 were analyzed using proton transfer reaction-time of flight-mass spectrometry (PTR-TOF-MS) and ISO 3632 trade standard procedures to determine volatile compounds as well as crocin and picrocrocin contents, respectively. The results of volatile organic compounds (VOCs) analysis revealed that 11 main compounds including safranal, acetic acid, 2(5H)-furanone, isobutanal, biogenic aldehyde fragment, 4-ketoisophorone, acetaldehyde, butyrolactone, acetone/propanal, methanol, and isophorone were responsible for the overall VOCs profile of saffron, as accounted for more than 80% of the identified VOCs. Comparisons between samples stored from two years showed that safranal, acetic acid, 2(5H)-furanone, biogenic aldehyde fragment, and butyrolactone compounds were significantly increased for samples stored from 2016 (between 56-82 percent) compared with the samples obtained from 2017. On the contrary, isophorone isomers contents as safranal precursors, decreased their contents relatively. Similarly, crocin and picrocrocin contents measured by ISO method differed significantly between samples of two studied years. For all the studied samples, color and flavor factors of saffron reduced by 20 and 14% on the average for  samples stored from 2016 in comparison with amples obtained from 2017, respectively. According to results of principal component analysis, change in crocin, picrocrocin, and main volatile compounds of saffron including safranal, acetic acid, 2(5H)-furanone, isobutanal, and isophorone could be considered as an indicator for distinguishing the current year’s harvested samples from the samples stored since previous years.

    Keywords: Crocin, Picrocrocin, Saffron stigma, Safranal, volatile compounds
  • HamidReza Fallahi *, MohammadAli Behdani, Parviz Rezvani Moghaddam, Majid Jami Al Ahmadi Pages 43-79

    Many activities during production, processing, trade and consumption of saffron (Crocus sativus L.) in Iran, are based on indigenous knowledge. Most share of saffron production in the country is obtained from small fields with family cooperation and using local environmental friendly inputs and technologies. Accordingly, a cosidarable part of saffron produced in Iran is close to the principles of organic farming, but in terms of rules and standards related to this production system, it is considered only as a quasi-organic product. Organic farming is a comprehensive production system that focuses on the quantitative and qualitative aspects of agricultural product during the production cycle (from farm to fork), as well as issues such as justice, social relations, soil health and the rights of all macro and mico organisms. Based on this definition and considering the principles and methods which are used for saffron production in Iranian agroecosystems, it is possible to create a targeted procrdure for its organic production, by perparation a standard. The preparation of this standard, while increasing farmers' incomes, will lead to maintaining and increasing Iran's share of the global market of this valuable medicinal plant. In this article, for all stages of saffron production cycle, using the results of scientific researches on saffron, as well as international, regional and national standards related to organic production, a set of general principles, suggestions (recommendations), requirements and notes are provided. The recommendations are mainly suitable for increasing the quantitative yield, while higher quality of saffron can be achieved by observing the proposed requirements. The guidelines proposed in this paper, besides improving the quantity and quality of the product, will also ensure the other objectives and rules related to organic farming. In the current proposed program, issues related to agronomy (corm production and selection, land selection and preparation, planting, soil nutrition, irrigation, control of biotic stresses, etc.), breeding, harvesting and post-harvest (flowers carrying and storage; separation, drying, grading, packing, labeling and storage of stigma) as well as processing and legal issues have been considered.

    Keywords: Basic IFOAM standard, Indigenous knowledge, local technology, Quasi-organic product, Stigma
  • Tofigh Taherkhani, Rasool Asghari Zakaria, Mansoor Omidi, Nasser Zare, Mahboubeh Taherkhani * Pages 81-90
    Saffron (Crocus sativus) as an important medicinal and economical plant of Iran is rich in flavor, aroma and color, along with medicinal properties in addition to nutritional benefits. The effect of chitosan on Crocin and Safranal amounts as two important medicinal components and expression of their controlling genes in suspension culture of saffron was subjected as the aim of this study. For this purpose, saffron bulbs were cultured in ½ MS medium being treated with 100 and 150 mg/l of chitosan under cell suspension medium and callus optimal growth conditions. Samples were taken at 24 and 72 hours after the application of treatment in 3 replications. Measurement of secondary metabolites was done with HPLC and analysis of genes’ expression was performed with real-time PCR. The results showed that after the use of 100 and 150 mg/l of chitosan and after 24 and 72 hours, the two CsLYC and CsGT-2 genes expression significantly increased. Also, the results showed that Safranal and Crocin levels by the use of chitosan are significantly different at both harvesting times, so that 150 mg/l at harvest time of 72 hours after application of the treatment had the highest amount of Crocin and Safranal. Usage of chitosan as a bio-stimulant in the growth of medicinal and economic plants of saffron increased the amount of valuable secondary metabolites in the cell suspension culture of the plant.
    Keywords: Chitosan, Safranal, Crocin, Saffron (Crocus sativus), HPLC, Real Time PCR
  • Amirhossein Tohidi, Mohammad Ghorbani *, Alireza Karbasi, Ahmadreza Asgharpourmasouleh, Behrooz Hassani Mahmooei Pages 91-106

    Nowadays due to the intensity of competition and continuous changes in environmental conditions, identification of customers' needs and wants is essential to gaining competitive advantage in domestic and international markets. Saffron is one of the most valuable and important agricultural products in Iran, and for the development of its market, it is necessary to consider the preferences of consumers of this product. Therefore, the main purpose of this study was to rank and evaluate the effect of saffron attributes on the consumer utility of this product in Mashhad city. In this study, 3, 3 and 8 levels were considered for the trade name, packaging type and weight, respectively. In 2020, The data from 400 respondents were collected using a stratified sampling method (with proportionate allocation) from 13 districts of Mashhad-Iran. Using conjoint analysis, the results of the study showed that the weight of saffron marketed and the packaging type are important attributes influencing consumer preferences. In a more detailed analysis and taking into account the attribute levels, the results of the study confirmed that the highest utility values were found in saffron products with pocket packaging and weight of 4.608 gr. According to the study results, to design marketing strategies for different customer groups, saffron companies are recommended to pay more attention to consumer preferences in target markets.

    Keywords: Marketing, Consumer Behavior, conjoint analysis
  • MohammadReza Kohansal *, Malihe Sheibani Pages 107-119

    In recent decades, due to the universal of organic agriculture around the world, the importance of soil, human and ecosystem health, production of organic and healthy food for the growing population and increasing the country's share in the global markets of organic products, the development of organic agriculture is widespread in Iran. Therefore, in this paper, an attempt has been made to study the tendency to adopt of saffron farmers for production of organic saffron Compared to the conventional product and the factors affecting it. The statistical population of the study is saffron farmers of Torbat-e Heydariyeh and Zaveh. Based on the table of Bartlett et al., the sample size was 380 people. The stratified random sampling method was used for selection of individuals in the community and to analyze the data, the Heckman Tobit two-step model was used. The data gathered from Torbat-e Heydariyeh region’s saffron farmers’ answers to the prepared questionnaire in 2019. Based on the results, the variables of experience, education, consumption of livestock manure and awareness index in the Probit model have a positive and significant effect and the variables of main activity and chemical fertilizer consumption have a negative and significant effect on adopting organic saffron production. The variable of negative attitude towards organic cultivation in the linear regression pattern was significant and positive. Therefore, a negative attitude leads to a tendency of farmers to receive more money for the cultivation of organic saffron. The variables of experience, education and main activity in the linear regression model have a positive and significant effect and the variables of income, farm area and farm age have a negative and significant effect on the willingness of farmers to earn money for organic saffron cultivation. Based on the results, it is suggested that saffron farmers be informed about the management of organic farms, the market for the selling organic products in different ways and prepare requirements for new saffron producers to take benefit from the experiences of skilled saffron producers.

    Keywords: Attitude, Chemical fertilizer, Heckman's two-step method, Organic Farming