فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید صحت، امیر صفری مقدم *، محسن اشعاری، بهناز پانی صفحات 1-28

    محیط پویا و پیچیده امروز، دیگر مجال و فرصت زیادی برای واکنش مناسب فراهم نمی‌آورد. شرکت‌هایی که نمی‌توانند با تغییرات همراه شوند نابود می‌شوند. علاوه‌براین، کارکنان در بمباران اطلاعات عصر دیجیتال، کم‌تر مجالی برای توجه پیدا می‌کنند. هرگونه ابهام هم در امور، هم بر شدت پیچیدگی می‌افزاید. رهبران سازمان برای ارتباط با کارکنان و همسوسازی آنها باید به شکلی شفاف، دقیق و در کم‌ترین زمان ممکن  اطلاعات را منتقل نمایند. استعاره به‌عنوان یک ابزار توانمند و بسیار کارا در انتقال مفاهیم می‌تواند به رهبر در دستیابی به اهداف مدنظرش کمک کند؛ ابزاری قدرتمند که بسیاری از شعرا و نویسندگان بزرگ از آن بهره‌ها جسته‌اند؛ چراکه استعاره حجم زیادی از مفاهیم را در کم‌ترین کلمات منتقل می‌کند. چشم‌اندازسازی، الهام‌بخشی و اقناع از کارکردهای اصلی استعاره تصور می‌شود. پژوهش پیش ‌رو با هدف بررسی نقش و کارکرد استعاره در رفتار رهبری سازمان با استفاده از روش قوم‌نگاری و روش تحلیل مضمون در تحلیل داده‌ها، به مطالعه یکی از سازمان‌های موفق که چند تجربه تغییر موفق سازمانی را پست سر گذاشته، پرداخته ‌است. در بیش از یک سال مشاهده و شرکت در جلسات متعدد رهبری سازمان سعی شده است استعاره‌های به‌کاربرده‌شده شناسایی و براساس کارکرد، دسته‌بندی شوند. پس از بررسی و انجام تحلیل محتوا چهار کارکرد برای استعاره‌ها شناسایی شد. به‌نظر می‌رسد رهبر در برهه‌های مختلف زمانی تمرکز بیشتری بر استفاده از کارکردهای خاص از استعاره برمبنای کارکرد آنها داشته است.

    کلیدواژگان: استعاره، تحلیل مضمون، قوم نگاری، رهبری سازمان، الهام بخشی، تغییر سازمانی
  • محمدمیلاد احمدی، روزا هندیجانی*، علیرضا علی خانزاده صفحات 29-72

    با توجه به پیچیدگی روزافزون سازمان ها و تفاوت در اندیشه ، نگرش و باورهای افراد، تعارض به عنوان جزء اجتناب ناپذیر زندگی سازمانی مطرح است . از آن جا که امروزه، نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین دارایی سازمان ها و مزیت رقابتی مطرح است ، مدیریت پدیده تعارض، به ویژه با شخصیت های «پیچیده» در سازمان ها از مهم ترین مهارت های مدیریت است که مدیران به آن نیازمندند. در تعریفی، کارکنان پیچیده، به طور مداوم از سبک ارتباطی مشکل زایی مانند فریاد زدن، ناله و شکایت و یا طعنه زدن برای ابراز آن چه احساس یا فکر می کنند، استفاده می کنند تا رفتارها و نگرش های دیگران را جهت دهی و یا احساس بدی در آن ها ایجاد کنند. پژوهش حاضر با استفاده از یک بازی کاری، موقعیت تصمیم گیری درخصوص شخصیت های پیچیده را شبیه سازی کرده و با رویکردی آزمایشی، وجود ارتباط میان نحوه تفکر تحلیلی و موفقیت در تعامل با شخصیت های پیچیده را بررسی می کند. برای سنجش نحوه تفکر منطقی/ شهودی از دو روش استفاده از آزمون REI40 و دست کاری نحوه تفکر با استفاده از یک فعالیت آزمایشگاهی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که تفکر منطقی سنجیده شده با استفاده از REI40 تاثیر مثبتی بر مدیریت تعارض در برخورد با شخصیت های پیچیده داشت؛ اگرچه دست کاری نحوه تفکر تاثیر معناداری بر عملکرد نشان نداد.

    کلیدواژگان: شخصیت های پیچیده، مدیریت تعارض، تفکر منطقی، شهودی، الگوهای دوگانه فکری، طراحی آزمایشی
  • مهسا کاوئی، اکبر حسن پور*، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی صفحات 73-102
    هدف پژوهش حاضر مرور سیستماتیک و ارایه نقشه دانشی تبادل کار و خانواده با توجه به سه دیدگاه تعارض، غنی سازی و تعادل می باشد. به این منظور روند مطالعات کار و خانواده از ابتدا تا کنون (سال 2020) با روش "تجزیه و تحلیل کتابسنجی" از طریق نرم افزار "وی او اس" بررسی و موثرترین نویسندگان، مجلات و کشورها در حوزه کار و خانواده معرفی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد، 70درصد مطالعات کار و خانواده از سال 2010 به بعد و 75 درصد مطالعات توسط 10 کشور جهان انجام شده که امریکا، انگلیس و کانادا بیشترین سهم را در این زمینه دارند. در ضمن بیشترین مطالعات در حوزه های علوم مدیریت، روانشناسی کاربردی و جامعه شناسی انجام شده است. نشریه های "رفتار حرفه ای" و "روان شناسی کاربردی" پرارجاع ترین نشریه ها و "گرین هاوس" پرارجاع-ترین نویسنده در این حوزه می باشند. تجزیه و تحلیل هم رخدادی واژگان نیز 12 خوشه و بیشترین فراوانی برای کلید واژه های "جنسیت"، "تعارض کار و خانواده" و "تعارض" را در حوزه کار و خانواده نشان می دهد. در پایان با در نظر گرفتن روند مطالعات کار و خانواده در سال های اخیر پیشنهاداتی جهت پژوهش های آینده ارایه شد.
    کلیدواژگان: تبادل کار و خانواده، مرور سیستماتیک، نقشه دانشی، تجزیه و تحلیل کتابسنجی، VOSviewer
  • محمد کشاورز، حسین دامغانیان*، سید عباس ابراهیمی، عباسعلی رستگار صفحات 103-125
    امروزه محیط زیست طبیعی می تواند محیط درون سازمانی را تحت تاثیر قرار دهد، زیرا سازمان ها به منابع طبیعی وابسته هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تلنگر سازمانی، هوش هیجانی و انگیزش درونی کارکنان بر ایجاد رفتار زیست محیطی در سازمان انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری در این مطالعه 212 نفر از کارکنان شهرداری شیراز است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS2 مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شد و به منظور برازش پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 7/0 می باشد. نتایج نشان می دهد که تلنگر سازمانی بر انگیزش درونی تاثیر منفی و معناداری دارد اما هوش هیجانی تاثیر مثبت و معناداری در میزان انگیزش درونی کارکنان می گذارد. نتایج پژوهش اثر مثبت و معنادار انگیزش درونی و رفتار زیست محیطی کارکنان را تایید کرد. همچنین انگیزش درونی در سازمان ارتباط میان تلنگر سازمانی و رفتار زیست محیطی کارکنان را میانجی گری نمی کند، ولی ارتباط میان هوش هیجانی و رفتار زیست محیطی کارکنان را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: تلنگر سازمانی، هوش هیجانی، انگیزش درونی، رفتار زیست محیطی کارکنان
  • بهروز رضایی منش، محمد رحیمیان*، عاطفه سدیری جوادی صفحات 127-153

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش ذهن آگاهی بر محیط کاری (رفتارهای کاری نوآورانه، کیفیت روابط، کامیابی در کار) با توجه به نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را 383 نفر از مدیران و کارکنان شرکت بیمه ملت در شهر تهران تشکیل می دهند که از این تعداد 192 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه های استاندارد و به روش تصادفی ساده جمع آوری و با روش مدل معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای spss22 وsmartpls3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی سوال های تحقیق با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی سوالات به وسیله بارهای عاملی، آلفای کروباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج و یافته های پژوهش حاکی از تایید مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش است به طوری که ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی و محیط کاری تاثیر مثبت و معناداری دارد ، همچنین انعطاف پذیری شناختی به عنوان متغیر میانجی نقش نسبی و معناداری بین متغیرهای ذهن آگاهی و محیط کاری (رفتارهای کاری نوآورانه، کیفیت روابط، کامیابی در کار) ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، انعطاف پذیری شناختی، محیط کار، مدل معادلات ساختاری
  • رضا سپهوند، راضیه باقرزاده خداشهری* صفحات 155-178

    آدم واره های بی روح با حرکاتی ساعت وار و غیرارادی تمثیلی از کارکنان بی تفاوت و بی رغبت نسبت به کار در سازمان هستند که نه تنها خود و اطرافیان خود را بلکه کلیت سازمان را به رکود و عدم کارایی می-رسانند. اشتیاق شغلی کارکنان، مولفه ای کلیدی برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار در اقتصاد پویای کنونی می باشد. با توجه به اهمیت اشتیاق شغلی کارکنان در سازمان ها، شناخت عوامل تاثیرگذار بر اشتیاق شغلی کارکنان از جمله تاثیر عوامل رفتار شوخ طبعانه؛ تصویری از نشاط و سلامت روانی و انرژی احساسی؛ تصویری از ارتباطات گرم و صمیمی ضرورتی انکارناپذیر به شمار می رود. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی گری انرژی احساسی در تاثیرگذاری رفتار شوخ طبعانه بر اشتیاق شغلی در سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. روش پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و برحسب روش، تحقیقی توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان سازمان سینمایی کشور (200 نفر) است و تعداد حداقل نمونه از طریق فرمول کوکران 132 نفر محاسبه شد که افراد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های استاندارد بوده که روایی و پایایی ابزار مورد سنجش تایید گردید. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزارهای SPSS 20 و Smart PLS 3 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که رفتار شوخ طبعانه، دو متغیر انرژی احساسی و اشتیاق شغلی کارکنان را به طور مثبت و معناداری تحت تاثیر قرار می دهد. هم چنین انرژی احساسی بر اشتیاق شغلی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. در نهایت نقش میانجی این متغیر در تاثیر رفتار شوخ طبعانه بر اشتیاق شغلی کارکنان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، انرژی احساسی، رفتار شوخ طبعانه
  • زهره محسنی کبیر، زهره موسوی کاشی* صفحات 179-222

    هدف اصلی بررسی تاثیر نظارت سوءاستفاده بر رفتارهای مثبت و منفی کارکنان (خلاقیت و رفتار شهروندی سازمانی ، رفتار کار ضد تولید ، رفتارهای پنهان سازی دانش و فرسودگی شغلی) است. این مطالعه از نوع کاربردی و از نوع پیمایشی- تحلیلی است که براساس آنالیز ماتریس کوواریانس با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) انجام شده است. ما فرضیاتی را در مورد داده های جمع آوری شده از 478 کارمند از طریق هفت نظرسنجی طی یک دوره 3 ماهه در شرکت ملی گاز ایران و شرکتهای تابعه آن آزمایش کردیم. نتایج اصلی نشان می دهد که نظارت سوءاستفاده بر رفتارهای کاری ضد تولید ، رفتارهای پنهان سازی دانش و فرسودگی شغلی تاثیر مثبت دارد. و بر اصالت و رفتار شهروندی سازمانی تاثیر منفی می گذارد. این مطالعه نقش میانجی عدالت سازمانی در تاثیر نظارت سوء استفاده بر متغیرها را نشان می دهد و بنابراین درک اثر واسطه را عمیق تر می کند. یافته ها نشان می دهد که عدالت سازمانی در رابطه بین نظارت سوءاستفاده و رفتارهای منفی زیردستان نقش واسطه ای دارد و تاثیر مثبت نظارت سوء استفاده بر رفتارهای کاری ضد تولید ، فرسودگی و پنهان سازی دانش را کاهش می دهد. نتایج متغیرهای کنترل (جنسیت و موقعیت سازمانی) نشان می دهد که تاثیر نظارت سوء استفاده بر OCB ، در مردان از زنان منفی تر است. همچنین درک عدالت سازمانی در کارمندان ستادی بیش از کارمندان عملیاتی است. همچنین در کارمندان ستادی ، نقش واسطه گر عدالت سازمانی در تاثیر نظارت سوءاستفاده بر اصالت و رفتارهای CWB ، بیش از کارمندان بخش عملیاتی است.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار پنهان سازی دانش، فرسودگی شغلی
|
  • saied sehhat, amir safari moghadam *, Mohsen Ashary, Behnaz Pani Pages 1-28

    Today's dynamic and complex environment no longer provides much opportunity for appropriate response. Companies that can't keep up with the changes are being destroyed. In addition, employees have less room for attention in the information age bombardment of the digital age. Any ambiguity in both matters adds to the complexity. Organizational leaders need to communicate information in a transparent, accurate, and timely manner in order to communicate and align with employees. Metaphor as a powerful and very effective tool in conveying concepts can help the leader to achieve his goals; a powerful tool that many great poets and writers have used; because metaphor conveys a large amount of concepts in the fewest words. Perspective, inspiration and persuasion are considered to be the main functions of metaphor. The present study aims to investigate the role and function of metaphor in the behavior of the organization leader in one of the successful organizations that has experienced several successful organizational changes using ethnography and content analysis. In more than a year of observing and participating in various meetings of the leader of the organization, an attempt has been made to identify the metaphors used and to classify them according to function. After reviewing and performing content analysis, four functions were identified for metaphors. The leader seems to have focused more on using specific functions than metaphors based on their function at different times.

    Keywords: Metaphor, Content analysis, Ethnography, Organizational Leadership, Inspiration, Organizational Change
  • MohammadMilad Ahmadi, Rosa Hendijani *, Alireza Alikhanzadeh Pages 29-72

    Given the growing complexity of organizations and the differences in people's thoughts, attitudes, and beliefs, conflict is seen as an inevitable component of organizational life. Since today, manpower is considered as the main asset of organizations and as a competitive advantage, management and control of the conflict phenomenon, especially with Difficult Personalities in organizations is one of the most important management skills that managers need. Definitely, Difficult employees constantly use problematic communication styles such as shouting, moaning and complaining, or taunting to express what they are feeling or thinking, in order to direct or mislead others' behaviors and attitudes. The present study simulates the decision-making situation of difficult personalities using gamification and examines the relationship rational thinking and success in interacting with difficult personalities through an experimental approach. To measure rational/experiential thinking, two methods of using the REI40 test and manipulating thinking style using a laboratory activity were used. The results of the data analysis showed that the rational thinking measured through REI40, had a positive effect on conflict management with difficult personalities; However, manipulation of thinking style did not have a significant effect on performance.

    Keywords: Difficult Personalities, Conflict Management, Rational, Experiential Thinking, Dual Process Models, Experimental design
  • Mahsa Kavei, Akbar Hassanpoor *, Saeed Jafarinia, Yousef Vakili Pages 73-102
    This study offers a systematic review of academic research on work family interface and provides the knowledge map according to the three perspectives of conflict, enrichment and balance. The evolution of researches from the beginning until now (2020) was explored with the method of "Bibliometric analysis" through the visualization tool named VOSviewer software. The most influential authors, journals and countries in the field of work and family were introduced. The findings show that 70% of work and family studies have been conducted since 2010 and 75% of studies have been done by 10 countries, which the United States, the United Kingdom and Canada have the largest share. Also the journals of “vocational behavior” and “applied psychology” and “Greenhaus” are the most influential Journals and author in this field. Co‑occurrence analysis on keywords shows 12 cluster and most frequencies for the keywords “Gender”, “Work family conflict” and “conflict”. The results achieved by this study will enhance understanding of work life research and enable future developments for the theorists and researchers.
    Keywords: “work family Interface”, “systematic review “, “knowledge map”, bibliometric analysis, “VOSviewer”
  • Mohammad Keshavarz, Hossein Damghanian *, Seyedabbas Ebrahimi, Abbasli Rastgar Pages 103-125
    Todays, the natural environment can affect the internal environment of organization because organizations are dependent on natural resources.The aim of this study was to investigate the effect of organizational nudge, emotional intelligence and internal motivation of employees on environmental behavior in organization. This study was applied in a descriptive and surveyed manner. The population of the study included 212 employees of Shiraz municipality who were selected through available sampling method. Partial least squares method and Smart PLS2 software were used for data analysis. Convergent validity was used to assess the validity and Cronbach's alpha was used to fit the reliability and its coefficient was greater than 0.7 for all research constructs. Results show that organizational nudge has a negative and significant effect on intrinsic motivation, but emotional intelligence has a positive and significant effect on employee motivation. The results confirmed the positive and significant effect of intrinsic motivation and proenvironmental behavior of employees. Also, intrinsic motivation in the organization does not mediate the relationship between organizational nudge and proenvironmental behavior of employees, but it mediates the relationship between emotional intelligence and proenvironmental behavior of employees
    Keywords: organizational nudge, emotional intelligence, Intrinsic Motivation, pro environmental Behavior of Employees
  • Behrooz Rezaeemanesh, Mohammad Rahimian *, Atefeh Sodeiri Javadi Pages 127-153

    The purpose of this study is to investigate the role of mindfulness in the work environment (innovative work behaviors, relationships quality, thriving at work) with regard to the mediating role of cognitive flexibility. The statistical population of this study consists of 383 managers and employees of Mellat Insurance Company in Tehran, of which 192 people were selected as the sample size. The data of this research were collected through standard questionnaires and simple random method and were analyzed by structural equation modeling method by spss22 and smartpls3 software. The validity of the research questions was confirmed using convergent and divergent validity and the reliability of the questions was confirmed by factor loadings, Alpha Cronbach and Composite reliability. The results and findings of the study confirm the conceptual model and hypotheses of the research so that mindfulness has a positive and significant effect on cognitive flexibility and work environment. Also, cognitive flexibility as a mediating variable has a relative and significant role between mindfulness and work environment (innovative work behaviors, relationships quality, thriving at work).

    Keywords: Mindfulness, cognitive flexibility, Workplace, structural equation modeling
  • Reza Sepahvand, Razieh Bagherzadeh Khodashahri * Pages 155-178

    Soulless robots with clockwise and involuntary motions are a parable of the non-engagement employees in a organization, which the whole of organization leads to inefficiency. Work engagement is key to achieving sustainable competitive advantage in today's dynamic economy. Considering the importance of work engagement in organizations, understanding the affecting factors on employees' work engagement are important , including the effects of humor behavior - a portrait of happiness and mental health and emotional energy - a portrait of warm and intimate communication. In this present study we attempt to investigate the mediating role of emotional energy in the impact of humor behavior on work engagement in the Minister of Culture and Islamic Guidance- Cinema Affairs Organization. The method of this research for achieving mentioned aim is practical and the data collection method is descriptive and correlational and 200 employees were considered as statistical population and 132 employees were chosen as sample by proportionate stratified random sampling method and Corcoran formula. Data gathering tools were Standard questionnaires that the validity and reliability evaluated. The statistical research results have been studied using Smart PLS 3 and SPSS 20. The research findings indicate that humor behavior positively and significantly affects the two variables of emotional energy and work engagement. Emotional energy also has a positive and significant effect on work engagement. Finally, the mediating role of this variable in the effect of humor behavior on and work engagement was confirmed.

    Keywords: Work Engagement, Emotionl energy, Humor behavior
  • Zohreh Mohsenikabir, Zohreh Mosavi Kashi * Pages 179-222

    The main purpose is to examine the effects of abusive supervision on Positive and negative behaviors of employees (originality and organizational citizenship behavior, counterproductive work behavior, knowledge hiding behaviors, and job burnout). This study is applied research and survey-analytical based on covariance matrix analysis using structural equation modeling (SEM). We tested hypotheses on data collected from 478 employees through seven surveys over a 3-month period in National Iranian Gas Company and its subsidiary companies. The main results show that abusive supervision positively affects on counterproductive work behavior, knowledge hiding behaviors, and job burnout; and negatively affects on originality and organizational citizenship behavior. This study demonstrates the mediating role of organizational justice in the effects of abusive supervision on variables, and thus deepens the understanding of the mediating effect. Findings show that organizational justice has a mediating role in the relationship between abusive supervision and negative behaviors of subordinates, and reduce the Positive effect of abusive supervision on counterproductive work behaviors, burnout and knowledge hiding behaviors. The results of control variables (gender and subordinate position) show that the effect of abusive supervision on OCB, in men, is more negative than women. Also perception of organizational justice in staff Employees is more than line Employees. Also in staff, the mediating role of organizational justice on the effect of abusive supervision on the Originality and CWB behaviors, is more than the line Employees.

    Keywords: Abusive Supervision, Organizational Justice, Organizational citizenship behavior, knowledge hiding behavior, Job Burnout