فهرست مطالب

نشریه تغییرات اجتماعی - فرهنگی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محبوبه ایلواری، افسانه ادریسی* صفحات 1-20

    هدف پژوهش، فهم انگیزه ی زنان از پذیرش هزینه ه ای مادی گزاف مدیریت بدن می باشد. پژوهش با رویکرد کیفی و روش گراندد تیوری انجام شد. تکنیک گردآوری داده ها، مصاحبه ساخت‏ نیافته و داده ها از مصاحبه با 15نفر از زنان ساکن شهر گرگان با تجربه مدیریت بدن، جمع آوری شد. انتخاب مصاحبه‎شوندگان با روش نمونه‏ گیری هدف مند که نیازمند نمونه گیری متوالی به نام گلوله ‏برفی است، انجام شد. از اعتبار زاویه بندی استفاده شد. نتایج نشان داد پذیرش هزینه های مادی مدیریت بدن در زمینه حمایت خانواده، قدرت فشار بر خانواده برای کسب موافقت و طرد وضعیت زن بزرگسال پدید می‏ آید. عوامل موثر بر پذیرش هزینه های مادی مدیریت بدن احساس حقارت و خود کم‎ بینی، تبلیغ و ترغیب افراد، الگوپذیری از رسانه ها، عاملیت پزشکان و مقایسه اجتماعی شناسایی شدند. دسترسی به منابع مادی شخصی، پایگاه پایین تر زنان در جامعه و جایگزینی برای جبران کمبودها به‏ عنوان شرایط مداخله گر و پذیرش هزینه های مادی مدیریت بدن منجر به جستجوگری در کیفیت جراحان و آرایشگران، صرف زمان برای یافتن مراکز مدیریت بدن و تایید گرفتن از اطرافیان می باشد، پیامدهای چنین کنش ها و واکنش‏ هایی متمایز شدن، کسب هویت فردی، برتری جویی، تحرک عمودی طبقات اجتماعی و ارتقاء اعتماد به نفس است.

    کلیدواژگان: مدیریت بدن، زنان، هزینه های مادی مدیریت بدن، دنیای مدرن، تمایز
  • روضان پیری، روزا کرم پور*، مجید کفاشی صفحات 20-43

    در میان مباحث متعددی که در چند دهه اخیر در حوزه علوم اجتماعی مطرح شده، بحث توسعه از گستردگی و اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است. از این رو مقاله حاضر به بررسی موانع اقتصادی توسعه یافتگی در استان ایلام و درک و تفسیر مردمان آن دیار از توسعه می پردازد. روش شناسی پژوهش کیفی است. از روش مردم نگاری برای گردآوری داده ها و از نظریه زمینه ای برای تحلیل و بررسی داده ها استفاده گردیده است. در این پژوهش، اطلاعات مشاهده ای و اسنادی توسط محقق گرد آوری و اطلاعات مصاحبه ای از 56 نفر از مشارکت کنندگان ساکن در میدان مطالعه به عمل آمد. برای تعیین افراد مورد مصاحبه، از روش نمونه گیری کیفی-  هدفمند و  برای تعیین تعداد مصاحبه شوندگان از منطق اشباع نظری در نمونه گیری نظری استفاده شده است. سپس عملیات تحلیل اطلاعات در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام شده و در نهایت از ترکیب کلیه مقوله ها، مدل نهایی تحقیق استخراج شد. نتایج بررسی نشان می دهد که مهم ترین موانع اقتصادی توسعه یافتگی در این استان، مشکلات اکولوژیک، فقر اقتصادی مزمن، نبود بخش خصوصی قوی و فقدان زیر ساخت های اقتصادی می باشد. براساس مدل نهایی توسعه به مثابه پدیده ای دوگانه و تقابل گرا درک، ارزیابی و تفسیر شده است که توانسته از یک طرف استان ایلام را توانمند ساخته و بسیاری از مسایل و مشکلات زندگی آنان را در ابعاد مختلف تغییر و  نوسازی مشخص کند و از طرف دیگر، موجب تضعیف سنت ها می شود که از دید مردم استان ایلام به عنوان نتایج نامطلوب توسعه تلقی می گردد.

    کلیدواژگان: موانع اقتصادی، توسعه یافتگی، نظریه زمینه ای، استان ایلام
  • سوسن سهامی*، آمنه قلی پور صفحات 44-62
    زنان سرپرست خانوار، در مقایسه با زنان دارای همسر، با استرس بیش تری برای اداره ی زندگی روبه رو می شوند. شاغل بودن، کار در منزل، مراقبت از فرزندان، نگرانی های مالی و عدم برخورداری از منابع حمایتی کافی به طور روزانه سبب استرس و پریشانی زنان سرپرست خانوار می شوند و آن ها را با مشکلاتی از قبیل بیماری های جسمانی، مشکلات خواب و افسردگی مواجه می کنند که در نهایت بهزیستی خود و خانواده شان را تحت تاثیر قرار می دهند. پژوهش حاضر، علی- مقایسه ای است که نمونه ی پژوهشی شامل 107 زن سرپرست خانوار تحت حمایت و 107 زن سرپرست خانوار غیرحمایت بودند که از بین چهار ناحیه ی تحت حمایت کمیته ی امداد شیراز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها شامل مقیاس حمایت اجتماعی فیلیپس (PSSI)، پرسش نامه ی راهبردهای مقابله ای (CISS) و پرسش نامه ی جو عاطفی خانواده ی برن (BFECQ) بود. نتایج آمار توصیفی نشان داد که در تمام خرده مقیاس های متغیرهای پژوهش به جز سبک مقابله ای هیجان مدار، میانگین نمرات گروه زنان سرپرست خانواد تحت حمایت از گروه زنان غیرحمایت بالاتر است. نتایج حاصل از روش تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بین زنان سرپرست خانوار تحت حمایت و زنان سرپرست خانوار غیرحمایت در شیراز از لحاظ خرده مقیاس های حمایت اجتماعی (حمایت خانواده، دوستان و دیگران)، خرده مقیاس های سبک های مقابله ای (سبک های مسئله مدار، هیجان مدار و اجتناب مدار) و جو عاطفی خانواده (جو پدر- فرزندی و مادر- فرزندی) در سطح 001/0p< تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سبک های مقابله، جو عاطفی خانواده، زنان سرپرست خانوار
  • شمیم شرافت*، کیانا تقی خان صفحات 63-81
    سرطان یکی از شایع ترین بیماری ها در سطح جهان است. این بیماری می تواند بر ابعاد مختلف زندگی فرد تاثیر بگذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر این بیماری بر زندگی بیماران سرطانی و تجربه زیسته این افراد است. به همین منظور 14 زن و 6 مرد سرپرست خانوار که با روش گلوله برفی انتخاب شده بودند با مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته از طریق برنامه مکس کیو دی ای، مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های این تحقیق نشان دادند که این بیماری در دو بعد اقتصادی و اجتماعی بر روی افراد تاثیر می گذارد. در بعد اقصادی هزینه ی بالای درمان، سپس از دست دادن شغل و مصرف کننده بودن باعث اختلال در زندگی فرد می شود و در بعد اجتماعی تجربه احساس طرد، تنهایی، تحمل کلیشه های جنسیتی، بی توجهی برخی پزشکان، عدم اختصاص وقت کافی برای بیمار توسط پزشک، تشخیص های غلط و عدم حفظ عزت نفس افراد توسط سازمان ها از مهم ترین موارد گزارش شده بود.
    کلیدواژگان: سرطان، تشخیص غلط پزشک، مشکلات اقتصادی، مشکلات اجتماعی
  • حسن شیرعلیزاده، منصور حقیقتیان*، اصغر محمدی صفحات 82-101

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی تغییرات اولویت نظام های ارزشی جوانان، مورد مطالعه: جوانان 29-15ساله شهر اردبیل انجام شد. چارچوب نظری و مدل تحلیلی با استفاده از نظریه نظریه پردازانی همچون اینگلهارت، زیمل، مید و وبر ارایه شد. این پژوهش به روش پیمایشی انجام شد و در جهت ارتقا روایی سنجه های پرسشنامه از اعتبار صوری و قابلیت اعتماد نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ که برای کلیه متغیرها بالاتر از 0/70 به دست آمد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان 29-15 ساله شهر اردبیل هستند که تعداد آن ها طبق آمار ثبت و احوال شهر اردبیل 193826 (95822 پسر و 98004 دختر) نفر گزارش شد که از بین آن ها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 598 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss و Amos استفاده شد. یافته های پژوهش نشانگر این بودند که متغیرهای مستقل میزان استفاده از رسانه های جمعی، دینداری، شبکه های اجتماعی و ارتباط با گروه های مرجع بر متغیر وابسته اولویت های ارزشی تاثیر معنی داری دارند. همچنین نتایج آزمون فریدمن نشان داد که ارزش اقتصادی با میانگین رتبه 3/97 مهمترین اولویت نظام های ارزشی جوانان است و پس از آن ارزش اجتماعی با میانگین رتبه 3/02 در رتبه دوم اهمیت قرار دارد. همچنین ارزش فرهنگی با میانگین رتبه 2/00 در رتبه سوم اهمیت قرار دارد. نهایتا ارزش سیاسی با میانگین رتبه 1/02 در بین عوامل مختلف در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: اولویت های ارزشی، رسانه های جمعی، دینداری، شبکه های اجتماعی و گروه های مرجع
  • حامد غلامپور گالشکلامی، خلیل میرزایی*، بهرام قدیمی، زهرا علیپور درویشی صفحات 102-122
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی بر تمایل به ورزش جوانان به ویژه زنان می باشد. پژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش از نوع کاربردی و بر اساس مسیر از نوع توصیفی می باشد که بر روی جوانان شهر تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه جوانان ساکن در شهر تهران در حدود 3040248 نفر بر اساس سرشماری سال 1395 می باشند که بر اساس جدول برگرفته از گلن دی ایزراییل به میزان 370 نفر به عنوان نمونه تعیین و برای اطمینان از عدم تورش 400 نفر به عنوان نمونه ی نهایی انتخاب گردید و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای نمونه گیری انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد شده ی حمایت اجتماعی، پذیرش اجتماعی، سرمایه اجتماعی، رفتار مطلوب اجتماعی، سرمایه فرهنگی، هوش فرهنگی و جهت گیری مذهبی و پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته ی تمایل به ورزش همگانی با ضریب CVR برابر با 0/86، اعتبار سازه برابر با 0/77 و پایایی برابر با 0/89 بودند. نتایج به دست آمده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی حاکی از آن بود که عدم وجود سرمایه ی اجتماعی، رفتار مطلوب اجتماعی و حمایت اجتماعی بر تمایل جوانان به ورزش همگانی تاثیر گذار بودند و عدم وجود پذیرش اجتماعی، هوش فرهنگی، سرمایه ی فرهنگی و باورها و جهت گیری های اعتقادی و ارزشی تاثیری بر تمایل به ورزش همگانی نداشتند.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، جوانان شهر تهران
  • امیر فرخ وندی، حسین اقاجانی مرسا*، مهرداد نوابخش، سروش فتحی صفحات 123-141

    بشر در طول دوران زیست خود تغییرات بسیاری در ذایقه و ارزش های زیبایی شناختی خویش تجربه نموده است. به همین سبب در تاریخ اندیشه رویکردهای مختلفی برای تبیین این تغییرات عرضه شده که در این پژوهش به دیدگاه های جامعه شناختی اشاره شده است. این تحقیق با هدف سنجش و تحلیل ذایقه ی فرهنگی و هنری شهروندان اهواز و بررسی عوامل متمایزکننده ی آن و همچنین بررسی همگونی آن تحت تاثیر شبکه های اجتماعی مجازی انجام پذیرفته است که پس از مصاحبه با صاحب نظران حوزه ی فرهنگ و هنر مهم ترین شاخص ها و مصادیق ذایقه ی فرهنگی و هنری مشخص شده و سپس با روش پیمایش، جمعیت مورد مطالعه مورد بررسی قرار گرفته و این نتایج بدست آمد: با آزمون فرضیات تحقیق مشخص شد که 7 متغیر جنسیت، نوع شغل، قومیت، سطح آموزشی، سرمایه ی اقتصادی، سرمایه ی فرهنگی و طبقه ی اقتصادی اجتماعی بر روی ذایقه ی فرهنگی و هنری شهروندان اهواز تاثیرگذارند و عوامل متمایزکننده ی ذایقه ی آنان می باشند. اما با تایید فرضیه ای که استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی را باعث مشابهت در ذایقه ی فرهنگی و هنری شهروندان اهواز برمی شمرد، باید گفت علی رغم تمایزاتی که تحت تاثیر برخی عوامل در ذایقه ی این افراد وجود دارد، به موازات افزایش استفاده و کنشگری در شبکه های اجتماعی مجازی، ذایقه و سلایق آنان رو به مشابهت و همگونی فزاینده میل می نماید.

    کلیدواژگان: ذائقه ی فرهنگی و هنری، شبکه های اجتماعی مجازی، تمایز، تشابه
  • آکو کهنه پوشی، علیرضا کلدی*، سید محمد سیدمیرزایی صفحات 142-162

    در طول چند دهه اخیر، جهان زیست خانواده ایرانی تحت تاثیر عوامل گوناگون از گونه های گذشته ی خود متمایز شده است. مطالعه حاضر به بررسی درک معنایی تجارب زیسته مردم از ویژگی ها و مشخصه های کنونی خانواده می پردازد. رویکرد تحقیق حاضر تفسیرگرایی اجتماعی و روش شناسی آن مبتنی بر روش تحقیق کیفی است. داده های آن براساس فنون قوم نگاری (مشاهده مشارکتی، مصاحبه باز و بی ساخت)، براساس منطق نمونه گیری هدفمند و نظری در بین ساکنان شهر مریوان گردآوری و براساس نظریه زمینه ای تحلیل و درنهایت، نتیجه در قالب الگوی پارادایمیک ارایه شده است. هدف عمده این تحقیق بررسی درک و تفسیر تجارب مردم از ویژگی ها و خصوصیات خانواده کنونی، آن طور که توسط مردم تحت مطالعه تجربه شده است. یافته ها شامل 24 مفهوم، 5 مقوله جزء (ورود عناصر مدرن، پذیرش، تمایلات فردگرایانه، تغییرات ارزشی و ارتقای اجتماعی اقتصادی)، 2 مقوله عمده (پدیده نوسازی و خانواده نوسازی شده) است. «خانواده در حال گذار» مقوله ی هسته نهایی است. نتایج پژوهش نشان دهنده ظهور ویژگی های متعددی در جهان زیست خانواده کنونی در جامعه مورد بررسی است. براساس درک و تفسیر مردم این جامعه، خانواده تحت تاثیر عوامل سنت زدا، ازجمله عناصر نوسازی ویژگی های متفاوت و بعضا متمایز به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: خانواده، نظریه ی زمینه ای، نوسازی، تفسیرگرایی اجتماعی
  • نازنین ملکیان*، حسن جوکار قمی صفحات 163-184

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه شبکه های اجتماعی مجازی با دین گریزی جوانان می باشد. در این پژوهش چارچوب نظری مبتنی بر نظریات ساخت یابی برگر و لاکمن،  نظریه گیدنز و نظریه استفاده و خشنودی است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و با روش پیمایشی است. جامعه آماری تمامی جوانان 29-15 ساله منطقه 15 شهر تهران است که با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و بر اساس فرمول کوکران 380 نفر از جوانان منطقه 15 شهر تهران انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. در این تحقیق تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان داده است که استفاده از کارکردهای اجتماعی، فرهنگی و دینی شبکه های اجتماعی مجازی در حد متوسطی است و بیش ترین جوانان در گروه کم اعتقاد قرار گرفته اند. نتایج بیانگر آن است که بین شبکه های اجتماعی مجازی و دین گریزی جوانان همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. بین کارکردهای اجتماعی شبکه های اجتماعی مجازی و دین گریزی جوانان رابطه منفی و معنادار و بین کارکردهای فرهنگی شبکه های اجتماعی مجازی و دین گریزی جوانان رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داده است که بین کارکردهای دینی شبکه های اجتماعی مجازی و دین گریزی جوانان رابطه منفی و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیونی و تحلیل مسیر  نشان داده است که کارکردهای اجتماعی شبکه های اجتماعی مجازی بیش ترین تاثیر را بر دین گریزی جوانان داشته است. طبق نتایج، شبکه های اجتماعی مجازی توانسته است 20/7 درصد از واریانس متغیر وابسته دین گریزی جوانان را تببین کند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، کارکرد اجتماعی، کارکرد فرهنگی، کارکرد دینی، دین گریزی
  • محسن نیازی، سمیه میری*، هادی افرا صفحات 185-201
    از مهم ترین مسایلی اجتماعی که خانواده در جوامع معاصر را تحت تاثیر قرار داده، مساله طلاق عاطفی است. به طوری که مطالعات بسیاری را برانگیخته است. از این رو، انجام تحقیقاتی که بتوان از طریق آن عصاره پژوهش های موجود را بدست آورد بسیار ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، به کارگیری فراتحلیل به منظور تحلیل و ترکیب نتایج مطالعات پیرامون عوامل موثر بر طلاق عاطفی است. جامعه آماری کلیه مقالات در مورد طلاق عاطفی در بین خانواده های ایرانی است که بین سال های 1390 تا 1396 انجام شده اند. با توجه به معیارهای فراتحلیل، 5 مقاله در خصوص طلاق عاطفی از میان 60 مقاله منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی انتخاب و توسط نرم افزار فراتحلیل بررسی شدند. بررسی های اولیه نشان دهنده ناهمگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات است. هم چنین، اندازه های اثر متغیرهای میزان دینداری زوجین معادل 0/316، میزان دخالت خانواده ها 0/303، ساختار قدرت در خانواده 0/387 است که بر حسب نظام تفسیری کوهن متوسط رو به بالا ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، میزان دینداری زوجین، ساختار قدرت در خانواده، میزان دخالت خانواده ها، فراتحلیل
|
  • Mahbobeh Ilvari, Afsaneh Edrisi * Pages 1-20

    The purpose of this study is finding out the women’s motivation  of accepting high costs of body management, the study is done with the qualitative approach and grounded theory method. Data collection method was unstructured interview, which was done with 15 women in Gorgan who had experience of body management. To choose the interviewees, the targeted sampling method was used, which requires sequential sampling called snowball.  The results showed that the acceptance of body management costs is caused by family support, the compelling power on the family and rejection of the status of an adult woman. The effective factors on the acceptance of the body management costs are feeling humiliated, advertisement, following media, doctors’ role and social comparison.  Having access to personal financial resources, lower position of women in the society and a way of compensating other weaknesses are of effective factors on the acceptance of body management costs which will lead to searching to find surgeons and barbers, spending time to find body management centers and getting the other people to confirm. The results of such actions and reaction is being distinct, gaining personal identity, seeking superiority, vertical mobility of social classes and the promotion of self- confidence.

    Keywords: Body Management, Women, Body management financial costs, modern world, Distinction
  • Rozan Piri, Roza Karampour *, Majid Kaffashi Pages 20-43

    Of the numerous discussions posed over the recent decades in social sciences، the discussion of development has been one of the most important and widespread ones. Therefor، in this paper the obstacles of economic developmentin ilam Province and its people's perception and interpretation of it have been investigated. The method of research is qualitative. The data was collected through ethnographic method and the grounded theory was used to analyze data. In this research, the documentary and obseravatory data and the data obtained from interviewing 56 participants, living in ilam,was collected by researchers. To select interviwees, the mothed of qualitative – purposive and to determine the number of interviewees the theoretical saturation method were applied. Analysis was done in three phases: open encoding, axial encoding, and selective encoding. For each question a grounded model was drawn. In the end, through the combination of all categories, the final model of research was extracted. The results of research show that the most important economic obstacles of development in this province are echologic, chronic economic poverty, lack of strong private sector, and the lack of economic infrastructures. Based on the Final model the development is perceived, evaluated and interpreted as a binary and reciprocal phenomenon which has been able to empower Ilam province and determine a great deal of problems of the people and change and recoustruct their lives in different dimensions on one hand and requires traditional costs on the other which is deemed as the unpleasant results of development from the viewpoint of Ilam people.

    Keywords: Economic obstacles, development, Grounded Theory, Ilam province
  • Sousan Sahami *, Amaneh Golipoor Pages 44-62
    The aims of paper was comparison of social support, coping and family emotional climate and non-sponsored female-headed households in Shiraz. Research method was causal-comparative that study sample consisted of 107 households and 107 non-sponsored households. The instrument used for data collection were includes social support scale Phillips (PSSI), Coping Inventory For Stressful Situation (CISS) and family emotional climate questionnaire Bern (BFECQ), respectively. Descriptive and explanation statistical methods were used,  including multivariate analysis of variance (MANVOA) and one-way analysis of variance (ANOVA). Analyzes were performed using software (SPSS) version 21 for data analysis.   Findings showed that except emotional coping style,  the scores mean of women heads of household under is higher the of women non-sponsored households.    Findings showed that are different in between sponsored female-headed households and non-sponsored households in Shiraz in terms of subscales of social support (family, friends and others support), subscales of coping styles (task oriented, emotion oriented, avoiding oriented coping) and emotional family climate (father-son and mother-child climate) at level of p < 0/001. When women heads of households, institutions sponsored the study says, comfort and become more relaxed, less attachment and can spend more warmth and intimacy of their family and their children.
    Keywords: social support, coping styles, family emotional climate, female-headed households
  • Shamim Sherafat *, Kiana Taghikhan Pages 63-81
    Cancer is one of the most common diseases in the world. This condition can affect many aspects of a person's life. The aim of this study is to investigate the effect of this disease on the lives of cancer patients and the lived experience of these people. For this purpose, 14 women and 6 male heads of households who were selected by snowball method were examined through in-depth semi-structured interviews. The data was examined by MAXQDA program. The findings show that the disease affects people in both economic and social terms. In the economic dimension, the high cost of treatment, then the loss of job and being a consumer disrupts a person's life, and in the social dimension, the experience of feeling rejected, lonely, enduring gender stereotypes, neglecting of some doctors, not allocating enough time for the patient, misdiagnose and humiliation of the charities were among the information found in this research.
    Keywords: cancer, misdiagnose, Social Issues, economical issues
  • Hasan Shiralizadeh, Mansour Haghighatian *, Asghar Mohammadi Pages 82-101

    The present study aimed at the sociological explanation of the Changes in priority of youth value systems in the study of young people aged 15-29 in Ardebil. Theoretical framework and analytical model were presented using theorizing theories such as Inglehart, Simmel, Mead, and Weber. This research was carried out through a survey method. To improve the validity of questionnaire measures, face validity and reliability were also measured using Cronbach's alpha coefficient, which was more than 0.70 for all variables. The statistical population of the study consisted of all 15- to 29-year-olds in Ardabil city whose number was reported according to the statistics of Ardabil city of 193826 (95822 males and 98004 girls). 598 of them were selected by using cluster sampling method using Cochran's formula Multi-step as a sample. Data were analyzed by SPSS and Amos software. Findings indicate that independent variables have a significant effect on the use of mass media, religiosity, social networking and communication with reference groups on the dependent variable of value priorities. Also, the results of Friedman's test showed that economic value with the average score of 3.97 is the most important priority of youth value systems, and then social value with an average of 3.23 is in the second rank. The cultural value is also ranked third with an average score of 2.00. Ultimately, the political value with the average score of 1.12 is among the various factors in the last rank.

    Keywords: value priorities, Mass Media, religiosity, social networks, reference groups
  • Hamed Gholampourgaleshkolami, Khalil Mirzaeei *, Bahram Ghadimi, Zahra Alipourdarvishi Pages 102-122
    The purpose of the current research is to survey the influence of Social and Cultural factors on youth tendency to public sport. The research is has been conducted by applied method  in its goal and by descriptive one in its path. The  population of the research includes all youth in Tehran (about 3040248 person) from which 370 ones were selected in accordance with De Israeil (2008 online) sample size table the size has been increased to 400 for accuracy and has been choosen through the multi-stage cluster random sampling. The Data gathered by the standard questionnaires of the social support, the social acceptance, the social capital, the social favorite behavior, the cultural capital, the cultural intelligence and the religious orientation along with researcher made one about public sport with the CVR: of 0/860 and the content validity: of 0/776 and the reliability: of 0/894. the data has been analysed by the Pearson correlation & liner Regression and the results shows that lack of social capital, social favorite behavior and social support affect significantly on public behavior and lack of social acceptance, cultural intelligence, cultural capital and belief and value orientations did not affect on public sport.
    Keywords: public sport, Social Factors, Cultural Factors, Tehran youth
  • Amir Farokhvandi, Hossahn AGHAJANI *, Mehrdad Navabakhsh, Soroush Fathi Pages 123-141

    Human beings have experienced many changes in their aesthetic tastes and values throughout their lives. For this reason, different approaches have been proposed in the history of thought to explain these changes, which in this research have been referred to sociological opinions.This research has been done with the aim of measuring the cultural and artistic taste of Ahwaz citizens, studying distinc factors affecting it sociologically and investigating similarity of taste in effect virtual social networks. By interviewing the most important indexes related to cultural and artistic taste were identified and then, using the Survey method, citizens of Ahwaz were studied. By testing the research hypothesis, it was found that 7 variables studied, included gender, type of job, ethnicity, educational level, economic capital, cultural capital and socioeconomic class, are factors affect on cultural and artistic tastes of Ahwaz citizens which makes it distinct and it was found that the use of virtual social networks makes similarity in tastes.

    Keywords: cultural, artistic taste, Virtual social networks, Distinction, Similarity
  • Ako Kohnapooshi, Alireza Kaldi *, Seyed Mohammad Seyedmirzaie Pages 142-162

    During the recent decades, Iranian family’s life, under the effect of various factors, has differentiated it form past species. The purpose of this study is to investigate the deep perception of life experience about present characteristics and features of family. The procedure in the present study is a kind of social interpretivism. And this study is a qualitative research too. The data are based on Ethnography techniques (open and, unstructured interviews), and they are collected among Marivan inhabitants based on basis of purposive and theoretical sampling and finally they have been analyzed on the basis of Grounded Theory and the results have been presented in terms of paradigmatic pattern. The main purpose of this research is to investigate people perception and interpretation of qualities and characteristics of present family from the participants point of view. The findings include 24 themes, 5 detailed categories (modern factor entrance acceptance, individualism desires, value change and social – economical promotion), two main categories are (modernization phenomenon and renovated family). The core category is “family in transition”. The results of the study show that various characteristics and qualities in appearing in the present life of marivan’s society. Furthermore, based on the perception and changes of people of this society, the family, has gained various and especially separate characteristics under the effect of divergent forces, including modernization factors.

    Keywords: Family, Grounded Theory, Modernization, social interpretivism
  • Nazanin Malekian *, Hasan Jokar Ghomi Pages 163-184

    The main purpose of this study is to investigate the relationship between virtual networks and Religion aversion of youth. In this research, the theoretical framework is based on Berger and Luckmann's social construction theories, Giddens theory and the theory of use and gratification. The present research is correlational and survey method. The statistical population is all 15-29-year-old youth in district 15 of Tehran which randomly by cluster sampling method and based on the Cochran formula, 380 people was selected. The data gathering tool was a researcher made questionnaire. In this research, data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The results of the research have shown that the use of social, cultural and religious functions of virtual social networks is moderate average, and youngest people are believed to be in The low-believer group. The results indicate that there is a negative and significant correlation between the virtual social networks and the religion aversion of youth. There is a meaningful relationship between the cultural functions of virtual social networks and religion aversion of youth. And also there is a negative and meaningful relationship between the religious functions of virtual social networks and religion aversion of youth. Regression and path analysis results show that the social functions of social networks have had the greatest impact on religion aversion of youth. Virtual social networks have been able to distinguish 20.7% of the variance of the dependent variable of religious aversion among youth.

    Keywords: Virtual social networks, social function, cultural function, religious function, religion aversion
  • Mohsen Niyazi, Somayeh Miri *, Hadi Afra Pages 185-201
    Emotional divorce is one of the most important social issues affecting families in contemporary societies. In a way that has sparked a lot of studies. Therefore, it is essential to conduct research that can get the existing research main extract. The purpose of the present study is to apply meta-analysis to analyze and combine the results of studies on factors affecting emotional divorce. The statistical population consists of all articles on emotional divorce among Iranian families between the years of 1390 and 1396. According to the meta-analysis criteria, 5 articles on emotional divorce were selected from the 60 articles published in databases and reviewed by meta-analysis software. Initial investigations indicate the heterogeneity of effect size and lack of bias in publication studies. Also, the effect sizes of the variables of the religiosity of the couples are 0.316, the families’ involvement 0.303, the power structure in the family 0.387, which is evaluated in terms of the average to top from Cohen interpretive system.
    Keywords: emotional divorce, Couple religiosity, family power structure, Family involvement, meta-analysis