فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زینب شکوهی *، سپیده ذوالانواری شیرازی، آذر شیخ زین الدین صفحات 1-16

    استفاده از صنایع تبدیلی و تکمیلی از راهبردهایی است که همراه با کاهش پسماندها، موجب توسعه بخش کشاورزی می‌‌شود. در حقیقت، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی راه ارتباطی سودمند بین دو بخش صنعت و کشاورزی است. هدف اصلی این بررسی شناسایی جنبه‌‌های قوت، ضعف، فرصت‌‌ها و تهدیدهای پیش‌‌روی صنایع تبدیلی و تکمیلی محصول‌‌های باغبانی در استان فارس است. برای این منظور از رویکرد واکاوی سازه‌‌های راهبردی4 استفاده شد. در این پژوهش، که از نظر هدف کاربردی و روش اجرای آن نیز توصیفی– واکاویی است، داده‌‌های مورد نیاز به شیوه میدانی و مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه با 20 نفر از خبرگان صنایع کشاورزی استان فارس در سال 1398 گردآوری شد. بنا به نظر پاسخ‌‌دهندگان، 15 نقطه قوت و 38 نقطه ضعف از سازه‌‌های داخلی و 5 فرصت و 5 تهدید از عامل‌‌های برونی اثر گذار بر توسعه این صنعت تعیین شدند. نتایج بررسی‌‌ها نشان داد که صنایع تبدیلی و تکمیلی باغبانی استان فارس در ناحیه چهارم ماتریس عامل‌‌های داخلی-خارجی قرار دارد و راهبرد رقابتی بهترین راهبرد است. به سخنی، صنایع تبدیلی و تکمیلی باغبانی استان فارس باید بتواند با تقویت جنبه‌‌های قوت خود هزینه‌‌های برآمده از تهدید را با تبدیل آن‌‌ها به فرصت، کاهش دهد. سرانجام، بر اساس نتیجه‌‌های ماتریس برنامه‌‌ریزی راهبردی مهم‌‌ترین راهبرد، ایجاد و گسترش شرکت‌‌های دانش بنیان در صنایع مورد بررسی تشخیص داده‌‌شد. بنابراین لازم است برای توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی محصول‌‌های باغبانی استان ایجاد و گسترش شرکت‌‌های دانش‌‌ بنیان در اولویت‌‌های سیاستگذاران و تصمیم‌‌گیران قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: رویکرد واکاوی سازه های راهبردی، صنعت تبدیلی باغبانی، ماتریس کمی راهبردی کمی
  • عباس شریفی تهرانی، بدالمجید مهدوی دامغانی صفحات 17-34

    بررسی روند تولید محصول های کشاورزی کشور در 40 سال گذشته نشان می‌دهد که مقدار تولید ازحدود 21 میلیون تن در سال 1357 به نزدیک به 118 میلیون تن در سال 1397 رسیده که نشانگر رشد 46/5 برابری است. از کل تولیدهای کشاورزی کشور در سال 1397، نزدیک به 81 میلیون تن تولیدهای زراعی، 21 میلیون تن تولیدهای باغبانی، 15 میلیون تن تولیدهای دامی و 1 میلیون تن تولیدهای شیلات و آبزیان بوده است. راندمان کاربرد آب آبیاری در کشور از 5/22% تا 5/85 % متغیر و میانگین آن 0/56% است. منابع آب قابل دسترس در بخش کشاورزی در سال‌های آینده (1425 خورشیدی) فقط برای تامین غذای 55 میلیون نفر کفایت می‌کند، مگر این‌که بهره‌وری آب کشاورزی به حدی افزایش یابد که منابع آب قابل دسترس آن روز بتواند برای جمعیت رو به رشد آینده کافی باشد. اگر چنین وضعی محقق نشود، بخشی از نیاز غذایی باید از راه کاهش پساماندهای تولیدهای کشاورزی، تغییر الگوی مصرف، شیرین کردن آب شور، جمع آوری رواناب باران و واردکردن آب مجازی تامین شود. مجموع فرسایش بادی و آبی خاک در ایران در حدود 3/2 میلیارد تن در سال یا 8/13 تن در هکتار در سال برآورد می شود. از سوی دیگر، الگوی مصرف نادرست غذایی در کشور موجب شده است تا بیماری‌های غیر واگیردار همچون تاثیر تغذیه نامطلوب رو به افزایش باشد و تاثیرهای بسیار بدی برسلامت جامعه داشته باشد. افزایش بیماری‌های چاقی، دیابت، قلبی- عروقی و خیلی از بیماری‌های مشابه نیز متاثر از الگوی مصرف است. موضوع تغییر اقلیم و گرمایش جهانی در بخش کشاورزی بسیار جدی است و ضرورت برنامه‌ریزی جامع برای مقابله با آن به طور کامل مشهود است. مهم‌ترین چالش‌های فراروی کشاورزی و منابع طبیعی ایران شامل ناکافی بودن سرمایه‌گذاری زیربنایی، زیاد بودن پسماندها و تلفات محصول، توجه ناکافی به پژوهش‌های کشاورزی و ضعف برنامه‌ریزی پژوهشی، بی ارتباط بودن و ناهماهنگی لازم بین بخش‌های اجرایی و پژوهشی، اندک بودن سطح کارایی منابع انسانی، ناهماهنگی در تصمیم گیری ها و تعدد مرکزهای تصمیم‌گیری در مدیریت تولید، ناهماهنگی در نگهداری و توزیع و واردات کالاهای کشاورزی و مصرف آن ها، ضعف اشتغال‌زایی و توسعه اشتغال، و ناممکن بودن رقابت بخش کشاورزی با دیگر بخش‌های اقتصادی است. برای رفع این تنگناها راهی نیست جز اتکا به مبانی علمی، بومی‌سازی فناوری‌ها، برنامه‌ریزی جامع و پرهیز از الگوبرداری‌های نامناسب از فناوری‌های بیگانه که با معیارهای بوم شناختی و اقتصادی-اجتماعی کشور مناسب نیست؛ این امر مهم جز با ورود نیروهای متخصص و دانش‌آموخته دانشگاهی به عرصه‌های پژوهش، توسعه و تولید محقق نخواهد شد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی کشاورزی، امنیت غذایی، منابع پایه
  • جواد بذرافشان*، علی خلیلی، شاهرخ زند پارسا، علیرضا سپاسخواه، امین علیزاده، جواد فرهودی صفحات 35-50

    کشور ایران با میانگین بارش سالانه 254 میلی‌متر (بلندمدت) و 210 میلی‌متر (دوره خشکسالی)، میانگین سالانه تبخیر پتانسیل بیش از 2000 میلی‌متر و تسلط اقلیم‌های خشک و نیمه‌خشک بر 85% مساحت آن، در یکی از کم‌آب‌ترین منطقه های دنیا قرار گرفته است. این عامل ها موجب شده است که تولید بخش بزرگی از فراورده های کشاورزی در ایران وابسته به آب‌های سطحی و زیرزمینی باشد. در این مقاله، بر مبنای آمار و مستندهای گردآوری شده از مراجع معتبر، وضعیت کنونی منابع و مصرف آب در کشور بررسی شده است. افزون بر این، واکاوی از کفایت منابع آب کشاورزی در شرایط فعلی و آینده، جایگاه کشور از نظر منابع و مصرف آب در دنیا، آسیب‌شناسی و راه‌های برون‌رفت از وضع موجود ارایه شده ‌است. بررسی‌ پژوهش ها در سطح ملی نشان می‌دهد که با وجود افزایش راندمان و بهره‌وری آب آبیاری در مزرعه در سال‌های اخیر، به دلیل‌های مانند بی توجه بودن به‌ پتانسیل‌های اقلیمی و منابع آب و بی‌برنامه بودن توسعه زمین‌های کشاورزی برای تامین نیاز غذایی جمعیت در حال رشد کشور، شاهد برداشت بی‌رویه از منابع آب‌های زیرزمینی و نابودی آبخوان‌ها هستیم. در این مقاله، کاهش آب مصرفی کشاورزی همراه با افزایش بهره‌وری آن، اجرای طرح‌های تعادل‌بخشی آب زیرزمینی و دیگر منابع برای فراورده های کشاورزی به ‌عنوان راهکارهای پایه ای برون‌رفت از چالش‌های موجود پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: اقلیم، امنیت آبی، ایران، بهره وری آب، تولیدهای کشاورزی، راندمان آبیاری، منابع آب
  • مرتضی خوشخوی *، کورش وحدتی، وازگین گریگوریان، عنایت الله تفضلی، حسن صالحی، مجید عزیزی، مصطفی مبلی صفحات 51-68

    ایران در بسیاری از محصول های میوه‌ای صادراتی مانند پسته، گردو، بادام، زردآلو، سیب، خرما و انگور جزء کشورهای پیشرو تولید کننده در دنیا به شمار می رود. در سال های اخیر تقاضا برای افزایش سطح زیر کشت این محصول ها در حال افزایش بوده است. از دلیل های آن ارزآوری و درآمدزایی، کارآیی زیاد مصرف آب، امکان صادرات و افزایش تقاضای بازار است که تضمین‌کننده توسعه پایدار این بخش در آینده است. از سوی دیگر، با افزایش روز‌افزون جمعیت جهان، نیاز به مواد غذایی کامل با سرعتی شگرف افزایش می یابد که اهمیت این محصول ها را دو چندان می‌کند. با بهره‌گیری از آخرین آمارهای منتشر شده وزارت جهاد کشاورزی و دیگر نهادها، آمار محصول‌های هر زیربخش میوه کاری در سال‌های 1391 تا 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. از میوه‌های سردسیری سیب، گلابی، گیلاس، هلو و زردآلو؛ از میوه‌های خشکباری پسته، بادام، گردو و فندق؛ از میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری خرما و مرکبات و از میوه‌های دانه‌ریز انگور و توت فرنگی، برگزیده شدند. باتوجه به این که ضریب خود اتکایی محصول‌های باغبانی به جز شمار اندکی از میوه‌های گرمسیری، برابر 100% است، در این مقاله، پس از ارایه آمارها، به واکاوی دشواری‌های کلی وضعیت موجود میوه‌کاری و آسیب شناسی آن پرداخته شده و سرانجام راهکارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: میوه های خشکباری، میوه های دانه ریز، میوه های سردسیری، میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری
  • مرتضی خوشخوی *، حسن صالحی، مجید عزیزی، مصطفی مبلی، کورش وحدتی، وازگین گریگوریان، عنایت الله تفضلی، مریم حقیق صفحات 69-84

    ایران در بسیاری از محصول‌‌های کشاورزی صادراتی مانند گوجه فرنگی و زعفران جزء کشورهای پیشرو تولیدکننده در دنیا به‌‌شمار می‌‌رود. به دلیل ارزآوری و درآمد زیاد، کارآیی بالای مصرف آب، امکان صادرات و افزایش تقاضا، در سال‌‌های اخیر تولید محصول‌‌های باغبانی به ویژه کشت‌‌های گلخانه‌‌ای در کشور، روز به روز در حال افزایش بوده است و در آینده امکان توسعه و تولید پایدار آن ها وجود دارد. از سوی دیگر، امروزه توجه به سبزی‌‌ها به دلیل دارا بودن ترکیب‌هایی مانند ویتامین‌‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌‌ها، به گل و گیاهان زینتی به خاطر زیبا شناختی و آرامش‌‌دهی به روان انسان‌‌ها و به داروهای گیاهی به دلیل پایین بودن یا نداشتن عارضه های جانبی، روز افزون است. با بهره‌گیری از آخرین آمارهای منتشر شده در وزارت جهاد کشاورزی و دیگر نهادها، آمارهای مربوط به سبزی‌ها، گل‌ها و گیاهان زینتی و گیاهان دارویی در سال‌های 1391 تا 1396 بررسی شدند. از سبزی‌ها، سیب‌زمینی، پیاز، گوجه‌فرنگی و محصول‌های جالیزی، از گل‌‌ها و گیاهان زینتی گل‌های بریدنی، گل‌های گلدانی، درختان و درختچه‌ها وگیاهان فصلی و نشایی و از گیاهان دارویی گل محمدی و زعفران برگزیده شدند. در این مقاله، پس از ارایه آمارها، به واکاوی دشواری‌های وضعیت موجود در هر زیربخش پرداخته می شود و سرانجام مهم‏ترین دشواری‌‌های پیش روی این محصول‌‌ها بررسی  و راهکارهایی پیشنهاد می‌شوند.

    کلیدواژگان: سبزی ها، گل ها، گیاهان زینتی، گیاهان دارویی
  • مرتضی تهامی پور زرندی*، سمانه عابدی، افشین سفاهن، سجاد فتح اللهی صفحات 85-100

    تمرکز کشورها بردستیابی به رشد اقتصادی بیشتر موجب غفلت از محیط­زیست و تخریب آن شده­ است. در واقع، توسعه فعالیت­های اقتصادی که ماده­های اولیه آن‌ها از منابع طبیعی و محیط­زیست استخراج می­شود، موجب از دست رفتن قدرت تجدیدپذیری محیط‌زیست و افزایش آلاینده ­ها می­شود. در بررسی حاضر، ارتباط بین رشد تولیدهای بخش صنعت و مقدار آلودگی­های ناشی از آن، به­ویژه انتشار گاز دی­اکسید کربن (CO2)، ارزیابی شده­ است. برای این منظور از رویکرد منحنی محیط‌‌زیستی کوزنتس و اطلاعات کارگاه­های صنعتی با ده نفر کارکن و بیشتر، در دوره زمانی 1346 تا 1396 بهره­ گرفته شده است. یافته­ های بررسی­ها نشان می­دهند که اگر ارزش افزوده بخش صنعت 1% افزایش پیدا کند، مقدار انتشار گاز دی اکسید کربن 38/2‌% افزایش می­یابد. همچنین با افزایش 1% به جمعیت، مقدار انتشار گاز دی اکسید کربن 67 /0‌% افزایش می­یابد. افزون براین، افزایش 1% تولید ناخالص داخلی به قیمت ثابت، موجب کاهش 79/0‌% در مقدار انتشار گاز دی­اکسید کربن می­شود. افزون بر این ضریب تصحیح خطا معادل 64/0- می­باشد و بیانگر این است که مقدار 62% از خطای هر دوره در گرایش به روند بلندمدت تصحیح می­گردد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رشد اقتصادی، گاز گلخانه ای، منحنی محیط زیستی کوزنتس
|
  • Z. Shokoohi, S. Zolanvari, A. Zeinoddin Pages 1-16

    Development of processing industries of food and agricultural products leads to the development of the agricultural sector while reducing waste. In fact, the creation of processing industries is one of the most beneficial ways of interaction between the two sectors of industry and agriculture. Therefore, the main purpose of this study is to identify the strengths, weaknesses, opportunities and threats facing horticultural crops complementary and processing industries in Fars province through SWOT approach. This research, which is applied in terms of purpose and has implementation method, is descriptive-analytical. Also, the required data were collected through face-to-face interviews and completing a questionnaire with 20 agricultural industry experts in Fars province in 2019. According to the respondents, 15 strengths and 38 weaknesses were identified as the most important internal factors and 5 opportunities and 5 threats were identified as the most important external factors. The results showed that the horticultural crops processing and complementary industries were located in the fourth region of the matrix of internal-external factors and competitive strategy was the best strategy. In other words, the industries must be able to improve its strength and reduce the costs of the threat by turning it into an opportunity. Finally, based on the results of the quantitative strategic planning matrix, the most important strategy was the creation and expansion of knowledge-based companies in the studied industries. Therefore, in order to develop the horticultural crops complementary and processing industries in Fars province, it is necessary that the establishment and expansion of knowledge-based companies be among the priorities of policy and decision makers.

    Keywords: Horticultural crops complementary industries, Horticultural crops processing industries, Quantitative strategic planning matrix, SWOT
  • A. Sharifi Tehrani, A.M. Mahdavi Damghani Pages 17-34

    Iran agricultural production has raised from 21 to 118 million MT during a 4-decade period (1978-2018) which indicates a 5.6-fold growth. In 2018, crop production, horticultural production, livestock production and fishery & aquatic production were recorded 81, 21, 15 and 1 million MT, respectively. The mean efficiency of irrigation water in the agricultural section is 56% (fluctuates between 22.5 and 85.5%). Estimates show that Iran water resources in 2050 will be available to provide food for only 45 million people, unless agricultural water productivity improve substantially to provide sustainable food security for increasing population of the country. Furthermore, reducing food loss and waste, changing consumption pattern, water harvesting and importing food as virtual water would be necessary. Annual wind- and water-driven soil erosion exceed 2.3 billion MT which is equal to 13.8 t/ha soil. Lacking sufficient investment for infrastructures, high food loss and waste, insufficient agricultural research, incongruity for production, distribution and exchange of food and agricultural products and weak competitiveness of agricultural section are most important challenges of agriculture and natural resources of the country. Improvement of current paradigms, applying agricultural experts as well as investment on agricultural R&D are main tools to overcome the constraints and develop sustainable agriculture in Iran.

    Keywords: Basic resources, Food security, Sustainable agriculture
  • J. Bazrafshan, A. Khalili, Sh. Zand-Parsa, A.R. Sepaskhah, A. Alizadeh, J. Farhoodi Pages 35-50

    Iran with a long-term mean annual precipitation of 254 mm (210 mm in short-term of drought period), mean annual potential evaporation of more than 2000 mm, and dominance of arid and semi-arid climates over 85% of its area is located in one of the driest regions of the world. These factors have led to the dependence of most agricultural productions in Iran on the surface water and groundwater. In this article, based on the statistics and documents collected from the reliable sources, the current situation of agricultural water resources and uses in the country has been studied and analyzed. In addition, the adequacy of agricultural water resources under the current and future conditions, the position of the country in terms of water resources and uses in the world, pathology and solutions to get out of the current situation have been studied and analyzed. Examination of available documents shows that despite the increase in irrigation water efficiency and productivity in the field in recent years, lack of attention to climatic and water resources potentials and unplanned development of agricultural lands to meet the food needs of the country's growing population have led to overexploiting the surface water and groundwater resources, and hence, the destruction of aquifers. Reducing water use in agriculture along with increasing agricultural water productivity and implementing groundwater balance plans have been proposed as the key solutions to the existing challenges.

    Keywords: Agricultural products, Climate, Iran, Irrigation efficiency, Water productivity, Water resources, Water security
  • M. Khosh-Khui, K. Vahdati, V. Grigorian, E. Tafazoli, H. Salehi, M. Azizi, M. Mobli Pages 51-68

    Iran is one of the leading countries in the world in production of many horticultural commodities such as pistachios, walnuts, almonds, apricots, apples, dates, grapes and others. In recent years, the areas under horticultural crops have increased, mainly due to high exchange rate and income as well as improvement in water consumption efficiency, the possibility of export and increasing demand. There is also a possibility of their sustainable development and production in the future. On the other hand, as the world's population grows, the need for food is increasing at an alarming rate. Using the latest statistics published by the Ministry of Agriculture Jihad and other sources, the present status of the horticultural products of each sub-sector of pomology in the years 2012 to 2018 were examined. From temperate zone fruits apple, pear, cherry, peach and apricot; from nut fruits pistachio, almond, walnut and hazelnut, from tropical and subtropical fruits dates and citrus, and from small fruits grapes and strawberries were selected. Considering that the coefficient of self-reliance of horticultural products, except for a small number of tropical fruits, is 100%, in this article, after presenting the statistics, the challenges of the current situation of pomology in the country are analyzed and approaches to overcome the problems of this sector of horticulture are suggested.

    Keywords: Dried fruits, Stone fruits, Temperate zone fruits, Tropical, subtropical fruits
  • M. Khosh-Khui, H. Salehi, M. Azizi, M. Mobli, K. Vahdati, V. Grigorian, E. Tafazoli, M. Haghighi Pages 69-84

    Iran is one of the leading producing countries in the world in some of exported agricultural products such as tomatoes and saffron. In recent years, the production of horticultural crops, especially greenhouse products in the country has been increasing. Due to high exchange rate and income and also high-water use efficiency, the possibility of export and increasing demand, there is a possibility of their sustainable development and production of these crops in the future. On the other hand, today, attention to vegetables due to the presence of compounds such as vitamins, minerals and antioxidants, to flowers and ornamental plants due to aesthetics and peace of mind of humans and herbal medicines due to low or lack of side effects, are increasing. Using the latest statistics published by the Iranian Ministry of Agriculture Jihad and other sources, production of vegetables, flowers, ornamentals and medicinal plants in the years from 2012 to 2018 were examined. From vegetables, potatoes, onions, tomatoes and cucurbits, from flowers and ornamental plants, cut flowers, pot plants, trees and shrubs, bedding plants and transplants, and from medicinal plants, Damask rose and saffron were selected and analyzed. In this article, after presenting the statistics, the problems of the current situation in each subsector are analyzed and finally, the most important challenges and opportunities facing these subsectors of horticulture are examined and solutions are suggested.

    Keywords: Flowers, Medicinal plants, Ornamental plants, Vegetables
  • M. Tahami Pour Zarandi, S. Abedi, A. Safahan, S. Fathollahi Pages 85-100

    The focus of the countries on finding a higher economic growth leads to their neglect of the environment and its degradation. In this regard, the development of economic activities with the extraction of raw materials from natural resources and the environment will lead to the loss of environmental resilience ability and the increase of pollutants. The purpose of this study is to investigate the relationship between the growth of industrial production and the amount of pollutants, especially carbon dioxide (CO2) emissions. For this purpose, the Kuznets environmental curve and the data of the industrial units having ten or more employees for the period of 1967-2017 have been used. The results showed that if the value added of the industry sector changed by 1%, the carbon dioxide emission rate would increase by 2.38%, and with 1% population increase, carbon dioxide emission would increase by 0.67%. Also, with gross domestic product increase at a constant price of 1%, the carbon dioxide emission will decrease by 0.79%. According to the results the coefficient of error correction term is equal to -0.64 which is found statistically significant. This means that 64% of error in each period will be corrected in long run trend.

    Keywords: Economic Growth, Greenhouse Gases, Kuznets Environmental Curve, Sustainable Development