فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 105، فروردین و اردیبهشت 1400)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و هفتم شماره 1 (پیاپی 105، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه نجفی درچه، سهیلا رهگذر*، داریوش طالعی، الهه السادات قدوسی صفحات 1-12

    شیمی درمانی به عنوان معمول ترین روش درمان سرطان دارای عوارض جانبی بسیاری می باشد که ادامه روند درمان را دشوار می سازد. مطالعات نشان می دهد استفاده از گیاهان دارویی به صورت منفرد یا در ترکیب با داروهای شیمی درمانی می تواند سبب کاهش اثرات مخرب ناشی از شیمی درمانی شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر 10-جینجرول به عنوان یکی از اصلی ترین مشتقات گیاه دارویی زنجبیل (Zingiber officinale Roscoe) بر رده های سلولی سرطان خون لنفوبلاستی حاد بود. رده های سلولی لنفوبلاستی حاد (CCRF-CEM، R-CCRF-CEM، Nalm-6 و RN95) پس از رسم منحنی رشدشان، با غلظت های افزایشی 10-جینجرول تیمار شدند. درصد زنده مانی با روش آزمون MTT ارزیابی شد. علاوه بر این، جهت بررسی میزان مرگ سلولی و تایید نتایج حاصل از آزمون MTT، از روش رنگ آمیزی با تریپان بلو استفاده شد. به منظور کشف فرآیندهای بیولوژیکی، عملکرد مولکولی و اجزای سلولی مرتبط با ژن های هدف 10-جینجرول، آنالیز تفسیر عملکردی با استفاده از منبع GO و پایگاه داده Enrichr (یک ابزار جامع آنالیز مجموعه ژن) انجام شد. جهت آنالیزهای آماری نیز از نرم افزار Graph Pad Prism 6 استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که 10-جینجرول به طور معنی دار بر رده های سلولی R-CCRF-CEM، Nalm-6 و RN95 اثر سیتوتوکسیک دارد (0.05 > p). این اثر در غلظت های بالا، در رده R-CCRF-CEM و Nalm-6 بیشتر از رده CCRF-CEM بود. آنالیزهای GO نیز آپوپتوز را به عنوان مهمترین فرآیند بیولوژیکی مرتبط با 10-جینجرول تعیین نمود. در این پژوهش برای اولین بار اثر سیتوتوکسیک10-جینجرول بر سلول های سرطان خون لنفوبلاستی حاد نشان داده شد.

    کلیدواژگان: شیمی درمانی، زنجبیل (Zingiber officinale Rosc.)، 10-جینجرول، سرطان خون لنفوبلاستی حاد
  • مهدی نقی زاده*، روح الله مرادی صفحات 13-29

     این تحقیق به‏ منظور بررسی پتانسیل کشت مخلوط افزایشی اسطوخودوس (Lavandula angustifolia Mill.) و بابونه (Matricaria chamomilla L.) جهت بهبود کارایی مصرف نور به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 1397-1398 اجرا شد. تیمارها شامل کود در چهار سطح (1- شاهد، 2- NPK: 69، 46 و 25 کیلوگرم در هکتار، 3- کود گاوی: 20 تن در هکتار و 4- ترکیب NPK با کود گاوی به میزان نصف از هر کدام) و الگوی کاشت در سه سطح (1- کشت خالص اسطوخودوس، 2- کشت خالص بابونه و 3- کشت مخلوط افزایشی دو گیاه اسطوخودوس (گیاه اصلی) و بابونه (گیاه همراه)) بود. نتایج نشان داد که مجموع شاخص سطح برگ دو گیاه در کشت مخلوط به طور معنی‏داری بالاتر از کشت خالص هر دو گیاه بود. استفاده توام کود گاوی + NPK بالاترین میزان ماده خشک اسطوخودوس (868 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد گل بابونه (366 کیلوگرم در هکتار)، درصد اسانس بابونه (0.56%) و اسطوخودوس (0.80%) و تشعشع جذبی (1321 مگاژول در متر مربع) را در تمامی الگوهای کاشت دارا بود. اختلاف معنی‏داری بین الگوهای کشت از نظر درصد اسانس مشاهده نشد. به دلیل هم پوشانی کانوپی دو گیاه در الگوی کشت مخلوط، میزان تشعشع فعال فتوسنتزی جذب شده طی فصل رشد در تیمار کشت مخلوط بالاتر از کشت خالص دو گیاه بود. نسبت برابری زمین (LER) بر حسب تشعشع در تیمارهای کودی بین 1.33 تا 1.37 متغیر بود. بالاترین میزان کارایی مصرف نور (1.63 گرم ماده خشک بر مگاژول تشعشع) برای بابونه در کشت مخلوط در تیمار کود گاوی + NPK حاصل شد. به طور کلی، نتایج تایید نمود که استفاده از تیمار کود گاوی + NPK و کشت مخلوط دو گیاه می‏تواند راه کار مناسبی برای استفاده کاراتر از نور و بهبود عملکرد کمی و کیفی دو گیاه باشد.

    کلیدواژگان: تشعشع فعال فتوسنتزی، نسبت برابری زمین، جذب نسبی، شاخص سطح برگ
  • وحیده عبداللهی، حسین ارزانی*، محمدعلی زارع چاهوکی، سید حمید موحد محمدی، غلامرضا هادربادی، جواد معتمدی صفحات 30-51

    بهره برداری از گیاهان دارویی بر مبنای اصول اکولوژیک، یکی از جنبه های استفاده های چندمنظوره از مراتع است. از این رو، قابلیت مراتع کوهستانی درمیان در شرق کشور، برای بهره برداری از گیاهان دارویی، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، علاوه بر شاخص های اکولوژیکی، شاخص های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی مرتبط با دانش بومی نیز مدنظر قرار گرفت. در این ارتباط، آماربرداری از پوشش گیاهی، در داخل 60 پلات دو متر مربعی که به فواصل 20 متر از یکدیگر در امتداد ترانسکت های200 متری مستقر شده بودند، انجام شد و سهم گونه های دارویی در ترکیب گیاهی محاسبه گردید. محدودیت ها و پتانسیل های منطقه نیز برای بهره برداری از گیاهان دارویی، از دیدگاه بهره برداران و کارشناسان، با طراحی مجموعه سوالات، در قالب طیف لیکرت ارزیابی شد. از تلفیق نقشه ها در محیط GIS و بر مبنای رویکرد عامل محدودکننده فایو، نقشه نهایی شایستگی برای بهره برداری از گیاهان دارویی بر اساس درجات شایستگی خوب، متوسط، کم و غیرشایسته تهیه گردید. نتایج نشان داد که 50.11%(6367.83 هکتار) و 49.89% (6341.44 هکتار) از مراتع، به ترتیب دارای شایستگی متوسط و کم برای بهره برداری بودند. درصد پوشش تاجی، بیشترین سهم محدود کنندگی شایستگی تیپ های گیاهی را داشت که در این شرایط، جهت حفاظت خاک و بهبود وضعیت مرتع، برداشت گیاهان دارویی، کمتر توصیه می شود. خرید تضمینی گیاهان دارویی از بهره برداران و ارایه آموزش های لازم به آنها در مورد جنبه های مختلف این حرفه، نیز منجر به افزایش قابلیت این نوع بهره برداری در مراتع خواهد شد. بر همین اساس، در طراحی دستورالعمل تعیین شایستگی مراتع برای بهره برداری از گیاهان دارویی، باید به آنها توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: استفاده چندمنظوره، شایستگی مرتع، بهره برداری از مراتع، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • ملیحه کرمی، فرنگیس قاسمی* صفحات 52-64

     این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره آبی-الکلی برگ گیاه مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) بر تغییرات بافت قلب در جنین موش آزمایشگاهی دیابتی انجام شد. بدین منظور 48 سر موش ماده 200 تا 220 گرمی با هشت موش نر 230 تا 250 گرمی لقاح داده شدند. پس از اطمینان از بارداری، 32 سر ماده با تزریق داخل صفاقی 80 میلی گرم استرپتوزوتوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در اولین روز بارداری، دیابتی و به صورت تصادفی گروه بندی شدند. گروه ها شامل کنترل (موش های سالم بدون تیمار)، شاهد 1 (موش های سالم دریافت کننده یک میلی لیتر عصاره مشگک)، شاهد 2 (موش های دیابتی بدون تیمار)، و سه گروه تیمار که به ترتیب یک میلی لیتر از عصاره مشگک با دوزهای 250، 500 و 1000 کیلوگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش دیابتی از روز 6 تا 20 دوره بارداری به طریق گاواژ دریافت کردند، بودند. روز بیستم بارداری پس از بیهوشی موش ها و گرفتن دو میلی لیتر خون از قلب آنها، جنین ها از رحمشان خارج شدند. قلب جنین ها جدا و در محلول 5% فرمالین تثبیت گردید. بعد از آماده سازی بافتی، مقاطع پنج میکرونی به روش استریولوژیکی تهیه و با هماتوکسیلین و ایوزین رنگ آمیزی شدند. محیط قلب و ضخامت دیواره آن با نرم افزار Image analysis و تعداد سلول های قلب با نرم افزار Grids-stero lite اندازه گیری گردید. داده ها با آزمون های آماری ANOVA تحلیل و میانگین ها با آزمون توکی مقایسه شدند (0.05≥p). یافته ها حاکی از افزایش گلوکز خون، تراکم و طول سلول های قلبی و محیط قلب در همه گروه های دیابتی در مقایسه با کنترل بود که در موش های دیابتی تیمار شده با عصاره مشگک در مقایسه با گروه دیابتی بدون تیمار کاهش معنی دار یافتند. مطابق با نتایج حاصل، عصاره آبی-الکلی برگ مشگک با کاهش گلوکز خون در موش های دیابتی، توانست تغییرات تخریبی ناشی از دیابت در بافت قلب و عروق جنین را تا حدودی جبران کند.

    کلیدواژگان: قند خون، کاردیوسیت، عصاره مشگک (Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss.)، میکرومتری
  • رضا احمدی، سعیده ملکی فراهانی* صفحات 65-82

     به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و کود نیتروژن بر خصوصیات کمی و کیفی و کارایی نیتروژن بالنگو شهری (Lallemantia iberica (M.Bieb.) Fisch. & C.A.Mey.) و بالنگو شیرازی (L. royleana (Benth.) Benth.)، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا شد. تیمارها شامل تاریخ کاشت به عنوان عامل اصلی در دو سطح کشت پاییزه و بهاره، و کود نیتروژن در سه سطح صفر، 50% (8 کیلوگرم در هکتار) و 100% (16 کیلوگرم در هکتار) و دو گونه از جنس بالنگو (Lallemantia)به عنوان عوامل فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس معنی دار بودن اثر تاریخ کاشت، کود نیتروژن، گونه گیاهی و اثر متقابل هر سه تیمار را بر روی عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ، محتوای کلروفیل برگ، محتوای پروتئین، نیتروژن و موسیلاژ بذر، و کارایی جذب، مصرف و استفاده نیتروژن نشان داد. کشت پاییزه در مقایسه با کشت بهاره بیشترین تاثیر مثبت و افزایشی را بر روی صفات مورد بررسی به جز میزان نیتروژن بذر داشت. نتایج نشان داد که مصرف16 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در هر دو تاریخ کشت موجب افزایش خصوصیات کمی و کیفی هر دو گونه بالنگو نسبت به شرایط عدم مصرف کود شد. افزایش مصرف کود نیتروژن نسبت به شرایط عدم مصرف کود موجب افزایش کارایی جذب و استفاده نیتروژن در کشت پاییزه و بهاره در هر دو گونه بالنگو شد. افزایش مصرف کود نیتروژن در کشت پاییزه موجب افزایش کارایی مصرف نیتروژن هر دو گونه بالنگو شد، اما در کشت بهاره کارایی مصرف نیتروژن در شرایط عدم مصرف کود نسبت به مصرف سطوح مختلف کود نیروژن بالاتر بود. بالنگو شهری در مقایسه با بالنگو شیرازی در هر دو تاریخ کشت واکنش مثبت بیشتری به کود نیتروژن نشان داد.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، موسیلاژ بذر، کارایی جذب نیتروژن، کارایی مصرف نیتروژن، کارایی استفاده نیتروژن
  • آیدا رحمانی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی*، آسا ابراهیمی، مهدی میرزا صفحات 83-97

     به منظور بررسی تاثیر روش های حاصلخیزی خاک بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis L.) در چین های مختلف، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کرج (استان البرز) در سال 1396 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل زمان برداشت و روش های حاصل خیزی خاک بودند. نتایج نشان داد که چین اول دارای ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی و شاخص سطح برگ و چین دوم دارای وزن خشک بوته و محتوی کلروفیل بیشتری بود. با حاصل خیزی خاک، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، وزن خشک بوته، شاخص سطح برگ، محتوی کلروفیل، عملکرد اسانس و جذب عناصر غذایی افزایش معنی دار پیدا کرد. بیشترین ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی از کاربرد تیمار 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 96 کیلوگرم در هکتار فسفر+ 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به دست آمد. حداکثر وزن خشک بوته را تلفیق 20 تن کود دامی در هکتار با 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 64 کیلوگرم در هکتار فسفر+ 80 کیلوگرم در هکتار پتاسیم به خود اختصاص داد. بالاترین عملکرد اسانس از تیمار 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 96 کیلوگرم در هکتار فسفر+ 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم حاصل شد که با تیمارهای 40 تن در هکتار کود دامی، تلفیق 30 تن در هکتار کود دامی با میکوریزا و تلفیق 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 32 کیلوگرم در هکتار فسفر+40 کیلوگرم در هکتار پتاسیم با 30 تن در هکتار کود دامی در یک گروه آماری قرار داشت. براساس نتایج، با روش تغذیه تلفیقی و استفاده از کودهای زیستی و آلی می توان به عملکرد کمی و کیفی مطلوبی در گیاه زوفا دست یافت.

    کلیدواژگان: اسانس، پتاسیم، زوفا (Hyssopus officinalis L.)، فسفر، نیتروژن، میکوریزا
  • الهام دانائی*، وحید عبدوسی صفحات 98-112

    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیرزنده محیطی و محدود کننده رشد و تولید گیاهان می باشد. از طرفی، سیلیسیوم (Si) دومین عنصر فراوان در خاک است و موجب کاهش تنش های زیستی و غیرزیستی در گیاهان می گردد. بدین منظور، در این تحقیق، اثر سیلیکون و نانوسیلیکون (50 و 100 میلی گرم در لیتر) بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) تحت تنش شوری در سطوح مختلف کلرید سدیم (صفر، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) در گلخانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1398بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری به طور معنی داری موجب کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و محتوای کلروفیل، فنل کل و پروتئین شد. فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز و درصد اسانس در سطوح مختلف شوری متفاوت بود. میزان پرولین نیز در اثر تیمار کلرید سدیم 100 میلی گرم در لیتر به طور معنی داری افزایش یافت. تیمار گیاهان با سطوح مختلف سیلیکون و نانوسیلیکون موجب کاهش اثرات منفی تنش شوری در شاخص های مورد ارزیابی گردید. تیمار نانوسیلیکون100 میلی گرم در لیتر بیشترین مهار اثرات تنش شوری بر شاخص های رشد، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و درصد اسانس را نشان داد. لذا با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر می توان محلول پاشی سیلیکون و نانوسیلیکون را جهت کاهش اثرات منفی تنش شوری در گیاه نعناع فلفلی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تنش شوری، سیلیکون، نانوسیلیکون، نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)
  • مهسا بابایی*، فاطمه سفیدکن، محسن نصیری صفحات 113-126

     دو گونه Nepeta cataria L. و Nepeta bracteata Benth. (تیره نعناعیان) از گیاهان بومی ایران هستند. به منظور بررسی کمی و کیفی اسانس دو گونه مذکور در حالت زراعی، بذر هشت جمعیت از این دو گونه از رویشگاه های طبیعی جمع آوری و در ایستگاه تحقیقات البرز موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور (کرج، استان البرز) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شد. سرشاخه های گل دار در زمان گلدهی کامل جمع آوری و پس از خشک کردن در دمای محیط، اسانس آنها با روش تقطیر با آب استخراج، و با دستگاه GC و GC/MS تجزیه و شناسایی شدند. بازده اسانس جمعیت های N. cataria بین 0.02 (کرج) تا 0.50% (اراک) متغیر بود. 23 ترکیب در اسانس این گونه شناسایی شد و ترکیب غالب در تمام جمعیت ها از ایزومرهای نپتالاکتون بود. نپتالاکتون III(a4-آلفا، 7-بتا،a 7-آلفا نپتالاکتون)، 44.4 (کرج) تا 91.6% (اراک) از اسانس و نپتالاکتونI (a4-آلفا، 7-آلفا، a7-آلفا نپتالاکتون)، 0.8 (کرج) تا 15.9% (بافق1) از اسانس را به خود اختصاص دادند. نپتالاکتونII (a4-آلفا، 7-آلفا، a7-بتا نپتالاکتون) فقط در جمعیت بافق2 (21.2%) مشاهده شد. میزان 8،1-سینیول در اسانس جمعیت های مختلف N. cataria از 0.4 (تفت1) تا 12.8% (کرج) متغیر بود. بازده اسانس در جمعیت های N. bracteata بین 0.02 (اردکان) و 0.80% (تفت 2) بود. 27 ترکیب در اسانس این گونه شناسایی شدند و ترکیب های عمده، 8،1-سینیول (1.0، 9.6 و41.0 درصد به ترتیب در جمعیت های طبس، اردکان و تفت2) و ژرانیل استات (0.9، 3.4 و 39.8 درصد به ترتیب در جمعیت های طبس، تفت2 و اردکان) بودند. به طور کل، نتایج نشان داد که جمعیت های N. cataria همگی از یک کموتایپ، اما جمعیت های N. bracteata از دو کموتایپ (کموتایپ ژرانیل استات و کموتایپ 8،1-سینیول) بودند.

    کلیدواژگان: Nepeta cataria L، Nepeta bracteata Benth، اسانس، نپتالاکتون، ژرانیل استات، 1-سینئول
  • معصومه قدیمی جوبنی، منصوره قوام* صفحات 127-144

     گیاه مردم نگاری ثبت اطلاعات غیرمکتوب سنتی برای بهره برداری منطقی از منابع و حفاظت موثر از تنوع زیستی و اطلاعات فرهنگی در هر جامعه است. پژوهش پیش رو با هدف ثبت دانش بومی مردم محلی روستای جوبن در شهرستان رودبار استان گیلان در زمینه استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی انجام شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند با 35 خبره محلی به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگوهای آمار توصیفی مانند شاخص فراوانی نسبی نقل قول، شاخص ارزش استفاده و شاخص اهمیت فرهنگی استفاده شد. نتایج نشان داد که در منطقه مورد مطالعه، 34 گونه گیاهی از 19 خانواده برای مصارف درمانی و خوراکی استفاده می شوند. گیاهان خانواده های چتریان (Apiaceae)، نعناعیان (Lamiaceae) و کاسنیان (Asteraceae) به ترتیب با فراوانی های 19، 16 و 9 درصد، بیشترین کاربرد را در منطقه داشتند. مهمترین گیاهان دارویی در منطقه به ترتیب پنیرک، گل گاوزبان ایرانی، گزنه، زولنگ (چوچاق) و رازیانه بودند که بیشترین مقدار شاخص های اهمیت فرهنگی و فراوانی نسبی نقل قول را در بین گیاهان دارویی منطقه داشتند. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که بیشترین هدف استفاده درمانی مردم از گیاهان، در مورد بیماری های گوارشی بود که عمدتا به شیوه خوراکی در طبخ غذاها استفاده می شدند. به طور کل، مردم روستای جوبن دانش غنی در ارتباط با استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی دارند و این آگاهی از نسل ها پیش در منطقه وجود داشته است.

    کلیدواژگان: پنیرک، چتریان، خواص دارویی، دانش بومی، شاخص کمی
  • هوشنگ حیدرنژادیان، عباس ملکی*، فرزاد بابایی صفحات 145-161

     به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی، محلول پاشی نانوکود روی و اسید سالیسیلیک بر عملکرد و اجزای عملکرد رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) آزمایشی در دو سال 1397 و 1398 در استان همدان، شهرستان رزن، روستای سلطان آباد به صورت اسپلیت- فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل رژیم های آبیاری در سه سطح بدون تنش، تنش متوسط و تنش شدید کم آبی بود که به ترتیب در سطوح مذکور آبیاری پس از 50، 75 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A انجام شد. عامل فرعی شامل نانوکود در دو سطح (بدون کود و محلول پاشی نانوکود روی) با محلول پاشی اسید سالیسیلیک در چهار سطح (صفر، دو، چهار و شش میلی مولار) بود که به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفت. تنش خشکی سبب کاهش تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چترک، وزن هزاردانه و عملکرد دانه و افزایش درصد اسانس شد. بیشترین تعداد چترک در چتر از تیمار تنش خشکی 100 میلی متر، همراه با کاربرد نانوکود روی و اسیدسالیسیلیک با غلظت چهار میلی مولار بدست آمد. کاربرد نانوکود روی در سطوح آبیاری 50، 75 و 100 میلی متری به ترتیب سبب افزایش 14، 3.5 و 4.5 درصد عملکرد دانه شد. غلظت شش میلی مولار اسید سالیسیلیک بیشترین درصد اسانس (2.8%) را داشت. کاربرد نانوکود روی در سطوح آبیاری 50، 75 و 100 میلی متری به ترتیب سبب افزایش 6، 2.9 و 9.9 درصدی میزان اسانس شد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد، درصد اسانس، عناصر غذایی کم مصرف، گیاه دارویی، محلول پاشی
  • عباس پورمیدانی*، حسین توکلی نکو، مهدی قمقامی صفحات 162-177

     از آنجا که سرزمین ایران همواره با نوسان و کاهش نزولات آسمانی روبرو بوده و از سوی دیگر برداشت های بی رویه از منابع آب به کاهش شدید منابع آب زیرزمینی منجر شده است، کشت گیاهان دارویی می تواند به خروج از وضعیت بحران کم آبی کمک نماید. این پژوهش با هدف تعیین تناسب اکولوژیک کشت چهار گونه دارویی شامل گل محمدی (.Rosa damascena Mill)، زعفران (Crocus sativus L.)، آویشن (Thymus vulgaris L.) و اسطوخودوس (Lavandula angustifolia L.) در 36 دشت واقع در حوضه آبریز دریاچه نمک انجام شد. روش شناسی پژوهش شامل جمع آوری، بازسازی و کنترل کیفی اطلاعات و شبیه سازی اقلیمی، محاسبه شاخص های اگروکلیماتولوژی و برآورد سهم کشاورزی از منابع آبی به تفکیک هر دشت و همچنین برآورد نیاز آبی گیاه، تعیین بیلان رطوبتی، تهیه لایه های مطلوبیت و عدم مطلوبیت کشت و در نهایت روی هم گذاری لایه ها و تولید اراضی زراعی مناسب برای کشت این گیاهان بود. شبیه سازی اقلیمی با روش بازنمونه گیری هدفمند برای تولید سناریوهای مختلف طی دوره 2011- 2035 انجام شد. همه مدل ها تحت سناریوهای مختلف، کاهش بارندگی و افزایش دمای بیشینه و کمینه را پیش بینی کردند. مدل EC-EARTH تحت سناریوی RCP2.6 بیشترین درصد کاهش بارندگی (حدود 23%) و بیشترین افزایش دما را پیش بینی کرد. اراضی کشاورزی دشت شریف آباد، بخش های شمالی اراضی کشاورزی دشت قم - کهک، اراضی شرقی دشت ساوه، اراضی شمالی دشت کاشان و اراضی جنوبی دشت ورامین به دلیل شوری و تنش گرمایی برای کشت هر چهار گونه نامطلوب بودند. کشت زعفران و گل محمدی در بیشتر دشت های حوضه آبریز دریاچه نمک وضعیت مطلوب یا بسیار مطلوب داشت.

    کلیدواژگان: بارندگی، تغییر اقلیم، تناسب اکولوژیک، دما، گیاهان دارویی
  • وحید عبدوسی*، بهاره توکلی، علی مهرآفرین، حسنعلی نقدی بادی صفحات 178-192

     به منظور ارزیابی صفات کمی و کیفی گیاه خوشاریزه عطری (Echinophora platyloba DC.) تحت تاثیر روش های مختلف خشک کردن تحقیقی در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1398 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل گیاه تازه، خشک کردن گیاه در سایه و آفتاب، آون 45، 55 و 65 درجه سلسیوس، آون خلا 45، 55 و 65 درجه سلسیوس، میکروویو 200، 400 و 600 وات بودند. به این منظور بخش هوایی گیاه در خرداد ماه از ارتفاعات شهرستان تویسرکان جمع آوری شد و تحت تاثیر روش های مختلف خشک کردن قرار گرفت. اسانس گیری به وسیله دستگاه کلونجر انجام شد و بعد اجزای اسانس به وسیله دستگاه گازکروماتوگرافی جرمی مشخص شدند. یافته‎های این تحقیق نشان داد که روش های مختلف خشک کردن گیاه خوشاریزه عطری تاثیر معنی داری بر درصد اسانس و تمامی اجزای اسانس داشت و روش میکروویو 400 وات دارای بیشترین میزان بازده اسانس بود، ولی روش مناسبی برای حفظ ترکیب های موثره در این گیاه نبود. روش خشک کردن در سایه با وجود طولانی بودن مدت زمان خشک کردن، مناسب‎ترین روش در حفظ ترکیب های شیمیایی اسانس در گیاه خوشاریزه عطری بود. دامنه تغییرات درصد اسانس در این تحقیق بین 0.39-0.06% بود. طبق نتایج بدست آمده دامنه تغییرات عمده اسانس گیاه خوشاریزه عطری ازجمله ترانس بتا-اوسیمن 57.52-34.16%، آلفا-فلاندرن 16.52-8.87%، سیس اوسیمن 4.57-1.69%، بتا-فلاندرن 9.24-2.08%، پی سیمن 5.05-1.53%، بتا-پینن 1.94-0.73%، آلفا-پینن 5.15-1.83%، ولوتون 3.78-0.39%، ترانس کارویول 1.92-0.38%، لینالول 3.57-0.72% و دی جرماکرن 4.91-1.67% بود.

    کلیدواژگان: Echinophora platyloba DC، روش خشک کردن، آون، اسانس، لینالول، آلفا-فلاندرن
|
  • S. Najafi Dorcheh, S. Rahgozar *, D. Talei, E.S. Ghodousi Pages 1-12

    Chemotherapy, as the most common way of cancer treatment, has many side effects that make it difficult to continue the treatment process. The studies show that the use of medicinal plants alone or in combination with the chemotherapy drugs can reduce the harmful effects of chemotherapy. This study aimed at investigating the effect of 10-gingerol, as one of the major derivatives of ginger (Zingiber officinale Roscoe), on the acute lymphoblastic leukemia cell lines. The acute lymphoblastic cell lines (CCRF-CEM, R-CCRF-CEM, Nalm-6, and RN95) were treated with increasing concentrations of 10-gingerol after drawing their growth curves. The survival percentage was evaluated by the MTT assay. In addition, the trypan blue staining method was used to evaluate the rate of cell death and confirm the results of MTT assay. To explore the biological processes, molecular function, and cellular components related to the 10-gingerol target genes, a functional annotation analysis was performed using the gene ontology (GO) and Enrichr (a comprehensive gene set enrichment analysis tool) database. The Graph Pad Prism 6 software was also used for statistical analyses. The results of this study indicated that 10-gingerol had a cytotoxic effect on R-CCRF-CEM, Nalm-6, and RN95 cell lines significantly (p < /em> ˂ 0.05). This effect was stronger in R-CCRF-CEM and Nalm-6 than in CCRF-CEM at the higher concentrations. The GO analyses also recognized the apoptosis as the most important biological process associated with 10-gingerol. In the present study, for the first time, the cytotoxic effect of 10-gingerol on the acute lymphoblastic leukemia cell lines was demonstrated.

    Keywords: Chemotherapy, ginger (Zingiber officinale Rosc.), 10-gingerol, acute lymphoblastic leukemia
  • M. Naghizadeh *, R. Moradi Pages 13-29

    This study was conducted to investigate the potential of lavender (Lavandula angustifolia Mill.) and chamomile (Matricaria chamomilla L.) additive intercropping to improve the radiation use efficiency as a factorial based on the randomized complete block design with three replications at the research farm of Bardsir Agricultural Faculty, Shahid Bahonar University of Kerman, in 2018-2019 crop year. The experimental treatments included the fertilizer at four levels (1- Control, 2- NPK: 69-46-25 kg ha-1, 3- Cow manure: 20 t ha-1, and 4- Combination the half values of NPK and cow manure) and the planting pattern at three levels (1- Sole cropping of lavender, 2- Sole cropping of chamomile, and 3- Additive intercropping of lavender (main plant) and chamomile (associated plant)). The results showed that the total leaf area index of the two plants in intercropping was significantly higher than the sole cropping of them. The combined application of cow manure + NPK caused the highest lavender dry matter (DM) (868 kg ha-1), chamomile flower yield (366 kg ha-1), essential oil percentage of chamomile (0.56%) and lavender (0.80%), and radiation interception (1321 MJ m-2) in all the planting patterns. There was no significant difference between the planting patterns in terms of essential oil percentage. Due to the canopy overlap of the two plants in the intercropping, the value of photosynthetic active radiation (PAR) intercepted during the growing season in the intercropping treatment was higher than the sole cropping of both plants. The land equivalent ratio (LER) in terms of PAR (LERPAR) varied between 1.33 and 1.37 in fertilizer treatments. The highest radiation use efficiency (1.63 g DM MJ-1 radiation) was obtained for chamomile in the intercropping at the cow manure + NPK treatment. In general, the results illustrated that the application of cow manure + NPK treatment and intercropping of lavender and chamomile could be an appropriate approach for more efficient radiation use and improving the quantitative and qualitative yield of the two plants.

    Keywords: Photosynthetic active radiation, Land equivalent ratio, relative intercept, leaf area index
  • V. Abdollahi, H. Arzani *, M.A Zare Chahuki, H. Movahed Mohammadi, Gh. Haderbadi, J. Motamedi Pages 30-51

    The utilization of medicinal plants based on the ecological principles is one of the aspects of multi-purpose use of rangelands. Therefore, the capability of Darmiyan mountain rangelands in the east of the country to exploit medicinal plants was evaluated. For this purpose, in addition to the ecological indicators, the economic, social, and environmental indicators related to the indigenous knowledge were also considered. In this regard, the vegetation inventory was performed inside the 60 two-square-meter plots located at a distance of 20 m from each other along the 200-meter transects, and the share of medicinal species in the plant composition was calculated. The limitations and potentials of the region to exploit the medicinal plants were also evaluated from the point of view of exploiters and experts by designing a set of questions in the form of Likert scale. The final suitability map to exploit the medicinal plants based on the good, medium, low, and non-suitable degrees of suitability was prepared by integrating the maps in the GIS and based on the FAO limiting factor approach. The results showed that 50.11% (6367.83 ha) and 49.89% (6341.44 ha) of the rangelands had medium and low suitability for exploitation, respectively. The canopy percentage had the highest share of limiting the suitability of plant types, in which the harvest of medicinal plants is less recommended to protect the soil and improve the rangeland conditions. The guaranteed purchase of medicinal plants from the exploiters and providing them with the necessary training on various aspects of this profession, will also increase the capability of this type of rangelands exploitation. Accordingly, they should be given more attention in designing the instructions to determine the rangelands suitability to exploit the medicinal plants.

    Keywords: Multi-purpose use, Rangeland suitability, rangelands exploitation, Geographic Information System
  • M. Karami, F. Ghassemi * Pages 52-64

    This study aimed to investigate the effects of aqueous-alcoholic extract of Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss. leaves on the fetal heart tissue changes in the diabetic rats. Forty-eight female rats weighing 200-220 g were fertilized with eight male rats weighing 230-250 g. After ensuring the pregnancy, the females became diabetic by intraperitoneal injection of streptozotocin (80 mg kg-1 body weight) on the first day of pregnancy, and were randomly grouped. Groups included Control (healthy rats without treatment), Sham 1 (healthy rats receiving 1 ml D. anethifolia extract), Sham 2 (diabetic rats without treatment), and three groups of treatments which respectively received 1 ml D. anethifolia extract at the doses of 250, 500, and 1000 kg kg-1 body weight of the diabetic rats from 6th to 20th day of the pregnancy by gavage. On the 20th day of pregnancy, after anesthetizing the rats and taking 2 ml of blood from their hearts, the fetuses were removed from their uterus. The fetal hearts were isolated and fixed in the 5% solution of formalin. After the tissue processing, the five-micron sections were prepared by the stereological method and stained with hematoxylin and eosin. The heart circumference and its wall thickness were measured by the image analysis software, and the number of heart cells was counted by the Grids-stero lite software. The data were analyzed by the ANOVA and the means were compared by the Tukey test (p < /em>≤0.05). The findings showed an increase in the blood glucose, density and length of cardiocytes, and heart circumference in all the diabetic groups compared to the control, which were significantly reduced in the diabetic rats treated with D. anethifolia extract compared to the diabetic group without treatment. According to the results, the aqueous-alcoholic extract of D. anethifolia leaves could slightly compensate the destructive changes caused by diabetes in the fetal cardiovascular tissue by reducing the blood glucose in the diabetic rats.

    Keywords: blood glucose, cardiocyte, Meshgak extract (Ducrosia anethifolia (Dc.) Boiss.), Micrometry
  • R. Ahmadi, S. Maleki Farahani * Pages 65-82

    To investigate the effects of sowing date and nitrogen fertilizer on the quantitative and qualitative characteristics and nitrogen efficiency in Lallemantiaiberica (M.Bieb.) Fisch. & C.A.Mey. and Lallemantiaroyleana (Benth.) Benth., an experiment was conducted as a factorial split plot in a randomized complete block design at the Faculty of Agriculture, Shahed University. The treatments included the sowing date as the main plot at two levels of autumn and spring sowing, and the nitrogen fertilizer at three levels of 0, 50 (8 kg ha-1), and 100%(16 kg ha-1) and two Lallemantia species as the subplots. The results of analysis of variance showed the significance of the effects of sowing date, nitrogen fertilizer, plant species, and the interaction of all three treatments on grain yield, 1000-grain weight, harvest index, leaf area index, leaf chlorophyll content, seed protein, nitrogen, and mucilage content, and nitrogen uptake, use, and utilization efficiencies. The autumn sowing in comparison with the spring one had the most positive and incremental effect on the studied traits except seed nitrogen. The results showed that the application of 16 kg ha-1 nitrogen fertilizer on both sowing dates increased the quantitative and qualitative characteristics of both Lallemantia species compared to the non-fertilizer application conditions. Increasing the use of nitrogen fertilizer compared to the non-fertilizer application conditions increased the nitrogen uptake and use efficiencies in the autumn and spring sowing dates in both Lallemantia species. Increasing the use of nitrogen fertilizer in the autumn sowing increased the nitrogen use efficiency in both Lallemantia species, but in the spring sowing, the nitrogen use efficiency was higher under the non-fertilizer application conditions compared to the different levels of nitrogen fertilizer application. L.iberica showed a more positive reaction to the nitrogen fertilizer application compared to L.royleana.

    Keywords: Grain yield, seed mucilage, nitrogen uptake efficiency, Nitrogen Utilization Efficiency, nitrogen use efficiency
  • A. Rahmani, E. Sharifi Ashourabadi *, A. Ebrahimi, M. Mirza Pages 83-97

    To investigate the effects of soil fertility methods on the yield and yield components of hyssop (Hyssopus officinalis L.) in the different harvests, an experiment was conducted as a factorial in a randomized complete block design with three replications in Karaj (Alborz province) in 2017. The experimental treatments included the harvest time and soil fertility methods. The results showed that the first harvest had higher plant height, number of sub-branches, and leaf area index and the second harvest had higher plant dry matter weight and chlorophyll content. With the soil fertility, the plant height, number of sub-branches, plant dry matter weight, leaf area index, chlorophyll content, essential oil yield, and nutrients uptake increased significantly. The highest plant height and number of sub-branches was obtained from the application of 120 kg ha-1 nitrogen+ 96 kg ha-1 phosphorus+ 120 kg ha-1 potassium treatment. The maximum dry matter weight of the plant was allocated to the combination of 20 t ha-1 manure with 80 kg ha-1 nitrogen+ 64 kg ha-1 phosphorus+ 80 kg ha-1 potassium. The highest essential oil yield was obtained from the 120 kg ha-1 nitrogen+ 96 kg ha-1 phosphorus+ 120 kg ha-1 potassium treatment which was statistically in the same group as the treatments including 40 t ha-1 manure, combination of 30 t ha-1 manure with mycorrhiza, and combination of 40 kg ha-1 nitrogen+ 32 kg ha-1 phosphorus+ 40 kg ha-1 potassium with 30 t ha-1 manure. Based on the results, the desired quantitative and qualitative yield in hyssop could be achieved with the integrated feeding method and use of biological and organic fertilizers.

    Keywords: essential oil, Potassium, hyssop (Hyssopus officinallis L.), Phosphorus, nitrogen, mycorrhiza
  • E. Danaee *, V. Abdossi Pages 98-112

    Salinity is one of the most important abiotic environmental stresses which restricts the growth and production of plants. On the other hand, silicon (Si) is the second most abundant element in the soil and alleviates the biotic and abiotic stresses in the plants. For this purpose, a greenhouse experiment was conducted as a factorial in a completely randomized statistical design with three replications to investigate the effects of silicon and nano-silicon (50 and 100 mg l-1) on some morphophysiological and phytochemical properties of peppermint (Mentha piperita L.) under salinity stress at the different levels of sodium chloride (0, 50, and 100 mg l-1) in 2019. The results showed that the salinity stress significantly reduced the fresh and dry weight of aerial parts and root, and chlorophyll, total phenol, and protein contents. The activity of superoxide dismutase and peroxidase enzymes and essential oil percentage differed at the different salinity levels. The amount of proline also increased significantly due to the sodium chloride treatment of 100 mg l-1. The plants treatment with the different levels of silicon and nano-silicon reduced the negative effects of salinity stress on the evaluated indices. The nano-silicon treatment of 100 mg l-1 showed the highest inhibition of salinity stress effects on the growth indices, antioxidant enzymes activity, and essential oil percentage. Therefore, according to the results of this research, the foliar application of silicon and nano-silicon could be recommended to reduce the negative effects of salinity stress on peppermint.

    Keywords: Salinity stress, Silicon, nano-silicone, peppermint (Mentha piperita L.)
  • M. Babaei *, F. Sefidkon, M. Nasiri Pages 113-126

    Two species Nepeta cataria L. and Nepeta bracteata Benth. (fam. lamiaceae) are native to Iran. To study the quantity and quality of the two species essential oil in the field, the seeds of eight populations from these two species were collected from natural habitats and planted in a randomized complete block design in Alborz Research Station of Research Institute of Forests and Rangelands (Karaj, Alborz province). The flowering branches were harvested at the full flowering stage and after room temperature-drying, their essential oils were extracted by hydrodistillation, and analyzed and identified by GC and GC/MS. The essential oil yield of N. cataria populations varied between 0.02 (Karaj) and 0.50% (Arak). Twenty-three compounds were identified in the essential oil of this species, and the main compound in all populations was from nepetalactone isomers. NepetalactoneIII (4aα,7β,7aα-nepetalactone) and nepetalactoneI (4aα,7α,7aα-nepetalactone) constituted 44.4 (Karaj) to 91.6% (Arak) and 0.8 (Karaj) to 15.9% (Bafgh1) of the essential oil, respectively. NepetalactoneII (4aα,7α,7aβ-nepetalactone) was observed only in the population Bafgh2 (21.2%). The amount of 1,8-cineole in the essential oil of different N. cataria populations varied from 0.4 (Taft1) to 12.8% (Karaj). The essential oil yield of N. bractaeta populations was obtained between 0.02 (Ardakan) and 0.70% (Taft2). Twenty-seven compounds were identified in the essential oil of this species, and the main compounds were 1,8-cineole (1.0, 9.6, and 41.0% in Tabas, Ardakan, and Taft2, respectively) and geranyl acetate (0.9, 3.4, and 39.8% in Tabas, Taft2, and Ardakan, respectively). In general, the results showed that the N. cataria populations were all from the same chemotype, but N. bracteata populations were from two chemotypes (ct. geranyl acetate and ct. 1,8-cineole).

    Keywords: Nepeta cataria L, Nepeta bracteata Benth, essential oil, nepetalactone, geranyl acetate, 8-cineole
  • M. Ghadimi Joboni, M. Ghavam * Pages 127-144

    Ethnobotany is the recording of traditional unwritten information for the rational exploitation of resources and the effective protection of biodiversity and cultural information in any community. The present study aimed at recording the local's indigenous knowledge of Jubon village in Rudbar city of Guilan province about using medicinal and edible plants. The research data were obtained through the semi-structured interviews with 35 local experts. The descriptive statistics models such as the relative frequency of citation, use value, and cultural significance indices were used to analyze the data. The results showed that 34 plant species from 19 families were used for therapeutic and edible purposes in the study area. Plants of the families apiaceae, lamiaceae, and asteraceae with the frequencies of 19, 16, and 9%, respectively, were the most used in the region. The most important medicinal plants in the region were Malva sylvestris L., Echium amoenum Fisch. & C.A.Mey., Urtica dioica L., Eryngium planum L., and Foeniculum vulgare Mill., respectively, which had the highest cultural significance and relative frequency of citation indices among the medicinal plants of the region. The findings also indicated that the most common purpose of therapeutic use of the plants was about the gastrointestinal diseases, which were mainly used orally in cooking. In general, the people of Jubon village have a rich knowledge about the use of medicinal and edible plants, and this knowledge has existed in the region for generations.

    Keywords: Malva sylvestris L, Apiaceae, medicinal properties, indigenous knowledge, quantitative index
  • H. Heydarnejadiyan, A. Maleki *, F. Babaei Pages 145-161

    To investigate the effects of different levels of drought stress, and foliar application of zinc nanofertilizer and salicylic acid on the yield and yield components of fennel (Foeniculum vulgare Mill.), a split-plot factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the village of Sultanabad, Razan city in Hamadan province in two years, 2018 and 2019. The main factor included the irrigation regime at three levels of irrigation after 50 (no stress), 75 (moderate stress), and 100 (severe stress) mm evaporation from Class A evaporation pan and the sub-factors consisted of foliar application of zinc nanofertilizer at two levels (without fertilizer and zinc nanofertilizer spray) and salicylic acid at four levels (0, 2, 4, and 6 mM). The drought stress decreased the number of umbels per plant, number of umbellules per umbel, number of seeds per umbellule, 1000-seed weight, and grain yield and increased the percentage of essential oil. The highest number of umbellules per umbel was obtained in the severe drought stress treatment with the application of zinc nanofertilizer and salicylic acid with a concentration of 4 mM. The application of zinc nanofertilizer under no stress, moderate, and severe drought conditions increased the grain yield by 14, 5.3, and 4.5%, and the essential oil content by 6, 2.9, and 9.9%, respectively. The concentration of 6 mM salicylic acid had the highest essential oil percentage (2.8%).

    Keywords: plant growth regulators, essential oil percent, Micronutrient, medicinal plant, Foliar application
  • A. Pourmeidani *, H. Tavakoli Neko, M. Ghamghami Pages 162-177

    Since Iran has always faced fluctuations and decreases in the rainfall, and on the other hand, the uncontrolled harvest of water resources have led to a more severe decline in the groundwater resources, the medicinal plants cultivation can help overcome the water deficit crisis. This study aimed at determining the ecological suitability of cultivation of four medicinal plants including damask rose (Rosa damascena Mill.), saffron (Crocus sativus L.), thyme (Thymus vulgaris L.), and lavender (Lavandula angustifolia L.) in 36 plains located in the Salt Lake (Namak Lake) catchment. The research methodology included the collection, reconstruction, and quality control of the information, climatic simulation, calculation of the agro-climatological indicators, and estimation of the agriculture share of water resources separately for each plain, estimation of the plant water needs, determination of the moisture balance, preparation of the suitability layers of cultivation, and finally overlaying the layers to produce the suitable/unsuitable agricultural lands for the cultivation of these plants. The climate simulation was performed by the strategic re-sampling technique to generate the different scenarios during the period 2011-2035. All the models under the different scenarios predicted a decrease in the rainfall and an increase in the maximum and minimum temperatures. The EC-EARTH model under the RCP2.6 scenario predicted the highest percentage of rainfall decrease (about 23%) and temperature increase. Due to the salinity and heat stress, the agricultural lands located at Sharifabad plain, northern parts of Qom-Kahak plain agricultural lands, eastern lands of Saveh plain, northern lands of Kashan plain, and southern lands of Varamin plain were unsuitable for the cultivation of all four medicinal species. The cultivation of saffron and damask rose in most of the plains of Salt Lake catchment was suitable or very suitable.

    Keywords: precipitation, Climate change, ecological suitability, temperature, Medicinal plants
  • V. Abdossi *, B. Tavakoli, A. Mehrafarin, H.A. Naghdibadi Pages 178-192

    To evaluate the quantitative and qualitative characteristics of Echinophora platyloba DC. under the influence of different drying methods, an experiment was conducted in a completely randomized design with 12 treatments and three replications in 2019. The experimental treatments included fresh plant, drying the plant in the shade and sun, drying the plant with an oven at three temperatures of 45, 55, and 65 °C, drying the plant with a vacuum oven at three temperatures of 45, 55, and 65 °C, and drying the plant with a microwave at three powers of 200, 400, and 600 W. The aerial parts of the plant was collected from the heights of Tuyserkan city in Hamedan province in June and was affected by the different drying methods. The essential oil was extracted by Clevenger apparatus and then its components were identified by GC-MS. The findings of this study showed that the different methods of plant drying had a significant effect on the percentage and all the components of essential oil. The microwave drying method at 400 W, despite not being suitable for preserving the secondary metabolites of the plant, caused the highest essential oil content. The shade-drying method, despite the long drying time, was the most suitable method for preserving the essential oil composition in E. platyloba. The essential oil percentage in this study ranged from 0.06% to 0.39% and the main essential oil constituents included trans-β-ocimene (34.16-57.52%), α-phellandrene (8.87-16.52%), cis-ocimene (1.69-4.57%), b-phellandrene (2.08-9.24%), p < /em>-cymene (1.53-5.05%), β-pinene (0.73-1.94%), a-pinene (1.83-5.15%), veloutone (0.39-3.78%), trans-carveol (0.38-1.92%), linalool (0.72-3.57%), and germacrene-D (1.67-4.91%).

    Keywords: Aven, essential oil, drying, Echinophora platyloba, Microwave