فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم شیخی دارانی، فرشته زمانی علویجه، احمدعلی اسلامی، زهرا حیدری، مجید رحیمی* صفحات 219-227
    مقدمه

    حوادث، از جمله مهم ترین عوامل تهدیدکننده سلامت در گروه های مختلف جامعه به خصوص سالمندان است. با توجه به افزایش رشد جمعیت سالمندان و افزایش زمینه مشارکت آنان در فعالیت های اجتماعی، بررسی روند حوادث در آن ها، می تواند در تشخیص اولویت های مداخله و پژوهشی مفید باشد.

    روش ها:

     این مطالعه از نوع توصیفی بود و با رویکرد مقطعی، بر روی 27332 نفر از سالمندان مصدوم که طی سال های 93-1390 به بیمارستان های استان اصفهان مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده ها از نرم افزار ثبت حوادث سالمندان استخراج گردید و سپس با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بیشترین و کمترین حادثه در زنان و مردان به ترتیب در گروه سنی 64-60 سال و بیشتر از 85 سال اتفاق افتاده بود. 34/65 درصد حوادث در سالمندان مرد و 65/34 درصد در سالمندان زن رخ داده بود. در مجموع، کوچه و خیابان (62/39 درصد) و اماکن ورزشی و تفریحی (48/0 درصد) بیشترین وکمترین محل بروز حادثه بودند. بیشترین (39/27 درصد) و کمترین (58/23 درصد) بروز حوادث به ترتیب در سال های 1392 و 1391 گزارش گردید. همچنین، بیشترین علت بروز حادثه در زنان (87/29 درصد) و مردان (82/25 درصد)، به ضربه و کمترین علت در هر دو جنس به غرق شدگی (01/0 درصد) اختصاص داشت.

    نتیجه گیری:

     سالمندان با توجه به شرایط جسمی و بیماری های همراه و تشدید عوارض، نیازمند توجه ویژه ای در حوادث میباشند. با توجه به روند رو به رشد سالمندی جامعه، پیشنهاد می شود خدمات و آگاهی رسانی اختصاصی جهت پیشگیری از بروز حوادث در سالمندان ارایه گردد.

    کلیدواژگان: سالمندان، روند، حوادث
  • مریم شعبانی، اصغر آقایی* صفحات 228-234
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه شیوه های مقابله ای و سرسختی مادران دارای فرزند اوتیستیک با مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال بیش فعالی- نقص توجه (Attention deficit hyperactivity disorder یا ADHD)، در سال 1397 در شهر اصفهان انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری آن متشکل از مادران دارای فرزند اوتیستیک تحت پوشش انجمن اوتیسم و مادران دارای فرزند مبتلا به ADHD مراجعه کننده به کلینیک های مشاوره شهر اصفهان بود. به ترتیب 73 و 64 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از دو گروه انتخاب شدند. این افراد پرسش نامه های مقابله با بیماری فرزند McCubbin (Coping Health Inventory for Parents یا CHIP) و شاخص سرسختی خانواده McCubbin و Thompson (Family Hardiness Index یا FHI) را بررسی و تکمیل نمودند. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری بین شیوه های مقابله با بیماری فرزند در مادران دارای فرزند اوتیستیک با مادران دارای فرزند مبتلا به ADHD وجود داشت (009/0 = P، 956/6 = F)، اما بین سرسختی این دو گروه از مادران تفاوت معنی داری مشاهده نشد (069/0 = P، 381/3 = F).

    نتیجه گیری: 

    از آن جایی که شیوه های مقابله ای کارامد، منجر به افزایش میزان تاب آوری و سرسختی مادران و در نتیجه، ارتقای بهزیستی خانواده می شود، توجه بیشتر به الگوها و راهکارهای مقابله ای در تعامل با مادران توسط متخصصان و مشاوران، ضروری به نظر می رسد تا بر اساس ویژگی های شخصیتی و جمعیت شناختی افراد، موثرترین و مناسب ترین برنامه مداخلاتی جهت ارایه حمایت مناسب طراحی گردد.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی- نقص توجه، اختلال طیف اوتیسم، سرسختی، شیوه های مقابله
  • مظفر حسینی نژاد، سجاد سعادت*، آرمیتا رضازاده کلاشمی، پریا نصیری، مائده سرلاتی صفحات 235-241
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS)، یکی از شایع ترین و ناتوان کننده ترین بیماری های نورولوژی در سنین جوانی است. مطالعات پیشین نشان داده اند که تغذیه به عنوان یکی از عوامل محیطی، نقش موثری در ایجاد این بیماری و تکرار حملات آن دارد. بر این اساس، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی رژیم غذایی نامناسب در افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری بود.

    روش ها: 

    این مطالعه در قالب الگوواره کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی در سال 1398 انجام شد. بدین ترتیب، 15 بیمار مبتلا به MS و 5 متخصص از شهر رشت در تحقیق مشارکت نمودند. شرکت کنندگان به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شدند و مصاحبه ها به صورت بدون ساختار تا حد اشباع نظری انجام شد. داده ها با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون به روش Attride-Stirling مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از مجموع مصاحبه ها، سه مضمون فراگیر «رفتارهای تغذیه ای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه» شناسایی گردید. مضامین سازمان دهنده برای رفتارهای تغذیه ای شامل «مصرف غذاهای آماده و طبخ نامناسب»، مضامین خودتنظیمی در رفتار خوردن شامل «وسوسه، هدف و مدیریت وعده های غذایی» و مضامین سوء تغذیه شامل «نارسایی ها و زیاده روی ها» بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده نشان می دهد که رژیم غذایی افراد مبتلا به MS با سابقه عود بیماری در زمینه رفتارهای تغذیه ای، خودتنظیمی در رفتار خوردن و سوء تغذیه، دارای برخی نارسایی ها می باشد که ادراک بیماران و متخصصان نقش موثری در عود بیماری دارد. بر این اساس، به نظر می رسد که انجام پژوهش های بیشتر و تدوین مداخلات آموزشی جهت بهبود رژیم غذایی این افراد، لازم و ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، رژیم غذایی، عود بیماری، پژوهش کیفی
  • زینب ملک پور شهرکی، محمدرضا مراثی، محمدحسن انتظاری* صفحات 236-242
    مقدمه

    سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلالات شامل چاقی شکمی، عدم تحمل گلوکز، پرفشاری خون، بالا بودن تری گلیسرید (Triglyceride یا TG) و پایین بودن High-density lipoprotein-cholesterol (HDL-c) می باشد که خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. به تازگی مشخص شده است که سلنیوم می تواند در متابولیسم کربوهیدرات و چربی ها موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مکمل یاری سلنیوم در هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.

    روش ها:

     این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود و بر روی 70 نفر از زنان مبتلا به سندرم متابولیک در گروه سنی 20 تا 49 سال انجام گرفت. شرکت کنندگان به شکل تصادفی به دو گروه دریافت کننده سلنیوم و دارونما (هر گروه 35 نفر) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته، روزانه 200 میکروگرم مکمل سلنیوم یا دارونما دریافت نمودند. نمونه خون ناشتا در ابتدای تحقیق و 8 هفته بعد از مکمل یاری جهت بررسی میزان قند خون ناشتا (Fasting blood sugar یا FBS)، انسولین ناشتا و لیپیدهای سرم گرفته شد.

    یافته ها:

     پس از 8 هفته مداخله در دو گروه شرکت کننده، تفاوت معنی داری در هیچ یک از متغیرهای مورد بررسی شامل FBS، انسولین، شاخص مقاومت انسولین (Homeostasis model of assessment-insulin resistance یا HOMA-IR)، شاخص حساسیت انسولین (Quantitative insulin sensitivity check index یا QUICKI)، TG، کلسترول توتال (Total cholesterol یا TC)، HDL-c و Low density lipoprotein-cholesterol (LDL-c) مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری: 

    مکمل یاری 200 میکروگرم سلنیوم به مدت 8 هفته، تاثیری بر شاخص های هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی شرکت کنندگان مبتلا به سندرم متابولیک ندارد.

    کلیدواژگان: سلنیوم، سندرم متابولیک، هموستاز گلوکز، پروفایل لیپیدی
  • نرگس افقری، فریبا یزدخواستی*، حسینعلی مهرابی کوشکی، اکرم عظیمی صفحات 243-250
    مقدمه

    کمال گرایی، از جمله ویژگی های شخصیتی است که بعد منفی آن حالت وسواس گونه پیدا می کند و برای فرد و خانواده مشکلات زیادی را به وجود می آورد. علاوه بر کمال گرایی، متغیرهای بسیاری سازگاری زوجین را با دشواری رو به رو می کنند که روش های درمانی مختلف به دنبال کاهش آن ها می باشند.

    روش ها: 

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود که همراه با دو گروه و به شیوه پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 40 روزه انجام شد. جامعه آماری شامل 200 زوج بود که در سال 1395 به صورت خودمعرف برای حل مشکلات زناشویی به مرکز مشاوره اورژانس اجتماعی اصفهان (مصلی) مراجعه کرده بودند. گروه مداخله به صورت داوطلبانه از بین مراجعان به کلینیک مشاوره اورژانس اجتماعی انتخاب شدند. زوج درمانی گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) به تفکیک برای هر دو گروه طی 8 جلسه دو ساعته انجام گردید. داده ها به وسیله پرسش نامه های کمال گرایی و تعدیل نیازها جمع آوری شد و در نهایت، با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    تفاوت معنی داری بین میزان اثربخشی زوج درمانی گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی و روش ACT بر کمال گرایی سازگارانه وجود نداشت، اما در کمال گرایی ناسازگارانه تفاوت معنی داری مشاهده شد (050/0 > P). همچنین، تفاوت معنی داری بین میزان اثربخشی زوج درمانی گروهی مبتنی بر واقعیت درمانی و شیوه ACT بر تعدیل نیازهای زوجین وجود داشت (050/0 > P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که زوج درمانی مبتنی بر واقعیت درمانی، در کاهش کمال گرایی ناسازگار و روش ACT در تعدیل نیازهای زوجین موثر می باشد. بنابراین، می توان در مشاوره های زوجی از این دو رویکرد بهره برد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، درمان پذیرش و تعهد، واقعیت درمانی، کمال گرایی، تعدیل نیازها
  • نادیا محمدی دشتکی، مهرداد حسین پور، محمدرضا مرآثی* صفحات 251-258
    مقدمه

    ناهنجاری های مادرزادی، یکی از علل ناتوانی و مرگ نوزادان است. پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان بروز ناهنجاری های مادرزادی عمده و ارتباط آن ها با برخی عوامل مرتبط در نوزادان در بدو تولد انجام شد.

    روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، تمام نوزادان متولد شده در بیمارستان های استان چهارمحال و بختیاری در سال 1395، از نظر وجود ناهنجاری مادرزادی عمده در بدو تولد مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات ثبت شده در پرونده شامل مشخصات والدین و نوزاد بود که از سامانه مادر و نوزاد استخراج گردید. داده ها با استفاده از مدل خطی تعمیم یافته (Poisson regression) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     از 19666 نوزاد مورد بررسی، 63 نوزاد (2/3 در هزار) دچار ناهنجاری مادرزادی عمده در بدو تولد بودند. در مدل خام، ارتباط معنی داری بین متغیرهای سن جنینی نوزاد، وزن و قد نوزاد و دور سر نوزاد هنگام تولد با بروز ناهنجاری مادرزادی وجود داشت. در برازش مدل 1، ارتباط معنی داری بین محل سکونت با بروز ناهنجاری مادرزادی مشاهده شد و در برازش مدل 2، بروز ناهنجاری مادرزادی با سن جنینی نوزاد، وزن نوزاد و دور سر نوزاد هنگام تولد مرتبط بود.

    نتیجه گیری: 

    در تعدادی از ناهنجاری های مادرزادی، با تشخیص اولیه و درمان می توان از ایجاد ناتوانی و معلولیت پیشگیری کرد. بنابراین، تاکید بر آموزش همگانی جهت در نظر گرفتن سن مناسب بارداری، تغذیه مناسب قبل از بارداری و در دوران بارداری و تاکید بر مراقبت های قبل از بارداری و حین بارداری به منظور پیشگیری از بروز ناهنجاری های مادرزادی، الزامی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بروز، ناهنجاری مادرزادی آشکار، عوامل خطر، نوزاد، ایران
  • نیلوفر هرانده، ثمر منصوری پور* صفحات 259-265
    مقدمه

    لواشک همواره محصولی پرطرفدار به ویژه در بین کودکان بوده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر ریزجلبک اسپیرولینا (آرتروسپیرا) پلاتنسیس در فرمولاسیون لواشک کیوی با هدف امکان تولید میان وعده ای سالم و با ارزش تغذیه ای بالا بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه، از پودر ریزجلبک در سطوح صفر، 5/0، 75/0، 1 و 5/1 درصد برای تولید نمونه ها استفاده گردید. سپس آزمون های فیزیکوشیمیایی و آزمون حسی انجام شد. داده های به دست آمده در نرم افزار Minitab مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    اختلاف معنی داری در میزان خاکستر و فیبر نمونه ها وجود نداشت (05/0 < P). پایین ترین pH در نمونه شاهد و بالاترین میزان در نمونه حاوی 5/1 درصد آرتروسپیرا مشاهده شد. با افزایش ریزجلبک، میزان پروتئین و آهن در نمونه ها افزایش یافت و یک روند کاهشی در میزان ویتامین C مشاهده گردید (05/0 > P). روشنایی و رنگ زرد نمونه ها با افزایش آرتروسپیرا، کاهش و رنگ سبز نمونه ها در مقایسه با نمونه های شاهد، افزایش نشان داد (05/0 > P). استفاده از مقادیر بالاتر ریزجلبک (5/1درصد)، سبب کاهش سفتی بافت نسبت به اکثر نمونه ها شد (05/0 > P). ارزیابی حسی نشان داد که اندک اختلاف معنی داری در برخی از شاخص ها به ویژه در نمونه حاوی 5/1 درصد ریزجلبک نسبت به سایر نمونه ها وجود داشت (05/0 > P).

    نتیجه گیری: 

    با استفاده از ریزجلبک اسپیرولینا (آرتروسپیرا) پلاتنسیس تا حداکثر 1 درصد در فرمولاسیون لواشک کیوی، محصول تولید شده در کنار ارزش تغذیه ای بالا، ویژگی های کیفی قابل قبولی را نیز دارا می باشد. بنابراین، فرآورده مذکور می تواند به عنوان میان وعده ای دارای ارزش تغذیه ای بالا در مقایسه با تنقلات پرکالری و با ارزش غذایی پایین رایج، به ویژه برای کودکان پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: لواشک کیوی، اسپیرولینا (آرتروسپیرا) پلاتنسیس، ریز جلبک، ویژگی های تغذیه ای
  • مریم مقصودلو، سکینه رخشنده رو، محمدامین پورحسینقلی، محتشم غفاری* صفحات 266-272
    مقدمه

    میزان آگاهی افراد از عوامل خطر بیماری و راهکارهای پیشگیری از آن، تاثیر بسزایی در پیشگیری و درمان بیماری ها دارد. با توجه به شیوع بالای سرطان در کشور، پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و اعتقادات بهداشتی کارمندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص سرطان کولورکتال و عوامل مرتبط با آن مبتنی بر الگوی اعتقادات بهداشتی انجام گردید.

    روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 101 کارمند به روش نمونه گیری خوشه ای از بین چهار دانشکده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انتخاب شدند و در تحقیق شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا شده شامل سوالات دموگرافیک و سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتار بود. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t، One-way ANOVA و ضریب همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 050/0 > P سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمرات آگاهی شرکت کنندگان، 37/18 ± 80/66 به دست آمد که 5/48 درصد دارای آگاهی ضعیف، 7/28 درصد دارای آگاهی متوسط و بقیه دارای آگاهی بالا از سرطان کولورکتال بودند. منافع درک شده و حساسیت درک شده به ترتیب بیشترین و کمترین میانگین را به خود اختصاص دادند. افزایش سن، سابقه فامیلی سرطان و تحصیلات، از جمله عوامل موثر در آگاهی کارمندان در مورد سرطان کولورکتال بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به این که سطح آگاهی حدود نیمی از کارمندان در مورد سرطان کولورکتال ضعیف بود، پیشنهاد می شود برنامه هایی در خصوص تغییر رفتار افراد در جهت پیشگیری از بروز این سرطان اجرا گردد تا در کنار افزایش آگاهی و بهبود اعتقادات سلامت، کاهش هرچه بیشتر بروز این بیماری اتقاق بیفتد.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، الگوی اعتقاد بهداشتی، کارمندان
  • زهرا نادری، محمد گلی* صفحات 273-283
    مقدمه

    هدف از انجام پژوهش حاضر، کاهش قند مصرفی در تهیه لوز و ارتقای ارزش غذایی آن با استفاده از استویوزید و ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بود.

    روش ها: 

    در این مطالعه، تاثیر سطوح جایگزینی شکر با استویوزید- ایزومالت (100-صفر درصد)، سطوح جایگزینی مغز بادام با ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس (100-صفر درصد) و دمای پخت (70-50 درجه سانتی گراد) بر دانسیته و سفتی بافت لوز رژیمی بررسی گردید. فرمولاسیون لوز رژیمی غنی شده با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM یا Response surface methodology) در قالب طرح مرکب مرکزی و نرم افزار Design-Expert بهینه سازی شد. پس از تعیین نقطه بهینه، نتایج به دست آمده از ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بافتی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     دانسیته تیمارها با کاهش درصد جایگزینی اسپیرولینا کاهش یافت. اثر متقابل بین استویوزید- ایزومالت و اسپیرولینا نشان داد که کاهش سطوح جایگزینی شکر با استویوزید- ایزومالت، باعث افزایش سفتی تیمارها می شود. روند تغییر سفتی بافت با افزایش سطوح جایگزینی اسپیرولینا، ابتدا کاهشی و سپس افزایشی بود. فرمول بهینه لوز رژیمی به صورت 76 درصد استویوزید- ایزومالت، 57 درصد اسپیرولینا و دمای پخت 70 درجه سانتی گراد و 39 درصد استویوزید- ایزومالت، 100 درصد اسپیرولینا و دمای پخت 62 درجه سانتی گراد پیش بینی شد. مقایسه بین نمونه بهینه و نمونه شاهد نشان داد که محتوای پروتئین، کلسیم و آهن لوز بهینه بالاتر از نمونه شاهد بود (0500/0 > P).

    نتیجه گیری:

     با استفاده از استویوزید، می توان میزان قند موجود در فرمول لوز را کاهش داد و غنی سازی آن با استفاده از اسپیرولینا پلاتنسیس، ویژگی های تغذیه ای آن به نحو مطلوبی ارتقا می یابد.

    کلیدواژگان: لوز رژیمی، اسپیرولینا پلاتنسیس، استویوزید، دانسیته، سفتی، بهینه سازی
  • فاطمه ذوالفقاری، زهرا حیدری، فرشته زمانی علویجه*، مرضیه عربان صفحات 284-296
    مقدمه

    افسردگی پس از زایمان (Postpartum depression یا PPD)، شایع ترین اختلال روانی پس از زایمان و با عوارض جدی برای مادر، کودک و خانواده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با PPD در چارچوب مدل تعیین کننده های اجتماعی سازمان بهداشت جهانی انجام گرفت.

    روش ها: 

    در این مطالعه مروری، کلید واژه «افسردگی پس از زایمان» به زبان های فارسی و انگلیسی در بازه زمانی سال های 2010 تا 2020، در پایگاه های علمی داخلی و خارجی Scientific Information Database (SID)، PubMed، ProQuest، Elsevier و Scopus جستجو گردید و با توجه به معیارهای ورود، 38 مقاله انتخاب شد.

    یافته ها: 

    31 عامل در دو بعد «عوامل ساختاری و عوامل بینابینی» استخراج گردید. ارتباط بین PPD و عواملی همچون وضعیت اقتصادی- اجتماعی، نژاد و محل سکونت، حمایت اجتماعی درک شده، رضایت از ازدواج، خشونت خانگی، سابقه افسردگی و اختلالات روان پزشکی، فشارهای روانی و استرس های روزانه و خودکارامدی شیردهی در مقالات تایید شد. نوع بارداری، عوارض و مشکلات دوران بارداری، زایمان زودرس و کم وزنی نوزاد در بدو تولد، از جمله عوامل موثر بر PPD به شمار می رود. تغدیه صحیح با شیر مادر، نقش مهمی در کاهش افسردگی مادر داشت. ارتباطی بین وجود PPD با روابط عاطفی مادر با نوزاد و پیامدهای نوزادی مشاهده گردید. از سوی دیگر، ارتباط معنی دار و مثبتی بین بیماری و اختلالات نوزادی در چهار هفته اول با PPD وجود داشت. آموزش و کیفیت مراقبت دوران بارداری و پس از زایمان نیز با PPD مرتبط بود.

    نتیجه گیری:

     نتیجه مرور تحقیقات پیشین، بیانگر قابلیت مدل سازمان بهداشت جهانی در تعیین کننده های اجتماعی در حوزه PPD می باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، عوامل موثر، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت
|
  • Maryam Sheikhi Darani, Fereshteh Zamani Alavijeh, AhmadAli Eslami, Zahra Heidari, Majid Rahimi* Pages 219-227
    Background

    Accidents are one of the greatest factors of health-threatening among different age groups in the society, especially in older people. Due to older people population growth and increasing their participating in social activities, studying the trends of accidents in older people can be useful in identifying research priorities and specific interventions.

    Methods

    This current research with a Cross section, descriptive approach has been done on 27332 injured elderly who referred to Isfahan hospitals. This data base was developed between 2012 and 2015. Data were retrieved from elderly accidents registration software, then in SPSS environment analyzed and in statistical method described.

    Findings

    Most and least accidents in men and women have been occurred respectively in the age group of 60 to 64 years of age and 85 years and older. (34.65%) of the accidents have been happened among elderly males and 65.34% in elderly females. Totally street and alley (39.62 %), sports and recreation centers (0.48 %) were the most and least scene of the accidents. The highest and the lowest rates of the accidents occurrence (23.58% and 27.39%) have been reported in 2013 and 2014. Also the top causes of the accidents in women (29.87%) and in men (25.82%) were crash. The least cause in both genders (0.01%) was drowning.

    Conclusion

    Older people need special attention. It is recommended to provide dedicated services and awareness to prevent accidents in the elderly. Following the events, participation in social activities has decreased, which can increase the physical and mental problems of the older people.

    Keywords: Older People, Trends, Accidents
  • Maryam Shaebani, Asghar Aghaei* Pages 228-234
    Background

    This study aimed to compare the coping strategies and hardiness in mothers of children with autism spectrum disorder (ASD) and mothers of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in Isfahan, Iran.

    Methods

    In this study, we used the causal-comparative research method. The statistical population consisted of mothers of children with autism covered by Autism Society of Isfahan and mothers of children with ADHD who referred to the counseling clinics of Isfahan. Finally, 73 and 64 mothers from each group were respectively selected based on convenience sampling. The research tools were Coping Health Inventory for Parents (CHIP) and Family Hardiness Index (FHI), which were studied and answered by mothers. Data were analyzed by SPSS software.

    Findings

    Based on the analysis of variance results, there was a significant difference between coping strategies used by the mothers of children with autism and mothers of ADHD group (P = 0.009, F = 6.956). Meanwhile, no significant differences between the hardiness of the two samples were observed (P = 0.069, F = 3.381).

    Conclusion

    Since effective coping strategies increase the level of resilience, hardiness, and wellbeing of mothers and their families, therapists and specialists must necessarily pay more attention to coping patterns and strategies of mothers and design the most effective and appropriate intervention program based on their demographical and personality characteristics.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, Autism spectrum disorder, Coping strategies, Hardiness
  • Mozaffar Hosseininezhad, Sajjad Saadat*, Armita Rezazadeh Kalashami, Paria Nasiri, Maedeh Sarlati Pages 235-241
    Background

    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common and debilitating diseases of neurology at a young age. Previous studies have suggested that nutrition as an environmental factor plays an important role in the development of the disease and its relapse. Therefore, the study aimed to identify inappropriate diet in MS patients with relapses in the past year.

    Methods

    This study was conducted in a qualitative paradigm with a phenomenological approach. In this study, participated 15 people with MS and 5 specialists from Rasht city in 2019 year. Participants were selected by purposeful sampling method with maximum diversity, and the interviews were done by non-structure interviews to theoretical saturation. Data were analyzed using Attride-Stirling thematic analysis approach.

    Findings

    From the interviews, three global themes (1- eating behaviors, 2- self-regulation in eating behaviors, and 3- malnutrition) were identified. Organizing themes for eating behaviors included (eating ready meals and inappropriate cooking), self-regulation in eating behaviors (temptation, purpose, and meal management) and malnutrition included (insufficiencies and excesses).

    Conclusion

    The results of this study suggest that the diet of people with MS with a history of relapsing, in the field of nutritional behaviors, self-regulation and malnutrition has some deficiencies that their perceptions and experts have an effective role in relapse of the disease. Accordingly, it seems that further research and development of educational interventions to improve the diet of these people is necessary.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Diet, Relapse, Qualitative Research
  • Zeinab Malekpour Shahraki, Mohammadreza Maracy, MohammadHassan Entezari* Pages 236-242
    Background

    Metabolic syndrome refers to a cluster of disorders including abdominal obesity, glucose intolerance, hypertension, hypertriglyceridemia, low HDL) High-density lipoprotein( levels. The metabolic syndrome increases the risk of developing cardiovascular disease and type 2 diabetes. Recently, it has been found that selenium can also be effective in the carbohydrates and fat metabolism. The aim of this study was to evaluate the effects of selenium supplementation on glucose homeostasis parameters and lipid profile in women with metabolic syndrome.

    Methods

    This randomized, double-blind, placebo-controlled trial was conducted among 70 women diagnosed with MS and aged 20-49 years old. Participants were randomly divided into two groups to receive 200 μg per day selenium supplements (N=35) or placebo (N=35) for 8 weeks. Fasting blood samples were taken at baseline and after 8 weeks' intervention to quantify glucose, insulin and lipid concentrations.

    Findings

    After 8 weeks of intervention in two groups, there was no significant difference between the two groups in the variables studies include fasting blood sugar (FBS), Insulin, homeostasis model of assessment-insulin resistance (HOMA-IR), Quantitative insulin sensitivity check index (QUICKI), triglyceride, total cholesterol, HDLand LDL cholesterol )Low- density lipoprotein(.

    Conclusion

    Supplementation of 200 μg of selenium for 8 weeks had no significant effect on glucose homeostasis and lipid profile in the participants with metabolic syndrome.

    Keywords: Selenium, Metabolic syndrome, Glucose homeostasis, Lipid profile
  • Narges Afghari, Fariba Yazdkhasti*, Hoseinali Mehrabi Koushki, Akram Azimi Pages 243-250
    Background

    Perfectionism is a personality trait whose negative aspect becomes obsessive and causes many problems for the individual and the family. In addition to perfectionism, many variables make coupleschr('39') compatibility difficult which different therapies seek to reduce them.

    Methods

    This semi-experimental study was conducted with two experimental groups and a pretest-posttest design with 40-day follow-up. The statistical population of this study included 200 self-reported couples who referred to Isfahan Social Emergency Counseling Center (Mosalla), Isfahan, Iran, for their marital problems in 2016. The sample group was voluntarily selected from among clients referring to the Social Emergency Counseling Clinic. Group couple therapy based on reality therapy and acceptance and commitment therapy (ACT) was done for both groups in eight sessions of two hours. Data were collected through Perfectionism Questionnaire and needs adjustment  and were analyzed using repeated measures analysis of variance (ANOVA) via SPSS software.

    Findings

    There was no significant difference between the effectiveness of group couple therapy based on reality therapy and ACT on adaptive perfectionism, but there was a significant difference in maladaptive perfectionism
    (P < 0.050). Besides, there was a significant difference between the effectiveness of group couple therapy based on reality therapy and ACT on adjustment of coupleschr('39') needs (P < 0.050).

    Conclusion

    The results of this study showed that reality-based couple therapy was effective in reducing incomplete perfectionism, and ACT was effective in adjusting the needs of couples. Therefore, these two approaches can be used in couple counseling.

    Keywords: Couples therapy, Acceptance, commitment therapy, Reality therapy, Perfectionism, Needs adjustment
  • Nadia Mohammadi Dashtaki, Mehrdad Hosseinpour, MohammadReza Maracy* Pages 251-258
    Background

    Congenital malformations are one of the causes of infants disability and death. this study was performed to determine the incidence of major congenitals anomalies and their relationship with some related factors at birth.

    Methods

    In this cross-sectional study, all newborns born in hospitals of Chaharmahal va Bakhtiari province were evaluated for major congenital malformations at birth. information recorded in the case file including parent and infant characteristics was extracted from the mother and infant system. data were analyzed using Generalized Linear Model, family (poisson).

    Findings

    Of the 19666 newborns studied, 63 (3.2 per 1,000) had major congenital malformations at birth. in the crude model, pregnancy age, neonatal birth weight, neonatal height, and neonatal head circumference variables were significantly associated with congenital malformations. but in adjusted model 1, residence was significantly related to the incidence of congenital malformations and in adjusted model 2, the incidence of congenital malformations was related to neonatal pregnancy age, neonatal birth weight and neonatal head circumference.

    Conclusion

    Some of MCAs with early diagnosis and treatment can prevent disability. Therefore, the emphasis on public education to consider appropriate gestational age, proper nutrition before and during pregnancy, emphasis on prenatal and prenatal care is necessary to prevent congenital anomalies.

    Keywords: Incidence, Congenital malformation, Risk factors, Infant, Iran
  • Niloofar Harandeh, Samar Mansouripour* Pages 259-265
    Background

    Fruit leather has always been a popular product especially among children. In this study, the effect of spirulina (Arthrospira) platensis microalgae on the formulation of kiwi leather has been studied in order to produce a healthy snack with high nutritional value.

    Methods

    Microalgae powder was used at the levels of 0, 0.5, 0.75, 1, and 1.5 percent in order to produce the samples. Then, physicochemical analysis and sensory evaluation were performed. Statistical analysis of the results was performed by Minitab software.

    Findings

    There was no significant statistical difference in the amount of ash and fiber of the samples (P > 0.05). The lowest pH was observed in the control and the highest was seen in the sample containing 1.5% of Arthrospira. The protein and iron levels increased by increasing microalgae concentration and a reduction trend was observed in vitamin C (P < 0.05). The brightness and yellow color of the samples decreased by increasing of Arthrospira and also the green color of the samples increased compared to the control (P < 0.05). Utilizing the higher level (1.5%) of Arthrospira reduced the hardness compared to the most samples (P < 0.05). The results of sensory evaluation showed significant differences in some of the indices especially in the sample containing 1.5% of microalgae, compared to other samples (P < 0.05).

    Conclusion

    Utilization of spirulina (Arthrospira) platensis up to 1% in formulation of kiwi leather resulted in a product with high nutritional value and also acceptable quality characteristics. Therefore, this product can be recommended as a snack with high nutritional value compared to common high-calorie snacks with low nutritional value especially for children.

    Keywords: Kiwi leather, Spirulina (Arthrospira) platensis, Microalgae, Nutritional properties
  • Maryam Magsoudlou, Sakineh Rakhshanderou, MohamadAmin Pourhoseingholi, Mohtasham Ghaffari* Pages 266-272
    Background

    Awareness of people about the risk factors of the disease and prevention strategies has a significant effect on the prevention and treatment of diseases. Considering the high prevalence of cancer in Iran, the present research was carried out to determine the awareness and health beliefs of staff of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran, on colorectal cancer and related factors using Health Belief Model (HBM).

    Methods

    In this cross-sectional study, 101 employees were selected from among 4 schools of Shahid Beheshti University of Medical Sciences through cluster sampling method. Data collection tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire including demographic questions and health belief and behavior pattern items. Data were analyzed by independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation coefficient using SPSS software. P-value less than 0.050 was considered as the significance level.

    Findings

    The mean score of participantschr('39') knowledge was 66.80 ± 18.37; 48.5% of them had low, 28.7% had moderate, and the rest had high level of knowledge about colorectal cancer. Perceived benefits and perceived sensitivity had the highest and the lowest mean, respectively. Increasing age, family history of cancer, and education were factors that influenced employeeschr('39') awareness of colorectal cancer.

    Conclusion

    Considering that about half of the staff had low level of awareness about colorectal cancer, it is suggested that programs be conducted to change the behavior of individuals in order to prevent the onset of this cancer, so that in addition to increasing awareness and promoting health beliefs, an ever greater reduction in the incidence of this disease occurs.

    Keywords: Colorectal cancer, Health belief model, Employees
  • Zahra Naderi, Mohammad Goli* Pages 273-283
    Background

    This study aimed to reduce the sugar amount of Luz production and promoting its nutritional value by stevioside and Spirulina platensis.

    Methods

    In this study, the effects of sugar replacement with stevioside-isomalt (0-100%), almond replacement with Spirulina (0-100%) and cooking temperature (50-70 °C) on density and hardness were investigated. Formulation optimization of enriched dietary Luz was performed by Response Surface Method and Central Composite Design with 6 central points and two replications (α = 2). The results of physicochemical and textural properties were analyzed by SPSS.

    Findings

    The density of treatments decreased with decreasing levels of Spirulina replacement. The interaction between stevioside and Spirulina showed that decreasing levels of stevioside caused a significant (P < 0.050), increased in hardness. The process of hardness changes, with increasing levels of Spirulina replacement, although first decreased and then increased. The optimum formula of dietary Luz was predicted including (76% steviosideisomalt, 57% Spirulina and cooking temperature of 70 °C) and (39% stevioside-isomalt, 100% Spirulina and cooking temperature of 62 °C). A comparison between the optimal sample and the control sample showed that protein, calcium and iron content of the optimal sample were higher than the control sample (P < 0.050).

    Conclusion

    In general, according to the results of chemical compounds evaluation of the treatment, the use of stevioside as a sucrose replacement has been reduce sugar content. Application of Spirulina platensis in Luz formula improved the nutritional properties of the product.

    Keywords: Dietary Luz, Spirulina platensis, Stevioside, Density, Hardness, Optimization
  • Fatemeh Zolfaghari, Zahra Heydari, Fereshteh Zamani Alavijeh*, Marzieh Araban Pages 284-296
    Background

    Postpartum depression(PPD) is the most common psychological disorder after childbirth, which may cause serious effects on mothers, infants and families. The present study aims at identifying these factors, according to social determinants based on the World Health Organization Model.

    Methods

    In this review of literature, the key words "postpartum depression" in Persian and English languages and within the time period of 2010 and 2020, were searched in national and international databases including; SID, PubMed ProQuest, Elsevier and Scopus. Considering the input criteria and studying PPD and its related factors, 38 articles were finally selected.

    Findings

    This targeted review of literature resulted in the extraction of 31 factors in two structural and intermediate dimensions. In the articles the relation between PPD and socio-economic situation, race, place of residence, perceived social support, marriage satisfaction, home violence, history of depression and psychiatric disorders, psychological pressure, daily stresses and breastfeeding self-efficiency is verified. Type of pregnancy, problems and side effects of it, preterm delivery, breastfeeding, low weight baby at birth are factors influencing PPD. Postpartum depression can influence mother and infant emotional relationships and have neonatal outcomes. On the other hand, neonatal disorders and diseases in the first four- weeks had a positive meaningful relation with PPD. Training and the quality of pregnancy and postpartum care were also related to postpartum depression.

    Conclusion

    The conclusions gained from studying the review of literature shows that the World Health Organization Model is capable of determining the social factors related to postpartum depression.

    Keywords: Postpartum Depression, Social Determinants of Health, Review of Litereture, Iran