فهرست مطالب

طب کار - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1399)

نشریه طب کار
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طناز کریمی، نجمه نجم الدین*، رابعه منهاج بنا صفحات 1-12
    مقدمه

    نانوذرات سیلیکا (SiO2 NP) به دلیل خواص منحصر به فرد مانند اندازه کوچک، امکان اصلاح سطح و سهولت تولید، در صنعت و پزشکی کاربردهای بسیاری دارند. لذا سمیت ناشی از مواجهات تنفسی آن حین تولید و مصرف بخصوص در ابعاد nm40-20 به دلیل کاربرد گسترده تر صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار است و می بایست موردتوجه و ارزیابی قرار گیرد.

    روش بررسی

    جهت مطالعه سم شناسی در شرایط آزمایشگاهی برون تنی (in vitro)، سمیت محلول SiO2 NP در محدوده غلظت های mg ml-1 3-6/0 روی سلول های فیبروبلاست (MRC5) و سلول های اپیتلیال (A546) ریه انسان، پس از 72 ساعت توسط آزمونMTT و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    نتایج

    آزمون MTT نشان داد، با افزایش غلظت SiO2 NP از 6/0 تا 3 میلی گرم در میلی لیتر در هر دو نوع سلول، میزان بقاء سلول ها کاهش می یابد. غلظت mg ml-1 6/1 به عنوان حداکثر غلظت بازدارنده نانوذرات سیلیکا (IC50) در سلول های A549 محاسبه شده است و شانس بقاء سلول ها در این غلظت برای سلول های A549 و سلول های MRC5 به ترتیب 46 و 70 درصد می باشد. تصاویر SEM سلول های MRC5 در مواجهه باSiO2 NP ، نشان می دهد مورفولوژی سلول های MRC5 از شکل دوکی یا کشیده به دایره ای تبدیل شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های انجام شده در این مطالعه، سمیت نانوذرات سیلیکا وابسته به غلظت SiO2 NP و نوع سلول است. با افزایش غلظت SiO2 NP، میزان بقاء سلول ها کاهش می یابد. همچنین، میزان سمیت SiO2 NP در برابر سلول های نرمال ریه انسان کمتر از سلول های سرطانی بوده است.واژه های کلیدی: نانوذرات سیلیکا، سلول های A549، سلول های MRC5

    کلیدواژگان: نانوذرات سیلیکا، سلول های A549، سلول های MRC5
  • مسلم محمدی*، غلامحسین حلوانی، حسین فلاح زاده، مهدیه محمدزاده صفحات 13-23
    مقدمه

    سالانه بسیاری از موارد مرگ و میر در دنیا به دلیل برق گرفتگی رخ می دهد که علت آن را می توان برقراری مسیر جریان بین فرد و زمین دانست؛ بنابراین احداث سیستم حفاظتی زمین با استفاده از چاه ارت حایز اهمیت بالایی است. هدف این مطالعه بررسی شرایط محیطی موثر بر مقاومت چاه ارت به روش شبیه سازی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش 192 آزمایش مختلف با 10 بار تکرار انجام شد. پارامترهای مورد ارزیابی شامل نوع خاک، نوع مواد کاهنده، عمق، رطوبت، نوع الکترود، تراکم خاک و شکل قرارگیری الکترود می باشد که با تغییر هر یک، مقدار مقاومت با استفاده از دستگاه تست ارتر به روش سه نقطه ای اندازه گیری گردید. داده های به دست آمده مورد آنالیزهای آماری قرار گرفت و نتایج به صورت جداول ارایه شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که تراکم خاک و رطوبت موثرترین پارامترها در تعیین مقاومت چاه ارت می باشند؛ به گونه ای که با تغییر جداگانه و یا همزمان این دو پارامتر، مقدار مقاومت بسیار کاهش می یابد. همچنین با افزایش تراکم و عمق قرارگیری میزان مقاومت در تمامی آزمایشات روند کاهشی داشت. طبق این مطالعه، در میان انواع خاک، شن به دلیل مقاومت بالا، به عنوان بدترین نوع خاک تعیین شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که از بین هفت پارامتر مورد بررسی، تراکم خاک و رطوبت نقش مهم تری در مقاومت چاه و در نتیجه میزان برق گرفتگی دارد که باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مقاومت خاک، سیستم ارتینگ، ایمنی
  • زهره شعبانیان، مهران قلی پور، مقدمه میرزایی، محمد امراللهی، ناصر هاشمی نژاد* صفحات 24-34
    مقدمه

    نوبت کاری یکی از عوامل استرس زایی است که بخشی از شاغلین در معرض آن هستند. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات نوبت کاری در کارگران شاغل در شرکت شیشه همدان انجام شد.

    روش بررسی

    جهت انجام تحقیق تعداد 210 نفر شاغل که تعداد 130 نفر از آن ها نوبت کار و 80 نفر روزکار بودند انتخاب شدند. در این مطالعه اطلاعات جمعیت شناختی و نوبت کاری شامل اختلالات خواب، روحی- روانی، قلبی- عروقی، اسکلتی- عضلانی، گوارشی، رضایت شغلی، تاثیر نوبت کاری بر زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی با استفاده از پرسشنامه نوبت کاری(SOS)  جمع آوری شد. سایر اطلاعات نیز از معاینات دوره ای شاغلین در همان سال، استخراج شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS 16 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که بین نوبت کاری و متغیرها از قبیل اختلالات خواب و... اختلاف معنادار است. در بررسی تاثیر سن، سابقه کار و تاهل در بروز اختلالات نوبت کاری، تاثیر سن با بروز اختلالات اسکلتی - عضلانی، بیماری های قلبی- عروقی و گوارشی طبق آزمون کروسکالوالیس معنادار و ارتباط سابقه کاری با بروز مشکلات اجتماعی نیز طبق آزمون فیشر معنادار بود؛ اما هیچ یک در بروز اختلالات خواب تاثیری نداشتند. در بررسی تاثیر نوبت کاری بر زندگی فردی، اجتماعی، خانوادگی و نیز درجه هوشیاری در شیفت های صبح، عصر و شب در گروه نوبت کار، طبق آزمون کای اسکویر ارتباط در هر سه مورد معنادار بود. بروز حادثه در شیفت شب نسبت به شیفت های صبح و عصر بیشتر بود.نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که نوبت کاری نسبت به روزکاری می تواند سبب بروز اختلالات خواب، اختلالات گوارشی، افزایش ریسک ابتلا به دیابت و افزایش ریسک ابتلا به بیماری های عفونی و همچنین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و قلبی- عروقی شده و مشکلات اجتماعی در نوبت کاران با سابقه کار زیاد بیشتر از نوبت کاران با سابقه کار کم است.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، اختلالات بهداشتی، ریسک فاکتور، پرسشنامه نظرسنجی از کارگران نوبت کاری (SOS)، شرکت شیشه
  • خلیل طاهرزاده چنانی، رضا جعفری ندوشن*، فرزان مددی زاده، امیرمسعود وزیری سرشک صفحات 35-45
    مقدمه

    جو ایمنی و تجزیه و تحلیل آن همواره توسط محققان حوزه ایمنی شغلی مورد بررسی قرار گرفته است. جو در سطوح متفاوت سازمانی قابل بررسی است. هدف مطالعه حاضر بررسی جو ایمنی در میان پرسنل شرکت صنایع کاشی سازی نایین و ارتباط آن با سابقه داشتن حوادث شغلی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش مقطعی و توصیفی تحلیلی در سال 1398 در میان پرسنل شرکت صنایع کاشی نایین انجام شد. جهت بررسی جو ایمنی در میان پرسنل بخش های متفاوت کاری از پرسشنامه جو ایمنی نوردیک (NOSACQ-50) استفاده شد. از میان 252 کارگر تعداد 142 کارگر با روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. از آمار توصیفی و تحلیلی جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. همسانی درونی ابزار مورد استفاده هم از طریق محاسبه ضریب کودر ریچاردسون 942/0 محاسبه شد. تحلیل ها در نرم افزار SPSS ورژن 19 با در نظر گرفتن سطح معنی داری 5 درصد انجام شد.

    یافته ها

    ضریب پایایی کل پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 95/0 محاسبه شد. نمره جو ایمنی در همه حیطه ها بالاتر از دو بود. نمره جو ایمنی با بخش محل کار و نیز با نوع شیفت کاری رابطه معناداری داشت. بیشترین نمره جو ایمنی در میان پرسنل بخش سنگ شکن و شیفت کاری روزکار بود. نمره جو ایمنی با سایر متغیرهای مطالعه هیچ گونه رابطه معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد نمره جو ایمنی تحت تاثیر روز کار بودن و بخش محل کار می باشد. لذا اصلاح برنامه شغلی و شیفت های کاری جهت بهبود وضعیت جو ایمنی حاکم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جو ایمنی، پرسشنامه نوردیک، عملکرد ایمنی، صنعت کاشی سازی
  • مرجان فیروزه، امیر کاوسی دولانفر، ساجده حسن زاده* صفحات 46-54
    مقدمه

    پرسشنامه اصلاح شده یوروکویست جهت ارزیابی اثرات عصبی و روانی ناشی از مواجهه با حلال آلی استفاده می شود. این مطالعه با هدف ترجمه، اعتبار سنجی و اعتمادیابی پرسشنامه یوروکویست اصلاح شده به منظور کاربردپذیری آن در ایران انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بر روی206 نفر از کارگران صنایع رنگ و نساجی اجرا شد. پرسشنامه یوروکویست اصلاح شده به روش استاندارد ترجمه- باز ترجمه به زبان فارسی، ترجمه و برای بررسی روایی محتوایی، روایی همگرا، سازگاری درونی و تکرارپذیری پرسشنامه، به ترتیب از شاخص CVI، ضریب همبستگی پیرسون، ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی استفاده شد. برای بررسی روایی همگرا، نتایج حاصل از پرسشنامه، با نتایج آزمون خلاصه معاینه وضعیت روانی (MMSE) و پرسشنامه چند بعدی خستگی (MFI) مورد مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    بررسی همبستگی بین پرسشنامه یوروکویست اصلاح شده با آزمون MMSE و پرسشنامه MFI به ترتیب مقادیر ضرایب همبستگی پیرسون86/0- و 65/0 را نشان داد که بیانگر همبستگی معنی دار زیاد معکوس بین این پرسشنامه با آزمون MMSE (001/0>P)، و همبستگی متوسط مستقیم با پرسشنامه MFI (001/0> (Pاست. در بررسی شاخص روایی محتوا (CVI) و ضریب همبستگی درون گروهی (ICC) به ترتیب مقادیر 79/0≤ و 92/0 به دست آمد، که قابل قبول بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه نهایی (84/0) محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه یوروکویست اصلاح شده ابزاری کارا برای ارزیابی اثرات عصبی و روانی ناشی از مواجهه با حلال آلی در کارگران ایرانی است.

    کلیدواژگان: حلال آلی، پرسشنامه یوروکوئست اصلاح شده، عوارض عصبی و روانی، روایی، پایایی
  • فرزانه گندمی، شیرین زردشتیان* صفحات 55-65
    مقدمه

    امروزه سلامت نیروی انسانی در سازمان ها به عنوان یک بازوی پراهمیت مورد توجه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط ارگونومی محیط کار با دردهای اسکلتی - عضلانی، دامنه حرکتی مفاصل و ناهنجاری های ستون فقرات در کارکنان پالایشگاه نفت کرمانشاه بود.

    روش بررسی

    در مطالعه ی توصیفی- تحلیلی حاضر، تمام کارکنان رسمی پالایشگاه نفت کرمانشاه (300 n=) به مطالعه دعوت شدند، که از بین  آنها160 نفر، به عنوان نمونه تحقیق مشارکت نمودند. متغیر مستقل در این تحقیق ارگونومی محیط کار و متغیرهای وابسته شامل: دردهای اسکلتی-عضلانی، دامنه حرکتی مفاصل و ناهنجاری های ستون فقرات بود. برای ارزیابی ناهنجاری های ستون فقرات از دستگاه Spinal mouse، از فرم های ROSA و RULA برای ارزیابی ارگونومی محیط کار، از Babble baseline inclinometer، برای اندازه گیری دامنه حرکتی مفاصل گردن، شانه، ران، زانو و مچ پاها و از Visual analog scale (VAS) برای ارزیابی دردهای اسکلتی-عضلانی استفاده شد. برای بررسی وجود ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نرم افزار SPSS (نسخه 25) و روش آماری ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که، بین ارگونومی محیط کار با دردهای اسکلتی-عضلانی (05/0>p)، دامنه حرکتی مفاصل ران، گردن، شانه، زانو و مچ پا در کارکنان پالایشگاه نفت شهر کرمانشاه ارتباط منفی و معناداری وجود دارد (05/0>p). همچنین بین ارگونومی محیط کار با ناهنجاری های ستون فقرات (لوردوزیس و کایفوزیس) ارتباط مستقیم و معناداری وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که، ارگونومی نامناسب محیط کار با دردهای مزمن اسکلتی - عضلانی، ناهنجاری های هایپرکایفوزیس و هایپرلوردوزیس و دامنه حرکتی غیرنرمال مفاصل ارتباط معنادار دارد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، ارگونومی، دامنه حرکتی، هایپرلوردوزیس، هایپرکایفوزیس
  • علیرضا توکلی مهر، غلامحسین حلوانی، رضیه سلطانی گردفرامرزی، حکمت الله مرادی، حمید حبوباتی* صفحات 66-75
    مقدمه

    تصادفات یکی از بزرگترین مشکلات سلامت عمومی در جهان است. این در حالی است که بیشتر قربانیان جوان هستند و قبل از تصادف دارای سلامتی کامل بوده اند. مطالعات سازمان جهانی بهداشت حاکی از آن است که در سال 2020 میلادی تصادفات جاده ای یکی از سه عامل عمده مرگ و میر در جهان خواهد شد.

    روش بررسی

    این پژوهش با توجه به انتخاب مسیر درون شهری، با روش شاخص تعداد - شدت حادثه در یک دوره یک ساله، اقدام به شناسایی نقاط حادثه خیز کرد. برای وزن دهی به شدت تصادفات (جرحی، فوتی و خسارتی) از جدول ضرایب پیشنهادی ایالت جورجیای آمریکا استفاده شد.

    نتایج

    در این مطالعه، 6 واحد فضایی به عنوان نقاط حادثه خیز(1/9 %) و 19 واحد فضایی Yellow Zone(8/28%) شناسایی شد؛ که به صورت بالقوه پتانسیل تبدیل شدن به نقاط حادثه خیز را دارند. در نهایت 41 واحد فضایی(ColdZone 1/62%) شناسایی شد.نتیجه گیری: از مهمترین راهکارهای کاهش حوادث ترافیکی، بازنگری در علایم راهنمایی و رانندگی از نظر تعداد، اندازه، مکان، ارتفاع و نصب سرعت گیر در نقاط حادثه خیز، احداث زیر گذر و نصب پل های هوایی با تعبیه پله برقی در نقاط حادثه خیز، طراحی برنامه آموزشی جامع و بلندمدت برای اصلاح فرهنگ راهنمایی و رانندگی و غیره است.

    کلیدواژگان: شدت تصادف، نقاط فضایی حادثه خیز، نقاط زرد، نقاط فضایی ایمن
  • محمدحسین داوری، امیرهوشنگ مهرپرور، زیبا لوک زاده، مژگان پیری اردکانی* صفحات 76-84
    مقدمه

    باتوجه به شیوع بیماری کووید-19 در کشور، احتمال ابتلای شاغلینی که در محیط های کاری متفاوت ارایه خدمت می نمایند نیز به این بیماری وجود دارد.دستورالعمل های متعددی توسط سازمانهای بین المللی در خصوص مشاغل پرخطر و لزوم رعایت موازین بهداشتی در محیط های کاری تهیه و ارایه شدهاست.هدف ما از نگارش این مقالهمروری، بررسی و تحلیل مطالعات انجام شده در خصوص ماهیت بیماری، عامل ایجاد کننده، مشاغل در معرض خطر و پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در محیط های کاری است.

    روش بررسی

    در این مطالعه با هدف بررسی مشاغل در معرض خطر و پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در محیط های کاری، بانک های اطلاعاتی GoogleScholar, PubMed, Scopus از سال 2019 تا 2020 و همچنین دستورالعمل های(CDC: Centers for Disease Control and Prevention)،(ACOEM: American College of Occupational and Environmental Medicine)،(OSHA: Occupational Safety and Health Administration)،,(WHO: World Health Organization)با روش جستجوی موضوعی بررسی شد.تعداد22مقاله و 12 دستورالعمل انتخاب و در نگارش این مقاله مورد استفاده قرارگرفت.

    نتایج

    بررسی ها نشان داد که بسیاری از مشاغل از جمله کارکنان مراکز بهداشتی درمانی، کارکنان حمل و نقل عمومی، گمرک و فرودگاه،کارگران جمع آوری و دفع پسماندو کارکنان غسالخانه ها در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.نتیجه گیری: برای اینکه بتوان جهت کنترل این بیماری نوظهور در محیط کار و حفظ سلامت شاغلین و تداوم فعالیت های اقتصادی، اقدام موثری انجام داد در ابتدا باید این بیماری و عامل ایجاد کننده آن را بهتر شناخت و تمام اجزای جامعه می بایست اطلاعات کافی در مورد ماهیت بیماری، راه های انتقال ویروس و روش های پیشگیری و کنترل بیماری کرونا را داشته باشند. این موضوع می تواند در کاهش روزهای کاری از دست رفته، غیبت های کارکنان و جلوگیری از انتشار ویروس در سطح جامعه تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کروناویروس، محیط کار، شغل
|
  • Tannaz Karimi, Najmeh Najmoddin*, Rabeah Menhaje Bana Pages 1-12
    Introduction

     Silica nanoparticles have received more attraction in medical and industrial applications due to their unique properties such as small size, the possibility of surface functionalization, ease of production, and low cost. So, it is necessary to study the respiratory toxicity of occupational exposure due to the production and increasing use of silica nanoparticles, especially in the size of 20-40 nm. 

    Materials and Methods

     In vitro, cytotoxicity of silica nanoparticles (SiO2 NPs) in 0.6 -3 mg/ml concentrations were evaluated on human lung epithelial (A549) and human fetal lung fibroblast (MRC5) cells by MTT assay and scanning electron microscopy (SEM) images AFTER 72 hours.

    Results

     The MTT assay showed that the cell viability was reduced by increasing the concentration of SiO2 NPs from 0.6 to 3 mg/ml in both types of cells. In 1.6 mg/ml concentration, the half-maximal inhibitory concentration (IC50) of SiO2 NPs on A549 cancer cells, the chance of survival is as such: %46 for A549 cancer and %70 for MRC5 normal cells. The SEM images of normal lung cells (MRC5), which have been exposed to Sio2-NP, showed that the morphology of MRCS cells has transformed from a long shape to a circular one.

    Conclusion

     The cytotoxicity of SiO2 NP depends on the concentration of SiO2 NP and the type of cells. By increasing SiO2 NP concentration, the cell viability decreases for both types of cells. Moreover, the cytotoxicity of SiO2 NP against cancer cells (A549) is higher than normal lung cells (MRC5).

    Keywords: SiO2 NP, A549 Cells, MRC5 Cells
  • Moslem Mohammadi*, Gholamhosein Halvani, Hossein Fallah Zadeh, Mahdiyeh Mohammadzadeh Pages 13-23
    Introduction

     Electrocution is the cause of many deaths in the world annually, that electric current passing between the body and earth can be the reason; thus, it is of great importance to construct the ground protection system using earth pit. This study aimed to investigate the effective environmental conditions on the earthchr('39')s pit resistance using the simulation method.

    Materials and Methods

     In the present study, 192 different experiments were performed and repeated ten times. The parameters evaluated in this study include soil type, reducing agents type, depth, humidity, electrode type, soil density, and electrode placement shape. The resistance value is measured using a three-point ether tester by changing each of them. The obtained data were statistically analyzed, and the results were presented in tables.

    Results

     According to the results of the experiments, soil density and moisture are considered the most effective parameters in determining the resistance of the earth pit; so that the value of resistance is significantly reduced by changing these two parameters separately or simultaneously. Also, as density and depth of placement increase, the value of resistance in all experiments had a decreasing trend. This study showed that sand was determined as the worst soil type among the soil types due to its high resistance.

    Conclusion

     According to the results of this study, soil density and moisture among the seven parameters under study play a more important role in pit resistance and consequently the severity of an electric shock that should be given more attention to it.

    Keywords: Soil Resistivity, Earthing System, Safety
  • Zohre Shabanian, Mehran Gholipour, Moghadame Mirzaei, Mohammad Amrollahi, Naser Hasheminejad* Pages 24-34
    Introduction

     Shift work is an occupational stressor that influences some workforce. The present study examined shift work disorders among people who work in Hamadan Glass Factory.

    Materials and Methods

     Participants included 210 workers (130 shift workers and 80 day-workers) of Hamadan Glass Factory. The survey of shift workers (SOS) was used to collect information on respondents’ demographic background, gastrointestinal, cardiovascular, psychological disorders, sleep-related problems, musculoskeletal disorders, and adverse effects of shift work on individual, family, and social life. Other information was obtained by studying participating workers’ medical records in the same year. Data were analyzed using SPSS 16.

    Results

     The results indicated significant relationships between shift work and variables such as sleeplessness, sleep quality and quantity, stomachache, and diet. Concerning background variables (age, work experience, and marital status), the results of the Kruskal-Wallis test showed a significant relationship between age and musculoskeletal, cardiovascular, and gastrointestinal disorders. Moreover, the results of the Fisher test demonstrated a significant association between work experience and social problems; but none of these background variables were connected with sleep disorders. Considering the effect of shift work (morning, evening, and night) on personal, family, social life, and alertness, chi-square results revealed significance among the three shift-work types. Incidence was higher in night shifts than in morning and evening shifts.

    Conclusion

     The findings showed that shift work is more likely to lead to sleep disorders and gastrointestinal diseases, risk of diabetes, infectious diseases, musculoskeletal and cardiovascular disorders than day-work. Shift workers encounter more social problems than novice shift workers.

    Keywords: Shift Work, Health Disorders, Risk Factor, Survey Of Shift Workers Questionnaire, Glass Factory
  • Khalil Taherzadeh Chenani, Reza Jafarinodoushan*, Farzan Madadizadeh, Amirmasoud Vaziri Sarashk Pages 35-45
    Introduction

    safety occupational safety researchers have always analyzed climate analysis. Climate can be investigated at different organizational levels. The purpose of the present study was to examine the safety climate among Nain tile factory workers and its relationship with having a history of occupational accidents.

    Materials and Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted in 2019 among the Nain Tile factory staff. The Nordic Safety Climate Questionnaire (NOSACQ-50) was used to assess the safety climate among workers of the different organizational departments. Out of 252, 142 workers were selected by simple random sampling. Descriptive and analytical statistics were used to analyze the data. The instrumentchr('39')s internal consistency was also calculated by calculating Richardsonchr('39')s coefficient of coefficient 0.942.coefficients were used for analytical analysis. Analyzes were performed in SPSS software version 19 with a significance level of 5%.

    Results

    The reliability coefficient of the whole questionnaire was calculated 0.95 using Cronbachchr('39')s alpha test. The safety climate score was higher than two in all domains. Safety climate score was significantly correlated with work area and shift type. The highest score of safety climate was in the crusher section as well as in day shift work. There was no significant relationship between safety climate score and other variables of the study.

    Conclusion

    The safety atmosphere score is affected by the day shift and the workplace section. Therefore, it is suggested to modify the job plan and work shifts to improve the prevailing safety climate.

    Keywords: Safety Climate, Nordic Safety Climate Questionnaire, Safety Function, The Tile Industry
  • Marjan Firoozeh, Amir Kavousi, Sajedeh Hasanzadeh* Pages 46-54
    Introduction

     Modified Euro Quest questionnaire to assess neurological and psychiatric effects caused by exposure to organic solvents is used. This study investigates the validity, reliability, and usability of the modified Euro Quest questionnaire in Iran.

    Materials and Methods

     This cross-sectional descriptive study was conducted on 206 workers of color and textile industries. Modified Euro Quest questionnaire was translated into Persian by using the forward-backward translation standard method. To evaluate the content validity, convergent validity, internal consistency, and reliability of the questionnaire were used the index CVI, Pearson correlation coefficient, Cronbachchr('39')s alpha, and test-retest. The convergent validity was compared, results of the questionnaire, with results of mini-mental state examination (MMSE) and Multidimensional Fatigue Inventory (MFI).

    Results

     The relationship between the modified Euroquest questionnaire was compare with the MMSE test and the MFIchr('39')s questionnaire, Pearson correlation coefficients, and the results showed in order - 0.86 and 0.65, which represents a significant inverse correlation between this questionnaire with MMSE test(p>0.001) And a moderate correlation with the MFIchr('39')s questionnaire(p>0.001). Content validity index (CVI) and intraclass correlation coefficient (ICC) were obtained in order amounts of ≤0.79 and 0.92, which was acceptable. The final questionnaire, Cronbachchr('39')s alpha coefficient, was calculated (α =0.84). 

    Conclusion

     The modified Euroquest Persian version is a valuable tool to assess the neurological and psychological effects caused by exposure to organic solvents in Iranian workers.

    Keywords: Organic Solvent, Euroquest Modified Questionnaire, Neurological, Psychological Effects, Validity, Reliability
  • Farzaneh Gandomi, Shirin Zardushtian* Pages 55-65
    Introduction

     Today, the health of human resources in organizations is considered an important arm. This study aimed to investigate the relationship between workplace ergonomics and musculoskeletal pain, joint range of motion (ROM), and spinal deformities in Kermanshah oil refinery staff.

    Materials and Methods

     In the present descriptive-analytical study, all official employees of Kermanshah Oil Refinery (n = 300) were invited to participate in the study, in which 160 employees participated as a statistical sample. The independent variable in this study was workplace ergonomics and the dependent variables including musculoskeletal pain joint ROM and spinal abnormalities. Spinal mouse device was used for spinal deformities assessment, ROSA and RULA forms for workplace ergonomics evaluation, babble baseline inclinometer for measuring the range of motion of the neck, shoulder, thigh, knee, and ankle joints, and Visual Analog scale (VAS) to assess musculoskeletal pain. SPSS software (version 25) and Pearson correlation coefficient were used to investigate the relationship between research variables at a significance level of 0.05.

    Results

     The results showed that there was a negative and significant relationship between ergonomics of the workplace with musculoskeletal pain (p<0.05), hip, neck, shoulder, knee, and ankle joints ROM (p<0.05). There was also a positive and significant relationship between workplace ergonomics and spinal abnormalities (lordosis and kyphosis) (p<0.05).

    Conclusion

     The findings of the study showed, improper workplace ergonomics is significantly associated with chronic musculoskeletal pain, hyperkyphosis, and hyperlordosis abnormalities, and abnormal range of motion of the joints.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Ergonomics, Range of motion, Hyperkyphosis, Hyperlordosis
  • Alireza Tavakoli Mehr, Gholam Hossein Halvani, Hekmat All Morady, Hamid Hobubati* Pages 66-75
    Introduction

     Accidents are one of the biggest public health problems in the world. At the same time, most young victims are in good health before the accident. World Health Organization studies indicate that in 2020 road accidents will be one of three of the three leading causes of death globally.

    Materials and Methods

     Due to selecting the inner-city route, this study identified the accident hot zones by the number-accident intensity index method in one year. The table of coefficients proposed by the state of Georgia was used to weigh the severity of the accidents (injuries, deaths, and damages).

    Results

     In this study, six spatial units were identified as hot zones ( 9/1% ), and 19 spatial units were identified as yellow zones ( 28/8% ); as. Finally, 41 spatial units ( 4100 meters from 6600 meters ) were identified as cold zones ( 62/1% ).

    Conclusion

     The most important ways to reduce traffic accidents include the review of traffic signs in terms of the number, size, location, height, and the installation of the speed breaker in the spatial units as hot zones, the construction of an underpass, and the structure of pedestrian bridges with embedding the escalator in some important routs ( hot zones ), developing a comprehensive and long– term training program for improving the driving culture, etc.

    Keywords: Accident Severity, Spatial Hot Zone, Spatial Cold Zone
  • Mohammad Hosein Davari, Amirhoushang Mehrparvar, Ziba Loukzadeh, Mojgan Piri Ardakani* Pages 76-84
    Introduction

     Due to the prevalence of Covid-19 disease in the country, there is a possibility of infecting employees who provide services in different work environments. Our purpose in writing this review article is to assess and analyze studies on the nature of the disease, its causative agent, occupations at risk, and the prevention and control of Covid-19 in the workplace.

    Materials and Methods

     In this study, intending to investigate high-risk occupations and prevent and control Covid-19 disease in the workplace, Google Scholar, PubMed, Scopus databases from 2019 to 2020, and CDC, ACOEM, OSHA, CCHOS, WHO guidelines were assessed by thematic search method. Twenty-four articles and 12 instructions were selected and used in writing this article.

    Results

     Studies have shown that many occupations, including healthcare staff, public transport staff, customs and airport staff, waste collection and disposal workers, and bathhouse staff, are at risk for this disease.

    Conclusion

     To take effective action to control this emerging disease in the workplace and maintain the health of workers and the continuation of economic activities, first we must better understand this disease and its causative agent, and all components of society must have sufficient information about the nature of the disease, ways of transmitting the virus, and ways to prevent and control Covid-19 disease, this can be effective in reducing lost workdays, absenteeism and preventing the spread of the virus in the community.

    Keywords: Covid-19, Coronavirus, Workplace, Job