فهرست مطالب

مطالعات قرائت قرآن - سال هشتم شماره 15 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات قرائت قرآن
سال هشتم شماره 15 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میثم کهن ترابی* صفحات 9-30

     قرایات قرآنی یکی از ابواب لازم جهت فهم و پژوهش در قرآن است. قرایات منسوب به اهل بیت (ع)، به جهت انتساب آن به پیشوایان مذهب شیعه حداقل برای پیروان این مذهب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این قرایات از گونه های مختلفی برخوردار است. ازجمله آن ها قرایت همزه با تسهیل و یا تخفیف است. برخی گزارش های تاریخی و اصول زبان شناسی در قالب تاییدکننده این شیوه از قرایت همزه و گروهی دیگر در قامت یک چالش در صحت و یا استحسان آن مطرح است. وجود روایاتی دال بر تایید این قرایت، نزول قرآن بدون نبره در لهجه قریش و موافقت این شیوه از قرایت با رسم مصحف و ثقیل بودن تلفظ همزه با نبره ازجمله مویدات است. فقدان سند و حتی وجود اضطراب در متن برخی روایات، مخدوش بودن ادعای انحصار نزول قرآن به زبان قریش بر اساس روایات معارض و فرمان خلیفه سوم در نگارش مصحف بر اساس لهجه قریش این تاییدات را به چالش کشیده است. اطمینان تقریبی به قرایت قریش بر اساس تسهیل و هم چنین ثقیل بودن تلفظ همراه با تحقیق برای همزه و عدم تغییر معنا و کمک به سلاست قرایت، موجب شده است که برخی این شیوه از قرایت را نیکوتر بدانند. پژوهش حاضر با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و با روشی توصیفی تحلیلی و رویکردی انتقادی مویدات و چالش های قرایت همزه منطبق بر منقولات منتسب به اهل بیت (ع) را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: قرائات اهل بیت (ع)، همزه، نبره، تسهیل، قریش
  • سید مهدی رحمتی* صفحات 31-56

    قرایت قرآن به عنوان نقطه آغاز بهره مندی از سرچشمه وحی و راه گشای شفا و سیرابی تشنگان معرفت، یکی از مهم ترین مسایل علوم و فنون قرآنی به شمار می رود. امری که از همان آغاز، از سوی جبرییل به پیامبر اکرم (ص) منتقل گشت و به عنوان یکی از ماموریت های رسول خدا (ص) درباره معجزه خاتم جلوه نمود و سرانجام با درنوردیدن ادوار مختلف و همگرایی مراحل گوناگون به نقطه کمال خود نزدیک شد و به صورت علمی مستقل و یکی از عرصه های گسترده مطالعات و تحقیقات قرآنی درآمد. پژوهش حاضر با عنایت بر جایگاه سترگ این دانش، با بررسی تفسیر اجتهادی اشاری «غرایب القرآن و رغایب الفرقان» و تحلیل عنوان مستقل «القرایات» در سراسر آن، دریافت که این اثر ارزشمند به سبب توانایی تفسیری و پیشینه ادبی مولف در این عرصه متمایز بوده و از گذر بررسی قرایات دهگانه و گاه قرایات شاذ و نقد و بررسی آن از یک سو به ارایه داوری های ارزشمند در این فن پرداخته و از سوی دیگر با پیوند مفهوم و معنا با کیفیت قرایات، آیینه ای روشن در جهت نمایاندن غنای معنایی و اعجاز لفظی و محتوایی قرآن کریم است.

    کلیدواژگان: تفسیر، نظام الدین نیشابوری، غرائب القرآن و رغائب الفرقان، قرائات
  • کبری راستگو* صفحات 57-78

    کیفیت ساختاری و ترکیبی واژگان در نظام نوشتاری زبان، نمودارهایی صوتی در بیان عواطف و حالات مختلف انسانی در گستره بی کران زبان قرآن به شمار می آیند که تامل در انگیزه بلاغی و معنایی کاربست آن ها، به عنوان وجهی دیگر از وجوه اعجاز بیانی این کلام آسمانی امری بایسته می نماید. همچنان که در باب پیام، به عنوان یکی از چهارعنصر کانونی برقراری ارتباط موفق زبانی (فرستنده، گیرنده، پیام و بافت موقعیت) توجه به ساختارهای دستوری واژگان، امری بسیار مهم و ضروری است. بدین تصور، جستار حاضر بر آن است تا با استفاده از قواعد علم صرف زبان عربی و با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، شماری از واژگان قرآنی و قرایت آن ها را مورد بررسی قرار دهد و چرایی کاربست ساختار و قرایت خاص هر واژه و تاثیر آن را در افاده پیام فرستنده تبیین نماید. بررسی داده های قرآنی نشان می دهد که در کلام مجید به منظور توصیف حالات مختلف از ساختارهای صرفی ویژه ای استفاده شده است که نه تنها گزینش آن ها هدفمند و در تعیین معنای مقصود یاری گر بوده، بلکه جابجایی هریک از این ساختارهای تصریفی و قرایت آن ها دریافت پیام را از سوی گیرنده دستخوش تغییر خواهد ساخت. شایسته ذکر اینکه گزینش ساختارهای صرفی تحت تاثیر عواملی چون هماهنگی با هم متن، بافت و نظام موسیقیایی صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: تصریف، قرآن، بلاغت، بافت، اعجاز بیانی، قرائت
  • محسن خوش فر*، مینا سادات حسینی، عباس کریمی صفحات 79-108

    آیه «قال ربنا الذی اعطی کل شیء خلقه ثم هدی» (طه/50)، یکی از آیات کلیدی قرآن درزمینه توحید ربوبی است. تفسیر صحیح این آیه مانند هر آیه دیگری، منوط به پایبندی و تسلط بر قواعد تفسیر است. یکی از علوم لازم برای تفسیر، «علم قرایات قرآن» است که نقش بسزایی در برداشت های تفسیری دارد. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی سعی شده تا چگونگی نقش اختلاف قرایت در تفسیر آیه 50 سوره مبارکه طه با بررسی منابع تفسیری فریقین روشن شود. برای این مهم دو قرایت مشهور و غیرمشهور آیه و اثر تفسیری هرکدام مقایسه و نقد و بررسی شده و با تمسک به ادله و ملاک های نقد اختلاف قرایات ازجمله قواعد ادبی و سیاق و... بررسی و تطبیق تفاسیر هر دو قرایت، وجهی ترجیح یا رد شده است. در این آیه دو قرایت مختلف (مشهور و شاذ) در «خلقه» وجود دارد. به تبع این دو قرایت، ترکیب های متفاوتی برای آیه در نظر گرفته شده که تفاسیر گوناگونی را هم به دنبال دارد. از بین این ترکیب ها، لحاظ دو مفعول «اعطی» به ترتیب در آیه بهتر است. از میان معانی، در نظر گرفتن عمومیت آیه با سیاق سازگارتر است. بااین حال، این دو قرایت رابطه ای تنگاتنگی با یکدیگر دارند که با مقایسه شان در تفسیر آن ها نیز نمایانگر است. ازجمله: اعتبارسنجی قرایات، رد یک برداشت تفسیری در قرایت غیرمشهور به خاطر ناسازگاری آن با قرایت مشهور، ترجیح قرایت مشهور بر غیرمشهور با استفاده از معیار ادبیات عرب، جمع بین معانی تفسیری در هر دو قرایت، نقد برداشت های تفسیری نادرست در هر دو قرایت، توسعه معنای آیه با قرایت های مختلف و تایید یک برداشت تفسیری در یک قرایت.

    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، اختلاف قرائت، نقد و ترجیح قرائت، قرائت مشهور، قرائت شاذ، 50 طه
  • مرتضی یعقوبخانی*، لیلا اکرادلو صفحات 109-128

    در تفاسیر شیعه قرایت هایی منسوب به معصومین (ع) یافت می شود که در مقام اثبات قرایت مستقل برای معصومین (ع) هستند. تحلیل این مسئله ازآن جهت اهمیت دارد که پیش نیاز و از اصول موضوعه در تفسیر قرآن، شناخت قرایت صحیح است. نوشته حاضر با روش توصیفی تحلیلی عقلی و نقلی و با رویکرد تاریخی در مقام پاسخ به این پرسش است که چگونه می توان بر اساس بازتاب قرایات منقول از معصومین (ع) در تفاسیر شیعه تا قرن ششم این قرایات را تحلیل نمود. مجمع البیان در قرن ششم با نقل در حدود 145 قرایت نسبت به تفاسیر قبل از خود به گسترش این قرایات اقدام کرده است. از عوامل احتمالی در بسامدی این نقل ها به تاثیر روش استدلالی شیخ طوسی بر تفسیر مجمع البیان اشاره شد. همچنین فضای ادبی حاکم در این قرن و در پی آن گستردگی تفاسیر ادبی همچون کشاف نوشته زمخشری و المحرر الوجیز نوشته ابن عطیه اندلسی نیز در این گستردگی از سوی طبرسی بی تاثیر نبوده است.

    کلیدواژگان: علوم قرآن، اختلاف قرائت، حدیث، معصومین (ع)، شیخ طوسی، مجمع البیان
  • علی اسودی*، نسیم تیموری صفحات 129-160

    دانش تلاوت قرآن به شیوه های قرایت و ادای واژه های قرآن می پردازد. اختلاف قرایت که به تفاوت این شیوه ها بازمی گردد، می تواند نقشی مهم در فهم واژه ها و آیات قرآن کریم ایفا کند. نقش اختلاف قرایت از جنبه های مختلفی قابل بررسی است. این مقاله در نظر دارد تا بر اساس گردآوری داده ها و روش توصیفی تحلیلی به بررسی نقش اختلاف قرایات از جهت ساختاری و مفهومی در معنای آیات یکی از سور قرآن کریم بپردازد. از این رو، از دو تفسیر کشاف (زمخشری) و التحریر و التنویر (ابن عاشور) به عنوان دو تفسیر مشهور اهل سنت و تفسیر مجمع البیان (طبرسی) و تبیان (طوسی) به عنوان دو تفسیر مشهور شیعه که اهتمام ویژه ای به نقش اختلاف قرایات در معنای آیات الهی دارند، بهره مند شده است. سوره مبارکه کهف با توجه به دارا بودن حجم مناسبی از اختلاف قرایات، نمونه مناسبی برای مبحث مذکور است. از دیدگاه این مفسران در میان 110 آیه سوره کهف، در 44 آیه اختلاف قرایت مشاهده می شود که در 21 آیه، اختلاف ها محدود به ادای واژه ها و موارد سجاوندی است که اثر معنا یی ندارند و در 23 آیه، اختلاف قرایت به تغییر معنایی جزیی منجر می شود که قابل چشم پوشی است و دلیلی بر تحریف این کتاب الهی نیست.

    کلیدواژگان: اختلاف قرائات، تغییر معنا، تحریف ناپذیری، کهف، زمخشری، ابن عاشور، طبرسی، طوسی
  • حسین علوی مهر، محمدامیر کسمائی* صفحات 161-184

    «اختلاف قرایات»، به دو قسم کلی اختلاف در «اصول قرایات» که غالبا تاثیری بر معنی ندارد و اختلاف در «فرش الحروف» که می تواند بر معنی اثرگذار باشد؛ تقسیم می شود.  اختلاف در فرش الحروف خود دارای انواعی است: «اختلاف در هیات کلمه»، «اختلاف در اعراب»، «تفاوت در ماده کلمه» یا «اضافه یا نقصان حرف». در این مقاله تلاش شده است پس از تبیین این اختلافات، آنها را در سوره کهف احصاء کرده، اثرشان بر برداشت تفسیری بررسی شود. در این مسیر ابتدا موارد اختلاف در سوره کهف را که بیش از 50 مورد است، شمارش کرده و بر اساس انواع مذکور دسته بندی نمودیم. سپس بر اساس مولفه های اهمیت، پنج مورد از اختلافات دارای اولویت یعنی «تزاور»، «ثمر»، «خیرا منها»، «الولایه» و «نسیر» را برای بررسی دقیق تر انتخاب کردیم. این موارد در زمینه های «صرف»، «نحو»، «لغت» و در نهایت «تفسیر» بررسی شدند. طی این بررسی ها، آمار های جالب توجهی به دست می آیند؛ ازجمله آنکه اگر چه حدود 70٪ از اختلافات، از نوع اختلاف در فرش الحروف قرایات هستند؛ اما از این بین، موارد بسیار محدود و معدودی تاثیر معتنابه بر برداشت تفسیری دارند که آن نیز در نظر مفسران محل اختلاف است.

    کلیدواژگان: اختلاف قرائات، تفسیر، سوره کهف، اصول قرائت، فرش الحروف، قرائات هفت گانه
  • محمد امینی تهرانی*، محمدافضل ایمانی، محمدرضا شهیدی پور صفحات 185-204

    موضوع احتجاج در قرایات از بحث های مهم در حوزه علوم و فنون قرایات است. دانشمندان علوم قرآنی و مفسران جهان اسلام با توجه به مبانی مورد قبول خود در این موضوع با روش ها و قواعد متعددی به احتجاج در قرایات روی آورده اند. احتجاج در قرایات دارای مبانی و اهداف مخصوص به خود می باشد که نیازمند بررسی دقیق از سوی متخصصان این امر می باشد. هدف از این مقاله، بررسی قواعد احتجاج در قرایات نزد مفسران و دانشمندان قرایات است. روش تحقیق در مقاله حاضر، توصیفی تحلیلی بوده است که در آن از منابع مکتوب استفاده می شود. اهم یافته های پژوهش در مقاله حاضر عبارتند از اینکه  احتجاج در قرایات نیازمند به  قواعدی است که این قواعد برآمده از مبانی مورد قبول دانشمندان قرایات می باشد. از جمله قواعد مورد استفاده در احتجاج می توان به بررسی تفسیر آیه قبل از انتخاب قرایت، استفاده از سیاق آیات، مطابق بودن لغت و مفرده های قرایت با لغت عربی فصیح، عدم مخالفت داشتن آیه با مباحث کلامی قطعی مورد اجماع شیعه، تایید قرایت توسط احادیث معتبر، مطابقت قرایت با رسم المصحف عثمانی و مطابقت آیه با قواعد ادبی مورد تایید زبان عربی فصیح، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: احتجاج در قرائات، قرائات، منابع احتجاج در قرائات، مبانی احتجاج، قواعد احتجاج
  • ابراهیم فلاح*، میثم خلیلی، رسول صالح پور صفحات 205-224

    از علایم مهم و دقیق وقف و ابتدا در قرآن کریم که رعایت آن نقش مهمی در فهم صحیح آیات الهی ایفا می کند، علامت وقف لازم یا «میم» است. نقش این وقف را علاوه بر تجوید و روان خوانی قرآن کریم، می توان در تفسیر و تبیین مراد الهی از آیات قرآن کریم دریافت. پژوهش حاضر درصدد است با اتخاذ روش توصیفی - تحلیلی، گفتمان الهی در آیاتی مشخص را در سوره های نخست قرآن کریم در مرحله تحلیل گزاره ای که پس از مرحله تحلیل معناشناختی و واژه ای است، بررسی نموده و نقش این علامت را در فهم بهتر آیات الهی تبیین نماید. بررسی ها نشان می دهد، اکثر آیاتی که در آن ها وقف لازم به کاررفته، در حوزه مسایل اعتقادی هستند. در صورت عدم رعایت وقف لازم، فهمی ناقص و چه بسا عکس مراد اصلی الهی به دست می آید و در برخی موارد، به معنایی کفرآمیز منجر می گردد. همین امر موجب شده تا وقف لازم، به عنوان یکی از مهم ترین علایم وقف و ابتدا مطرح و عاملی مهم برای برون رفت از کژفهمی های احتمالی از آیات قرآن کریم محسوب شود.

    کلیدواژگان: وقف و ابتدا، وقف لازم، تفسیر، فهم قرآن، پردازش صعودی، علامت میم
  • جعفر انواری* صفحات 225-248

    یکی از افعال واجب نماز، قرایت است و فقیهان درگذر زمان این موضوع را در بوته پژوهش نهاده اند. ازجمله مسایلی که در این باب رخ می نماید این است که آیا می توان در نماز انواع گوناگون قرایت را به کار برد؟ ازآنجاکه خواستگاه پیدایش و گسترش اختلاف قرایت را باید در دوران بعد از رسالت به تماشا نشست، پس می توان بر این ایده تاکید داشت که تواتر قرایت ها ایده ای ناصواب است. گرچه عالمان پرشماری از اهل سنت و اندکی از شیعه بر اثبات تواتر پافشاری دارند؛ اما مشهور فقیهان شیعی این تواتر را قبول ندارند. ازاین رو اثبات روا بودن انواع قرایت در نماز همچنان نیازمند دلیل است؛ زیرا اشتغال به تکلیف نماز، یقینی است و راه دست یابی به فراغ ذمه تنها با کاربرد قرایتی یقینی یا تکرار نماز هموار است. دیدگاه روا بودن قرایت های گوناگون (دیدگاه منتخب) به روایات معتبری که شیعیان را بر قرایت عامه مردم تشویق می کنند، استناد می یابد. حال می توان به این نتیجه دست یافت که نارسایی دیدگاه تواتر قرایت ها، راه هرگونه استناد به آن را مسدود می سازد؛ اما راه استناد به روایات (که معذریت آن ها تمام است) همچنان هموار است. روش این نوشتار توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: گونه های قرائت، اختلاف قرائت در نماز، تواتر قرائات، اعتبار و حجیت قرائت ها، قرائت حفص از عاصم، قرائت عامه مردم
  • جعفر انواری*، مهدی علم خواه صفحات 249-264

    آموزش قرآن وظیفه و دغدغه ای است که همواره مدنظر نظام اسلامی، مسیولان، اساتید قرآن، محققان حوزه تربیتی و اولیاء دلسوز کودکان است و در این خصوص بااینکه فعالیت های خوبی انجام شده، ولی مطابق تحقیقات میدانی و نظرات مقام معظم رهبری (مدظله) و کارشناسان کشوری این حوزه، هنوز مشکلات عدیده ای به چشم می خورد و به نظر می رسد، یکی از مهمترین عوامل وجود این مشکلات، بی توجهی به غایت و اهداف این نوع آموزش است. غایت و اهداف کلی که باید از اسناد مهم و بالادستی یا نظرات خبره ترین افراد این حوزه استخراج گردد. این تحقیق به منظور بررسی غایت و اهداف کلی از آموزش رسمی قرآن، در نظام آموزش رسمی ابتدایی ایران، بر اساس اسناد بالادستی و نظرات کارشناسان ارشد این حوزه، انجام شده است. روش تحقیق در این مطالعه، روش کیفی است. جامعه نمونه شامل تمام اسناد بالادستی سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله)، سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور، چشم انداز برنامه درسی ملی، شورای عالی آموزش وپرورش، مصوبات شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور و غالب متخصصان کشوری آموزش قرآن ابتدایی است. روش نمونه گیری در این تحقیق، روش هدفمند بوده و در روش گردآوری داده ها هم، از فیش برداری و مصاحبه استفاده شده است. مهمترین یافته ها این است که هدف مطلوب از آموزش رسمی قرآن کریم دوره ابتدایی، آموزش جامع قرآن یعنی صحیح و روان خوانی آیات قرآن، درک مفاهیم آیات منتخب، تدبر و انس با کلام الهی به منظور رسیدن به سبک زندگی قرآنی یعنی «حیات طیبه» است.

    کلیدواژگان: اهداف کلی، آموزش رسمی قرآن، نظام آموزش ابتدایی، کارشناسان ارشد
  • علی اصغر شعاعی*، مهدی قاسم پور صفحات 265-286

    قرآن کریم میراث جاودان رسول گرامی اسلام (ص)، چراغ راه حق طلبان و پویندگان مسیر دانش و کمال است. در آموزه ها و فرامین دینی نسبت به آموزش و تعلیم این کتاب آسمانی، تاکیدات فراوانی وارد شده است؛ اما با همه فعالیت های انجام گرفته، گاهی مشاهده می شود که معلمان قرآن کریم به علت وجود آسیب هایی، از سطح آموزشی مناسب برخوردار نیستند. در این پژوهش با عنوان «بررسی عوامل ارتقای سطح آموزشی معلمان قرآن کریم با تاکید بر آموزه های اسلامی» که به شیوه توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته است، تلاش شده است تا گامی جهت گسترش فرهنگ انس با قرآن کریم و هم چنین افزایش سطح کیفی معلمان قرآن کریم برداشته شود. ازجمله نتایج این تحقیق، تبیین جایگاه معلمان قرآن کریم در آیات قرآن کریم و روایات معصومین (ع) و نیز بیان عوامل موثر در ارتقاء سطح آموزشی معلمان قرآن کریم است که با توجه به آموزه های اسلامی می توان در بخش ساختاری و مدیریتی معلمان قرآن به مواردی از قبیل گزینش و ارزیابی و عوامل انگیزشی، در بخش ویژگی های فردی به مواردی ازجمله عمل به قرآن و الگو بودن برای متعلمین و اخلاص و نیز در بخش ویژگی های آموزشی معلمان، به مواردی همچون آشنایی با اصول و پیش نیازهای تدریس قرآن اشاره نمود.

    کلیدواژگان: آموزش قرآن، سطح آموزشی، ارتقای آموزش، معلم، معلم قرآن
|
  • Meysam Kohan Torabi * Pages 9-30

    Quranic recitations are one of the necessary chapters for understanding and researching in the Quran. The recitations attributed to the Ahl al-Bayt (AS) are of special importance, at least for the followers of this denomination, due to their attribution to the leaders of the Shiite religion. There are different types of these recitations. One of them is reading Hamzah with tashil or takhfif. Some historical reports and principles of linguistics in the form of confirming this method of reading Hamzah and another group in the form of a challenge in its accuracy or approbation. Existence of narrations confirming this recitation, the revelation of the Qur'an without Nabrah (stress) in the Quraysh dialect and the agreement of this method of recitation with the drawing of the Mushaf and the pronunciation of Hamzah with stress are among the proofs. The lack of evidence and even the presence of instability in the text of some narrations, the distortion of the claim of monopoly of the revelation of the Qur'an in the Quraysh dialect based on conflicting narrations and the order of the third caliph in writing the Mushaf based on the Quraysh dialect have challenged these confirmations. The approximate confidence in the recitation of the Quraysh based on the tashil as well as the difficult pronunciation of Hamzah with tahqiq and the non-change of meaning and aid to fluency of the recitation, has caused some to consider this method of recitation better. The present study, using library resources and with a descriptive-analytical method and a critical approach, has examined the evidences and challenges of reading Hamzah in accordance with the narations attributed to the Ahl al-Bayt (AS).

    Keywords: Qiraat of Ahl al-Bayt (AS), Hamzah, Nabrah, Tashil l, Quraysh
  • Seyed MehdI Rahmati * Pages 31-56

    Recitation of the Qur'an as a starting point for benefiting from the source of revelation and paving the way for healing and quenching the thirst for knowledge is one of the most important issues of Qur'anic sciences and technologies. From the very beginning, this matter was conveyed by Gabriel to the Holy Prophet (PBUH) and appeared as one of the missions of the Messenger of God (PBUH) about the miracle of the Last Prophet. Finally, with the passage of different periods and the convergence of different stages, it approached its perfection and became an independent science and one of the wide fields of Qur'anic studies and research.Considering the great position of this knowledge, the present study, by examining the referential-ijtihadi interpretation of "Gharaib Al-Quran and Raghaib Al-Furqan" and analyzing the independent title "Al-Qiraat" throughout it, found that this valuable work is distinguished by its authorial interpretive ability and literary background in this field, and by examining the “Ten Recitations” and sometimes the unpopular recitations and their critical examinations, he - on the one hand  -has provided valuable judgments in this art, and on the other hand, by connecting the concept and meaning with the quality of readings, it is a clear mirror in order to show the semantic richness and verbal and content miracle of the Holy Quran.

    Keywords: Interpretation, Nizamuddin Neyshabouri, Gharaib Al-Quran, Raghaib Al-Furqan, Qira’at
  • Kobra Rastgoo * Pages 57-78

    The structural and syntactic quality of words in the written system of language is sound diagrams in expressing different human emotions and states in the infinite range of the language of the Qur'an. It is necessary to reflect on the rhetorical and semantic motivation of their use, as another aspect of the expressive miracle of this heavenly word. As for the message, as one of the four focal elements for successful linguistic communication (sender, receiver, message and context), it is very important to pay attention to the grammatical structures of words. With this in mind, the present study intends to examine a number of Qur'anic words and their recitation by using the rules of Arabic language Morphology and relying on descriptive-analytical method, so to explain why the specific structure and reading of each word is used as well as explanation of its effect on the sender's message.Examination of Qur'anic data shows that in order to describe different situations, special morphological structures have been used in Holy words, which not only their selection is purposeful and helps in determining the divine purpose of verse, but also the displacement of each of these descriptive structures and their recitation will alter the whole message by its receiver.It should be noted that the selection of morphological structures is influenced by factors such as harmony with the context, context and melodically system.

    Keywords: Conjugation, Quran, Rhetoric, context, Expressive Miracle, recitation
  • Mohsen Khoshfar *, Mina Sadat Hosseini, Abbas Karimi Pages 79-108

    The verse {He said, Our Lord is He who gave everything its creation, then guided it} (Taha / 50) is one of the key verses of the Qur'an in the field of ‘Tawhid al-Ruboubi’ [monotheism in terms of Ruboubiyyet]. The correct interpretation of this verse, like any other verse, depends on attaching to and mastering the rules of interpretation. One of the necessary sciences for interpretation is "the science of reciting the Qur'an", which plays an important role in interpretive interpretations.In this research, with a descriptive-analytical method, an attempt has been made to clarify the role of differences in recitation in the interpretation of verse 50 of Surah Taha by examining the interpretive sources of the two sects. For this regard, the two famous and unpopular readings of the verse and the interpretive work of each have been compared, criticized and studied, and by relying on the arguments and criteria of critique of differences in readings, including literary rules and contexts, etc. as well as reviewing and applying the interpretations of both recitations, one of them is preferred or rejected. In this verse, there are two different readings (famous and unpopular) in the word "khalaqah" [created him]. As a result of these two readings, different combinations are considered for the verse, which also lead to different interpretations. Among these combinations, it is better in terms of the two objects of the verb "a’ta" [gave] in the verse, respectively. Among the meanings, considering the generality of the verse is more consistent with the context. Hence, these two readings are closely related to each other, which is reflected in their comparison in their interpretation. These include: validation of recitations, rejection of an interpretive commentary in unpopular recitation due to its incompatibility with famous recitation, preference of popular recitation over an unpopular one using the standard of Arabic literature, combination of interpretive meanings in both recitations, critique of misinterpretations in the development of both readings, expanding the meaning of the verse with different recitations and confirming an interpretive commentary in a certain recitation.

    Keywords: Comparative Interpretation, Difference of Qiraat, Criticism, PreferenceofRecitation, Famous Recitation, Unpopular Recitation, 50 Taha
  • Morteza Yaghoubkhani Ghiasvand *, Leila Akradloo Pages 109-128

    In Shiite commentaries, there are recitations attributed to the Infallibles (AS) which are in the position of proving independent readings for the Infallibles (AS). The analysis of this issue is important because the prerequisite and one of the principles in the interpretation of the Qur'an is to know the correct recitation.The present article is a descriptive-analytical method of rational and narrative way and with a historical approach in response to the question of how these readings can be analyzed based on the reflection of the Qiraats of the Infallibles (AS) in Shiite interpretations up to the sixth century. In the sixth century. Majma 'al-Bayan expanded these readings by narrating about 145 recitations from previous interpretations. One of the possible factors in the frequency of these narrations was the effect of Sheikh Tusi's method of reasoning on the interpretation of Majma 'al-Bayan.  Also, the prevailing literary atmosphere in this century and the subsequent expansion of literary interpretations such as Al-Kashaf by Zamakhshari and Al-Muharrar Al-Wajiz by Ibn Atiyah Andalusi have not been unaffected by Tabarsi in this area.

    Keywords: Quranic Sciences, differences in recitation, hadith, Infallibles (As), Sheikh Tusi, Majma 'Al-Bayan
  • Ali Asvadi *, Nasim Teymouri Pages 129-160

    The knowledge of reciting the Qur'an deals with the ways of reciting and pronouncing the words of the Qur'an. Differences in recitation due to the differences in these methods can play an important role in understanding the words and verses of the Holy Quran. The role of “ikhtilafu’l Qiraat” [differences among recitations] can be examined from different aspects. This article intends to investigate the role of structural and conceptual differences in the meaning of the verses of one of the chapters of the Holy Quran based on data collection and descriptive-analytical method. Therefore, it has benefited.from the two commentaries of Al-Kashaf (by Zamakhshari) and Al-Tahrir and Al-Tanwir (by Ibn Ash'ur) as two famous Sunni commentaries and the commentary of Majma 'al-Bayan (by Tabarsi) and Tebyan (by Tusi) as two famous Shiite commentaries that pay special attention to the meaning of verses. Surah Al-Kahf is a suitable example for the mentioned subject due to having a suitable volume of differences in readings. From the point of view of these commentators, among the 110 verses of Surah Al-Kahf, in 44 verses, there is a difference in recitation. The differences were observed that in 21 verses, are limited to the utterance of words and cases of Sajavandi that have no semantic effect, and in 23 verses, the difference in reading leads to a slight semantic change that can be ignored and it is not considered evidence of the distortion of this divine book.

    Keywords: Differences in Readings, Change of Meaning, Incorruptibility, Al-Kahf, Zamakhshari, Ibn Ashour, Tabarsi, Tusi
  • Hossein Alavi Mehr, MohammadAmir Kasmaei * Pages 161-184

    “Ikhtilafu’l Qira’at” (differences among recitations) are divided into two general types: Differences in the "principles of recitations" that often have no effect on the meaning and differences in the "Farshu’l hurouf" [checking each word in its position] which can affect the meaning. There are different types of differences in the "farshu’l hurouf" itself: "differences in word structure", "differences in I’rab" [grammatical cases], "differences in root of word" or "increment and decrement of letters".In this article, after explaining these differences, an attempt has been made to enumerate them in Surah Al-Kahf and to examine their effect on interpretive interpretation. In this way, we first counted the differences in Surah Al-Kahf, which are more than 50, and categorized them according to the mentioned types. Then, based on the components of importance, we selected five cases of priority differences, namely "tazawaru", "thamar", "khairan minha", "al-walaya" and "nusayyiru" for a more detailed study. These cases were examined in the fields of "morphology", "syntax", "vocabulary" and finally "interpretation". Interesting statistics are obtained during these studies; among other things, although about 70% of the differences are in the type ‘farshu’l hurouf’ of recitations; But among these, very limited cases have a significant effect on the interpretation of the Holy Qu’ran, which is also a point of disagreement for commentators.

    Keywords: Difference in Readings, commentary, Surah Al-Kahf, Principles of Recitation, Farshu’l Hurouf, Weekly Readings
  • Mohammad Amini Tehrani *, Mohammad Afzal Imani, MohammadReza Shahidipour Pages 185-204

    The issue of ihtijaj (argumentation) in Qira’at is one of the important discussions in the field of Recitation sciences and technologies. Scholars of Quranic sciences and commentators of the Islamic world have resorted to argumentation in Qur’anic readings with various methods and rules according to their accepted principles in this regard. Argumentation in readings has its own principles and goals that need to be carefully studied by experts. The purpose of this article is to examine the rules of argumentation in Qur’anic readings by commentators and recitation scholars. The research method in this article is descriptive-analytical in which written sources are used. The main findings of the research in the present article are that the argumentation in Qur’anic readings requires rules that are derived from the principles accepted by recitation scholars. Among the rules used in the ihtijaj can be examined the interpretation of the verse before choosing the recitation, the use of the context of the verses, the conformity of the word and the contents of the recitation with the eloquent Arabic word, the authentic hadiths mentioned the conformity of the recitation with the Mus'haf of Uthman (the common manuscript of the Quran) and the conformity of the verse with the literary rules approved by the eloquent Arabic language.

    Keywords: Ihtijaj in Qiraat, Recitations, Sources of argumentation in Qur’anic Readings, Basics of Argumentation, Rules of Argumentation
  • Ebrahim Fallah *, Meysam Khalili, Rasool Salehpoor Pages 205-224

    One of the important and accurate signs of waqf (in pausa) and ibtida’ (start-point) in the Holy Quran, the observance of which plays an important role in the correct understanding of divine verses, is the symbol of Waqf al-Lazim (Necessary Pause) i.e. "م". The role of this wagf, in addition to tajwīd (elocution) and correct-reading of the Holy Quran, can be found in the interpretation and explanation of the divine meaning of the verses of the Holy Quran. The present study seeks to adopt a descriptive-analytical method to examine the divine discourse in specific verses in the first chapters of the Holy Quran in the stage of propositional analysis, which is after the semantic and lexical analysis, and explain the role of this sign of wagf in better understanding divine verses. Studies show that most of the verses in which the necessary waqf is used are in the field of doctrinal issues. In case of non-observance of the necessary waqf, an incomplete and often incomprehensible understanding of the main divine purpose is obtained and in some cases, it leads to a blasphemous meaning. This has led to the necessary pause is considered as one of the most important signs of waqf and ibtida’ and a significant factor to get out of possible misunderstandings of the verses of the Holy Quran.

    Keywords: Waqf, Ibtida, necessary pause, Interpretation, Understanding of Quran, Ascending Processing, Mim Sign
  • Jafar Anwari * Pages 225-248

    One of the obligatory acts of prayer is recitation, and it has been already put under research by jurists. One of the issues that arises in this regard is whether different types of recitation can be used in prayer? Since the origin and spread of the difference in recitation must be observed in the post-mission period, it can be emphasized that the successiveness of readings is an incorrect idea. Although numerous Sunni scholars and a small number of Shiites insist on proving tawatur (uninterrupted succession); But famous Shiite jurists do not accept this successiveness, therefore, proving the validity of all kinds of recitations in prayer still lack evidence; Because engaging in the duty of prayer is a certainty, and the way to reach the the level of ensuring acceptance and correctness of duty is only by using a certain recitation or repeating the prayer. The view of the validity of various readings (selected view) is based on authentic narrations that encourage Shiites to read as the public. It can now be concluded that the inadequacy of the view of the successiveness of readings blocks the way to any acceptance of it; but the way of attribution of narrations (which are ensured) is still available. The method of this article is descriptive-analytical and library.

    Keywords: Types of Recitations, ‌ Differences of Recitations in Prayers, Successiveness of Recitations, Validity, Authority of Recitations, Recitation of Hafs From Asim, Public Recitation
  • Jafar Anwari *, Mahdi Elmkhah Pages 249-264

    Teaching the Qur'an is a duty and concern that has always been considered by the Islamic system, officials, teachers of the Qur'an, researchers in the field of education and compassionate parents of children. In this regard, although good activities have been done, but according to field research and the views of the Supreme Leader (May God protect him) and national experts in this field, there are still many problems and it seems that one of the most important causes of these problems is neglecting the goals of this type of training. These general purpose and goals should be extracted from important and upstream documents or the opinions of the most expert people in this field. This study was conducted to investigate the purpose and general objectives of formal Quran education in the formal primary education system of Iran, based on upstream documents and opinions of senior experts in this field. The research method in this study is qualitative. The sample population includes all the upstream documents of the general policies of the Supreme Leader, the document of fundamental change in education, the Charter for the development of the Quranic culture, the vision of the national curriculum, the Higher Education Council, the approvals of the Quranic Culture Development Council and most national experts teaching the Quran in elementary schools. Sampling method in this research is purposeful method and in data collection method, as filing and interviewing have been used. The most important findings are that the desired goal of formal education of the Holy Quran in elementary school is comprehensive education of the Quran, ie correct and fluent reading of Quranic verses, understanding the meanings of selected verses, contemplation and familiarity with the divine word in order to achieve the Quranic lifestyle.

    Keywords: General Objectives, Formal Education of the Qur’an, Elementary Education System, Senior Experts
  • AliAsghar Shoaei *, Mehdi Ghasempour Pages 265-286

    The Holy Quran is the eternal heritage of the Holy Prophet of Islam (PBUH), the beacon of the path of truth seekers and of the path of knowledge and perfection. There are many emphases in the teachings and religious commands regarding the teaching and learning of this heavenly book; but with all the activities carried out, it is sometimes observed that the teachers of the Holy Quran do not have the appropriate level of education due to shortcomings. In this research, entitled "Study of the factors for improving the educational level of Holy Quran teachers with emphasis on Islamic teachings" which has been done in a descriptive-analytical manner, an attempt has been made to spread the culture of familiarity with the Holy Quran and also increase the quality level of Holy Quran teachers. Among the results of this research is explaining the position of Holy Quran teachers in the verses of the Holy Quran and the narrations of the Infallibles (AS) and also expressing the effective factors in improving the educational level of Holy Quran teachers. According to Islamic teachings, in the structural and managerial part of the Qur'an teachers, such as selection and evaluation and motivational factors, in the part of individual characteristics, such as practicing the Qur'an and being a model for learners and sincerity, and also in the part of teachers' educational characteristics, issues such as familiarity with the principles and prerequisites of teaching the Qur'an could be mentioned.

    Keywords: Quran Teaching, Educational Level, Education Promotion, Teacher, Quran Teacher