فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیری در چگونگی برآمدن اصل ولایت فقیه در مجلس خبرگان قانون اساسی
    مهدی نجف زاده*، علی ناصری جازار صفحات 7-40
    با توجه به اینکه گنجاندن نظریه ولایت فقیه در قانون اساسی در سال 1358 منجر به شکل گیری یک نظام سیاسی جدیدی در دوران معاصر گردیده است، مقاله پیش رو در پی ترسیم این مسئله است که چگونه اندیشه ولایت فقیه در قانون اساسی شکل گرفته است و تاریخچه تحولات ورود این اصل به قانون اساسی چیست. لذا در این باب خوانش اجمالی اندیشه ولایت فقیه در نگاه معمار کبیر انقلاب اسلامی و اندیشه سیاسی شهید محمدباقر صدر به عنوان یکی از اولین واکنش های رسمی به پیش نویس قانون اساسی ضروری می نماید. در مقاله پیش رو به تحولات تاریخی ورود این اصل به قانون اساسی نیز با نگاهی متفاوت پرداخته شده است. روش مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای است و در چهارچوب رویکرد تاریخ گرایی نوین به بررسی و آشکارسازی روابط قدرت و برساخت های اجتماعی و ایدیولوژیکی در این دوره تاریخی می پردازد و در تحلیل نهایی این ادعا را مطرح می سازد که اهمیت دادن به نقش افراد خاص در گنجاندن اصل ولایت فقیه با واقعیت موجود همخوانی ندارد.
    کلیدواژگان: پیش نویس قانون اساسی، ولایت فقیه، قانون اساسی، شهید صدر، امام خمینی، خبرگان قانون اساسی
  • فرزانه دشتی*، حدیث باقری صفحات 41-62
    بنا بر مدنی الطبع بودن نوع بشر، امنیت به عنوان یک مقوله فطری در طول تاریخ در ابعاد و سطوح مختلف، مورد توجه همه نظام ها سیاسی، ادیان، مکاتب و ایدیولوژی ها بوده است. تثبیت، نهادینگی و دغدغه مندی مسئله امنیت در ابعاد و سطوح مختلف آن به طور اخص بعد فرهنگی در سطح جامعه، نقش غیره قابل انکاری در پایداری و ضرورت نظم اجتماعی، حیات سیاسی مطلوب و دست یابی به پیشرفت و توسعه مادی معنوی در همه نظام های سیاسی دارد و داشته است .در این پژوهش تلاش شده است تا با روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای اسنادی با تحلیل بیانات رهبر انقلاب به واشکافی و تحلیل مقوله امنیت فرهنگی در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود. در این راستا مساعی برآن است به این سوال پاسخ دهد که در منظومه فکری و نگاه مدیریتی مقام معظم رهبری، امنیت فرهنگی چه جایگاهی دارد؟ نسبت فرهنگ وامنیت چگونه ارزیابی می شود؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که فرهنگ همواره در تیوری ها و نظریه پردازی های مدیریت اجتماعی، به عنوان محوریت و شاکله ساختاردهی و سازماندهی نظام اجتماعی مطرح بوده است، اخیرا با مطرح شدن پاردایم جهانی شدن فرهنگ و رشد فناوری های ارتباطی اطلاعاتی، بر اهمیت آن افزوده شده است. انقلاب اسلامی ایران به عنوان حرکت و جنبشی فرهنگی به این مسئله به صورت ویژه توجه داشته است. در بیانات و آثار مختلف رهبر انقلاب، اغلب نابسامانی ها، معضلات و ناهنجاری های اجتماعی، معلول اختلال و هرج مرج موجود در قرارگاه فرهنگی کشور بوده؛ از این رو با تکیه بر مبانی هستی شناسی، انسان شناسی اسلامی، تزریق امنیت فرهنگی و برون رفت از وضعیت موجود با اخلاق محوری، معنویت گستری، عقلانیت، در قالب کار جهادی، خدمت محوری، سبک زندگی ایرانی   اسلامی، تمدن نوین اسلامی، آتش به اختیار بودن همه اقشار جامعه امکان پذیراست.
    کلیدواژگان: امنیت، فرهنگ، مردم سالاری دینی، آیت الله خامنه ای، کار جهادی
  • مجتبی قنبری* صفحات 62-79
    اینکه انقلاب ها می آیند یا آورده می شوند در نظریات مختلف ساختار گرایی و کارگزار محور پاسخ های متفاوتی یافته است . پژوهش حاضر در صدد تحلیل پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و ناکامی انقلاب 2011 میلادی مصر در لوای تقابل ساختار - کارگزار می باشد بنابر این در پاسخ به این سوال که کارگزار انقلاب اسلامی ایران چگونه از تقابل ساختار بین المللی وقت به نفع خود بهره برداری کرد و به پیروزی رسید و بالعکس برای کارگزار انقلاب مصر این توفیق موقتی بود و درنهایت شکست خورد؟ مقایسه ساختار های بین المللی هنگام وقوع دو انقلاب ایران و مصر در دو دوره زمانی متفاوت و آشنایی با نحوه استفاده از فرصت ها توسط کارگزار انقلاب در ایران و عدم توفیق پایدار کارگزار مصر از اهمیت بالایی برخوردار است که این تحقیق در صدد کالبد شکافی این مسئله می باشد .در این تحقیق در صدد هستیم بیان کنیم که چگونه کارگزاران انقلاب اسلامی ایران از قبیل رهبری، نیروهای اجتماعی و ارتش توانستند در مقابل ساختار بین الملل، نظام سیاسی مورد نظر خود تثبیت نمایند اما در مصر این توفیق حاصل نشد.
    کلیدواژگان: ساختار، کارگزار، انقلاب مصر، انقلاب ایران، اسلام گرایان
  • ملک یحیی صلاحی*، نیلوفر چینی چیان، صادق زیباکلام، ابوالقاسم طاهری صفحات 80-99
    جریان فکری جماعت گرایی و نقد این مکتب بر آموزه های معرفتی لیبرالیسم فرصتی برای گفتمان اسلامی فراهم نموده است ، تا با تاکید بر آموزه های معرفتی مشترک فضایی را در چارچوب تعامل ، صلح و امنیت برای زیست مسلمانی مطلوب در حوزه های نظری و عملی فراهم نماید . از این منظر مفهوم عدالت مرکز ثقل این گفتمان محسوب می شود . در ذیل مفهوم عدالت ، مفاهیم مشترک بین دو جریان فکری اسلام و جماعت گرایی واکاوی می شود. فضیلت گرایی ، پیشینی بودن خیر ، چند فرهنگ گرایی، تبیین جایگاه سنت و ارزش ها، تاکید بر جماعات ، از مهم ترین گزاره هایی هستند که مبانی نظری مشترک جریان فکری جماعت گرایان و اسلام را تشکیل می دهند. این تحقیق با هدف تبیین جایگاه مفهوم عدالت در اندیشهسیاسی اسلام ، با نگرشی تطبیقی و با روش هرمونتیک "کوینتن اسکینر" به بازخوانی و واکاوی متون می پردازد .
    کلیدواژگان: عدالت، جماعت گرایان، اندیشه سیاسی اسلام، امام خمینی(ره)
  • رحمت عباس تبار مقری* صفحات 100-117
    ز ظهور و بروز انقلاب اسلامی تا کنون شاهد چالش جدی انقلاب اسلامی با نظام سلطه آمریکا در حوزه های داخلی، منطقه ای و بین المللی می باشیم. شناخت ماهیت حقیقی مکنون در انقلاب اسلامی و همچنین آشنایی با ذات اهریمنی نظام سلطه آمریکا، کمک قابل توجهی در فهم چالش میان این دو گفتمان می کند. بدین جهت در پی پاسخ به این سوال هستیم که " گفتمان واگرایی آیت الله خامنه ای با نظام سلطه آمریکا از چه مبنا و ماهیتی برخوردار است؟" لذا با استفاده از مدل تحلیل گفتمان - متاثر از نظریه ی اندیشمندانی چون لاکلایو و موفه- و بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی، به بررسی موضوع پرداختیم. یافته های پژوهش حاضر حکایت از این دارند که آیت الله خامنه ای، در عرصه سیاست خارجی، "استکبار ستیزی" را دال مرکزی انقلاب اسلامی دانسته و بر مبنای اصول سیاسی بر آمده از قرآن، روایات، سیره عملی ایمه معصومین و گفتار و رفتار امام خمینی(ره)، گفتمان نظام سلطه آمریکا، با دال مرکزی " لیبرال دموکراسی" را خطر جدی بشریت، دیانت، جامعه و جهان دانسته و بدین جهت رویکرد واگرایانه نسبت به آن اتخاذ نموده است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، نظام سلطه، اسلام سیاسی، استکبار ستیزی، رویکرد واگرایی
  • روح الله صفریان گرمه خانی*، امیرمسعود شهرام نیا، ملیحه رمضانی صفحات 118-138

    شهید مطهری به عنوان یکی از شخصیت های تاثیرگذارعلاوه برکنش عملی، ازنظریه پردازان اصلی در جریان انقلاب اسلامی می باشد.این متفکر بزرگ باتوجه به بستر و محیط اجتماعی و با تاثیرپذیری ازاساتید بزرگواری که ایشان از آنان تلمذ می کردند و با تسلط به مبانی فقهی وکلامی اسلامی و درچارچوب فلسفه سیاسی اسلام بنظر می رسد نوعی ساختار اجتماعی و سیاسی مطلوب در اندیشه سیاسی خودترسیم کردندکه هرچند صراحتا به آن اشاره نشده ولی می توان آن را به عنوان حکمرانی مدنظر ایشان تصور کرد.این حکمرانی برمبنای ایمان به خدا و هویت دینی ضمن آمیزش با فرهنگ اصیل ایرانی درقالب همکاری اجتماعی و حکومتی که داری ماهیتی هدفمند و سعادتگرا است، سازماندهی می شود. بنابراین سوال اصلی این پژوهش این است که حکمرانی مطلوب در اندیشه سیاسی شهیدمطهری چگونه راهبری می شود؟ یافته های این پژوهش با روش هرمنوتیک اسکینری نشان می دهدکه شهیدمطهری در بستر اجتماعی خاصی درحوزه سیاسی به نوعی حکمرانی با ساختاراجتماعی هماهنگ و به حکومتی باماهیتی خاص و کنشی هدفمند می اندیشند.

    کلیدواژگان: حکمرانی ایرانی - اسلامی، همکاری اجتماعی، حکومت هدفمند، بستر اجتماعی، هرمنوتیک اسکینری
  • یدالله باذلی، عباسعلی رهبر*، حسین الله کرم صفحات 139-162
    هدف اصلی از انجام این پژوهش، بررسی نقش مجمع تقریب بر استمرار انقلاب اسلامی از منظر اندیشه امام خمینی است. به همین منظور به بررسی و تبیین اصول تاثیرگذاری مجمع تقریب مذاهب اسلامی بر وحدت و انسجام کشورهای اسلامی و تبیین عقاید و بیانات معمار بزرگ انقلاب اسلامی امام خمینی (ره) درباره وحدت بین مسلمین پرداخته شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری داده ها به صورت مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری از منابع علمی، کتب، مقالات و اسناد علمی است. نتایج مطالعات و بررسی ها نشان می دهد دولتمردان ایران اسلامی و همه آزادگان و مسلمانان عالم باید در این راستا تلاش جدی نموده و از اختلاف افکنی و نزاع و مجادله میان مسلمانان که ثمری در بر ندارد پرهیز نمایند. همچنین در تشکیل تمدن نوین اسلامی نباید صرفا به شعار و نظر ورزی بسنده نمود، بلکه تحقق چنین امری نیازمند اقدامات عملی فراگیر، همه جانبه و به دور از هر گونه تعصبات قومی و مذهبی است. و مسلمانان باید پیوسته به مولفه های شکل گیری و عوامل تاثیر گذار بر وحدت امت اسلامی توجه داشته و با روحیه مجاهدت دایم و همگانی و تلاش و کار و ابتکار، امید به فضل الهی و استمداد از او، ترسیم هدف بلند مدت، صبر و مقاومت، بهره مندی از همه ظرفیت های مادی و معنوی خود به این مهم دست یابند.
    کلیدواژگان: مجمع تقریب، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)
  • محسن عابدی درچه*، بهادر زارعی، سید عباس احمدی، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 177-205

    در این پژوهش پس از بررسی نظریه های اندیشمندان غربی و مسلمان به بحث و مقایسه تطبیقی پیرامون دو نوع حکمرانی خوب در غرب و حکمرانی متعالی در اسلام پرداخته شده است. در دنیای کنونی و در گذر از حکمرانی بد به حکمرانی مطلوب که وضعیت ایده آل و آرمانی تمامی جوامع جهانی است، و اینکه حکمرانی باید از آن چه شخص یا گروهی باشد و ویژگی های فردی و ایدیولوژیکی زمامدار یا حاکمان چه باید باشد، بحث اساسی محافل حکمرانی می باشد. ویژگی ها و مولفه های عمده حکمرانی ها در مطلوبیت آنها و کسب رضایت مردمی از مهم ترین مباحث در حکومت داری و رسیدن به کمال و سعادت افراد و جوامع است. در این میان هر چند بیشتر نظریه های غربی نیز از عدالت و دیگر صفات و ویژگی های حکمرانی خوب که مورد نظر اسلام نیز هست صحبت کردند، اما رویکرد اصلی آنها به سمت کمال مادی و دنیوی انسان ها بوده و این به دلیل گرایش انسان محوری آنهاست. از سوی دیگر، اسلام با نگرشی خدامحور، سعادت اخروی را هدف خلقت انسان ها و جوامع معرفی می نماید. بر همین اساس، از آنجایی که هدف خلقت دنیا، انسان ها، جوامع و تشکیل حکومت ها نیل به سعادت ابدی است، لذا آشکار شدن ویژگی های بهترین نوع حکمرانی برای معرفی آنها و تبعیت مردم از چنین حکومت هایی ضروری است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی متعالی، اسلام، حکمرانی خوب، غرب
  • احد داوری چلقائی*، مهدی باکویی صفحات 184-200

    انقلاب اسلامی ایران با تاسی از تعالیم وحیانی قرآن و اهل بیت علیهم السلام به پیروزی رسید و انقلابی گری یکی از ارزش های جامعه اسلامی تلقی گردید. انقلابیون نیز در حوزه های مختلف مورد نیاز جامعه از جمله سیاست، فرهنگ و اقتصاد برای پیشبرد اهداف انقلاب تلاش کردند، حضور در این عرصه ها به ویژه عرصه سیاست، به دلیل عدم همسانی تعاریف و فقدان معیارهای سنجه پذیر و معین، همواره با فراز و فرودهایی همراه بوده است، این پژوهش درصدد است تا معیارهای سیاسی انقلابی گری را با معیار قرآن مورد بازبینی و بازیابی قرار دهد. از این رو با تحلیل آیات قرآن کریم و با کمک داده های کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال است که شاخص های سیاسی انقلابیون از دیدگاه قرآن چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد پیروی از رهبری جامعه اسلامی، صراحت در بیان مواضع انقلابی، اعتماد به نیروهای داخلی، حساسیت در برابر دشمن، رعایت تقوای سیاسی، رعایت ارزش های مقبول زندگی اجتماعی و مبارزه با فساد درونی نیروهای انقلابی از مهم ترین شاخص های سیاسی انقلابیون از نگاه قرآن هستند.

    کلیدواژگان: شاخص، سیاست، انقلابی گری، انقلابیون، قرآن کریم
  • عبدالشریف ولدبیگی، حسن مجیدی*، علیرضا ازغندی صفحات 201-225

    پژوهش حاضر تلاش دارد تا مولفه های دولت شفاف را از منظر امام خمینی و آیت الله خامنه ای استخراج و ارایه کند.

    روش

    این مقاله به روش کیفی و با رویکرد تحلیلی مقایسه ای تدوین شده. ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعه کتابخانه ای و اسنادی شامل کتاب ها، سایت ها و مقالات تخصصی بوده است. یافته ها: یافته های این مقاله نشان داد به رغم اینکه دولت شفاف مفهومی نوپدید است اما در ادبیات نظری و مشی امام و رهبری همه مولفه های این دولت مورد تاکید بوده است. ضرورت آزادی اطلاعات، شفافیت مالی، پاسخ گویی، نظارت، امربه معروف و نهی از منکر، قانون گرایی و مشارکت مقوله های مقوم دولت شفاف هستند که در اندیشه های امام و رهبری بر آن تاکید شده است. نتیجه گیری: با مطالعه تحلیلی و مقایسه ای مشخص شد که اشتراک نظر در مولفه های 8گانه دولت شفاف در اندیشه این دو متفکر کاملا هویدا است؛ علاوه بر این، اشتراک نظری در ارایه راهکار و مخاطب قرار دادن دولت شفاف در هر یک از این 8 مولفه برای دست یابی به یک مدل حکمرانی خوب در جمهوری اسلامی ایران کاملا مشهود شده است.

    کلیدواژگان: دولت شفاف، امام خمینی، آیت الله خامنه ای، شفافیت، نظارت
  • محمد باقری، مهدی نجف زاده *، وحید سینایی، مرتضی منشادی صفحات 227-249

    مدرنیزاسیون(نوسازی) اصطلاحی برای تعریف روند تغییرات اجتماعی است که به موجب آن جوامع کمتر توسعه یافته ویژگی های مشترک جوامع پیشرفته تر را به دست می آورند. مدرنیزاسیون نتایج مثبت و منفی متعددی با خود برای شهرها به ارمغان می آورد. از جمله کلان شهرهای ایران که در طی یک قرن اخیر با وجود بافت سنتی و مذهبی که دارد، درگیر مدرنیته شده است، شهر مشهد است. نوسازی مشهد پس از انقلاب اسلامی ایران تهدید ها و فرصت هایی برای توسعه این شهر ایجاد کرده است که این مقاله در صدد است با رویکردی توصیفی و تحلیلی(از نظر روشی) به شکل کتابخانه ای و فیش برداری از منابع مختلف اینترنتی و غیر اینترنتی، به بررسی آنها بپردازد. نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که رونق اقتصادی، تجاری، صنعتی، گردشگری و توسعه سیاسی که شامل منطقی سازی اقتدار، ارتقای مشارکت مردمی، افزایش قدرت نرم، برپا سازی ساختار منظم و تفکیک شده اداری است از مهمترین فرصت های ایجاد شده و تغییر نامتناسب بافت تاریخی فرهنگی شهر، آلودگی های زیست محیطی، مشکلات اجتماعی و فرهنگی از مهمترین عوارض و تهدیدهای مدرنیته برای شهر مشهد پس از انقلاب اسلامی ایران بوده است.

    کلیدواژگان: مدرنیزاسیون، توسعه سیاسی، توسعه شهری، قدرت نرم، مشهد
  • یونس کسلخه، مسعود مطلبی *، رحمت الله امیراحمدی صفحات 251-276

    تاریخ سیاسی - اجتماعی ایران معاصر شاهد ظهور و نقش آفرینی جریان ها، گروه‌ها، نهادها و تشکل هایی سیاسی - اجتماعی چندی می باشد. هر یک از جریان ها، گروه‌ها و تشکل ها بنابر مقتضیات زمان و بسترهای فکری، اجتماعی و اقتصادی خود روابط متفاوتی با ساخت سیاسی برقرار نموده و در تحولات و پویش‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی رقابت و مشارکت داشته‌اند. یکی از این نهادها و گروه‌ها، نهاد بازار سنتی و بازاریان می باشد. در نوشتار توصیفی– تحلیلی حاضر با بهره گیری از رویکرد جامعه شناسی تاریخی به جریان شناسی سیاسی تشکل های وابسته به بازارسنتی در تحولات سیاسی - اجتماعی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است. نتایج و یافته ها نشان می دهد بازار سنتی به عنوان بخشی از جریان راست سنتی دیروز و اصول گرایی امروز با بهره گیری از احزاب و تشکل های سیاسی همچون «حزب موتلفه اسلامی»، «جامعه اسلامی بازار و اصناف» و ابزارهای اقتصادی چون «اتاق بازرگانی» و «صندوق های قرض الحسنه» و حتی «کمیته امداد» به ساخت قدرت و مدیریت سیاسی ورود یافته و جایگاه سیاسی خویش را در مقایسه با قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ارتقاء بخشد و از یک جریان سیاسی مخالف نظام به جریان مدیر و حامی نظام سیاسی تبدیل شود.

    کلیدواژگان: جریان شناسی سیاسی، بازار سنتی، ساخت قدرت سیاسی، حزب موتلفه اسلامی، اتاق بازرگانی، صندوق های قرض الحسنه، کمیته امداد امام خمینی(ره)
|
  • A look at how the principle of Velayat-e-Faqih emerged in the Assembly of Constitutional Experts
    Ali Naseri Jazar Pages 7-40
    Given that the inclusion of the theory of Velayat-e-Faqih in the constitution in 1979 has led to the formation of a new political system in the contemporary era, the present article seeks to outline how the idea of ​​Velayat-e-Faqih was formed in the constitution and the history of developments. What is this principle to the constitution? Therefore, in this regard, a brief reading of the thought of Velayat-e-Faqih in the view of the great architect of the Islamic Revolution and the political thought of Martyr Mohammad Baqir Sadr as one of the first official reactions to the draft constitution is necessary. In the present article, the historical developments of the entry of this principle into the constitution have been treated with a different perspective. The method of the present article is descriptive-analytical and the method of data collection is also a library. The role of certain individuals in including the principle of Velayat-e-Faqih does not correspond to the existing reality
    Keywords: Draft Constitution, Velayat-e-Faqih, Constitution, Martyr Sadr, Imam Khomeini, Constitutional Experts
  • Farzaneh Dashti *, HADIS BAGHERI Pages 41-62
    According to the civilization of humankind, security has been the focus of all political systems, religions, schools, and ideologies throughout history, at various levels and levels. Consolidation, institutionalization, and concern for the security issue at various levels and levels, in particular the cultural dimension at the community level, play an indispensable role in the sustainability and necessity of social order, favorable political life, and the attainment of material and spiritual development in all political systems. In this research, it has been attempted to analyze and analyze cultural revolution in the political system of the Islamic Republic of Iran by descriptive-analytical method and library-documentary studies by analyzing the statements of the leader of the revolution. In this regard, efforts are being made to answer the question of what is the cultural security of the supreme leadership's thinking and management system. How is the ratio of culture and security assessed? The findings of the study indicate that culture has always been a central focus of theories and theories of social system organization and organization in social management theories and theories. The Islamic Revolution of Iran as a movement and cultural movement has paid special attention to this issue. In various statements and works of the revolutionary leader, most of the social disturbances, problems and anomalies have been caused by disorder and chaos in the cultural base of the country; Ethics, spirituality, rationality, in the form of jihadism, self-service, Iranian-Islamic lifestyle, modern Islamic civilization, fire are available to all segments of society.
    Keywords: Security, culture, Religious Democracy, Ayatollah Ali Khamenei, Jihad Work
  • Mojtaba Ghanbari * Pages 62-79
    We the revolution are coming or bringing in different theories of structure lism and agent oriented is of different answers. The present study is seeking to analys the success of Islamic republic of iran revolution the encounter of structure agent so answering the question of how the agent in case of iran benifited from the confradication of that time stracture and successed but in Egypt this was a temporary success and failed at the end? Comparing the international structure of time and familiarity withe the how of using failure of egyption agent failure is great importance white is the main focus of this study analysis.In this research, we are trying to explain how the agents of the Islamic Revolution of Iran, such as leadership, social forces and the army, were able to stabilize their political system in front of the international structure, but this success was not achieved in Egypt.
    Keywords: structure, Agent, Iranian revolution, Egypt revolution, islamisits
  • Malek Yahya Salahi *, Nilofar Chinichian, Sadegh Zibakalam, Abolghassem Taheri Pages 80-99
    The intellectual flow of congregationalism and the critique of this school on the epistemic teachings of liberalism provide an opportunity for Islamic discourse to provide a common space of epistemic teachings in the framework of interaction, peace and security for a favorable Muslim biologist in theoretical and practical fields. . From this perspective, the concept of justice is the center of gravity of this discourse. Under the concept of justice, there are common concepts between the two intellectual movements of Islam and communism. Virtuosity, a priori of goodness, multiculturalism, the explanation of the place of tradition and values, the emphasis on communities, are among the most important propositions that form the common theoretical foundations of the intellectual flow of congregations and Islam. The purpose of this research is to explain the position of the concept of justice in the Islamic thought of Islam, with a comparative approach and with the hermetic method of Quintana Skinner, to refine and analyze texts.
    Keywords: Justice, Congregational, Political Thought Islam, Imam Khomeini
  • Rahmat Abbastabr Moghri * Pages 100-117
    Since beginning of Islamic revolution of Iran tile now we saw the serious challenge of Islamic revolution toward authoritarian system of USA in internal, regional and international area. The recognition of real nature of Islamic revolution and devilish nature of authoritarian system, will remarkable help to understanding of challenge between those discourses. So, the main question in this research is; what is the basis and essence of divergence discourse of Ayatollah Khamenei toward authoritarian system? So, we answer this question by discourse theory and according to descriptive-analytic method. The findings of this research are; in Ayatollah Khamenei’s thought, anti-theocracy is the nodal point of Islamic revolution discourse and in basis of Islamic elements originated in Quran, narratives, Sireh of Imams and speech of Imam Khomeini, the discourse of authoritarian system of USA whit nodal point of liberal democracy is serious danger for humanity, honesty, society and world. So, he’s approach toward authoritarian system of USA is divergence.
    Keywords: Discourse Analysis, Authoritarian System, Political Islam, Anti-Theocracy, Divergence Approach
  • Ruhollah Safarian *, Amir Massoud Shahram Nia Pages 118-138
  • Yadollah Bazeli Pages 139-162
    The main purpose of this study is to examine the role of the approximation assembly on the continuation of the Islamic Revolution from the point of view of Imam Khomeini. To this end, the principles of the Assembly of the Approximation of the Religions of Islamic Religions on the unity and cohesion of Islamic countries and the views and statements of the great architect of the Islamic Revolution, Imam Khomeini, on the unity of Muslims have been discussed. The research method is descriptive-analytical. The method of data collection is library studies and retrieval of scientific sources, books, articles and scientific documents. The results of the studies show that the Iranian authorities and all the freedmen and Muslims in the world should make a serious effort in this regard and avoid disputes and quarrels among the Muslims that have no fruit. Nor should it be confined merely to slogans and opinions in the formation of modern Islamic civilization, but to do so requires comprehensive, comprehensive and far-reaching practical action without any ethnic or religious prejudice. And Muslims must constantly consider the constituent elements and factors that influence the unity of the Islamic, and with the spirit of constant and universal striving for hope and divine grace, long-term goal, patience and resistance. Take advantage of all their material and spiritual capacities to achieve this.
    Keywords: Approximation Assembly, Islamic Revolution, Imam Khomeini
  • Mohsen Abedidorche *, Bahador Zarei, Seid Abbas Ahmadi, Zahra Pishgahifard Pages 177-205

    This article, after examining the views and theories of western and Muslim scholars we have comparative discussion and comparison around the two types of good governance in the West and transcendent governance in Islam. In the present world and in passing bad governance to favorable governance which is the Ideal situation and idealistic the whole world is global, and that governance should be of what kind of person or group and what the personal and ideological characteristics of the statesman or governors should be, the main issue is the circles of governance. Characteristics and major components of governances in their desirability and gaining people satisfaction from the most important issues in governance and to achieve the perfection and prosperity of individuals and communities. In the meantime, however, most Western theories of justice and talked about other traits and characteristics of good governance that are also sought by Islam, but their main approach was toward the material and temporal perfection of mankind and that's because of their human-centered tendency. On the other hand, Islam with a god-centered attitude, introduces the happiness of the hereafter as the purpose of the creation of human beings and societies. Accordingly, because the purpose of the creation of the world, human beings, societies and the formation of governments is to achieve eternal bliss, therefore, the characteristics of the best kind of governance are revealed and people's compliance with such governments is essential.

    Keywords: Governance, Transcendental Governance, Good Governance, Islam, West
  • Ahad Davari Chelaghaee *, Mahdi Bakouei Pages 184-200

    The Islamic Revolution of Iran won with the revelation of the revelatory teachings of the Qur'an and the Ahl al-Bayt (as), and revolutionaryism was considered one of the values ​​of the Islamic society. The revolutionaries also tried to advance the goals of the revolution in various areas needed by society, including politics, culture and economics. This study seeks to review and retrieve the political criteria of revolutionaryism with the criteria of the Qur'an. Therefore, by analyzing the verses of the Holy Quran and with the help of library data, it seeks to answer the question: what are the political characteristics of revolutionaries from the Quran's point of view? Findings show that following the leadership of the Islamic society, explicitly expressing revolutionary positions, trusting internal forces, sensitivity to the enemy, observing political piety, observing acceptable values ​​of social life and fighting internal corruption of revolutionary forces are the most important political characteristics of revolutionaries according to Quran are.

    Keywords: Index, Politics, revolutionaryism, revolutionaries, The Holy Quran
  • Abdolsharif Valadbeygi, Hassan Majidi *, Alireza Azghandi Pages 201-225
    Objective

    The present study attempts to extract and present the components of a transparent government from the perspective of Imam Khomeini and Ayatollah Khamenei.

    Method

    This article is a qualitative method with a comparative analytical approach. Data collection tools were library and documentary studies including books, sites and specialized articles.

    Findings

    The findings of this article showed that despite the fact that transparent government is an emerging concept, but in the theoretical literature and the policy of the Imam and the leadership, all components of this government have been emphasized. The need for freedom of information, financial transparency, accountability, oversight, enjoining what is right and forbidding what is evil, legalism and participation are clear categories of government that are emphasized in the thoughts of the Imam and the leadership.

    Conclusion

    Through analytical and comparative study, it was found that the common denominator in the eight components of a transparent government is quite obvious in the minds of these two thinkers; In addition, the theoretical commonality in providing a solution and addressing a transparent government in each of these eight components to achieve a good governance model in the Islamic Republic of Iran is quite evident.

    Keywords: Transparent government, Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, Transparency, Supervision
  • Mohammad Bagheri, Mehdi Najafzadeh *, Vahid Senaee, Morteza Manshadi Pages 227-249

    Modernization is a term used to describe the process of social change in which less developed societies acquire the common features of advanced societies. Modernization brings many positive and negative consequences for cities. Mashhad is one of the metropolises of Iran that despite its traditional and religious context, has been modernized during the last century. Modernization of Mashhad after the Islamic Revolution of Iran has created threats and opportunities for the development of this city. The results of the present study show that economic, commercial, industrial, tourism and political development prosperity, which includes rationalization of authority, promotion of popular participation, increase of soft power, establishment of a regular and separate administrative structure, are among the most important opportunities and disproportionate change of the historical and cultural context of the city, environmental pollution, social and cultural problems have been the most important complications and threats of modernity for the city of Mashhad after the Islamic Revolution of Iran..

    Keywords: Modernization, Political Development, Urban Development, Soft power, Mashhad
  • Younes Kaslekheh, masoud motallebi *, Rahmatollah Amirahamdi Pages 251-276

    The socio-political history of contemporary Iran has witnessed the emergence and role of several currents, groups, institutions and socio-political organizations. Each of the currents, groups and organizations, according to the requirements of the time and their intellectual, social and economic contexts, have established different relations with the political structure and have competed and participated in political, social and economic developments and dynamics. One of these institutions and groups is the bazaar sonati and bazzariyan. In the present descriptive-analytical article, using the approach of historical sociology, the political current of bazaar sonati related organizations in the socio-political developments of the Islamic republic of Iran has been discussed. The results and findings show that the bazaar sonati as part of the traditional right of yesterday and fundamentalism (osolgrayan) today using political parties and organizations such as the "Hezb-e Motalefeh-ye Eslami", "Islamic Society of  Bazaar and Guilds" and economic tools such as the " Otagh Bazargani(Chamber of Commerce)" and "Sandoghe Gharzolhasaneh" and even the "Imam Khomeini Relief Foundation" entered the building of power and political management and upgraded its political position compared to before the victory of the Islamic Revolution and from a political current opposed to the regime to the current of manager and supporter. Become a political system.

    Keywords: Political Current, Bazaar Sonati, Political Power Building, Hezb-e Motalefeh-ye Eslami Otagh Bazargani(Chamber of Commerce), Sandoghe Gharzolhasaneh, Imam Khomeini Relief Foundation