فهرست مطالب

نشریه پاسخ
پیاپی 17 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم اردبیلی صفحه 7
  • سید روح ‎الله لطیفی صفحه 33

    سکولاریسم در غرب متاثر از برخی عوامل، از جمله برخی متون کتاب مقدس مسیحی‎ها که در آن‎ها به صراحت اقتدار دینی از اقتدار دنیوی تفکیک شده است، ظهور کرد. در عالم اسلام هم برخی نویسندگان و تحلیل‎گران مسلمان به تبع این دیدگاه، برخی آیات قرآن را به گونه‎ای تفسیر می‎‎کنند که همچون مسیحیت، سر از سکولاریسم در می‎‎آورد، از جمله با استناد به آیات 58 و 59 سوره نساء، استدلال می‎‎کنند که پیامبرJ، فاقد شان حکومتی بوده و اطاعت از ایشان در همه امور حکومتی مطلق نیست و حتی خداوند دستورداده تا امر حکومت به مردم واگذار گردد. این در حالی است که اولا با بررسی منابع دینی، از جمله قرآن، روایات، تاریخ اسلام و احکام فرعی فقهی اسلامی در می‎‎یابیم، که بخش عمده‎ای از برنامه‎های اسلام بدون تشکیل حکومت، امکان اجرا ندارند. لذا اصل تشکیل حکومت در اسلام، مفروض تلقی شده و پیامبرJ نیز علاوه بر اینکه خود تشکیل حکومت دادند، تکلیف حکومت بعد از خود را نیز به امر الهی معین ساختند. ثانیا منظور از اولی الامر که خداوند متعال فرموده است، به صورت مطلق، امر به اطاعت از آن‎ها می‎‎کند و میان اطاعت از آن‎ها با اطاعت از خدا هیچ تفاوتی قایل نیست و این آیه اشاره به معصومینD دارد و نه مردم عادی و گر نه نقض غرض نسبت به ارسال انبیاء و هدایت الهی صورت می‎‎گیرد؛ چنانکه روایات نیز موید این تفسیر از اولی الامر می‎‎باشند، ثالثا آیه‎ای که امر می‎‎کند تا امانات به اهلش سپرده شوند، دلالت بر واگذاری امامت به صاحبانش می‎‎باشد که همان ایمه اهل‎بیتD می‎‎باشند و نه مردم.

    کلیدواژگان: دولت، حکومت، قرآن، اطاعت، امانت، اولی الامر
  • احمدرضا دردشتی، رمضانعلی حسنی صفحه 51

    پوشش زنان، یکی از موضوعات فقهی و اخلاقی اسلامی بشمار می‌آید. پوشش اسلامی زنانه، دارای ابعاد گوناگون معرفتی، انگیزشی، هیجانی و رفتاری است. بدون تردید، یکی از چیزهایی که بر شکل و ساخت اجتماعی اثرگذار است، پوشش زنان می‎باشد. تحلیل‌های مخالف حجاب اصرار دارند تا حجاب و پوشش اسلامی را محصول و معلول ساخت قدرت در جوامع سنتی مردسالار معرفی کرده و وانهادن آن را مهم‌ترین راه آزادی و کرامت و احقاق حقوق اجتماعی زنان نشان دهند. مقاله پیش‌رو با ارایه تبیین‌های معرفتی، روان‌شناختی و جامعه‌شناختی اثبات می‌کند که پوشش زنان اگرچه با ساخت اجتماعی مناسبات دو سویه دارد، اما ارتباط مستقیمی به ساخت قدرت در جوامع سنتی ندارد و ریشه‌های عمیق‌تر و محکم‌تری در ساخت شخصیت فرد و جامعه دارد.

    کلیدواژگان: پوشش، ساخت اجتماعی، مردسالاری، غریزه جنسی، کرامت، حقوق زنان
  • محمود امیریان، فاطمه برمر صفحه 67

    یکی از شبهاتی که درباره امام صادق Aوارد شده، عدم علم حضرت، به جهت عدم نگارش کتاب است و همین امر، عاملی برای زیر سوال بردن تمام روایات صادره از سوی این امامA شده است. البته یکی از راه‌های کسب معرفت، استفاده از نقل و روایات در معارف دینی است که به میزان اعتبار آن، دارای ارزش معرفتی است. لذا از یک سو، انکار مطلق آن، باعث نابودی علوم متعددی مانند تاریخ، علوم قرآن، تفسیر و حدیث می‌گردد و از سوی دیگر، با دلایل متقن و برهانی علم الهی و لدنی امامA به اثبات رسیده است. لذا بافرض قبول عدم نگارش کتاب، توسط امام صادقA، این امر لزوما به معنای عدم علم حضرتA نیست، علاوه بر آنکه باید علل این عدم نگارش واکاوی شود. یکی از عوامل مهم در عدم نگارش کتاب توسط امام صادقA، وجود خفقان و فشار سیاسی در زمان ایشان بود. نگارش کتاب، بهانه و سندی زنده برای حکام جایر، برای آزار و اذیت مضاعف به شیعیان ‌بود. وجود شاگردان بی‌شمار، که هر یک دارای کتاب یا کتاب‌های متعدد علمی هستند، بهترین سند برای اثبات علم استاد به شمار می‌رود.

    کلیدواژگان: امام صادق (ع)، کتاب، عدم نگارش، علم امام
  • محمدجعفر میلان نورانی صفحه 83

    برخی با دستاویز قراردادن گزارشاتی از کتاب تاریخی طبری، شبهه‌ای را مبنی بر تعداد بالای اعدامی‌‌ها و برخورد قهرآمیز پیامبرJ، القاء می‌کنند و حال آن که در این جریان، قبیله بنی‎قریظه که از قبایل یهودی ساکن مدینه بودند، در سال پنجم هجری به جهت تبانی با مشرکان، نقض پیمان، ایجاد تفرقه و کوشش برای ازبین بردن حکومت اسلامی، اقدام نموده که توسط مسلمانان اعدام شدند. در این نوشتار، قانونی بودن اتخاذ این تصمیم با استناد به دلایل معتبر، اثبات خواهد شد. از جمله اینکه پیامبر به مردان بنی‎قریظه فرصتی برای بازگشت داده بود ولی آن‎ها عمدا آن را نپذیرفتند و خود اعدام را اختیار کردند. نکته دیگر، در مورد تعداد نفرات اعدام شده است که با توجه به شواهد و قراین تاریخی، مبالغه صورت گرفته و نمی‌تواند صحت داشته باشد.

    کلیدواژگان: رسول‎خداJ، سعد‎بن‎معاذ، طبری، یهود، بنی‎قریظه، خیانت
  • یدالله حاجی زاده صفحه 103

    نوع برخورد رسول‎خداJ با یهودیان بنی‌نضیر، بدان جهت که با قطع تعدادی از درختان آنان و تصاحب بخشی از اموال ایشان همراه شده، از منظر برخی از مخالفان، نوعی راهزنی و دزدی به شمار رفته و این شبهه مطرح شده که چون مسلمانان در فقر و تنگدستی بودند، پیامبر با بهانه‌ای واهی سراغ آنان رفته و اموال آنان را تصاحب کرده است. واکاوی موضوع با استفاده از منابع متقدم به خصوص منابع تاریخی و تفسیری و بهره‌گیری از شیوه توصیفی و تحلیلی نشان می‌دهد، یهودیان بنی‌نضیر همانند سایر یهودیان مدینه، با ‎رسول‎خداJ پیمان بسته بودند و بر اساس این پیمان نمی‌توانستند علیه پیامبرJ و مسلمانان توطیه کرده و دست به اقدامی بزنند، اما آنان پیمان خویش با ‎رسول‎خداJ را نادیده گرفته و با کفار قریش همدست شده و آنان را علیه مسلمانان تحریک کردند. علاوه بر این ترتیبی دادند که پیامبرJ ترور شود. پیامبراکرمJ با اینکه قدرت داشت و می‌توانست آنان را به شدت مجازات کند، اما تنها از آنان خواست شهر را ترک کنند و به جای دیگری کوچ کنند.

    کلیدواژگان: پیامبر (ص)، بنی نضیر، اموال، درختان، پیمان، یهودیان
  • ابوالحسن بکتاش صفحه 119

    برخی مدعی هستند که امام خمینی6 آشنا به عصر جدید و وضعیت جهان نبوده و برنامه‌ای برای توسعه و آبادانی نداشتند، این در حالی است که با مطالعه شیوه‌های مدیریتی ایشان در طول دوران رهبری انقلاب، می‌توان دریافت که امام خمینی6نسبت به توسعه و آبادانی اهمیت زیادی قایل شده و در هدایت و رهبری مردم و دستیابی به آرمان‌های اسلامی و انقلابی از یک برنامه و الگوی مدیریتی سیاسی واقع‌بینانه و نیز مبتنی بر اصول و ارزش‌های دینی بهره برده‌اند.

    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی، رهبری، حکومت اسلامی، ولایت فقیه، پیشرفت و آبادانی
  • ابراهیم عباس پور صفحه 137

    تحولات اجتماعی در حوزه باورها، نگرش‌ها و الگوهای رفتاری گوناگون جامعه ایرانی در سالیان اخیر، قابل انکار نیست. برخی از کنشگران رسانه‌ای ادعا می‌کنند که جامعه ایرانی در سال‌های اخیر از مذهب فاصله گرفته و به سوی نگرش‌های سکولاریستی متمایل و متحول شده است. این گروه، شاخصه‌هایی مانند رشد شهرنشینی، میزان تحصیلات، ناکارآمدی دولت در برخی از بخش‌ها، رشد تحول‌خواهی و مواردی از این دست را نشانه و دلیلی بر سکولاریزاسیون جامعه معرفی می‌کنند. در پژوهش حاضر با بررسی شاخصه‌های سکولاریسم و راستی آزمایی انطباق آن با مختصات کنونی جامعه ایرانی به این نتیجه رسیدیم که عناصر مدرنی مانند شهرنشینی، تحول‌خواهی، میزان تحصیلات و غیره، نه تنها سکولاریزاسیون جامعه ایرانی را موجب نشده، بلکه خود برآمده از فرهنگ اسلامی و ایرانی است و تعمیق باورها و نگرش‌های فرهنگی و مذهبی کمک کرده است.

    کلیدواژگان: سکولاریسم، مردم، دین، انقلاب، دین گریزی، توسعه
|
  • Maryam Ardabili Page 7
  • Seyyed Rouhollah Latifi Page 33

    Secularism emerged in the West under the influence of a number of factors, such as the separation of religious authority from worldly authority in Christians' scriptures. Likewise, in the Muslim world, some Muslim analysts who follow this point of view interpret some Quranic verses in such a way that their interpretation turns out to be a secularist one just as is the case in Christianity. As a case in point, by referring to the verses 58 and 59 of Surah Al-Nisa', they argue that the Prophet (s) does not have the authority to rule, and therefore obeying him in all the affairs of Islamic state would not be absolute and that even God has commanded that the issue of establishing the state be within the control of people. This is while firstly the majority of Islamic programs are not feasible without establishing a state. Therefore, the Holy Prophet (s) not only founded a state himself, but he also determined the state after him by the Divine command; and secondly, 'Uli al-Amr, whom Allah the Exalted has commanded people to obey unconditionally in the same way as they obey Him, are the Infallible Imams (‘a) and not lay people; otherwise it would defeat the purpose of sending prophets as well as Divine guidance. In fact, Islamic traditions have also corroborated this interpretation of 'Uli al-Amr. Thirdly, the verse that commands the Trust to be entrusted to those who are qualified for it, suggests assigning Imamate to Imams of Ahl al-Bayt (‘a) and not people.

    Keywords: government, state, the Quran, obedience, the Trust, 'Uli al-Amr
  • AhmadReza Dardashti, Ramezan Ali Hasani Page 51

    Women's covering is regarded as one of jurisprudential and ethical issues in Islam. The Islamic feminine covering possesses various cognitive, motivational, emotional and behavioral dimensions. Admittedly, one of the factors that has an impact on the social form and structure is women's covering. Analyses that are against hijab insist on introducing hijab and Islamic covering as the result and effect of power structure within conventional patriarchal societies, representing its abandonment as the most important path to women's freedom, dignity and standing up for their social rights. Through providing cognitive, psychological and sociological explanations, the present article proves that women's covering does not have a direct relationship with power structure in conventional societies although it has two-way connections with social structure, but rather it has more solid and deeply ingrained roots in shaping the identity of the individual and society.

    Keywords: covering, social structure, patriarchy, sexualinstinct, dignity, women's rights
  • Mohmoud Amirian, Fatemeh Barmar Page 67

    One of the doubts that has been fueled concerning Imam alSadiq (‘a) is his Eminence's lack of knowledge due to writing no books. This issue has been used as a pretext to question all the narrations issued by the Imam (‘a). However, one of the ways of acquiring knowledge is using quotations and narrations in religious teachings which have epistemic value commensurate with their authenticity. Consequently, the complete denial of narrations would contribute to the elimination of various scientific disciplines such as history, Quranic sciences, exegesis and hadith. Furthermore, the Imam's Divine knowledge has been proven by solid and demonstrative reasons. Thus, assuming that no books have been written by Imam al-Sadiq (‘a), this matter does not necessarily signify his Eminence's lack of knowledge; furthermore, the reasons behind not having written any books should be explored as well. One of the main reasons why Imam al-Sadiq (‘a) wrote no books was the prevalence of political pressure in his era. Writing a book would have served as a pretext as well as a living proof that could have been used by the despotic rulers of the time to intensify their persecution of the Shi'a. Moreover, training a large number of students, each of whom has authored numerous scholarly books is regarded as the best proof of their master's knowledge.

    Keywords: : Imam al-Sadiq (‘a), book, no authorship, the Imam's(‘a) knowledge
  • MohammadJa'far Milan Nourani Page 83

    Drawing upon historical accounts such as the ones provided by The History of al-Tabari, some have been fueling doubts as to the invasion of Banu Qurayẓa by claiming that a large number of Jews of Banu Qurayẓa were executed by Muslims and the Prophet (s) treated them violently. This is while in this event, the tribe of Banu Qurayẓa, which was one of the Jewish tribes living in Medina, took measures in the fifth year after Hijra to conspire with polytheists, breach their treaty with the Prophet (s) and sow discord, seeking to obliterate the Islamic government, and therefore they were executed by Muslims. In the present article, the legitimacy of adopting this decision will be proven by citing some authentic reasons, one of which is that the Prophet (s) had given the men of Banu Qurayẓa the chance to reverse their decision, but they turned him down deliberately, opting for their own execution. Another point pertains to the number of those executed, which has been blown out of proportion and is far from accurate according to historical evidence.

    Keywords: The Messenger of Allah (s), Sa'd ibn Ma'adh, AlTabari, Jews, Banu Qurayẓa, treason
  • Yadollah Hajizadeh Page 103

    The way the Messenger of Allah (s) treated the Jews of Banu Naḍir has been viewed by some of his opponents as a form of banditry and robbery as it led to the felling of a number of their trees and the confiscation of a portion of their property, casting the doubt that because the Muslims lived in poverty, the Prophet invaded them with a delusive excuse, thereby seizing their property. The exploration of this issue by drawing upon early sources, particularly historical and exegetical sources as well as applying the descriptive-analytical method indicates that the Jews of Banu Naḍir, just like other Jews of Medina, had signed a pact with the Messenger of Allah (s), based on which they could not conspire to take action against the Prophet (s); however, they turned a blind eye to their treaty and allied with the pagans of Quraysh, urging them to confront Muslims. They also made arrangements to assassinate the Prophet (s). Even though the Holy Prophet (s) had the power and he could have severely punished them, he only asked them to leave the city and emigrate to some other place.

    Keywords: The Prophet (s), Banu Naḍir, property, trees, treaty, Jews
  • Abolhassan Baktash Page 119

    Some people contend that Imam Khomeini was not familiar with the modern era and the world and that he had no plans for development and prosperity. Nevertheless, by studying the leadership approaches adopted by him during the period he was the leader of the Islamic revolution, one can find that Imam Khomeini attached great importance to development and prosperity, making use of a realistic political plan and model for leadership based on religious principles in order to lead people to attaining Islamic and revolutionary ideals.

    Keywords: political leadership, leadership, Islamic state, theguardianship of a jurist, development, prosperity
  • Ebrahim Abbaspour Page 137

    Social changes in the sphere of beliefs, attitudes and various behavioral patterns in Iranian society over the recent years are not disputable. Some media activists contend that over the past years, Iranian society has been turning away from religious faith and moving toward secular attitudes. This group of activists perceive such parameters as the growth of urbanization, level of education, the government's inefficiency in some areas, the growth of demand for change, etc. as the signs and causes of Iranian society's secularization. In the present research, we explored the parameters of secularism in order to verify its correspondence with the current features of Iranian society, drawing the conclusion that modern elements such as urbanization, demand for change, level of education and so forth not only have not resulted in the secularization of Iranian society, but they have been inspired by Islamic-Iranian culture, helping to deepen the cultural and religious beliefs and attitudes of Iranians

    Keywords: secularism, people, religion, revolution, turning awayfrom religion, development