فهرست مطالب

روستا و توسعه - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 92، زمستان 1399)

فصلنامه روستا و توسعه
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 92، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین عسکرپور، امیر محمدی نژاد*، رضا مقدسی صفحات 1-22
    در دنیای امروز، با توجه به افزایش اوقات فراغت و محدودیت های زندگی شهری ، اهمیت گردشگری روستایی روزبه روز پررنگ تر می شود. در روستاها، جاذبه های فراوان وجود دارد که برای گذران اوقات فراغت بازدیدکنندگان شهری یا غیربومی، ظرفیتی بسیار مناسب را فراهم می آورد. هدف مطالعه حاضر تحلیل عوامل موثر بر عرضه گردشگری روستایی و جامعه آماری آن شامل روستاییانی بود که به کشاورزی می پردازند و از توان های لازم برای ارایه و یا افزایش سطح خدمات گردشگری روستایی و کشاورزی برخوردارند. داده های تحقیق به روش میدانی و با نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل صد پرسشنامه در 24 روستا از دوازده استان کشور به دست آمد. حجم نمونه نیز به کمک رابطه کوکران تعیین شد. برای تحلیل داده ها و شناسایی عوامل موثر بر عرضه گردشگری روستایی، با توجه به ماهیت متغیر وابسته، از روش الگوی لاجیت رتبه ای استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که تنوع محصولات و خدمات، آموزش، اندازه مزرعه و تجربه اثر مثبت بر عرضه گردشگری روستایی دارند، در حالی که با افزایش سن کشاورزان، میل ورود به صنعت گردشگری کاهش می یابد. توجه بیشتر برنامه ریزان و سیاست گذاران به روستاییان و کشاورزانی که گردشگری را به عنوان شغل دوم برگزیده اند، از جمله پیشنهادهای پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، لاجیت رتبه ای، ایران
  • مجید پریشان*، لیلا دیانی صفحات 23-60

    عملیاتی شدن اهداف مدیریت ریسک زلزله در عرصه های فضایی روستایی مستلزم داشتن فرآیند و الگوی مطلوب مدیریت است. از این رو، پژوهش حاضر  با هدف ارایه الگوی مطلوب مدیریت ریسک مخاطرات طبیعی (زلزله) در مناطق روستایی و با استفاده از مدل های ریاضی، برنامه ریزی مدیریت راهبردی (SMP) و برنامه ریزی مدیریت راهبردی کمی (QSMP) انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی و شیوه جمع آوری اطلاعات نیز به دو صورت کتابخانه ای و میدانی بود. نخست، به منظور رتبه بندی ریسک آسیب پذیری منطقه مورد مطالعه، نوزده شاخص مناسب (همچون کیفیت مساکن، قدمت ساختمان ها، تراکم جمعیت، بزرگای زلزله) شناسایی و وزن‏دهی شدند و با گردآوری آمار و اطلاعات آنها، تحلیل داده ها صورت گرفت. سپس، دیدگاه پاسخ‏گویان شامل 386 نفر از سرپرستان خانوارهای روستایی و 29 نفر از اعضای نهادهای محلی در 29 روستای نمونه شهرستان منتخب از استان قزوین و همچنین، دیدگاه پانزده متخصص در زمینه مدیریت زلزله و برنامه ریزی برای کاهش آسیب پذیری، با بهره گیری از 69 گویه در قالب پرسشنامه، دریافت، توصیف و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که الگوی مطلوب یکپارچه و پایدار مدیریت ریسک زلزله در مناطق روستایی (با اختصاص صد درصد امتیاز) مشتمل بر سه مرحله قبل (ارزیابی، پیشگیری و کاهش) با کسب پنجاه درصد، حین (پاسخ اضطراری و بازتوانی اولیه و ارزیابی) با 21 درصد و بعد (بازسازی و پاکسازی، بازتوانی و ارزیابی) با 29 درصد از کل امتیازات است. سرانجام، شناخت و ارتقای مولفه های مبنایی مدیریت ریسک زلزله به عنوان عناصر کلیدی در هر کدام از مراحل مدیریت ریسک زلزله مورد تاکید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: الگو، توسعه پایدار، مدیریت ریسک، زلزله، روستا قزوین
  • محمدباقر آرایش*، زهرا فتح اللهی صفحات 61-88
    در تحقیق حاضر، با استفاده از رهیافت نظری داده بنیاد، مولفه های امنیت غذایی پایدار خانواده های روستایی استان ایلام در قالب رویکردی استقرایی شناسایی و تحلیل شد. روش پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها آمیخته اکتشافی بود. مشارکت کنندگان تحقیق متشکل از خبرگان آشنا به مباحث امنیت غذایی (شامل کارشناسان تغذیه، بهداشت، ترویج وآموزش کشاورزی، و غذا و دارو و همچنین، کشاورزان نمونه استان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی) در سال 1397 بودند که از آن میان، هجده نفر بر اساس معیار اشباع نظری و با استفاده ازرویکرد نمونه گیری هدفمند و روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. یافته ها نشان داد که مدل احصاشده از شش مقوله اصلی، شانزده زیرمقوله و 62 گویه (مفهوم) تشکیل شده، که عبارت اند از: شرایط علی (خطرات تهدیدکننده سلامت، تهدیدات محیط زیست)، شرایط زمینه ای (الگوی غذایی خانوار و شرایط اجتماعی- فرهنگی) ، مقوله محوری (وجود غذای کافی، دسترسی به غذا، ثبات در جذب غذا، برقراری سلامت غذایی)، راهبردها (عرضه مواد غذایی سالم با رعایت الگوی مناسب مصرف، مدیریت مخاطرات و خطرپذیری، سرمایه گذاری فنی- زراعی، افزایش خدمات آموزشی و حمایتی)، شرایط میانجی (حمایت های رفاهی و اقتصادی، حمایت های مدیریتی و برنامه ریزی، حمایت های آموزشی و بهداشتی) و پیامدها (توقف افول و ارتقای سطح سلامت و تغذیه مصرف کنندگان روستایی). همچنین، با بهره گیری از نتایج کدگذاری ها و تحلیل با رویکرد کیفی در کل نظریه، طراحی مدل صورت گرفت؛ و در نهایت، مدل مفهومی و اجزای مدل با مولفه ها و شاخص های مربوط ارایه شدند.
    کلیدواژگان: نظریه زمینه ای (داده بنیاد)، امنیت غذایی پایدار، روستا، ایلام (استان)
  • محمدرضا فلاح*، فاطمه پرهیزکار برزلی صفحات 89-114

    پژوهش کاربردی حاضر، با هدف ارایه چارچوبی برای شناسایی پیشایندهای ورود موفق زنان روستایی به حوزه کارآفرینی، به روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفت؛ و گردآوری داده های پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل همه زنان ساکن روستاهایی با جمعیت بیش از هزار نفر در استان خراسان شمالی بود که از آن میان، به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس جدول مورگان، 383 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها، از معادلات ساختاری و برای رتبه بندی شاخص ها، از آزمون فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد که ورود موفق زنان روستایی به حوزه کارآفرینی نیازمند «ظرفیت سازی کسب وکار» است که از طریق ایجاد صندوق های خرد روستایی، تسهیل در پرداخت وام اشتغال، فروش برخط محصولات، نمایشگاه های دایمی عرضه محصولات، تشکیل تعاونی زنان کارآفرین روستایی، خرید تضمینی محصولات، کانون زنان کارآفرین روستایی و مراکز خلاقیت و نوآوری روستایی به وجود می آید.

    کلیدواژگان: ظرفیت سازی کسب وکار، زنان کارآفرین روستایی، عوامل محیطی- نهادی، عوامل مدیریتی- بازاریابی، عوامل فردی-اجتماعی
  • افسانه ملک حسینی، علی اصغر میرک زاده*، سیروس سلمانزاده صفحات 115-148

    بحران های زیست محیطی، تخریب منابع طبیعی و کاهش سرمایه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی نشان می دهند که انسان در برابر طبیعت از حدود اخلاقیات گذر کرده است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل ملاحظات اخلاقی در بین کشاورزان شهرستان سنقر در استان کرمانشاه و با بهره گیری از نظریه منطق فازی انجام شد. جامعه آماری پژوهش کشاورزان هشت دهستان این شهرستان بود (18917=N) که از آن میان، با استفاده از جدول مورگان، 375  نفر با روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای انتخاب شدند. برای طبقه بندی دهستان ها از نظر اخلاق مداری، از روش منطق فازی و نرم افزار MATLAB استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، از نظر اخلاق مداری زیست محیطی، تمام دهستان های مورد مطالعه با درجه عضویت بالا در سطح اخلاق مداری کم قرار گرفتند؛ به لحاظ اخلاق مداری کشاورزی هم دهستان های آب باریک (8/33) و سطر (9/37) با درجه عضویت بالا در سطح متوسط و سایر دهستان ها با درجه عضویت های مختلف در سطح کم قرار گرفتند؛ و در مجموع، از نظر اخلاق مداری زیستی- کشاورزی، به ترتیب، دهستان های سطر (5/43)، آب باریک (8/38)، گاوه رود (6/33)، باوله (5/32) و آگاهان (3/32) رتبه های اول تا پنجم را به خود اختصاص دادند و با درجه عضویت بالا در سطح اخلاق مداری متوسط قرار گرفتند و دیگر دهستان ها با درجه عضویت بالا در سطح اخلاق مداری کم جای گرفتند. بر اساس یافته های پژوهش و اثبات امکان کاربرد منطق فازی در مبحث اخلاق کشاورزی، شایسته است که با بهره گیری از پیشنهادهای پژوهش حاضر، تصمیم گیری بر مبنای همین مدل در دستور کار مدیران وبرنامه ریزان توسعه کشاورزی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق، منطق فازی، اخلاق زیستی، کشاورزی، محیط زیست، توسعه، پایداری
  • حمدالله سجاسی قیداری*، رقیه کلاته میمری صفحات 149-178

    در ادبیات علمی کارآفرینی، «آموزش» به عنوان ابزاری بسیار مهم برای افزایش مهارت های کارآفرینی معرفی می شود. از این‏رو، هدف پژوهش حاضر تحلیل تاثیر آموزش های فنی وحرفه ای در تقویت مهارت های کارآفرینانه روستاییان بود؛ و بدین منظور، از روش توصیفی- تحلیلی به شیوه مطالعه اسنادی و پیمایشی در روستاهای شهرستان جوین استفاده شد. جامعه آماری پژوهش صد نفر از کارآفرینانی بودند که دوره های مهارت آموزی فنی وحرفه ای را گذرانده بودند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات، از آزمون تی (t) تک نمونه ای و رگرسیون استفاده شد. نتایج آزمون t نشان داد که مهارت فنی (با میانگین 93/20) نسبت به بقیه مهارت ها از وضعیت مناسب تری برخوردار است؛ به دیگر سخن، پاسخ‏گویان در دوره های آموزشی از مهارت های فنی رضایت بیشتری داشتند، که هم‏راستا با رسالت های آموزش فنی وحرفه ای است. همچنین، بررسی رابطه متغیرهای پژوهش نشان داد که بین متغیرهای مدت دوره های آموزشی، تعداد دوره های آموزشی و مهارت های کارآفرینانه رابطه معنی دار وجود دارد، به گونه ای که با افزایش مدت و تعداد دوره های آموزشی، مهارت های کارآفرینانه افزایش می یابد. افزون بر این، مقدار ضریب همبستگی متغیرها (733/0=R) نشان داد که بین مجموعه متغیرهای مستقل و متغیر وابسته همبستگی قوی وجود دارد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آموزش های فنی وحرفه ای در افزایش مهارت های فنی روستاییان علاقه مند به شرکت در این دوره ها تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی وحرفه ای، مهارت های کارآفرینانه، کارآفرینی روستایی، جوین (شهرستان)
  • طیبه هوکری، همایون مرادنژادی*، محمد سلاورزی صفحات 179-196
    اشتغال و تولید در مناطق روستایی تا حد زیادی وابسته به وضعیت شاخص های بازار کار در این مناطق است. این شاخص ها نیز تا حد زیادی می توانند نشانگر میزان توسعه یافتگی مناطق روستایی باشند. پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی و سطح بندی شاخص های کلیدی بازار کار مناطق روستایی استان کرمانشاه، به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد و مبنای داده های مورد نیاز اطلاعات سرشماری نفوس و مسکن سال 1395 بود. تجزیه و‏تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای TOPSIS، SPSS و GIS انجام گرفت. همچنین، تعداد سی شاخص کلیدی اقتصادی استان کرمانشاه با استفاده از شیوه های تاپسیس و تحلیل خوشه ای بررسی و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر شاخص های بازار کار در مناطق روستایی، قصرشیرین و جوانرود، به ترتیب، توسعه یافته ترین و توسعه نیافته ترین شهرستان های استان کرمانشاه به شمار می روند. بنابراین، می‏توان پیشنهاد کرد که نظام بودجه بندی استانی منابع مالی بیشتری را به شهرستان های توسعه نیافته شناسایی شده بر همین اساس تخصیص دهد.
    کلیدواژگان: سطح بندی، بازار کار، مناطق روستایی، کرمانشاه (استان)
|
  • M.H. Askarpour, A. Mohammadinejad *, R. Moghaddasi Pages 1-22
    The importance of rural tourism in today's world is becoming more pronounced with increasing leisure time and the limitations of urban life. There are many attractions in the villages that provide a great capacity for urban or non-native visitors to spend their leisure time. The purpose of this study was to analyze the factors affecting the rural tourism supply. The statistical population included the rural people who are engaged in agriculture and have the potential to provide or increase their rural and agricultural attraction services. The statistics and data used in this study were collected by field survey in a stratified simple sampling method using Cochran formula through the field interviews and completed 100 questionnaires in 24 villages of 12 provinces of Iran. Given the qualitative nature of the dependent variable, an ordinal logit model was used to analyze the data and identify the factors affecting the supply of rural tourism services. The study results showed that the variety of products and services, education, farm size and experience had positive effects on the rural tourism supply while the farmers’ desire to enter the tourism industry decreased by the increase in their ages. Enhancing attention of planners and policymakers to rural people and farmers who choose tourism as a second occupation is among others recommended by this study.
    Keywords: tourism, Rural Tourism, Ordinal logit, Iran
  • M. Parishan *, L. Dayyani Pages 23-60

    The operationalization of earthquake risk management objectives in rural areas requires a desirable management process and pattern. Therefore, this study aimed to desirable pattern of natural hazard risk management (earthquake) in rural areas using mathematical models, strategic management planning (SMP) and quantitative strategic management planning (QSMP). It was a descriptive and applied research, the required information of which were collected in both library and field methods. Initially, 19 appropriate indicators (such as housings quality, buildings age, population density, earthquake magnitude) were identified and weighted to rank the risks of vulnerability in the studied area and the data were analyzed after collecting their statistics and information. Then, the perspectives of respondents including 386 household members and 29 individuals from the local institutions (rural council and administrator) in 29 sample villages from a selected county in Qazvin province of Iran as well as the views of 15 specialists on management of earthquake risk and planning to reduce vulnerability were received, described and analyzed through 69 items within a questionnaire. The results showed that the desired integrated and sustainable pattern of earthquake risk management in the rural areas (with 100 percent allocation of scores) consisted of three stages including before (evaluation, prevention and reduction) with 50 percent, during (emergency response and initial rehabilitation and evaluation) with 21 percent and after (reconstruction and cleaning, rehabilitation and evaluation) with 29 percent of the total scores. Finally, understanding and promoting the basic components of earthquake risk management as key elements in each stage of earthquake risk management were emphasized.

    Keywords: Sustainable development, Risk Management, Earthquake, rural areas, Qazvin (Province)
  • M.B. Arayesh *, Z. Fatollahi Pages 61-88
    The main purpose of this study was to identify and develop a model for food security of rural households by applying the grounded theory approach. It was an applied research in terms of the objective and a mixed exploratory study in terms of data collection method. The participants consisted of all the experts familiar with food security issues (including nutrition, health, agricultural extension and education, and food and medicine experts as well as the typical farmers and experts of Agriculture-Jahad Organization of Ilam province). The purposeful and snowball sampling methods were used to select 18 experts of the participants, based on theoretical saturation criterion. The data were analyzed through the three stages of open, axial and selective coding.Findings revealed that the studied model consisted of6 categories, 16 sub-categories and 62 concepts, including:causal conditions (health and environmental threats), contextual factors (household food patterns, socio-cultural conditions), axial category (existence of enough food, food availability, food intake stability, established food health), strategies (supply healthy food with proper consumption pattern, crisis management, sustainable agricultural development, increasing educational and support services), environmental interventions (welfare and economic support, management support and programming, educational and health support) and outcomes (stopping the decline and improving the health and nutrition of rural consumers). The results of coding stages and analyses with a qualitative approach in the whole theory led to the model design. Finally, the conceptual model and components of the model were presented along with the related components and indicators.
    Keywords: Grounded Theory, Sustainable Food Security, Village, Ilam (Province)
  • M.R. Fallah *, F. Parhizkar Borzeli Pages 89-114

    This applied study aimed at providing a framework to identify preconditions for successful entry of rural women into the field of entrepreneurship. It was conducted in a descriptive-survey method and the required data were collected through library studies and a researcher-made questionnaire. The statistical population consisted of those women, from the villages with more than 1,000 populations in North Khorasan province of Iran, who were selected in a non-probabilistic sampling method; and among them, 383 people were selected as the sample, according to Morgan's table. In this research, structural equations were used for data analysis and Friedman test was used for ranking indicators. The findings suggested that the successful entry of rural women into the field of entrepreneurship required an "entrepreneurial capacity- building" through the creation of "rural micro-funds, facilitation of employment loans, online sales of products, permanent supply exhibitions of products, formation of Cooperative for Rural Women Entrepreneurs, guaranteed purchase of the products, Association of Rural Women Entrepreneurs Rural Creativity and Innovation Centers.

    Keywords: Business Capacity-Building, Rural Entrepreneur Women, Environmental-Organizational Factors, Managerial-Marketing Factors, Individual-Social Factors
  • A. Malek Hosseini, A.A. Mirakzadeh *, S. Salmanzadeh Pages 115-148

    Environmental crises, degradation of natural resources and reduction of social, economic and environmental capital in the fields of agriculture and natural resources show that man in the face of nature, has gone beyond the limits of morality. This study aimed to analyze ethical considerations among farmers in Sonqur County of Kermanshah province in Iran using the theory of fuzzy logic. The statistical population of the study consisted of farmers in eight sub-districts of the county (N=18917); and among them, based on Morgan’s sampling table, 375 farmers were selected as the sample in a two-stage cluster sampling method. The fuzzy logic method and MATLAB software were used to classify the sub-districts in terms of ethicality. The study findings showed that in the field of environmental ethics, all of the farmers of the studied sub-districts with the high degree of membership were at the low ethical level; and in terms of agricultural ethics, Abbarik (33.8) and Satar (37.9) sub-districts with high degree of membership were at the moderate ethical level and other sub-districts with various degrees of membership were placed at low level; and overall, in terms of environmental-agricultural ethics, Satar (43.5), Abbarik (38.8), Gaverood (33.6), Bavaleh (32.5) and Agahan (32.3) sub-districts, respectively, were ranked in the first to fifth positions and with high membership degree were placed at the moderate level and other sub-districts with high membership degree were placed at the low level of ethicality. Accordingly, the study findings and the proved possibility of applying the fuzzy logic in the field of agricultural ethics suggested that the decisions made on the basis of this model could be included in the agenda of managers and planners of agricultural development; in this regard, some suggestions were provided by this study.

    Keywords: Ethics, fuzzy logic, Bioethics, agriculture, Environment, Development, sustainability
  • H. Sojasi Qidari *, R. Kalateh Meymari Pages 149-178

    In the scientific literature of entrepreneurship, ‘education’ is introduced as a very important tool for increasing entrepreneurial skills. This study aimed at analyzing the impact of technical and vocational training on strengthening the entrepreneurial skills of rural people. For this purpose, a descriptive-analytical methodology was used through document and survey study in the villages of Jovein County of Iran. The statistical population of the study included 100 entrepreneurs who had passed the technical and vocational training courses. Single-sample t-test and regression test were used to analyze the information. The t-test results showed that the technical skills (by a mean of 20/93) were more suitable than other skills; in other words, the respondents were more satisfied with the technical skills in the training courses, which is in line with the missions of the technical and vocational education. The examination results of relationship between the variables showed that there were significant relationships between the duration of training courses, the number of training courses and  the entrepreneurial skills; in other words, increasing the duration and number of training courses would result in enhanced entrepreneurial skills. In addition, the value of the correlation coefficient between the variables (R=0/733) indicated that there was a strong correlation between the set of independent variables and the dependent variable. Therefore, it might be concluded that the technical and vocational trainings were effective in strengthening the technical skills of the rural people interested in participating in these training courses.

    Keywords: Technical, Vocational Training, entrepreneurial skills, Rural Entrepreneurship, Jovein (County)
  • T. Hokari, H. Moradnejadi *, M. Salavarzi Pages 179-196
    Employment and production in rural areas largely depend on the status of labor market indicators in these areas. These indicators can greatly reflect the extent of rural development as well. The purpose of this study was to classify the rural areas in Kermanshah province of Iran based on labor market indicators. It was conducted in a descriptive-analytical method. The required data were based on the population and housing census of the country in 2016 and analyzed by using TOPSIS, SPSS and GIS software. In addition, 30 key economic indicators of the province were analyzed through TOPSIS and cluster analysis techniques. The study results showed that in terms of the labor market indices of the rural areas, Qasr-e-Shirin and Javanrood were respectively the most developed and non-developed counties of Kermanshah province. Therefore, it could be suggested that the provincial budgeting system would allocate more funds to the undeveloped areas identified by such indices.
    Keywords: Classification, Labor Market, rural area, Kermanshah (Province)