فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 95، مهر و آبان 1399)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 95، مهر و آبان 1399)

  • ویژه نامه گرامیداشت 25 سال فعالیت 1399
  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه بندریان، نازلی نمازی، محمد پژوهی، محمدرضا امینی، ندا مهرداد، باقر لاریجانی* صفحات 1-10

    پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم (EMRI) در سال 1372 تاسیس شد. EMRI از ابتدا مرحله به مرحله پیشرفت کرد و در 25 سال گذشته به بلوغ خود رسید. EMRI در جنبه های مختلف از جمله منابع انسانی و زیرساخت ها (آزمایشگاه ها و فن آوری های جدید) گسترش یافته، پیشرفت کرده و در تحقیقات غدد درون ریز رتبه اول کشور را کسب کرده است. همچنین با سازمان های منطقه ای و بین المللی مانند سازمان جهانی بهداشت (WHO)، بنیاد بین المللی پوکی استخوان (IOF) و انجمن غدد درون ریز بالینی آمریکا (AACE) همکاری کرده است. این مقاله مروری بر فعالیت های EMRI طی یک ربع قرن دارد.

    کلیدواژگان: EMRI، غدد درون ریز، متابولیسم، دیابت
  • شهناز اسماعیلی، فاطمه بندریان، فریده رضی، حسین ادیبی، علی جلیلی، بابک ارجمند، کاملیا رامبد، انسیه نسلی اصفهانی، باقر لاریجانی* صفحات 11-16
    مقدمه

    پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم (EMRI) یکی از بزرگترین موسسات تحقیقاتی در ایران است که برای ایجاد راهبردهای تحقیقاتی و مدیریت بیماری های غدد و متابولیک مانند دیابت ایجاد شده است. هدف این گزارش مرور و جمع بندی فعالیت های تحقیقاتی انجام شده مرتبط با دیابت در ربع قرن در EMRI است.

    روش ها

    یک جستجوی جامع در PubMed ، Scopus و Embase برای یافتن مطالعات مرتبط با دیابت در EMRI انجام شد. پس از استخراج داده ها، مقالات براساس نوع مقاله، سطح شواهد، انواع دیابت و موضوع آنها طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    پس از حذف موارد تکراری و غربالگری در نهایت 228 مقاله باقی ماند که طبقه بندی شدند. بیشتر تحقیقات دیابت انجام شده در مرکز تحقیقات دیابت (DRC) در مورد دیابت نوع دو (37%) بود. براساس نوع مقاله، بیشتر مقالات اورجینال بودند. علاوه بر این، مطالعات بالینی بیشترین شواهد را در مستندات به دست آمده تشکیل می دادند. براساس موضوع، بیشتر مقالات مربوط به علوم پایه و عوامل مرتبط با دیابت بود و به دنبال آن مطالعات مربوط به مدیریت و پیشگیری از دیابت قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    بیشتر تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیقات دیابت در ربع قرن اخیر از نوع مطالعات اصیل و در موضوعات علوم پایه در حوزه ی دیابت نوع دو است و بیشترین شواهد تولید شده مربوط به مطالعات مشاهده ای هستند.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، مرکز تحقیقات دیابت، EMRI
  • مهناز سنجری، نوشین فهیم فر، فاطمه حاجی ولی زاده، صفورا غریب زاده، کاظم خلجی، زهره حسین زاده، فیروزه حاجی پور، کبری گرگانی، افشین استوار* صفحات 17-24
    مقدمه

    استیوپروز به دلیل عارضه ی شکستگی یکی از معضلات مهم بهداشتی کشور است. مرکز تحقیقات استیوپروز با بیش از 20 سال سابقه ی فعالیت در این حوزه تلاش می کند تا با ارایه ی مجموعه دستاوردها و فعالیت های این حوزه ضمن معرفی این مرکز تصویری از وضعیت مدیریت و درمان استیوپروز در کشور ارایه دهد.

    روش ها

    در این مطالعه مروری، فعالیت های مرکز تحقیقات استیوپروز در خصوص برنامه ی راهبردی و عملیاتی ارایه شده است. به منظور دستیابی به مستندات، جستجو در پایگاه های رسمی بین المللی و ملی و همچنین گزارشات و اسناد چاپ نشده و غیر رسمی و وب سایت پژوهشگاه علوم غدد و مرکز تحقیقات استیوپروز صورت گرفته است.

    یافته ها

    مرکز تحقیقات استیوپروز براساس برنامه ی راهبردی در سه حوزه ی تحقیقات (مطالعات مبتنی بر جمعیت، مطالعات بالینی، مطالعات علوم پایه و مطالعات نظام سلامت)، فن آوری (فن آوری های تشخیصی، درمانی، مدل های ارایه خدمات) و آموزش (تربیت دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلات تکمیلی، آموزش به بیماران، آموزش عمومی، و آموزش ارایه دهندگان خدمت)، فعالیت می نماید.

    نتیجه گیری

    مرکز تحقیقات استیوپروز پژوهشگاه علوم غدد دانشگاه علوم پزشکی تهران، به عنوان تنها مرکز تحقیقات تخصصی استیوپروز در سطح ملی شناخته شده است. این مرکز تلاش دارد با تکیه بر برنامه ی راهبردی و برنامه ی عملیاتی مدون ماموریت اصلی خود را که فراهم آوردن شواهد لازم برای تصمیم گیری در حوزه ی تخصصی استیوپروز است به خوبی انجام دهد.

    کلیدواژگان: استئوپروز، مرکز تحقیقات استئوپروز، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم
  • سینا آزادنجف آباد، سحر سعیدی مقدم، اسماعیل محمدی، نگار رضایی، نازیلا رضایی، شهره نادری مقام، رزا حق شناس، عرفان قاسمی، یوسف فرضی، الهام عبدالحمیدی، سحر محمدی فاتح، حسین زکایی، آمنه کاظمی، عذرا طباطبایی ملاذی، فرشاد فرزادفر*، باقر لاریجانی صفحات 25-34

    بیماری های غیرواگیر شایع ترین علت مرگ و میر زودرس و ناتوانی در اثر بیماری ها در سطح جهان هستند که بار سنگینی را بر سیستم های سلامت وارد می کنند. چهار دسته ی اصلی بیماری های غیرواگیر شامل بیماری های قلبی عروقی، بدخیمی ها، دیابت و بیماری های مزمن تنفسی است. ایران دومین کشور بزرگ در منطقه ی خاورمیانه، در دهه های گذشته در حال طی یک دوره ی گذار بسیار مهم از اپیدمی بیماری های واگیر به سمت اپیدمی بیماری های غیرواگیر بوده است. یکی از روش های موثر کنترل بیماری های غیرواگیر، پیاده سازی مطالعات و مداخلات جمعیتی است که سعی می کند با انجام مطالعات و ارایه ی خدمات در سطح وسیعی از جمعیت، عوامل خطر مختلف این دسته از بیماری ها را کاهش داده و مانع بروز هر چه بیشتر این بیماری ها شود. پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران قطب علمی پژوهشی غدد درون ریز و متابولیسم و مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم تلاش های ارزنده ای در زمینه ی پیاده سازی مطالعات جمعیتی پایش و بررسی بیماری های غیرواگیر داشته اند. در این مطالعه سعی شده است با مروری بر این مطالعات و طرح های اجرا شده و در حال اجرا، نمونه ای برای پیاده سازی سیاست های پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر معرفی شود.

    کلیدواژگان: مطالعات جمعیتی، بیماری های غیرواگیر، پیشگیری، ایران
  • ژاله شادمان، فرشاد شریفی، محبوبه ابراهیم پور، مولود پیاب، سید مسعود ارزاقی، حسین فخرزاده* صفحات 35-46
    مقدمه

    شناسایی عوامل خطر سلامت سالمندان و نیز طراحی مداخلاتی در جهت ارتقاء سلامت سالمندان از اولویت های سیستم خدمات بهداشتی- درمانی در دنیای کنونی است که در قدم اول نیازمند ارتقاء دانش علمی در زمینه ی مشکلات سلامتی سالمندان است.

    روش ها

    در این مطالعه ی مروری که در سال 1399 انجام شده است، تمام مطالعاتی که با کلید واژه ی سالمندی یا بیمارهای مرتبط با سالمندی نظیر آترواسکلروز، پوکی استخوان، دیابت، دمانس، فریلتی، اختلالات شناختی، عملکرد روزمره زندگی، وضعیت تغذیه ای با وابستگی سازمانی مرکز تحقیقات علوم غدد و متابولیسم و یا مرکز تحقیقات سلامت سالمندان دانشگاه علوم پزشکی تهران بدون محدودیت زمانی در بانک های اطلاعاتی PubMed Web of Science, Scopus, و موتور جستجوی گوگل اسکالر مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مجموع 115 مقاله با این کلمات کلیدی یافت شد که با بررسی نحوه ی نمونه گیری، روش کار، آنالیز داده ها و نیز حذف داده های مشابه در نهایت 63 مقاله مورد استفاده قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    در این راستا، مرکز تحقیقات سلامت سالمندان مطالعات متعددی در جهت بومی سازی ابزارهای ارزیابی سلامت سالمندان، شناسایی بیمارهای شایع سالمندی، شیوع و بار بیماری ها و سندرم های سالمندی و طراحی چندین مطالعه ی مداخله ای در قالب سه مطالعه ی بزرگ شامل مطالعه ی سالمندان کهریزک، مطالعه ی سلامت سالمندان بوشهر و مطالعه ی طولی سالمندی بیرجند انجام داده است که در این مطالعه ی مروری مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سالمندی، وضعیت سلامت، عوامل خطر
  • اکرم تایانلوی بیک، سید حمیدرضا آقایان، سپیده علوی مقدم، مصطفی رضایی طاویرانی، شایسته کوکبی حمیدپور، بابک ارجمند*، باقر لاریجانی صفحات 47-54
    مقدمه

    یافتن درمان های مدرن ومناسب برای بیماری ها به ویژه بیماری های مزمن (مانند بیماری های مزمن متابولیکی) یکی از مهم ترین موضوعات درگیر کننده ذهن بشر است. از سویی دیگر، محدودیت هایی مرتبط با پیوند اعضاء وجود دارد که نیازجدی برای رفع آنها، محققان را به انجام مطالعات گسترده در راستای یافتن بهترین روش های جایگزینی اعضاء تشویق نموده است. در این زمینه، محققان به مزیت سلول های بنیادی به عنوان رویکردی مناسب پی برده اند. بر این اساس تاکنون استفاده از سلول های بنیادی برای درمان بیماری های مختلف در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران مورد توجه بوده است و مراکز تحقیقاتی زیادی به انجام مطالعه در جهت به روز رسانی علم سلول درمانی می پردازند.

    روش ها

    مروری بر تاریخچه ی مطالعات سلول های بنیادی در ایران و جهان انجام گرفت و مرکز تحقیقات سلول درمانی و پزشکی بازساختی به عنوان یکی از مراکز پیش رو در این حوزه معرفی و مروری بر فعالیت های این مرکز انجام شد.

    یافته ها

    سابقه ی مطالعات مرتبط با سلول درمانی در ایران به سال 1369 باز می گردد. به دنبال آن، مرکز تحقیقات سلول درمانی و پزشکی بازساختی با ارایه خدمات مبتنی بر اصول GMP، اقدام به ارایه خدمات بالینی مطابق با استانداردهای جهانی و انجام پژوهش های مختلف در این حوزه نموده است.

    نتیجه گیری

    هدف نوشته حاضر بررسی راهبردها، چالش ها و فرصت های تحقیق و درمان با استفاده از سلول های بنیادی در این مرکز است.

    کلیدواژگان: بیماری های مزمن، درمان های نوین، سلول درمانی و پزشکی بازساختی، سلول های بنیادی
  • ماندانا حسن زاد، نگار سرهنگی، شکوفه نیک فر، باقر لاریجانی* صفحات 55-62
    مقدمه

    پزشکی فرد محور یک رویکرد جدید و در حال ظهور در عرصه ی علوم پزشکی است که از مشخصات ژنتیکی هر فرد همراه با اطلاعات بالینی در جهت هدایت تصمیمات مربوط به پیشگیری، تشخیص زود هنگام بیماری ها به ویژه بیماری های غیرواگیر استفاده می نماید. مرکز تحقیقات پزشکی فردی تنها مرکز مصوب وزارت بهداشت در حوزه ی پزشکی فرد محور است که در زمینه ی مفهوم پزشکی فرد محور و علوم مرتبط فعالیت می کند.

    روش ها

    در این بررسی مروری، مطالعات انجام شده در مرکز تحقیقات پزشکی فردی با موضوعیت پزشکی فرد محور براساس معیارهای ورود و خروج مشخص و همچنین تدوین راهبرد جستجو در سه پایگاه اطلاعاتی PubMed، Scopus وWeb of Science (WoS) در فاصله زمانی دسامبر 2016 تا دسامبر 2019 بازیابی شدند.

    یافته ها

    در نهایت با توجه به معیارهای ورود و خروج، 18 مطالعه با تمرکز بر پزشکی فرد محور در بیماری های غیر واگیر (دیابت) و سرطان (پروستات و تیرویید) جهت بررسی ها بیشتر انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    از آنجا که یکی از اهداف مهم پزشکی فرد محور پیش بینی و پیشگیری است، از تغییرات ژنتیکی شناسایی شده می توان در تشخیص افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری استفاده کرد. با چنین مطالعاتی می توان به اهداف پزشکی فرد محور برای افزایش کیفیت مراقبت های سلامت دست یافت.

    کلیدواژگان: مرکز تحقیقات پزشکی فردی، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، پزشکی فرد محور، ژنومیکس
  • آزاده آل طاها*، مریم اعلا، اکبر سلطانی، باقر لاریجانی صفحات 63-70
    مقدمه

    در این مطالعه به شناسایی الگوهای به اشتراک گذاری اطلاعات بین مجلات پزشکی مبتنی بر شواهد برای تعیین حوزه های اصلی این حیطه و ارایه ی افق علمی برای بهبود نشر پژوهش های حوزه ی پزشکی مبتنی بر شواهد در ایران و شناسایی روند موضوعی حوزه ی پزشکی مبتنی بر شواهد مرکز پزشکی مبتنی بر شواهد پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخته شده است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی-مقطعی با رویکرد علم سنجی است. جامعه ی آماری شامل 121 مدرکی است که در سال های 2004 تا 2019 در پایگاه داده ی Scopus نمایه شده اند، منتشر شده است. ترسیم شبکه ی هم رخدادی واژگان و شبکه های هم نویسندگی با کمک نرم افزار VOS Viewer انجام شد.

    یافته ها

    مجله ی دیابت و اختلالات متابولیک شامل مجموعه ی بزرگی از اطلاعات مربوط به پزشکی مبتنی بر شواهد است و مطالب آن به طور گسترده در بسیاری از مجلات در ایران ذکر شده است. بررسی شبکه ی همکاری نویسندگی مشترک نشان داد که از 121 مقاله در حوزه ی پزشکی مبتنی بر شواهد از 191 نویسنده، اکبر سلطانی بیشترین استناد را در پژوهش های حوزه ی پزشکی مبتنی بر شواهد دارد و به عنوان فردی پیشگام در این حوزه به شمار می روند. سهم علمی مجله ی دیابت و اختلالات متابولیک به پزشکی مبتنی بر شواهد در حوزه های کنترل و درمان بیماری است. مرکز تحقیقات پزشکی مبتنی بر شواهد بیشتر در زمینه هایی مانند آموزش، درمان و تحقیقات، طبابت بالینی مبتنی بر شواهد، سیاست گذاری مبتنی بر شواهد و بهبود استدلال بالینی و تفکر بالینی متمرکز شده است. در شبکه ی هم رخدادی واژگان، بیشترین تولیدات علمی در پوکی استخوان بود. مجله های اصلی که بیشترین انتشار را داشتند، مجله ی دیابت و اختلالات متابولیکی (GDMD) بود. پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دارای مجموعه ای گسترده از مقالات مرتبط با پزشکی مبتنی بر شواهد است که به طور گسترده در 171 سازمان در ایران مورد استناد قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    در بحث مشارکت علمی، شبکه ی هم نویسندگی پزشکی مبتنی بر شواهد در ایران شامل 191 نویسنده ی اصلی، در 23 طبقه بندی مختلف موضوعی است، که نویسندگان هسته در این شبکه را اکبر سلطانی، باقر لاریجانی، شیرین حسنی رنجبر، آرش معیری، آرش حسین نژاد، ایرج نبی پور، رامین حشمت، حمیده موسی پور، آزاده آل طه، محبوبه خباز مافی نژاد تشکیل داده اند. همچنین حیطه های موضوعی تخصصی پزشکی مبتنی بر شواهد به طور گسترده ای به سایر زمینه های پزشکی مانند پوکی استخوان و چاقی مرتبط است که از طبابت بالینی مبتنی بر شواهد به مدیریت مبتنی بر شواهد تغییر کرده است.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل کتابشناختی، پزشکی مبتنی بر شواهد، ارتباط علمی، نقشه ی علمی، علم سنجی
  • ابوذر رمضانی، لیلا شاهمرادی، فریدون آزاده، فاطمه شیخ شعاعی، رشا اطلسی، نازلی نمازی، باقر لاریجانی* صفحات 71-82
    مقدمه

    همکاری های علمی باعث افزایش بهره وری علمی می شود. هدف مطالعه حاضر ترسیم شبکه ی همکاری علمی تحقیقات پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در دو پایگاه استنادی است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و به روش علم سنجی انجام شده است. جامعه ی پژوهش شامل کل مقالات پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم (EMRI) در پایگاه های هسته ی Web of Science و Scopus از سال 2002 تا 30 اکتبر 2020 بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و نرم افزارهایExcel ، HistCite  ، VOSviewer وScientoPy استفاده شد.

    یافته ها

    مجموعا 4190 رکورد با وابستگی سازمانی پژوهشگاه در دو پایگاه بین المللی نمایه گردیده که 89480 استناد به آنها شده است. به طور متوسط هر مقاله 3/21 استناد دریافت کرده است. محققان پژوهشگاه تحقیقات خود را در 1118 مجله منتشر کردند. روند رشد سالانه انتشار تولیدات علمی پژوهشگاه در دو پایگاه Web of Science و Scopus به ترتیب 3/20 و 7/22 درصد بود. در انتشار مقالات مجموعا 17662 نویسنده از 186 کشور مشارکت داشتند. در این مطالعه الگوی هم تالیفی (وابستگی سازمانی و کشور) و کلید واژه ها (بسامد واژگان) طبقه بندی و مصورسازی شدند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها الگوی همکاری ها در مقالات پژوهشگاه را تعیین کرد که در نتیجه ی همکاری های بین المللی، تعامل با کشورهای پیشرو و همکاری های بین رشته ای، جریان دانش میان محققان پژوهشگاه افزایش می یابد. مطالعات دیگری برای تهیه تصویری جامع از شبکه ی همکاری ها پیشنهاد می شود تا وضعیت موجود را با سایر شاخص های تحلیل شبکه ی اجتماعی تحلیل نمایند.

    کلیدواژگان: همکاری علمی، هم نویسندگی، مراکز تحقیقاتی، جریان دانش، پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم
|
  • Fatemeh Bandarian, Nazli Namazi, Mohammad Pajouhi, Mohammadreza Amini, Neda Mehrdad, Bagher Larijani* Pages 1-10

    Endocrinology and Metabolism Research Institute (EMRI) was established in 1993. EMRI has progressed step by step from the beginning and has reached maturity in the last 25 years. EMRI has expanded, advanced in human resources and infrastructures (laboratories and new technologies) and gained first rank in endocrine research in various fields. It has also worked with regional and international organizations such as the World Health Organization (WHO), the International Osteoporosis Foundation (IOF), and the American Clinical Endocrine Society (AACE). This article provides an overview of EMRI activities over a quarter of a century.

    Keywords: EMRI, Endocrinology, Metabolism, Diabetes
  • Shahnaz Esmaeili, Fatemeh Bandarian, Farideh Razi, Hossein Adibi, Ali Jalili, Babak Arjmand, Camelia Rambod, Ensieh Nasli-Esfahani, Bagher Larijani* Pages 11-16
    Background

    Endocrinology and Metabolism Research Institute (EMRI) is one of the largest research institutes in Iran, which has been established to develop research strategies and manage endocrine and metabolic diseases such as diabetes. The purpose of this report is to review and summarize research activities related to diabetes over a quarter of a century at EMRI.

    Methods

    A comprehensive search of PubMed, Scopus and EMBASE was conducted to find diabetes-related studies in EMRI. After extracting the data, the articles were classified according to the type of article, the level of evidence, the types of diabetes and their subject.

    Results

    After eliminating duplicates and screening, finally 228 articles were classified. Most diabetes research conducted at the Diabetes Research Center (DRC) was on type 2 diabetes (37%). By article type, most of the articles were original. In addition, clinical studies provided the most evidence in the obtained documents. By topic, most of the articles were related to the basic sciences and factors related to diabetes, followed by studies on the management and prevention of diabetes.

    Conclusion

    Most of the research conducted in the Diabetes Research Center in the past quarter of a century is of original studies in the field of basic sciences in the field of type 2 diabetes and most of the evidence produced is related to observational studies.

    Keywords: EMRI, Diabetes Research Center, Diabetes Mellitus
  • Mahnaz Sanjari, Noushin Fahimfar, Fatemeh Hajivalizadeh, Safora Gharibzadeh, Kazem Khalaji, Zohreh Hosseinzadeh, Firozeh Hajipour, Kobra Gorgani, Afshin Ostovar* Pages 17-24
    Background

    Osteoporosis is one of the most important health problems in the country due to fracture. Osteoporosis Research Center with more than 20 years of experience in this field tries to present achievements and activities of the management and treatment of osteoporosis in the country while introducing this center. This review aims to overview the osteoporosis research center activities on osteoporosis.

    Methods

    In these conventional review national and international databases were investigated on osteoporosis without any restriction on time and language. Also, other activities that are not reflected in the papers were obtained from the professional website and official reports.

    Results

    According to the strategic plan of the osteoporosis research center, the achievements of this center provided in in three areas of research (population-based studies, clinical studies, basic science studies and health system studies), technology (diagnostic, therapeutic technologies, service delivery models) and education (training students at different levels of education). Supplementary, patient education, general education, and service provider training).

    Conclusion

    Osteoporosis Research Center is recognized as the only specialized research center in the field of osteoporosis in the country. The center is trying to improve its position as a regional center in the field of osteoporosis by relying on its strategic and operational plan, in addition to maintaining its current position.

    Keywords: Osteoporosis, Osteoporosis Research Center, Endocrinology, and Metabolism Research Institute
  • Sina Azadnajafabad, Sahar Saeedi Moghaddam, Esmaeil Mohammadi, Negar Rezaei, Nazila Rezaei, Shohreh Naderimagham, Rosa Haghshenas, Erfan Ghasemi, Yosef Farzi, Elham Abdolhamidi, Sahar Mohammadi Fateh, Hossein Zokaei, Ameneh Kazemi, Ozra Tabatabaei-Malazy, Farshad Farzadfar*, Bagher Larijani Pages 25-34

    Non-Communicable Diseases (NCDs) are the major cause of premature death and disability due to diseased globally, imposing a heavy burden on the health systems. Four main categories of NCDs are cardiovascular diseases, neoplasms, diabetes, and chronic respiratory diseases. Iran, the second greatest country in the Middle East Region, has been through an important transition period of communicable diseases toward NCDs in the last decades. One of the effective approaches to control NCDs is implementation of population-based studies and interventions, trying to reduce risk factors and incidence of NCDs through investigations in the populations. Endocrinology and Metabolism Research Institute (EMRI) and Non-Communicable Diseases Research Center (NCDRC) are the pioneers trying to study and control various NCDs during the last decades in Iran. In this review, we are going to inspect some of the major completed and ongoing projects of this research institute to highlight valuable efforts to reduce burden of NCDs in Iran, and make a successful example for national and regional public health policy makers and authorities.

    Keywords: Population study, Noncommunicable Diseases, Prevention, Iran
  • Zhaleh Shademan, Farshad Sharifi, Mahbube Ebrahimpur, Moloud Payab, Seyed Masoud Arzaghi, Hossein Fakhrzadeh* Pages 35-46
    Background

    Identifying the risk factors for the health of the elderly and designing interventions to improve the health of the elderly is one of the priorities of the health care system in the world today. This first requires the promotion of scientific knowledge in the field of health problems of the elderly.

    Methods

    In this review conducted in 1399, all studies with the keyword of aging or age-related diseases such as atherosclerosis, osteoporosis, diabetes, dementia, frailty, cognitive impairment, daily life function, nutritional status with organizational affiliation of the Endocrinology and Metabolism Research center or the Elderly Health Research Center of Tehran University of Medical Sciences were reviewed without time limit in databases, PubMed, Web of Science, Scopus and Google Scalar search engines.

    Results

    A total of 115 studies were found with these keywords. By examining the sampling, method, data analysis and also the removal of similar data, 63 articles were reviewed.

    Conclusion

    In this regard, the Elderly Health Research center has conducted several studies to localize tools for assessing the health of the elderly, identifying common diseases of the elderly, the prevalence of diseases and syndromes of the elderly and designing several interventional studies in the form of three large studies Kahrizak elderly study, Bushehr elderly health study and Birjand elderly longitudinal study has been discussed in this review.

    Keywords: Elderly, Health Status, Risk Factors
  • Akram Tayanloo-Beik, Hamidreza Aghayan, Sepideh Alavi-Moghadam, Mostafa Rezaei-Tavirani, Shayesteh Kokabi Hamidpour, Babak Arjmand*, Bagher Larijani Pages 47-54
    Background

    In many years, finding modern and appropriate treatments for diseases, especially chronic diseases (such as chronic metabolic diseases) have been one of the most important issues. On the other hand, limitations related to organ transplantation have made a serious need for advanced therapeutic strategies. In this respect, researchers have recognized the benefits of stem cells as a suitable tool. Accordingly, the application of stem cells for the treatment of various diseases has been considered in many countries around the world especially Iran.

    Methods

    A review of the history of stem cell studies in Iran and the world was conducted and the Cell Therapy and Reconstructive Medicine Research Center was introduced as one of the leading centers in this field and a review was conducted on the activities of this center.

    Results

    The history of studies related to cell-based therapy in Iran back to 1990. Subsequently, the Cell Therapy and Reconstructive Medicine Research Center, by providing services based on GMP principles, has provided clinical services in accordance with international standards and has conducted various researches in this field.

    Conclusion

    The purpose of the current review is to examine the strategies and challenges around the research and treatment opportunities using stem cells in mentioned center.

    Keywords: Advanced Therapeutic Approaches, Cell Therapy, Regenerative Medicine, Chronic Diseases, Stem Cells
  • Mandana Hasanzad, Negar Sarhangi, Shekoufeh Nikfar, Bagher Larijani* Pages 55-62
    Background

    Precision medicine is a new approach in the field of medical sciences that utilizes the genetic characteristics of each patient along with clinical information to guide decisions related to diagnosis and early treatment of diseases. The Personalized Medicine Research Center, as the only center approved by the Ministry of Health, is working on precision medicine context and producing the related knowledge.

    Methods

    In this systematic review, studies that are conducted at the personalized medicine research center with a precision medicine theme based on specific eligibility criteria and a designed search strategy in three databases PubMed, Scopus, and Web of Science (Wos) from December 2016 to December 2019 were retrieved.

    Results

    Finally, 18 studies focusing on different approaches of precision medicine in prediction, prevention through “omics” including genomics, transcriptomics, and proteomics were selected for further evaluation. Finally, 18 studies focusing on precision medicine in non-communicable diseases (diabetes) and cancer (prostate and thyroid) were selected for further studies.

    Conclusion

    Since one of the important goals of precision medicine is prediction and prevention, the identified genetic changes can be used for early diagnosis in high-risk individuals. Actually, the initiative studies are needed to meet the goal of precision medicine.

    Keywords: Precison Medicine, Personalized Medicine, Genomics
  • Azadeh Aletaha*, Maryam Aalaa, Akbar Soltani, Bagher Larijani Pages 63-70
    Background

    The purpose of this study is to identify patterns of information sharing in the field of evidence-based medicine to determine the main areas of evidence dissemination, including co-authorship patterns and citation networks, and to provide a scientific horizon for improving evidence-based medical research in Iran. Accordingly, evidence-based medicine related research at the Endocrinology and Metabolism Research Institute of Tehran University of Medical Sciences is suggested.

    Methods

    This study is a bibliographic study using scientometric methods. In this regard, the network of co-authorship and analysis of scientific articles indexed with the subject of evidence-based medicine in the Scopus database from 2004 to 2019 were analyzed.

    Results

    The status of scientific production of evidence-based medicine of Endocrinology and Metabolism research Institute has been increasing in recent years. The Journal of Diabetes and Metabolic Disorders contains a great collection of information about evidence-based medicine in this field and its contents have been widely cited in many Iranian journals. In lexical analysis, the most widespread evidence was osteoporosis.

    Conclusion

    The results indicated that evidence-based medical research topics are widely focused on other medical fields such as osteoporosis and obesity and have shifted from evidence-based clinical practice to evidence-based clinical management.

    Keywords: Scientometrics, Evidence-Based Medicine, Scientific Products, Scopus Database
  • Aboozar Ramezani, Leila Shahmoradi, Fereydoon Azadeh, Fatemeh Sheikhshoaei, Rasha Atlasi, Nazli Namazi, Bagher Larijani* Pages 71-82
    Background

    A key aspect of Scientific collaboration increases scientific productivity. This study aimed to draw up a scientific collaboration network of the Endocrinology and Metabolism Research Institute (EMRI) at Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    A Descriptive Cross-Sectional Study was conducted by the Scientometrics method. Data collection from the Scopus and Web of Science Core collection databases between 2002 until 30 October 2020. MS-Excel, HistCite, VOSviewer, and ScientoPy were used for descriptive statistics and data analysis.

    Results

    A total of 4190 records with the affiliation of the EMRI are indexed in two international databases. All of the records received a sum of 89480 citations. The EMRI Researchers were published in 1118 journals. The annual growth rate of publication and citation of the scientific output of the EMRI was 20.3% and 22.7%, respectively. A total of 17662 authors from 186 countries participated in the publication. The co-authorship pattern shows. The next section of the Study was classified and visualized based on authorship (institutes and country of affiliation), keywords (co-occurrence and trend).

    Conclusion

    Overall, these results indicate that the pattern of collaborations in the authorshipschr('39') articles increases the flow of knowledge among the institutechr('39')s researchers as a result of international collaborations, interaction with leading countries, and interdisciplinary collaborations. To develop a full picture of co-authorship, additional studies will need a comprehensive picture of network cooperation to analyze the situation with other social network analysis indicators.

    Keywords: Bibliometrics, Data Visualization, Knowledge Discovery, EMRI