فهرست مطالب

علوم و فناوری بذر ایران - سال نهم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1399)

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میلاد رزجی، عذرا عطایی عظیمی*، بابک دلنواز هاشملویان صفحات 1-10
    هدف این پژوهش اثر پوشش دادن بذر جو دوسر برهنه (Avena sativa L.) از غلات علوفه ای مهم، با آمیلوز و آگار بر جوانه زنی و شاخص های فیزیولوژیک در تنش قلیا بود که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های تصادفی اجرا گردید. فاکتورها شامل فاقد پوشش، پوشش با آگار و آمیلوز، سطوح مختلف تنش قلیا با کربنات سدیم و بی کربنات سدیم به نسبت 9 به 1 (مقادیر0- 90 میلی مولار با pH های 6 -10) و زمان های 7 روز در پتری دیش و 20 روز در گلدان بودند. قوه نامیه، فعالیت آمیلاز، سرعت جوانه زنی، رشد، مواد معدنی و کلروفیل a و b ارزیابی شد. پوشش دارسازی بذرها با افزایش مقاومت گیاه در تنش های محیطی مثل تنش قلیا ارتباط داشت. آمیلوز و آگار از مواد در دسترس و ارزان هستند که برای پوشش دار کردن بذرهای جو دوسر استفاده و باعث کاهش اثر تنش قلیا با بهبود قوه نامیه، فعالیت آمیلاز، سرعت جوانه زنی، رشد، جلوگیری از تجزیه کلروفیل و کاهش جذب عناصر معدنی، در تنش قلیا شدند. پوشش آمیلوزی برای کشت بذرها در شرایط عادی و تنش قلیا و پوشش آگاری برای حفظ قوه نامیه بذر و رشد دانه رست در مقادیر بالاتر قلیا، مناسب تر بود.
    کلیدواژگان: کلروفیل، بخش هوایی، ریشه، آلکالین، جو دوسر
  • رامین پیری، علی مرادی*، حمیدرضا بلوچی، امین صالحی صفحات 11-26

    به منظور بررسی تاثیر تلقیح زیستی بذر بر برخی شاخص های جوانه زنی زیره ی سبز تحت تنش خشکی آزمایشی دو عاملی انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ در 9 سطح (4 سویه باکتری سودوموناس فلورسنس (PF1، PF2 CHA0و PF75)، 4 سویه قارچ تریکودرما هارزیانوم (T29، T36 ، T39 و T40) و پرایم نشده) و تنش خشکی در سه سطح (صفر، 3- و 6- بار) بود. نتایج نشان داد که با افزایش پتانسیل اسمزی، شاخص های جوانه زنی بذر کاهش یافت. در هر سه سطح پتانسیل اسمزی، بذور تلقیح شده نسبت به بذور تلقیح نشده درصد جوانه زنی و طول ریشه چه بالاتری داشتند. در سطح تنش3- بار، بیشترین جوانه زنی (66/86 درصد) و شاخص وزنی بنیه گیاهچه (93/11) از تیمار T36به دست آمد، این تیمار توانست جوانه زنی را بیش از 35 درصد نسبت به بذر تلقیح نشده افزایش دهد. در تنش 6- بار، بیشترین جوانه زنی (68/76 درصد) مربوط به تیمار T29 بود که تفاوت معنی داری با T36(83/75 درصد) و T39 (83/75 درصد) نشان نداد و کمترین درصد جوانه زنی (55 درصد) از تیمار پرایم نشده بدست آمد. در هر سه سطح تنش بیشترین شاخص طولی بنیه گیاهچه از بذرهای تلقیح شده با CHA0 به دست آمد. همچنین در سطوح تنش صفر و 3- بار، بیشترین شاخص وزنی بنیه گیاهچه مربوط به قارچ T36 (08/13 و 93/11 به ترتیب در سطوح صفر و 3- بار) و کمترین شاخص وزنی بنیه در هر سه سطح تنش از تیمار تلقیح نشده بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده تیمار T36 مناسبترین سویه برای بهبود و کنترل اثرات تنش خشکی در زیره سبز بود.

    کلیدواژگان: پتانسیل اسمزی، پرایمینگ، شاخص های جوانه زنی، گیاه دارویی
  • مریم پالیزدار*، رضا توکل افشاری، زیبا جم زاد، محمدرضا اردکانی، پریسا نجات خواه صفحات 27-40
    این پژوهش جهت ارزیابی پاسخ جوانه زنی بذور یازده گونه مریم گلی (Salvia sp) نسبت به پرایمینگ با اسید جیبرلیک و پیش سرمادهی طی سال 1396 در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ایران به صورت اسپیلیت و در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل شاهد، 2 سطح از تیمار پرایمینگ با اسید جیبرلیک 500 میلی گرم در لیتر (طی 24 و 48 ساعت) و 2 سطح از تیمار پیش سرمادهی در دمای 4 درجه سانتی گراد (2 و 4 هفته) بود و درصد و سرعت جوانه زنی به عنوان صفات فیزیولوژیکی گونه های موردنظر مطالعه شدند. بر اساس نتایج حاصله، با پرایمینگ بذور به مدت 24 ساعت در اسید جیبرلیک، مقادیر درصد و سرعت جوانه زنی آنها نسبت به شاهد افزایش معنی داری یافت؛ اما استفاده از این تیمار به مدت 48 ساعت سبب تغییر معنی داری در صفات فوق نسبت به شاهد نگردید. از سوی دیگر، پیش سرمادهی بذور به مدت 2 هفته نیز سبب افزایش معنی دار صفات فوق نسبت به شاهد شد؛ در حالی که صفات مذکور با اعمال تیمار پیش سرمادهی به مدت 4 هفته نسبت به شاهد، اختلاف معنی داری به لحاظ آماری با یکدیگر پیدا نکردند.
    کلیدواژگان: مریم گلی، اسید جیبرلیک، پیش سرمادهی، صفات جوانه زنی، پرایمینگ
  • فرشید قادری فر*، شهلا خیرکمان، ابراهیم زینلی، سید اسماعیل رضوی، مرتضی گرزین صفحات 41-55

    به‏ منظور ارزیابی اثر قارچ کش های مختلف بر قابلیت انبارداری بذرهای ذرت علوفه‏ای آزمایشی به صورت کرت‏های خرد شده در زمان در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل قارچ کش (تبوکونازول، کربوکسین تیرام، رورال تی‏اس، دیفنوکونازول و شاهد)، دما (5 و 25 درجه سلسیوس) و مدت انبارداری (12 ماه) بود. برای ارزیابی کیفیت بذر، از آزمون جوانه زنی و آزمون سرما استفاده شد. همچنین، قابلیت بازدارندگی قارچ‏کش‏ها در مقابل شیوع بیمارگرهای پنی‏سیلیوم، فوزاریوم و آلترناریا طی انبارداری بررسی شد. در این مطالعه، درصد جوانه‏زنی بذرها در طول دوره انبارداری در تمامی تیمارهای مورد بررسی ثابت بود، اما نتایج حاصل از آزمون سرما نشان داد که کیفیت بذرهای ذرت با افزایش طول دوره انبارداری در هر دو دمای 5 و 25 درجه سلسیوس پس از مدتی (بسته به نوع قار‏چ‏کش) کاهش یافت. همچنین، تمامی قارچ‏کش‏های مورد استفاده (به استثنای دیفکونازول و رورال تی‏اس در دمای 25 درجه سلسیوس) باعث حفظ قدرت بذرهای ذرت در طی انبارداری شدند. قارچ‏کش‏ رورال تی‏اس از لحاظ جلوگیری از رشد و توسعه بیمارگرهای قارچی از کارایی بیشتری برخوردار بود، اما با توجه به نتایج آزمون سرما دو قارچ‏کش کربوکسین تیرام و تبوکونازول در حفظ کیفیت بذرها در طی انبارداری از عملکرد بهتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: بیمارگرهای قارچی، جوانه‏زنی، دما، قدرت بذر
  • علی قاطعی*، حمیده آزاد قوجه بیگلو، قاسم پرمون صفحات 57-73
    به منظور مطالعه خصوصیات جوانه زنی بذرهای گندم رقم چمران حاصله از پایه های مادری تیمار شده با سطوح مختلف نیتروژن و محلول پاشی سیتوکینین تحت تاثیر تنش گرمای انتهای فصل، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد مقادیر صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و سه سطح محلول پاشی هورمون سیتوکینین (صفر، 50 و 100 میکرومولار) روی گیاه مادری که در دو تاریخ کشت (تاریخ کاشت بهینه و تاریخ کاشت با تاخیرکه جهت مواجه شدن گیاه با تنش گرمای انتهای فصل) بودند. نتایج نشان داد اثر محلول پاشی سطوح مختلف هورمون سیتوکینین بر گیاه مادری، تنها بر درصد و یکنواختی جوانه زنی، زمان لازم برای 90 درصد جوانه زنی، شاخص طولی قدرت و تحرک ذخایر بذر و وزن هزار دانه اثر معنی دار نشان داد. نتایج اثرات متقابل نشان داد که تیمار مصرف نیتروژن در تاریخ کشت دیر هنگام (تنش) بیشترین سرعت جوانه زنی (03/0 جوانه در روز) را داشت. بیشترین درصد جوانه زنی (100 درصد) گندم در تاریخ کشت توصیه شده و سطوح بالای سیتوکینین و نیتروژن و کمترین مقدار آن (66 درصد) از تاریخ کاشت دیر هنگام (تنش)، 150 کیلوگرم نیتروژن و عدم کاربرد سیتوکینین به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش گرمایی، هورمون گیاهی، تاریخ کشت، مولفه های جوانه زنی
  • زینب سواعدی، عبدالمهدی بخشنده*، سید عطا الله سیادت، امین لطفی جلال آبادی، سید امیر موسوی صفحات 75-88

    به منظور بررسی اثر دما و رطوبت نگهداری بر مولفه های جوانه زنی و رشد گیاهچه سیاهدانه (Nigella sativa L.)، پژوهشی در سال 1396 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل رطوبت نسبی محیط در سه سطح (33، 75 و 100 درصد)، دمای نگه داری در چهار سطح (30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس) و مدت زمان نگه داری در چهار سطح (24، 48، 72 و 96 ساعت) و تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد، افزایش دما و رطوبت نگهداری موجب کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه، شاخص طولی و وزنی قدرت و نیز موجب افزایش مدت زمان جوانه زنی و میزان هدایت الکتریکی شد. در بین تیمارهای مورد استفاده بیش ترین افت شاخص های جوانه زنی، در تیمار رطوبت نسبی 100 درصد، دمای 45 درجه سلسیوس و 96 ساعت مشاهده شد و در سطوح ملایم تیماری، خواب بذور سیاهدانه رفع شد و جوانه زنی افزایش یافت. نتایج برازش مدل رگرسیونی خطی فاکتورهای آزمایشی با شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه سیاهدانه نشان داد، همه صفات مورد بررسی به جزء متوسط زمان جوانه زنی با سه متغیر مستقل مورد بررسی در این آزمایش رابطه رگرسیونی خطی معنی-دار داشتند.

    کلیدواژگان: زوال، رطوبت نسبی محیط، دمای نگهداری، جوانه زنی
  • سید سعید موسوی*، پیمان نصرتی، محمدرضا عبداللهی صفحات 89-98

    تاتوره یکی از گیاهان مهم دارویی از نظر تولید آلکالویدها مختلف می باشد. عمده ترین مانع برای تکثیر این گیاه، طولانی بودن خواب بذر و مشکل جوانه زنی بذور آن می باشد. جهت رفع مشکل جوانه زنی در این گیاه، پژوهش حاضر به صورت یک آزمایش فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اول شامل دو اکوتیپ تاتوره (همدان و اصفهان)، عامل دوم شامل سه سطح تیمارهای فیزیکی شکست خواب (عدم خراش دهی، خراش دهی با کاغذ سمباده و گرمادهی مرطوب حمام بن ماری 7 روز دمای 60 درجه سانتی گراد، خراش دهی با کاغذ سمباده و سرمادهی خشک 7 روز دمای 4 درجه سانتی گراد) و عامل سوم شامل پنج سطح تیمارهای شیمیایی شکست خواب (عدم کاربرد تیمار شیمیایی، سودسوزآور 20 درصد، سودسوزآور 20 درصد و جیبرلین 500 قسمت در میلیون، سودسوز آور 20 درصد و نیترات پتاسیم 300 قسمت در میلیون، سودسوز آور 20 درصد و جیبرلین 500 قسمت در میلیون و نیترات پتاسیم 300 قسمت در میلیون بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل بین اکوتیپ ها و تیمارهای مختلف شکست خواب، برای بیش ترصفات بجز صفات تعداد برگ در بوته، وزن تر ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر ساقه چه معنی دار شد. طبق نتایج بدست آمده، تیمار شیمیایی سودسوز آور 20 درصد و جیبرلین500 قسمت در میلیون، بهترین تیمار شکست خواب برای بذر تازه برداشت شده تاتوره بود. بنابراین استفاده از این تیمار، بدون داشتن خسارت معنی دار به بذور، جهت شکست خواب حدود 80 درصدی این گیاه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: گیاه دارویی، سود، جیبرلین، نیترات پتاسیم
  • بهروز صالحی اسکندری*، محسن کاویانی صفحات 99-110

    گون یکی از گونه های چندساله است که در شیب های تند، از فرسایش خاک جلوگیری کرده و از برخی گونه های آن برای استحصال کتیرا استفاده می شود. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تیمارهای مختلف بر شکست خواب بذرهای چهار گونه از جنس گون بود تیمارها شامل سرمای 4 درجه سانتی گراد خشک و مرطوب با دوره های 15 و 30 روزه، خراش دهی با سنباده و چهار سطح غلظتی اسیدجیبرلیک بود. گونه های مورد مطالعه شامل A .brevidens، A .podolobus، A .caragana، Astaragalus. cyclophyllus می باشند. تیمار سرمادهی مرطوب 15 روزه موثرترین تیمار در افزایش درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی بذرهای چهار گونه بود. البته تیمار خراش دهی نیز همانند تیمار سرمادهی مرطوب 15 روزه، در تمام گونه ها بجز گونه A .podolobus درصد جوانه زنی را افزایش داد. کمترین سرعت جوانه زنی مربوط به تیمارهای جیبرلین بود درنتیجه متوسط زمان جوانه زنی طولانی تری را نشان داد. با توجه به این که خراش دهی و سرمادهی کوتاه مدت باعث افزایش درصد جوانه زنی اکثر گونه ها شده بنابراین، خواب در گونه های مورد مطالعه ترکیبی از خواب فیزیکی و فیزیولوژیکی است. از بین گونه ها، گونه A. caragana بیشترین میزان درصد و سرعت جوانه زنی را نشان داد که بیانگر داشتن کمترین مقاومت برای جوانه زنی و سازگاری بالاتر آن با اکثر مناطق مرتعی کشورمان است.

    کلیدواژگان: تیمار خراش دهی، تیمار سرمادهی، خواب شکنی، درصد جوانه زنی، گون(Astragalus)
  • احمد زارع*، فاطمه دریس، زهرا کریمی صفحات 111-122

    به منظور بررسی پاسخ علف هرز مهاجم گل گندم زرد (Centaurea solstitialis) به عوامل محیطی (دما، خشکی و شوری)، سه آزمایش جداگانه (طرح کاملا تصادفی) در سال 1398 در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در 6 تکرار انجام گرفت. تیمارهای دما شامل (5، 10، 15، 20، 25،30، 35 و 40 درجه سلسیوس)، تنش خشکی شامل (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-،1- و 2/1- مگاپاسکال) و تنش شوری شامل (0، 50، 100، 150، 200، 250، 300 و 350 میلی مولار) بود. جوانه زنی در دمای 25 (%94)، 20 (%33/93) و 30 درجه سلسیوس (%92) بود. کمترین جوانه زنی در دمای 35 (%66/22) و در دمای 40 درجه سلسیوس جوانه زنی کاملا متوقف گردید. بر اساس برآورد معادله لجستیک سه پارامتره (x50)،کاهش% 50 جوانه زنی و سرعت جوانه زنی به ترتیب در سطح تنش خشکی 70/0- و 46/0- مگاپاسکال به دست آمد. شوری مورد نیاز برای کاهش% 50 صفات درصد جوانه زنی (35/182میلی مولار) و سرعت جوانه زنی (57/130 میلی مولار) بود. شناخت بیولوژی بذر علف هرز گل گندم زرد می تواند در مدیریت سبز شدن آن در مزرعه کمک نماید.

    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، معادله لجستیک، شوری، دما
  • اکرم عبدالملکی، قاسم توحیدلو*، سمیرا شهبازی صفحات 123-128

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر استفاده از مواد ضدعفونی کننده شامل قارچ کش کاربوکسین تیرام، حشره کش ایمیداکلوپرید به همراه پلیمر، GA3و قارچ تریکودرما (پرتو ندیده و جهش یافته با اشعه گاما دز 250 گری) بر سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی نهایی، طول گیاهچه و شاخص ویگور بذر پیاز در آزمایشگاه تکنولوژی بذر موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند انجام گردید. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانه زنی نهایی (99%) بااستفاده از ترکیب 2 گرم ایمیداکلوپرید وکاربوکسین تیرام و4 گرم پلیمر به همراه ppm1000 جیبرلیک اسید به دست آمد. استفاده از GA3 به تنهایی و یا به همراه مواد ضد عفونی کننده شیمیایی و قارچ تریکودرما در پوشش بذر، سبب بهبود صفات مورد بررسی شد. استفاده از قارچ تریکودرما پرتو ندیده باعث کاهش صفات مذکور گردید. تاثیر منفی پوشش بذر با تریکودرما هنگامی که ازقارچ جهش یافته استفاده شد تا حدودی تعدیل گردیداما نسبت به تیمار شاهد کاهش در میانگین صفات مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پوشش دهی بذر، مواد ضد عفونی کننده شیمیایی، GA3، قارچ تریکودرما
|
  • Milad Razaji, Azra Ataei Azimi *, Babak Delnavaz Hashemloian Pages 1-10
    Naked oat (Avena sativa L.) is an important cereal in temperate regions. In order to investigate the effect of seeds coating with amylose and agar on germination and physiological indices of naked oats in alkali stress, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design. The factors used in this study included different methods of coating the seeds (non-coating, agar coating and amylose coating), different levels of alkaline stress with sodium carbonate and sodium bicarbonate ratio of 9 to 1 (values of 0-90 mM, respectively with pH 6- 10) and for 7 days in petri dish and 20 days in the pot, respectively. Seed germination ability, amylase activity, germination speed, growth, mineral and chlorophyll a and b content were evaluated. The results of this study showed that the coating of seeds plays an important role in increasing plant resistance in environmental stresses such as alkali tension. Amylose and agar are available and inexpensive materials used in this study to cover oat dextrose seeds and reduce the effect of alkaline stress and improve plant growth ability (viability), amylase activity, germination rate, plant growth, avoidance Chlorophyll decomposition and reduction of mineral absorption were in alkaline stress. Amyloid cover was better suited for seeding under normal conditions and alkaline stress but the coating was more suitable for preserving the ability to grow seed and increase seed in higher alkali concentrations.
    Keywords: : chlorophyll, air part, root, alkaline, naked oat
  • R. Piri, A. Moradi*, A. Salehi, H.R. Balouchi Pages 11-26

    In order to investigate the effect of seed bio-inoculation on some germination indices of Cumin under drought stress a two factors experiment was laid out. Experimental factors included priming in nine levels (bio-priming with 4 strains of PF1, PF2, PF75 and CHA0 of Pseudomonas fluorescent, and 4 strains T29, T36, T39 and T40 of Trichoderma harzianum and non-primed (control)) and three levels of drought stress (0, -3 and -6 bar imposed by PEG 6000). Results showed that by increasing the osmotic potential levels germination indices decreased. At all levels of stress, inoculated seeds had higher germination percentage and root length than non-inoculated seeds. In under stress level of -3 bar, highest germination percentage (86.66%) and seedling weight vigor index (11.93) was obtained from T36 strain that; this treatment was able increase germination by more than 35% than non-inoculated seed. Under -6 bar, the highest (76.68%) and lowest (55%) germination percentage was related to T29 that has no significant difference with T36 (75.83%) and T39 (75.83%) and the lowest amount was related to non-primed treatment (55%). Also at all stress level, the highest length seedling vigor index was related to CHA0 strain. The highest weight seedling vigor index was related to T36 strain (6.4, 5.49 and 4.7 respectively in 0, -3 and -6 abr) and the lowest (4.89) was related to non-inoculated (control) seeds. According to the results, T36 can be suggested as a suitable pretreatment in moderation of the negative effects of osmotic potential on germination of cumin seeds.

    Keywords: osmotic potential, priming, Germination indices, medicinal plant
  • Maryam Palizdar *, Reza Tavakkol Afshari, Ziba Jamzad, Mohammadreza Ardakani, Parisa Nejat Khah Pages 27-40
    This research was carried out to evaluate the germination response of eleven Salvia species to application of Gibberellic acid (GA3) and pre-chilling treatments in the Iran Research Institute of Forests and Rangelands during 2012. Germination responses of the seeds were investigated under control treatment, 2-levels of Gibberellic acid (GA3) treatments with 500 mg/L (for 24 and 48 hours) and 2-levels of pre-chilling treatments at 4°C (for 2 and 4 weeks). The germination percentage and rate, as the physiological traits of the species, were studied based on a completely randomized design with four replications. Based on the results, applying the Gibberellic acid (GA3) treatment for 24 hours increased both the germination percentages and rates as compared to control; but the treatment for 48 hours was insignificantly changed the two mentioned parameters comparing to control. On the other hand, the pre-chilling treatment of seeds for 2 weeks also caused a significant increase in the above parameters as compared to the control treatment; while they were insignificantly different from the control treatment by the use of pre-chilling treatment for 4 weeks.
    Keywords: Salvia, gibberellic acid (GA3), Pre-chilling, Germination traits, priming
  • Shahla Kheirkaman, Ebrahim Zeinali, Seyed Esmaeil Razavi, Morteza Gorzin Pages 41-55

    In order to evaluate the effect of different fungicides on storage behavior of forage maize seeds, a split plot experiment based on a completely randomized design with four replicates was conducted in seed laboratory of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Treatments included fungicide (Teboconazole, Carboxin Tiram, Rovral TS, Difenoconazole and control), temperature (5˚C and 25˚C) and storage duration (12 months). Germination and cold tests were conducted to evaluate the seed quality. Also, the inhibitory effect of fungicides on the prevalence of Penicillium sp., Fusarium sp., and Alternaria sp. pathogens was investigated during storage. In this study, germination percentage of stored seeds was constant in all treatments during storage period, but the results of cold test showed that the quality of maize seeds decreased with increasing storage duration at both 5 and 25°C temperatures after some time (depending on the type of fungicide). Also, all the used fungicides (Except for Difconazole and Rovral TS at 25˚C) maintained the vigor of maize seeds during storage. The Rovral TS fungicides were more effective in inhibiting the growth and development of fungal pathogens, but according to the results of cold test, two Carboxin Tiram and Teboconazole fungicides were better in maintaining the maize seed quality during storage.

    Keywords: fungal pathogens, germination, Seed vigor, temperature
  • ALI GHATEI *, Hamideh Azad, Ghasem Parmoon Pages 57-73
    In order to study germination characteristics of wheat seeds Chamran cultivar of wheat obtained from Plant that treated with different levels of nitrogen and spraying cytokinin under heat stress conditions, this research carried out in factorial experiment in randomized complete design with four replications at seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan. In both conditions Normal (optimum planting date) and Terminal heat stress (late planting date), nitrogen (N) was in four levels (0, 75, 150, and 225 kg.ha-1) and cytokinin (Ck) was in three levels (0, 50 and 100 µM). The results showed Effect of planting date was effective significantly on all traits, with the exception of hypocotyl dry weight. The cytokinin (Ck) was effective significantly only on germination percentage, germination uniformity, D90, Length vigor index, SRUE and thousand grain weights. Results of interaction showed treatment of N× planting date had the most Germination rate (0.03 per day). The most mobility of seed reserves (1.6 mg per mg seed) and seed vigor (17.19) was obtained from high levels of N×CK treatment. The effect of N ×Ck× planting showed the most germination (100%) was obtained from high levels of N×Ck treatment and the less germination percentage (66%) was obtained from treatment of late planting date and 150 kg ha-1 N and without cytokinin. so cytokinin increased the resistance of wheat against terminal heat stress and increased germination percentage of seed produced.
    Keywords: Heat stress, plant hormone, Planting date, Germination components
  • Zeinab Savaedy, Abdolmahdi Bakhshandeh *, Seyed Ata Siadat, Amin Lotfi Jalal Abadi, Seyed Amir Moosavi Pages 75-88

    In order to study the effects of storage temperature and humidity on seed germination properties and seedling growth of (Nigella sativa L.), a factorial experiment was conducted at the seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan based on the randomized block design with four replications. Experimental treatments were different levels of relative humidity during storage (33, 75 and 100%), storage temperatures (30, 35, 40 and 45 oC) and storage durations (24, 48, 72 and 96 hour) and control. Results showed that increase of storage temperature and relative humidity led to lower seed germination percentage and germination rate, reduction in the root and shoot length and seedling vigor indices, while mean germination time and electrical conductivity increased. Among experimental treatments, the severe deterioration was observed at 100% relative humidity and 45 oC with the durations of 96 hour and at the medium deterioration treatments, of Nigella seeds were resealed from primary dormancy and seed germination was increased, accordingly. Fitted linear regression models by experimental treatments vs germination indices and seedling growth showed that except mean germination time of seed germination, all the traits exhibited linear relationship with three independent variables studied in this experiment.

    Keywords: deterioration, Relative humidity, storage temperature, germination
  • Sayyed Saeed Moosavi *, Payman Nosrati, MohammadReza Abdollahi Pages 89-98

    Datura is one of the most important medicinal plants that for production of various alkaloids. Seed dormancy and the problem of germination are the most important barrier to produce this plant. In order to solve the germination problem in this important medicinal plant, the present study was carried out as a factorial experiment with three factors based on completely randomized design with three replications. The first factor consisted of two datura ecotypes (Hamadan and Esfahan), the second factor included three levels of physical treatments of breaking dormancy (no scratching, scratch with sandpaper and wet bathing of bain marie bath for 7 days at a temperature of 60 ° C, scratch with sandpaper and dry chilling for 7 days at 4 ° C) and the third factor included five levels of chemical treatments of breaking dormancy (no application of chemical treatments, NaOH 20%, NaOH 20% and gibberellin 500 ppm, NaOH 20% and potassium nitrate 300 ppm, NaOH 20% and gibberellin 500 ppm and potassium nitrate 300 ppm). Interaction of ecotypes and seed dormancy breaking treatments was significant for most traits except for number of leaves per plant, root fresh weight, shoot length and stem fresh weight. The results showed that the chemical treatment of NaOH 20% and gibberellin 500 ppm, was the best dormancy braking treatment for the fresh harvested seeds. Therefore, using this treatment without significant damage to the seeds, to break seed dormancy about 80 percent is recommended.

    Keywords: medicinal plant, NaOH, Gibberellin, Potassium nitrate
  • Behrooz Salehi Eskandari *, Mohsen Kaviani Pages 99-110

    Astragalus, is one of perennial and various species which is expanded in an Iranian’s ranges. In regard to the expansion of plant shoot in grassland with steep, we can use it to prevent soil erosion. Also, we use some species of Astragalus to gum tragacanth extract. This study aimed to identify methods of dormancy breaking and characters of germination in four species that was designed. Seeds of four species A. brevidens, A. podolobus, A. caragana, and A. cyclophyllus were purchased from the Seeds Institute of the name of Isfahan Pakan Bazr. Treatments used for the experiment were dry chilling for 15 and 30 days, moist chilling for 15 and 30 days, scarification with sandpaper, and gibberellic acid (GA3, four levels). The results demonstrated that treatments of scarification and moist chilling for 15 days are the most effective treatments to increase seed germination. The majority of species moist chilling for 15 days can significantly increase the germination index while minimum germination index belongs to scarification, which consequently increased the mean germination time. Between the species, the A .caragana has the most germination percentage and germination index, which shows the highest compatibility of this species to the ecological condition in an Iranian Ranges.

    Keywords: Astrgalus, breaking dormancy, moist chilling, Scarification, Seed germination
  • Ahmad Zare *, Fatemeh Deris, Zahra Karimi Pages 111-122

    In order to response of yellow starthistle (Centaurea solstitialis) to environmental factors (temperature, drought and salinity), were conducted three separate experiments in 6 replicates in 2019 at Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan. Temperature treatments included (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 °C), drought stress (0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 and -1.2 MPa) and salinity stress (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300 and 350 mM), respectively. The results of Temperature indicated that the highest germination percentage was at 25(94%), 20(93/33%) and 30 °C (92%). The lowest germination percentage was at 35 °C (22.66) and at 40 °C germination completely was inhibited. Based on the estimation of the logistic equation three parameters (x50), germination percentage and germination rate were reduced by 50% at -0.70 and -0.46 -MPa levels of drought stress, respectively. The salinity required to reduce by 50% were in germination percentage (182.35mM and germination rate (130.57mM). the knowledge of seed biology of yellow starthistle can help to manage emergence in the future.

    Keywords: germination rate, Logistic Equation, Salinity, temperature
  • Akram Abdolmaleki, Ghasem Tohidloo *, Samira Shahbazi Pages 123-128

    This research was carried out to investigate the effect of using seed treatment bz Carboxin Thiram, Imidacloprid, polymer, GA3 and Trichoderma (Wild and Mutant with 250gy gamma rays) on Germination Rate, Final Germination Percentage, Seedling length and Vigor index performed at the Seed Technology Laboratory of Sugar Beet Seed Institute(SBSI). GA3 alone or with chemical treatments and Trichoderma in seed coating increased the germination. Seeds coated with 2g Carboxin Thiram, 2g Imidacloprid , 2g polymerand 1000ppm GA3 showed the highest percentage of germination (99%).The result showed that the use of polymer increased the germination percentage, vigor index and seedling length. Furthermore, application of seed treatment did not show any adverse effects on germination traits. On the other hand, the use of wild species of Trichoderma reduced germination traits. Reduced effect of seed coating by Trichoderma moderated with mutant species, but there was a germination reduction when compared to the control treatment.

    Keywords: seed coating, Chemical Disinfectants, GA3, Trichoderma