فهرست مطالب

علوم و فنون باغبانی ایران - سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و یکم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرعلی محمدی، مهدی حدادی نژاد*، کامران قاسمی صفحات 195-208

    فسادپذیری و ماندگاری کوتاه میوه های تمشک مهم ترین عامل محدود کننده پس از برداشت می باشد. در این پژوهش سه نوع میوه تمشک سیاه (بهاره، تابستانه و پاییزه) با سه زمان نگهداری (صفر، 3 و 8 روز) در دو ظرف (زیست تخریب پذیر و زیست تخریب ناپذیر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در دمای 4 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85% ارزیابی شد. نتیجه ها نشان داد با افزایش زمان نگهداری از کیفیت ظاهری میوه ها کاسته شد. میوه های بهاره نسبت به سایر میوه ها کاهش عطر و رنگ بیش تری داشتند. مقدار آنتوسیانین کل در میوه تابستانه از ابتدا (98/276 میلی گرم در 100گرم) تا انتهای آزمایش کاهش یافت(38/23 در ظرف زیست تخریب پذیر و 18/34 در ظرف زیست تخریب ناپذیر). میزان آنتوسیانین میوه بهاره (محصول دوم Rubus sanctus) و میوه پاییزه (محصول اول R. sanctus) در ظرف های مختلف نوسان داشت. مقدار فنول میوه های بهاره با افزایش زمان نگهداری در ظرف های زیست تخریب پذیر کاهش(31/58 میلی گرم در 100گرم) و در ظرف های زیست تخریب ناپذیر افزایش (32/62) یافت. این افزایش می تواند به دلیل اتلاف آب و افزایش غلظت شیره یاخته ای و کاهش ناشی از تجزیه باشد. نگهداری این میوه در ظرف های زیست تخریب ناپذیر نسبت به ظرف های زیست تخریب پذیر می تواند اثر منفی کمتری (17%) بر حفظ این ویژگی مهم داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمشک بهاره، فساد پذیری، عمر قفسه ای، ماندگاری میوه
  • سمیرا محمدی، طاهر برزگر*، زهرا قهرمانی صفحات 211-224

    به منظور ارزیابی اثر اوره و سولفات پتاسیم بر رشد، عملکرد و ظرفیت آنتی اکسیدانی رازیانه شیرین آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال (1396 و 1397) اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلو گرم در هکتار از منبع اوره) و پتاسیم (صفر، 50، 100 و 150 کیلو گرم در هکتار از منبع سولفات پتاسیم) بودند. نتیجه ها نشان داد که کاربرد نیتروژن و پتاسیم به طور معنی داری شمار برگ، وزن تر، قطر و طول سوخ را در هر دو سال افزایش داد. با افزایش سطح نیتروژن تا 100 کیلوگرم در هکتار، محتوای فنول و فلاونویید و فعالیت آنتی اکسیدانی برگ افزایش یافت، اما کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن منجر به کاهش آن ها شد. هم چنین، با کاربرد پتاسیم تا 150 کیلو گرم در هکتار ویژگی های کیفی سوخ و آنتی اکسیدانی برگ افزایش یافت. در هر دو سال، اعمال تیمارها درصد نیتروژن و پتاسیم بافت سوخ را افزایش داد و نیتروژن در سطح 150 کیلوگرم در ترکیب با سطح های بالاتر پتاسیم، باعث کاهش درصد پتاسیم سوخ گردید. با توجه به نتیجه های به دست آمده کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن و 150 کیلوگرم پتاسیم در هکتار برای بهبود رشد، عملکرد غده و ویژگی آنتی اکسیدانی رازیانه شیرین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پتاسیم، رازیانه شیرین، ویژگی های رشدی، فعالیت آنتی اکسیدانی، نیتروژن
  • داوود جوادی مجدد، ابراهیم عابدی قشلاقی* صفحات 225-236

    گرده افشانی برای دستیابی به محصول اقتصادی در فندق بسیار مهم است. این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این بررسی، تاثیر دانه های گرده Gercheh، پشمینه، شصتک و حالت خودگرده افشانی روی ویژگی های میوه و مغز روند، فرتیل و گرداشکورات مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه های بررسی فنولوژی گل دهی نشان داد که رقم های مورد بررسی نرپیش رس (پروتاندر) بودند. زمان باز شدن گل نر در روند و فرتیل از میانه دی تا انتهای دی و در گرداشکورات از اواخر دی تا اواسط بهمن و زمان باز شدن گل ماده از اواسط بهمن در روند تا اوایل اسفند در فرتیل متغیر بود. براساس نتیجه های این آزمایش، با استفاده از دانه گرده Gercheh با دانه های گرده قوی تر و زنده تر، سنگین ترین میوه و مغز فندق و بیشترین درصد مغز به ترتیب به میزان 04/3 و 48/1 گرم و 69/48 % و کمترین درصد پوکی میوه (94/13) مشاهده شد. اما زمانی که از دانه های گرده شصتک استفاده شد وزن میوه و مغز فندق به ترتیب به 44/2 و 22/1 گرم کاهش یافت و درصد پوکی میوه و بی مغزی نیز به 48/26 % افزایش یافت. در حالت خودگرده افشانی میزان پوکی میوه به طور معنی داری افزایش و به 51/87 % رسید و وزن میوه و مغز آن به شدت کاهش یافت و به ترتیب به 27/1 و 22/0 گرم رسید. در حالت کلی، دانه گرده روی برخی ویژگی های میوه از جمله وزن میوه، وزن مغز، درصد پوکی و بی مغزی و درصد مغزدار بودن تاثیر داشت و روی شکل میوه و مغز اثر معنی داری نداشت. در بین نژادگان های گرده زا، Gercheh بیشترین همپوشانی را با گل های ماده روند، فرتیل وگرداشکورات نشان داد.

    کلیدواژگان: تشکیل میوه، سازگاری، گرده افشانی، میوه، ناهمرسی
  • مریم ابدال، نعمت الله اعتمادی*، علی یوسفی باصیری، یدالله عبداللهی، زهرا خدابخش صفحات 237-246

    یکی از عوامل مهم در رشد گیاهان به ویژه درختان و درختچه های موجود در فضای سبز، هرس صحیح آن ها است. برای بررسی تاثیر شدت هرس و کود نیتروژنه بر ویژگی های فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه رزماری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی با 5 سطح هرس (بدون هرس (شاهد)، هرس نصف شاخه سال جاری، هرس کامل شاخه سال جاری، هرس نصف شاخه یک ساله و هرس کامل شاخه یک ساله)، 2 سطح کود نیتروژنه (صفر و 300 میلی گرم در کیلوگرم خاک) در سه تکرار اجرا شد. مقدار رشد طولی در طی شش ماه، شمار شاخه های جانبی، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، حجم و طول ریشه، کلروفیل فلورسانس، رطوبت نسبی، نشت یونی و مقدار پرولین اندازه گیری شد. با افزایش شدت هرس ویژگی های رویشی گیاه کاهش یافت. استفاده از کود نیتروژنه سبب افزایش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی و شمار شاخه جانبی گردید. با افزایش شدت هرس، مقدار فلورسانس کلروفیل کاهش و محتوای نسبی آب برگ، درصد نشت یونی و مقدار پرولین افزایش یافت و کاربرد کود نیتروژنه مقدار محتوای نسبی آب برگ و پرولین را افزایش داد. بیشترین درصد خشکیدگی قلمه ها (77/77%) در تیمار هرس کامل شاخه یک ساله و دارای کود نیتروژنه مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: کلروفیل فلورسانس، کود نیتروژن، هرس، رزماری، درصد خشکیدگی
  • افسانه محکمی*، مازیار حبیبی پیرکوهی، امیرغفار شهریاری، محمدحامد قدوم پاریزی پور صفحات 247-258

    گوجه فرنگی از مهمترین محصول های غذایی و اقتصادی در ایران و سراسر جهان است. گوجه فرنگی برای رشد کافی به مقدار زیادی آب نیاز دارد و به شدت زیر تاثیر تنش خشکی قرار می گیرد. با توجه به وجود گزارش هایی مبنی بر تاثیر مثبت عصاره جلبک های دریایی بر افزایش مقاومت گیاهان به تنش های نازیوا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر عصاره جلبک دریایی Sargassum angustifolium بر رشد و شاخص های فیزیولوژیک گوجه فرنگی در شرایط تنش خشکی انجام شد. این پژوهش به صورت فاکتوریل شامل دو فاکتور، عصاره جلبک در سه سطح (صفر، 5/0 و 1 گرم در لیتر) و تنش خشکی در سه سطح (نرمال یا عدم تنش، FC=60% و FC=40%) با سه تکرار انجام شد. بر اساس نتیجه های به دست آمده مشخص شد که تیمار عصاره جلبک دریایی به شکل معنی داری باعث افزایش ارتفاع گیاه، میزان کلروفیل،  ترکیب های فنولی، محتوای لیکوپن، میزان پرولین، بهبود قابلیت زدودن گونه های اکسیژن فعال و افزایش سطح فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در گیاه گوجه فرنگی شد.. بهترین نتیجه ها مربوط به ویژگی های ریخت شناسی و فیزویولوژیک در تیمار یک گرم بر لیتر عصاره جلبک دریایی به دست آمد.

    کلیدواژگان: پرولین، ترکیب های فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، لیکوپن
  • نیکوان شریعتی پور، بهرام حیدری* صفحات 259-272

    به منظور شناسایی مناطق ژنومی پایدارتر و موثر در کنترل ویژگی های کمی مهم هلو (Prunus persica L.) یک تجزیه گسترده ژنومی فرا-آزمون QTL انجام پذیرفت. برای این منظور یک پایگاه داده حاوی دانسته های مربوط به نقشه یابی ژنتیکی بر پایه نشانگرهای مولکولی DNA در جمعیت های مختلف هلو تشکیل شد. سپس یک نقشه ژنتیکی مرجع جدید بر پایه تابع نقشه کوسامبی ایجاد شد. بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه تعداد 137 عدد QTL اولیه روی نقشه ژنتیکی مرجع پراکنش یافتند و در نهایت 22 MQTL در سطح ژنوم هلو و روی گروه های پیوستگی مختلف آن شناسایی شدند. در این میان گروه پیوستگی شماره 4 (LG4) دارای بیشترین تعداد MQTL بود. بر اساس تجزیه فراوانی هم مکانی بین QTLهای موجود در نواحی MQTLهای شناسایی شده، ویژگی زمان شکوفایی با 67% هم مکانی، دارای بیشترین هم مکانی از لحاظ QTLهای موجود با ویژگی وزن میوه بود. نتیجه ها نشان داد که  اثرهای پلیوتروپی و یا لینکاژ شدید بین ژن های کنترل کننده زمان گلدهی و وزن میوه در گیاه هلو  وجود دارد. MQTLهای MQTL.LG4.3 و MQTL.LG4.2 با در برداشتن به ترتیب 14 و 10 عدد QTL در ناحیه ژنومی خود به عنوان قابل اعتمادترین و پایدارترین MQTLهای کنترل کننده ویژگی های کمی مختلف در هلو معرفی شدند.

    کلیدواژگان: نقشه ژنتیکی، مکان یابی ویژگی های کمی، MQTL، ژنوم، هلو (Prunus persica L.)
  • محمدصادق جمعه یزدیان، حمیدرضا کریمی*، محسن محمود نیا، خلیل ملک زاده، محمود رقامی صفحات 273-288

    به منظور ارزیابی گوناگونی ژنتیکی داخل رقم و همبستگی بین ویژگی های ریخت شناسی رقم های پسته اکبری و احمد آقایی در شهرستان رفسنجان، 18 ویژگی کمی و 33 ویژگی کیفی براساس توصیف نامه پسته اندازه گیری و کد گذاری شد. نتیجه های تجزیه به عامل ها نشان داد که ویژگی های مورد اندازه‎گیری در 6 گروه عاملی قرار گرفتند که توانست 61/86 درصد از کل واریانس را توجیه نماید. ویژگی های مرتبط به میوه، مغز، برگ و برگچه انتهایی سه گروه عاملی اصلی در تفکیک نژادگان های رقم های اکبری و احمد آقایی بودند که در مجموع 76/60 درصد از واریانس را در برگرفتند. تجزیه خوشه ای، نژادگان ‎ها را در فاصله 20 اقلیدسی به سه گروه تقسیم کرد. گروه اول شامل نژادگان ‎های رقم احمدآقایی بودند که به‎طور معنی‎داری دارای بزرگترین ابعاد عرض برگچه ‎انتهایی و ابعاد میوه (عرض و ضخامت میوه) و ضخامت مغز بودند. گروه دوم بیشتر شامل نژادگان ‎های رقم اکبری بودند که دارای بیشترین طول میوه و عرض میوه بودند که در ارتباط با این ویژگی ها تفاوت معنی داری با سایر گروه ها داشتند. هم چنین، نتیجه ها نشان داد که گوناگونی ریخت شناسی گسترده ای در رقم های پسته اکبری و احمد آقایی وجود دارد که ممکن است ناشی از تهیه پیوندک از درختانی با منشاء بذری متفاوت در زمان پیوند باشد.

    کلیدواژگان: پسته، تجزیه کلاستر، تجزیه عامل، همبستگی
  • محمد معتمدی، مریم حقیقی* صفحات 289-298

    توان بازیابی و جبران اثرهای تنش در گیاهان مختلف متفاوت است و براین اساس گیاهان متحمل تر توان بازیابی سریع تر و بهتری پس از دوران تنش دارند. این پژوهش جهت بررسی توان بازیابی دو گونه فلفل (تند و دلمه ای) زیر تنش دمای بالا (C° 40) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح به طورکامل تصادفی در شرایط گلخانه ای در دو مرحله رشد (رویشی و زایشی) با سه تکرار انجام شد. با افزایش دما پرولین، مالون دی آلدهید، آنتی اکسیدان، فنول، نشت یونی و پراکسیدهیدروژن در هر دو مرحله رویشی و زایشی نسبت به دمای بهینه در فلفل دلمه ای و تند افزایش یافت. میزان پرولین و فنول در مرحله زایشی کمتر از رویشی بود. بیشترین میزان پرولین، آنتی اکسیدان و فنول در فلفل دلمه ای و بیشترین میزان مالون دی آلدهید، پراکسیدهیدروژن و نشت یونی در فلفل تند در دمای بالا دیده شد. مقایسه ویژگی های اندازه گیری شده در هر دو مرحله رشدی نشان داد مرحله رشد رویشی نسبت به دمای بالا تحمل بیشتری دارد و ویژگی های مثبت شامل میزان آنتی اکسیدان، فنول و پرولین در زمان بازیابی در حد بالاتری باقی ماندند. فلفل دلمه ای نسبت به فلفل تند از راه کاهش تخریب غشاء و بالا ماندن میزان آنتی اکسیدان، فنول و پرولین اثرهای مخرب تنش کوتاه مدت گرما را جبران کرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، تنش گرمایی، پراکسیدهیدروژن، مرحله رشد
  • زهرا مهدوی، شیرین دیانتی دیلمی*، ساسان علی نیایی فرد، علی فدوی صفحات 299-308

    خطر نابودی، ارکیده های بومی دارای ارزش اقتصادی را تهدید می کند. فناوری بذر مصنوعی می تواند از انقراض این گیاهان جلوگیری  نماید و  برای تولید و صادرات محصول مناسب باشد. در این پژوهش پروتوکورم های ثعلب سایه پسند کپسوله شدند. اثر سه تیمار دمایی 4، 20 و 25 درجه سلسیوس طی سه دوره30، 60 و 90 روزه ذخیره سازی بذرهای مصنوعی بررسی شد. درصد جوانه زنی بذرهای مصنوعی در شرایط ذخیره سازی، پس از خروج از شرایط ذخیره سازی، درصد جوانه زنی کل و تعداد روز برای شروع جوانه زنی بررسی شد. بیشترین درصد جوانه زنی در شرایط ذخیره مربوط به تیمارهای 90 روزه در دمای 4 و 25 درجه سلسیوس و کمترین مربوط به تیمار 30 روزه در 4 درجه سلسیوس بود. بیشترین درصد جوانه زنی پس از خروج از ذخیره سازی و کشت، در بذرهای ذخیره شده در 60 روز در دمای 4 درجه سلسیوس مشاهده شد. بیشترین درصد جوانه زنی کل مربوط به تیمارهای ذخیره شده در 60 و 90 روز به ترتیب در دمای 20 و 4 درجه سلسیوس حاصل شد.  بیشترین تعداد روز برای شروع  جوانه زنی در کشت های بعد از 60 روز  مشاهده شد. بهترین تیمار جهت ذخیره سازی در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 30 و 60 روز بود که در شرایط ذخیره سازی کمترین و پس از کشت، بیشترین درصد جوانه زنی را داشت.

    کلیدواژگان: بذر مصنوعی، آلژینات سدیم، کشت درون شیشه ای، ارکیده
  • محمدولی حبیبی سیلابی*، یوسف حمیداوغلی، امیر صحرارو صفحات 309-318

    گیاه آب بشقابی (Centella asiatica L.) از دسته گیاهان با ارزش دارویی است که گوناگونی زیستی آن به دلیل کاهش آب های سطحی و محدودیت منطقه های پراکنش با خطر نابودی در دنیا رو به رو می باشد. هدف از انجام این پژوهش معرفی یک پروتکل کشت درون شیشه ای برای افزایش سریع گیاه آب بشقابی بود. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف بنزیل آدنین (BA) شامل صفر، 1، 2، 3، 4 و 5 میلی گرم در لیتر و نفتالن استیک اسید NAA)) شامل صفر، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر بر پینه زایی ریزنمونه های نوک روندک این گیاه بررسی شد. بهترین پینه زایی با بیشینه درصد انگیزش (33/83%)، وزن تر (26/4 گرم) و نرخ رشد روزانه پینه (13/0 گرم در روز) با کاربرد 4 میلی گرم در لیتر  BAو 1 میلی گرم در لیتر NAA مشاهده شد. برای شاخساره زایی، غلظت های مختلف BA (صفر، 1، 2، 3، 4 و 5 میلی گرم در لیتر) و NAA (1/0 میلی گرم درلیتر) به کار برده شد. بیشترین درصد شاخساره زایی (99/74%)، شمار شاخساره در هر پینه (66/7)، شمار دمبرگ در هر شاخساره (86/6) و طول شاخساره (56/1 سانتی متر) در تیمار 3 میلی گرم در لیتر BA به همراه 1/0 میلی گرم در لیتر NAA مشاهده شد. برای ریشه زایی، شاخساره ها در محیط کشت دارای ایندول بوتیریک اسید (IBA) با غلظت های صفر، 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 میلی گرم در لیتر کشت شدند. بیشترین درصد ریشه زایی (66/84%)، بیشترین شمار ریشه در هر گیاهچه (15)، بلندترین طول ریشه (33/8 سانتی متر) و هم چنین بالاترین درصد زنده مانی (99/74%) در تیمار 1 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد.

    کلیدواژگان: اکسین، پینه زایی، سایتوکاینین، کشت بافت گیاهی، گیاهان دارویی
  • فاطمه ناظوری*، سولماز پورعزیز، سید حسین میردهقان، مجید اسماعیلی زاده صفحات 319-330

    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تلفیقی پوشش خوراکی آلژینات سدیم با اسکوربیک اسید بر ماندگاری میوه توت فرنگی  نگهداری شده در دمای 1±4 درجه سلسیوس انجام گرفت. تیمارها شامل شاهد (آب مقطر)، اسکوربیک اسید (1%) با آلژینات سدیم (1، 2، و 3%) و مدت زمان انبارمانی (7 و 14 روز) با 4 تکرار بودند. در طول انبارمانی، شاخص های درخشندگی، کروما، میزان سفتی، اسید کل، ویتامین C، فنول، فعالیت پاداکسندگی و آنتوسیانین کاهش یافت، ولی کاربرد پوشش، سبب حفظ این شاخص ها گردید به طوری که در بین تیمارهای این آزمایش تیمار تلفیقی آلژینات سدیم دو درصد با اسکوربیک اسید، تاثیر بیشتری در حفظ این ویژگی ها داشت. با گذشت زمان انبارمانی، فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز (50%)، کاهش وزن (8/2%) و pH (%33) افزایش یافت. کاربرد پوشش خوراکی آلژینات سدیم دو درصد به همراه اسکوربیک اسید تا 14 روز سبب حفظ سطوح پایین تر pH و فعالیت آنزیم پلی فنول اکسیداز شد و کاهش وزن را کنترل نمود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پوشش خوراکی، شاخص رنگ، کیفیت پس از برداشت، فنول کل
  • بهاره قربانی، حمید حسن پور*، مراد جعفری صفحات 331-342
|
  • Amirali Mohamadi, Mehdi Hadadinejad*, Kamran Ghasemi Pages 195-208

    Perishability and short shelf life of blackberries fruit is the most important limiting factor in their post-harvest. In this study, three types of blackberry fruits (spring, summer and autumn bearing) with three storage times (0, 3 and 8 days) in two packaging (biodegradable and non-biodegradable) in factorial in a randomized complete design with 3 Repeat at 4 °C and 85% relative humidity. The results showed that the apparent quality of fruits decreased with increasing storage time. Spring fruits showed more reduction in aroma and color than other fruits. The amount of total anthocyanin in summer fruits decreased from the beginning (276.98 mg 100g-1) to the end of the experiment (23.38 in the biodegradable container and 34.18 in the non-biodegradable container). Anthocyanin levels of spring fruit (floricane bearing of Rubus Sanctus) and autumn fruit (primocane bearing of Rubus Sanctus) fluctuated in different containers. The amount of phenols of spring fruits decreased with increasing storage time in biodegradable containers (58.31 mg 100g-1) and increased in biodegradable containers (62.32). This increase can be due to water loss and increase in cell sap concentration and decrease due to decomposition. Storing this fruit in biodegradable containers compared to biodegradable containers can have less negative effect (17%) on maintaining this important feature.

    Keywords: Floricane bearing, Thornless blackberry, Primocane bearing, Fruit postharvest
  • Samira Mohammadi, Taher Barzegar*, Zahra Ghahremani Pages 211-224

    The present study was conducted to investigate the effects of nitrogen (N) and potassium (K) on growth, yield, qualitative traits and antioxidant capacity of sweet fennel. The experiment was performed according to the factorial experiment based on randomized completely block design with three replications in two years (2017 and 2018). Treatments included four different levels of N (0, 50, 100 and 150 kg ha-1, urea source) and K (0, 50, 100 and 150 kg ha-1, potassium sulphate source). Results showed that application of N and K significantly increased plant height, leaf number, bulb diameter and length, and bulb fresh weight in both years. Increasing nitrogen concentration up to 100 kg ha-1 increased the phenols and flavonoids contents and antioxidant activity, but application of 150 kg ha-1 N caused a decrease in such parameters. Also, application of high level of K increased quality traits and antioxidant activity. Application of N and K fertilizers increased the content of them in bulb tissue in both years. According to the results, application of 150 kg ha-1 K and 100 kg ha-1 N could be recommended to improv grwth, bulb yield and antioxidant properties of sweet fennel.

    Keywords: Antioxidant activity, Growth traits, Nitrogen, Potassium, Sweet fennel
  • Davood Javadi Mojaddad, Ebrahim Abedi Gheshlaghi* Pages 225-236

    Pollination is very important for achieving an economical production in hazelnuts. This study was conducted as a factorial randomized complete block design with three replications. In this study, the effects of three pollinizers (Pashmineh, Gercheh and Shastak) on nut and kernel characteristics of some hazelnut cultivars (Rounde, Fertilede coutard and Gerdeshkvarat) were investigated. The results of the flowering phenology showed that all cultivars were protanderious. The time of the male flowers opening in Ronde and Fertilede coutard was from early January to late January and in Gerd Eshkvarat was from mid-January to late January. The opening time of the female flower was variable from mid-January in Ronde to late February in Fertilede coutard. The results showed that the quantitative traits of nut and kernel were strongly influenced by pollen sources. Using stronger and more viable pollen grains of Gercheh pollinizer, the heaviest nut and kernels, the highest percentage of kernel production, and the lowest percentage of blankness kernels were 3.64, 1.48, 48.69, and 13.94, respectively. However, using Shastak pollen grains, the weight of the nut and kernel was decreased by 2.44 % and 1.22 %, respectively, and the blankness percentage of kernel was increased by 26.48 %. The amount of blankness increased dramatically to 87.51 % in self-pollination and nut and kernel weight significantly reduced to 1.27 and 0.22 g, respectively. In general, pollen grain had effects on some fruit characteristics such as nut and kernel weight, percentage of blankness and kernel production, and pollen grain had no significant effect on nut and kernel shape. The highest overlap of male flowers opening in pollenizer genotypes with female flowers of Rounde, Fertilede coutard, and Gerdeshkvarat was observed in Gercheh.

    Keywords: Compatabitity, Dichogamy, Fruit set, Nut, Pollination
  • Maryam Abdal, Nematollah Etemadi*, Ali Yousefi Basiri, Yadolah Abdollahi, Zahra Khodabakhsh Pages 237-246

    Correct pruning is one of the most important factors in growing plants particularly trees and shrubs, in the landscape. The present study was conducted to assess the effects of pruning intensity and nitrogenous fertilizer on physiological and morphological characteristics and wilting percentage in rosemary plant. A factorial experiment was arranged in a completely randomized design with five levels of pruning (no pruning, half of current –year branch prune, complete pruning of current-year branch, half one-year-old branch prune and complete pruning one-year old branch) and two levels of nitrogenous fertilizer (0 and 200 kg.ha-1) with three replications. For this purpose used 18-month-old rosemary cuttings grown in the greenhouse. Stem growth was measured during six months. Number of lateral branches, root and shoot fresh and dry weights, root volume and length, chlorophyll fluorescence, relative water content (RWC), ion leakage (EL) and proline were evaluated. The growth of rosemary plants was reduced with increased pruning intensity and fresh and dry weight of shoot and number of lateral shoots  were increased with useing nitrogenous fertilizer.With increased pruning intensity, RWC, ion leakage percentage and proline content were increased and chlorophyll fluorescence decreased. RWC and proline were increased with the application of nitrogenous fertilizer. The highest wilting percentage (77.77%) of plants was observed in complete pruning of one-year old branch with nitrogen fertilizer.

    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Nitrogenous fertilizer, Pruning, Rosemary, Wilting
  • Afsane Mohkami*, Maziar Habibi, Amir Ghaffar Shahriari, MohamadHamed Ghodum Parizi Pour Pages 247-258

    Tomato is one of the most important foods and economic crops in Iran and worldwide. Tomatoes require a lot of water to grow well and are adversely affected by drought. Considering the reports published on positive effects of seaweed extract on increasing resistance of plants to abiotic stresses, the present study aimed to evaluate the effects of a seaweed extract (Sargassum angustifolium) on growth and yield indices of tomato under drought stress. This study was conducted as a factorial experiment with three concentrations of algae extract (0, 0.5, 1 g L-1) and three levels of drought stress (control, 40% FC, 60% FC) plus a non-stress treatment with three replications. To evaluate the effects of algae extract on tomato under drought stress conditions, a combination of morphological and physiological characteristics including plant height, photosynthetic pigment content, lycopene content, phenolic compounds and antioxidant activities were measured. Results showed that treatment by seaweed extract significantly increased plant resistance to drought stress and significantly increased plant height and the content of chlorophyll, phenolics, lycopene, and proline content and significatly improved reactive oxygen species scavenging capacity and superoxide mismutase activity in  tomato. The best results of morphological and physiological traits were obtained using 1 g L-1 seaweed extract.

    Keywords: Antioxidant activity, Proline, Phenolic compounds, Lycopene
  • Nikwan Shariatipour, Bahram Heidari* Pages 259-272

    The meta-QTL analysis was performed to identify the most effective and stable QTLs related to quantitative traits in peach (Prunus persica). In the present study, a QTL database containing information of molecular markers in different peach populations was constructed. Then, a new genetic consensus map based on the Kosambi map function was created. A number of 137 QTLs from the initial pool were projected in the constructed genetic consensus map and eventually 22 meta-QTLs (MQTLs) on different linkage groups of the peach genome was detected. The linkage group 4 (LG4) had the highest number of MQTLs for the assessed traits. According to co-localization frequency analysis between existing QTLs in the detected MQTLs regions, blooming time had the highest co-localization (67%) with the QTLs of fruit weight. Pleiotropy or strong linkage between genes controlling blooming time and fruit weight could be explained for the co-localization of the tested traits. The MQTL.LG4.3 and MQTL.LG4.2 containing 14 and 10 QTLs in original genomic regions were identified as the most stable and reliable MQTLs controlling most of the traits tested in peach.

    Keywords: Genetic map, Genome, Meta-QTL, Peach (Prunus persica L.), Quantitative traits mapping (QTL)
  • MohamadSadegh Jomeyazdiyan, HamidReza Karimi*, Mohsen Mohmoodnia Meymand, Khalil Malekzadeh, Mahmoud Raqamy Pages 273-288

    In order to assess the intra-cultivar genetic variation and the correlation between morphological traits of Akbari and Ahmadaghai cultivars of pistachio, 18 quantitative and 33 qualitative traits were measured and coded based on the pistachio descriptor. The results indicated that in this study, six main factors could contain 61.86 percent of the total variance. The fruit, nut, leaf, and terminal leaflet characteristics have constructed three main factor groups that compromise 76.60 percent of the total variance‏. These traits were the most important ones to separate chr('39')Akbarichr('39') and chr('39')Ahmadaghaichr('39') genotypes. Genotypes were divided into three groups based on six main factors. The first group contains the Ahmadaghai genotypes which significantly had the largest terminal leaflet width, fruit dimenstion (width and thickness), and nut thickness. The most genotypes of Akbari cultivar were located in the second group which is significantly different from other groups. These genotypes had the most fruit length and width. Also, the results showed that there was a wide variation in morphological traits of Akbari and Ahmadaghai cultivars which is due to provide of scions from trees that propagated from seed in the past.

    Keywords: Pistachio, Cluster analysis, Factor analysis, Correlation
  • Maryam Haghighi* Pages 289-298

    The plantschr('39') ability to recover from stress conditions is different. Tolerant plants can recover faster and better after stress. This study was conducted to study the ability of recovery of hot- and sweet pepper under high temperature (40°C) based on a factorial experiment under the complete randomized design (CRD) at greenhouses conditions in vegetative and reproductive stages with 3 replicates. Proline, malondialdehyde (MAD), antioxidant, phenol, ion leakage, and hydrogen peroxide increased in both stages under heat stress. Proline and phenol were lower in the reproductive stage compared to the vegetative stage. The highest proline, antioxidant, and phenol contents were in sweet pepper whereas, MDA, hydrogen peroxide and, ion leakage in hot pepper under heat stress. Study the parameters in both stages showed that the vegetative stage was more tolerant to heat stress with increasing antioxidant, phenol, and proline contents in recovery time. Sweet pepper was more tolerant to heat stress with decreasing membrane destruction, increase antioxidant, proline, and phenol contents during recovering time after heat stress.

    Keywords: Antioxidant capacity, Growth stage, Heat stress, Hydrogen peroxide
  • Zahra Mahdavi, Shirin Dianati Daylami*, Sasan Aliniaefard, Ali Fadavi Pages 299-308

    The extinction threatens some native orchids which has economic value. Artificial seed technology can prevent the extinction of these plants and can be suitable for producing and exporting of product. In this study, protocorms of Dactylorhiza umbrosa were encapsulated. The effects of three temperature treatments 4, 20, and 25°C were investigated during three periods 30, 60, and 90-days of artificial seed storage. Percentage of artificial seed germination during storage conditions, after storage, total percentage of germination and number of days required for germination incidence, were investigated. The highest germination percent during storage conditions was related to 90-days storage at 4 and 25 ° C, and the lowest obtained after 30 days at 4 ° C, which did not show any germination. The highest germination percentage of artificial seeds after storage and cultivation was observed in 60 days stored seeds at 4 °C. The highest total percentage of germination was obtained after 60 and 90 days storage at 20 and 4 °C, respectively. The highest number of days befor germination incidence was observed after 60 days of storage. The best treatment for storage of artificial seeds was 4 °C for 30 and 60 days, which showed the lowest percentage of germination during storage conditions and the highest percentage of germination after culturing.

    Keywords: Artificial seed, Sodium alginate, In vitro culture, Orchid
  • Mohammadvali Habibi Silabi*, Yousef Hamidoghli, Amir Sahraroo Pages 309-318

    Gotu kola (Centella asiatica L.) is one of the most valuable medicinal plants. Due to the reduction of surface water and the limitation of dispersion, the natural populations of this plant species are in extinction risk. The purpose of this experiment was to introduce a tissue culture protocol for rapid micropropagation of the Gotu kola plant. For callus induction, explants were established on Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with different concentration of 6-benzylamino purine (BA) at six levels (0, 1, 2, 3, 4, and 5 mgL-1) and α-naphthaleneacetic acid (NAA) at four levels (0, 0.25, 0.5, and 1 mgL-1). The best callogenesis was obtained with maximum callus induction (83.33%), fresh weight (4.26 g), and daily growth rate (0.14 g/day) by combined application of 4 mg L-1 BA and 1 mg L-1 NAA. Different concentrations of BA (0, 1, 2, 3, 4 and 5 mgL-1) and NAA (0.1 mg L-1) were used for shoot regeneration. Combination of BA (4.0 mgL-1) with NAA (1.0 mgL-1) showed the highest shoot proliferation (74.99%), maximum number of shoots (7.66), petiole (6.66) and the longest shoots (1.56 cm). The effects of, IBA (0, 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 mgL-1) were examined on adventitious root formation. MS medium supplemented with IBA (1 mgL-1) showed the best percentage of rooting (84.66%), maximum number of roots Per plantlet (65), and the longest roots (3.33 cm) along with the highest percentage of survival (74.99%).

    Keywords: Auxin, Cytokinin, Callus induction, Tissue culture, Medicinal plant
  • Fatemeh Nazoori*, Solmaz Poraziz, Sed Hossein Mirdehghan, Majid Esmailizadeh Pages 319-330

    This study was conducted to investigate the effects of combined treatment of sodium alginate and ascorbic acid on the shelf life of strawberry fruits stored at 4±1 ° C. The treatments included control (distilled water), ascorbic acid (1%) with sodium alginate (1, 2 and 3%) and storage period for 7 and 14 days with 4 replicates. During storage, brightness index, chroma index, firmness, total acidity, vitamin C, phenol content, antioxidant activity and anthocyanin content were decreased, but the application of coatings preserved these indices as alginate 2% + ascorbic acid 1% was more effective to preserve these traits during storage. During storage period, polyphenol oxidase enzyme activity (50%), weight loss (2.8%) and pH (33%) increased. While the application of sodium alginate+ ascorbic acid preserved the lower levels of pH and the activity of polyphenol oxidize enzyme, it also controlled weight loss for 14 days.

    Keywords: Anthocyanin, Color index, Edible coatings, Postharvest quality, Total phenolics
  • Bahareh Ghorbani, Hamid Hassanpour*, Morad Jafari Pages 331-342