فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 31 (پاییز 1399)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 31 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اصولیان*، علی کوشکی صفحات 9-27
    اهمیت پیش بینی در مباحث سرمایه گذاری موجب شده است که طیف وسیعی از روش ها در علوم مختلف جهت پیش بینی روندها و قیمت های آتی به کار گرفته شوند. پیش بینی بحران نیز در سال های گذشته نمود بیشتری پیدا کرده است. این موضوع نیازمند بررسی های بیشتر دینامیکی سیستم های پیچیده می باشد تا مشخص شود به هنگام بحران چه تغییراتی در دینامیک سیستم رخ می دهد. پژوهش پیش رو به بررسی توانایی پیش بینی بحران با معیار آنتروپی باقی مانده تجمعی در بورس اوراق بهادار تهران (به عنوان یک سیستم پیچیده) پرداخته است. در این پژوهش از داده های شبیه ساز بحران که بوسیله نقشه لوجستیک ساخته می شوند استفاده شده است تا توانایی معیار در حالت نظری بررسی گردد. در حالت کاربردی نیز از داده های شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران از مهر 1389 تا شهریور 1398 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که معیار پیشنهادی توانایی پیش بینی بحران را دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، بحران، آنتروپی، نقشه لوجستیک
  • جواد شکرخواه*، میثم امیری، قاسم بولو، حمید مظفری صفحات 29-52
    این تحقیق مدلی برای اصول راهبری شرکتی برای بازار سرمایه ایران ارایه می کند. پس از بررسی ادبیات نظری موضوع اصول راهبری شرکتی در دنیا و بررسی اصول راهبری شرکتی در بورس نیویورک، بورس لندن و بورس مالزی و در نظر گرفتن شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ایران، مدل مفهومی و پرسشنامه تحقیق تدوین گردید. براین اساس، هییت مدیره و اثربخشی آن، پاسخگویی، کمیته های هییت مدیره و ارایه گزارش جامع شرکت و ارتباط با ذینفعان به عنوان اصول راهبری شرکتی انتخاب شدند. پرسشنامه تحقیق در معرض نظرخواهی 30 نفر از خبرگان قرار گرفت و با استفاده از روش دلفی فازی مثلثی نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و اصول نهایی استخراج گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که دستورالعمل راهبری شرکتی تدوین شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار توانایی پاسخگویی کامل به نیازهای کاربران را ندارد و مولفه های مورد اجماع در تحقیق حاضر باید مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، اصول راهبری شرکتی، بازار سرمایه ایران
  • ایمان داداشی*، سجاد کردمنجیری، زهرا خوشنود، حمیدرضا غلام نیا روشن صفحات 53-73
    افزایش نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات اعطایی به عنوان شاخص ریسک اعتباری بانک ها می تواند سلامت شبکه بانکی، نظام مالی و اقتصاد حقیقی را به خطر اندازد. از این رو در این مقاله، بررسی این ریسک با استفاده از نسبت مانده واقعی مطالبات غیرجاری و با تمرکز بر مجموعه ای گسترده از متغیرها شامل متغیرهای مالی، غیرمالی، خصوصیتی قراردادها، حسابرسی و اقتصادی، در نمونه ای از 677 پرونده تسهیلاتی مشتریان حقوقی یک بانک دولتی برای سال های 1385 تا 1396 مورد توجه قرار گرفت. براساس نتایج حاصله، در انتخاب متغیرهای تاثیرگذار بر ریسک اعتباری، الگوریتم لاسو با عملکرد بهتر به شناسایی 10 متغیر کلیدی از گروه متغیرهای مالی، اقتصادی و حسابرسی منتهی شد. با این وجود نتایج آموزش این ویژگی ها توسط مدل ماشین بردار و درخت تصمیم که بیانگر بهترین نتایج در قالب الگوریتم لاسو به همراه درخت تصمیم هستند، ضریب اهمیت اندکی را برای متغیرهای حسابرسی در نظر می گیرند. از این رو استفاده از الگوریتم لاسو به همراه درخت تصمیم با تمرکز بر متغیرهای مالی و اقتصادی می تواند از کفایت لازم برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، مطالبات غیرجاری، الگوریتم لاسو، درخت تصمیم، نرخ وصول
  • سیده فرخ نیکو، شهاب الدین شمس*، محسن صیقلی صفحات 75-101
    این تحقیق به مدلسازی انتخاب سبد بهینه با رویکرد حسابداری ذهنی و بر مبنای شاخص های ارزیابی ریسک و بازده بر اساس نظر خبرگان می پردازد. در این راستا پس از نظر سنجی چند مرحله ای از 28 خبره  و تدوین مدل پایه بر اساس روش های کیفی،  با محاسبه بازده صنایع مختلف بورسی طی ده سال به  ارزیابی مقایسه ای روش های بهینه سازی پرتفوی با توسعه روش های محاسبه ریسک از واریانس به ارزش در معرض خطر و وارد نمودن متغیر حسابداری ذهنی سرمایه گذاران در قالب دو دوره آموزش هشت ساله و آزمایش دو ساله پرداخته است. نوآوری اصلی تحقیق در تدوین مدل ریاضی بهینه سازی با درج محدودیتهای حسابداری ذهنی و نقدشوندگی بوده و ارزیابی نهایی مدل توسعه یافته نشان دهنده کارکرد مناسب مدلسازی مذکور در عملکرد پرتفوی می باشد. نتایج حاصله نشان می دهد  که عملکرد پرتفوی های حاصل از مدل مبتنی بر حسابداری ذهنی  DMSS و MVO در حالت ساده یکسان عمل کرده و اختلاف معناداری ندارند. ولی پرتفوی هایی که بر اساس مدلهای مبتنی بر حسابداری ذهنی با در نظر گرفتن محدودیتهای ارزش در معرض ریسک و نقدشوندگی تشکیل شده اند عملکردی به مراتب بهتر از مدل MVO دارند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی پرتفوی، حسابداری ذهنی، ارزش در معرض ریسک
  • فیروزه سالارالدینی*، حسین عبده تبریزی، هستی چیت سازان، عزت الله عباسیان صفحات 103-127

    هدف اصلی این پژوهش بررسی سه دلیل برای عدم استقبال از صندوق های شاخصی توسط سرمایه گذاران و در مقابل سرمایه گذاری در صندوق های سهمی توسط ایشان است. دلیل اول عملکرد بهتر صندوق های در سهام در بلندمدت نسبت به شاخص کل است. دلیل دوم دستکاری پرتفوی صندوق های سهمی با استفاده از اثر قیمتی توسط مدیرانشان و کسب بازده بیشتر در کوتاه مدت است. دلیل سوم این است که صندوق های شاخصی به درستی شاخص دنبال کننده شان را ردیابی نمی کنند. بر اساس نتایج پژوهش دلیل اول و دوم رد و دلیل سوم برای کوتاه مدت پذیرفته شد.

    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری در سهام، معیارهای عملکرد پرتفوی، تئوری مدرن و فرامدرن پرتفوی، اثر قیمتی، صندوق شاخصی
  • جعفر رحمتی زاد خواجه پاشا، کاوه درخشانی درآبی*، یونس نادمی، حمید آسایش صفحات 129-151
    با توجه به اهمیت حاکمیت شرکتی و نقش آن در افزایش پاسخگویی و شفافیت مالی، در این پژوهش رابطه میان حاکمیت شرکتی و شفافیت اطلاعات و تاثیر آنها بر عملکرد سیستم بانکی بررسی شده است. هدف این پژوهش یافتن پاسخی برای این پرسش است که چه رابطه ای میان حاکمیت شرکتی با افشاء اطلاعات و عملکرد بانک ها وجود دارد و آیا شاخص های ارایه شده برای حاکمیت شرکتی توانایی سنجش دقیق این متغیر برای نظام بانکی کشور را دارند؟ بدین منظور از مدل داده های تابلویی پویا و اطلاعات مربوط به 16 بانک از شبکه بانکی کشور در دوره زمانی 1398-1386 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رابطه معناداری میان شاخص های معرفی شده برای حاکمیت شرکتی و افشاء اطلاعات در نمونه مورد بررسی وجود ندارد، بنابراین می توان گفت حاکمیت شرکتی نتوانسته بر کیفیت افشاء اطلاعات در بانک ها تاثیرگذار باشد. همچنین هیچ یک از شاخص های معرفی شده برای حاکمیت شرکتی رابطه معناداری با عملکرد بانک ها نداشته است، اما شاخص شفافیت اطلاعات در هر دو مدل مورد استفاده رابطه مثبت و معناداری با عملکرد بانک ها داشته است. با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت از آنحایی که حاکمیت شرکتی نتوانسته در عمل به بهبود افشاء اطلاعات بیانجامد بنابراین تاثیر معناداری بر عملکرد بانک ها نداشته باشد. علاوه براین، متغیر حاصلضرب اندازه بانک و دامی بانک بزرگ که بمنظور لحاظ کردن عدم تقارن اطلاعات به کارگرفته شده است تاثیر مثبت و معناداری بر عملکرد بانک ها داشته است.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، عملکرد بانک ها، عدم تقارن اطلاعاتی
  • امیرحسین یافتیان، محمدعلی رستگار* صفحات 153-184

    در سال های اخیر مقالات و پژوهش های زیادی در زمینه ی استفاده از روش های یادگیری ماشینی و معاملات الگوریتمی در بازارهای مالی به منظور کسب بازدهی منتشر شده است. هدف این پژوهش ایجاد یک سیستم معاملاتی خودکار با استفاده از پردازش تصویر به وسیله ی شبکه عصبی پیچشی است. بدین منظور، در ابتدا پس از دریافت داده های مورد نیاز برای سهام منتخب، 28 اندیکاتور تحلیل تکنیکال انتخاب و مقادیر هر کدام به صورت جداگانه برای هر سهم محاسبه شد. سپس سری های زمانی این اندیکاتورها به تصاویر 2 بعدی تبدیل شده و در نتیجه برای هر داده روی سری زمانی قیمت سهم، یک تصویر دو بعدی با ابعاد 28×28 ساخته شد. پس از برچسب گذاری هر تصویر با یکی از برچسب های خرید، فروش و نگهداری، این تصاویر به شبکه عصبی پیچشی وارد شدند. همچنین برای بررسی بازدهی و ریسک سیستم ارایه شده، یک روش برای خرید و فروش بر اساس نتایج مدل در زمان گذشته معرفی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در 80% موارد، این روش بازدهی بیشتری نسبت به استراتژی مرسوم خرید و نگهداری کسب کرده است. همچنین همواره از نظر معیارهای ریسک انحراف معیار و بیشترین افت بهتر عمل می کند. همچنین، نتایج نشان دهنده ی تاثیر زیاد کارمزد معاملات بورس اوراق بهادار تهران بر روی بازدهی مدل است. به گونه ای که مدل چند برابر سود کسب شده را برای پرداخت کارمزد از دست می‎دهد.

    کلیدواژگان: معاملات الگوریتمی، تحلیل تکنیکال، یادگیری عمیق، شبکه عصبی پیچشی
|
  • Mohammad Osoolian *, Ali Koushki Pages 9-27
    The importance of forecasting in investment discussions has led to the use of a wide range of methods in various sciences to predict future trends and prices. Crisis forecasting has also become more prominent in recent years. Further investigation of the dynamics of complex systems is required to determine what changes in system dynamics occur during a crisis. This research has investigated the crisis forecasting ability of cumulative residual entropy measure in Tehran Stock Exchange (as a complex system). In this study, crisis simulation data generated by logistic map have been used to examine the ability of the proposed measure theoretically. In the practical case, the data of the overall index of Tehran Stock Exchange from October 2010 to September 2019 has been used. The results showed that the proposed measure can forecast the crisis
    Keywords: prediction, Crisis, Entropy, Logistic Map
  • Javad Shekarkhah *, Meysam Amiri, Qasem Boloue, Hamid Mozafari Pages 29-52
    This research provides a model for the principles of corporate governance for the Iran capital market. After reviewing the theoretical literature on the principles of corporate governance in the world and the principles of corporate governance on the New York Stock Exchange, the London Stock Exchange and the Malaysian Stock Exchange and considering the social, economic, political and cultural conditions of Iran, a conceptual model and the research questionnaire were developed. Accordingly, the board of directors and its effectiveness, accountability, board committees and the presentation of a comprehensive company report and communication with stakeholders were selected as the principles of corporate governance. The research questionnaire was surveyed by 30 experts and its results were analyzed using triangular fuzzy delphi method and the final principles were extracted. The results of the research show that the corporate governance guidelines developed by the Iranian Stock Exchange and Securities Organization are not able to fully meet the needs of users and the components agreed upon in the present study should be used.
    Keywords: Corporate Governance, corporate governance principles, Iran capital market
  • Iman Dadashi *, Sajjad Kordmanjiri, Zahra Khoshnoud, Hamidreza Gholamnia Roshan Pages 53-73
    The increase of non-current debts to lending facilities ratio as an indicator of banks' credit risk can endanger the health of the banking sector, financial system and the real economy. Hence, in this paper, analyzing credit risk through the actual balance of non- performing debts by focusing on a broad set of variables including financial, non-financial, contractual, audit and economic variables in a sample of 677 legal customer facility files of a State Bank for the years 2006- 2017 has been accomplished. Based on the results, the LASSO Algorithm with better performance has identified 10 key financial, economic and audit variables affecting the credit risk. However, training these features by support vector machine and decision tree model, which represent the best results in the Lasso algorithm with the decision tree application, confirms the small significance factor for the audit variables. Therefore, using LASSO algorithm with decision tree and focusing on financial and economic variables can be sufficient for credit risk analysis.
    Keywords: Credit Risk, Non-Current Debts, LASSO Algorithm, Decision Tree, Recovery Rate
  • Seyyedeh Farrokh Nikoo, Shahabeddin Shams *, Mohsen Seyghali Pages 75-101
    This essay concentrates on modelling of Optimal Stock portfolio selection based on Risk Assessment and Behavioral Financial Approach Mental Accounting and 28 expert’s opinion. In this approach developing the model approved by the opinion of academic and practical experts using quantitative and qualitative methods.  Using quarterly return data of industrial indices for ten year in form of eight training and tow test years indicates that the performance of DMSS and MVO based portfolios is equal however by regarding the value at risk and liquidity constrains in modeling, DMSS based portfolios perform higher than MVO portfolios.
    Keywords: Portfolio optimization, Mental Accounting, Value at Risk
  • Firoozeh Salardini *, Hossein Abdoh Tabrizi, Hasti Cheetsazan, Ezatolah Abbasian Pages 103-127

    The main purpose of this study is to investigate three reasons for not accepting index funds by investors and in contrast to investing in equity funds by them. The first reason is the better performance of stock funds in the long run than the overall index. The second reason is to manipulate the portfolio of equity funds by using the price effect by their managers and gain more returns in the short term. The third reason is that index funds do not track their follower index correctly. Based on the research results, the first and second reasons were rejected and the third reason was accepted for the short term.

    Keywords: Mutual Fund Puzzle, index fund, Modern, Postmodern Portfolio Theory, Price Impact
  • Jafar Rahmatizad Khajeh Pasha, Kaveh Derakhshani Darabi *, Younes Nademi, Hamid Asayesh Pages 129-151
    According the importance of corporate governance and its role on the responsibility and financial transparency, the relations between corporate governance and information transparency and their impacts on banks performance is evaluated. The purpose of this study is to find an answer to the question that what is the relationship between corporate governance with disclosure of information and performance of banks and whether the indicators introduced for measuring corporate governance have the ability to accurately measure this variable for the banking system? So, the relationship between corporate governance indicators and information transparency and their impact on banks' performance has been investigated by using dynamic panel data model and information related to 16 banks from the country's banking network in the period 2007-2019. Results shows that there aren’t any significant relations between corporate governance and information transparency indices and banks performance. So, the corporate governance didn’t have any significant impact on the disclosure of information. Also, indices of information transparency have a significant positive relationship with bank performance in both models. According to finding because the corporate governance couldn’t impact on the information transparency it couldn’t on impact the bank performance. Also, the joint variable for size and dummy for big banks that applicated for asymmetry information have a significant positive relation with bank performance.
    Keywords: Corporate Governance, Banking Performance, Information Asymmetry
  • AmirHossein Yaftian, MohammadAli Rastegar * Pages 153-184

    In recent years, many articles and researches have been published on the use of machine learning methods and algorithmic trading in financial markets in order to earn returns. The aim of this study is to create an automated trading system using image processing by convolutional neural network. For this purpose, initially, after receiving the data required for the selected stocks, 28 technical analysis indicators were selected and the values of each were calculated separately for each stock. Then the time series of these indicators were converted to 2D images, and as a result, for each data on the time series of the stock price, a 2D image with dimensions of 28 x 28 was created. After labeling each image with one of the buy, sell, or hold labels, these images entered the convolutional neural network. Also, to evaluate the return and risk of the proposed system, a method for buying and selling based on the results of the model in the past has been introduced. The results show that in 80% of cases, this method is more effective than the buy and hold strategy. It also always performs better in terms of standard deviation risk and maximum drawdown. Also, the results show the high impact of trading commission on the Tehran Stock Exchange on the return of the model. In such a way that the model loses many times the profit earned for the payment of the commission.

    Keywords: Algorithmic Trading, Technical Analysis, Deep Learning, Convolutional neural networks