فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 1 (پیاپی 241، فروردین 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 1 (پیاپی 241، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عادله جعفری*، بهروز خاکپور طالقانی صفحات 1-9

    بیماری آلزایمر شایعترین بیماری تحلیل برنده عصبی است که تاکنون هیچ پیشگیری یا درمان قطعی برای آن یافت نشده است. پلاک های پیری و کلاف های نوروفیبریلاری دو نشانه مهم بافتی در آلزایمر هستند که هر دو برای سلول سمی می باشند. تغییرات سلولی بسیاری از قبیل استرس اکسیداتیو، التهاب نورونی، تجمع پروتئین های بد تاخورده و اختلالات میتوکندریایی نیز در آلزایمر ایجاد می شوند که می توانند منجر به مرگ نورونی شوند. در سال های اخیر، اثرات حفاظت کننده نورونی فلاونوییدها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این ترکیبات مشتق از گیاهان به سبب توانایی شان در تولید آنتی اکسیدان ها، دارای اثرات بسیار قوی بر روی اختلالات ناشی از دمانس مغزی می باشند. مکانیسم های متعددی برای فلاونوییدها پیشنهاد شده است که به واسطه آن ها می توانند در پیشگیری و یا آهسته کردن روند بیماری نقش داشته باشند. براساس شواهد، فلاونوییدها سمیت ناشی از آمیلویید بتا را کاهش داده و مانع تشکیل کلاف های نوروفیبریلاری در مغز می شوند. این ترکیبات در شکل پذیری سیناپسی و ایجاد نورون های جدید نیز نقش دارند. همچنین، موجب کاهش آپوپتوز ناشی از استرس اکسیداتیو یا التهاب نورونی می شوند. از اینرو، این فرایندها می توانند از پیشرفت آلزایمر جلوگیری کرده و علایم شناختی را بهبود بخشند. در مقاله حاضر تاثیر برخی از فلاونوییدهای مشتق از گیاهان در مدل های مختلف آلزایمر به طور خلاصه مرور می شود و مکانیسم اثر و مسیرهای پیامرسانی مهم در کاهش التهاب عصبی، آپوپتوز و آسیب اکسیدانی مطرح می شوند. با وجود اثرات سودمند این ترکیبات، بررسی های بیشتری مورد نیاز است تا بتوان فلاونوییدها را به طور جدی به عنوان دارو در درمان آلزایمر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، آپوپتوز، فلاونوئید، التهاب، حافظه
  • امیررضا نادری یاقوتی، احمد شالباف*، آرش مقصودی صفحات 10-17
    زمینه و هدف

    تشخیص دقیق و به هنگام بیماری کبد چرب غیرالکلی که عامل اصلی بیماری های مزمن کبد است، بسیار مهم می باشد. سونوگرافی از کبد متداول ترین روش تشخیص میزان کبدچرب می باشد. اما به دلیل کیفیت پایین تصاویر اولتراسوند، نیاز به روش های هوش مصنوعی برای تشخیص دقیق میزان چربی کبدی، ضروری می باشد. هدف این مقاله توسعه یک مدل یادگیری ماشین برای ارزیابی سطح چربی کبد براساس تصاویر التراسوند کبد می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی که از اردیبهشت 1399 تا آذر 1399 در تهران به طول انجامیده است، از تصاویر اولتراسوند 55 فرد مبتلا به چاقی مفرط که قصد جراحی لاپاروسکوپی داشته اند، استفاده شده و از نتیجه بافت شناسی نمونه برداشتی از کبد در آزمایشگاه به عنوان مرجع میزان چربی کبد استفاده شده است. ابتدا 88 ویژگی مبتنی بر بافت با استفاده از ماتریس هم رخداد سطح خاکستری از تصاویر استخراج شده است. در مرحله ی بعد با استفاده از روش حداقل افزونگی و حداکثر ارتباط 20 ویژگی برتر از میان 88 ویژگی انتخاب شده و به ورودی طبقه بند اعمال شده است. در انتها با استفاده از سه طبقه بند آنالیز افتراقی خطی، ماشین بردار پشتیبان و آدابوست، تصاویر به چهار گروه براساس میزان چربی طبقه بندی شده اند.

    یافته ها:

     صحت به دست آمده در این مدل، برای طبقه بند آدابوست برابر با 72/92% شد. در حالی که صحت به دست آمده برای هر دو طبقه بند ماشین بردار پشتیبان و آنالیز افتراقی خطی به ترتیب برابر با 88/87% و 76/75% شده است.

    نتیجه گیری: 

    رویکرد پیشنهادی مبتنی بر ویژگی های بافت با استفاده از طبقه بند آدابوست از روی تصاویر التراسوند، میزان چربی کبد را با دقت بالا و به صورت اتوماتیک تشخیص می دهد و می تواند در تشخیص نهایی به پزشکان و رادیولوژیست ها کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: کبد چرب، پردازش تصویر، یادگیری ماشین، تصاویر اولتراسوند
  • حمیدرضا شتابی، سید مرتضی حیدری، داریوش مرادی فارسانی*، زهرا بچاری صفحات 18-25
    زمینه و هدف

    جراحی فکومولسیفیکاسیون یکی از رایج ترین جراحی ها در جهان است. داروهای مختلفی به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر برای ایجادآرام بخشی موثروایمن دربیماران استفاده شده اند اما تاکنون روش دارویی مورد توافق متخصصان بیهوشی پیشنهاد نشده است. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفیت آرام بخشی میدازولام یا پروپوفول با دوز کم کتامین در جراحی فاکومولسیفیکاسیون بود.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادقی دو سو کور که از آذر 1396 تا شهریور 1398 در بیمارستان فیض اصفهان انجام شد. در این مطالعه، 68 بیمار با استفاده از نرم افزار تصادفی در گروه های میدازولام (M) و پروپوفول (P) قرار گرفته و وارد مطالعه شدند. گروه (M) میدازولام mg/kg 04/0 و گروه (P) پروپوفول mg/kg 5/0 دریافت کردند سپس در هر دو گروه، کتامین mg/kg 3/0 به صورت وریدی تزریق شد. کیفیت آرام بخشی، پاسخ قلبی عروقی و رضایت بیمار و جراح ارزیابی و ثبت شد. داده ها وارد SPSS software, version 23 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA)  شدند و توسط روش های آماری ANOVA و Independent samples t‐test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    در این مطالعه از نظر مشخصات دموگرافیک بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p). درگروه KM درصد بیشتری از بیماران به کیفیت آرام بخشی مطلوب رسیدند، اما از نظر آماری تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت (75/0=P). رضایت جراح در گروه KP بیشتر بود (18/0=P)و رضایت بیمار در گروه KM بود (18/0=P) اما اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0>P). زمان ریکاوری نیز بین دو گروه مشابه بود. بین دو گروه از نظر آماری تفاوت معناداری وجود نداشت (98/0>p). در گروه KM در دقیقه پنجم جراحی فشارخون سیستولی به صورت معناداری بیش از گروه KP (02/0=P) بود و فشارخون دیاستولی به صورت غیرمعناداری بالاتر از گروه دیگر بود (08/0=P).

    نتیجه گیری:

     می توان اظهار داشت که اضافه کردن دوز کم کتامین به میدازولام و پروپوفول همراه با آرام بخشی موثر و پاسخ قلبی عروقی مشابه در طی جراحی فیکوامولسیفیکاسیون می باشد.

    کلیدواژگان: کتامین، میدازولام، فیکوامولسیفیکاسیون، پروپوفول، آرامبخشی
  • مینا سادات نادری، سید مهدی طبایی*، محمدحسن سهیلی فر، مجید پرنور صفحات 26-32
    زمینه و هدف

    امروزه از لیزرهای کم توان برای درمان ریزش مو به دلیل افزایش تکثیر سلولی استفاده می شود. سلول درمانی با استفاده از سلول های بنیادی می تواند رویکرد جدیدی در زمینه کاشت مو باشد. در این مطالعه اثر تابش لیزر کم توان بر بقا و همچنین میزان رادیکال های فعال اکسیژن سلول های بنیادی فولیکول موی انسانی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه آزمایشگاهی، مداخله ای و در محیط In vitro آزمایشگاه کشت سلولی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در سال 1398 (خرداد 1398 تا بهمن 1398) انجام شد. ابتدا فولیکول مو از ناحیه پس سری(SDA)  جدا شد. جداسازی ناحیه بالب هر فولیکول پس از جداسازی واحدهای فولیکولار انجام شد. پس از رشد سلول های بنیادی فولیکول مو در فلاسک کشت سلولی، بیان نشانگرهای سلول های بنیادی با استفاده از روش فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت. میزان بقا و همچنین میزانROS  تحت تابش دوز های مختلف لیزر کم توان با طول موج nm 685 سنجیده شد.

    یافته ها:

     نتایج تیمار سلول های بنیادی فولیکول مو با دوز های مختلف لیزر کم توان (صفر تا J/cm2 20) نشان داد که لیزر کم توان با دوز پنج J/cm2 بالاترین میزان بقا را نشان داد. نتایج سنجش میزان ROS تحت تاثیر لیزر کم توان نیز حاکی از افزایش میزان ROS در دوز انرژی پنج J/cm2 بود.

    نتیجه گیری:

     افزایش بقا و تکثیر بیشتر سلول های بنیادی فولیکول مو تحت تاثیر لیزر کم توان می تواند رویکرد جدیدی را در سلول درمانی با استفاده از سلول های بنیادی فولیکول مو و همچنین کاشت مو ایجاد کند.

    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، فولیکول مو، لیزر کم توان، بقا
  • علی شیدایی، علیرضا ابدی *، فاطمه ناهیدی، فرزانه امینی، فرید زایری، نفیسه گازرانی صفحات 33-41
    زمینه و هدف

    در مطالعات آماری، به منظور بررسی ارتباط بین متغیرها از مدل های آماری استفاده می شود. با توجه به تنوع مدل های آماری پیدا کردن مناسب ترین مدل کار پیچیده ای است. این مطالعه با هدف مقایسه مدل های مختلف در بررسی درمان کولیک شیرخواران و تاثیر بد مشخص سازی انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی تصادفی شده در درمانگاه اطفال بیمارستان امیرکبیر اراک، بر روی 100 شیرخوار مبتلا به کولیک به صورت تصادفی و در دو گروه مداخله و کنترل انجام شد. جمع آوری و تحلیل داده ها در سال 1395 انجام شد. پس از آموزش ماساژ به مادران گروه مداخله، از آن ها خواسته شد روزی سه بار در طول هفته ماساژ را بر روی شیرخواران انجام دهند و در گروه کنترل با تکان دادن شیرخوار، علایم کولیک را برطرف کنند. در هر گروه، والدین روزانه تعداد و شدت گریه کودکان را در چک لیست مربوطه ثبت نمودند. در نهایت، با به کارگیری مدل های مختلف و نرم افزارهای R، SAS و معیارهای نیکویی برازش بهترین مدل معرفی شد.

    یافته ها:

     در گروه ماساژ میانگین شدت گریه شیرخواران مبتلا به کولیک از 01/5 در روز نخست به 47/2 واحد در روز هفتم کاهش پیدا کرد. از روز چهارم به بعد شیرخواران گروه ماساژ میانگین مدت زمان خواب بالاتری را دارا بودند. همچنین شدت گریه در شیرخواران گروه ماساژ به طور معناداری بیشتر از گروه تکان به دست آمد. در خصوص برازش مدل های حاشیه ای، ساختار همبستگی خودبازگشتی مرتبه اول بهترین برازش و برای برخی از متغیرها مدل اثرات تصادفی با توزیع گاما برای مولفه تصادفی برازش بهتری داشته است.

    نتیجه گیری:

     ماساژ می تواند باعث کاهش کولیک شیرخواران گردد. ازنظر آماری نیز در صورت بدمشخص سازی مدل غیرخطی، واریانس برآوردها بیش از مقدار برآورد شده تحت تاثیر بدمشخص سازی ساختار همبستگی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: کولیک، ماساژ، مدل های آمیخته، مدل های غیرخطی
  • زهره دلیرثانی، آتس سا پاک فطرت، نصرالله ساغروانیان، نگین سمیعی، سمانه سالاری* صفحات 42-47
    زمینه و هدف

    لنفوم، بدخیمی سلول های لنفوییدی است. لنفوم T-Cell به صورت خارج نودی بسیار نادر می باشد. لنفوم های دهانی درصد کمی از بدخیمی های سر و گردن را شامل می شوند. لنفوم نان هوچکین در دهان نادر است و بیشتر در افراد با ضعف سیستم ایمنی ایجاد می شود.

    معرفی بیمار:

     بیمار خانمی 67 ساله با زخمی در کام که از دو ماه قبل ایجاد شده بود، مراجعه کرد. در نمای بالینی، یک ضایعه اندوفیتیک با سطح گرانولر در سمت چپ کام سخت به سمت کام نرم و ریج آلویولر مشاهده شد. با تشخیص احتمالی اسکواموس سل کارسینوما تحت بیوپسی قرار گرفت. بررسی میکروسکوپی و ایمونوهیستوشیمی متاستاز لنفوم T-Cell را نشان داد. با توجه به سابقه ابتلای بیمار به لنفوم T-Cell روده کوچک، به انکولوژیست ارجاع گردید.

    نتیجه گیری: 

    متاستاز بدخیمی ها به حفره دهان می تواند به صورت تورم و زخم بروز یابد. معاینه دقیق و گرفتن تاریخچه کامل در تشخیص زودهنگام ودرمان به موقع می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: متاستاز، لنفوم، نان هوچکین، کام، دهان
  • هاتف قاسمی حمیدآبادی*، مریم نظم بجنوردی، نورالله رضایی، مجتبی حاجی حسینی، علی دلبری صفحات 48-53
    زمینه و هدف

    درک ساختارهای ناحیه دست برای تشخیص بیماری ها و صدمات آن ضروری است. روش های مختلفی برای آموزش آناتومی این ناحیه وجود دارد. در این مقاله ابزار آموزشی جدیدی را معرفی و تاثیر استفاده از آن را بررسی می کنیم.

    روش بررسی

    ابتدا ابزار آموزشی ساخته شد. 280 دانشجوی شرکت کننده در پژوهش به دو گروه شاهد (الف) و تجربی (ب) تقسیم شدند. هر دو گروه در یک پیش آزمون شرکت کردند. پس از تدریس تیوری مبحث دست برای هر دو گروه، گروه شاهد با روش سنتی و گروه تجربی با استفاده از ابزار آموزشی پیشنهادی، آموزش عملی دریافت نمودند و هر دو گروه در یک پس آزمون شرکت نمودند و نمرات پیش و پس آزمون گروه ها مقایسه شد.

    یافته ها: 

    نمرات پیش آزمون گروه الف و ب به ترتیب 197/48±1/3 و 481/49±1/3 و نمرات پس آزمون گروه الف و ب به ترتیب 504/97±1/6 و 303/1±54/10 بود.

    نتیجه گیری:

     ابزار آموزشی پیشنهادی در زمینه آموزش آناتومی دست موثر است.

    کلیدواژگان: آناتومی، آموزش، دست، ابزار آموزشی
  • رضا سلطانی، غلامرضا حسن زاده، حجت الله عباس زاده، فاطمه فدایی فتح آبادی * صفحات 54-58
    زمینه و هدف

    اکستانسور کارپی رادیالیس لانگوس (ECRL) و اکستانسور کارپی رادیالیس برویس (ECRB) دو عضله سطحی کمپارتمان خلفی ساعد می باشند. واریاسیون های این عضلات بسیار شایع بوده و معمولا حین جراحی تشخیص داده می شوند. گاهی اوقات این واریاسیون ها علامت دار بوده و می توانند در اقدامات بالینی مانند جراحی کمک کننده باشند.

    معرفی بیمار:

    طی تشریح روتین جسد مردی حدودا 70 ساله فیکس شده در فرمالین 10% در گروه  بیولوژی و علوم تشریح دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران دو مورد واریاسیون تاندون عضلات ECRL و ECRB در ثلث فوقانی ساعد دست چپ مشاهده کردیم. تاندون این عضلات در ثلث فوقانی ساعد به دو شاخه تقسیم شده بودند. شاخه فرعی این عضلات در انتهای تحتانی ساعد با یکدیگر تقاطع کرده و هر کدام به شاخه اصلی تاندون عضله مقابل متصل شده بود.

    نتیجه گیری

    آگاهی از این واریاسیون ها می تواند به رادیولوژیست ها و جراحان در تشخیص و درمان کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: تغییرات آناتومیک، آسیب های بازو، رادیولوژی
  • زینب محمودیان، سیروس نعیمی، محمد مهدی مغنی باشی*، خلیل خاشعی ورنامخواستی، مرضیه علیپور صفحات 59-67
    زمینه و هدف

    با وجود سال ها پژوهش مداوم، هنوز هم مرگ مادران در اثر پره اکلامپسی به عنوان یک تهدید جدی مطرح می باشد. محققین بر این باورند که پره اکلامپسی یک بیماری چند عاملی است و عوامل خطر متعددی از جمله عوامل ایمونولوژیکی را برای آن پیشنهاد نموده اند. بنابراین بررسی رابطه ی پره اکلامپسی با تغییرات ایمونولوژیکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با توجه به نقش عوامل ایمونولوژیک و التهابی در اتیولوژی پره اکلامپسی، در تحقیق حاضر ارتباط پلی مورفیسم (rs1028181) -513T/C ژن اینترلوکین 19 با بیماری پره اکلامپسی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد- شاهدی از دی 1395 تا خرداد 1396 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون انجام شد. 150 زن مبتلا به بیماری پره اکلامپسی به عنوان مورد و150 زن سالم باردار فاقد هر گونه بیماری، مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر کازرون به عنوان شاهد انتخاب شدند. پس از نمونه گیری و استخراج DNA، ژنوتیپ های مربوط به پلی مورفیسم اشاره شده با روش Tetra Primer ARMS PCR مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS software, version 16 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) و Chi-square test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     اختلاف معناداری در فراوانی همه ژنوتیپ ها (CC، CT و TT) (001/0P=) و هر دو آلل (C و T) (002/0P=) در موقعیت پلی مورفیسم (rs1028181) -513T/C بین زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی و زنان باردار سالم مشاهده شد. میان سایر پارامترهای پاراکلینیکی مورد نظر تحقیق با پلی مورفیسم مذکور ارتباط معناداری در گروه بیمار و کنترل دیده نشد.

    نتیجه گیری: 

    حضور پلی مورفیسم (rs1028181) -513T/C را می توان به عنوان عامل پیش بینی کننده ی ایجاد پره اکلامپسی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اینترلوکین 19، پلیمورفیسم، پره اکلامپسی، زنان باردار
  • محمدحسین دهقانی*، سید محمدرضا نیک تبار، امیررضا سامعی، شمس الدین محمدی صفحات 68-76
    زمینه و هدف

    مدت بیهوشی می تواند نقش معناداری در بروز عوارض پس از اعمال جراحی داشته باشد. به همین منظور مطالعه ی حاضر با بررسی تاثیر تحریک شنوایی با صدای آشنا بر بازگشت از بیهوشی در بیماران تحت عمل جراحی رینوپلاستی صورت گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 80 بیمار کاندید عمل جراحی رینوپلاستی در بیمارستان سوانح و سوختگی یزد طی بازه زمانی شهریور 1397 تا آذر 1398 (در دو گروه 40 نفره کنترل و مداخله) انجام شده است .برای بیماران گروه کنترل، پس از ورود به ریکاوری مراقبت های روتین پرستاری انجام ، و بیماران گروه مداخله علاوه بر مراقبت های روتین، تحت تاثیر تحریک حس شنوایی با صدای ضبط شده از قبل به مدت 15 دقیقه قرار گرفتند. سپس قبل و بعد از تحریک حس شنوایی پارامترهای همودینامیک و همچنین مدت زمان بازگشت از بیهوشی بیماران ثبت شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد از دقیقه پنجم پس از تحریکات شنوایی، میانگین متوسط فشارخون شریانی (MAP) در گروه مداخله به طور معناداری بیش ازگروه کنترل بوده است (05/0<p). به علاوه مدت زمان بازگشت از بیهوشی در گروه مداخله با میانگین 39/3±05/24 دقیقه به طور معناداری کمتر از گروه کنترل با میانگین 73/3±70/34 دقیقه بوده است (001/0<p). در نهایت تهوع تنها در 5/7% از بیماران در گروه کنترل مشاهده شد و عارضه بیقراری نیز در 5% از گروه کنترل و 5% از گروه مداخله گزارش شد (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    برطبق نتایج، استفاده از تحریکات شنوایی با صدای آشنا به طور معناداری می تواند مدت بازگشت از بیهوشی را کاهش دهد. بعلاوه در تغییر SBP، DBP و MAP این بیماران به سطح نرمال نقش به سزایی داشته است.

    کلیدواژگان: بازگشت از بیهوشی، تحریکات حس شنوایی، پارامترهای همودینامیک، جراحی رینوپلاستی
|
  • Adele Jafari *, Behrooz Khakpour Taleghani Pages 1-9

    Alzheimer’s disease (AD) is the most prevalent age-related neurodegenerative disorder worldwide, and no cure or prevention has been found for it. Extracellular senile plaque and intracellular neurofibrillary tangles are two important histopathological hallmarks of AD, which are both harmful for the cell. Senile plaques are composed of amyloid beta and neurofibrillary tangles are formed by hyperphosphorylated Tau proteins. In AD, several cellular changes also occur, including oxidative stress, neuroinflammation, accumulation of misfolded proteins, and mitochondrial dysfunction. These events promote neuronal death and finally decline memory and cognition. Lack of success of the available chemical anti-AD therapeutic agents has attracted attention to the concept of the administration of naturally occurring compounds in the treatment of AD. These compounds can be employed as a substitute for the chemical agents or complementary regimens. Several natural products are deemed capable of crossing the blood-brain barrier and are known for their central nervous system-related activity. Among the most important of them are flavonoids. Recent evidence has demonstrated their neuroprotective effects. These plant-derived compounds have strong effects on dementia-induced brain disorders because of their ability to produce antioxidants. Numerous mechanisms have been proposed for flavonoids through which they act for the prevention or recession of the disease process. According to evidence, flavonoids inhibit acetylcholinesterase (AChE), β-secretase (BACE1) and free radicals. They reduce the amyloid-beta toxicity and prevent the formation of neurofibrillary tangles. Also, they help to inhibit apoptosis induced by oxidative stress and neuroinflammation. These products have a role in synaptic plasticity and the generation of new neurons. They can affect various signaling pathways like Extracellular signal-regulated kinase (Erk), Phosphatidylinositol 3-kinase (PI3K)/AKT and mitogen-activated protein kinase (MAPK). Overall, these processes can prevent the progression of AD and improve cognitive symptoms. In the present paper, the effect of the most important plant-derived flavonoids is briefly reviewed in different models of AD. The mechanism of action and the important signaling pathways in reducing neuroinflammation, apoptosis, and oxidative damage are discussed. It is concluded that despite the beneficial effect of these compounds, future studies are needed before flavonoids can be used as a drug in the treatment of Alzheimer’s disease.

    Keywords: alzheimer’s disease, apoptosis, flavonoids, inflammation, memory
  • AmirReza Naderi Yaghouti, Ahmad Shalbaf*, Arash Maghsoudi Pages 10-17
    Background

    Accurate and early detection of non-alcoholic fatty liver, which is a major cause of chronic diseases is very important and is vital to prevent the complications associated with this disease. Ultrasound of the liver is the most common and widely performed method of diagnosing fatty liver. However, due to the low quality of ultrasound images, the need for an automatic and intelligent classification method based on artificial intelligence methods to accurately detect the amount of liver fat is essential. This paper aims to develop an advanced machine learning model based on texture features to assess liver fat levels based on liver ultrasound images.

    Methods

    In this analytic study, which is done from April to November 2020 in Tehran, ultrasound images of 55 obese people who have undergone laparoscopic surgery have been used and the histological result of a liver biopsy has been employed as a reference for liver fat. First, 88 texture-based features were extracted from the images using the Gray-Level Co-Occurrence Matrix (GLCM) method. In the next step, using the method of minimum redundancy and maximum correlation, the top features were selected from among 88 features and applied to the classifier input. Finally, using the three classifiers of linear discriminant analysis, support vector machine and AdaBoost, the images were classified into 4 groups based on the amount of liver fat.

    Results

    The accuracy of the automatic liver fat prediction model from ultrasound images for AdaBoost classification was 92.72%. However, the accuracies obtained for support vector machine and linear discriminant analysis classification were 87.88% and 75.76%, respectively.

    Conclusion

    The proposed approach based on texture features using the GLCM and the AdaBoost classification from ultrasound images automatically detects the amount of liver fat with high accuracy and can help physicians and radiologists in the final diagnosis.

    Keywords: fatty liver, image processing, machine learning, ultrasound imaging
  • Hamidreza Shetabi, Seyed Morteza Haidari, Darush Moradi Farsani, Zahra Bechari* Pages 18-25
    Background

    Phacoemulsification surgery is one of the most common surgeries in the world. Various drugs have been used alone or in combination with each other to provide effective and safe sedation in patients, but so far, a drug method agreed upon by anesthesiologists has not been proposed. The purpose of this research was to evaluate the sedative quality of midazolam or propofol with a low dose of ketamine in phacoemulsification surgery.

    Methods

    This study was a double-blind randomized clinical trial conducted from November 2017 to August 2019 at Faiz Hospital, Isfahan. In this study, 68 patients were assigned in the groups of midazolam (M) and propofol (P) using randomization software entered the study. The midazolam (M) group received 0.04 mg/kg and the propofol (P) group received 0.5 mg/kg, then in both groups, ketamine 0.3 mg/kg was injected intravenously. The quality of sedation, cardiovascular response and patient and surgeon satisfaction were assessed and recorded. Data were entered into SPSS 23 software and analyzed by using ANOVA and Independent samples t‐test.

    Results

    In this study, between the two groups in terms of demographic characteristics there was no significant difference (P>0.05). In the KM group, higher percentage of patients achieved the desired quality of sedation, but, between the two groups no statistically significant difference was shown (P=0.75). Surgeon satisfaction was higher in the KP group (P=0.18) and patient satisfaction was higher in the KM group (P=0.18) but there was no significant difference (P>0.05). Recovery time between groups was Similar and no statistically significant difference was shown (P>0.98). In the KM group at 5 minutes, systolic blood pressure (SBP) was notably greater than the other group (P=0.02) and diastolic blood pressure was notably greater than the KP group (P=0.08).

    Conclusion

    It can be stated that adding a small dose of ketamine to propofol and midazolam is associated with effective sedation and a similar cardiovascular response during phacoemulsification surgery.

    Keywords: ketamine, midazolam, phacoemulsification, propofol, sedation
  • Mina Sadat Naderi, Seyed Mehdi Tabaie*, MohammadHasan Soheilifar, Majid Pornour Pages 26-32
    Background

    Low-level lasers are used for various medical applications including wound healing and hair loss treatment. Cell Therapy using skin stem cells could be a novel approach to hair transplantation. However, there is no study on the effect of low-level laser on the hair follicle stem cells. So, in this study, we investigated the effect of low level laser irradiation on viability and ROS production in the hair follicle stem cells.

    Methods

    This study was performed in the cell culture laboratory of Medical Laser Research Center, Yara Institute in 2020 (June 2020 to February 2020). The hair follicle was isolated from the Safe Donor Area (SDA) using the 4mm punch method. In the laboratory, after separating the follicular units, the bulb region of each follicle was isolated via mechanical and enzymatic methods and cultured in FBS+F12-DMEM. Afterward, the stem cells were characterized via flow cytometry. The effect of low-level laser (685 nm) with different doses (1-20 J/cm2) was investigated on cell proliferation, viability and ROS production.

    Results

    The stem cells were confirmed via flow cytometry and also morphological tests. The results indicated that the viability of the stem cells under laser irradiation was different. comparison of the cell viability before and after laser irradiation showed that the highest viability was related to 5 J/cm2 dose energy of laser irradiation. However, the viability of the cells in most dose energy of laser irradiation increased compared with the control group. Moreover, ROS production had a significant increase on 5 J/cm2 energy density of laser irradiation. We can be achieved better treatment in hair transplantation and hair follicle growth by knowing the effect of low-level laser irradiation on the viability of the hair follicle stem cells.

    Conclusion

    The result of this study could be useful in cell therapy and hair transplantation due to the improvement of cell viability and increase in ROS production under the influence of laser irradiation.

    Keywords: hair follicle, stem cells, low level laser, viability
  • Ali Sheidaei, Alireza Abadi*, Fatemeh Nahidi, Farzaneh Amini, Farid Zayeri, Nafiseh Gazrani Pages 33-41
    Background

    Statistical models are used to investigate the relationship between variables in statistical studies. Considering the variety of statistical models, finding the most suitable model is a complex work. This study aimed to compare different models in the treatment of infantschr('39') colic and the misspecification of specificity.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 100 infants with colic in the pediatric clinic of Amir Kabir Hospital in Arak, the intervention and control groups were randomly divided into two groups. The collection and analysis of the data was performed in 2016. After teaching massage to mothers of the intervention group, they were asked to perform massage on infants three times a day during the week. In the control group, mothers can relieve the symptoms of colic by shaking the infant. Parents recorded the number and severity of crying daily in the checklist. Finally, by using different models, R software, SAS, and goodness of fit, the best model was introduced.

    Results

    In the massage group, the mean crying intensity of infants with colic decreased from 5.01 units on the first day to 2.47 units on the seventh day. On the other hand, the difference in mean sleep time changed from 1.81 hours in favor of the shaking group on the first day to 1.26 hours in favor of the massage group on the seventh day. Also, the severity of crying in the infants of the massage group was significantly higher than the impulse group. Regarding the grace of marginal models, the first-order self-return correlation structure was the best grace and for some variables, the model had random effects with a gamma distribution for the random component.

    Conclusion

    Massage can reduce infantschr('39') colic. Statistically, in the case of a nonlinear model, the variance of estimates is more than estimated to be influenced by the misspecification of the correlation structure.

    Keywords: colic, massage, mixed models, nonlinear models
  • Zohreh Dalirsani*, Atessa Pakfetrat, Nasrollah Saghravanian, Negin Samiee, Samaneh Salari Pages 42-47
    Background

    Lymphoma is a malignant proliferation of lymphoid cells. External T-cell lymphoma is very rare. Lymphomas are neoplastic growth of lymphocytes caused by organisms like EBV, HIV, etc. This malignancy is classified as Hodgkin’s lymphoma and non-Hodgkin’s lymphoma. Oral lymphomas account for a small percentage of head and neck malignancies, and intraoral lymphoma is rare and mostly seen in Waldeyerchr('39')s ring of immunocompromised patients.

    Case presentation

    A 67-year-old female was referred with a palatal wound that developed within two months. In medical history, she had a peptic ulcer since last year, and intestine lymphoma was diagnosed 4 months later. After that, her gastrointestinal lymphoma was treated with surgery and chemotherapy for 6 sessions. The oral examination revealed an endophytic ulcer with a granular surface in the left posterior part of the hard and soft palate and maxillary alveolar ridge. The lesion was under biopsy with clinical differential diagnosis of squamous cell carcinoma or metastatic lymphoma or deep fungal infection. Microscopic examination with hematoxylin and eosin (H&E) staining revealed malignant mononucleated lymphocytes and hyperchromatic, polymorphic, dysplastic cells. Also, acinic cells and muscular cells were destructed. Moreover, immunohistochemistry (IHC) analysis was positive for CD3, showing the presence of T lymphocytes. Therefore, diagnosis of metastasis of intestinal T-cell lymphoma to oral cavity was established. Because the patient had a history of intestinal lymphoma, she was referred to the oncologist for treatment. In further examinations, lung and liver metastasis were detected and the patient died on the second session of chemotherapy.

    Conclusion

    Malignant metastases to the oral cavity can occur in various forms, including swelling and ulcer, periodontal lesion and tooth luxation. Since, metastatic lesions in the oral cavity, could imitate the feature of inflammatory lesions, a thorough examination and taking history can be helpful in the early diagnosis and appropriate treatment planning to increase patients’ survival.

    Keywords: metastasis, lymphoma, non-hodgkin, palate, mouth
  • Hatef Ghasemi Hamidabadi*, Maryam Nazm Bojnordi, Nourrelah Rezaie, Mojtaba Hajihoseini, Ali Delbari Pages 48-53
    Background

    Understanding hand structures is necessary to diagnose its diseases and injuries. Several methods have been used to teach the anatomy of this body part. In this article, we introduce a new educational tool and examine the impact of its use in learning anatomy.

    Methods

    Color images of different layers of hand structures were connected with a spring. On each page, the desired structure was cut and that part could be turned from another direction so that the tool was beyond a booklet and could create a three-dimensional image of the region. In this way, a multi-layered structure was made that looking at each part of it and going to the next part was equivalent to removing a layer from the palm of the hand and observing the layer beneath. After making the educational tool, 280 students who participated in the study were divided into two groups: control (A) and experimental (B). Both groups participated in a pre-test. After teaching the theory of hand anatomy for both groups, the control group received practical training using the traditional method and the experimental group using the proposed educational tool, and both groups participated in a post-test and the scores of the pre and post-test groups were compared. Data were analyzed using SPSS 24 statistical software using Mann-Whitney and Wilcoxon tests.

    Results

    The pre-test scores of groups A and B were 3.48±1.197 and 3.49±1.481, respectively. The post-test scores of groups A and B were 6.97±1.504 and 10.54±1.303, respectively. Therefore, although the pre-test scores of groups A and B were not much different (P>0.05), the post-test scores of the two groups showed a significant difference (P<0.001). Students also expressed that using this educational tool has made learning hand anatomy more interesting for them.

    Conclusion

    The results of this study showed that the proposed educational tool is effective in the field of hand anatomy education.

    Keywords: anatomy, education, hand, teaching materials
  • Reza Soltani*, Fakhroddin Aghajanpour, Mohsen Norozian, Gholamreza Hasanzadeh, Hojjatallah Abbaszadeh, Fatemeh Fadaei Pages 54-58
    Background

    The Extensor Carpi Radialis Longus (ECRL) and the Extensor Carpi Radialis Brevis (ECRB) are muscles of the posterior forearm compartment. variations in this area of the forearm are common and are usually diagnosed during surgery. Sometimes these variations are symptomatic and can be helpful in clinical procedures such as surgery. Diagnosis and identification of abnormalities can be used in academic studies to evaluate limb function. Reporting such variations is important in clinical practice and will help treat limb dysfunction. In this report, we report two cases of ECRL and ECRB muscle tendon variations in the upper third of the forearm.

    Case presentation

    During routine dissection of the body of a 70-year-old man fixed in 10% formalin in the Department of Biology and Anatomy, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, two cases of ECRL and ECRB muscle tendon variations were observed in the upper third of the left forearm. The fascia of the ECRL and ECRB muscles were separated, and following the ECRL muscle from the external epicondyle of the humerus to the outer third of the forearm, we observed that the tendon of this muscle was divided into two branches. We also observed that the ECRB muscle tendon split into two branches slightly below its origin. The branch had moved obliquely toward the lower end of the radius. at the lower end of the forearm, this tendon was connected to the ECRL muscle tendon by passing over the sub-branch of the ECRL muscle tendon and the depth of the retinaculum extensor. The submandibular tendon was attached to the base of the second Metacarpal bone along with the ECRL muscle tendon. The main branch of this muscle also had its main path to the lower end of the forearm. The lower end of the forearm was connected to the dorsal base of the second and third metacarpals by passing under the retinaculum extensor.

    Conclusion

    Knowing these variations can help radiologists and surgeons in diagnosis and treatment.

    Keywords: anatomic variation, forearm injuries, radiology
  • Zeynab Mahmoodian, Siros Naeimi, MohammadMahdi Moghanibashi*, Khalil Khashei Varnamkhasti, Marzieh Alipour Pages 59-67
    Background

    Despite years of continuous research, maternal mortality due to preeclampsia is still a serious threat. Researchers believe that preeclampsia is a multifactorial disease and proposed many risk factors including immunological factors for it. Given the description of preeclampsia as an excessive response of the immune system, the relationship between preeclampsia and immunological changes is of particular importance. Genetic polymorphisms are considered to be one of the causes of immunological defects. Due to the role of immunologic and inflammatory factors in the etiology of preeclampsia, in the present study, the association of rs1028181-513T/C polymorphism of interleukin 19 gene with preeclampsia in the patient and control groups who were referred to Valiasr hospital in Kazerun, was compared.

    Methods

    The present case-control study was conducted at Islamic Azad University of Kazerun from December 2016 to May 2017. 150 preeclampsia patients and 150 healthy pregnant women who were referred to Valiasr hospital in Kazerun, were enrolled. Genotypes of participants for the -513T/C (rs1028181) variant were determined by the Tetra Primer ARMS-PCR method. SPSS software and Chi-square statistical test were used for data analysis.

    Results

    In the position of the -513T/C (rs1028181) polymorphism, a significant difference in frequency of all genotypes (CC, CT and TT) (P=0.001) and both alleles (C and T) (P=0.002) between preeclampsia pregnant women and healthy pregnant women was observed. There was no significant relationship between the other parameters of the study with the mentioned polymorphism in the patient and control groups.

    Conclusion

    Due to the significant relationship between (rs1028181) -513T/C polymorphism and the occurrence of preeclampsia, which emphasizes the role of genetic predisposition in the development of preeclampsia disease, the presence of this polymorphism can be considered as a predictor of preeclampsia and concluded that polymorphic genetic markers are good predictive strategies for early detection of preeclampsia before the twentieth week of pregnancy.

    Keywords: interleukin 19, polymorphism, preeclampsia, pregnant women
  • Mohammadhossein Dehghani*, Seyed mohammadreza Niktabar, Amirreza Samei, Shamsodin Mohammadi Pages 68-76
    Background

    Anesthesia duration can play a significant role in post-operative complications. Therefore, the present study investigated the effect of auditory sensory stimulation with a familiar voice on anesthesia return in patients undergoing rhinoplasty.

    Methods

    This study was performed on 80 patients who were candidates for rhinoplasty surgery in Yazd Trauma and Burn Hospital from September-2018 to October-2019. The patients were randomly divided into two groups of 40: control and intervention. For patients in the control group, routine nursing care was performed after entering the recovery room. In addition to routine care, the patients in the intervention group were stimulated with a 15-minute pre-recorded audio. Patientschr('39') hemodynamic parameters were recorded before and after hearing stimulation. Also, the return time of the patient from anesthesia was recorded. Finally, the collected data were entered into SPSS software (Ver. 22) and analyzed using an independent sample t-test and Repeated mesasure ANOVA.

    Results

    The results of this study showed that from the fifth minute after auditory sensory stimulation, the mean arterial pressure (MAP) in the intervention group was significantly higher than the control group (P<0.05). So that MAP in recovery (as the last follow-up) in the intervention group with a mean of 86.85±4.11 mmHg was significantly higher than the control group with a mean of 81.88±6.68 mmHg (P<0.001). Besides, the duration of recovery from anesthesia in the intervention group was significantly less than the control group (mean time: 24.05±3.39 min vs. 34.70±70.73 min; P<0.001). Finally, nausea was observed in only 7.5% of patients in the control group and agitation was reported in 5% of the control group and 5% of the intervention group (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results, the use of auditory sensory stimuli with a familiar voice can significantly decrease the duration of recovery from anesthesia. Also, it plays a crucial role in changing the SBP, DBP, and MAP of these patients to normal levels.

    Keywords: anesthesia recovery period, auditory stimulation, hemodynamics, rhinoplasty